Ahad, 17 Julai 2011

Kosmo Online - Rencana Utama

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Rencana Utama


Pendekatan berbeza didik anak disleksia

Posted:

Pendekatan berbeza didik anak disleksia

Pendekatan berbeza didik anak disleksia

Oleh ALIF ABU BAKAR
alif.abubakar@kosmo.com.myRELAKAH anda mendengar suara-suara masyarakat mengatakan anak anda tidak cerdik atau tidak normal seperti kanak-kanak lain?

Lebih menyedihkan, guru di Taman Didik Kanak-Kanak (Tadika) dan sekolah menegur tentang kebolehan membaca serta menulis anak-anak itu yang agak ketinggalan berbanding pelajar lain sehingga membuatkan para pengajar hilang sabar.

Disebabkan kekurangan yang dihadapi kelompok kanak-kanak itu maka persepsi malas, terus melekat terhadap mereka gara-gara keengganan untuk mencuba menulis serta membaca dengan betul.

Nasihat kepada guru-guru di luar sana, jangan berharap mereka untuk mampu menulis dan membaca dengan cemerlang jika anda mengajar mereka dengan teknik sama seperti pelajar-pelajar normal lain.

Jika berdepan situasi tersebut, harus anda ketahui bahawa anda sedang berdepan dengan golongan disleksia iaitu kumpulan individu yang mengalami kesukaran membaca, menulis dan mengeja.

"Kurangnya pendedahan dan kesedaran dalam kalangan guru serta ibu bapa terhadap disleksia menyebabkan kekeliruan terhadap masalah yang dihadapi golongan disleksia. Secara kasar ia mungkin dilihat sebagai individu buta huruf yang perlu dimasukkan ke dalam kelas pemulihan khas tetapi, sebenarnya mereka memerlukan pendekatan pembelajaran berbeza," jelas Presiden Persatuan Dyslexia Malaysia (PDM), Sariah Amin.

Proses pembelajaran golongan disleksia perlu melengkapi penggunaan deria-deria utama seperti sentuhan, bunyi serta penglihatan kerana ia akan menjawab semua persoalan yang bersarang dalam fikiran mereka.

Jelas Sariah, golongan disleksia kebiasaannya berdepan masalah membezakan huruf a, d dan g disebabkan bentuknya yang serupa walaupun cara membunyikannya berbeza.

Sembilan pusat PDM

Bagi mengatasi kekeliruan tersebut, blok-blok huruf tersebut akan diletakkan di hadapan mereka dan mereka akan diberi penjelasan tentang perbezaan huruf tersebut.

"Contohnya, huruf d akan dikenali mereka sebagai huruf a yang mempunyai tangkai di atas sementara huruf g mempunyai ekor di bawah.


PUSAT pembelajaran disleksia ditubuhkan khas untuk memberikan pendidikan yang lebih fokus kepada pelajarnya tanpa tekanan dan saingan dengan pelajar normal.


"Penjelasan itu juga perlu didatangkan secara visual dan sentuhan agar mereka benar-benar memahami perbezaan huruf-huruf tersebut," kata Sariah lagi.

Sejak penubuhan PDM pada 1999, persatuan tersebut terus memberikan perkhidmatan terbaik kepada kanak-kanak disleksia dengan mewujudkan sembilan buah pusat pembelajaran di seluruh Malaysia.

Menerusi program pembelajaran tiga bulan di pusat pembelajaran tersebut, golongan disleksia akan diberi bimbingan serta perhatian khusus bagi mengatasi masalah mereka.

Seperti yang diketahui, golongan disleksia memerlukan tumpuan khusus, jadi setiap kelas di pusat PDM hanya memuatkan lima pelajar secara maksimum dengan seorang guru mengajar tiga subjek teras.

Subjek bahasa Melayu, bahasa Inggeris dan Matematik diajar oleh guru yang sama untuk setiap kelas bagi mewujudkan kemesraan dan keselesaan dalam kalangan mereka.

Intan Nur Jannah Mat Nawi, guru di pusat PDM Ampang memberitahu, mengajar kanak-kanak disleksia sangat menguji kesabaran serta memerlukan kemahiran tinggi.

"Mereka sangat jujur dan kadang-kadang kata-kata mereka boleh membuatkan kita rasa hendak marah dan putus asa untuk mengajar mereka.

"Ada juga di antara mereka yang pemalu dan tidak mahu bercakap apabila bertemu orang baharu, tetapi disebabkan sifat mudah mesra tidak sukar bagi mereka menyesuaikan diri," ujar Jannah yang mula berkhidmat sejak 2005 lagi.

Pembelajaran di pusat PDM difokuskan kepada auditori, sentuhan dan sebutan di mana setiap pendekatan digabungkan agar impak yang diterima mereka lebih berkesan.

Jelas Jannah, perkataan-perkataan yang diajar perlu dieja mengikut bunyi perkataan itu disebut dan susunan perkataan dalam ayat juga perlu senada agar mereka tidak mengalami kekeliruan.

Tambah guru yang berumur 24 tahun itu lagi, proses mengajar kanak-kanak disleksia perlu dilakukan secara berperingkat serta tidak terlalu mendadak.


SEORANG guru menggunakan animasi interaktif menerusi komputer untuk merangsang minat pelajar disleksia.


Selain alat bantuan belajar seperti komputer, barangan permainan seperti permainan blok dan tanah liat juga penting bagi golongan disleksia menjana kreativiti mereka.

Sariah memberitahu bahawa pelajar-pelajar disleksia di pusat PDM akan diberi masa selama 30 minit untuk bermain kedua-dua permainan tersebut sebelum kelas bermula.

Ujar Sariah, mereka yang berada pada tahap disleksia serius kebiasaannya mengalami masalah menggerakkan tangan ketika menulis.

Penggunaan tangan dengan cara menekan dan membentuk ketika bermain permainan tersebut dikatakan dapat membantu meningkatkan kemahiran motor halus yang dialami mereka.

Jiwa sensitif

Jika di sekolah-sekolah biasa, mungkin kanak-kanak disleksia akan ditegur dengan agak keras sekiranya mereka gagal menangkap apa yang diajar guru.

Bagaimanapun di pusat PDM, guru-guru terlatih tersebut tidak perlu menegur mereka menerusi kata-kata kerana ia akan mengundang kepada permasalahan lain.

"Kanak-kanak disleksia amat sensitif, jika dimarah mereka akan menunjukkan sikap negatif dan menjadi nakal.

"Oleh sebab itu kita tidak boleh sewenang-wenangnya memanggil mereka bodoh atau apa jua gelaran yang boleh membuatkan mereka berasa rendah diri.

"Jika mereka berterusan dilayan dengan cara begitu, maka apabila dewasa mereka akan terjebak dengan pelbagai masalah sosial," kata Sariah yang telah 12 tahun menjadi penaung PDM.

Seorang ibu yang menghantar anaknya ke pusat PDM Ampang, Emilia Radzwan memberitahu, anak sulungnya, Muhammad Aqil Akmal dikesan mengalami disleksia pada awal tahun ini.

Luah Emilia, Aqil yang kini berusia lima tahun mempunyai masalah untuk bercakap dan mengenali abjad ketika berada di Taman Asuhan Kanak-Kanak (Taska).

"Dia susah hendak memberitahu apa yang hendak dicakapkan, seolah-olah dia perlu berfikir dengan lama sebelum dapat mengeluarkan kata-kata tersebut.

"Pada mulanya saya dan suami tidak mengesyaki apa-apa tetapi, setelah teringat situasi serupa yang terjadi kepada seorang saudara, kami terus membawa Aqil menjalankan pemeriksaan.

"Setelah dia disahkan mengalami disleksia, kami mengambil keputusan mengeluarkannya daripada taska dan menghantarnya ke pusat PDM," luah Emilia yang bekerja sebagai perunding pelancongan.


SEORANG guru di pusat pembelajaran disleksia di Ampang mengajar seorang anak muridnya mengenali huruf.


Kini, selepas tiga bulan mengikuti program di pusat PDM, Aqil yang mengalami disleksia tahap sederhana sudah mengenal huruf, nombor, mengeja malah, dapat memegang pensil dengan betul.

Walaupun begitu, Emilia memutuskan untuk menyambung tiga bulan lagi tempoh pengajian Aqil di 'sekolah' disleksia itu agar anak pertama daripada dua beradik tersebut boleh membaca dengan lancar.

Bukan Emilia sahaja memilih untuk menyambung program anaknya di pusat PDM, malah ramai ibu bapa melakukan perkara sama kerana inginkan perkembangan yang lebih baik sehingga mereka betul-betul bersedia untuk kembali ke sekolah biasa.

Tiada tajaan

Perjuangan PDM mendidik anak-anak disleksia bagaimanapun masih perlu dibiayai ibu bapa sendiri kerana tiadanya dana yang diperuntukkan buat persatuan itu.

Ibu bapa perlu membayar yuran pengajian sebanyak RM450 sebulan dan bagi mereka yang tidak berkemampuan, PDM akan membantu mendapatkan tajaan daripada syarikat-syarikat korporat.

"Setakat ini hanya pihak Jabatan Kebajikan Masyarakat dan beberapa badan korporat yang sudi menghulurkan bantuan kepada persatuan kami.

"Kami percaya ramai kanak-kanak disleksia di luar sana yang ingin menuntut ilmu di sini tetapi disebabkan sekatan kewangan, ibu bapa mereka terpaksa membantutkan hasrat tersebut.

"Diharapkan akan ada pihak-pihak tertentu yang sudi mengembalikan sinar harapan buat mereka agar dapat belajar secara percuma kelak," ujar Sariah jujur.

Ibu bapa yang berminat menghantar anak-anak mereka yang mengalami disleksia ke pusat PDM bolehlah melayari www.dyslexiamalaysia.org.my dan menghubungi mana-mana pusat PDM yang berhampiran untuk keterangan lanjut.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Komuniti Kita

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Komuniti Kita


Pelajar sertai program keselamatan jalan raya

Posted:

Pelajar sertai program keselamatan jalan raya

Pelajar sertai program keselamatan jalan raya


SEBAHAGIAN daripada 200 pelajar yang menyertai program keselamatan jalan raya di Putrajaya baru-baru ini.


DIDIK. Kira-kira 200 orang pelajar dari Sekolah Kebangsaan (SK) Bukit Damansara, SK Damansara Jaya 1, SK Sungai Penchala dan Sekolah Menengah Kebangsaan Kelana Jaya menyertai program keselamatan jalan raya anjuran Lingkaran Trans Kota Sdn. Bhd. (Litrak) baru-baru ini.

Turut menjayakan program di Putrajaya itu ialah Perbadanan Putrajaya, syarikat konsesi Lebuh Raya Damansara-Puchong dan syarikat konsesi Lebuh Raya Sprint.

Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan Litrak, Sazally Saidi berkata, program tersebut diadakan sebagai inisiatif untuk membangun dan meningkatkan kesedaran terhadap keselamatan jalan raya di kalangan pelajar sekolah.

Agensi yang turut terlibat dalam program tersebut ialah pasukan polis, Bomba dan Penyelamat, Institut Penyelidikan Keselamatan Jalan Raya dan Jabatan Keselamatan Jalan Raya Malaysia.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Pelajar SK Mengabang meriahkan program isteri wakil rakyat

Posted:

Pelajar SK Mengabang meriahkan program isteri wakil rakyat

Pelajar SK Mengabang meriahkan program isteri wakil rakyat


PELAJAR SK Mengabang Telipot membuat persembahan semasa perasmian Program Tahunan Isteri Wakil-Wakil Rakyat Barisan Nasional Se-Malaysia 2011 di Kuala Terengganu kelmarin.


MERIAH. Seramai 100 orang pelajar dari Sekolah Kebangsaan (SK) Kompleks Mengabang Telipot, Kuala Terengganu memeriahkan majlis perasmian Program Tahunan Isteri Wakil-Wakil Rakyat Barisan Nasional Se-Malaysia 2011 di Stadium Negeri Kuala Terengganu baru-baru ini.

Antara persembahan yang disajikan pada majlis penuh warna-warni itu adalah senamrobik dan tarian kebudayaan yang menampilkan ciri-ciri tradisional negeri Terengganu.

Sebanyak sembilan Pertubuhan Amal dan Kebajikan Isteri Wakil-wakil Rakyat Barisan Nasional dari pelbagai negeri telah menyertai program selama tiga hari itu termasuk Badan Amal dan Kebajikan Tenaga Isteri-Isteri Menteri dan Timbalan Menteri (Bakti).

Antara acara yang diadakan sepanjang program itu adalah pertandingan badminton, boling, perlawanan classic plate, persembahan ulek mayang dan malam sentuhan songket.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

200 pelajar didedah teknik tunggangan berhemah

Posted:

200 pelajar didedah teknik tunggangan berhemah

200 pelajar didedah teknik tunggangan berhemah


SEBAHAGIAN daripada 200 peserta yang mengikuti Program Keselamatan Yamaha Safety Riding Science di IKM Beseri, Padang Besar Selasa lalu.


BERHATI-HATI. Lebih 200 pelajar di sekitar Padang Besar, Perlis telah didedahkan dengan cara tunggangan berhemah pada program keselamatan Yamaha Safety Riding Science yang diadakan di Dewan Al-Ghazali dan Dataran Institut Kemahiran Mara (IKM) Square, Beseri, Padang Besar Selasa lalu.

Para pelajar yang hadir pada program anjuran Hong Leong Yamaha Motor dengan kerjasama IKM Beseri dan Jabatan Keselamatan Jalan Raya itu terdiri daripada pelajar IKM Beseri, Maktab Rendah Sains Mara, Sekolah Menengah Kebangsaan Tengku Suleiman dan Sekolah Menengah Teknik.

Mereka diberi tunjuk ajar mengenai kaedah dan teknik yang betul ketika menunggang motosikal bagi mengelak berlaku kemalangan jalan raya.

Pelajar terbabit turut menjalani latihan praktikal cara-cara menunggang dan mengawal motosikal di laluan kecil, selekoh dan cara memberhentikan motosikal ketika kecemasan.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Negara

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Negara


Norman, Memey nikah 24 Sept.

Posted:

Norman, Memey nikah 24 Sept.

Norman, Memey nikah 24 Sept.

Oleh YUSMAN AWANG
yusman.awang@kosmo.com.my


NORMAN dan Memey disahkan akan bernikah pada 24 September ini.


KUALA LUMPUR - Setelah hampir setahun bertunang, pasangan pelakon, Norman Hakim, 35, dan Memey Suhaiza Suhaimi, 23, akhirnya disahkan akan melangsungkan perkahwinan mereka pada 24 September ini.

Menurut satu sumber, Kosmo! difahamkan majlis akad nikah Norman dan Memey akan diadakan di Felda Tenggaroh Selatan 1, Kota Tinggi, Johor.

"Upacara akad nikah Norman dan Memey akan berlangsung di kediaman Memey di Johor," ujar sumber tersebut.

Tambah sumber itu lagi, Memey dan keluarganya akan berangkat ke Bandung, Indonesia pada hari ini untuk membeli barangan persiapan untuk majlis perkahwinan tersebut.

Norman dan Memey sebelum ini pernah merancang untuk mendirikan rumah tangga pada 24 Julai tahun lepas namun, ia terpaksa ditangguhkan ekoran kesibukan dan komitmen mereka terhadap kerjaya masing-masing.

Pasangan itu mengikat tali pertunangan pada 13 September tahun lalu.

Sementara itu, pengurus publisiti terkenal, Bill Bora turut mengesahkan pasangan tersebut akan melangsungkan pada September nanti kerana beliau dilantik sebagai perancang perkahwinan pasangan tersebut.

Ikuti berita selanjutnya di Kosmo! hari ini.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Bersih: 500 pelajar hadapi tindakan

Posted:

Bersih: 500 pelajar hadapi tindakan

Bersih: 500 pelajar hadapi tindakan

Oleh NASRI JAMALUDIN dan SUHANA MD. YUSOP
berita@kosmo.com.my


KIRA-KIRA 500 pelajar institusi pengajian tinggi tempatan terlibat dalam perhimpunan haram Bersih di Kuala Lumpur baru-baru ini.


KAJANG - Seramai 500 pelajar institusi pengajian tinggi (IPT) yang dikenal pasti menyertai perhimpunan haram Gabungan Pilihan Raya Bersih dan Adil (Bersih) pada 9 Julai lalu bakal berdepan tindakan tegas daripada pentadbiran universiti masing-masing.

Menteri Pengajian Tinggi, Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin berkata, bentuk tindakan sama ada ringan mahupun berat bergantung mengikut keputusan pihak universiti terbabit berdasarkan bentuk kesalahan yang dilakukan.

Menurutnya, hukuman itu bukan ditentukan oleh kementerian namun Kosmo! difahamkan hukuman membuang dan menggantung pelajar boleh dilakukan oleh pengurusan sesebuah IPT di negara ini.

"Terpulang kepada pihak universiti, tindakan ke atas pelajar ikut mereka. bukan kementerian tentukan," katanya ketika ditemui selepas merasmikan Program Latihan 1Malaysia bersama Komuniti 1Hulu Langat di Kolej Komuniti Hulu Langat di sini semalam.

Menurut Mohamed Khaled, pihaknya telah menerima kira-kira 500 nama daripada pihak polis dan kini sedang menyiasat sama ada nama tersebut merupakan pelajar universiti atau sebaliknya.

"Kita belum tahu 500 nama itu pelajar universiti dan universiti mana. Ia sedang diperiksa kerana jika dilihat dari sudut umur bagi nama-nama tersebut, mereka tergolong dalam kategori pelajar.

"Setelah kita tahu institusi pengajian mereka, nama pelajar itu akan diserahkan kepada pihak universiti untuk tindakan selanjutnya," jelasnya.

Ikuti berita selanjutnya di Kosmo! hari ini.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Budak sekolah jadi penyamun

Posted:

Budak sekolah jadi penyamun

Budak sekolah jadi penyamun

Oleh ATIKAH DALI
atikah.mohddali@kosmo.com.my


ABDUL RASYID menunjukkan pedang samurai dan beberapa barang berharga lain yang dirampas daripada empat remaja pada sidang akhbar di Kajang semalam.


KAJANG - Keriangan seorang orang kenamaan (VIP) ketika menonton perlawanan persahabatan di antara Malaysia dan kelab gergasi England, Liverpool terbantut sebaik dimaklumkan rumahnya dimasuki empat pencuri bersenjatakan pedang samurai yang melarikan pelbagai barangan berharga bernilai RM50,000 kelmarin.

Kejadian pukul 7.30 malam itu berlaku ketika mangsa sedang menonton perlawanan di Stadium Nasional, Bukit Jalil.

Difahamkan, suspek yang merupakan pelajar kolej, penganggur dan dua pelajar sekolah telah memecah masuk rumah VIP tersebut di Bandar Tun Hussein Onn di sini sebelum mengikat tangan pembantu rumah mangsa dengan tuala.

Polis percaya suspek mengenali mangsa berdasarkan cara mereka memecah masuk ke rumah teres dua tingkat tersebut yang seolah-olah mengetahui selok-belok di dalam premis tersebut.

Ketua Polis Daerah Kajang, Asisten komisioner Abdul Rasyid Abdul Wahab berkata, siasatan awal pihaknya mendapati, empat suspek itu dapat masuk ke rumah mangsa selepas melonggarkan skru pada tombol pintu tepi rumah dengan menggunakan sepana dan pemutar skru.

Katanya, sebaik masuk, suspek telah mengacukan sebilah pedang samurai ke arah pembantu rumah mangsa yang merupakan warga Indonesia sebelum mengikat tangannya dengan tuala.

"Suspek yang seolah-olah telah mengetahui keadaan rumah mangsa, kemudian telah menggeledah bilik dan melarikan jam tangan, dua buah komputer riba, wang RM150, telefon bimbit dan barangan kemas milik VIP tersebut dengan jumlah keseluruhan RM50,000.

"Mereka hanya mengambil masa setengah jam sahaja sebelum melarikan diri dengan menunggang dua buah motosikal yang diletakkan di luar kawasan rumah," katanya pada sidang akhbar di sini semalam.

Ikuti berita selanjutnya di Kosmo! hari ini.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Sukan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Sukan


Tewas tapi melawan

Posted:

Tewas tapi melawan

Tewas tapi melawan

Laporan WAN FAKHRUL BAKAR dan SHAHRIL NIZAM ABDULLAH


PARA pemain Malaysia bersalaman dengan pemain Liverpool selepas aksi persahabatan di Stadium Nasional, Bukit Jalil petang semalam. Malaysia tewas 3-6.


SKUAD bola sepak kebangsaan tewas 3-6 kepada Liverpool pada aksi persahabatan di Stadium Nasional, Bukit Jalil petang semalam. Begitupun, aksi melawan anak- anak buah Datuk K. Rajagobal itu wajar dipuji apabila mereka tampil lebih agresif berbanding ketika tewas 0-4 kepada Arsenal pada Rabu lalu. Keenam-enam gol Liverpool dijaringkan oleh Charlie Adam, David Ngog (2), Maxi Rodriguez (2) dan Dirk Kuyt.

Manakala skuad kebangsaan membalas tiga gol menerusi kapten, Safiq Rahim dan dua jaringan penyerang sensasi, Safee Sali.

Rajagobal melakukan empat pe- rubahan pada kesebelasan utamanya dengan menyenaraikan Shar- binee Allawee Ramli, Muslim Ahmad, Baddrol Bakhtiar dan Abdul Hadi Yahaya. Liverpool pula yang dikemudikan oleh penolong pengurusnya, Steve Clarke selepas Kenny Dalg- lish terpaksa pulang awal ke England, membuat enam perubahan berbanding kesebelasan ketika menewaskan Guangdong Sunray Cave 4-3. Kedudukan babak pertama terikat 1-1 setelah sepakan penalti Adam pada minit ke-25 berjaya di- padam oleh sepakan percuma Safiq yang menewaskan Brad Jones minit ke-42.

Skuad kebangsaan bermula baik pada babak kedua tetapi kelalaian benteng pertahanan membenarkan Ngog mudah meledak dua gol pada minit ke-67 dan ke-68 mene- waskan penjaga gol gantian, Khairul Fahmi Che Mat.

Ketinggalan 1-3, Rajagobal memasukkan Safee pada minit ke-69 dan percaturan itu ternyata berhasil apabila penyerang Pelita Jaya itu berjaya meledak dua gol. Terdahulu Liverpool berjaya menambah gol keempat menerusi sentuhan Rodriguez pada minit ke-74.

Bagaimanapun semangat para pemain negara kembali melonjak apabila Safee menjaringkan gol kedua pada minit ke-78. Ia berpunca daripada kegagalan penjaga gol gantian Liverpool, Martin Hansen menangkap kemas bola rembatan Amirulhadi Zainal. Tiga minit kemudian, Safee merapatkan kedudukan 3-4 apabila pantas menyudahkan hantaran leret Rizal Fahmi Ab. Rosid untuk menewaskan Hansen buat kali kedua. Namun harapan untuk melihat Harimau Malaya bangkit menyamakan kedudukan tidak kesampaian apabila kelekaan barisan pertahanan sekali lagi dihukum pada masa kecederaan. Rodriguez menjaringkan gol kelima Liverpool pada minit ke-90, manakala Dirk Kuyt melengkapkan gol keenam minit ke-93.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Rajagobal luah rasa gembira

Posted:

Rajagobal luah rasa gembira

Rajagobal luah rasa gembira

BIARPUN tewas 3-6 kepada Liverpool pada aksi per- sahabatan petang semalam, jurulatih negara, Datuk K. Rajagobal sudah boleh tersenyum lega.

Ini kerana ada peningkatan yang dipamerkan pemain negara berbanding ketika kekalahan 0-4 kepada Arsenal Rabu lalu, terutamanya tindakan penyudah yang dinanti-nanti selama ini telah ditemui.

Malah Rajqgobal juga gembira apabila 'ayam tamba- tan'nya, Safee Sali yang baru pulih daripada kecede- raan, membuktikan ketajamannya dengan dua jari- ngan, sekali gus mampu menjadi inspirasi apabila ber- tandang ke Singapura pada pusingan kedua Kelayakan Piala Dunia 2014 nanti.

"Secara keseluruhannya, saya gembira dengan peningkatan pemain kita. Mereka bermain dengan pantas dan menunjukkan kombinasi yang baik," kata Raja- gobal pada sidang media semalam.

"Kita bermula dengan baik dan cuba menguasai bola, cuma kadang kala pemain lambat membuat ke- putusan di atas padang.

"Apa pun, saya gembira kerana kita dapat juga men- jaringkan gol. Jaringan Safee menyuntik semangat pe- main dan saya gembira kerana dapat menurunkannya hari ini," ujar beliau lagi.

Begitupun, Rajagobal juga sedar kerapuhan benteng pertahanan perlu diperbaiki lagi sebelum pertemuan dengan Singapura.

Menurutnya, kealpaan pertahanan telah menyebab- kan pemain Liverpool mendapat gol dengan mudah.

"Kita telah memberi enam gol secara percuma kepada Liverpool hari ini. Kita tidak boleh memberi pe- luang sebegini kepada sebuah pasukan berkelas dunia seperti Liverpool.

"Tetapi saya juga mahu menguji kombinasi pemain pertahanan dalam perlawanan seperti ini, sebab itu saya masukkan Rizal (Fahmi), Farisham (Ismail) dan beberapa lagi pertahanan.

"Saya mahu beri peluang kepada mereka beraksi berdepan dengan penyerang-penyerang bertaraf dunia. Bukan senang untuk mendapat peluang sebegini. Apa pun, ia satu ujian yang bagus buat mereka," tambah Rajagobal lagi.

Mengenai prestasi penjaga gol, Khairul Fahmi Che Mat yang bolos lima gol, Rajagobal berkata: "Kita tidak boleh menyalahkan Khairul Fahmi kerana penjaga gol bertaraf dunia juga akan dibolosi gol.

"Lagi pun, semua gol itu adalah berpunca daripada kealpaan pertahanan kita yang longgar.

"Apa pun, saya akan buat penilaian semula dan akan menurunkan barisan yang kuat dari segi mental dan fizikal apabila berdepan dengan Singapura nanti," katanya.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Safiq, Safee jadi perhatian Liverpool

Posted:

Safiq, Safee jadi perhatian Liverpool

Safiq, Safee jadi perhatian Liverpool

Jaringan menerusi sepakan percuma kapten Safiq Rahim dan dua gol daripada Safee Sali jelas membuka mata Liverpool bahawa Malaysia juga mampu melahirkan pemain berkelas dunia.

Penolong jurulatih Liverpool, Steve Clark mengakui kehebatan kapten Malaysia itu dalam mele- dakkan gol pertama agak mengejutkannya.

Malah menurut Clarke lagi, kemasukan Safee pada 20 minit terakhir permainan berjaya menaikkan semangat pemain negara dengan ketajaman penyudah dan keghairahan memburu gol.

"Bagi saya jaringan pemain No. 8 (Safiq) menerusi sepakan percuma sangat cantik sekali.

"Malah dia juga banyak memainkan peranan dalam gerakan Malaysia," kata Clark pada sidang media semalam.

"Penyerang No. 10 (Safee) pula bermain dengan hebat. Dua jari- ngannya serta keghairahannya memburu gol berjaya memberi tekanan kepada kami.

"Ia satu perlawanan yang baik bagi mereka dan saya rasa aksi keseluruhan pemain Malaysia agak bagus. Mereka bertahan dengan baik dan sangat kompetitif," tambahnya lagi.

Menurut Clarke, kombinasi pemain Liverpool pada babak pertama lebih bertenaga berbanding babak kedua yang disifatkannya bermain secara terbuka.

"Kami bermula dengan baik, banyak menguasai bola dan mencipta peluang.

"Tetapi kombinasi pemain babak kedua agak longgar dan kami banyak kehilangan bola. Jadi sudah pasti saya lebih gembira dengan kombinasi pemain di babak pertama.

"Babak kedua juga permainan sangat terbuka oleh kedua-dua pihak.

"Saya puji tentangan yang diberikan pemain Malaysia kerana mereka dapat menjaringkan tiga gol. Ia sesuatu yang bagus bagi mereka," tambahnya.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online


Floria lepasi sasaran 800,000 pengunjung

Posted:

Floria lepasi sasaran 800,000 pengunjung

Floria lepasi sasaran 800,000 pengunjung

17/07/2011 7:44pm

PUTRAJAYA — Festival Bunga dan Taman Putrajaya (Floria Putrajaya) yang melabuhkan tirainya pada hari ini akan kembali lagi pada 30 Jun hingga 8 Julai tahun depan dengan bertemakan Bunga Kertas atau Bougainvillea.

Timbalan Menteri Wilayah Persekutuan dan Kesejahteraan Bandar, Datuk M. Saravanan berkata, pada kali ini Floria Putrajaya mencatatkan seramai 847,430 pelawat sehingga hari kelapannya semalam, sekaligus melepasi sasaran 800,000 yang ditetapkan bagi seluruh sembilan hari penganjurannya.

"Faktor utama yang menyumbang kepada sambutan luar biasa ini ialah konsep dan persembahan Floria Putrajaya 2011 itu sendiri yang semakin menarik dan berkualiti.

"Walau bagaimanapun kejayaan penganjuran Floria Putrajaya 2011 itu tidak akan tercapai tanpa disokong dengan promosi berkesan termasuk hebahan meluas menerusi pelbagai media massa serta kepelbagaian aktiviti yang disediakan untuk pelawat," katanya pada majlis penutup Floria Putrajaya 2011 di sini hari ini. — Bernama

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Kolej Teknikal AWM dibina di Demak Laut

Posted:

Kolej Teknikal AWM dibina di Demak Laut

Kolej Teknikal AWM dibina di Demak Laut

17/07/2011 7:35pm

KUCHING — Demak Laut, sebuah kawasan industri dan komersil yang sedang berkembang maju di sini, akan mempunyai sebuah institusi pendidikan teknikal awam tidak lama lagi.

Menteri Perumahan dan Pembangunan Bandar Sarawak, Datuk Amar Abang Johari Tun Openg berkata, dalam usaha memenuhi program pembangunannya, Kolej Antarabangsa Teknologi Lanjutan Sarawak (ICATS) akan membina kampusnya di Demak Laut, yang turut mengandungi bangunan pentadbiran, bilik kuliah dan asrama.

"Tapaknya telah dikenal pasti dan pembinaan akan dimulakan selepas termeterainya memorandum persefahaman (MoU), dijangka pada tahun ini," katanya kepada pemberita selepas melancarkan program Komuniti 1Malaysia bagi kawasan Demak di sini hari ini.

Abang Johari, yang juga Menteri Pelancongan dan Warisan Sarawak berkata, apabila siap kelak, kampus baru ICAT itu mampu melahirkan lebih ramai tenaga kerja dalam bidang teknikal.

ICAT adalah institusi pendidikan milik penuh PPKS Ilmu Sdn Bhd, anak syarikat Pusat Pembangunan Kemahiran Sarawak (PPKS), yang menawarkan kursus peringkat diploma dan ijazah pertama. — Bernama

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Kolej komuniti hub pendidikan setempat

Posted:

Kolej komuniti hub pendidikan setempat

Kolej komuniti hub pendidikan setempat

17/07/2011 6:46pm

HULU LANGAT — Menteri Pengajian Tinggi, Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin berkata, kolej komuniti bukan sekadar memberi peluang kedua kepada pelajar tercicir, tetapi juga hub pendidikan untuk masyarakat setempat.

Beliau berkata, ini kerana kolej terbabit turut menyediakan kursus untuk golongan dewasa yang berminat menimba ilmu dalam pelbagai bidang, selaras dengan hasrat kerajaan untuk memastikan pembelajaran berterusan pada kalangan rakyat.

"Zaman sekarang rakyat tiada pilihan kerana ilmu pengetahuan amat penting. Jika rakyat menghadapi masalah dalam hal ini, ia disebabkan kegagalan mereka sendiri menggunakan peluang disediakan," katanya kepada pemberita, di sini hari ini.

Beliau yang ditemui selepas melancarkan Program Latihan 1Malaysia di Kolej Komuniti Hulu Langat, berkata menerusi kolej komuniti, kerajaan berusaha mengupayakan rakyat bagi meningkatkan taraf hidup.

"Ini bukan negara berasaskan kebajikan yang kerajaannya dipilih berdasarkan bantuan kewangan rakyatnya boleh dapat, kerana ini akan mewujudkan rakyat yang tidak mahu bekerja sebaliknya harapkan bantuan kerajaan semata-mata," katanya. — Bernama

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Dunia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Dunia


J.Lo - Marc Anthony berpisah

Posted:

J.Lo - Marc Anthony berpisah

J.Lo - Marc Anthony berpisah


JENNIFER LOPEZ dan Marc Anthony semasa menghadiri majlis Met Gala di New York awal tahun ini.


NEW YORK, Amerika Syarikat - Selepas tujuh tahun hidup bersama sebagai suami isteri, penyanyi seksi Jennifer Lopez dan Marc Anthony akhirnya mengumumkan perpisahan mereka, lapor sebuah akhbar semalam.

Pengumuman mengenainya dibuat pasangan selebriti berkenaan dalam satu sidang media tengah hari semalam tetapi punca mengapa perpisahan itu berlaku tidak didedahkan.

"Kami memutuskan untuk menamatkan perkahwinan kami," kata kenyataan tersebut.

"Ia sukar tetapi kami telah mencapai persetujuan dalam semua perkara berkaitan isu ini," tambah kenyataan sama.

Lopez, 41, yang lebih popular dengan gelaran J.Lo memiliki sepasang anak kembar berusia tiga tahun iaitu Max dan Emme bersama suaminya yang setahun lebih tua.

Perpisahan penyanyi berkenaan yang popular menerusi lagu-lagu seperti Jenny from the Block, Love Don't Cost a Thing dan terbaru, On the Floor, mengejutkan ramai peminatnya selepas pasangan itu dilihat amat mesra ketika tampil di khalayak di sini pada pertengahan bulan lalu.

Sebelum ini juga tiada sebarang tanda atau desas-desus yang menyatakan berlaku keretakan dalam hubungan rumah tangga pasangan tersebut.

Cinta Lopez dan Anthony berputik selepas penyanyi wanita itu putus tunang dengan aktor popular, Ben Affleck pada Januari 2004.

Pada Jun tahun yang sama, mereka mendirikan rumah tangga dalam satu majlis rahsia di kediaman mewah Lopez di Beverly Hills, negeri California.

Semasa majlis perkahwinan itu berlangsung, Anthony yang merupakan penyanyi popular irama Latin, baru bercerai dengan isterinya iaitu bekas ratu cantik Miss Universe, Dayanara Torres.

Penyanyi yang popular dengan lagu My Baby You itu memiliki dua anak lelaki, Cristin 10, dan Ryan, 7, hasil perkahwinannya dengan Torres. Dia juga memiliki seorang anak perempuan remaja, Arianna, hasil hubungannya sebelum ini.

Lopez yang mengungguli senarai individu paling cantik majalah People tahun ini pula sudah dua kali berkahwin iaitu dengan seorang pengusaha restoran, Ojani Noa dan penari Cris Judd. - Agensi

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Ketagih Internet punca otak remaja mengecut

Posted:

Ketagih Internet punca otak remaja mengecut

Ketagih Internet punca otak remaja mengecut

BEIJING - Kajian terbaharu di China mendapati penggunaan Internet secara berlebihan oleh golongan remaja boleh menyebabkan otak mereka mengecut, lapor sebuah akhbar semalam.

Kajian berkenaan yang disiarkan jurnal sains, PLoS ONE menyatakan, kematian tisu otak berlaku di kalangan remaja yang ketagih melayari Internet.

Keadaan itu boleh membawa kepada kemerosotan daya tumpuan dan ingatan selain mengurangkan perasaan malu golongan remaja untuk melakukan perbuatan tidak sihat. Kajian tersebut melibatkan penggunaan mesin pengimejan resonans magnetik (MRI) untuk merakam imej otak 18 pelajar universiti berusia 18 tahun yang melayari internet selama 13 jam sehari, enam kali seminggu.

Kumpulan penyelidik berkenaan membandingkan imej MRI tersebut dengan imej MRI kumpulan pelajar yang melayari internet cuma dua jam sehari.

Selepas perbandingan dibuat, mereka mendapati korteks atau bahagian kelabu pada otak 18 pelajar yang ketagih Internet itu mengecut berbanding rakan mereka yang kurang melayari internet.

"Kajian kami membayangkan ketagihan Internet pada jangka panjang boleh membawa kepada kemerosotan struktur otak," kata kumpulan penyelidik itu.

Bahagian korteks otak berfungsi untuk memproses ingatan, emosi, pertuturan, penglihatan dan pendengaran di samping mengawal pergerakan anggota manusia.

Kajian itu dilakukan oleh sekumpulan pakar neurologi dan radiologi beberapa universiti dan hospital di China.

Dianggarkan seramai 24 juta remaja negara berkenaan ketagih melayari Internet. - Agensi

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Polis terus buru dalang serangan bom Mumbai

Posted:

Polis terus buru dalang serangan bom Mumbai

Polis terus buru dalang serangan bom Mumbai


SEKUMPULAN aktivis Hindu membakar patung-patung suspek pengganas dalam tunjuk perasaan di New Delhi semalam untuk membantah serangan bom tiga serangkai di Mumbai pada Rabu lepas.


MUMBAI, India - Angka kematian akibat serangan bom di daerah perniagaan di sini pada minggu ini meningkat kepada 19 orang ketika polis terus memeriksa bahan bukti yang dikumpulkan dari tiga kawasan letupan berkenaan.

Seorang pegawai polis berkata, berdasarkan bahan bukti yang dikumpulkan, beberapa pasukan penyiasat telah dikerahkan ke bandar raya Bangalore, Hyderabad, Ranchi dan Kolkata, untuk mengesan kumpulan pengganas yang mungkin mempunyai kaitan dengan pengeboman itu.

Angka kematian dalam serangan berkenaan meningkat kepada 19 orang apabila dua lelaki yang parah dalam serangan tersebut meninggal dunia.

Seorang pegawai polis lain memberitahu, lebih 100 orang masih dirawat di beberapa hospital di sini akibat kecederaan dialami mereka dalam serangan bom pada Rabu lepas itu.

Setakat ini, tiada kumpulan pengganas mengaku bertanggung jawab melakukan serangan kejam tersebut manakala polis juga belum menamakan mana-mana suspek.

"Semua aspek masih disiasat. Kami menubuhkan beberapa pasukan penyiasat termasuk untuk menyiasat pembabitan kumpulan penjenayah di sini dalam serangan berkenaan," kata pegawai perisikan, Prithviraj Chavan.

Menurutnya, pihak berkuasa India bagaimanapun menyatakan serangan itu memperlihatkan tanda-tanda ia dilakukan oleh kumpulan Mujahideen India yang dikaitkan dengan kumpulan militan Pakistan, Lashkar-e-Taiba.

Lashkar-e-Taiba mengaku mendalangi beberapa serangan bom dengan menggunakan bahan letupan serupa sebelum ini.

Siri letupan berkenaan merupakan serangan paling dahsyat pernah berlaku di bandar raya ini sejak 2008 apabila 166 orang terbunuh dalam serangan pengganas selama tiga hari. - AP

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Hiburan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Hiburan


Keterlanjuran Intan - Adey

Posted:

Keterlanjuran Intan - Adey

Keterlanjuran Intan - AdeyKALAUPUN masih terlalu jauh untuk menghampiri nilai sebutir intan, barangkali zat kepada unsur paling keras itu sedang ingin dikaitkan dengan pelakon Intan Ladyana. Dimunculkan sebagai gadis rebutan dalam Tipah Tertipu The Movie empat tahun lalu, laluan awal itu membawa pemilik nama hakiki Intan Nurladyana Mohamad Yahaya sehingga sejauh ini. Biarpun bukan di baris hadapan dalam pencalonan acara anugerah seni, setidak-tidaknya pentas hiburan tidak pernah memberi janji kosong untuk Intan terus berdiri.

Namun, masih ada yang mempersoalkan impak kelibatnya malah mendakwa lakonan Intan masih kaku. Tidak menidakkan kelemahan yang ada, bagaimanapun Intan yakin setiap pelakon berdepan getir yang tekanan yang sama saat sesuatu karakter hendak dilaksanakan. "Jangan mudah untuk menghukum lakonan seseorang itu 'kayu'. Orang kita gemar bersikap pesimistik sedangkan kita ada pilihan untuk mengangkat karya hasil anak tempatan bukan menjatuhkan. "Orang hanya akan menilai secara luaran, tapi bagaimana jika pengkritik itu sendiri yang berada di tempat pelakon berkenaan. Jika isu lakonan 'kayu' itu yang masih mahu diperkatakan, saya tidak faham kenapa," curah Intan.

Sedar kritikan adalah makanan, tambahan pula bagi pelakon yang tiada asas seni secara formal sepertinya, Intan mengakuinya, dalam tempoh empat tahun aktif, dia semakin matang, baik dari segi lakonan mahupun pendirian. Itu antara janji yang dipertaruhkan Intan seiring filem keempatnya bersama MIG Production (MIG), Flat 3A, kini berada di pawagam. Kendatipun bukan daripada genre drama berat, Intan mengakui kelangsungan watak Fikah menuntut penghayatan berganda daripadanya. "Boleh dikatakan, itulah watak paling berat, paling berlainan dan amat mencabar yang pernah saya lakonan.

"Filem itu bercerita tentang keruntuhan moral seperti amalan seks bebas, hamil luar nikah dan pengguguran serta pembuangan bayi. "Saya tak boleh bayangkan betapa saya akan terjerumus dan sanggup melakukan perkara seperti itu, termasuklah memegang lintah, geli-geleman saya dibuatnya. "Saya amat tertekan dan dipaksa menjadi wanita yang trauma serta tertekan, mental dan fizikal semuanya kerana cinta dan salah percaturan," ujarnya memuji kerja pengarahan Azahari Zain untuk filem berkenaan. Jika terdahulu diganding nama-nama popular seperti Pierre Andre, Shaheizy Sam dan Farid Kamil, kali ini, Intan berkongsi flat pula dengan bakat baru, Adey Shafren.

Lebih teruk lagi, dia sengaja menyerahkan diri malahan menyerahkan tubuh untuk diratah dan alat pelepas amarah oleh Adey yang melakonkan watak kekasihnya, Anas. "Saya okey dengan Adey, lagipun ada sesi latihan skrip sebelum penggambaran diadakan. "Kalau Adey merasakan dia pelakon baru yang harus bermula dengan 'kosong', saya pun begitu. Setiap hari adalah proses pembelajaran," cerita si kekasih pelakon Kamal Adli itu bersahaja. Selain Flat 3A, akan datang Intan bakal muncul pula dengan filem bersama Fizo Omar berjudul Halimunan dan Bini-Biniku Gengster, sekali lagi bersama Shaheizy Sam. Adey pertama kali jadi hero


BERMULA sebagai pasangan kekasih dalam Adnan Sempit The Series, Intan dan Adey mendaki tangga yang lebih tinggi apabila diberi mandat untuk menembusi watak Fikah dan Anas yang hidup dalam keterlanjuran, noda dan dosa dalam filem arahan Azahari Zain, Flat 3A.Loghat Sabah masih basah dalam bicara, namun seboleh-bolehnya pendatang baru dalam dunia lakonan, Adey Shafren, 23, menebalkan lidah untuk bercakap dalam gaya orang Kuala Lumpur. Mujurlah, sebelum benar-benar berkeyakinan untuk berdepan umum, jejaka itu terlebih dahulu mencari guru agar kekosongan yang tidak pernah terisi ilmu lakon sedikit bercambah. "Memang saya ada belajar secara tidak formal dengan seorang aktor yang cukup dikenali ramai, tetapi agak keterlaluan jika saya mendabik dada tentang siapakah mentor saya itu. "Biarlah dulu, sekarang buat malu dia sahaja jika lakonan saya tetap kayu dan memualkan," katanya merendah hati.

Masih asing di mata ramai, namun Adey bukan sewenang-wenang muncul sebagai pelakon utama. Kisahnya bermula dengan 20 babak dalam drama bersiri 26 episod, Jangan Pandang Belakang The Series dan bertambah menjadi 52 babak dalam drama Adnan Sempit The Series. "Masa mula-mula berlakon, saya memang 'kayu' habis. Ada yang kata saya berlakon macam orang cacat tapi saya terima ambil itu sebagai cabaran. "Masuk drama kedua, saya tak faham apa yang saya buat, apa yang saya ucapkan dalam dialog. Apabila diberi ruang dalam drama Epilog Syurga Cinta, barulah saya faham bahasa dalaman. "Ketika itu, tubuh saya boleh berinteraksi dengan dialog yang saya luahkan, selama ini, ia melantun tanpa arah," katanya.

Adey menghitung-hitung lagi jumlah babak dalam drama Siti Kelembai sebanyak 125 babak dan diangkat sebagai antara pemain utama dalam drama 12 episod, Kasih Alya bawah produksi JS Pictures bersama Sheila Rusly. Ketika ini, Adey juga seangkatan dengan Nora Danish dan Kamal Adli dalam drama Ana Lulu di TV3. Masuk ke watak Anas, karakter pertama yang meletakkan dirinya sebagai pendokong watak utama, Adey menyimpan ekspresi. Dia menyerahkan kepada penonton sebagai pemilik suara mutlak untuk menilai corak lakonannya. "Saya baru lapan bulan bergelar pelakon. Profil saya masih di perenggan pertama. "Begitu juga dengan lidah 'Sabah' saya ini, saya masih cuba mengikis ia baik-baik tapi ada masanya saya terlepas menjadi budak Sabah, terutamanya bila ada dialog-dialog marah yang memerlukan lebih ekspresi.

"Tambah-tambah lagi, dalam Flat 3A, saya jadi seorang yang panas baran. Bila marah sahaja, sebutan saya akan jadi lebih tebal," ujarnya bernada serius. Tidak mampu menyimpan emosi, Adey berkongsi sedikit pengamatan. Katanya, dia belum mampu untuk memisahkan kecenderungan terikut-ikut gaya lakonan pelakon lain yang sering dirujuk dan diperhatikan. "Saya serahkan hak itu kepada penonton. Nilailah dan kritiklah seadanya. "Watak Anas itu sendiri banyak lapisan, dan setiap lapisan itu harus diberikan perhatian. Dia lebih daripada apa yang ditonjolkan. Saya sangat sukakan pengakhiran cerita dalam Flat 3A. "Apa-apa pun sangat berterima kasih kepada abang ipar saya, Eizlan Yusof yang banyak memperkenalkan saya terhadap bidang ini, begitu juga David Teo. "Di fikiran saya dulu, saya tahu David Teo sahaja penerbit drama dan filem di Malaysia. Betapa naifnya saya," jujurnya Adey dapat dirasai.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Anne ada dua teman lelaki

Posted:

Anne ada dua teman lelaki

Anne ada dua teman lelaki


ANNE bersama dua daripada tiga orang cahaya matanya, Abdul Warits (kanan) dan Abdul Wafri (kiri).


HAMPIR setahun setelah segala-galanya selesai, sudah jarang benar kehidupan dramatis yang cukup dikenali ramai, Anne Ngasri dapat dibaca. Sesekali, ada juga ibu tunggal kepada tiga cahaya mata itu dipanggil untuk mengisi sesi wawancara apabila perihal asam garam rumah tangga menjadi topik bualan di kaca televisyen. Terbaru, janda muda berusia 27 tahun itu dikatakan sedang dalam fasa bahagia. Lebih setahun selepas sah bercerai dengan bekas suaminya, Abdul Wafi Hassan pada 25 Jun 2010, ada khabar angin mengatakan Anne kini sudah bertemu pengganti dudanya. Khabar berkenaan disampaikan oleh seseorang yang kononnya melihat sendiri kemesraan Anne bersama seorang lelaki baru-baru ini. Tidak mahu terburu-buru membuat kesimpulan, penjelasan ibu kepada Abdul Warits, 5, Abdul Wafri, 3 dan Nashara Afroza, 9 bulan itu diperoleh.

Kepada Sensasi Bintang, Anne yang berada untuk penggambaran telemovie berjudul Gaya K-pop memberikan jawapan, hidup mati hidupnya kini hanyalah untuk anak-anak.

Sensasi Bintang: Jadi, benarkah ada khabar mengatakan Anne kini sedang bahagia dengan kekasih hati?

ANNE NGASRI: Memang saya sedang bahagia, sekarang teman lelaki saya adalah Warits dan Wafri, mereka itu anak-anak lelaki saya. Manalah datang cerita begitu. Buat masa ini saya belum terfikir untuk mencari teman. Kalau tidak ada penggambaran, saya hanya dengan anak-anak.

Ada yang nampak Anne keluar bersama seseorang ketika ini?

Kalau saya langsung tidak boleh berkawan dengan mana-mana lelaki, itu agak parah. Tapi, rasanya saya jarang keluar, kalau keluar pun, mesti ramai-ramai. Itu pun siang hari sahaja dan dari lokasi penggambaran. Tapi memang payah untuk saya keluar. Selalunya saya akan keluar dengan anak-anak. Di Melaka sekarang pun, saya bawa dua orang anak bersama pembantu rumah sepanjang penggambaran di sini.

Mereka duduklah dalam bilik sementara saya ada penggambaran. Pasal orang nampak saya keluar bersama lelaki, rasanya, itu perkara biasa dalam kehidupan artis wanita. Kalau kita keluar biasa-biasa pun dengan mana-mana orang, lelaki khususnya, pasti akan menimbulkan tanda tanya orang yang melihatnya. Saya tak salahkan sesiapa.

Belum terbuka hati untuk menerima lelaki baru atau masih trauma dengan kisah lalu?

Sudah tidak ada apa-apa yang harus dikesalkan. Saya tak pernah trauma kerana antara saya dan Wafi, kami masih berbaik-baik. Tapi untuk mencari teman lelaki, buat masa ini belum terniat lagi kerana anak-anak lebih penting.

Jadi tidak terfikir soal jodoh?

Tipulah kalau saya katakan langsung tidak fikir, saya muda lagi. Cuma bukan untuk masa sekarang. Anak-anak saya masih kecil, saya kena kerja keras untuk cari duit besarkan dan sekolahkan anak-anak. Takkanlah saya nak meminta-minta dengan orang lain. Untuk masa akan datang, saya doa supaya dipertemukan dengan jodoh yang baik, tolong-tolonglah doakan juga untuk saya.

Bagaimana dengan turun naik karier Anne sekarang, ada yang kata Anne dapat tawaran berlakon kerana belas kasihan orang dengan nasib yang dialami?

Saya pelakon sejak kecil dan masih berlakon sehingga kini. Pekerjaan dan pendapatan saya adalah lakonan. Kalau pun ada yang berkata begitu, saya tak boleh halang. Apa yang saya harapkan, kekuatan dan kesihatan yang baik agar saya dapat bekerja untuk membesarkan anak-anak.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Qalisha bertapa lima tahun

Posted:

Qalisha bertapa lima tahun

Qalisha bertapa lima tahun


QALISHA menganggap kecantikan paras rupa bukanlah pengukur untuk bertahan dalam industri muzik.


PENAMPILAN Noor Qalisha Ahmad Rashidi pantas menarik perhatian. Orangnya kecil molek manakala wajah manisnya terserlah keunikan hasil campuran Arab, Pakistan, Afghanistan dan Melayu. Namun, kecantikan yang dimiliki oleh gadis berusia 20 tahun itu bukanlah kayu pengukur untuk dia terus kekal bertahan dalam dunia seni. Arus mencabar sedang dikayuhnya bersama bakat sebagai sauh utama. Tampil dengan kelunakan suara, wanita yang mahu popular dengan jenama Qalisha itu optimis untuk diterima oleh peminat seni tanah air sebagai seorang penyanyi.

Kira-kira lima tahun dahulu, dia pernah diberi peluang untuk menjadi penyanyi oleh komposer terkenal, Ajai. Namun, memikirkan usia yang masih mentah, dia nekad untuk mengetepikan dahulu tawaran berkenaan. Atas alasan belum cukup bersedia, dia bertegas melepaskan tawaran keemasan itu biarpun nyanyian bertakhta di hati. Kata Qalisha, semuanya bermula gara-gara kesungguhan neneknya menyatakan kebolehan Qalisha kepada Ajai pada satu majlis yang berlangsung di Kuala Terengganu, Terengganu kira-kira lima tahun lalu.

"Saya terkejut apabila nenek tiba-tiba menghampiri Ajai dan memberitahunya bahawa saya boleh menyanyi. "Kemudian Ajai meminta saya menyanyi di hadapannya. Dia menyatakan suara saya berpotensi untuk dikomersialkan," katanya ketika sesi fotografi di Studio Utusan baru-baru ini. Pada masa itu usianya baru mencecah 15 tahun. Qalisha berasakan dirinya masih mentah untuk terjun dalam dunia popular, apatah lagi perlu meneruskan persekolahannya.

Bermula dari saat itu, jauh di sudut hati anak kelahiran Pasir Mas, Kelantan, itu menanam azam untuk berjaya masuk ke dunia nyanyian suatu hari nanti. Seakan-akan bertapa selama lima tahun untuk mengumpul segala kekuatan sebelum membuat keputusan sama ada mahu menjadi anak seni atau sekadar menyimpan bakat yang dimiliki, masa yang dilalui dihabiskan di bangku sekolah. Dalam tempoh itu juga, dia mula menjinak-jinakkan diri dalam dunia peragaan.

"Pada awalnya saya memang tidak yakin untuk terjun dalam dunia nyanyian. Syukur kerana semua ahli keluarga menyokong dan memberi galakan supaya saya memilih kerjaya ini. "Saya tiada pengalaman dalam bidang hiburan. Hanya semangat dan kekuatan yang membuatkan saya memilih bidang ini," katanya lagi. Tekadnya, dia tidak mahu toleh ke belakang, akhirnya gadis yang berketinggian 156 sentimeter itu membuat keputusan untuk bertemu semula dengan Ajai pada pertengahan tahun lalu bagi menyatakan kesediaannya menjadi anak seni. Rentetan pertemuan selepas lima tahun itu, Qalisha tampil dengan single pertamanya berjudul Satu Januari yang mula menjadi halwa telinga pendengar sejak Mei lalu.

Single yang kini sedang diputarkan di stesen-stesen radio tempatan dicipta sepenuhnya oleh Ajai. "Selepas single ini, saya akan muncul dengan album mini berentak pop balada," kata Qalisha.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.
Kredit: www.kosmo.com.my
 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved