Sabtu, 21 Mei 2011

Kosmo Online - Rencana Utama

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Rencana Utama


Kemewahan ketua IMF

Posted:

Kemewahan ketua IMF

Kemewahan ketua IMFMENJALANI kehidupan seorang diri di dalam sebuah lokap berukuran empat meter persegi di Rikers Island, New York, Amerika Syarikat walaupun hanya seminggu, merupakan satu perubahan besar kepada Dominique Strauss-Kahn, 62.

Mana tidaknya, dia selama ini menikmati kehidupan kelas atasan. Berdasarkan kontraknya sebagai Pengarah Urusan, Tabung Kewangan Antarabangsa (IMF) selama lima tahun sejak tahun 2007, Strauss-Kahn dibayar sebanyak AS$420,930 (RM1.2 juta) setahun.

Jumlah itu lebih besar daripada gaji Presiden Barrack Obama dan apa yang lebih menguntung warga Perancis ini, pendapatan itu tidak dikenakan cukai.

Selain jumlah besar itu, Strauss-Kahn turut menerima elaun tahunan sebanyak AS$79,120 (RM238,500) yang diterima secara bulanan.

Di samping imbuhan tahunan tersebut, Strauss-Kahn juga mendapat layanan istimewa lain seperti elaun hiburan, elaun perjalanan dan penginapan di hotel mewah bersama isteri serta tiket kapal terbang kelas pertama untuk urusan rasmi bersama keluarga, semuanya dibiayai oleh IMF.

Bagi golongan yang mengecam tabung berkenaan, gaji dan butiran elaun tersebut memang sukar difahami.

Menurut mereka, IMF memindahkan beban semua perbelanjaan yang dinikmati Strauss-Kahn itu kepada negara-negara yang meminjam wang daripada IMF.

"Para pembayar cukai di negara-negara peminjam bukan sahaja terpaksa menanggung gaji bos IMF itu tetapi mereka juga perlu membayar kos tersebut dengan kaedah kedua iaitu mereka harus menjalankan dasar yang dituntut IMF, yang sering menyakiti rakyat kelas pertengahan terutamanya golongan sederhana di negara terbabit," kata Peter Cowla dari Bretton Woods Project, sebuah badan pemerhati yang memantau IMF dan Bank Dunia.


STRAUSS-Kahn diheret dari sebuah pesawat yang hendak berlepas di Lapangan Terbang Antarabangsa John F. Kennedy oleh polis New York atas dakwaan melakukan serangan seksual.


Pembayar cukai di kebanyakan negara yang sedang berdepan kemelesetan ekonomi dan terpaksa meminjam dengan badan itu seperti Greece, Ireland, Portugal dan Indonesia berasa terpukul dengan tindakan tidak wajar IMF itu.

Figura dominan

Strauss-Kahn dilaporkan banyak membeli hartanah di Washington dan beberapa tempat lain.

Salah satu hartanah milik lelaki itu, terletak di hujung jalan berdaun rimbun di lingkungan Georgetown di Washington, dianggarkan bernilai AS$4 juta (RM12 juta). Ia didaftar atas nama isteri Strauss-Kahn, Anne Sinclair.

Menurut The New York Times pula, pasangan tersebut turut memiliki dua buah apartmen mewah di Perancis yang nilainya mencecah jutaan dolar serta sebuah rumah di Marrakesh, Maghribi, yang dibeli pada harga AS$700,000 (RM2.1 juta).

Anne Sinclair dahulunya merupakan figura televisyen terkenal Perancis. Dia dilaporkan mewarisi kekayaan daripada datuknya, seorang pedagang kaya dalam bidang karya seni.

Tidak hairanlah jika pemilik nama sebenar Dominique Gaston André Strauss-Kahn ini hidup mewah sebelum dia menerajui IMF lagi, kata jurucakap IMF, William Murray dalam satu kiriman e-mel kepada stesen televisyen Cable News Network (CNN).


BANGUNAN DeBoulogne di New York menempatkan apartmen mewah milik anak perempuan Strauss-Kahn, Camille.


Tambah Murray, tidak ada pekerja IMF yang tinggal di Amerika Syarikat (AS) diberi elaun rumah. Sebaliknya, mereka hanya diberikan dana bantuan untuk membayar yuran sekolah anak-anak mereka.

Sesetengah penganalisis berpendapat gaji dan elaun yang diterima Strauss-Kahn adalah wajar dan tidak berlebihan. Menurut penganalisis di New Rules for Global Finance Coalition, John Sewell, dia tidak terkejut dengan gaji yang diterima oleh bekas pengarah urusan itu.

"Saya menganggap ia adalah satu pekerjaan terpenting di dunia dan ia memberi kesan kepada Strauss-Kahn dalam memainkan peranan pentingnya menangani masalah kewangan dunia," ujarnya.

Jelas Sewell lagi, baginya, Strauss-Kahn ialah seorang figura dominan.

Porsche


DI kamar bernombor 2806, Hotel Sofitel di New York inilah Strauss-Kahn didakwa cuba memperkosa seorang pengemas bilik.


"Dia telah mengubah IMF. Semasa dia menyertai IMF, ia adalah sebuah dana kewangan yang tidak relevan.

"Ketika itu, seorang pun tidak mahu meminjam daripada IMF dan dia telah meyuntik tranformasi drastik. Jadi, tidak salah dia dibayar seperti itu.

"Mungkin anda menganggap jumlah itu besar namun apabila dibandingkan dengan ahli-ahli perbankan di Wall Street, jumlah itu sebenarnya kecil," tambahnya.

Dihujani pelbagai tanggapan negatif mengenai gaya hidupnya yang serba mewah, Strauss-Kahn berjuang untuk melawan persepsi tersebut.

Bahkan sebelum dikaitkan dengan satu skandal seks di New York awal bulan ini, foto Strauss-Kahn memasuki sebuah kereta Porsche berharga AS$90,000 (RM271,000) sempat dirakam.

Ia memberi peluang kepada pengkritik untuk menggelarnya sebagai 'sosialis kaviar' walaupun tidak dapat dipastikan kereta itu miliknya atau tidak.

Dengan kemewahan yang dimilikinya, Strauss-Kahn seakan tidak memiliki halangan sama sekali untuk memenuhi nafsunya.

Ekoran tindakannya melakukan serangan seksual dan percubaan memperkosa seorang pengemas bilik hotel berusia 32 tahun di sebuah hotel di New York, pada Sabtu minggu lepas, dia ditahan di Lapangan Terbang Antarabangsa John F. Kennedy, 10 minit sebelum pesawat yang dinaikinya itu berlepas ke Paris.

Cuba perkosa


WANITA Mozambique ini menjual kacang untuk menyara hidupnya. Negara tersebut merupakan salah sebuah negara yang meminjam wang daripada IMF.


Bagaimanapun, dia dibenarkan diikat jamin Khamis lalu oleh hakim sebuah mahkamah sebanyak AS$1 juta (RM3 juta) dan bon sebanyak AS$5 (RM15 juta).

Ikat jamin itu disertakan dengan syarat dia berkurung di dalam sebuah apartmen di New York. Selain itu, seorang pengawal bersenjata akan ditempatkan di apartmen tersebut manakala Strauss-Kahn perlu memakai alat pengawasan elektronik.

Meletakkan jawatannya Rabu lalu, lelaki berketurunan Yahudi itu turut disabitkan dengan tujuh tuduhan lain berhubung serangan seksual tersebut.

Menurut dakwaan pengemas bilik berkenaan, Strauss-Kahn telah menariknya ke bilik penginapannya sebelum memaksa dia melakukan seks oral dan cuba menanggalkan seluar dalamnya.

Skandal seks ini bukan sahaja mencalarkan imej IMF, sebuah agensi antarabangsa yang menyelia sistem kewangan dunia dan memberi bantuan kewangan dan teknikal kepada negara anggota.

Sebaliknya, itu turut memberi kesan kepada karier politik Strauss-Kahn yang merupakan calon presiden yang akan bertanding mewakili Parti Sosialis dalam pilihan raya Presiden Perancis April tahun depan menentang Presiden Nicholas Sarkozy.

Sebagai mantan profesor ekonomi di Institut Pengajian Politik Paris, dia juga bergabung dengan Parti Sosialis tahun 1976 sebelum dilantik menjadi anggota parlimen tahun 1986 mewakili daerah Val-d'Oise, utara Paris.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Greece jual pulau bayar hutang IMF

Posted:

Greece jual pulau bayar hutang IMF

Greece jual pulau bayar hutang IMF


MANTAN Presiden Indonesia, Suharto menandatangani dokumen perjanjian IMF sambil diperhatikan Pengarah Urusan IMF, Michel Camdessus di Jakarta pada 15 Januari 1998.


NAMA IMF di Malaysia hangat diperkatakan pada 1997 hingga 1998, tahun di mana banyak negara di Asia mengalami kegawatan ekonomi.

Pada masa itu, agensi kewangan berkenaan tampil untuk memberi bantuan berbilion dolar kepada negara seperti Korea Selatan, Indonesia dan Thailand dengan harapan dapat menyelesaikan masalah mereka.

Misi utamanya ialah untuk memberi bantuan kewangan kepada negara yang mengalami krisis kewangan atau penurunan nilai mata wang secara mengejut.

Bagaimanapun, Malaysia tidak berminat untuk meminjam daripada IMF kerana tidak mahu badan itu campur tangan dalam dasar-dasar ekonomi negara.

Lagipun, sejak ditubuhkan pada tahun 1945, jarang negara yang mendapat bantuan IMF mampu keluar daripada kepompong kemiskinan atau masalah yang membelenggu mereka.

Sebaliknya, status quo yang mencerminkan negara kaya bertambah kaya dan negara miskin semakin tersepit lebih jelas.

Dikuasai oleh negara-negara kaya termasuk Amerika Syarikat, Jepun, Jerman, Britain, Perancis, Itali dan Kanada, mereka dikatakan mempunyai hak dalam menguruskan dana IMF.


GREECE negara yang terkenal dengan pulau-pulau yang cantik terpaksa menanggung akibat berhutang dengan IMF.


Malah, menurut laporan akhbar sebelum ini, mereka mempunyai hak suara dalam semua proses membuat cadangan dan keputusan penting.

Dalam sisi yang lain, selepas gawat melanda Asia pada 1998 dan AS pula dilanda masalah sama 10 tahun selepas itu, kini negara-negara Eropah berdepan dengan kemelut ekonomi yang meruncing.

Bermula dengan Greece, negara yang indah dengan pulau dan penempatan persisiran laut itu menjadi negara pertama di Eropah yang menerima pinjaman sebanyak AS$155 bilion (RM333.5 bilion), diikuti Ireland dan Portugal.

Lantaran gawat juga, pemerintah Greece mula menjual pulau-pulau di negara itu sejak tahun lalu untuk membayar balik hutang negara yang mencecah puluhan bilion euro.

Turut dijual ialah tanah milik negara di Pulau Mykonos, destinasi paling popular di Greece. Semuanya sebagai usaha mengumpul modal untuk membangunkan kawasan tersebut sebagai destinasi pelancongan mewah.

Usaha itu terpaksa diambil selepas negara berkenaan semakin terdesak mengumpul dana setelah menerima pakej penyelamatan IMF.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Memori 50-an tarik pelanggan

Posted:

Memori 50-an tarik pelanggan

Memori 50-an tarik pelanggan

Oleh FARHANA HANIM MOHD. MYDIN


KAFE Kasih Bonde boleh memuatkan 200 pelanggan pada satu-satu masa.


MELANGKAH masuk ke kedai makan di Bandar Mahkota Cheras, Kajang, Selangor ini, irama lagu-lagu klasik 1950-an pantas menangkap gegendang telinga. Ia turut mengingatkan kepada zaman kegemilangan seniman agung Allahyarham Tan Sri P. Ramlee. Di dinding restoran, terpampang gambar P. Ramlee dan Saloma. Terdapat juga alatan muzik seperti gramofon yang menjadi kemegahan pada zaman itu. "Sememangnya restoran ini mampu mengimbau kenangan kepada zaman P. Ramlee. Lihatlah gramofon dan gambar-gambar seniman itu di sini," Aziera Hazman, 18, memulakan cerita. Aziera ialah anak kepada pemilik Kafe Kasih Bonde, Rozita Mohd. Darus, 43, yang dipanggilnya bonda. Menurut Aziera, gaya klasik restoran itu adalah ilham ibunya yang mendapat inspirasi selepas mengumpul barangan antik seperti seterika, gong dan mangkuk tingkat.

Klasik


SALINAN kad pengenalan P. Ramlee diperoleh pemilik daripada seorang rakannya.


"Bahkan jam dinding klasik serta bingkai gambar ketika bonda berkahwin juga sengaja digantung. "Warna gambar hitam putih dengan bingkai kayu jati dengan ukiran bunga itu menyuntik keterujaan setiap kali teringat zaman dulu-dulu," katanya sambil membelek telefon lama yang masih lagi berfungsi. Kata Azeira, ibunya bukan seorang peminat tegar filem atau lagu P. Ramlee tetapi kecintaannya terhadap seni zaman dahulu memang tinggi. Semestinya restoran ini banyak menggunakan elemen klasik. Selain warna coklat, elemen kayu jati boleh dilihat di kaunter bayaran, bingkai gambar serta pondok khas permainan congkak. "Walaupun kipas dan lampu lebih moden, ukiran bunga timbul dan warna coklatnya mirip ke arah gaya klasik. "Malah, lantai kafe ini juga menggunakan material batu marmar campuran warna coklat dan krim," terang Aziera.

Karaoke


KAMERA dan telefon lama yang masih berfungsi.


Menjengah ke setiap ceruk Kasih Bonde, pasti ada hiasan lama yang menyerikan ruang. Di sesetengah sudut, pelanggan akan berasa seolah-olah berada di muzium mini. Jelas Aziera, kebanyakan barangan antik itu diperoleh ibunya yang tidak lokek berbelanja demi minatnya itu. "Semua barangan antik ini dibeli dari kedai barangan antik di Perak dan Melaka. Gambar-gambar lama, bingkai dan salinan kad pengenalan P. Ramlee pula bonda beli daripada kenalan rapatnya. "Kesemua barangan itu dijaga rapi. Dalam seminggu sebanyak dua kali pekerja diarahkan mengelap habuk dan memastikan ia tersusun cantik," terang Aziera. Duduk di ruang berhawa dingin di kafe ini, pelanggan seakan-akan berada di sebuah muzium. Mata sudah tentu terleka memerhatikan pelbagai koleksi seperti bekas rokok, majalah lama dan tepak sireh. Terdapat juga beberapa buah almari lama yang mempunyai pintu kaca yang dibeli khas untuk menyimpan dulang dan mangkuk tingkat.


MAJALAH Wanita ialah antara penerbitan yang popular dari dahulu sampai sekarang.


Selain menghidangkan pengunjung dengan dekorasi yang unik, mereka juga disajikan dengan pilihan menu makanan yang menggunakan ramuan tradisional. "Kami menyediakan beberapa menu istimewa seperti asam pedas dan gulai tempoyak menggunakan bahan-bahan asli. "Kami juga menumbuk cili dengan cara tradisional untuk mengekalkan rasanya," terang Aziera sambil menambah, kafe ini menerima ramai pelanggan berketurunan Cina. Restoran ini turut menyediakan perkhidmatan karaoke pada hujung minggu. "Antara lagu yang kami sediakan sudah semestinya lagu-lagu zaman P. Ramlee. "Pengunjung Cina juga tidak ketinggalan berhibur dengan irama nostalgia ini," katanya yang memberitahu, pelanggan dikenakan bayaran RM2 sahaja untuk sebuah lagu.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Varia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Varia


Monumen warisan 79 tahun

Posted:

Monumen warisan 79 tahun

Monumen warisan 79 tahun


LEMBAGA Pemuliharaan Monumen mewartakan Stesen Keretapi Tanjung Pagar sebagai salah satu daripada 64 monumen negara itu.


STESEN Keretapi Tanjung Pagar yang juga dikenali sebagai Stesen Keretapi Keppel Road mempunyai nilai yang sungguh berharga dari segi sejarah bukan sahaja kepada Singapura malah, Malaysia.

Apa pun berkuat kuasa 1 Julai ini, perkhidmatan kereta api ke stesen Tanjung Pagar dan Bukit Timah akan ditamatkan dengan Keretapi Tanah Melayu Berhad (KTMB) akan mengakhiri perkhidmatan kereta api ke republik itu di Woodlands Train Checkpoint (WTCP).

Stesen Tanjung Pagar yang dibuka pada tahun 1932 dan stesen Bukit Timah pula pada tahun 1903 dijangka menyaksikan peranan baru. Tetapi struktur dan warisannya akan terus dikekalkan.

Menurut Pesuruhjaya Tinggi Malaysia ke Singapura Datuk Md. Hussin Nayan, langkah mewartakan kedua-dua stesen itu sebagai tapak warisan adalah antara Perkara Perjanjian Malaysia-Singapura (POA) yang dicapai pada 1990.

Beliau memberitahu, Stesen Tanjung Pagar khasnya mempunyai nilai sentimental bagi rakyat Malaysia selain melambangkan hubungan sosial dan budaya antara kedua-dua belah tambak.

Md. Hussin berkata, persiapan bagi perkhidmatan KTMB berakhir di WTCP sedang berjalan lancar dan mengikut jadual.

Bagi generasi masa depan

Memandangkan nilai sejarah kedua-dua stesen itu selain sebagai melindungi peninggalan fizikal warisan sejarah, kerajaan Singapura baru-baru ini mengumumkan komitmen untuk memulihara kedua-dua stesen itu.


SENI bina stesen keretapi yang mempunyai pengaruh neo-classical dan art-decoe.


Lembaga Pemuliharaan Monumen (PMB) mewartakan Stesen Keretapi Tanjung Pagar sebagai monumen negara, sementara Lembaga Pembangunan Bandar (URA) mewartakan Stesen Keretapi Bukit Timah Railway sebagai bangunan terpelihara.

Pada 24 Mei tahun lalu Perdana Menteri Singapura Lee Hsien Loong dan rakan sejawatan dari Malaysia Datuk Seri Najib Tun Razak dalam kenyataan bersama mengumumkan bahawa khidmat KTMB akan berakhir di WTCP dan bukan lagi di Tanjung Pagar.

Kedua-dua pemimpin juga bersetuju bahawa struktur Stesen Keretapi Tanjung Pagar dan Stesen Keretapi Bukit Timah di Blackmore akan dikekalkan kerana nilai sejarahnya.

Ciri-ciri seni bina

Stesen Tanjung Pagar khasnya, dianggap sebagai tanda tempat yang jelas kerana bentuk seni bina muka hadapannya yang menampilkan ciri-ciri neo-classical dan art-decoe.

Ciri seni bina lain yang dianggap menarik di stesen itu ialah bumbung barrel-vault setinggi 22 meter di atas balai menunggu serta lukisan mural yang menampilkan pemandangan dari Malaya.

Pada zaman di mana perjalanan dengan kereta api dikaitkan dengan kemewahan, stesen itu menampilkan keanggunan dan kemewahan.

Menurut Jean Wee, Pengarah PMB, stesen tersebut akan terus kekal sebagai tanda tempat walaupun selepas ia mengambil peranan baru iaitu lambang ciri dan kekuatan hubungan antara kedua-dua negara.

Dengan Stesen Keretapi Tanjung Pagar diwartakan sebagai struktur warisan, bilangan monumen negara di Singapura berjumlah kepada 64.

Stesen keretapi Bukit Timah

Stesen Keretapi Bukit Timah berhampiran King Albert Park adalah antara stesen kecil yang dibina untuk menghubungkan kawasan luar bandar Singapura.

Bangunan ringkas diperbuat daripada batu-bata itu bersama dewan menunggu terbuka dilihat sebagai satu lagi tanda tempat yang menarik.


STESEN Keretapi Tanjung Pagar mula beroperasi sejak tahun 1932 lagi.


Bangunan satu tingkat tersebut mengikut gaya tradisional yang lazim boleh ditemui di stesen bandar-bandar kecil di United Kingdom dan Malaya pada tahun 1930-an.

Ler Seng Ann, Pengarah Kumpulan Khidmat Pemuliharaan dan Pembangunan di URA berkata, bangunan serta struktur berkaitan dengan perkhidmatan kereta api di Singapura mewakili memori sosial kolektif Singapura.

"Program pemuliharaan URA diwujudkan untuk mengekalkan warisan binaan kita.

"Di bawah program yang memenangi anugerah ini, kami berjaya mengekalkan Clifford Pier dan bekas lapangan terbang Kallang yang menjadi gerbang keluar masuk Singapura semasa zaman kegemilangannya.

"Apabila struktur-struktur utama perjalanan kereta api dipulihara, maka secara sendiri lengkaplah warisan sejarah pengangkutan Singapura," katanya.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Dunia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Dunia


Melamar kekasih dengan filem sendiri

Posted:

Melamar kekasih dengan filem sendiri

Melamar kekasih dengan filem sendiri


MATT STILL melutut di depan Ginny Jioner untuk melamarnya di dalam sebuah pawagam di Atlanta baru-baru ini.


ATLANTA - Seorang lelaki, Matt Still dari sini melamar kekasihnya di dalam panggung wayang yang menayangkan filem yang dibuatnya sendiri, lapor sebuah akhbar semalam.

Kekasih Still, Ginny Joiner pada awalnya dikatakan ingin menonton filem Hangover 2 di sebuah pawagam.

Dia tidak tahu bahawa reaksinya terhadap lamaran akan dirakam secara rahsia, selain ahli keluarga dan rakan-rakan mereka berada dalam panggung yang sama.

Dalam filem itu, Still berbual dengan bapa Ginny bagi memberitahu dia mahu berkahwin dengan anaknya itu.

Ginny berasa terkejut apabila melihat adegan tersebut.

Still kemudian melutut di hadapan Ginny sebelum menyarungkan cincin di jarinya.

Semua yang ada di dalam pawagam itu bersorak dan menangis kegembiraan.

Rakaman itu yang bertajuk Greatest Marriage Proposal EVER!!! yang dimuat naik ke laman perkongsian video YouTube berjaya menarik setengah juta tontonan dalam tempoh hanya dua hari. – Agensi

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Bekas ketua IMF diikat jamin RM3 juta

Posted:

Bekas ketua IMF diikat jamin RM3 juta

Bekas ketua IMF diikat jamin RM3 juta


DOMINIQUE STRAUSS-KAHN (tengah) bercakap dengan peguamnya, William Taylor (kiri) semasa dia mahu meninggalkan kamar Mahkamah Tinggi di New York kelmarin.


NEW YORK - Bekas Ketua Dana Kewangan Antarabangsa (IMF), Dominique Strauss-Kahn yang didakwa melakukan serangan seksual dan cubaan merogol terhadap seorang pengemas bilik hotel wanita di Hotel Sofitel di sini pada Sabtu lepas dibenarkan diikat jamin kelmarin oleh hakim sebuah mahkamah sebanyak AS$1 juta (RM3 juta) dan bon sebanyak AS$5 (RM15 juta).

Ikat jamin itu disertakan dengan syarat dia berkurung di dalam sebuah apartmen di sini.

Sebagai syarat tambahan, seorang pengawal bersenjata akan ditempatkan di apartmen itu manakala Strauss-Kahn perlu memakai alat pengawasan elektronik.

Bekas ketua IMF berusia 62 tahun itu yang juga seorang ahli politik terkenal Perancis kelihatan lega buat seketika selepas Hakim Mahkamah Tinggi, Michael J. Obus mengumumkan keputusan ikat jamin di dalam bilik mahkamah.

Strauss Kahn kemudian dilihat melemparkan ciuman kepada isterinya di dalam mahkamah.

Bekas ketua IMF itu yang meletakkan jawatan pada Rabu lalu ekoran skandal tersebut dikenakan tujuh tuduhan berhubung serangan seksual terhadap pengemas bilik yang berusia 32 tahun dari Guinea itu.

Dia ditahan di sebuah penjara di Rikers Island di sini selepas ditangkap anggota-anggota Pihak Berkuasa Pelabuhan New York di dalam sebuah pesawat Air France di Lapangan Terbang John F. Kennedy sebelum diserahkan kepada polis pada Sabtu lalu.

Sebelum ini pengemas bilik itu menyatakan bekas ketua IMF itu menariknya ke dalam bilik mandi di bilik hotel penginapan Strauss-Kahn dan memaksanya melakukan seks oral selain cuba menanggalkan seluar dalamnya.

Wanita itu kemudian berjaya melarikan diri dari bilik tersebut dan memberitahu pekerja hotel mengenai kejadian tersebut.

IMF ialah agensi pemberi pinjaman yang dianggotai 187 buah negara. - Agensi

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Jet NATO bedil lapan kapal Libya

Posted:

Jet NATO bedil lapan kapal Libya

Jet NATO bedil lapan kapal Libya


ASAP daripada kebakaran menjulang tinggi selepas sebuah kapal tentera laut Libya dibedil jet-jet pejuang Pertubuhan Perjanjian Atlantik Utara (NATO) di sebuah pelabuhan di Tripoli semalam.


TRIPOLI - Pertubuhan Perjanjian Atlantik Utara (NATO) semalam menyatakan jet-jet pejuangnya menyerang lapan buah kapal tentera laut Libya selepas Presiden Amerika Syarikat (AS), Barack Obama meramalkan pemimpin negara ini, Muammar Gaddafi akan berundur atau digulingkan.

Pihak berkuasa Libya mengecam komen Obama sebagai tidak munasabah selain menafikan laporan bahawa isteri termasuk anak-anak perempuan Gaddafi telah lari ke Tunisia. Pegawai-pegawai Libya juga menafikan Menteri Minyak, Shukri Ghanem telah berpaling tadah.

"NATO meneruskan serangan udara yang tepat terhadap tentera Gaddafi dalam tempoh semalaman dengan serangan mengenai tentera Gaddafi di Pelabuhan Tripoli, Al-Khums dan Sirte," kata kenyataan NATO.

"Serangan pesawat-pesawat NATO mengenai lapan kapal perang tentera Gaddafi," tambahnya.

Beberapa letupan didengar di ibu kota Libya di sini awal semalam beberapa jam selepas serangan udara berkenaan menyasarkan pelabuhan negara ini dengan sebuah kapal masih terbakar.

Seorang pegawai NATO, Laksamana Muda Russell menyatakan, semua sasaran serangan udara NATO tersebut adalah sasaran ketenteraan.

Namun, jurucakap pemerintah Libya, Mussa Ibrahim mendakwa NATO cuba menakutkan firma-firma perkapalan antarabangsa daripada berlabuh di pelabuhan yang dikuasai pemerintah.

"Apa jua kapal yang dibedil, ia adalah mesej jelas NATO kepada syarikat-syarikat perkapalan antarabangsa supaya tidak lagi menghantar kapal-kapal mereka ke Libya," kata Ibrahim dalam satu sidang media di sini.

NATO yang turut disertai tentera AS campur tangan dengan melancarkan serangan di Libya atas alasan menguatkuasakan zon larangan terbang seperti yang dipersetujui Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) bagi mengelak Gaddafi menyerang orang awam.

Tentera Gaddafi kini berdepan dengan kumpulan pemberontak dalam pertempuran yang berlaku sejak 15 Februari lalu.

Para pemberontak itu yang terpengaruh dengan kejayaan kebangkitan rakyat di Tunisia dan Mesir mahu gaddafi meletakkan jawatan selepas beliau berkuasa sejak 1969. - Agensi

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online


Pemandu lori disyaki curi pasir ditahan

Posted:

Pemandu lori disyaki curi pasir ditahan

Pemandu lori disyaki curi pasir ditahan

21/05/2011 7:43pm

KUALA LUMPUR – Seorang pemandu lori berusia 50-an yang dipercayai terlibat dalam kegiatan curi pasir di sebuah tapak pembinaan padang permainan di Jinjang Selatan di sini, ditahan dalam satu serbuan hari ini.

Sebuah jentolak turut disita, namun lima individu lain berjaya meloloskan diri dalam serbuan oleh sepasukan anggota polis dari Bukit Aman dan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) kira-kira 12 tengah hari.

Ketua Unit Penguatkuasaan Pejabat Tanah Wilayah Persekutuan Mohd Salleh Sadri berkata serbuan itu dilakukan berikutan aduan penduduk sekitar yang mendakwa terdapat kegiatan curi pasir di kawasan tanah rizab berkeluasan seekar itu sejak empat hari lepas.

"Sebelum ini, Dewan Bandaraya Kuala Lumpur ada melakukan pemantauan ke atas tapak padang tersebut, dan telah memberi mereka amaran, namun mereka berdegil," katanya kepada pemberita.

Beliau berkata penduduk mendakwa lori itu melakukan kira-kira 50 trip dalam sehari untuk membawa pasir keluar dari kawasan tersebut.

"

Dianggarkan satu lori itu membawa pasir bernilai pasaran sehingga RM800," katanya.

Sementara itu, seorang pegawai SPRM berkata kes disiasat mengikut Seksyen 426(1)(a) Akta Hartanah Negara kerana mengeluarkan bahan batuan tanpa permit, yang membawa hukuman maksimum penjara lima tahun atau denda RM50,000 atau kedua-duanya sekali, jika sabit kesalahan. - Bernama

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Penunggang motosikal mahu nahas

Posted:

Penunggang motosikal mahu nahas

Penunggang motosikal mahu nahas

21/05/2011 6:41pm

KUALA LUMPUR – Seorang penunggang motosikal maut selepas bertembung dengan sebuah kereta yang memasuki laluan salah dalam kejadian langgar lari di Jalan Cheras menghala ke Bukit Jalil di sini, hari ini.

Pegawai Turus Siasatan dan Perundangan Trafik Kuala Lumpur DSP Abdullah Roning berkata, kejadian berlaku kira-kira 1.45 petang tadi apabila Yip Yoon Kong, 51, hendak keluar dari sebuah lorong sebelum bertembung dengan sebuah Proton Putra yang memasuki simpang itu.

"Akibat pertembungan itu, Yoon Kong yang beralamat di Batu 9 Cheras, maut di tempat kejadian," katanya dalam satu khidmat pesanan ringkas kepada Bernama di sini.

Abdullah berkata menurut saksi, pemandu kereta dengan nombor pendaftaran WGB 4438 adalah seorang lelaki tetapi dia kemudian melarikan diri.

Mangsa dibawa ke Hospital Kuala Lumpur (HKL) untuk bedah siasat dan kes disiasat di bawah Seksyen 41(1) Akta Pengangkutan Jalan 1987 kerana memandu dengan cuai, katanya. - Bernama

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Seniwati Mahyon Ismail meninggal dunia

Posted:

Seniwati Mahyon Ismail meninggal dunia

Seniwati Mahyon Ismail meninggal dunia

21/05/2011 6:26pm

KUALA LUMPUR – Dunia hiburan tanah air kehilangan seorang lagi seniwati veteran, kali ini Mahyon Ismail, yang meninggal dunia di Hospital Ampang Puteri dekat sini kira-kira 1 petang tadi selepas mengalami sesak nafas.

Allahyarham berusia 69 tahun.

Mahyon, atau nama sebenarnya Mayayun Ismail, dimasukkan ke Unit Rawatan Rapi hospital berkenaan kira-kira pukul 11 malam.

Cucu Allahyarham, Natrah Yasmin, 27, berkata beliau tidak menyangka nenek yang dipanggil "mak" itu akan meninggal dunia berdasarkan keadaannya yang sihat dan sentiasa ceria.

"Saya dengan mak semalam sempat lagi menghabiskan masa bersama bersiar-siar di pasar raya, dan beliau masih lagi ceria," katanya ketika ditemui di kediaman Allahyarham di Gombak Setia hari ini.

Beliau berkata, bagaimanapun Allahyarham mengadu sesak nafas kira-kira 10.30 malam dan terus dibawa ke hospital.

"Semasa kami tiba, doktor mengesahkan kandungan gulanya tinggi dan terpaksa menahannya di ICU," katanya.

Natrah berkata, selepas diberi ubat keadaan neneknya pulih seketika sebelum koma, sehinggalah doktor mengesahkan Allahyarham meninggal dunia tengah hari tadi.

Allahyarham, yang merupakan balu pelakon veteran Hussein Abu Hassan, meninggalkan tiga anak serta empat cucu termasuk pelakon Faizal, penulis skrip drama iaitu Dilla dan penyanyi R&B Fairuz.

Jenazah Allahyarham dikebumikan di sebelah kubur suaminya di Tanah Perkuburan Taman Ibu Kota, Setapak hari ini selepas solat Asar. - Bernama

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Hiburan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Hiburan


SO7 takut karam

Posted:

SO7 takut karam

SO7 takut karamTEMU BUAL yang diatur oleh pihak Sony Music Malaysia dengan grup terkenal dari Indonesia, Sheila On 7 atau mesra digelar SO7 berlangsung selama setengah jam.

Ini temu bual terbaharu bersama grup yang digawangi Duta (vokalis), Eross (gitar), Adam (bass) dan Brian (drum) selepas kali terakhir pada tahun 2008 sewaktu mereka muncul dengan album Menentukan Arah.

Kali ini, untuk album ketujuh, SO7 menamakan album terbaharu mereka dengan nama Berlayar. Ada signifikan tersendiri yang dituangkan di dalam album yang menjalani pembikinan selama lebih kurang dua bulan itu.

Lebih bermakna, kata Eross, Berlayar adalah album yang dianggap sebagai terbaik oleh mereka. "Ini kerana ia memuatkan karya semua orang, bukan hasil karya saya sahaja," katanya.

Ia dipersetujui oleh Duta yang menganggap Berlayar adalah sisi lain SO7 yang sebelum ini cukup terkenal dengan identiti Eross yang menggarap hampir semua karya mereka sejak album pertama pada tahun 1996. Berlayar mendapat sentuhan Duta, Adam dan Eross serta bercampur dengan dua buah lagu bahasa Inggeris.

Berlayar yang mengandungi sembilan buah lagu, kata Eross adalah signifikan daripada pelayaran 15 tahun SO7 sebagai sebuah grup muzik.


SHEILA ON 7. Dari depan: Duta, Brian, Eross dan Adam.


"Kami telah menaiki sebuah kapal besar dengan harapan agar ia terus berlayar terus. Ia juga adalah signifikan selepas album yang lalu, Menentukan Arah, kini kami berlayar selepas mendapat arah itu. Semoga pelayaran kami akan terus mampu dikemudi dengan baik oleh kelompok SO7," ujarnya.

Ditanya adakah maksud di sebalik harapan terhadap pelayaran tersebut yang ditebak kerana mereka pernah hampir karam atau bubar sepanjang 15 tahun bermuzik, Eross tidak menafikan hal tersebut. Dia mengaku, SO7 hampir karam atau bubar beberapa tahun lalu.

Katanya serius: "Empat tahun lalu, kami pernah punya perasaan untuk bubar. Namun kami bertahan dan kami cuba meloloskan diri daripada hal-hal tersebut yang membolehkan kami terus bangkit dan bermuzik lagi. Syukur, selepas kami berjaya melewati masa sulit itu, kini kami telah menjadi orang-orang yang lebih kuat lagi. Sebab itu saya katakan Berlayar adalah album terbaik kami kerana semua hal turun dan naik SO7 ada di dalam album ini."

Hal bubar SO7 kemudian dipanjangkan oleh Duta. Kata Duta, soal SO7 bubar adalah hal terakhir yang akan difikirkannya. Malah tidak pernah terfikir di fikirannya untuk membubarkan grup yang telah 'merasuk' peminat tempatan terhadap muzik Indonesia lebih 10 tahun lalu ini.

Kata Duta, sebagai seorang yang optimistik, dia hanya mahu melihat SO7 terus maju di sebalik lambakan grup-grup baru. "Saya takut memikirkan hal itu. Mungkin kalau bubar pun bila usia saya sudah mencecah 80 tahun," ungkapnya sedikit ketawa namun terkesan dia begitu menyayangi grup tersebut.


SHEILA ON 7 merupakan grup Indonesia pertama yang telah membuka pintu muzik republik itu diterima baik peminat di Malaysia.


Bercakap mengenai 15 tahun usia mereka, Eross memberitahu, rahsia mereka bertahan adalah kerana mempunyai sokongan padu daripada peminat mereka yang dikenali sebagai SheilaGank, selain terus memberi fokus terhadap pekerjaan yang mereka sedang jalani.

Biar ada yang menganggap magis SO7 semakin surut, Eross pula berpendapat SO7 hari ini lebih mantap berbanding tahun-tahun terdahulu. Dia menganggap SO7 tidak bermain muzik kerana ia adalah satu trend, sebaliknya mereka terus mengekalkan jenama yang telah dibina sejak tahun 1996.

"Dengan segala hal yang telah kami lewati, SO7 hari ini telah lebih mantap daripada sebelumnya. Kami telah menjalin hubungan yang sangat akrab dengan peminat kami dan muzik kami bukan satu trend, tetapi satu jenama yang sudah terkenal," katanya memilih untuk lebih memberi fokus untuk bermain dan mempamer skil bermain gitar berbanding membuat lagu di dalam album terbaharu itu.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Semi final Mentor sengit

Posted:

Semi final Mentor sengit

Semi final Mentor sengit

Oleh ALIF ABU BAKAR
alif.abubakar@kosmo.com.my


SHIHA dan mentornya, Datuk Sharifah Aini memberi saingan sengit pada pusingan semi final pertama minggu lalu.


KONSERT Separuh Akhir Pertama Mentor Kelima baru-baru ini menyaksikan pertarungan sengit empat wanita.

Tekanan yang dirasai bagi merebut tempat ke peringkat akhir jelas kelihatan dalam persembahan kesemua peserta itu di mana masing-masing cuba menyampaikan yang terbaik.

Peserta pilihan ramai, Salma terus unggul memikat hati juri awam yang tanpa ragu-ragu memberikan markah penuh sebanyak 20 markah.

Protege kepada Erra Fazira itu memukau audiens di auditorium dengan kelantangan vokalnya tatkala mendendangkan lagu Sedalam Mana Cintamu, nyanyian asal Safura.

Namun, konsep kabaret dalam persembahan duet bersama mentornya nyata menjerat diri apabila juri profesional mengkritik pemilihan lagu Penipu (Rini) yang tidak bersesuaian dengan Salma.

"Kedua-dua lagu yang dipersembahkan Salma tidak meletakkan dirinya di tahap di mana dia sepatutnya berada," jelas ketua juri, Ramli MS pada sidang akhbar sejurus selepas konsert berakhir.

Memikat hati ramai orang pada malam itu ialah protege kepada Datuk Sharifah Aini (Kak Pah), Shiha yang kelihatan selesa dan yakin ketika beraksi di pentas.

Membuka tirai konsert malam itu dengan menyampaikan lagu Memori Tercipta oleh Shila Amzah, peserta dari Kuala Lumpur itu tampil hanya dengan mempertaruhkan vokalnya.

Gandingan dengan mentornya menyampaikan medley lagu Sabar Menanti (Broery Marantika) dan Hapuslah Air Matamu (Datuk Sharifah Aini), Shiha konsisten cemerlang.

Sedondon berbaju ungu, kolaborasi Shiha dan mentornya membuatkan penonton terpegun dan ibarat memberi amaran kepada peserta lain bahawa Shiha bukan calang-calang pencabar.


SALMA dan Erra Fazira yang tampil dengan konsep kabaret kurang mencuri hati juri.


Juri jemputan, Marcell mengakui bakat dimiliki Shiha dan memuji penghayatan yang dibawa wanita berumur 24 tahun itu.

"Anda kelihatan selesa di atas pentas dan anda tahu apa yang anda ingin sampaikan kepada penonton dan mesej itu dapat dirasai oleh semua orang," ujar penyanyi tanah seberang itu.

Selain Salma dan Shiha, dua lagi pesaing terdekat mereka iaitu Iqa dan Ratnah tetap menyinar dengan persembahan yang diserikan dengan gimik yang menghiburkan hati.

Walaupun persembahan pertama Iqa ketika menyampaikan lagu Khatimah Cinta (Sixth Sense) kelihatan hambar lantaran vokalnya yang mendatar, ia dapat diselamatkan dengan persembahan keduanya.

Tenaga 'Edriqa' (Edry dan Iqa) menyampaikan lagu Kitalah Bintang yang dipopularkan Ratu Rock tanah air, Ella itu membuatkan penonton turut sama berdiri menari dan bersorak tanda berpuas hati dengan gabungan ideal itu.

Sementara itu protege kepada Afdlin Shauki, Ratnah kekal menyajikan kelebihan bakat tarian miliknya ketika mempersembahkan rangkaian lagu Bukannya Aku Takut (Mulan Jameela) dan Seksis (Anita Sarawak).

Bagaimanapun markah keseluruhan peserta-peserta itu hanya akan diumumkan pada malam Konsert Separuh Akhir Kedua esok malam yang akan menyaksikan penyingkiran sebelum Konsert Akhir Mentor pada 29 Mei ini.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Kasih Jamal buat kaum ibu

Posted:

Kasih Jamal buat kaum ibu

Kasih Jamal buat kaum ibu


JAMAL begitu syahdu saat menyanyi sambil ditemani seorang peminatnya yang merupakan seorang ibu.


SEJAK awal pembabitannya di dalam dunia seni tanah air, Jamal Abdillah sememangnya dikenali sebagai seorang penyanyi yang agak pemalu dan kurang berkomunikasi dengan penonton.

Namun, Jamal atau nama sebenarnya Jamal Ubaidillah Ali tampil dengan personaliti berbeza seramai hampir 660 orang ibu hadir menontonnya semasa mengadakan persembahan sempena sambutan hari ibu yang diadakan oleh Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC), Kuala Lumpur baru-baru ini.

Ini merupakan kali yang kedua Jamal meraikan para ibu bersama PWTC, dan jika tahun lepas Jamal berpasangan bersama Aishah, tahun ini Jamal tampil solo di dalam sambutan yang dinamakan Kasihnya Ibu itu.

"Kali ini saya banyak berceloteh kerana saya tahu ibu-ibu yang hadir kesemuanya pasti ingin melihat persembahan dan berjumpa dengan saya.

"Jadi, saya ingin hiburkan para ibu semua yang telah banyak berkorban. Kerana ini, saya ingin beri yang terbaik buat mereka," ujar Jamal yang telah menyampaikan sebanyak 11 buah lagu termasuk lagu baru dari album Raja Pop 2, Secupak Dua Cupak.


BERGANDING. Jamal menyanyi dengan iringan tiupan saksafon oleh Alif Nasir.


Antara lagu lain yang dinyanyikan ialah Takdir Penentu Segala, Kau Lupa Janji, Padamu Kekasih, Azura, Kasihnya Ibu, Jeritan Batinku, Sandarkan Pada Kenangan, Di Sudut Kamar Hatiku dan Gadis Melayu.

Jamal juga turut menyanyikan sebuah lagu yang belum pernah dinyanyikan dan sebenarnya lagu itu ditujukan khas kepada arwah ibunya yang telah meninggal dunia lebih 10 tahun lalu.

Lagu yang berjudul Penawar Kasih itu digubah oleh Fauzi Marzuki dan lirik oleh Habsah Hassan.

Tambah Jamal, pemilihan lagu-lagu tersebut dipilih untuk meruntun dan mencuit hati para ibu dan tetamu yang hadir untuk sama-sama menghargai jasa ibu.

Apa yang pasti, setelah 32 tahun bergelar anak seni, vokal Jamal masih lagi mantap dan berjaya memukau para tetamu yang hadir pada petang itu.

Menambah kegembiraan dan keterujaan para ibu yang hadir, 10 orang yang bertuah telah dipilih untuk menikmati makan malam secara eksklusif bersamanya di PWTC.

Suasana petang tersebut turut digamatkan oleh pelawak terkenal, Syed Muradzi Syed Shamsul atau lebih dikenali sebagai Dee sebagai pengacara majlis.

Telatah selamba Dee berjaya memeriahkan majlis dan sepanjang tiga jam berlangsung, tetamu yang hadir tidak kering gusi dengan lawak yang disampaikan.

Majlis tersebut juga turut dihiburkan dengan alunan merdu saksofon dari seorang saksofonis muda yang bernama Alif Nasir yang mana dia juga turut mengiringi lagu Jeritan Batinku bersama nyanyian Jamal.


JAMAL ABDILLAH dikerumuni peminat yang begitu mengagumi bakat luar biasanya.


Sebagai pembuka tirai, PWTC juga turut menjemput seorang penyanyi muda, Zuliana.

Menurut Pengarah Komunikasi Pemasaran PWTC, Fadzilah Said, sambutan Kasihnya Ibu dan aura Jamal Abdillah sangat hebat hingga kesemua 66 meja yang memuatkan 10 orang sebuah habis dijual dan perlu lagi menambah sebuah meja kerana tempahan minit terakhir.

"Pada acara tahun hadapan kami akan mengambil Jamal semula dan mungkin kali ini kami akan gandingkan Jamal dengan seorang artis lain," ujar Fadzilah tentang perancangan sambutan hari ibu PWTC pada tahun hadapan.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.
Kredit: www.kosmo.com.my
 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved