Rabu, 10 Ogos 2011

Kosmo Online - Rencana Utama

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Rencana Utama


Bapa seni moden Malaysia

Posted:

Bapa seni moden Malaysia

Bapa seni moden Malaysia

Oleh BASIR ABU BAKARTARIKH 30 Julai baru-baru ini negara dikejutkan dengan kematian tokoh terkemuka bidang seni rupa, Datuk Syed Ahmad Syed Jamal.

Ketika umat Islam sibuk menyambut kedatangan Ramadan, Seniman Negara yang berasal dari Muar, Johor itu meninggal dunia di kediamannya pada pukul 9 malam ketika berusia 82 tahun.

Pemergiannya satu kehilangan besar bagi negara sekaligus memberi kesan kepada institusi seni dan pendokong karya seni di negara ini dan antarabangsa. Ini kerana seni itu telah menjadi darah daging tokoh keramat tersebut sejak 53 tahun lalu.

Beliau satu-satunya tokoh seni terulung sepanjang zaman dalam ruang lingkupnya yang tersendiri.

Allahyarham merupakan antara tokoh yang memainkan peranan penting dalam perkembangan Balai Seni Lukis Negara, malah pernah memegang jawatan Pengarah Balai Seni Lukis Negara dari tahun 1983 sehingga tahun 1991.


SYED AHMAD JAMAL merupakan satu-satunya pelukis yang dinobatkan sebagai tokoh Seni Negara yang komited dengan dunia seni rupa.


Allahyarham merupakan seorang pelukis yang berbakat besar dan telah menghasilkan karya-karya seni yang penuh penghayatan untuk tatapan para pencinta seni sehinggalah ke hari ini.

Beliau juga mengadakan pameran solo bagi mempamerkan hasil-hasil karya beliau untuk tatapan umum. Antara termasuklah pameran Antara Langit & Bumi, Ruang dan On & Off King's Road.

Walaupun susuk tubuhnya mungkin tidak dikenali generasi terkini yang tidak meminati seni rupa berbanding seni hiburan, namun allahyarham secara eksklusif mempunyai pendokong dan pengikutnya yang tersendiri.

Malah, tidak salah dikatakan beliau umpama mahaguru seni yang tiada pencabar dan memiliki aura yang tersendiri.

Beliau dianugerahkan Hadiah Seni Negara pada tahun 1995 dan pelbagai anugerah lain kerana penglibatannya dalam seni rupa.

Allahyarham yang lebih dikenali dengan panggilan SAJ, sangat terkenal dengan keberaniannya merakamkan peristiwa-peristiwa kemanusiaan termasuk politik negara dan dunia dalam setiap perjalanan karya seninya.

Dalam pada itu, allahyarham turut menerima pelbagai tanggapan berikutan lukisannya yang menyentuh kemerdekaan, pembangunan negara dan politik di bawah pentadbiran Tun Dr. Mahathir Mohamad, perjuangan Palestin, peristiwa politik tahun 1998 dan tsunami pada tahun 2004.

Bagaimanapun, allahyarham secara peribadi enggan menyertai mana-mana parti politik tetapi tetap lantang menyuarakan pandangan dan mengambil pendirian terhadap isu-isu kritikal yang berlaku di persekitarannya.


Wajah SAJ (kanan) turut menjadi subjek yang dirakamkan di atas kanvas oleh pelukis muda sebaris dengan pelukis tersohor lain.


Menyorot pandangan rakan-rakan yang mengenali beliau, Raja Ahmad Aminullah mengakui sangat mengagumi SAJ yang dianggapnya sebagai satu-satunya seniman negara dalam seni rupa (lukisan dan arca) yang tiada tolok bandingnya.

Menurut Raja Ahmad, SAJ juga merupakan satu-satunya pelukis yang dinobatkan sebagai tokoh seni negara, selain merupakan seorang pendokong seni yang komited dengan dunia seni tanah air sehingga akhir hayatnya.

"Buktinya semasa saya menganjurkan festival seni antarabangsa, Pekan Seni Ipoh pada 1995 hingga 2000, SAJ banyak membantu menjayakan festival tersebut. Malah, sehingga sekarang apa sahaja aktiviti seni yang dianjurkan dia pasti terlibat.

"Beliau merupakan salah seorang jawatan kuasa pengelola festival tersebut banyak memberi idea selain bertungkus-lumus membanting tulang menggerakkan festival berkenaan," kata pemilik galeri seni, R A Fine Arts itu.

Jelas Raja Ahmad lagi, SAJ merupakan seorang seniman yang berjiwa besar dalam menggalakkan kegiatan seni orang muda di negara ini sekaligus mengangkat nilai seni tanah air ke persada yang lebih tinggi setanding dengan Barat.

Pelukis yang banyak merakamkan peristiwa-peristiwa penting dalam perjalanan sejarah negara ini dikebumikan di tanah perkuburan Sungai Pusu, Gombak, 31 Julai, 2011.

Mentor seni rupa


Foto SAJ (barisan kedua empat dari kiri) yang dirakamkan dari buku mengenai Allahyarham berjudul Syed Ahmad Jamal: Pelukis.


Allahyarham meninggalkan balu Datin Hamidah Mohd. Noor, 69 dan dua anak lelaki, Syed Nabi, 39 dan Syed Nurlhaq, 35.

Selain itu, seorang pensyarah Universiti Teknologi Mara (UiTM), Profesor Madya, Jailani Abu Hassan, 48, berkata, SAJ merupakan seorang yang boleh dianggap sebagai teman dan mentor seni rupa.

Beliau mula mengenali SAJ sejak menuntut di Institut Teknologi Mara yang kini dikenali sebagai UiTM pada tahun 1985 melalui buku sejarah seni Malaysia.

"Saya mula mengenali SAJ dan menjadikan dia sebagai ikon diri saya melalui pembacaan buku sejarah seni Malaysia.

"Namun, secara peribadi saya mengenali peribadi sosok tubuh SAJ bermula pada 1996," katanya.

Pada pandangan Jailani, SAJ merupakan seorang yang berilmu tinggi namun, penuh dengan rasa rendah diri. Allahyarham suka berseloroh dan tidak kering dengan nasihat.

Pengenalan awal dengan SAJ berlaku ketika tokoh seniman negara itu merasmikan pameran seni solo Jailani pada tahun 1996.

"Walaupun saya tidak berapa mengenali SAJ secara peribadi. Namun, beliau sentiasa prihatin dan sering memupuk semangat seni kepada pelukis-pelukis muda seperti saya," kata anak kedua dari lima adik-beradik itu.

Menjelaskan dengan lebih lanjut, Pensyarah Fakulti Seni Lukis dan Seni Reka di UiTM itu mengakui SAJ umpama seorang bapa yang sentiasa mengambil berat terhadap anak-anak seni yang masih muda ketika ini.

Rasa hormat Jailani dengan SAJ sangat tinggi. Walaupun SAJ berfahaman tradisional dalam ilmu seni lukis, beliau tidak pernah menolak idea-idea baru golongan generasi muda.

Sehingga ke saat ini, semua lukisan-lukisan SAJ yang bergaya tradisional modenis masih menjadi rujukan terutama dalam perbincangan seni modenisme Malaysia.

"Tidak keterlaluan jika pelukis-pelukis kontemporari Malaysia, terus meletakkan beliau sebagai bapa seni moden Malaysia.

"Acap kali bila bertemu saya di acara-acara pameran beliau akan mengusik dengan spontan mendendang korus lagu Keindahan Pantai, 'Jai..Jai..Jai..Jai..'," imbas bapa kepada dua anak itu.

Sementara itu, Datuk Mohd. Yusof Ahmad, yang baru memegang jawatan Ketua Pengarah di Balai Seni Lukis Negara juga sangat mengagumi Syed Ahmad Jamal dan mula mengenali peribadi seniman negara itu dari lukisan dan penceritaan orang lain yang mengenali arwah.


SEMUA karya lukisan Syed Ahmad Jamal menggambarkan perjalanannya sebagai pelukis.


Mohd. Yusof sangat berbesar hati dan merakamkan setinggi penghargaan kepada SAJ di atas sumbangan dan sokongan beliau terhadap program Balai Seni Lukis Negara dan institusi seni negara.

Allahyarham katanya, sentiasa hadir ke setiap program yang dianjurkan Balai Seni Lukis Negara sebelum beliau mula sakit sejak enam bulan lalu.

Kontroversi

Menurut Mohd. Yusof, Balai Seni Lukis Negara menyimpan 27 buah karya lukisannya dari tahun 1989 hingga 2009 yang terlalu tinggi nilainya.

"Semua karya lukisannya yang ada di sini menggambarkan perjalanan dan perkembangan SAJ sebagai pelukis. Berikutan itu, bagi menghargai jasa beliau Balai Seni Lukis bercadang akan mengadakan pameran biografi Syed Ahmad Jamal pada 18 Ogos ini," ujarnya.

Akui beliau, perjuangan dan kecintaan allahyarham dalam bidang itu sangat tinggi.

Buktinya, salah satu karya beliau iaitu sebuah arca awam bertajuk Puncak Purnama (1986) pernah diubah secara fizikal oleh pihak Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) atas alasan membaikpulih.

Ekoran itu, Syed Ahmad Jamal tidak dapat bersabar lagi lalu bertindak menyaman Datuk Bandar dan DBKL sebanyak RM5 juta sebagai tuntutan bagi teladan dan gantirugi hakcipta. Akhirnya cubaan beliau memartabatkan seni di mata masyarakat dan dunia berjaya.

Beliau berjaya dalam tuntutan tersebut walaupun rayuan kes berkenaan ke mahkamah tinggi sekadar mengurangkan jumlah tuntutan yang dikeluarkan mahkamah rendah.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

Kebangkitan semula Kolkata

Posted:

Kebangkitan semula Kolkata

Kebangkitan semula Kolkata


KOLKATA bakal berubah wajah menjadi metropolitan bertaraf dunia.


SATU ketika dahulu, Kolkata pernah menjadi ibu negara semasa pemerintahan British di India. Baru-baru ini, bandar yang sentiasa sesak dan semakin pudar kegemilangannya itu bakal menjadi London Kedua yang lengkap dengan kehadiran roda gergasi London Eye.

Mamata Banerjee, yang dilantik menjadi Ketua Menteri Bengal Barat yang baharu telah berjanji semasa pilihan raya yang lalu untuk menghidupkan kembali dan menghapuskan tahap kemiskinan di kota metropolitan India itu sekali gus mengubahnya menjadi sebuah bandar raya bertaraf dunia.

Wanita pembunuh gergasi

Perubahan yang dirancang Banerjee menandakan usaha pembaharuan pertama di bandar berkenaan. Wanita penuh bersemangat itu sebelum ini terkenal dengan jolokan 'pembunuh gergasi' kerana keupayaan mengakhiri pemerintahan komunis selama 34 tahun di Bengal Barat pada Mei lalu.

"Impian saya adalah untuk mengindahkan kawasan pesisir sungai sejauh 10 kilometer di tengah-tengah bandar Kolkata seperti yang terdapat di London," katanya ketika meletakkan batu asas projek itu di Millenium Park, di tebing Sungai Hoogly.

"Jangan sesekali berkata tidak. Kita cuba dahulu untuk kebaikan bandar ini pada kemudian hari. Projek ini tidak akan menghijaukan kawasan sekitarnya tetapi bersifat mesra alam," tambah wanita itu di hadapan tetamu yang hadir.

Kolkata, kota metropolitan sibuk yang dihuni kira-kira 15 juta penduduk, dahulunya dikenali sebagai Calcutta sebelum namanya diubah secara rasmi pada 2001.

Ia bermula daripada beberapa buah perkampungan di tebing timur Sungai Hoogley sebelum berkembang menjadi ibu negara semasa pentadbiran British.

Pada penghujung abad ke-19, ia merupakan salah sebuah daripada bandar-bandar termewah di dunia yang rancak dengan pembangunan peninggalan kemewahan yang ditinggalkan penjajah.

Peninggalan arkitektur yang terdapat beberapa bahagian di bandar raya itu terutama di sekitar Maidan yang diilhamkan daripada Hyde Park, menyerupai model bandar-bandar di Britain.

Sebuah memorial didedikasikan kepada Ratu Victoria masih kekal di tengah-tengah kota itu dan menjadi tarikan pelancong pada hari ini.

Bagaimanapun, selepas berdekad-dekad tanpa sebarang pelaburan dan terabai, kegemilangan bandar lama itu semakin terhakis dan kebanyakan infrastruktur yang ada mulai musnah akibat cuaca panas, kelembapan dan hujan monsun.

Pemerintah British telah mengubah statusnya sebagai ibu negara India ke New Delhi pada 1911.

Kolkata berwajah kolonial

Transformasi yang dilaksanakan Banerjee lebih tertumpu dalam membangunkan kawasan pesisir sungai di sepanjang Hooghly, yang memisahkan Kolkata dengan bandar berkembarnya, Howrah dahulunya dikenali sebagai 'Sheffield di bahagian Timur' merujuk kepada fungsinya sebagai hab pengeluaran British satu ketika dahulu.

Pembinaan Kolkata Eye yang diinspirasikan daripada London Eye yang bakal dibina tidak lama lagi membolehkan pengunjung melihat dari udara keindahan bandar dan sungai-sungainya, kata Datuk Bandar Kolkata, Sovan Chatterjee kepada AFP.

"Kami merancang untuk mengubah kawasan pesisir sungai kepada zon kebudayaan bersejarah sebagai salah satu daripada projek mengindahkan Kolkata seperti yang terdapat di London," katanya.

"Ia merangkumi pembinaan laluan-laluan yang dipenuhi landskap untuk meditasi, gerai makanan, taman-taman dan galeri seni dan muzium."

Kata Chatterjee, pihaknya mensasarkan pembinaan projek itu bakal disiapkan menjelang Januari 2013.

Permukaan jalan akan dihiasi dengan turapan batu-bata dan tiang-tiang lampu sedia ada akan digantikan dengan tiang-tiang lampu yang menyerupai zaman kolonial.

Kerajaan juga telah mengharamkan penggunaan papan iklan di sekitar struktur-struktur bersejarah bagi mengekalkan suasana seperti di zaman kolonial di tengah-tengah bandar itu.

"Impian merealisasikan projek ini merupakan satu cabaran. Namun, kami sedia melaksanakannya dengan sedaya-upaya bagi merealitikannya," tambah Banerjee. - AFP

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Horizon

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Horizon


Hayati sejarah seni bina lama

Posted:

Hayati sejarah seni bina lama

Hayati sejarah seni bina lama

Oleh BASIR ABU BAKARSAMA ada disedari atau tidak, sebenarnya Kuala Lumpur mempunyai tinggalan sejarah yang masih 'bernafas' hingga ke hari ini dan ada antara monumen dan tinggalan sejarah itu telahpun berusia lebih 100 tahun.

Menyingkap sejarah Kuala Lumpur sejak ia mula dibuka pada tahun 1857 secara umumnya berkait rapat dengan penemuan bijih timah di kawasan tersebut dan di beberapa negeri lain di Tanah Melayu.

Aspek geografinya juga terbentuk daripada pertemuan dua sungai utama iaitu Sungai Gombak dan Sungai Klang. Ia akhirnya berkembang menjadi kawasan penempatan utama kepada lebih pesat dengan kewujudan kemudahan pelabuhan kecil dan pusat perniagaan hingga ke hari ini.

Bermula dengan mengambil ungkapan 'kuala berlumpur', hasil daripada pertemuan dua batang sungai tersebut, ibu negara Malaysia yang pesat membangun ini terus mengukir nama di peringkat antarabangsa dengan kemodenan yang dikecapinya kini.

Namun begitu, realitinya mungkin tidak ramai warga kota dan masyarakat negara ini mengetahui asal-usul sejarah ibu negara dengan mendalam. Lebih-lebih lagi apabila nilai sejarah itu seakan-akan ditelan arus kemodenan.

Aset-aset seni bina warisan itu sebenarnya banyak yang terlindung di sebalik percambahan bangunan pencakar langit, apatah lagi dibayangi kehebatan Menara Berkembar Petronas.

Bagaikan membuka lembaran buku sejarah, semula tinggalan warisan itu dapat diketahui dan dihayati apabila seseorang mengikuti program khusus buat pelancong asing yang diberi nama Perjalanan Warisan Malaysia. Penerokaan itu dijalankan di tengah-tengah segi tiga emas Kuala Lumpur.

Atas kesedaran mengenai kepentingan sejarah, perkhidmatan pelancongan percuma yang bermula Oktober tahun lalu itu diperkenalkan oleh sekumpulan sukarelawan yang menggelar diri mereka sebagai Be Tourist.

Be Tourist menyediakan perkhidmatan membawa pelancong menyelusuri jejak sejarah yang terdapat di segenap sudut bandar raya ini hanya dengan berjalan kaki.

Seorang pelancong Perancis, Alex Jones, 26, yang teruja dengan program yang dilakukan Be Tourist itu berkata, perkhidmatan yang ditawarkan sangat menarik dan bermaklumat untuk pelancong seperti beliau.


BANGUNAN lama dengan kemasan seni ukiran di jendela ini tampil unik di tengah-tengah ibu negara.


"Melalui perjalanan dua jam ini sahaja, saya sudah berpeluang untuk mengetahui sedikit sebanyak gambaran umum budaya dan cara hidup masyarakat di Kuala Lumpur khususnya dan Malaysia amnya.

"Kawasan-kawasan yang dibawa oleh pemandu pelancong sangat menarik buat pelancong seperti saya. Pada masa yang sama, pengunjung dapat merasai sendiri keadaan suatu tempat bersejarah itu," katanya.

Tambahnya, menyertai rombongan itu merupakan pengalaman pertamanya dan ia didapati sangat menarik untuk pelancong luar memahami Kuala Lumpur dan Malaysia secara umum.

Masjid tertua

Sementara itu, pasangan pelancong dari Britain, Penny Biley Smith, 57, dan Alex Smith, 64, turut tidak melepaskan peluang mengikuti rombongan Perjalanan Warisan Malaysia dalam rangka lawatan menziarah anaknya yang menyambung pelajaran di Universiti Malaya.

Penny berkata, rombongan pelancong dibawa berjalan sejauh kira-kira tiga kilometer melalui lorong, jalan raya dan sepanjang Sungai Klang. Rombongan itu singgah sebentar di beberapa lokasi tertentu untuk diterangkan mengenai kisah sejarah yang berkaitan.

"Bermula dari Pasar Seni, kami berjalan ke beberapa lokasi bersejarah berdekatan seperti Masjid Jamek Kuala Lumpur yang kaya dengan seni bina Islam, Moghul dan Moor," ujarnya teruja.


MASJID Jamek Kuala Lumpur yang berusia lebih sekurun ini mempunyai pengaruh seni bina Islam, Moghul dan Moor.


Rombongan pelancong yang dibawa memasuki Masjid Jamek dinasihatkan untuk memakai pakaian menutup aurat yang disediakan oleh pihak pengurusan masjid.

Sambil mengelilingi rumah ibadah di persimpangan Sungai Klang dan Sungai Gombak itu, mereka diterangkan mengenai sejarah kewujudan masjid tersebut yang pada asalnya dibina oleh pedagang Islam dari India pada zaman penjajahan British.

Binaan tahun 1909 itu asalnya didirikan di Kampung Rawak yang terletak di tapak bangunan HSBC pada masa kini. Kampung tersebut kini hanya tinggal sejarah.

"Selepas melawat masjid, kami bergerak ke Lebuh Ampang yang dahulunya popular dengan kehadiran ramai ceti atau peminjam wang dari Selatan India. Kini, waris-waris mereka menjalankan pelbagai jenis perniagaan lain.

Kedai lama

Di Jalan Tun H.S. Lee, para pelancong diperkenalkan dengan beberapa buah bangunan kedai lama yang telah wujud sejak sekurun lalu.

Sementara itu, di Lebuh Pasar Besar atau dikenali sebagai Dataran Pasar Lama pula pernah digunakan oleh tokoh pembuka kemakmuran Kuala Lumpur, Kapitan Yap Ah Loy, untuk berniaga.

Jelas Alex, ketika melalui Jalan Hang Kasturi, para pelancong diberitahu mengenai kewujudan beberapa buah rumah kedai lama yang sebelum ini merupakan kedai menjual makanan laut kering dan herba dari China.


LEBUH Ampang mempunyai deretan rumah kedai yang berusia hampir 70 tahun dan masing-masing menyimpan sejarah tersendiri.


"Kami turut difahamkan bahawa kawasan ini terletaknya banyak kedai barang kemas dan pajak gadai sekitar 50 tahun lalu," katanya.

Di kawasan berhampiran, Alex juga tertarik pada sebuah tokong Taoist lama yang dibina oleh Yap Ah Loy di sebelah rumahnya bagi menunjukkan rasa hormat tokoh itu terhadap ketuanya yang terbunuh dalam sebuah perang saudara.

Pemandu Pelancong Be Tourist, Joan Lee, 29, berkata, setiap hari pada pukul 10.30 pagi, rombongan percuma Perjalanan Warisan Malaysia akan bermula di pintu masuk hadapan Pasar Seni.

Jelasnya, lawatan selama dua jam itu memulakan perjalanan dengan menerangkan mengenai sejarah Central Market atau Pasar Seni yang dahulunya sebuah pasar basah pada 1888 berubah menjadi pusat seni budaya seperti sekarang.

Seni dan rempah

"Suatu ketika dahulu, Pasar Seni merupakan sebuah pasar biasa yang menjual barangan basah. Di sekitarnya pula terdapat kawasan perniagaan baharu yang membabitkan urus niaga rempah ratus malah ada di antara perniagaan itu kekal hingga ke hari ini.

"Atas nilai sejarah, bangunan Pasar Seni dikekalkan sebagai monumen warisan negara yang menjadi tarikan buat pelancong tempatan dan asing yang mahu mendapatkan produk kesenian dan kraf tangan," kata sukarelawan Be Tourist itu.

Joan memberitahu, dari pintu besar Pasar Seni, mereka yang terbabit dengan Perjalanan Warisan Malaysia akan diberi penerangan ringkas mengenai sejarah bangunan itu yang kini telah berusia 123 tahun.


PASAR SENI yang dibina pada tahun 1888 menjadi titik permulaan Perjalanan Warisan Malaysia.


Kemudiannya perjalanan akan melalui Annexe Central Market dengan pengunjung akan melawat bangunan yang dipenuhi dengan koleksi galeri seni termasuk Galeri Annexe.

Pengunjung juga berpeluang untuk dibawa bagi menikmati transformasi di Pasar Seni seperti yang terdapat pada Kasturi Walk yang berkonsepkan kawasan terbuka.

Laluan pejalan kaki berbumbung di lokasi tersebut dipenuhi jualan barangan runcit, gerai-gerai menjual cenderamata, aksesori wanita, kraf tangan dan juadah makanan tempatan yang unik.

Sepanjang perjalanan, peserta lawatan berpeluang meneroka sejarah tiga kaum utama yang terdapat di Malaysia di lokasi yang berbeza. Setiap lokasi tersebut ada cerita tersendiri.

Joan mendedahkan, ketika ini jumlah bangunan bersejarah yang ada tidak banyak dan telah semakin usang dimamah usia manakala rumah kedai asal yang sebelum ini banyak dibina telah dijual kepada pihak pemaju yang mahu membangunkan projek baharu.

"Jika pemuliharaan bangunan bersejarah ini tidak dilakukan, saya bimbang semua monumen bersejarah yang kita dapat dilihat dan hayati sekarang tidak akan dapat disaksikan generasi akan datang," ujar Joan.

Untuk pengunjung dalam kumpulan besar, khususnya pelancong asing, mereka dinasihatkan untuk membuat tempahan awal bagi melancarkan urusan lawatan. Sebarang maklumat lanjut, sila hubungi 012-208 4260 atau 017-989 1031.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

Lazatnya sushi Sarawak

Posted:

[unable to retrieve full-text content]MISI Makan Angin 2 seterusnya adalah di Bumi Kenyalang Sarawak. Menu istimewa yang akan saya masak kali ini ialah manok pansoh, umai ikan dan juga obor-obor.

Meneroka misteri Bukit Malawati

Posted:

Meneroka misteri Bukit Malawati

Meneroka misteri Bukit Malawati


PELBAGAI salasilah keturunan raja di Selangor tersimpan rapi di Bukit Malawati.


BILA sebut sahaja Bukit Malawati, pasti sesetengah daripada kita pernah mendengar mengenai kawasan sekitarnya yang menyimpan pelbagai kisah sejarah dan legenda yang penuh misteri. Ia merupakan antara lokasi percutian yang harus dilawati di Selangor kerana destinasi itu menawarkan banyak persinggahan menarik.

Berdasarkan sejarah, Bukit Malawati pernah ditakluki Belanda dari tangan Sultan Ibrahim pada Julai 1784 sebelum dirampas kembali setahun kemudian pada 28 Januari 1785 dalam masa satu malam.

Di atas Bukit Malawati terdapat beberapa buah rumah pegawai tinggi kerajaan, sebuah rumah rehat, rumah api dan beberapa kesan tinggalan sejarah.

Perjalanan dari Kuala Lumpur melalui Sungai Buloh sejauh lebih 90 kilometer bakal disambut dengan cerita orang tempatan berhubung cerita legendanya.


GOLONGAN penderhaka dikurung dan disiksa di perigi beracun.


Kisah Makam Anak Dara, Makam Tiga Sultan, Bukit Malawati yang terdapat Batu Hampar, Telaga Tujuh, meriam meletup sendiri, pokok terbakar sendiri serta Kampung Teluk Penyamun cukup menarik untuk diperdengarkan.

Menurut ceritanya, Makam Anak Dara mengisahkan seorang gadis warak yang dipaksa berkahwin oleh ibu bapanya telah menghilangkan diri ketika mengambil air sembahyang di Sungai Selangor.

Sejurus selepas itu orang tuanya bermimpi, anak gadisnya melarang mereka mencarinya kerana beliau telah mendapat suatu tempat yang tenteram di sebuah pulau. Ekoran itu, ibu bapanya hanya menjumpai baju anaknya di sebatang pokok telah mendirikan sebuah makam.

Jika kedatangan Ramadan dan Syawal dialu-alukan dengan pengumuman kemunculan anak bulan di kaca televisyen, Bukit Malawati menawarkan tempat yang strategik untuk melihat anak bulan.

Dibina ringkas, bangunan dua tingkat itu juga boleh digunakan sebagai tempat untuk menikmati pemandangan hutan yang menjadi 'rumah' kepada pelbagai spesies hidupan terutamanya burung.

Meriam Penggawa yang sentiasa dibalut dengan kain kuning terletak di dalam kawasan Makam Tiga Sultan. Ia ditemui di pinggir Sungai Buluh, 12 kilometer ke Selatan Kuala Selangor pada 23 September 1966. Nama asalnya ialah Petoi Boga yang bererti Puteri Putih.


MAKAM Anak Dara turut menyimpan misteri tersendiri.


Ketika dijajah Belanda, Bukit Malawati dikenali sebagai Kota Utrecht yang diambil sempena nama kapal Belanda yang berjaya mengalahkan Raja Hadi di Teluk Ketapang.

Kota Malawati dibina oleh orang Melayu ketika pemerintahan Sultan Selangor ke 2 sebagai salah satu usaha mempertahankan Kuala Selangor dari serangan Belanda. Kota ini turut dilengkapi dengan meriam.

Perkhidmatan kereta api turut disediakan di Bukit Malawati pada setiap hari Ahad dan Sabtu. Setiap penumpang dikenakan tambang sebanyak RM2.00 sahaja. - BASIR ABU BAKAR

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Negara

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Negara


MB Selangor dapat hadiah penyapu lidi

Posted:

MB Selangor dapat hadiah penyapu lidi

MB Selangor dapat hadiah penyapu lidi


PENUNJUK perasaan memakai topeng Abdul Khalid (kiri) dan Hasan sambil memegang penyapu dan sepanduk dalam demonstrasi di hadapan bangunan Setiausha Kerajaan Negeri di Shah Alam semalam.


SHAH ALAM - Dua pertubuhan bukan kerajaan (NGO) menghadiahkan penyapu kepada Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim atas kegagalan mempertahankan tindakan Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) melakukan pemeriksaan ke atas Gereja Methodist di Damansara Utama dekat sini, 3 Ogos lalu.

Selain penyapu, kedua-dua NGO itu, Permuafakatan Warisan Melayu Malaysia (Warisan) dan Gerakan Memantau Perkhidmatan Agensi Kerajaan (Gempak) membawa mangkuk tandas, pencuci tandas, penyapu lidi dan batang mop ketika bantahan diadakan di sini semalam.

Kira-kira 30 orang yang berhimpun di hadapan bangunan Setiausaha Kerajaan Negeri mulai pukul 10 pagi itu sambil ada yang memakai topeng wajah Exco Hal Ehwal Islam, Adat Istiadat Melayu dan Kemudahan Awam negeri, Datuk Dr. Hasan Ali sebagai tanda sokongan.

Segelintir daripada mereka yang marah dengan sikap Abdul Khalid dan Timbalan Pesuruhjaya Pas negeri, Khalid Abdul Samad pula memakai topeng tanduk berwajah kedua-dua individu itu.

Bagaimanapun kesemua peralatan membersih tersebut akhirnya terpaksa dibawa pulang selepas tiada wakil daripada kerajaan negeri Pakatan Rakyat itu muncul untuk mengambilnya.

Setiausaha Warisan, Zulkifli Shariff berkata, pihaknya memuji tindakan berani JAIS yang melakukan pemeriksaan ke atas gereja berkenaan selepas mendapat laporan berhubung ada usaha untuk memesongkan akidah umat Islam.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

Restoran mamak zon bebas rokok

Posted:

Restoran mamak zon bebas rokok

Restoran mamak zon bebas rokok

Oleh HISHAM IDRIS dan JUNHAIRI ALYASA
berita@kosmo.com.my


RESTORAN mamak mungkin akan menjadi kawasan zon bebas rokok jika mendapat persetujuan ramai. - Gambar hiasan


PUTRAJAYA – Selepas mewartakan 26 kawasan larangan merokok, Kementerian Kesihatan kini berhasrat untuk memperluaskan kawasan larangan tersebut terhadap premis makanan pula meliputi restoran-restoran mamak dan kedai-kedai kopi di seluruh negara.

Ketua Pengarahnya, Datuk Dr. Hasan Abdul Rahman berkata, pihaknya kini telah bersedia untuk melaksanakan penguatkuasaan itu sekiranya mendapat reaksi positif daripada semua lapisan masyarakat.

Katanya, orang awam perlu memberi restu kepada pihak kementerian untuk membolehkan kawasan terbabit diwartakan sebagai kawasan larangan merokok di bawah Peraturan-Peraturan Kawalan Hasil Tembakau 2004 Subperaturan 11(1) - Tempat-tempat Larangan Merokok.

"Kita juga memerlukan maklum balas daripada persatuan-persatuan berkaitan bagi membolehkan pelaksanaan tersebut dijalankan serentak dengan kemahuan orang awam," katanya ketika ditemui Kosmo! di pejabatnya di sini semalam.

Menurut beliau, berdasarkan peruntukan sedia ada, kementerian sentiasa mengalu-alukan pihak-pihak seperti syarikat dan pemilik kawasan-kawasan persendirian bekerjasama untuk mewujudkan zon larangan merokok.

"Ada banyak syarikat besar mahu penguatkuasaan zon larangan merokok dilaksanakan di tempat atau kawasan mereka dan kita amat mengalu-alukan hasrat syarikat-syarikat ini," katanya.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

Kerajaan tangani kos hidup rakyat

Posted:

Kerajaan tangani kos hidup rakyat

Kerajaan tangani kos hidup rakyat


KENAIKAN harga barangan keperluan telah meningkatkan kos sara hidup majoriti penduduk di negara ini. - Gambar hiasan


KUALA LUMPUR - Kerajaan akan bekerja keras untuk memastikan masalah rakyat mengenai kos kehidupan tinggi yang dihadapi mereka sekarang dapat diuruskan dalam keadaan global yang mencabar pada masa kini, kata Datuk Seri Najib Tun Razak.

Perdana Menteri berkata, adalah menjadi tanggungjawab kerajaan untuk melakukan yang terbaik dalam menangani kos yang semakin meningkat dan mencari jalan untuk mengurangkan kesannya kepada rakyat.

Beliau berkata, Bajet 2012 akan datang akan memberikan tumpuan kepada pengurusan kos kehidupan rakyat dan kerajaan akan merancang strategi terbaik untuk mengurangkan bebanan rakyat dan pada masa sama menguruskan perkembangan ekonomi negara.

Justeru, katanya, kerajaan telah mengumumkan Bidang Keberhasilan Utama Negara (NKRA) ketujuh iaitu menangani kos sara hidup yang kian meningkat tahun ini setelah mengambil kira kenaikan harga makanan dan bahan-bahan keperluan yang berlaku di peringkat global.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Sukan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Sukan


Rekod lebur

Posted:

Rekod lebur

Rekod lebur

Oleh WAN FAKHRUL BAKAR
fakhrul@kosmo.com.my


KESEBELASAN utama skuad Olimpik negara yang tewas 1-4 kepada kelab Divisyen Satu Hungary, Budapest Honved pada aksi persahabatan kelmarin.


REKOD cemerlang skuad bola sepak Olimpik negara di Slovakia lebur.Meskipun diperkuatkan dengan enam 'otai' dalam aksi persahabatan keempat tersebut, ia tidak dapat membantu skuad bimbingan Ong Kim Swee itu mengekalkan rentak kemenangan.

Enam 'otai' itu baru menyertai skuad di Slovakia selepas selesai tugas dengan skuad Harimau Malaya pada kempen kelayakan Piala Dunia 2014.

Pada aksi keempat kelmarin, skuad Olimpik tewas 1-4 kepada kelab Divisyen Satu Hungary, Budapest Honved.

Kekalahan itu pastinya menjadi pengajaran berguna buat pemain muda setelah cemerlang menewaskan tiga kelab Slovakia sebelum ini, Bodva Moldava 1-0, Topvar Topolcany 2-1 dan Liptovsky Mikulas 2-1.

Bagi jurulatih skuad Olimpik negara, Ong Kim Swee, kekalahan sulung pada siri aksi persahabatan dan latihan selama sebulan di Slovakia itu seharusnya dijadikan pengajaran kepada pemain tertentu.

"Kecuaian di barisan pertahanan dan hilang konsentrasi menyebabkan kita dibolosi dengan mudah. Sikap ambil mudah sesetengah pemain menyebabkan kita menerima padah.

"Pada separuh masa kedua barulah permainan lebih teratur terutama dengan kemasukan Shukor Jusoh, Nazmi Faiz Mansor dan Ahmad Fakri Saarani.

"Secara keseluruhan, kita mampu bersaing jika semua pemain menunjukkan sikap yang serius, terutamanya pada babak pertama," kata Kim Swee ketika dihubungi Kosmo! di Slovakia semalam.

Honved mendahului 3-0 pada babak pertama menerusi sepakan penalti Ivancsies Gelleri minit ke-9, gol sendiri Mahali Jasuli (31) dan Lukas Zelenka (45).

Wan Zack Haikal Wan Nor menjaringkan gol tunggal skuad negara pada minit ke-54 sebelum Honved meledak gol keempat menerusi Cirino Danies (61).

Biarpun mempertaruhkan enam pemain kebangsaan dalam kesebelasan utama, Kim Swee tidak dapat menurunkan dua tonggak utamanya, Gary Steven Robbat dan Irfan Fazail akibat kecederaan.

"Tiga lagi perlawanan selepas ini akan saya pergunakan untuk menilai strategi serta kesungguhan dan keinginan beberapa pemain sebelum membuat penentuan kesebelasan menentang Jepun (21 September).

"Masa agak singkat walaupun kita mempunyai masa sebulan lebih lagi yang mana saya mahu menumpukan kepada strategi dan bukan lagi individu," jelas Kim Swee.

Dalam misi seterusnya, skuad Olimpik negara akan menentang tiga lagi kelab Liga 1 Slovakia iaitu Dolny Kubin (16 Ogos), Nitra (23 Ogos) dan Levice (26 Ogos).

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

Dilema Perak berakhir

Posted:

Dilema Perak berakhir

Dilema Perak berakhir

Oleh KAMARUDDIN ISMAIL
sukan@kosmo.com.my


Pemain yang dipinjam oleh Perak (dari kanan ) Mohd. Hafiszuan Salehuddin (Perlis), Mohd. Failee Mohd. Ghazli (USM) dan Muhammad Rafiuddin Roddin (Harimau Muda A) bagi menghadapi kempen Piala Malaysia 2011.


PERAK lega dengan kehadiran tiga pemain pinjaman bagi mengisi kekosongan lima pemain yang digantung oleh Jawatankuasa Tatatertib Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM) bagi menghadapi kempen Piala Malaysia bermula 6 September depan.

Presiden Persatuan Bola Sepak Perak (Pafa), Datuk Zainol Fadzi Paharudin memberitahu, penjaring terbanyak pasukan Universiti Sains Malaysia (USM), Mohd. Failee Mohd. Ghazli adalah antara pemain yang di- pinjam bagi memantapkan skuad Seladang.

Zainol berkata Mohd. Failee akan digandingkan dengan Mohd. Shafiq Jamal dalam usaha memperkemaskan jentera serangan dengan ketiadaan penjaring terbanyak, Akmal Rizal Ahmad Rakhli.

Perak menerima tamparan hebat apabila Akmal Rizal bersama-sama ketua pasukan, Shahrulnizam Mustapha; penjaga gol, Mohd. Nasril Nurdin; pemain tengah, Mohd. Syazwan Roslan dan pemain pertahanan, Azmeer Yusoff digantung tujuh perlawanan.

Kelima-lima pemain itu digantung gara-gara terlibat dalam in- siden mengeluarkan kata-kata kesat dan lucah kepada pengadil perlawanan, Mohd. Sabri Mat Lazim dalam perlawanan Liga Super antara Perak dengan Sabah di Stadium TLDM, Lumut pada 19 Mei lalu.

Penyerang lincah USM itu telah menjaringkan 11 gol dalam kempen Liga Perdana yang berakhir pada bulan Jun lalu.

Selain Mohd. Failee, Perak turut meminjam pemain tengah Perlis, Mohd. Hafiszuan Salehuddin dan pertahanan Harimau Muda, Muhammad Rafiuddin Roddin.

Zainol berkata, ketiga-tiga pemain yang dipinjam itu diharapkan mampu mempertajamkan barisan serangan yang semakin hilang bisanya di penghujung Liga Super lalu.

"Perak perlukan barisan serangan yang lebih berbisa bagi me- nyaingi Sabah dan Kedah," jelas Zainol.

Perak berada dalam Kumpulan A bersama-sama Sabah, Kedah dan Johor dalam saingan Piala Malaysia nanti.

Presiden Pafa itu memberitahu bahawa pemilihan ketiga-tiga pemain berkenaan dilakukan ketua jurulatih, Norizan Bakar bersama-sama beberapa pembantunya pada akhir bulan lalu.

"Seramai lapan pemain telah hadir dalam sesi pemilihan tersebut dan Mohd. Failee, Mohd. Hafiszuan dan Muhammad Rafiuddin menjadi pilihan Perak," kata Zainol.

"Perak berpuas hati dengan persembahan yang dipamerkan oleh ketiga-tiga pemain berkenaan dalam sesi pemilihan pada penghujung Julai lalu."

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

Basikal yakin bawa pulang pingat

Posted:

Basikal yakin bawa pulang pingat

Basikal yakin bawa pulang pingat


AZIZULHASNI tidak beraksi di Shenzhen tetapi skuad basikal tetap yakin membawa pulang pingat tanpa kehadirannya.


SHENZHEN - Pasukan lumba basikal negara tetap yakin untuk membawa pulang se- butir pingat tanpa mengira warna pada temasya Sukan Universiti Dunia (Universiade) 2011 di Shenzhen, China.

Pengurus pasukan, Mohd. Zufri Yazid berkata, sasaran pingat tetap ada meskipun tanpa kehadiran jaguh pecut negara, Mohd. Azizulhasni Awang yang menarik diri pada saat- saat akhir.

"Pada awalnya, sasaran pingat dalam acara lumba basikal diletakkan kepada Azizulhasni," kata Zufri yang ditemui di Perkampungan Sukan Universiade 2011 semalam.

"Begitupun, saya rasa tanpa Azizulhasni pun kita masih mampu untuk menyumbang sebutir pingat tanpa sebarang warna pada penampilan kali ini."

Zufri berkata, sasaran pingat negara disandarkan kepada pelumba elit, Mohammad Akmal Amrun, Muhammad Rauf Nur Misbah dan Kimbeley Yap dalam acara trek pada Jumaat ini.

Selain beraksi dalam dua acara trek iaitu persuit individu dan perlumbaan mata, ketiga-tiga pelumba ini juga menyertai acara lebuh raya.

Menurut Zufri, para pelumba negara dijangka tidak menghadapi sebarang masalah untuk menyertai acara trek kerana mereka telah menjalani latihan intensif di Chiang Mai, Thailand sebelum ini.

Bagaimanapun, para pelumba mungkin menghadapi sedikit masalah dalam acara lebuh raya kerana setakat ini mereka belum ber- peluang menguji laluan sebenar sejauh 160 kilometer yang akan bermula pada 15 Ogos ini.

"Kami baru sampai di sini (Shenzhen) pagi semalam (kelmarin). Setakat ini kami hanya menjalani latihan ringan dan rancangan untuk menguji laluan sebenar dalam acara lebuh raya tidak dapat dilakukan kerana hujan pagi ini (semalam).

"Tetapi saya sempat meninjau laluan itu dan yakin pelumba negara mampu melakukan sesuatu kerana laluan itu sedikit beralun. Ada beberapa peringkat pendakian tetapi tidak begitu mencabar.

"Saya harap, Akmal mampu menyumbang pingat buat kontinjen negara, terutamanya dalam acara perlumbaan mata yang dianggap sebagai kekuatannya."

Zufri berkata, selepas tamat temasya ini, pada pelumba akan meneruskan latihan di Chiang Mai sebagai persiapan untuk menghadapi temasya Sukan SEA di Indonesia pada akhir tahun ini.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Varia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Varia


Sup gear box Grand Season

Posted:

Sup gear box Grand Season

Sup gear box Grand Season


SUP gear box antara menu yang harus dicuba oleh setiap pengunjung di Hotel Grand Season.


TAHUN ini Hotel Grand Season yang terletak di Jalan Pahang, Kuala Lumpur menawarkan lebih 60 jenis makanan untuk tetamunya berbuka puasa sempena Ramadan.

Bertempat di Season Cafe Teh Halia, antara lauk-pauk yang dihidangkan merangkumi makanan tradisi Melayu, hidangan India, makanan laut Cina dan sajian Barat.

Makanan pengenalan hotel yang harus dicuba sebelum merasa hidangan lain sudah tentunya sup gear box.

Menurut Chef Eksekutif Hotel Grand Season, Chef Randy Y.L Liow, sup tersebut hanya menggunakan bahagian-bahagian daging lembu terpilih.

"Rempah-ratus dan daging lembu itu akan direneh antara lima hingga enam jam bagi mendapatkan rasa daging lembu yang pekat pada sup.

"Bahan-bahan yang terpilih pula akan dipastikan segar dan berkualiti baik tanpa menggunakan rempah segera," ujar Chef Randy yang berpengalaman selama 28 tahun dalam bidang kulinari.

Tambah Chef Randy, pihak hotel turut menyediakan makanan tradisional lain seperti nasi kandar dengan lauk-pauk seperti kari kepala ikan gaya mamak Pulau Pinang dan kambing masak kicap berempah.

"Kami juga membawa khas seorang chef dari Johor yang pakar dalam memasak hidangan Melayu seperti pelbagai jenis kerabu, sate, masak ketam lemak cili api, daging kerutup, sotong sambal dan lain-lain," kata Chef Randy lagi.

Hidangan nasi beriani dari Johor dan rendang daging batang pinang juga disediakan bagi penggemar tegar kedua-dua masakan itu.

Sajian lain yang turut dihidangkan adalah kulinari India dengan makanan yang dikenali ramai iaitu roti naan dan ayam tandoori.

Berbeza dengan dijual di kedai-kedai mamak, roti naan yang terdapat di Hotel Grand Season lebih nipis dan rangup dan jika dicecah, kuah akan meresap dalam rongga roti dengan mudah.

Jika inginkan kelainan, kupang goreng ala kam heong, ikan tiga rasa gaya Cina dan makanan Jepun seperti sushi dan gulungan futumaki pasti membuka selera. - MOHD. ADLAN JAAFAR

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

101 hidangan di KDE

Posted:

101 hidangan di KDE

101 hidangan di KDE


MUSTAFA menunjukkan pelbagai sajian yang boleh dinikmati dari dapur Restoran Duyong Kelab Darul Ehsan.


RESTORAN Duyong yang terletak di Kelab Darul Ehsan, Ampang memberi peluang kepada orang ramai untuk menikmati juadah buka puasa dengan selera tradisi. Menghidangkan kira-kira 101 jenis makanan hidangan bufet yang terdiri daripada lauk-pauk, pencuci mulut dan minuman, Restoran Duyong pasti tidak menghampakan anda.

Antara masakan kampung ialah cencaru masak terutup, daging beriani, gulai tempoyak, kambing masak halia dan daging kambing masak kicap.

Chef Eksekutif Kelab Darul Ehsan, Mustafa Kamal Ahmad Sarbani berkata, bufet Ramadan di Restoran Duyong pasti menjanjikan kelainan kepada pengunjung walaupun hanya menyajikan hidangan tradisional.

"Kebanyakan resipi adalah hasil ubah suai saya sepanjang 25 tahun menjadi tukang masak. Saya ada menambah atau mengurangkan rasa dan rempah yang digunakan bersesuaian dengan selera semua.

"Sebagai contoh, masakan sambal saya ditambah dengan lengkuas supaya rasanya lebih sedap," katanya ketika majlis prarasa di restoran itu baru-baru ini.

Kata Mustafa lagi, kebanyakan lauk yang terdapat dalam senarai menu bufet Restoran Duyong dipanggang seperti kambing panggang.

"Cara memanggang lebih berkhasiat daripada bergoreng kerana kurang menggunakan minyak dan rendah kolesterol," ujarnya.

Bagi sajian makanan laut pula, Restoran Duyong akan menyajikan hidangan dalam bentuk masakan gaya Cina seperti loh hon chai, udang kon poh, udang masak mentega dan sotong masak cili kering.

Sebagai pencuci mulut, pelbagai pastri barat dan kuih-muih tempatan terhidang di meja restoran yang terletak di Ampang itu.

"Sebenarnya, saya mahir dalam pembuatan kuih talam, jadi pengunjung boleh merasa pelbagai kuih jenis itu seperti talam keladi, talam madu tiga dan talam jagung," katanya yang berusia hampir 50 tahun.

Sebanyak 10 set lauk akan disediakan untuk disajikan mengikut giliran supaya pengunjung tidak bosan untuk berkunjung lagi ke restoran itu.

Sepanjang majlis berbuka puasa nanti, tetamu akan dihiburkan dengan nyanyian dan muzik ghazal dari Johor.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

JJCM versi buku

Posted:

JJCM versi buku

JJCM versi buku


MASHITAH (kiri) turut hadir memeriahkan pelancaran buku JJCM edisi Ramadan yang dihasilkan oleh Maria.


KEJAYAAN rancangan Jalan-Jalan Cari Makan (JJCM) yang telah ke udara lebih 10 tahun di TV3 membuatkan bekas pengacara rancangan tersebut, Maria Tunku Sabri melancarkan buku JJCM edisi Ramadan 2011.

Sebagai insan yang bertanggungjawab menaikkan nama JJCM, penerbitan buku tersebut dirasakan bertepatan dengan status miliknya yang telah mengendalikan rancangan tersebut selama 12 musim.

Walaupun tidak lagi mengacarakan JJCM, keinginan Maria bagi menghasilkan buku tersebut sebenarnya telah lama disuarakan namun, baharu kini dapat direalisasikan.

"Oleh kerana faktor masa dan komitmen tugasan harian sebagai penerbit, saya terpaksa menangguhkan idea tersebut.

"Setelah berbincang dengan keluarga, saya akhirnya membuat keputusan untuk menerbitkan buku ini walaupun proses yang diambil hanya memakan masa selama kurang daripada dua bulan.

"Namun, ia dilaksanakan ketika saya sedang bercuti, jadi saya terpaksa mengorbankan cuti-cuti tersebut demi mendapatkan hasil buku itu yang memuaskan," jelasnya.

Buku setebal 77 halaman itu menggabungkan rangkaian restoran-restoran sekitar Lembah Klang yang pernah dikunjungi Maria dengan krew JJCM.

Pada harga hanya RM5, orang ramai akan dapat mengetahui lokasi-lokasi menarik yang menyajikan juadah istimewa sempena bulan puasa ini.

Hadir sama pada majlis pelancaran buku tersebut di Bora Ombak, Ampang, baru-baru ini ialah Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Dr. Mashitah Ibrahim.

Bakal menyusul tiba ialah buku panduan JJCM bersama Maria edisi makanan 1Malaysia dan JJCM Apa-Apa Sahaja yang akan menemui orang ramai November ini.

Mereka yang ingin mengetahui lebih lanjut tentang buku-buku ini bolehlah melayari laman web www.jjcmmts.com atau menghubungi One C Resources (OCR) ditalian 011-1213 5350 / 011-1231 5350.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Dunia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Dunia


Rusuhan merebak di tiga bandar Britain

Posted:

Rusuhan merebak di tiga bandar Britain

Rusuhan merebak di tiga bandar Britain


SEORANG anggota bomba memadamkan kebakaran di sebuah kedai perabut di Croydon, selatan London semalam.


LONDON, Britain - Keganasan merebak ke seluruh bandar raya ini dan sekurang-kurangnya tiga bandar lain semalam ketika polis bertempur dengan ribuan perusuh dan perompak yang memaksa Perdana Menteri David Cameron pulang ke Britain untuk berdepan dengan krisis itu.

Cameron menamatkan percutiannya di Itali dan kembali ke Britain untuk mempengerusikan mesyuarat semalam dengan Jawatankuasa Kecemasan Kerajaan mengenai rusuhan itu.

Banyak bangunan dibakar di Croydon, Peckham dan Lewisham, selatan bandar ini dengan kumpulan penjarah meronda jalan-jalan raya di Hackney di timur, Clapham di selatan, Camden di utara dan Ealing di barat.

Selain bandar raya ini, rusuhan turut berlaku di bandar raya Liverpool, Birmingham dan Bristol.

Polis Scotland Yard memberitahu, ia telah mengerahkan 1,700 anggota tambahan untuk menangani kekacauan di sini iaitu yang terburuk sejak beberapa tahun lalu. Polis turut menggunakan sejumlah kereta berperisai untuk menyuraikan perusuh.

Beratus-ratus anggota polis pencegah rusuhan memasuki Hackney untuk cuba mengawal keganasan di daerah berkenaan yang terletak cuma beberapa kilometer dari lokasi temasya Sukan Olimpik 2012 yang bakal berlangsung.

Menjelang malam, pasukan polis membawa baton memaksa kumpulan belia berundur manakala penduduk tempatan yang berharap untuk pulang ke kediaman mereka tersekat di belakang kepungan polis.

Di Croydon, sejumlah bangunan di seluruh blok terbakar termasuk sebuah premis perniagaan berusia 100 tahun yang menjual perabut dengan api terus marak.

Penduduk setempat dipindahkan kerana api yang merebak manakala akhbar Guardian memetik seorang anggota polis yang berada di lokasi kejadian sebagai berkata: "Kami tidak boleh bertahan, ia semakin teruk."

Keganasan bermula pada Sabtu lepas di kawasan penempatan berbilang etnik di Tottenham, utara bandar raya ini selepas seorang lelaki kulit hitam berusia 29 tahun di tembak mati oleh polis dua hari sebelum itu.

Menurut Setiausaha Dalam Negeri, Theresa May, situasi yang berlaku di negara itu tidak pernah dilihat sejak lima tahun lalu.

"Kami perlu menamatkan dan kami perlu mengakhirinya dengan segera," katanya kepada stesen televisyen Sky News.

Menurutnya, lebih 450 orang ditangkap di London sejak rusuhan berlaku selama tiga hari berturut-turut.

Scotland Yard menyatakan, bilik-bilik penjara sudah penuh dengan para banduan di London dengan para tahanan dipindahkan ke balai polis lain.

Kira-kira 6,000 anggota polis ditempatkan di London kelmarin tetapi mereka masih gagal untuk mengekang keganasan. - Agensi

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

Wayne Rooney rayu keganasan dihentikan di London

Posted:

Wayne Rooney rayu keganasan dihentikan di London

Wayne Rooney rayu keganasan dihentikan di London


WAYNE ROONEY


LONDON - Penyerang skuad bola sepak England, Wayne Rooney semalam merayu supaya keganasan ditamatkan di London sehingga menjejaskan perlawanan bola sepak antara skuadnya itu dengan Belanda.

"Rusuhan ini adalah gila, kenapa terdapat orang yang melakukannya untuk menyerang negara sendiri, bandar kita," kata Rooney dalam mesejnya di Twitter. "Ini memalukan negara kita. Tolong hentikan," katanya.

Pemain pertahanan England, Rio Ferdinand menggambarkan rusuhan yang berlaku buat kali ketiga berturut-turut itu sebagai satu kegilaan dan melontarkan soalan sama ada askar-askar perlu diletakkan di jalan-jalan raya di ibu kota Britain.

"Ia kelihatan seperti budak-budak, orang ramai tidak takut atau menghormati polis. Mungkin pihak tentera akan mendapat penghormatan itu? kata Ferdinand di laman Twitter.- AP

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

Ratusan ribu kanak-kanak mungkin mati di Afrika Utara

Posted:

Ratusan ribu kanak-kanak mungkin mati di Afrika Utara

Ratusan ribu kanak-kanak mungkin mati di Afrika Utara

DADAAB, Kenya - Ratusan ribu kanak-kanak Somalia mungkin meninggal dunia di Afrika Timur akibat kebuluran kerana kemarau kecuali lebih banyak bantuan diberikan, kata seorang pegawai kanan Amerika Syarikat (AS) kelmarin.

Pegawai kanan AS itu, Raj Shah berkata, masyarakat antarabangsa mempunyai peluang unik untuk menyelamatkan nyawa puluhan ribu kanak-kanak di Somalia.

Sebelum ini, menurut AS, lebih 29,000 kanak-kanak yang berumur di bawah lima tahun telah meninggal dunia sejak 90 hari lalu di selatan Somalia.

Menurut Shah, kebuluran itu berlaku akibat kemarau manakala pemerintah di negara itu tidak mampu memberikan bantuan kepada rakyatnya sendiri.

Sementara itu, AS mengumumkan menawarkan bantuan sebanyak AS$105 juta (RM319.2 juta) untuk membantu negara-negara di Afrika Timur yang dilanda kemarau.

"Presiden (Barack Obama) telah meluluskan tambahan AS$105 juta untuk usaha-usaha bantuan kemanusiaan dengan segera di negara-negara Tanduk Afrika," kata jurucakap White House, Jay Carney dalam satu kenyataan.

"Bantuan AS akan berterusan membiayai keperluan segera yang diperlukan iaitu makanan, kesihatan, perlindungan air dan kebersihan kepada sesiapa yang amat memerlukan bantuan," tambahnya. - Agensi

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online


Didakwa tinggalkan ular depan rumah jiran

Posted:

Didakwa tinggalkan ular depan rumah jiran

Didakwa tinggalkan ular depan rumah jiran

10/08/2011 6:51pm

KUALA LUMPUR - Seorang pekerja am mengaku tidak bersalah di Mahkamah Majistret hari ini terhadap pertuduhan dengan sengaja meninggalkan beg berisi seekor ular sawa yang masih hidup di hadapan rumah jirannya, lima hari lalu.

S. William Hendrix, 22, didakwa meninggalkan beg guni berwarna putih berisi seekor ular sawa sepanjang lebih kurang sembilan kaki yang masih hidup dan boleh mendatangkan bahaya kepada orang lain dan nyawa sendiri.

Dia didakwa melakukan kesalahan itu di hadapan rumah di Blok O6-08-03 Jalan 9/118B Projek Perumahan Rakyat (PPR) Desa Tun Razak, Cheras pada 9.40 malam, 5 Ogos lalu.

Lelaki itu didakwa mengikut Seksyen 289 Kanun Keseksaan yang membawa hukuman penjara enam bulan atau denda RM2,000 atau kedua-duanya jika sabit kesalahan.

William, diwakili peguam bela Wan A. Fadzil Wan Omar memohon wang jaminan RM10,000 seperti ditawarkan oleh Timbalan Pendakwa Raya Chew Zi Xian, dikurangkan kerana terlalu tinggi. - Bernama

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

Lelaki Myanmar mangsa culik ditemui mati

Posted:

Lelaki Myanmar mangsa culik ditemui mati

Lelaki Myanmar mangsa culik ditemui mati

10/08/2011 6:22pm

GEORGETOWN - Lelaki Myanmar yang dilaporkan hilang dipercayai diculik sejak dua hari lepas, ditemui mati di kawasan berbukit, Bukit Tengah, Seberang Perai awal pagi tadi.

Ketua Polis Pulau Pinang Datuk Ayub Yaakob berkata, mayat lelaki berusia 32 tahun itu yang ditemui dengan kesan kelar di leher kira-kira pukul 3 pagi, adalah susulan penangkapan tiga suspek semalam.

Mangsa yang bekerja sebagai juruteknik elektrik dilaporkan hilang selepas keluar rumah untuk urusan kerja pada Isnin selepas menerima panggilan telefon kira-kira pukul 2 pagi. - Bernama

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

Kanak-kanak mati dikerat berusia 20 bulan

Posted:

Kanak-kanak mati dikerat berusia 20 bulan

Kanak-kanak mati dikerat berusia 20 bulan

10/08/2011 5:03pm

KUALA LUMPUR 10 Ogos - Kanak-kanak lelaki yang ditemui mati bersama keratan mayat wanita di sebuah pangsapuri di Ampang baru-baru ini, disahkan baru berusia 20 bulan.

Ketua Polis Selangor Datuk Tun Hisan Tun Hamzah berkata, hasil siasatan mendapati mangsa bukan berusia antara lima hingga enam tahun seperti yang dilaporkan sebelum ini.

Beliau bagaimanapun berkata, polis masih menunggu keputusan ujian asid deoksiribonukleik (DNA) bagi mengenal pasti identiti sebenar dan menentukan sama ada kedua-dua mangsa mempunyai pertalian darah.

"Polis juga masih dalam proses menyoal siasat lapan lelaki Bangladesh yang ditahan berhubung kes itu," katanya ketika dihubungi. - Bernama

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.
Kredit: www.kosmo.com.my
 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved