Khamis, 13 Jun 2013

Kosmo Online - Rencana Utama

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Rencana Utama


Menagih kasih di pusat perlindungan

Posted:

Menagih kasih di pusat perlindungan

Menagih kasih di pusat perlindungan

BAYI berusia setahun itu berbaring di atas tilam sambil leka bermain beberapa alat permainan di tangannya.

Sebaik sahaja melihat kelibat manusia memasuki bilik tidurnya yang agak gelap dan kusam itu, dia tiba-tiba berhenti bermain.

Matanya yang jernih terus mengamati wajah asing di hadapannya. Tanggannya mengawang ke udara sambil mulutnya bising bercakap sesuatu seolah-olah meminta untuk dibelai.

Sekali imbas, Tam Anh, kelihatan sempurna seperti bayi-bayi lain yang ditempatkan di Bo De Pagoda, salah sebuah pusat perlindungan anak-anak yatim dan Orang Kelainan Upaya (OKU) yang wujud di bandar raya Hanoi.

Bagaimanapun, dia yang ditinggalkan oleh keluarganya di luar pagar pusat jagaan itu ketika berusia enam hari disahkan mengalami kecacatan otak sejak lahir.

Tam Anh, merupakan salah seorang daripada ribuan OKU yang bergelar anak yatim pada usia muda di Vietnam, negara yang mempunyai kadar kecacatan kanak-kanak tertinggi di dunia

Biarpun Perang Vietnam sudah berakhir berdekad-dekad lalu, namun kesan penggunaan senjata kimia dikenali sebagai Agent Orange yang digunakan tentera Amerika Syarikat ketika itu masih dirasai sebahagian besar rakyatnya sehingga kini.

Memburukkan keadaan, kelemahan sistem pengurusan kesihatan di negara yang dihuni lebih 89 juta itu menyebabkan peratusan kanak-kanak yang dilahirkan sebagai OKU terus meningkat saban tahun.

Ketika ini, Bo De Pagoda menempatkan puluhan kanak-kanak OKU yang dikendalikan lebih 34 sukarelawan sepenuh masa. Mereka terdiri daripada remaja yang menghidap sindrom Down sehingga kepada bayi berusia dua bulan yang mengalami masalah penglihatan.

"Sebahagian besar mereka dijumpai selepas ditinggalkan sama ada di luar pagar pusat perlindungan ini atau di hospital-hospital berdekatan.

"Selain itu, ada juga antara kanak-kanak ini yang dihantar sendiri oleh keluarga mereka kerana faktor kemiskinan," kata Nguyen Thi Thanh Hue, seorang sukarelawan di situ.

Pihak berkuasa Hanoi menganggarkan kira-kira tiga juta penduduk di negara itu terdedah kepada radiasi dioksin Agent Orange. Sejuta daripadanya kini menderita akibat masalah kesihatan termasuk lebih 150,000 kanak-kanak yang dilahirkan sebagai OKU.

Nasib lebih baik

Laporan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) yang dikeluarkan di Danang, sebuah bandar yang mempunyai peratusan tertinggi kadar kanser dan kecacatan selepas kelahiran di negara itu, kanak-kanak OKU merupakan golongan yang sering dipinggirkan oleh masyarakat dunia.

Golongan itu bukan sahaja dibuli, malah berdepan dengan pelbagai diskriminasi masyarakat sekali gus menjejaskan hak asasi mereka sebagai seorang manusia.

Pengarah Eksekutif Tabung Darurat Kanak-Kanak Antarabangsa Bangsa-Bangsa Bersatu (UNICEF), Anthony Lake berkata, terdapat lebih 20,000 kanak-kanak ditempatkan di pusat-pusat perlindungan di negara itu.


GOLONGAN Orang Kelainan Upaya sering terpinggir dalam kelompok masyarakat di Vietnam.


Daripada jumlah itu, katanya, separuh daripadanya merupakan golongan OKU.

"Biarpun nasib mereka lebih terbela di pusat-pusat perlindungan ini namun mereka tidak mendapat pendidikan dan rangsangan yang sewajarnya untuk membantu perkembangan otak.

"Jika ia berterusan, mereka sukar berdikari dan menjalani kehidupan dalam masyarakat," katanya.

Nasib kanak-kanak OKU yang ditempatkan di pusat-pusat perlindungan mungkin lebih baik berbanding rakan-rakan mereka di luar sana yang terpaksa berjuang bersendirian demi meneruskan kelangsungan hidup, lebih-lebih lagi di sebuah negara komunis yang masih belum membangun sepenuhnya seperti Vietnam.

Salah seorangnya Linh Chi, remaja perempuan yang kudung kedua-dua belah kaki dan tangannya sejak dilahirkan.

Menurut ibunya, Trinh Ngoc Thuy, kecacatan yang dialami oleh anaknya itu berpunca daripada datuknya yang merupakan salah seorang mangsa perang yang terdedah kepada kesan radiasi itu satu ketika dahulu.

Disebabkan keadaan dirinya, Linh Chi sering menjadi bahan ejekan masyarakat sekeliling termasuk dibuli rakan-rakan di sekolah.

"Sampai sekarang saya masih tertanya-tanya mengapa fizikal saya berbeza daripada orang lain? Mengapa saya tidak mempunyai kaki dan tangan dan sampai bila saya harus jadi begini?" katanya yang menetap di wilayah Yen Bai, utara Vietnam.

Tiada pembelaan

Lebih malang, biarpun mempunyai anak berstatus OKU, namun keluarga itu tidak mendapat pembelaan sepenuhnya daripada pihak berkuasa negaranya.

Dengan pendapatan ibu bapanya kira-kira empat juta dong (RM594) sebulan, tidak hairanlah Linh Chi masih samar-samar tentang masa depannya.

Lake berkata, terdapat sesetengah ibu bapa yang beranggapan penjagaan kanak-kanak OKU memberi tekanan dan membebankan mereka.

Laporan yang dikeluarkan PBB berpendapat penyelesaian kepada permasalahan itu ialah melalui perubahan sikap terhadap golongan OKU dan sokongan keluarga untuk membolehkan mereka terus berdikari dalam masyarakat.


KESAN radiasi masih dirasai warga Vietnam biarpun peperangan telah berakhir sejak berdekad-dekad lalu.


Menurut laporan itu lagi, pengasingan kanak-kanak OKU di pusat-pusat jagaan seperti yang berlaku pada hari ini akan menyebabkan mereka sukar menjalani kehidupan pada masa hadapan.

"Sama ada dilahirkan normal atau sebagai OKU, mereka seharusnya menerima layanan sama rata dan tidak wajar dipinggirkan," jelasnya.

Ketika ini, pihak UNICEF berusaha melaksanakan beberapa projek perintis di Danang. Antaranya, menyediakan pusat penjagaan harian kanak-kanak OKU.

Umumnya, kerajaan Vietnam komited untuk menjayakannya termasuk membantu golongan OKU di negara itu yang dianggarkan mencecah 6.7 juta orang mengikut semua peringkat usia.

Kos penjagaan

Tambah Lake, negara itu telah mendatangani Konvensyen PBB mengenai Hak-Hak Asasi OKU biarpun tidak mengesahkannya dan kini berusaha menyalurkan peruntukan dalam bentuk wang ringgit kepada keluarga yang mempunyai anak-anak OKU mulai tahun hadapan.

Ketika ini, setiap keluarga perlu menanggung kos penjagaan anak-anak mereka di pusat-pusat berkenaan seperti Nguyen Phuong Anh, yang disahkan menghidap osteogenesis Imperfecta atau penyakit tulang rapuh sekali gus memaksanya bergantung kepada kerusi roda untuk bergerak.

Ibunya sanggup berhenti kerja semata-mata mahu menjaganya dan kini menjadi 'kaki' bagi membolehkan remaja berusia 16 tahun itu bersekolah dan menjalani kehidupan yang serba aktif seperti manusia normal.

"Ia masih sukar kerana sekolah biasa tidak mempunyai kemudahan untuk golongan OKU seperti saya yang bergantung sepenuhnya kepada kerusi roda untuk bergerak.

"Ia merupakan realiti di Vietnam dan saya berharap situasi ini berubah satu hari nanti," katanya.

Phuong Anh yang muncul sebagai salah seorang peserta dalam pertandingan realiti televisyen Got Talent versi Vietnam memberitahu, dia berharap untuk menggunakan statusnya sebagai selebriti satu hari nanti bagi mengubah sikap dan persepsi masyarakat di negaranya terhadap golongan itu.

"Apa yang paling penting, kami mahu mendapat layanan yang sama rata seperti manusia yang normal," katanya.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Komuniti Kita

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Komuniti Kita


Penuntut UIAM sertai Program Bakti Siswa di Kedah

Posted:

Penuntut UIAM sertai Program Bakti Siswa di Kedah

Penuntut UIAM sertai Program Bakti Siswa di Kedah


MAHADZIR (tengah, berdiri baju putih) bersama pelajar UIAM dan keluarga angkat masing-masing yang menyertai Program Bakti Siswa 2013 di Sik, Kedah baru-baru ini.


HUBUNGAN. Sebanyak 55 penuntut Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM) menyertai Program Bakti Siswa 2013 bertemakan Lambaian Kasih dari Kedah selama lima hari di Kampung Sungai Setar Mukim Jeneri, Sik, Kedah baru-baru ini.

Ahli Dewan Undangan Negeri Jeneri, Mahadzir Abdul Hamid telah merasmikan program anjuran Jawatankuasa Perwakilan Mahallah Bilal dan Mahallah Safiyyah UIAM itu yang bertujuan melahirkan lebih ramai pelajar yang ada sahsiah dan jati diri.

Pengetua Mahallah Bilal UIAM, Dr. Khaizuran Abdullah berkata, program keluarga angkat itu berjaya memberi semangat baharu kepada peserta termasuk dari luar negara kerana dapat tinggal bersama keluarga yang bekerja sebagai penoreh getah dan pesawah.

Semasa berada di kampung itu, pelbagai aktiviti diadakan termasuk ziarah silaturahim, gotong-royong, rewang mahabbah, malam kebudayaan dan perlawanan futsal peringkat kampung.

Penduduk daftar SRS untuk kawal keselamatan taman

Posted:

Penduduk daftar SRS untuk kawal keselamatan taman

Penduduk daftar SRS untuk kawal keselamatan taman


YAHYA (duduk, empat dari kanan) bersama sebahagian peronda SRS yang melakukan rondaan di Taman Utama, Alor Setar, Kedah baru-baru ini.


SUKARELA. Sebanyak 35 orang penduduk telah mendaftar menyertai Peronda Skim Rondaan Sukarela (SRS) di Taman Utama, Alor Setar, Kedah baru-baru ini.

Pengerusi Kawasan Rukun Tetangga (KRT) Taman Utama, Yahya Abd. Raof berkata, kesemua ahli SRS tersebut telah menerima kad kuasa sebagai peronda dan diberikan pakaian khas daripada Jabatan Perpaduan Negara dan Integrasi Nasional Kedah serta sebahagiannya dibeli oleh Jawatankuasa KRT Taman Utama.

Rondaan malam yang dijalankan peronda SRS di taman perumahan tersebut bermula pada pukul 12 tengah malam hingga pukul 6 pagi setiap hari dan ia bertujuan mencegah jenayah di kawasan tersebut.

"Peronda SRS akan meronda di kawasan perumahan ini dengan menggunakan motosikal dan melaporkan diri serta mendengar taklimat daripada ketua peronda sebelum memulakan rondaan," katanya.

SPNB tunai zakat perniagaan RM568,142.46 bagi 2011

Posted:

SPNB tunai zakat perniagaan RM568,142.46 bagi 2011

SPNB tunai zakat perniagaan RM568,142.46 bagi 2011


KAMARUL RASHDAN (dua dari kanan) menyerahkan replika cek bernilai RM568,142.46 kepada Mustafa sebagai simbolik penyerahan zakat perniagaan di Kuala Lumpur baru-baru ini.


KEWAJIPAN. Syarikat Perumahan Negara Berhad (SPNB) menyerahkan zakat perniagaan kepada Pusat Pungutan Zakat Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan (PPZ MAIWP) pada satu majlis di Hotel Seri Pacific, Kuala Lumpur baru-baru ini.

Pada majlis itu, SPNB yang diwakili Pengarah Urusannya, Datuk Dr. Kamarul Rashdan menyerahkan replika cek zakat bernilai RM568,142.46 kepada Pengerusi PPZ MAIWP, Datuk Mustafa Abdul Rahman.

Dr. Kamarul berkata, penyerahan zakat itu merupakan pembayaran zakat perniagaan yang pertama oleh SPNB sejak penubuhannya pada tahun 1997.

"Pembayaran ini merupakan sebahagian daripada keuntungan perniagaan yang diperoleh pada tahun 2011 iaitu sebanyak RM83,839,296," jelasnya.

SPNB merupakan syarikat milik penuh Menteri Kewangan yang ditubuhkan untuk menyediakan perumahan mampu milik untuk semua keluarga di seluruh Malaysia.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Negara

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Negara


Proton tawar kereta harga mampu milik esok

Posted:

Proton tawar kereta harga mampu milik esok

Proton tawar kereta harga mampu milik esok

SYED MUNSHE AFDZARUDDIN (tiga dari kiri) dan Mohd. Khamil (tiga dari kanan) pada pelancaran kereta Proton Preve untuk pasaran Indonesia di Hotel Indonesia Kempinski di Jakarta semalam.


JAKARTA – Proton akan menawarkan kepada rakyat Malaysia satu varian kereta keluarannya yang akan dijual dengan harga lebih rendah dan mampu dimiliki oleh semua esok.

Pengerusi Eksekutif Proton, Tan Sri Mohd. Khamil Jamil berkata, pembeli dapat menjimatkan lebih daripada 10 peratus harga untuk kereta varian itu yang akan dilancarkan jualannya di bilik pameran Proton di Mutiara, Damansara.

"Proton menawarkan harga yang lebih rendah, bukan harga yang lebih murah kepada para pembeli, tanpa sebarang kompromi terhadap aspek kualiti malah aspek keselamatannya dipertingkatkan," katanya kepada wartawan Malaysia pada acara pelancaran kereta Proton Preve di Hotel Indonesia Kempinski di sini semalam.

Pelancaran itu dilakukan oleh Duta Besar Malaysia ke Indonesia, Datuk Syed Munshe Afdzaruddin Syed Hassan.

Mohd. Khamil bagaimanapun enggan memberitahu jenis kereta yang akan ditawarkan itu dan meminta rakyat Malaysia menunggu pelancaran jualannya esok.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Ikan bengalan digilai walaupun harga mencecah RM130 sekilogram

Posted:

Ikan bengalan digilai walaupun harga mencecah RM130 sekilogram

Ikan bengalan digilai walaupun harga mencecah RM130 sekilogram


RUDIS (kanan) dan anaknya, Petrus menunjukkan ikan bengalan (atas) dan ikan labang yang ditangkap di Sungai Rajang ketika ditemui di Belaga kelmarin.


BELAGA – Ikan air tawar, bengalan kini menjadi kegilaan ramai ekoran rasa isinya yang enak walaupun harga ikan liar itu dijual sehingga mencecah RM130 sekilogram.

Bengalan atau nama saintifiknya, Puntioplites Bulu atau turut dipanggil tenggalan, merupakan spesies ikan air tawar yang mempunyai nilai pasaran tinggi.

Menurut seorang nelayan, Rudis Tugang, 44, walaupun harga ikan itu tidak setanding dengan harga ikan empurau yang dianggap raja Sungai Sarawak dan ikan semah, keenakan isi bengalan dianggap antara yang terbaik.

"Isinya lembut, padat dan lazat, manakala proses memburunya yang sukar telah membuatkan harga ikan ini sangat mahal sehingga mencecah RM130 sekilogram.

"Bengalan hidup di air bersih dan sungai besar seperti Sungai Rajang," katanya ketika ditemui di sini kelmarin.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Wang lesap, guru tanggung rugi

Posted:

Wang lesap, guru tanggung rugi

Wang lesap, guru tanggung rugi

Oleh ROSLI HASSAN
rosli.hassan@kosmo.com.my


HOCK SING menunjukkan gambar Ken Juan (kiri) dan Kim Hsen yang dicari bagi membantu siasatan kes tipu pada sidang akhbar di Melaka semalam.


MELAKA – Harapan menggunung seorang guru untuk mendapatkan keuntungan berlipat kali ganda dengan melaburkan wang milik keluarganya berjumlah RM19 juta ke dalam akaun simpanan tetap berkecai apabila didakwa ditipu pegawai sebuah bank di sini yang juga merupakan rakan baiknya.

Penipuan berlaku apabila wanita berusia 47 tahun tersebut mengambil keputusan untuk melabur selepas termakan dengan janji manis suspek mengatakan mangsa akan memperoleh lebih banyak faedah jika menyimpan ke dalam simpanan tetap bank tersebut pada penghujung 2010.

Kesemua wang itu dilesapkan suspek dengan cara memasukkannya ke dalam akaun yang diciptanya sendiri menggunakan nama wanita itu sebelum memberi resit palsu untuk meyakinkan mangsa.

Sepanjang tempoh itu, dia telah memindahkan RM8.2 juta daripada RM19 juta daripada akaun ciptaannya ke dalam tiga buah akaun rakan subahatnya secara atas talian setiap hari.

Sementara baki wang itu tidak sempat dipindahkan kerana telah disekat oleh polis yang dapat menjejaki akaun ciptaan suspek tersebut selepas membuat siasatan.

Mangsa dikatakan mahu memeriksa penyata akaun simpanan tetapnya pada awal tahun ini namun dihalang suspek dengan memberikan pelbagai alasan.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Sukan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Sukan


‘Rajagobal harus lebih berani’

Posted:

'Rajagobal harus lebih berani'

'Rajagobal harus lebih berani'

Oleh AHMAD FAZLI MOHD. YADI
fazli.yadi@kosmo.com.my

SKUAD Harimau Malaya hanya mampu meraih satu kemenangan dalam tiga aksi persahabatan yang diharungi di Australia.


BEKAS pemain skuad bola sepak kebangsaan, Datuk Namat Abddullah mahu ketua jurulatih Harimau Malaya, Datuk K. Rajagobal bertindak lebih berani untuk memberikan kepercayaan kepada muka-muka baharu.

Namat berkata demikian ketika diminta mengulas kekalahan kedua skuad Harimau Malaya pada aksi persahabatan di Australia.

Semalam, anak-anak buah Rajagobal tewas 0-2 kepada kelab Australia, Marconi Stallions dalam aksi persahabatan terakhir mereka di negara itu.

Pada aksi persahabatan sulung minggu lalu, Harimau Malaya tewas 2-3 kepada Canberra FC sebelum berjaya membenam Sydney Olympic FC 4-0 Selasa lalu.

Namat memberitahu, keputusan ketiga-tiga perlawanan itu tidak harus dijadikan ukuran, sebaliknya Rajagobal perlu mencari satu ramuan terbaik dalam usaha memantapkan Harimau Malaya menjelang kempen kelayakan Piala Asia 2015 menentang Bahrain Oktober depan.

Beliau percaya skuad kendalian Rajagobal akan bertambah ampuh jika bekas jurulatih Selangor dan Kelantan itu memberikan kepercayaan penuh kepada pemain-pemain baharu.

Namat yakin, persaingan sihat akan berlaku sesama pemain, sekali gus memudahkan Rajagobal untuk memilih pemain-pemain lebih berkualiti.

"Rajagobal sememangnya seorang jurulatih yang berkaliber. Cuma dalam pemerhatian saya, beliau kerap memanggil pemain-pemain yang sama.

"Saya tidak mahu menidakkan taktikal Rajagobal, tetapi jika peluang itu diberikan kepada pemain-pemain yang lebih menonjol, sudah tentu skuad kita memiliki sedikit kelebihan.

"Jadi pada pendapat saya, Rajagobal harus berani untuk memanggil lebih ramai pemain yang mempamerkan aksi konsisten dalam saingan Liga Malaysia (Liga M).

"Secara tidak langsung, beliau akan mendapat lebih ramai pemain alternatif untuk diketengahkan," kata Namat kepada Kosmo! semalam.

Skuad Harimau Malaya dijangka pulang ke tanah air petang Sabtu ini.

Awas penyokong bermasalah

Posted:

Awas penyokong bermasalah

Awas penyokong bermasalah

Oleh AHMAD FAZLI MOHD. YADI
fazli.yadi@kosmo.com.my


HAMIDIN (dua dari kanan) mempengerusikan mesyuarat jawatankuasa pengelola perlawanan akhir Piala FA 2013 di Wisma FAM, Kelana Jaya semalam.


PERSATUAN Bola Sepak Malaysia (FAM) menawarkan insentif sebanyak RM1,000 kepada individu yang berjaya menangkap mana-mana penyokong yang didapati tidak berdisiplin pada aksi final Piala FA antara Kelantan dengan Johor Darul Takzim (Johor DT) di Stadium Nasional, Bukit Jalil 29 Jun ini.

Pengerusi Jawatankuasa Pertandingan Tempatan (JKPT) FAM, Datuk Hamidin Mohd. Amin berkata, pihaknya dengan kerjasama Polis Diraja Malaysia (PDRM) tidak akan teragak-agak mengambil tindakan tegas kepada mana-mana penyokong yang didapati cuba merosakkan suasana harmoni pada perlawanan akhir itu nanti.

"FAM telah bersetuju untuk memberikan insentif kepada mana-mana penyokong yang berjaya melapor atau menangkap penonton yang disahkan membaling atau melontar barang-barang yang tidak dibenarkan seperti mercun dan flare di kawasan stadium nanti.

"Sekiranya pihak FAM atau PDRM berjaya menangkap mereka, kami akan memberikan insentif sebanyak RM1,000 kepada penonton yang berjaya memberikan maklumat kepada FAM," kata Hamidin pada sidang akhbar selepas mempengerusikan mesyuarat jawatankuasa pengelola perlawanan akhir Piala FA di Wisma FAM, Kelana Jaya semalam.

Tambah Hamidin, FAM dengan kerjasama PDRM juga akan melantik 100 penyokong daripada setiap pasukan sebagai marshall dalam aksi final itu nanti.

Dalam perkembangan sama, Hamidin mengumumkan sebanyak 87,000 tiket akan dijual dan Kelantan akan bertindak ebagai pasukan tuan rumah untuk aksi final Piala FA tersebut.

"Kita telah memutuskan beberapa perkara. Pertama, perlawanan akhir Piala FA 2013 diadakan di Stadium Nasional, Bukit Jalil dan berlangsung pada pukul 8.45 malam.

"Kedua, sebanyak 87,000 tiket akan dikeluarkan pada 24 Jun dan kedua-dua pasukan yang beraksi di final, masing-masingnya akan mendapat peruntukan 30,000 tiket.

"Kedua-dua pasukan boleh menjual tiket di tempat masing-masing bermula 25 Jun.

"Baki tiket selebihnya, ia akan dijual di Stadium Nasional bermula 28 Jun sehingga ke hari perlawanan.

"Setiap seorang hanya dibenarkan membeli empat tiket dan harga tiket tidak dinaikkan seperti yang digembar-gemburkan sebelum ini dan ia kekal pada harga RM40 untuk dewasa serta RM5 bagi kanak-kanak.

"Tiket itu dilengkapkan dengan sistem pengesan ultraungu apabila syarikat bertanggungjawab mengendali tiket itu bersetuju untuk mengeluarkan tiket sedemikian bagi menggelak isu 'ulat tiket'," katanya.

Ju Pha 'henjut' dua pingat emas

Posted:

Ju Pha 'henjut' dua pingat emas

Ju Pha 'henjut' dua pingat emas

Oleh SHAHRIL NIZAM ABDULLAH
shahril.abdullah@kosmo.com.my

JU PHA (depan) memimpin perlumbaan scratch pada GP Kebangsaan di Velodrom Kuala Lumpur, Cheras semalam.


PELUMBA muda negara, Ju Pha Somnet merangkul dua pingat emas dan satu perak pada hari kedua Kejohanan Trek Berbasikal Grand Prix (GP) Kebangsaan 2013 di Velodrom Kuala Lumpur, Cheras semalam.

Ju Pha, 20, yang beraksi buat pasukan Perlis, memenangi emas pertamanya dalam acara scratch wanita elit pada sebelah pagi dengan catatan masa 11 minit 35.514 saat (s) bagi menewaskan rakan sepasukannya, Lauretta Eva Adrian yang merekodkan 11:36.132s.

Pingat gangsa menjadi milik pelumba Selangor, Grace Phang Ching Zhen dengan catatan masa 11:36.286s.

Sesi sebelah petang pula menyaksikan Ju Pha memenangi emas keduanya dalam acara 3 kilometer (km) kejar mengejar individu wanita elit dengan menewaskan Grace.

Dia yang dinobatkan Olahragawati Sukan Malaysia (Sukma) 2011, mencatat masa 4:15.204s, sekali gus mengatasi Grace yang merekodkan 4:19.905s manakala pingat gangsa dimenangi pelumba Kedah, Siti fatimah Ismail (4:41.950s).

"Saya meletakkan sasaran empat emas pada kejohanan ini, dua telah saya menangi dan dua lagi adalah dalam acara pecut berpasukan dan point race yang berlangsung esok (hari ini).

"Saya juga berasa gembira kerana pada peringkat kelayakan (3km kejar mengejar individu wanita elit), saya telah berjaya memecah rekod kebangsaan milik saya pada Sukma dua tahun lalu dengan masa 4:14s .

"Jadi kalau dapat dua emas lagi dalam acara pecut berpasukan dan point race nanti lagi bagus," jelasnya.

Bagaimanapun, hajat Ju Pha untuk memenangi kilauan emas ketiga semalam tidak kesampaian apabila dia yang berpasangan dengan Lauretta dalam acara pecut berpasukan tunduk kepada gandingan Terengganu yang menurunkan Ummi Hamimah Mohamad dan Fatehah Mustapa.

Bagi pecut berpasukan kategori lelaki elit pula, trio Selangor yang diketuai Mohd. Rizal Tisin, Muhd. Elmi Jumari dan Hamdan Hamidun berjaya memenangi pingat emas dengan catatan 1:09.519s bagi menewaskan trio Perak, Muhd. Edrus Mohd. Yunos, Muhd. Zawawi Azman dan Muhd. Najib Zainul Azman (1:11.657s).

Loh Sea Keong pula berjaya menyumbang pingat emas kepada pasukan Kelantan apabila memenangi acara scratch lelaki elit dengan masa 14:44.332s untuk menewaskan Muhd. Zawawi Azman.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Varia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Varia


Budaya kerja selamat elak kecelakaan

Posted:

Budaya kerja selamat elak kecelakaan

Budaya kerja selamat elak kecelakaan

MAJIKAN bertanggungjawab menerapkan budaya kerja selamat dalam kalangan pekerja. - Gambar hiasan


SETIAP kali kita menaiki kenderaan untuk ke tempat kerja, kita selalu melihat pekerja pemotong rumput di tepi jalan bekerja tanpa meletakkan sebarang papan tanda amaran.

Begitu juga ada pekerja di tapak binaan yang tidak memakai topi keselamatan atau pakaian yang sepatutnya. Malah, ada yang menolak kampit simen dengan berkaki ayam.

Apakah yang boleh kita tafsirkan daripada semua keadaan tersebut?

Itulah hakikat budaya kerja selamat di kebanyakan tempat kerja di negara ini. Kita tidak pernah berasa bahawa semua tindakan boleh mengundang risiko kepada diri dan juga orang awam lain.

Ia mungkin tidak menjadi isu sekiranya tiada kejadian yang tidak diingini berlaku. Bagaimanapun, cara kerja selamat wajar diberi perhatian sepanjang masa.

Dalam bulan-bulan terakhir ini, beberapa tragedi wajar membuka mata semua pihak mengenai budaya kerja selamat.

Terbaharu, kejadian penyambung Jambatan Kedua Pulau Pinang yang runtuh dan meragut nyawa orang awam. Ia berlaku tidak lama setelah kita dikejutkan dengan berita sebuah bot ekspres penumpang karam di Belaga, Sarawak yang mengorbankan beberapa orang penumpang.

Kesalahan manusia

Sejak sekian lama orang percaya bahawa apabila sesuatu kemalangan berlaku, ia disebabkan oleh kesilapan teknikal atau sebab-sebab yang di luar kawalan manusia.

Hakikatnya, kajian psikologi pada akhirnya merumuskan bahawa kecuaian manusia adalah punca kepada kebanyakan tragedi besar yang berlaku.

Tragedi letupan reaktor nuklear Chernobyl di Ukraine pada tahun 1986 merupakan sejarah malang bagi umat manusia.


KEGAGALAN mematuhi peraturan menyebabkan risiko kemalangan lebih tinggi di tempat kerja. - Gambar hiasan


Ia bukan sekadar mengorbankan nyawa, malah radiasi nuklear terus mengancam nyawa penduduk sekitarnya sehingga hari ini.

Pengkaji merumuskan bahawa letupan nuklear itu diibaratkan sebagai pemandu nakal yang gagal mengendalikan kenderaannya.

Dunia juga menyaksikan bahawa pengabaian terhadap budaya selamat ini telah mengorbankan banyak nyawa.

Pada tahun 2003, kapal angkasa Columbia telah meletup ketika cuba memasuki semula atmosfera bumi. Kesemua tujuh orang angkasawan yang berada dalam kapal angkasa tersebut terkorban.

Walaupun diandaikan terdapat kerosakan teknikal, pasukan panel penyiasat kemudian mendapati banyak isu mengenai budaya kerja selamat yang diabaikan oleh pihak Pentadbiran Aeronautik dan Angkasa Lepas Kebangsaan (NASA) Amerika Syarikat.

Sebenarnya, ini bukanlah kali pertama tragedi kapal angkasa meragut nyawa manusia. Pada tahun 1986, kapal angkasa Challenger meletup dan musnah selepas beberapa saat dilancarkan.

Kajian-kajian selepas itu mendapati mereka yang terlibat dalam projek berkenaan telah mengabaikan peraturan keselamatan. Antara lainnya disebabkan oleh kekangan kewangan dan faktor ekonomi.

Peraturan

Begitulah juga yang selalu terjadi dalam banyak kes kemalangan di tempat kerja yang lain. Sikap dan kelakuan manusia itulah yang telah mencetuskan banyak tragedi sehingga mengancam nyawa dan keselamatan orang ramai.


NEGARA dikejutkan dengan kejadian runtuhan susur keluar jalan di Jambatan Kedua Pulau Pinang pada 6 Jun lalu. - Gambar hiasan


Dalam budaya kerja kita, aspek keselamatan ini masih lagi terkebelakang. Budaya kerja selamat ini pula perlu dimulai oleh pihak pengurusan atau majikan kerana merekalah yang mampu melaksanakan peraturan dan mengawal pekerjanya.

Peraturan yang ditetapkan oleh pihak pemerintah tidak akan membantu sekiranya majikan tidak memberikan perhatian.

Peraturan yang ada juga tidak dapat mengubah apa-apa sekiranya keuntungan wang ringgit menjadi keutamaan, sekalipun mengabaikan keselamatan pekerja.

Mutakhir ini, dengan kebanjiran pekerja asing yang mungkin datang daripada pelbagai latar belakang dan budaya, perhatian terhadap budaya kerja selamat sepatutnya diperketatkan lagi.

Mereka yang datang dari negara miskin misalnya, mungkin tidak menghiraukan aspek keselamatan kerana apa yang utama bagi mereka adalah untuk mendapatkan upah bagi menyara keluarga mereka.

Mereka juga mungkin berhadapan dengan masalah bagi membaca Prosedur Operasi Standard tertentu yang mungkin ditulis dalam bahasa Melayu atau Inggeris.

Sebab itu, hanya dengan pelaksanaan peraturan yang tegas kita mampu membina budaya kerja selamat.

Raikan bapa dengan hidangan istimewa

Posted:

Raikan bapa dengan hidangan istimewa

Raikan bapa dengan hidangan istimewa

Oleh NADIA SHAIFUL BAHARI

CHEF Eksekutif, Jaffery Othman (kiri) bersama Chef Sos, Vishan Letchemana menunjukkan sebahagian hidangan bagi meraikan sambutan Hari Bapa di Hotel Best Western.


MASIH mencari-cari lokasi menarik untuk meraikan bapa tercinta sempena Hari Bapa tahun ini? Apa kata anda membawa insan teristimewa itu dan ahli keluarga lain ke Restoran Kembali Kitchen di Hotel Best Western yang terletak di Dua Sentral, Kuala Lumpur.

Hotel tersebut menawarkan hidangan minum petang yang lazat. Suasana santai dengan hiasan dalaman mewah di Kembali Kitchen pasti membuatkan bapa anda berasa gembira.

Tawaran istimewa pada hari Ahad ini yang bermula pukul 12 tengah hari hingga 4 petang menyediakan pilihan hidangan bercita rasa tempatan dan antarabangsa.

Antara hidangan tersebut termasuk pelbagai jenis pilihan salad segar, kambing panggang dengan sos cendawan, rendang tok, ayam lemon, ketam cili Singapura dan stik ikan salmon selain pemanis mulut.

Pengurus Komunikasi Korporatnya, M. Pugeneswary memberitahu, setiap bapa akan diberikan hadiah menarik sebagai cenderamata sebaik sahaja melangkah masuk ke Kembali Kitchen.

"Ia merupakan peluang terbaik buat anak-anak memanjakan bapa masing-masing sebagai salah satu cara menghargai jasa dan pengorbanan mereka," katanya ketika ditemui pada majlis pengenalan menu istimewa Hari Bapa di hotel tersebut baru-baru ini.

Kembali Kitchen beroperasi pada hari Isnin hingga Sabtu dari pukul 6 pagi hingga 10.30 malam merangkumi sarapan, tengah hari dan makan malam.

Superman semakin hebat

Posted:

Superman semakin hebat

Superman semakin hebat

Oleh NURUL NAFISAH MAZLAN


SUPERMAN kembali beraksi dalam usahanya menyelamatkan penduduk Bumi.


LAYAR PERAK minggu ini membawakan filem lakonan Henry Cavill, pemegang watak adiwira Superman dalam Man of Steel, Clark Kent.

Dalam filem itu, Clark Kent iaitu Superman yang berasal dari planet Krypton telah dihantar untuk menyelamatkan masyarakat Bumi daripada ancaman penjahat.

Kent yang tidak tahu dirinya memiliki kuasa luar biasa buntu memikirkan cara untuk menghadapi musuhnya. Tontonlah filem aksi hebat arahan Zack Snyder ini bagi mengetahui kesudahannya.

Dalam pada itu, bagi mereka yang gemarkan produksi Buku Fixi berjudul Pecah, inilah masanya untuk menonton versi filem siri tersebut.

Filem hebat lakonan Tony Eusoff dan Izreen Azminda itu berkisar mengenai rompakan bersenjata oleh Alan, Herman, Radi dan Don di sebuah bank terkemuka dan kekecohan yang berlaku selepas itu.

Pecah edaran Grand Brilliance Sdn. Bhd. dijangka menggegarkan industri perfileman tempatan yang dahagakan karya penuh aksi seperti ini.

Sementara itu, setelah sekian lama tidak berlakon, kemunculan Andy Lau sebagai seorang perisik khas dalam filem Switch bakal mengubat rindu para peminatnya.

Dia mempunyai misi untuk melindungi lukisan terkenal Fu Chun Shan Ju Tu yang menjadi sasaran samseng Jepun (Tong Dawei).

Man of Steel

Tarikh tayangan: 13 Jun 2013

Genre: Aksi

Durasi: 2 jam 22 minit

Pengarah: Zack Snyder

Pelakon: Henry Cavill, Amy Adams, Michael Shannon, Russell Crowe, Kevin Costner dan Diane Lane

Sinopsis: Aksi seorang wartawan, Clark Kent lakonan Henry Cavill kembali menemui penonton dengan jalan cerita yang mendebarkan. Dalam filem ini, tempat asal dan bagaimana adiwira itu mendapat kuasa sakti turut dibongkar.


PELBAGAI kekecohan berlaku apabila sekumpulan lelaki merompak sebuah bank.


Pecah

Tarikh tayangan: 13 Jun 2013

Genre: Aksi

Durasi: 1 jam 25 minit

Pengarah: Asrull Hisyam

Pelakon: Tony Eusoff, Izreen Azminda,

Sofi Jikan dan Fizz Fairuz

Sinopsis: Filem terbitan Lightbulb Pictures dan edaran Grand Brilliance Sdn. Bhd. ini mengisahkan cerita yang diadaptasikan daripada novel karya Khairulnizam Bakeri keluaran syarikat penerbitan novel, Buku Fixi. Ia berkisarkan mengenai sebuah rompakan bersenjata oleh Alan, Herman, Radi dan Don di sebuah bank terkemuka. Selepas itu, pelbagai kekecohan berlaku dalam kalangan mereka.

Switch

Tarikh tayangan: 13 Jun 2013

Genre: Aksi

Durasi: 1 jam 45 minit

Pengarah: Jay Sun

Pelakon: Andy Lau, Lin Chi Ling dan Zhang Jing Chu

Sinopsis: Filem Switch mengisahkan seorang perisik khas yang mahu menyatukan kembali lukisan Fu Chun Shan Ju Tu yang telah dipecahkan kepada dua bahagian pada 300 tahun yang lalu. Dilakonkan oleh Andy Lau sebagai perisik khas, filem ini bakal memperlihatkan kemampuan Andy yang memegang watak Xiao Jinhan menyelesaikan tugasannya.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online


FAM tawar RM1,000 kepada individu tangkap penyokong bermasalah

Posted:

FAM tawar RM1,000 kepada individu tangkap penyokong bermasalah

FAM tawar RM1,000 kepada individu tangkap penyokong bermasalah

13/06/2013 10:01pm

PETALING JAYA - Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM) menawarkan insentif sebanyak RM1,000 kepada individu yang berjaya menangkap mana-mana penyokong yang didapati tidak berdisiplin pada aksi final Piala FA antara Kelantan dan Johor Darul Takzim (Johor DT) di Stadium Nasional, Bukit Jalil 29 Jun ini.

Pengerusi Jawatankuasa Pertandingan Tempatan (JKPT) FAM, Datuk Hamidin Mohd. Amin berkata, pihaknya dengan kerjasama Polis Diraja Malaysia (PDRM) tidak akan teragak-agak untuk mengambil tindakan tegas kepada mana-mana penyokong yang didapati cuba merosakkan suasana harmoni pada perlawanan tersebut.

"FAM telah bersetuju untuk memberikan insentif kepada mana-mana penyokong yang berjaya melapor atau menangkap penonton yang disahkan membaling atau melontar barang-barang yang tidak dibenarkan seperti mercun dan flare di kawasan stadium nanti.

"Sekiranya FAM atau PDRM berjaya menangkap mereka, kami akan memberikan insentif sebanyak RM1,000 kepada penonton yang berjaya memberikan maklumat kepada FAM," kata Hamidin pada sidang akhbar selepas mempengerusikan mesyuarat perlawanan akhir Piala FA di Wisma FAM, di sini hari ini. - KOSMO!

Guru wanita kerugian RM19.2 juta dipercayai ditipu pegawai bank

Posted:

Guru wanita kerugian RM19.2 juta dipercayai ditipu pegawai bank

Guru wanita kerugian RM19.2 juta dipercayai ditipu pegawai bank

13/06/2013 9:11pm

MELAKA - Seorang guru wanita, daripada keluarga berada, yang membuat simpanan tetap di sebuah bank di negeri ini kerugian RM19.2 juta dipercayai ditipu seorang pegawai di bank itu.

Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Komersial (JSJK) Melaka, Superintendan Soh Hock Sing berkata, wanita berusia 47 tahun itu membuat simpanan antaranya dalam bentuk cek, bank draf dan tunai sejak 2010 selepas suspek dipercayai menawarkan kadar bunga yang tinggi untuk simpanan tetap.

"Sejak itu mangsa membuat 81 transaksi dan 80 daripadanya telah dikeluarkan

slip penerimaan manakala satu belum diterima," katanya kepada pemberita pada sidang akhbar di sini, hari ini. - Bernama

30,000 tiket untuk Kelantan dan Johor DT

Posted:

30,000 tiket untuk Kelantan dan Johor DT

30,000 tiket untuk Kelantan dan Johor DT

13/06/2013 8:51pm

KUALA LUMPUR - Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM) telah memperuntukkan 30,000 tiket masing-masing kepada Kelantan dan Johor Darul Takzim (Johor DT) bagi perlawanan akhir Piala FA antara dua pasukan berkenaan di Stadium Nasional Bukit Jalil di sini pada 29 Jun ini.

Pengerusi Jawatankuasa Pengelola Perlawanan Akhir Piala FA, Datuk Hamidin

Mohd Amin berkata, baki 27,000 lagi tiket akan dijual di stadium berkenaan pada 28 Jun ini bermula 9 pagi.

"Pengagihan tiket kepada kedua-dua pasukan dilakukan pada 24 Jun ini dan

mereka boleh menjual di negeri masing-masing keesokannya," katanya kepada

pemberita selepas mempengerusikan mesyuarat jawatankuasa berkenaan di Wisma FAM, Kelana Jaya di sini, hari ini. - Bernama

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Dunia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Dunia


Sejuta barang tiruan dimusnahkan di Perancis

Posted:

Sejuta barang tiruan dimusnahkan di Perancis

Sejuta barang tiruan dimusnahkan di Perancis

SEORANG anggota polis sempadan Perancis menunjukkan sebuah beg tiruan di Vertou, barat Perancis kelmarin sebelum ia dimusnahkan.- afp


PARIS - Pihak berkuasa Perancis memusnahkan lebih sejuta barangan tiruan termasuk beg palsu Hermes dan minyak wangi berjenama dalam satu operasi yang diadakan di seluruh negara itu kelmarin.

Menteri Perdagangan, Nicole Bricq menyifatkan kegiatan itu sebagai jenayah ekonomi yang melibatkan semua sektor, memusnahkan kerjaya dan mengancam pengguna.

Bricq turut menghadiri salah satu sesi pelupusan yang diadakan di Chilly-Mazarin, barat Paris.

Bricq berkata, pembuat barangan tiruan mengakibatkan kerugian besar kepada ekonomi Perancis sehingga enam bilion euro (RM25.1 billion) setiap tahun.

Barangan tiruan itu turut dimusnahkan di beberapa bandar utama seperti Marseille, Bordeaux, Lyon dan Rouen.

Antara barangan yang dimusnahkan ialah produk jenama terkenal seperti Dolce&Gabbana, Dior, Lacoste, jam tangan Rolex, kasut, telefon dan permainan.

Pegawai Perancis memberitahu, hampir 70 peratus daripada produk tiruan itu dibawa masuk dari Asia dan kira-kira satu pertiga daripadanya telah dibeli menerusi jualan di internet. - AFP

Motosikal vintaj dijual pada harga AS$5,000 seunit

Posted:

Motosikal vintaj dijual pada harga AS$5,000 seunit

Motosikal vintaj dijual pada harga AS$5,000 seunit


ORANG ramai mengerumuni sebuah motosikal vintaj buatan Rusia yang dipamerkan di Hanoi baru-baru ini.- AFP


HANOI - Pameran motosikal vintaj yang diadakan di sini nyata menarik perhatian pengunjung dari dalam dan luar negara.

Acara itu mengumpulkan banyak model motosikal yang dihasilkan pada era Soviet Union. Motosikal yang lengkap dengan tempat duduk penumpang di sebelah kanannya pernah digunakan oleh pasukan polis dan tentera Vietnam.

Antara mekanik yang bertanggungjawab membaik pulih jentera tersebut ialah Tran Chi Cong yang memiliki pengalaman selama 20 tahun. Dia yang pakar dalam aspek baik pulih motosikal vintaj itu mempunyai sebuah bengkel di pinggir bandar Hanoi.

Menurut Cong, motosikal vintaj yang sudah sempurna dijual kepada pengumpul dan peminatnya pada harga sekitar AS$5,000 (RM15,000) seunit. - AFP

Pameran barangan Ringo Starr di Muzium Grammy

Posted:

Pameran barangan Ringo Starr di Muzium Grammy

Pameran barangan Ringo Starr di Muzium Grammy


Ringo Starr


LOS ANGELES - Sejumlah barangan peribadi bekas pemain drum kumpulan legenda The Beatles, Ringo Starr dipamerkan dalam satu pameran berjudul Ringo: Peace & Love.

Pameran di Muzium Grammy di sini bermula kelmarin hingga Mac 2014.

Ia menonjolkan beberapa barangan yang mempunyai kaitan dengan kerjaya muzik Starr, 72, selepas dia mencipta populariti bersama The Beatles.

Antara barangan menjadi tumpuan ialah peralatan drum Ludwig yang digunakan Starr semasa membuat persembahan dalam program The Ed Sullivan Show bersama The Beatles.

Selain itu, pakaian yang pernah digayakan Starr semasa era album Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band di antara tahun 1966 dan 1967 turut mendapat perhatian.

Kumpulan The Beatles ditubuhkan oleh John Lennon, Paul McCartney, George Harrison dan Starr di Liverpool, England pada tahun 1960-an.

Hanya McCartney dan Starr anggota The Beatles yang masih hidup selepas Lennon ditembak mati di New York pada tahun 1980.

Harrison pula meninggal dunia 12 tahun lalu akibat kanser paru-paru. - Reuters

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Hiburan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Hiburan


Kematangan Remy Ishak

Posted:

Kematangan Remy Ishak

Kematangan Remy Ishak

LAPAN tahun lalu, Mohd. Zalimi Ishak bukan sesiapa. Dia hanya seorang pekerja biasa di sebuah hotel terkemuka di ibu kota. Ia berbeza kini. Kini, ke mana kaki melangkah dan perlakuannya diperhatikan khalayak. Dirinya menjadi buah mulut dan kegilaan wanita. Satu hal yang cukup luar biasa dan sukar diterima, sehingga membuatkan dia melalui fasa kejutan budaya yang hampir merosakkan imejnya dengan pihak media.

Itu pengakuan yang diluahkan lelaki yang lebih dikenali dengan nama komersialnya, Remy Ishak.

Bicara larut malam kami di Seoul, Korea Selatan sewaktu sama-sama mengikuti rombongan pemenang Anugerah Skrin 2011 & 2012 ke negara tersebut selama seminggu minggu lalu, berlangsung santai.

Sesekali, boleh dilihat aktor yang memenangi kategori aktor terbaik dalam anugerah tersebut itu cuba mencari zon selesa dalam beberapa persoalan berkaitan kontroversi tentang dirinya.

Namun, semua persoalan yang 'ditembak' kepadanya disambut dengan kemas. Satu persatu dia menjawab dengan penuh hemah, termasuk isu panas baran, putus cinta dengan pelakon Tiz Zaqyah dan hala tuju kariernya pada masa depan.

Mula bicara, Remy bercerita panjang tentang keterjebakan dirinya dalam dunia hiburan.

Dia mengaku, keinginan untuk menjadi pelakon telah wujud sejak di bangku sekolah.

Lantas, usai tingkatan lima, tanpa memberitahu ibunya, dia kerap turun naik bas dari Melaka ke Kuala Lumpur untuk menghadiri pelbagai uji bakat yang dilihat menerusi iklan dalam akhbar.

"Ramai orang salah sangka tentang penglibatan saya sebagai anak seni yang bermula daripada pertandingan seperti Hero Remaja dan sebagainya.

"Ironi, saya tidak pernah memasuki sebarang pertandingan. Saya menjadi pelakon melalui pelbagai uji bakat yang saya hadiri. Saya yakin diri yang kononnya saya memang berbakat sebagai seorang pelakon," katanya tersenyum mengimbas kisah perdana dia hadir sebagai pelakon.

Bagaimanapun, tidak semudah seperti yang disangka, dia kerap ditolak atas alasan tidak cukup kacak, jauh sekali mempunyai pakej komersial untuk dijual kepada khalayak.

Hampir berputus asa, lalu dia mencari pekerjaan dalam bidang perhotelan yang menjadi mata pencariannya selama lima tahun, sebelum takdir kehidupan bertemu noktah yang membahagiakan.

Pertemuan dengan sutradara yang telah dianggap sebagai abangnya, Osman Ali merubah segalanya. Pada waktu dia menerima tawaran untuk melanjutkan pelajaran dalam bidang perhotelan yang dibiayai sepenuhnya oleh hotel tempat dia bekerja ke luar negara, Remy perlu memilih untuk menjadi pelakon dengan tawaran membintangi karya arahan Osman, Aquarium Cinta.

"Akhirnya, saya memilih untuk menjadi pelakon dan terlibat dalam karya Aquarium Cinta. Sayangnya, karya tersebut hanya separuh jalan.

"Saya mula berasa menyesal kerana tidak memilih untuk sambung belajar, namun saya yakin bahawa hikmah dan rezeki menjadi pelakon tetap ada dan saya benar kerana tidak lama selepas itu saya terlibat dalam filem Anak Halal. Dari situ, karier seni saya terus bermula," katanya sambil bersandar tenang di kerusi.

POSE Remy bersama Umie Aida dan Puteri Balqis di stesen televisyen KBS di Seoul, Korea Selatan.


Bermula dengan Anak Halal, namun nama Remy menjadi sebutan menerusi drama bersiri Nur Kasih. Remy Ishak tiba-tiba menjadi begitu terkenal, digilai dan memberi pengaruh yang luar biasa terhadap peminat perfileman tempatan.

Deretan karya lakonannya yang lain menyusul, termasuk drama-drama bersiri yang mencapai hit tersendiri termasuk yang sedang hangat ditayangkan, Cinta Jangan Pergi.

Pada saat populariti melingkari dirinya, Remy ironinya mengalami kejutan budaya yang begitu tinggi.

Luahnya: "Saya jadi bingung dan rimas kerana saya tidak pernah meletakkan diri sebagai artis popular atau selebriti. Saya hanya orang biasa. Sementelah pada waktu itu, saya masih baharu dalam bidang ini.

"Jadi saya berasa tertekan dan kurang selesa apabila sering diasak dengan pelbagai persoalan daripada pihak media. Ini kerana pada waktu itu juga, saya menutup diri saya, terutama tentang kehidupan peribadi saya. Saya berfikir mengapa khalayak perlu ambil tahu kisah diri saya berbanding karier saya.

"Namun kini, selepas lebih lapan tahun menjadi anak seni dan telah melalui fasa-fasa kejutan dan ketegangan sebegitu, saya sudah memahami corak dunia hiburan.

"Saya minta maaf jika ramai yang kurang senang dengan sikap saya yang kelihatan agak dingin sebelum ini. Saya kini lebih tenang dan terbuka, asal ia tidak keterlaluan."

Lanjut Remy lagi, dia kini semakin matang dengan setiap pengalaman yang telah dilaluinya. Sepak terajang yang dilaluinya sepanjang lapan tahun dianggap satu proses yang baik buat dirinya.

Melabelkan diri sebagai seorang pejuang, dia tidak akan mengalah. "Sebaliknya, saya akan terus berjuang kerana pada awal menjadi anak seni, saya sudah tanam dalam diri untuk apa jua situasi saya harus berjuang," katanya.

Panas baran

Satu pemikiran buruk yang tidak pernah terlepas daripada dirinya ialah label pemarah, panas baran dan kaki pukul.

Remy nampak kurang selesa saat persoalan tersebut dilontarkan kepadanya. Secara jujur, pinta Remy dia tidak mahu membangkitkan hal seumpama itu.

"Saya harap selepas ini, tidak lagi diajukan persoalan seperti ini. Saya bukan pemarah, panas baran atau kaki pukul.

"Mungkin, pada fasa saya menerima kejutan budaya, saya bersifat agak dingin, lantas label tersebut terus melekat. Hakikatnya saya tidak begitu," jelasnya yang turut memberitahu tidak mahu membuat ibunya susah hati dengan khabar negatif seumpama ini.

Mengaku secara peribadi dirinya seorang yang pemalu dan kekok untuk bergambar apatah lagi dipuja peminat yang sering mahu mengetahui tentang dirinya, dia menafikan dirinya perasan bagus.

Ujar anak kedua daripada empat beradik ini, dia tidak pernah menilai dirinya sebagai seorang yang bagus atau hebat. Baginya, tempoh lapan tahun yang dilaluinya sebagai anak seni ini adalah proses pembelajaran yang perlu diteruskan.

"Saya tidak pernah berasa diri saya bagus atau meletakkan diri saya lebih baik daripada pelakon lain. Sejujurnya, saya masih dalam proses belajar dan bekerja keras untuk memastikan karier saya berjalan lancar," katanya.

Justeru, dia juga tidak kisah untuk terbabit dengan produksi kecil atau baharu seperti penglibatannya dalam filem akan datang yang berjudul CEO. Filem aksi komedi yang mengandingkan dirinya dengan Beto Kushairy menurut Remy bakal diarahkan oleh pengarah baharu, Razaisyam di bawah produksi baharu, ARA Film.

Bagaimanapun, katanya apa yang penting, produk tersebut berkualiti dan memberi impak yang baik kepada masyarakat.

"Saya mengaku, saya harus selektif dan mementingkan tentang proses sesebuah karya, namun itu tidak bermakna saya tidak membuka ruang untuk orang baharu mengambil saya berlakon. Apa yang penting, semua harus profesional," katanya yang menonton semula hasil lakonannya untuk memperbaiki kelemahannya.


REMY, Umie Aida dan Eja sempat bergambar bersama para peminat mereka yang merupakan rakyat Malaysia yang kebetulan sedang bercuti di Seoul.


Wanita

Hampir menutup bicara dengan lelaki berusia 31 tahun ini, persoalan tentang cinta umpama satu bom jangka yang juga mahu dielakkannya.

Remy banyak tersenyum daripada menjawab persoalan yang dilontar kepadanya, umpama satu gambaran jelas bahawa hatinya yang pernah dirobek carik satu ketika dahulu kini sedang disulam semula dengan benang-benang asmara.

"Selepas putus cinta dahulu, kini saya boleh mengaku yang hati saya telah pulih daripada kekecewaan. Ia (kecewa) pulih dengan secara berperingkat-peringkat dan saya kini bahagia menjalani kehidupan sebagai lelaki solo.

"Ya, pada usia 31 tahun, saya memang ada perancangan untuk berkahwin, tapi bukan sekarang.

"Buat masa ini, saya mahu fokus pada karier dan menambah aset untuk kelangsungan hidup saya. Niat saya, jika saya bertemu jodoh semula, saya mahu menyediakan segala keperluan yang lengkap untuk bakal isteri saya.

"Jadi sekarang, saya perlu mencari seorang teman hidup yang ikhlas menerima saya sebagai Remy yang bukan pelakon dahulu," jelasnya yang tidak menolak untuk jatuh cinta dengan rakan pelakon atau wanita di luar lapangan seni.

Ditanya tentang hubungannya dengan aktres Maya Karin yang mengaku dirinya kini sedang mengenali hati budi seseorang, Remy pantas menjelaskan bahawa lelaki yang dimaksudkan Maya bukan dirinya.

Tegasnya: "Saya dan Maya memang tidak pernah bercinta. Kami hanya kawan dan saya sangat selesa berkawan dengannya kerana sifat dia yang terbuka. Jika dia memberitahu telah berjumpa seseorang, saya tumpang gembira."

Ditebak adakah dia menerima konsep jodoh pilihan keluarga atau wanita memulakan langkah pertama memandangkan dia kini berstatus solo, Remy ketawa mengekeh.

Dalam malu-malu dia menjawab: "Jodoh dipilih keluarga, mungkin tidak kerana saya lebih selesa memilih wanita pilihan sendiri.

"Bagaimanapun, jika ada wanita yang mengurat saya dulu, saya boleh terima konsep itu."

Amy, Misha, Fara bersedia

Posted:

Amy, Misha, Fara bersedia

Amy, Misha, Fara bersedia

Oleh IZRINDA BADROLHISHAM

DALAM karakter. Misha, Mardiana dan Amy dengan gaya masing-masing pada sesi latihan.


TIDAK dapat dinafikan tarikan utama pementasan teater Nyonya & The Gang yang bakal dipentaskan di Istana Budaya dari 14 hingga 20 Jun ini sudah tentu kemunculan tiga serangkai nama terkenal tanah air iaitu Misha Omar, Amy Mastura dan Fara Fauzana.

Bermula esok, ketiga-tiga Misha, Amy dan Fara dijangka menggegarkan pentas Istana Budaya dengan aura dan skil lakonan masing-masing.

Bagi Misha, ini bukan kali pertama dia muncul di pentas teater. Sebelum ini, dia turut bergiat aktif dalam pementasan teater seperti Muzikal Tun Mahathir 1, Muzikal Tun Mahathir 2, Monolog Gadis Yatim dan Mak Dara Nyonya.

Dia juga pernah memegang watak Dara dalam teater Uda dan Dara karya Sasterawan Negara, Allahyarham Datuk Dr. Usman Awang.

Justeru, apakah pengalaman yang diraihnya sepanjang menjalani latihan khususnya sebelum dia muncul untuk teater Nyonya & The Gang?

Ujar Misha, tempoh untuk menghafal skrip sangat penting sebelum memulakan latihan bersama rakan-rakan yang lain. Ia menjadi faktor utama sebelum menghayati sesuatu watak.

"Saya mula berlatih sejak tiga minggu lalu secara berperingkat-peringkat. Latihan bersama rakan-rakan lain amat penting. Selain boleh menghafal skrip, kita juga dapat serasikan watak bersama pasangan.

"Saya agak berdebar-debar juga kerana kadangkala apa yang dialami ketika latihan berbeza daripada situasi sebenar semasa pementasan.

"Saya, Amy dan Fara akan muncul dalam Nyonya sebagai tiga orang keponakan yang bermaksud anak saudara perempuan kepada watak Tuan lakonan Taiyuddin Bakar.

"Persiapan saya sekarang sudah 60 peratus dan insya-Allah, saya akan buat yang terbaik.

"Amy banyak membantu saya mendalami watak memandangkan pasangan (lakonan) saya, Fara agak sibuk dengan jadual kariernya.

"Saya memahaminya, tetapi sebenarnya dia perlu ada supaya kami mendapat keserasian bersama," akui Misha ketika ditemui pada sesi latihan Nyonya & The Gang di Istana Budaya baru-baru ini.


DARI kanan, Misha, Mardiana dan Amy sedang mencuba kostum yang bakal digayakan mereka semasa pementasan Nyonya & The Gang.


Fara tidak hadir pada sesi latihan tersebut tetapi Amy dan Misha meneruskan latihan bersama seorang lagi pelakon Nyonya & The Gang iaitu Mardiana Alwi yang bakal merealisasikan karakter Nyonya.

Bagi Amy yang sudah lama berkecimpung dalam dunia teater, persediaannya sama seperti pelakon lain yang bakal merealisasikan pelbagai karakter untuk teater itu.

Amy pernah muncul dalam teater Siti Di Alam Fantasia pada tahun 2000, Muzikal Gamat 1 (2009) dan Muzikal Gamat 2 (2010).

"Saya banyak menjalani latihan. Melalui latihan tersebut saya dapat menghafal skrip dan yang paling penting, saya sentiasa mengikut kehendak pengarah. Walaupun sangat sibuk dengan beberapa penggambaran produksi lakonan lain, saya tetap datang untuk berlatih teater ini," ujar Amy.

Sementara itu, menurut pengarah teater Nyonya & The Gang, Rosminah Mohd. Tahir, bagi proses teori dan praktikal dalam lakonan, ia hampir 90 peratus lengkap.

Rosminah berpendapat bahawa Amy, Misha dan Fara tiada masalah untuk bekerjasama mewujudkan keserasian menerusi watak masing-masing.

"Ruang latihan sangat berbeza daripada ruang sebenar semasa pementasan. Jadi, apa yang saya lakukan adalah sentiasa melakukan latih tubi untuk memantapkan lakonan mereka.

"Sekarang, saya hanya guna mock up set sebelum ke set yang sebenar.

"Memang belum nampak sempurna lagi, tetapi saya akan pastikan pelakon-pelakon dapat menguasai watak apabila berada di set sebenar lima hari sebelum pementasan," jelasnya yang cukup dikenali menerusi hasil arahannya untuk pementasan teater Teater Lantai T. Pinkie.

Razali kahwini guru tari sekolah

Posted:

Razali kahwini guru tari sekolah

Razali kahwini guru tari sekolah

Oleh FATEN SAPHILLA MOHAMED ISA


RAZALI dan isteri mula serius dengan hubungan mereka sejak enam bulan lalu.


SEMUANYA tercetus selepas gambar pernikahannya tersebar menerusi laman Facebook milik selebriti Roslan Shah. Menerusi laman sosial itu, Roslan telah melahirkan perasaan terkilannya.

Ini kerana sebagai individu yang pernah rapat dengan Razali, malah mengenali keluarganya, dia bukan sahaja tidak dijemput, malah langsung tidak mengetahui mengenai pernikahan Razali itu.

"Dia (Razali Hussein) menikah pada Jumaat, 7 Jun lalu. Saya hanya mendapat tahu mengenainya pada Ahad, 9 Jun daripada individu yang hadir pada majlis perkahwinannya itu. Mereka tanya kenapa saya tidak dijemput, sedangkan kami kenalan rapat," ujarnya kepada Kosmo!.

Sehubungan itu, Kosmo! segera menghubungi aktor berusia 37 tahun itu bagi mendapatkan pengesahan selanjutnya.

Razali akhirnya mengakui dia sudah berkahwin dengan seorang guru tari sekolah bernama Nik Nor Azlina pada Jumaat lalu di Masjid Az-Zubair Ibnu Awwam, Cheras, Kuala Lumpur.

Dia sah bergelar suami kepada wanita berusia 29 tahun itu dengan mas kahwin berjumlah RM120 manakala wang hantaran sebanyak RM13,000.

Majlis resepsi pasangan itu pula berlangsung Sabtu, 8 Jun lalu di Kompleks Sukan Desa Tasik, Bandar Tasik Selatan. Ia hanya dihadiri oleh keluarga dan teman-teman terdekat pelakon dan juga penyanyi itu termasuk beberapa peserta program realiti Audition dan juga penyanyi Farhan AF.

Kosmo!: Tahniah Razali. Kenapa rahsiakan berita baik ini (kahwin)?

RAZALI: Bukan merahsiakan, cuma memang tidak jemput media kerana ia dibuat di sebelah pihak perempuan. Saya jemput adik-beradik sahaja. Insya-Allah, kenduri pihak saya nanti iaitu di Pulau Pinang saya akan jemput pihak media.

Anda diketahui umum berkawan baik dengan Roslan Shah, tetapi kenapa anda tidak menjemputnya?

Saya memang tidak menjemput mana-mana kawan sebab itu majlis di sebelah pihak perempuan.

Bagaimana pula kawan-kawan anda daripada program realiti Audition dan juga penyanyi Farhan AF boleh hadir pada majlis tersebut?

Isteri saya kenal dengan mereka dan disebabkan itu mereka dijemput.

Roslan menyuarakan rasa terkilan kerana dia tidak dijemput ke majlis perkahwinan anda. Boleh komen?

Ketika itu saya dapat tahu Roslan berada di Singapura melawat ibunya yang sakit. Sebab itulah saya tidak menjemputnya. Bagaimanapun, saya sudah menjemput Roslan untuk majlis resepsi sebelah saya yang akan berlangsung di Pulau Pinang

RAZALI bakal menjemput pihak media untuk majlis resepsi yang bakal diadakan selepas Aidilfitri nanti.


Bilakah majlis di Pulau Pinang itu akan diadakan?

Saya merancang untuk adakan majlis resepsi itu selepas Hari Raya Aidilfitri tahun ini.

Boleh kongsikan detik-detik perkenalan anda dengan isteri?

Saya kenal dia (isteri) kira-kira dua tahun lalu ketika saya berlakon dalam pementasan teater Uda dan Dara di Istana Budaya. Saya mendekatinya lalu menghulurkan salam perkenalan. Dia seorang guru tari sekolah.

Bilakah anda dan isteri mula serius bercinta?

Enam bulan lalu.

Apakah ciri-ciri yang terdapat pada isteri membuatkan anda jatuh cinta kepadanya?

Dia memiliki wajah yang lembut, senang dengar cakap dan terima pandangan. Sebenarnya ketika berkenalan dia belum pakai tudung dan selepas kami serius bercinta kira-kira enam bulan lalu dia mula bertudung.

Apakah perasaan anda selepas mendirikan rumah tangga?

Sudah tuntutan sunah. Saya harap dengan usia kematangan ini saya dapat memikul tanggungjawab sebagai suami, insya-Allah.

Bagaimanakah pula dengan perancangan untuk memiliki anak?

Kami tidak merancang dan menyerahkannya kepada Tuhan. Lagi cepat lagi bagus. Kalau dua kali mengandung, dua kali kembar sepasang lagi bagus (ketawa).

Destinasi bulan madu anda berdua?

Buat masa ini belum rancang lagi. Selesaikan majlis resepsi pihak saya dahulu. Moga berjalan dengan lancar.

Beralih kepada perkara lain, apakah perkembangan terbaharu Razali dalam bidang seni?

Saya masih aktif berlakon dan dalam masa yang sama baru menjalankan perniagaan. Saya juga menyanyi sebulan sekali untuk majlis korporat.

Bagaimana dengan tawaran berlakon?

Pada 16 Jun ini saya akan terlibat dengan penggambaran drama untuk keluaran RTM. Ceritanya berkisar pada zaman komunis sekitar tahun 1940-an.

Saya juga banyak terima tawaran daripada produksi, cuma apabila nama saya dihantar ke sebuah stesen popular itu, malangnya tidak lepas. Mungkin pihak stesen itu ada pelakon kegemaran. Begitupun, saya bersyukur kerana RTM masih beri rezeki kepada saya.

Kredit: www.kosmo.com.my
 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved