Rabu, 14 November 2012

Kosmo Online - Rencana Utama

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Rencana Utama


Impian menetap di Madinah tercapai

Posted:

Impian menetap di Madinah tercapai

Impian menetap di Madinah tercapai

"YA Allah Na, jika abang ada peluang mahu rasanya menetap di Mekah ataupun Madinah. Mana-mana pun abang tidak kisah. Kedua-dua tempat barakah. Hati jadi seronok, tenang dan damai. Insya-Allah, abang akan datang kembali untuk menetap di sini selepas Sofea berumur 20 tahun."

Itu bait-bait kata yang pernah terlontar daripada bibir Prof. Dr. Muhd. Kamil Ibrahim kepada adik perempuannya, Azlina sewaktu mereka sama-sama menunaikan ibadah haji kali pertama pada tahun 2006. Ketika itu, mereka dalam perjalanan pulang dari Masjidil Haram ke hotel.

Pelaksanaan rukun Islam kelima itu ternyata membawa kesan yang amat besar dalam hidupnya.

Ia merupakan impian 16 tahun ke hadapan. Kalimat yang terdetik daripada hati itu mendapat perkenan Yang Maha Esa. Empat tahun kemudian, Muhd. Kamil ditawarkan untuk berhijrah ke Madinah sebagai Profesor Perakaunan di Universiti Taibah.

Tawaran yang diperoleh melalui Dr. Adnan Alamasi selaku dekan universiti tersebut boleh diibarat sebagai hadiah paling bermakna buat Muhd. Kamil. Apatah lagi ia berlaku selepas keazaman untuk berhijrah ke jalan Allah pada usia melepasi 41 tahun.

"Secara zahirnya, pada usia tersebut saya sudah memiliki segala-galanya termasuk kerjaya, isteri dan empat zuriat sebagai pengikat kebahagiaan. Tetapi dalam konteks agama, saya manusia yang jahil.

"Saya tidak tahu membaca al-Quran melainkan hanya beberapa surah ringkas yang dihafal sejak kecil. Saya juga tidak pandai berdoa dalam bahasa Arab. Tidak hafal wirid selepas solat, tidak pandai membaca surah Yasin, tidak pandai bertahlil malah ayat Kursi pun tidak lancar.

"Perkara ini menjadi penyebab saya gagal khatam al-Quran. Amalan pula hanya menyentuh perkara wajib. Perkara-perkara sunat langsung diketepikan. Ia tiada dalam kamus diri," akui Muhd. Kamil, 48, tentang kehidupan lampaunya yang diabadikan dalam buku bertajuk Travelog Haji: Mengubah Sempadan Iman.

Bagaimanapun, kejayaan dalam pendidikan rasmi Muhd. Kamil agak berlawanan. Ketika di sekolah rendah, beliau berjaya menamatkan pelajaran dalam tempoh lima tahun dan muncul sebagai pelajar terbaik.


SEGALA-GALANYA berubah sebaik Muhd. Kamil menunaikan ibadah haji enam tahun lalu.


Begitu juga sewaktu mengikuti program diploma dan sarjana muda dalam bidang perakaunan, beliau bergelar pelajar terbaik dan kedua terbaik. Malah, anak kelahiran Besut, Terengganu itu berjaya menghabiskan pengajian di peringkat sarjana sebulan lebih awal manakala ijazah doktor falsafah (PhD) diperoleh dalam tempoh 32 bulan sekali gus mencatat rekod dalam sejarah Fakulti Perakaunan, Universiti Teknologi Mara (UiTM).

Tunaikan haji

Ia satu pencapaian yang boleh dibanggakan bagi sesetengah pihak. Namun, hidup terasa kosong.

Segala-galanya bermula ketika Allah membuka pintu hatinya untuk menunaikan fardu haji pada tahun 2005. Ketika itu beliau berjaya dalam kenaikan pangkat ke jawatan Profesor Gred Khas C di UiTM. Ia merupakan rekod pelantikan termuda dalam sejarah UiTM kerana Muhd. Kamil berusia 39 tahun ketika itu. Dalam kejauhan itu terselit kepahitan apabila beliau berdepan dengan pelbagai cabaran termasuk difitnah ekoran keputusan tersebut.

Selepas menerima surat pelantikan rasmi sebagai seorang profesor beserta tunggakan melebihi puluhan ribu ringgit, Muhd. Kamil berkata pada isterinya, Raudzah Roslan atau lebih mesra dipanggil Roza: "Allah menunaikan permohonan abang. Abang solat hajat hampir setiap malam setahun yang lepas. Abang merayu. Abang minta profesor, Dia bagi jawatan ini, Dia bagi duit lagi. Ya Allah, abang tidak sepatutnya berhenti daripada melakukan perkara yang abang lakukan selama ini. Abang hendak pergi haji. Abang hendak bersyukur kepada-Nya."


MUHD. KAMIL bersama isteri, Roza yang sentiasa berada di sisi dalam apa jua keadaan.


Begitulah hidayah Allah, anugerah terindah yang dipancarkan ke dalam hati Muhd. Kamil sekali gus mengundang rasa insaf kepada dirinya.

Benar, perancangan Allah Maha Hebat. Walaupun baru mendaftar untuk menunaikan haji sekitar bulan Julai 2005, namun panggilan untuk menjadi tetamu Allah berjaya diperoleh bagi musim haji tahun 2006. Ia kelihatan ajaib kerana mengikut giliran yang diberikan Tabung Haji, Muhd. Kamil hanya boleh pergi pada tahun 2011.

Itulah yang dinamakan kekuasaan Allah mengatasi segala-galanya hatta perancangan manusia itu sendiri. Rentetan daripada itu, maka bermulalah pengembaraan rohani dan jasmani Muhd. Kamil bersama isteri, kakak (Shalmiah) dan adiknya, Azlina.

Sesuatu yang kelihatan mustahil menjadi kenyataan. Beliau mula belajar al-Quran dengan Hafizi, seorang hafiz muda sebelum berangkat ke Tanah Suci. Dengan bantuan beberapa jemaah yang memperbetulkan bacaannya termasuk Azlina, beliau dapat khatam al-Quran di Masjidil Haram. Baginya, ia cukup istimewa walaupun dilakukan pada usia 42 tahun.

"Ya Allah, akhirnya aku khatam di Masjidil Haram. Di hadapan Kaabah. Di rumah Pencipta Yang Maha Berkuasa lagi Bijaksana. Ia cukup istimewa," catat Muhd. Kamil dalam bukunya itu.

Hijrah Muhd. Kamil

Hasil daripada ibadah yang dilakukan dengan penuh rasa tawaduk, ia membangkitkan keimanan yang mendalam terhadap kebesaran Allah.

Ditanya tentang pengertian hijrah, Muhd. Kamil menjelaskan hijrah baginya adalah melakukan perubahan supaya diri semakin hampir dengan Allah.

"Apabila hijrah kita semata-mata kerana Allah, kesannya kita akan hampir dengan Allah. Kita merasai betapa kehidupan ini terlalu singkat. Maka apa sahaja yang kita lakukan, bersandar kepada keinginan asas tersebut iaitu mahu menjadi manusia yang lebih baik disisi-Nya.

"Sehubungan itu, kita akan terjemahkan dalam kehidupan harian dengan menjadi manusia yang lebih kuat bekerja, tekun, disiplin dan tidak berkira. Malah, sifat-sifat buruk seperti dengki, khianat dan suka membuat fitnah tentu sekali terhakis," ujar Muhd. Kamil melalui temu bual melalui e-mel bersama Kosmo! baru-baru ini.


DALAM tempoh setahun, Muhd. Kamil akan pulang bercuti selama dua bulan di Malaysia.


Apa yang pasti, individu yang paling terkesan dengan penghijrahan Muhd. Kamil ialah isterinya, Roza. Roza tidak pernah jemu berdoa agar pintu hati suaminya terbuka untuk menunaikan haji.

Bagi Roza, dia amat bersyukur apabila melihat saat-saat awal penghijrahan suami terutama ketika menzahirkan niat untuk ke Mekah.

"Itulah hadiah perkahwinan yang paling berharga untuk saya. Enam tahun saya berdoa dan bermunajat mengharapkan suami lembut hati untuk menunaikan haji. Alhamdulillah, ia diperkenankan Allah," jujur luahan Roza mengenai suaminya.

Pasangan itu mendirikan rumah tangga pada 29 Julai 1989. Ketika itu Roza berusia 22 tahun dan Muhd. Kamil 25 tahun. Mereka berkenalan ketika belajar di UiTM, Terengganu. Hasil perkongsian hidup, mereka dikurniakan empat cahaya mata, Sara Fateha, 22; Ahmad Haris Azrai, 21; Ahmad Amirul Iran, 14 dan Farah Sofea, 9.

Muhd. Kamil dan Roza serta dua anak mereka, Amirul dan Sofea berangkat ke Madinah pada 7 September 2011. Roza yang merupakan mantan pensyarah di UiTM turut bertugas di Universiti Taibah sebagai pensyarah pengurusan. Kini sudah satu tahun dua bulan beliau menetap di Madinah.

Sepanjang berada di Madinah, Muhd. Kamil sebolehnya tidak meninggalkan solat jemaah lima waktu di Masjid Nabawi. Kehidupan di Madinah cukup istimewa kerana setiap minggu beliau mengadakan jamuan berbuka puasa untuk jemaah melalui sumbangan yang dihulurkan oleh pembaca blog Kehidupan Ringkas tapi Signifikan.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Horizon

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Horizon


Mencari ‘si manis’ dalam pasir

Posted:

Mencari 'si manis' dalam pasir

Mencari 'si manis' dalam pasir

Oleh NASRI JAMALUDIN
nasri.jamaludin@kosmo.com.my

SEJAK pukul 10 pagi Ahad lalu, Sharum Nizam Masuran, 39, dan isteri bersama anak perempuan mereka serta seorang anak saudara telah berada di Pantai Remis, Kuala Selangor.

Tujuan mereka bukanlah untuk beristirehat atau menjamu selera di pantai peranginan itu tetapi mempunyai agenda yang lebih besar iaitu mencari remis. Hidupan bercangkerang yang menghuni kawasan tersebut sangat popular dalam kalangan penduduk tempatan kerana isinya yang manis.

Setelah mengenal pasti lokasi yang sesuai, lelaki itu segera ke gigi air sambil membawa sudip kayu dan beg plastik. Tiba di satu tempat, dia duduk untuk menguis-nguis pasir. Apabila terdengar bunyi sudip kayu bergeser dan berlaga dengan objek keras, lelaki itu tersenyum kerana itulah yang dicarinya.

"Apabila remis yang hidup terkena sudip kayu, bunyinya padat. Mata kena tajam dan tangan perlu pantas mengutipnya, jika tidak ia hilang dihanyutkan ombak laut.

"Jika bernasib baik, dalam tempoh empat jam kami mampu mendapatkan sehingga 7 kilogram remis," katanya yang biasa melakukan aktiviti tersebut pada hujung minggu.

Remis yang saiznya sebesar duit 20 sen boleh direbus, dimasak sambal atau remis yang direbus dikopek isinya untuk dicampur ke dalam nasi goreng. Rasanya sangat enak.

Pelbagai ragam


BERCANDA di bawah pokok memberikan satu kepuasan kepada pengunjung.


Itulah antara gelagat orang ramai di pantai peranginan itu yang boleh disaksikan pengunjung terutama pada hujung minggu.

Dengan masa perjalanan kira-kira satu setengah jam dari ibu negara, tidak hairanlah pantai itu tidak pernah sepi daripada tumpuan pengunjung.

Sebaik sahaja tiba di destinasi itu terutamanya pada hujung minggu, pengunjung boleh menyaksikan ramai peniaga di sepanjang pantai itu. Selain menjual hasil laut seperti kerang, laladan ikan segar, pengunjung boleh membeli pakaian, buah-buahan dan layang-layang.

Di pintu masuk medan selera, kepelbagaian warna, saiz dan jenis layang-layang seakan-akan mengalu-alukan kedatangan pengunjung.

Jika tiupan angin baik, permainan layang-layang boleh memberikan satu kenangan unik di kawasan ini.

"Ada pelanggan sanggup membeli layang-layang berharga RM50, namun peliknya apabila layang-layang terbang tinggi, talinya dipotong lalu ia jatuh ke dalam laut.

"Apabila ditanya, jawab pelanggan itu, jawabnya 'hanya untuk suka-suka'," kata Yusof Budi, 53, yang sudah 13 tahun berjualan di situ.

Pantai berlumpur

Pantai peranginan yang banyak ditaburi kulit kerang itu tidak begitu sesuai untuk aktiviti mandi-manda kerana pantainya berlumpur. Bagaimanapun, bagi sesetengah pengunjung, ia bukanlah satu alasan untuk mereka melepaskan 'gian' mandi laut.

Meskipun airnya tidak sejernih pantai peranginan lain, faktor ombak yang sederhana dan kawasan pantai yang landai membuatkan pengunjung berasa selamat untuk membasahkan diri.

Alangkah meriahnya apabila suara jeritan dan gurauan mereka memecahkan suasana tepi pantai. Bagi yang malu-malu, mereka sekadar bermain ombak di gigi air.


TANGAN dan mata perlu cekap mengutip remis. Jika tidak, ia segera hilang di dalam pasir ditutup arus air.


Apabila sudah penat dan perut kelaparan, anak-anak berlari-lari mendapatkan ibu bapa masing-masing yang menunggu di bawah redup pokok. Dalam suasana riang, mereka menikmati makanan dan minuman yang siap dibawa dalam gaya perkelahan.

Memasang khemah

Lain orang, lain minatnya. Di celah-celah orang yang bermandi-manda, boleh disaksikan segelintir pengunjung sibuk menjaring dan memancing ikan.

"Hampir setiap minggu, saya membawa isteri dan anak-anak berkelah dan memancing di sini. Ada kalanya, kami memasang khemah dan bermalam di tepi pantai," kata Asmui Othman, 45, dari Kota Damansara.

Aktiviti memancing dan berkhemah merupakan salah satu cara bagi keluarga berkenaan mengeratkan hubungan kekeluargaan.

Asmui yang merupakan seorang pemandu lori turut menceritakan suasana malam Pantai Remis yang mempunyai keindahan tersendiri. Selain menikmati bunyi ombak, kegelapan malam bertemankan cahaya lampu suluh mampu menenangkan fikiran.

"Untuk hiburan, kami boleh mendengar bunyi nyanyian karaoke dari kawasan resort berhampiran. Bunyinya yang kuat memecah keheningan malam di sini," ujar bapa kepada lima orang anak itu.

Makanan laut

Medan selera dan gerai-gerai di sepanjang pantai yang dibuka setiap hari mempunyai tarikan istimewa. Di medan selera itu, makanan laut merupakan menu wajib yang tidak boleh dilepaskan oleh pengunjung.

Kerang rebus atau bakar antara menu utama makanan laut di kebanyakan gerai. Dijual pada harga RM7 sepinggan, ia menjadi penambah kelazatan selain pesanan menu-menu lain.


SAMBIL bercuti, pengunjung berpeluang membeli hasil laut di pasar kecil Pantai Remis.


Tidak cukup dengan kerang, pelanggan boleh menempah ikan bakar, nasi dan mi goreng yang boleh dinikmati pada harga bermula serendah RM4 sehidang.

"Kerang dan ikan bakar menjadi pilihan utama pelanggan saya. Pelbagai jenis ikan seperti gerut, siakap, bawal dan cencaru boleh didapati dengan harga antara RM5 hingga RM35 setiap seekor," kata Rosnani Atan, 43, peniaga di medan selera berkenaan.

Sabtu, Ahad dan cuti umum, Rosnani yang dibantu suami dan anak-anak tidak menang tangan melayan para pelanggannya.

Hasil laut

Setelah puas berjalan-jalan atau bermain seharian bersama anak-anak di tepi pantai, tentulah terasa penat. Anak yang riang pun mulai merengek keletihan.

Sebelum pulang, apa kata anda menjenguk sebentar di gerai jualan hasil laut yang terletak di belakang medan selera.

Pelbagai hasil laut yang segar antaranya kerang, lala dan lokan boleh didapati dengan harga berpatutan. Jadi, apabila pulang nanti tidak perlu lagi bersusah-payah ke pasar untuk membeli barangan basah.

"Kami mendapat bekalan hasil laut daripada nelayan tempatan, namun kami hanya membuka gerai pada hujung minggu, cuti umum atau cuti persekolahan sahaja," kata seorang peniaga, Wati Ismail, 44.

Bak bulan madu perkahwinan

Posted:

Bak bulan madu perkahwinan

Bak bulan madu perkahwinan


KUIL di Tanah Lot ini boleh dikunjungi dengan hanya berjalan kaki pada waktu air surut.


PERCUTIAN penulis ke Bali, Indonesia pada 6 hingga 9 September lalu bersama suami tercinta, Eric Yap Chee Meng, 30, seumpama menikmati bulan madu perkahwinan.

Sebelum itu, berbulan-bulan kami merancang percutian tersebut dan pada hari berkenaan perasaan teruja untuk menjejak bumi Bali sememangnya tidak dapat dinafikan.

Pesawat kami mendarat di Lapangan Antarabangsa Bali Ngurah Rai Denpasar kira-kira pukul 3.40 petang. Kemudian, kami dibawa ke Hotel Berry, iaitu hotel tiga bintang moden dan terletak di Kuta.

Di hotel, kami sangat berpuas hati dengan bilik yang diberikan. Ini kerana, semasa kami membuat tempahan melalui laman web groupon.com, ia adalah bilik standard. Namun, ia telah ditukarkan dengan bilik yang lebih cantik, besar dan pemandangan menghadap kolam renang.

Rupa-rupanya, bilik kami telah dinaik taraf ke Bilik Suite (Berry Suite Room), iaitu kategori bilik yang paling tinggi di hotel tersebut.

Setelah berehat sebentar di bilik, kami telah menghubungi pemandu (yang dikenali melalui seorang kawan di Malaysia) iaitu Miko Saputra untuk berbincang mengenai program selama dua hari di Bali.

Miko telah mencadangkan banyak tempat dengan kadar upah yang dikenakannya adalah sebanyak RM100 (Rupiah 350,000) sehari. Perjalanan kami adalah dengan menaiki kenderaan Toyota Innova.

Watak bertopeng

Keesokan harinya, selepas sarapan pagi di hotel, Miko telah menyambut kami kira-kira pukul 8.30 pagi. Lokasi pertama adalah menyaksikan persembahan Tarian Barong. Dalam perjalanan itu, Miko banyak bercerita tentang Bali termasuk sejarahnya.

Tiket untuk menyaksikan persembahan tersebut adalah sebanyak RM30 dan ketika sampai kami dapati penonton telah memenuhi dewan tersebut.

Setiap watak memakai topeng dan kostum tertentu. Persembahan tersebut amat menarik dan watak-watak di atas pentas menggambarkan satu sejarah. Persembahan yang mencuit hati kami itu memakan masa selama sejam.

Selepas puas melihat persembahan itu, kami mengambil keputusan untuk singgah di Rumah Batik. Kesempatan itu, saya gunakan untuk membeli beg dan pakaian yang menggunakan fabrik tradisi kebanggaan negara itu.

Kami juga sempat mendekati pekerja yang juga penduduk tempatan di kedai tersebut memproses batik termasuk mencelup warna dan mencanting.

Miko kemudiannya membawa kami ke tempat pembuatan produk berasaskan perak. Di situ kami melihat pekerja-pekerja sedang membuat anting-anting dan rantai perak.

Walaupun tidak membuat sebarang pembelian, kami terpesona dengan layanan mesra pekerja di kedai tersebut hingga sanggup melayan kami sehingga ke pintu kereta.

Lokasi seterusnya ialah Galeri Seni. Di situ, kami disambut pameran lukisan yang sangat cantik dan mempunyai makna-makna tertentu. Ada juga lukisan yang menggambarkan suasana di Bali seperti pemandangan di sawah padi.

Gunung berapi


SAMBIL makan,penulis melihat keindahan pemandangan Gunung Batur.


Setelah puas melihat hasil seni tempatan, kami bergerak pula ke Gunung Batur, Kintamani. Perjalanan tersebut memakan masa selama sejam.

Apabila sampai di kawasan gunung, kami amat terpesona dengan panorama yang sungguh cantik. Dari jauh, kami dapat melihat gunung berapi yang pernah meletus sebelum ini.

Dengan bayaran RM30 seorang, kami dibawa menikmati hidangan makanan tengah hari secara bufet di kawasan tersebut.

Sambil makan, kami tidak melepaskan peluang untuk mengagumi pemandangan Gunung Batur, iaitu gunung berapi yang masih aktif serta tasik yang terbentuk di sekitar gunung tersebut.

Kopi luwak

Dalam perjalanan balik ke hotel, kami singgah di kedai menjual kopi. Kami juga dapat melihat cara-cara mereka menghasilkan kopi.

Kami juga telah mencuba kopi yang sangat istimewa iaitu kopi luwak yang berharga RM16 secawan. Ia diberikan secara pakej iaitu lengkap dengan sembilan lagi jenis kopi atau teh.

Menikmati hidangan kopi yang lazat membuatkan tenaga kami kembali pulih sekali gus bersemangat untuk meneruskan perjalanan bagi melawat kuil.

Oleh kerana, memakai seluar pendek, penulis perlu memakai kain yang dibekalkan sebelum boleh memasuki kawasan suci itu.

Kuil tersebut sangat cantik dan penuh dengan sejarah. Ada juga pengunjung yang bersembahyang di dalam kuil sambil berdoa selain turun ke kolam untuk mandi.

Kolam tersebut dikatakan amat suci di kalangan penganut Hindu dan sangat sesuai untuk orang yang ingin meminta hajat atau memohon doa.

Urut badan

Sepanjang hari berjalan, Miko mencadangkan kami supaya mengunjungi spa.

Oleh itu, kami dibawa ke Abian Spa yang terletak di kota Bali. Dengan harga lebih kurang RM160 seorang selama tiga jam, kami diurut seluruh badan, mandi bunga dan lain-lain. Bukan itu sahaja, kami turut dihidangkan dengan makan malam berupa mi dan nasi goreng.

Keseronokan tersebut berakhir pada pukul 9.30 malam dan kerana terlalu penat, kami memutuskan untuk balik ke hotel.

Hari kedua di Bali, perjalanan kami bermula seawal 8.30 pagi dengan pelan utama untuk ke Tanah Lot.

Di lokasi wajib pergi itu bukan sahaja terdapat kuil yang terletak di tengah laut malah terdapat tempat yang menarik untuk membeli-belah.

Semasa air surut, kuil itu boleh dikunjungi hanya denganberjalan kaki.

Saya dan suami telah membeli banyak cenderamata untuk keluarga dan kawan-kawan seperti baju, kemeja T, dres, rantai kunci dan banyak lagi aksesori lain. Semuanya dijual pada harga yang murah!

Sukar dilupakan

Kami juga telah mengunjungi Pusat Sukan Air Nusa Dua. Saya sememangnya takut dengan air yang dalam tetapi setelah dipujuk suami, akhirnya saya bersetuju untuk turut serta. Aktiviti yang kami pilih adalah menyelam skuba, menaiki rakit 'ikan terbang' dan jet ski.

Menyelam merupakan pengalaman yang sukar dilupakan. Saya sangat takut untuk menyelam kerana bimbang tidak boleh bernafas ketika sudah berada di dalam air.


MENYAKSIKAN persembahan penari Kecak di Uluwatu sewaktu matahari terbenam begitu mengujakan.


Setelah diajar jurulatih, akhirnya saya menjadi tenang dan berani menyelam di dalam air bersama kelengkapan yang lengkap.

Seperkara yang lucu terjadi. Suami saya yang pada awalnya sangat teruja untuk mencuba aktiviti itu pula gagal bernafas dalam air! Dia kemudiannya segera naik ke atas air, manakala saya pula seronok memberi ikan makan roti.

Bukan itu sahaja, saya sempat membuat rakaman video di dalam laut dan aktiviti itu paling seronok saya lakukan sepanjang dua hari di Bali.

Selepas itu, kami melawat Pantai Kuta dan di situ kami hanya mengambil gambar. Pantai Kuta popular dengan aktiviti luncur ombak.

Puas mengambil gambar dan menikmati suasana pantai, kami kemudiannya menonton persembahan Tarian Kecak di Uluwatu. Kami dikenakan bayaran sebanyak RM25 seorang.

Setiap pengunjung yang melawat tempat itu akan diberi sehelai tali yang harus diikat di pinggang untuk menghormati kesucian tempat tersebut.

Tarian kecak itu bermula semasa matahari mulai terbenam. Tarian tersebut penuh bersejarah tetapi pada pandangan saya, watak-watak dan kostum yang dipakai agak mengerikan.

Malam tersebut merupakan malam terakhir kami di Bali dan kami memutuskan untuk menikmati makan malam di Restoran Indonesia..

Keesokan harinya, tiba masa untuk kami berangkat pulang ke ke tanah air. Percutian kami ke Bali memang menyeronokkan dan penuh warna-warni.

Inap ideal saat kenali Melaka

Posted:

Inap ideal saat kenali Melaka

Inap ideal saat kenali Melaka


KESELESAAN bilik tidur membuatkan pengunjung seolah-olah berada di rumah sendiri.


SETIAP kali hujung minggu, cuti umum atau cuti sekolah, Melaka sering menjadi tumpuan pengunjung dari dalam dan luar negara.

Seolah-olah sudah menjadi kelaziman, pengunjung yang datang ke negeri itu pasti singgah ke sekitar kawasan Bandar Hilir yang terkenal dengan pelbagai tarikan pelancongan.

Di samping tinggalan sejarah silamnya seperti Kota A' Famosa, makam Hang Jebat, bangunan Stadhuys dan Bukit St. Paul, ia juga terkenal dengan beberapa tarikan baharu seperti Jongker Walk, Dataran Pahlawan, Menara Taming Sari serta River Cruise.

Bagi yang tidak sempat meneroka kepelbagaian produk pelancongan dalam tempoh lawatan sehari, usah risau kerana terdapat banyak hotel bertaraf tiga hingga lima bintang yang boleh dijadikan pilihan.

Wajah baharu

Salah satunya ialah Hotel Seri Costa yang terletak di Plaza Mahkota di sini.

Mula beroperasi kira-kira 12 tahun lalu, hotel itu kini berwajah baharu selepas diambil alih oleh Felda Travel Sdn. Bhd. awal tahun ini.

Sebaik sahaja kaki melangkah masuk ke dalam lobi hotel berkonsep kontemporari itu, pengunjung pasti terpesona dengan penampilan ringkas yang ditunjukkan.

Kehadiran kakitangan yang sentiasa peramah dan murah dengan murah dengan senyuman membuatkan sesiapa sahaja tidak sabar untuk menginap.

Bertaraf tiga bintang, ia menawarkan 147 unit bilik secara keseluruhan. Terdapat beberapa jenis bilik yang ditawarkan iaitu Standard, Superior, Deluxe, Executive, Costa, Family dan Executive Suite.

Bagi yang datang sendirian atau berpasangan, bilik Standard, Superior atau Deluxe mungkin sudah memadai. Namun, mereka yang mempunyai ahli keluarga yang ramai juga masih boleh berasa selesa kerana terdapat pilihan bilik-bilik Family yang memuatkan tiga hingga enam orang.

Setiap bilik dilengkapi kemudahan seperti pendingin hawa, televisyen satelit, telefon, peti ais mini, kemudahan membuat kopi dan teh serta pengering rambut.

Suite berjakuzi


JAKUZI peribadi antara ciri eksklusif yang ditawarkan di Executive Suite.


Jika mahu layanan bak seorang raja, bolehlah menginap di salah sebuah daripada dua Executive Suite yang disediakan. Harganya bermula dari RM662 (hari biasa) hingga RM692 (hujung minggu) semalam.

Sesuai dengan harganya, tetamu dipersembahkan dengan rekaan dan dekorasi yang cukup mempesona.

Ruang bilik yang luas memberi lebih keselesaan kepada tetamu yang menghuni. Lebih menarik, ia turut mempunyai dilengkapi jakuzi peribadi dan sebuah televisyen LCD bersaiz 42 inci.

Bagi pengunjung yang ingin menjamu selera, terdapat The Straits Cafe di tingkat bawah hotel ini yang boleh mengisi kira-kira 150 orang pada satu-satu masa.

Dibuka dari 7 pagi hingga 11 malam, ia menawarkan pelbagai pilihan hidangan sama ada ala carte dan bufet bercirikan cita rasa antarabangsa dan Asia.

Selain untuk menginap, Hotel Seri Costa juga sesuai untuk penganjuran acara seminar, majlis korporat dan mesyuarat.

Dewan utamanya, Hang Tuah, mampu memuatkan kira-kira 180 hingga 220 orang dan lengkap dengan kemudahan audio dan visual. Dewan itu sering menjadi pilihan acara keramaian seperti makan malam atau majlis perkahwinan berskala sederhana.

Sementara itu, untuk acara seminar dan mesyuarat pula, terdapat tiga bilik disediakan iaitu Parameswara 1, Parameswara 2 dan Kasturi yang mampu memuatkan 25 hingga 120 orang.

Bagi pengunjung yang ingin memanjakan diri, boleh mendapatkan rawatan kecantikan dan kesihatan di Costa Spa yang disediakan di hotel ini.

Berkonsepkan spa Bali, temu janji rawatan di situ pasti berbaloi apatah lagi selepas seharian berjalan dan melakukan aktiviti di luar hotel.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Komuniti Kita

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Komuniti Kita


Tingkat motivasi diri melalui kem bina semangat

Posted:

Tingkat motivasi diri melalui kem bina semangat

Tingkat motivasi diri melalui kem bina semangat


PETUGAS Kosmo! yang menyertai Kem Bina Semangat di Nur Laman Bestari Resort, Ulu Yam baru-baru ini.


MANTAP. Kerja dan suasana pejabat kadangkala memberi tekanan kepada kakitangan sesebuah organisasi.

Melalui kem bina semangat, ia memberi suasana baharu dan meningkatkan semangat kerjasama sesama rakan sekerja.

Baru-baru ini, seramai 40 orang petugas akhbar Kosmo! menyertai program Kem Bina Semangat di Nur Laman Bestari Resort, Ulu Yam, Selangor.

Program selama tiga hari dua malam oleh Lighthouse Consulting itu dikendalikan oleh fasilitator, Hisham Hussain.

Murid SK Temenggong Abdul Rahman 1 sertai Sunathon 2012

Posted:

Murid SK Temenggong Abdul Rahman 1 sertai Sunathon 2012

Murid SK Temenggong Abdul Rahman 1 sertai Sunathon 2012


ABDUL AZIZ (dua dari kiri) menggunakan hos bomba memandikan murid-murid yang menyertai Program Sunathon 2012 di Dataran Sri Temenggong Johor Bahru baru-baru ini.


KHATAN. Seramai 55 murid lelaki Sekolah Kebangsaan (SK) Temenggong Abdul Rahman 1, Johor Bahru dimandikan sebelum dikhatankan pada Program Sunathon 2012 di Johor Bahru, Johor baru-baru ini.

Program dianjurkan Jawatankuasa Masjid Jamek Ibu Pejabat Polis Kontinjen (IPK) Johor dan Persatuan Keluarga Polis Johor.

Turut hadir meraikan kanak-kanak itu ialah Ketua Jabatan Pengurusan IPK Johor, Asisten Komisioner Abdul Aziz Ahmad.

Menurut Abdul Aziz, majlis tersebut diadakan sempena cuti persekolahan selain ingin merapatkan hubungan antara polis dan masyarakat setempat.

500 sertai Cabaran Basikal Bukit USM 2012 anjuran PSMUSM

Posted:

500 sertai Cabaran Basikal Bukit USM 2012 anjuran PSMUSM

500 sertai Cabaran Basikal Bukit USM 2012 anjuran PSMUSM


PARA pelajar yang menyertai pertandingan Cabaran Basikal Bukit USM di USM Pulau Pinang baru-baru ini.


CABARAN. Seramai 500 peserta menguji ketahanan masing-masing pada Cabaran Basikal Bukit Universiti Sains Malaysia (USM) 2012 yang dianjurkan Persatuan Staf Makmal USM (PSMUSM) Pulau Pinang baru-baru ini.

Kayuhan sejauh 30 kilometer bermula dari kampus USM melalui kawasan berbukit di Bukit Gambir sehingga Padang Kawad Palapes. Para peserta dilepaskan oleh Naib Canselor USM, Prof. Datuk Omar Osman.

Pada pertandingan itu, Muhammad Ayub Muhammad Radzi, 20, muncul juara keseluruhan dengan catatan masa satu jam 19 minit bagi membawa pulang wang tunai RM500 dan trofi.

Penyelaras projek, Mohd. Nizam Bakar berkata, pertandingan bertemakan Go Green itu bertujuan mewujudkan kesedaran dalam menghargai alam sekitar.

"Kita juga mahu mewujudkan hubungan lestari antara komuniti USM dengan masyarakat luar melalui pertandingan ini demi kepentingan bersama," ujarnya.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Negara

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Negara


KP Kesihatan mengaku khalwat

Posted:

KP Kesihatan mengaku khalwat

KP Kesihatan mengaku khalwat

Oleh IKHWAN IDERIS
ikhwan.ideris@kosmo.com.my


HASAN dan pasangannya yang ditangkap berkhalwat didakwa di Mahkamah Tinggi Syariah di Putrajaya semalam.


PUTRAJAYA – Ketua Pengarah Kesihatan, Datuk Seri Dr. Hasan Abdul Rahman yang ditangkap berkhalwat dengan seorang jururawat berstatus isteri orang diarah membayar denda RM3,000 oleh Mahkamah Tinggi Syariah di sini semalam selepas dia mengaku bersalah atas pertuduhan tersebut.

Hasan didakwa berkhalwat dengan seorang pegawai wanita di kementerian sama, Wan Syarifah Nooraazmanita Wan Hassan, 36, di sebuah bilik Hotel Pullman di sini pada pukul 2.18 pagi semalam.

Wan Syarifah pula didenda sebanyak RM2,900 selepas kedua-dua mereka mengaku salah atas tuduhan tersebut.

Hasan yang berstatus duda kelihatan tenang sepanjang prosiding, manakala Wan Syarifah nampak muram dan sesekali menundukkan kepala ketika berada di dalam kandang tertuduh.

Jika gagal menjelaskan denda, Hasan bakal berdepan hukuman penjara tiga bulan manakala pasangannya boleh dipenjara 30 hari.

Terdahulu, Hasan yang tidak diwakili peguam merayu supaya hanya dikenakan hukuman denda kerana sudah insaf malah mereka bercadang untuk berkahwin selepas proses perceraian pasangannya selesai.

"Saya bertanggungjawab atas kesalahan dan belajar daripada kesilapan. Saya berharap diberi peluang dan saya merancang untuk bernikah selepas kes perceraian (Wan Syarifah) selesai," kata Hasan.

Perkara itu turut diakui oleh Wan Syarifah semasa mengemukakan rayuan.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Salah guna duit umrah RM291,250

Posted:

Salah guna duit umrah RM291,250

Salah guna duit umrah RM291,250

Oleh NUZULSHAM SHAMSUDDIN
zulsham@kosmo.com.my


JAMLEE dibawa keluar dari kamar Mahkamah Sesyen Melaka semalam selepas menghadapi 34 tuduhan pecah amanah bayaran pakej umrah.


MELAKA – Seorang pemilik sebuah agensi pelancongan mengaku tidak bersalah di Mahkamah Sesyen di sini semalam atas 34 tuduhan pecah amanah melibatkan bayaran pakej umrah bernilai RM291,250.

Jamlee Mohd. Zid, 41, dari Lorong 21, Bukit Piatu di sini didakwa melakukan kesemua kesalahan tersebut di J & J Travel & Tours Sdn. Bhd., No 16-D, Jalan Permata 14, Taman Harta Permata, Bukit Baru di sini antara 23 Ogos tahun lalu hingga 5 Februari lepas.

Dalam perbicaraan di hadapan Hakim Ahmad Sazali Omar, tertuduh didakwa melakukan pecah amanah dengan menyalahgunakan wang bayaran pakej umrah membabitkan 34 pelanggannya untuk tujuan peribadi.

Kesemua 34 pertuduhan tersebut melibatkan pembayaran yang setiap satunya berjumlah antara RM4,370 hingga RM45,000.

Kes disiasat mengikut Seksyen 406 Kanun Keseksaan yang memperuntukkan hukuman penjara maksimum 10 tahun dan sebat serta denda jika sabit kesalahan.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Pasang jeriji automatik elak jadi korban

Posted:

Pasang jeriji automatik elak jadi korban

Pasang jeriji automatik elak jadi korban

KUALA LUMPUR - Setiap pemilik rumah disaran supaya menggunakan jeriji automatik berkuasa bateri yang mudah dibuka pada tingkap dan pintu rumah supaya penghuni dapat meloloskan diri jika berlaku kebakaran.

Ketua Pengarah Jabatan Bomba dan Penyelamat (JBPM), Datuk Wan Mohd. Nor Ibrahim berkata, jeriji automatik dapat mengurangkan risiko kematian dalam kebakaran kerana penghuni rumah hanya perlu menekan butang untuk membuka jeriji tersebut.

"Kita menasihatkan pemilik rumah supaya memasang jeriji seumpama itu kerana ia bukan sahaja mudah untuk menyelamatkan diri semasa kebakaran tetapi juga dapat mencegah jenayah," katanya ketika dihubungi Bernama di sini semalam.

Beliau mengulas tragedi kebakaran sebuah rumah banglo dua tingkat yang meragut empat nyawa iaitu sepasang suami isteri, seorang anak lelaki serta seorang pembantu rumah warga Indonesia apabila kesemua mangsa lemas terhidu asap tebal di Taiping, Perak kelmarin.

Dalam kejadian itu, Mohd. Hakimi Zubair, 40, Pengarah Korporat Royal Bank of Scotland Kuala Lumpur, isterinya, Leiha Sahak, 40, pakar teknologi maklumat sebuah syarikat swasta di ibu negara, anak mereka Ahmad Faris, 3, dan pembantu rumah yang dikenali sebagai Rizki ketika itu berada di tingkat dua rumah tersebut.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Sukan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Sukan


Rentak Harimau Malaya longlai

Posted:

Rentak Harimau Malaya longlai

Rentak Harimau Malaya longlai

Oleh AHMAD FAZLI MOHD. YADI
fazli.yadi@kosmo.com.my

SAFEE (kiri) menanduk masuk gol pembukaan Harimau Malaya ketika menentang Hong Kong di Stadium Shah Alam malam tadi. Malaysia dan Hong Kong seri 1-1.


APA lagi alasan pengendali Harimau Malaya, Datuk K. Rajagobal.
Keputusan seri 1-1 dengan Hong Kong pada aksi persahabatan di Stadium Shah Alam malam tadi membuktikan betapa skuad Harimau Malaya belum mampu menunjukkan taring sebenar.

Kurang dua minggu sebelum kempen Piala AFF Suzuki 2012 bermula, Rajagobal harus segera memperbaiki setiap kepincangan yang ada dalam skuad kendaliannya itu.

Jika anak-anak buah Rajagobal terus menampilkan aksi longlai sebagaimana ditampilkan ketika menentang Hong Kong, mereka mungkin sudah boleh melupakan misi untuk mempertahan kejuaraan Piala AFF Suzuki kali ini.

Terdahulu, Harimau Malaya mengalami dua kekalahan berturut-turut iaitu tewas 0-1 kepada Vietnam di Hanoi sebelum kecundang 0-2 di tangan Thailand di Bangkok.

Dua kekalahan itu jelas sekali mencetuskan panik dalam kalangan penyokong dan pemerhati bola sepak tempatan yang berharap anak-anak buah Rajagobal sekali lagi mengecap kejayaan selaku juara Piala AFF Suzuki.

Pada aksi malam tadi, Rajagobal menurunkan barisan terbaik dengan Khairul Fahmi Che Mat diberi tugas selaku penjaga gol utama.

Benteng pertahanan pula dikemudi Mohd. Aidil Zafuan Abd. Radzak, Mohd. Bunyamin Umar, Mohd. Fadhli Shaas dan Zubir Azmi.

Jentera tengah pula diterajui kapten, Safiq Rahim sambil dibantu Amar Rohidan, S. Kunanlan dan Azzamuddin Mohd. Akil manakala Safee Sali serta Norshahrul Idlan Talaha bertanggungjawab merobek gawang Hong Kong.

Biarpun menurunkan 'barisan impian', Rajagobal pastinya resah melihat aksi longlai anak-anak buahnya itu yang gagal menghadirkan gerun pasukan lawan.

Dalam tempoh 45 minit pertama perlawanan, Harimau Malaya masih gagal merobek gawang lawan biarpun memiliki beberapa peluang menerusi percubaan Safee dan Norshahrul.

Satu-satunya peluang terbaik Harimau Malaya hadir pada minit ke-16 menerusi gerakan Norshahrul, namun sepakan gunting Safee tersasar di sebelah kanan gawang Hong Kong.

Harimau Malaya akhirnya membuka tirai jaringan menerusi tandukan Safee pada minit ke-58.

Pasukan pelawat terpaksa beraksi 10 pemain selepas Lee Chi Ho dilayangkan kad merah oleh pengadil, Suhaizi Shukri selepas tonggak pertahanan Hong Kong itu mengasari Safee pada minit ke-82.

Namun, di sebalik keghairahan Harimau Malaya memburu jaringan, mereka dihukum menerusi jaringan penyamaan Hong Kong oleh Lam Ka Wei pada minit ke-88 gara-gara kesilapan Aidil dan Khairul Fahmi.

KAFA letak harga berpatutan

Posted:

KAFA letak harga berpatutan

KAFA letak harga berpatutan

Oleh YATIMIN ABDULLAH
sukan@kosmo.com.my


NORSHAHRUL (kiri) terus menjadi perhatian peminat bola sepak tanah air ekoran kontroversi perpindahannya ke Johor musim depan.


BERDASARKAN reputasinya sebagai Pemain Paling Bernilai (MVP) Liga Malaysia (Liga M) untuk tempoh tiga tahun berturut-turut bermula 2010, 'nilai' penyerang Kelantan, Norshahrul Idlan Talaha sudah tentu melonjak tinggi.

Maka tidak mengejutkan apabila perpindahan Norshahrul ke Johor musim depan dilapor bakal mencecah jutaan ringgit disebabkan pemain yang lebih dikenali dengan panggilan Mat Yo itu masih mempunyai baki kontrak setahun bersama The Red Warriors.

"Mat Yo merupakan pemain tunggal yang berjaya mempertahankan anugerah MVP selama tiga tahun berturut-turut. Musim lalu beliau antara penjaring terbanyak dalam saingan Liga Super serta penyerang No. 1 negara.

"Dengan reputasi Mat Yo yang hebat, tidak betul jika kita nak letakkan harga beliau dengan murah. Jika kita letakkan harga yang murah, ia akan menjatuhkan maruah pemain tempatan.

"Kalu kita mengagung-agungkan Mat Yo, tiba-tiba harga murah, jatuhlah martabat Liga M. Sebagai contoh, kita hendak beli kasut Gucci tetapi dengan harga kasut Bata, itu mustahil," kata Presiden Persatuan Bola Sepak Kelantan (KAFA), Tan Sri Annuar Musa.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas mempengerusikan Mesyuarat Jawatankuasa Perarakan Piala Malaysia di Majlis Sukan Negeri (MSN) Kelantan, Telipot dekat sini semalam.

Hadir sama, Naib Presiden KAFA, Datuk Rosmadi Ismail dan Setiausaha Agung KAFA, Azman Ibrahim.

Bagaimanapun, Annuar menyerahkan keputusan kepada pengurusan Persatuan Bola Sepak Negeri Johor (PBNJ) untuk membuat keputusan berhubung tawaran perpindahan Norshahrul ke Johor.

"Saya fikir kalau bekas penjaring terbanyak (Liga Sepanyol) yang berusia 32 tahun (Daniel Gonzales Guiza) dari luar negara (Sepanyol), mereka (Johor) boleh bayar dengan sekian banyak, apatah lagi pemain tempatan yang mempunyai reputasi yang hebat.

"Tolong jangan rendahkan martabat pemain tempatan kerana ia akan menjatuhkan liga kita. Bila kita dengar Safee Sali dibayar dengan harga RM2 juta, kita cukup bangga dengan situasi tersebut," tegasnya.

Kosmo! sebelum ini melaporkan KAFA membayangkan kesediaan untuk melepaskan penyerang Mat Yo jika tawaran yang diberikan oleh mana-mana pasukan berbaloi dengan nilainya.

Annuar melalui laman Facebook miliknya kelmarin berkata, perpindahan Mat Yo ke Johor mengikut terma tertentu seperti mana yang telah disampaikan kepada pihak pengurusan Persatuan Bola Sepak Negeri Johor (PBNJ).

Menurutnya, PBNJ diberi tempoh selama tujuh hari untuk menjawab tawaran yang dikemukakan oleh KAFA.

Program istimewa gamit tumpuan

Posted:

Program istimewa gamit tumpuan

Program istimewa gamit tumpuan


PARA pengunjung tertarik melihat pameran sistem audio kereta sempena Kejohanan Futsal 1Malaysia Parlimen Kebangsaan edisi kedua awal tahun ini.


BAGI memeriahkan Kejohanan Futsal 1Malaysia Parlimen Peringkat Kebangsaan 2012 yang bermula esok hingga Ahad ini, Kementerian Belia dan Sukan (KBS) akan menganjurkan satu program khas yang dinamakan KBS Vrooom Goal 2012.

Program itu dijangka menarik perhatian para pengunjung ke Kompleks Futsal 1Malaysia Presint 18, Putrajaya selain menghimpunkan penggemar-penggemar sukan pemotoran menerusi pameran autoshow kereta dan motosikal.

Antara pengisian lain dalam program tersebut ialah pameran audio video (kereta dan motosikal), pertandingan RC Drift/ Wheelie serta himpunan motosikal klasik.

Penolong Pengarah Bahagian Pembangunan Sukan KBS, Fazulia Zulkifli berkata, program tersebut dilaksanakan sebagai medan untuk mengumpul dan menyatukan semua golongan belia yang berkongsi minat yang sama.

Jelasnya, program itu juga dilihat mampu memberi pendedahan kepada komuniti belia berhubung keburukan berlumba haram, penyalahgunaan dadah dan gejala sosial.

"Penganjuran kali ini bukan hanya tertumpu kepada satu cabang sukan saja iaitu futsal, malah KBS menyasarkan pembabitan belia dalam segenap aspek aktiviti sihat

"Lebih menarik, seramai 500 peserta mengambil bahagian dalam program itu," kata Fazulia kepada Kosmo! semalam.

Kejohanan Futsal 1Malaysia Parlimen Peringkat Kebangsaan 2012 bakal menghimpunkan 444 pasukan lelaki dan wanita dari seluruh negara yang akan berentap memburu wang tunai keseluruhan berjumlah RM68,400 selain piala pusingan serta medal.

Fazulia turut memberitahu, kejohanan futsal kali ini juga bakal diserikan dengan persembahan artis-artis terkemuka tanah air.

"Mereka terdiri daripada beberapa barisan bintang Akademi Fantasia selain Aisyah, Fina dan Azrul yang bertindak sebagai pengacara.

"Selain itu, band-band popular antaranya Pretty Ugly dan Kumpulan Project 2000 juga bakal memberikan persembahan menarik pada kejohanan kali ini," tambahnya.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Dunia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Dunia


Majlis Kebangsaan Syria minta diiktiraf Barat

Posted:

Majlis Kebangsaan Syria minta diiktiraf Barat

Majlis Kebangsaan Syria minta diiktiraf Barat

BEBERAPA orang berlari apabila sebuah jet tentera Syria melancarkan serangan di bandar Ras al-Ain di sempadan Turki semalam.


KAHERAH - Ketua sebuah perikatan yang menentang Presiden Bashar Al-Assad mendesak supaya negara-negara Eropah mengiktiraf Majlis Kebangsaan Syria sebagai pemerintah yang sah.

Ketua perikatan itu, Mouaz Al-Khatib juga meminta dana untuk membeli senjata bagi membolehkan rejim Bashar ditumbangkan.

"Apabila kami memperoleh pengiktirafan, ia akan menyebabkan perikatan tersebut bertindak sebagai pemerintah dan memperoleh senjata sekali gus akan menyelesaikan masalah kami," katanya.

Majlis Kerjasama Teluk yang mempunyai enam anggota telah mengiktiraf Majlis Kebangsaan Syria bagi mewakili penduduk negara itu.

Liga Arab turut memberi sokongan terhadap majlis tersebut.

Keluarga Bashar telah memerintah Syria selama 42 tahun.

Seramai 38,000 orang dilaporkan terbunuh selepas kebangkitan rakyat menentang Bashar bermula pada Mac tahun lalu.

Para penentang Bashar mewujudkan sejumlah kumpulan di bandar-bandar bagi menentang tentera presiden.

Kumpulan tersebut mahu Bashar digulingkan selepas beliau gagal membawa pembaharuan pentadbiran dan kebebasan bersuara.

Jet-jet tentera Syria turut melancarkan serangan di bandar sempadan dengan Turki, Ceylanpinar semalam.

Beberapa buah jet pejuang tentera juga membedil rumah-rumah di Ras al-Ain dekat sempadan Turki. - Agensi

Kerja-kerja gali kubur Arafat bermula

Posted:

Kerja-kerja gali kubur Arafat bermula

Kerja-kerja gali kubur Arafat bermula


GAMBAR fail menunjukkan kubur Arafat di Ramallah, Palestin pada 29 Januari 2009.


RAMALLAH - Kerja-kerja untuk menggali kubur bekas Presiden Palestin, Yasser Arafat (gambar kecil) bermula di sini semalam yang akan berakhir selama lebih dua minggu.

Kubur Arafat digali bagi tujuan melakukan siasatan bagi mengetahui punca kematian sebenar bekas pemimpin tersebut.

Arafat meninggal dunia pada 11 November 2004 di sebuah hospital tentera di Paris, Perancis.

Rekod-rekod perubatan menunjukkan beliau meninggal dunia akibat pendarahan otak.

Bagaimanapun, pihak pendakwa raya Perancis membuka siasatan kematian Arafat pada Ogos lalu selepas stesen televisyen Al-Jazeera menyiarkan kenyataan pakar-pakar Switzerland bahawa bahan radioaktif polonium ditemui pada barang milik bekas pemimpin tersebut.

"Mereka (para pekerja) mula memindahkan konkrit dan batu dari bangunan kubur Arafat dan kerja-kerja akan berakhir selama hampir 15 hari," kata satu sumber Palestin.

Menurutnya, kerja-kerja penggalian akan dihentikan apabila bahagian yang hampir dengan tempat mayat Arafat ditanam ditemui.

Mayat Arafat itu tidak akan dialihkan sehingga ketibaan anggota pendakwa raya Perancis, pakar-pakar Switzerland dan para penyiasat Rusia.

Perancis telah menamakan satu panel hakim untuk melancarkan siasatan terhadap kematian Arafat.

Hakim-hakim tersebut akan melawat bangunan kubur bekas pemimpin Palestin itu. - Agensi

Syarikat fesyen minta maaf isu perhiasan kepala

Posted:

Syarikat fesyen minta maaf isu perhiasan kepala

Syarikat fesyen minta maaf isu perhiasan kepala


KLOSS memakai perhiasaan kepala mirip yang dipakai penduduk pribumi pada pertunjukan fesyen Victoria's Secret di New York pada 7 November lalu.


FLAGSTAFF - Syarikat fesyen Victoria's Secret meminta maaf ekoran seorang modelnya, Karlie Kloss memakai satu perhiasan kepala seperti yang dipakai ketua perang penduduk pribumi Amerika Syarikat.

Permohonan maaf itu dibuat selepas perhiasan tersebut dikritik kerana ia dianggap tidak menghormati kebudayaan dan sejarah penduduk pribumi.

"Kami dengan ikhlas meminta maaf kerana kami tidak mempunyai sebarang niat untuk mengaibkan sesiapa," kata syarikat berkenaan.

Perhiasan kepala yang mempunyai sejumlah pelepah bulu haiwan itu merupakan simbol penghormatan untuk ketua-ketua perang dan pahlawan penduduk pribumi.

Pada 7 November lalu, Kloss memakai perhiasan kepala mirip yang dipakai penduduk pribumi pada satu pertunjukan fesyen syarikat berkenaan di New York.

Model itu memakai perhiasan tersebut ketika dia hanya memakai coli dan seluar dalam.

Bagaimanapun, Kloss meminta maaf menerusi laman Twitter jika pemakaian perhiasan kepala itu telah mengaibkan pihak-pihak tertentu. - Agensi

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online


3 cedera dalam pergaduhan 2 keluarga berjiran

Posted:

3 cedera dalam pergaduhan 2 keluarga berjiran

3 cedera dalam pergaduhan 2 keluarga berjiran

14/11/2012 6:10pm

MELAKA — Tiga lelaki cedera selepas terlibat dalam pergaduhan membabitkan dua keluarga berjiran di Taman Samarinda Alor Gajah di sini ketika sambutan Deepavali malam tadi.

Ketua Polis Daerah Alor Gajah Supt Umar Ali Saifuddin Shaharudin berkata dalam kejadian kira-kira 9.30 malam tadi, kedua-dua jiran itu bergaduh menggunakan kayu dan besi dipercayai akibat rasa tidak puas hati dengan pelbagai perkara termasuk bunyi bising sempena sambutan perayaan Deepavali.

Beliau berkata, ekoran kejadian itu, tiga lelaki berusia antara 18 hingga 23 tahun cedera sebelum dihantar ke Hospital Alor Gajah dan dirawat sebagai pesakit luar.

Sebelum kejadian, kedua-dua jiran itu terlibat dalam perang mulut kira-kira 12.30 pagi Selasa, katanya ketika dihubungi di sini, hari ini.

Sehubungan itu, polis menahan lapan lelaki berusia 18 hingga 55 tahun bagi membantu siasatan mengikut Seksyen 148 Kanun Keseksaan kerana merusuh.— BERNAMA

Maahad tahfiz mohon bantuan orang ramai

Posted:

Maahad tahfiz mohon bantuan orang ramai

Maahad tahfiz mohon bantuan orang ramai

14/11/2012 5:49pm

KUALA LUMPUR - Maahad Tahfiz Akademi Iqro Al-Quran (Matiq) merayu orang ramai untuk menghulurkan sumbangan bagi membiayai kos operasi sekolah tersebut.

Sekolah yang beroperasi di No. 7, Jalan Avenue 1, Avenue Ampang dekat sini memerlukan sumbangan bagi menampung perbelanjaan bulanan termasuk makanan para pelajar, gaji tenaga pengajar, sewa bangunan dan bil-bil utiliti.

Tenaga pengajar sekolah tersebut, Mohd. Amir Ismail berkata, kos pengurusan bulanan Matiq itu kini mencecah kira-kira RM40,000.

"Sebelum ini, kami menyewa tiga unit rumah kedai bagi keselesaan pelajar untuk belajar selain menggunakan satu unit bagi operasi memproses air berkarbonat dan mineral untuk dijual.

"Selepas beberapa bulan, perniagaan itu terpaksa dihentikan disebabkan satu daripada tiga unit rumah kedai tersebut terpaksa dilepaskan bagi mengurangkan perbelanjaan bulanan sekolah ini," katanya kepada Utusan Malaysia di sini baru-baru ini.

Matiq ketika ini mempunyai sebanyak 120 pelajar dengan 70 daripada mereka ditaja oleh ahli sekolah itu sendiri manakala bakinya adalah hasil sumbangan individu dan syarikat korporat.

Menurut Mohd. Amir, sekolah itu ketika ini hanya mempunyai tiga buah bilik darjah sekali gus menyebabkan penghuninya belajar dalam keadaan kurang selesa dan bersesak-sesak.

Dalam pada itu, kata beliau, syarikat korporat yang menyumbang secara tetap sebanyak RM1,000 sebulan akan diberikan satu slot ceramah di syarikat mereka oleh ustaz-ustaz dari sekolah berkenaan.

Orang ramai boleh menyalurkan sumbangan terus ke akaun Maybank 5622 5450 1589 atas nama

Akademi Iqro' Al-Quran Bestari atau menghubungi Mohd. Amir di 012-2582792.

Pemilik syarikat didakwa salah guna wang umrah

Posted:

Pemilik syarikat didakwa salah guna wang umrah

Pemilik syarikat didakwa salah guna wang umrah

14/11/2012 5:40pm

MELAKA — Seorang pemilik syarikat ejen pelancongan mengaku tidak bersalah di Mahkamah Sesyen hari ini terhadap 34 pertuduhan menyalah guna wang perbelanjaan yang diserahkan pelanggannya bagi mengerjakan umrah berjumlah RM291,250.

Jamlee Mohd. Zid, 41, didakwa melakukan pecah amanah menyalahgunakan wang tersebut bagi kegunaan sendiri dengan melanggar perjanjian dalam pakej umrah yang menetapkan cara bagaimana amanah itu kena disempurnakan.

Tertuduh didakwa melakukan kesalahan itu terhadap 34 individu di syarikat J&J Mesra Travel & Tours Sdn. Bhd., Bukit Baru di sini antara 17 Ogos 2011 hingga 12 April 2012 mengikut Seksyen 406 Kanun Keseksaan yang membawa hukuman penjara maksimum 10 tahun dan sebatan dan boleh dikenakan denda, jika sabit kesalahan.

Hakim Ahmad Sazali Omar kemudian membenarkan tertuduh diikat jamin RM60,000 dengan enam penjamin bagi kesemua pertuduhan serta menetapkan 12 Disember depan bagi sebutan semula kes itu.— BERNAMA

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Hiburan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Hiburan


Tempoh rehat Syafie tamat

Posted:

Tempoh rehat Syafie tamat

Tempoh rehat Syafie tamat

MENGENALI aktor Syafie Naswip sejak berusia 14 tahun dan kini telah berusia 20 tahun, orangnya tidak pernah berubah.

Apa yang berubah hanya ketinggian dan kematangan dirinya. Selebihnya Syafie masih kekal seorang anak muda yang pemalu, pendiam dan cukup berbakat sebagai aktor.

Syafie yang dihubungi Kosmo! sehari selepas dinobatkan sebagai Pelakon Pembantu Lelaki Terbaik Filem di Anugerah Skrin 2012 menewaskan aktor yang lebih senior seperti Zahiril Adzim, Zaidi Omar, Bront Palarae dan Soffi Jikan, cukup ramah ketika sesi temu bual berlangsung.

Ucapan tahniah dilayangkan kepadanya disambut dengan ucapan terima kasih. Rasanya sudah berbakul ucapan tahniah diterima selepas majlis ASK 2012 berakhir.

Namun, segala ucapan itu tiada tandingannya dengan ucapan tahniah daripada dua insan kesayangannya, ibu dan ayah yang setia menonton detik kemenangannya di depan kaca televisyen.

"Saya sedikit sebak ketika menerima anugerah sebab ibu saya teringin datang ke majlis ASK 2012. Sebelum ini, ibu langsung tidak pernah datang ke mana-mana majlis hiburan.

"Namun, saya hanya ada dua tiket sahaja. Jadi, ibu terpaksa menonton dari rumah. Itu yang membuatkan saya sedikit sedih. Keesokan harinya, ibu membelek-belek anugerah yang saya dapat sambil mengucapkan tahniah," kata Syafie yang merupakan anak tunggal kepada pasangaan Norsiah Ahmad, 47, dan Naswip Abu Nawas, 50.

Sebelum berlakon dalam filem Songlap pada tahun lalu, semangat lakonannya hilang selama dua tahun selepas pemergian pengarah dan gurunya, arwah Yasmin Ahmad.

Kemudian, selepas filem Songlap, Syafie berehat selama setahun daripada lakonan untuk memberi tumpuan kepada peperiksaan Sijil Tinggi Pelajaran Malaysia (STPM) yang diambilnya pada tahun lalu.

Ruang kosong yang ditinggalkan Syafie terlalu lama, sehingga ada yang lupa kewujudannya dalam industri lakonan.

"Mungkin lama sangat saya tidak muncul dalam mana-mana majlis hiburan, sampai ada orang yang sudah lupakan saya.

"Sebenarnya saya jarang datang ke majlis besar bukan tidak mahu, tetapi saya tidak tahu nak buat apa dan bawa diri," katanya tanpa berselindung.

Disoal apakah yang dilakukan dalam tempoh rehat yang terlalu panjang kerana jarang sungguh wajahnya muncul di kaca televisyen, Syafie memberitahu dia melakukan banyak perkara di luar bidang seni.


SYAFIE NASWIP memberitahu dia kini sudah bersedia untuk memberi komitmen sepenuh masa terhadap dunia lakonan.


"Filem terakhir lakonan saya adalah Juvana. Selepas itu belum ada sebarang tawaran lagi. Jadi, masa yang kosong itu saya isi dengan bantu kawan berniaga burger dan baju Melayu selain bekerja di kedai makan," ceritanya penuh jujur.

Meskipun jarang muncul dan kini kurang menerima tawaran lakonan, hasil wang yang diterima daripada kerja lakonan sebelum ini disimpan dengan baik.

Kebanyakan wang yang diterima digunakan untuk keperluan keluarga, memandangkan ibunya hanya seorang suri rumah dan bapanya bekerja sebagai seorang buruh kasar.

"Saya banyak habiskan wang untuk keluarga dan saya bukannya jenis yang suka menghabiskan wang untuk perkara yang bukan-bukan.

"Sekarang saya dalam proses mengambil lesen kereta dan selepas itu bolehlah saya beli kereta. Mudah untuk saya ke lokasi penggambaran dan juga bawa ibu bapa ke mana-mana.

"Kalau boleh saya ingin beli kereta yang selesa dan tahan lama. Biar tahan sampai saya berkeluarga kelak. Buat masa ini, untuk ke mana-mana saya hanya menggunakan teksi atau naik motosikal sahaja," tuturnya.

Enggan menangis lagi

Berehat daripada dunia lakonan dalam tempoh yang lama mewujudkan tanda tanya dalam dirinya apakah dia sesuai untuk bidang lakonan?

"Sebelum ini saya sendiri was-was dengan pilihan saya sama ada berlakon atau menceburi bidang yang lain.

"Tempoh berehat itu telah membuatkan saya sedar. Belajar sesuatu yang teori tidak kena dengan jiwa saya sebaliknya saya perlukan sesuatu yang praktikal seperti lakonan. Jadi, tahun ini saya ingin kembali aktif berlakon," beritahunya penuh semangat.

Sungguhpun dia dikurniakan bakat lakonan, tegas Syafie, dia mahu menjadi seperti arwah Yasmin Ahmad dan idolanya, Faizal Hussein yang jarang-jarang muncul dengan filem atau drama, tetapi sesekali kemunculannya bakal memberi impak yang besar.

"Saya terlibat dalam lakonan secara tidak sengaja dan saya berlakon kerana arwah Yasmin. Arwah pernah kata gunakan bakat yang ada pada saya, tetapi jangan keterlaluan.


DISEBABKAN tiada tawaran berlakon, Syafiq pernah membantu rakannya menjual burger.


"Maksudnya, saya ingin jadi sepertinya. Saya tidak mahu terlalu banyak sangat berlakon dan cepat naik sehingga sampai satu tahap saya sendiri tidak tahu apa lagi yang ingin diberi ketika berlakon," katanya.

Akuinya, kebanyakan watak yang diterima semuanya sama. Selalunya, Syafie diberi watak air mata dan orang susah sedangkan dia ingin sesuatu yang lebih daripada itu.

"Memang saya tidak suka dan agak kecewa apabila orang kata, watak air mata dan orang susah hanya sesuai untuk saya. Lama-lama saya juga bosan.

"Saya sendiri harus berusaha untuk pelbagaikan karakter. Setakat hari ini, saya tidak memilih watak asalkan watak yang diberi saya mampu bawa dan sesuatu yang baharu. Mungkin belum rezeki saya untuk terlibat dalam naskhah yang berbeza dan lebih mencabar," ungkapnya.

Hakikat kehidupan yang harus diterima Syafie, demi kelangsungan hidup, ada kalanya dia terima sahaja tawaran lakonan.

"Kalau nak tahu, itulah dilema yang dihadapi oleh kami yang bergelar pelakon. Jika di Hollywood, pelakon mereka boleh pilih watak dan muncul setahun sebuah filem sahaja sebab bayaran tinggi dan pasaran filem mereka cukup luas.

"Pelakon Malaysia tidak ada semua itu. Minggu ini terima skrip, minggu depan sudah penggambaran. Tidak ada masa untuk mengkaji watak dengan sepenuhnya, tetapi harus terima juga demi cari makan. Sebulan empat drama, itu perkara biasa buat pelakon Malaysia.

"Jadi, saya pun tidak boleh terlalu memilih. Ada kalanya, saya ambil sahaja tawaran walaupun tidak puas berlakon hanya kerana itu sahaja sumber pendapatan saya sekarang," jelasnya penuh serius.

Lana kisah jika kena bogel

Posted:

Lana kisah jika kena bogel

Lana kisah jika kena bogel

Oleh SITI KAMILAH MUSTAPHA


BABAK dalam filem Pontianak vs Orang Minyak yang memerlukan Lana mendedahkan lurah payudaranya kerana mengikut kehendak jalan cerita tersebut.


PELAKON kontroversi, Lana Nodin yang pernah mendapat jolokan Pamelan Anderaon Malaysia dan pernah didakwa menjalani pembedahan membesarkan payudara, nampaknya tidak habis-habis lagi dengan isu seumpama itu.

Terbaharu, Lana dikatakan tidak kisah membawa watak yang dikatakan mengeksploitasi tubuh badannya apabila payudaranya dijadikan bahan jenaka dan memakai baju yang menampakkan lurah dada dalam filem terbaharu arahan Afdlin Shauki bertajuk Pontianak vs Orang Minyak yang bakal ditayangkan hujung bulan ini.

Namun, dia mendakwa kenyatannya berhubung perkara itu telah disalah ertikan oleh sebuah portal hiburan tempatan dengan menyatakan dia tidak kisah tubuh badannya dieksploitasi.

Pelakon yang dikenali menerusi drama Gol dan Gincu tersebut menerangkan perkara sebenar yang diperkatakan olehnya ketika terlibat dalam filem itu selepas ditemui pada majlis Anugerah Skrin 2012 yang berlangsung di Pusat Dagangan Dunia Putra, (PWTC), Kuala Lumpur, Jumaat lalu.

Lana turut menjelaskan hubungannya dengan seorang model lelaki kelahiran Republik Czech seperti yang pernah tersiar dalam kolum gosip baru-baru ini.

Kosmo!: Adakah benar Lana rela menjadikan payudara anda sebagai 'bahan pelaris' dan tontonan umum dalam filem Pontianak vs Orang Minyak yang bakal ditayangkan hujung bulan ini?

LANA: Saya rasa isu ini tidak timbul sebab Perbadanan Kemajuan Filem Nasional Malaysia (Finas) benarkan semua babak yang melibatkan saya, jadi tiada apa-apa masalah.

Apakah yang ingin anda jelaskan soal isu ini?

Sebenarnya kostum watak saya dipilih Afdlin setelah perbincangan dibuat. Saya setuju ia dipilih oleh beliau memandangkan Afdlin orang lama dalam bidang ini dan berpengalaman.

Bagaimanakah pula dengan laporan anda rela dieksploitasi terutama untuk mendedahkan payudara asalkan dapat terbabit dalam filem tersebut?

Bukan saya tidak kisah atau rela perkara itu berlaku. Sebenarnya, apa yang saya cakap telah disalah erti oleh penulis. Tajuk berita itu tidak kena dengan apa yang saya cakap. Gambarannya seperti saya kalau dapat watak bogel pun saya okey. Realitinya, itu tidak betul.

Jadi apakah sebenarnya yang anda cakap? Jika anda tak cakap, bagaimana laporan tersebut boleh ditulis sedemikian?

Saya cakap saya bukan tidak kisah, tetapi sebagai seorang pelakon saya kena jiwai watak. Jadi untuk filem tersebut, soal pakaian saya serahkan kepada pengarah dan produksi sebab saya percaya mereka.

Kenapakah anda terima watak itu?

Saya tak pernah dapat watak komedi, sebagai seorang pelakon saya kena cuba macam-macam watak yang ditawarkan.

Bagaimanakah pula mengenai hubungan anda dengan seorang model luar negara seperti yang tersiar dalam blog dan ruangan gosip baru-baru ini?

Kami tengah mengenali hati budi masing-masing, dia bukan Islam, jadi saya bagi masa dia kenal Islam dan Melayu. Saya tidak paksa dia apa-apa.

Adakah itu bermakna lelaki itu teman lelaki anda?

Entah, rahsia. Selagi saya tidak tanda tangan surat jadi suami isteri, saya masih berstatus solo.

Gomez tinggalkan Bieber

Posted:

Gomez tinggalkan Bieber

Gomez tinggalkan Bieber


SELENA GOMEZ dikatakan sudah tidak mempercayai Bieber.


KINI ia bukan sekadar gosip, namun memang sebuah kenyataan bahawa hubungan cinta pasangan selebriti remaja Justin Bieber dengan Selena Gomez telah benar-benar berakhir.

Ia merupakan berita yang agak mengejutkan kerana mereka sebelum ini dilihat semakin serius terhadap hubungan cinta yang dibina sehingga membeli aset yang berupa kediaman bersama, selain Bieber mengaku dia jatuh cinta dengan Gomez.

Banyak spekulasi yang timbul tentang perpisahan pasangan tersebut selepas dua tahun mereka bercinta.

Antaranya, dakwaan yang mengatakan Bieber, 18, curang terhadap Gomez, 19. Maka Gomez telah mengambil keputusan untuk berpisah walaupun ia menyakitkan dirinya sendiri.

"Gomez mengambil keputusan untuk berpisah dengan Bieber pada minggu lalu. Ini kerana dia sudah semakin sukar untuk mempercayai Bieber, jadi dia minta untuk berpisah," ujar satu sumber kepada majalah People.

Bieber didakwa curang apabila gambarnya keluar berpesta dengan model Barbara Palvin tersebar. Malah, mereka turut dilihat keluar menonton teater muzikal The Lion King bersama.

Selain isu curang, faktor lain yang dikatakan menjadi punca perpisahan mereka ialah jadual kerja kedua-duanya yang terlalu sibuk.

Sebelum ini, pada awal perhubungan cinta mereka dihidu media, Gomez menyifatkan Bieber yang muda setahun tidak ubah seperti seorang adik baginya.

"Dia macam adik lelaki buat saya," katanya. Malah pada awal tahun 2011, mereka masih menafikan hubungan yang terjalin.

Namun Gomez akhirnya harus akur bahawa dia telah jatuh cinta dengan Bieber.

Dalam satu temu bual pada awal tahun ini, Gomez memberitahu: "Kehidupan saya sangat bahagia dengan kehadiran orang yang menyayangi saya."

Kredit: www.kosmo.com.my
 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved