Jumaat, 8 Mac 2013

Kosmo Online - Rencana Utama

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Rencana Utama


Kongsi ilmu bersama masyarakat

Posted:

Kongsi ilmu bersama masyarakat

Kongsi ilmu bersama masyarakat

MULA meneroka bidang teknologi satelit sejak tahun 1985, pengetahuan yang dimiliki oleh Timbalan Ketua Pengarah Agensi Angkasa Negara (Angkasa), Dr. Noordin Ahmad, 50, menjadi ilmu yang sangat berharga untuk dikongsi bersama masyarakat.

Kecintaan beliau terhadap bidang satelit sebenarnya bertitik tolak daripada rasa kagum dan hormatnya kepada ahli astronomi Malaysia, Allahyarham Mohd. Khair Mohd. Taib.

Sewaktu mula memasuki sekolah menengah dan meningkat remaja, Noordin memang tidak mempunyai sebarang pengetahuan tentang dunia astronomi atau elemen dalam sains angkasa.

"Tetapi, ketika itu saya amat teruja dengan bidang tugas Allahyarham Mohd. Khair. Pengiraan falak beliau yang berasaskan astronomi digunakan sebagai rujukan dalam semua kalendar waktu solat serta penentuan tarikh Hari Raya Aidilfitri dan Aidiladha.

"Maka dari situlah saya menanam keazaman untuk menimba ilmu dalam bidang berkaitan," jelas Noordin dalam satu pertemuan dengan Kosmo! baru-baru ini.

Halangan dalam penyelidikan

Apabila meningkat dewasa, Noordin memilih untuk melanjutkan pengajian dalam jurusan ukur tanah yang banyak menggunakan data dari cerapan matahari dan bintang di angkasa bagi tujuan pengiraan arah, masa dan kedudukan.

Berdasarkan sejarah, kaedah itu juga telah digunakan oleh pedagang-pedagang zaman silam untuk merantau ke seluruh dunia. Akhirnya beliau berjaya membawa pulang Ijazah Sarjana Juruukur daripada Universiti Melbourne pada tahun 1984.

"Semasa belajar di Melbourne, saya kemudian tertarik untuk mengkaji teknologi berkaitan satelit ketenteraan memandangkan ia merupakan antara teknologi paling canggih di dunia ketika itu.

"Tambahan pula, penggunaan teknologi satelit amat terbatas di Malaysia. Malah, tiada anak Malaysia yang mempunyai kelulusan dalam bidang tersebut. Meskipun teknologi tersebut agak terhad pada masa itu, namun ia membuat saya lebih berminat untuk mengetahui rahsia di sebaliknya," ujar Noordin sambil memberitahu banyak cabaran yang dihadapi ketika mahu melanjutkan pengajian di peringkat Doktor Falsafah (PhD) dalam bidang tersebut.

Antaranya termasuklah cabaran dalam mendapatkan maklumat berkaitan teknologi satelit. Berbeza pada zaman sekarang, maklumat kerahsiaan tentang teknologi satelit telah banyak 'dibongkar' kepada masyarakat.


PUSAT Kawalan Satelit sesebuah negara berupaya memantau ruang angkasa daripada sebarang anasir asing.


Kata Noordin, namanya juga pernah ditapis oleh pihak Barat terutama Amerika Syarikat (AS) sebelum diberi kebenaran meneruskan kajian mengenai teknologi mereka.

"Selain menjalani proses penapisan yang kemudian diluluskan, saya juga terpaksa menghubungi beberapa syarikat komersial dari AS untuk mendapatkan sokongan mereka bagi membuat penyelidikan dalam bidang teknologi satelit," ungkapnya.

Berkongsi cerita mengenai pengalaman untuk menyiapkan tugasan sewaktu pengajian di peringkat PhD, Noordin memberitahu sekitar hujung tahun 80-an, satelit yang dikaji hanya melalui United Kingdom (UK) pada waktu awal pagi.

"Ini bermakna saya perlu menunggu antara pukul 1 hingga 3 pagi semata-mata untuk mencerap data-data yang dihantar satelit navigasi tersebut.

"Bayangkan dengan cuaca sejuk dan mata yang mengantuk, ia memang mencabar kekuatan fizikal diri. Namun, demi minatnya, saya tetap hadapinya sebaik mungkin," tutur anak kelahiran Kuala Ketil, Kedah itu tersenyum.

Selepas tamat pengajian, beliau mendapati bidang tersebut mempunyai potensi yang sangat tinggi dalam membantu pembangunan negara.

Justeru, Noordin telah menggabungkan teknologi itu dengan aplikasi-aplikasi yang digunakan untuk kegunaan awam.

Sejak awal tahun 90-an hingga kini, antara sumbangan utama beliau kepada negara ialah mengaplikasi teknologi satelit dalam beberapa bidang pembangunan fizikal seperti pemetaan, perancangan bandar, landskap, kejuruteraan awam dan sebagainya.


NOORDIN mahu lebih ramai anak muda menceburkan diri dalam bidang pembangunan teknologi satelit.


Menurut Noordin, sungguhpun Malaysia masih di peringkat awal dalam bidang pembangunan teknologi satelit, namun negara tidak begitu terkebelakang dalam menggunakannya.

"Malangnya, teknologi ini sering dikaitkan dengan ketenteraan. Kawalan yang ketat oleh negara-negara yang mempunyai teknologi satelit melalui beberapa regim seperti International Traffic in Arms Regulation (ITAR) dan Missile Technology Control Regime (MTCR) membuatkan negara yang ingin melibatkan diri dalam bidang ini terpaksa melalui proses yang berliku.

"Kejayaan Malaysia menghantar beberapa jurutera ke UK untuk mempelajari teknologi membangunkan satelit pada tahun 90-an telah membuka mata negara membangun lain untuk mengikut jejak kita. Malah, ketika ini Malaysia dianggap sebagai negara pendahulu dalam teknologi satelit di Asia Tenggara," terang Noordin.

Minat anak muda

Menjelaskan lebih lanjut, Noordin berkata, teknologi satelit sebenarnya merupakan platform untuk kita merealisasikan pelbagai perkara yang lebih besar.

"Buat masa ini, Angkasa lebih menekankan kepada industri hiliran dan penggunaan teknologi satelit. Pembangunan teknologi ini akan dilaksanakan bersama institusi pengajian tinggi (IPT) dan institusi penyelidikan secara berhemah demi memenuhi mandat rakyat kepada Angkasa," katanya sambil memberitahu, negara masih kekurangan tenaga kerja dalam bidang satelit.

Justeru, bagi mengatasi masalah tersebut, pelbagai usaha telah dilaksanakan untuk menarik minat generasi muda menyertai bidang pembangunan satelit.

"Melalui Angkasa dan Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi (MOSTI), kami berusaha untuk melebarkan pembangunan insan bersama IPT dan industri. Ia satu visi yang besar tetapi kami yakin kerjasama sebegini akan mempercepatkan proses pembangunan teknologi ini.

"Jika dahulu sains roket dikira sebagai teknologi yang tidak dapat dijangkau oleh negara seperti Malaysia, kini kita telah mendekati sekolah, universiti dan industri untuk sama-sama melihat kepada kepentingan teknologi ini dalam menjadi negara maju menjelang tahun 2020," terangnya lagi.

Karya kanvas tubuh

Posted:

Karya kanvas tubuh

Karya kanvas tubuh


PELUKIS dan jurusolek bergabung untuk menunjukkan bakat seni masing-masing.


ARTISTIK seni ternyata tidak harus berbatas. Namun, adakalanya ia menyebabkan seni itu dizahirkan sehingga di luar kotak pemikiran.

Itulah yang mungkin dapat disaksikan pada Ekspo Kecantikan Antarabangsa Nevskie Berega di Saint Petersburg, Rusia.

Menjadi antara ekspo kecantikan terbesar di Rusia, Ekspo Kecantikan Antarabangsa Nevskie Berega mengumpulkan lebih 350 syarikat kecantikan terkemuka seluruh dunia.

Antara jenama tersebut termasuklah Wella, Londa, L'Oreal, Matrix, Solinger, Kuene, Schwarzkopf, Kasho dan banyak lagi.

CAT tidak bertoksik dan pelbagai produk solekan digunakan untuk menzahirkan lukisan di atas tubuh.


Dalam ekspo yang berlangsung selama lima hari di Kompleks Sukan dan Konsert Saint Petersburg itu pelbagai acara dianjurkan daripada jualan gerai, pameran, peragaan fesyen, pertandingan rekaan busana sehinggalah pertandingan stail rambut.

Namun, acara yang paling mendapat perhatian ramai terutamanya pencinta seni dan jurufoto ialah lukisan tubuh.

Dalam acara tersebut tubuh manusia dijadikan kanvas oleh para peserta untuk menzahirkan pelbagai jenis lukisan menggunakan produk kosmetik dan cat tidak toksik di atas tubuh para model.

Pelbagai tema dan motif lukisan dapat disaksikan semasa model membuat peragaan di pentas antaranya hidupan dasar laut, daun terup, bentuk mata dan flora.

KREATIVITI solekan yang disatukan dengan rekaan kostum menarik menjadi tumpuan orang ramai.


Bagi peserta dan model yang lebih berani lukisan yang dizahirkan termasuklah di atas payu dara.

Apa yang pasti, ia memerlukan kemahiran yang tinggi para pelukis kerana model harus disolek dari hujung rambut sehingga ke hujung kaki.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Komuniti Kita

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Komuniti Kita


Gotong-royong baiki rumah mangsa ribut

Posted:

Gotong-royong baiki rumah mangsa ribut

Gotong-royong baiki rumah mangsa ribut


SHARUDIN (enam dari kiri) bergambar bersama sukarelawan Pemuda UMNO dan anggota Rela yang menyertai gotong-royong membaiki rumah penduduk di Bukit Merah, Perak baru-baru ini.


RINGAN BEBAN. Seramai 50 orang sukarelawan Pemuda UMNO Bagan Serai dan 30 anggota Rela menyertai gotong-royong membaiki 15 buah rumah yang rosak akibat ribut di Bukit Merah, Perak baru-baru ini.

Aktiviti gotong-royong tersebut yang dijalankan di bawah Program Pembangunan Masyarakat Setempat Bukit Merah diadakan selama tiga hari berturut-turut.

Ketua Pemuda UMNO Bagan Serai, Sharudin Ahmad berkata, penglibatan sukarelawan terbabit dapat meringankan beban kewangan mangsa untuk membaiki rumah mereka yang rosak dalam kejadian ribut tersebut.

Pelajar PTPL lawat Bandung

Posted:

Pelajar PTPL lawat Bandung

Pelajar PTPL lawat Bandung


SEBAHAGIAN daripada pelajar PTPL Shah Alam yang mengikuti lawatan ke Bandung, Indonesia baru-baru ini.


PENDEDAHAN. Sebanyak 20 pelajar program Operasi Hotel dan Katering Sekolah Hospitaliti dan Seni Kulinari, Kolej Pusat Teknologi dan Pengurusan Lanjutan (PTPL) Shah Alam mengikuti lawatan ke Bandung, Indonesia baru-baru ini.

Pada lawatan selama empat hari itu, mereka mengunjungi beberapa lokasi tumpuan pelancongan terkenal termasuk Tangkuban Parahu dan Kartika Sari.

Lawatan tersebut bertujuan memberi pendedahan kepada para pelajar dan pensyarah kolej tersebut mengenali industri hospitaliti di negara jiran tersebut.

Penghuni Rumah Seri Kenangan Cheras terima BR1M

Posted:

Penghuni Rumah Seri Kenangan Cheras terima BR1M

Penghuni Rumah Seri Kenangan Cheras terima BR1M


ISMAIL (dua dari kiri) menyerahkan wang BRIM 2.0 kepada warga emas, Norlia Abdulah, 77, di Rumah Sri Kenangan, Hulu Langat, Selangor baru-baru ini.


BANTU. Seramai 75 orang penghuni Rumah Seri Kenangan Cheras, Hulu Langat menerima sumbangan Bantuan Rakyat 1Malaysia 2.0 (BR1M) pada satu majlis yang diadakan di rumah kebajikan itu baru-baru ini.

Setiap warga emas tersebut menerima sumbangan BR1M sebanyak RM500.

Sumbangan telah disampaikan oleh Ahli Dewan Undangan Negeri Dusun Tua, Ismail Sani.

Pada majlis itu, Public Bank membuka kaunter di rumah kebajikan tersebut untuk memudahkan penerima bantuan itu menebus baucar BR1M yang diterima itu.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Pemotoran

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Pemotoran


Pakej lengkap sedan hibrid premium

Posted:

Pakej lengkap sedan hibrid premium

Pakej lengkap sedan hibrid premium

Oleh SHAWKATH AZDE
shawkath.ashraf@kosmo.com.my

TAHUN 1997 menyaksikan syarikat automotif Audi AG di Jerman tampil sebagai pengeluar kenderaan pertama di benua Eropah berkecimpung dalam penghasilan kenderaan hibrid. Model yang dimaksudkan ialah Audi A4 Duo III.

Pada ketika itu, pasukan jurutera syarikat itu menggunakan rangkaian kuasa enjin diesel 1.9 liter TDI berserta sebuah motor elektrik. Enjin pada Audi A4 Duo III berupaya menjana kuasa sebanyak 90PS, manakala motor elektriknya membantu menyalurkan kuasa setinggi 29PS.

Namun, produksinya tidak mampu bertahan lama disebabkan faktor harga tinggi. Selain gagal membuahkan kecekapan bahan api jika dibandingkan dengan keupayaan enjin diesel standard 1.9 liter TDI. Hanya kira-kira 100 unit sedan itu berjaya melepasi barisan pengeluaran sehingga awal tahun 2011.

Sebelum ini, Audi AG pernah mengetengahkan idea penciptaan kenderaan hibrid pada dua pameran automotif berkelas dunia. Kali pertama usaha itu ditunjukkan adalah pada tahun 1989 di Pameran Motor Frankfurt, Jerman menerusi model konsep Audi Duo.

Selang setahun selepas itu, model hibrid generasi kedua iaitu Audi 100 Duo II membuat debut sewaktu pameran Geneva Motor Show yang berlangsung di Perancis. Status asalnya iaitu sekadar sebuah jentera konsep terus kekal dalam tempoh yang agak lama.

Usaha Audi untuk membangunkan sebuah model hibrid nyata serius dengan kemunculan kenderaan utiliti sukan Audi Q5 Hybrid pada tahun 2010. Pengeluaran model berkenaan masih diteruskan sehingga kini dan ditawarkan di beberapa pasaran tertentu sahaja.

Pameran Geneva Motor Show 2012 kemudian menyaksikan kemunculan dua model hibrid terbaharu Audi AG iaitu A6 Hybrid dan A8 Hybrid. Produksi model A6 Hybrid bermula pada tahun sama.

Baru-baru ini, pengimport dan pengedar tunggal jenama Audi yang diimport sepenuhnya (CBU) di Malaysia, Euromobil Sdn. Bhd. (Euromobil) melancarkan model A6 Hybrid ke pasaran tempatan. Euromobil adalah subsidiari DRB-Hicom Bhd. (DRB-Hicom).


ENJIN petrol empat silinder 2.0 liter TFSI ini berupaya menawarkan prestasi pemanduan seperti sebuah enjin enam silinder.


Pengenalan model itu ke pasaran menjadikannya sebagai hibrid pertama Audi di Malaysia. Kemasukan jentera hijau mewah itu sudah pasti mencetuskan saingan cukup sengit kepada dua pemain Jerman lain di negara ini, apa lagi jika bukannya BMW dan Mercedes-Benz.

Kekuatan produk terbaharu edaran Euromobil berkait rapat dengan harganya. Harga jualan atas jalan tanpa insurans bagi A6 Hybrid cuma RM280,000 seunit. Tag harga itu disifatkan sebagai cukup rendah bagi mereka yang ingin memiliki sebuah kereta Audi.

Manakan tidaknya, perbezaan harga antara A6 Hybrid dan A6 2.0L TFSI adalah lebih daripada RM60,000! Itu perbezaan jika mengambil kira harga atas jalan tanpa insurans. Tidak mustahil faktor ini dapat menarik pemilik kenderaan premium sedia ada untuk menjadi pelanggan Euromobil.

Tawaran harga yang signifikan itu adalah hasil daripada insentif pengecualian duti import serta cukai sepenuhnya untuk kenderaan hibrid dan elektrik yang diumumkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak sewaktu pembentangan Bajet 2010.

Insentif selama dua tahun itu kemudiannya dilanjutkan sehingga akhir tahun ini. Langkah itu jelas membantu memacu pertumbuhan segmen kenderaan mesra alam di negara ini.

Audi A6 Hybrid dilancarkan oleh Mantan Perdana Menteri, Tun Dr. Mahathir Mohamad pada satu majlis yang diadakan di Kuala Lumpur baru-baru ini. Hadir sama ialah Pengerusi Euromobil dan Pengarah Urusan Kumpulan DRB-Hicom, Datuk Seri Mohd. Khamil Jamil.

Mohd. Khamil berkata, pengenalan Audi A6 Hybrid di negara ini membuktikan komitmen Kumpulan DRB-Hicom dalam membantu industri automotif Malaysia berada sebaris dengan negara jiran lain serta lebih kompetitif di peringkat global.


DARI kiri: Pengarah Kumpulan Automotif dan Pertahanan DRB-Hicom, Datuk Abdul Harith Abdullah, Mohd. Khamil, Dr.Mahathir dan Tan pada majlis pelancaran Audi A6 Hybrid di ibu negara baru-baru ini.


Audi A6 Hybrid dilengkapi enjin petrol empat silinder 2.0 liter TFSI bersama seunit motor elektrik. Pandanan transmisi tiptronik lapan kelajuan diberikan. Hasilnya, prestasi jentera itu ibarat seperti datangnya daripada enjin enam silinder.

Motor elektrik menerima kuasa daripada pek bateri litium-ion yang disimpan di bahagian belakang kerusi barisan kedua. Pek bateri dicaj apabila membrek dan menerusi sebuah generator sewaktu kenderaan bergerak.

Pek bateri seberat 38 kilogram (kg) itu mengurangkan kapasiti ruang but kepada 375 liter berbanding keluasan 530 liter yang ada pada model A6 petrol standard.

Kuasa maksimum sebanyak 245bhp dengan tork setinggi 480Nm dapat dijana menerusi rangkai kuasa jentera hibrid berkenaan. Kelajuan maksimumnya dihadkan pada paras 240 kilometer sejam (km/j).

Pecutan dari titik pegun ke 100km mengambil masa 7.5 saat. Purata penggunaan bahan api bagi setiap 100km adalah sebanyak 6.2 liter. Sementara kadar pembebasan karbon direkodkan sebanyak 145 gram setiap km.

Mode pemanduan EV (elektrik sepenuhnya) boleh diaktifkan dengan menekan butang pada konsol tengah. Jentera seberat 1,845 kilogram itu boleh bergerak dengan menggunakan tenaga elektrik sepenuhnya sejauh 3km jika anda mengekalkan kelajuan pada paras 60km/j.

Bahagian luaran dan dalaman model itu tidak jauh beza dengan sebuah A6 petrol standard. Perbezaan paling ketara ialah lampu hadapannya yang menggunakan lampu LED.

Ketua Pegawai Eksekutif Euromobil, Stanley Tan mengunjurkan jualan sebanyak 1,000 unit Audi A6 Hybrid bagi tahun ini.

Sasaran konservatif itu tidak sukar untuk dicapai. Memandangkan dalam tempoh sehari sebelum prebiu untuk media diadakan, tempahan yang diterima sudah mencapai 200 unit.

Ada khabar mengatakan tempahan A6 Hybrid sudah mencecah hampir 500 unit. Jika perkara ini benar, tidak mustahil jenama Audi mampu memintas dua pesaing rapatnya di Malaysia.

Keunikan Suzuki Belang

Posted:

Keunikan Suzuki Belang

Keunikan Suzuki Belang

Oleh SHAWKATH AZDE
shawkath.ashraf@kosmo.com.my


MODEL naked ini menawarkan pengendalian yang cukup baik.


KELIBAT Suzuki Belang R150 boleh disifatkan agak jarang kelihatan di atas jalan raya tempatan.

Biarpun begitu, ia tidak bermaksud produk jenama Jepun itu gagal mendapat tempat di negara ini. Belang sebenarnya mempunyai pengikut dan penggemar tersendiri.

Malah ada beberapa pengeluar komponen aftermarket popular sudah menawarkan aksesori dan alat ganti jentera tersebut di kedai-kedai motosikal di seluruh negara.

Harus tahu, tidak ada pengeluar komponen industri sekunder mahu membuang masa mencipta barangan untuk motosikal yang mempunyai volum jualan rendah. Inilah keunikan Suzuki Belang R150.

Baru-baru ini, saya berpeluang meminjam jentera berkenaan daripada Suzuki Assemblers Malaysia Sdn. Bhd. (Suzuki Assemblers) untuk sesi tunggang uji.

Saya difahamkan bahawa ia merupakan sebuah unit demo yang digunakan untuk acara promosi Suzuki Assemblers di seluruh negara.

Selesai sahaja urusan dokumen pinjaman, saya tidak sabar untuk menguji jentera berwarna merah hitam itu. Sejurus sahaja duduk di atas pelana, ia menggamit kembali kenangan lama menunggang sebuah Honda Hurricane.


TIGA pilihan warna ditawarkan bersama paparan grafik bagi model naik taraf 2012.


Posisi kedua-dua siku sedikit ke dalam dan berada di hadapan tulang rusuk. Kedudukan badan pula dianjakkan ke hadapan memandangkan tempat duduknya sedikit terjengket di bahagian belakang. Bagi saya, posisi sebegini sedikit sebanyak membantu meningkatkan fokus sewaktu menunggang jentera naked ini.

Klac perlu ditarik apabila menekan butang pemula bagi menghidupkan Belang. Sebagai alternatif, penendang kaki boleh digunakan untuk tujuan sama.

Enjin mudah dihidupkan. Alunan deruman ekzos standard yang hinggap di halwa telinga mula membakar semangat untuk memulas pendikit minyak dengan lebih agresif.

Tuli gear dipijak dan roda mula melayari jalan raya. Adakala kedengaran bunyi letupan daripada corong ekzos.

Pengendalian Belang seberat 108 kilogram bukannya sesuatu yang janggal. Ia mudah dikendalikan dan lincah menyelinap di celah-celah barisan kenderaan beroda empat.

Sewaktu tunggangan, saya mendapati ada satu punat yang ditempatkan pada sebelah kanan meter paparan hablur cecair (LCD).

Jentera diberhentikan di tepi jalan kerana ingin mengetahui fungsinya. Rupa-rupa punat itu mengubah mode tunggangan biasa kepada mode kuasa (PWR) dan ekonomikal (ECO).

Mode PWR terus menjadi pilihan. Tunggangan diteruskan semula dan saya mendapati ada lampu putih pada skrin LCD mula berkelip-kelip dan menyala. Itu menandakan rev enjin mencapai tahap optima untuk ledakan kuasa maksimum.


INSTRUMEN meter model Suzuki ini memaparkan kombinasi meter analog rpm dan satu skrin LCD untuk kelajuan, baki bekalan petrol serta jarak tunggangan.


Pancaran lampu diendahkan. Saya memilih untuk merasa raungan enjin dan penukaran gear apabila dirasakan sesuai.

Sipnosis mudah, jika beri perhatian pada lampu, bagaimana mahu fokus pada situasi keadaan semasa yang ada di hadapan anda?

Belang R150 sememangnya menawarkan pengendalian yang cukup baik. Perkara itu disebabkan penggunaan komponen aluminium pada jentera berkenaan.

Tangki penuh petrol Belang R150 sudah kering dalam tempoh dua hari dengan mode PWR. Jarak tunggangan sekadar 84 kilometer (km).

Kelajuan tunggangan pada ketika itu adalah di antara 100km sejam (km/j) hingga tahap maksimum iaitu 120km/j.

Catatan kelajuan itu sedikit rendah kerana motor sesi tunggang uji tersebut bukannya baru. Odometer menunjukkan perjalanan sudah melepasi 7,000km.

Bagi mode pemanduan biasa, lampu putih tidak akan menyala. Dalam mode ECO pula, ia mengimbangi rev enjin untuk penjimatan bahan api.

Apabila mode ini diaktifkan, saya berjaya mencapai jarak sejauh 74km dan mempunyai baki petrol separuh tangki lagi. Kelajuan tunggangan antara 80 km/j hingga 100km/j.

Berbekalkan dua set brek cakera pada kedua-dua roda, tugas yang dimainkan untuk memperlahankan dan memberhentikan jentera perlu diberi pujian.

Berhubung prestasi sistem teleskopik hadapan dan penyerap hentak tunggal di belakang pula, tiada sebarang masalah.

Suzuki Belang R150 dijual pada harga asas RM7,570 seunit tidak termasuk cukai jalan, pendaftaran, insurans dan caj-caj lain. Pilihan warna yang disediakan ialah merah hitam, biru putih dan kelabu putih.

Sensasi pemanduan tanpa bumbung!

Posted:

Sensasi pemanduan tanpa bumbung!

Sensasi pemanduan tanpa bumbung!

Oleh MUHAMMAD MD. TAJUDIN
geartinggimedia@gmail.com


BUMBUNG DS3 Cabrio didatangkan dalam tiga pilihan warna untuk para pengguna.


TIDAK lama dahulu, Citroën mempunyai kehadiran yang kukuh di dalam negara. Antara model popular ialah BX, ZX, Picasso dan C3.

Jenama dari Perancis itu juga terkenal dengan teknologi suspensi boleh laras automatik yang mendahului zaman.

Paling menarik di dalam sejarah Citroën ialah syarikat itu merupakan pengeluar kereta pertama secara besar-besaran di luar Amerika Syarikat. Citroën wujud sudah lama iaitu sejak tahun 1919 lagi.

Kebelakangan ini walaupun dengan pengenalan model-model baharu dengan harga yang lebih rendah daripada pengeluar Eropah lain, Citroën tetap gagal untuk kembali kepada zaman kegemilangannya.

Saya pernah bertanya kepada seorang rakan iaitu editor terkenal majalah automotif, kenapa Citroën yang merupakan subsidiari Peugeot dan mempunyai model yang lebih kurang sama gagal untuk mendapat kepercayaan pembeli walaupun dengan harga yang lebih murah.

Hakikatnya, mungkin kerana penjenamaan yang tidak berkesan atau pembeli kurang yakin dengan khidmat pengedar menyebabkan jenama itu tenggelam tidak naik-naik.

Terkini, Citroën tempatan sudah bertukar pengedar dengan pelancaran semula model-model baharu. Persaingan akhirnya akan menguntungkan pengguna.

Baru-baru ini Citroën UK melancarkan varian terbaharu model popular mereka iaitu DS3 Cabrio. Dilancarkan hampir tiga tahun lepas, DS3 telah terjual sebanyak 200,000 unit di serata dunia.

Secara kumulatif pula, famili DS yang terdiri daripada DS3, DS4 dan DS5 telah mencapai jualan sebanyak 300,000 unit di seluruh dunia dalam tempoh hanya 30 bulan.

DS3 Cabrio mengekalkan ciri-ciri unik yang terdapat pada model DS3 hatchback dengan rekaan yang kompak, perkadaran dinamik, bumbung terapung dua tona dan tiang B 'sirip ikan yu' serta rupa depan yang menonjol dengan lampu LED yang merupakan signaturnya.


REKA bentuk bahagian hadapan tidaklah berbeza dengan model DS3.


Pada bahagian belakang adalah lampu 3D LED yang diinspirasikan daripada rekaan model konsep Citroën Revolte dan Survolt.

Bahagian tengah lampu terdiri daripada 31 lampu LED dengan cermin reflektor separuh yang akan memantulkan cahaya dengan efek 'infiniti'.

Memandangkan DS3 ini adalah versi Cabrio maka ciri paling menarik adalah bumbungnya yang boleh dibuka. Bumbung tersebut diperbuat daripada kanvas berkualiti dan dioperasikan sepenuhnya secara elektrik walaupun pada kelajuan 121 kilometer sejam.

Ciri tersebut agak penting sebenarnya kerana jika hujan turun secara tiba-tiba atau pun panas terik pemandu boleh menutup atau membuka bumbung pada kelajuan tinggi.

Bumbung kanvas itu boleh digunakan dengan tiga kedudukan iaitu sederhana, horizontal dan penuh dengan masa operasi buka dan tutup dalam tempoh 16 saat.

Walaupun bumbung dibuka dengan keadaan horizontal, penumpang belakang tetap dapat menikmati ruang bukaan tanpa halangan.

Tidak hanya didatangkan dengan rekaan biasa, bumbung DS3 Cabrio ditawarkan dengan tiga warna pilihan iaitu Hitam, Blue Infinite dan Moondust Grey DS Monogramme.

Dari segi casis, DS3 Cabrio sama seperti model hatchback cuma memandangkan ianya adalah model Cabrio beberapa pengukuhan telah dibuat pada bahagian belakang supaya lebih tegar.

Walaupun model Cabrio ini tiada bumbung besi dengan hanya bumbung kanvas tetapi ia lebih berat daripada model hatchback sebanyak 25 kilogram (kg).

Penambahan berat itu sebenarnya agak ringan memandangkan tipikal model Cabriolet 100kg lebih berat berbanding model hatchback.


PENUMPANG di barisan belakang boleh menikmati hembusan angin dan cahaya matahari sepenuhnya.


Untuk janaan kuasa pula, DS3 Cabrio boleh dibeli dengan tiga pilihan enjin petrol gred Euro V iaitu VTi 82, VTi 120 dan enjin paling 'juara' dan popular iaitu THP 155.

Enjin VTi dipadankan dengan transmisi manual lima kelajuan manakala enjin THP 155 pula dengan transmisi enam kelajuan manual.

Untuk mendapatkan pemanduan dengan penjimatan minyak, pemandu dibekalkan dengan Gear Efficiency Indicator (GEI) yang merupakan ciri standard pada model-model kereta masakini.

Sistem keselematan kereta Eropah seperti biasa didatangkan dengan senarai penuh antaranya ABS dengan EBD, ESC, Emergency Brake Assist (EBA) dan sejumlah beg udara.

Orang kata, cuaca di Malaysia tidak sesuai untuk menggunakan kereta Cabriolet namun sebenarnya kereta jenis itu sudah lama dipasarkan di dalam negara.

Peugeot misalnya tetap setia dalam memasarkan model itu cuma bumbungnya adalah jenis hard-top. Sukar agaknya DS3 Cabrio untuk dipasarkan di sini tetapi model-model Citroën lain tidak kurang hebatnya.

Baru-baru ini Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri mengumumkan antara strategi penurunan harga kereta ialah dengan membenarkan banyak model di dalam sesebuah segmen.

Citroën kini nampaknya ingin merebut kembali pasaran mereka. Pembeli pula lebih banyak pilihan yang meyakinkan dari pengeluar Eropah. Monopoli sesuatu jenama bukanlah suatu yang positif untuk pengguna.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Negara

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Negara


71 ada kaitan pengganas ditahan

Posted:

71 ada kaitan pengganas ditahan

71 ada kaitan pengganas ditahan

ISMAIL (tengah) bersama Zulkefili dan Hamza (kiri) menunjukkan gambar mayat pengganas yang terbunuh pada sidang akhbar di Lahad Datu semalam.


LAHAD DATU – Sebanyak 71 individu yang disyaki anggota kumpulan pengganas dan tali barut kumpulan penceroboh Sultan Sulu yang mencetuskan pergolakan di Kampung Tanduo sejak Februari lalu ditangkap pasukan keselamatan.

Pesuruhjaya Polis Sabah, Datuk Hamza Taib yang mengesahkan perkara itu berkata, kesemua individu terbabit ditangkap di dua daerah iaitu di Lahad Datu dan Semporna.

Kebanyakan suspek termasuk wanita itu ditangkap di luar kawasan Kampung Tanduo. Difahamkan suspek-suspek yang dipercayai mempunyai hubungan dengan pengganas itu berketurunan Sulu tetapi menetap di Sabah.

Penangkapan suspek-suspek itu dikatakan dilakukan dalam tempoh Kampung Tanduo dilanda krisis sehingga semalam.

Bagaimanapun, Hamza enggan mengesahkan latar belakang atau butiran lanjut mengenai tangkapan itu.

"Kita memang membuat tangkapan di Lahad Datu dan Semporna. Buat masa ini kita masih menjalankan siasatan berhubung penglibatan orang-orang yang ditangkap dengan pengganas," kata beliau ketika ditemui di sini semalam.

Menurut beliau, kesemua tangkapan itu dibuat selepas pihaknya mendapat maklumat termasuk daripada penduduk kampung mengenai kehadiran dan gelagat individu-individu tertentu di beberapa lokasi di kedua-dua daerah tersebut.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Aktiviti harian kembali rancak

Posted:

Aktiviti harian kembali rancak

Aktiviti harian kembali rancak


BEBERAPA anggota tentera menjaga keselamatan penduduk selepas bersama-sama menunaikan solat Jumaat di Lahad Datu semalam.


LAHAD DATU – Rutin harian masyarakat di sekitar Felda Sahabat kembali rancak semalam susulan pengumuman penubuhan Kawasan Keselamatan Khas Sabah oleh Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak kelmarin.

Tinjauan mendapati restoran dan kedai makan dibuka sejak awal pagi dan kelihatan ramai penduduk mula keluar ke kawasan pekan di Felda Sahabat ini untuk menjalankan urusan harian mereka.

Keadaan di kawasan itu juga tenang dan terkawal.

Dalam pada itu, bunyi enjin pesawat tempur Tentera Udara Diraja Malaysia kedengaran seawal pukul 7 pagi sebelum disusuli bunyi letupan kira-kira pukul 7.15 malam. Namun tidak diketahui sama ada terdapat kematian kepada pihak pengganas atau pasukan keselamatan.

Penubuhan Kawasan Keselamatan Khas Sabah merangkumi daerah Kudat, Tawau, Kunak, Sandakan dan Lahad Datu bertujuan menjaga kedaulatan dan keselamatan kawasan pantai timur negeri itu.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Bayi perang Tanjung Labian

Posted:

Bayi perang Tanjung Labian

Bayi perang Tanjung Labian


KAKITANGAN kesihatan memberi suntikan kepada bayi Adawiyatul Jannah di Dewan Serbaguna Embara Budi di Felda Sahabat 12, Kampung Tanduo semalam.


LAHAD DATU – Ketika penduduk Kampung Tanjung Labian dekat sini berasa cemas dan bergegas meninggalkan rumah masing-masing ekoran pendaratan puluhan lelaki bersenjata Isnin lalu, lain pula ceritanya bagi sepasang suami isteri.

Tidak pernah tergambar di fikiran Basri Tabit, 26, yang isterinya, Adawiyatul Jannah Sarip Maulah, 25, terpaksa melarikan diri dalam keadaan menanggung kesakitan selepas tiga jam wanita itu melahirkan seorang bayi perempuan seberat 3.2 kilogram.

Bayi yang sihat dan cukup sifat itu kemudian diberi nama Wan Maulina Awani Izatul. Kejadian itu berlaku sehari sebelum pasukan keselamatan menggempur Kampung Tanduo.

Mengimbau semula kejadian itu, Adawiyatul Jannah berkata, sebaik melahirkan bayinya pada pukul 6 petang, mereka mendapat berita mengenai empat buah bot yang mendarat di pantai berhampiran kampung.

Katanya, dia yang bimbang sesuatu yang buruk menimpa mereka sekeluarga kemudian menguatkan semangat dan kudrat untuk bergegas keluar dari kampung bagi menyelamatkan diri.

"Anak bongsu daripada tiga beradik itu dilahirkan di rumah dan dibidankan oleh bidan kampung berikutan tiada pengangkutan.

"Sebaik bidan memotong tali pusat, suami berusaha mencari kenderaan sebelum menemui seorang jiran yang mempunyai sebuah lori untuk mengangkut sawit. Kami tiada pilihan dan terpaksa menaikinya juga," ceritanya ketika ditemui di Dewan Serbaguna Embara Budi di Felda Sahabat 12 di sini.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Varia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Varia


Gimnasium untuk Hawa

Posted:

Gimnasium untuk Hawa

Gimnasium untuk Hawa

Oleh SHAHNI FARHANA MAT SAHIR
berita@kosmo.com.my

KELAS aerobik selama sejam setiap hari kecuali Jumaat dan Sabtu antara yang paling menarik minat kaum wanita.


BENTUK tubuh yang langsing dan menarik sememangnya menjadi idaman hampir setiap wanita.

Tubuh yang langsing bukan sahaja memastikan wanita sentiasa tampil jelita, bahkan penting untuk kesihatan tubuh dan menambahkan keyakinan diri.

Selain faktor pemakanan, senaman adalah satu lagi elemen penting dalam mengekalkan bentuk tubuh yang langsing.

Namun, tidak semua wanita sanggup untuk pergi bersenam di pusat rekreasi atau pusat kecergasan kerana dihantui perasaan malu ketika bercampur dengan kaum Adam. Apatah lagi bagi wanita muslimah yang mementingkan aurat serta keselamatan, lokasi terbuka atau gim uniseks merupakan satu halangan.

Berbekalkan hasrat untuk melihat wanita mempunyai tubuh badan yang ideal, Azlinda Mat Isa, 30, membuka sebuah pusat gimnasium khusus untuk golongan Hawa yang terletak di Persiaran Bandar Baru Mergong, Kedah.

Idea suami

Azlinda berkata, biarpun menyedari kesedaran rakyat Malaysia kebelakangan ini terhadap aktiviti kecergasan di gim, namun dia hanya tergerak untuk mengusahakan LZ Lady Fitness N Gym selepas dicadangkan suaminya, Mazfazizan Muhammad, 36.

"Sewaktu sedang bersenam di gim mini di rumah, suami ada bertanyakan kepada saya, tidak berminatkah untuk membuka gim khusus untuk wanita bagi memudahkan aktiviti bersenam dilakukan tanpa diperhatikan lelaki.


AZLINDA (kanan) memberi nasihat teknik mengggunakan peralatan dengan betul kepada seorang pengunjung.


"Jadi dari situlah saya mula terfikir lalu mengambil idea tersebut untuk membuka sebuah gimnasium yang turut menyediakan ruang untuk aerobik," katanya.

Ternyata idea itu tepat pada masanya, apabila LZ Lady Fitness N Gym mendapat sambutan menggalakkan daripada golongan wanita termasuklah mereka yang berkerjaya. Mereka biasanya datang ke gimnasium selepas waktu pejabat.

LZ Lady Fitness N Gym bukan sahaja menyediakan ruang dan peralatan untuk bersenam, malah pelanggan juga dapat berkongsi tip yang betul bagi memiliki tubuh badan cantik serta sihat.

Serba lengkap

Pusat kecergasan yang telah beroperasi sejak tiga tahun itu menyediakan khidmat jurulatih wanita kepada pengunjung untuk mengendalikan peralatan senaman dengan betul.

Azlinda berkata, jurulatih yang disediakan tidak hanya membantu pengunjung menggunakan peralatan senaman dengan betul, malah mereka turut memberikan input kesihatan tanpa mengenakan sebarang bayaran.

"Saya tidak mahu pengunjung yang datang ke sini hanya bersenam, tetapi saya juga mahu mereka tahu bagaimana cara senaman yang betul dan bagaimanakah cara pengambilan makanan yang baik untuk sihat.

"Bagi memastikan perkhidmatan yang terbaik untuk pelanggan, saya juga menyediakan program kurangkan berat badan secara persendirian dengan menyediakan seorang jurulatih khusus untuk peserta yang berkemampuan membayar caj tambahan," katanya.


LZ Lady Fitness N Gym lengkap dengan pelbagai kemudahan peralatan kecergasan khusus untuk kaum wanita.


Selain menggunakan peralatan seperti basikal dan trademill, pelanggan turut disediakan ruang khas untuk melakukan aerobik yang dikendalikan seorang tenaga pengajar berpengalaman.

Azlinda berkata, kelas aerobik yang diadakan selama sejam bermula pukul 6 petang setiap hari kecuali Jumaat dan Sabtu mendapat sambutan luar biasa daripada pelanggan.

Katanya, disebabkan pelanggannya terdiri daripada pelbagai profesion, kemudahan seperti bilik persalinan turut disediakan bagi memudahkan mereka menyalin pakaian pejabat kepada pakaian sukan.

"Kita mahu pelanggan yang datang berasa selesa dengan persekitaran di sini bukan sahaja sewaktu bersenam, malah sebelum dan selepas aktiviti dijalankan," katanya.

Bayaran yang dikenakan kepada pelanggan yang berkunjung ke LZ Lady Fitness N Gym secara walk-in adalah RM8.

Ia beroperasi secara dua sesi pada setiap hari kecuali Isnin dari pukul 9 pagi hingga 12 tengah hari dan pukul 3 petang hingga 10 malam.

Untuk sebarang pertanyaan mengenai LZ Lady Fitness N Gym bolehlah menghubungi Azlinda di talian 04-7251 189.

Fiesta pamer kehebatan silat

Posted:

Fiesta pamer kehebatan silat

Fiesta pamer kehebatan silat


ILMU persilatan yang ditunjukkan daripada setiap perguruan menjadi kenangan terbaik buat pengunjung fiesta.


DI SEBUAH kawasan lapang, kelihatan dua lelaki sedang beradu tenaga. Kedua-duanya kelihatan sama hebat, saling berbalas tumbukan dan sepakan. Aksi mereka menjadi tumpuan orang ramai yang berada di situ.

Sesekali terdengar teriakan, pertarungan bertambah sengit dan hanya berakhir apabila salah seorang daripadanya tumbang.

Aksi kedua-dua lelaki berkenaan, sebenarnya merupakan salah satu acara yang dipersembahkan pada Fiesta Pencak Silat Beradat di Dataran Lapang Bonzai, Bandar Tenggara, Kulaijaya, Johor, baru-baru ini.

"Program ini bagi memartabatkan kembali seni persilatan selain mengeratkan hubungan antara satu sama lain. Ia juga bagi memberi peluang kepada golongan remaja untuk aktif dalam memperjuangkan seni budaya Melayu," kata pengerusi program, Alwee Shamrin.

Penyertaan

Program tersebut menarik penyertaan lebih 400 pesilat dari sembilan perguruan seni silat dari Kulaijaya, Kota Tinggi, Johor Bahru, Singapura dan Indonesia.

Antara perguruan seni silat tersebut termasuk Panglima Bugis, Gayong Malaysia, Sendeng Hang Tuah, Jawa, Seligi Tunggal, Tapak Suci, Lok 9, Lintau dan Abjad Asli Malaysia.

Salah seorang pesilat dari Perguruan Seni Silat Jawa dari Bandar Tenggara, Md. Yusri Jafri, 37, berkata, seni silat telah sebati dengan dirinya sejak mempelajari ilmu mempertahankan diri itu sejak berusia 19 tahun.


IRINGAN muzik daripada instrumen tradisi memeriahkan suasana pertunjukan silat.


"Keindahan seni dan ketangkasan gerakan dalam pencak silat membuatkan hati saya terpaut untuk mempelajari seni mempertahankan diri ini.

"Namun, minat semata-mata tidak cukup kerana perlu ada sifat kecintaan terhadap ilmu yang dipelajari, barulah dapat menghayati seni mempertahankan diri ini," katanya yang turut mempelajari silat kampung dan silat gayong.

Nilai-nilai murni

Pesilat daripada Perguruan Seni Silat Tapak Suci, Achmad Radian Syah Ramdhani, 37, berkata, banyak perkara atau ilmu boleh dipelajari menerusi seni silat.

Menurutnya, setiap gerakan silat dikaitkan dengan ibadat yang kita lakukan seharian. Ia bukan sahaja aktiviti yang lasak tetapi dapat mendekatkan diri kita dengan Maha Pencipta.

"Pada masa yang sama, ia menerapkan nilai-nilai murni dengan mendidik diri untuk mengatur waktu, taat kepada ketua dan menghormati orang yang lebih tua," kata bapa kepada tiga orang anak berasal dari Jakarta Barat, Indonesia itu.

Anak bongsu daripada tiga beradik dari Singapura, Hidayu Hassim, 21, berkata, mempelajari silat adalah bukan semata-mata untuk mempertahankan diri malah dapat mengisi waktu lapang dengan perkara yang berfaedah.


ADAT istimewa Melayu dan warisan keakraban rantau Nusantara dapat disaksikan sepanjang berlangsungnya Fiesta Pencak Silat Beradat.


"Selain untuk mempertahankan diri dan kesihatan, mempelajari silat turut merapatkan hubungan antara ahli apabila kerap berlatih bersama," katanya yang berharap ilmu persilatan akan terus berkembang dan terus kekal sebagai warisan Melayu yang tidak ternilai.

Pelajar Sekolah Kebangsaan Kulai 1, Nor Asyraf Haikal Nor Azam, 12, berkata, dia meminati silat sejak usia lapan tahun kerana ketangkasan serta kehebatan seni mempertahankan diri itu.

Katanya, silat bukan sahaja sebagai dinding pertahanan diri tetapi juga aktiviti sampingan pada waktu lapang.

Rakannya, Nor Amirah Balqis Abdul Rauf, 12, berkata, dia gembira kerana ibu bapanya memberi galakan untuk mempelajari ilmu persilatan yang amat diminatinya itu.

"Mereka turut memberi sokongan selain membenarkan saya mengikuti latihan di gelanggang pada sebelah malam," katanya yang mengikuti Perguruan Seni Silat Seligi Tunggal yang telah menjadi seni warisan keluarganya. – FARIK SALLEH

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Sukan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Sukan


Tunku Ismail akur dengan hukuman FAM

Posted:

Tunku Ismail akur dengan hukuman FAM

Tunku Ismail akur dengan hukuman FAM

Oleh MAZLINA ABDUL MAJID
mazlina.majid@kosmo.com.my

TAUFIK (tengah) ketika mengumumkan hukuman gantung enam bulan ke atas Tunku Ismail selepas mempengerusikan mesyuarat Jawatankuasa Tatatertib FAM di Kelana Jaya semalam.


PRESIDEN Persatuan Bola Sepak Negeri Johor (PBNJ), Tunku Ismail Sultan Ibrahim akur dengan segala keputusan dan tindakan undang-undang yang telah dibuat oleh Jawatankuasa Tatatertib Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM) terhadap baginda.

Tunku Ismail dalam satu kenyataan semalam bertitah bahawa baginda menghormati keputusan yang dibuat oleh FAM berhubung dengan laporan media yang dibuat pada 20 Februari lalu dan semuanya dianggap telah selesai.

Sehubungan itu, baginda menasihatkan para penyokong Johor supaya sentiasa menjaga disiplin dan tatatertib serta tidak terpengaruh dengan anasir-anasir luar yang negatif.

Semalam, Tunku Ismail digantung enam bulan daripada terlibat dalam sebarang aktiviti bola sepak selain didenda RM18,000 oleh Jawatankuasa Tatatertib FAM berkuat kuasa semalam.

Tunku Mahkota Johor itu didapati bersalah melanggar Artikel 88 Statut FAM kerana mengkritik mutu pengadilan bola sepak tempatan yang disifatkannya tidak mencapai standard yang diharapkan.

Baginda antara lain telah menggesa FAM untuk mengkaji kelemahan tersebut agar mutu pengadilan dalam Liga M lebih efisen.

Jawatankuasa Tatatertib dalam mesyuaratnya petang semalam turut mengenakan denda RM30,000 ke atas PBNJ kerana insiden pembakaran suar oleh penyokong Johor Darul Takzim ketika pasukan itu menentang Negeri Sembilan pada 2 Mac lalu.

Dalam pada itu, dalam kenyataan dua muka surat itu, Tunku Ismail juga ingin mengingatkan bahawa PBNJ merupakan persatuan bola sepak yang paling profesional dalam negara ini dengan struktur serta pengurusan yang kuat dan tersusun.

Baginda juga bertitah, mahukan penyokong Johor mempunyai sikap berhemah, selain mempunyai semangat kesukanan tinggi yang boleh menjadi kebanggaan dalam kalangan penyokong bola sepak di seluruh negara.

"Saya masih bersama-sama kamu semua sebagai Tunku Mahkota Johor dan saya akan sentiasa memastikan bahawa kita (Johor) akan menjadi satu pasukan yang kuat dan disegani di negara ini," titah baginda.

'Pertahan emas bola sepak'

Posted:

'Pertahan emas bola sepak'

'Pertahan emas bola sepak'

Oleh NOR AZIRAN YUNUS
aziran.yunus@kosmo.com.my


RAZALI (tengah) ketika bercakap kepada pemberita selepas mempengerusikan mesyuarat JPBS di Bukit Jalil semalam. Turut hadir Ketua Pengarah Majlis Sukan Negara, Datuk Seri Zolkples Embong (kiri) dan Setiausaha Agung FAM, Datuk Azzuddin Ahmad (kanan).


SKUAD bola sepak Harimau Muda harus mengekalkan status juara bertahan dalam acara bola sepak pada Sukan SEA 2013 di Myanmar, Disember depan.

Demikian tegas Timbalan Menteri Belia dan Sukan, Datuk Razali Ibrahim semalam.

Razali yang juga Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Bola Sepak Negara (JPBSN) berkata, pihaknya telah menyatakan hasrat itu kepada Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM) dan berharap ia berjaya direalisasikan kelak.

Menurutnya, pihaknya juga akan membantu membiayai sebahagian perbelanjaan untuk persiapan pasukan tersebut sehingga berlangsungnya temasya sukan dwitahunan itu.

"Kami telah meminta FAM untuk mempertahankan pingat emas acara bola sepak pada Sukan SEA di Myanmar nanti.

"Oleh itu, kami bersedia menanggung satu pertiga daripada keseluruhan perbelanjaan skuad itu sebagai persiapan menghadapi temasya sukan itu nanti," kata Razali selepas mempengerusikan mesyuarat JPBSN di Bukit Jalil semalam.

Menurutnya, pihaknya berbesar hati untuk melihat skuad Harimau Muda bergelar juara hatrik Sukan SEA setelah memenanginya pada edisi 2009 serta 2011.

Selain itu, Razali turut mengumumkan, pihak JPBSN juga sangat berpuas hati dengan pencapaian jawatankuasa itu sepanjang tahun 2012 yang telah banyak merangka program pembangunan pada peringkat akar umbi.

"Mesyuarat hari ini (semalam) lebih memberi fokus kepada laporan tentang pelaksanaan program-program sepanjang tahun 2012 dan kami sangat berpuas hati dengan apa yang telah dicapai pada tahun lalu.

"Turut dibincangkan ialah mengenai perancangan pada tahun ini dan keputusan telah dicapai mengenai program MyKids Soc- cer yang mana pusat-pusat latihan akan ditambah daripada 14 ke 30 buah keseluruhannya," jelas Razali lagi.

Katanya, pusat itu termasuk satu di Labuan dan satu lagi di Putrajaya untuk menjadikan jumlah 3,600 pelatih MyKids Soccer di seluruh negara membabitkan 224 jurulatih.

Jelas Razali lagi, beliau sangat berbangga kerana 900 pelatih yang dicadangkan pada tahun lalu telah berjaya mendapat tempat di tiga buah sekolah sukan utama di negara ini iaitu di Bukit Jalil; Gambang, Pahang dan Bandar Penawar di Johor.

Sementara itu, pihak jawatankuasa turut mengumumkan pemberian sumbangan kepada salah seorang pelatih MyKids Soccer dari Perak, Hazreq Zafri Sabaruddin, 12.

Dia telah kehilangan bapanya, Koperal Sabaruddin Daud, anggota Komando Polis Diraja Malaysia (PDRM) yang terbunuh dalam insiden serangan pengganas Sulu di Lahad Datu, Sabah minggu lalu.

"Dengan sumbangan berjumlah RM5,000 ini, diharapkan sedikit sebanyak dapat membantu meringankan beban yang ditanggung oleh keluarga adik Hazreq Zafri.

"Seperti yang diberitahu kepada saya, Hazreq Zafri yang kini berada dalam darjah enam merupakan seorang pelatih yang mempunyai rekod baik dan saya berharap dia berusaha bersungguh- sungguh agar mempunyai masa depan yang cerah dalam sukan bola sepak," katanya lagi.

ACC: Pelumba remaja hebat

Posted:

ACC: Pelumba remaja hebat

ACC: Pelumba remaja hebat

AFRY Qhairant turut menyumbang pingat perak pada aksi pembukaan ACC 2013 di India kelmarin.


KEM negara terus ceria pada hari kedua Kejohanan Lumba Basikal Asia (ACC) 2013 di New Delhi, India apabila menambah satu lagi pingat gangsa setakat pukul 8 malam tadi waktu Malaysia.

Kilauan gangsa tersebut disumbang pelumba skuad pelapis kebangsaan, Mohd. Farid Razali dalam acara kejar-mengejar individu lelaki kategori remaja dengan menewaskan pelumba dari Korea Selatan.

Farid mencatat masa 3 minit 34.701 saat manakala lawannya, 3:40.530s.

Kejayaan pingat gangsa ini menyaksikan kem negara mengumpul dua pingat emas, dua perak dan dua gangsa setakat ini.

Sementara itu, skuad kejar-mengejar wanita negara berjaya mencatat rekod baharu kebangsaan dalam kategori elit dengan catatan 5:08.969s pada pusingan kelayakan.

Pada perlumbaan 16 pusingan itu, skuad negara yang menampilkan Ju Pha Somnet, Lauretta Eva Adrian, Nurul Nadia Mohd. Fauzi dan Noor Azian Alis bagaimanapun gagal meneruskan kemaraan setelah mendapat tempat keenam di belakang Korea Selatan, Jepun, Hong Kong, China dan Taiwan.

Pada hari pertama acara trek kelmarin, kem negara berjaya memenangi dua pingat emas menerusi pelumba pelapis kebangsaan, Muhammad Firdaus Mohd. Zonis dan Irwandie Lakasek.

Muhd. Firdaus menghadiahkan emas pertama dalam acara 1km ujian masa kategori lelaki remaja dengan mencatat 1:5.758s, sekali gus mencipta rekod baharu kejohanan.

Emas kedua pula hadir menerusi Irwandie dalam acara scratch lelaki remaja dengan mengatasi pelumba Hong Kong (perak) dan Taiwan (gangsa).

Pada hari pembukaan itu juga, skuad trek negara memperoleh dua pingat perak menerusi acara pecut berpasukan lelaki elit dan remaja.

Trio Mohamad Edrus Md. Yunos, Muhd. Arfy Qhairant Amran dan Mohd. Fattah Amri Zaid mencatat masa 47.163s pada final, namun terpaksa akur dengan kehebatan juara bertahan, China yang membuat 46.576s.

Trio remaja lelaki, Muhammad Firdaus, Asyraf Naim Ying dan Muhammad Shah Firdaus Sahrom mencatat 48.335s dan tewas kepada Korea Selatan (48.275s).

Sementara itu, dalam perlumbaan mata (point race) pelumba elit wanita, Ju Pha turut menyumbang pingat gangsa selepas menamatkan saingan 80 pusingan tersebut di belakang Jamie Wong (Hong Kong) dan Minami Uwano dari Jepun.

Ju Pha yang berkongsi 29 mata dengan pelumba Taiwan, Tseng Hsiao Chia, lebih bernasib baik untuk meraih pingat gangsa selepas terlebih dahulu melintasi garisan penamat.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online


Pencerobohan: MBM lancar kempen perpaduan

Posted:

Pencerobohan: MBM lancar kempen perpaduan

Pencerobohan: MBM lancar kempen perpaduan

08/03/2013 9:43pm

KUALA LUMPUR — Majlis Belia Malaysia (MBM) hari ini melancarkan "Blue Ribbon" Kempen Perpaduan: Daulat Negara bertujuan menzahirkan keprihatinan dan sokongan kepada pasukan keselamatan dalam membanteras pencerobohan kumpulan militan Sulu di Sabah.

Kira-kira 3,000 belia mewakili 40 pertubuhan belia menyertai majlis itu yang berlangsung di KL Sentral di sini.

Presiden MBM, Mohamed Maliki Mohamed Rapiee berkata mereka memandang serius insiden pencerobohan pengganas di Lahad Datu dan Semporna yang dilihat memberi kesan mendalam kepada rakyat Malaysia.

"Pengorbanan pejuang-pejuang negara dalam menangani pencerobohan itu patut dihargai...rakyat perlu bersatu hati menyokong keberanian anggota pasukan keselamatan negara," katanya sewaktu pelancaran kempen tiga hari itu.

Antara pengisian program itu ialah mengadakan solat hajat dan bacaan doa mengikut anutan agama masing-masing, kutipan derma Tabung Wira Lahad Datu dan pengedaran reben biru dan epal merah kepada orang ramai.

Menurut Mohamed Maliki, reben biru itu melambangkan perpaduan seluruh rakyat Malaysia dalam menyatakan sokongan kepada usaha menjaga kedaulatan negara manakala epal merah melambangkan tanda sokongan kepada perwira yang mempertahankan tanah air. — BERNAMA

Dua laporan polis dibuat berhubung kenyataan hina Sultan Johor

Posted:

Dua laporan polis dibuat berhubung kenyataan hina Sultan Johor

Dua laporan polis dibuat berhubung kenyataan hina Sultan Johor

08/03/2013 9:12pm

JOHOR BAHRU — Dua laporan dibuat di Ibu Pejabat Polis Daerah Johor Bahru Selatan hari ini berhubung kenyataan menghina Sultan Johor oleh individu tidak bertanggungjawab dalam laman sosial Facebook.

Laporan itu dibuat Ketua Kampung Kempas, Salim Daud, yang mewakili Persatuan Ketua-ketua Kampung Negeri Johor dan Ketua Kampung Senibong, Yacob Sahadan.

Penghinaan itu didakwa dilakukan individu yang tidak dinamakan semalam selepas Sultan Johor, Sultan Ibrahim Sultan Iskandar, bertitah meminta seluruh masjid di negeri ini mengadakan solat hajat selepas solat Jumaat dan selepas solat Maghrib secara berterusan bagi mendoakan keselamatan anggota keselamatan yang bertugas di Lahad Datu, Sabah.

Laporan polis yang dibuat pukul 3.19 petang ini meminta pihak berwajib mengambil tindakan tegas terhadap individu itu.— BERNAMA

Ceroboh: Polis tahan 79 orang mempunyai kaitan

Posted:

Ceroboh: Polis tahan 79 orang mempunyai kaitan

Ceroboh: Polis tahan 79 orang mempunyai kaitan

08/03/2013 9:05pm

LAHAD DATU – Pasukan keselamatan menahan 79 orang yang disyaki mempunyai kaitan dengan kejadian pencerobohan kumpulan pengganas di Kampung Tanduo, dekat sini, sejak 12 Februari lepas.

Pesuruhjaya Polis Sabah, Datuk Hamza Taib berkata, mereka ditahan di sekitar Sabah, termasuk di Kampung Tanduo, Lahad Datu dan Semporna.

Bagaimanapun beliau enggan mengulas kerakyatan mereka yang ditahan itu.

"Siasatan masih dijalankan dan hasil soal siasat terhadap mereka telah membawa banyak kejayaan kepada Op Daulat untuk membanteras penceroboh itu," katanya kepada pemberita di markas sementara di Felda Sahabat 16, di sini hari ini.

Sejak pencerobohan itu, lapan anggota polis terkorban iaitu dua dalam pertempuran di Kampung Tanduo pada 1 Mac dan enam lagi dalam serang hendap di Semporna pada 2 Mac manakala di pihak musuh, seramai 52 orang terbunuh. – BERNAMA

Kredit: www.kosmo.com.my
 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved