Jumaat, 28 Disember 2012

Kosmo Online - Rencana Utama

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Rencana Utama


Cheng Ho wira samudera

Posted:

Cheng Ho wira samudera

Cheng Ho wira samudera

SEJAK di bangku sekolah menengah, Arina Abdul Ghani, 23, sering mendengar pelbagai kisah mengenai Laksamana Cheng Ho, panglima laut yang tersohor di China.

Melalui pembacaannya dalam buku-buku teks, dia diberitahu Cheng Ho pernah memainkan peranan penting dalam sejarah silam negara.

Namun, jauh di sudut hati, dia tidak pernah teruja untuk mengetahui siapa sebenarnya Cheng Ho. Kepada Arina, Cheng Ho yang disebut Zheng He dalam bahasa Mandarin hanyalah pelayar biasa yang mengembara dari sebuah negara ke sebuah negara lain.

Persepsinya berubah sebaik Arina memasuki alam universiti. Selaku pelajar jurusan politik di Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM), Arina banyak didedahkan mengenai kehebatan tokoh-tokoh Islam termasuk Cheng Ho.

"Cheng Ho sememangnya sangat dekat dengan masyarakat kita khususnya ketika era Kesultanan Melayu Melaka sekitar kurun ke-15.

"Kejayaan beliau melakukan penjelajahan merentasi beberapa lautan dan benua di sekitar Asia, Asia Barat dan Afrika bersama armadanya serta teknologi navigasi yang digunakan ketika itu cukup luar biasa.

"Malangnya, kisah kehebatan beliau tenggelam berikutan agenda Barat menjaja kehebatan Christopher Columbus, Vasco da Gamma atau Ferdinand Magellan," katanya.

Keinginan memartabatkan wira samudera agung itu mendorong Arina menyertai Grup Penjejak Tamadun Dunia (GPTD). Ia merupakan sebuah pertubuhan yang dicetuskan bagi meneladani jatuh bangun sesebuah tamadun dunia kira-kira dua tahun lalu.

Di bawah Grup Cheng Ho, dia dan tiga ahli kumpulan yang terdiri daripada Nor Sakinah Ya'cob, 23, Abdul Hakim Shahbuddin, 26, dan Halariyani Kampun, 20, melakukan kajian termasuk mengadakan pelbagai program mengenai Cheng Ho.

Antaranya Kem Bahasa Mandarin dan Jejak Kamus Cina-Melayu Cheng Ho bersama Dr. Yang Quee Yee di Singapura.

Kemuncaknya, kata Arina ialah misi Jejak Laksamana Cheng Ho di China yang diadakan pada 26 Ogos hingga 7 September lalu.

"Matlamat kami ialah untuk menjejaki peninggalan sejarah Cheng Ho di tempat kelahirannya di Kunming, Yunnan di samping melawat masjid-masjid dan madrasah serta melihat perkembangan syiar Islam di negara itu.


REPLIKA armada Cheng Ho ini turut menjadi tarikan pengunjung ke Zheng He Park.


"Biarpun berdepan pelbagai cabaran termasuk berkorban masa, tenaga dan wang ringgit, namun semuanya diketepikan bagi memastikan misi ini berjalan lancar," katanya.

Bercerita mengenai misi itu, rakannya, Nor Sakinah menjelaskan, pengembaraan mereka bermula di Guangzhou sebelum menaiki kereta api ke Kunming yang memakan masa hampir 26 jam.

Layanan mesra

Biarpun melalui perjalanan panjang dan memenatkan, namun ia sedikit terubat apabila mereka diberi layanan mesra oleh kakitangan Konsulat Malaysia yang sedia menanti.

"Disebabkan kebanyakan hotel telah habis ditempah, kami terpaksa menumpang di rumah seorang rakyat Malaysia dikenali sebagai Pak Jam, kakitangan Malaysian Airline System Bhd. (MAS) yang sudah lapan tahun menetap di Kunming.

"Pertemuan itu nyata ada hikmahnya, rupa-rupanya Pak Jam sememangnya rapat dan mengenali keturunan Cheng Ho ke-20 bernama Ma Ni yang juga bekerja di MAS," katanya.

Ma Ni, 20, fasih berbahasa Inggeris. Perwatakannya juga santai dan ceria. Dia merupakan anak perempuan tunggal di dalam keluarganya. Biarpun berasal daripada keturunan tokoh terkenal, Ma Ni tetap merendah diri dan menjalani kehidupan biasa seperti gadis-gadis seusianya.

"Saya tahu Cheng Ho sangat terkenal dan begitu dihormati di Malaysia, malah terdapat sebuah muzium khas yang dibina bagi memperingati jasa dan sumbangannya di sana.

"Sebagai salah seorang keturunannya, saya amat berbesar hati dengan pengiktirafan tersebut," kata Ma Ni yang pernah melawat Malaysia beberapa tahun lalu.

Ma Ni turut mengajak mereka bertemu datuknya, Zheng Ng Liang, 78, yang menetap di Jinning, kira-kira 60 kilometer dari Kunming.


CHENG HO sangat dekat dengan masyarakat kita khususnya ketika era Kesultanan Melayu Melaka sekitar kurun ke-15.


"Sepanjang perjalanan, dia banyak bercerita mengenai kisah Cheng Ho sejak kecil sehingga bergelar pelayar, laksamana, diplomat dan pengembara terkenal pada zamannya.

"Kami diberitahu, sepanjang hidupnya Cheng Ho tidak pernah berkahwin dan mempunyai zuriat.

"Keturunan Cheng Ho yang ada pada hari ini ialah daripada anak angkatnya, Zheng Ng Lai yang juga merupakan anak saudaranya. Selain di China, keturunannya juga dipercayai berada di Thailand," jelasnya.

Ma Ni juga menceritakan bahawa setiap keturunan Cheng Ho diwajibkan menulis semula buku riwayat hidupnya dengan tangan.

Selain menyimpannya sebagai bahan rujukan, dengan cara itu juga kisah Cheng Ho dapat dihayati dengan lebih mendalam di samping dapat disebarkan daripada satu generasi ke generasi lain.

Seperti dijanjikan, Ng Liang, yang merupakan keturunan Cheng Ho ke-18 sudah siap sedia menanti di Jinning.

Bersama Ma Ni yang bertindak sebagai penterjemah, mereka dibawa ke Zheng He Park, taman peringatan Cheng Ho seluas 250 hektar terletak tidak jauh dari situ.

"Itulah Cheng Ho. Di sinilah beliau dilahirkan dan dibesarkan suatu ketika dahulu," kata Ng Liang, sambil menunjukkan sebuah replika patung lelaki gergasi yang berdiri megah di hadapan pintu masuk ke taman itu.

Dibina pada tahun 1980, sempena meraikan sambutan ulang tahun pelayaran Cheng Ho ke-580, Ng Liang berkata, taman peringatan itu turut menempatkan muzium, replika kapal, replika sauh, makam dan arca yang menceritakan kisahnya daripada kecil sehingga bergelar laksamana.

Kisah kehidupan

"Kini ia merupakan antara tarikan pelancongan utama di Jinning. Pada 11 Julai setiap tahun iaitu sempena Hari Peringatan Cheng Ho, kawasan sekitarnya meriah dengan karnival jualan, acara hiburan dan bermacam-macam lagi," cerita pesara kerajaan itu.

Tambah Nor Sakinah, tarikan utama di situ ialah Muzium Cheng Ho yang menempatkan pelbagai senjata, pakaian, peta pelayaran dan dokumen yang menceritakan kisah kehidupan dan pelayarannya satu ketika dahulu.


QUEE YEE menyatakan penjelajahan Cheng Ho turut mengembangkan kosa kata Cina-Melayu ke rantau ini.


"Kami diberitahu kebanyakan bahan-bahan bersejarah yang tersimpan di situ disumbangkan oleh waris-waris keturunan Cheng Ho termasuk Ng Liang," katanya.

Sementara itu, Arina pula memberitahu, selain berpeluang bertemu waris keturunan Cheng Ho, mereka juga sempat melihat dan meninjau kehidupan masyarakat Islam di sekitar Guangzhou dan Yunnan.

"Di Guangzhou misalnya, Islam sangat subur dengan kehadiran banyak masjid yang bukan sekadar menjadi tempat ibadat semata-mata, malah punca rezeki kepada peniaga-peniaga kecil.

"Kami juga sempat menemui beberapa imam masjid di sana di samping melawat makam salah seorang sahabat Rasulullah SAW, Sa'ad ibn Abi Waqqas," katanya.

Sa'ad merupakan bapa saudara Nabi Muhammad di sebelah ibunya iaitu Aminah Wahab, suku kaum Bani Zuhrah dan berasal dari kota Mekah. Sa'ad memeluk agama Islam ketika berumur 17 tahun.

Ketika pemerintahan Khulafa al-Rasyidin ketiga, Uthman bin Affan, Sa'ad dilantik mengetuai rombongan umat Islam ke tanah besar China untuk menyebarkan agama Islam. Sa'ad dikenali sebagai perintis kepada tamadun Islam di China.

Reka bangunan ikonik bandar dunia

Posted:

Reka bangunan ikonik bandar dunia

Reka bangunan ikonik bandar dunia

DUNIA mengenali Edison Arantes do Nascimento atau Pele sebagai seorang legenda bola sepak.

Kemahiran dan kehebatannya beraksi di atas padang sememangnya dicemburui kawan dan lawan. Pele bukan sahaja berjaya mengangkat nama Brazil di pentas bola sepak dunia malah penyumbang kepada kejayaan pasukan negaranya menjulang Piala Dunia sebanyak tiga kali pada tahun 1958, 1962 dan 1970.

Bagaimanapun, Brazil juga mempunyai seorang lagi legenda yang turut tidak kurang hebatnya, Oscar Niemeyer, seorang arkitek.

Jika Pele dikurniakan kaki emas yang telah meledakkan ribuan gol sepanjang kariernya, Niemeyer pula memiliki tangan emas yang mempunyai sentuhan menakjubkan dan melangkaui imaginasi manusia.

Namakan apa sahaja, bandar masa depan Brasilia, ibu pejabat Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu di New York dan ratusan bangunan ikonik di Rio de Janeiro, Sao Paulo, London, Paris dan Berlin, rekaannya sememangnya terkenal di seluruh dunia.

Tidak hairanlah beliau diangkat sebagai salah seorang arkitek terhebat pada abad ke-20.

Pada 5 Disember lalu iaitu 10 hari sebelum ulang tahun kelahirannya yang ke-105, Niemeyer disahkan meninggal dunia di Hospital Samaritano akibat jangkitan saluran pernafasan.

Niemeyer dimasukkan ke hospital sejak 2 November lalu termasuk beberapa kali sepanjang tahun ini selepas menderita akibat penyakit buah pinggang, pneumonia dan penyahhidratan.

Kematian beliau mengejutkan banyak pihak di dunia termasuk Presiden Brazil, Dilma Rousseff.

Dalam kenyataannya Rousseff berkata, Niemeyer berjaya meletakkan apa yang dilihat sebagai mimpi kepada sebuah realiti.

"Beliau seorang pejuang revolusi, mentor bagi seni bina moden pada hari ini iaitu kecantikan, logik dan seperti yang beliau sering takrifkan, kebolehan mencipta," katanya.

Menyusuri kisah tokoh terhebat itu, Niemeyer atau nama sebenarnya, Oscar de Almeida Soares dilahirkan pada 15 Disember 1907 di Rio de Janeiro.

Membesar dalam sebuah keluarga kelas atasan, beliau tidak pernah membayangkan dirinya bakal menjadi seorang arkitek biarpun meminati bidang lukisan sejak dari kecil.

"Ketika bayi, ibu memberitahu saya sering menggerakkan jari ke udara seolah-olah sedang melukis.

"Apabila saya berusia 10 tahun saya mula melukis dengan pensil. Saya akan melukis apa sahaja objek yang terlintas di depan mata," katanya.

Selepas menamatkan pengajian di Barnabitas College pada tahun 1923, beliau mengahwini Annita Baldo, wanita dari Itali. Mereka dikurniakan seorang anak perempuan, Anna Maria Niemeyer.

Demi mengejar cita-citanya sebagai seorang arkitek, Niemeyer menyambung pelajaran di National School of Fine Arts dan berjaya memperoleh ijazah sarjana muda pada tahun 1934.

Kariernya bermula selepas beliau bekerja di bawah firma Lucio Costa serta bekerjasama dengan Charles-Edouard Jeanneret-Gris atau lebih dikenali dengan nama penanya, Le Corbusier, arkitek terkenal Switzerland.


KREATIVITI Niemeyer dalam menghasilkan setiap rekaannya membolehkan namanya tersenarai sebagai antara arkitek terhebat pada abad ke-20.


Projek pertama Niemeyer ialah membina pejabat Kementerian Kesihatan dan Pendidikan Brazil yang kini menjadi mercu tanda di bandar raya itu.

Tumpuan dunia

Sebaik siap, ia menjadi bangunan awam pertama di Brazil yang mengetengahkan konsep moden dalam rekaan dan binaannya sehingga mencuri tumpuan masyarakat dunia.

Pada tahun 1941, Niemeyer memulakan kariernya secara solo selepas ditugaskan merancang dan membangunkan kawasan baharu di Pampulha, pinggir bandar raya itu.

Sejak itu, beliau mula dikenali dengan siri rekaan bangunan unik termasuk penggunaan konkrit berat dan kecenderungan terhadap konsep berkeluk yang dianggap masih baharu dalam teknologi pembinaan ketika itu.

"Sudut kanan tidak menarik perhatian saya. Bukan juga garisan lurus, keras dan tidak fleksibel seperti yang sering kita lihat sebelum ini," katanya dalam memoir tulisannya, The Curves Of Time yang diterbitkan pada tahun 1998.

"Apa yang menarik perhatian saya ialah rekaan yang bebas dan mempunyai bentuk. Ia mungkin berada di sekeliling kita tanpa disedari, misalnya bentuk gunung-ganang, ombak di lautan atau bahagian tubuh wanita yang kita sayangi."

Status Niemeyer sebagai arkitek bertaraf dunia terserlah selepas beliau terpilih dalam pasukan khas yang bertanggungjawab mereka bentuk ibu pejabat baharu PBB di New York pada tahun 1953.

Reka bentuk akhir bangunan itu dipilih berdasarkan ideanya, yang turut menerapkan beberapa elemen yang dipelajari daripada idola beliau, Corbusier.

Pada tahun 1956, Juscelino Kubitschek, Presiden Brazil yang juga rakan baik Niemeyer, melantiknya sebagai ketua arkitek untuk merangka pembinaan Brasilia, sebuah metropolis moden yang bakal menjadi pusat pentadbiran kerajaan persekutuan menggantikan Rio de Janerio.

Daya imaginasi

Dibantu rakan baiknya, Costa, beliau menyahut cabaran itu menggunakan daya imaginasinya bagi menghasilkan rekaan yang luar biasa dan melangkaui zamannya.

Pembinaan bangunan Metropolitan Cathedral misalnya, dibentuk melengkung seakan-akan sebuah khemah kaum Red Indian dengan ditutupi mozek di sekelilingnya.

"Saya tidak mahu membina gereja ini seperti bentuk gereja lama, gelap seolah-olah seseorang itu telah berdosa. Saya mahu pengunjung berasa ceria," katanya.

Sesiapa yang pernah berkunjung ke Brasilia akan mengakui magis Niemeyer. Dengan dataran yang luas dan bangunan yang dibina di kawasan terbuka seakan-akan arca gergasi, sukar untuk membayangkan ia merupakan sebuah bandar hidup.

Dari zaman remaja, Niemeyer cenderung kepada fahaman komunis dan menjadi ahli Parti Komunis Brazil sejak tahun 1945.

Selepas pemerintah digulingkan pada tahun 1964, beliau dianggap sebagai satu ancaman menyebabkan pejabatnya diselongkar. Kecewa dengan apa yang berlaku, beliau melarikan diri ke Perancis setahun kemudian.


SALAH satu rekaan Niemeyer iaitu BEMGE yang terletak di Belo Horizonte, Brazil.


Biarpun menjadi pelarian, beliau aktif berkarya di Perancis, malah sempat mencurahkan idea mereka bentuk ibu pejabat Parti Komunis Perancis. Di samping itu, beliau juga banyak menghasilkan rekaan di sekitar Eropah dan Afrika Utara.

Pada tahun 1985, pada usia 70-an, Niemeyer kembali semula ke Brazil selepas kerajaan tentera digulingkan.

Beliau dianugerahkan Pritzker Architecture Prize pada 1988, anugerah tertinggi dalam profesionnya, kerana rekaan Cathedral of Brasilia atas kecemerlangannya.

Pada usia 100 tahun, Niemeyer masih aktif meneruskan minatnya itu. Antara bangunan yang sempat direka ialah Pusat Kebudayaan Antarabangsa Oscar Nimeyer yang terletak di Aviles, Sepanyol dan Perpustakaan Arab-Amerika Selatan di Algeria.

Alfredo Brillembourg, seorang profesor arkitek dari Universiti Columbia yang pernah melawat Niemeyer pada tahun 2009 berkata, lelaki itu lebih bersemangat untuk mengetahui mengenai projek-projek terkini berbanding apa yang pernah direkanya dahulu.

"Lazimnya, kebanyakan kritikan seni bina dilihat dari Barat. Bagaimanapun, hasil kerja beliau yang mengagumkan menyebabkan aliran ini berubah bagi membolehkan kita memahami Brazil sebagai pusat kebudayaan global," katanya.

Kini Nemeyer yang diiktiraf sebagai Bapa Arkitek Moden telah pergi untuk selama-lamanya.

Apa yang tinggal kini hanyalah buku-buku dan artikel mengenainya dan lebih 500 bangunan yang pernah dihasilkannya. Lebih membanggakan, separuh daripadanya terkenal di seluruh dunia.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Komuniti Kita

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Komuniti Kita


Gunting rambut murid percuma

Posted:

Gunting rambut murid percuma

Gunting rambut murid percuma


AZHAR (tengah) menggunting rambut salah seorang kanak-kanak sempena program gunting rambut percuma di Teluk Intan baru-baru ini.


BANTU. UMNO Bahagian Teluk Intan menganjurkan program menggunting rambut percuma kepada murid sekolah sekitar Teluk Intan, Perak baru-baru ini.

Timbalan Ketua UMNO Bahagian Teluk Intan, Azhar Jamaludin berkata, hampir 300 murid telah mendapat perkhidmatan menggunting rambut percuma sepanjang lima jam program tersebut yang bermula mulai pukul 9 pagi.

Beliau berkata, program kebajikan berkenaan bertujuan meringankan beban ibu bapa terutamanya daripada golongan kurang berkemampuan membuat persiapan menghadapi sesi persekolahan baharu yang bakal tiba.

"Sebanyak enam lokasi disediakan bagi perkhidmatan menggunting rambut percuma itu di sekitar bandar ini antaranya, Kampung Bahagia, Desa Aman, Kampung Selabak dan Taman Grantina," katanya.

Kelab Viva Motorsport kumpul dana Palestin

Posted:

Kelab Viva Motorsport kumpul dana Palestin

Kelab Viva Motorsport kumpul dana Palestin


SEBAHAGIAN ahli -ahli kelab Viva Motorsport Pulau Pinang menganjurkan Program Kembara Aman Palestin di Pulau Pinang baru-baru ini.


PRIHATIN. Seramai 60 ahli kelab Viva Motorsport Pulau Pinang menganjurkan program Kembara Aman Palestin bagi mengutip dana membantu rakyat Islam di negara terbabit di Pulau Pinang baru-baru ini.

Menerusi kerjasama Aman Palestin, program sehari itu menyasarkan kutipan dana sebanyak RM3,000 di tiga lokasi berasingan di negeri ini.

Menurut pengasas kelab terbabit, Mohd. Zamani Othman, konvoi dengan menaiki 20 buah kenderaan jenis Perodua Viva itu bermula dari Bandar Perda, Perai, Padang Kota Lama dan Jalan Penang.

"Ini merupakan satu daripada aktiviti kemasyarakatan pertama yang dianjurkan kelab ini dengan membabitkan kesemua ahli yang terdiri daripada golongan belia.

"Hasil wang yang dikumpul itu akan dimasukkan ke Tabung Aman Palestin," katanya.

Turut mengikuti kembara tersebut ialah Pengurus Cawangan Aman Palestin Pulau Pinang, Budiyanto Unggun.

MIYC Kedah anjur pertandingan main Kabadi

Posted:

MIYC Kedah anjur pertandingan main Kabadi

MIYC Kedah anjur pertandingan main Kabadi


SOORIAMOORTHY (berdiri, lima dari kanan) bersama pasukan yang menyertai pertandingan Main Kabadi di Padang Serai baru-baru ini.


SEMANGAT. Majlis Belia India Malaysia (MIYC) Negeri Kedah menganjurkan Pertandingan Main Kabadi di Padang Awam Taman Kucai, Padang Serai, Kedah, baru-baru ini.

Sebanyak 14 pasukan mengambil bahagian dalam pertandingan itu sebagai satu usaha bagi menghidupkan kembali sukan itu setelah ia mula dilupai oleh generasi muda dalam kalangan masyarakat India di negara ini.

Penyelaras pertandingan, Dr. M. Murali berkata, pasukan SDK Guys dari Sungai Karangan menjadi juara menerima RM100 manakala tempat kedua pula dimenangi pasukan Pilla Puchi dari Taman Kucai.

Bagi tempat ketiga, Pasukan TM Guys dari Paya Besar pula menerima hadiah RM70 yang disampaikan oleh bekas Naib Presiden Majlis Belia Negeri Kedah, Ku Rashidi Ku Mat Isa.

Penasihat MIYC Kedah, R. Sooriamoorthy berkata, selain kaum India, ia turut mendapat sambutan daripada masyarakat Melayu dan Cina.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Pemotoran

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Pemotoran


MPV taruhan Naza Quest

Posted:

MPV taruhan Naza Quest

MPV taruhan Naza Quest

Oleh SHAWKATH AZDE

BELUM reda lagi cakap-cakap di pasaran mengenai kemunculan model Sonic dalam segmen B, Naza Quest Sdn. Bhd. (Naza Quest) tidak mengambil masa lama untuk menambah satu lagi produk jenama Chevrolet ke pasaran tempatan iaitu Orlando.

Jika diamati perkembangan jenama Chevrolet sebelum kemunculan Sonic, anak syarikat Kumpulan Naza itu nampaknya rancak melakukan pembaharuan pada beberapa model sedia ada.

Misalnya, kenderaan utiliti sukan (SUV) Captiva yang varian dieselnya sudah ditawarkan dalam pasaran.


JIKA dinilai dari segi saiz dan ciri yang ada padanya, harga Orlando boleh dikatakan sebagai cukup kompetitif.


Tidak lupa juga pengenalan model naik taraf Chevrolet Cruze LTZ dan pengenalan Cruze berwajah baharu untuk tahun hadapan. Trak Colorado pula diperkenalkan sekitar bulan Mac lalu. Agresif? Mungkin itulah strategi Naza Quest.

Portfolio kenderaan Chevrolet di Malaysia sudah meliputi beberapa segmen antaranya trak pikap, SUV, model asas dan sedan.

Langkah paling rasional seterusnya adalah mengetengahkan kenderaan pelbagai guna (MPV) untuk keperluan seisi keluarga. Peranan itu didokong oleh Orlando, sebuah MPV kompak.

Model konsep Chevrolet Orlando pernah dipamerkan sewaktu Paris Motor Show kira-kira empat tahun lalu. Ia mula diperkenalkan ke pasaran antarabangsa mulai 2011.

Ada beberapa varian ditawarkan namun untuk Malaysia, hanya satu varian sahaja dibawa masuk buat masa ini iaitu LT. Tidak keterlaluan jika dikatakan Orlando memecah kepompong reka bentuk tradisi MPV sedia ada.


KONSOL tengah dihuni oleh sistem audio dan corong pendingin hawa.


Kebanyakan kenderaan sebegitu mengekalkan rekaan berkotak. Namun, produk terbaharu jenama dari Amerika Syarikat itu mengetengahkan gaya Eropah.

Model yang dibangunkan berdasarkan platform Cruze sedan itu memiliki garis bumbung yang direndahkan.

Bahagian belakang pula mengadun konsep rekaan yang sedikit tirus. Sekali gus membantu meningkatkan imej mantapnya.

Identiti asal Chevrolet didokong menerusi lambang bow tie ( tali leher kupu-kupu) yang agak besar di antara dua gril yang terpisah pada bahagian hadapan jentera.

Bahagian belakang pula ditonjolkan dengan pengenaan set lampu belakang yang besar.

Bahagian kabin membuatkan anda seolah-olah berada di dalam sebuah kereta biasa. Susun atur papan pemuka Orlando mengguna pakai konsep dual kokpit yang diilhamkan daripada kereta sport Chevrolet Corvette.

Perkara itu tidak pelik kerana Orlando dibangunkan daripada platform Cruze.

Jika berada di atas tempat duduk pemandu, anda boleh mencapai semua butang fungsi kenderaan dengan mudah. Selain itu, stereng juga dipasang dengan beberapa butang kawalan untuk kemudahan pemandu. Konsol tengah diserikan dengan lampu pencahayaan latar belakang berwarna biru.


STERENG dibalut kulit untuk rasa lebih mewah.


Jika mahu menyimpan barangan kecil, tekan sahaja butang pada bahagian fasia tengah (terletak di bahagian bawah skrin pada papan pemuka) dan ia akan terbuka.

Itulah satu ruang simpanan rahsia untuk anda. Tidak lupa juga dengan tambahan ruang simpanan barangan di bahagian pintu.

Susun atur tempat duduk juga mengetengahkan kelainan berbanding MPV biasa. Orlando memiliki susun atur kerusi seperti di dalam pawagam. Maknanya, format susun atur secara bertingkat.

Kerusi barisan kedua sedikit tinggi daripada barisan hadapan. Kerusi barisan ketiga pula lebih tinggi daripada barisan kedua.

Apabila kerusi barisan kedua dan ketiga dilipat, kapasiti simpanan barang mencecah 1,499 liter. Andai meletakkan barangan sehingga paras garisan tingkap, saiznya ialah 856 liter. Cukup besar.

Varian LT untuk pasaran tempatan menggunakan khidmat enjin petrol ECOTEC 1.8L. Ia dipadankan dengan transmisi enam kelajuan Shiftronic yang membolehkan anda menukar gear secara manual.

Produk keluaran kilang di Korea Selatan itu berupaya menjana kuasa kuda sebanyak 141hp @ 6,200rpm dengan catatan tork puncak 176Nm @ 3,800rpm.

Memandangkan Orlando sebuah kenderaan keluarga, maka aspek keselamatan diberi penekanan tambahan. Selain ciri ISOFIX untuk kerusi kanak-kanak, dua beg udara juga dipasang. Sementara keluli kekuatan tinggi digunakan pada bahagian yang diperlukan di sekeliling kenderaan.


TEMPAT duduk baris kedua dan ketiga boleh dilipat untuk meningkatkan kapasiti ruang kargo.


Kunci pintu Orlando akan terbuka secara automatik jika pelanggaran berlaku. Tambahan lain ialah ABS, ESP, Traction Control dan BA.

Orlando ditawarkan pada harga RM118,888 seunit (tidak termasuk insurans). Jaminan yang diberikan adalah selama lima tahun atau jarak perbatuan 200,000 kilometer (mana-mana tiba dahulu).

Skoda Octavia generasi ketiga!

Posted:

Skoda Octavia generasi ketiga!

Skoda Octavia generasi ketiga!

Oleh MUHAMMAD MD TAJUDIN


SKODA mempunyai nama yang kuat di pasaran Eropah.


BAGI mereka yang selalu mengikuti perkembangan rali tanah air, pasti tahu mengenai penyertaan Proton Satria Neo S2000 dalam rali antarabangsa seperti World Rally Championship (WRC), Intercontinental Rally Challenge (IRC) dan Asia Pacific Rally Championship (APRC).

Proton memasuki pertandingan tersebut bukan saja-saja untuk makan angin, tetapi sudah berkali-kali menaiki podium. Proton bersaing dengan jentera-jentera hebat dunia seperti Mitsubishi, Subaru, Ford dan Fiat.

Walaupun begitu, ada satu jenama kereta yang selalu menyekat kemaraan Proton terutama dalam IRC dan baru-baru ini di APRC iaitu Skoda Fabia S2000. Kereta itu memang pantas dengan nilai kejuruteraan tinggi dan melayakkannya bergelar juara.

Perlu tahu bahawa Skoda sebenarnya firma yang berada di bawah naungan Volkswagen (VW). Jenama itu juga merupakan alternatif terdekat untuk mereka yang mahukan teknologi VW, tetapi dengan harga lebih rendah.

Baru-baru ini Skoda melancarkan model "bread and butter" mereka iaitu Octavia generasi ketiga. Model tersebut katanya mempunyai ruang yang luas, praktikal, ciri-ciri keselamatan dan keselesaan yang inovatif. Selain jimat minyak dan ditawarkan pada harga munasabah, sesuatu yang cukup sinonim dengan Skoda.

"Skoda Octavia merupakan nadi kepada jenama kami Ia mengandungi warisan jentera Skoda iaitu ruang luas, kualiti, hasil kerja teliti, moden, teknologi matang, rekaan tidak luput masa, praktikal dan bernilai tinggi berbanding harganya.

"Jangkaan pelanggan semakin tinggi. Sasaran kami adalah untuk menjadikannya lebih baik. Ini dapat dicerminkan pada nilai yang ada pada Octavia baharu. Ia nyata berada dalam kelasnya yang tersendiri," kata Ketua Pegawai Eksekutif Skoda, Winfried Vahland.


PAPARAN dan susun atur butang kawalan yang kemas.


Pakej Ekstra

Menurut laporan agensi berita Newspress, daya penarik utama Skoda Octavia adalah pada pakejnya yang ekstra. Ruangnya luas, tetapi dipakejkan dalam rekaan sedan yang elegan bersama praktikaliti sebuah hatchback. Itulah ciri-ciri unik pada kereta dalam segmennya.

"Octavia baharu ialah kereta dengan kualiti kelas pertengahan. Tetapi ditawarkan pada harga kereta kompak. Ia pilihan yang ideal untuk pelanggan yang mahukan sebuah Octavia dengan ciri-ciri tradisionalnya. Ini adalah yang terbaik daripada kami," kata ahli lembaga pembangunan teknikal Skoda, Frank Welsch.

Octavia generasi ketiga merupakan penanda aras baharu dari aspek penawaran ruang dalam kelasnya. Dakwa m Skoda, tiada model dalam segmen tersebut dengan panjang ruang kabin mencecah 1,782 m ilimeter (mm), ruang kaki 73mm dan ruang kepala penumpang belakang seluas 980mm.

Saiz bonetnya juga luas iaitu 590 liter. Selain daripada ruang yang luas, Octavia juga mempunyai reka bentuk yang menawan. Konsep begitu tidak pernah ditampilkan pada generasi terdahulu.

Kali ini ia lebih dinamik, elegan, terampil dan hadir dengan perincian. Bayangan kereta itu dengan garisan badannya nampak seperti sebuah kereta coupé. Rekaannya ada kelas dan kemas dengan perkadaran yang sempurna.

Ketika membangunkan Octavia, antara matlamat utama adalah untuk menjadikan model itu lebih selamat. Bagi mencapai sasaran tersebut, para jurutera telah mengaplikasikan sistem keselamatan termaju seperti fungsi Front Assistant (brek kecemasan) dan Lane Assistant yang mengekalkan kereta pada laluannya.

Ciri multi collision-braking iaitu aplikasi brek automatik sewaktu kemalangan, Crew Protect Assistant yang menjamin keselamatan kereta semasa kemalangan, Driver Activity Assitant (pengesan kelesuan) atau active front hatch untuk perlindungan pejalan kaki turut dipasang.

Sistem-sistem keselamatan tersebut berperanan mengelak kemalangan atau mengalihkan kesannya daripada penumpang dan pengguna jalan raya lain. Jumlah beg udaranya juga mengagumkan, ada sembilan beg udara!

Bagi janaan kuasa, Octavia dibekalkan dengan lapan opsyen enjin. Empat enjin teknologi petrol TSI, empat enjin teknologi diesel TDI dan tambahan enjin gas asli pada masa akan datang. Enjin-enjin itu dipadankan dengan transmisi manual atau automatik DSG. Lebih menarik, versi sporty Octavia RS sedang dalam pembangunan.

Hasil daripada skala ekonomi, kumpulan VW dapat memasarkan Skoda dengan harga yang rendah. Teknologi dan kejuruteraannya sama. Jadi mereka boleh menggunakan strategi tersebut. Di Malaysia, lain pula ceritanya apabila Skoda dipasarkan lebih premium berbanding VW.

Senang kata, Skoda adalah pakej penjenamaan semula VW di dalam pembungkusan berbeza. Itu adalah strategi biasa dalam bisnes. Apa yang lebih penting, semua golongan dapat merasai teknologi terkini.

Tidak semua mampu membeli komputer riba jenama premium. Namun hakikatnya cip pemprosesan yang sama turut boleh didapati di dalam komputer riba jenama pertengahan.

Tunggang dulu baru tahu

Posted:

Tunggang dulu baru tahu

Tunggang dulu baru tahu

Oleh SHAWKATH AZDE


HONDA PCX 150 mendapat rebiu positif di semua pasaran yang disertainya.


MENUNGGANG di kawasan bandar atau meredah kesesakan jalan raya menjadi lebih mudah jika anda berada di atas sebuah skuter.

Anda tidak perlu menukar gear atau mengawal klac tangan. Cuma pulas pendikit minyak, tayar sudah bergolek.

Itu antara justifikasi sesetengah pembeli, lebih-lebih lagi di bandar-bandar besar. Keselesaan dan kemudahan mengikut cita rasa masing-masing.

Pasaran skuter tempatan semakin berkembang. Lihat sahaja kelibat jentera automatik itu atas jalan. Ia ada di mana-mana sahaja.

Berbeza dengan senario 20 tahun lalu, skuter tidak dilihat sebagai satu jenis pengangkutan yang popular. Namun kini, ia menjadi sebahagian daripada gaya hidup dan trend semasa.

Tidak mahu melepaskan peluang meraih pertumbuhan dalam segmen itu, Boon Siew Honda Sdn. Bhd. (Boon Siew Honda) meletakkan taruhan terbaharunya, PCX 150.

Baru-baru ini, saya berpeluang menunggang uji PCX 150. Lokasi ujian dibuat sekitar kawasan Selangor dan Kuala Lumpur.

Jika diamati, rekaan model itu kelihatan klasik, pada masa sama mengadun sentuhan moden kontemporari dan skuter maxi mewah.

Sebaik sahaja duduk di atas pelana, ia memang selesa biarpun sedikit lebar. Enjin kemudiannya dihidupkan selepas menarik tuli brek kiri dan butang penghidup enjin ditekan.

Saya agak kagum sewaktu enjin dihidupkan. Tiada bunyi kasar atau gegaran dirasai. Jika tongkat tunggal masih belum dinaikkan, enjin skuter tidak akan hidup.

Sejauh 220km


PAPARAN meter yang jelas untuk kemudahan penunggang.


Hamburan kuasa dirasai ketika memulas pendikit minyak secara agresif. Dalam sekelip mata, jarum meter laju sudah menunjukkan 80 kilometer sejam (km/j). Kelajuan maksimum yang mampu dicapai oleh PCX 150 adalah 120km/j.

Jika kelajuan dikekalkan antara 80km/j hingga 100km/j, satu tangki penuh minyak petrol membolehkan catatan jarak perjalanan sejauh 220km.

Catatan jarak perjalanan itu banyak dibantu oleh dua teknologi terkini Honda iaitu enhanced Smart Power (eSP) dan sistem suntikan bahan api terancang (PGM-FI).

Pengendalian jentera seberat 124 kilogram dalam kesesakan trafik juga mudah. Biarpun badan jentera kelihatan sedikit lebar tetapi ia tetap lincah jika ditunggang secara agresif.

Keyakinan tunggangan banyak dibantu oleh padanan sistem suspensi hadapan dan belakang yang telah disesuaikan oleh jurutera Honda.

Saya dapati sistem brek kombinasi (CBS) PCX 150 terdapat sela masa untuk memperlahan atau memberhentikan jentera sepenuhnya. Perkara itu dikesan sewaktu tunggangan pada kelajuan 100km/j di atas jalan raya kering.

Sesi tunggangan kedua dilakukan dalam hujan dari I-City, Shah Alam, Selangor menghala ke ibu negara melalui lorong motosikal di Lebuh raya Persekutuan.

Saya mendapati CBS PCX 150 menjalankan tugasnya dengan cemerlang. Walaupun menunggang pada kelajuan mencecah 100km/j, saya cukup yakin keupayaan membrek skuter berkenaan.

CBS sebenarnya menghubungkan brek cakera hadapan dan brek gelendong belakang. Pada masa yang sama mengimbangi tekanan dan kuasa membrek dengan lebih berkesan.

Jika anda menghidupkan sistem idling stop, enjin PCX150 secara automatik akan mati jika jentera berada dalam keadaan pegun selama beberapa saat.

Jangan panik kerana enjin hanya dimatikan seketika. Pulas semula pendikit minyak, ia akan hidup semula secara automatik.

Harga atas jalan termasuk insurans untuk sebuah PCX 150 adalah RM10,688 untuk jenis standard (warna hitam dan kelabu) dan varian Deluxe RM10,888 (warna putih merah).

Ia juga hadir bersama jaminan selama dua tahun atau jarak perbatuan 20,000km (mana-mana yang tiba dahulu).


HANYA tekan butang untuk membuka tempat mengisi minyak dan pelana.


Ada juga yang menyatakan PCX 150 tidak padan dengan harganya. Nasihat saya, singgah dahulu ke mana-mana kedai Boon Siew Honda.

Lihat secara dekat. Pegang dan rasa kualiti binaan PCX 150. Kalau berpeluang untuk tunggang uji, buat. Jangan lepaskan peluang.

Mahu barang baik, kenalah melabur sikit. Jangan sekadar membuat penilaian mudah selepas melihat beberapa keping gambar dan mengetahui harganya.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Negara

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Negara


20 banglo terjejas akibat tebing runtuh

Posted:

20 banglo terjejas akibat tebing runtuh

20 banglo terjejas akibat tebing runtuh

Oleh NOR SHAFAWATI YUP
shafawati.yup@kosmo.com.my

SEBAHAGIAN daripada konkrit yang runtuh di Bukit Setiawangsa, Kuala Lumpur malam tadi sehingga mengakibatkan hampir 20 buah rumah rosak.


KUALA LUMPUR – Penduduk kawasan Puncak Setiawangsa di sini gempar apabila sebahagian daripada tebing konkrit setinggi 43 meter di situ runtuh mengakibatkan Jalan Bukit Setiawangsa yang merupakan jalan hubungan utama ditutup kepada kenderaan malam tadi.

Kawasan yang terjejas dalam kejadian kira-kira pukul 10 malam itu melibatkan 15 hingga 20 buah rumah banglo di atas kawasan bukit Jalan Puncak Setiawangsa 2 di sini dengan tiga daripadanya berada pada tahap zon kritikal.

Difahamkan, antara rumah yang terjejas milik bekas Duta Besar Malaysia ke Amerika Syarikat yang juga ahli Parlimen Rompin, Datuk Seri Jamaluddin Jarjis, Ahli Parlimen Setiawangsa, Datuk Seri Zulhasnan Rafique dan seorang warga asing dikenali sebagai Maulana.

Penolong Pengerusi Persatuan Penduduk Puncak Setiawangsa, Fauziah Jamaluddin berkata, penduduk di kawasan yang terjejas telah diarahkan berpindah bagi mengelak kejadian yang tidak diingini.

"Keadaan sekarang sangat bahaya kerana masih berlaku pergerakan tanah. Apa yang kita bimbang ialah lebih banyak rumah lain akan turut terjejas," katanya ketika ditemui di lokasi kejadian malam tadi.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Isteri dibunuh, suami ditahan

Posted:

Isteri dibunuh, suami ditahan

Isteri dibunuh, suami ditahan


SAAT bahagia Nor Fatimah Anis ketika melangsungkan perkahwinan enam bulan lalu.


ALOR SETAR - Pertengkaran sepasang suami isteri yang disyaki berpunca daripada perasaan cemburu berakhir dengan tragedi apabila wanita yang baru berkahwin enam bulan lalu itu ditemui mati di rumah mertuanya di Kampung Alor Gelegah di sini semalam.

Kejadian pukul 2 pagi itu mengakibatkan pembantu kedai, Nor Fatimah Anis Md. Radzi, 17, mati dengan kesan kecederaan di kedua-dua belah kaki dan tangan selain kesan luka di dahi.

Dia dipercayai dipukul dengan dua batang buluh sepanjang 0.89 meter di hadapan rumah tersebut.

Difahamkan, ketika kejadian, ibu dan bapa mertua mangsa tiada di rumah kerana pergi ke rumah anak mereka di Pahang.

Ketua Jabatan Siasatan Jenayah negeri, Asisten Komisioner Mohd. Zakaria Ahmad berkata, polis percaya kejadian itu bermotifkan cemburu namun pihaknya masih menjalankan siasatan untuk mengetahui punca sebenar.

"Sebelum kejadian, pasangan itu dikatakan bertengkar di depan rumah sebelum mereka keluar dengan menunggang motosikal dan pulang 15 minit kemudian sambil diekori seorang lelaki yang menaiki motosikal berasingan.

"Sebaik tiba di rumah, suami wanita itu dan lelaki tersebut bergaduh. Semasa pergaduhan itu, mangsa cedera selepas dipukul di kepala dengan objek keras," katanya kepada pemberita di sini.

Lelaki itu kemudian beredar manakala suami mangsa membawa isterinya masuk ke dalam rumah.

Menurut Mohd. Zakaria, polis telah menahan tiga lelaki termasuk suami mangsa bagi membantu siasatan mengikut Seksyen 302 Kanun Keseksaan.

Kesemua lelaki itu berusia dalam lingkungan 20-an. Dua lelaki itu merupakan kenalan pasangan tersebut.

"Kita anggap kes ini selesai dengan penangkapan tersebut," katanya yang memberitahu mayat mangsa dihantar ke Hospital Sultanah Bahiyah di sini untuk bedah siasat.

Sementara itu, salah seorang ahli keluarga mangsa yang enggan dikenali memberitahu, dia bergegas ke rumah mangsa yang terletak berdekatan dengan kediamannya selepas terdengar pasangan itu bertengkar.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Jamin laporan tidak disalahguna

Posted:

Jamin laporan tidak disalahguna

Jamin laporan tidak disalahguna


WALAUPUN prosedur laporan dalam talian memudahkan orang ramai membuat aduan tanpa perlu ke balai polis, ada pihak mencadangkan agar PDRM memberi keutamaan kepada kawalan keselamatan portal aduan bagi melindungi data peribadi pengadu. - Gambar hiasan


KUALA LUMPUR - Pihak polis perlu memberi jaminan bahawa maklumat peribadi orang ramai yang membuat laporan secara dalam talian melalui portal Polis Diraja Malaysia (PDRM) tidak terlepas ke tangan pihak ketiga.

Naib Pengerusi Yayasan Pencegahan Jenayah Malaysia, Tan Sri Lee Lam Thye berkata, jaminan tersebut perlu bagi mengelakkan maklumat peribadi pihak yang memfailkan laporan tidak disalahgunakan.

"Pada masa kini ramai penjenayah juga pakar dalam teknologi maklumat.

"Oleh itu, polis perlu memberi jaminan supaya keselamatan orang ramai yang membuat laporan sentiasa dilindungi," katanya ketika dihubungi di sini semalam.

Kosmo! semalam melaporkan PDRM akan memperkenalkan portal laporan dalam talian bagi memudahkan orang ramai membuat laporan tanpa perlu berkunjung ke balai polis mulai tahun depan.

Portal tersebut sedang dibangunkan oleh Unit Permodenan Tadbiran dan Perancangan Pengurusan Malaysia (MAMPU).

Timbalan Ketua Polis Negara, Tan Sri Khalid Abu Bakar ketika membuat pengumuman itu berkata, kewujudan portal itu akan mendorong lebih banyak pihak untuk tampil membuat laporan polis dan seterusnya membantu pihak berkuasa membendung jenayah.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Varia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Varia


27 menu baharu MFM

Posted:

27 menu baharu MFM

27 menu baharu MFM

DAVID menunjukkan variasi menu baharu yang ditawarkan di rangkaian MF di seluruh negara.


RESTORAN makanan laut berkonsepkan gaya Amerika, The Manhattan Fish Market (MFM) telah sedekad beroperasi di Malaysia.

Sempena ulang tahun ke-10 tahun ini, restoran yang diinspirasikan daripada Fulton Fish Market, pasar ikan yang terkenal di New York, Amerika Syarikat itu memperkenalkan 27 menu baharu yang mampu memenuhi cita rasa penggemar makanan laut di negara ini.

Pengurus Operasinya, David Lee berkata, pengenalan menu baharu itu ialah sebagai penghargaan kepada pelanggan-pelanggan setia MFM selama ini.

Katanya, pihaknya mengambil masa hampir setahun untuk melakukan kajian di samping menghasilkan resipi unik yang disesuaikan mengikut masyarakat di negara ini.

"Biarpun ia masih mengekalkan konsep makanan barat, namun ia telah melalui proses penambahbaikan agar ia mampu memberi pengalaman menjamu selera yang lebih menarik kepada pelanggan.

"Pada masa yang sama, kami turut menekankan penggunaan makanan laut segar yang rata-ratanya diimport dari luar negara seperti Indonesia, Vietnam dan Itali," katanya.

Mengaplikasikan konsep makanan sihat dan segar tanpa berkompromosi soal keenakannya, David memberitahu, kesemua menu baharu itu dihidangkan melalui teknik masakan yang berbeza iaitu panggang, bakar, goreng, mereneh atau dibakar.

Tambah beliau, pelanggan boleh menikmati makanan pembuka selera seperti sate ikan chipotle, ikan panggang yang dihidangkan bersama sos chipotle dan coleslaw atau stu kupang bertomato yang dihidangkan bersama sos tomato berempah serta kepingan baguette.

Bagi mereka yang menggemari pasta boleh mencuba empat pasta makanan laut tersedia seperti scallop Americana, ole vongole, spageti tuna pedas, dan penne salmon berkrim.

"Bagi mereka yang menggemari ikan pula boleh mencuba spicy hot whole fish yang direnih dalam sup pedas dan panas bersama kekapis, sotong, lobak merah, saderi dan bawang.

"Bagi pilihan sajian lazat dan pelbagai pilihan pula, pelanggan boleh mencuba sate kupang kekapis dan ayam ikan kekapis daripada menu Triple Treats, di mana kesemua sajian ini disajikan dengan nasi bawang putih berempah dan sayur-sayuran untuk satu hidangan yang lengkap," jelasnya.

Pelanggan juga boleh mencuba beberapa hidangan premium seperti ikan kod panggang, dori masak keju dan salmon panggang yang ditawarkan pada harga berpatutan.

Pada perkembangan berkaitan, David berkata, pihaknya merancang untuk menambah tiga lagi cawangan MFM pada tahun hadapan.

"Setakat ini kami sudah mempunyai 18 cawangan di seluruh negara termasuk yang terbaharu di Wangsa Walk, Wangsa Maju, kira-kira dua bulan lalu.

"MFM kini semakin menjadi pilihan penggemar-penggemar makanan laut yang lazat dan segar dengan harga berpatutan," katanya.

Bagi keterangan lanjut berhubung promosi dan perkhidmatan yang ditawarkan MFM boleh layari www.manhattanfishmarket.com atau www.facebook.com/MFM.my atau hubungi talian 03-7842 6188. - AMMAR JAZLAN MAD LELA

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Sukan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Sukan


FAM tak layan rayuan - Hamidin

Posted:

FAM tak layan rayuan - Hamidin

FAM tak layan rayuan - Hamidin

Oleh NAN HIDAYAT NAN AZMIE
hidayat.azmie@kosmo.com.my

STADIUM Shah Alam menepati piawaian FAM kerana memiliki sekurang-kurangnya lampu limpah dengan tahap kecerahan lebih 1,000 lux.


NAMPAK gayanya, harapan segelintir peminat untuk menyaksikan pasukan kesayangan mereka beraksi pada waktu malam dalam saingan Liga Malaysia (Liga M) musim depan tidak kesampaian.

Semalam, Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM) menegaskan tidak akan melayan rayuan mana-mana pasukan yang terpaksa beraksi pada waktu petang gara-gara stadium mereka tidak menepati piawaian yang ditetapkan badan induk itu sebelum ini.

Pengerusi Jawatankuasa Pertandingan Tempatan (JKPT) FAM, Datuk Hamidin Mohd. Amin berkata, pihaknya kekal dengan keputusan sebelum ini dan tidak akan melayan rayuan mana-mana pasukan terlibat.

"Kami perlu bertindak tegas dan kekal dengan keputusan yang diambil sebelum ini.

"Justeru, tiada sebarang tarikh rayuan akan diberikan kepada mana-mana pasukan yang terlibat dan mereka akan kekal beraksi pada waktu petang," katanya kepada Kosmo! semalam.

Begitupun, Hamidin menegaskan mana-mana pasukan boleh kembali beraksi pada waktu malam setelah menaik taraf stadium masing-masing seperti mana yang sedang dilakukan di Stadium Perak, Ipoh.

"Tiada masalah (kembali menukar venue perlawanan) ke stadium asal jika piawaian itu kembali dipenuhi mana-mana pihak pengurusan stadium.

"Seperti yang saya katakan sebelum ini, ini bukan hukuman kepada mereka yang tidak menepati piawaian tetapi kita perlu ada standard agar ia setaraf dengan tahap kecerahan peringkat antarabangsa menjelang 2015 iaitu 1,200 lux.

"Pada masa sama, tidak ada salahnya beraksi pada waktu petang kerana ia biasa dilakukan pada temasya yang jauh lebih besar seperti Olimpik, Asia dan mana-mana kejohanan utama.

"Saya tidak rasa ia akan menjatuhkan keupayaan ataupun menjejaskan kemampuan mana-mana pasukan yang terpaksa beraksi pada waktu petang," jelasnya.

Kelmarin, Hamidin menerusi sidang akhbarnya di Wisma FAM memberitahu hanya tujuh stadium sahaja yang menepati piawaian memiliki sekurang-kurangnya lampu limpah dengan tahap kecerahan lebih 1,000 lux jika ingin mengadakan perlawanan pada sebelah malam berdasarkan peraturan 2013-2014.

Tujuh stadium terbabit ialah Stadium Shah Alam; Stadium Sultan Muhammad IV, Kota Bharu; Stadium Tuanku Abdul Rahman, Paroi; Stadium Darul Makmur, Kuantan; Stadium Negeri, Kuching; Stadium Darul Aman, Alor Setar dan Stadium Jalan Besar, Singapura.

Begitupun, beberapa stadium lain seperti Sultan Ismail Nasiruddin Shah, Kuala Terengganu; Stadium Tan Sri Hassan Yunus, Larkin; Stadium Majlis Perbandaran Petaling Jaya, Stadium Perak, Ipoh dan Stadium Hang Jebat, Melaka gagal memenuhi piawaian yang ditetapkan FAM.

Perlawanan sebelah malam akan diadakan seperti biasa seperti sebelum ini iaitu pukul 8.45 malam manakala stadium yang tidak menepati piawaian akan diadakan pukul 4.45 petang.

Johor Darul Takzim tersentap

Posted:

Johor Darul Takzim tersentap

Johor Darul Takzim tersentap

Oleh RADIAH SAORI
radiah.saori@kosmo.com.my


BARISAN pemain Johor bersorak gembira selepas menjuarai Piala Tunku Mahkota Johor di Stadium Tan Sri Hassan Yunos, Larkin malam tadi.


APA sudah jadi dengan pasukan Johor Darul Takzim?Meskipun dilabel pasukan paling mahal dengan dibarisi pemain-pemain berstatus bintang, ia bukan jaminan buat mereka meraih kejayaan.

Ia terbukti apabila skuad kendalian Fandi Ahmad itu gagal menjulang Piala Tunku Mahkota Johor.

Tampil beraksi sebagai pasukan pilihan di pentas final malam tadi, Johor Darul Takzim terpaksa akur dengan kehebatan 'rakan sebumbung', Johor apabila tewas 1-2 pada aksi yang berlangsung di Stadium Tan Sri Hassan Yunos, Larkin.

Beraksi di hadapan lebih 30,000 penonton, pasukan Johor Darul Takzim ternyata gagal untuk mempamerkan aksi meyakinkan.

Sebaliknya, pasukan Johor dilihat menampilkan semangat juang yang tinggi sepanjang perlawanan berlangsung.

Johor Darul Takzim memiliki peluang untuk menjaringkan gol pertama seawal minit kelima, namun sepakan percuma yang dilakukan bekas penjaring terbanyak Liga Sepanyol, Daniel Guiza gagal menembus benteng pertahanan lawan.

Gawang Johor Darul Takzim nyaris bolos pada minit ke-33 apabila penjaga gol, Mohd. Al-Hafiz Hamzah gagal menangkap kemas percubaan pemain import Johor, Muriel Juan Orlando sebelum rakan sepasukannya, Andre Francisco De Silva melakukan tendangan yang melepasi palang gol.

Gol pertama Johor Darul Takzim hadir seminit sebelum babak pertama berakhir setelah Nurul Azuan Roya melepaskan rembatan kencang menggunakan kaki kiri bagi menewaskan penjaga gol, Muhammad Syamim Othman.

Bersambung babak kedua, kedua-dua pasukan saling melancarkan serangan ke kubu lawan masing-masing.

Usaha Johor akhirnya mendatangkan hasil apabila mereka berjaya menyamakan kedudukan pada minit ke-56 menerusi tandukan Orlando.

Orlando kemudiannya mengesahkan kemenangan buat Johor selepas menjaringkan gol kedua melalui rembatan dari luar kotak penalti yang gagal ditampan Mohd. Al-Hafiz pada minit ke-76.

Dengan kejayaan tersebut, pasukan Johor merangkul hadiah wang tunai RM20,000 dan trofi manakala Johor Darul Takzim pula menerima wang tunai RM10,000.

Pahang pula menduduki tempat ketiga pada kejohanan jemputan empat penjuru itu selepas menewaskan wakil Singapura, Woodlands Wellington 6-0 di Padang Seri Gelam, Johor Bahru semalam.

Kemenangan tersebut sekali gus berjaya menebus kembali kekecewaan Pahang apabila tewas 0-3 kepada Johor dalam aksi sebelum ini.

Hadiah kepada para pemenang disampaikan sendiri oleh Presiden Persatuan Bola Sepak Negeri Johor (PBNJ), Tunku Ismail Sultan Ibrahim.

Malaysia bermula langkah kanan

Posted:

Malaysia bermula langkah kanan

Malaysia bermula langkah kanan

Oleh NOR AZIRAN YUNUS
aziran.yunus@kosmo.com.my


NAJMUDDIN (tengah) meraikan jaringannya ketika menentang Slavia Praha pada aksi pembukaan Kumpulan A FIC 2012 di Stadium Majlis Bandaraya Petaling Jaya, Kelana Jaya semalam.


SKUAD Bawah 15 (B-15) tahun Malaysia bermula garang apabila membelasah kelab Republik Czech, Slavia Praha 5-0 dalam aksi pembukaan Kumpulan A Kejohanan Bola Sepak Piala Antarabangsa Frenz (FIC) 2012 di Stadium Majlis Bandaraya Petaling Jaya, Kelana Jaya semalam.

Muhammad Najmuddin Samat muncul sebagai wira skuad B-15 Malaysia apabila meledak dua gol, masing-masing pada minit ke-26 dan 40.

Muhammad Shahrul Akmal Md. Adnan, Kogileswaran Raj, Ahmad Firdaus Ismail turut mencetak nama selaku penjaring apabila masing-masing menyumbang satu gol.

Biarpun bermula dengan langkah kanan, jurulatih skuad B-15 Malaysia, S. Balachandran berkata, beliau tidak mahu anak-anak buahnya terlalu cepat berpuas hati.

Pada masa yang sama, Balachandran menjelaskan bahawa beliau masih dalam proses mengenal pasti pemain-pemain bagi menghadapi Kejohanan Konfederasi Bola Sepak Asia (AFC) B-15 pada Februari tahun depan.

"Saya berpuas hati dengan aksi hari ini (semalam) tetapi untuk perlawanan seterusnya nanti, saya akan menukar beberapa lagi pemain untuk memberi peluang kesemua pemain menunjukkan bakat mereka.

"Tujuan utama kami menyertai kejohanan ini adalah untuk memilih pemain-pemain terbaik untuk diserapkan dalam skuad utama Harimau Muda B," kata Balachandran.

Sementara itu, jurulatih Slavia Praha, Vyhnal Pavel pula berkata, barisan pemainnya terlalu banyak melakukan kesilapan mudah yang menyumbang kepada kekalahan besar tersebut.

"Kami akan memperbaiki segala kelemahan yang saya sudah kenal pasti dan akan bangkit dalam perlawanan seterusnya.

"Bermain dalam cuaca panas di sini (Malaysia) tidak memberi sebarang masalah kepada pasukan saya tetapi keadaan itu sedikit mengganggu kerana pemain-pemain saya cepat penat.

"Apa-apa pun, tahniah kepada pasukan atas kemenangan dengan jurang yang besar. Ini satu permulaan yang baik," kata Pavel.

Slavia Praha tampil dengan reputasi tinggi pada kejohanan ini selepas kejayaan mereka menjulang Piala Barcelona di Sepanyol baru-baru ini.

Dalam satu lagi perlawanan Kumpulan A, Frenz United Malaysia juga memulakan kempen dengan langkah kanan apabila menewaskan kelab Korea Selatan, Incheon Selection 3-2.

Gol-gol Frenz United Malaysia dijaringkan oleh Ruzaini Rusli pada minit kelapan dan Mohammad Haziq Hossain (14 dan 26).

Myung Seong dan Choo Min Yeol masing-masing menjaringkan satu gol buat Incheon Selection.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Dunia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Dunia


Ariel disiasat polis jalin hubungan dengan isteri orang

Posted:

Ariel disiasat polis jalin hubungan dengan isteri orang

Ariel disiasat polis jalin hubungan dengan isteri orang

JAKARTA - Penyanyi kumpulan muzik Noah, Ariel (gambar) disoal siasat pihak polis kelmarin ekoran dakwaan dia menjalin hubungan dengan seorang pramugari, lapor akhbar dalam talian Kompas.com semalam.

Ariel atau nama sebenarnya Nazriel Irham, 31, dilaporkan disoal siasat selama lebih 90 minit di ibu pejabat polis Metro Jaya di sini.

Pramugari berkenaan, Magdalena Awuy yang sudah bersuami dan mempunyai seorang anak didakwa berkenalan dengan Ariel sejak konsert jelajah kumpulan Noah di lima negara pada November lalu.

Namun, bekas penyanyi kumpulan Peterpan itu menafikan dia menjalin hubungan dengan wanita tersebut dan mendakwa ada pihak sengaja menuduhnya.

Berita hubungan sulit mereka mula tersebar di Internet pada 21 November lepas.

Pada 31 Januari 2011, Ariel dihukum penjara tiga tahun setengah kerana terlibat dalam penerbitan pita video seks melibatkan wanita mirip dua selebriti Indonesia, Luna Maya dan Cut Tari.

Dia dibebaskan dari Rumah Tahanan Kebon Waru, Bandung pada Julai lalu. - Agensi

Kuil berusia 3,000 tahun ditemui di Baitulmuqaddis

Posted:

Kuil berusia 3,000 tahun ditemui di Baitulmuqaddis

Kuil berusia 3,000 tahun ditemui di Baitulmuqaddis


TAPAK kuil purba yang ditemui di Tel Motza, Baitulmuqaddis kelmarin.


TEL MOTZA, Israel - Beberapa ahli arkeologi Israel mendakwa telah menemui sebuah kuil dan patung-patung kecil keagamaan berusia kira-kira 3,000 tahun dan dipercayai wujud pada zaman empayar Judah, kata pihak berkuasa antikuiti negara itu kelmarin.

Artifak itu ditemui di Tel Motza, di luar Baitulmuqaddis semasa kerja-kerja arkeologi dilakukan di hadapan sebuah kawasan pembinaan lebuh raya baharu di lokasi terbabit.

"Struktur bangunan keagamaan yang ditemui amat luar biasa dan menarik," kata pengarah penggalian dalam satu kenyataan.

Salah seorang pengarah penggalian, Anna Eirikh memberitahu agensi berita AFP, penemuan tersebut membuktikan terdapat amalan keagamaan ketika zaman empayar Judah.

"Apa yang pasti semua patung kecil yang ditemui digunakan untuk tujuan keagamaan," katanya.

Penemuan bertarikh 9 hingga 10 sebelum Masihi itu membuktikan terdapat kuil pertama dibina di kawasan Baitulmuqaddis. - AFP

Paus finback terdampar di Queens

Posted:

Paus finback terdampar di Queens

Paus finback terdampar di Queens


PENDUDUK berjalan melintasi kawasan di mana ikan paus finback ditemui terdampar di Teluk Jamaica, Breezy Point, Queens pagi kelmarin.


NEW YORK - Seekor ikan paus finback sepanjang 18.28 meter ditemui terdampar di Teluk Jamaica, Breezy Point, Queens pagi kelmarin, kata beberapa pegawai.

Para penyelamat dari Yayasan Riverhead berkata, paus itu kelaparan dan bergelut untuk hidup.

"Ia kelihatan amat kurus dan ini bukanlah situasi yang bagus," kata Pengarah Eksekutif yayasan itu, Rob DiGiovanni.

Polis dan bomba terpaksa menggunakan hos getah untuk menyiram air ke atas ikan paus itu bagi memastikan ia terus hidup.

Menurut Jabatan Pemuliharaan Alam Sekitar negeri, ikan paus finback merupakan spesies kedua terbesar selepas paus biru.

Seekor ikan paus finback berukuran sepanjang 6.09 meter ketika lahir dan boleh membesar sehingga 21.3 meter panjang apabila dewasa. - Agensi

Kredit: www.kosmo.com.my
 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved