Khamis, 22 Mei 2014

Kosmo Online - Komuniti Kita

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Komuniti Kita


50 ibu di Sik terima kit insentif kelahiran anak

Posted:

50 ibu di Sik terima kit insentif kelahiran anak

50 ibu di Sik terima kit insentif kelahiran anak

MAHADZIR (tengah) bergambar bersama sebahagian daripada para ibu pada majlis penyampaian kit insentif kelahiran anak di Sungai Pau, Jeneri, Kedah baru-baru ini.


INSENTIF. Lebih 50 ibu dari Sik, Kedah menerima kit insentif kelahiran anak daripada kerajaan negeri yang disampaikan oleh Ahli Dewan Undangan Negeri Jeneri, Mahadzir Abdul Hamid di Sungai Pau baru-baru ini.

Mahadzir berkata, insentif itu merupakan satu penghargaan kerajaan kepada pasangan suami isteri yang menyambut kehadiran orang baharu dalam keluarga mereka.

"Anak merupakan anugerah yang tidak ternilai bagi setiap ibu bapa dan perlu dijaga dengan sempurna supaya menjadi seorang insan yang berguna.

"Kerajaan sentiasa memberi sokongan dengan pemberian insentif khas kepada bayi-bayi yang baru lahir di samping penjagaan yang rapi sejak dari dalam kandungan lagi," katanya.

Kit insentif kelahiran anak tersebut mengandungi barangan keperluan khas bayi seperti botol susu, selimut dan pakaian.

Pameran seni pelajar USM

Posted:

Pameran seni pelajar USM

Pameran seni pelajar USM


MUHAMMAD (kanan) melihat hasil seni seorang pelajar tahun akhir Pusat Pengajian Seni, USM yang dipamerkan pada Karnival Rintis di George Town, Pulau Pinang baru-baru ini.


KARNIVAL. Lebih 100 hasil seni dan rekaan pelajar tahun akhir Pusat Pengajian Seni (PPS), Universiti Sains Malaysia (USM) dipamerkan pada Karnival Rintis di Dewan Budaya USM, Pulau Pinang baru-baru ini.

Menurut Pemangku Naib Canselor USM, Profesor Datuk Dr. Muhammad Jantan, karnival itu dilihat mampu menjadi platform paling sesuai untuk para pemain industri dan agensi kerajaan menilai dan mencari tenaga kerja baharu untuk diserap ke dalam institusi mereka.

"Karnival ini telah diadakan sejak tahun 2004 dan setiap tahun, lebih daripada 100 hasil seni dan rekaan para pelajar tahun akhir Pusat Pengajian Seni akan dipamerkan kepada umum," katanya.

Econsave hulur bantuan kepada mangsa kebakaran

Posted:

Econsave hulur bantuan kepada mangsa kebakaran

Econsave hulur bantuan kepada mangsa kebakaran


ZAMZURI (depan empat dari kiri) menyampaikan sumbangan kelengkapan dapur dan pakaian kepada empat keluarga mangsa kebakaran di Nibong Tebal, Pulau Pinang baru-baru ini.


MEMBANTU. Pasar raya Econsave cawangan Jawi menghulurkan bantuan berupa barangan kelengkapan dapur dan pakaian terpakai kepada empat keluarga mangsa kebakaran di Ladang Transkrian, Nibong Tebal, Pulau Pinang baru-baru ini.

Bantuan bernilai RM2,000 itu disampaikan oleh Pengurus Operasinya, Zamzuri Mansor kepada keluarga berkenaan.

"Bantuan berupa makanan dan kelengkapan harian ini diharapkan dapat meringankan beban mangsa. Kita turut memberi pakaian terpakai yang telah disumbangkan orang ramai," katanya.

Dalam kejadian kira-kira pukul 5.10 petang pada pertengahan April lalu, tiga buah rumah yang didiami sejak hampir 50 tahun lalu oleh empat keluarga India tersebut musnah dalam satu kebakaran.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Negara

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Negara


Mengawan hanya 72 jam setahun

Posted:

Mengawan hanya 72 jam setahun

Mengawan hanya 72 jam setahun

Oleh NORAINI HASSAN BASRI
berita@kosmo.com.my

FU WAN dan Feng Yi hanya akan dilepaskan untuk bersama selama tiga hari dalam setahun.


KUALA LUMPUR – Pasangan beruang panda gergasi, Fu Wa (jantan) dan Feng Yi (betina) yang ditempatkan di Zoo Negara, Hulu Klang di sini sebaik tiba dari China kelmarin hanya akan disatukan selama 72 jam dalam tempoh setahun bagi proses mengawan.

Timbalan Presiden Zoo Negara, Rosly Ahmat Lana berkata, panda betina hanya mempunyai waktu subur tiga hari dalam setahun dan tempoh itu ditentukan melalui ujian hormon.

Menurutnya, selain daripada tempoh tiga hari itu, pasangan panda tersebut akan tinggal di kandang yang berasingan bagi mengelakkan berlakunya pergaduhan.

Katanya, memang menjadi tabiat panda tidak hidup secara berpasangan kerana akan bergaduh kecuali pada waktu-waktu tertentu iaitu untuk mengawan.

"Walaupun kedua-duanya diletakkan secara berasingan, namun kami akan memantau paras hormon pasangan panda ini dan apabila sampai masanya ia akan dilepaskan untuk mengawan.

"Malah kami yakin Feng Yi (panda betina) cukup subur untuk beranak di Malaysia walaupun hanya dapat bersama kira-kira 72 jam dalam setahun," katanya ketika ditemui di sini semalam.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Projek air Pahang-Selangor beroperasi sepenuhnya 20 Disember 2014

Posted:

Projek air Pahang-Selangor beroperasi sepenuhnya 20 Disember 2014

Projek air Pahang-Selangor beroperasi sepenuhnya 20 Disember 2014


ONGKILI (dua dari kanan) diberi penerangan oleh Pengurus Projek, Manabu Onuki mengenai Stesen Pam Semantan di Karak, Bentong semalam.


BENTONG - Projek Penyaluran Air Mentah Pahang-Selangor yang menelan kos hampir RM4 bilion dijangka siap dan beroperasi sepenuhnya pada 20 Disember tahun ini.

Menteri Tenaga, Teknologi Hijau dan Air, Datuk Seri Dr. Maximus Ongkili berkata, pembinaan projek itu yang merangkumi empat komponen iaitu Terowong Penyaluran Air Mentah, Empangan Kelau, Stesen Pam Semantan dan Saluran Paip Berkembar telah pun 96 peratus siap.

Menurutnya, projek tersebut yang dapat menyalurkan 1.89 bilion liter air mentah sehari mampu menampung peningkatan keperluan bekalan air bersih di Selangor, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur dan Putrajaya sehingga tahun 2025.

"Pada awal Ogos depan, sebagai percubaan awal kita akan menyalurkan sebanyak 500 juta liter air sehari ke Sungai Langat yang mempunyai tiga loji rawatan air.

"Percubaan itu juga sebagai langkah menambah jumlah air di sungai itu kerana negara dijangka dilanda musim kering bermula Jun ini kesan daripada fenomena El Nino," katanya pada sidang akhbar selepas melawat tapak projek itu di Karak semalam.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Lengan tertusuk jeriji

Posted:

Lengan tertusuk jeriji

Lengan tertusuk jeriji

Oleh JULIA ISMAIL
julia.ismail@kosmo.com.my

ANGGOTA bomba menenangkan Mohamad yang menahan sakit akibat tertusuk jeriji pagar sekolah di Rantau Panjang, Kelantan semalam.


RANTAU PANJANG – Tindakan seorang pelajar bersama 20 rakannya untuk pulang sekolah lebih awal membawa padah apabila lengan kirinya tertusuk jeriji pagar sepanjang 50 sentimeter (sm) yang dipanjatnya kelmarin.

Dalam kejadian pada pukul 11.30 pagi itu, pelajar yang mahu dikenali sebagai Mohamad itu terpaksa menerima 30 jahitan selain menahan kesakitan sebelum bantuan tiba.

Anggota Bomba dan Penyelamat tiba di sekolah tersebut pada pukul 12.20 tengah hari untuk menyelamatkan mangsa sebelum dibawa ke Hospital Lati, Pasir Mas dekat sini untuk diberikan rawatan.

Pasukan bomba terpaksa memotong jeriji pagar tersebut untuk menurunkan mangsa.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Sukan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Sukan


Perlis sudah bersedia

Posted:

Perlis sudah bersedia

Perlis sudah bersedia

Oleh MEGAT LUTFI MEGAT RAHIMmegatlutfi.rahim@kosmo.com.my

KOLAM renang di Pusat Akuatik Kangar kini sudah bersedia untuk digunakan pada Sukma 2014.


GELANGGANG Sukan Malaysia (Sukma) 2014 bakal membuka tirai esok. Temasya tahunan itu yang dihoskan oleh Perlis pada tahun ini akan membuka tirai dengan acara pencak sebagai acara pembuka gelanggang.

Temasya kali ini melibatkan penyertaan 6,700 atlet serta pegawai dari seluruh negara termasuk kontinjen dari Brunei, dan mereka akan beradu tenaga sehingga 4 Jun nanti bagi memburu 421 pingat emas yang ditawarkan.

Pada temasya kali ini, sebanyak 25 acara akan dipertandingkan dan kontinjen Selangor selaku juara bertahan, akan sekali lagi menjadi tumpuan sementara Terengganu yang pernah bergelar 'gergasi Sukma' sebelum ini bertekad untuk merampas semula gelaran tersebut.

Perjalanan Perlis untuk mementaskan temasya sukan terbesar di Malaysia itu penuh dengan pelbagai dugaan.

Seribu satu macam kontroversi yang mereka alami berhubung kemudahan yang dilihat tidak dapat digunakan pada Sukma kali ini.

Tumpuan utama adalah Kompleks Akuatik di Kangar kerana kerja-kerja pembinaannya mengundang pelbagai persoalan daripada ramai pihak termasuk Menteri Belia dan Sukan, Khairy Jamaluddin Abu Bakar.

Namun, kerajaan Perlis dengan penuh semangat berjaya melunaskan janji mereka bahawa kompleks tersebut akan siap sebelum bermulanya Sukma 2014.

Di sebalik pelbagai dugaan yang dihadapi, Menteri Besar Perlis, Datuk Seri Azlan Man berulang kali memberi jaminan bahawa semua acara tidak akan diadakan di luar Perlis kerana kerajaan negeri telah memberikan komitmen 100 peratus untuk menjayakannya.

"Kita terima atlet, pegawai dan peminat sukan negara dengan lapang dada. Kami akan menyambut semua tetamu dengan mesra kerana peluang ini tidak mungkin berlaku setiap tahun.

"Saya juga berharap segala kekurangan diterima seadanya oleh kontinjen yang hadir kerana kami berusaha keras untuk menjadikan penganjuran ini yang terbaik," kata Azlan.

Bahang kehangatan Sukma ini telah mula dirasai dengan program larian baton Sukma 2014 yang diadakan di setiap daerah di Perlis bagi menyuntik semangat penduduk untuk sama-sama meraikan temasya yang julung kali berlangsung di negeri tersebut.

Selain menawarkan khidmat serta kemudahan terbaik, Perlis juga menyediakan perkampungan sukan yang selesa untuk semua kontinjen kerana beberapa institusi menawarkan penginapan yang mencukupi termasuk Universiti Malaysia Perlis (UniMAP), Universiti Teknologi Mara (UiTM), Politeknik Tuanku Syed Sirajuddin dan Institut Kemahiran Belia Negara (IKBN).

Soal keselamatan menjadi intipati utama bagi para atlet dan pegawai di perkampungan sukan.

"Pihak kami telah memasang kamera litar tertutup (CCTV) di semua pintu masuk bagi mengawasi pergerakan para atlet dan pegawai," kata Azlan.

Apa yang pasti, Perlis yang mempunyai kira-kira 250,000 penduduk pasti berbangga kerana menjadi tuan rumah temasya sukan terbesar negara itu.

Majlis perasmian akan disempurnakan Raja Perlis, Tuanku Syed Sirajuddin Putra Jamalullail pada 26 Mei sementara penutupan pula dijangka disempurnakan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak pada 4 Jun.

'Mampu membawa perubahan'

Posted:

'Mampu membawa perubahan'

'Mampu membawa perubahan'

Oleh AHMAD FAZLI MOHD. YADI
fazli.yadi@kosmo.com.my

TENGKU Abdullah Sultan Ahmad Shah mampu membawa perubahan kepada Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM) sekiranya mendapat mandat untuk menerajui badan indk bola sepak negara itu.

Demikian tegas bekas Naib Presiden FAM, Datuk Seri Raja Ahmad Zainuddin Raja Omar ketika mengulas mengenai pemilihan barisan kepimpinan baharu FAM pada Kongres ke-50 di Shah Alam Ahad ini.

Menurut Raja Ahmad, Tengku Abdullah yang menyandang jawatan Timbalan Presiden FAM ketika ini, merupakan calon paling layak untuk menerajui FAM dan baginda mampu membawa perubahan demi kegemilangan bola sepak negara.

Jelas Raja Ahmad, kepimpinan Tengku Abdullah tidak perlu dipertikaikan, malah sudah membuktikan kewibawaannya.

"Pengalaman serta sikap rendah diri Tengku Abdullah sangat disenangi semua pihak dan saya anggap baginda adalah calon terbaik untuk menerajui FAM bagi penggal 2014-2018," katanya.

Menjelang Kongres FAM ke-50 pada Ahad ini, Raja Ahmad yakin para perwakilan FAM akan membuat keputusan bijak untuk memilih calon paling sesuai daripada tiga individu yang bertanding jawatan Presiden iaitu Sultan Ahmad Shah (penyandang), Tengku Abdullah serta Presiden Persatuan Bola Sepak Negeri Johor (PBNJ), Tunku Ismail Sultan Ibrahim.

"Bagi jawatan Presiden FAM, apa yang saya lihat adalah ketiga-tiga tokoh ini ada pertalian. Saya rasa mereka lebih tahu.

"Namun, kalau tanya orang lama, tiada orang lain harus dikekalkan iaitu Sultan Ahmad Shah berdasarkan pengalaman baginda.

"Tapi kalau untuk perubahan, apa yang saya lihat, tokoh yang sesuai adalah Tengku Abdullah.

"Secara peribadi, saya kenal baginda (Tengku Abdullah), saya tahu baginda seorang berkemampuan, penyabar, ada ketokohan di pentas antarabangsa, ramai kenalan dan banyak jasa Tengku yang tak perlu saya sebut satu per satu.

"Baginda telah banyak berjasa kepada FAM walaupun bertindak dari belakang tabir. Jadi, saya merasakan perwakilan sudah matang untuk membuat keputusan," katanya ketika ditemui pemberita di Hotel Hilton, Petaling Jaya semalam.

Sebelum ini, Tengku Abdullah disebut-sebut sebagai pengganti ayahandanya, Sultan Ahmad Shah sebagai Presiden FAM ke-14 sejak FAM ditubuhkan pada tahun 1933.

Difahamkan, Tengku Abdullah menerima pencalonan tertinggi iaitu 12 pencalonan manakala Sultan Ahmad Shah (lima) dan Tunku Ismail meraih tiga pencalonan.

Dalam perkembangan lain, Raja Ahmad sempat memberikan sedikit nasihat kepada calon-calon bertanding agar dapat menerima keputusan secara terbuka demi menjaga keharmonian bola sepak negara.

"Janganlah berpuak-puak pula selepas pemilihan nanti. Agenda utama hendaklah fokus terhadap aspek pembangunan," katanya.

Misi hidup mati

Posted:

Misi hidup mati <i>The Gladiators</i>

Misi hidup mati The Gladiators

Oleh NAN HIDAYAT NAN AZMIE
hidayat.azmie@kosmo.com.my


NOEL (tiga dari kanan) akan terus menjadi sandaran ATM pada aksi menentang Lions XII malam esok.


"JIKA mahu kekal dalam saingan Liga Super musim depan, kami tidak lagi boleh keciciran mata."

Demikian tegas pengendali Angkatan Tentera Malaysia (ATM), B. Sathianathan menjelang pertemuan berdepan Lions XII di Stadium Jalan Besar, Singapura malam esok.

Menurut beliau, The Gladiators masih belum selamat daripada kembali menghuni zon penyingkiran biarpun berjaya menjinakkan T-Team 2-1 minggu lalu.

"Saya anggap perlawanan dengan Lions XII nanti adalah misi 'hidup mati' buat kami.

"Ini kerana, jika kami tidak dapat pungut mata di sana (Stadium Jalan Besar, Singapura), kami perlu menang kesemua baki perlawanan liga selepas ini," kata Sathianathan.

Menurut beliau, masih banyak lagi kelemahan yang perlu diperbaiki sekiranya mahu melihat ATM kembali memperagakan persembahan cemerlang seperti yang pernah mereka buktikan dua musim lalu.

"Kesilapan pemain yang sering kehilangan bola setiap kali mendahului lawan juga wajar diperbaiki bagi mengelak keciciran mata," jelas beliau.

Malam esok, Sathianthan dijangka sekali lagi menagih bisa penyerang import baharu dari Haiti, Fabrice Noel yang meledak dua gol semasa membenam The Titans tempoh hari.

Selepas 16 perlawanan, The Gladiators yang mengutip 15 mata kini satu mata di depan pasukan yang berada di zon penyingkiran, Selangor PKNS selain dua mata ke atas pasukan tercorot, Perak.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Varia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Varia


Inisiatif tingkat kefahaman

Posted:

Inisiatif tingkat kefahaman

Inisiatif tingkat kefahaman

KEJAYAAN Tabung Haji yang membantu umat Islam menabung merupakan pencetus kepada penubuhan sistem perbankan Islam di negara ini. - Gambar hiasan


TRANSAKSI sesama manusia hendaklah dilaksanakan dengan adil dan telus, sekali gus menutup sebarang ruang penindasan. Ini merupakan ajaran asas dalam fekah muamalat yang kemudian diterjemah dalam suatu bentuk sistem kewangan yang dikenali sebagai sistem kewangan Islam.

Justeru, pemahaman terhadap sistem kewangan Islam yang menyeluruh boleh membantu mewujudkan keadilan sosioekonomi dan kesaksamaan pengagihan pendapatan.

Kewujudan kewangan Islam yang berlandaskan hukum syarak ini bertitik tolak daripada matlamat untuk mewujudkan kesejahteraan ekonomi dengan kadar pertumbuhan yang optimum.

Konsep kewangan ini bukan sesuatu yang baharu. Sejak perkembangan Islam di kepulauan Nusantara pada abad ke-12, undang-undang Islam dalam perdagangan telah mula mempengaruhi masyarakat tempatan.

Dalam Undang-Undang Melaka, terdapat beberapa peraturan yang menyentuh tentang pengharaman amalan riba dalam urusan jual beli.

Selepas kemerdekaan, permintaan untuk mewujudkan satu institusi kewangan Islam meningkat. Pada tahun 1963, Lembaga Tabung Haji ditubuhkan bertujuan untuk membantu umat Islam di Malaysia menabung untuk menunaikan ibadah haji.

Kejayaan Tabung Haji menyebabkan timbul usul untuk menubuhkan perbankan Islam. Hasilnya, Kabinet meluluskan penubuhan bank Islam pertama pada tahun 1983 yang dikenali sebagai Bank Islam Malaysia Berhad disusuli Syarikat Takaful Malaysia Berhad selaku pengendali takaful yang pertama pada tahun 1984.

Sejak itu, perbincangan tentang kewangan Islam banyak didominasi perihal industri perbankan Islam dan takaful.


SEGENAP lapisan masyarakat Malaysia perlu memahami sistem kewangan Islam secara terperinci agar tidak timbul sebarang kekeliruan pada kemudian hari. - Gambar hiasan


Justeru untuk meningkatkan kefahaman terhadap kewangan Islam dalam kalangan masyarakat Malaysia, ada tiga inisiatif penting yang dilaksanakan.

Salah faham

Pertama, membersihkan salah faham masyarakat awam tentang sistem kewangan Islam, khususnya perbankan Islam.

Analogi kefahaman tentang kewangan Islam ini umpama air yang bersih dan jernih, manakala salah faham sesetengah masyarakat Malaysia pula umpama sebuah cawan yang terdapat kekotoran di dalamnya.

Apa yang wajar dilakukan ialah membersihkan dahulu kekotoran yang terdapat di dalam cawan, sebelum menuangkan air bersih untuk diminum.

Disebabkan itu, kita percaya kajian dan jawapan terhadap sebarang salah faham terhadap kewangan Islam melalui media massa dapat membantu memberi kefahaman baharu.

Kedua, melakukan penjenamaan semula terhadap kewangan Islam. Ia bukan sekadar menukar logo atau simbol korporat baharu tetapi mewujudkan lebih banyak produk dan perkhidmatan yang lebih mesra pelanggan.

Institusi kewangan Islam majoritinya menawarkan produk dan perkhidmatan dengan terma-terma yang lebih bersifat eksklusif. Dalam erti kata menjenamakan produk dan perkhidmatan itu dengan terma yang tidak difahami oleh masyarakat.

Transformasi boleh membantu pemahaman masyarakat untuk mengenali sistem perbankan Islam dengan lebih dekat.

Ketiga, memperkenalkan mata pelajaran perihal kewangan Islam di peringkat sekolah bagi memberi kefahaman asas kepada generasi muda.

Saya percaya dengan tiga inisiatif asas ini, iaitu membersihkan salah faham, melakukan penjenamaan semula dan memperkenalkan mata pelajaran tentang kewangan Islam, kita boleh meningkatkan lagi kefahaman terhadap kewangan Islam, khususnya berkaitan perbankan Islam di dalam kalangan masyarakat Malaysia.

Karisma graduan UniKL

Posted:

Karisma graduan UniKL

Karisma graduan UniKL

Oleh SHAHRULANOOR ISHAK


BANTUAN membersihkan kawasan banjir di Kuantan, Pahang pada Januari lalu turut melibatkan para pelajar UniKL.


KECEMERLANGAN seseorang pelajar atau mahasiswa tidak bergantung kepada pencapaian akademik yang tercatat di atas kertas ijazah semata-mata.

Sebaliknya, kecemerlangan cenderung kepada kualiti perwatakan dalam diri seseorang melibatkan nilai-nilai kekuatan spiritual, kecerdasan emosi dan kesihatan fizikal.

Kombinasi positif antara pencapaian akademik dengan tingkat spiritual, emosi serta fizikal akan membantu menjadikan seseorang itu lebih cemerlang.

Bagi memastikan pelajar berupaya mencapai definisi kecemerlangan sewajarnya, mereka perlu diberi asuhan terhadap nilai-nilai yang membentuk peribadi cemerlang.

Timbalan Presiden Pembangunan Mahasiswa dan Kehidupan Kampus, Universiti Kuala Lumpur (UniKL), Prof. Dr. Khairanum Subari berkata, definisi cemerlang lebih terarah kepada kecenderungan melaksanakan kebaikan.

"Kecenderungan dan kesungguhan untuk melakukan kebaikan dalam pekerjaan itu terbit daripada jiwa yang murni. Manakala, perwatakan yang didorong oleh kemurnian hati pula dipengaruhi oleh kekuatan spiritual.

"Dalam usaha membina kecemerlangan (termasuk pelajar dan anak-anak kecil), perwatakan mereka wajar dicorakkan secara rohani, jasmani dan emosi," kata beliau.

Reaktif terhadap pengertian kecemerlangan yang tidak melibatkan akademik secara menyeluruh itu telah mendorong Khairanum serius melibatkan diri membina modul khusus bagi membentuk keperibadian para mahasiswa UniKL.

MAHASISWA UniKL membersih dan menyumbangkan kelengkapan surau semasa Misi Kemanusiaan di Banda Acheh, Indonesia pada April lalu.


Menerusi Modul Kemanusiaan UniKL, sebanyak 20 nilai kecemerlangan termasuk kepimpinan, keupayaan membuat keputusan dan tidak mementingkan diri sendiri disasar untuk diasuh dalam kalangan mahasiswa.

"Untuk memasukkan semua nilai itu ke dalam diri pelajar, mereka dibawa menyertai Misi Kemanusiaan UniKL mengikut beberapa peringkat dan kumpulan.

"Antara yang dilaksanakan ialah misi bantuan mangsa banjir di Pahang, Terengganu dan Kelantan pada awal tahun baru-baru ini. Ia bagi menjadikan mereka memiliki sikap bertanggungjawab terhadap masyarakat.

Misi kemanusiaan

"Selain itu, mereka juga dilibatkan untuk membantu mangsa gempa bumi di Banda Acheh, Indonesia serta misi bantuan mangsa taufan Haiyan di Filipina," katanya.

Tambah beliau, penilaiannya juga mendapati para pelajar berkenaan semakin menunjukkan peningkatan sikap yang lebih baik berbanding sebelum ini.

Ujar Khairanum, pihaknya turut memantau profil para pelajar untuk memastikan mereka memiliki semua nilai kecemerlangan sebelum menamatkan pengajian.

"Sebagai contoh, apabila mendapati seseorang pelajar itu belum mempunyai nilai kepimpinan yang cukup kuat, dia akan dilibatkan dalam program yang boleh membentuk daya kepimpinan.

"Di samping melahirkan generasi bijak pandai dan berkemahiran tinggi, kita juga komited untuk memastikan mereka menjadi golongan profesional, anggota masyarakat serta pemimpin yang cemerlang," ujarnya.


SALAH seorang mahasiswa UniKL mengira naskhah al-Quran yang akan diagih kepada penduduk di Acheh.


Menurut Khairanum lagi, langkah menaik taraf Jabatan Hal Ehwal Pelajar UniKL kepada Jabatan Pembangunan Mahasiswa dan Kehidupan Kampus juga didorong kesungguhan untuk melahirkan generasi graduan cemerlang.

Kira-kira 23,000 pelajar sedang mengikuti kursus diploma dan ijazah dalam 50 program pengajian teknologi, kejuruteraan, multimedia serta pentadbiran penerbangan di semua 12 kampus di seluruh negara.

Sejak ditubuhkan pada tahun 2002, UniKL menyediakan peluang pengajian tinggi kepada golongan pelajar daripada pelbagai latar belakang berbeza.

Ia termasuk memberi kemudahan pengajian kepada para pelajar yang kurang berkemampuan menerusi pinjaman pendidikan Majlis Amanah Rakyat (Mara) dan Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN).

Mengulas lanjut, Khairanum memberitahu, para pelajar akan lebih bersedia untuk menempuh alam pekerjaan serta menjadi anggota masyarakat yang baik sekiranya diasuh sejak di bangku pengajian.

"Sangat ramai individu yang terdedah kepada teknologi moden hari ini lebih mementingkan diri sendiri dan sudah tidak gemar bergaul dengan orang lain.

"Jika para pelajar dipersiap dengan secukupnya, mereka diharap mampu memimpin dan mengajak orang ramai kembali hidup bermasyarakat.

"Masyarakat yang cemerlang pula ialah terdiri daripada orang yang saling memahami, sama-sama membantu dan bekerjasama," kata beliau.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Dunia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Dunia


Ketua tentera Thai berunding

Posted:

Ketua tentera Thai berunding

Ketua tentera Thai berunding

BEBERAPA askar mengawal Kelab Tentera di Bangkok semalam.


BANGKOK - Panglima Tentera Thailand, Jeneral Prayuth Chan O-Cha mengundang kumpulan-kumpulan yang terlibat dalam konflik politik Thailand untuk menghadiri satu mesyuarat semalam.

Ia mungkin kali pertama mereka duduk semeja selepas kemelut politik di negara ini tercetus beberapa bulan lepas.

Timbalan jurucakap tentera, Kolonel Sirichan Ngathong memberitahu, Prayuth yang juga Ketua Markas Pemuliharaan Keamanan dan Ketenteraman (POMC) mengundang pihak-pihak yang terlibat untuk berbincang mengenai krisis politik yang berpanjangan sehingga sekarang.

Kabinet sementara Thailand diwakili oleh Timbalan Perdana Menteri Pongthep Thepkanchana dan Menteri Keadilan Chaikasem Nitisiri.

Pihak tentera turut mengundang Pengerusi Barisan Bersatu untuk Demokrasi Menentang Diktator (UDD), Jatuporn Prompan dan Setiausaha Agung Jawatankuasa Reformasi Demokratik Rakyat (PDRC), Suthep Thaugsuban.

Kedua-duanya merupakan pemimpin tunjuk perasaan antikerajaan di Thailand.

Pertemuan itu diadakan di Kelab Tentera di sini selepas pihak tentera menguatkuasakan undang-undang tentera kelmarin di seluruh Thailand untuk mengelak situasi dalam negara itu terus merosot seperti di Ukraine dan Mesir.

Ketidakstabilan politik di Thailand bermula sejak enam bulan lalu apabila kumpulan penunjuk perasaan dan antikerajaan menentang Yingluck Shinawatra sebagai Perdana Menteri.

Yingluck kemudian meletakkan jawatan selepas Mahkamah Perlembagaan mendapati beliau bersalah terlibat dengan pertukaran jawatan seorang pegawai tinggi kerajaan.

Tempat beliau kemudian diambil alih oleh Menteri Perdagangan, Niwatthamrong Boonsongphaisan.

Pada pertemuan yang diatur Prayuth itu, kedua-dua pihak yang bertentangan dan beberapa pegawai kanan lain bertemu selama lebih dua jam di bawah kawalan ketat pasukan keselamatan di sini.

Namun, tiada sebarang persetujuan dicapai dalam rundingan tersebut yang dipengerusikan sendiri oleh Prayut.

Pusingan kedua rundingan serupa akan diadakan hari ini pada pukul 2 petang waktu tempatan.

"Setiap orang bersetuju untuk menimbang cadangan kumpulan lain bagi mencapai satu persetujuan bersama demi negara," kata Sirichan.

Menurutnya, seramai 40 orang menghadiri pertemuan tersebut.

Prayuth membawa kedua-dua pihak yang bermusuh itu ke meja rundingan selepas meningkatnya tekanan yang diketuai oleh Amerika Syarikat supaya ketenteraman awam dikembalikan di negara ini.

Ia berikutan AS dan sekutu-sekutunya bimbang pelaksanaan perintah darurat akan mengancam sistem demokrasi di negara Asia Tenggara itu.

Sebelum ini, pihak tentera berulang kali campur tangan dalam politik dalaman di Thailand. - Agensi

Hosni Mubarak dihukum penjara tiga tahun

Posted:

Hosni Mubarak dihukum penjara tiga tahun

Hosni Mubarak dihukum penjara tiga tahun


HOSNI duduk di dalam kurungan di sebuah mahkamah di Kaherah semalam.


KAHERAH - Bekas Presiden Mesir, Hosni Mubarak dihukum penjara tiga tahun oleh hakim sebuah mahkamah Mesir di sini semalam atas kesalahan mencuri wang dari dana awam.

"Mahkamah menjatuhkan hukuman penjara selama tiga tahun terhadap Mohamed Hosni Mubarak," kata Hakim Osama Shaheen ketika membacakan keputusan itu.

Hosni berada di dalam kandang tertuduh bersama dua anaknya, Gamal dan Alaa yang turut dijatuhkan hukuman penjara empat tahun atas kesalahan yang sama.

Mahkamah turut menjatuhkan hukuman denda sebanyak AS$17.5 juta (RM56 juta) ke atas Hosni dan dua anaknya selain memerintah mereka untuk membayar semula kira-kira AS$17.53 juta (RM56.34 juta) dana milik orang awam yang dicuri.

Hosni ditahan di sebuah hospital tentera sejak Ogos tahun lalu ketika dia menunggu perbicaraan semula kesalahan bersubahat dalam satu siri pembunuhan beramai-ramai pada tahun 2011.

Dia meletakkan jawatan pada Februari 2011 ekoran kebangkitan penduduk yang menentang pemerintahannya yang didakwa korup selepas memerintah selama sejak 14 Oktober 1981. - Agensi

Lelaki mirip Putera Harry cari jodoh

Posted:

Lelaki mirip Putera Harry cari jodoh

Lelaki mirip Putera Harry cari jodoh


HICKS


LOS ANGELES - Sebuah program realiti mencari jodoh menampilkan sekumpulan 12 wanita bersaing sesama sendiri untuk merebut cinta seorang pemuda yang memiliki wajah mirip pewaris keempat takhta diraja Britain, Putera Harry.

Program realiti televisyen yang bertajuk, I Wanna Marry Harry itu mula disiarkan di stesen televisyen Fox, Amerika Syarikat (AS) kelmarin.

Seorang perunding alam sekitar dari Britain, Matt Hicks yang mempunyai wajah seiras putera raja berusia 29 tahun itu akan memilih jodohnya pada program tersebut.

Hicks, 24, berkata, dia berdepan cabaran untuk berlakon menjadi Putera Harry kerana semua peserta dalam program tersebut yakin bahawa mereka sebenarnya cuba menawan hati putera berkenaan.

Misi Hicks dari Hertfordshire, Britain selama lima minggu itu adalah untuk meyakinkan semua peserta bahawa dia merupakan Putera Harry yang sebenar.

Apabila program tersebut berakhir, dia perlu mendedahkan identitinya kepada seorang pemenang.

Hicks yang pernah belajar di Universiti Southampton dalam jurusan kelautan dan geologi itu berharap wanita tersebut dapat menerima dirinya yang sebenar.

Antara peserta program itu ialah Rose yang merupakan seorang guru sekolah cantik berusia 22 tahun dan Karina iaitu seorang pelajar berusia 25 tahun yang sedang mengambil jurusan PhD dalam bidang terapi fizikal.

Hicks berkata, dia tidak menganggap program itu sebagai kejam atau cuba menipu para peserta walaupun dia berlakon sebagai Putera Harry.

"Mereka (peserta) bukanlah seorang yang lemah dan mudah menangis. Kami semua akan ketawa apabila semua itu akan berakhir," katanya. - Reuters

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online


TNB didenda RM100,000 kerana hina mahkamah

Posted:

TNB didenda RM100,000 kerana hina mahkamah

TNB didenda RM100,000 kerana hina mahkamah

22/05/2014 10:11pm

JOHOR BAHRU - Mahkamah Tinggi di sini menjatuhkan hukuman denda RM100,000 ke atas Tenaga National Bhd. (TNB) kerana menghina mahkamah.

Pesuruhjaya Kehakiman, M.Gunalan turut memberi amaran keras kepada juruukur yang diupah TNB, Ahmad Rustami Ramley yang juga didapati bersalah bagi kesalahan sama.

Gunalan membuat keputusan itu selepas mendengar hujah peguam Thomas Philip yang mewakili Pengarah Syarikat Lenang Development Zaharey Jusoh, peguam Steven Thiru, Gurmel Singh dan Gregory Das bagi pihak TNB manakala Ahmad Rustami diwakili peguam Gopal Sreenevasan dan Leong Phaik Leng.

Beliau turut mengarahkan TNB membayar denda itu dalam tempoh 14 hari.

Pada 10 April lepas, Gunalan memutuskan TNB serta Ahmad Rustami bersalah

kerana menyembunyikan bahan bukti semasa perbicaraan kes saman berhubung isu tanah setinggan yang di fail Bukit Lenang Development dan menetapkan hari ini untuk mendengar rayuan sebelum menjatuhkan hukuman. - Bernama

Tentera Thailand umum rampas kuasa

Posted:

Tentera Thailand umum rampas kuasa

Tentera Thailand umum rampas kuasa

22/05/2014 10:15pm

BANGKOK - Tentera Thailand melakukan rampasan kuasa hari ini setelah pihak yang bertelagah gagal mencapai kata sepakat tentang cara untuk menamatkan pergolakan politik yang berlarutan di negara itu selama lebih setengah tahun.

Panglima tentera Thailand, Jen Prayuth Chan-ocha mengumumkan perkara itu melalui televisyen tengah hari ini.

Menurut laporan media tempatan, Jen Prayuth mengemukakan cadangan tentang cara untuk menyelesaikan konflik politik di negara ini termasuk pengunduran kerajaan sementara tetapi ditolak.

Pemimpin tunjuk perasaan daripada kumpulan yang menyokong dan menentang kerajaan juga ditangkap.

Pihak bertelagah yang bermesyuarat di Kelab Tentera Darat sejak dua hari lepas gagal mencapai persetujuan berhubung penyelesaian terhadap konflik politik yang melanda Thailand. - Bernama

Seorang maut, lima cedera dirempuh bas ekspres di Jalan Gua Musang-Kuala Krai

Posted:

Seorang maut, lima cedera dirempuh bas ekspres di Jalan Gua Musang-Kuala Krai

Seorang maut, lima cedera dirempuh bas ekspres di Jalan Gua Musang-Kuala Krai

22/05/2014 9:31pm

GUA MUSANG - Seorang maut manakala lima lagi cedera dalam kemalangan jalan raya membabitkan sebuah bas ekspres, van dan kenderaan pacuan empat roda di Kilometer 72, Jalan Gua Musang-Kuala Krai di sini hari ini.

Ketua Polis Daerah Gua Musang, Superintendan Saiful Bahri Abdullah berkata, pekerja syarikat penyelenggaraan jalan, Mohd. Zakarman Bedol, 41, mati di tempat kejadian akibat cedera parah di kepala. Mangsa sedang mengawal lalu lintas semasa kejadian itu berlaku pukul 12.15 tengah hari.

Lima lagi yang cedera adalah masing-masing dua daripada syarikat penyelengaraan itu dan tiga pekerja Institut Kerja Raya Malaysia, katanya kepada pemberita di sini.

Saiful Bahri berkata, pemandu bas ekspres terbabit yang berusia 54 tahun bersama 10 penumpang tidak mengalami kecederaan dan mereka kemudian meneruskan perjalanan dengan bas lain.

Tambahnya, kejadian itu berlaku ketika lima buah bas ekspres sedang melalui jalan berkenaan dari Kota Bharu ke Kuala Lumpur manakala mangsa yang maut bersama lima yang cedera sedang menjalankan kerja mengorek jalan untuk ujian tahap kualiti jalan yang baru diturap tar. - Bernama

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Hiburan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Hiburan


Jue tidak sembunyi status

Posted:

Jue tidak sembunyi status

Jue tidak sembunyi status

SEBELUM ini, pelakon Jue Aziz mengambil pendekatan untuk mengunci mulut tanpa membuat sebarang kenyataan berhubung status dirinya, meskipun terdapat dakwaan yang mengatakan dia sudah mendirikan rumah tangga.

Biarpun gambar dirinya bersama seorang jejaka yang dikatakan suaminya itu bertebaran di internet tetapi belum ada sebarang kenyataan yang dibuat oleh pelakon itu sehingga menimbulkan tanda tanya ramai pihak.

Namun begitu, dalam satu sesi fotografi yang diaturkan untuk mempromosi filem terbaharunya, Hantu Nan Sempit yang akan ditayangkan di pawagam pada 5 Jun depan, Jue atau pemilik nama sebenar, Zuliana Abdul Aziz itu mengakui dia kini sudah berkahwin.

"Ya, saya kini sudah berumah tangga dan isteri kepada Bayu yang juga merupakan seorang pemuzik. Kami berdua telah bernikah di kampung kelahiran suami di Makassar, Indonesia pada 9 Mac lalu.

"Tidak dinafikan kami berkenalan dalam tempoh yang agak singkat iaitu empat bulan sahaja sebelum kami mengambil keputusan untuk berkahwin. Saya bersetuju setelah melihat keikhlasan suami yang mahu mengambil saya sebagai isteri," ujarnya yang turut ditemani suami tercinta, Bayu Daniels.

Menceritakan detik perkenalan mereka berdua, Jue memberitahu, semuanya bermula ketika dia sedang bercuti di Pulau Pinang pada bulan November tahun lalu.

Ujarnya, ketika menikmati hidangan di Hard Rock Cafe Penang, tiba-tiba matanya tertumpu kepada kepada seorang pemain gitar yang sedang membuat persembahan di pentas.

"Selepas Bayu selesai membuat persembahan, dia lantas datang ke arah saya dan kami mula bertegur sapa. Pada mulanya saya tidak berasa apa-apa tetapi tiba-tiba wujud satu perasaan yang sukar untuk digambarkan.

"Walaupun kami berkenalan dalam tempoh yang singkat, namun saya melihat Bayu merupakan seorang lelaki yang lemah lembut, merendah diri dan menghormati orang tua. Itu merupakan antara faktor utama yang membuatkan saya tertarik dan bersetuju menjadi isterinya," jelas pelakon yang dikenali menerusi filem Hantu Bonceng itu.


JUE memberitahu akan memuat naik sebuah video di YouTube mengenai majlis pernikahannya dan memberi penjelasan bersama Bayu menerusi video yang sama.


Menurut Jue, keputusan untuk berkahwin juga sebenarnya berlaku dengan begitu pantas dan tidak dirancang sama sekali. Malah, persiapan untuk berkahwin juga dilakukan dalam tempoh seminggu.

"Pada mulanya, saya bersama kedua ibu bapa saya telah pergi ke Makassar dengan tujuan untuk berjumpa dengan keluarga Bayu dan mengenali mereka secara lebih dekat lagi.

"Setelah kami berjumpa dengan keluarga Bayu dan menceritakan tentang hubungan yang terjalin, akhirnya mereka mencadangkan supaya kami terus bernikah sahaja. Memang persiapan dilakukan dalam tempoh yang singkat, namun semuanya berjalan dengan lancar," ujarnya.

Berkenaan dengan tindakannya yang tidak memberikan sebarang komen mengenai kisah perkahwinannya yang sudah tersebar, ternyata Jue mempunyai alasan tersendiri untuk berbuat demikian.

Mengakui langsung tidak berniat untuk menyembunyikan status dirinya yang sudah bergelar seorang isteri, pelakon itu menjelaskan bahawa dia menunggu masa yang sesuai untuk menjelaskan perkara sebenar.

"Sebenarnya saya telah mengambil keputusan untuk mengambil pendekatan berdiam diri setelah apa yang terjadi pada tahun lalu. Saya kecewa apabila ramai yang mengatakan saya hamil anak luar nikah dan memiliki anak haram, sedangkan saya mengambil seorang anak angkat untuk dibela.

"Sejak itu, saya lebih gemar untuk berdiam diri sahaja daripada membuat sebarang kenyataan apabila cerita mengenai saya timbul kerana tidak mahu lagi ada sebarang cerita buruk sehingga menjejaskan nama baik saya," tegasnya.

CINTA di antara Jue Aziz dan suaminya, Bayu Daniels hanya terbit selama empat bulan sebelum mereka mengambil keputusan berkahwin.


Dalam pada itu, Jue dan suami juga mempunyai perancangan untuk menghasilkan sebuah video khas yang menceritakan lebih lanjut tentang kisah perkahwinannya bersama Bayu dan akan dimuat naik ke laman YouTube tetapi ia belum dapat dilakukan lantaran jadual yang padat.

Aktif berlakon

Bercerita tentang kariernya pula, Jue turut menepis tanggapan ramai yang mengatakan dirinya sekarang semakin perlahan dalam bidang lakonan setelah dikatakan kurang muncul di kaca televisyen.

Jelasnya, ketika ini dia masih lagi bergiat aktif sebagai pelakon, namun penampilannya sekarang lebih kerap dilihat di stesen televisyen RTM berbanding dengan stesen lain.

"Bukannya tiada tawaran berlakon dalam drama atau telemovie untuk stesen lain tetapi biasanya jadual yang diberikan selalu bertembung. Selain itu, saya juga lebih selesa bekerja dengan pihak yang saya sudah biasa.

"Rasanya ada yang beranggapan bahawa saya sudah kurang aktif berlakon kerana cerita mengenai diri saya jarang keluar di media. Hakikatnya, rezeki saya dalam lakonan masih lagi banyak yang diterima," ujarnya.

Meskipun tidak banyak cerita mengenai dirinya yang dipaparkan, pelakon itu menyatakan, ia suatu petanda yang positif kerana ini membuktikan dirinya tidak memerlukan cerita yang sensasi untuk melonjak nama sebagai pelakon.

"Ini menunjukkan yang saya ditawarkan berlakon oleh penerbit dan pengarah kerana bakat yang dimiliki. Disebabkan itu apabila bekerja, saya akan serius dan memberikan sepenuh komitmen terhadap kerja bagi membalas kepercayaan yang telah diberikan," luahnya.

Cabaran

Selepas tampil dalam filem Hantu Bonceng terbitan Excellent Pictures pada tahun 2011, kini Jue sekali lagi bekerjasama dalam filem di bawah arahan Ahmad Idham berjudul Hantu Nan Sempit.

Menurut Jue, dalam filem berkenaan dia membawakan watak seorang gadis bernama Suraya yang diam-diam mempunyai perasaan cinta terhadap Ribut yang dilakon- kan oleh Soffi Jikan.

"Boleh dikatakan berlakon dalam filem ini agak mencabar kerana memerlukan saya membuat beberapa babak aksi. Pengarah ada bertanya sama ada saya boleh membuat babak aksi atau tidak dan saya memberitahu yang tiada masalah untuk melakukannya.

"Selain itu, dapat bergandingan dengan pelakon seperti Soffi juga memberikan suatu pengalaman yang menarik. Selain dikenali sebagai seorang pelakon yang bagus, dia juga memiliki gaya dan karakter tersendiri dalam setiap watak yang dibawakan," ujarnya.

Hantu Nan Sempit mengisahkan tentang seorang mekanik, Ady yang bekerja di sebuah bengkel telah membaik pulih sebuah motosikal yang terlibat dalam satu kemalangan tetapi motosikal tersebut seperti mempunyai rohnya sendiri.

Pada masa sama, pemilik bengkel berkenaan iaitu Ribut telah mengalami masalah kekurangan pelanggan di bengkelnya dan membuat keputusan untuk mendapatkan khidmat bomoh atas nasihat rakannya, Suraya.

Selain Jue dan Soffi, filem tersebut turut dibintangi oleh Hazama dan Erin Malek selaku teraju utama. Ia akan ditayangkan di pawagam seluruh Malaysia pada 5 Jun depan.

Dikritik berambut merah Tiz gembira imej terkini

Posted:

Dikritik berambut merah Tiz gembira imej terkini

Dikritik berambut merah Tiz gembira imej terkini

Oleh KHAIRUL AMRI HASSAN
amri.hassan@kosmo.com.my

TIZ ZAQYAH tidak bercadang untuk menukar warna rambutnya kepada asal kerana berasa selesa dengan imej terbaharunya itu.


MENERUSI sepotong video berdurasi 15 saat yang dimuatkan pelakon yang terkenal dengan drama Nur Kasih, Tiz Zaqyah dua minggu lalu, pelbagai perdebatan timbul selepas pelakon itu mewarnakan rambutnya dengan warna merah.

Video yang dimuatkan dalam laman sosial Instagram miliknya (@tizzaqyah) itu memaparkan Tiz berada di salon rambut dan sedang melalui proses menukar warna rambutnya daripada warna hitam menjadi merah.

Tiz antara lainnya membalas beberapa komentar yang berbaur kasar untuk membela dirinya sehingga kisah mewarna rambut itu berlarutan dalam beberapa foto yang dimuat naik selepas itu.

Bertemu pada majlis pelancaran drama 60 episod, Kusinero Cinta di Hotel The Royale Chulan, Kuala Lumpur baru-baru ini, pihak media mendapatkan komen lanjut daripada pelakon itu. Ikuti temu bual tersebut.

Kosmo!: Tiz kelihatan lantang menegakkan hak peribadi di laman Instagram dan ada juga beberapa peminat anda bersifat cuba menggalakkan perdebatan. Apakah komen anda?

TIZ ZAQYAH: Saya komen ikut mood saya dan kalau ada antara komen yang ditulis di laman sosial saya yang terlalu melampau, saya akan balas dan mungkin menyekat akaun itu daripada terus akses ke akaun saya.

Bagaimanapun, saya rasa situasi provokasi itu pun rasanya tidak seteruk artis antarabangsa lain alami tapi mereka boleh profesional dan enggan ambil peduli.

Adakah sikap tidak ambil peduli yang sedang anda lakukan sekarang?

Ya, mana-mana yang patut dan perlu saya balas saya akan buat tapi kalau merepek sangat saya abaikan sahaja.

Berhubung isu mewarnakan rambut daripada hitam ke merah, apakah penjelasan anda?

Saya mewarnakan rambut menjadi merah kerana tuntutan watak. Sepatutnya selepas tamat penggambaran drama Kusinero Cinta baru-baru ini saya akan berlakon dalam sebuah drama lain yang memerlukan saya menjadi gadis ganas. Jadi, saya berpendapat apa salahnya menukar penampilan saya untuk nampak berbeza kali ini.


MENURUT Tiz, dia memang bersikap terbuka untuk berkongsi tentang kehidupannya di laman Instagram miliknya.


Jadi, bilakah drama itu akan memulakan penggambaran?

Malangnya jadual saya bertindan dan saya tidak dapat meneruskan penggambaran itu. Saya tidak kisah dan saya gembira dengan penampilan terkini saya. Malah, buat masa sekarang saya akan kekal dengan warna rambut ini.

Apabila timbul pelbagai cerita kurang enak atau komentar berbaur negatif, apakah reaksi kekasih anda, Daniel Haziq?

Dia tidak kisah dan okey saja. Kami faham antara satu sama lain dan itu rasanya pokok utama dalam setiap perhubungan. Malah, dia pun ada akaun Instagram sendiri yang dipenuhi komen negatif yang juga tidak kurang hebatnya.

Terlanjur berbicara mengenai kisah cinta, bagaimanakah hubungan kalian berdua sekarang?

Hubungan kami baik-baik saja dan tiada masalah. Untuk ke peringkat seterusnya belum ada sebarang perancangan tapi seandainya ada nanti saya akan maklumkan. Yang pasti bukan tahun ini. Sudah pasti naluri manusia, tiada siapa yang tidak mahu berkahwin bukan?

Mengulas mengenai privasi, adakah kini anda selesa berkongsi cerita dan momen bersama kekasih melalui laman sosial contohnya Instagram?

Saya menjadi diri sendiri dan Instagram saya adalah terhad untuk kawan-kawan dan peminat saya. Saya selesa sebab tiada apa lagi yang perlu disembunyikan dan tidak lagi membebankan. Jujur saya katakan sekarang hidup saya lebih tenang dan senang!

Anda kini lebih terbuka dan personaliti juga berbeza berbanding sebelum ini yang lebih banyak berselindung. Apakah yang mengubah pendirian anda?

Pengalaman yang banyak mengajar saya dari segi penerimaan saya terhadap persepsi orang ramai. Dahulu saya cenderung untuk terlalu memikirkan pandangan orang ramai sehingga diri saya tidak selesa. Saya manusia normal dan masyarakat tidak boleh menjangkakan saya menjadi contoh untuk semua.

Sudi kongsikan sedikit sebanyak peranan anda dalam drama Kusinero Cinta?

Saya melakonkan watak seorang gadis bernama Edrinna Mahadzir yang melawat Manila, Filipina atas tujuan perniagaan.

Bagaimanapun, Edrinna bertemu dengan Freddo yang berhasrat menjadi tukang masak. Pada masa sama Edrinna sedang bercinta dengan Syed Izmir yang taksub menjadi cef terbaik hingga berlaku beberapa insiden.

Watak ini tidak berat dan berbeza daripada watak sebelum ini kerana naskhah ini sangat santai.

Kusinero Cinta bakal ditayangkan di Mustika HD (saluran 134 Astro) pukul 10 malam bermula 26 Mei ini.

X-Men ubah sejarah

Posted:

X-Men ubah sejarah

X-Men ubah sejarah


WOLVERINE lakonan mantap Hugh Jackman memainkan peranan penting menggerakkan sekuel X-Men kali ini.


MERENTAS zon masa untuk kembali ke tahun 1973, X-Men: Days Of Future Past membawa penonton untuk mengubah semula sejarah manusia mutasi yang telah ramai terbunuh akibat perang sesama spesies dan manusia normal.

Selepas X-Men: The Last Stand (2006) dan X-Men: First Class (2011), filem sekuel kali ini lebih banyak menjadikan karakter Raven Darkhölme atau Mystique sebagai subjek utama.

Akibat tindakan Mystique (Jennifer Lawrence) yang telah membunuh seorang saintis bernama Bolivar Trask (Peter Dinklage) pada masa silam, penciptaan robot Sentinel yang boleh menyerupai mutan tercetus.

Untuk mengelakkan kejadian yang telah mengorbankan spesies mutan pada tahun 2023, Profesor Charles Xavier/Profesor X (James McAvoy) nekad kembali ke tahun 1973 untuk menghalang Mystique daripada bertindak sedemikian.


KEMBALI ke tahun 1973 (dari kiri), Beast, Profesor X dan Wolverine berusaha menyelamatkan dunia daripada musnah pada masa depan.


Bagaimanapun, fizikal dan keupayaan Profesor X tidak membenarkan dia melakukan prosedur terbabit, sebaliknya diserahkan kepada Wolverine (Hugh Jackman) untuk menyempurnakannya.

Wolverine yang dibantu oleh kuasa daripada Kitty Pryde/Shadowcat (Ellen Page) berjaya kembali ke era perang antara Vietnam dan Amerika Syarikat dan harus bertemu dengan Profesor X kemudian memujuk beliau untuk menghentikan niat Mystique.

Demi menjayakan misi itu juga, Wolverine perlu mendapatkan bantuan daripada Erik Lehnsherr/Magneto (Michael Fassbender) yang dipenjarakan kerana membunuh Presiden Amerika Syarikat, John F. Kennedy, 10 tahun sebelum 1973.

Dalam pada misi Mystique untuk membunuh Boliver Trask, saintis tersebut juga sedang memburu mutan yang boleh mengubah bentuk fizikal itu untuk kajian lebih lanjut dalam pembangunan projek Sentinel.


MYSTIQUE mempunyai misi tersendiri untuk membunuh saintis Bolivar Trask.


Andai Mystique berjaya membunuh Boliver Trask, maka kajian terhadap asid deoksiribonukleik (DNA) mutan itu akan diaplikasikan kepada Sentinel dan kesannya terjadi seperti tahun 2023.

Dalam beberapa siri pertempuran pada tahun 2013, filem kali ini memperkenalkan beberapa karakter baharu, antaranya Blink (Fan Bing Bing), Bishop (Omar Sy), Quicksilver (Evan Peters) dan Warpath (Booboo Stewart).

Perjalanan plot filem itu dalam beberapa babak dilihat berkecamuk apabila ada antara beberapa babak berbolak-balik kadar waktu semasa (2023) dan tahun 1973.

Tidak dinafikan penonton mudah jemu apabila karakter Wolverine dan Mystique terlampau banyak mengisi plot cerita dan mengetepikan aksi karakter lain yang tidak kurang menariknya.

Apa-apa pun, X-Men: Days Of Future Past masih sarat elemen kekaguman dan penggunaan teknologi kesan visual khas yang luar biasa dalam pembikinan filem.

Masih menghiburkan dan harus diakui Brian Singer berjaya menghidangkan satu sajian terbaik yang dihimpunkan daripada dua naskhah X-Men terdahulu. - KHAIRUL AMRI HASSAN

Kredit: www.kosmo.com.my
 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved