Isnin, 24 Disember 2012

Kosmo Online - Rencana Utama

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Rencana Utama


Keikhlasan Santa gembirakan si kecil

Posted:

Keikhlasan Santa gembirakan si kecil

Keikhlasan Santa gembirakan si kecil

TIDAK pernah terlintas di dalam fikiran lelaki yang berasal dari Tanjung Bungah, Pulau Pinang itu akan menjadi Santa Claus suatu hari nanti.

Segala-galanya bermula pada tahun 1998 apabila ibunya merayu-rayu kepadanya menjadi Santa Claus di sebuah majlis untuk meraikan kanak-kanak sempena sambutan Hari Krismas di Tanjung Bungah.

Anak sulung daripada tiga adik-beradik itu daripada kaca mata ibunya merupakan calon terbaik kerana mempunyai ketinggian dan berat badan seolah-olah seorang Santa Claus.

Lelaki berusia 48 tahun itu yang hanya mahu dikenali sebagai Raymond memberitahu, buat permulaan dia mengakui berat hati untuk menerima tawaran tersebut kerana menyedari dia tidak mempunyai kemahiran sebagai seorang Santa.

Setelah dipujuk beberapa kali, akhirnya dia bersetuju untuk mengembirakan kanak-kanak pada majlis berkenaan tetapi hanya untuk sekali.

Tanpa membuat sebarang persediaan, Raymond mengenakan pakaian Santa yang berwarna merah, tali pinggang nipis, kasut berwarna hitam dan membawa loceng aiskrim.

Sebaik tiba di pekarangan majlis tersebut, dia mula berasa gementar.

Sebaik melangkah masuk ke majlis itu, keadaan bertukar menjadi riuh-rendah apabila kanak-kanak teruja dengan kehadirannya.

"Senyuman kanak-kanak pada majlis tersebut begitu menyentuh hati saya. Saat itu baru saya sedar menjadi Santa Claus tidak hanya memberi hadiah tetapi ia soal memberi kegembiraan kepada orang lain," katanya ketika ditemui di pusat beli-belah Pavillion baru-baru ini.

Sepanjang sesi temuramah berlangsung di sekitar ruang legar pusat beli-belah itu, Raymond yang lengkap dengan pakaian Santa Claus itu menjadi perhatian umum.

Selain kanak-kanak, golongan dewasa juga tidak melepaskan peluang untuk bergambar dengannya seolah-olah dia figura terkenal dunia.

"Maaf ya, tempat seperti ini membuatkan orang ramai tidak mahu melepaskan peluang untuk bergambar dengan Santa Claus," katanya sambil mendukung dua kanak-kanak perempuan.

Menceritakan pengalamannya, lelaki yang berketurunan Serani itu mengakui sambutan menggalakkan daripada majlis yang disertainya membuahkan minat kepada Raymond untuk menjadi Santa Claus.

Walau bagaimanapun, tugas yang perlu digalas bukan satu perkara yang mudah biarpun kehadiran Santa Claus hanya dirai setahun sekali.


HAMPIR setengah juta penduduk dari seluruh dunia akan mengunjungi Finland.


Menurut Raymond, menjadi seorang Santa bukan sekadar menyarung sut merah dan menghulurkan gula-gula kepada kanak-kanak sebaliknya ia perlu datang daripada hati yang suci.

Dia yang mula menjadi Santa Claus di pusat beli-belah sejak tahun 1999 untuk Hari Krismas memberitahu, kerjaya itu tidak boleh diukur dengan wang ringgit tetapi ia perlu datang daripada hati yang tulus.

Berbekalkan pengalaman hampir 14 tahun, dia memberitahu, tanpa keikhlasan, tugas tersebut tidak dapat disempurnakan kerana dia perlu menghiburkan hati kanak-kanak.

Sepanjang tempoh tersebut, Raymond mengakui menempuhi pelbagai pengalaman pahit manis. Bahkan ada masa-masanya pengalaman yang dilaluinya cukup menyentuh perasaan.

Dia masih ingat lagi apabila seorang pengawal keselamatan pernah menghalang seorang kanak-kanak spastik bertemu dengannya. Keadaan itu membuatkan dia terpaksa bangun dari tempat duduknya untuk mendapatkan kanak-kanak itu semula.

"Menggembirakan kanak-kanak adalah tugas utama seorang Santa," ungkapnya yang kini mempunyai lapan helai kostum Santa Claus dan 14 set jambang yang diperoleh di sekitar Tanjung Bungah.

Santa sebenar

Cerita Raymond, kanak-kanak juga gemar 'membuli' dirinya tetapi keadaan perkara tersebut bukan satu masalah.

Mereka seringkali memasukkan tangan ke dalam karung gula-gula, menarik janggut selain mengutarakan soalan sama ada dia seorang Santa Claus sebenar atau tidak?

Dia juga sering dilontarkan soalan yang sama sepanjang masa. Saya melihat mata mereka dan bertanya kepada mereka: Adakah anda sebenar?

"Jawapannya ialah sentiasa membanggakan 'ya' dan kemudian saya memberitahu mereka jika mereka adalah nyata, maka saya juga Santa sebenar," jelas Raymond yang akan menunjukkan kad identiti Santa Claus kepada kanak-kanak yang meragui statusnya.

Raymond menjelaskan, telatah dan kerenah kanak-kanak juga umpama penawar paling mujarab. Selain di kompleks beli-belah, dia juga terpaksa mengawal perasaan ketika melawat wad kanak-kanak di hospital.


SEBAGAI Santa Claus mereka terpaksa menahan perasaan sedih ketika bertemu dengan kanak-kanak yang sakit.


Keadaan itu agak sukar tatkala melihat wajah kanak-kanak yang bertarung dengan pelbagai penyakit.

"Perasaan sebak meruntun jiwa sesiapa sahaja yang mendekati dan melihat sendiri keadaan fizikal kanak-kanak yang dihidapi penyakit seperti kanser, leukemia serta masalah pernafasan," katanya.

Begitupun, sebagai Santa Claus dia tidak menjadikan ia sebagai satu halangan untuk menggembirakan golongan berkenaan.

"Sebagai Santa, saya tidak boleh berasa sedih sebaliknya perlu mencari jalan untuk memastikan senyuman terukir pada wajah mereka," katanya yang memiliki berat badan sebanyak 120 kilogram (kg).

Ketika ditanya sama ada seseorang yang mahu menjadi Santa Claus wajib mempunyai keadaan fizikal yang gemuk, dia memberitahu, lazimnya seorang Santa Claus sememangnya sinonim dengan bentuk tubuh yang gemuk.

Sehubungan itu, dua bulan sebelum sambutan Hari Krismas, dia akan menambahkan berat badan dengan makan aiskrim.

"Daripada 80 kilogram, saya boleh menambahkan berat badan sehingga 100 kg lebih semata-mata mahu menjadi Santa Claus. Mujur dengan makan aiskrim, saya boleh gemuk,"ujarnya.

Walau bagaimanapun, selepas musim Hari Krismas berlalu, dia akan mula menjaga pemakanan supaya lebihan berat badan tidak menjejaskan kesihatan.

Menghiburkan orang

Sementara itu, seorang Santa Claus yang hanya mahu dikenali sebagai George baru sahaja berkecimpung dalam bidang itu pada tahun 2012.

Sebelum menjadi Santa dia beranggapan, tugas sebagai ikon Hari Krismas itu sekadar memberi hadiah dan menghiburkan orang lain.

Namun, selepas menjadi Santa barulah dia menyedari kesukaran tersebut.

Dalam pada itu, dia kini mendapatkan khidmat nasihat daripada golongan Santa yang berpengalaman luas dalam bidang berkenaan bagi memastikan segalanya lengkap ketika mengunjungi sambutan Hari Krismas.


WARGA emas juga mendapat layanan daripada Santa Claus.


"Apa yang penting, saya sentiasa mencari bahan yang sesuai dan bertanya mengenai perkara yang tidak diketahui dalam kerjaya ini,"katanya lagi.

Bagi seorang kanak-kanak, Lee Ai Chun, 8, dia sangat teruja melihat kehadiran Santa Claus di pusat beli-belah Pavillion.

"Dia (Santa) seolah-olah dalam sebuah filem. Saya tidak sangka dapat bertemu dan memegang misainya. Hari ini, saya dapat melihat seorang Santa Claus sebenar,"katanya sambil memberitahu dia menerima lima biji gula-gula.

Menurut kanak-kanak yang ditemani ibu bapanya lagi, dia juga sempat melihat apa yang dikeluarkan daripada bunjut merah yang dipegangnya.

"Sebelum ini, saya melihat dalam televisyen Santa Claus membawa karung besar tetapi lain pula hari ini kerana dia hanya memegang bunjut kecil tetapi boleh mengeluarkan gula-gula yang banyak,"tuturnya dengan penuh hairan.

Selain Ai Chun, seorang kakitangan swasta, Glory Martina Kumar, 23, memberitahu, dia tidak akan ketinggalan mengambil gambar dengan Santa Claus.

Menurutnya, walaupun telah dewasa, ia tidak menghalang untuk berbuat demikian. Saya tidak malu bergambar dengan Santa Claus biarpun terpaksa berbaris dengan kanak-kanak di pusat beli-belah,"ujarnya.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Komuniti Kita

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Komuniti Kita


Kompeni Alpha rangkul Piala Komandan 2012

Posted:

Kompeni Alpha rangkul Piala Komandan 2012

Kompeni Alpha rangkul Piala Komandan 2012


KOMPENI ALPHA yang dipilih sebagai pemenang Piala Komandan pada Perbarisan Tahunan Putera MTD di Kuala Lumpur baru-baru ini


CEMERLANG. Kompeni Alpha yang telah menunjukkan kecemerlangan dalam aktiviti ketenteraan, sukan dan disiplin sepanjang tahun ini dipilih sebagai pemenang Piala Komandan sempena Perbarisan Tahunan Putera Maktab Tentera Diraja (MTD) di Kuala Lumpur baru-baru ini.

Pada majlis tersebut, wakil kompeni Alpha, Pegawai Rendah Kanan, Muhammad Nadzmi Nizaremy turut menerima anugerah Putera Paling Cemerlang Dalam Ketenteraan.

Seramai 417 pelajar MTD pelbagai kompeni menyertai Upacara Perbarisan Tahunan dan Penyampaian Hadiah MTD 2012.

Hadir menyampaikan anugerah pada majlis itu ialah Panglima Tentera Udara, Jeneral Tan Sri Rodzali Daud.

IPD Tapah kutip derma untuk Tabung Kemanusiaan Gaza

Posted:

IPD Tapah kutip derma untuk Tabung Kemanusiaan Gaza

IPD Tapah kutip derma untuk Tabung Kemanusiaan Gaza


SOM SAK (empat dari kiri) dan beberapa anggota polis menyerahkan kutipan derma untuk Tabung Kemanusian Gaza kepada wakil Maybank, Syed Zulhasmy Syed Zaki di IPD Tapah baru-baru ini.


PRIHATIN. Warga Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Tapah menghulurkan sumbangan ikhlas bagi membantu rakyat Palestin menerusi Tabung Kemanusiaan Gaza baru-baru ini.

Ketua Polis Daerah Tapah, Superintendan Som Sak Din Keliaw berkata, wang tunai sebanyak RM1,234 berjaya dikutip daripada anggota IPD berkenaan.

Beliau berkata, semua warga IPD Tapah tanpa mengira kaum dan agama bersimpati dengan nasib rakyat Palestin yang telah puluhan tahun menjadi mangsa kezaliman rejim Zionis.

"Kami berharap bantuan tersebut sekurang-kurangnya dapat meringankan beban dan penderitaan penduduk Palestin khususnya di Gaza," katanya.

Derma itu diserahkan kepada wakil Maybank yang merupakan bank rasmi bagi tabung tersebut.

Puteri UMNO Tambun lancar program galak orang ramai ke perpustakaan

Posted:

Puteri UMNO Tambun lancar program galak orang ramai ke perpustakaan

Puteri UMNO Tambun lancar program galak orang ramai ke perpustakaan


AHMAD HUSNI (duduk, empat dari kanan) bersama kanak-kanak yang hadir pada Program Mengimarahkan Perpustakaan 1Malaysia di Ipoh baru-baru ini.


MINAT MEMBACA. Pergerakan Puteri UMNO Tambun, Ipoh baru-baru mengadakan Program Mengimarahkan Perpustakaan 1Malaysia bagi menanam minat membaca dan cintakan buku dalam kalangan orang ramai.

Program sehari yang diadakan di Perpustakaan 1Malaysia Kampung Tengku Hussein, Manjoi, Ipoh itu berjaya menarik kira-kira 350 penduduk setempat terutama para pelajar sekolah dan remaja.

Ketua Puteri UMNO Tambun, Azana Aziz berkata, pelbagai acara menarik disusun antaranya pertandingan mewarna, pertandingan mengeja bahasa Inggeris, pertandingan bercerita serta pemeriksaan kesihatan percuma.

Katanya, program tahunan itu berjaya mencapai matlamat untuk menggalakkan orang ramai menjadikan perpustakaan sebagai lokasi riadah di samping menimba ilmu secara percuma.

Majlis perasmian program disempurnakan Menteri Kewangan Kedua merangkap Ahli Parlimen Tambun, Datuk Seri Ahmad Husni Hanadzlah yang turut menyampaikan hadiah kepada para pemenang pertandingan.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Negara

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Negara


IJN mahu tarik pesakit dari India

Posted:

IJN mahu tarik pesakit dari India

IJN mahu tarik pesakit dari India

IJN mahu menarik lebih ramai pesakit dari India untuk menjalani rawatan di pusat penjagaan jantung Malaysia yang terletak di Jalan Tun Razak, Kuala Lumpur.


NEW DELHI - Institut Jantung Negara (IJN) mahu menarik pesakit dari India dengan menawarkan penjagaan kesihatan yang maju pada kadar sebahagian daripada harga yang mereka bayar untuk rawatan di Amerika Syarikat dan Eropah.

Pengurus Pelancongan Perubatan dan Pembangunan Perniagaan IJN, Chow Khoon Liam berkata, tumpuan kepada India merupakan sebahagian daripada usaha untuk menggalakkan lebih ramai orang dari Asia Selatan untuk menggunakan pusat penjagaan jantung terkemuka Malaysia itu.

Kini kira-kira 10 peratus pesakit IJN datang dari luar negara yang kebanyakannya dari Asia Tenggara, lapor Travel News Alliance.

"Kami mendapat ramai pesakit dari Indonesia, Myanmar dan Kemboja. Kini kami mahu mendapat lebih ramai lagi, kami mahu meneroka Asia Selatan," katanya kepada media online berkenaan.

Pakej healing holiday IJN mahu menyasarkan rakyat India yang ke seberang laut untuk mendapat rawatan.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Fazurina nafi bernikah di Siam

Posted:

Fazurina nafi bernikah di Siam

Fazurina nafi bernikah di Siam

Oleh NOOR HASLIZA NUSI
hasliza.nusi@kosmo.com.my


FAZURINA dan Muhammad Hykal menunjukkan surat akuan pernikahan mereka di Pulau Pinang semalam.


GEORGE TOWN - Pelakon drama, Siti Fazurina Mohd. Famir yang lebih dikenali sebagai Nina menafikan dakwaan sesetengah pihak yang menyatakan dia 'kahwin lari' di Thailand dengan Muhammad Hykal Zulkifli setelah tidak mendapat restu keluarga.

Menurut Nina, 30, dia dan suaminya, Muhammad Hykal, 31, sebenarnya selamat melangsungkan majlis pernikahan di Masjid Jamek Sungai Pinang di sini pada 20 Disember lalu dan bukannya di negara jiran seperti yang digembar-gemburkan.

"Majlis pernikahan saya berlangsung secara sah dan saya tak sangka perkara ini boleh timbul apatah lagi membabitkan ahli keluarga saya sendiri.

"Saya sebenarnya banyak berkecil hati. Mereka tidak pernah merasai apa yang saya rasa. Kalau ahli keluarga saya dapat menerima Hykal perkara sebegini akan selesai.

"Kami berdua sudah lama merancang untuk berkahwin dan kali ini Tuhan telah memakbulkan doa kami. Hykal adalah pilihan terbaik untuk saya," katanya pada satu sidang akhbar yang diadakan di sebuah hotel di sini semalam.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

PM terbuka terima pandangan

Posted:

PM terbuka terima pandangan

PM terbuka terima pandangan

KUALA LUMPUR - Datuk Seri Najib Tun Razak berkata, beliau sentiasa terbuka untuk berkongsi harapan serta pandangan daripada masyarakat Kristian.

Perdana Menteri berkata, meskipun semua menyedari bahawa Malaysia adalah sebuah negara majoriti Islam, namun penganut agama Kristian di negara ini juga memainkan peranan penting dalam masyarakat terutama di Sabah dan Sarawak.

"Sesetengah daripada kita tidak menyedari bahawa seorang daripada 10 rakyat Malaysia adalah penganut Kristian.

"Ini semua tercatat dalam sejarah kita yang pelbagai," katanya dalam entri terbaharu bertajuk 'Selamat Hari Krismas Kepada Penganut Agama Kristian di Malaysia' dalam laman blognya www.1Malaysia.com.my di sini semalam.

Najib berkata, Malaysia sangat bertuah kerana sentiasa berada dalam suasana aman dan harmoni meskipun rakyatnya terdiri daripada pelbagai kaum dan kepercayaan agama dan segala yang dikecapi pasti tidak dapat dinikmati tanpa sebarang usaha secara bersama.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Varia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Varia


Ayam belanda panggang KRR

Posted:

Ayam belanda panggang KRR

Ayam belanda panggang KRR

KRR memperkenalkan hidangan ayam belanda seberat 4 kilogram dengan tiga variasi perasa.


POKOK Krismas begitu indah dihiasi lampu dan ornamen berwarna-warni, hadiah pula dibungkus rapi manakala di atas meja dipenuhi hidangan.

Ayam belanda panggang dihidangkan di tengah-tengah menyempurnakan perayaan Krismas saban tahun.

Hidangan ayam belanda begitu istimewa kerana ia jarang dihidangkan pada hari-hari biasa, sebaliknya menjadi hidangan tradisi turun-temurun semasa musim perayaan Krismas.

Justeru, Kenny Rogers Roasters (KRR) turut memperkenalkan hidangan ayam belanda panggang sempena ketibaan perayaan yang jatuh pada 25 Disember itu.

Ayam belanda seberat 4 kilogram (kg) dicampur herba tradisional dan rempah sebelum dipanggang dengan sempurna.

Lebih menyelerakan apabila ayam belanda panggang ini dicecah sos yang didatangkan dengan tiga pilihan iaitu asli, lada hitam dan barbeku. Hidangan ini dimeriahkan dengan masing-masing enam pilihan menu sampingan dan mufin.

Makanan kesihatan

"Kami berbesar hati memperkenalkan hidangan perayaan yang lazat dan berkhasiat ini. Kami mahukan para pelanggan kami mendapat makanan yang baik untuk kesihatan mereka," kata Penolong Pengurus Besar, Berjaya Roasters (M) Sdn. Bhd.

Tahun lalu, buat pertama kali, KRR memperkenalkan hidangan ayam belanda panggang di restoran-restoran sekitar Lembah Klang sahaja. Pada tahun ini, menu yang sama boleh didapati di semua rangkaian restoran KRR kecuali di Genting dan Sabah.

Bagi mendapatkan hidangan istimewa ini, para pelanggan boleh membuat tempahan di restoran-restoran KRR terpilih. Hidangan ini berharga RM308 tidak termasuk cukai kerajaan dan caj perkhidmatan.

Selain hidangan ayam belanda panggang, KRR turut menawarkan beberapa hidangan lain seperti set Kenny's Family Meal. Ia mengandungi ayam panggang dengan masing-masing empat menu sampingan dan empat mufin.

Hidangan ini sesuai untuk tiga atau empat orang dan berharga RM69.50.

Menu-menu baharu lain termasuk hidangan ayam dan pasta (RM22.50), dua minuman baharu iaitu frosty angel (RM11.90) dan bubbly T (RM8.50).

Bukan itu sahaja, KRR turut memperkenalkan mufin perayaan yang didatangkan dalam kotak khas mengandungi enam mufin pelbagai rasa seperti pisang, coklat, vanila dan rasa baharu limau, mocha dan pandan. Harga set tersebut RM13 sekotak.

Kesemua harga yang dinyatakan tidak termasuk cukai kerajaan dan caj perkhidmatan. Maklumat lanjut layari laman Facebook, www.facebook.com/KRR.My atau hubungi 03-2119 9888. - NASRI JAMALUDIN

Jenama mewah bantu pelancongan negara

Posted:

Jenama mewah bantu pelancongan negara

Jenama mewah bantu pelancongan negara


HADIRIN turut diberi peluang melihat jam tangan yang dipamerkan dengan lebih dekat sepanjang acara ini berlangsung.


PAMERAN jam tangan dan barang kemas mewah terhebat di Asia Tenggara, A Journey Through Time (AJTT) yang bertemakan A Masterpiece of Creation berlangsung dengan jayanya pada 22 November sehingga 1 Disember lalu di Starhill Gallery, Kuala Lumpur.

Sepanjang 10 hari perjalanan acara yang menerima sokongan Kementerian Pelancongan Malaysia itu, pengunjung terutamanya pencinta jam tangan diperkenalkan dengan pelbagai koleksi jam tangan daripada jenama-jenama mewah antarabangsa.

Setiap malam, tetamu turut dihiburkan dengan persembahan The Leading Man dari Australia, penyanyi tempatan, Shila Amzah dan bintang antarabangsa dari Korea, Sojung Lee.

"AJTT kali ini bukan sahaja menarik perhatian rakyat Malaysia malah menerima kunjungan luar biasa dalam kalangan pelancong antarabangsa.

"Malaysia menjadi lokasi popular bagi penawaran jam tangan dan barangan kemas terbaik dunia dan dijual pada harga yang berpatutan.

"Perkembangan ini sudah semestinya disokong oleh pelaksanaan sistem bebas cukai yang menggembirakan pelancong," ujar Setiausaha Agung Kementerian Pelancongan, Datuk Ong Hong Peng yang mewakili Menteri Pelancongan, Datuk Seri Ng Yen Yen.

Pengarah Urusan YTL Corporation Berhad, Tan Sri Dr. Francis Yeoh pula menyatakan, AJTT berterusan menjadi acara yang paling ditunggu-tunggu pencinta jam tangan dan barang kemas mewah dari serata dunia. Tambah beliau, ia turut membantu negara ini meningkatkan sektor pelancongan sekali gus memperkenalkan Malaysia di mata dunia.

Anugerah

Kemuncak acara tersebut menyaksikan sesi penyampaian anugerah bagi tujuh kategori jam tangan. Boucheron Snake Tourbillon dipilih sebagai penerima Anugerah Jam Tangan Wanita Paling Digemari manakala Maitres du Temps Chapter Two TCR memenangi Anugerah Jam Tangan Lelaki Paling Digemari.

Kategori Jam Tangan Gaya Hidup Aktif dianugerahkan kepada Muhle Glashutte S.A.R. Fliegerchronograph dan Anugerah Rekaan Inovatif diberikan kepada Cecil Purnell Pit-Lane.

Anugerah Jam Tangan Dengan Pergerakan Rumit pula disandang jenama Antoine Martin Tourbillon Perpetual Calendar TQP01.701.1. Francis turut menyampaikan anugerah kepada Bedat & Co Extravaganza 887 dan Mouawad Snow White Princess Diamond apabila masing-masing dipilih bagi kategori Semangat Seni Klasik YTL dan Jam Tangan Pilihan Kementerian Pelancongan Malaysia.

"Penggemar jam tangan dan barang kemas mewah, pakar dalam bidang horologi dan golongan profesional dari seluruh dunia berkumpul pada AJTT kali ini," ujar pakar horologi, Dr. Bernard Cheong yang mewakili juri yang mengadili kesemua kategori anugerah yang disampaikan.

Selain Bernard, barisan juri turut menampilkan Francis, Joseph Yeoh, Dr. Frank Muller, Thierry Gasquez, Su Jia Xian dan Denis Asch. Difahamkan, AJTT tahun ini berjaya mempamerkan jam tangan dan barangan kemas mewah bernilai hampir RM1 bilion.

Sementara itu, tingkat Adorn di Starhill Gallery merupakan tingkat paling besar yang mempunyai jenama-jenama jam tangan terkemuka seperti Rolex, Franck Muller, Mouawad, Richard Mille, Bedat & Co, Chopard, Van Cleef & Arpels, Jaeger-LeCoultre, Omega, Carrera Y Carrera and Boucheron.

Bagi mereka yang terlepas momen-momen menarik AJTT, anda boleh layari laman web www.ajourneythroughtime.com.my.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Stailo

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Stailo


Gelaran impian milik Olivia Culpo

Posted:

Gelaran impian milik Olivia Culpo

Gelaran impian milik Olivia Culpo

Susunan HAFIZ AHMAD dan ALIF ABU BAKAR

DEBARAN untuk mengetahui siapakah Ratu Cantik Universe 2012 akhirnya terjawab apabila gelaran idaman setiap wanita seluruh dunia itu diberikan kepada Ratu Cantik Amerika Syarikat (AS), Olivia Culpo, 20.

Gadis kelahiran Rhode Island itu mengalahkan 88 jelitawan seluruh dunia dalam pertandingan tahunan yang diadakan di Kasino Planet Hollywood, Las Vegas, Nevada, AS.

Kemenangan Olivia turut menghentikan penantian AS selama 15 tahun untuk kembali merampas mahkota tersebut apabila kali terakhir memenanginya pada tahun 1997 menerusi Brook Lee.

Ironinya, sejak pertandingan itu diperkenalkan pada tahun 1952, ratu cantik AS telah lapan kali meraih gelaran tersebut. Tambah menarik, kesemua mereka dinobatkan ketika AS menjadi tuan rumah, sama seperti yang terjadi kepada Ratu Puerto Rico pada tahun 2001, yang mendapat kemenangan di tempat sendiri.

Secara profesional, ketahanan fizikal dan mental amat diperlukan sepanjang pertandingan itu kerana setiap peserta tidak hanya dinilai berdasarkan paras rupa malah kecantikan peribadi secara menyeluruh.


LIMA finalis Ratu Cantik Universe 2012. Dari kiri: Ratu cantik dari Brazil, AS, Australia, Filipina dan Venezuela.


Kemenangan Ratu Cantik Universe 2000, Lara Dutta dari India boleh dijadikan contoh mudah. Meskipun saingan keduanya, Claudia Moreno dari Venezuela memiliki kejelitaan yang jauh lebih tinggi berbandingnya, Lara berjaya menambat hati juri atas tiket kebijaksanaannya menjawab soalan selain memiliki personaliti yang disenangi.

Turut diakui, bukan mudah berdepan dengan jutaan mata yang memerhati sosok tubuh dan penampilan diri. Ditambah pula senyuman manis yang harus dilemparkan sepanjang waktu terutamanya saat lensa kamera mengekori pergerakan.

Menarik perhatian

Pada pertandingan lalu, kesemua jelitawan yang berkampung selama dua minggu di Las Vegas mencuba sehabis daya untuk menarik perhatian juri dan dunia dengan pesona anggun mereka melalui beberapa saringan.

Ia merangkumi peragaan baju renang, sesi soal jawab, peragaan kostum kebangsaan, gaun malam dan akhirnya malam kemuncak pengumuman lima terbaik pada malam final.

Lima yang layak ke pusingan akhir ialah peserta dari Brazil, Filipina, Australia, AS dan Venezuela. Jika dilihat seleksi peserta akhir itu, ia seakan-akan mengulang kembali pilihan yang terdahulu yang datangnya dari negara yang sama.

Adakah jelitawan dari negara-negara tersebut sahaja yang layak ke pusingan akhir atau wujud campur tangan orang dalam di sebalik pertandingan yang telah memasuki edisi ke 61 itu? Persoalan itu masih kekal tanda tanya dan tiada siapa berani meletak andaian secara rambang.

Sesi soal jawab antara saat paling genting bagi kelima-lima peserta akhir kerana ia bakal memperlihatkan kematangan mereka dalam memberi jawapan secara spontan.

Paling utama, mereka tidak boleh menunjukkan kebodohan mahupun keangkuhan dalam diri.

Meskipun ketinggian Olivia menjadi perdebatan ramai, dia masih menyerlah ketika menyarungkan busana baldu rona merah.

Ketika diajukan soalan sama ada dia pernah menyesali perkara yang dilakukan sepanjang hidupnya, dengan pantas pelajar Universiti Boston itu menjawab: "Saya ingin menyatakan bahawa setiap pengalaman itu sangat berguna tidak kira ia baik atau buruk.


KEMENANGAN Lara Dutta pada tahun 2000 membuktikan bahawa pakej menyeluruh dalam diri seseorang ratu cantik benar-benar diambil kira.


"Namun, satu perkara yang saya amat kesali ialah saya selalu menyakat adik-beradik dan kini saya sedar kita akan lebih menghargai mereka apabila meningkat dewasa."

Jawapan yang ringkas dan sedikit klise namun berjaya menambat hati setiap juri yang berasal dari AS sendiri. Rata-rata juri mempunyai latar belakang yang berbeza dan tiada kena mengena langsung dengan penjurian pertandingan ratu cantik.

Jawapan meyakinkan

Berdasarkan pemerhatian awam, peserta dari Filipina, Janine Tugonon dianggap sebagai yang terbaik ketika sesi soal jawab berlangsung. Paling penting, dia tidak mengulangi keangkuhan peserta negaranya tahun lalu apabila memberikan jawapan yang bijak dan begitu meyakinkan.

Malangnya, kebijaksanaan Janine masih gagal menganugerahkan Janine mahkota tersebut walaupun dilihat sebagai pesaing paling kuat sepanjang pertandingan.

Janine yang berusia 23 tahun hanya mampu berpuas hati di tempat kedua. Bagaimanapun, Janine muncul juara dalam pemilihan dalam kalangan pengguna laman sosial, Twitter dan menjadi pilihan pertama dalam hati setiap penyokong dari Asia dan negaranya sendiri.

Tempat ketiga diberikan kepada peserta Venezuela, Irene Sofia Esser Quintero manakala tempat keempat menjadi milik Renae Ayris (Australia) dan kelima disandang oleh Gabriela Markus (Brazil).

Antara 10 juri yang menghakimi malam kemuncak tersebut ialah penyanyi, Cee Lo Green, Bintang Iron Chef, Masaharu Morimoto dan pemain besbol San Francisco Giants, Pablo Sandoval serta selebriti realiti TV, Scott Disick.

Saingan Kimberley

Kepelbagaian identiti para juri tidak menghilangkan seri Ratu Cantik Universe 2012 apabila ia terus meninggalkan momen indah buat setiap peserta dan penyokong.

Ia turut memberi kenangan bermakna buat peserta Malaysia, Kimberley Leggett, 19, yang berusaha sehingga ke titik akhir walaupun dicanang bakal memberi persaingan getir dalam edisi kali ini.

Kimberley dengan yakin melangkah bersama persalinan indah rekaan Jovian Mandagie ketika malam pusingan awal. Kostum kebangsaan yang diperagakan juga menarik perhatian ramai sehingga diramalkan bakal menempah slot dalam kelompok Top 16.

Kelibat Kimberley turut kelihatan dalam surat khabar antarabangsa dan blog-blog fesyen sebagai peserta pilihan dalam pertandingan yang dimiliki oleh hartawan hartanah AS, Donald Trump itu.


KESIBUKAN suasana persiapan para peserta ratu cantik di belakang pentas.


Perjuangan Kimberley masih belum bernoktah kerana perjalanan gadis kelahiran Pulau Pinang itu masih panjang dan terbentang luas di hadapannya. Bidang peragaan mahupun industri seni tempatan dan antarabangsa akan ternanti-nanti kehadiran Kimberley berbekalkan aset wajah yang mulus dan senyuman manis.

Wakil Malaysia pada tahun depan, Carey Ng, 23, baru sahaja dimahkotakan sebagai Ratu Cantik Malaysia Universe 2013. Adakah gadis kelahiran Kuala Lumpur itu bakal mencatat sejarah sebagai anak Malaysia pertama membawa pulang mahkota Ratu Universe? Segalanya tidak mustahil untuk diimpikan.

Untuk rekod, pencapaian terbaik negara dalam pertandingan Ratu Cantik Universe setakat ini ialah Yasmin Yussuf pada tahun 1978 (tempat kedua kostum kebangsaan) dan Josephine Lena, tahun 1970 (Top 15).

Pelajar tahun akhir Universiti Lim Kok wing tunjuk bakat

Posted:

Pelajar tahun akhir Universiti Lim Kok wing tunjuk bakat

Pelajar tahun akhir Universiti Lim Kok wing tunjuk bakat

Oleh ADLAN JAAFAR


TAMPIL kelainan kala bergaya dengan penataan gaya skirt mini dan baju atas yang menawan.


PERTUNJUKAN fesyen pelajar tahun akhir Universiti LimKokWing (LKW) jurusan seni pertengahan tahun lalu benar-benar membuka mata khalayak.

Biarpun terdapat beberapa busana yang diperagakan mungkin menyebabkan orang awam berasa tidak cantik atau mustahil untuk dipakai, masih lagi terdapat pelajar yang menyerlahkan pada malam itu.

Diadakan di ruang legar pusat beli-belah Midvalley, lebih kurang 20 orang pelajar memperagakan rekaan termasuklah Harshini Sukumaran dan Misty Jaba Tanuar.

Harshini yang baru berusia 21 tahun memaparkan beberapa pakaian yang berinspirasi daripada kebudayaannya, India.

Pada permukaan kain daripada jenis satin dan sari itu, imej-imej berunsur India dicetak selain disertakan dengan perhiasan di kepala. Secara spesifik, dia menjadikan seni tarian klasikal India diterjemah pada pakaiannya.

Harshini akan ke Milan, Itali untuk meneruskan pengajian ke peringkat sarjana selepas tamat belajar di Universiti LimKokWing.

Seorang lagi pelajar tahun akhir, Misty, 21, pula mengambil suasana hidupan bawah laut sebagai tema koleksinya. Ia jelas kelihatan dengan rona yang digunakan seperti warna putih dan biru yang pelbagai tona.

Selain itu, hiasan seperti manik juga melatari pakaiannya bagi memperindahkan busana hasil jahitannya. Menggunakan bahan yang ringan seperti sutera sifon, Misty mengakui amat sukar untuk menjahitnya.

Pemilihan potongan kain, bahan dan jahitan amat dititikberatkan supaya kesannya terlihat apabila model melangkah untuk memperagakan pakaian tersebut. Lembut, beralun dan ringan seumpama pemakainya ditiup bayu.

Setiap helaian kain yang dipotong perlu dijahit pada perkadaran yang betul supaya tidak kelihatan begitu tegang atau nampak seperti tidak siap.

Begitu juga dengan setiap butiran manik. Misty memberitahu, ia wajib dijahit satu persatu kerana manik mudah tertanggal seterusnya menjejaskan rupa perincian keseluruhan.

Pakaian yang dihasilkan itu termasuk dalam kategori pengantin dan boleh dijual serendah RM1,200. Misty yang berasal dari Jambi, Indonesia meminati hasil karya pereka terkenal Malaysia, Melinda Looi.

Katanya, busana ciptaan wanita itu lain daripada yang lain dan menarik serta ideal untuk dipakai dalam pelbagai majlis.

Kemeriahan yang berlangsung pada malam itu turut dihadiri presiden universiti tersebut, Tan Sri Lim Kok Wing dan ahli keluarga pelajar tahun akhir yang terlibat.

Pada akhir acara, turut diadakan penyerahan anugerah kepada pelajar yang cemerlang. Sesuatu yang menarik mengenai penganjuran itu adalah semua yang menjayakan acara tersebut, termasuk pengacara dan model, terdiri daripada pelajar universiti itu sendiri.

Wax perisa oren

Posted:

Wax perisa oren

Wax perisa oren


DEKORASI butik Strip memberikan pengalaman waxing yang menyenangkan kepada pelanggan.


PENERAJU global dalam penyingkiran bulu badan, Strip telah berjaya menarik pelanggan mereka dengan edisi pertama wax berperisa iaitu Wax New York Vanila Cupcake.

Hari ini, demi meraikan kejayaan butik mereka di Shanghai, China, Strip memperkenalkan pula edisi kedua wax berperisa yang diberi nama Wax Shanghai Summer Orange.

Penyediaan wax berperisa itu adalah sempena meraikan pembukaan Strip di sembilan bandar raya utama di dunia. Ia juga bertepatan dengan perayaan Tahun Baru Cina yang bakal disambut masyarakat Cina di seluruh dunia tidak lama lagi.

Produk baharu itu didatangkan dalam rona oren, sekali gus membawa kesegaran haruman buah oren. Berdasarkan formula Wax Berry Chocolate yang amat diminati, wax baharu itu sesuai digunakan pada bahagian peribadi (Brazilian wax). Ia juga berkesan bagi membuang bulu yang paling degil dan meminimumkan kesakitan.

Bagi memberi ketenangan kepada pelanggan, kesemua butik Strip akan diserikan dengan wangian minyak pati oren Mandarin. Pelanggan yang memilih Wax Shanghai Summer Orange juga akan menerima satu bekas gula-gula berperisa oren sebagai saguhati untuk dibawa pulang.

Nikmati kulit licin dengan wax edisi terhad tersebut yang boleh didapati di semua cawangan Strip bermula 1 Januari hingga 31 Mac 2013. Pelbagai rawatan waxing turut disediakan di Strip termasuk Brazilian wax yang berharga RM114.50.

Layari laman web www.strip-my.com atau kunjungi facebook pada www.facebook.com/StripKL untuk maklumat lanjut.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Sukan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Sukan


Nicol terima ganjaran lumayan

Posted:

Nicol terima ganjaran lumayan

Nicol terima ganjaran lumayan

Oleh ZAKI SALLEH
zaki.salleh@kosmo.com.my

NICOL (kiri) bersama ibu bapanya bergambar kenangan dengan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak pada pertemuan ringkas di pejabatnya di Putrajaya tahun lalu.


RATU skuasy negara, Datuk Nicol Ann David bakal menerima ganjaran RM100,000 daripada kerajaan negeri Pulau Pinang kerana merangkul gelaran juara buat kali ketujuh pada Kejohanan Skuasy Wanita Terbuka Dunia 2012 baru-baru ini.

Pejabat Ketua Menteri Pulau Pinang dalam satu kenyataan di sini semalam memberitahu, kejayaan itu memberi inspirasi cukup besar kepada rakyat Pulau Pinang dan negara ini kerana berjaya menempa nama di pentas dunia.

Menurut kenyataan tersebut, ganjaran RM100,000 itu bakal diberikan oleh Perbadanan Bekalan Air Pulau Pinang (PBAPP) dalam satu majlis khas yang akan diadakan apabila sekembalinya Nicol ke Pulau Pinang.

Ganjaran tersebut merupakan pemberian sulung oleh kerajaan kepada pemain No. 1 dunia itu sepanjang tahun 2012.

Untuk rekod, pemain kelahiran Pulau Pinang itu telah meraih hampir AS$60,700 (RM186,000) pada empat kejohanan utama dalam kalendar skuasy iaitu Terbuka Wanita Dunia, Terbuka Britain, Terbuka Hong Kong serta Terbuka Kuala Lumpur.

Pada aksi final di Camana Bay, Kepulauan Cayman itu dia menewaskan pemain England, Laura Massaro 11-6, 11-8, 11-6 dan membawa pulang ganjaran bernilai AS$25,000 (RM76,624).

Kejayaan itu menyaksikan Nicol sebagai pemain pertama yang mengungguli tujuh gelaran dunia mengatasi Sarah Fitz-Gerald dari Australia yang merekodkan enam kejuaraan.

Sebelum ini, Nicol telah meraih gelaran dunia dalam penampilan sulungnya di Hong Kong pada 2005, diikuti Ireland Utara (2006), England (2008), Mesir (2010) serta Belanda (2009 dan 2011).

Kim Swee belum puas hati

Posted:

Kim Swee belum puas hati

Kim Swee belum puas hati

Oleh NAN HIDAYAT NAN AZMIE
hidayat.azmie@kosmo.com.my


TUGAS mempertahankan pingat emas acara bola sepak pada Sukan SEA 2013 menjadi keutamaan skuad Harimau Muda Malaysia.


PERASAAN terlalu mudah berpuas hati bagaikan tidak wujud dalam kamus kehidupan pengendali Harimau Muda, Ong Kim Swee .

Biarpun berjaya melakar kemenangan 2-1 ke atas Sime Darby dalam satu aksi persahabatan di Wisma Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM) kelmarin, masih ada kelemahan yang perlu diperbaiki anak-anak buah beliau menjelang misi mempertahankan emas temasya Sukan SEA di Myanmar tahun depan.

Menurut Kim Swee, biarpun anak-anak buahnya dilihat semakin membentuk kombinasi yang baik, masih terdapat kelemahan individu yang perlu diperbaiki, terutamanya pada bahagian serangan.

"Kombinasi yang semakin baik ditunjukkan oleh pemain ketika menewaskan Sime Darby.

"Namun, beberapa kelemahan individu perlu diperbaiki agar pergerakan lebih teratur, terutamanya ketika menyerang," kata Kim Swee menerusi Twitter peribadinya semalam.

Dalam perlawanan itu, Sime Darby terlebih dahulu di depan menerusi sepakan penalti Karlo Primorac pada pertengahan babak pertama.

Begitupun, Harimau Muda kembali bangkit menyamakan kedudukan menerusi tandukan Wan Zack Haikal Wan Nor sebelum sepakan percuma D. Saarvindran menjamin kemenangan bergaya skuad muda negara.

Ia merupakan aksi persahabatan kedua skuad kendalian Kim Swee selepas seri 1-1 dengan Sarawak di Port Dickson minggu lalu.

Selepas ini, skuad Harimau Muda bakal berlepas ke Kuching untuk sekali lagi berdepan Sarawak dalam satu lagi aksi persahabatan di Stadium Negeri, Jumaat ini.

Ia merupakan aksi persahabatan pemanas badan skuad Harimau Muda sebelum berlepas ke Australia, Januari depan.

Kim Swee memberitahu, kesemua pemain diberikan cuti rehat sehingga esok sempena sambutan Krismas hari ini.

"Begitupun, pemain yang cedera harus meneruskan rehabitilasi," katanya.

Difahamkan, antara pemain yang masih dibelenggu kecederaan ketika ini termasuklah Fandi Othman, Syahrul Azwari Ibrahim dan A. Thamil Arasu.

Lumba basikal bolot anugerah

Posted:

Lumba basikal bolot anugerah

Lumba basikal bolot anugerah

Oleh MANIRAH OTHMAN
manirah.othman@kosmo.com.my


DATUK SERI AHMAD SAID (lima dari kiri) meraikan pasukan sepak takraw yang memenangi anugerah Pasukan Lelaki Terbaik pada majlis Anugerah Sukan Terengganu 2011/2012 di Kuala Terengganu semalam.


JAGUH lumba basikal negara, Azizulhasni Awang dan Fatehah Mustapa buat tahun ketiga berturut-turut menerima penghormatan dan dinobatkan sebagai Olahragawan dan Olahragawati Terengganu.

Sebelum ini, kedua-dua jaguh itu turut menerima penghormatan sama apabila dinobatkan Olahragawan dan Olahragawati untuk tahun 2007/2008 dan 2009/2010.

Sultan Terengganu, Sultan Mizan Zainal Abidin berkenan menyampaikan hadiah kepada dua jaguh berkenaan pada majlis Anugerah Sukan Terengganu (AST) 2011/2012 di Dewan Besar Wisma Darul Iman di Kuala Terengganu kelmarin.

Sultanah Terengganu, Sultanah Nurzahirah turut berangkat ke majlis tersebut. Ketibaan baginda berdua disambut Menteri Besar, Datuk Seri Ahmad Said dan isteri, Toh Puan Seri Norliza Mahmud.

Kejayaan terbaharu kedua-dua atlet itu membolehkan masing-masing membawa pulang cek bernilai RM7,000 berserta sehelai jaket, piala pusingan dan sijil penghargaan.

Dalam pada itu, dua atlet memanah, Khairul Anuar Mohamad dan Nurul Syafiqah Hashim masing-masing diumumkan sebagai Olahragawan Harapan dan Olahragawati Harapan Terengganu 2011/2012.

Dengan kemenangan itu, Khairul Anuar dan Nurul Syafiqah menerima cek bernilai RM3,000 setiap seorang selain piala pusingan.

Persatuan Lawn Bowls Terengganu pula merangkul anugerah Pengurusan Persatuan Terbaik, diikuti anugerah Tokoh Sukan disandang Shapian Ali (sepak takraw) manakala Syed Hussaini Syed Mazlan menerima anugerah Jurulatih Terbaik (berbasikal).

Chee Geok Song menerima anugerah Kepimpinan Sukan (hoki wanita), Allahyarham Datuk Mustofa Abd. Rahman dan Allahyarham Razali Mamat (tinju) pula menerima penghargaan Jasamu Dikenang serta Mohd. Radzi Mat Data (kanu) untuk anugerah Penghargaan Pegawai Teknikal (hakim acara slalom-Olimpik London 2012).

Bagi anugerah khas paralimpik (sukan paralimpik London 2012) menjadi milik Mohamad Azwar Bakar @ Ibrahim (ping pong) dan Abd. Rahman Razali (lawan pedang berkerusi roda) manakala Nuramalia Haneesha Mazlan (memanah) menerima anugerah khas (atlet termuda kebangsaan).

Pasukan hoki wanita dan pasukan sepak takraw pula masing-masing diumumkan sebagai Pasukan Terbaik Wanita dan Lelaki 2011/2012.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online


Pengawal keselamatan samun warga Mynmar

Posted:

Pengawal keselamatan samun warga Mynmar

Pengawal keselamatan samun warga Mynmar

24/12/2012 5:59pm

PETALING JAYA — Seorang pengawal keselamatan mengaku tidak bersalah di Mahkamah Sesyen di sini atas pertuduhan mencederakan seorang warga Myanmar dengan pisau ketika menyamun wang tunai berjumlah RM1,500 milik mangsa, 10 hari lepas.

K.Sinatambi, 19, dari Sentul didakwa bersama seorang lelaki yang masih bebas melakukan perbuatan itu terhadap Nay Kyaw, 25, di sebuah kafe siber di Jalan Puteri 5/7, Bandar Puteri, Puchong pada kira-kira pukul 6.50 petang, 14 Disember.

Dia didakwa mengikut Seksyen 394 Kanun Keseksaan dibaca bersama Seksyen 34 kanun sama yang membawa hukuman maksimum penjara 20 tahun dan boleh didenda atau disebat, jika sabit kesalahan.

Hakim Hayatul Akmal Abdul Aziz membenarkan Sinatambi diikat jamin sebanyak RM10,000 dengan seorang penjamin dan menetapkan 23 Januari depan untuk sebutan kes.

Pendakwaan dikendalikan Timbalan Pendakwa Raya Dhiya Syazwani Izyan Mohd Akhir manakala Sinatambi tidak diwakili peguam. — BERNAMA

Bandar Kuantan dilanda banjir kilat

Posted:

Bandar Kuantan dilanda banjir kilat

Bandar Kuantan dilanda banjir kilat

24/12/2012 5:55pm

KUANTAN — Beberapa kawasan di sekitar bandar Kuantan hari ini dilanda banjir kilat ekoran hujan lebat yang berlarutan sejak malam semalam.

Kejadian itu juga menyebabkan beberapa jalan utama di pusat bandar mengalami kesesakan lalu lintas setelah jalan raya dinaiki air sedalam 1.5 meter.

Antara jalan yang ditenggelami air setakat pukul 3 petang ini ialah Jalan Tun Ismail Satu, Jalan Beserah, Jalan Wong Ah Jang, Jalan Lim Hoe Lek, Jalan Abd Aziz, Jalan Mahkota, Jalan Bukit Ubi, Jalan Air Putih, Jalan Pasar dan Terminal Makmur.

Di beberapa kawasan sekitar pusat bandar mendapati banyak kenderaan yang terkandas di jalan raya dan beberapa premis serta pusat beli-belah utama terpaksa menutup perniagaan akibat situasi yang tidak terduga itu.

Di kawasan Air Putih dan Semambu, orang ramai mula meninggalkan rumah masing-masing seawal pukul 10 pagi dan menyelamatkan barangan keperluan utama setelah paras air sebatang anak sungai di sini melimpah dan naik sehingga 1 meter.

Tinjauan juga mendapati beberapa taman perumahan iaitu di Sungai Isap, Taman LKNP, Bukit Setongkol, Taman Perumahan Transit Quarters dan Taman Teratai turut ditenggelami air antara 0.1 meter dan satu meter.

Sementara itu di Jerantut, polis menasihati 10,000 penduduk yang tinggal di kawasan rendah sepanjang Sungai Tembeling dan Sungai Pahang di daerah itu supaya berpindah segera jika paras air kedua-dua sungai naik.

Ketua Polis Daerah Jerantut, Supritendan Azid Ismail berkata, keadaan cuaca yang tidak menentu dengan hujan setiap petang sejak tiga hari lalu boleh menyebabkan air Sungai Tembeling dan Sungai Pahang naik bila-bila masa.

Beliau turut menasihati 50 pengusaha bot pelancong ke Taman Negara supaya menghentikan segera perkhidmatan jika paras air Sungai Tembeling naik. — BERNAMA

Penerbit perlu hasilkan filem boleh eksport

Posted:

Penerbit perlu hasilkan filem boleh eksport

Penerbit perlu hasilkan filem boleh eksport

24/12/2012 5:32pm

KUALA LUMPUR — Menteri Penerangan Komunikasi dan Kebudayaan, Datuk Seri Dr. Rais Yatim mahu penerbit filem Melayu menghasilkan produk yang boleh dipasarkan ke luar negara menerusi kerjasama dengan penerbit filem bukan Bumiputera.

Beliau berkata, kandungan sesebuah filem juga harus diubah agar menepati cita rasa semua bangsa selain meminimumkan kisah hantu dan khayalan.

"Orang Melayu tidak boleh lagi hanya mengeluarkan filem untuk orang Melayu, begitu juga orang Cina dan orang India. Mari bekerjasama supaya industri filem kita keluarkan produk sebagai satu industri dan bukan untuk satu kaum.

"Orang Melayu mesti boleh berkawan dengan orang bukan Melayu dan sebaliknya. Bikin filem yang boleh dijual di luar seperti China, Taiwan dan Hong Kong," katanya di sini hari ini.

Rais juga berkata, sesebuah filem perlu memiliki jalan cerita yang menarik serta memenuhi selera semua pihak, terutama orang muda.

Beliau berkata, bagi mewujudkan paparan baharu berhubung filem tempatan, penglibatan Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) akan diperluas terutama dalam aspek komunikasi serta pembangunan peralatan. — BERNAMA

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Dunia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Dunia


Seorang maut, bantah kejadian rogol di India

Posted:

Seorang maut, bantah kejadian rogol di India

Seorang maut, bantah kejadian rogol di India

BEBERAPA penunjuk perasaan menolak sebuah kereta dalam tunjuk perasaan membantah seorang pelajar wanita dirogol di New Delhi semalam.


NEW DELHI - Satu tunjuk perasaan yang membantah kejadian rogol dan pencabulan bertukar menjadi ganas di sini semalam apabila polis tertembak mati seorang wartawan semalam.

Sebelum ini seorang wanita yang berusia 23 tahun yang dirogol dalam sebuah bas pada 16 Disember lalu kini berada dalam keadaan kritikal di sebuah hospital.

Dia dicampak dari sebuah bas selepas dirogol oleh enam lelaki.

Polis menyatakan, enam lelaki yang dipercayai melakukan kejadian tersebut telah ditangkap.

Bagaimanapun, ribuan orang, kebanyakannya pelajar, mengambil bahagian dalam tunjuk perasaan itu manakala parti Kongres yang memerintah berjanji akan bertindak dengan segera terhadap kumpulan perogol itu.

Jalan-jalan raya menuju ke Istana Presiden dan ibu pejabat kerajaan disekat namun, kumpulan penunjuk perasaan cuba untuk merempuh sehingga mengakibatkan pertempuran dengan anggota polis berlaku dengan menyebabkan sejumlah orang cedera, lapor agensi berita IANS.

Polis menggunakan gas pemedih mata dan meriam air ketika para penunjuk perasaan mendekati sekatan yang dibuat anggota-anggota pihak berkuasa.

"Beberapa samseng mengetuai penunjuk perasaan untuk supaya melanggar undang-undang. Kami merayu kepada para penunjuk perasaan untuk tidak bersatu dengan mereka (samseng-samseng itu) dan mengadakan tunjuk perasaan secara aman," kata seorang pegawai polis Delhi, Dharmendra Kumar.

Menurutnya, semua permintaan para penunjuk perasaan sudah dipenuhi pemerintah.

"Mereka (para penunjuk perasaan) sepatutnya membenarkan kami untuk melakukan tugas kami," tambahnya.

Sebelum ini, pihak pemerintah menyatakan perbicaraan kes rogol akan dipercepatkan mulai 2 Januari depan manakala kawalan polis dipertingkatkan bagi melindungi keselamatan wanita.

Pihak pemerintah juga menyatakan ia akan mengambil langkah-langkah untuk memperkenalkan hukuman yang lebih tegas terhadap pesalah rogol.

Kebanyakan penduduk menuntut hukuman mati terhadap pesalah rogol.

Ketika ini hukuman kesalahan merogol ialah hukuman maksimum penjara seumur hidup.

Presiden Kongres Kebangsaan India, Sonia Gandhi yang mengetuai perikatan parti yang memerintah India menemui sekumpulan penunjuk perasaan dan berjanji akan mempercepatkan hukuman terhadap pesalah yang merogol wanita tersebut.

Menurut data polis, sebanyak 661 kes rogol dilaporkan di New Delhi sejak Januari lalu.

Para aktivis menyatakan, sekurang-kurangnya 40,000 kes sedang menunggu untuk diselesaikan di mahkamah.

Sementara itu, Wartawan penyiaran itu tertembak selepas polis melepaskan tembakan dalam tunjuk perasaan yang diadakan di Imphal, timur laut India.

Jurucakap polis berkata, wartawan tersebut membuat liputan tentang tunjuk perasaan bagi meminta pencabul seorang aktres India ditangkap. - Agensi

CIA bidas filem Osama Laden

Posted:

CIA bidas filem Osama Laden

CIA bidas filem Osama Laden


GAMBAR fail menunjukkan Bigelow (kanan) di set penggambaran filem Zero Dark Thirty di Chandigarh, India.


WASHINGTON - Pemangku Pengarah Agensi Penyiasatan Pusat (CIA), Michael Morell menyatakan, filem tentang kisah hidup bekas ketua rangkaian Al-Qaeda, Osama bin Laden memperbesar-besarkan teknik lemas untuk mendapatkan maklumat oleh para penyiasat.

Filem itu berjudul Zero Dark Thirty yang diarahkan Kathryn Bigelow mengisahkan kisah tentang pemburuan Osama selama sedekad selepas kejadian pengganas pada 11 September 2011 berlaku di Amerika Syarikat (AS).

Dalam filem itu, para penyiasat AS didapati menggunakan teknik keras seperti melemaskan muka para tahanan yang dianggap pelbagai pihak sebagai satu bentuk penderaan.

Menurut Morell, terdapat teknik lain digunakan oleh para penyiasat untuk mendapatkan maklumat daripada para tahanan yang disyaki pengganas.

Teknik yang menjadi kontroversi itu telah diharamkan oleh Presiden AS, Barack Obama.

Morell merupakan antara calon yang bakal menjadi ketua CIA selepas peletakan jawatan David Petreaus.

Petreaus meletakkan jawatan selepas dia terlibat dalam skandal dengan seorang penulis wanita.

Penulis wanita itu menghasilkan buku tentang riwayat hidupnya.

Filem tentang pemburuan Osama itu bakal menjadi calon untuk memenangi anugerah Oscar.

Osama meninggal dunia selepas mati ditembak dalam satu operasi memburunya oleh anggota-anggota komando tentera laut AS di Abbottabad, Pakistan pada Mei 2011. - Agensi

Harta milik bekas Presiden Tunisia dilelong

Posted:

Harta milik bekas Presiden Tunisia dilelong

Harta milik bekas Presiden Tunisia dilelong


KOLEKSI beg tangan dan kasut milik isteri Ben Ali juga dilelong. - AFP


TUNIS - Pihak berkuasa Tunisia melelong harta rampasan milik bekas Presiden negara ini, Zine El Abidine Ben Ali.

Antara yang dilelong itu ialah sepasang patung emas berkepala singa, sebatang pen yang diselaputi berlian dan 39 buah kereta mewah.

Sebahagian barang itu dipamerkan di Gammarth dan Tunis.

Beberapa pegawai berharap, lelongan itu akan memperoleh sebanyak AS$12.9 juta (RM39.48 juta).

Antara yang dilelong ialah sebuah kereta Mercedes milik anak saudara Ben Ali.

Menurut seornag ahli jawatankuasa rampasan itu, Mohammed Lassad Hamayed, kereta tersebut buatan tangan yang melibatkan kos AS$2.6 juta (RM7.95 juta).

Beliau berkata, hanya pemerintah Maghribi, Raja Mohamed VI yang memiliki salah sebuah kereta tersebut.

Ben Ali yang dianggap pemerintah yang korup meletakkan jawatan pada Januari 2011 selepas tunjuk perasaan menentang pemerintahannya dilancarkan penduduk tempatan.

Beliau kemudian hidup dalam buangan bersama isterinya, Leila Ben Ali. - Agensi

Kredit: www.kosmo.com.my
 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved