Ahad, 20 November 2011

Kosmo Online - Rencana Utama

1 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Rencana Utama


Mercu, simbol kebanggaan rakyat

Posted:

Mercu, simbol kebanggaan rakyat

Mercu, simbol kebanggaan rakyat

SETIAP kali memandang kompleks Istana Negara baharu yang tersergam indah di kawasan bukit berhampiran Jalan Duta, Kuala Lumpur, seorang lelaki tersenyum bangga.

Senyuman itu besar kepuasannya. Bagi Pengarah Projek Istana Negara, Md. Nizam Md. Sheriff, walaupun masih baru dalam dunia pembinaan, dia berjaya membuktikan kemampuan menyiapkan projek bernilai dianggarkan hampir RM800 juta itu mengikut tempoh masa yang ditetapkan.

Hasilnya cukup menakjubkan. Anak tempatan itu berjaya berdiri sebaris kontraktor terkenal dunia dengan mengubah landskap asal hutan berbukit kawasan seluas 39.52 hektar menjadi sebuah kompleks yang mengangkat mercu dan simbol kebanggaan sistem pemerintahan Raja Berpelembagaan negara ini.

Lelaki berusia 41 tahun itu menjadi antara nadi penting bagi projek tersebut sehingga pembinaan istana berjaya direalisasikan dalam tempoh kurang empat tahun.

Md. Nizam boleh berbangga kerana dulunya, beliau hanya seorang pegawai sebuah bank yang lebih arif mengenai selok-belok kewangan.

"Sebelum ini saya banyak menguruskan dokumentasi kontraktor-kontraktor yang mahu membuat pinjaman. Dari situ saya belajar banyak perkara sebelum menceburi bidang ini kira-kira 11 tahun lalu.

"Projek pertama saya ialah membuat longkang di sebuah kawasan di Bangi yang menelan kos hanya sekitar RM18,000. Itu telah menjadi pembakar semangat untuk maju dalam bidang ini," katanya yang berpengalaman melaksanakan projek perumahan dan pelbagai infrastruktur di sekitar ibu negara sebelum ini.

Bukan mudah


KEDUDUKANNYA di kawasan bukit berhampiran Jalan Duta menyerlahkan imej Istana Negara sebagai simbol kedaulatan negara.


Pengarah Projek Maya Maju (M) Sdn. Bhd. itu berkata, dia tidak menyangka rezekinya semakin melimpah-ruah dalam bidang itu termasuk tawaran projek pembinaan Istana Negara baharu pada tahun 2007.

Anak kelahiran Kampung Semeling, Merbuk, Kedah itu berkata, pembinaan sebuah kompleks berskala besar seperti itu tidaklah semudah yang disangkakan.

"Jika membina sekolah atau bangunan pencakar langit sekalipun, ia masih mempunyai penanda aras, namun keadaan adalah sebaliknya bagi Istana Negara.

"Apa yang pasti, ia kelihatan luar biasa dan istimewa berbanding bangunan-bangunan lain, sesuai dengan kedudukannya sebagai tempat bersemayam Yang di-Pertuan Agong yang menjadi lambang kedaulatan sistem beraja di negara ini," jelas bapa kepada empat cahaya mata itu.

Cabaran seterusnya, kata Md. Nizam, ialah ketika kerja-kerja pembinaan dimulakan pada pada tahun 2008.

"Berdasarkan kajian tanah, secara kebetulan tapak kompleks ini mempunyai banyak batuan keras semula jadi yang saiz dan beratnya dianggarkan mencecah jutaan tan metrik.

"Disebabkan itu, kami terpaksa bekerja siang dan malam memindahkan dan meletupkan batuan mengikut tempoh yang ditetapkan.

"Pada masa yang sama, kami juga berdepan dengan tekanan menyelesaikan aduan penduduk sekitar yang mendakwa terganggu ekoran kerja-kerja yang dilaksanakan," ujarnya.


MD. NIZAM (kanan) bersama Pengurus Projek Istana Negara, Abdul Razak Md. Yunus menunjukkan model Istana Negara baharu yang telah siap sepenuhnya September lalu.


Jelas Md. Nizam, fasa seterusnya merangkumi pemasangan cerucuk, struktur, binaan, reka bentuk bangunan dan kemasan hiasan dalaman.

Sepanjang tempoh itu, jelasnya, tapak projek itu sering dikunjungi Raja Perlis, Tuanku Syed Sirajuddin Putra Jamalullail yang diberi tanggungjawab oleh Majlis Raja-Raja untuk memantau projek berkenaan.

"Baginda sanggup mengetepikan protokol untuk melawat tapak projek dan banyak memberi idea daripada mula sehingga akhir perlaksanaannya," katanya.

Dedikasi selama tiga tahun lapan bulan itu membuahkan hasil apabila kompleks itu siap sepenuhnya pada September lalu dan bakal digunakan dalam upacara rasmi pertamanya Disember nanti.

Arkitek berkaliber

Direka oleh arkitek terkenal, Kumpulan Seni Reka Sdn. Bhd. yang pernah terlibat dalam reka bentuk Dataran Putra, Masjid Putra dan Masjid Tuanku Mizan Zainal Abidin serta Istana Darul Ehsan sebelum ini, Istana Negara direka dengan gabungan seni bina tradisional Melayu, Islam dan Eropah.

Ia dibahagikan kepada beberapa ruang utama seperti Lobi Utama, Sayap Formal, Sayap Diraja, Sayap Pentadbiran dan Sayap Fasiliti Sokongan.

Komponen Sayap Formal menempatkan balai rong seri, bilik-bilik menunggu sebelum upacara menghadap, dewan bankuet, bilik mesyuarat Majlis Raja-Raja dan bilik penyerahan watikah pelantikan duta-duta.

Sayap Diraja pula menempatkan bilik peraduan, persiraman, rehat dan santapan Yang di-Pertuan Agong dan Raja Permaisuri Agong serta kerabat baginda, selain bilik tetamu diraja.

Seni halus


ISTANA Negara baharu di Jalan Duta mempunyai lokasi yang lebih luas dan dikelilingi kehijauan hutan semula jadi di sekelilingnya.


Md. Nizam memberitahu, setiap bilik dan dewan memaparkan ukiran, lukisan abstrak dan corak bercirikan tradisional Melayu dan Islam.

"Antaranya, penggunaan tulisan khat dan ukiran ayat-ayat suci al-Quran bagi menghiasi ruang singgahsana dan bahagian mihrab surau.

"Proses seni halus ini dilakukan dengan teliti menggunakan tangan melibatkan beberapa pengukir dan penulis khat terkenal di negara ini khususnya dari negeri Terengganu dan Kelantan," ujarnya.

Pembinaan istana itu juga melibatkan penggunaan teknologi moden dan terkini seperti bilik kawalan berkomputer untuk mengawal sistem elektrikal dan mekanikal.

Bahagian bumbung misalnya, dilapisi lapisan konkrit untuk mengelak berlakunya sebarang kebocoran di samping penggunaan keluli tahan karat dan antikulat seperti Clean Colorbond untuk memastikan ketahanannya

Antara kemudahan yang turut disediakan di kompleks ini ialah lif, eskalator, tapak pendaratan helikopter, rumah kediaman kakitangan istana dan polis dan tempat meletak kenderaan bawah tanah.

Elemen kehijauan turut ditekankan dengan melalui hiasan landskap di hadapan istana di samping pengekalan hutan-hutan semula jadi di sekelilingnya memberikan suasana redup di samping bertindak sebagai zon penampan bagi tujuan keselamatan.

"Kompleks ini amat istimewa kerana selepas 54 tahun merdeka, inilah kali pertama kerajaan mendirikan Istana Negara bersandarkan kreativiti dan kepakaran anak-anak tempatan.

"Peluang ini mungkin hanya muncul sekali seumur hidup. Saya berbangga kerana menjadi sebahagian daripada sejarahnya," ujarnya mengakhiri perbualan.

Full content generated by Get Full RSS.

Nilai sentimental Istana Negara lama

Posted:

Nilai sentimental Istana Negara lama

Nilai sentimental Istana Negara lama


TUANKU MIZAN ZAINAL ABIDIN (kanan) berkenan menerima menghadap penerima-penerima anugerah selepas majlis Istiadat Pengurniaan Darjah-Darjah Kebesaran, Bintang-Bintang dan Pingat-Pingat Persekutuan di Istana Negara lama pada Oktober lalu.


KEPADA mereka yang kerap melalui Jalan Istana, pemandangan deretan bas yang membawa pelancong mengambil gambar pengawal berkuda di luar pekarangan Istana Negara, sudah tidak kelihatan lagi.

Bangunan yang menjadi lambang kedaulatan negara itu telah ditutup secara rasminya pada Majlis Mengunci Pagar Istana pada pukul 9.30 pagi Selasa lalu.

Selepas ini, Istana Negara baharu bernilai RM800 juta yang terletak di Jalan Duta pula akan menjadi kediaman rasmi baharu Yang di-Pertuan Agong yang seterusnya.

Upacara penutupan yang diadakan baru-baru ini berlangsung dengan penuh bersejarah apabila perarakan masuk anggota Batalion Pertama Rejimen Askar Melayu Diraja (RAMD) diiringi pasukan pancaragam pusat RAMD dimulakan.

Kumpulan penurun bendera terdiri daripada 10 anggota RAMD kemudian menurunkan Bendera Peribadi Yang di-Pertuan Agong sambil memperdengarkan tiupan paluan akhir yang memaklumkan bahawa Istana Negara akan berpindah ke Istana Negara di Jalan Duta.

Istiadat diteruskan dengan perarakan kumpulan penurun bendera bersama pasukan istiadat berkuda ke pintu masuk utama istana bagi menyerahkan bendera berkenaan kepada Datuk Pengelola Bijaya Diraja, Datuk Tengku Farok Husin Tengku Abdul Jalil.

Sebagai simbol penutupan bangunan, Tengku Farok Husin kemudiannya mengarahkan Bentara Istana Negara, Rosli Asri, mengunci pintu masuk utama istana menandakan segala tugas telah tamat di Istana Negara sebelum mengorak langkah ke Istana Negara, Jalan Duta bagi istiadat menaikkan Bendera Peribadi Yang di-Pertuan Agong.

Kawalan itu dilaksanakan Batalion Pertama RAMD dan Skuadron Istiadat Berkuda berkekuatan seramai tiga pegawai, 69 anggota lain-lain pangkat dan 12 ekor kuda.

Banglo


TENGKU FAROK HUSIN ABDUL JALIL (dua dari kiri) menerima Bendera Peribadi Yang di-Pertuan Agong pada Istiadat Penurunan Bendera Peribadi Yang di-Pertuan Agong di Istana Negara di Jalan Istana.


Istana Negara lama yang terletak di lereng bukit Jalan Istana dan berhadapan Jalan Syed Putra dan Sungai Klang sudah 83 tahun bertapak.

Menyorot historiografi istana yang berwarna putih yang ditandai dengan dua kubah emas itu, pada asalnya adalah sebuah banglo milik jutawan dari China, Chan Wing. Ia dibina pada tahun 1928 dengan kos RM150,000 di kawasan seluas 11.34 hektar. Bangunan itu mendapat sentuhan daripada firma Swan & Mclaren.

Pada zaman pendudukan Jepun, banglo itu dijadikan pusat pemerintahan tentera dan sebagai mes pegawainya selama empat tahun iaitu dari tahun 1942 hingga 1945.

Sebaik tentera Jepun berundur dari Malaya, bangunan itu dijadikan tempat bersemayam Sultan Selangor, Sultan Sir Hisamuddin Alam Shah yang kembali bertakhta.

Bangunan kemegahan itu bertukar tangan sekali lagi. Kerajaan Persekutuan pada tahun 1957 telah membelinya dengan nilai RM1.4 juta.

Bagi menyerlahkan prestij bangunan itu sebagai lokasi bersemayam pemerintah tertinggi negara, Kerajaan Persekutuan telah memperuntukkan RM328,000 untuk kerja-kerja pengubahsuaian yang selari dengan sebuah negara yang baru merdeka ketika itu.

Selain menyaksikan dapur besar yang boleh memuatkan 100 orang, dewan mengadap, empat bilik tetamu yang luas, dua dewan masuk, sebuah dewan santapan, bilik istana juga ditambah dari 13 buah kepada 20 bilik.

Menariknya, E.K Dinsdale iaitu arkitek Jabatan Kerja Raya (JKR) dan beberapa kontraktor tempatan hanya mengambil masa empat bulan sahaja untuk menyiapkannya tanpa menyentuh struktur utamanya.

Menjelang tahun 1980-an, Istana Negara mengalami pengubahsuaian berskala besar iaitu penambahan Balairong Seri Utama yang menempatkan singgahsana.

Ia adalah singgahsana pertama dibina dalam Istana Negara untuk majlis pertabalan Yang di-Pertuan Agong. Sebelum itu, acara pertabalan diadakan di Dewan Tunku Abdul Rahman, Jalan Ampang.

Arkitek kanan JKR, Kapten David Wee yang membina singgahsana baharu itu telah menggabungkan elemen lambang kebesaran raja-raja di negara ini.

Pertabalan Sultan Pahang, Sultan Ahmad Shah Sultan Abu Bakar sebagai Yang di-Pertuan Agong ke-7 pada tahun 1980, merupakan pertabalan pertama diadakan di Balairung Seri itu.

Peranan Istana Negara tidak hanya terbatas kepada tempat bersemayam pemerintah nombor satu negara sahaja. Malah turut diperuntukkan beberapa bilik bagi upacara tertentu seperti bilik Singgahsana Kecil, Dewan Mengadap, Bilik Duta, Bilik Permaisuri dan Balairong Seri.


SEJARAH negara. Bangunan kemegahan negara ini pernah menjadi pusat pemerintahan tentera Jepun.


Bagi bilik Singgahsana Kecil, ia digunakan apabila Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong menghadiri Istiadat Pengurniaan Suratcara Pelantikan sebagai TYT Yang di-Pertua Negeri, Istiadat Mengadap dan Menerima Watikah Pelantikan TYT Duta Besar atau Pesuruhjaya Tinggi Malaysia ke Luar Negara.

Bilik itu juga digunakan semasa Istiadat Menerima Suratcara Pelantikan dan Istiadat Mengangkat Sumpah Jawatan dan Taat Setia oleh Ketua Hakim Negara.

Selain itu, ia menjadi tempat Istiadat Pengurniaan Suratcara Pelantikan dan Istiadat Mengangkat Sumpah Jawatan dan Taat Setia serta Sumpah Menyimpan Rahsia oleh menteri dan timbalan menteri.

Warisan Kebangsaan

Dewan Mengadap yang berada tingkat bawah dijadikan tempat bagi Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong dan Seri Paduka Baginda Raja Permaisuri Agong menerima menghadap tetamu kehormat seperti ketua-ketua negara dan tetamu kenamaan.

Fungsinya juga merangkumi ruang rehat untuk sultan-sultan, raja-raja dan Tuan-Tuan Yang Terutama Yang di-Pertua Yang di-Pertua Negeri semasa persidangan Majlis Raja-raja diadakan di Istana Negara.

Bilik Permaisuri merupakan tempat Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong dan Seri Paduka Baginda Raja Permaisuri Agong menerima tetamu-tetamu kehormat.

Istiadat Pertabalan Yang di-Pertuan Agong, Pengurniaan Darjah-darjah Kebesaran Bintang-bintang dan Pingat-pingat Persekutuan, Hari Keputeraan dan acara berkaitan dengannya dijalankan di Balairong Seri.

Di bilik yang sama, ia turut dijadikan sebagai Dewan Santapan semasa Majlis Santapan Negara meraikan Ketua Asing yang membuat lawatan negara, Majlis Santapan Memuliakan Mesyuarat Raja-Raja dan sebagainya.

Meskipun Istana Negara sudah memiliki bangunan baharu, nilai sentimental dan nostalgianya tidak akan pudar. Adalah sesuatu yang wajar sekiranya istana yang terletak di Jalan Istana ini diwartakan sebagai Warisan Kebangsaan. – MAZLINA ABD. MAJID

Full content generated by Get Full RSS.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Negara

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Negara


Tunjuk perasaan semakin buruk

Posted:

Tunjuk perasaan semakin buruk

Tunjuk perasaan semakin buruk

AP
PENUNJUK perasaan bertempur dengan anggota keselamatan Mesir di Dataran Tahrir, Kaherah semalam.


KAHERAH - Suasana di Mesir kembali tidak stabil apabila penunjuk perasaan meneruskan pertempuran untuk hari kedua dengan membaling batu kepada pihak polis di Dataran Tahrir di sini semalam.

Tunjuk perasaan tersebut diadakan bagi menuntut pihak tentera segera mengumumkan tarikh untuk menyerahkan kuasa kepada kerajaan yang dipilih rakyat.

Pasukan keselamatan Mesir menembak gas pemedih mata dan peluru getah ketika menyerbu dataran tersebut untuk merobohkan khemah-khemah penunjuk perasaan, sekali gus mencetuskan pergelutan yang mengakibatkan dua orang terbunuh.

Ratusan lagi cedera dalam serbuan pihak berkuasa yang dibuat beberapa hari sebelum Mesir dijadual mengadakan pilihan raya Parlimen pertama selepas pengunduran Hosni Mubarak Februari lalu.

Ratusan penunjuk perasaan bertindak membaling batu dan membakar kenderaan polis semasa operasi menyuraikan mereka.

"Kami hanya ada satu permintaan. Beberapa pemimpin perlu meletak jawatan dan jawatan tersebut diambil alih oleh orang awam," kata seorang penunjuk perasaan, Ahmed Hani yang merujuk kepada pemerintah tentera Mesir yang merupakan Menteri Pertahanan dalam pentadbiran Mubarak sebelum ini, Hussein Tantawi.

Situasi kelmarin mengingatkan kembali senario kumpulan penunjuk perasaan bertempur dengan pasukan keselamatan di sini semasa kebangkitan 18 hari rakyat Mesir untuk memaksa Mubarak berundur pada Februari lalu.

Keganasan yang tercetus meningkatkan kebimbangan mengenai pilihan raya Parlimen yang bakal diadakan pada 28 November ini yang dijangka dicemari kekacauan.

Rakyat Mesir kini berang berhubung proses reformasi yang lambat dilaksanakan, selain keghairahan tentera mengekalkan kuasa selepas pentadbiran baru dibentuk.

"Kami bosan dengan janji kosong pemerintah. Kami tidak akan meninggalkan tempat ini (Dataran Tahrir)," kata seorang penunjuk perasaan, Sahar Abdel-Mohsen.

"Polis menembak peluru getah, gas pemedih mata serta memukul penunjuk perasaan dengan menggunakan belantan," tambahnya.

Seorang pegawai Kementerian Kesihatan, Mohammed el-Sherbeni berkata, seorang penunjuk perasaan berusia 23 tahun terbunuh akibat terkena tembakan, manakala 676 yang lain cedera.

Seorang pegawai lain memberitahu, sekurang-kurangnya seorang penunjuk perasaan maut di Iskandariah dalam protes yang berlaku di bandar itu. - AP

Full content generated by Get Full RSS.

10,000 pelajar Malaysia di Mesir bimbang situasi terkini

Posted:

10,000 pelajar Malaysia di Mesir bimbang situasi terkini

10,000 pelajar Malaysia di Mesir bimbang situasi terkini

Oleh ZULKIFLI MANZOR
zulkifli.manzor@kosmo.com.my


Muhammar Amin


KUALA LUMPUR – Para pelajar Malaysia di Mesir dilanda kebimbangan ekoran kekacauan yang berterusan di ibu kota negara berkenaan ekoran rusuhan melibatkan penunjuk perasaan di Dataran Tahrir, Kaherah sejak kelmarin.

Wakil pelajar, Muhammar Amin Abdul Yasin, 24, berkata, pelajar Malaysia kini berada dalam keadaan bersiap sedia untuk menghadapi kemungkinan konflik lebih teruk berlaku di negara berkenaan dalam tempoh terdekat.

"Kedutaan Malaysia juga telah mengeluarkan pekeliling kepada pelajar Malaysia di sini (Mesir) supaya sentiasa berjaga-jaga terhadap keselamatan diri dan ketika ini terdapat kira-kira 10,000 pelajar Malaysia di Kaherah serta 1,400 di Mansoura.

"Kami juga diminta tidak keluar lewat malam, tidak menghampiri kawasan pilihan raya serta tempat perkumpulan orang ramai dan dilarang menyertai sebarang perhimpunan," katanya ketika di hubungi Kosmo! di sini semalam.

Muhammar Amin yang merupakan pelajar tahun enam jurusan perubatan Universiti Mansoura berkata, dia dan teman-teman masih mengikuti kelas di universiti seperti biasa tetapi bimbang konflik itu jika berlanjutan akan menjejaskan kuliah mereka.

Menurutnya, kekecohan berlaku kerana rakyat Mesir mendesak tentera negara itu mengumumkan tarikh penyerahan kuasa kepada kerajaan baru.

Sehubungan itu, katanya, para pelajar Malaysia di Mesir memohon kerajaan Malaysia membantu mereka jika keadaan politik bertambah teruk di negara tersebut.

Sementara itu, ibu kepada seorang pelajar Malaysia di Mesir, Fauziah Mahat, 49, berkata, beliau berasa bimbang dengan keadaan anak perempuannya ekoran kekecohan yang berlaku.

Anaknya, Aini Sakinah Noor Azman, 22, melalui panggilan telefon kelmarin memberitahu dia sering melihat kereta kebal berkeliaran di merata tempat di Mansoura dan situasi itu turut berlaku di Kaherah.

"Saya sempat berpesan kepada Aini supaya beli makanan secukupnya dan tidak keluar dari rumah jika keadaan bertambah tegang," katanya.

Full content generated by Get Full RSS.

Ezylnn bergelar isteri

Posted:

Ezylnn bergelar isteri

Ezylnn bergelar isteri

Oleh HARYATI KARIM
haryati.karim@kosmo.com.my


ADAM menyarungkan cincin di jari manis Ezylnn selepas majlis pernikahan mereka di Kuala Lumpur semalam.


KUALA LUMPUR - Tempoh pertunangan penyanyi dan pelakon Ezylnn yang terkenal dengan lagu Hai Hai Bye Bye mungkin antara yang terpendek di dunia.

Penyanyi itu selamat bertunang dengan pengurusnya sendiri, Adam Fahmy Shamsudin, 35, di Roof Garden, Pusat Konvensyen Sime Darby Bukit Kiara di sini pada pukul 3.45 petang semalam.

Sejam 15 minit selepas itu, Ezylnn atau nama sebenarnya Azline Ariffin, 30, selamat diijabkabulkan dengan Adam oleh bapanya sendiri, Ariffin Alang Ahmad pada pukul 5 petang.

Majlis pernikahan itu disaksikan oleh jurunikah Masjid Sungai Penchala, Muhammad Ridwan Mohd. Yunus.

"Saya akui gemuruh sebelum majlis bermula dan Alhamdullilah selepas bercinta selama tiga tahun, hari ini (semalam) merupakan hari paling gembira buat saya kerana telah selamat bergelar isteri.

"Saya memilih Adam sebagai suami kerana tertarik dengan sifat bertanggungjawab dan mementingkan kesempurnaan yang ada pada dirinya," ujar Ezlynn.

Ezlynn menerima wang hantaran sebanyak RM20,020.20 sebagai simbolik kepada tarikh lamaran yang dibuat oleh Adam kepadanya pada 20 Januari 2010 serta tarikh lahir Adam pada 20 Januari di samping mas kahwin sebanyak RM80.

Ezlynn dan suami merancang untuk berbulan madu di Eropah selepas majlis resepsi yang akan diadakan pada bulan Januari tahun depan.

Full content generated by Get Full RSS.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Sukan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Sukan


Pesawat khas bawa Harimau Muda

Posted:

Pesawat khas bawa Harimau Muda

Pesawat khas bawa Harimau Muda

PARA pemain negara menjalani latihan ringan di luar hotel penginapan mereka di Jakarta semalam sebagai persiapan menghadapi aksi final menentang Indonesia malam ini.


JAKARTA - Sebuah kapal terbang khas akan membawa pulang skuad bola sepak negara ke tanah air sejurus tamat aksi me- nentang Indonesia pada aksi final di Stadium Gelora Bung Karno malam ini.

Perkara itu telah dimaklumkan oleh Menteri Belia dan Sukan, Datuk Seri Ahmad Shabery Cheek pada sidang media di Stadium Tenis Tertutup Senayan semalam.

Menurut Ahmad Shabery, keputusan untuk membawa pulang barisan Harimau Muda dengan pesawat komersial itu telah diputuskan oleh Kabinet baru-baru ini.

Ia bertujuan memberi ruang masa kepada skuad kendalian Ong Kim Swee itu berehat sebelum mereka berdepan dengan Syria pada aksi kelayakan Olimpik 2012 di Stadium Nasional, Bukit Jalil esok (23 Novem- ber).

"Atas dasar keprihatinan kepada pasukan bola sepak negara yang terpaksa beraksi dalam tiga perlawanan (bagi tempoh seminggu), pihak Kementerian Belia dan Sukan (KBS) telah membawa perkara ini ke Kabinet pada Jumaat lalu.

"Jadi kerajaan telah bersetuju untuk membawa pulang pasukan negara menggunakan kapal terbang khas dengan kerja- sama Air Asia.

"Mereka (skuad Harimau Muda) akan berlepas selepas perlawanan (menentang Indonesia). Dengan cara ini membolehkan para pemain berehat sebelum menentang Syria pada 23 November nanti," jelas Ahmad Shabery.

Hakikatnya, anak-anak buah Kim Swee jelas menghadapi masalah keletihan sebelum berdepan Syria kerana terpaksa mengharungi tiga perlawanan dalam tempoh seminggu.

Jadual padat Harimau Muda bermula apabila mereka berdepan Indonesia pada 17 November lalu sebelum turun menentang Myanmar dalam saingan separuh akhir dua hari kemudian.

Hari ini, mereka sekali lagi akan membuat perhitungan dengan Indonesia dalam misi memburu pingat emas Sukan SEA buat kali kedua berturut-turut sebelum mengalihkan fokus bagi kempen kelayakan Olimpik 2012 menentang Syria esok.

"Keputusan ini dibuat juga sebagai pengiktirafan kepada mereka apabila layak ke final. Kejayaan layak ke final buat kali kedua berturut-turut amat membanggakan.

"Bola sepak merupakan acara berpasukan paling sukar dan berprestij pada Sukan SEA. Walaupun menghadapi pelbagai hala- ngan dan rintangan, mereka (skuad Hari- mau Muda) telah memberikan aksi yang baik dan tidak pernah tewas.

"Saya ingin mengucapkan tahniah kepada pasukan bola sepak negara dan berdoa agar mereka beraksi dengan baik (pada saingan final) seterusnya memenangi pingat emas," jelasnya.

Mengulas mengenai provokasi melampau daripada penyokong-penyokong fanatik Indonesia sehingga mungkin mencetuskan kemungkinan skuad Harimau Muda akan sekali lagi menaiki Barracuda (kereta perisai milik polis Indonesia), Ahmad Shabery berkata:

"Para pemain sudah ada pengalaman menaiki Barracuda.

"Mungkin kali ketiga mereka akan menaiki Barracuda esok (hari ini). Tetapi dari segi impak psikologi, saya percaya para pe- main negara mampu mengatasi setiap rinta- ngan yang datang.

"Saya percaya para pemain mampu berhadapan dengan tekanan psikologi, bukan sahaja kerana terpaksa menaiki Barracuda tetapi juga penyokong-penyokong Indonesia.

"Jika mental mereka kuat, tidak mustahil kita mampu meraih emas acara bola sepak yang dianggap memiliki prestij tersendiri."

Full content generated by Get Full RSS.

Izzaq sedih bercampur gembira

Posted:

Izzaq sedih bercampur gembira

Izzaq sedih bercampur gembira


IZZAQ disahkan tidak dapat beraksi pada aksi final menentang Indonesia malam ini gara-gara kecederaan lutut yang dialaminya.


JAKARTA - Perasaan gembira bercampur sedih bermain di lubuk hati penyerang tinggi lampai, Izzaq Faris Ramlan tatkala Harimau Muda mengesahkan kemaraan ke pentas final.

Apa tidaknya, Izzaq disahkan tidak dapat beraksi pada saingan final menentang Indonesia malam ini gara-gara kecederaan lutut yang dialami ketika Harimau Muda membenam Myanmar 1-0 dalam aksi se- paruh akhir kelmarin.

Turun sebagai pemain gantian, Izzaq yang masuk menggantikan Syahrul Azwari Ibrahim pada minit ke-72, terpaksa dikeluarkan di penghujung perlawanan selepas bertembung dengan pertahanan Myanmar, Yang Aung Win.

"Saya cukup sedih kerana tidak dapat beraksi pada final menentang Indonesia esok (malam ini) tetapi dalam masa yang sama, saya gembira kerana kita layak ke final.

"Itu yang menyebabkan perasaan saya bercampur sedih dan gembira ketika ini. Siapa yang tidak mahu beraksi di final selepas apa yang kami harungi sebelum ini," jelas Iz- zaq kepada Kosmo! semalam.

Biarpun tidak dapat beraksi malam ini, Izzaq tetap yakin barisan penggempur negara, terutamanya Ahmad Fakri Saarani mampu melaksanakan tugas dengan baik pada pertemuan menentang Indonesia.

"Selain Fakri, Syahrul Azwari dan beberapa pemain lain juga boleh menjaringkan gol. Saya yakin mereka dapat bermain dengan baik, se- terusnya membawa pulang pingat emas.

"Saya hanya berharap rakan-rakan sepasukan dapat memberikan aksi yang terbaik dan kalau boleh, buat lebih baik daripada perlawanan sebelum ini," katanya yang meledak gol kemenangan ketika Harimau Muda membenam Thailand 2-1 pada aksi peringkat Kumpulan A.

Sementara itu, Syahrul Azwari yang belum pasti diturunkan ekoran masalah buku lali, berharap ke- cederaan yang dialami memadam terus impiannya untuk beraksi malam ini.

"Saya masih menunggu laporan daripada doktor mengenai kecederaan ini. Saya harap kecederaan ini tidak serius dan membolehkan saya turun beraksi esok (malam ini).

"Jika saya tidak dapat bermain, saya masih yakin dengan kemampuan rakan-rakan sepasukan yang lain. Ini perlawanan akhir, jadi sudah pasti semua pemain bersemangat bagi memburu pingat emas," jelasnya.

Pada saingan peringkat kumpulan menentang Indonesia sebelum ini, Syahrul Azwari yang tampil sebagai pemain gantian, muncul wira apabila meledak gol bagi membantu Harimau Muda melakar kemenangan 1-0.

Full content generated by Get Full RSS.

Hati-hati provokasi Indonesia - Hamidin

Posted:

Hati-hati provokasi Indonesia - Hamidin

Hati-hati provokasi Indonesia - Hamidin

JAKARTA - Pengurus Harimau Muda, Datuk Hamidin Mohd. Amin menuntut barisan pemainnya fokus sepanjang aksi final menentang Indonesia di Stadium Gelora Bung Karno malam ini.

Menurut Hamidin, skuad kendalian Ong Kim Swee tidak harus terikut-ikut dengan sebarang provokasi melampau daripada ribuan penyokong Sang Garuda Muda itu.

Bagi Hamidin, barisan pemain negara harus berjuang habis-habisan bagi memburu pingat emas, sekali gus mempertahankan kejuaraan yang dimena- ngi pada Sukan SEA 2009 di Vientianne, Laos.

"Saya rasa pemain-pemain sudah cukup arif dan faham dengan apa yang akan mereka hadapi esok (malam ini). Ini bukan kali pertama mereka beraksi di hadapan ribuan penyokong Indonesia.

"Sebelum ini di peringkat kumpulan, para pemain telah mengharungi situasi yang sama, tidak kira ketika menentang Indonesia atau pasukan lain. Jadi, situasi yang sama akan hadapi esok (malam ini).

"Jadi saya berharap para pemain tidak terlalu me- ngikut emosi sekiranya mereka diejek oleh penyokong Indonesia. Yang penting mereka fokus sepan- jang perlawanan berlangsung," kata Hamidin kepada Kosmo! semalam.

Dalam masa yang sama, Hamidin tidak menolak kemungkinan skuad Harimau Muda dijangka sekali lagi menaiki Barracuda selepas tamat perlawanan untuk pulang ke hotel penginapan rasmi mereka di Hotel Sultan, kira-kira 1 kilometer dari Stadium Gelora Bung Karno.

Katanya, mereka akan berada di hotel tersebut untuk mengemas beg pakaian dan barangan masing- masing sebelum dibawa ke lapangan terbang dan menaiki pesawat khas pulang ke tanah air.

Full content generated by Get Full RSS.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Stailo

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Stailo


Sentimen klasik lelaki Inggeris

Posted:

Sentimen klasik lelaki Inggeris

Sentimen klasik lelaki Inggeris

Oleh ALIF ABU BAKAR

ERA gaya hip hop pernah meledakkan arus fesyen tanah air suatu ketika dulu, namun selepas angin ketaksuban gaya tersebut terhenti, muncul pula fesyen-fesyen lain yang menjadi pilihan si jejaka.

Siapa kata lelaki Malaysia buta fesyen? Jika diperhati dengan teliti, golongan Adam tempatan gemar mengikuti trend fesyen terkini.

Kewujudan butik Topman pada era milenium ini membuka lembaran baharu dalam mekanisme fesyen lelaki Malaysia. Hampir setiap lelaki khususnya remaja memiliki sekurang-kurangnya sehelai baju T jenama Eropah itu.

Bersesuaian dengan konsep high street yang dibawa sejak tahun 1978, Topman tidak pernah gagal memberi kepuasan kepada pelanggan setianya dengan rekaan-rekaan terbaharu dan segar.

Barisan jean dengan pelbagai jenis potongan seperti skinny, slim, straight, bootcut dan carrot menjadi identiti jenama itu sejak ia mula bertapak di Malaysia.

Paling ketara ialah ilham baju T tanpa kolar berbutang tiga di leher yang menjadi kegilaan remaja. Kita dapat melihat lelaki yang memakai rekaan santai itu hingga wujudnya imitasi ke atas rekaan tersebut.

Tidak keterlaluan jika dikatakan Topman merupakan jenama pelopor fesyen kepada gaya high street buat lelaki Malaysia. Lebih itimewa, harganya yang berpatutan menjadikan jenama itu mampu dimiliki oleh setiap peringkat umur.


BUTIK Topman yang terletak di Oxford Street, London merupakan cawangan butik jenama tersebut yang terbesar.


Aktor dan pengacara rancangan 3 Hari 2 Malam di TV9 dan aktor, Karl Shafek Ibrahim, 32, merupakan antara lelaki yang cukup menggemari jenama yang telah mengembangkan sayapnya ke lebih 60 buah negara itu.

"Rekaannya santai tetapi ia mampu membuat kita kelihatan bergaya dan ia seperti menyuntik keyakinan dalam diri.

"Banyak koleksi yang dihasilkan Topman tampak klasik, namun dimodenkan dalam konteks hari ini dan apabila digabungkan ia menyerlahkan karakter maskulin lelaki.

"Mereka ibarat magnet dalam mempengaruhi cita rasa fesyen lelaki Malaysia terutama apabila melibatkan elemen klasik vintaj bak lelaki tahun 70-an," luahnya yang bakal menemui audiens dalam filem Zaiton Ceritaku dan teater 1 Plastik Hitam.

Ibarat satu pengembaraan masa apabila menyorot pandangan pada sekumpulan anak muda yang menggayakan seluar pendek khaki berwarna terang yang dipadankan dengan baju T bercorak Aztec, terasa seperti berada pada era lampau yang memiliki peradaban moden.

Jean skinny hitam yang sempit di pergelangan kaki yang disatukan dengan baju T AAA White Movement Crew bercirikan baju labuh melebihi paras punggung dengan fabrik nipis pula membentuk identiti lelaki yang tidak segan menjadi perhatian umum sekali gus membongkar keberanian mereka dalam bereksperimen dengan fesyen.

Banyak pilihan


TOPMAN berjaya menembusi pasaran tempatan kerana menawarkan saiz baju untuk lelaki Asia yang bertubuh kecil.


Sentimen klasik ala lelaki Inggeris yang begitu kuat dalam setiap rekaan Topman pantas diterima oleh anak-anak muda walaupun dalam kalangan mereka masih berada di bangku sekolah.

Percaturan warna-warna terang seperti kuning, merah dan jingga untuk seluar khaki potongan chinos atau seluar pendek atas lutut fabrik kapas dengan rona merah jambu terang, hijau dan biru muda mendominasi pilihan utama lelaki belasan tahun.

Tambah Karl, remaja zaman ini bertuah kerana banyak pilihan fesyen boleh digayakan. Bahkan, idea yang diserakkan Topman ke dalam mentaliti lelaki muda memainkan peranan penting kepada perkembangan cita rasa fesyen mereka.

"Dahulu lelaki kurang diberi pendedahan tentang fesyen kerana banyak jenama di pasaran lebih fokus kepada wanita tetapi masa telah berubah. Kini pelajar sekolah pun tahu mengikuti trend-trend terkini.

"Bermula daripada generasi mereka inilah kita dapat melihat minda fesyen golongan lelaki bercambah selari dengan ilmu milik wanita apabila mereka dewasa kelak.

"Dari situ, ideologi fesyen akan turun kepada generasi baharu sekali gus menjadikan lelaki sebagai jantina yang tidak kurang hebatnya dalam berfesyen," ujar hos program Hip TV itu saat diminta meluahkan persepsinya berkenaan transformasi fesyen lelaki tempatan.

Sementara itu, pereka dan perunding fesyen, Faizal Hamid, 40, menyifatkan kegilaan remaja terhadap trend rekaan Topman adalah disebabkan pilihan yang pelbagai ditawarkan oleh jenama itu.

Bermula daripada pakaian formal seperti sut ke majlis-majlis rasmi, pakaian ke pejabat, kemeja ringkas sehinggalah kepada pilihan jean, seluar khaki dan aksesori, segala-galanya boleh didapati di butik tersebut. "Di London sendiri terdapat banyak butik Topman dan penerimaan lelaki Malaysia terhadap jenama ini menunjukkan bahawa mereka gemarkan rekaan yang trendy dan menyerlah.

"Remaja kita khususnya sudah berani bereksperimen dengan warna-warna terang dan tidak segan menyarungkan seluar pendek atas lutut yang dirasakan terlalu menonjol untuk seorang lelaki. "Jika kita lihat di pusat-pusat beli-belah di ibu kota, hari ini remaja lelaki kelihatan bergaya dan bijak berfesyen. "Ini merupakan bukti bahawa fesyen itu tidak statik dan sentiasa berubah-ubah sesuai dengan peredaran zaman, lelaki Malaysia era ini semakin pandai dalam berpakaian," jelas pensyarah di Jabatan Fesyen, Universiti Teknologi Mara (UiTM), Shah Alam, Selangor ini.

Selaku butik sehenti, Topman yang berasal dari Eropah berjaya menembusi pasaran tempatan kerana mengambil kira saiz tubuh lelaki Asia yang kebanyakannya kecil. Tambah Faizal, adakalanya saiz yang disediakan Topman seperti XXS kelihatan agak pelik untuk dipasarkan, namun percaya atau tidak ia pasti habis dijual berikutan kecenderungan lelaki bertubuh kecil melabur wang mereka di butik tersebut.

Full content generated by Get Full RSS.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Dunia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Dunia


Arroyo cabar penahanannya

Posted:

Arroyo cabar penahanannya

Arroyo cabar penahanannya

HOSPITAL ST. LUKE di Manila, tempat bekas Presiden Filipina, Gloria Macapagal sedang ditahan semalam.


MANILA - Peguam bekas Presiden Filipina Gloria Macapagal Arroyo semalam mencabar bidang kuasa sebuah mahkamah di sini yang mengarahkan supaya Arroyo ditangkap kerana menipu dalam pilihan raya.

Kenyataan tersebut dikeluarkan peguamnya, Raul Lambino ketika Arroyo ditahan di Hospital St. Luke di sini untuk hari kedua.

Bekas Presiden berusia 64 tahun itu berdepan hukuman penjara seumur hidup sekiranya didapati bersalah berhubung jenayah tersebut.

Perintah mahkamah dikeluarkan kelmarin kelmarin selepas pemerintah mengemukakan dakwaan Arroyo mengarahkan penipuan dilakukan dalam pilihan raya senator 2007 bagi memastikan kemenangan sekutu-sekutunya.

Lambino berkata, mahkamah akan bersidang esok sama ada untuk membatalkan waran tangkap ke atas Arroyo dengan alasan dakwaan tersebut sepatutnya difailkan di mahkamah lain.

"Kami berpendapat berlaku pelanggaran dalam apsek undang-undang kerana mereka (pemerintah) memfailkan kes ini di mahkamah yang silap," katanya.

Pihak Arroyo terdahulu menyatakan kes itu sepatutnya dikendalikan oleh sebuah mahkamah khas, Sandiganbayan yang mengendalikan kes membabitkan pegawai awam.

"Mahkamah di sini sepatutnya tidak mengeluarkan waran tangkap terhadap Arroyo," tambah Lambino.

Katanya, Arroyo berada dalam keadaan baik selepas beliau ditangkap di hospital terbabit.

Bekas Presiden itu menjalani tiga pembedahan tulang belakang pada tahun ini kerana menghidap sejenis penyakit tulang yang jarang berlaku.

Lambino memberitahu polis akan mengambil cap jari dan merakam gambar Arroyo sebelum perbicaraan kes tersebut esok.

Arroyo, Presiden wanita kedua di Filipina juga merupakan Presiden kedua pernah dibicarakan di negara berkenaan.

Presiden Filipina sebelumnya, Joseph Estrada didapati bersalah kerana salah guna kuasa dalam 2007 tetapi mendapat pengampunan Arroyo 40 hari kemudian.

Bekas Presiden berkenaan memerintah Filipina dari tahun 2001 hingga pertengahan tahun lalu.

Arroyo ditangkap selepas pihak berkuasa menghalangnya daripada meninggalkan Filipina setibanya beliau di lapangan terbang Manila di sini dengan memakai alat penyokong leher kelmarin.

- AFP

Full content generated by Get Full RSS.

Anak lelaki Gaddafi, Seif Al-Islam ditangkap

Posted:

Anak lelaki Gaddafi, Seif Al-Islam ditangkap

Anak lelaki Gaddafi, Seif Al-Islam ditangkap

TRIPOLI, Libya - Anak lelaki Muammar Gaddafi, Seif Al-Islam ditangkap di sebuah bandar di selatan Libya bersama tiga pengikutnya yang cuba menyeludup Seif keluar dari negara berkenaan, kata seorang komander militia semalam.

Komander militia Briged Zintan, Bashir Al-Tlayeb berkata, Seif ditangkap di bandar Obari, dekat bandar raya Sabha sekitar 650 kilometer ke selatan ibu kota Libya di sini.

Seif ditangkap ketika mahu menyeberangi sempadan untuk ke negara jiran Libya, Niger.

Bashir bagaimanapun tidak menjelaskan bagaimana Seif ditangkap tetapi memberitahu bahawa anak Gaddafi itu dibawa ke bandar Zintan yang merupakan pangkalan terbesar pejuang revolusi di Libya.

Menurutnya, keputusan di mana Seif akan dibicarakan hanya akan diputuskan oleh Majlis Peralihan Kebangsaan (NTC) yang mentadbir Libya.

Beliau turut memberitahu bahawa setakat ini masih tiada maklumat berhubung tempat persembunyian bekas pengarah agensi perisikan Libya, Abdullah Senoussi.

Dilahirkan pada 1972, Seif Al-Islam Gaddafi ialah anak sulung daripada tujuh orang anak Gaddafi bersama isterinya, Safiya Gaddafi.

Beliau menerima sokongan Barat beberapa tahun lalu selepas menonjolkan dirinya sebagai seorang pemimpin reformis yang liberal tetapi kemudian bertindak menyokong bapanya bertindak kejam terhadap pihak penentang pada hari-hari terakhir rejim Gaddafi.

Seif menyembunyikan diri selepas bandar raya ini jatuh ke tangan pejuang revolusi Libya.

Mahkamah Jenayah Antarabangsa (ICC) sebelum ini menyatakan ia mengadakan rundingan tidak langsung dengan Seif mengenai kemungkinan beliau menyerah diri kepada ICC kerana dakwaan melakukan jenayah kemanusiaan semasa rejim Gaddafi cuba mematahkan kebangkitan rakyat Libya.

ICC mengeluarkan waran tangkap pada 27 Jun terhadap Seif, 39, Gaddafi dan Abdullah pada 27 Jun lalu.

Gaddafi terbunuh pada 20 Oktober lalu apabila tentera rejim baru Libya menyerang bandar kelahirannya, Sirte. - Agensi

Full content generated by Get Full RSS.

Demi Moore didakwa biseksual

Posted:

Demi Moore didakwa biseksual

Demi Moore didakwa biseksual


GAMBAR FAIL 11 Januari 2011
menunjukkan aktres Demi Moore
bersama suaminya aktor Ashton di satu majlis di Los Angeles, Amerika Syarikat.


LOS ANGELES, Amerika Syarikat (AS) - Aktres Demi Moore menceraikan Ashton Kutcher, selepas suaminya curang tetapi isu perceraian mereka sebenarnya lebih rumit, lapor akhbar MailOnline semalam.

Moore dan Kutcher dipercayai membuat persetujuan untuk mempratikkan 'perkahwinan terbuka' dengan isterinya dibenarkan mempunyai hubungan intim bersama wanita lain sekali gus membayangkan aktres berusia 49 tahun itu seorang biseksual.

Sumber yang rapat dengan pasangan itu memberitahu: "Moore tertarik dengan wanita selain lelaki, justeru dia tidak mendapat kepuasan batin sepenuhnya daripada hubungan suami isteri," kata sumber itu.

Menurut sumber sama, Moore juga tidak menghalang Kutcher, 33, menjalinkan hubungan dengan wanita lain sepanjang perkahwinan lain.

"Kedua-duanya saling menghormati berhubung hak masing-masing. Mereka menjalani kehidupan rumahtangga yang menyeronokkan," jelas sumber.

Namun, katanya, Moore mungkin menuntut cerai kerana malu kecurangan suaminya didedahkan media AS.

Kutcher dilapor meniduri seorang wanita kaki parti, Sara Leal pada hari ulang tahun keenam perkahwinannya bersama Moore pada September lalu.

Moore mengumumkan berpisah dengan suaminya pada Khamis lalu. Pasangan itu memiliki harta sepencarian berjumlah AS$290 juta (RM917.5 juta). - Agensi

Full content generated by Get Full RSS.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online


Lelaki berat I50kg tamatkan larian 10km

Posted:

Lelaki berat I50kg tamatkan larian 10km

Lelaki berat I50kg tamatkan larian 10km

20/11/2011 6:54pm

GEORGE TOWN — Walaupun berat badannya 150 kg tidak menyukarkan Yong Kah Leong menamatkan larian dalam kejohanan "Allianz Penang Bridge International Marathon (APBIM)" sejauh 10 km di sini hari ini.

Berumur dalam lingkungan 30-an lelaki itu berjaya menyudahkan larian hasil persediaan yang dibuatnya selama tiga bulan sebelum acara itu berlangsung.

Kah Leong yang pertama kali menyertai acara maraton itu berkata, dia menjalani sesi latihan secara berkala meluangkan masa satu hingga dua jam setiap hari berlari sejauh dua kilometer selain mengamalkan pemakanan sihat sejak beberapa bulan yang lalu "Saya juga kurangkan mengambil makanan berkalori tinggi dan ini satu cabaran besar yang saya hadapi," katanya kepada pemberita.

Katanya, biarpun pada mulanya tertinggal jauh di belakang peserta lain namun sorak galakan daripada rakan sepasukan dan peserta lain menguatkan hatinya untuk menamatkan larian dalam masa dua jam lima minit.

"Pada peringkat awal kaki terasa kebas seperti tidak mampu lagi meneruskan larian. Namun rakan-rakan sepasukan tidak jemu memberi semangat sepanjang larian yang memberi kekuatan kepada saya," katanya.

Kah Leong yang bertugas sebagai pengurus acara di Syarikat Proton Bhd berharap semangat yang ditunjukkannya menjadi inspirasi kepada golongan sepertinya supaya kekal cergas menjalani hidup sihat biarpun berat badan berlebihan.

"Dengan azam dan keyakinan diri yang kuat kita mampu mencapai apa sahaja yang kita impikan. Jangan meragui kekuatan diri dan bersedialah untuk melakukan perubahan," tambahnya dengan semangat. - Bernama

Full content generated by Get Full RSS.

Pekerja maut, letupan di Pantai Remis

Posted:

Pekerja maut, letupan di Pantai Remis

Pekerja maut, letupan di Pantai Remis

20/11/2011 5:16pm

IPOH — Seorang pekerja sebuah syarikat menjual besi buruk di pekan Pantai Remis, 120 kilometer dari sini, terbunuh selepas satu letupan berlaku di premis berkenaan hari ini.

Mangsa, Abdul Razak Mohd Nor, 32, dari Pantai Indah, yang cedera parah, meninggal dunia di tempat kejadian dan jenazahnya dihantar ke Hospital Manjung untuk bedah siasat.

Ketua Polis Daerah Manjung, ACP Mohd Jamil Osman berkata dalam insiden 1.38 petang itu, Abdul Razak dikatakan mengetuk beberapa barangan besi di premis tersebut apabila satu letupan kuat berlaku, menyebabkan mangsa tercampak.

Beliau berkata polis masih menyiasat dan mengumpul maklumat bagi mengetahui punca sebenar kejadian.

Setakat ini, kematian Abdul Razak diklasifikasikan sebagai kes mati mengejut, katanya ketika dihubungi.

Pasukan Jabatan Bomba dan Penyelamat dikejarkan ke tempat kejadian bagi memadamkan kebakaran yang berlaku selepas letupan itu. - Bernama

Full content generated by Get Full RSS.

Pelajar maut bot langgar batu karang

Posted:

Pelajar maut bot langgar batu karang

Pelajar maut bot langgar batu karang

20/11/2011 5:12pm

LANGKAWI — Seorang pelajar yang sedang menduduki peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) maut setelah bot yang dinaikinya melanggar batu karang di persisiran pantai Kok di sini semalam.

Abu Huzaifah Muhammad Hamzah, 17, dari Sekolah Menengah Kebangsaan Tunku Putra Langkawi dipercayai maut akibat luka parah di badannya dalam kejadian itu.

Mayat pelajar itu ditemui pada Maghrib semalam.

Bapa pelajar itu, Muhammad Hamzah Abdullah yang juga pemilik ladang kuda di sini, berkata kejadian itu merupakan yang kedua membabitkan anaknya yang maut.

Anak sulungnya, Umar Hafidz maut akibat kemalangan jalan raya tidak jauh dari Pantai Kok 10 tahun lepas, katanya.

Semasa kejadian Abu Huzaifah bersama lapan rakannya menaiki bot untuk merehatkan minda selepas beberapa hari menduduki peperiksaan SPM, kata Muhammad Hamzah. - Bernama

Full content generated by Get Full RSS.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Hiburan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Hiburan


Berani mati cara Zarina

Posted:

Berani mati cara Zarina

Berani mati cara Zarina

Oleh TENGKU SUZANA RAJA HAMAT
suzana.rajahamat@kosmo.com.my

PERNAH diselar gara-gara salah penyalahgunaan dadah dan penyebaran gambar lucah, Zarina seperti tidak serik membuka ruang untuk dikritik.


NAMA miss kontroversi, si Zarina Anjoulie Lavocah terbakar lagi. Gara-gara gambar seksinya yang mendedahkan pangkal payu dara dalam sebuah majalah gaya hidup Indonesia cepat tersebar ke Malaysia, segala nista, keji dan kelakuan hitam ke atasnya sebelum ini kembali diungkit.

Sebutkan apa sahaja jolokan, nakal, liar, murahan, bahkan jalang, barangkali itu semua sudah tidak lut menusuk tubuhnya. Kalaupun terdetik rasa bengang, dia sudah kalis terhadap segala tembakan negatif itu. Sebaliknya, tanpa rasa kesal terpancar di wajah, Zarina yang mesra disapa Anju itu berani bertegas dan masih lantang membela diri. Segala cacian orang ditelan, dianalisis dan dihamburkan semula oleh Anju sebagai bahan ketawa.

Pada hematnya, kalau sudah hakikat bernama Zarina Anjoulie, pakai tudung sekalipun, kelibatnya tetap mengundang pandangan serong.

"Semua itu mengarut dan saya boleh terima. Bila baca isu mengenai saya, saya gelak saja. Saya dah tak rasa apa-apa lagi. Pada saya, banyak lagi benda yang teruk.

"Buat atau tidak buat fotografi berkenaan, tak ada beza pun. Selama saya tidak berlakon saya tetap kena kutuk juga. Orang sudah cap saya sebagai artis yang teruk, sekali sudah buat silap, orang nampak saya jahat sampai mati.

"Saya tak boleh nak puaskan hati semua orang. Saya pelik kenapa mereka perlu hentam saya seorang saja sedangkan ramai lagi artis di luar sana yang pakai seksi, dedah sana, terkangkang sini.

"Saya letak gambar saya pergi umrah pun kena kutuk juga. Bagi saya, biarlah apapun orang nak cakap, saya buat bodoh saja," tempelak Zarina mengulas panjang mengenai kontroversi gambar seksinya yang tersiar dalam majalah FHM Indonesia edisi Oktober 2011.

Berbalas soalan dan jawapan, Anju ditebak lagi, ke mana langkah selepas ini dan jika ada tawaran berbogel ke majalah Playboy, adakah tawaran itu sanggup diterima olehnya?

"Tidaklah sampai berbogel. Sebenarnya sudah dua kali saya tolak pelawaan daripada pihak FHM Indonesia. Kalau semua nak tahu, ketika sesi fotografi itu, mereka menyediakan bikini, tapi saya minta agar mereka tukar baju lain. Saya hanya menjadi diri saya sendiri dan itu adalah pilihan saya. Lagipun, saya yang tanggung semua dosa saya. Biarlah apa orang nak kata kerana saya tak boleh nak paksa orang untuk suka kepada saya," selamba Zarina membuka cerita.

Dibayar untuk seksi

Mengamati wajah kacukan Melayu, Iran serta Scotland itu bersuara, rasa kecewanya barangkali dibiarkan bersarang di jiwa. Sesal atau tidak, soalan itu ditanyakan berkali-kali. Jawapannya, dia tidak mahu dilihat lemah atau tunduk merendahkan muka, jauh sekali merayu meminta agar segala aibnya dimaafkan oleh masyarakat.

"Saya tidak perlu menangis lagipun saya dibayar sebanyak RM1,100 (AS$350) untuk fotografi yang dilakukan di Indonesia itu. Saya cuma kesal bila ada orang kata saya ambil suntikan untuk besarkan payu dara, padahal, semasa fotografi itu dilakukan memang saya sedikit berisi. Ketika itu berat badan saya mencecah 62 kilogram, tentulah bila badan sedikit gemuk, semua akan nampak kembang, terutama bahagian perut.

"Saya tak marah media yang tulis cerita saya, itu adat bila jadi artis dan saya cukup faham tugas media. Apa yang saya marah, bila orang komen dan jatuhkan hukuman sendiri, maki dan hentam ibu bapa dengan kata-kata kesat, kenapa semua nak kecoh pasal saya," herdiknya sedikit lantang.

Walaupun masih berpegang dengan prinsip bukan sengaja menempah kontroversi, mahu atau tidak mahu, setuju atau tidak, Zarina kena akur bahawa padah itu yang harus diterima kerana menyediakan ruang untuk dihentam oleh masyarakat. Tidak terhenti setakat penyebaran gambar separuh bogel bersama teman lelaki satu ketika dahulu, namanya terheret pula dengan penyalahgunaan dadah.

Kepada pemerhati yang melihat dirinya sebagai sampah atau perosak dalam industri, pendapat itu benar kerana sumbangan pelakon yang hanya dikenali menerusi drama rantaian Anak Pontianak ini tidaklah sebesar mana.

Bertanyakan Zarina, tidak terdetikkah jauh di dasar hatinya untuk terpanggil ke arah yang lebih baik, dia menjawab:

"Saya tidak berani untuk berjanji apa-apa. Tapi, secara perlahan-lahan saya sedang memperbaiki semula imej dan penjenamaan diri. Saya sudah 25 tahun tapi saya masih tidak boleh membuktikan apa-apa untuk menyatakan bahawa saya juga mahu menjadi seorang pelakon yang serius," katanya yang sedang memberi fokus kepada pembikinan filem Khon Malay, yang kali pertama menempatkan namanya sebagai pelakon utama.

Tambah Zarina: "Saya juga sedang menghabiskan ijazah pertama saya dalam bidang-bidang undang-undang di sebuah kolej swasta. Hari-hari saya pergi sekolah dan sibuk dengan sesi latihan untuk filem, lain-lain perkara saya letak tepi."

Zarina satu kelainan

Ibarat menyerah diri untuk bertemu media usai cerita panas berhubung gambar seksinya mendapat liputan hangat semua surat khabar mingguan minggu lalu, Zarina baru-baru ini menjejakkan kaki ke majlis pelancaran tiga buah filem, Khon Malay, Taiko dan 1945 yang diadakan di Danau Kota, Kuala Lumpur.

Selaku penerbit bersama, Asri Abdul Rahman daripada AAR Intelligent Sdn. Bhd. menjelaskan pemilihan Zarina sebagai heroin di sisi Faizal Hussein dalam filem berkenaan dibuat kerana percayakan kredibiliti yang ada terhadap pelakon berkenaan.

"Ini pendekatan dan kelainan yang mahu kami mulakan. Mungkin selama ini, orang takut hendak ambil Zarina berlakon kerana memikirkan kontroversinya. Kami pilih Zarina sebelum isu gambar seksi itu tersebar, jadi bukan satu isu bila dia diambil jadi heroin filem Taiko," kata Asri yang selama ini memerhatikan industri perfileman sekadar dari belakang tabir.

Full content generated by Get Full RSS.

Bukan nikah senyap-senyap - Hattan

Posted:

Bukan nikah senyap-senyap - Hattan

Bukan nikah senyap-senyap - Hattan


HATTAN berharap khalayak dapat mendoakan kebahagiaannya.


Ke mudik sehentak galah, ke hilir serangkuh dayung, satu kata lahir dengan batin, sesuai mulut dengan hati...

PEPATAH Minangkabau tersebut sesuai dengan lafaz nikah Mohd. Shukri Shahabudin atau mesra disapa Hattan kepada pasangan yang dinikahinya, Farah Asyikin Othman, 33, pada tarikh cantik, 11 November lalu.

Dengan sekali lafaz, penyanyi berusia 47 tahun itu menamatkan zaman solonya yang sudah enam tahun dilayari. Begitu juga buat Farah, ibu tunggal kepada dua cahayamata iaitu Nazril, 6, dan Khara Latiesya, 5. Satu lafaz daripada hati yang menyatukan mereka zahir dan batin.

Sewaktu menghubungi Hattan Jumaat lalu, dia sedang enak membawa isteri dan anak-anaknya ke Port Dickson, Negeri Sembilan. Menghirup bayu laut nan damai sambil merapatkan siratulrahim, Hattan bernyanyi-nyanyi gembira di hujung talian.

"Saya bawa anak-anak dan isteri ke Port Dickson (untuk) bercuti," ujarnya dengan nada gembira. Namun di sebalik gembira itu, dia meluahkan rasa, terkilan dengan segolongan invididu atas nama penulis blog dan penggiat forum yang menuduh dia bernikah secara senyap.

"Saya tidak faham kenapa mereka cakap saya kahwin secara senyap. Saya rasa sebagai orang Islam atau beragama apa pun, tidak elok membuat fitnah. Makan dengan duit haram namanya itu. Kenapa mereka mahu sibuk dengan isteri orang lain?" ujarnya sedikit panas walaupun berada di tepi pantai.

"Saya mengadakan pernikahan di kampung saya di Seri Menanti. Ada khemah dan kugiran mengiringi pernikahan saya. Saya ini orang kampung, berasal dari kampung dan sebab itu saya buat di sana. Saya jemput orang-orang kampung saya.


VOKALIS Hattan hairan dengan sikap penulis blog dan forum yang menyatakan dia kahwin secara senyap-senyap.


Malah keluarga saya memakai persalinan kuning menunjukkan kami orang lingkungan dan membawa adat diraja," ujarnya yang selamat menjadi suami Farah dalam majlis akan nikah yang dilakukan selepas solat Isyak. Hattan turut mengundang Datuk M. Nasir, Ramli Sarip dan Man Bai untuk berkongsi kegembiraannya.

"Biarlah apa orang mahu kata. Sekarang, saya sangat gembira dan tidak risau. Malah saya beryukur dengan jodoh saya," ujarnya yang menyeru agar orang luar tidak sibuk menyelidik tentang pasangan dan pernikahannya yang diadakan secara santai namun meriah di kampung.

Merasakan jodohnya kuat dengan Farah, dia bercerita tentang pertemuan tak dirancang yang terjalin di Doha, Qatar.

"Kami bertemu di Doha sewaktu saya selesai menunaikan umrah di Mekah. Farah pula transit dari London. Kami berkenalan dan hanya selepas dua minggu, saya menghubunginya. Pertemuan demi pertemuan selepas itu, saya rasa jodoh kami kuat dan Allah menemukan kami," ceritanya bernyanyi mempamerkan gembira dan bersyukur anaknya Adam Iman, 11, sangat serasi dengan isteri baharunya.

"Saya harap peminat doakan kami. Semoga perkahwinan kami bahagia dan doa juga agar kami dapat menunaikan umrah bersama-sama pada tahun hadapan," Hattan mengakhiri perbualan dan menutup pertanyaan ramai terhadap perkahwinan keduanya.

Full content generated by Get Full RSS.

Muzik itu menyatukan - Ruth

Posted:

Muzik itu menyatukan - Ruth

Muzik itu menyatukan - Ruth


MENJEMPUT Datuk Khadijah Ibrahim sebagai artis tamu konsertnya, buat Ruth muzik adalah elemen yang menyatukan khalayak yang berbeza negara dan budaya.


KURANG sebulan, penyanyi cantik dengan vokal istimewa ini akan mendendangkan lagu-lagu nyanyiannya di Dewan Plenari, Pusat Konvensyen Kuala Lumpur (KLCC). Konsert 25 Tahun Ruth Sahanaya itu akan berpentas pada 17 Disember ini .

Ruth Sahanaya yang kekal genit pada usia 45 tahun turut merasai debarannya apatah lagi tetamu kehormat konsert itu ialah Tun Dr. Mahathir Mohamad.

"Saya berasa ini ialah waktu yang tepat untuk mengadakan konsert," katanya ketika ditemui di Hotel Royale Chulan, Kuala Lumpur baru-baru ini

Berkongsi rutin sebelum konsert, gelak tawa menghiasai pertemuan itu. Tawa membuatkan Ruth sentiasa tampil muda.

"Saya akan makan awal (pada hari persembahan) kerana tidak boleh menyanyi dengan perut kenyang. Saya akan kuarantinkan diri untuk menjaga konsentrasi. Saya tidak akan banyak berbual," luahnya yang mahu tampil hebat dalam setiap persembahan.

"Beberapa detik sebelum mulanya sesebuah konsert merupakan waktu paling gementar buat saya. Sejurus menjejak pentas, semuanya hilang dan saya akan berasa sangat puas sewaktu penonton ikut bernyanyi bersama. Itu aura yang luar biasa," senyumnya yang sentiasa mahu penonton mengembara dengan persembahannya.

Menjemput Datuk Khadijah Ibrahim sebagai artis tamu konsert tersebut, penulis dan Ruth langsung masuk ke topik penyatuan melalui muzik.

"Muzik itu elemen yang menyatukan. Sebagai orang seni, tugas kita juga untuk menyatukan dan kami menjadi duta dari negara masing-masing untuk penyatuan ini. Malah mungkin juga meredakan segala yang tegang daripada aspek lain. Secara peribadi, saya betul-betul rasa terpacu untuk mengajak teman-teman sealiran untuk sama-sama melakukan penyatuan ini," ujar Ruth yang banyak bersahabat dengan artis Malaysia.

"Bagi saya, dalam lingkungan seni, kami tiada masalah. Muzik ialah bahasa universal yang dapat menyentuh semua," tegas Ruth lagi yang bakal menyanyikan 30 buah lagu secara solo dan medley dalam konsertnya kelak.

"Khadijah Ibrahim adalah antara penyanyi seiring masa saya yang saya kagumi. Hubungan kimia kami kuat dan kami memang secocok sekali untuk bergabung dalam konsert ini kerana muzik yang sama. Kami juga saling berkongsi pengalaman tentang dunia hiburan dan nyanyian," ujar Ruth tentang rakan duetnya dalam konsert anjuran A'caralis Kuala Lumpr Sdn Bhd tersebut.

Konsert menyambut ulang tahun ke-25 Ruth dalam arena muzik ini akan menyalurkan seumbangan kepada badan-badan tertentu antaranya Yayasan Sultanah Bahiyah.

Sempat bercerita tentang hasrat masa hadapannya setelah konsert yang diidamkannya ini tercapai, Ruth sebenarnya teringin untuk memiliki sebuah album berkonsepkan jazz.

"Sejak dulu saya gemarkan jazz. Masa sekolah rendah, ayah selalu dihadiahkan kaset-kaset aliran jazz seperti nyanyian Elle Fritzgerlad. Jazz kemudian terus melekat dalam hati saya.

"Sewaktu awal-awal menjadi penyanyi dan muncul dengan album, saya terfikir bahawa ketika itu tidak terlalu idealis untuk menerbitkan sebuah album jazz. Saya harus fikirkan pasaran maka keluar dengan album Seputih Kasih yang ada pop dan baladanya. Sekarang, orang sudah tahu siapa Ruth Sahanaya dan saya rasa kini adalah masa yang idealis untuk realisasikan impian saya.

"Konsep album itu muncul tiga tahun lalu tapi (rakaman) masih belum terlaksana. Jazz bukan muzik orang atasan atau untuk orang berumur," antusiasnya bercerita tentang cita-citanya yang mungkin bakal terlaksana kelak.

"Saya bukanlah individu yang bercita-cita besar sebaliknya saya jalani sahaja perjalanan kehidupan saya. Saya bersyukur dengan apa yang saya perolehi dan mendapat kepercayaan selama 25 tahun," Ruth Sahanaya atau mesra dipanggil Uthe mengakhiri perbualan petang kami.

Full content generated by Get Full RSS.
Kredit: www.kosmo.com.my
 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved