Selasa, 31 Mei 2011

Kosmo Online - Rencana Utama

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Rencana Utama


Getaran tenaga rawat penyakit

Posted:

Getaran tenaga rawat penyakit

Getaran tenaga rawat penyakit

Oleh ROSMALINA ABD. KADIR
rosmalina.kadir@kosmo.com.myRIAK wajah Jiang Feng, 47, dan Wang Li Xiang, 36, seperti sedang bergelut dengan emosi. Sambil membuat pergerakan ala shaolin, tapak tangan kedua-duanya dilalukan di bahagian belakang badan seorang pesakit dalam gerakan perlahan.

Apabila mereka berhenti di satu bahagian pada tubuh pesakit itu, liang roma permukaan kulit yang ditepuk secara perlahan itu terbuka dengan sendirinya. Sensasi sentuhan atau aura tenaga juga dapat dirasakan oleh pesakit tersebut tanpa kedua-dua lelaki itu membuat sentuhan fizikal.

Sebaik sahaja darah berkumpul di bawah permukaan kulit, cawan khas yang sering digunakan untuk rawatan bekam ditelangkupkan pada permukaan kulit tubuh itu. Dalam kesan vakum itu, darah kotor yang mengandungi toksin disedut keluar secara perlahan-lahan.

Tanpa ditusuk dengan sebatang jarum arau torehan pisau kecil, darah kotor mengalir keluar dari tubuh pesakit.

Jiang Feng dan Li Xiang menggunakan tenaga dalaman mereka yang tinggi untuk menyempurnakan proses tersebut.

Itulah kelebihan rawatan bekam yang menggunakan teknik chi gong. Bagi masyarakat Malaysia, terapi chi gong pasti kedengaran asing tetapi ia adalah rawatan tradisional purba itu diamalkan sejak beribu-ribu tahun lalu itu di China.

Kedua-dua ahli terapi itu berasal dari wilayah Anhui yang terletak di timur China. Di wilayah berkenaan, kanak-kanak didedahkan dengan kemahiran menggunakan chi sejak kecil.Bagi mendalami ilmu tersebut ia memakan masa bertahun-tahun malah tidak semua orang mempunyai kelebihan tersebut.

Chi secara teori yang mudah difahami ialah tenaga yang mengalir di sekeliling kita, manakala terapi chi gong pula menggunakan tenaga itu yang dimanipulasi menjadi getaran atau aliran elektrik yang dialirkan melalui titik-titik meridien di dalam badan manusia bagi memulihkan kesihatan.

Agak sukar menjelaskan tentang kemampuan seseorang itu memiliki kuasa yang dapat mengalirkan tenaga di dalam dirinya sehingga getarannya dapat dirasai oleh pesakit.

Dengan teknik pernafasan, aktiviti fizikal dan minda yang tepat, rawatan bersifat kerohanian itu diakui berkesan membantu penyembuhan pelbagai jenis penyakit.

Menurut Jiang Feng, tidak seperti rawatan bekam lain yang mengeluarkan darah kotor di bawah permukaan kulit untuk merawat penyakit-penyakit kecil, bekam chi gong menyasarkan sokongan proses penyembuhan penyakit-penyakit biasa dan kronik. Antaranya termasuklah penyakit jantung, buah pinggang dan kanser.

"Menerusi tenaga chi, toksin di dalam darah pesakit didorong untuk berkumpul di satu titik meridien yang tepat iaitu di kawasan badan pesakit yang berpenyakit.


GETARAN atau aliran elektrik dialirkan melalui titik-titik meridien di dalam badan manusia.


"Walaupun tanpa cawan bekam, darah kotor akan mengalir keluar tetapi penggunaan cawan bekam adalah bagi mempercepatkan proses menyedut keluar darah kotor yang berkumpul di bawah permukaan kulit pesakit," katanya yang berpengalaman selama tiga dekad dalam bidang tersebut.

Menurut beliau, sesiapapun boleh menjalani rawatan jika badan mereka dapat menerima tenaga chi daripada pengamal perubatan. Bagaimanapun, ia tidak digalakkan untuk dilakukan kepada kanak-kanak berusia di bawah 13 tahun.

"Pengamal perubatan akan menjalankan diagnosis untuk menentukan sama ada pesakit sesuai menjalani rawatan ini atau sebaliknya.

"Ketika chi dialirkan ke dalam badan pesakit melalui titik meridien semasa proses diagnosis dijalankan, bahagian badan yang terjejas dapat dikenal pasti," katanya ketika ditemui di kliniknya baru-baru ini.

Tambahnya, kelebihan rawatan chi gong ialah ia dapat mengesan sesuatu penyakit yang cenderung menyerang seseorang pesakit walaupun ia tidak dapat dikesan oleh teknik perubatan moden hari ini.

"Sekiranya mereka yang sihat melakukan rawatan ini, ia dapat menguatkan imunisasi badan dan bertindak sebagai penghalang penyakit, manakala bagi mereka yang menjalani rawatan ini, ia adalah pilihan alternatif untuk membantu mempercepatkan proses menyembuhan," katanya.

Mengeluarkan toksin


KAEDAH berbekam yang menggunakan buluh untuk menyedut darah kotor.


Sementara itu, Li Xiang memberitahu, hanya pengamal perubatan chi gong di peringkat master mempunyai kelebihan merawat penyakit kronik seperti sakit jantung dan kanser.

"Toksin disimpan di dalam badan akan menjadi racun. Semakin lama dibiarkan, semakin sukar dan lambat untuk pulih. Tetapi apabila ia dikeluarkan, secara semula jadi dan perlahan-lahan ia dapat membantu penyembuhan pesakit atau memanjangkan jangka hayat pesakit.

"Tubuh badan setiap manusia juga sebenarnya mempunyai chi dan ia juga merupakan salah satu tenaga yang dapat digabungkan dengan tenaga chi daripada pengamal perubatan semasa menjalankan rawatan," katanya.

Tambahnya, proses rawatan bergantung kepada jenis penyakit dan kekuatan badan untuk menerima tenaga chi daripada pengamal perubatan.

"Untuk satu-satu proses selalunya ia memakan masa selama lebih kurang 30 minit tetapi bagi mereka yang mempunyai penyakit kronik, rawatan susulan mungkin diperlukan," katanya.

Jiang Feng dan Li Xiang adalah pengamal perubatan chi gong di Chi-Gong Healing Incorporated Sdn. Bhd. yang terletak di Damansara Heights, Kuala Lumpur.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Infiniti

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Infiniti


Barang dihantar ke depan pintu rumah

Posted:

Barang dihantar ke depan pintu rumah

Barang dihantar ke depan pintu rumah

Oleh NADZARUL AMIR ZAINAL AZAM
amir.azam@kosmo.com.mySENARIO seperti kekangan masa kerana sibuk bekerja, menguruskan keluarga dan tuntutan harian yang memenatkan sudah menjadi asam garam kehidupan masyarakat kota hari ini.

Itu belum ditambah lagi dengan masalah kesesakan jalan raya, kesukaran mencari parkir atau barisan di kaunter yang terlalu panjang.

Kerana itu, bukanlah menghairankan apabila budaya beli-belah barangan runcit warga kota hari ini semakin berubah.

Sambil duduk di rumah melayan anak-anak atau menonton TV, dengan satu klik di internet sahaja selepas beberapa jam barangan yang dibeli akan tiba di depan pintu rumah.

Itulah antara perubahan gaya hidup dan budaya beli-belah yang dibawakan Doorstep Retails Sdn. Bhd.

Syarikat itu telah membangunkan laman web www.doorstep.com.my dalam menawarkan dan menyediakan perkhidmatan penghantaran barangan keperluan harian rumah sehingga ke pintu pengguna.

Ketua Pegawai Eksekutifnya, Datuk Ragavan P. Nair berkata, laman web berkenaan dibangunkan untuk memberi platform alternatif kepada pengguna bagi mendapatkan barangan keperluan harian rumah mereka.

"Kebanyakan masyarakat hari ini mempunyai gaya hidup yang agak sibuk dan tidak mempunyai masa berkualiti untuk membeli barangan keperluan harian rumah mereka.

"Justeru itu, laman web ini akan dapat membantu memudahkan pengguna kerana mereka tidak perlu lagi keluar rumah mendapatkan produk sebaliknya hanya melayari alam maya dan produk akan dihantar ke rumah atau pun pejabat," katanya kepada Kosmo!.

Pada mulanya, Ragavan menambah, laman web tersebut hanya menawarkan produk barangan korporat terutamanya dalam industri hotel, institusi kewangan, hospital, syarikat telekomunikasi dan televisyen.

Bagaimanapun, melihat sambutan yang diberikan segmen tersebut amat positif, ia telah dikembangkan kepada pasaran pengguna pada tahun lalu.


RAGAVAN (kiri) dan Shiamala memerhatikan laman web doorstep.com.my yang menjadi salah satu platform budaya beli-belah baru di alam maya.


"Terdapat 5,000 produk pengguna manakala lebih 1,000 produk korporat pada harga kompetitif yang boleh dipilih pengguna apabila melayari laman web ini.

"Antara kategori produk yang ditawarkan kepada pengguna termasuk makanan sejuk beku, sayur-sayuran, buah-buahan, penjagaan diri, barangan runcit dan banyak lagi," katanya.

Selain daripada itu, dia memberitahu, terdapat juga kategori produk import daripada negara Jepun, Korea, India, Eropah dan Timur Tengah.

Katanya, produk-produk yang terdapat dalam laman web tersebut akan sentiasa dikemaskini secara berperingkat-peringkat untuk memenuhi permintaan pengguna.

"Saya juga berharap pembangunan laman web ini dapat membantu pengusaha industri kecil sederhana (IKS) tempatan.

"Ini kerana melalui laman web produk yang dihasilkan mereka dapat diperluaskan dengan lebih mudah dan berkesan," ujarnya.

Penghantaran setiap hari

Dalam pada itu, Ragavan menambah, pengguna hanya perlu membuat pembelian minimum sebanyak RM100 sahaja, manakala caj penghantaran pula dikenakan dari RM1 sehingga RM5.

Apa yang menarik tentang laman web itu katanya, pengguna boleh mendapatkan produk-produk tersebut setiap hari.

Buat masa ini, Ragavan memberitahu, penghantaran barangan hanya dilakukan di Lembah Klang.

Katanya, pengguna boleh menentukan slot masa penghantaran ataupun mengikut jadual dikeluarkan untuk memudahkan lagi pengguna dalam pembelian barangan secara dalam talian.

"Penghantaran akan dibuat dari pukul 10 pagi hingga 10 malam bagi produk barangan pengguna. Penghantaran barangan korporat pula dilakukan dari pukul 9 hingga 6 petang.

"Pengguna boleh membuat bayaran menggunakan beberapa kaedah termasuk pembayaran secara tunai, kad kredit, kad debit atau melalui perbankan internet," ujarnya.

Laman web yang mesra pengguna itu hanya memerlukan mereka mendaftar secara percuma dan memilih produk serta masa penghantaran yang diingini.

Setiap kali tempahan dan penghantaran produk dilakukan, e-mel akan dihantar secara automatik untuk memudahkan semakan dilakukan mereka.


TENAGA kerja Doorstep Retail sibuk memunggah barang untuk diagihkan kepada pelanggan.


Sementara itu pengarahnya, Datin Shiamala Arumugam memberitahu, promosi turut diadakan setiap bulan untuk memberi faedah kepada pengguna.

"Melalui promosi ini pengguna akan dapat membeli produk pada harga istimewa sekali gus menguntungkan mereka dalam pembelian dalam talian.

"Kita akan sentiasa menukar produk promosi untuk memberi pilihan kepada pengguna dalam pembelian mereka," ujarnya lagi.

Dalam pada itu Shiamala berkata, terdapat beberapa kelebihan membuat pembelian dalam talian terutamanya produk barangan keperluan harian rumah.

"Ia membantu pengguna membuat perbelanjaan produk keperluan harian dengan lebih berhemah kerana terdapat harga dipaparkan dalam laman web berkenaan.

"Pengguna juga dapat membantu memulihara alam sekitar apabila penghantaran yang dilakukan tidak menggunakan beg plastik," katanya.

Ujarnya lagi, penjimatan penggunaan bahan api turut dapat dilakukan oleh pengguna kerana mereka tidak perlu memandu untuk mendapatkan produk sekali gus membantu mengurangkan pencemaran.

Katanya, pengguna juga dapat mengatur masa mereka dengan lebih mudah kerana tidak perlu meredah kesesakan lalu lintas dan sebagainya.

Menyentuh mengenai perancangan masa hadapan Ragavan menambah, dia bercadang mengembangkan lagi lokasi penghantaran ke negeri-negeri lain dalam masa terdekat.

"Kita juga sedang dalam perancangan untuk membangunkan kategori baru pusat beli-belah alam maya yang menawarkan pelbagai produk kepada pengguna," katanya.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Kaviar jadi buruan, sturgeon hampir pupus

Posted:

Kaviar jadi buruan, sturgeon hampir pupus

Kaviar jadi buruan, sturgeon hampir pupus


KAVIAR hitam paling banyak berasal dari telur ikan sturgeon laut Kaspia di Azerbaijan, Iran, Rusia dan Kazakstan.


STURGEON merupakan sejenis ikan bersaiz besar daripada keluarga Acipenseridae yang dikatakan telah hidup sejak zaman dinosaur lagi apabila fosil tertua yang dijumpai bertarikh 200 juta tahun.

Terdapat lebih kurang 26 jenis spesies termasuk genera Acipenser, Huso, Scaphirhynchus dan Pseudoscaphirhynchus.

Haiwan purba itu hanya hidup di lembangan sungai besar, tasik-tasik, perairan pantai dan laut dalam di kawasan hemisfera utara sahaja. Antara negara-negara tersebut termasuklah Azerbaijan, Bulgaria, Iran, Rusia dan negara Eropah dan utara Amerika.

Rupanya kelihatan seperti ikan keli tetapi, bersaiz besar sehingga boleh mencapai panjang 5.5 meter bergantung kepada jenis spesies.

Usianya pula amat panjang sehingga boleh mencapai 150 tahun dan ada sesetengah sturgeon seberat 150 kilogram apabila sudah matang.

Sturgeon sentiasa diburu untuk mendapatkan telurnya untuk dijadikan kaviar.

Kaviar merupakan sejenis makanan yang diklasifikasi sebagai gastronomi mewah kerana harganya boleh mencecah sehingga RM150,000. Walaupun mahal, ia sentiasa mendapat permintaan tinggi.

Disebabkan nilai pasarannya, pemburuan haram sturgeon berlaku secara tidak terkawal terutama di Laut Kaspian apabila keruntuhan Kesatuan Soviet.

Laut Kaspian yang bersempadan dengan Republik Islam Iran dikatakan mempunyai hampir enam jenis spesies sturgeon dan antara sumber kaviar yang bermutu tinggi.

Tambahan pula, selepas keruntuhan republik sosialis itu, tiada sistem pengawalan dan pengurusan yang sistematik dalam menuai hasil ikan tersebut dijalankan di sana.

Tangkapan yang tidak terkawal dan sifat sturgeon yang sangat lambat dewasa telah meletakkan haiwan tersebut di ambang kepupusan.

Faktor-faktor lain yang menyumbang risiko kepupusannya adalah haiwan itu hanya akan mencapai usia matang untuk membiak pada usia yang lewat.

Selain itu, kegiatan manusia bagi mengejar arus kemodenan juga menyebabkan kemusnahan dan pencemaran habitat asli binatang tersebut.

Usaha


SAINTIS dan penduduk kampung Tamadau berganding bahu memastikan GPS dapat dipasang pada seekor sturgeon.


Pelbagai tindakan telah diambil bagi memastikan kelangsungan spesies tersebut dengan tidak membuat tangkapan yang melebihi kapasiti pembiakannya.

Usaha menyelamatkan sturgeon mendapat sambutan dan pada mesyuarat ke-10 oleh Conference of the Parties (COP) di Harare, Zimbabwe pada tahun 1997.

Ahli-ahli COP bersetuju untuk mengawal setiap aktiviti perdagangan yang melibatkan ikan sturgeon di peringkat antarabangsa.

Setiap bahagian ikan tersebut seperti kaviar, daging, kulit dan lain-lain yang memasuki pasaran perlu memiliki permit atau sijil pengeluaran yang sah oleh CITES.

CITES merupakan sebuah badan yang mengawal perdagangan melibatkan flora dan fauna yang berdepan bahaya kepupusan.

Sistem itu direka bagi memastikan setiap penghantaran hasil produk sturgeon dapat direkod dan dikawal serta tempat asal ikan tersebut dapat dikesan.

Menurut perangkaan Kesatuan Pemuliharaan Sedunia (IUCN), lebih 85 peratus spesies ikan sturgeon berdepan risiko kepupusan dan menjadikan ia sebagai haiwan yang paling terancam.

Selain usaha-usaha yang dilakukan oleh badan-badan antarabangsa bagi menyelamatkan sturgeon daripada pupus, sebuah projek kolaborasi Romania-Norway diadakan pada 16 Mei lalu.

Projek yang diadakan di kampung Tamadau yang terletak 40 kilometer dari timur Bucharest, Romania itu bertujuan mengkaji cara hidup dan habitat sturgeon.

Sebanyak enam ekor sturgeon dewasa telah dipasang alat Sistem Penentu Kedudukan Global (GPS) pada bahagian ekor bagi memantau pergerakan mereka ke habitat semula jadi mereka.

Kemudian, ikan-ikan tersebut dilepaskan ke sungai Danube yang merupakan sungai kedua terbesar di benua eropah serta menjadi sempadan kepada 10 buah negara.

Sungai Danube juga merupakan salah satu habitat sturgeon dan dengan pemasangan GPS itu, para penyelidik dapat mengetahui laluan biasa perjalanan ikan berkenaan.

Usaha tersebut juga diharap dapat mengkaji corak dan jenis makanan serta cara ikan tersebut membiak.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Kisaran ais halus sempurna

Posted:

Kisaran ais halus sempurna

Kisaran ais halus sempurna


Model pengisar baru daripada Electrolux yang boleh menjadi pilihan pengguna.


MENEGUK secawan hidangan minuman ais kisar tentu sekali akan memberi kepuasan dan kelegaan terutamanya tatkala mengharungi cuaca panas terik. Apatah lagi apabila hidangan ais yang dikisar begitu halus memasuki rongga kerongkong sehingga mendinginkan tubuh.

Bagi memudahkan lagi penggemar minuman itu membikin ais kisar kegemaran mereka, syarikat pengeluar rangkaian peralatan elektrik terkemuka Eropah, Electrolux memperkenalkan tiga model pengisar terbaru iaitu Cruzo EBR2001, Cruzo EBR2501 dan Cruzo EBR2601.

Dengan menggunakan pengisar terbaru itu, ia dapat memberi kepuasan kepada pengguna apabila hidangan ais kisar boleh dicampur pelbagai perasa kegemaran sekali gus menambah ikatan kekeluargaan.

Selain daripada itu, produk terbaru yang mempunyai teknologi tinggi tersebut juga amat sesuai digunakan untuk menyediakan minuman bua-buahan segar.

Model EBR 2001 yang didatangkan bersama jag plastik 1.25 liter turut mempunyai motor berkuasa 400 Watt dengan kawalan dua kelajuan dalam memberi hasil terbaik kepada pengguna.

Bagi model EBR2501 dan EBR2601 yang mempunyai kapasiti 1.5 liter pula dilengkapi motor 500 Watt dalam memberi kelajuan optimum bagi menghasilkan tekstur kisaran sempurna dan lembut.

Kesemua model Cruzo itu mempunyai ciri-ciri istimewa dari segi keselamatan, kemudahan dan prestasi optimum dalam memberi keselesaan kepada pengguna.

Dari segi keselamatan, ia dilengkapi sistem perlindungan keselamatan yang berupaya memastikan penutup jag tidak mengalami kebocoran.

Bagi memastikan jag tidak bergerak semasa digunakan kesemua pengisar itu mempunyai fungsi mengunci agar tidak mendatangkan bahaya kepada pengguna.

Dalam pada itu, rangkaian pengisar Cruzo berkenaan turut dilengkapi dengan pemotongan elektrik secara automatik jika ia terlalu panas bagi melindungi motor daripada rosak.

Reka bentuk menarik dan kecil menjadikan pengisar mesra pengguna itu mudah disimpan serta dibasuh apabila digunakan.

Ia juga mempunyai bilah keluli yang tahan karat dan mudah ditanggalkan untuk memastikan setiap kisaran menjadi rata.

Kesemua model terbaru itu boleh dibeli pada harga RM120 hingga RM198. Untuk keterangan lanjut mengenai rangkaian Cruzo boleh melayari laman web www.electrolux.com.my.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Urban

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Urban


Butik dan restoran gaya rockabilly

Posted:

[unable to retrieve full-text content]CITA RASA masyarakat kota negara ini sentiasa selari dengan rentak semasa urban. Namun, tidak keterlaluan untuk dikatakan, sudah menjadi lumrah penghuni kota sentiasa berkehendakkan sesuatu yang eksklusif.

Kosmologi masyarakat Orang Asli

Posted:

[unable to retrieve full-text content]DI sebalik keghairahan negara meniti arus kemodenan, kaum pribumi iaitu Orang Asli di negara ini masih terus teguh memelihara warisan dan terus kental mempertahankan tradisi nenek moyang turun temurun.

Jejak sebenar X-Men

Posted:

[unable to retrieve full-text content]BAGI peminat siri filem X-Men sejak ia mula ditayangkan di layar perak, kemudiannya diikuti X-Men 2 pada tahun 2003, X-Men: The Last Stand pada tahun 2006 dan X-Men Origins: Wolverine pada tahun 2009, sudah tentu tidak sabar menantikan kemunculan siri baru filem tersebut.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Pemotoran

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Pemotoran


Sport coupe Peugeot

Posted:

[unable to retrieve full-text content]SEMEMANGNYA model ini memberi impak besar kepada Peugeot. Menjadi model pertama lari daripada kebiasaan, jentera yang tergolong dalam segmen sport coupe ini tidak lagi menggunakan nombor sebagai rujukan modelnya.

Rolls-Royce kini di PJ

Posted:

[unable to retrieve full-text content]ROLLS-ROYCE Motor Cars baru-baru ini mengumumkan pembukaan rasmi bilik pameran pertama jenama kenderaan mewah itu di Petaling Jaya, Selangor. Dikenali sebagai Rolls-Royce Motor Cars Kuala Lumpur, premis dengan keluasan 224 meter persegi itu kini memperagakan tiga model Rolls-Royce dan sebuah ruang menunggu bagi pelanggan.

Salam Kuala Lumpur HELLOEVOQUE

Posted:

[unable to retrieve full-text content]LAND ROVER (MALAYSIA) SDN. BHD. (Land Rover Malaysia) memulakan kempen pemasaran model Range Rover Evoque dengan penuh gaya di pusat beli-belah Pavilion Kuala Lumpur pada Isnin lalu. Model yang sememangnya mendapat perhatian di seluruh dunia itu dipaparkan menerusi replika rangka yang unik berwarna biru.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Sukan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Sukan


Piala Itali sah milik Inter Milan

Posted:

Piala Itali sah milik Inter Milan

Piala Itali sah milik Inter Milan


PARA pemain Inter Milan bersorak kegembiraan selepas berjaya memenangi gelaran Piala Itali musim ini dengan menewaskan Palermo 3-1 pada aksi final di Stadium Olimpico awal pagi semalam.


ROM - Samuel Eto'o muncul wira apabila meledak dua gol bagi membantu kemenangan 3-1 Inter Milan ke atas Paler- mo pada aksi final Piala Itali di Stadium Olimpico awal pagi semalam.

Kejayaan tersebut sekali gus menebus kekecewaan Inter yang gagal mempertahankan dua trofi yang dimenangi mereka musim lalu iaitu Liga Juara-Juara dan Serie A.

Eto'o yang juga penyerang antarabangsa Cameroon meledak dua gol, masing-masing pada minit ke-26 dan 76.

Ezequiel Munoz merapatkan jurang buat Palermo hasil jaringan pada minit ke-88, namun ia sudah tidak membawa apa-apa makna setelah Diego Milito meledak gol ketiga Inter dua minit kemudian.

Jurulatih Inter, Leonardo yang memenangi trofi kejuaraan pertamanya sejak bergelar jurulatih, memuji persembahan yang dipamerkan anak-anak buahnya bagi mengesahkan Piala Itali menjadi milik mereka.

"Ia merupakan satu musim yang sukar buat kami apabila beberapa tonggak utama mengalami masalah kecederaan.

"Selain itu, pemain-pemain terpaksa menyesuaikan diri dengan corak permainan yang berbeza di bawah kendalian tiga jurulatih berbeza musim ini.

"Banyak sebab untuk pemain-pemain berhenti begitu sahaja tetapi mereka tetap mahu berjuang sehingga ke akhirnya.

"Disebabkan itu, mereka berhak untuk menamatkan saingan musim ini dengan kejayaan," kata Leornado.

Leornado turut melahirkan rasa simpati ke atas Palermo yang gagal dalam usaha mereka untuk merangkul kejuaraan pertama sepanjang beraksi dalam saingan Piala Itali.

"Palermo telah bermula dengan baik. Mereka beraksi dengan penuh bertenaga dan dilihat benar-benar mahu menjaringkan gol awal.

"Ketika itu, kami pula yang berasa sukar untuk mengimbangni corak permainan Palermo tetapi mujur kami berjaya menjaringkan gol pertama tepat pada masanya dan seterusnya menguasai perlawanan," jelas Leornado. - Reuters

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Wira Barca berpesta

Posted:

Wira Barca berpesta

Wira Barca berpesta


PARA pemain Barcelona berarak di sekitar bandar Barcelona menuju ke Stadium Nou Camp bersama-sama trofi Liga Juara-Juara dan Liga Sepanyol kelmarin.


BARCELONA - Barcelona mula berpesta selepas kejayaan skuad The Catalan menjuarai gelaran Liga Juara-Juara pada awal pagi Ahad lalu.

Barisan pemain bintang kelab gergasi Sepanyol itu diraikan oleh hampir 100,000 penyokong mereka di jalan-jalan utama di Barcelona sebe- lum mereka sekali lagi berpesta di Stadium Nou Camp.

Terdahulu, Barcelona mengesahkan kejuaraann Liga Juara-Juara musim ini selepas berjaya mencatatkan kemenangan 3-1 ke atas Manchester United pada aksi final yang berlangsung di Stadium Wembley.

Kejayaan merangkul trofi paling berprestij di Eropah itu adalah yang kedua buat Barcelona dalam tempoh tiga tahun dan yang keempat secara keseluruhannya selepas berjaya memenanginya pada 1992, 2006 dan 2009.

Pesta barisan pemain skuad The Catalan bermula sejak mereka berlepas pulang ke Sepanyol dari London semalam apabila kapal terbang yang dinaiki mereka dihiasi warna rasmi kelab tersebut dan gambar kesemua pemain.

Sebaik tiba di Lapangan Terbang El Prat, barisan pemain Barcelona menaiki sebuah bas dua tingkat dan dibawa berarak di sekitar bandar Barcelona menuju ke Stadium Nou Camp bersama-sama trofi Liga Juara-Juara dan Liga Sepanyol.

Tiba sahaja di Stadium Nou Camp, lebih kurang 100,000 penyokong setia skuad The Catalan telah menunggu kehadiran wira-wira mereka termasuklah tiga pemain yang menjaringkan gol pada aksi final kelmarin iaitu Lionel Messi, David Villa dan Pedro.

Diiringi dengan percikan bunga api dan muzik 'rock', barisan pemain Barcelona diperkenalkan seorang demi seorang sebelum kelibat jurulatih, Pep Guardiola dan penolongnya, Tito Vilanova dilihat membawa trofi Liga Juara-Juara ke tengah padang.

Selepas ucapan ringkas daripada kapten, Carles Puyol dan Guardiola, Messi tampil menggegarkan arena Nou Camp dengan ucapannya.

"Tidak banyak yang saya ingin perkatakan selain mengucapkan jutaan terima kasih kepada kamu semua (penyokong-penyokong Barcelona) yang selama ini telah banyak menyo- kong kami (Barcelona).

"Diharapkan, lebih banyak kejayaan akan dicapai pada masa akan datang." kata Messi dalam ucapannnya itu.

Wira-wira Barcelona akan terus meraikan kejayaan tersebut apabila dijangka hadir menyaksikan konsert penyanyi Colombia, Shakira yang juga teman wanita kepada pemain pertahanan, Gerrard Pique di Stadium Olympic, Ahad ini. - Reuters

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Brabus tebus maruah

Posted:

Brabus tebus maruah

Brabus tebus maruah


BRABUS United B muncul juara kategori Larut Malam selepas menewaskan Alle FC 1-0 pada aksi final Terbuka Lelaki Ahad lalu.


PADA edisi pertama Rentap Futsal Putrajaya tahun lalu, pasukan Brabus United yang dianggap pilihan gagal menepati ramalan apabila sekadar meraih tempat ketiga kategori Terbuka Lelaki dan terkandas pada kategori Larut Malam.

Namun segalanya berjaya ditebus pada kejohanan Rentap Futsal Putrajaya 2 Kosmo! 2011 yang berakhir kelmarin apabila Brabus United B muncul juara kategori Larut Malam selepas menewaskan Alle FC 1-0 pada aksi final petang kelmarin.

Pengurus pasukan Brabus United, Muhd. Zikrie Zakaria berkata, kejayaan itu sedikit sebanyak berjaya menutup mulut banyak pihak yang seolah-olah iri hati dengan pasukan mereka.

"Sekurang-kurangnya kejayaan menjuarai kategori Larut Malam ini membuktikan bahawa Brabus United masih sebuah pasukan handalan dan ia hasil usaha keras semua pemain.

"Kejuaraan ini dapat menebus kekecewaan selepas dua pasukan kami iaitu Brabus United A dan B kandas di pusingan ketiga kategori Superstar," katanya ketika ditemui Kosmo! selepas perlawanan petang kelmarin.

Pada saingan kategori Larut Malam kali ini, Brabus United B tampil garang mencatat kemenangan besar ketika menentang lawan di setiap peringkat sebelum akhirnya muncul juara hasil jaringan tunggal Mohd. Alif Heikal Samsul pada aksi final.

"Bagi saya, tentangan yang paling hebat dihadapi kami ialah ketika berdepan MKAJ Prima pada suku akhir.

"Tapi disebabkan para pemain pasukan ini sudah serasi selepas lima tahun beraksi bersama, kami berjaya mengatasi segala cabaran dan akhirnya muncul juara," jelas Muhd. Zikrie.

Brabus United B membawa pulang hadiah wang tunai RMRM20,000 diikuti Alle FC di tangga kedua dengan RM10,000, tempat ketiga KRT Ros Merah (RM3,000) dan tempat keempat Mineral Water (RM1,500).

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Hiburan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Hiburan


Selebriti jayakan Rentap Futsal Kosmo!

Posted:

Selebriti jayakan Rentap Futsal Kosmo!

Selebriti jayakan Rentap Futsal Kosmo!BIASANYA penampilan selebriti tempatan terutamanya penyanyi dan pelakon hanya dapat disaksikan sama ada ketika membuat persembahan pentas atau menerusi lakonan mereka yang disiarkan di kaca televisyen.

Bagaimanapun, sempena dengan Kejohanan Rentap Futsal Putrajaya 2 Kosmo! 2011 sempena Hari Belia Negara 2011 yang diadakan di Putrajaya dan bermula pada Khamis hingga Ahad lalu, terdapat aktiviti menarik yang disedikan kepada pemain dan pengunjung.

Selain kejohanan yang membabitkan 1,601 pasukan futsal di seluruh negara, mereka yang berada di kawasan kejohanan pula berpeluang menyaksikan selebriti popular beraksi dalam acara futsal pada Sabtu lepas.

Lebih menarik lagi, pihak Kosmo! telah berjaya mengumpulkan sehingga 14 orang selebriti popular tanah air yang terdiri daripada penyanyi dan pelakon.

Antara selebriti yang sanggup meluangkan masa untuk sama-sama memeriahkan acara perlawanan futsal membabitkan selebriti adalah Sheera Iskandar, Yatt Hamzah, Fida Ibrahim, Roslan Shah dan Syed Ali.

Selain itu, acara berkenaan turut membabitkan selebriti seperti Zain Saidin, Tengku Norhanis, Rina AF6, Ekin AF3, Tom Mystarz LG, Syawal AF5, Shafiq Isam serta dua bekas peserta program realiti Anak Wayang, Afzan A. Rahman dan Amar Baharin.

Diadakan pada hari ketiga kejohanan tersebut, ternyata kehadiran 14 orang selebriti ketika itu dilihat telah menarik minat ramai pemain dan pengunjung yang mahu menyaksikan selebriti kegemaran mereka beraksi.

Berlangsung sebanyak empat sesi perlawanan, sesi pertama dan kedua membabitkan pasukan selebriti yang menentang pasukan pilihan Kosmo!. Sementara, sesi ketiga dan keempat pula adalah perlawanan sesama selebriti.

Ternyata perlawanan yang membabitkan kedua-dua pasukan berlangsung dalam keadaan sengit, meskipun pasukan selebriti akhirnya tumpas dengan keputusan 4-3.

Menariknya, selain Syawal AF5 dan Zain Saidin berjaya membolosi gawang Kosmo!, salah seorang pemain wanita iaitu Yatt Hamzah telah berjaya menjaringkan satu gol.

Biarpun tewas, namun matlamat utama kejohanan yang membabitkan pasukan selebriti itu bukanlah semata-mata mahu mencari kemenangan, sebaliknya ia sebagai satu cara untuk merapatkan hubungan selebriti dengan orang ramai.

Salah seorang wakil selebriti, Yatt Hamzah berkata, langkah pihak Kosmo! untuk mengundang para selebriti bermain futsal sememangnya satu langkah yang wajar dipuji.


INILAH barisan pasukan selebriti dan pasukan pilihan Kosmo! yang memeriahkan lagi Kejohanan Rentap Futsal Putrajaya 2 Kosmo! 2011 .


Ujarnya, memandangkan jadual harian sebagai seorang artis sememangnya tidak menentu, hanya dengan cara sebegini mereka dapat meluangkan masa untuk melakukan aktiviti yang sihat.

"Pertama sekali saya mahu ucapkan terima kasih kepada pihak Kosmo! kerana mengundang kami menyertai perlawanan futsal ini. Lagipun melalui acara sebegini juga adalah peluang terbaik untuk berkumpul sesama rakan selebriti lain.

"Apa yang lebih penting saya dan rakan-rakan sangat gembira melihat kepada sambutan yang diterima terutama sokongan daripada pengunjung ketika kami beraksi," ujar Yatt yang mewakili rakan selebriti yang lain.

Tambah Yatt, dia sendiri sebenarnya adalah penggemar sukan futsal dan memberitahu dia tidak keberatan jika diundang untuk menjayakan aktiviti sebegitu pada masa akan datang.

Sementara itu, seorang lagi pelakon baru iaitu Syed Ali yang popular menerusi drama Kamelia Katrina menjelaskan bahawa dia sangat menghargai undangan daripada Kosmo! untuk beraksi dalam acara futsal.

"Dengan kerjaya sebagai seorang pelakon, tidak dinafikan jadual harian sentiasa sibuk sehingga tiada masa untuk melakukan sebarang aktiviti riadah.

"Maka, saya sangat menghargai undangan untuk bermain futsal ini dan ia juga dilihat sebagai satu bentuk sokongan yang dapat diberikan memandangkan artis dan media perlu saling membantu," ujarnya.

Konsert

Selain perlawanan futsal membabitkan pasukan selebriti, pengunjung di kejohanan Rentap Futsal Putrajaya 2 Kosmo! 2011 turut dimeriahkan lagi konsert oleh beberapa penyanyi popular tanah air.

Selepas berakhirnya acara perlawanan futsal pada hari berkenaan, para pengunjung kemudiannya telah dihiburkan dengan konsert yang menampilkan penyanyi Farahwahida dan Azlan and The Typewriter.

Pada petang itu, Farahwahida menyampaikan dua buah lagu berjudul Hey Ladies yang dipopularkan oleh Rossa serta single terbaharunya iaitu Jangan Tanya Aku Lagi.


KUMPULAN Forteen tampil dengan persembahan yang rancak dan segar.


"Pada kesempatan ini saya ingin mengucapkan syabas kepada pihak Kosmo! kerana telah berjaya menganjurkan sebuah kejohanan futsal yang begitu besar.

"Bagi saya, ia adalah satu aktiviti sihat yang sesuai untuk golongan belia dan saya turut berbangga kerana berpeluang untuk mengadakan persembahan di kejohanan ini," ujarnya.

Konsert berkenaan semakin hangat apabila Azlan muncul di pentas dengan membawakan dua buah lagu iaitu Jeritan Batinku dan Lagu Untukmu.

Sementara itu, memandangkan kejohanan futsal berkenaan berlangsung selama 24 jam, pengunjung juga telah dihiburkan menerusi konsert yang berlangsung pada pukul 12 tengah malam.

Konsert itu menampilkan persembahan Yazer AF3 serta dua kumpulan yang bernaung di bawah KRU Studios iaitu kumpulan Forteen dan Tiga.

Konsert dihangatkan lagi dengan persembahan tarian oleh dua kumpulan daripada program Showdown 2011, Bounce Stepperz and HMC Phlow.

Pada hari yang terakhir Kejohanan Rentap Futsal Putrajaya 2 Kosmo! 2011 pula, para pengunjung pula telah didendangkan dengan persembahan kelahiran Akademi Fantasia iaitu Mila Jirin dan Nubhan.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Kenangan yang memang mengusik jiwa

Posted:

Kenangan yang memang mengusik jiwa

Kenangan yang memang mengusik jiwa

Oleh HARYATI KARIMharyati.karim@kosmo.com.my


TEATER Muzikal Kenangan Mengusik Jiwa...60-an meriah dengan elemen tarian dan nyanyian.


RAMAI yang tertanya-tanya apakah kehebatan teater Muzikal Kenangan Mengusik Jiwa...60-an yang membariskan ramai penyanyi popular era 60-an dan mempertaruhkan bakat dua penyanyi muda Dafi dan Ana Raffali.

Ternyata pertaruhan yang dilakukan penerbit Afandy Alias dan pengarah persembahan Lokman Ghani menjadi. Penonton dihiburkan dengan latar dua zaman yang berbeza iaitu tahun 2011 dan tahun 1960-an yang begitu meriah dengan pelbagai tarian dan nyanyian.

Tidak ketinggalan elemen percintaan pada zaman 60-an antara Rey (Dafi) dan Rose (Ana Raffali) yang merupakan penggerak cerita dan kekuatan utama teater muzikal ini.

Bagaimanapun disebabkan durasi persembahan yang agak panjang iaitu hampir tiga jam meresahkan penonton yang hadir ketika sesi tayangan untuk media baru-baru ini.

Malah, faktor yang sama menyebabkan ada bahagian persembahan seperti konsert di tapak pesta menimbulkan kebosanan.

Menurut Lokman yang ditemui pada sesi sidang akhbar sejurus persembahan berakhir, persembahan yang dipertonton kepada umum bermula 27 Mei lalu sehingga 5 Jun depan sedikit berbeza.

"Kami buat tayangan untuk media lebih awal, jadi kami boleh lihat kelemahan yang ada. Saya akui durasinya terlalu panjang, sebab itu, untuk tontonan penonton kami akan pendekkan kepada dua jam sahaja.

"Ada bahagian yang saya lihat tidak perlu dipersembahkan dan ada bahagian yang perlu dipendekkan persembahannya. Tetapi persembahan semua penyanyi 60-an yang diundang tetap ada kerana tanpa mereka tidak akan ada aura 60-an dalam teater ini," jelas Lokman.

Ujar Lokman, sebagai pengarah, dia amat berpuas hati dengan segala komitmen serta persembahan yang diberikan oleh kesemua pelakon dan penyanyi.

"Saya berpuas hati meskipun ada bahagian yang perlu diperbaiki lagi, saya sifatkan teater ini bukan hanya untuk peminat lagu 60-an sahaja tetapi juga anak muda kerana teater ini dua dalam satu, ada dramanya dan juga persembahan muzikal," katanya lagi.

Dafi dan Ana yang pertama kali berlakon di pentas teater menyifatkan mereka antara penyanyi yang bertuah kerana berpeluang merasai pengalaman penyanyi-penyanyi era 60-an.


NOSTALGIA era 1960-an diadun dengan era terkini menjadikan persembahan teater ini menarik untuk ditonton.


Meskipun itu pengalaman pertama mereka, lakonan Dafi dan Ana wajar dipuji kerana lontaran jiwa mereka begitu terkesan kepada penonton.

"Pada mulanya agak susah kerana saya harus belajar menari dan berlakon tetapi lama-kelamaan saya jadi seronok kerana kami semua ibarat sebuah keluarga yang sentiasa saling bantu-membantu.

"Sebagai penyanyi baru, pengalaman ini sangat berharga untuk saya kerana dapat bertemu dan bekerjasama dengan penyanyi-penyanyi terkenal zaman 60-an. Banyak yang saya pelajari daripada mereka," kata Ana.

Dafi yang mengakui keletihan kerana terpaksa 'berkampung' di Istana Budaya selama dua bulan untuk menjalani latihan memberitahu, dia telah melepasi kemampuan dirinya sendiri sebagai penyanyi dan pelakon.

"Saya sendiri tidak sangka yang saya mampu menjayakan watak Rey kerana saya sendiri ragu-ragu dengan kemampuan diri sendiri pada mulanya.

"Atas bantuan pengarah dan semua pelakon, mereka menjadi kekuatan saya. Bagi saya, sebagai pelakon yang pertama kali berlakon teater saya amat berpuas hati dengan persembahan," luah Dafi.

Teater Muzikal Kenangan Mengusik Jiwa...60-an yang dipentaskan bermula 27 Mei sehingga 5 Jun depan mengisahkan Rey kembali ke kampung halamannya setelah sekian lama menghilangkan diri.

Selepas hampir 30 tahun tidak pulang, Rey telah bertemu dengan rakan baiknya Azizan dan Ah Khow. Pertemuan mereka telah mengimbau banyak kenangan terutamanya ketika menuntut di kolej.

Sementara itu Rey dan Ana 2011 pula dibawakan oleh Latif Ibrahim dan Saida AF6 (Siti Norsaida Tarudin). Pelakon lain yang turut terlibat terdiri daripada Halil Chik, Liza Abdullah, Radhi Khalid, Iqbal Mazlan, Arja Lee dan Baby Erin.

Penyanyi-penyanyi yang diundang memeriahkan lagi teater ini ialah Datuk Ahmad Jais, A. Halim, L.Ramli, A.Rahman Onn, Fatimah M. Amin, J. Sham, Hussein Ismail dan A. Rozainie.

Buat penonton yang ingin menyaksikan persembahan mereka di Istana Budaya, jangan lupa mendapatkan tiket yang berharga bermula RM60 sehingga RM360 di Box Office, Istana Budaya (03-40265558) atau layari laman sesawang www.ticket2u.biz (03-4147 8600).

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Saif nafi kutuk Aishwarya Rai

Posted:

Saif nafi kutuk Aishwarya Rai

Saif nafi kutuk Aishwarya Rai


KENYATAAN aktor Saif Ali Khan tentang kecantikan Aishwayra Rai telah disalah tafsir.


"AISHWARYA terpilih mungkin kerana mukanya yang cantik!" Itu komen kontroversi aktor Saif Ali Khan apabila diminta mengulas tentang kekerapan aktres Aishwarya Rai terpilih menghadiri Festival Filem Cannes di Perancis.

Komen Saif itu kemudian disebarkan menerusi beberapa laman web di internet dan ada yang mengutuk Saif dengan mendakwa Saif melabelkan Aishwarya sebagai sekadar aktres yang bersandarkan kepada kecantikan dan bukan bakat lakonan.

Namun, Saif dalam kenyataannya menegaskan dia sangat terkejut kerana dikatakan telah mengutuk Aishwarya, sedangkan menurutnya, bukan itu yang dimaksudkan daripada komennya itu.

"Saya ditanya tentang apakah relevan Aishwarya ke Festival Cannes dan saya jawablah dia merupakan wajah India di peringkat antarabangsa dan ia bukan bermaksud saya mengutuk dia," ujarnya kepada IANS.

Tambah Saif: "Saya kata saya bangga dengan kejelitaan wajah Aishwarya. Ada satu laman web memaparkan apa yang benar-benar saya perkatakan tentang Aishwarya, tetapi laman web-laman web lain memaparkannya dengan cara yang salah."

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Kesihatan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Kesihatan


Alergi bukan cuma di kulit

Posted:

Alergi bukan cuma di kulit

Alergi bukan cuma di kulit


ALAHAN kepada habuk dan kulapuk menyebabkan mangsa bersin sepanjang hari.


ADAKAH anda sering mengalami hidung berair, episod bersin berulang kali, berasa gatal di hidung dan mata, serta hidung tersumbat?

Jika jawapan anda ialah 'ya' bagi semua atau mana-mana soalan, ia mungkin simptom alergi rinitis dan perkara terbaik untuk dilakukan ialah berjumpa doktor dengan segera.

"Kemungkinan satu daripada setiap tiga warga Malaysia menghidap satu bentuk alergi dengan kebanyakannya berlaku kepada kumpulan umur lebih muda," kata Dr. Amir Hamzah Abdul Latiff, Presiden Pertubuhan Malaysia bagi Alergi dan Imunologi (MSAI).

Lazimnya ramai yang masih belum jelas akan masalah alergi. Secara ringkas, ia sejenis gangguan hipersensitif pada sistem imun.

Dalam kebanyakan kes, simptom dapat dilihat di tiga bahagian tubuh iaitu gastrousus, respiratori dan kulit.

Simptom

Kanak-kanak berusia sehingga lima tahun lebih cenderung untuk mengalami simptom di bahagian gastrousus dan kulit.

Sementara itu, simptom alergi respiratori akan bermula apabila seorang kanak-kanak mencapai usia tiga tahun dan selepas usia lima tahun ia secara perlahan-lahan berkembang sebagai simptom alergi paling lazim.

Reaksi alergi bermula apabila seseorang dengan sistem imun hipersensitif terdedah kepada alergen yang boleh jadi hama debu yang ditemui di rumah, rumput, pokok, debunga, haiwan kesayangan, lipas, kulapuk, habuk dan yang lain.

Sebagai tindak balas, tubuh akan mengaktifkan sejenis sel darah putih yang dikenali sebagai sel masta yang kemudian mencetuskan respons inflamasi.

Secara fizikal, kesan ini dapat dilihat apabila mereka yang terbabit mula bersin berulang kali, mengalami hidung berair dan berasa gatal di hidung dan mata.

Simptom ini boleh bertambah buruk jika tiada tindakan diambil. Selepas beberapa jam, mereka yang terbabit mungkin mengalami hidung tersumbat, mata membengkak, rasa letih, tidak dapat mengawal perasaan atau mengalami gangguan tidur.

"Ramai rakyat Malaysia tidak menyedari bahawa terdapat pencetus spesifik bagi alergi, atau impak yang disebabkan oleh alergi pada aktiviti harian dan prestasi mereka," tambah Amir Hamzah.

Para penyelidik dari Universiti Malaya yang menjalankan saringan rambang ke atas 136 responden di sebuah kompleks beli-belah di Kuala Lumpur pada tahun 2010 menemui satu data penting iaitu walaupun 79 peratus responden mencatatkan episod alergi rinitis, hanya 28 peratus daripada mereka mendapatkan rawatan.

Debu

Keputusan saringan itu juga menunjukkan bahawa pencetus utama adalah debu, cuaca dan makanan. Sejumlah 80 peratus daripada responden menyalahkan debu bagi masalah itu diikuti oleh faktor cuaca dan alergen berkaitan makanan.

Kualiti kehidupan mereka yang terbabit juga terjejas teruk. Hampir 53 peratus daripada mereka mengalami gangguan tidur, 41 peratus menyaksikan masalah ini menjejaskan produktiviti mereka dan 31 peratus mendapati gaya hidup sosial mereka terjejas.

Bagi orang seperti Pook Mei Foong, 30, semasa usia lima tahun beliau mengalami masalah hidung berair dan mata gatal apabila pergi ke tempat yang sejuk seperti Cameron Highlands.

"Selain daripada simptom ini, saya mula merengus dan mood saya tidak baik.

"Saya tidak dapat menikmati kehidupan seperti mereka yang lain sehingga saya menemui penawar dan saya kini berasa hebat," katanya.

Pada usia 28 tahun, Mei Foong memutuskan untuk berjumpa doktor berhubung masalah itu yang akhirnya menemui jalan penyelesaian - ubat pil harian dan penyembur nasal.

"Alergi tidak boleh hilang tetapi dengan bantuan doktor ia boleh diuruskan.

"Mereka yang mengenali diri saya berkata saya kini nampak lebih ceria," tambah beliau.

"Sementara alergi tidak memudaratkan, impak terhadap kehidupan mereka yang menghidapnya dapat dilihat daripada simptom fizikal hinggalah tekanan emosi yang banyak menyukarkan kehidupan mereka," kata Dr. Jeevanan Jahendran, Ahli Jawatankuasa Eksekutif, Pertubuhan Malaysia bagi Pakar-pakar Otorinolaringologi - Pakar-pakar Bedah Kepala dan Leher (MSO-HNS).

Kurangnya kesedaran akan keadaan ini menjadi punca mengapa banyak kes tidak dapat didiagnosis dan dirawat.

Hari ini, Mei Foong boleh ke mana-mana dan dapat menjalankan tugas dengan baik sebagai pengatur cara komputer, yang memerlukan beliau bertugas di pejabat-pejabat yang sejuk. Beliau juga mula belajar berenang yang menjadi sukan pilihannya.

– Bernama

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Manusia cenderung bergosip

Posted:

Manusia cenderung bergosip

Manusia cenderung bergosip


BERBUAL hal negatif tentang individu lain sudah dianggap lumrah oleh sesetengah orang.


BERGOSIP bukan amalan yang sihat namun masih ramai yang berdepan kesukaran untuk menghindarinya. Walaupun minda mengarahkan kita supaya tidak mendengar perbualan tentang orang lain, arahan itu seperti tidak dipedulikan, malah kita menjadi semakin teruja untuk mendengar gosip tersebut, lebih-lebih lagi jika ia berkaitan dengan orang yang kita kenali.

Hanyut dalam lingkaran gosip memang susah untuk dibuang. Salah satu penyebabnya adalah sistem visual manusia yang telah diprogram untuk fokus kepada gosip negatif yang kita dengar.

Selain itu, minda manusia lebih mudah untuk mengingati gosip yang negatif berbanding perkara baik.

"Secara semula jadi, manusia lebih sensitif kepada informasi yang mungkin berpotensi mengancam kehidupan kita," beritahu pakar sains neuro dari California, Amerika Syarikat, Irving Biederman.

Tambahnya lagi, walaupun topik dalam gosip itu mengenai orang lain, misalnya pertelingkahan antara rakan sepejabat, kita akan menjadi semakin teruja untuk mendengarnya.

Kajian sebelum ini menunjukkan manusia cenderung untuk menghakimi dan senang bercakap tentang orang lain.

Walaupun gosip telah lama berada dalam lingkungan sosial, tetapi manusia tidak lahir untuk bergosip. Walaupun kecenderungan itu ada, sebagai ibu bapa, kita perlu menjahi gosip dengan cara menjaga pertuturan dan mengelak daripada bercakap hal negatif orang lain.

Berfikiran terbuka lebih bahagia

MANUSIA yang memiliki keperibadian terbuka atau ekstrovert sebenarnya adalah orang yang bahagia.

Dalam satu kajian yang dijalankan oleh perunding psikologi dari Universiti San Francisco, Ryan Howell, mendapati, golongan ekstrovert biasanya lebih mengingat hal-hal positif daripada masa lampaunya.

"Kami mendapati orang yang berfikiran terbuka sangat bahagia dengan hidupnya kerana mereka lebih menyimpan kenangan positif. Mereka juga menyimpan kenangan pahit dan penyesalan, namun jumlahnya sedikit," katanya.

Sementara itu, orang berkeperibadian sempit atau nerotik berpandangan kontra dengan ekstrovert.

"Kerap mengingati perkara yang menyakitkan hati akan menjadikan emosi anda kurang stabil. Setiap perkara yang hadir dalam hidup anda akan cuba dikaitkan dengan penyesalan atau memori pahit tersebut. Ia boleh menjadikan anda sentiasa berasa kurang bahagia dan malang.

"Mengimbau masa lalu dengan positif berkait rapat dengan kualiti serta kepuasan hidup seseorang.

"Lupakan perkara negatif dalam hidup anda dan gantikannya dengan hal yang positif. Lakukannya sekarang kerana ia dapat meningkatkan kepuasan hidup," kata Howell.

Berjemur baiki kualiti sperma

JIKA ingin segera menjadi seorang bapa, terdapat satu rahsia mudah yang boleh diikuti sekali gus merealisasikan impian anda untuk menimang cahaya mata dalam tempoh singkat.

Jadikan berjemur pada waktu pagi sebagai rutin harian anda. Sinaran mentari yang kaya dengan vitamin D itu dikatakan bagus untuk meningkatkan kualiti kesuburan kaum Adam.

Satu kajian yang dijalankan oleh sekumpulan pakar di Universiti Copenhagen, Denmark, yang melibatkan 340 lelaki mendapati bahawa vitamin D—mikronutrien yang dihasilkan tubuh ketika berjemur waktu pagi dapat meningkatkan kualiti sperma.

Ini kerana sel sperma yang mempunyai kadar vitamin D yang mencukupi akan lebih aktif berenang menuju sel telur.

"Selain mampu bergerak lebih pantas, sel sperma tersebut juga didapati mempunyai kadar penetrasi yang lebih tinggi," ungkap Dr. Martin Blomberg Jensen.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.
Kredit: www.kosmo.com.my
 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved