Khamis, 19 September 2013

Kosmo Online - Rencana Utama

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Rencana Utama


Tuah jadi tuan rumah

Posted:

Tuah jadi tuan rumah

Tuah jadi tuan rumah

PADA 7 September lalu, rakyat Turki bagaikan terpaku sewaktu menantikan keputusan yang bakal mencipta sejarah di negara tersebut. Semua rakyat negara itu berharap giliran menjadi bandar tuan rumah Sukan Olimpik ke-32 pada tahun 2020 berpihak kepada Istanbul, Turki.

Pada hari tersebut, syarikat penerbangan Turkish Airlines memecahkan rekod penerbangan tanpa henti paling lama syarikat itu iaitu selama 16 jam bagi menerbangkan Perdana Menteri Recep Tayyip Erdogan.

Penerbangan tersebut dilakukan semata-mata untuk membawa Erdogan, isteri dan anaknya yang pada ketika itu sedang menghadiri Sidang Kemuncak G20 di St. Petersburg, Rusia menuju ke Buenos Aires, Argentina bagi mengikuti pengumuman Jawatankuasa Olimpik Antarabangsa (IOC).

Turki seakan-akan yakin hak tuan rumah itu akan menjadi milik mereka. Lokasi bersejarah di Dataran Sultanahmet, Instanbul dibanjiri dengan lautan manusia yang tidak sabar mengetahui keputusan berkenaan menerusi layar gergasi yang dipancarkan secara langsung sekitar pukul 11 malam dari Argentina.

Perebutan untuk menjadi negara tuan rumah Sukan Olimpik 2020 berlangsung antara Jepun, Turki, Sepanyol, Azerbaijan, Qatar dan Itali.


ORANG awam berjalan di hadapan papan iklan yang memaparkan pemenang pingat emas tiga kali Olimpik bagi acara gusti, Kaori Icho di laluan pejalan kaki di Tokyo, Jepun.


"Bagaimanapun, setelah lima kali Turki bertanding menjadi calon negara tuan rumah bagi sukan paling berprestij itu, tuah masih belum memihak kepadanya," menurut laporan portal berita Turki, Al-Monitor baru-baru ini.

Sebaliknya, Tokyo telah diangkat sekali lagi untuk menjadi bandar Sukan Olimpik buat kali kedua selepas diberikan mandat yang sama pada tahun 1964. Jepun pernah menjadi tuan rumah Sukan Olimpik pada tahun 1972 di Sapporo dan 1998 di Nagano.

Melihat kepada persaingan yang sengit setiap kali pemilihan tuan rumah Sukan Olimpik, pelbagai persoalan dan spekulasi timbul selepas keputusan muktamad dibuat oleh IOC.

Misalnya, mengapa Istanbul kalah kepada Tokyo dan apa pula kesan pertumbuhan ekonomi kepada negara penganjur?

Laporan oleh The New York Times menafsirkan kekalahan Istanbul kepada Tokyo itu disebabkan oleh sikap kasar dan autokratik Erdogan terhadap penunjuk perasaan dalam peristiwa Taksim Gezi sehingga mempengaruhi keputusan IOC.

KIRI: Penduduk Jepun meraikan keputusan pemilihan Tokyo sebagai bandar tuan rumah Sukan Olimpik 2020 di dewan bandar raya Tokyo pada 10 September lalu.


Taksim Gezi merupakan insiden demonstrasi jalanan yang dimulakan oleh 50 pencinta alam sekitar yang membantah pembinaan pusat beli-belah di atas tapak Taman Taksim Gezi. Peristiwa tersebut mengorbankan lima orang awam.

Namun, pemilihan Tokyo dianggap lebih kepada satu percaturan selamat kerana penganjuran sukan tersebut bukan medan untuk bermain dengan risiko atas ketidakstabilan politik dan ekonomi sesebuah negara.

Perdana Menteri Jepun, Shinzo Abe berkata, beliau berasa sangat tersentuh dan teruja tatkala mendengar nama Tokyo diumumkan sebagai tuan rumah Olimpik 2020.

"Perasaan gembira ini lebih besar berbanding ketika saya memenangi pilihan raya," katanya sebaik sahaja mendapat khabar gembira tersebut.

Dipilih menjadi tuan rumah bermaksud Tokyo bakal bergelar magnet pelaburan dari dalam dan luar negara. Banyak manfaat ke atas ekonomi Jepun dijangka berlaku.


ILUSTRASI rekaan dalaman Stadium Negara Jepun yang bakal dibina untuk Sukan Olimpik 2020.


Sebagai contoh, England berjaya merangsang perniagaan dan pelaburannya sehingga mencecah angka 9.9 bilion pound (RM50 bilion) berbanding kos keseluruhan yang dikeluarkan iaitu 8.9 bilion pound (RM45 bilion) untuk menganjurkan Olimpik London 2012.

Menurut Laporan Kesan Ekonomi Sukan Olimpik dan Paralimpik London 2012 yang disediakan oleh Oxford Economics pada Julai tahun lalu, penganjuran acara sukan tersebut berjaya menyumbang kepada industri pelancongan sebanyak 2 bilion pound (RM10.32 bilion) kepada Keluaran Dalam Negara Kasar Britain.

Menteri Sukan Britain, Hugh Robertson menyatakan, Sukan Olimpik berkait dengan kenangan masyarakat dunia terhadap negara tersebut dan berharap mereka akan datang lagi ke Britain bagi menjalankan perniagaan dan melancong.

Jepun tidak menunggu lama untuk mengorak langkah pertama dengan melakukan persediaan rapi bagi menghadapi Olimpik. Sebanyak 22 daripada 37 lokasi baharu akan dibina di Tokyo bagi tujuan tersebut.

Kerajaan Jepun mengunjurkan kos keseluruhan yang terlibat untuk acara sukan tersebut adalah sebanyak 409 bilion yen (RM13.3 bilion) tetapi bakal mencatat pulangan sebanyak tujuh kali ganda atau 3 trilion yen (RM97.9 bilion).

Hilang kediaman dua kali demi Olimpik

Posted:

Hilang kediaman dua kali demi Olimpik

Hilang kediaman dua kali demi Olimpik


JINNO menunjukkan gambarnya (dua dari kiri) bersama keluarga di hadapan rumah mereka yang diambil pada 2 Januari 1957.


KOHEI JINNO, 79, menunjukkan sekeping gambar hitam putih anggota keluarganya. Gambar tersebut dirakamkan di hadapan rumah lamanya di tengah-tengah bandar Tokyo.

Mereka sekeluarga pernah dipaksa berpindah kerana rumah tersebut perlu diruntuhkan bagi mendirikan stadium sempena Sukan Olimpik pada tahun 1964.

Nampaknya, Jinno perlu berpindah lagi apabila Jepun dipilih buat kali kedua sebagai tuan rumah Sukan Olimpik 2020.

Rumah awam tempat beliau dan isterinya tinggal terletak berhampiran stadium dan tapak rumah lamanya. Kawasan tersebut akan dirobohkan bagi membina stadium baharu di Tokyo.

"Takdir tidak menyebelahi saya. Berita ini mungkin berita baik kepada Jepun, tetapi saya terpaksa meninggalkan kediaman dengan perasaan sedih.

"Saya rasa kalau bukan kerana Olimpik, hidup saya pasti berbeza," katanya.

Stadium Olimpik Negara yang disifatkan sebagai tempat paling ikonik di Jepun kerana ia menjadi lokasi bagi acara pembukaan dan penutupan Olimpik pada tahun 1964. Ia akan dirobohkan pada tahun depan bagi kerja-kerja menaik taraf stadium.

Jepun menjadi negara Asia pertama di dunia yang menjadi tuan rumah Sukan Olimpik.

Sentuhan arkitek

Pembinaan reka bentuk baharu yang berkonsep kapal angkasa futuristik bagi stadium negara tersebut mendapat sentuhan arkitek prolifik dunia iaitu Zaha Hadid. Beliau merupakan arkitek pusat akuatik Sukan Olimpik di London tahun lalu.


KANAK-KANAK perempuan bermain di taman permainandi hadapan kompleks kediaman Kasumigaoka, Tokyo.


Stadium baharu itu bakal mempunyai 80,000 tempat duduk berbanding 50,000 tempat duduk di dalam stadium sedia ada. Pembinaan tersebut mendatangkan manfaat kepada Jepun yang turut menjadi hos bagi Ragbi Piala Dunia pada tahun 2019.

Jinno yang membesar dengan sembilan abangnya dilahirkan di rumah yang kini menjadi tapak tempat meletak kenderaan stadium negara. Selepas rumah tersebut terbakar pada Perang Dunia Kedua, mereka sekeluarga berpindah ke rumah baharu yang jaraknya kira-kira 20 meter dari tapak rumah lama.

Menjelang Sukan Olimpik 1964, rumah mereka dan pemilik 100 buah rumah yang lain dipaksa berpindah ke lokasi lain. Tapak rumah mereka dijadikan dataran tempat letak kenderaan. Tumbuh-tumbuhan di sekitarnya juga telah ditebang dan sungai berhampiran terpaksa dikambus di bawah binaan konkrit.

Jinno juga hilang pekerjaan sehingga memaksa beliau bekerja sebagai pencuci kereta untuk meneruskan kehidupan. Beliau akhirnya tinggal di sebuah bilik kecil bersama isteri dan dua orang anak mereka.

Pada tahun 1965, mereka berpindah ke sebuah kompleks perumahan bandar dan Jinno berupaya membuka kedai menjual tembakau yang beroperasi sehingga kini.

Malangnya, Jinno sekeluarga diarahkan berpindah sekali lagi selewat-lewatnya dalam tempoh dua tahun ini.

"Kerajaan seolah-olah telah mengambil sesuatu yang paling berharga daripada saya (selain keluarganya). Demi Olimpik, saya akan kehilangan jiran tetangga dan kawan-kawan yang paling disayangi," katanya.


JINNO melihat ke luar tingkap rumah yang didiaminya kini di kompleks kediaman Kasumigaoka, Tokyo.


Peluang pekerjaan

Dalam pada itu, Tokyo menganggarkan bakal membuka sebanyak 150,000 peluang pekerjaan. Saham negara Matahari Terbit itu melonjak selepas Tokyo mengenepikan Madrid dan Istanbul pada pemilihan negara tuan rumah Sukan Olimpik 2020 pada 7 September lalu.

Jinno akan menginjak umur 80 tahun pada bulan depan, namun beliau tidak mengetahui lokasi dan tarikh untuk berpindah.

"Saya harap tiada lagi acara Olimpik diadakan di Tokyo pada masa depan. Saya boleh terima ketika diusir buat kali pertama dari rumah kami, tetapi untuk kali kedua ia sangat mengarut," keluhnya.

Sementara itu, atlet wanita angkat berat, Hiromi Miyake, 26, membawa pulang pingat Jepun pertama dalam acara tersebut pada Sukan Olimpik 2012 di London.

Walaupun sekadar berpuas hati dengan pingat perak pada acara angkat berat, Hiromi berjaya memecahkan rekod kebangsaan negaranya dengan kejayaan mengangkat bebanan 197 kilogram (kg) bagi kategori 48kg.

Hiromi yang juga anak kepada atlet lelaki angkat berat iaitu Yoshiyuki Miyake sekali gus berjaya mengatasi rekod bapanya yang pernah memenangi pingat gangsa pada Sukan Mexico pada tahun 1968.

Kejayaan Hiromi itu merupakan penyertaannya kali ketiga dalam Olimpik. Beliau berjaya menggapai impiannya untuk memenangi pingat pada sukan berkenaan.

Segala kerja keras semasa membuat latihan dan kecederaan yang pernah dialaminya terbayar dengan kemenangan tersebut. - Reuters.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Komuniti Kita

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Komuniti Kita


Kolej Komuniti Pulau Pinang cari jaguh sukan

Posted:

Kolej Komuniti Pulau Pinang cari jaguh sukan

Kolej Komuniti Pulau Pinang cari jaguh sukan


SEBAHAGIAN pemenang bergambar selepas menyertai Kejohanan Petanque dan Badminton Kolej Komuniti Pulau Pinang 2013 di Kompleks Sukan Titi Mukim Tasek Gelugor, Pulau Pinang baru-baru ini.


MERIAH. Enam kolej komuniti beradu tenaga dalam Kejohanan Petanque dan Badminton Kolej Komuniti Pulau Pinang 2013 di Kompleks Sukan Titi Mukim, Tasek Gelugor, Pulau Pinang baru-baru ini.

Seramai 200 peserta mewakili kampus masing-masing iaitu Kolej Komuniti Kepala Batas, Bayan Baru, Seberang Jaya, Tasek Gelugor, Nibong Tebal dan Bukit Mertajam.

Acara badminton lelaki dan wanita dirangkul Kolej Komuniti Tasek Gelugor. Bagi kateori beregu pula, johan lelaki dimenangi wakil Kolej Komuniti Seberang Jaya manakala Kolej Komuniti Bukit Mertajam menjadi johan wanita.

Penyelaras kejohanan, Mohd. Hanaffi A. Rahman berkata, para pemenang dalam kejohanan ini akan mewakili Pulau Pinang pada Sukan Kolej Komuniti Kebangsaan di Pahang.

Jabatan zakat dan JKM Kedah hulur sumbangan

Posted:

Jabatan zakat dan JKM Kedah hulur sumbangan

Jabatan zakat dan JKM Kedah hulur sumbangan


TAJUL URUS (dua dari kiri) menyampaikan sumbangan wang zakat dan baucar buku di Sungai Petani, Kedah baru-baru ini.


PRIHATIN. Jabatan Zakat Negeri Kedah dan Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) Negeri Kedah menghulurkan sumbangan wang zakat, baucar buku dan basikal kepada pelajar sekolah di daerah Kuala Muda/Yan, Kedah baru-baru ini.

Setiap sekolah menerima wang zakat RM5,000 daripada agensi itu, manakala 100 pelajar menerima basikal sumbangan JKM.

Sumbangan disampaikan oleh Pengerusi Jawatankuasa Pendidikan, Pengangkutan dan Kerja Raya Negeri Kedah, Datuk Tajul Urus Mat Zain.

Pegawai Pendidikan Daerah Kuala Muda/Yan, Abdul Razak Mat berkata, langkah yang diambil oleh kedua-dua agensi tersebut bertujuan meringankan beban golongan miskin.

Jabatan Kesihatan Terengganu anjur senamrobik dan berbasikal

Posted:

Jabatan Kesihatan Terengganu anjur senamrobik dan berbasikal

Jabatan Kesihatan Terengganu anjur senamrobik dan berbasikal


KAKITANGAN Jabatan Kesihatan Terengganu membuat senamrobik semasa menyertai program Kayuhan Sihat Merdeka dari Kemaman ke Besut di Dataran Astaka Kuala Berang, Terengganu baru-baru ini.


BERSUKAN. Lebih 100 orang kakitangan Jabatan Kesihatan Terengganu menyertai program Kayuhan Sihat Merdeka dari Kemaman ke Besut baru-baru ini bagi menyemarakkan aktiviti kecergasan.

Peserta konvoi yang singgah di Dataran Astaka Kuala Berang itu turut melakukan senamrobik ringkas sebagai pemanas badan sebelum meneruskan kayuhan ke Setiu dan Besut.

Program itu dirasmikan oleh Timbalan Menteri Komunikasi dan Multimedia, Datuk Jailani Johari.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Negara

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Negara


Agensi tawar pakej pernikahan dalam talian

Posted:

Agensi tawar pakej pernikahan dalam talian

Agensi tawar pakej pernikahan dalam talian

Oleh AFIFI HAFIZ MOHD. NOR
afifihafiz.nor@kosmo.com.my

AGENSI pernikahan kini menawarkan pakej perkhidmatan secara online.


KUALA LUMPUR – Kewujudan agensi yang menawarkan pakej pernikahan secara terbuka di laman-laman web dipercayai menjadi punca banyak pasangan dari Malaysia bernikah di negara Thailand.

Tinjauan mendapati dengan hanya menaip 'nikah Thailand' di enjin carian Google, wartawan Kosmo! mendapati lebih 10 agensi menawarkan perkhidmatan tersebut.

Laman web tersebut turut memberi panduan kepada mereka yang berminat mengenai proses pernikahan, dokumen yang diperlukan serta nombor telefon untuk dihubungi sebelum mereka ke Thailand.

Harga pakej bagi semua proses itu bermula serendah RM1,000.

Agensi terbabit turut menguruskan pengangkutan, penginapan, makanan dan urusan surat-menyurat dengan konsulat Malaysia di negara itu.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Bekalan lembu korban cukup

Posted:

Bekalan lembu korban cukup

Bekalan lembu korban cukup


SEBANYAK 15,000 ekor lembu diimport untuk ibadah korban. – Gambar hiasan


SERDANG – Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata, bekalan lembu hidup untuk ibadah korban sempena Aidiladha pada tahun ini adalah mencukupi.

Beliau berkata, perkara itu akan dipastikan oleh Jabatan Perkhidmatan Veterinar sama ada menyediakan bekalan menerusi bekalan lembu tempatan mahupun import.

"Biasanya sebanyak 15,000 ekor lembu akan diimport untuk ibadah korban ini," katanya pada sidang media selepas Majlis Anugerah Perkhidmatan Cemerlang kementerian itu dan agensi di bawahnya di sini semalam.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Malaysia destinasi pelaburan

Posted:

Malaysia destinasi pelaburan

Malaysia destinasi pelaburan


NAJIB (kiri) menerima prospektus IPO Westports Holding Bhd. daripada Gnanalingam pada majlis pelancaran prospektus syarikat itu di Kuala Lumpur semalam.


KUALA LUMPUR – Malaysia kekal sebagai destinasi pelaburan pilihan berdasarkan kewujudan syarikat berkualiti, rangka kerja kawal aturan pasaran modal yang baik, perundangan kukuh bagi melindungi pelabur dan kerajaan yang komited terhadap pertumbuhan, kata Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak.

"Semua faktor ini meletakkan kita dalam kedudukan yang baik, bukan sahaja menarik pelaburan masa hadapan, malah menyediakan objektif yang lebih baik untuk menjadi negara maju menjelang 2020," katanya pada majlis pelancaran prospektus tawaran awam permulaan (IPO) Westports Holdings Bhd. semalam.

Turut hadir ialah Pengerusi Eksekutif Westports, Tan Sri G. Gnanalingam dan Ketua Pegawai Eksekutifnya Ruben Gnanalingam.

Beliau berkata, pendekatan usaha sama awam-swasta dibangunkan bagi mengurangkan beban pentadbiran dan kewangan kerajaan, dan kewujudannya dalam ekonomi membolehkan kuasa pasaran merangsang aktiviti ekonomi serta usaha sama sektor swasta untuk meningkatkan kecekapan dan produktiviti.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online


Diskaun 20 peratus pinjaman PTPTN tidak dilanjutkan selepas 30 September

Posted:

Diskaun 20 peratus pinjaman PTPTN tidak dilanjutkan selepas 30 September

Diskaun 20 peratus pinjaman PTPTN tidak dilanjutkan selepas 30 September

19/09/2013 10:26pm

IPOH - Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) tidak bercadang melanjutkan tempoh pemberian diskaun 20 peratus ke atas pembiayaan yang diberi kepada peminjam selepas tarikh akhir 30 September ini.

Pengerusi PTPTN, Datuk Shamsul Anuar Nasarah berkata, bagi memberi peluang kepada peminjam menikmati diskaun itu, PTPTN akan melanjutkan tempoh operasi perkhidmatan kaunter di semua pejabat PTPTN negeri, Pusat Sehenti di KL Sentral dan perkhidmatan Hotline agensi itu selama 10 hari mulai Sabtu ini.

"PTPTN menyeru supaya para peminjam yang masih belum melaksanakan bayaran balik supaya mengambil peluang untuk menikmati pemberian diskaun 20 peratus, kerana kita tidak berhasrat melanjutkan tawaran ini," katanya kepada pemberita selepas lawatan kerja di pejabat PTPTN Perak di sini hari ini.

Katanya, mulai 21 hingga 30 Sept ini, kaunter PTPTN di ibu pejabat, pejabat negeri dan Pusat Sehenti di KL Sentral akan beroperasi seawal 8.30 pagi hingga 6 petang pada hari bekerja manakala bagi hari cuti hujung minggu dan cuti umum operasi bermula 9 pagi sehingga 6 petang.

Tambah beliau, waktu operasi perkhidmatan Hotline PTPTN di talian 03-2080 445 pula diselaraskan bermula 8 pagi hingga 6 petang pada hari bekerja dan dari 9 pagi hingga 6 petang pada cuti hujung minggu dan cuti umum.

"Kita melihat perkembangan mutakhir dengan ramai peminjam berkunjung ke pejabat kita di seluruh negara, namun mengambil kira permintaan ramai yang menghadapi kesukaran berbuat demikian kerana kekangan masa dan bekerja, kita bersetuju melanjutkan operasi kita termasuk hujung minggu dan cuti umum supaya mereka dapat berurusan dengan PTPTN," ujarnya. - Bernama

Ujian fizikal dan BMI pegawai beruniform untuk jaga imej jabatan - Pengerusi SPA

Posted:

Ujian fizikal dan BMI pegawai beruniform untuk jaga imej jabatan - Pengerusi SPA

Ujian fizikal dan BMI pegawai beruniform untuk jaga imej jabatan - Pengerusi SPA

19/09/2013 9:09pm

PUTRAJAYA - Syarat mewajibkan ujian fizikal dan Indeks Jisim Badan (BMI) untuk kenaikan pangkat pegawai beruniform harus diterima secara positif kerana ia mencerminkan imej keseluruhan jabatan, kata Pengerusi Suruhanjaya Perkhidmatan Awam (SPA).

Tan Sri Mahmood Adam berkata, SPA bukan sahaja memberi peluang kepada calon kenaikan pangkat secara lantikan (KPSL) tetapi pada masa sama memberi pertimbangan sewajarnya untuk semua calon.

"Ujian fizikal untuk jawatan Pegawai Penguatkuasa Gred N41 telah berlangsung dari 8 September hingga hari ini (19 September) melibatkan 18 pusat ujian di seluruh negara.

"Sejumlah 40,125 permohonan diterima dalam urusan pengambilan Pegawai Penguatkuasa Gred N41 bagi mengisi 16 kekosongan jawatan di Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK) dan 22 jawatan di Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ)," katanya.

Mahmood berkata daripada jumlah keseluruhan permohonan itu, hanya 12,129 calon layak mengikuti tapisan untuk dipanggil menghadiri ujian fizikal dan pancaindera (ujian mengenalpasti sama ada calon rabun warna dan pendengaran). - Bernama

KPDNKK Sarawak rampas 34,000 liter diesel bernilai RM98,000

Posted:

KPDNKK Sarawak rampas 34,000 liter diesel bernilai RM98,000

KPDNKK Sarawak rampas 34,000 liter diesel bernilai RM98,000

19/09/2013 9:05pm

KUCHING - Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK) Sarawak merampas 34,000 liter minyak diesel bersubsidi bernilai kira-kira RM98,000 di Jalan Sungei Apong di sini hari ini.

Pengarah KPDNKK Sarawak, Wan Ahmad Wan Sulaiman berkata, diesel yang dipercayai untuk kegunaan industri kilang dan kapal asing itu dimuatkan dalam 19 tangki sebuah kenderaan yang dicat seakan-akan lori sebuah syarikat minyak untuk mengaburi pihak berkuasa.

"Sampel minyak diesel yang dirampas dihantar ke makmal manakala pemandu kenderaan berkenaan, seorang lelaki tempatan dalam lingkungan umur 30-an ditahan untuk siasatan lanjut," katanya.

Beliau berkata, setakat ini KPDNKK telah menahan lesen 15 stesen minyak, kebanyakannya di bandar raya Kuching selepas pemiliknya didapati menjual diesel kepada sindiket.

Lesen sebuah stesen lagi digantung namun dibenar untuk membuat rayuan, katanya. - Bernama

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Dunia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Dunia


Lelaki Lebanon dipenjara simpan bahan letupan

Posted:

Lelaki Lebanon dipenjara simpan bahan letupan

Lelaki Lebanon dipenjara simpan bahan letupan

ATRIS HUSSEIN tiba di Mahkamah Jenayah di Bangkok, Thailand semalam. - Reuters


BANGKOK - Sebuah mahkamah di Thailand semalam menjatuhkan hukuman penjara selama dua tahun lapan bulan ke atas seorang rakyat Sweden kerana memiliki bahan letupan secara haram yang disimpannya di sebuah gudang berhampiran Bangkok.

Tertuduh, Atris Hussein, 49, yang berasal dari Lebanon ditahan pada 12 Januari tahun lalu di lapangan terbang utama di sini selepas satu maklumat polis Israel mendakwa dia merancang melakukan serangan di Thailand.

Penangkapannya membawa kepada penemuan lebih 2,800 kilogram (kg) cecair ammo- nium nitrat dan 4,000kg baja urea yang boleh digunakan dalam penghasilan bom di sebuah gudang.

Pihak berkuasa Thailand menuduh Atris mempunyai kaitan dengan kumpulan Hezbollah dan menyatakan, dia menyimpan bahan itu di Bangkok sebelum ia dihantar ke destinasi lain.

Mahkamah menjatuhkan hukuman tersebut kerana tertuduh memiliki cecair ammonium nitrat yang diharamkan di bawah Akta Senjata Thailand.

Bagaimanapun, tertuduh mengaku tidak bersalah. Dia juga menafikan mempunyai sebarang hubungan dengan kumpulan Hezbollah.

Peguam Atris menyatakan bahawa mereka merancang untuk membuat rayuan. - Agensi

Pemberontak Syria guna iPad lancar serangan

Posted:

Pemberontak Syria guna iPad lancar serangan

Pemberontak Syria guna iPad lancar serangan


Sekumpulan tentera pembebasan Syria menggunakan komputer tablet iPad untuk melancar serangan mortar ke arah tentera rejim Bashar di Damsyik. - Reuters


DAMSYIK - Kumpulan penentang Presiden Syria, Bashar Al-Assad dilihat menggunakan komputer tablet iPad untuk membuat sasaran serangan ke atas pasukan tentera rejim di sini, lapor akhbar Daily Mail kelmarin.

iPad digunakan oleh tentera tersebut kerana terdapat satu aplikasi yang sesuai digunakan untuk membuat sasaran sebelum melancarkan serangan.

Sekumpulan tentera penentang di Jobar dilihat menggunakan sebuah iPad untuk melakukan sasaran ke atas beberapa buah kubu tentera rejim di Damsyik.

Kumpulan penentang itu berkata, keadaan perang menjadikan mereka semakin kreatif.

Jadi, penggunaan iPad menjelaskan tentang kaedah luar biasa digunakan oleh tentera pembebasan Syria untuk melakukan sasaran serangan mortar ke atas kubu tentera rejim.

Beberapa anggota pasukan tentera penentang, Ansar Dimachk, pada 15 September lalu dilihat menggunakan iPad untuk melancarkan mortar buatan sendiri.

Spekulasi mula tersebar di laman sosial Twitter yang mendakwa bahawa tentera penentang itu mungkin menggunakan aplikasi pengimbangan untuk menentukan sudut tembakan. - Agensi

Pereka grafik hasilkan Lamborghini guna kadbod

Posted:

Pereka grafik hasilkan Lamborghini guna kadbod

Pereka grafik hasilkan Lamborghini guna kadbod


Lesko menghasilkan model kereta berprestasi tinggi itu menggunakan beratus-ratus kertas dan kadbod di Amerika Syarikat.


SEATTLE - Sekiranya anda tidak mampu untuk membeli sebuah kereta berkuasa tinggi Lamborghini sebenar, mungkin idea menghasilkan model kereta mewah itu daripada kadbod dan kertas sudah memadai buat masa sekarang.

Kereta antara paling mahal di dunia itu merupakan hasil kerja terbaharu seorang pereka grafik, Taras Lesko. Dia sebelum ini pernah menghasilkan sebuah model robot kartun siri popular Gundam Wing setinggi 213 sentimeter daripada kadbod.

Proses pembuatan kereta tersebut dirakamkan Lesko, sebelum dimuat naik ke laman perkongsian video YouTube.

Pereka muda dari Seattle itu menghasilkan komponen-komponen kereta Lamborghini Aventador menggunakan aplikasi perisian komputer seperti AfterEffects dan Adobe Photoshop.

Selepas mereka bentuk elemen kereta itu, dia kemudian mencetak dan memotong satu persatu bahagian kereta menggunakan pisau X-Acto.

Bagi mengelak model kereta seberat 11.3 kilogram tersebut daripada terjatuh, Lesko menggunakan bahagian asas yang kukuh dari papan cip.

Kereta mewah tiruan yang mengambil masa selama beberapa bulan untuk disiapkan itu mendapat pujian daripada penonton di laman YouTube dan mencatat jumlah tontonan yang tinggi. - Agensi

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Hiburan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Hiburan


Ella gembira rock gegar DFP

Posted:

Ella gembira rock gegar DFP

Ella gembira rock gegar DFP

SEPANJANG bergelar penyanyi rock wanita selama 30 tahun, sudah pelbagai konsert dijayakan oleh Ella sejak mula dikenali ketika bersama-sama dengan kumpulan Ella & The Boys dahulu.

Sudah berpengalaman menghiburkan peminat dalam konsert-konsert yang berskala besar, namun untuk konsert terbaharu ini pastinya memberikan kelainan buat penyanyi berasal dari Klang, Selangor itu.

Tanggal 21 September ini (Sabtu) para peminat akan berpeluang menyaksikan persembahan istimewa Ella sempena Konsert MPO Rocks bersama Mus May dan Man Kidal yang akan berlangsung di Dewan Filharmonik Petronas (DFP).

Ditemui semasa acara makan malam eksklusif bersamanya di Menara Kuala Lumpur baru-baru ini, Ella meluahkan rasa terujanya kerana beraksi di pentas DFP merupakan satu peluang yang tidak harus dlepaskan sama sekali.

"Saya rasa begitu berbangga dengan konsert yang bakal berlangsung ini, apatah lagi persembahan saya nanti akan diiringi oleh pemuzik Orkestra Filharmonik Malaysia (MPO).

"Ia merupakan suatu kelainan yang akan ditampil- kan berbanding konsert sebelum ini. Tambahan pula bergabung dengan pemuzik hebat seperti MPO, pastinya ia memberi kenangan tersendiri kepada penonton," jelasnya tentang konsert sulungnya di DFP.

Menyedari tentang kesukaran untuk menembusi pentas DFP, terutamanya buat penyanyi rock seperti dirinya, pemilik nama sebenar Norzila Aminuddin itu meluahkan kegembiraannya kerana pihak DFP telah membuka pintu buat muzik rock.

Ujarnya, peluang yang diraihnya itu juga dianggap sebagai suatu cabaran yang cukup besar kerana membuat persembahan diiringi oleh orkestra sesuatu yang cukup asing buat dirinya sepanjang bergelar penyanyi.

"Kita semua sedia maklum DFP merupakan sebuah pentas yang cukup berprestij dan mereka cukup selektif untuk memilih artis-artis yang membuat persembahan di situ.

"Jadi, konsert ini dilihat sebagai suatu penghargaan buat muzik rock. Lagipun saya diberitahu pemuzik di MPO begitu teruja dan tercabar memandangkan mereka belum pernah memainkan muzik rock sebelum ini," luahnya.

Bercerita lebih lanjut mengenai Konsert MPO Rocks yang bakal dijayakannya itu, penyanyi tersebut menyatakan, semuanya bermula dengan tawaran yang diterima kira-kira tiga bulan lalu.

FIGURA ini sedang meniti kebahagiaan dalam alam rumah tangganya.


Setelah perbincangan demi perbincangan dilakukan dengan pihak MPO, akhir- nya Ella telah memberikan persetujuan pada bulan lalu untuk membuat persembahan di DFP.

"Perbincangan berlangsung dengan cukup lancar dan mereka telah memberikan kebebasan kepada saya. Misalnya, menggunakan pemuzik tambahan yang akan mengiringi konsert saya nanti.

"Mereka telah bersetuju untuk saya menggunakan khidmat pemuzik seperti Man Kidal, Rody Kristal Acis dan Ahamd Muriz manakala lagu-lagu nyanyian saya pula merupakan pilihan MPO," jelasnya.

Bakal membuat persembahan selama 45 minit, Ella akan mempersembahkan lagu- lagu malar segarnya seperti Layar Impian, Sepi Sekuntum Mawar Merah, Standing In The Eyes Of The World, Dua Insan dan Sembilu.

Pembedahan

Di sebalik keterujaannya bercerita tentang konsert yang akan dijayakannya itu, terdapat cerita tersendiri yang belum diketahui umum mengenai tahap kesihatannya.

Tutur Ella, kira-kira tiga minggu lalu dia telah menjalani pembedahan akibat apendiks setelah mengalami kesakitan yang agak teruk di bahagian perut selepas menjayakan sebuah persembahan.

"Sehari sebelum saya menjalani pembedahan keadaan saya agak teruk kerana menahan kesakitan yang agak luar biasa sehinggalah pemeriksaan di buat di hospital.

"Kemudian saya didapati mengalami masalah apendiks yang cukup serius dan doktor menyatakan saya perlu dibedah segera. Saya bersyukur kerana pembedahan berjalan dengan lancar," jelasnya.

Luah Ella, biarpun keadaannya sudah semakin pulih sekarang ini, namun kerisauan tetap dirasainya kerana bimbang tidak dapat memberikan yang terbaik semasa konsertnya itu.

JARANG bertemu suami, Ella mengakui dirinya dirundung perasaan rindu.


Ujarnya, selepas melakukan pembedahan dia telah dinasihatkan oleh doktor supaya tidak terlalu aktif dan bergerak. Bagaimanapun, dia berharap keadaannya itu bukanlah suatu penghalang besar buat dirinya untuk menghiburkan peminat.

"Saya yakin dapat membuat persembahan dengan baik dan tidak mahu keadaan yang dialami ini mengganggu fokus saya. Lebih penting saya mahu para peminat tidak melepaskan peluang untuk hadir pada konsert MPO Rocks nanti," ujarnya.

Jarang bertemu

Selain asyik bercerita tentang konsert yang bakal dijayakannya itu, Ella tidak terlepas daripada diajukan persoalan berkenaan dengan kehidupan rumah tangganya setelah lebih setahun bergelar isteri kepada Azhar Husaini Ghazali.

Menurut Ella, melayari kehidupan sebagai seorang isteri sesuatu yang cukup menggembirakan, meskipun jarang bertemu dengan suami tercinta yang bertugas sebagai juruterbang bersama syarikat penerbangan Firefly.

"Adakalanya perasaan rindu itu pastinya menjelma dalam diri apabila jarang bertemu, namun sebagai isteri saya perlu memahami kerjaya Azhar selaku juruterbang.

"Kalau ada masa terluang kami akan gunakan sebaik-baik mungkin untuk bersama.

"Sekiranya masing-masing tidak sibuk, kami akan pergi bercuti bersama-sama yang akan turut disertai ahli keluarga yang lain," jelasnya.

Akuinya, sepanjang bergelar isteri kehidupannya kini sudah jauh berbeza.

Sebagai contohnya, Ella tidak boleh terlalu bebas melakukan apa sahaja seperti sebelum berkahwin tetapi dia menganggapnya sebagai perubahan yang positif.

"Saya dan suami selalu berbincang dan akan memberikan pandangan masing-masing sekiranya timbul sesuatu perkara. Setakat ini tidak berlaku sebarang perselisihan faham yang besar, setakat gaduh-gaduh manja itu biasalah," ujarnya.

Mitos Viking bikinan Yusry

Posted:

Mitos Viking bikinan Yusry

Mitos Viking bikinan Yusry

Oleh FATEN SAPHILLA MOHAMED ISA
saphilla.isa@kosmo.com


PENGGUNAAN kostum amat bersesuaian bagi setiap watak yang ditampilkan dalam Vikingdom.


JIKA tidak mengetahui fakta bahawa Vikingdom merupakan buah tangan daripada pengarah Malaysia iaitu Yusry Abdul Halim, pastinya ramai yang menganggap filem yang menelan bajet sebanyak RM20 juta itu adalah filem luar negara yang ditayangkan di Malaysia.

Ini kerana kesemua pelakon yang membintangi Vikingdom merupakan pelakon luar negara, malah filem itu juga seolah-olah dirakamkan di luar negara sedangkan semua babak dilaku- kan di Malaysia.

Itu kelebihan Yusry yang bijak menggunakan kesan khas visual (CGI) untuk filem terbaharu arahannya itu biarpun ada beberapa babak yang dianggap tidak realistik.

Babak tidak realistik itu, terutamanya ketika tunjang utamanya iaitu Irick Bloodletter (Dominic Purcell) berdepan dengan cabaran sekumpulan kuda untuk berenang ke dasar laut bagi mendapatkan tanduk yang mampu menghapuskan musuh ketatnya, Thor (Conan Stevens).

Lebih realistik jika Yusry menggunakan makhluk-makhluk berwajah hodoh berbanding kuda-kuda normal yang kita sedia maklum habitatnya adalah di darat! Babak itu sedikit sebanyak menggelikan hati.

Begitu juga cabaran akhir yang perlu diharungi Irick iaitu bertembung dengan anjing gergasi. Anjing tersebut juga tidak kelihatan realistik, malah langsung tidak menggerunkan apabila ia cuba mengejar dan memakan Irick. Timbul juga rasa geli hati di situ.

Bagaimanapun, sejujurnya apa yang amat membanggakan adalah Yusry berani menghasilkan filem berkisarkan tentang Thor (Dewa Petir) yang dianggap antagonis dalam kepercayaan orang-orang Viking.


FANTASI... Siapa sangka filem Vikingdom ini merupakan hasil arahan seorang anak jati Malaysia.


Suami kepada pelakon jelita, Lisa Surihani itu juga kreatif kerana mengolah jalan cerita tersebut supaya tidak menyamai cerita-cerita tentang Viking yang sedia ada khususnya yang pernah dihasilkan Hollywood.

Vikingdom mengisahkan seorang raja bernama Irick Bloodletter yang mati tetapi dihidupkan semula oleh dewa. Dia dihidupkan atas amanah yang perlu dilaksanakan iaitu membunuh Thor dan konco-konconya yang merancang untuk memusnahkan dunia.

Misinya itu tidak dapat dilaksanakan seorang diri apabila dia perlu mengumpulkan tenteranya bagi menghapuskan Thor dan konco-konconya. Irick bersama teman baiknya iaitu Sven (Craig Fairbrass), akhirnya disertai oleh Yang (Jon Foo), Brynna (Natassia Malthe) dan lain-lain lagi.

Taruhan Yusry memilih Dominic Purcell sebagai tunjang utama pada dasar- nya agak menarik dan ia juga mampu menarik penonton kerana ramai mengenali hero tersebut menerusi siri TV popular, Prison Break.

Malangnya, lakonan Dominic ibarat seperti kata pepatah 'melepaskan batuk di tangga'. Lontaran dialog, memek muka dan aksi lawan yang ditonjolkan kaku dan tiada jiwa!

Begitupun, pujian harus diberikan kepada watak Thor lakonan Conan Stevens, heroinnya Natassia Malthe dan juga watak hamba abdi dari China, Jon Foo yang cukup menghidupkan watak dalam filem tersebut.


VIKINGDOM banyak dibantu dengan penggunaan CGI.


Secara keseluruhannya, Vikingdom tidak rugi ditonton kerana ia membukti- kan kemampuan rakyat Malaysia dalam menghasilkan filem yang hampir menyamai standard produksi antarabangsa, malah tenaga kerjanya juga adalah 100 peratus dari Malaysia.

Biarpun jalan ceritanya agak membosankan kerana tegang dan tidak diselitkan dengan sebarang humor, selain beberapa babak tidak realistik yang begitu ketara, namun ada juga babak- babak menarik dalam Vikingdom.

Antaranya, babak pertarungan yang membabitkan Brynna dan Jon Foo bersama dengan konco-konco Thor. Aksi pergaduhan dan wajah dua pelakon itu mampu menarik penonton melekat lama di kerusi pawagam.

Begitu juga, penggunaan kostum- kostum yang bersesuaian dengan setiap watak. Buat Yusry, Vikingdom merupakan satu percubaan yang bagus untuk meniti anak tangga keja- yaan dalam menghasilkan filem bertaraf global pada masa hadapan.

Ika anggap perbuatan minta gambar bogel biadab

Posted:

Ika anggap perbuatan minta gambar bogel biadab

Ika anggap perbuatan minta gambar bogel biadab

Oleh RONI HIDAYAT RIDWAN
roni.ridwan@kosmo.com.my

BEKAS peserta Akademi Fantasia musim keenam ini bakal muncul dengan single terbaharu berjudul, Tiada Rasa.


PADA bulan lalu, pelakon Ika Nabila telah dikritik ramai kerana tindakannya yang menghamburkan kata-kata yang agak kesat di laman sosial Instagram miliknya.

Perkara tersebut berlaku gara-gara ada individu yang tidak bertanggungjawab telah meminta gambar bogelnya sewaktu dia pergi bercuti ke Krabi, Thailand baru-baru ini.

Bertemu dengan bintang Akademi Fantasia musim keenam itu dalam sebuah pertunjukan fesyen Oriental Rhapsody yang berlangsung di The Weld, Kuala Lumpur baru-baru ini, Ika lantas memberikan penjelasan.

Ujarnya, tindakan yang dilakukannya itu bukanlah disengajakan, namun ia lebih kepada luahan kekecewaan sehingga telah mengganggu mood percutiannya itu.

Kosmo!: Boleh jelaskan lebih lanjut tentang isu gambar bogel yang melanda diri Ika?

IKA NABILA: Sebenarnya saya sangat hairan apabila ada individu yang menjadi pengikut saya di Instagram telah melakukan tindakan di luar batasan yang mahu meminta gambar bogel saya.

Ia sesuatu yang mengejutkan kerana sepanjang percutian saya tidak pernah memakai yang menjolok mata, seksi atau berbikini. Itu yang telah membuatkan saya sangat marah.

Ayat-ayat yang diluahkan oleh anda itu nampak agak keterlaluan. Kenapa anda sanggup meluahkan ayat yang sedemikian?

Saya sedar perbuatan tersebut memang nampak biadap sehingga mendapat kritikan ramai, namun saya rasa perbuatan yang biadab harus dibalas dengan cara sama.

Lagipun saya menjadi mangsa keadaan atas perbuatan tidak bermoral oleh pihak yang tidak bertanggungjawab. Tidak dinafikan saya terlalu beremosi ketika menulisnya.

IKA NABILA berpendapat perbuatan biadab individu yang meminta gambar bogelnya harus dibalas dengan cara yang sama.


Adakah Ika ingin mengambil sebarang tindakan terhadap individu berkenaan?

Seboleh-bolehnya saya tidak mahu memanjangkan isu yang timbul dan menganggap apa yang dilakukan oleh individu itu sebagai perbuatan yang hanya membuang masa.

Selain itu, saya ingin mengambil kesempatan untuk meminta maaf kepada semua pihak, terutamanya para peminat atas ketelanjuran menulis kata-kata yang kurang baik di Instagram.

Adakah isu yang timbul ini telah memberikan tekanan kepada diri Ika?

Setakat ini saya tidaklah berhadapan dengan sebarang tekanan, malah ada juga yang menyokong tindakan tersebut kerana mereka faham dengan situasi yang saya lalui.

Selain itu, saya sangat bersyukur apabila masih ramai orang di sekeliling yang mengambil berat terhadap diri saya. Namun begitu, saya berharap supaya isu sebegini tidak lagi timbul.

Ceritakan tentang perkembangan terbaharu kerjaya Ika sekarang?

Filem lakonan saya iaitu Tanda Putera baru sahaja ditayangkan dan bulan lalu saya selesai menjalani penggambaran filem Gangster Superstar arahan Khabir Bhatia.

Tidak lama lagi saya akan muncul dengan single terbaharu setelah kali terakhir merakamkan lagu berjudul Tiada Rasa yang menjadi lagu tema untuk drama bersiri Julia pada tahun lalu.

Kredit: www.kosmo.com.my
 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved