Rabu, 14 Ogos 2013

Kosmo Online - Rencana Utama

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Rencana Utama


Transisi lagu Aidilfitri

Posted:

Transisi lagu Aidilfitri

Transisi lagu Aidilfitri

BAIK ketika hari raya mahupun sebelum tibanya tarikh 1 Syawal, lagu-lagu raya sudah mula mendapat permintaan untuk dimainkan di corong-corong radio.

Malah, pusat-pusat beli-belah juga tidak melepaskan peluang untuk memeriahkan suasana hari raya menerusi dendangan irama lagu-lagu raya popular.

Ternyata, lagu raya benar-benar mampu meninggalkan kesan nostalgik dan aura luar biasa untuk umat Islam menyambut hari kemenangan itu.

Transisi lagu raya daripada mula lagu pertama dicipta iaitu Selamat Hari Raya lantunan suara seniwati Saloma tahun 1955, beredar ke beberapa fasa dan kini pada tahun 2013, nada lagu raya mencipta identiti sendiri.

Bukan tidak menarik tetapi lagu raya pada alaf baharu sukar untuk menembusi jiwa penggemar lagu raya, memandangkan penggunaan instrumen moden yang agak ketara.

Meninjau pilihan beberapa penyanyi terkenal kini dan pemilik vokal beberapa buah lagu raya popular terdahulu, Kosmo! menyajikan evolusi dan impak elemen lagu raya kepada suasana semasa.

Selamat Hari Raya

Nyanyian: Saloma

Tahun: 1955

Komposer/lirik: Ahmad Jaafar

Selamat Aidilfitri

Kepada saudara serta saudari

Setahun hanya sekali

Merayakan hari yang mulia ini

Di masa bulan Ramdan

Kita berpuasa hingga sebulan

Pabila Syawal menjelma

Hari raya disambut dengan gembira

Miskin kaya memakai baju baru warna-warni

Mengunjungi sanak-saudara kaum famili

Sungguh hebat pemandangan di hari raya ini

Tua muda wajah berseri-seri

Marilah bergembira

Bersama menikmati hari raya

Mintak mak kuih sepotong

Saya mahu makan kerna perut kosong

Maafkanlah jika ada terlanjur perkataan

Diharap supaya jangan disimpan

Kuberdoa selamat panjang umur murah rezeki

Semoga Tuhan akan memberkati

Selamat hari raya

Hari untuk kita bersuka ria

Selamat kami ucapkan

Untuk kita hingga sampai tahun depan

Selamat hari raya

Lagu raya pilihan artis

Amy Mastura

Setahun Sekali nyanyian

Amy Mastura

Saya pilih lagu saya sendiri kerana maknanya tersirat. Seperti mana judulnya, lagu ini saya nyanyikan setahun sekali dan hari raya pun setahun sekali saja.

SHILA AMZAH


Shila Amzah

Airmata Syawal nyanyian Siti Nurhaliza

Lagu ini sedih dan mengimbau kenangan silam beraya pada zaman kanak-kanak.

Siti Nurhaliza

Suara Takbir nyanyian Saloma

Saya suka lagu ini kerana ia merupakan lagu raya pertama yang saya rakamkan. Ia menjadi kenangan buat saya.

Anuar Zain

Bersabarlah Sayang nyanyian Sanisah Huri

Melodi, lirik, susunan lagu serta cara penyampaian penyanyinya begitu menusuk jiwa dan perasaan. Seolah-olah kita berada dalam situasi sedih itu. Ia menjadi pilihan lagu raya malar segar untuk saya.

Alyah

Dendang Perantau nyanyian P. Ramlee

Lagu ini menjadi kegemaran arwah ayah saya dan akan menjadi dendangan wajib sementara menunggu ketibaan abang dan kakak saya pulang ke kampung.

Hattan

Lagu-lagu nyanyian Ahmad Jais, P. Ramlee dan M. Nasir

Apabila mendengar lagu-lagu raya lama, tiba-tiba ada rasa momentum hendak raya. Lagu baharu tiada rasa sebegitu.

Lagu lama masih menjadi pilihan

Posted:

Lagu lama masih menjadi pilihan

Lagu lama masih menjadi pilihan

NORANIZA


SETIAP kali menjelang Hari Raya Aidilfitri, lagu-lagu raya pasti berkumandang di corong radio dan tidak kurang pula yang dijadikan nada dering telefon bimbit.

Namun, apa yang pasti, masih ramai pendengar yang lebih gemar memilih lagu raya lama berbanding lagu baharu.

Orang ramai suka memilih lagu nostalgia raya kerana melodi dan liriknya berjaya membuatkan suasana hari raya lebih terasa.

Antara lagu raya yang menjadi kegemaran ramai termasuklah Selamat Hari Raya, Dendang Perantau, Nazam Lebaran, Suasana Hari Raya, dan Suara Takbir.

Memberi pendapat peribadi tentang lagu raya, bicara komposer, penyanyi dan penulis lirik terkenal, Datuk M. Nasir berkata, antara lagu kegemaran ramai ialah Selamat Hari Raya nyanyian Saloma.

"Saya suka lagu tersebut kerana sejak saya kecil lagi lagu itu sudah popular.

"Walaupun kini telah banyak lagu raya baharu, sejujurnya lagu lama punya nostalgia tersendiri," ujar M. Nasir.

Beliau yang pernah menyanyikan dan menggubah lagu-lagu raya menjelaskan bahawa agak sukar untuk menghasilkan sebuah lagu raya.

"Sejujurnya, lagu raya agak sukar dibuat kerana ramai yang menuntut pelbagai perkara dalam sebuah lagu raya.

"Sebagai contoh, lagu raya harus punya mood, suasana dan melodi yang tepat, barulah komposer berkenaan dapat membikin lagu raya yang menarik.

"Lagu lama terasa lebih nostalgik kerana mungkin suasana hari raya pada zaman itu mempengaruhi komposer yang membikin lagu.

"Walaupun begitu, ada juga beberapa lagu raya moden yang bagus dan menjadi pilihan pendengar," katanya.

Jiwa Melayu

Sementara itu, penyanyi Alyah menyatakan keinginannya untuk bekerja bawah komposer lagu-lagu irama Malaysia terkenal, Pak Ngah Suhaimi sekiranya diberikan pilihan menghasilkan lagu raya.

"Saya akan pilih Pak Ngah kalau diberikan pilihan kerana mood raya akan segera dirasai setiap kali mendengar lagu-lagu ciptaannya," ujar Alyah yang teringin merakamkan lagu raya sendiri.

Menjadikan penyanyi lagu raya era 1970-an dan 1980-an sebagai pujaannya, kata Alyah, dia tergamam apabila menyaksikan mereka membuat persembahan di hadapannya.

"Saya tidak membesar dengan lagu-lagu mereka tetapi apabila melihat dan mendengar mereka menyanyi, ia saling tak tumpah seperti versi lagu asal," tambah Alyah.

Berbeza pula bagi pelantun lagu raya Setahun Sekali, Amy Mastura yang menyokong penuh usaha penyanyi dan komposer baharu menghasilkan lagu raya moden.

Katanya, bukan bermakna lagu-lagu raya lama tidak malar segar tetapi Amy beranggapan lagu baharu memberikan suasana baharu.

"Tiada yang lama tiada yang baharu, itu konsep asas perkembangan dunia seni. Namun, saya melihat lagu raya moden membuktikan generasi baharu menghargai hari istimewa ini dengan cara yang lebih segar.

"Selepas mendengarnya banyak kali, lagu raya baharu juga boleh menjadi mesra telinga. Apa pun, lagu-lagu lama masih tetap di hati," ujarnya.

Bagi penyanyi yang sinonim dengan genre muzik etnik kreatif pula, hari raya di Malaysia dikaitkan dengan orang Melayu.

Oleh itu, kata Noraniza, jiwa Melayu harus ada dalam lagu-lagu raya.

"Saya rasa lagu baharu yang tiada jiwa Melayu kurang bertahan. Namun, lagu lama memang malar segar. Lagu Melayu harus ada jiwa Melayu.

"Bagaimanapun, ada juga lagu baharu yang berjaya menambat hati pendengar.

"Saya minat dengan lagu Sesuci Lebaran (dengangan Siti Nurhaliza), kerana walaupun baharu, ia mempunyai elemen malar segar," tegasnya.

Teksi Sungai Nil

Posted:

Teksi Sungai Nil

Teksi Sungai Nil


TAMBANG untuk destinasi paling jauh perkhidmatan teksi sungai ini ialah RM13.50.


WALAUPUN bercanggah pendapat tentang banyak perkara, penduduk di Kaherah, Mesir sependapat tentang isu kesesakan lalu lintas yang sangat teruk di bandar raya tersebut.

Bagi mengelakkan terjebak dalam kesesakan jalan raya, semakin ramai penduduk tempatan menggunakan laluan alternatif iaitu pengangkutan air di Sungai Nil.

Perkhidmatan baharu yang menggunakan bot teksi berkelajuan tinggi itu menjadi satu mod pengangkutan yang menyeronokkan kepada warga Mesir.

Kelajuan bot teksi tersebut meluncur di atas air memendekkan tempoh masa perjalanan penumpang ke destinasi yang dituju.

"Saya pergi ke tempat kerja dengan jiwa yang tenang tanpa sebarang tekanan," kata Ahmed Amin, 43, yang sebelum ini menghabiskan masa selama empat jam untuk berulang-alik ke tempat kerja.

Perkhidmatan itu hanya mengambil masa 20 minit dari destinasi di stesen paling selatan Sungai Nil iaitu Maadi ke Ramlet Boulaq yang terletak jauh di utara.

Tiket perjalanan sehala berharga EGP£30 (RM13.50) dan perkhidmatan tersebut menerima sambutan baik penduduk Mesir. Menurut perangkaan kerajaan negara berkenaan, sebanyak 25 peratus daripada rakyatnya hidup dalam kemiskinan.

Walaupun kos teksi darat dan teksi sungai sama, tetapi perjalanan yang lebih pantas menyebabkan orang ramai beralih menggunakan perkhidmatan teksi sungai itu.

Ahmed yang bertugas di sebuah organisasi antarabangsa yang berpangkalan di Kaherah berkata, perjalanan menaiki teksi sungai membantu menjimatkan masa sehingga 30 peratus dan pada masa sama mempengaruhi moodnya pada hari tersebut.

"Prestasi saya di tempat kerja menjadi lebih baik berbanding ketika saya memandu ke tempat kerja," jelasnya.


TEKSI Sungai Nil membantu penduduk Kaherah untuk tiba ke destinasi masing-masing dengan lebih cepat.


Kesesakan teruk

Kehidupan lebih 18 juta penduduk di Kaherah menjadi lebih teratur, tenang dan memberi mereka peluang menikmati kehijauan alam dengan menaiki teksi sungai tersebut.

Bertambah menarik, dari jeti teksi sungai berkenaan pengguna dapat melihat keadaan trafik yang sangat teruk yang memaksa segelintir pemandu mematikan enjin kenderaan mereka.

"Lebih baik mereka naik teksi sungai. Tindakan itu sedikit sebanyak dapat mengurangkan kesesakan jalan raya.

"Pada hari-hari biasa, saya keluar mengambil penumpang hanya selama dua atau tiga jam kerana saya tidak sanggup berdepan dengan kesesakan lalu lintas ini," kata seorang pemandu teksi darat, Sayyed Ali.

Teksi Sungai Nil merupakan ilham dua orang sahabat, Magdi Kirollos Ghali dan Amr Aboul Seoud, yang melihat laluan air sebagai penyelesaian kepada masalah kesesakan jalan raya di bandar raya ini.

"Kaherah mempunyai lebuh raya air yang sangat besar tetapi sudah bertahun-tahun tidak digunakan," kata Magdi.

Sungai Nil yang mengalir ke laut Mediterranean diibaratkan seperti jantung yang membekalkan negara tersebut sumber air.

Kini, sungai berkenaan menjadi pusat aktiviti makan malam di atas bot. Laluan air itu dahulunya digunakan bagi tujuan memancing, pelancongan dan sukan air.

Kata Magdi, sebelum ini, potensi sungai tersebut sebagai mod pengangkutan alternatif tidak digunakan sepenuhnya.

Idea mewujudkan perkhidmatan teksi sungai itu tercetus kira-kira enam tahun lalu apabila mereka merancang untuk memperkenalkan sistem pengangkutan baharu yang komprehensif di sungai itu.

Ia juga turut mengambil kira perubahan dasar kerajaan terhadap perkhidmatan bas sungai sejak tahun 1960.

Ia murah dan berhenti di banyak stesen tetapi perkhidmatan bas air itu sudah tua dan laluan yang digunakan juga tidak menentu.

Magdi menceburkan diri dalam bidang perniagaan berasaskan maritim sejak tahun 2001.

Dia dan Amr telah mengkaji tentang perkhidmatan pengangkutan Kaherah, keadaan lalu lintas dan tahap pencemarannya sebelum mengembangkan perniagaan mereka.


PENUMPANG teksi air, Ahmed Amin, berasa lebih tenang dan produktif di tempat kerja selepas menaiki 'pengangkutan awam' Sungai Nil berkenaan.


Pada tahun 2011, ketika mereka mula mereka bentuk bot berkuasa solar yang akan digunakan, berlaku penggulingan tampuk pemerintahan Hosni Mubarak.

Penggulingan itu menyebabkan negara tersebut terperangkap dalam kemelut politik, rombakan kerajaan, tiada jaminan keselamatan dan keganasan.

"Kami tidak tahu siapa yang perlu dihubungi atau apa yang perlu dilakukan," ujar Magdi.

Bot khas

Dengan keadaan jalan raya yang semakin tidak terkawal, kedua-dua sahabat ini nekad untuk mewujudkan perkhidmatan pengangkutan air dengan menggunakan tiga buah bot.

"Laluan teksi sungai ini tidak melewati kawasan sesak di Kaherah. Jika perkara ini berjaya, ia pasti dapat mengurangkan kesesakan jalan di bandar ini," kata penumpang teksi sungai, Sherif Yousseff.

Menjelang bulan Julai lalu, syarikat tersebut merancang untuk melancarkan sebuah bot khas yang boleh membawa 15 penumpang bagi setiap perjalanan.

Sasaran tertinggi ialah menyediakan 30 buah bot dalam tempoh dua tahun yang dianggarkan mampu membawa seramai 15,000 pengunjung sehari. - AFP

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Horizon

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Horizon


Muhararat ladang terbesar Gaza

Posted:

Muhararat ladang terbesar Gaza

Muhararat ladang terbesar Gaza

Oleh MUHAMMAD AYMAN GHAFFA

KEBERANGKATAN Nor Helmee Zainal Abidin, 31, bersama 40 orang peserta rombongan pertubuhan bukan kerajaan (NGO), al-I'tisam Relief Program (ARP) ke Gaza, Palestin pada Februari lalu ternyata meruntun jiwanya. Saat berlepas dari tanah air, hatinya berdebar-debar dan teruja untuk melihat bumi anbia itu.

Pengalaman tujuh kali berkunjung ke Baitulmuqaddis sebelum ini diimbas kembali. Terbit juga di benak hatinya adakah suasana di Gaza sama seperti apa yang dilaluinya ketika berada di kota terletaknya Masjid al-Aqsa itu?

Apabila tiba di Gaza dari Pintu Rafah, Mesir, dia begitu gembira kerana dapat menjejakkan kaki sekali lagi di bumi Palestin. Apa yang dipaparkan di kaca televisyen dan kebanyakan media sosial berbeza dengan yang dilaluinya sepanjang lapan hari di negara itu.

Keadaan di Gaza kelihatan aman seperti bandar-bandar lain di seluruh dunia. Penduduknya bebas melakukan aktiviti harian walaupun kesan-kesan peperangan masih kelihatan.

"Di bumi Gaza, Allah SWT memberi pelbagai nikmat kepada penduduknya. Tanah dan ladang yang subur. Penduduk juga tiada halangan untuk melakukan ibadat," ujarnya ketika ditemui Kosmo! baru-baru ini.

Pakej pelancongan anjuran ARP itu turut bertujuan untuk menukar persepsi rakyat Malaysia bahawa Gaza tempat yang tidak selamat dilawati ekoran konflik peperangan di sana.

Selain itu, kedatangan pelancong dapat membantu kota tersebut yang kini malap ekoran kekangan ekonomi dan politik oleh rejim Israel.


MUHARARAT merupakan sebuah kawasan pertanian terbesar di Gaza. - Gambar hiasan


Kegiatan ekonomi

Melalui pakej pelancongan itu, Nor Helmee berkata, dia dapat melihat banyak tempat menarik di kota itu selain berpeluang mendekati dan menyelami kehidupan masyarakat Islam di sana.

"Sepanjang percutian di Gaza, rombongan kami bebas bergerak ke segenap pelosok kota Gaza tanpa rasa takut diancam tentera Zionis. Kami dibawa ke kawasan pertanian dan ladang-ladang untuk melihat kegiatan ekonomi penduduk.

"Bagi saya, matlamat asal saya mengikuti pakej pelancongan ini adalah untuk membantu umat Islam di sana secara terus. Sebagai contoh, saya membeli barangan cenderamata penduduk tempatan sebagai cara untuk meningkatkan kegiatan ekonomi mereka," ujar Penerbit dan Pengarah syarikat penyiaran Urusan Bil Hikmah Sdn. Bhd. itu.

Tambahnya, kunjungan ke kediaman Allahyarham Sheikh Ahmed Yassin, bekas pemimpin tentera Islam dan parti politik Hamas di Gaza merupakan antara pengalaman yang tidak dapat dilupakan.

"Walaupun Sheikh Ahmed seorang pemimpin terhebat di Gaza, kehidupannya serba sederhana. Kediamannya yang kecil itu masih menyimpan jubah, tilam dan kitab-kitab miliknya," ujarnya.

Sheikh Ahmed meninggal dunia akibat serangan roket yang dibedil oleh helikopter Apache Israel. Semasa kejadian, beliau dalam perjalanan dari masjid untuk pulang ke rumah selepas menunaikan solat subuh pada 22 Mac 2004.

Selain melancong, pakej tersebut juga merupakan salah satu projek misi kemanusiaan untuk membantu umat Islam di Gaza.

Penyelaras Projek ARP bagi Pakej Pelancongan Gaza, Mohd. Shah Sapiei, 56, memberitahu, pihaknya menyediakan kemudahan yang lengkap kepada pelancong sepanjang berada di Gaza.


MASJID Umari ini merupakan pusat ibadat umat Islam tertua dan terbesar di kota Gaza.


Menurutnya, pakej yang ditawarkan meliputi penginapan, makanan, pengangkutan dan bayaran masuk ke tempat-tempat yang dilawati.

"Hotel Mathaf merupakan tempat penginapan pelancong. Ia sebuah hotel lima bintang yang terletak di pesisiran Laut Mediterranean. Pelancong dapat melihat keindahan pemandangan laut itu hanya dari tingkap bilik hotel.

"Pihak kami juga mempunyai wakil di Gaza bagi menjaga keselamatan pelancong. Selain itu, wakil kami juga menyediakan bas sebagai pengangkutan utama untuk ke tempat lawatan," ujarnya.

NGO dan pegawai-pegawai kerajaan Palestin juga sering menunggu kehadiran pelancong dari Malaysia untuk meraikan mereka.

Tambah Mohd. Shah, di sana pelancong dibawa ke beberapa tempat yang sinonim dengan pelancongan di bandar itu.

Kesan peperangan

Muhararat ialah antara destinasi menarik untuk pelancong melihat sisi berbeza kota Gaza. Muhararat merupakan kawasan ladang terbesar di negara itu.

Ia juga sebuah projek pertanian hasil sumbangan NGO dari luar negara. Di situ, pelbagai jenis sayur-sayuran ditanam sebelum dijual di pasar Gaza.

"Muhararat pernah didiami orang Yahudi sebelum dibebaskan oleh penduduk Palestin selepas peperangan Intifada 2 pada tahun 2005. Sejak itu, kawasan tersebut didiami orang Palestin," ujar Mohd. Shah.

Pelancong-pelancong turut melawat kawasan yang mempunyai kesan peninggalan dua peperangan besar di Gaza iaitu Hijjaratul Sijjil dan al-Furqan.


KANAK-KANAK Gaza dididik agar menghormati tetamu dan pelancong yang berkunjung ke sana.


"Masjid al-Umari merupakan tempat bersejarah yang dikunjungi oleh pelancong. Masjid berusia lebih 3,000 tahun itu pada asalnya tempat menyembah matahari. Ia pernah dijadikan gereja sebelum dijadikan masjid oleh sahabat Rasulullah, Saidina Umar al-Khattab.

"Struktur binaan masjid itu masih utuh sehingga hari ini. Kawasan luar masjid itu menjadi tempat kanak-kanak bermain dan mereka akan terus bersolat apabila masuk waktu," tambah Mohd. Shah.

Kawasan jeti nelayan menaikkan hasil tangkapan ikan dari Laut Mediterranean juga tempat yang wajib dikunjungi.

Walaupun nelayan-nelayan itu hanya dibenarkan menangkap ikan kira-kira enam batu nautika dari jeti dan pelabuhan, hasil tangkapan mereka amat lumayan. Hasil tangkapan dijual di pasar di Gaza dan turut dieksport ke Mesir.

Inap santai di tengah bandar

Posted:

Inap santai di tengah bandar

Inap santai di tengah bandar


PERABOT yang disusun rapi di dalam bilik Deluxe ini membuatkan percutian semakin bermakna.


MENJEJAKKAN kaki di Hotel Prince & Residence Kuala Lumpur (Hotel Prince), kelihatan ramai pelancong dari negara Asia Barat berada di kawasan lobi hotel tersebut.

Kebanyakan mereka yang terdiri golongan sudah berkeluarga sedang menunggu kenderaan untuk bersiar-siar di ibu kota. Ada yang menaiki kenderaan yang disediakan oleh pihak hotel, malah tidak kurang juga yang menaiki teksi.

Senario itu merupakan suasana biasa bagi pelancong asing mahupun tempatan sekiranya berkunjung atau menginap di hotel lima bintang yang terletak di Jalan Conlay itu.

Hotel yang mula beroperasi sejak 11 tahun lalu itu terletak dalam kawasan segi tiga emas ibu kota yang terkenal dengan daya tarikan komersial seperti pusat beli-belah, makanan dan hiburan.

Pengarah Komunikasi dan Pemasaran Hotel Prince, Elisa Saw memberitahu, penginapan di hotel itu dibahagikan kepada dua kategori iaitu bilik hotel dan apartmen.

"Kami menyediakan sebanyak 445 buah bilik hotel dan 157 unit apartmen untuk tetamu yang kebanyakannya terdiri daripada pelancong asing dan pengembara korporat.

"Pilihan ini memberi peluang kepada tetamu untuk memilih penginapan yang memenuhi keperluan percutian mereka," ujarnya ketika ditemui Kosmo! baru-baru ini.

Jelasnya, lokasi hotel itu yang berada di tengah-tengah bandar raya memudahkan pergerakan tetamu, sekali gus menyumbang kepada tempahan yang memberangsangkan sepanjang tahun.

Setiap bilik hotel dan apartmen menyediakan pelbagai kemudahan asas seperti pendingin hawa, meja tulis, televisyen paparan cecair kristal 32 inci dan bilik yang luas dan selesa.


KOLAM renang Taman Tropika sesuai untuk seisi keluarga beriadah.


Tetamu juga dapat menikmati keindahan panorama Kuala Lumpur pada waktu malam dari tingkap bilik mereka.

Urutan tradisi Melayu

Bagi tetamu yang ingin merehatkan minda dan mendapat urutan daripada ahli terapi, anda boleh berkunjung ke The Sompoton Spa.

Teknik urutan tradisi Melayu yang dikendalikan oleh tujuh ahli terapi di spa tersebut memang terkenal dalam kalangan pelanggan. Istimewanya, urutan regangan dan tekanan menggunakan ibu jari itu mampu melancarkan peredaran darah.

Selain itu, tetamu boleh menikmati hidangan di empat restoran utama Hotel Prince iaitu Eccucino, restoran masakan Cina Tai Zi, restoran masakan Jepun Enju dan di ruang makan lobi yang dibuka 24 jam.

Bagi yang mengutamakan kecergasan diri, kemudahan gimnasium dibuka sepanjang hari.

Tetamu juga boleh beriadah bersama keluarga di kolam renang Taman Tropika.

Bagi yang membawa anak berumur 4 hingga 10 tahun, Kid's Club merupakan destinasi yang wajib dikunjungi. Di sini, ibu bapa berpeluang meluangkan masa melakukan aktiviti menarik bersama anak-anak mereka.

Pihak pengurusan hotel mengadakan aktiviti berlainan pada setiap hari termasuk mewarna dan melukis.

Hotel Prince turut menyediakan kemudahan untuk menyambut ulang tahun kelahiran anak-anak di situ.

Sebagai melengkapkan pengalaman penginapan tetamunya, pihak hotel juga menyediakan perkhidmatan pengurusan teksi dan limusin ke pusat beli-belah Suria KLCC, Berjaya Times Square dan Jalan Petaling pada setiap Isnin hingga Jumaat. – MUHAMMAD AYMAN GHAFFA

Berkhemah di kota New York

Posted:

Berkhemah di kota New York

Berkhemah di kota New York


KHEMAH mewah di laman Hotel Affinia Gardens khas buat mereka yang bercita rasa tinggi.


DALAM kepadatan hutan batu di kota metropolitan New York, sukar untuk menikmati keindahan bintang di langit yang terbentang luas.

Cita rasa mewah, bertemankan kerdipan bintang dan kilauan lampu kota menjadi taruhan baharu bandar raya tersebut.

Hotel Affinia Gardens yang terletak berdekatan bandar Manhattan, New York, menawarkan pemandangan tanpa gangguan di kawasan balkoni bertingkatnya.

Balkoni tersebut dihiasi reka bentuk dalaman yang minimalis, moden dan berdindingkan kaca.

Ia boleh diibaratkan seperti sebuah bilik tidur luar bertaraf lima bintang yang bernilai AS$1,995 (RM6,470) semalam.

Trend

Bilik tidur mewah tersebut dilengkapi sebuah katil, pakej makan malam, tempat unggun api, sudut romantis dan teleskop untuk melihat bintang-bintang.

Sungguhpun harganya mahal, itulah nilai yang perlu dibayar pelanggan untuk tidur sambil menyaksikan keindahan alam pada waktu malam di New York.

Hotel Affinia Gardens menjadi kegilaan penduduk tempatan, Brazil, Australia dan Asia Barat yang mahu menikmati setiap detik berkhemah dalam suasana penuh glamor yang dikenali sebagai glamping itu.


TETAMU hotel boleh berkunjung ke Central Park yang terkenal dengan jolokan hutan dalam bandar.


Seorang pelanggan hotel tersebut membuat keputusan untuk tidak lagi berkhemah secara tradisional selepas mengalami sendiri percutian hebat itu.

Fenomena berkhemah serba mewah itu mula melanda New York pada musim sejuk 2011. Penduduk di sana tidak mahu terperap di rumah tanpa melakukan sebarang aktiviti luar.

Kewujudan hotel khemah tersebut membuatkan impian penduduk di situ menjadi kenyataan.

Pakej bilik tidur di dalam khemah itu ditawarkan pada harga serendah RM3,000 hingga RM2,272 semalam dan ia bergantung kepada musim.

Selepas kejadian serangan 11 September, 12 tahun lalu, nilai pemandangan waktu malam menjadi begitu berharga. Rakyat AS mula menghargai apa yang dimiliki mereka sesudah kehilangan menara berkembar tersebut.

Sesuai dengan imej mewah, Hotel Affinia Gardens terletak di kawasan kejiranan terbaik dan sangat berdekatan Jalan Lexington, perkhidmatan kereta api bawah tanah dan taman bandar terkemuka, Central Park.

Tidak lengkap percutian mewah tanpa menikmati hidangan yang lazat. Namun, pelanggan khemah mewah tersebut tidak perlu bimbang kerana lokasinya berdekatan beberapa restoran terkenal di New York.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Komuniti Kita

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Komuniti Kita


Puteri UMNO Perak raikan anak yatim, ibu tunggal

Posted:

Puteri UMNO Perak raikan anak yatim, ibu tunggal

Puteri UMNO Perak raikan anak yatim, ibu tunggal

SALBIAH (tengah) dan ahli Pergerakan Puteri UMNO Perak bergambar bersama anak-anak yatim yang diraikan pada Program Titipan Kasih Ramadan di Changkat Jering, Perak baru-baru ini.


KASIH. Seramai 300 anak yatim dan ibu tunggal sekitar Changkat Jering, Perak menerima sumbangan Aidilfitri daripada Pergerakan Puteri UMNO Perak pada Program Titipan Kasih Ramadan baru-baru ini.

Sumbangan disampaikan oleh Ketua Pergerakan Puteri UMNO Perak, Salbiah Mohamed di Dewan Bunga Raya Changkat Jering pada majlis yang turut dihadiri 50 ahli Puteri UMNO Perak.

Salbiah yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri Temenggor memberitahu, majlis tersebut adalah program amal pergerakan itu setiap Ramadan dan pihaknya memilih para penerima dari Changkat Jering pada tahun ini.

"Anak-anak yatim itu dibawa untuk memilih dan membeli baju raya masing-masing selain diberikan duit raya manakala ibu tunggal menerima barangan keperluan harian," ujarnya.

Nafas Pulau Pinang serah zakat kepada peladang

Posted:

Nafas Pulau Pinang serah zakat kepada peladang

Nafas Pulau Pinang serah zakat kepada peladang


REEZAL MERICAN (dua dari kanan) menyampaikan wang zakat Nafas kepada salah seorang penerima di PPK Penaga, Kepala Batas, Pulau Pinang baru-baru ini.


ZAKAT. Seramai 200 ahli Pertubuhan Peladang Kawasan (PPK) Penaga, Kepala Batas, Pulau Pinang menerima bantuan zakat perniagaan daripada Pertubuhan Peladang Kebangsaan (Nafas) kawasan itu baru-baru ini.

Penyampaian bantuan ini disempurnakan oleh Ahli Parlimen Kepala Batas, Datuk Seri Reezal Merican Naina Merican di PPK Penaga, Kepala Batas baru-baru ini.

Pada majlis itu, setiap ahli PPK yang sebahagian besarnya merupakan warga emas menerima wang tunai sebanyak RM150 setiap seorang bagi meringankan beban menyambut hari lebaran.

Turut hadir sama Pengerusi Ahli Lembaga Pengarah PPK Pulau Pinang, Yusuf Hashim, Pengurus Besar PPK negeri, Lokman Saidin dan Pengerusi PPK Penaga, Datuk Ismail Omar.

Penduduk sambut Aidilfitri sambil kibar Jalur Gemilang

Posted:

Penduduk sambut Aidilfitri sambil kibar Jalur Gemilang

Penduduk sambut Aidilfitri sambil kibar Jalur Gemilang


PENDUDUK menjayakan tradisi ziarah dari rumah ke rumah selepas solat sunat Hari Raya Aidilfitri sambil mengibarkan Jalur Gemilang di Taman Orkid ,Simpang Empat Kangkong, Alor Setar baru-baru ini.


TRADISI. Penduduk Taman Orkid, Simpang Empat Kangkong, Alor Setar, Kedah menyambut Hari Raya Aidilfitri serentak dengan kempen mengibar Jalur Gemilang sempena Hari Kemerdekaan negara ke-56.

Selepas menunaikan solat sunat Aidilfitri di Surau Al-Amin di taman perumahan itu, penduduk kemudian meneruskan tradisi ziarah rumah ke rumah sambil mengibarkan Jalur Gemilang.

Menurut Pengerusi Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung Taman Orkid, Md. Daud Md. Nor, ini merupakan tahun kedua kempen mengibar Jalur Gemilang diadakan serentak dengan sambutan Hari Raya Aidilfitri.

"Kebetulan Aidilfitri tahun ini pada Ogos, jadi kita raikannya bersama-sama untuk membangkitkan semangat patriotik dalam kalangan penduduk," katanya.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Negara

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Negara


Pengedar syabu lari dari lokap

Posted:

Pengedar syabu lari dari lokap

Pengedar syabu lari dari lokap

Oleh ZULHILMI JALIL
zulhilmi.jalil@kosmo.com.my

CHIN WAH menunjukkan gambar Osuji yang melarikan diri dari lokap pada sidang akhbar di Ibu Pejabat Kontinjen Polis Kuala Lumpur semalam.


KUALA LUMPUR - Seorang lelaki Nigeria yang dipercayai pengedar dadah yang sedang direman di lokap sementara polis di Jinjang di sini hilang daripada tahanan pada Isnin lalu selepas dia dipercayai menyogok seorang anggota polis berpangkat Koperal.

Osuji Kelly Prince, 25, yang disiasat di bawah Seksyen 39(B) Akta Dadah Berbahaya 1952 disedari hilang pada pukul 10 pagi.

Sabit kesalahan, dia boleh dihukum gantung sampai mati.

Suspek itu direman sejak 2 Ogos lalu ekoran penemuan dadah jenis syabu seberat 44 kilogram (kg) bernilai RM8.74 juta dan sepatutnya berada dalam tahanan sehingga hari ini sebelum dia didakwa.

Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Kuala Lumpur, Datuk Ku Chin Wah berkata, siasatan awal mengesyaki suspek berjaya menghilangkan diri dari lokap itu dengan bantuan seorang anggota polis berpangkat Koperal.

"Semalam (kelmarin), kita sudah menahan anggota polis berpangkat Koperal yang bertugas pada hari kejadian bagi membantu siasatan berhubung Orang Kena Tahan (OKT) melarikan diri dari lokap.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Polis cari lelaki belasah isteri dalam lif

Posted:

Polis cari lelaki belasah isteri dalam lif

Polis cari lelaki belasah isteri dalam lif


IMEJ-imej rakaman CCTV mengenai tindakan lelaki membelasah isterinya di dalam sebuah lif di hospital swasta di Bukit Mertajam, Isnin lalu.


GEORGE TOWN - Polis sedang mengesan seorang penjawat awam yang dilihat melalui rakaman televisyen litar tertutup (CCTV) membelasah isterinya di dalam sebuah lif di hospital swasta di Bukit Mertajam dekat sini pada Isnin lalu.

Ketua Jabatan Siasatan Jenayah negeri, Senior Asisten Komisioner Mazlan Kesah berkata, suspek berusia 36 tahun dan bekerja di Jerantut, Pahang itu menghilangkan diri dan didapati tidak hadir di tempat kerjanya selepas kejadian pada pukul 4 petang itu.

"Pasangan suami isteri yang berasal dari Pulau Pinang sebelum itu melawat anak sulung mereka yang menerima rawatan di hospital dan motif kejadian dikatakan berpunca daripada masalah keluarga," kata beliau kepada pemberita di sini semalam.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Budak perempuan 7 tahun hilang 16 hari

Posted:

Budak perempuan 7 tahun hilang 16 hari

Budak perempuan 7 tahun hilang 16 hari

BELURAN - Seorang kanak-kanak perempuan berusia tujuh tahun dilaporkan hilang sejak 16 hari lepas ketika dikatakan bermain seorang diri di hadapan rumahnya di Kampung Meliau Telupid di sini.

Kehilangan Musteliveh Merajok (gambar), murid tahun satu sebuah sekolah rendah di Telupid sejak 23 Julai lepas dilaporkan oleh bapa angkat mangsa, Minggu Hendry, 31, kelmarin.

Ketua Polis Daerah Beluran, Deputi Superintendan Shivanathan Velautham berkata, mengikut laporan itu, kali terakhir Minggu dikatakan melihat Musteliveh ialah ketika kanak-kanak itu sedang bermain sendirian di luar rumah mereka kira-kira pukul 8 malam.

Menurut beliau, bapa angkat kanak-kanak itu dikatakan cuba mencari di sekitar rumah tetapi tidak menemui Musteliveh dan dia juga mendakwa lambat membuat laporan polis kerana mencari sendiri anak angkatnya itu termasuk bertanya saudara dan rakan-rakan.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Varia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Varia


Dana Dettol untuk MyKasih

Posted:

Dana Dettol untuk MyKasih

Dana Dettol untuk MyKasih

MELALUI MyKasih, Dettol menyumbang sebanyak RM25,000 untuk manfaat kanak-kanak yang kurang bernasib baik.


PAKAR kebersihan diri, Dettol telah mengumpul dana sebanyak RM25,000 menerusi kempen Charity Drive Ramadan untuk diberikan kepada pertubuhan sukarela MyKasih.

Pelanggan yang membeli produk Dettol bernilai RM20 di pasar raya Giant secara automatik telah menyalurkan sebanyak 50 sen ke dalam dana terbabit.

Selaku peneraju dunia produk antiseptik yang memberikan perlindungan daripada kuman, Dettol tampil mendidik kanak-kanak dan isi rumah mengenai kepentingan mengekalkan amalan kebersihan yang baik.

"Kami bangga dapat menyebarkan mesej kebersihan dan menggalakkan pengguna mengamalkan tabiat menjaga kebersihan.

"Untuk membuatkan kempen ini lebih bermakna, kami menyeru para pelanggan supaya bersama-sama menjayakannya," kata Pengarah Jualan Reckitt Benckiser, Raghu Krishan.

Wang yang dikumpul digunakan untuk menyokong program Sayangi Jiranku dan Sayangi Sekolahku MyKasih.

MyKasih, sebuah organisasi bukan bermotifkan keuntungan, sebelum ini pernah menganjurkan program kesedaran kesihatan dan celik kewangan, pendidikan kanak-kanak serta program latihan kemahiran kepada golongan yang kurang bernasib baik di Malaysia.

"Sumbangan RM25,000 ini akan digunakan untuk program Sayangi Jiranku sekali gus memeriahkan lagi sambutan hari raya buat golongan berkenaan," ujar Pengarah Urusan Yayasan MyKasih, Jeffrey Perera pada majlis penyampaian replika cek di Pasar Raya Giant Bandar Kinrara, Puchong, Selangor baru-baru ini.

Pengurus Besar Pemasaran GCH, Norine Erica Majaman pula memberitahu, pelanggan Giant sangat responsif terhadap kempen yang dijalankan.

Acara kemuncak majlis tersebut menyaksikan kanak-kanak dari MyKasih mengadakan persembahan demonstrasi tujuh langkah penting membasuh tangan.

Turut hadir pengacara televisyen Azura Zainal, pelakon Siti Saleha, Miss Tourism International 2011, Gabriella Robinson dan Miss World Malaysia 2011, Chloe Chen.

Ruang istirehat Lux manjakan pengguna

Posted:

Ruang istirehat Lux manjakan pengguna

Ruang istirehat Lux manjakan pengguna


RUANG istirehat Lux Scentsational Lounge mengembara di beberapa negeri di Semenanjung Malaysia untuk bertemu pengguna.


LUX, jenama mandian badan dengan wangian eksklusif, baru-baru ini tampil dengan idea baharu untuk memanjakan para pengguna.

Lux Scentsational Lounge merupakan sebuah ruang istirehat bergerak yang mengembara ke seluruh negara bagi menghidupkan pengalaman wangian eksklusif dalam mandian.

Ruang tersebut dilengkapi empat kubikel spa kaki peribadi, sebuah ruang istirehat yang luas dan zon wangian eksklusif.

Pengurus Jenama Lux, Siti Suhaila Abdul Hamid berkata, Lux Scentsational Lounge memberikan pengalaman penuh glamor menerusi penyediaan pencahayaan cerah, dekorasi bergaya dan warna-warna lembut.

Pengunjung juga diberikan rawatan spa kaki percuma menggunakan sabun mandian Lux bagi membasuh kaki sebelum urutan kaki yang menenangkan.

Wangian eksklusif ini dicipta oleh seorang pakar wangian terkemuka dunia, Ann Gottlieb.

Gottlieb pernah tampil bersama wangian seperti Obsession, CK One dan Eternity untuk Calvin Klein, Daisy Marc Jacobs serta J'Adore Christian Dior.

"Kini, pelanggan Lux boleh menikmati mandian dengan wangian kekal hasil ciptaan pereka haruman terkemuka. Ia suatu yang unik bagi Lux," ujar Siti Suhaila.

Untuk menikmati rawatan spa kaki, pengunjung hanya perlu membuat temu janji apabila Lux Scentsational Lounge berada di lokasi.

Jadual jelajah Lux boleh diperoleh di laman www.facebook.com/Lux.

Sabun mandian Lux disediakan dalam dua saiz botol iaitu botol 700 mililiter (ml) dijual pada harga RM15.90 dan 220ml berharga RM6, manakala pek isian semula ditawarkan pada harga RM8.90.

Menulis selagi kudrat masih ada

Posted:

Menulis selagi kudrat masih ada

Menulis selagi kudrat masih ada

DARI Kiri: Othman, Zainuddin, bekas Pengarah Sumber Manusia Kumpulan Utusan dan Pengerusi Glomac, Tan Sri FD Mansor, Ramli, Raja Ahmad Niza dan Pengarah Biocareer International Sdn. Bhd., Kenny Yang Chin Yong pada majlis pelancaran majalah Juwie di Kuala Lumpur baru-baru ini.


SEGALA-GALANYA bermula apabila kerinduan terhadap dunia penulisan diutarakan kepada rakan-rakan bekas wartawan yang pernah berkhidmat di syarikat-syarikat akhbar tempatan.

"Kami tetap menulis selepas berhenti kerja, apabila ia dihantar ke majalah belum tentu disiarkan. Maka, simpan sahaja artikel itu di rumah," kata penulis majalah Juwie, Munir Ghazali ketika ditemui pada majlis pelancaran majalah tersebut di Kuala Lumpur baru-baru ini.

Majlis tersebut turut dihadiri bekas Speaker Dewan Rakyat, Tan Sri Ramli Ngah Talib dan Timbalan Ketua Pengarang Kumpulan Utusan, Datuk Othman Mohamad

Menceritakan permulaan majalah itu, Munir menjawab, kecintaan terhadap dunia kewartawanan mendorong beliau untuk mengumpul penulis seangkatan.

"Perbincangan berlangsung selama lebih tiga bulan, iaitu bermula sekitar bulan Mac lalu dan menjadi mudah apabila cadangan tersebut mendapat persetujuan mereka," ujarnya.

Majalah Juwie disasarkan kepada semua peringkat usia dan pada asalnya dicadangkan berjudul Juwita.

"Judul tersebut kedengaran terlalu kewanitaan dan pasti orang ramai menyangka Juwita merupakan majalah untuk kaum wanita sahaja," cerita Munir lagi.

Lantas, nama singkatan Juwie dipilih kerana mempunyai nilai jenama selain empunya diri iaitu wartawan hiburan terkemuka, Juwie atau nama sebenarnya, Abdul Jalil Salleh, turut menjadi penulis jemputan majalah berkenaan.

Majalah Juwie memberi fokus kepada tiga perkara iaitu kisah masyarakat, misteri dan rencana hiburan.

Antara barisan penulis undangan termasuk bekas Ketua Pengarang Kumpulan Utusan dan bekas Menteri Penerangan, Tan Sri Zainuddin Maidin, Ahmad Idris (Abi), Bahyah Mahmud (BAM), Maimunah Yusof, Zainol Fakir dan Rosle Azmi.

Pengisian majalah Juwie menjadi lebih bermakna apabila disertai penulis jemputan dari negara-negara jiran seperti Eddy Susanto dan Suwito dari Indonesia serta Judalina Ali dari Singapura.

"Setiap keluaran mengandungi 35 artikel rencana dan tidak hanya berkisar kepada cerita masyarakat Malaysia.

"Kami mempunyai wakil dari Indonesia, Singapura, Thailand dan Brunei, maka tidak salah menggangap bahawa Juwie adalah satu majalah Nusantara," kata Ketua Pengarang Juwie, Datuk Raja Ahmad Niza Raja Ismail.

Majalah Juwie telah diterbitkan untuk dua keluaran pada bulan Ogos ini dan cetakan pertama mencecah 30,000 naskhah. Dijangkakan dalam tempoh enam bulan akan datang jumlah itu akan meningkat kepada 40,000 sehingga 50,000 naskhah sebulan.

Juwie dijual pada harga RM4 senaskhah di semua kedai buku serta majalah di seluruh negara. – ADLAN JAAFAR

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Sukan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Sukan


Tidak ada sentimen peribadi

Posted:

Tidak ada sentimen peribadi

Tidak ada sentimen peribadi

Oleh AHMAD FAZLI MOHD. YADI
fazli.yadi@kosmo.com.my

JUNIOR (gambar kecil) dan Nik Shahrul dua dari kanan akan menyarung jersi skuad kebangsaan pada aksi persahabatan menentang China, 10 September depan.


SETIAUSAHA Agung Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM), Datuk Hamidin Mohd. Amin menegaskan bahawa tiada sentimen peribadi antara ketua jurulatih Harimau Malaya, Datuk K. Rajagobal dan pengendali Harimau Muda A, Ong Kim Swee.

Hamidin memberikan kenyataan itu berhubung pemilihan dua pemain muda, Nik Shahrul Azim Abdul Halim dan Junior Eldstal yang akan menyertai skuad kebangsaan bagi mengharungi aksi persahabatan menentang China, 10 September depan.

Hamidin memberitahu, pemilihan tonggak pertahanan Kelantan dan Sarawak itu mendapat persetujuan kedua-dua jurulatih tersebut.

Jelasnya, FAM sentiasa mencari pendekatan terbaik buat kedua-dua pasukan negara kerana pihaknya menyedari Harimau Malaya kini berusaha untuk memburu slot automatik ke Piala Asia 2015 di Australia, manakala Harimau Muda berdepan dengan misi mempertahankan pingat emas Sukan SEA 2013 Myanmar, Disember depan.

"Tiada sebarang sentimen antara Rajagobal mahupun Kim Swee kerana FAM telah bersetuju untuk membenarkan Nik Shahrul dan Junior menyertai Harimau Malaya yang akan beraksi di China.

"Selepas berbincang dengan kedua-dua jurulatih (Rajagobal dan Kim Swee), FAM tiada masalah untuk melepaskan kedua-dua pemain ini menyertai Harimau Malaya.

"Berdasarkan situasi sekarang, FAM telah bersetuju dan perlawanan menentang China dianggap penting buat Harimau Malaya bagi memperbaiki ranking.

"Begitu juga dengan Harimau Muda yang bakal mengharungi kejohanan Pestabola Merdeka pada masa yang sama tetapi kedua-dua pengendali ini memiliki tugasan berat tersendiri. Saya percaya pemilihan dua pemain ini tidak akan memberikan masalah besar kepada skuad kendalian Kim Swee.

"Lebih penting adalah Penunjuk Prestasi Utama (KPI) mereka memburu slot automatik ke Piala Asia dan mempertahankan pingat emas pada Sukan SEA nanti," katanya ketika dihubungi Kosmo! semalam.

Pemilihan Nik Shahrul dan Junior mencetuskan persoalan kepada pemerhati bola sepak khususnya peminat-peminat skuad negara apabila masing-masing mempertikaikan pemilihan itu.

Ia dikatakan akan menjejaskan perancangan Kim Swee selepas kehilangan dua tonggak penting dalam pasukannya untuk aksi kejohanan Pestabola Merdeka.

Ini kerana mereka menganggap kejohanan tersebut dianggap lebih penting berbanding aksi persahabatan biasa, sekali gus mencetuskan tanda tanya kepada peminat-peminat bola sepak tempatan.

Begitupun, Hamidin sekali lagi memberikan respons pantas dengan memberitahu bahawa, pemilihan tersebut tiada kena mengena dengan sentimen yang diwar-warkan oleh mana-mana pihak.

"Seperti yang saya katakan tadi, tiada sebarang sentimen berlaku. Kedua-dua jurulatih telah mencapai kata sepakat dan perkara ini tidak harus disensasikan oleh mana-mana pihak.

"Skuad Rajagobal akan berusaha untuk memperbaiki ranking, manakala skuad Kim Swee akan bersaing dalam kejohanan Pesta Bola Merdeka. Jadi, kedua-dua pasukan ini memiliki peluang terbaik dalam usaha merealisasikan KPI mereka," katanya.

Rajagobal melepaskan pemain pertahanan, Mohd. Fadhli Shas, Mohd. Zubir Azmi, Wan Zack Haikal Wan Noor dan pemain tengah Mohamad Nazmi Faiz Mansor untuk menyertai skuad muda negara itu dengan memberi alasan Nik Shahrul dari Kelantan dan Junior adalah tonggak penting bahagian pertahanan Harimau Malaya.

Dalam perkembangan sama, Kim Swee kekal tenang meskipun dilihat beliau berdepan situasi sukar apabila mengalami kepincangan di posisi pertahanan selepas Shahrul Saad dan Mohd. Amer Saiden masih ditimpa kecederaan sejurus 'kehilangan' Nik Shahrul dan Junior.

"Saya terima keputusan yang dibuat oleh Rajagobal dan saya akan menggunakan pemain yang sedia ada bagi membentuk skuad terbaik untuk menghadapi Pestabola Merdeka nanti," kata Kim Swee.

Dalam saingan Pestabola Merdeka, Harimau Muda bakal berdepan skuad bawah 23 tahun (B-23) Singapura, Thailand dan Myanmar.

PKBM tidak akan berkompromi

Posted:

PKBM tidak akan berkompromi

PKBM tidak akan berkompromi

Oleh NOR AZIRAN YUNUS
aziran.yunus@kosmo.com.my

PERSEKUTUAN Berbasikal Kebangsaan Malaysia (PKBM) tidak akan berkompromi dengan mana-mana pelumba yang terlibat dengan kes doping.

Timbalan Presiden PKBM, Datuk Naim Mohamad memberikan amaran itu selepas seorang bekas pelumba kebangsaan disahkan menggunakan bahan terlarang ketika Kejohanan Lumba Basikal Jelajah 1Malaysia (J1M) 2013, Jun lalu.

Jawatankuasa Anti-Doping PKBM yang diketuai Datuk Amarjit Singh Gill mengesahkan bahawa pelumba kelahiran Terengganu, Ahmad Fallanie Ali, 30, didapati positif menggunakan bahan terlarang.

Menurut Amarjit, mengikut laporan yang diterima pihaknya, Kesatuan Berbasikal Antarabangsa (UCI) mendapati sampel A air kencing pelumba tersebut mencatat bacaan tidak normal untuk methandienone metabolit, yang merupakan

steroid anabolik.

Naim berkata, pada perlumbaan J1M 2013, pihaknya telah membuat ujian air kencing secara rawak kepada beberapa orang pelumba dan pelumba yang mewakili pasukan Terengganu itu didapati positif mengambil dadah terlarang.

Dalam tempoh dua minggu ini, Jawatankuasa Anti-Doping PKBM yang diketuai oleh Amarjit akan membuat siasatan terperinci mengenai perkara tersebut.

"Seperti yang dimaklumkan, pelumba tersebut mengambil sejenis ubat batuk tetapi kami serahkan perkara ini kepada Jawatankuasa Anti-Doping bagi mengesahkan bahan yang diambil olehnya dan bila masanya ia diambil.

"Selain itu, sebenarnya UCI tidak mensyaratkan J1M mengadakan ujian doping pada kejohanan itu tetapi, kami mengambil hasil inisiatif sendiri dengan kerjasama Institut Sukan Negara (ISN)," kata Naim ketika dihubungi Kosmo! semalam.

Ujarnya lagi, mereka melakukan ujian tersebut secara rawak untuk memastikan kejohanan berprestij ini bebas daripada sebarang penggunaan bahan terlarang dan tanpa diduga ada pelumba menggunakannya.

Naim berkata, walaupun belum ada sebarang bentuk hukuman namun, penggantungan terhadap pelumba tersebut sudahpun bermula sebaik sahaja ujian air kencingnya didapati positif mengandungi bahan terlarang dan dia tidak boleh mengambil bahagian dalam mana-mana perlumbaan setakat ini.

"Di sini, saya ingin tegaskan bahawa PKBM begitu serius tentang isu doping ini dan tidak akan ada sesiapa yang boleh terlepas jika menggunakan bahan larangan yang mampu mencemarkan imej sukan ini di mata dunia.

"Siapa berani buat, dia akan terima padahnya. Sekarang biarlah Jawatankuasa Anti-Doping PKBM melaksanakan tugas mereka dahulu dan selepas semua maklumat diperolehi baharulah PKBM akan melakukan tindakan selanjutnya," kata Naim yang juga Ketua Pegawai Operasi (COO) JM 2013.

Beliau memberitahu, dalam kes seumpama ini, sekurang-kurangnya hukuman minimum digantung selama dua tahun akan dikenakan terhadap mana-mana pelumba yang didapati bersalah.

Naim berkata, kes itu tidak mencemar imej perlumbaan J1M tersebut sebaliknya semua pihak perlu sedar PKBM sangat bertegas dalam isu penggunaan doping ini.

Jelas Naim lagi, PKBM berusaha keras membuat kawalan serta peraturan ketat dalam perlumbaan tertua di negara walaupun kos membuat ujian doping itu sangat tinggi.

Kali terakhir sukan berbasikal negara 'digegarkan' dengan masalah doping ialah pada 2009 yang melibatkan pelumba lebuh raya negara, Mohd. Fauzan Ahmad Lutfi.

Mohd. Fauzan didapati positif menggunakan bahan terlarang anabolik steroid di Kejohanan Mini Olimpik dan telah digantung selama dua tahun, manakala kes pertama pula melibatkan seorang lagi pelumba, Razif Salleh pada 2006 selepas didapati mengambil steroid.

Azizah mahu tebus kecewa di pentas dunia

Posted:

Azizah mahu tebus kecewa di pentas dunia

Azizah mahu tebus kecewa di pentas dunia

Oleh SHANIKA ABDULLATIB
shanika.latib@kosmo.com.my

AZIZAH tidak pernah berputus asa dalam mencari ruang beraksi di pentas antarabangsa.


MESKIPUN masih kecewa selepas slot ke Sukan Olimpik 2012 di London dirampas atlet Vietnam, atlet angkat berat negara, Azizah Fadzil tidak pernah berputus asa dalam mencari ruang beraksi di pentas antarabangsa.

Pelajar Universiti Putra Malaysia (UPM) itu bertekad untuk menebusnya pada Kejohanan Angkat Berat Dunia yang bakal berlangsung di Poland, Oktober depan.

"Jika diikutkan, jadual saya memang padat dengan kejohanan. Sebelum kejohanan dunia itu, saya akan menghadapi sekurang-kurangnya dua kejohanan utama iaitu Sukan Perpaduan Islam di Indonesia.

"Bagaimanapun, selepas penyertaan pada Sukan Perpaduan Islam belum mendapat sebarang lampu hijau daripada Majlis Sukan Negara (MSN), buat masa ini, saya hanya menumpukan kepada kejohanan dunia," kata atlet berusia 22 tahun itu.

Azizah mengakui dia perlu mengatur jadual kejohanan dengan baik kerana kekurangan atlet pelapis dalam kategori 53 kilogram memaksa dia memilih kejohanan yang sesuai.

"Ikutkan hati, memang saya mahu menyertai semua kejohanan kerana dengan cara itu sahaja saya boleh mengukur pretasi saya.

"Namun, saya juga perlukan jarak masa yang sesuai untuk memulihkan kembali kekuatan saya sebelum melakukan angkatan lain.

"Jika tidak, sudah pasti angkatan saya akan terjejas untuk menghadapi kejohanan seterusnya dan saya sendiri, terdedah dengan risiko kecederaan," jelasnya yang mahu lebih ramai atlet pelapis berada dalam skuad negara.

Berbanding atlet Thailand dan Indonesia, Azizah mengakui bahawa dia terasa penat bersaing dengan diri sendiri.

"Lihat pada skuad angkat berat Thailand. Mereka mampu meletakkan atlet mereka secara bergilir-gilir pada kejohanan yang berlangsung sepanjang tahun.

"Sistem itu membuatkan atlet mereka sentiasa berada dalam keadaan terbaik, sempat pulih daripada kejohanan sebelumnya dan paling penting, dapat menjalani latihan secukupnya dalam menghadapi saingan.

"Saya terpaksa memilih kejohanan dan sudah pasti, ada kerugian jika dia kejohanan utama berlangsung serentak," luahnya yang mencipta rekod kebangsaan dengan angkatan 79kg bagi acara snatch dan 97kg untuk clean & jerk pada Sukan SEA 2011 di Palembang, Indonesia.

Biarpun berdepan dengan pelbagai cabaran, Azizah yang memenangi dua emas dalam kategori 53kg, iaitu emas keempat buat kontinjen Pulau Pinang pada Sukma 2012 di Pahang bertekad untuk membawa pulang pingat pada Kejohanan Angkat Berat Dunia itu.

"Selagi saya masih menjalani rutin latihan termasuk di China dengan baik dan pemakanan yang teratur, saya pasti mampu menyumbang pingat," katanya.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online


Anifah sertai sesi pemukiman Menteri Luar ASEAN di Thailand

Posted:

Anifah sertai sesi pemukiman Menteri Luar ASEAN di Thailand

Anifah sertai sesi pemukiman Menteri Luar ASEAN di Thailand

14/08/2013 10:19pm

KUALA LUMPUR - Menteri Luar, Datuk Seri Anifah Aman mengetuai delegasi Malaysia ke Sesi Pemukiman Menteri-Menteri Luar ASEAN di Hua Hin, Thailand selama dua hari bermula semalam.

Menurut kenyataan Wisma Putra, sesi itu, yang turut disertai pegawai kanan, bertujuan membincangkan persediaan bagi Mesyuarat Khas Menteri-Menteri Luar ASEAN-China di Beijing, yang bermula dari 28 hingga 30 Ogos ini.

Anifah dan rakan sejawatnya juga dijangka membincangkan Visi Pasca-2015 Asean berdasarkan kertas yang disediakan Malaysia.

Visi berlandaskan idea ASEAN Berpusatkan Rakyat itu akan dilaksana selepas Malaysia menjadi pengerusi ASEAN pada 2015.

Sebelum ini, Anifah ketika Forum Kepimpinan ASEAN ke-10 di Kuala Lumpur pada 18 Julai lepas, menetapkan visi itu sebagai antara landasan utama yang akan dilaksana Malaysia, dan antara lain, idea ASEAN Berpusatkan Rakyat bermaksud penglibatan yang banyak serta mendalam masyarakat dalam rangkaian kerja ASEAN.

Anifah berkata, dengan visi itu, ASEAN akan menjadi alat lebih kuat dalam merealisasi aspirasi rakyatnya berkaitan urus tadbir yang baik, ketelusan, taraf hidup lebih tinggi, pembangunan mapan, pemerkasaan wanita serta peluang lebih banyak untuk semua. - Bernama

Orang ramai diminta beri kerjasama kes tiga beradik hilang

Posted:

Orang ramai diminta beri kerjasama kes tiga beradik hilang

Orang ramai diminta beri kerjasama kes tiga beradik hilang

14/08/2013 7:43pm

IPOH - Polis meminta kerjasama orang ramai untuk mengesan tiga beradik yang hilang semasa berada di rumah ibu mereka di Taman Meru 2B di sini petang semalam.

Timbalan Ketua Polis Perak, Datuk A. Paramasivam berkata, kehilangan Sharafuddin Syazwan, 11, Syahir Syafi, 8 , dan Syauratul Syafiyah, 6, disedari ibu dan bapa kanak-kanak terbabit, Safarela Azwa Ishak, 36, dan Rizaudin Md. Zin kira-kira pukul 6.30 petang.

Katanya, hanya pintu pagar hadapan dalam keadaan terbuka namun tiada langsung tanda kediaman terbabit dipecah masuk.

"Selepas gagal mencari di kawasan sekitar, Safarela Azwa kemudiannya membuat satu laporan polis di Balai Polis Jelapang dekat sini pukul 11.45 malam.

"Buat masa ini kita mengklasifikasi insiden ini sebagai kes orang hilang memandangkan tiada unsur pecah masuk dan pecah keluar di kediaman terbabit.

"Semasa hilang, Syazwan memakai seluar bermuda biru gelap dengan jersi pasukan Brazil, Syahir pula berseluar coklat dan baju hijau pucuk pisang manakala Syafiyah berseluar merah jambu serta berbaju merah," katanya pada sidang akhbar di Ibu Pejabat Polis Kontinjen (IPK) Perak di sini hari ini.

Orang ramai yang mempunyai maklumat berhubung kehilangan tiga beradik ini diminta menghubungi hotline IPK Perak melalui talian 05-245 1222 atau mana-mana balai polis berdekatan bagi membantu siasatan. - KOSMO!

Nooh Gadut hargai dan bangga terhadap permohonan maaf Ketua Sami Buddha

Posted:

Nooh Gadut hargai dan bangga terhadap permohonan maaf Ketua Sami Buddha

Nooh Gadut hargai dan bangga terhadap permohonan maaf Ketua Sami Buddha

14/08/2013 7:25pm

JOHOR BAHRU - Penasihat Majlis Agama Negeri Johor (MAINJ), Datuk Nooh Gadut menghargai permohonan maaf Ketua Sami Buddha Malaysia, Datuk K. Sri Dhammaratana Nayake atas tindakan sekumpulan penganut agama itu dari Singapura mengadakan sesi meditasi di surau sebuah resort di Sedili Besar, Kota Tinggi, Sabtu lepas.

"Saya ingin mengucapkan penghargaan dan rasa bangga saya terhadap tindakan beliau memohon maaf kepada umat Islam di negara ini semalam. Tindakan ini merupakan suatu langkah yang amat terpuji walaupun beliau sendiri tidak mengetahui perbuatan yang dilakukan oleh warga asing itu.

Justeru, saya minta seluruh masayarakat Islam menerima permohonan maaf ini serta jaminan bahawa kejadian itu tidak akan berulang, katanya ketika dihubungi hari ini.

Sementara itu, anggota Parlimen Kota Tinggi, Datuk Noor Ehsanuddin Mohd. Harun Narrashid menyifatkan permohonan maaf itu menggambarkan keprihatinan Ketua Sami Buddha itu terhadap sensitiviti masyarakat Islam negara ini.

Pada masa sama, beliau juga mahukan semua pihak tidak bersikap berlebih-lebihan di dalam reaksi mereka mengenai insiden surau itu sehingga menenggelamkan potensi industri pelancongan. - Bernama

Kredit: www.kosmo.com.my
 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved