Selasa, 17 Disember 2013

Kosmo Online - Rencana Utama

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Rencana Utama


Kehalusan capal buatan tangan

Posted:

Kehalusan capal buatan tangan

Kehalusan capal buatan tangan

SEWAKTU mula membantu ayahnya mengusahakan perniagaan kraf capal, Mohd. Syazwan Saad baru berusia 11 tahun. Ketika itu, dia masih ingat kerja pertamanya ialah menggunting kulit mengikut bentuk tapak capal.

Selepas 12 tahun berlalu melakukan kerja-kerja yang sama, Mohd. Syazwan semakin mahir dalam menyiapkan tempahan capal di samping menguruskan perniagaan keluarganya itu.

Meskipun pernah meninggalkan seketika tugas tersebut kerana mahu mencari pengalaman di tempat orang selepas tamat Sijil Pelajaran Malaysia (SPM), namun akhirnya pemuda ini kembali ke pangkuan keluarga.

"Dahulu, saya membuat keputusan untuk berdikari kerana tidak mahu terlalu bergantung kepada ayah. Saya merantau ke Kedah dan melakukan pelbagai pekerjaan.

"Antaranya menjadi pemandu van kilang, bas dan lori treler. Apabila sudah puas dengan kehidupan sedemikian, akhirnya saya nekad untuk pulang dan membantu perniagaan capal ayah semula," ujar Mohd. Syazwan, 23, ketika ditemui Kosmo! di Kampung Cemumar Tengah, Simpang Empat, Perlis.

Bagi adiknya, Mohd. Syafiq, 20, sebagai pelajar jurusan Teknologi Maklumat di Kolej Pusat Teknologi dan Pengurusan Lanjutan (PTPL), dia akan membantu ayahnya membuat capal ketika cuti semester.

"Saya rasa seronok apabila dapat membantu ayah. Walaupun sekejap, namun ia satu kepuasan buat saya mempelajari kemahiran membuat capal ini.

"Insya-Allah, selepas tamat pengajian pada bulan Februari depan, saya bercadang untuk terus bekerja dengan ayah jika diizinkan," tutur Mohd. Syafiq sambil mengetuk capal yang telah siap digam.

Melalui program lawatan media anjuran Perbadanan Kemajuan Kraftangan Malaysia (Kraftangan Malaysia) itu, rombongan kami dapat melihat cara-cara pembuatan capal di bengkel Saad.

SAAD (kanan) bertuah kerana anak-anaknya turut membantu perniagaan capal yang diusahakan.


Pemiliknya, Saad Saep, 47, memberitahu, perniagaannya itu dimulakan pada tahun 2001. Sebelum itu, beliau pernah bekerja sebagai penyelia kilang selama 10 tahun dengan gaji lumayan untuk menyara keluarga.

Bagaimanapun, disebabkan kegawatan ekonomi yang melanda negara, Saad akhirnya terpaksa mengambil keputusan untuk berhenti kerja dengan menerima Skim Pemberhentian Sukarela yang ditawarkan oleh majikannya.

Kemudian, beliau bertemu dengan seorang rakan lama yang membuat capal secara tradisional sepenuhnya. Sejak itu, dia mula berminat untuk mempelajarinya.

Atas bantuan rakannya itu, Saad mula membeli bahan mentah untuk membuat capal dan menghasilkannya sendiri. Pada tahun 2001, Saad berjaya mendapat tapak untuk berniaga di bazar Ramadan Sungai Petani, Kedah.

Dari situ, beliau menerima banyak sambutan untuk tempahan capal namun tidak berupaya menghasilkan dalam kuantiti yang banyak.

Modal

"Akhirnya saya mengeluarkan sedikit modal sebanyak RM3,000 untuk membeli mesin tekanan tangan untuk membuat capal diikuti mesin kedua dan ketiga untuk capal empat lubang.

"Alhamdulillah, perniagaan saya semakin berkembang dan jenama capal Warisan semakin mendapat tempat di hati pelanggan, bukan sahaja di sekitar Kedah dan Perlis bahkan dari seluruh negara," jelas Saad.

Melalui syarikatnya, Sentuhan Budi Trading, capal Warisan telah pun mempunyai kira-kira 20 ejen jualan di seluruh negara. Selain itu, beliau turut menawarkan pembelian secara atas talian.

Meneliti satu persatu capal yang dihasilkan Saad, ternyata sukar untuk menafikan keistimewaan yang terdapat pada produk buatan tangan tersebut.

Berbanding capal biasa yang hanya mempunyai satu atau dua lapisan, capal Warisan sebaliknya dibuat sebanyak tiga lapisan untuk memastikan ia berkualiti dan tahan lama.


TAPAK capal yang dihasilkan daripada kulit kerbau, lembu atau kambing lebih berkualiti berbanding PVC.


"Saya menggunakan bahan mentah tempatan seperti kulit kerbau, lembu atau kambing iaitu yang paling berkualiti bagi penghasilan capal. Tapaknya diperbuat daripada jenis DC dan grip di samping etilena vinil asetat (EVA) dan polivinil klorida (PVC)," jelas Saad.

Selain itu, pelanggan juga boleh membuat tempahan sama ada mahu capal yang diperbuat daripada kulit sepenuhnya atau jenis getah PVC dan EVA mengikut keselesaan masing-masing.

Menurut Saad, selain capal untuk lelaki dewasa, pihaknya turut mengeluarkan capal untuk kanak-kanak dan wanita yang mempunyai peminat tersendiri. Tidak ketinggalan, beliau juga banyak membekalkan capal kepada pengusaha capal lain yang ada di negara ini.

"Setiap capal yang dihasilkan mampu bertahan sehingga setahun atau lebih jika dijaga dengan baik," kata bapa kepada empat cahaya mata ini sambil memberitahu antara pemimpin yang pernah memakai capalnya ialah Raja Muda Perlis, Tuanku Syed Faizuddin Putra Jamalullail dan bekas Menteri Besar Kedah, Datuk Seri Syed Razak Syed Zain Barakhbah.

Ditanya cabaran yang dihadapi sebagai pengusaha capal, Saad mengakui, tanggapan masyarakat terhadap produk yang dikeluarkan peniaga bumiputera tidak berkualiti masih tinggi.

Persaingan

"Tetapi, apabila pelanggan melihat sendiri capal yang telah dihasilkan, barulah mereka meyakini kualitinya. Selain itu, proses pengeluaran juga agak lambat iaitu purata 30 pasang capal sehari sekali gus tidak dapat memenuhi permintaan pelanggan yang tinggi.

"Cabaran lain ialah persaingan dengan produk capal dari Indonesia dan yang dihasilkan secara besar-besaran oleh kilang. Apa pun, saya sentiasa optimis dengan cabaran yang ada sekali gus meyakini rezeki yang datang dari Allah," ungkap Saad yang berharap untuk menjadi pembekal capal utama di Malaysia.

Dalam pada itu, Saad turut melahirkan penghargaan dan terima kasih kepada pihak Kraftangan Malaysia yang telah banyak membantu dalam memajukan perniagaan capalnya.


KOLEKSI capal Warisan sesuai digayakan dalam pelbagai acara.


Ini termasuklah bantuan mesin pemotong hidraulik dan mesin tugas berat yang diterima pada tahun 2012 dan 2013. Tidak ketinggalan, Saad juga selalu menyertai Hari Kraf Kebangsaan dan program promosi di peringkat negeri anjuran Kraftangan.

"Melalui penglibatan dalam program tersebut, capal Warisan berjaya meningkatkan lagi sambutan pelanggan sekali gus menjadikan jenama capal ini semakin dikenali ramai," ujarnya sambil tersenyum.

Mempunyai tiga pekerja tetap dan seorang secara sambilan, bengkel Saad beroperasi mengikut waktu pejabat iaitu bermula dari pukul 8 pagi hingga 5 petang.

Salah seorang pekerjanya, Haizul Fazilah Rashid, 29, berkata, proses membuat capal ini memerlukan ketelitian yang tinggi.

Sebagai contoh, meskipun tugasnya sekadar menebuk lubang, namun ia perlu dilakukan dengan berhati-hati agar tidak tersilap.

"Alhamdulillah, saya dapat menambah pendapatan keluarga bekerja di bengkel ini. Tetapi, masih banyak yang perlu saya pelajari untuk meningkatkan kemahiran membuat capal," terangnya.

Wanita Taiwan dominasi kerjaya lelaki

Posted:

Wanita Taiwan dominasi kerjaya lelaki

Wanita Taiwan dominasi kerjaya lelaki


SELAIN kestabilan kerjaya, faktor cabaran juga merupakan faktor utama golongan wanita menyertai bidang ketenteraan.


SEBAGAI seorang pelajar bijak, Irene Yen boleh memilih untuk melanjutkan pengajian ke universiti seperti yang dilakukan kebanyakan remaja yang berumur 19 tahun. Bagaimanapun, dia mengambil keputusan besar dalam hidupnya apabila menceburi kerjaya sebagai pengawal pantai yang memerlukannya membuat rondaan pada setiap masa.

Irene antara ratusan wanita Taiwan yang nekad menceburi kerjaya sebagai pengawal pantai, askar dan polis yang didominasi golongan lelaki di negara pulau itu. Kini, golongan wanita mewakili 44 peratus daripada tenaga kerja dalam tiga kerjaya berkenaan yang dianggap akan membuka langkah ke arah kesaksamaan gender.

"Sudah lama saya mengimpikan untuk menjadi askar dan memilih ditugaskan di Kepulauan Spratly kerana sebelum ini peluang itu tidak terbuka untuk wanita," kata Irene yang ditempatkan di sebuah pulau yang kaya dengan minyak di kawasan Laut China Selatan.

Buat pertama kalinya dalam sejarah, Taiwan telah menghantar petugas wanita ke kepulauan itu.

Tugasnya sebagai pengawal pantai lebih mencabar kerana Kepulauan Spratly terletak di tengah sempadan yang menjadi rebutan beberapa negara.

"Ia umpama berada di barisan hadapan keselamatan disebabkan ketegangan di rantau ini. Namun, pengalaman ini begitu bermakna pada saya," kata gadis muda itu.

Faktor kewangan

Pemerhati berkata, perubahan pemilihan kerjaya wanita di Taiwan memberikan gambaran kepada kesaksamaan jantina yang semakin baik. Malah, ada yang melihat kesanggupan mereka menyertai askar atau pasukan polis mungkin disebabkan faktor kewangan apabila ramai menganggap bekerja dengan kerajaan dilihat lebih terjamin khususnya dalam perkembangan ekonomi yang semakin suram.

"Dalam keadaan ekonomi sekarang amat sukar mencari pekerjaan yang baik walaupun ada kelulusan tinggi," kata Hsueh Ling daripada Jawatankuasa Pertahanan di Parlimen.


PADA tahun lalu, seramai 5,300 wanita memohon jawatan dalam bidang ketenteraan di Taiwan.


Pertambahan jumlah wanita yang beralih daripada kerjaya biasa seperti guru, setiausaha dan jururawat kepada bidang pekerjaan yang lebih luas sebenarnya satu perubahan baik khususnya kepada Angkatan Tentera Taiwan kerana semakin kurang lelaki berminat untuk menyertai barisan keselamatan.

Kuota

Angkatan Tentera Taiwan bercadang untuk menghapuskan sistem paksaan pengambilan tentera dalam kalangan lelaki dewasa pada akhir tahun 2016.

Pada tahun lalu, sebanyak 5,300 wanita memohon jawatan dalam bidang ketenteraan bagi mengisi 799 jawatan. Namun, sebanyak 68 peratus daripada kuota tersebut diberikan kepada lelaki manakala bakinya untuk anggota wanita.

Sesetengah askar wanita, contohnya Sarjan Kelas Pertama Lee Tzu-yun, 32, sanggup mengorbankan kerjaya dalam bidang lain semata-mata untuk menjadi anggota pasukan beruniform. Tzu-yun antara kumpulan askar wanita sukarela pertama yang rela hati meninggalkan kerjayanya dalam bidang perbankan untuk menyertai angkatan tentera pada tahun 2007.

Dia kini bertugas di pusat pengambilan pekerja, perekrutan di Taipei dan menggunakan pengalamannya untuk menarik wanita muda lain mengikut jejak langkahnya.

"Ketika saya mengambil keputusan menyertai tentera, keluarga saya sangat risau kerana ini 'dunia lelaki' dan tidak sesuai untuk wanita. Selain kestabilan kerjaya, saya sukakan cabarannya. Saya mahu mencuba bidang baharu," katanya.

Wanita kini mewakili 11 peratus daripada pasukan askar 'sukarela' berbayar, nombor dua selepas Amerika Syarikat iaitu 15 peratus. Keanggotaan wanita dalam tentera di Taiwan juga lebih tinggi jika dibandingkan dengan Jepun dan Korea Selatan. - AFP

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Infiniti

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Infiniti


Membantu mengurus dapur

Posted:

Membantu mengurus dapur

Membantu mengurus dapur

MEMASAK dalam keadaan dapur yang bersih dan tersusun rapi dengan perkakasan yang lengkap merupakan satu pengalaman yang menyeronokkan.

Seorang suri rumah, Izatie Mazlan, 25, berkongsi pendapat bahawa dapur merupakan ruang paling penting dalam sesebuah kediaman. Ia bukan hanya berperanan sebagai tempat menyediakan hidangan tetapi menjadi tumpuan seisi keluarga.

"Ruang dapur yang bersih dan tersusun menjadi idaman setiap orang. Namun memiliki peralatan rumah yang praktikal lebih memudahkan lagi tugasan seharian, terutamanya apabila barangan berkualiti tinggi boleh dimiliki pada harga yang berpatutan.

"Saya mengakui peralatan perkakas rumah yang berteknologi sangat membantu suri rumah. Tetapi apa yang perlu dititikberatkan ialah soal keselamatan sesuatu produk dan bukan sekadar mementingkan reka bentuknya," katanya ketika dihubungi Kosmo! baru-baru ini.

Tambah Izatie, dengan kepelbagaian produk peralatan dapur di pasaran, pengguna seharusnya bijak dalam memilih dan menilai peranan produk yang ingin diperoleh.

"Paling utama ialah produk tersebut seharusnya bersesuaian dengan pendapatan dan keperluan pengguna," ujarnya.

Membuat pilihan

Memberi contoh, Izatie berkata, penggunaan lesung batu, yang dianggap sebagai kaedah tradisional, amat penting dalam penyediaan sambal yang enak. Namun, alternatif pada hari ini adalah penggunaan pengisar yang jauh lebih mudah dan menjimatkan masa.


MEMILIKI ruang dapur yang bersih dan peralatan rumah yang praktikal menjadi idaman setiap orang.


"Seperti juga kehadiran periuk nasi automatik yang mempunyai pelbagai mod seperti memasak nasi dan bubur. Ini tentunya meringankan kerja mereka di dapur terutamanya bagi suri rumah yang sentiasa sibuk menguruskan kediaman," ujarnya.

Sementara itu, bagi cef selebriti, Yang Jamil, 50, penawaran pelbagai jenama peralatan memasak berteknologi di pasaran adalah satu gambaran positif kerana ia bukan sahaja mampu memenuhi keperluan pengguna biasa, tetapi juga industri makanan dan minuman.

"Perkakasan berteknologi mendapat permintaan yang tinggi terutamanya kilang-kilang pengeluar makanan, penyedia perkhidmatan perhotelan dan katering.

"Ia pastinya mempercepatkan proses penyediaan makanan terutamanya pengeluar makanan yang menghasilkan kuantiti hidangan yang banyak pada setiap hari. Lagipun, penggunaan peralatan berteknologi juga menjadikan kerja-kerja memasak lebih selamat dan pantas, selain dapat mengekalkan kebersihan di kawasan dapur berbanding menggunakan cara tradisional," jelasnya.

Kemahiran

Yang bagaimanapun menegaskan, penggunaan perkakas dapur pintar ada kalanya mempengaruhi rasa makanan.

"Contohnya, apabila memanaskan makanan berasaskan keju di dalam ketuhar gelombang mikro, struktur kimia makanan itu akan berubah, sekali gus memberi kesan terhadap rasanya.

"Walaupun penggunaan dapur kayu melibatkan usaha yang besar seperti keperluan mencari kayu api dan mengambil masa untuk menyalakan api, namun hidangan yang dihasilkan lebih menyelerakan. Ia juga tahan lebih lama kerana dimasak dalam api yang sederhana dalam tempoh yang lebih panjang berbanding dapur gas," jelas beliau.

Yang turut berkongsi, pemilihan peralatan masakan seperti periuk tanah dan kuali tebal juga mempengaruhi keenakan hidangan.

"Berdasarkan pengalaman saya, kebanyakan penyedia katering yang menggunakan pelbagai perkakasan berteknologi demi meringankan beban kerja mereka sering merungut dengan masalah makanan yang cepat basi. Ini membuatkan perniagaan mereka mengalami kerugian yang besar.

PERKAKASAN dapur pintar dilihat mampu menjimatkan masa memasak.


"Bukan mudah menyediakan makanan dalam kuantiti yang banyak. Ini kerana ada kalanya di luar hidangan itu kelihatan seperti telah masak sempurna, tetapi pada hakikatnya ia masih mentah di bahagian dalam," katanya.

Oleh itu, Yang menjelaskan, secara umum, setiap peralatan dapur yang digunakan, baik tradisional mahupun moden, mempunyai kebaikan dan keburukan, bergantung kepada kemahiran tukang masak itu sendiri.

Menyedari kehendak dan keperluan pasaran, jenama perkakasan dapur terkemuka Eropah, Bosch Home Appliances (BSH) telah melancarkan produk Rangkaian Asia Bosch yang menampilkan ciri-ciri pintar atau Intelli bagi memenuhi keperluan dapur dan cara masakan masyarakat rantau ini.

Rangkaian perkakasan dapur yang berteknologi itu dibarisi produk seperti dapur gas, dapur elektrik, dapur hibrid dan hud pengumpul sisa minyak yang turut direka supaya sesuai dengan penggunaan peralatan memasak di Asia seperti kuali dan periuk yang lebih besar berbanding yang digunakan di Barat.

Menurut Ketua Pegawai Eksekutif BSH Home Appliances Sdn. Bhd., Gary Ong, rangkaian baharu itu diperbuat daripada material tahan panas dan lasak, kalis air dan mudah dibersihkan.

"Ini membolehkan pengguna mendapat dapur yang lebih bersih kerana pengurusan sisa seperti sisa minyak pada hud yang lebih berkesan," katanya ketika ditemui pada majlis pelancaran perkakasan Rangkaian Asia Bosch di Kuala Lumpur baru-baru ini.

Teknologi pintar

Ong berkata, pengenalan rangkaian baharu itu memperlihatkan usaha pihaknya dalam membawa kecekapan dan teknologi Jerman ke dapur-dapur Asia bagi meringankan tugas harian segenap pengguna seperti suri rumah mahupun wanita yang berkerjaya yang mempunyai kekangan masa untuk memasak.

"Melalui rangkaian baharu ini, aktiviti memasak kini menjadi lebih mudah dan selamat berbanding sebelumnya kerana ciri-ciri yang ditampilkan pada inovasi Intelli BSH seperti Intellilink, Intellispark, Intelliflame, Intelliclean, Intellipower dan Intellifilter pada setiap perkakasan," ujarnya.

Menjelas lanjut, beliau berkata, Intellilink merupakan sambungan sempurna dapur memasak dan hud yang membolehkan dapur tersebut menghantar satu satu isyarat berhenti kepada hud setelah api dimatikan. Ini membolehkan gris, haba dan bau masakan disingkirkan secara automatik.


PENAWARAN produk berkualiti dengan teknologi terkini mencerminkan satu petanda baik dalam bidang masakan.


"Dengan hanya menekan satu butang penyalaan automatik pada dapur, teknologi Intellispark akan mengesan sama ada api telah berjaya dinyalakan. Jika tidak, selepas tempoh 10 saat, injap termoelektrik akan menghentikan bekalan gas sebagai langkah keselamatan.

"Inovasi Intelliflame Bosch mampu mengawal nyalaan api dapur serendah 0.3 kilowatt (kW) sehingga 4kW, membolehkan air mendidih pantas pada kuasa tinggi dan mereneh pada kuasa rendah," ujarnya.

Sementara itu, teknologi Intelliclean yang bercirikan pembersihan auto memudahkan kerja-kerja pembersihan selepas memasak.

"Dengan menekan satu butang, hud akan dicuci dan dibersihkan dengan sempurna dan sisa dikumpulkan ke dalam satu bekas, seterusnya membolehkan pengguna membuangnya dengan mudah.

"Bagi menyediakan masakan dengan segera dan menjimatkan masa, kami menyediakan teknologi Intellipower yang membenarkan output kuasa lebih tinggi, sementara Intellifilter merupakan penapis hud berbentuk piramid dengan sistem penapis berganda yang memastikan motor hud memasak kekal bersih," kata beliau lagi.

Kebanyakan perkakasan Rangkaian Asia Bosch boleh didapati di kesemua wakil penjual sah pada harga permulaan RM1,388 mulai Januari 2014. Untuk keterangan lanjut, sila layari laman web www.bosch-home.com.my.

Ribut salji di Asia Barat

Posted:

Ribut salji di Asia Barat

Ribut salji di Asia Barat

KENDERAAN yang terperangkap dalam salji setebal 37 sentimeter.


RIBUT salji yang melanda sebahagian besar Asia Barat pada Jumaat lalu telah menenggelamkan Baitulmuqaddis, menyebabkan banjir di Gaza dan keadaan dingin serta basah di negara yang bergolak, Syria.

Keadaan itu juga merupakan kali pertama selepas 100 tahun Baitulmuqaddis diliputi salji tebal yang menyebabkan beberapa tempat utama ditutup.

Menurut laporan agensi berita AFP, ribut salji terburuk sejak tahun 1879 itu turut menyebabkan gangguan bekalan elektrik ke atas lebih 29,000 kediaman di seluruh Israel, termasuk 13,000 di Baitulmuqaddis.

Keadaan tersebut telah memaksa pihak berkuasa meningkatkan kawalan dan melakukan sekatan kepada orang ramai yang ingin melawat bandar-bandar bersejarah di negara berkenaan.

Di samping itu, agensi berita Mesir, MENA melaporkan, pelabuhan utama di Laut Mediterranean dan Laut Merah ditutup selama tiga hari berturut-turut sebagai langkah berjaga-jaga.

Salji turut meliputi Ramallah dan Bethlehem, bandar raya Palestin yang terletak berhampiran Baitulmuqaddis, sementara beberapa kawasan di tanah rendah mengalami banjir ekoran hujan lebat.

Dengan salji turun berterusan dan suhu persekitaran yang kian menurun, beberapa kawasan di Lebanon, Turki dan utara Syria turut berhadapan dengan tiupan angin kuat dan sejuk sejak seminggu lalu. Ia membawa satu lagi musibah kepada dua juta penduduk Syria yang sedia dilanda kekacauan dan kemusnahan lantaran perang saudara.

Ekoran itu, pihak berkuasa Israel telah mengeluarkan arahan menerusi media pada Jumaat lalu yang menghalang orang ramai memasuki dan keluar dari Baitulmuqaddis.

"Seramai 1,500 orang yang terkandas dalam kesesakan jalan raya telah diselamatkan. Kira-kira 1,000 orang diberi perlindungan di Pusat Persidangan Antarabangsa

PENDUDUK yang terjejas akibat banjir ditempatkan di dalam khemah di pusat-pusat penempatan sementara.


Baitulmuqaddis, sementara ratusan lagi dibawa ke pangkalan tentera berhampiran," ujar jurucakap polis, Micky Rosenfeld.

Tambahnya, tiga buah pusat kecemasan telah dibuka dan seramai 350 orang penduduk dirawat disebabkan simptom kesejukan.

Datuk Bandar Baitulmuqaddis, Nir Barkat telah meminta bantuan tentera untuk membantu dan menggesa agar penduduk sekitar berada di rumah masing-masing.

"Selama 54 tahun saya hidup, tidak pernah saya melihat pemandangan seperti yang berlaku di sini," ujar Nir.

Takat beku

Ketebalan salji adalah kira-kira 37 sentimeter. Suhu di bandar raya itu diramalkan mencecah 2 darjah Celsius pada waktu siang dan menurun ke takat beku pada sebelah malam

Perubahan cuaca itu turut mendapat perhatian Setiausaha Negara Amerika Syarikat, John Kerry ketika melawat negara itu baru-baru ini dengan menyatakan suasana sejuk tersebut sama seperti di kampungnya.

Tebing Barat yang dilanda banjir memaksa pemerintah Hamas memindahkan penduduk di lebih 60 kediaman ke sebuah pusat penempatan sementara.

Keadaan buruk itu telah memaksa Israel membuka lintasan Kerem Shalon ke Gaza bagi membolehkan usaha-usaha kemanusiaan ekoran permintaan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu.

Di Syria, seorang kanak-kanak dan bayi dilaporkan maut ekoran keadaan sejuk minggu lalu.

Malah, seorang aktivis di sebuah bandar kawalan pemberontak berkata, penduduk mengalami kesukaran untuk melindungi diri daripada kesejukan disebabkan ketiadaan bekalan elektrik, makanan dan bahan bakar.

"Kebiasaannya, kami berdepan tembakan, pertempuran, kekurangan makanan dan bahan api. Pada hari ini, keadaan bertambah buruk dengan kehadiran salji dan keadaan yang teramat sejuk," kata Abu Anas melalui internet dari bandar Hara.

Tambahnya, kanak-kanak dan warga emas merupakan golongan yang paling terjejas.

Suruhanjaya Tinggi Bangsa-Bangsa Bersatu Bagi Pelarian (UNHCR) terpaksa menunda bantuan udara antarabangsanya ke Syria sebelum ini dengan harapan untuk membawa masuk kira-kira 40 tan metrik bantuan dari utara Iraq.


LELAKI Palestin ini mengambil air sembahyang di kawasan Kubah Batu, Baitulmuqaddis.


Tersekat

Di bahagian timur, ribuan pengguna jalan raya telah terkandas di Iraq ekoran salji tebal.

"Anggota penyelamat telah membantu 6,600 orang dan lebih 1,700 kenderaan yang tersekat," kata Ketua Persatuan Bulan Sabit Merah tempatan, Mahmoud Mozafar kepada agensi berita ISNA.

Sedang penduduk di rantau itu mengalami kesulitan, penduduk Mesir pula sibuk berkongsi gambar-gambar salji berkenaan di media sosial.

"Keseluruhan kawasan kelihatan memutih. Ia merupakan pengalaman pertama saya melihat keadaan seperti ini," kata Karim Kheirat kepada AFP melalui telefon di bandar Medinati, timur laut Kaherah.

Kawasan-kawasan pinggir bandar lain turut memperlihatkan penurunan salji.

Di Semenanjung Sinai, ribut salji telah mengakibatkan lapisan setebal beberapa sentimeter di kawasan bergunung sekitar Biara Saint Catherine buat kali pertama sejak sedekad lalu,

Sementara itu, bandar raya utara, Iskandariah hanya menerima sedikit salji tetapi pihak berkuasa telah menutup pelabuhan di sana kerana keadaan cuaca yang buruk dan angin kencang. - AFP

Indeks SPIA bantu pihak penyelamat ramal kewujudan ribut salji

Posted:

Indeks SPIA bantu pihak penyelamat ramal kewujudan ribut salji

Indeks SPIA bantu pihak penyelamat ramal kewujudan ribut salji


SPERRY menunjukkan Indeks SPIA yang mampu mengenal pasti kewujudan ribut salji.


SATU indeks yang dapat mengenal pasti kewujudan ribut salji telah dicipta oleh Perkhidmatan Cuaca Kebangsaan (NWS) di Amerika Syarikat.

Ia dinamakan sebagai Sperry-Piltz Ice Accumulation (SPIA) yang berpotensi membantu pasukan penyelamat seperti askar dan Palang Merah. Melalui indeks itu, mereka akan menerima amaran awal untuk mengambil langkah berjaga-jaga.

Cawangan NWS di bandar Oklahoma, Missouri dan Kentucky antara yang terawal menggunakan sistem baharu itu.

Indeks itu membolehkan penduduk dan syarikat setempat menyelamatkan diri atau membuat persiapan awal menghadapi ribut.

Melihat kejayaan indeks SPIA, lima lagi bandar bersetuju untuk memasangnya di cawangan NWS masing-masing. Antara yang baharu terlibat ialah Tennessee dan Arkansas.

Mengambil masa beberapa tahun untuk disiapkan, SPIA turut menyediakan data kaji cuaca yang mampu menjangkakan kerosakan akibat bencana itu. Ia memberi lima peringkat kemusnahan bermula daripada 0 (kerosakan kecil) hingga 5 (kerosakan bencana).

Data tersebut memberikan maklumat lengkap kepada negeri-negeri mengenai tempoh masa kehilangan jana kuasa akibat ribut.

Sidney K. Sperry daripada Persatuan Koperatif Elektrik Oklahoma berpendapat, indeks itu dapat menyelamatkan ribuan nyawa. Dia merupakan pemilik bersama SPIA bersama Ketua Ahli Kaji Cuaca NWS di Tulsa, Oklahoma, Steven Piltz.

Selepas bekerja selama 25 tahun dalam industri elektrik, Sperry membawa idea itu kepada pejabat cawangan NWS di Tulsa pada tahun 2006.

"Terdapat satu peristiwa ketika ribut salji melanda kawasan kami. Penduduk berada dalam kegelapan kerana jana kuasa telah terputus selama 21 hari. Seorang wanita tua mati kesejukan kerana tiada jana kuasa.

"Indeks SPIA boleh membantu menyiap siaga dan memberi amaran awal kepada penduduk jika berlaku sebarang bencana," ujarnya.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Komuniti Kita

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Komuniti Kita


LKPJM anjur Seminar Kesedaran Pelaburan Haram

Posted:

LKPJM anjur Seminar Kesedaran Pelaburan Haram

LKPJM anjur Seminar Kesedaran Pelaburan Haram

SAHARUDDIN (barisan depan, lima dari kiri) bergambar bersama peserta Seminar Kesedaran Pelaburan Haram peringkat Kebangsaan di Melaka baru-baru ini.


BIJAK MELABUR. Seramai 120 peserta menyertai Seminar Kesedaran Pelaburan Haram peringkat Kebangsaan di Hotel Seri Malaysia, Ayer Keroh, Melaka baru-baru ini.

Seminar anjuran Lembaga Kesedaran Pencegahan Jenayah Malaysia (LKPJM) yang julung-julung kali diadakan di Melaka itu bertujuan memberi kesedaran kepada peserta mengenai aktiviti-aktiviti pelaburan haram.

Presiden LKPJM, Datuk Seri Dr. Saharuddin Awang Yahya berkata, para peserta juga diharap dapat menyebarkan maklumat diperoleh daripada seminar berkenaan kepada ahli keluarga dan rakan-rakan dalam usaha mengurangkan kadar jenayah komersial.

Majlis perasmian seminar berkenaan disempurnakan oleh Ketua Polis Melaka, Datuk Chuah Ghee Lye.

Penduduk Serian sertai program kesihatan

Posted:

Penduduk Serian sertai program kesihatan

Penduduk Serian sertai program kesihatan


RIOT (tengah) beramah mesra dengan penduduk yang mendaftar untuk mendapatkan pemeriksaan kesihatan sempena Hari Perkhidmatan Lions Sedunia di Serian, Kota Samarahan, Sarawak baru-baru ini.


PEMERIKSAAN. Kira-kira 400 penduduk sekitar Serian memanfaatkan program pemeriksaan kesihatan sempena Hari Perkhidmatan Lions Sedunia di Serian, Kota Samarahan, Sarawak baru-baru ini.

Menteri Sumber Manusia, Datuk Seri Richard Riot Jaem berkata, Hari Perkhidmatan Lions mendapat pengiktirafan di seluruh dunia sebagai galakan ahli-ahli melaksanakan program untuk manfaat penduduk setempat.

"Jadi, kesempatan ini perlu digunakan sebaik-baiknya oleh masyarakat umum untuk menjalani ujian dan pemeriksaan kesihatan secara percuma," katanya pada majlis perasmian Hari Perkhidmatan Lions Sedunia itu.

323 pelatih tamat Latihan Perajurit Muda TUDM

Posted:

323 pelatih tamat Latihan Perajurit Muda TUDM

323 pelatih tamat Latihan Perajurit Muda TUDM


RODZALI (tengah) bergambar bersama perajurit-perajurit muda selepas perbarisan tamat latihan perajurit muda TUDM di Ipoh, Perak baru-baru ini.


TAULIAH. Seramai 323 pelatih menamatkan Latihan Perajurit Muda Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) di Institut Latihan Tentera Udara, Ipoh, Perak baru-baru ini.

Upacara Perbarisan Tamat Latihan Perajurit Muda TUDM Siri 49/2013 itu dirasmikan oleh Panglima Tentera Udara, Tan Sri Rodzali Daud.

Pada majlis itu, Muhammad Syahadat Ramli, 19, dinobatkan sebagai Perajurit Muda Terbaik Keseluruhan.

Muhammad Akram Mustapha Kamal, 22, pula dinobat sebagai Perajurit Muda Akademik Terbaik sementara anugerah Perajuit Muda Penembak Terbaik milik Mohamad Amirul Azman, 21.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Negara

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Negara


Empat berdepan hukuman mati

Posted:

Empat berdepan hukuman mati

Empat berdepan hukuman mati

MOHAMAD YUSOF, Mohd. Aswenry, Iweldo Putra dan Pondri Neriko diiring keluar dari Mahkamah Majistret Ampang semalam.


KUALA LUMPUR - Empat lelaki didakwa di Mahkamah Majistret Ampang di sini semalam atas pertuduhan membunuh seorang remaja yang disyaki mencuri wang tabung masjid dua minggu lalu.

Pengurus keselamatan, Mohamad Yusof Mohamad, 39, dan tiga lagi pengawal keselamatan, Mohd. Aswenry Majon, 26, Iweldo Putra, 19, dan Pondri Neriko, 20, didakwa membunuh Mohamad Shah Reza Fauzi, 20, di tangga tepi pagar Masjid Al-Azim, Jalan Pandan Indah, Ampang Jaya dekat sini pada pukul 5 pagi 3 Disember lepas.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Seniwati Azean Irdawaty meninggal dunia

Posted:

Seniwati Azean Irdawaty meninggal dunia

Seniwati Azean Irdawaty meninggal dunia

Oleh KHAIRUL AMRI
HASSAN
amri.hassan@kosmo.com.my

AZEAN meninggal dunia pada usia 63 tahun akibat kanser.


KUALA LUMPUR – Selepas enam tahun bertarung melawan penyakit kanser, primadona filem Melayu, Azean Irdawaty akhirnya pergi menghadap Ilahi ketika sedang mendapatkan rawatan di Pusat Perubatan Universiti Malaya (PPUM) pada pukul 8.25 malam tadi.

Azean atau nama sebenarnya Azean Irdawaty Yusoef, 63, disahkan meninggal dunia ketika dirawat di Unit Rawatan Rapi PPUM sejak tiga hari lalu. Azean disahkan menghidap kanser payudara tahap tiga pada Jun 2007.

Suami Azean, Khairil Anwar Zainal Mukhtar Rashidi, 63, berkata, berat badan Allahyarham isterinya mulai susut selepas dia tidak mahu menjamah makanan sejak dua hari lalu.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

1.6 tan dadah dirampas tahun ini

Posted:

1.6 tan dadah dirampas tahun ini

1.6 tan dadah dirampas tahun ini

Oleh SYED AHMAD ZULKARNAIN SYED ALI
zulkarnain.ali@kosmo.com.my


KHAZALI (kiri) menunjukkan dadah yang disembunyikan dalam gelungan plastik yang disimpan dalam bagasi milik seorang warga China pada sidang akhbar di Port Dickson semalam.


PORT DICKSON – Sejumlah 1.6 tan dadah pelbagai jenis dianggarkan bernilai RM116 juta dirampas oleh Jabatan Kastam Diraja Malaysia (JKDM) di beberapa lokasi di seluruh negara sepanjang tahun ini.

Ketua Pengarah JKDM, Datuk Seri Khazali Ahmad berkata, jumlah tersebut melibatkan sebanyak 126 kes cubaan menyeludup dadah yang berjaya dipatahkan oleh jabatan itu yang melakukan pemantauan berterusan di semua pintu masuk utama.

Menurut beliau, nilai rampasan dadah berbanding tempoh sama pada tahun lalu adalah lebih tinggi iaitu RM162 juta dengan 117 kes rampasan melibatkan dadah seberat 1.5 tan.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Sukan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Sukan


Harimau Muda singkir Vietnam

Posted:

Harimau Muda singkir Vietnam

Harimau Muda singkir Vietnam

BARISAN pemain Harimau Muda melambai tangan ke arah para penyokong selepas berjaya menewaskan Vietnam 2-1 pada aksi terakhir Kumpulan A di Stadium Zeyyer Thiri semalam.


NAY PYI TAW, Myanmar - "Bukan menang nasib tetapi penjaga gol dan pemain pertahanan kami beraksi dengan baik."

Itu reaksi pengendali Harimau Muda, Datuk Ong Kim Swee (gambar kecil) selepas anak-anak buahnya berjaya menewaskan Vietnam 2-1 pada aksi terakhir Kumpulan A di Stadium Zeyyer Thiri semalam.

Harimau Muda muncul juara kumpulan selepas mengumpul 10 mata diikuti Singapura di tempat kedua dengan lapan mata, manakala Vietnam di kedudukan ketiga (tujuh mata).

Kemenangan itu sudah cukup untuk melayakkan Harimau Muda ke separuh akhir, sekali gus mengatur pertemuan dengan Indonesia bagi mengulangi aksi final Sukan SEA 2011 di Jakarta, Indonesia.

Pada aksi semalam, gol yang dicari-cari Harimau Muda hadir pada minit ke-81 menerusi jaringan Ashri Chuhu sebelum D. Saarvindran menyumbat gol kedua pada minit ke-89.

Gol sagu hati Vietnam dijaringkan pemain gantian, Mac Hong Quen pada masa kecederaan.

"Saya berasa gembira kerana berjaya melayakkan diri ke separuh akhir.

"Meskipun Vietnam menggunakan corak permainan pantas dan sangat berbahaya dalam usaha memburu gol, pemain-pemain kami masih mampu bermain dengan baik dan mengikut strategi yang telah direncanakan.

"Kekurangan kami hanya tidak dapat menjaringkan gol awal tetapi penjaga gol dan pemain pertahanan kami bermain dengan begitu baik sekali," kata Kim Swee.

Bagaimanapun, Kim Swee tanpa berselindung memuji persembahan pemain-pemainya yang tampil dengan aksi yang konsisten terutama penjaga gol, Mohd. Izham Tarmizi Roslan.

"Tidak hanya penjaga gol tetapi semua pemain-pemain saya bermain dengan konsisten sepanjang empat perlawanan lalu. Sukar untuk saya beritahu posisi mana yang mempunyai kelemahan yang ketara," jelasnya.

Ketika ditanya mengenai kritikan yang dilemparkan kepada skuad Harimau Muda sebelum ini, Kim Swee berkata, beliau menganggap semua laporan negatif itu sebagai pembakar semangat.

Katanya, tanpa kehadiran tujuh pemain utama, sukar untuk beliau merencana strategi ampuh bagi menghadapi temasya kali ini, sekali gus mempertahankan pingat emas buat kali ketiga berturut-turut.

Sementara itu, jurulatih Vietnam, Hoang Van Phuc memohon maaf kepada semua rakyat di negara itu selepas mereka gagal mara ke final.

Van Phuc berkata, beliau meletakkan sasaran utuk mara ke final dan akan meletak jawatan berikutan kegagalan itu.

Thailand mara ke separuh akhir selaku juara Kumpulan B, manakala Indonesia layak selepas menewaskan Myanmar 1-0.

Jironi pengubat duka olahraga

Posted:

Jironi pengubat duka olahraga

Jironi pengubat duka olahraga


JIRONI meraikan kejayaannya meraih pingat emas acara 800m lelaki di Stadium Utama Wunna Theikdi semalam.


NAY PYI TAW, Myanmar - Mohd. Jironi Riduan kembali menceriakan kem olahraga negara apabila meraih emas dalam acara 800 meter (m) lelaki semalam.

Selepas Muhammad Irfan Shamsuddin menjelmakan emas pertama dua hari lalu, kini giliran Jironi yang sememangnya diletakkan sasaran untuk memenuhi sasaran lima emas menggegar Stadium Utama Wunna Theikdi dengan larian penyudah yang cukup bertenaga.

Selepas hanya mengekori dari belakang pencabar di depan sejak dari awal perlumbaan, Jironi kemudiannya menggunakan 50 meter terakhir sebelum memintas pelari Vietnam untuk muncul juara.

Jironi mencatat masa 1min:50.98s untuk menewaskan pelari Filipina, Mervin Guarte (1:51:51s) yang kuat mengejarnya dari belakang manakala Thai Duong (1:51.62s) yang menguasai peringkat awal perlumbaan di tempat ketiga.

Seorang lagi atlet negara, M. Kesavan di tempat kelima dengan catatan masa 1:52.24s.

"Saya memang sengaja menggunakan taktik mengekori dari belakang untuk melihat kedudukan pelumba lain. Sebaik peluang mula terhidang, kesempatan itu saya gunakan sebaik mungkin untuk memecut laju.

"Saya dapat lihat pelari Vietnam semakin lemah manakala pelari Filipina cuba mengejar. Dengan tenaga yang masih ada, saya berlari sekuat mungkin untuk tiba di garisan penamat," katanya.

Catatan Jironi itu bagaimanapun gagal memecah rekod kebangsaan mahupun Sukan SEA tetapi berjaya menebus kekecewaannya gagal meraih emas dalam tiga Sukan SEA yang lalu.

Hanya pada temasya di Laos 2009, pelari kelahiran Sarawak ini berjaya meraih perak manakala 2007 dan 2011, guru di Sekolah Sukan Tunku Mahkota Ismail, Johor ini pulang dengan tangan kosong.

Selain acara 800 meter, atlet Malaysia hanya menyertai acara 100m lelaki dan wanita, 400m lari berpagar lelaki dan lompat kijang wanita yang kesemuanya gagal meraih sebarang pingat.

Sementara itu, Thailand terus menguasai saingan trek dan balapan Sukan SEA pada hari ketiga saingan dengan memenangi tiga emas daripada 10 yang ditawarkan semalam.

Negara Gajah Putih itu meraih emas dalam acara 100m lelaki, 400m lari berpagar wanita dan merejam lembing lelaki.

Vietnam turut menang tiga emas semalam menerusi 100 meter wanita, 5,000 meter lelaki dan 800 meter wanita.

Ini diikuti masing-masing satu diraih Malaysia (800m lelaki), Indonesia (lompat kijang wanita), Filipina (400m lari berpagar lelaki) dan Myanmar (5,000m wanita).

Hari ini, tujuh lagi pingat emas akan ditawarkan iaitu menerusi acara dekatlon, lompat jauh wanita, lompat tinggi lelaki, 3,000m lelaki dan wanita serta 200m lelaki dan wanita.

Panahan trio Malaysia memukau

Posted:

Panahan trio Malaysia memukau

Panahan trio Malaysia memukau


DARI kiri, Haziq, Khairul Anuar dan Atiq meraikan kejayaan mereka meraih pingat emas acara recurve berpasukan lelaki di Padang Memanah Wunna Theikdi semalam.


NAY PYI TAW - Malaysia berjaya mempertahankan pingat emas acara recurve berpasukan lelaki Sukan SEA selepas menewaskan Thailand dalam perlawanan akhir yang sengit dan mendebarkan semalam.

Trio Khairul Anuar Mohamad, Atiq Bazil Bakri dan Haziq Kamaruddin menewaskan gandingan Thailand dengan kemenangan tipis 214-212 selepas lawan mereka bangkit di penghujung saingan.

Dengan kejayaan itu skuad memanah negara mengulangi skrip yang sama seperti temasya dua tahun lalu di Indonesia apabila turut menjuarai acara recurve individu lelaki dan berpasukan ketika itu untuk membawa pulang dua emas.

Paling bangga dengan kejayaan itu sudah tentu 'Robin Hood' Malaysia, Khairul Anuar yang dapat melalui detik manis itu sebanyak dua temasya berturut-turut.

"Apa yang mengembirakan saya, dua tahun lalu, Cheng Chu Sian menjuarai acara individu dan saya pula menang perak sebelum kami sama-sama berpadu tenaga untuk menjuarai acara berpasukan.

"Kali ini, saya pula menjuarai acara recurve individu sebelum bersama Atiq dan Haziq, kami menjuarai acara berpasukan pula.

"Memang ia detik yang cukup bermakna buat saya kerana dapat melakukannya buat kali kedua untuk negara," katanya.

Menurut Khairul, kunci kejayaan mereka semalam adalah mudah iaitu beraksi mengikut rentak sendiri tanpa memperdulikan lawan serta membina kekuatan mental yang tinggi sepanjang aksi sengit itu.

"Saya bersyukur kerana kami mampu bertahan walaupun Thailand cuba mengejar di saat akhir. Memang saya cukup puas hati dapat menang hari ini," kata Haziq.

Atiq yang walaupun kali pertama beraksi di Sukan SEA tetapi dia sudah pun dapat merasai nikmat memenangi emas semalam.

"Ia satu pengalaman yang amat berguna bagi saya. Mungkin dua tahun lagi saya mampu mencipta pencapaian sama untuk negara," katanya.

Sementara itu, Malaysia terlepas peluang untuk meraih emas ketiga dalam acara memanah apabila skuad compound lelaki tewas kepada Filipina dalam aksi final.

Walaupun mendahului tiga mata sebelum melakukan panahan terakhir, gandingan Mohd. Zaki Mahazan, Mohd. Juwaidi Mazuki dan Mohd. Kaharuddin Ashah gagal mengekalkan rentak.

Terutama sekali Kaharuddin yang hanya mampu memungut enam mata pada panahan terakhir menyebabkan skuad negara tumpas 221-218.

Dengan keputusan pada hari terakhir itu, skuad memanah negara kekal membawa pulang dua emas, sekali gus mengulangi pencapaian pada temasya dua tahun lalu di Indonesia.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Varia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Varia


Krismas bersama Garfield

Posted:

Krismas bersama Garfield

Krismas bersama Garfield

Oleh ALIF ABU BAKAR


BARANGAN Garfield ditawarkan kepada para pengunjung Empire Shopping Gallery.


POPULARITI kartun klasik, Garfield masih teguh meskipun sudah menjangkau usia 35 tahun. Sejak diperkenalkan pada tahun 1978, karakter animasi yang mengangkat kisah kemalasan seekor kucing oren berbelang bersama tuannya, Jon Arbuckle itu tidak pernah gagal menggeletek hati orang ramai di seluruh dunia.

Barangkali peralihan generasi membuatkan kita terfikir, adakah kartun seperti Garfield akan terluput begitu sahaja? Tambahan pula pengenalan siri animasi baharu yang lebih moden menjadi pilihan majoriti kanak-kanak pada masa ini.

Namun itulah tuah menjadi Garfield, kehadirannya masih disambut girang tanpa dibatasi usia. Kanak-kanak menyukainya kerana secara asasnya kanak-kanak memang tertarik dengan apa jua kartun tanpa mengambil kira lama atau baharu karakter tersebut. Orang dewasa pula melihat Garfield sebagai memori indah saat mereka masih seorang budak.

Lantas, kelebihan milik Garfield dijadikan kesempatan oleh Empire Shopping Gallery, Subang Jaya, Selangor bagi menghiburkan para pengunjungnya sepanjang bulan Disember ini.

Bermula 7 Disember lalu hingga 29 Disember ini, pengunjung berpeluang menyaksikan persembahan mini Garfield dan rakan-rakan di ruang tengah pusat beli-belah itu.

Sejajar dengan perayaan Krismas yang bakal disambut pada 25 Disember ini, penglibatan Garfield bersama rakan-rakannya iaitu Odie, Arlene dan Nermal bakal menyemarakkan lagi suasana beli-belah pengunjung pada hujung minggu.

"Kami memilih untuk meraikan Krismas bersama Garfield dan rakan-rakan pada tahun ini kerana ia adalah karakter animasi yang digemari ramai. Para pengunjung pasti terhibur dengan persembahan nyanyian dan tarian selama 30 minit daripada keseluruhan 24 persembahan.


PERSEMBAHAN Garfield dan rakan-rakan pasti menghiburkan momen membeli-belah orang ramai yang berkunjung ke Empire Shopping Gallery sepanjang Disember ini.


"Pengunjung boleh menyaksikan aksi menghiburkan ini pada hari Sabtu pukul 2, 4 dan 6 petang manakala jadual persembahan hari Ahad ditetapkan pada pukul 1, 3 dan 5 petang," ujar Pengurus Pusat Empire Shopping Gallery, Elena Lee.

Selepas persembahan, para pengunjung diberi kesempatan untuk merakamkan foto bersama Garfield dan rakan-rakan untuk diabadikan dalam lencana comel. Lencana tersebut akan disiapkan dalam tempoh yang singkat dan boleh dibeli pada harga RM10 untuk dijadikan tanda ingatan.

Selain Garfield, Empire Shopping Gallery turut menawarkan pengalaman beli-belah mengujakan sepanjang bulan ini dengan adanya bengkel menghasilkan boneka jari, kemunculan ikon Krismas, Santa Claus, pertunjukan interaktif bersama badut dan pelbagai aktiviti menghiburkan.

Hadiah istimewa

Kolaborasi bersama HSBC pada tahun ini juga membolehkan pusat beli-belah itu mewujudkan kempen perayaan yang menguntungkan pengunjung. Antaranya, memberikan cawan Garfield istimewa dan sarung penyimpan kot musim sejuk bernilai RM50 kepada pengunjung yang berbelanja sekurang-kurangnya RM300 dalam satu hari.

Jumlah perbelanjaan itu tidak boleh melebihi dua resit daripada mana-mana kedai di dalam Empire Shopping Gallery. Bagaimanapun, pengunjung yang membayar menggunakan kad kredit HSBC hanya perlu berbelanja minimum RM200.

Hadiah istimewa tersebut boleh dimiliki pengunjung bermula 15 November lalu sehingga 1 Januari 2014, selagi stok masih ada.

Pusat beli-belah itu turut menawarkan hadiah misteri eksklusif buat pemegang kad HSBC yang boleh ditebus di kaunter HSBC sekiranya nilai belanja mencecah RM300 ke atas dalam satu resit.

Pemegang kad Mastercard pula berhak menerima krim tangan terapi 25 gram (g) Crabtree & Evelyn apabila berbelanja RM300 ke atas dalam satu resit atau produk yang sama berjisim 50g untuk jumlah perbelanjaan melebihi RM500 dengan maksimum dua resit menerusi kad kredit.

Rangkuman Seni Bali

Posted:

Rangkuman Seni Bali

Rangkuman Seni Bali

KREATIVITI Najib (kiri) dan Ahmad Hisyamuddin ditonjolkan dalam pameran yang berlangsung sehingga 22 Disember ini.


LUMRAH seorang anak seni untuk berkelana ke negeri orang, merasai udara setempat, mengenali kontra budaya yang seterusnya dijadikan ilham dalam karya agung mereka.

Mengikut langkah sama seperti seniman terdahulu, dua pelukis perintis terbang ke Bali, Indonesia untuk membuat eksplorasi dan eksperimentasi dengan cara tersendiri.

Najib Ahmad Bamadhaj, 26, dan Ahmad Hisyamuddin Abdullah, 24, mengikuti program residensi yang dianjurkan selama sebulan oleh galeri G13, Kelana Jaya.

Bali, terkenal seantero dunia sebagai satu lokasi yang kuat pegangan budaya dan identitinya. Setiap isi perutnya dituai mengikut adat yang disemai sejak turun-temurun. Lantas, mencetus inspirasi seni kepada pencintanya.

"Senario seni di Bali sangat berbeza berbanding keadaan dalam negara kita. Sedang kita tercari-cari identiti perlambangan diri, mereka kekal dengan cita rasa yang sedia kukuh dijaga sekian lama," ujar Najib.

Kedua-duanya dibawa ke kawasan yang signifikan dengan budaya dan seni Bali. Sempat mereka berkunjung ke Ubud, Kintamani dan Nusa Penida sambil bertukar-tukar idea bersama pelukis-pelukis tempatan.

Ketika di sana, mereka sempat mengikuti kempen seni tempatan, Not For Sale, yang memperjuangkan hak masyarakat Bali yang semakin kehilangan tanah akibat dijualkan kepada orang luar.

Sekembali Najib dan Ahmad Hisyamuddin ke tanah air, mereka hadir dengan idea iaitu merangkumkan setiap hasil yang diperoleh di Bali dalam satu lukisan.

"Gabungan idea dalam satu lukisan itu lahir ketika berada di Malaysia. Ia jarang dilakukan kebanyakan pelukis kerana sedar dengan cabaran yang bakal dihadapi," ujar Ahmad Hisyamuddin yang berasal dari Marang, Terengganu.

Najib menambah, cabaran itu tidak dapat dielakkan kerana setiap pelukis mempunyai kekuatan dan cara tersendiri.

"Perlu ada perbincangan dan hubungan secara terus antara pelukis bagi memastikan setiap lukisan yang dihasilkan tidak terlalu menonjolkan seseorang pelukis," ujarnya.


TEMA Tempatan seperti masalah pembelian tanah Bali oleh orang luar menjadi salah satu elemen yang dibawakan oleh kedua-dua pelukis.


Kepuasan melukis

"Bagaimana mahu mengukur kadar kepuasan sedangkan karya yang tercipta dihasilkan melalui dua cita rasa?

"Pada kami, kepuasan itu subjektif. Kepuasan melukis secara bersama dapat dirasai apabila melihat karya yang terhasil tampak berseni dan abstrak," ujar Ahmad Hisyamuddin.

Sebanyak 11 lukisan berjaya dihasilkan yang dipecahkan kepada tiga tema iaitu Makanan, Semangat Alam dan Semasa.

Menerusi tema Makanan, ia terjadi disebabkan terkesan dengan faktor kebersihan dan kesahihan halal makanan yang terdapat di Bali. Umum sedia mengetahui, majoriti penduduk negeri itu beragama Buddha walaupun agama Islam mendominasi republik Indonesia.

Agama Buddha juga melalui proses asimilasi dengan keteguhan budaya dan alam sehingga mencipta kepercayaan tersendiri. Ia diperjelaskan oleh Najib dan Ahmad Hisyammudin melalui dua lukisan bertemakan Semangat Alam.

Terkesan selepas menyertai kempen Not For Sale, mereka mendedikasikan dua buah lukisan kepada dilema yang membelenggu penduduk Bali.

Program residensi di Bali merupakan kali kedua yang diadakan oleh galeri G13. Ia merupakan salah satu inisiatif bagi merancakkan dunia seni lukis tempatan dengan memberi peluang kepada pelukis muda.

"Pemilihan peserta bukan berdasarkan pertandingan atau sebarang peraduan. Mereka dipilih mengikut kredibiliti dan kesungguhan yang tersemai dalam diri sebagai seorang seniman.

"Selepas terpilih, mereka perlu membentangkan idea-idea sebelum ditempatkan di Bali. Ia sebagai panduan kepada pelukis agar mereka tidak lari daripada subjek asal," jelas Pengarah galeri G13, Kenny Teng. – HAFIZ AHMAD

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Dunia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Dunia


Bendera Bangladesh terbesar di dunia

Posted:

Bendera Bangladesh terbesar di dunia

Bendera Bangladesh terbesar di dunia

SERAMAI 27,117 orang mengangkat jubin berwarna merah dan hijau untuk menghasilkan bentuk bendera Bangladesh di Dhaka semalam.- AFP


DHAKA - Seramai 27,117 sukarelawan mengangkat jubin semasa berdiri untuk menghasilkan bendera Bangladesh terbesar di dunia di sini semalam.

Kebanyakan sukarelawan tersebut terdiri daripada pelajar mengangkat jubin berwarna hijau dan merah itu berdiri dalam bentuk segi empat.

Bentuk bendera Bangladesh tersebut akan kelihatan jika gambar sukarelawan yang mengangkat jubin itu dirakamkan dari tempat tinggi.

Acara itu diadakan sempena Hari Kemerdekaan Bangladesh.

Negara ini merdeka selepas memenangi peperangan dengan Pakistan selama sembilan bulan pada tahun 1971. - Agensi

Majlis perkahwinan anak saudara bilionair

Posted:

Majlis perkahwinan anak saudara bilionair

Majlis perkahwinan anak saudara bilionair


BEHL tiba dengan menaiki kuda pada majlis perkahwinan tersebut.- YOUTUBE


LONDON - Seorang anak saudara perempuan kepada bilionair terkenal India, Lakshmi Mittal berkahwin dalam majlis perkahwinan yang melibatkan kos £50 juta (RM263.26 juta) di Barcelona, lapor akhbar dalam talian, MailOnline semalam.

Anak saudara perempuan Lakshmi itu, Shristi Mittal, 26, mendirikan rumah tangga dengan Gulraj Behl yang merupakan seorang pelabur bank dalam majlis perkahwinan yang menyebabkan sebuah muzium di Barcelona ditutup baru-baru ini.

Seramai 200 pelayan terlibat dalam majlis perkahwinan tersebut.

Pengantin lelaki yang berusia 36 tahun itu tiba di lokasi majlis perkahwinan tersebut dengan menaiki kuda.

Shristi merupakan anak perempuan kepada adik Lakshmi iaitu Pramod yang juga terlibat dalam perniagaan besi.

Lakshmi merupakan seorang ahli perniagaan besi yang nilai kekayaannya dianggarkan £42.2 bilion (RM223.09 bilion) pada tahun 2008.

Dia juga Pengerusi dan Ketua Pegawai Eksekutif ArcelorMittal iaitu syarikat perniagaan besi terbesar di dunia.

Lakshmi juga memegang kepentingan 34 peratus dalam kelab bola sepak Queens Park Rangers.

Keluarga Lakshmi turut menyewa sebuah helikopter untuk melihat pemandangan di Barcelona.

Cef-cef dilaporkan diterbangkan khas dari India dan Thailand untuk melayani 500 tetamu pada majlis perkahwinan tersebut.

Kek majlis perkahwinan itu pula dianggarkan seberat 60 kilogram.

Majlis tersebut berlangsung dari 5 hingga 7 Disember lalu dengan majlis perkahwinan mengandungi unsur-unsur Barat dan Hindu.

Pada hari terakhir, Muzium Seni Catalan Kebangsaan ditutup kerana ia merupakan lokasi majlis perkahwinan tersebut. - Agensi

Pelakon filem Lawrence of Arabia meninggal dunia di London

Posted:

Pelakon filem Lawrence of Arabia meninggal dunia di London

Pelakon filem Lawrence of Arabia meninggal dunia di London


SALAH satu adegan dalam filem lakonan O'Toole dalam filem The Stunt Man pada tahun 1980.- AP


LONDON - Pelakon yang terkenal dengan filem klasik Lawrence Of Arabia, Peter O'Toole (gambar kecil) meninggal dunia pada usia 81 tahun di Hopital Wellington di sini pada Sabtu lalu setelah sekian lama terlantar kerana sakit.

Filem itu mengisahkan tentang seorang pegawai tentera British yang membantu pemberontakan penduduk Arab ke atas empayar Ottoman Turki.

Beberapa pemimpin dunia, pengkritik filam dan bintang Hollywood memberikan penghormatan kepada O'Toole yang terkenal sebagai aktor yang memiliki tubuh tinggi dan mempunyai mata berwarna biru.

Dia pernah dicalonkan sebanyak lapan kali dalam Anugerah Oscar tetapi gagal meraih sebarang kemenangan.

Perdana Menteri Britain, David Cameron dan dan Presiden Ireland, Michael D. Higgins turut memuji lakonan hebat pelakon tersebut.

Aktor Michael Gambon yang melakonkan watak Dubledore dalam beberapa siri filem Harry Potter menyatakan pemergian O'Toole merupakan satu penamat era pelakon tersebut.

"Tidak akan ada lagi pelakon seperti dia," katanya kepada stesen penyiaran BBC semalam.

Antara filem lain yang dibintangi O'Toole ialah Becket, The Lion In Winter, Goodbye, Mr Chips, The Ruling Class, The Stunt Man dan My Favourite Year.

Dia meninggal dunia setahun selepas bersara secara rasmi daripada dunia lakonan ketika berusia 80 tahun.

Pada tahun 2003, dia menerima anugerah penghormatan semasa Anugerah Oscar berlangsung.

Namun, pada mulanya, dia menolak anugerah tersebut kerana menganggap usianya belum mencecah 80 tahun. - Agensi

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online


Malaysia bertemu Indonesia di separuh akhir

Posted:

Malaysia bertemu Indonesia di separuh akhir

Malaysia bertemu Indonesia di separuh akhir

17/12/2013 9:51pm

NAY PYI TAW, Myanmar - Malaysia mara ke separuh akhir acara bola sepak lelaki Sukan SEA ke-27 selepas mengalahkan Vietnam 2-1 pada perlawanan terakhir kumpulan A di Stadium Zayar Thiri di sini hari ini.

Malaysia, yang diwakili oleh skuad Harimau Muda A, muncul juara kumpulan apabila mengekalkan rekod tanpa dalam empat perlawanan dengan mengutip 10 mata manakala Singapura menghuni tangga kedua kumpulan dengan lapan mata.

Pada perlawanan separuh akhir Khamis ini, skuad bimbingan Datuk Ong Kim Swee itu akan menentang Indonesia, selaku naib juara Kumpulan B manakala Singapura bertemu Thailand, juara Kumpulan B.

Malaysia hanya memerlukan keputusan seri ke atas Vietnam bagi mengesahkan slot separuh manakala lawannya itu perlu mencari kemenangan mutlak.

Berikutan keadaan terdesak, kedua-dua pasukan itu mula menampilkan permainan pantas untuk memburu gol awal dengan saling melakukan serangan bertali arus pada babak pertama. - Bernama

Permohonan BR1M 2014 dibuka dari 23 Disember ini

Posted:

Permohonan BR1M 2014 dibuka dari 23 Disember ini

Permohonan BR1M 2014 dibuka dari 23 Disember ini

17/12/2013 9:21pm

KUALA LUMPUR - Permohonan Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M) 2014 akan dibuka dari Isnin ini sehingga 31 Januari depan, menurut Kementerian Kewangan dalam satu kenyataan di sini hari ini.

Menurut kenyataan itu penerima BR1M sedia ada tidak perlu mendaftar lagi, tetapi perlu mengemas kini maklumat peribadi termasuk alamat, maklumat anggota keluarga dan akaun bank.

"Bagi pemohon baharu pula boleh mendaftar secara dalam talian atau secara manual dengan mengisi borang permohonan BR1M 2014 secara percuma mulai tarikh tersebut," kata kenyataan itu.

Borang permohonan BR1M 2014 boleh didapati di pejabat cawangan dan pusat khidmat Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN), Jabatan Pembangunan Persekutuan dan Jabatan Kebajikan Masyarakat atau dimuat turun melalui laman web LHDN di www.hasil.gov.my.

Pembayaran akan dibuat kepada yang layak bermula Februari dan BR1M 2014 dijangka memberi manfaat kepada 5.9 juta isi rumah serta dua juta individu bujang. - Bernama

Azean Irdawaty meninggal dunia

Posted:

Azean Irdawaty meninggal dunia

Azean Irdawaty meninggal dunia

17/12/2013 10:26pm

KUALA LUMPUR - Seniwati veteran, Azean Irdawaty meninggal dunia di Pusat Perubatan Universiti Malaya (PPUM) selepas enam tahun bertarung dengan penyakit kanser pada pukul 8.25 malam di sini semalam.

Menurut suaminya, Khairil Anwar Zainal Mukhtar Rashidi, 63, Azean atau nama sebenarnya Azean Irdwaty Yusoef, 63, dimasukkan di Unit Rawatan Rapi, PPUM pada tiga hari lalu.

"Dia (Azean) tidak mahu menjamah makanan dua hari lalu dan berat badannya mulai merosot," katanya yang ditemui di PPUM di sini semalam. - KOSMO!

Kredit: www.kosmo.com.my
 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved