Sabtu, 2 Julai 2011

Kosmo Online - Rencana Utama

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Rencana Utama


Nelayan tukun tiruan

Posted:

Nelayan tukun tiruan

Nelayan tukun tiruan

Mesin ATM, kereta kebal, lori dan kapal karam bukan sahaja menambah sumber ikan negara bahkan menjadi tarikan pelancongan.


BOT nelayan yang mahu dilupuskan merupakan salah satu tukun tiruan yang banyak digunakan di perairan negara.


OMAR Abdul Rahman, 50, sudah berpuluh tahun menjadi nelayan di Tanjong Karang, Selangor. Seingatnya, sejak di bangku sekolah lagi dia telah mengikut bapanya ke laut. Malah, pada usia 12 tahun, dia pernah ditahan pihak penguat kuasa marin Indonesia kerana didakwa menceroboh perairan negara jiran itu. Dia juga berdepan dengan angin kuat dan ribut di tengah laut sekitar tahun 1970-an. Semasa kejadian itu, dia bersama dua orang rakan sedang merawai ikan di Pulau Ketam.

"Ketika itu kami berada di lubuk ikan pari, kira-kira lima batu nautika dari Pulau Ketam. Di situ banyak tunggul kayu. Biasanya, kawasan seperti itu memang banyak ikan kerana ikan-ikan ini akan mendapatkan makanan daripada alga yang tumbuh pada tunggul-tunggul kayu tersebut," jelasnya. Cerita Omar lagi, malam itu cuaca cerah. Bulan dan bintang bertebaran di langit. Namun, tidak lama selepas tali rawai dilabuhkan, terdengar bunyi angin menderu datang dari arah barat. Petanda yang kurang baik itu sedikit sebanyak mencemaskan Omar dan rakan-rakannya. "Tidak sampai dua minit, langit sudah bertukar menjadi sangat gelap dan deruan angin semakin hampir. Kami mula panik.

"Pada masa itu, nyalaan api kecil daripada lampu pelita ayam tidak lagi membantu. Keadaan jadi kelam-kabut. Tali rawai segera ditarik ke atas sambil enjin perahu dihidupkan menghala ke pantai," imbaunya.

Dalam keadaan angin kuat, kudrat enjin perahu jenis Johnson yang dipacu 25 kuasa kuda itu tidak mampu membawa mereka bertiga ke mana-mana. "Dengan sekali badai, kami semua melambung tinggi dan dihempas ribut sehingga tercampak ke hutan paya bakau. "Saat dipukul ribut, saya membayangkan ajal semakin hampir. Namun, ketentuan Allah menyelamatkan kami dan saya masih lagi hidup sampai sekarang," sambungnya yang sempat bernazar untuk mengeluarkan derma jika terselamat. Bercerita panjang tentang pengalaman menangkap ikan dahulu dan sekarang, Omar menjelaskan, memang banyak bezanya.

Ceroboh


BOT nelayan yang mahu dilupuskan merupakan salah satu tukun tiruan yang banyak digunakan di perairan negara.


"Dulu ikan banyak, tapi nelayan tak ramai, bot pun kurang. Kalau ada pun, bot milik nelayan tradisi. Tetapi dari semasa ke semasa, nelayan semakin ramai dan kini dengan pertambahan bot terutamanya bot pukat tunda, ikan semakin kurang. "Kalau dulu, tanpa tukun atau unjam, banyak ikan masih boleh dinaikkan. "Sekitar tahun 1990-an, ikan mula kurang. Selepas tsunami melanda Aceh pada tahun 2004, keadaan laut semakin sukar diramal dan hasil tangkapan ikan juga tidak menentu," ujarnya yang juga Pengerusi Persatuan Nelayan Kawasan Tanjung Karang, Selangor. Ditebak persoalan mengenai tukun, para nelayan di kawasan tersebut mula menggunakan tukun pada tahun 1990-an apabila hasil laut semakin kurang.

"Nelayan tradisi banyak menggunakan unjam yang diperbuat daripada daun kelapa, buluh dan juga tayar. Cara itu memang berkesan tetapi tidak tahan lama," katanya. Turut sependapat dengan Omar ialah nelayan di Pasir Penambang, Lim Chai Tuan, 54. "Tukun yang dilabuhkan Jabatan Perikanan memang membantu dalam meningkatkan jumlah pendaratan ikan, tetapi masalah lain pula timbul, iaitu pencerobohan bot pukat tunda," katanya yang memperoleh hasil tangkapan di antara 20 hingga 30 kilogram ikan setiap kali turun ke laut. Untuk mendapat gambaran sebenar tentang sejauh mana tukun dapat membantu meningkatkan populasi ikan di Kuala Selangor, Jurnal bertemu dengan Pengurus Besar Persatuan Nelayan Kawasan, Thazali Sahri. "Tukun, sama ada semula jadi atau tiruan adalah untuk meningkatkan populasi ikan menerusi pembiakan dan pemuliharaan alam sekitar selain mewujudkan struktur perlindungan untuk ikan, sotong, udang dan lain-lain.

Bersihkan tukun


TUKUN konkrit dasar lembut dibina lebih tinggi untuk mengelakkannya daripada tenggelam.


"Selain bantuan tukun daripada Jabatan Perikanan, kami juga menerima bantuan unjam daripada Lembaga Kemajuan Ikan Malaysia (LKIM). "Sama fungsi dengan tukun, unjam dibina menggunakan binaan konkrit tetapi saiznya lebih kecil daripada tukun yang mengikut spesifikasi Jabatan Perikanan. "Selain unjam dan tukun, kami juga melabuhkan unjam pelagik yang mempuyai 'umpan' berumbai yang bertindak menarik perhatian ikan," katanya. Sebagai langkah pemantauan, tukun atau unjam akan diperiksa setiap dua tahun sekali.

"Para penyelam skuba akan bersihkan tukun daripada pukat-pukat yang tersangkut padanya. Walaupun menelan kos tinggi, ia perlu dilakukan untuk melestarikan fungsi tukun pada masa akan datang," jelas Thazali.

Terdapat 10 jenis tukun yang dilabuhkan di seluruh perairan pantai di negara ini. Ada tukun direka khusus untuk pembiakan udang karang, ada juga yang dibina untuk menghalang kemasukan pukat tunda daripada masuk ke kawasan persisir pantai. Selain itu, bukan sembarangan tukun boleh dilabuhkan kerana kajian khusus terhadap lokasi perlu dilakukan terlebih dahulu. Menurut Ketua Cawangan Pemuliharaan Sumber Marin, Jabatan Perikanan Malaysia, Maznah Othman, jenis tanah dan struktur dasar laut adalah perkara penting yang perlu diambil kira selain trend pendaratan hasil marin di kawasan terbabit.


KERJA-kerja melabuhkan tukun tiruan memerlukan perancangan rapi kerana dasar laut tidak semuanya rata.


"Terdapat dua jenis dasar laut iaitu dasar lembut yang berselut dan dasar keras yang berpasir. "Kebanyakan pantai dasar lembut ditemui di kawasan pantai barat manakala dasar pasir di pantai timur. "Untuk dasar lembut, struktur tukun perlu lebih tinggi bagi mengelakannya tenggelam," katanya. Dilabuhkan pada jarak lima batu nautika dari pantai, tukun kuboid adalah rekaan yang paling popular digunakan. Dengan berat 8,000 kg seunit, kira-kira 15 hingga 20 unit yang setiap satunya menelan kos RM20,000 akan dilabuhkan secara berkumpulan di satu kawasan. Tujuannya untuk membina satu kompleks penempatan untuk ikan-ikan pesisiran pantai.

Kereta kebal

"Lebih besar tukun lebih bagus kerana lebih banyak ikan yang akan mendapatkan makanan dan perlindungan. "Tukun bukan sahaja menjadi pusat pertumbuhan dan pembiakan flora dan fauna marin, tetapi ia juga menjadi tempat yang selamat untuk ikan kerana tukun dapat menghalang arus deras ombak. "Oleh itu, proses pembiakan boleh berjalan dengan sempurna jika dibandingkan dengan laut lepas," kata Maznah lagi.

Melihat kepada status pendaratan ikan marin di negara ini, bilangannya hanya menunjukkan sedikit pertambahan daripada 1.3 juta pada 2000 kepada 1.4 juta tan metrik pada tahun 2009. "Senario ini menjadikan tukun adalah satu keperluan untuk semua kawasan penangkapan ikan. Bagaimanapun dengan kekangan bajet, tidak banyak tukun yang dapat dibina memandangkan kosnya yang tinggi," katanya. Selain tukun konkrit, Jabatan Perikanan juga ada melupuskan bot-bot besar untuk dijadikan tukun.

Pihak luar seperti syarikat korporat dan agensi kerajaan turut mengambil inisiatif melabuhkan kereta kebal, bas dan mesin pengeluaran wang automatik (ATM) ke dasar laut untuk dijadikan tukun. Jelas Maznah, langkah untuk membantu memulihkan sumber marin ini sangat digalakkan tetapi ia haruslah bahan yang tahan lama. "Dalam memulihara sumber marin, kita tidak mahu laut menjadi tempat pembuangan sampah kerana ia akan memberi kesan jangka panjang kepada ekosistem marin itu sendiri. "Malah, tukun yang strukturnya ringan juga sering dijumpai terdampar di pantai akibat dipukul ombak," katanya.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Terkenang parti Tuppeware

Posted:

Terkenang parti Tuppeware

Terkenang parti Tuppeware

Oleh SYALMIZI HAMID


SEMASA kegawatan ekonomi 1997, Norlia terpaksa menjual semua koleksi bekas makanan kesayangannya untuk menyara keluarga.


NORLIA ISMAIL yang pernah hidup mewah telah merasai keperitan tatkala kesenangannya ditarik balik. Sebelum kegawatan ekonomi melanda negara pada tahun 1997, Norlia, 52, sekadar menjadi suri rumah sepenuh masa. Rutin hariannya hanyalah menguruskan enam orang anak yang masih kecil selain menjaga kebajikan sang suami.

Jika mempunyai masa terluang, Norlia gemar mengumpul perkakasan dapur terutamanya bekas menyimpan makanan.

Bukan untuk digunakan, sebaliknya bekas-bekas makanan daripada jenama Tupperware itu dibeli hanya untuk menjadi penghias kabinet. "Apabila ada bekas makanan yang saya berkenan, saya akan membelinya. Saya gemarkan rekaannya yang cantik tetapi kebanyakan bekas makanan milik saya itu tidak pernah digunakan.

Ujian

"Pada masa itu, saya tiada masalah kewangan. Suami akan memberikan wang jika saya ingin membeli rekaan terbaharu yang diperkenalkan," tutur Norlia kepada Jurnal. Namun, hidup Norlia mula berubah apabila dia tiba-tiba dilanda ujian getir. Ketika kegawatan ekonomi itu, banyak institusi berkaitan kewangan lumpuh termasuklah bisnes berkaitan hartanah yang dijalankan suaminya. Hidup mereka sekeluarga terumbang-ambing. Kereta dan rumah mereka di Petaling Jaya, Selangor terpaksa dilelong.

"Hidup kami sekeluarga sangat sukar. Kami tiada apa-apa. Semuanya ditarik dalam sekelip mata. "Pada mulanya saya tidak dapat menerima hakikat itu kerana sebelum ini kami hidup dengan gembira," katanya lagi. Nekad untuk mengubah nasib, dia pantas mencari idea demi membesarkan anak-anak yang masih kecil. Biarpun berat hati, Norlia menjual semula barangan Tupperware yang pernah menjadi koleksi kesayangannya itu. Dengan barangan itulah mereka sekeluarga meneruskan kehidupan.

"Hidup kami ketika itu sangat sukar. Kami pernah menyewa di beberapa tempat dan sering dihalau tuan rumah kerana tidak mampu membayar sewa. "Mujurlah ada barangan Tupperware yang tidak pernah saya gunakan. Saya menjual semula semuanya demi meneruskan hidup," tutur Norlia yang ditemui di kediamannya di Gombak, Selangor.

Segan

Jika suatu ketika dahulu dia seorang wanita yang pesimis dan bergantung kepada suami, kini Norlia boleh dikatakan mengambil alih peranan suaminya. Mengetepikan perasaan segan, dia mencari pelanggan dan memperkenalkan barangan Tupperware. "Peranan kami suami isteri sudah bertukar. Suami menjaga anak-anak dan saya pula keluar untuk menjual barangan Tupperware," kata anak jati Seberang Prai, Pulau Pinang ini.

Tugasan itu ternyata sukar untuk ditempuhi Norlia. Dia terpaksa menebalkan muka mendengar cemuhan daripada mereka yang tidak berminat dengan barangan yang dijual.

Apatah lagi menjual Tupperware dengan cara jualan langsung itu memerlukan kesabaran yang tinggi. Bukan sahaja berdepan dengan pelanggan cerewet, pengangkutan awam menjadi satu-satunya kenderaan untuk Norlia menghantar barangan yang dipesan pelanggan. "Ia memang pengalaman yang perit. Saya terpaksa naik bas untuk menghantar barangan kepada pelanggan.

"Kadangkala ketika terlalu banyak barang yang perlu dibawa, saya akan meminta anak-anak untuk membantu walaupun mereka masih kecil," kata Norlia yang terkenang kisah lampaunya. Dia juga mengunjungi rumah rakan-rakan untuk mengadakan parti Tupperware. Semasa mengadakan parti itu, Norlia akan mengumpulkan jiran dan rakan-rakan untuk memberi penerangan sambil berkenal-kenalan.

Hasil kesungguhannya, nama Norlia semakin ke hadapan dalam perniagaan Tupperware itu. Dia tidak pernah berputus asa mencari pelanggan baru dan mengajak mereka menyertai bisnes berkonsepkan jualan berbilang peringkat itu. Hidupnya pula bertambah senang malah mampu menjelajah ke banyak negara.

Kesenangan

"Kalau dahulu saya hanya boleh mengimpikan percutian ke luar negara, kini saya berpeluang melihat negara orang. "Berkat kesungguhan, pihak syarikat sering membawa saya ke lokasi indah termasuklah Beijing, Istanbul dan Cape Town," jelas nenek kepada tujuh orang cucu ini. Kini, air mata dan keringat yang pernah ditumpahkan wanita bersemangat waja ini telah dibalas dengan kesenangan.

Dia yang baru setahun dilantik sebagai Pengarah Eksekutif Tupperware Brands cawangan Wangsa Maju, Kuala Lumpur tidak lagi perlu bersusah payah demi sesuap nasi.

Dengan pendapatan bulanan mencecah angka RM13,000, tugasan Norlia hanyalah memberi latihan kepada ejen di bawahnya serta beberapa tugasan ringkas lain. Rutin seharian hidupnya kini kebanyakannya dihabiskan di rumah sahaja. Setelah 16 tahun menjadi penjual Tupperware, dia tidak mahu terlalu alpa. Azamnya kini agar dia tidak terleka dengan kesenangan kerana pengalaman lalu telah banyak mengajarnya supaya sentiasa beringat.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Pangku kepala penjenayah

Posted:

Pangku kepala penjenayah

Pangku kepala penjenayah


MADAME TUSSAUD


SELAMA lebih 200 tahun, patung lilin ciptaan Madame Tussaud dikagumi oleh dunia. Dia berjaya memindahkan wajah dan tubuh manusia kepada karyanya sekali gus menjadikan patung-patung itu kelihatan hidup dan bernyawa. Selain patung lilin selebriti dunia moden, tarikan popular lain Muzium Madame Tussaud di London ialah Chamber of Horrors, iaitu seksyen yang mempamerkan kepala mangsa pembunuhan semasa Revolusi Perancis (1789-1799) serta kumpulan penjenayah lain. Madame Tussaud dilahirkan dan membesar di Perancis tetapi karya-karyanya lebih popular di England.

Raja

Semasa mogok melanda bandar Bastille di Perancis pada tahun 1789, kepala de Launay iaitu Gabenor Bastille, yang dipancung dan berada dalam keadaan mengerikan dibawa kepada Madame Tussaud. Pekerja-pekerja mogok itu mengarak kepala gabenor itu bagi menunjukkan kemarahan mereka kepada kerajaan. Namun, disebabkan kepala itu mula membusuk dan mereka pula mahu mempamerkannya dengan lebih lama sepanjang mogok itu, menukarnya ke dalam bentuk patung lilin adalah penyelesaiannya.

Ukiran kepala de Launay hanya permulaan kepada kisah seram kerjaya Madame Tussaud. Semasa Revolusi Perancis, para revolusioner telah memancung beratus-ratus orang bangsawan di tempat hukuman yang dipanggil gilotin. Disebabkan terlalu ramai orang yang dihukum, Madame Tussaud terpaksa mencari kepala rakan-rakannya di bawah timbunan kepala manusia itu. Dia kemudian dipaksa membuat patung lilin mangsa pancung berkenaan termasuk kepala Raja Perancis, Louis XVI dan kakaknya, Marie Antoinette. Dia menyiapkan patung lilin itu sambil memegang kepala yang berlumuran darah itu di atas pangkuannya.

Madame Tussaud sendiri pernah ditangkap dan dipenjarakan atas dakwaan menjadi penyokong golongan bangsawan kerana dia pernah tinggal dan bekerja di istana. Menurut sesetengah sumber, kepala Madame Tussaud bahkan sudah dibotakkan sementara menanti hukuman pancung dijalankan. Mujurlah dia dibebaskan tiga bulan selepas itu. Dilahirkan sebagai Marie Gorshotlz di Perancis pada tahun 1761, rekaan patung Madame Tussaud dibuat sepenuhnya daripada lilin. Kebolehannya itu bermula semasa zaman kanak-kanak lagi apabila dia diajar oleh seorang doktor perubatan, Dr. Philipe Curtius yang juga pakar seni patung lilin. Antara rekaan terkenal Curtius ialah patung Marie-Jeanne du Barry iaitu perempuan simpanan Raja Louis XV yang pertama kali dipamerkan pada tahun 1770.

Pancung


JUSTIN Bieber turut menghiasi Muzium Madame Tussaud di London.


Patung itu masih boleh dilihat hingga sekarang. Apabila Curtius meninggal dunia pada tahun 1794, dia meninggalkan model-model patung lilinnya kepada Madame Tussaud. Marie Tussaud mula membuat patung lilin pada tahun 1777 pada usia 16 tahun. Diperbuat daripada lilin lebah, patung itu boleh diukir di bawah suhu biasa atau dengan menggunakan suhu panas yang rendah. Lilin lebah itu dicampurkan dengan bahan pewarna dan boleh diukir dengan mudah. Patung lilin pertama Madame Tussaud ialah penulis, Francolis Mariet Arouet de Voltaire, yang lebih dikenali dengan panggilan Voltaire sahaja.

Selepas itu, dia mengukir patung ramai manusia berpengaruh termasuk ahli falsafah, Jean-Jacques Rousseau dan salah seorang pengasas negara Amerika Syarikat, Benjamin Franklin. Ukiran kepala yang kebanyakannya berlumuran darah, terus menjadi tarikan di Muzium Madame Tussaud walaupun peristiwa itu sudah lebih dua abad berlalu. Kini, golongan selebriti mengambil alih tempat ahli politik dan kerabat diraja. Antaranya termasuk Michael Jackson, Justine Bieber dan Britney Spears. Patung lilin mereka berjaya menarik begitu ramai pengunjung dari seluruh dunia.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Negara

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Negara


Mengamuk di rumah bekas kekasih

Posted:

Mengamuk di rumah bekas kekasih

Mengamuk di rumah bekas kekasih

Oleh NUZULSHAM SHAMSUDDIN
zulsham@kosmo.com.myMELAKA - Angkara gagal menagih cinta lama, seorang lelaki tiba-tiba naik berang sebelum bertindak mencederakan bekas kekasihnya dan menikam ibu wanita itu sehingga mati dalam kejadian yang menggemparkan penduduk Kampung Baru Ayer Salak, Bukit Rambai, dekat sini malam kelmarin.

Wanita itu, Lim Mui Tang, 32, cedera parah ditikam di perut dan kini dirawat di Hospital Melaka tetapi ibunya, Ah Ngo, 75, meninggal dunia dipercayai akibat ditikam beberapa kali di rusuk kiri dan beberapa kesan kelar di leher dalam serangan tersebut.

Anak lelaki Mui Tang yang berusia dua tahun hasil perkahwinannya empat tahun lalu bagaimanapun terselamat kerana tidur dalam bilik. Suspek yang sebaya dengan Mui Tang datang ke rumah bekas kekasihnya itu pada pukul 7 malam dan berbual dengan mangsa selama kira-kira empat jam di dapur, dipercayai dengan niat untuk menagih cinta lama. Pada waktu itu, suami Mui Tang tidak berada di rumah kerana bekerja di luar negara.

Suspek dipercayai naik berang apabila Mui Tang menolak cintanya dan menyuruh dia pulang memandangkan hari sudah lewat dengan jam menunjukkan pukul 11.40 malam.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Australia yang kurung pelarian, bukan Malaysia

Posted:

Australia yang kurung pelarian, bukan Malaysia

Australia yang kurung pelarian, bukan MalaysiaMELBOURNE - Bekas ketua jabatan imigresen kerajaan pimpinan Malcolm Fraser berkata, tuduhan kononnya Malaysia memberi layanan buruk kepada orang pelarian adalah bersifat rasis dan hipokrit kerana sebenarnya Australialah yang mengurung orang pelarian. Berucap pada satu forum di Sydney baru-baru ini, John Menadue (gambar kecil) berkata, pengalamannya dalam mengendalikan masalah kebanjiran pelarian Vietnam pada 1980-an menyebabkan beliau 'keberatan' untuk mempercayai bahawa pertukaran pengambilan orang pelarian antara Australia dan Malaysia merupakan suatu cara untuk memecah kebuntuan dalam perbahasan hangat berhubung isu orang pelarian masa kini.

Beliau berkata, kerjasama yang diberi oleh Malaysia amat bermanfaat dalam usaha menempatkan semula beratus ribu pelarian Vietnam suatu ketika dulu. "Walaupun adakalanya keadaan tidak begitu menggembirakan, tapi penahanan dan layanan yang kita beri kepada kanak-kanak juga khususnya, tidaklah begitu menggembirakan. "Wujud unsur perkauman dalam cara kita mengkritik Malaysia dan cara negara itu mengendalikan orang pelarian. "Tapi, mereka tidak mengurung orang pelarian di pusat tahanan, sebaliknya, kitalah yang berbuat begitu,'' kata Menadue yang dipetik akhbar Sydney Morning Herald.

Beliau mengkritik Perdana Menteri, Julia Gillard, dan Ketua Pembangkang, Tony Abbott kerana ketidakcekapan mereka menangani isu pencari suaka. Sementara itu, bekas Penolong Setiausaha kedua Imigresen Arja Keski-Nummi, yang meletak jawatan tahun lepas, memberitahu forum itu: "Malaysia lebih maju daripada segi pengurusan orang pelarian berbanding Australia kerana Australia mengenakan tahanan secara mandatori." - Bernama

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Menteri pertahan potong rambut

Posted:

Menteri pertahan potong rambut

Menteri pertahan potong rambut


KERATAN Kosmo! 25 Jun 2011.


KUALA NERANG - Seminggu selepas memohon maaf, Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan, Datuk Chor Chee Heung semalam mempertahankan tindakan kakitangan Akademi Jabatan Bomba dan Penyelamat memotong rambut seorang pelatih wanita hingga botak di Terengganu pada 2 Mei lepas. Alasan beliau ialah tindakan itu mengikut peraturan jabatan yang menetapkan rambut pelatih akan dipotong sehingga enam milimiter (mm) dari kulit kepala.

"Saya dah dapat laporan siasatan berhubung kes pelatih wanita dibotakkan kepala mereka itu, dan itu memang syarat yang telah ditetapkan semasa latihan, semua harus dipotong sehingga 6 mm," katanya kepada pemberita di sini semalam. Kosmo! baru-baru melaporkan bekas pelatih itu, Hizyaty Othman, 28, dari Taman Berjaya, Alor Setar kecewa dengan tindakan akademi berkenaan yang membotakkan kepalanya serta 18 pelatih perempuan lain ketika mereka mendaftar diri untuk menjalani latihan di kem itu 2 Mei lepas.

Dia mendakwa tindakan itu tidak seperti apa yang dinyatakan dalam peraturan kursus yang diterima mereka sebelum melaporkan diri di akademi itu. Chee Heung pada sidang akhbarnya minggu lalu bagaimanapun meminta maaf kepada mangsa dan keluarganya tetapi permohonan maaf itu ditolak atas alasan ia tidak dilakukan secara bersemuka.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online


Warga Pakistan ikat heroin pada betis

Posted:

Warga Pakistan ikat heroin pada betis

Warga Pakistan ikat heroin pada betis

02/07/2011 7:48pm

SEPANG – Jabatan Kastam Diraja Malaysia (JKDM) KLIA menahan seorang lelaki warga Pakistan bersama tiga kilogram dadah jenis heroin bernilai RM600,000 yang diikat pada betisnya di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) di sini semalam.

Pengarahnya, Datuk M. Govinden berkata, lelaki berusia 20-an itu ditahan pada 8.30 pagi sejurus tiba dari Karachi, selepas pihaknya melihat suspek yang membawa beg bimbit biru dalam keadaan mencurigakan.

"Imbasan ke atas beg tidak menampakkan imej mencurigakan. Pemeriksaan rapi dibuat ke badan suspek dan pegawai Kastam menjumpai dua bungkusan diikat pada betis suspek iaitu seberat 1.5 kg untuk setiap bungkusan," katanya pada sidang akhbar di sini hari ini.

Menurutnya, dadah yang dirampas itu berkualiti tinggi dan jika diproses, beratnya boleh mencecah tiga kali ganda daripada berat asal dengan nilai pasaran mencecah RM6 juta.

Katanya, suspek yang sebelum ini sudah empat kali datang ke Malaysia kini direman tujuh hari untuk siasatan di bawah Akta Dadah Berbahaya 1952 yang jika sabit kesalahan boleh dihukum mati mandatori.

Govinden berkata, bagi tempoh Januari hingga semalam, pihaknya berjaya merampas sejumlah 57kg dadah pelbagai jenis dengan anggaran nilai pasaran RM5 juta dalam 12 kes berasingan. - Bernama

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Sepasang kekasih bawa heroin ditahan

Posted:

Sepasang kekasih bawa heroin ditahan

Sepasang kekasih bawa heroin ditahan

02/07/2011 7:46pm

KUALA LUMPUR – Polis menemui dadah yang disyaki heroin bernilai RM115,000 daripada sepasang kekasih di Hentian Puduraya di sini dua hari lalu.

Dadah tersebut seberat 2.3 kilogram dirampas daripada pasangan tersebut yang disyaki pengedar dadah, sebaik mereka tiba dari negeri di sebelah utara dengan bas pada 8 malam.

"Pemeriksaan ke atas mereka menemui lima bungkusan dadah dipercayai heroin dengan anggaran berat 2,300 gram di dalam beg galas yang dibawa oleh lelaki tersebut," kata Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Narkotik Kuala Lumpur, ACP Kang Chez Chiang kepada Bernama hari ini.

Pasangan tersebut dipercayai mahu mengedarkan dadah itu di sekitar Lembah Klang.

Beliau berkata, lelaki berkenaan berumur 25 tahun dan bekerja sebagai pemasang penghawa dingin dan mempunyai tiga rekod jenayah dadah manakala kekasihnya yang berumur 20 tahun bekerja sebagai jurujual.

Chez Chiang berkata, pasangan itu yang turut positif dadah kini ditahan reman selama tujuh hari bagi membantu siasatan di bawah Seksyen 39 B Akta Dadah Berbahaya 1952. - Bernama

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Ronnie ditahan kerana menghasut

Posted:

Ronnie ditahan kerana menghasut

Ronnie ditahan kerana menghasut

02/07/2011 4:41pm

SHAH ALAM – Ahli exco kerajaan Selangor, Ronnie Liu ditahan polis tengah malam tadi kerana didakwa menghasut orang ramai dalam satu ceramah di Hulu Selangor supaya menyertai perhimpunan haram pada 9 Julai ini.

Liu, yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (DUN) Pandamaran, ditahan oleh sepasukan anggota polis selepas meninggalkan sebuah majlis ceramah dan dalam perjalanan pulang ke Kuala Lumpur pada kira-kira 12.30 tengah malam.

Beliau kemudian dibebaskan dengan jaminan polis kira-kira tiga jam kemudian selepas memberikan keterangan di Ibu Pejabat Polis Daerah Hulu Selangor, Kuala Kubu Baru.

Insiden penahanan Liu itu disahkan oleh Ketua Polis Selangor Datuk Tun Hisan Tun Hamzah pada sidang media selepas mengadakan dialog dengan 150 pemimpin masyarakat berkaitan dengan isu kepolisan masyarakat di Ibu Pejabat Kontinjen Polis Selangor, di sini, hari ini.

Beliau berkata, penahanan dan rakaman percakapan terhadap Liu itu dibuat mengikut Seksyen 27 (5) Akta Polis dan Seksyen 109 Kanun Keseksaan di mana kertas siasatan kes itu akan diserahkan kepada Timbalan Pendakwa Raya untuk tindakan lanjut.

Dalam pada itu, Tun Hisan turut berkata bahawa polis tidak melarang mana-mana pihak untuk memakai apa jenis pakaian berwarna termasuk warna kuning.

Bagaimanapun, katanya, polis melarang pemakaian pakaian yang menunjukkan lambang pertubuhan tidak berdaftar apatah lagi lambang pertubuhan yang mahu mengadakan perhimpunan haram yang melanggar peruntukan undang-undang negara ini.

"Kita benarkan orang nak pakai baju warna kuning ke, merah ke... tetapi kita hanya larang orang ramai ramai memakai pakaian yang tertera logo atau lambang pertubuhan tidak berdaftar yang jelas menyalahi undang-undang di bawah Seksyen 50(3) Akta Pertubuhan," kata Tun Hisan.

Pada masa yang sama, beliau turut mengingatkan orang ramai supaya tidak menyertai perhimpunan haram itu. - Bernama

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Dunia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Dunia


Kereta meletup di selatan Thai

Posted:

Kereta meletup di selatan Thai

Kereta meletup di selatan Thai


SEORANG anggota skuad bom Thailand berada di tepi sebuah kereta Honda yang meletup di Narathiwat, selatan Thailand semalam.


BANGKOK - Sebuah kereta Honda meletup semasa seorang anggota skuad bom Thailand berada dekat dengan kenderaan itu pada pagi semalam di Narathiwat.

Anggota skuad bom itu yang memakai jaket perlindungan cedera namun tahap kecederaannya masih belum diketahui.

Letupan bom itu menyebabkan kereta tersebut musnah teruk.

Bom itu dipercayai diletakkan oleh kumpulan gerila pemisah yang mendalangi kejadian keganasan di sempadan Thailand dengan Malaysia.

Lebih 4,500 orang terbunuh dalam serangan keganasan yang berlaku di selatan Thailand sejak 2004. - Agensi

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Kereta terbaharu BMW dalam Mission Impossible

Posted:

Kereta terbaharu BMW dalam Mission Impossible

Kereta terbaharu BMW dalam Mission Impossible


BENTUK kereta BMW i8.


LOS ANGELES - Siri keempat filem aksi Mission Impossible yang dibintangi oleh aktor Tom Cruise akan memaparkan penggunaan kereta mewah dan berteknologi tinggi, sebuah kereta BMW i8.

Syarikat automotif BMW telah mengesahkan bahawa kenderaan futuristik i8 hibrid elektrik diesel itu buat pertama kali akan muncul dalam filem tersebut.

Paparan treler filem Mission Impossible: Ghost Protocol menunjukkan kereta BMW i8 tiba di Hotel Ritzy, Dubai iaitu lokasi penggambaran filem itu manakala pelakon pembantu, Paula Patton dengan penuh bergaya keluar dari bahagian penumpang.

Kereta BMW i8 yang berharga AS$160,000 (RM481,679) memberikan pemanduan penuh dengan gaya hebat.

Cruise memegang watak sebagai perisik Ethan Hunt dalam filem tersebut.

"Jika anda adalah perisik Ethan Hunt, kenderaan ini sememangnya sesuai di sisinya. BMW i8 menjanjikan kelajuan dari 0 hingga 96.56 kilometer sejam dalam tempoh lima saat.

"Kereta itu dikuasakan dengan 328 kuasa kuda diesel-elektrik yang mempunyai kelajuan tertinggi iaitu 249.45 kilometer sejam manakala bahan api pula 100.58 kilometer untuk 3.78 liter. Dalam erti kata lain, ia merupakan kenderaan perjalanan jauh yang sempurna," jelas pihak BMW. - Agensi

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Kejutan Zuckerberg minggu depan

Posted:

Kejutan Zuckerberg minggu depan

Kejutan Zuckerberg minggu depan


KOMPUTER tablet iPad keluaran syarikat Apple.


SEATTLE, Amerika Syarikat (AS) - Pengasas bersama Facebook, Mark Zuckerberg mengumumkan bahawa laman jaringan sosial terbesar di dunia itu akan melancarkan 'sesuatu yang hebat' pada minggu depan.

Sebuah akhbar semalam melaporkan komen Zuckerberg pada Rabu lepas itu mencetuskan spekulasi bahawa Facebook memperkenalkan aplikasi terbaharu untuk kegunaan telefon bimbit atau komputer tablet seperti iPad.

iPad kini menjadi popular dan dikeluarkan syarikat Apple.

Tanpa mengulas lanjut, Zuckerberg dalam satu sidang media di pejabatnya di sini memberitahu, produk terbarunya akan dilancarkan dalam masa terdekat.

Facebook memiliki lebih 500 juta pengguna sejak ia dilancarkan pada Februari 2004.

Laman sosial berkenaan merupakan pesaing utama gergasi Internet seperti Google dan Yahoo untuk merebut pelanggan dan iklan. - Agensi

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Hiburan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Hiburan


Kemudi MTV guna resipi sendiri

Posted:

Kemudi MTV guna resipi sendiri

Kemudi MTV guna resipi sendiriBAGAIKAN satu magis buat Holly Grabarek apabila namanya diumumkan sebagai juara pencarian VJ MTV yang diumumkan pada majlis World Stage Live yang berlangsung di Kuala Lumpur pada bulan Ogos tahun lalu.

Holly,21, menganggap kejayaannya menumpaskan 20 finalis lain dari seluruh dunia yang bersaing bersamanya ketika itu adalah satu cabaran untuk menjadi hos yang lebih baik.

Teruja, gembira dan cemas digaul sebati menjadi rempah melengkapkan penampilannya sebagai jurumudi atau VJ MTV terkini bagi rancangan berkonsepkan muzik video yang serasi dengan golongan remaja itu.

"Sememangnya perasaan gemuruh, gugup dan gementar sentiasa dirasai apatah lagi terpaksa berdepan dengan bilangan penonton yang ramai.

"Kaedah terbaik adalah membiasakan diri dengan skala yang lebih kecil misalnya 5,000 orang dan yakin pada diri sendiri," bicara gadis kacukan Ireland, Jerman dan Cina itu pada pertemuan dengannya di Kuala Lumpur baru-baru ini.

Katanya, sejak kali terakhir bertemu audiens dalam jumlah yang ramai pada bulan Ogos tahun lalu, Holly sentiasa belajar daripada pengalaman VJ MTV terdahulu umpamanya Denise Keller, Sonia Couling dan pasangan yang sentiasa bergandingan dengannya ketika ini, VJ Utt dari Thailand.

Gandingan serasi

Pasangan yang sama juga akan bergandingan dengan Holly pada 24 Julai ini di i-City, Shah Alam dalam rancangan secara langsung MTV World Stage Live in Kuala Lumpur.

Menurutnya, rakan hosnya itu merupakan sumber inspirasi dan motivasi utamanya ketika mengendalikan rancangan tersebut di depan lensa kamera.

"Mujur adanya Utt yang sentiasa memberi galakan dan dorongan kepada saya. Nasihatnya, proses belajar dari semasa ke semasa amat penting kerana semakin kerap saya berlatih, lebih bagus kualiti yang akan dihasilkan," tuturnya yang mengakui kehebatan Utt.


GADIS yang memiliki keyakinan diri yang kuat ini percaya pada naluri dirinya.


Jelasnya lagi, hubungan yang serasi sesama pasangan hos memberikan jaminan sesebuah program berjalan lebih relaks, santai dan bersifat semula jadi.

Tatkala ditebak dengan pertanyaan mengenai perbandingan yang mungkin timbul antaranya dan VJ MTV terdahulu, Holly menjawab kayu ukur sebenar terletak dalam naluri dirinya.

"Saya tidak fikir untuk membandingkan diri sendiri dengan VJ MTV sebelum ini, ia sebenarnya lebih bersifat peribadi.

"Jika perkara yang saya lakukan membuatkan saya ketawa, gembira, tenang dan ceria melakukannya, itu sudah cukup untuk melabelkan sejauh mana tahap saya dalam bidang ini," terangnya lagi.

Psikologi ke MTV

Sebagai penuntut jurusan Psikologi, tugasnya mengendalikan rancangan yang berskala besar seperti MTV ibarat berada di persimpangan antara peluang dan risiko.

"Pernah saya merasakan tidak akan ada masa untuk mengulang kaji pelajaran akibat terlalu sibuk dengan penggambaran dan kerja yang akhirnya menyebabkan saya penat, tapi peluang ini tidak akan datang berulang kali jika saya melakukannya sambil lewa," katanya yang bercita-cita menjadi seorang ahli arkeologi atau peguam.

Dalam pada itu, kehidupan bergelar seorang figura yang dikenali ramai sedikit sebanyak mengajarnya berdikari dan membuat keputusan.

"Saya tetap perlu melakukan tugasan sebagai seorang pelajar, menghadiri kuliah dan berkerja. Jadi, saya harus memberikan komitmen dan prioriti dalam masa yang sama," ceritanya lanjut.

Berbicara soal kehidupan sosial setelah bergelar seorang VJ MTV, Holly menegaskan kebanyakan individu yang berada di sekelilingnya masih merupakan insan yang sama.


HOLLY amat berbangga kerana menjadi warga Asia.


"Saya lebih gemar menghabiskan masa terluang bersama dengan kawan-kawan yang sama sebelum saya bergelar seorang VJ.

"Cuma sekarang saya akan berjumpa lebih ramai kenalan baru dan kadangkala ada juga peminat yang menegur saya ketika berada di luar," ceritanya tanpa lokek mengukir senyum.

Diversiti stail dan muzik

Tidak mengehadkan minat dalam berfesyen dan muzik, Holly yang juga memiliki band sendiri yang diberi nama SunnyCloud malah turut menjadikan Shirley Manson sebagai idolanya dalam industri muzik.

"Meluangkan masa bersama dengan band saya yang kesemuanya adalah lelaki merupakan kaedah terbaik untuk saya berhibur dalam kadar yang sangat menjimatkan. Selain itu, kami juga dapat menenangkan fikiran bersama dengan memainkan lagu-lagu kesukaan kami.

"Biasanya kami gemarkan lagu-lagu nyanyian Shirley Manson daripada band Garbage kerana lirik dan iramanya yang sangat menyuntik inspirasi, kadangkala saya tertanya-tanya bagaimana dia mampu menghasilkan lirik yang begitu bermotivasi dan positif," ungkapnya yang sejak kecil menetap di Singapura sedangkan kedua-dua ibu bapanya pula kini menetap di Los Angeles, Amerika Syarikat.

Dari aspek fesyen pula, Holly lebih gemar melayari internet terutama laman web www.looklook.nu untuk meninjau perkembangan fesyen terkini.

"Saya tidak suka fesyen selebriti yang selalunya mahal dan sukar diperoleh, biasanya hanya berpandukan fesyen semasa yang dipakai oleh orang ramai sudah memadai buat saya melengkapkan koleksi pakaian dan pada masa yang sama tetap kelihatan menawan," ujarnya yang turut bercita-cita menceburkan diri dalam dunia lakonan.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Geisha meraih sukses

Posted:

Geisha meraih sukses

Geisha meraih sukses


MOMO menyuntik elemen vokal buat kumpulan Geisha.


SELEPAS kejayaan album sulung Anugrah Terindah, grup terkenal dari Pekanbaru, Sumatera, Indonesia, Geisha kini tampil mempertaruhkan kelahiran album kedua mereka berjudul Meraih Bintang.

Sebelum ini, single mereka yang berjudul Jika Cinta Dia telah mengangkat nama kumpulan itu dan meraih populariti mega di stesen-stesen radio Indonesia sehingga kini.

Berusia lapan tahun sejak kumpulan itu ditubuhkan pada Disember 2003, pembikinan album kedua bersama 11 lagu baharu yang memakan masa selama sembilan bulan turut memperkenalkan dua single terbaharu - Cinta & Benci dan Remuk Jantungku.

Bagi vokalis Geisha, Momo yang merupakan satu-satunya bunga dalam kumpulan itu, tempoh masa yang agak panjang untuk proses pembikinan album kedua itu puncanya daripada kepadatan jadual persembahan bukan saja di Indonesia malahan di beberapa negara Asia.

"Bagi tujuan mempromosi album pertama dan kedua ini jadual kami sentiasa padat sehinggakan terpaksa mencuri sedikit waktu selepas setiap kali show untuk berbincang mengenai lirik dan irama lagu-lagu album kedua ini," katanya ketika ditemui pada majlis pelancaran album Geisha di Hotel Crowne Plaza Mutiara, Kuala Lumpur baru-baru ini.

Genre muzik pop tetap menjadi landasan utama Geisha bergerak dalam industri hiburan di Indonesia, Hong Kong, Malaysia dan bakal melayarkan sayap ke Thailand tidak lama lagi.

"Album kali ini lebih matang dari segi muzik, vokal dan liriknya dan kehendak kami mahu membawa pendengar bersama mendalami maksud di sebalik setiap lagu," ujar gadis bermata bundar itu sambil ditemani empat rakan lainnya.

Tambahnya, keistimewaan album grup Geisha yang bernaung di bawah Musica Studio itu juga terletak pada penceritaan yang diselitkan di sebalik beberapa buah lagu termasuk kisah kontroversi Ariel Peterpan dan Luna Maya.

"Kelainan juga ditampilkan dalam album ini dengan menyelitkan cerita di sebalik beberapa buah lagu selain mengambil pandangan daripada peminat.

"Sementara, lagu Kerana Mu didedikasikan khas buat Ariel dan Luna Maya sekali gus membuktikan sokongan kami terhadap peristiwa yang terjadi kepada mereka," bicaranya.

Elemen cinta dan perasaan masih menjadi ruji lagu-lagu yang dibariskan dalam album Meraih Bintang. Misalnya menerusi komposisi lagu Pergi Saja yang menyuntik sedikit warna bersama manifestasi dentingan piano mengiringi bait-bait katanya.

Bagi yang gemarkan muzik yang bertempo sedikit rancak dan bertenaga, lagu Cukup Tak Lagi, Aku Bukan Mereka dan Ku Menyerah adalah hadiah terbaik.

Sesuai dengan tajuk album kedua Geisha, harapan mereka mahu meraih sebanyak mungkin peminat di Malaysia selain negara asal mereka, Indonesia.

"Kami ingin mendapat sokongan peminat yang menggemari konsep lagu yang kami berikan dalam industri muzik ini dan semoga mendapat maklum balas positif daripada pendengar," getus Momo mengakhiri bualan.

Geisha dianggotai oleh lima ahli iaitu Momo sebagai vokalis, Roby (gitar), Nard (bass), Dhan (keybord) dan Aan (drum).

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Penyatuan muzik Budi, Brenda

Posted:

Penyatuan muzik Budi, Brenda

Penyatuan muzik Budi, Brenda


BRENDA menangguhkan pengajiannya dalam bidang pergigian demi mengasah bakat nyanyiannya terlebih dahulu.


SYAHBUDIN SYUKUR, 23, atau Budi dan Brenda Anura Lundo Jamin, 17, mungkin nama yang masih kurang bisanya untuk menyengat pendengar di Malaysia atau Indonesia.

Namun, bagi pelantun lagu Inikah Cinta dan Do Re Mi, Budi menyatakan kesediaannya menyumbang bakti dalam bidang seni suara.

"Selepas single pertama Do Re Mi, saya serahkan kepada peminat di kedua-dua buah negara Indonesia dan Malaysia untuk menilai kualiti karya saya itu," kata Budi, anak kelahiran Indonesia itu ketika ditemui usai majlis pelancaran filem Gerimis Mengundang di Kuala Lumpur baru-baru ini.

Tambahnya yang pernah bergerak bersama grup After Close di Indonesia selama empat tahun, keputusannya untuk bergerak secara solo dirasakan lebih serasi dengan jiwanya.

"Saya bisa memperlihatkan kelebihan diri apabila mula bergerak solo.

"Kini sudah lebih 30 buah lagu berjaya saya hasilkan, bermula daripada penulisan lirik hingga penciptaan lagu," katanya yang sudah menamatkan pengajiannya dalam bidang teknologi maklumat di Dharmajaya, Bandar Lampung, Sumatera Indonesia.

Mencetus genre pop-reggaeneration, tuturnya, konsep muzik berentak catchy dan segar itu semakin menjadi ikutan dan trend semasa.

Namun, atas dasar cintanya dalam bidang muzik, cita-citanya untuk menyambung pelajaran dalam bidang seni dipendam buat sementara waktu untuk meluahkan segala yang terpendam buat peminatnya di kedua-dua negara.

Hampir sama kisahnya dengan penyanyi baru yang dicungkil bakatnya oleh Erama Creative Sdn. Bhd. menerusi Pertandingan Nyanyian Suara Emas JPNIN di Sabah tahun lalu.


BUDI yang sebelum ini menganggotai grup After Close kini lebih aktif berkarya selepas bergerak secara solo.


Dikomersialkan namanya sekadar Brenda, peluang mengikuti pengajian dalam jurusan pergigian dilupakannya seketika walau sentiasa berkalung penyesalan.

"Saya meraih tawaran dalam bidang pergigian di Matrikulasi Labuan, tapi mengorbankan pelajaran untuk terus setia dalam bidang nyanyian atas dasar minat," bicara gadis manis kelahiran Sabah itu.

Bakatnya juga mula dikesan melalui YouTube apabila lagu duetnya bersama S. Welly berjudul Pinirubaan Mogowit Piupusan (bermaksud pertemuan membawa percintaan) dimuat naik dalam laman sesawang itu.

Mula berjinak-jinak dalam bidang seni suara sekitar usianya 13 tahun, Brenda kini sudah punyai single sendiri berjudul Mulut Longkang.

"Am-pop merupakan genre pilihan saya, selain menyanyi saya juga minat menari dan lagu yang dicipta oleh Jasni Mohd. ini amat serasi dengan jiwa saya," jelasnya yang menjadikan penyanyi Filipina, Charice Pempengco sebagai idolanya.

Bakat Budi dan Brenda kini disatukan pula menerusi lagu Gerimis Mengundang yang disusun semula untuk dijadikan runut bunyi filem Gerimis Mengundang hasil kolaborasi Erama Creative Sdn. Bhd. dan Excellent Pictures.

Kata Budi pula: "Adalah satu penghormatan bagi saya untuk menyanyikan lagi Gerimis Mengundang yang punyai pesonanya sendiri dan kini terbukti bahawa lagu merupakan bahasa universal yang menyatukan dua buah negara."

Selain itu, sebuah lagu baharu berjudul Manusia Biasa turut dinyanyikan oleh Brenda dalam filem yang akan memulakan penggambaran di Sabah dan Jakarta itu tidak lama lagi.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.
Kredit: www.kosmo.com.my
 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved