Khamis, 1 Disember 2011

Kosmo Online - Rencana Utama

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Rencana Utama


Terhakisnya nilai-nilai kemanusiaan di China

Posted:

Terhakisnya nilai-nilai kemanusiaan di China

Terhakisnya nilai-nilai kemanusiaan di China

KLIP video kamera televisyen litar tertutup (CCTV) di sebuah jalan di Foshan, Guangdong, China yang memaparkan insiden seorang kanak-kanak perempuan dilanggar dua buah kenderaan tanpa dibantu oleh sesiapa pada Oktober lalu memang menyayatkan hati.

Kejadian itu berlaku ketika ibu Wang Yue atau sinonim dengan nama Yue Yue sedang menyidai pakaian manakala bapanya pula sibuk menguruskan kedai perkakasan milik keluarganya.

Demi kelangsungan hidup, ibu bapa Yue Yue terpaksa membiarkan anak mereka yang berusia dua tahun itu berkeliaran seorang diri tanpa pengawasan.

Menerusi rakaman video itu, Yue Yue dilihat berdiri di sebatang jalan di sebuah pasar seorang diri sebelum dilanggar sebuah van yang seterusnya menggilis tubuhnya yang kecil itu.

Tidak lama kemudian, Yue Yue sekali lagi digilis sebuah kenderaan lain.

Ramai penonton You Tube menyangkakan pemandu tersebut akan membantu kanak-kanak itu.

Namun apa yang mengejutkan ialah dia terus dibiarkan tanpa bantuan.

Seramai 18 orang awam melihat kesengsaraan Yue Yue bertahan untuk terus hidup, tetapi apa yang merasuk fikiran mereka untuk berlagak selamba tanpa menunjukkan sebarang riak emosi dan membiarkan sahaja Yue Yue bergelut dengan kecederaan.

Akhirnya, Yue Yue diselamatkan oleh seorang tukang sapu sampah wanita yang mengangkat tubuh badan Yue Yue yang longlai ke tepi jalan sebelum ibu mangsa yang berada di kawasan berdekatan berlari mendapatkan anak perempuannya itu.

Yue Yue koma seminggu hospital. Kanak-kanak malang itu tidak dapat diselamatkan ekoran kegagalan sistem tubuhnya berfungsi.


SELEPAS koma seminggu, Yue Yue akhirnya menghembuskan nafas terakhir.


Kematian Yue Yue ibarat memberi peringatan kepada dunia khususnya penduduk China tentang nilai kemanusiaan yang kian terhakis disebabkan kepesatan ekonomi dan urbanisasi yang tercipta di negara gergasi ekonomi dunia itu.

Pelbagai reaksi dilemparkan orang ramai berhubung insiden itu. Ada yang menyalahkan sistem perundangan China dan ada juga yang menjadikan kes berprofil tinggi melibatkan seorang lelaki bernama Peng Yu pada tahun 2006 sebagai punca kepada masalah tersebut.

Empat tahun lalu, Peng Yu dikatakan menghentikan kenderaannya bagi membantu seorang wanita berusia 66 tahun yang cedera di Nanjing, Jiangsu dan membawanya ke hospital bagi mendapatkan rawatan.

Makan diri

Sifat kemanusiaan yang ditonjolkan Peng Yu memakan diri apabila dia dituduh oleh wanita itu sebagai individu yang bertanggungjawab melanggarnya hingga mengakibatkan kecederaan dan seterusnya membawa kes tersebut ke mahkamah.

Hakim yang mengendalikan kes itu menjatuhkan hukuman denda sebanyak 45,000 yuan (RM22,296) ke atas Peng Yu atas alasan hanya individu yang bersalah akan membantu menyelamatkan wanita tua itu.

"Keputusan hakim terhadap Peng Yu telah menghancurkan nilai murni dalam diri masyarakat China dan ia merupakan penyakit yang sukar untuk dirawat," luah seorang rakyat China di laman sosial Sina Weibo, yang digelar Twitter versi China.

"Diharapkan anda menemui erti kasih sayang di syurga, dunia ini penuh dengan sikap tidak endah," kata seorang lagi pengguna Sina Weibo, Winter Space.


YUE YUE (kanan) kanak-kanak malang dari China menjadi bukti kepada ketidakprihatinan masyarakat setempat di negara tersebut.


Sementara itu, polis di Foshan memberitahu kedua-dua pemandu kenderaan yang bertanggungjawab melanggar kanak-kanak malang itu telah ditahan dan akan menjalani perbicaraan.

Namun pihak berkuasa enggan mengulas lanjut berhubung penahanan dua pemandu tersebut dan atas dakwaan apa mereka ditahan juga masih belum diketahui.

Jurang perbezaan antara golongan kaya dan miskin sering kali mendominasi topik perbalahan di China.

Video insiden tersebut yang tersebar pantas di internet membangkitkan manusia yang alpa tentang erti belas kasihan dan definisi kemanusiaan.

Hasilnya, rakyat China menggesa kerajaan memperkenalkan undang-undang Good Samaritan (rakyat berhati mulia) bagi menghukum orang awam yang enggan membantu individu yang memerlukan pertolongan.

Gubal undang-undang

Komentar untuk akhbar Friday's Global Times menyatakan tragedi Yue Yue telah membogelkan sisi gelap komuniti China dan menyokong penggubalan undang-undang buat Good Samaritan.

"Adalah lebih wajar mewujudkan sistem ganjaran bagi mereka yang rela membantu mangsa seperti Yue Yue berbanding menghukum mereka yang enggan menghulur bantuan," dedah komentar itu lagi.

Seorang peguam negara itu, Zhu Yongping, mencadangkan agar penubuhan undang-undang Good Samaritan diwujudkan di Foshan tetapi motif setiap individu terhadap sesuatu kes sebegitu sukar untuk ditentukan.

Zhou Chengxin, Ketua Pengarah Institut Penyelidikan di Pejabat Hal Ehwal Perundangan Shenzen berkata, tarikh draf penggubalan undang-undang baharu itu diserahkan ke Kongres Rakyat Shenzen masih belum diketahui.

Menerusi draf itu, cadangan undang-undang merangkumi pengecualian tanggungjawab ke atas individu yang membantu seseorang yang memerlukan pertolongan tetapi bertemu kegagalan, selagi tiada unsur-unsur pengabaian dan sabotaj ditemui.

Good Samaritan juga menetapkan jika individu yang menerima bantuan mahu mengemukakan saman ke atas orang yang membantunya, mereka perlu mengemukakan bukti kukuh sebelum membawa perkara itu ke mahkamah.

Tambah Zhou, China tidak memiliki undang-undang seperti itu sebelum ini, jadi tiada contoh yang boleh dijadikan garis panduan bagi menggubal undang-undang baharu itu.

"Perkara ini masih dalam perbincangan, sama ada sesuai atau tidak Shenzen mengaplikasikan undang-undang itu ataupun menyerahkannya kepada perundangan negara bagi membuat keputusan.

"Kita berharap agar Kongres Rakyat, badan perundangan dan mahkamah tinggi dapat memberi langkah-langkah penyelesaian sewajarnya," ungkap Zhou.

Draf undang-undang tersebut sebenarnya mula dicadangkan pada awal tahun ini ekoran reaksi Timbalan Presiden sebuah hospital tempatan di Shenzen, Xu Long terhadap insiden yang menimpa seorang lelaki warga emas pada 2010 yang mati akibat sesak nafas selepas rebah di tempat awam, namun tiada sesiapa yang membantu.


KREDIBILITI ibu bapa Yue Yue dipersoalkan kerana membiarkan anak mereka tanpa pengawasan.


Profesor Sains Politik dan Undang-Undang, Universiti China, Wu Ming'an menganggap kes Yue Yue sebagai seruan kepada masyarakat untuk berubah.

"Bagi mengelakkan kejadian yang sama berulang, Good Samaritan sememangnya diperlukan bagi melindungi mereka yang berhati mulia.

"Usul awal yang dikemukakan Shenzen mungkin menjadi contoh terbaik untuk kerajaan dalam menguatkuasakan undang-undang tersebut untuk semua daerah di China," jelas Wu.

Pentingkan diri

Seorang pemimpin parti Komunis tempatan menerusi akhbar Guang Zhou Daily menggesa rakyat China mencari refleksi di sebalik kejadian itu dan menjadikannya sebagai pengajaran.

Kejadian yang menimpa Yue Yue itu juga menimbulkan persoalan sejauh mana keberkesanan slogan dan sasaran Presiden China, Hu Jintao yang memperkenalkan polisi masyarakat harmoni selama lapan tahun dia memegang tampuk pemerintahan China.

Dilempar dengan pelbagai hamburan kata-kata rakyat dan negara luar, kerajaan China membuat kenyataan balas bahawa kerajaan telah berjaya mengeluarkan 400 juta rakyat daripada kepompong kemiskinan dan hidup sebagai golongan kelas pertengahan.

Majoriti rakyat China juga kini berpendidikan tinggi dan golongan miskin pula tidak berdepan kebuluran dan masih mampu untuk hidup.

Obsesi China dalam meningkatkan ekonomi dan berdiri sama tinggi dengan negara-negara Barat dilihat bersifat peribadi iaitu mereka mahu disanjungi dan tanpa disedari mereka telah melahirkan masyarakat yang mementingkan diri dan kebendaan.

Full content generated by Get Full RSS.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Negara

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Negara


Tiada unsur pecah amanah

Posted:

Tiada unsur pecah amanah

Tiada unsur pecah amanah

KERATAN Kosmo! 19 November 2011.


KUALA LUMPUR - Tiada unsur pecah amanah atau penyelewengan dalam isu dana Pusat Fidlot Nasional (NFC) dan pembelian sebuah kondominium mewah di ibu negara, kata Timbalan Ketua Polis Negara, Datuk Seri Khalid Abu Bakar.

Beliau berkata, siasatan masih dijalankan sambil pihaknya memberi jaminan proses itu akan dilakukan secara telus tanpa melindungi mana-mana pihak.

"Siasatan polis setakat ini mendapati tiada elemen pecah amanah. Namun, kita masih menyiasat secara keseluruhan kes ini termasuk ke mana wang atau dana NFC dibelanjakan.

"Kita sudah panggil 74 individu untuk diambil keterangan setakat ini," katanya kepada pemberita selepas melancarkan Program Rondaan Bersama Polis Diraja Malaysia dan Angkatan Tentera Malaysia di bawah Strategi Gelombang Biru Kebangsaan di Taman Bukit Rahman Putra di sini semalam.

Ikuti berita selanjutnya di Kosmo! hari ini.

Full content generated by Get Full RSS.

Pengkhianat penghancur bangsa

Posted:

Pengkhianat penghancur bangsa

Pengkhianat penghancur bangsa


NAJIB berucap dengan cukup bersemangat di PWTC, Kuala Lumpur semalam.


KUALA LUMPUR - Datuk Seri Najib Tun Razak mengingatkan orang Melayu supaya sedar tentang bahaya pengkhianat bangsa yang boleh meruntuhkan kuasa Melayu di negara ini sehingga menghakis hak dan agenda orang Melayu, syiar Islam dan kemuliaan Raja-Raja.

Dengan cakap-cakap mengenai Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU-13) menjadi buah mulut ahli-ahli UMNO dan rakyat, Presiden UMNO itu meminta orang Melayu dan ahli-ahli UMNO bersedia untuk bertempur bagi memastikan Melayu tidak hilang kuasa.

Beliau yang tidak menyatakan bila PRU-13 akan diadakan menegaskan kepada orang Melayu: "Palulah genderang perang, palulah tabuh-tabuhan dan tiuplah semboyan. Masanya sudah hampir, waktunya sudah tiba."

Dalam ucapan dasar pada Perhimpunan Agung UMNO di Dewan Merdeka, Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC) di sini semalam, Perdana Menteri mengaitkan politik masa kini Malaysia dengan sejarah keruntuhan empayar Melaka 500 tahun lalu yang menunjukkan orang Melayu hilang kuasa bukan kerana kemiskinan atau kefakiran.

"Ia tersungkur menyembah bumi kerana terlerainya perpaduan dan berlakunya pengkhianatan," kata Najib.

Ikuti berita selanjutnya di Kosmo! hari ini.

Full content generated by Get Full RSS.

UMNO perlu jiwai realiti baharu

Posted:

UMNO perlu jiwai realiti baharu

UMNO perlu jiwai realiti baharu


GAYA Najib ketika berucap pada majlis perasmian Perhimpunan Agung UMNO 2011 di Dewan Merdeka, PWTC, Kuala Lumpur semalam.


KUALA LUMPUR - UMNO selaku sebuah parti siasah yang dinamik tidak boleh hanya sekadar hebat bertempur dalam pertarungan lalu tetapi perlu menjiwai realiti baharu supaya mampu menjadi juara ketika berperang di medan laga terkini.

Untuk itu, Presiden UMNO, Datuk Seri Najib Tun Razak mahu semua ahli parti itu insaf, memahami serta menghayati faktor-faktor yang menjadi game changer atau peneraju gaya baharu kepada landskap politik nasional serta mengambil langkah merangka semula game plan iaitu gerakan terancang.

Menurut beliau, jika UMNO gagal memahami dan menghayati semua faktor tersebut maka ia sebenarnya akan menempah tragedi untuk parti.

"Apakah yang dimaksudkan dengan game changer ini? Pertamanya adalah realiti baharu. Jika UMNO tidak memahami realiti baharu landskap politik nasional, bagaimana UMNO dan Barisan Nasional (BN) mahu berjaya?

"Keduanya, media baharu. Mahu tidak mahu, suka tidak suka, UMNO harus menguasai media baharu kerana hari ini ia mampu menentukan kemenangan atau kekalahan. Ia berupaya mendatarkan the playing field atau ia turut boleh menjadikan satu pertarungan tidak setara," tegasnya dalam ucapan dasar pada Perhimpunan Agung UMNO di Dewan Merdeka, Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC) di sini semalam.

Ikuti berita selanjutnya di Kosmo! hari ini.

Full content generated by Get Full RSS.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Sukan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Sukan


RTM penyiar rasmi

Posted:

RTM penyiar rasmi

RTM penyiar rasmi

RADIO Televisyen Malaysia (RTM) telah diberi hak sebagai penyiar rasmi Sukan Olimpik London 2012.

Pengumuman itu dibuat oleh Ketua Setiausaha Kementerian Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan, Datuk Seri Kamaruddin Siaraf semalam.

Beliau berkata, penyiaran sukan terbesar dunia itu menerusi rangkaian televisyen kerajaan untuk rakyat negara ini adalah tepat malah percuma kepada semua penonton.

"Penyiaran temasya sukan bertaraf dunia menerusi RTM memberi peluang kepada semua rakyat untuk menonton sukan berkenaan tanpa perlu melanggan mana-mana saluran sukan.

"Malah rangkaian televisyen kerajaan ini juga meliputi seluruh pelosok negara dan ia dapat membangkitkan semangat kesukanan dalam kalangan rakyat kerana sukan mampu menyatukan masyarakat," katanya pada sidang akhbar majlis mempromosi RTM selaku penyiar rasmi Sukan Olimpik 2012 di Kuala Lumpur semalam.

Ketua Pengarah Penyiaran, Datuk Norhayati Mohd. Ismail pula berkata, kesempatan menyiarkan acara sukan terbesar dunia itu akan digunakan sebaiknya oleh RTM untuk mempromosi penjenamaan semula saluran televisyen berkenaan.

Beliau yakin hak penyiaran Sukan Olimpik yang diberi kali ini dapat membantu menaikkan semula rating penonton RTM memandangkan saluran berkenaan merupakan penyalur maklumat utama di samping menyediakan kepelbagaian program hiburan yang seiring dengan peredaran zaman.

Sukan Olimpik London akan berlangsung pada 27 Julai hingga 12 Ogos tahun depan.

Full content generated by Get Full RSS.

'Jangan kurangkan geran kami'

Posted:

'Jangan kurangkan geran kami'

'Jangan kurangkan geran kami'


PRESTASI hambar skuad sepak takraw negara pada Sukan SEA 2011 baru-baru ini mengakibatkan geran tahunan untuk persatuan itu bakal dikurangkan.


PERSATUAN Sepak Takraw Malaysia (PSM) menggesa Kementerian Belia dan Sukan (KBS) supaya menimbang semula keputusan untuk mengurangkan saluran kewangan (geran tahunan) kepada persatuan sukan itu ekoran daripada aksi hambar skuad sepak takraw pada Sukan SEA 2011 yang berlangsung di Palembang, Indonesia baru-baru ini.

Presidennya, Datuk Ahmad Ismail (gambar) berkata, PSM bergantung sepenuhnya kepada geran tahunan daripada KBS yang disalur menerusi Majlis Sukan Negara untuk menampung kos semua program tahunan dan kos operasi persatuan.

"Sekiranya KBS mengurangkan jumlah geran tahunan, kita juga terpaksa mengurangkan program tahunan yang sedia ada bagi tahun 2012 kerana PSM tidak mempunyai dana kewangan besar seperti persatuan sukan porpular lain," katanya semalam.

Beliau berharap Menteri Belia dan Sukan, Datuk Seri Ahmad Shabery Cheek mengkaji semula perkara itu sebelum mengambil tindakan memandangkan sukan sepak takraw adalah antara sukan tradisi Melayu yang mempunyai bilangan peminat yang ramai dalam negara.

"Adalah tidak adil jika peminat sepak takraw dihukum kerana kesilapan PSM dan skuad negara," katanya.

Ahmad Ismail berkata adalah tidak adil juga sekiranya tugas memajukan sukan itu hanya diletakkan di bahu PSM semata- mata kerana ia bukan suatu tugas yang mudah.

"KBS dan MSN perlu bantu kami dalam perkara ini dan saya sedia menerima sebarang cadangan daripada semua pihak termasuk orang ramai dalam usaha membangunkan sukan sepak takraw negara," katanya.

Ahmad Shabery sebelum ini dilaporkan berkata, KBS akan bertindak memotong peruntukan tahunan PSM dan persatuan sukan lain yang gagal menyerlah pada Sukan SEA Indonesia baru-baru ini.

Full content generated by Get Full RSS.

Naim sedia jadi 'orang tengah'

Posted:

Naim sedia jadi 'orang tengah'

Naim sedia jadi 'orang tengah'


NAIM menganggap jika kemelut KOAM-MSN berterusan, ia boleh menjejaskan pembangunan sukan olahraga negara.


KETUA Kontinjen Malaysia ke Sukan SEA Indonesia 2011, Datuk Naim Mohamad menyatakan kesediaan beliau untuk menjadi 'orang tengah' dalam menyelesaikan pertelagahan yang berlaku antara Kesatuan Olahraga Amatur Malaysia (KOAM) dan Majlis Sukan Negara (MSN).

Sehubungan itu tegas beliau, satu penyelesaian segera perlu dicari bagi memastikan keadaan tersebut tidak akan merencatkan pembangunan sukan olahraga negara.

Menurutnya, kegagalan untuk menangani keadaan tersebut bukan sahaja akan menyebabkan terbantutnya pembangunan sukan olahraga, bahkan kegagalan sukan itu secara keseluruhannya.

"Nampaknya KOAM dan MSN masih tidak sehaluan. Sememangnya ada masalah yang timbul antara mereka. Tidak perlu kita sembunyikan masalah ini dan ia perlu diselesaikan dengan segera.

"Untuk itu, saya bersedia untuk menjadi pengantara dan untuk menyelesaikan kemelut ini. Tiada masalah daripada pihak saya."

Beliau berkata demikian ketika ditemu ramah dalam program Kerusi Panas terbitan Bernama Radio24 semalam.

Dalam perkembangan yang sama, Naim turut menegaskan, kedua-dua pihak yang bertelagah perlu diberi kata dua untuk menyelesaikan kemelut mereka.

Kegagalan untuk berbuat demikian, ujarnya, bermakna mereka boleh melupakan terus sukan olahraga selepas ini.

Jika KOAM tidak memerlukan MSN, jelas Naim, mereka boleh memaklumkan hasrat itu kepada MSN dan KOAM boleh melakukan semua urusan tersebut.

Jika KOAM memerlukan bantuan daripada MSN pula, mereka boleh duduk berbincang dengan Jawatankuasa Kerja yang terdiri daripada wakil-wakil MSN dan persatuan lain dan memutuskan perkara penting untuk pembangunan sukan.

"Kemelut ini harus diselesaikan antara mereka. Tidak ada gunanya jika mereka tidak mahu membuka hati dan memahami keadaan. Tidak perlu untuk saya mempertemukan mereka tetapi mereka perlu faham apa yang perlu dibuat.

"Untuk melangkah ke hadapan, buangkanlah yang keruh dan ambillah yang jernih. Sentiasa berfikiran positif dan lakukan hijrah pemikiran," tambahnya. - Bernama

Full content generated by Get Full RSS.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Varia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Varia


Sukarelawan bersih Pantai Merang

Posted:

Sukarelawan bersih Pantai Merang

Sukarelawan bersih Pantai Merang

Oleh BASIR ABU BAKAR

KUMPULAN sukarelawan yang menyatukan kakitangan The Body Shop, Coca-Cola Company dan pelajar sekolah sekitar Setiu.


SEORANG pemikir Vincent van Gogh pernah berkata: "Sesuatu yang hebat datangnya daripada langkah yang kecil."

Kenyataan itu sesuai bagi menggambarkan inisiatif yang dilakukan syarikat The Body Shop bersama Coca-Cola Company yang melakukan aktiviti membersihkan persisiran pantai antarabangsa (International Coastal Cleanup, ICC), satu aktiviti sukarela tahunan yang terbesar di dunia.

Pengarah Francais Coca-Cola Far East Limited (Malaysia), Agustinus Gunadharma berkata, program ICC yang diketuai oleh pertubuhan Ocean Conservancy memperlihatkan setengah juta sukarelawan dari lebih 100 negara menjalankan aktiviti mengutip sampah dan membersihkan pantai dan kawasan perairan.

Aktiviti yang dijalankan baru-baru ini itu, merupakan antara projek pemuliharaan sukarelawan tahunan terbesar di dunia.

Lebih menggembirakan, bilangan penyertaan sukarelawan meningkat dari tahun ke tahun.

"Sampah laut merupakan salah satu masalah pencemaran yang paling berbahaya tetapi, ia terus berleluasa pada zaman ini," katanya.

Namun begitu, ia boleh dicegah. Bagi peserta program ICC, walaupun hasil kutipan sampah yang banyak membayangkan keadaan laut semakin tercemar, itu tidak memudarkan komitmen mereka untuk memuliharanya.

Dengan membersihkan pantai, warga Malaysia yang prihatin dapat melindungi laut daripada ancaman perubahan cuaca, pencemaran, kemerosotan hasil perikanan dan kerosakan habitat marin.

Tahun ini merupakan tahun ke-26 program pembersihan ICC berlangsung di peringkat global.

Aktiviti pembersihan persisiran pantai Malaysia diadakan di Pantai Merang di Sutra Beach Resort & Spa, Setiu, Terengganu berjaya menarik penyertaan seramai 150 sukarelawan dari syarikat The Body Shop dan The Coca-Cola Company serta pelajar Sekolah Menengah Kebangsaan Lemboh Bidong di Setiu.

Melalui aktiviti itu, sebanyak 395.6 kilogram sampah telah dikutip dalam masa dua jam. Tiga bahan buangan yang paling banyak ialah rokok dan penapis rokok (11.7 peratus), beg plastik (9.2 peratus) dan botol minuman plastik (8.5 peratus).

Menurut Pengurus Besar Rampai Niaga Sdn. Bhd., Jesse Siew, beliau berasa gembira dengan sambutan yang diberikan oleh kumpulan sukarelawan yang menggalakkan, tetapi agak bersedih melihat jumlah sampah yang dikutip.

"Setelah bertahun-tahun menganjurkan program ICC di Malaysia, saya mengakui sedikit terkilan apabila mendapati jumlah sampah yang dikutip bertambah setiap tahun.

"Akan tetapi, saya amat kagum dengan peningkatan bilangan sukarelawan yang menyertai aktiviti ini.


SEBANYAK 395.6 kilogram sampah berjaya dikumpulkan di Pantai Merang.


"Diharapkan aktiviti ini akan mencetuskan perubahan dalam diri kita untuk menjaga alam sekitar dengan lebih baik lagi," kata beliau.

Program pendidikan

Tambahnya, sewaktu berada di sana juga kumpulan sukarelawan sempat menyebarkan maklumat kepada orang ramai mengenai ancaman plastik kepada hidupan laut dan alam sekitar.

"Baru-baru ini, kami berjaya merawat dan melepaskan tiga ekor penyu Hawksbill kembali ke laut. Kita amat berharap ketiga-tiganya dapat kembali ke alam mereka dengan selamat.

"Saya amat berharap penyu-penyu muda ini tidak akan terancam akibat tercekik atau tertelan beg plastik," tambah beliau.

Agustinus mengakui syarikat Coca-Cola amat komited dalam usaha perlindungan dan pemuliharaan sumber air.

"Oleh kerana itu, kami telah menjadi rakan global ICC selama 14 tahun berturut-turut. Kami berharap sokongan berterusan yang diberikan kepada program ICC dapat mengurangkan ancaman alam sekitar ini.

"Sikap bertanggungjawab dalam pembuangan sampah penting untuk menjaga alam. Amalan kitar semula harus digalakkan dalam kalangan warganegara kita, tidak kira muda atau pun tua," katanya.

Selain membersihkan kawasan perairan, aktiviti tersebut juga membantu pihak Ocean Conservancy untuk memperoleh data tentang pencemaran laut.

Maklumat tentang bahan buangan di laut dan sumber air yang lain dapat menentukan punca pencemaran laut berlaku.

Dengan menerbitkan laporan yang terperinci, Ocean Conservancy berhasrat untuk mendidik anggota masyarakat agar menghindari daripada perbuatan mencemar dan mengancam hidupan laut.

Mereka turut digalakkan untuk mengatasi isu pencemaran bersama pihak kerajaan tempatan dan juga pihak swasta.

Full content generated by Get Full RSS.

Biasiswa Yeo's untuk 10 sekolah

Posted:

Biasiswa Yeo's untuk 10 sekolah

Biasiswa Yeo's untuk 10 sekolah


PARA pemenang individu menerima biasiswa, manakala sekolah pula mendapat dana pembangunan sekolah.PELAJAR perlu kreatif untuk mengumpulkan sebanyak mungkin kotak minuman Yeo's untuk mendapatkan logonya. PARA pemenang individu menerima biasiswa, manakala sekolah pula mendapat dana pembangunan sekolah.


JEMIMA Lawrence pelajar dari Sekolah Kebangsaan Sri Kelana, Petaling Jaya membuktikan bahawa pelajar wanita tidak kurang hebatnya dalam aktiviti mengumpulkan kotak minuman apabila menjadi juara Program Tajaan Biasiswa Sekolah Yeo's.

Pelajar tersebut berjaya mengumpulkan sebanyak 15,573 logo Yeo's daripada kotak-kotak minuman Yeo's yang dikumpulnya selama tiga bulan.

Ia membolehkan Jemima menerima biasiswa sebanyak RM 5,000.

Kesungguhan Jemima itu turut membolehkan dia bersama rakan-rakannya melonjakkan nama sekolah mereka untuk menjadi johan sekolah yang mengumpul logo kotak Yeo's terbanyak.

Sekolah Kebangsaan Sri Kelana menerima dana RM5,000 untuk membantu meningkatkan pembangunan sekolah.

Sekolah berkenaan merupakan salah sebuah daripada 51 buah sekolah rendah di Lembah Klang dan Putrajaya yang terlibat dalam Program Tajaan Biasiswa Sekolah Yeo's.

Program tersebut menjadi acara terakhir selepas beberapa siri ceramah pendidikan dan pengagihan 500,000 pek susu soya Yeo's kepada 160 buah sekolah seluruh negara dari Oktober 2010 hingga Julai 2011 dalam Program Susu Soya Sekolah Yeo's.

Ia merupakan inisiatif tanggungjawab sosial korporat Yeo Hiap Seng (Malaysia) Berhad (Yeo's) yang bertujuan menggalakkan kreativiti dalam menjayakan kecemerlangan dalam kalangan murid-murid sekolah.


PELAJAR perlu kreatif untuk mengumpulkan sebanyak mungkin kotak minuman Yeo's untuk mendapatkan logonya.


Antara 51 sekolah yang turut serta ialah Sekolah Kebangsaan Putrajaya Presint 9(2) dan Presint 11(1), Sekolah Jenis Kebangsaan (Tamil) Vivekananda dan Sekolah Jenis Kebangsaan (Cina) Kepong 2.

Turut hadir dalam majlis pengumuman pemenang biasiswa tersebut ialah Ketua Pegawai Operasi Yeo's, Ong Chay Seng dan Pengurus Besar Pemasaran Yeo's, Vincent Chui dan sekolah pemenang.

Kempen di jalanan

"Sepanjang tempoh tiga bulan Program Tajaan Biasiswa Sekolah Yeo's ini, kami telah menyaksikan kerjasama dan motivasi yang ditunjukkan oleh para pelajar dan sekolah.

"Ada yang bekerjasama dengan kedai-kedai runcit, kedai serbaneka ataupun melalui kegunaan harian di rumah," kata Vincent.

Tambahnya, apa yang membuatkannya lebih teruja apabila para pelajar mampu mengadakan kempen mengumpul kotak minuman Yeo's di kaki lima dan tepi jalan.

"Program ini telah mencapai objektif utamanya dengan menyediakan satu pentas untuk para murid untuk menunjukkan kreativiti dan kemahiran menyelesaikan masalah masing-masing," ujarnya.

Pihak sekolah dan murid-murid telah menunjukkan minat dengan menghantarkan berpuluh ribu keping logo Yeo's daripada kotak minuman Yeo's dari Julai hingga September lalu.

Murid-murid dengan kepingan logo Yeo's yang paling banyak akan menerima biasiswa daripada Yeo's, manakala sekolah yang mengumpul kepingan logo Yeo's tertinggi berdasarkan nisbah populasi murid akan menerima hadiah tunai sebagai dana pembangunan sekolah.

Full content generated by Get Full RSS.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online


Produk ciptaan UniMAP pikat syarikat global

Posted:

Produk ciptaan UniMAP pikat syarikat global

Produk ciptaan UniMAP pikat syarikat global

01/12/2011 7:05pm

KANGAR — Sebuah hasil ciptaan Universiti Malaysia Perlis (UniMAP) yang diberi nama e-SAVE: Easy Sprayer Aerial Vehicle yang memenangi pingat emas pada Pertunjukan Reka Cipta Antarabangsa (INOVA) ke-36 di Zagbreb, Croatia bulan lalu, menarik perhatian banyak syarikat antarabangsa.

Penyelidik produk itu, Prof. Madya Dr. Hazri Desa berkata, pihaknya menerima banyak pertanyaan dari dalam dan luar mengenai produk berkenaan.

Produk seberat 3.5 kilogram itu berkeupayaan terbang sehingga sejauh lima kilometer persegi dan sesuai bagi tujuan menabur baja untuk ladang, penggambaran filem dari udara, memantau aliran trafik menerusi kawalan teknologi sensor dan dapat membantu sistem pertahanan negara.

Hazri yang juga Dekan Pusat Pengajian Inovasi Perniagaan dan Teknousahawan UniMAP, berkata beliau yang dibantu para penyelidik UniMAP mengambil masa lebih dua tahun bagi menghasilkan produk berkenaan.

"Kami akan mengkormersilkan produk yang telah dipatenkan ini melalui kerjasama syarikat tempatan," katanya kepada pemberita selepas menerima kunjungan para pegawai kanan syarikat Unmanned Systems Technology Sdn. Bhd. di pejabatnya di sini hari ini.

Beliau berkata, walaupun produk itu sudah mendapat pengikirafan antarabangsa, namun pihaknya akan melakukan penambahbaikan kepada produk berkenaan sebelum ia berada di pasaran di dalam dan luar negara.

Hazri berkata, produk itu telah diuji termasuk digunakan untuk menyembur racun serangga di ladang anggur, merakam gambar masjid terapung Al-Hussain di Kuala Perlis dari udara dan digunakan pada beberapa gimik perasmian majlis anjuran UniMAP.

Bagi prototaip produk berkenaan, beliau berkata, ia hanya menggunakan bahan buangan termasuk bekas plastik, aluminium dan besi tingkap.

UniMAP memenangi lapan pingat emas pada pertunjukan berkenaan yang disertai para penyelidik daripada 22 buah negara dengan Dr Hazri sendiri dinobatkan sebagai penerima anugerah Pereka Cipta Terbaik melalui e-SAVE. — Bernama

Full content generated by Get Full RSS.

Lelaki rempuh polis disyaki terlibat samun

Posted:

Lelaki rempuh polis disyaki terlibat samun

Lelaki rempuh polis disyaki terlibat samun

01/12/2011 7:01pm

SHAH ALAM — Seorang lelaki yang ditembak dan ditahan selepas merempuh seorang anggota polis ketika diarahkan untuk menyerah diri di Jalan Meru, Klang dekat sini semalam, disyaki terlibat dalam sembilan kes samun di sekitar Selangor.

Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Selangor, SAC Mohd. Adnan Abdullah berkata, siasatan juga mendapati suspek berumur 23 tahun itu mempunyai tiga rekod jenayah lampau.

"Rekod jenayah itu membabitkan kes curi kenderaan di Sungei Way, Petaling Jaya dan samun sehingga mendatangkan kecederaan di Damansara Utama pada 2007 serta pemulihan akhlak selama 18 bulan di Simpang Renggam pada 2008.

"Sembilan kes samun itu membabitkan kawasan sekitar Kapar di Klang, Puchong, Sungei Way dan Damansara antara 2007 dan tahun ini," katanya kepada pemberita di Ibu Pejabat Polis Kontinjen Selangor di sini, hari ini.

Mohd. Adnan berkata, kereta jenis Vios yang dipandu suspek, dilaporkan disamun di Puchong pada 15 Nov lepas dan dipercayai telah digunakan dalam kes cubaan samun di Sungai Buloh pada 29 Nov lepas.

Dalam kejadian kira-kira 7.30 pagi semalam, suspek yang kebetulan bertembung dengan kereta peronda polis di Jalan Meru, Klang, enggan keluar dari kereta selepas diarahkan berbuat demikian sebelum bertindak melanggar seorang anggota polis menyebabkannya cedera di tangan.

Ekoran tindakan suspek itu, polis melepaskan tembakan dan terkena satu daripada tayar kereta yang dipandunya menyebabkan ia terbabas serta melanggar palang tempat letak kereta berhampiran sebelum ia terbalik.

Tembakan itu turut terkena pada paha kiri suspek, yang berasal dari Sungai Way, Petaling Jaya, dan dia kini dirawat di Hospital Tengku Ampuan Rahimah, Klang.

Hasil siasatan pada kereta yang dipandunya, polis menemui dua batang kayu besbol, sebilah parang dan beberapa peralatan menagih dadah.

Mohd. Adnan berkata kira-kira sejam selepas ditahan, polis bertindak memeriksa sebuah hotel yang didiami suspek di kawasan Klang Utara, Klang, dan menemui seorang wanita berumur 18 tahun dipercayai teman wanita lelaki itu yang juga berasal dari Petaling Jaya.

"Dalam pemeriksaan di hotel itu polis turut menjumpai telefon bimbit, beberapa kunci kereta, komputer riba, jaket hitam dan sarung tangan. Suspek dan teman wanitanya kini direman selama tujuh hari sehingga 7 Dis ini," katanya. — Bernama

Full content generated by Get Full RSS.

Tun Rahah lancar buku koleksi rencana

Posted:

Tun Rahah lancar buku koleksi rencana

Tun Rahah lancar buku koleksi rencana

01/12/2011 6:35pm

KUALA LUMPUR — Ibu Perdana Menteri, Tun Rahah Tan Sri Mohd Noah hari ini melancarkan buku hasil nukilan Yang Dipertua Yayasan Dakwah Islamiah Malaysia (Yadim), Datuk Aziz Jamaludin Mhd Tahir bertajuk Membumikan Erti Kasih Sayang.

Buku terbitan Yadim itu menghimpunkan 97 koleksi rencana tulisan Aziz Jamaluddin yang menyentuh mengenai kurangnya perasaan kasih sayang di kalangan masyarakat Islam masa kini.

Aziz Jamaluddin pada majlis pelancaran buku itu di Restoran Riverside, Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC) berkata, buku setebal 550 halaman itu bertujuan memberi pandangan kepada masyarakat Islam mengenai kasih sayang yang tepat, sesuai dan berkesan untuk dibangkitkan dalam sebuah kehidupan yang harmoni dan sejahtera agar kita tidak tergelincir daripada landasan akidah dan moral sebenar.

"Selain itu, ia juga berkisar tentang isu politik dalam dan luar negara, sosial dan ekonomi yang memberikan kesan terhadap umat Islam di negara ini serta negara lain seperti Indonesia, Kemboja, Myanmar dan Thailand," katanya.

Buku itu yang sesuai untuk bacaan semua peringkat umur dijual pada harga RM21 senaskah, dan untuk hari ini, RM1 daripada setiap pembelian akan disalurkan kepada Rumah Anak Yatim At-Taqwa Hulu Langat. — Bernama

Full content generated by Get Full RSS.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Dunia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Dunia


Britain arah Iran tutup kedutaan di London

Posted:

Britain arah Iran tutup kedutaan di London

Britain arah Iran tutup kedutaan di London

SEJUMLAH penunjuk perasaan berjalan di pekarangan Kedutaan Britain di Teheran kelmarin.


TEHERAN, Iran - Kerajaan Britain semalam mengarahkan penutupan Kedutaan Iran di London dengan segera.

Kedutaan Britain di Teheran juga diarahkan ditutup selepas sejumlah penunjuk perasaan Iran menyerbu dan menceroboh bangunan diplomatik itu.

"Kuasa Usaha Iran di London dimaklumkan bahawa kami memerlukan Kedutaan Iran ditutup di London dengan segera dan semua staf Iran perlu meninggalkan United Kingdom dalam tempoh 48 jam," kata Setiausaha Luar Britain, William Hague kepada Parlimen semalam.

Arahan itu dibuat selepas sekumpulan penunjuk perasaan bertindak ganas selama beberapa jam dengan memecahkan tingkap, merosakkan pejabat, membakar dokumen dan mengoyakkan bendera Britain semasa menyerbu kedutaan tersebut kelmarin.

Para penunjuk perasaan berang terhadap pengumuman Britain pada minggu lalu bahawa ia memutuskan semua bentuk hubungan dengan sektor kewangan Iran.

Britain turut menyokong sekatan lebih ketat ke atas Iran ekoran isu nuklear di negara itu.

Insiden itu adalah yang terburuk ke atas pejabat diplomatik di sini sejak kumpulan pelajar Islam menawan Kedutaan Amerika Syarikat pada 1979 dengan menjadikan 52 warga AS sebagai tebusan selama 444 hari. - Agensi

Full content generated by Get Full RSS.

Parti Ikhwanul dahului kiraan undi di Mesir

Posted:

Parti Ikhwanul dahului kiraan undi di Mesir

Parti Ikhwanul dahului kiraan undi di Mesir


BEBERAPA pekerja pilihan raya parlimen mengira undi di Luxor, Mesir kelmarin.


KAHERAH - Pergerakan Ikhwanul Muslimin mendakwa parti politik baharunya, Parti Kebebasan dan Keadilan (FJP) mendahului keputusan awal pilihan raya parlimen Mesir.

Ikhwanul Muslimin pernah diharamkan semasa pemerintahan Presiden Hosni Mubarak yang meletak jawatan semasa gelombang kebangkitan rakyat Mesir pada Februari lalu.

"Sejak proses mengundi hingga sekarang ini (semalam), keputusan awal menunjukkan FJP sedang mendahului parti-parti lain," kata satu kenyataan Ikhwanul Muslimin tanpa mengulas lanjut.

Pilihan raya tersebut dilangsungkan oleh pemerintah sementara Mesir iaitu Majlis Tertinggi Pasukan Bersenjata (SCAF) bagi memenuhi janjinya untuk menyerahkan kuasa kepada penduduk awam.

Mesir yang memiliki sekitar 80 juta penduduk merupakan bekas negara naungan British.

Ia merdeka pada 1922. - Agensi

Full content generated by Get Full RSS.

Super Junior menang album terbaik Korea

Posted:

Super Junior menang album terbaik Korea

Super Junior menang album terbaik Korea


KUMPULAN Super Junior bergambar selepas menang Album Terbaik pada Anugerah Muzik MNET Asia di Singapura.


SINGAPURA - Bintang-bintang pop Korea (K-Pop) mengagumkan penonton Singapura pada Anugerah Muzik Asia MNET yang berlangsung di Stadium Tertutup Singapura kelmarin.

Anugerah itu anjuran saluran televisyen kabel MNET dengan para pemenang dipilih berdasarkan undi peminat dari seluruh dunia dan keputusan panel juri.

Kumpulan Girls Generation memenangi Anugerah Kumpulan Wanita Terbaik dan Artis Terbaik 2011 manakala kumpulan Super Junior meraih Anugerah Album Terbaik 2011 menerusi album mereka, Mr. Simple.

Anugerah Lagu Terbaik 2011 pula menjadi milik I Am the Best nyanyian kumpulan 2NE1. - Agensi

Full content generated by Get Full RSS.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Hiburan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Hiburan


Johan enggan komen

Posted:

Johan enggan komen

Johan enggan komen

TIADA angin tiada ribut tiba-tiba Johan Raja Lawak, 27, dikejutkan dengan berita Fauziah Datuk Ahmad Daud atau Ogy ingin menyamannya kerana terguris dengan kata-kata yang berbaur penghinaan yang dilemparkan Johan ke atas dirinya dan kedua-dua ibu bapanya pada malam Anugerah Festival Filem Malaysia ke-24 (FFM24) pada 20 November lalu.

Umum mengetahui Ogy dan Johan atau nama sebenarnya Mohamad Yazid Lim Mohamad Aziz merupakan pengacara pada malam FFM24.

Walaupun, penonton melihat senario gurauan kedua- dua pengacara serba boleh itu menjadi di atas pentas, namun apabila majlis tersebut tamat ada amarah yang tersimpan di benak Ogy kepada Johan sehingga bekas isteri kepada pelakon Eman Manan itu bertindak untuk menyaman Johan.

Ogy dalam dakwaannya menerusi sebuah akhbar sebelum ini menegaskan Johan sememangnya kurang ajar, bukan setakat bakat dirinya malah arwah ibu bapanya, Datuk Ahmad Daud dan seniwati Saadiah turut dipersendakan sesuka hati.

Namun kata Ogy, apa yang paling dia terkilan apabila Johan boleh mempersenda Tahun Gajah iaitu tahun kelahiran Nabi Muhammad!

Kosmo! berpeluang menghubungi Johan untuk mendapatkan maklum balas pelawak itu mengenai hal saman tersebut.

Johan mengakui terkejut dan hanya mengetahui perkara saman itu melalui sebuah akhbar tempatan yang menyiarkan tentang perkara itu baru-baru ini.

Malah, dia tidak menyangka tentang isu tersebut kerana dia ada memohon maaf kepada Ogy selepas FFM 24 tamat jika kata-katanya ada mengguris hati Ogy.

Bagaimanapun Johan enggan mengulas lanjut mengenai hal saman itu selagi surat saman tersebut tidak sampai kepadanya.

"Saya terkejut dan hanya mengetahui perkara ini melalui sebuah akhbar yang mengatakan Kak Ogy nak menyaman saya.

"Sewaktu FFM 24 tamat saya ada minta maaf kepadanya jika ada kata-kata yang menyinggung perasaannya. To be fair saya sebenarnya tidak mahu ulas perkara ini lebih lanjut selagi surat saman itu tidak sampai kepada saya.

"Tunggulah jika perkara ini masih berlanjutan saya akan bercakap mengenainya kepada semua," tegas Johan.

Dilanda kekecewaan

Di sebalik senyuman dan telatah yang dibinanya di kaca TV sebanarnya terselit kekecewaan besar pada diri Johan apabila menerima dua kali berita isterinya Rozlinawaty Ismail, 30, atau Ozlynn mengalami keguguran.

Lebih kecewa keguguran yang berlaku dikatakan Johan berpunca daripada aktiviti senaman di gimnasium yang sering dilakukan mereka suami isteri.

"Dalam tahun ini sahaja sudah dua kali Ozlynn mengalami keguguran kerana terlalu aktif membuat senaman di gim. Masa pertama kali gugur saya masih boleh terima tetapi bila masuk dua kali gugur saya jadi kecewa dan sedih.


JOHAN memiliki alasan tersendiri kenapa dia enggan bercakap banyak tentang kontroversi yang melanda dirinya dan Ogy.


"Sudah tentu saya sangat sedih sebab memang impian saya ingin memiliki anak yang ramai seperti adik beradik saya," kata Johan yang memiliki 12 orang adik-beradik.

Menurut Johan, selepas pulang daripada melakukan aktiviti di gimnasium, Ozlynn mengalami pendarahan yang banyak dan daripada situ baru dia mendapat tahu isterinya hamil dan mengalami keguguran.

Memang dia dan Ozlynn tidak pernah merancang untuk menimang cahaya mata.

Namun, Johan percaya segala yang berlaku ada hikmat di sebaliknya. Baginya, mungkin belum rezeki dia dan Ozlynn menimang cahaya mata selepas memperoleh anak pertama, Ahmad Sodiq Hainana, 2. Apa yang penting buat masa sekarang kata pemenang tempat kedua Maharaja Lawak itu adalah sabar dan berusaha untuk memperoleh cahaya mata lagi.

"Anak adalah harta yang paling berharga. Namun, saya percaya belum ada rezeki untuk kami tambah cahaya mata," katanya ketika ditemui selepas majlis pelancaran drama Astro Ceria saluran 611 terkini, Elly dan Epit.

Di sebalik kekecewaan Johan, tawaran dalam bidang seni datang mencurah bak air di daun keladi.

Terbaharu, pelawak dari Ampang, Selangor itu bakal menyiapkan diri untuk dua filem arahan Mamat Khalid dengan Syamsul Yusof.

Bercerita tentang filem Syamsul Yusof bertajuk KL Tak Gangster itu, ia akan memulakan penggambaran pada bulan Februari tahun depan.

"Dalam cerita ini saya dengan Shaheizy Sam akan berlakon bersama. Cerita dia lebih kepada cerita aksi, komedi manakala untuk filem Mamat Khalid juga akan menjalani penggambaran pada awal tahun depan. Tajuk filem itu belum diberitahu lagi tetapi saya sudah setuju untuk terima tawaran tersebut," kata Johan lagi.

Bukan itu sahaja, Johan juga terlibat sebagai penyampai radio Era untuk segmen hujung minggu Era setiap hari Sabtu dari pukul 7 pagi hingga 11 pagi. Malah, selepas habis drama Elly dan Epit, Johan juga mempunyai komitmen lain iaitu Edisi Khas musim baharu dan Superlawak.

Tidak tamak

Melihat kepada jadualnya yang padat, timbul pertanyaan adakah dia tamak menerima semua tawaran di depan mata? Bagaimana dia membahagikan masa bersama keluarga?

Bagi Johan, tiada istilah tamak apabila dia menerima tawaran-tawaran tersebut. Masa bersama keluarga tetap ada dan kerja yang diambil bukan datang dalam masa yang sama.

"Bukan saya tamak menerima semua tawaran yang datang. Saya tak ambil job serentak. Saya juga memilih setiap tawaran yang dapat sama ada ia sesuai dengan masa yang saya ada. Jika saya tidak dapat buat saya tidak terima.

"Saya paling suka menghabiskan masa lapang dengan keluarga. Memang masa saya agak terhad. Tidur pukul 10 malam dan bangun pada pukul 4 pagi tapi saya tetap akan luangkan masa bersama keluarga," katanya.

Johan juga tidak memperuntukkan berapa banyak kerja yang perlu dilakukan dalam masa sebulan atau setahun. Paling penting, baginya, adalah kualiti sesuatu kerja yang dilakukannya.

Mengulas mengenai wataknya di dalam drama Elly dan Epit, kata Johan, dia menerima drama itu kerana pihak produksi dapat mengikut jadualnya. Dia juga tidak mahu menghampakan pihak produksi dan juga watak yang diterimanya.

"Saya terima cerita ini sebab masa penggambaran tidak bertindih dengan jadual kerja saya. Lagipun, saya suka berlakon dengan kanak-kanak. Ia mendisiplinkan saya untuk berlakon mengikut skrip.

"Kanak-kanak ini berlakon mengikut skrip. Jika saya cakap

Full content generated by Get Full RSS.

Irfan disangka Michael Jackson

Posted:

Irfan disangka Michael Jackson

Irfan disangka Michael Jackson

Oleh NOOR ASHREEN ISMAIL


ADA peminat menyangka vokal Irfan serupa vokal mendiang Michael Jackson.


IRFAN MAKKI bukanlah nama baharu dalam industri muzik kerana jika anda peminat fanatik Maher Zain, pastinya anda mengenali Irfan Makki. Ini kerana, selain merupakan rakan seangkatan Maher Zain dan Mesut Kertis yang bernaung di bawah Awakening Records, Irfan juga pernah tampil bersama rakannya itu di Maher Zain - Live In Concert di Stadium Malawati, Shah Alam, Selangor pada bulan Februari lalu.

Baru-baru ini, Irfan Makki yang lebih mesra disapa Irfan, hadir ke Malaysia bagi mempromosikan album solo sulungnya yang berjudul I Believe. Irfan yang berada di Malaysia selama dua minggu telah pun menjalankan promosi album bersama media elektronik tempatan.

"Saya terharu dengan penerimaan peminat terhadap saya. Di sini saya ingin mengucapkan terima kasih kepada Inteam Records kerana membawa saya ke sini dan juga Warner Music Malaysia kerana bantuan dalam pengedaran album.

"Sebelum ini kami tidak membuat apa-apa promosi namun Alhamdulillah penjualan album sangat memberangsangkan dan terima kasih saya ucapkan kepada peminat di Malaysia kerana menyokong karier saya," ujar Irfan mengenai album I Believe yang telah terjual sebanyak 10, 000 unit hanya dalam tempoh tiga bulan.

Sebanyak 13 buah lagu yang dimuatkan di dalam album ini di mana kebanyakannya lagu berbahasa Inggeris, beberapa lagu di dalam bahasa Urdu dan sebuah lagu yang terselit sedikit lirik bahasa Melayu.

Semasa ditemui pada sidang akhbar di Hotel Quality, Kuala Lumpur, pemilik nama penuh Muhammad Murtaza Makki itu tidak putus-putus meluahkan rasa kesyukuran dan terujanya kerana diterima peminat di sini.


IRFAN menurunkan tanda tangan pada albumnya, I Believe.


Namun, ada pengalaman menarik yang pernah dilalui lelaki kelahiran Pakistan berusia 36 tahun yang menetap di Kanada ini. Katanya, pernah ada pendengar yang tersalah sangka bahawa vokalnya milik mendiang Raja Pop dunia, Michael Jackson (MJ).

"Ada sesetengah orang yang mendengar lagu Irfan dan mereka menyangka ia nyanyian mendiang Michael Jackson. Saya memang meminati MJ dan saya sering menyanyikan lagu-lagunya. Mungkin nada suara yang agak sama dan stail yang sedikit serupa menyebabkan mereka berkata demikian dan sebenarnya saya ambil ia sebagai satu pujian pada mereka yang mengatakan saya kedengaran seperti MJ.

"Alhamdulillah, ini semua kurniaan dari Allah dan saya mensyukuri apa yang diberikan-Nya kepada saya. Pernah saya mendapat jemputan untuk menyanyikan lagu-lagu MJ namun saya terpaksa menolak kerana jadual yang sibuk," tuturnya sopan yang juga menceritakan albumnya mengambil masa selama dua tahun untuk disiapkan kerana mahukan yang terbaik kepada peminat.

Selain itu, ketika ditebak persoalan adakah disebabkan kejayaan rakannya, Maher Zain, membuatkan dia memasuki pasaran muzik Malaysia, dengan jujur Irfan mengakui ia merupakan salah satu faktor yang menyebabkan dia mengambil keputusan itu.

"Sejujurnya, memang itu sedikit sebanyak mempengaruhi keputusan saya untuk melancarkan album di sini. Maher datang ke sini, dan Alhamdulillah, dia menemui kejayaan dan diminati serta disayangi oleh peminat di sini.

"Insya- Allah saya juga datang ke sini dan ingin menemui kejayaan seperti itu dan berharap album ini juga akan diterima oleh peminat muzik nasyid di sini. Malaysia dilihat sangat menghormati muzik dan artis seperti kami," jelasnya lagi yang memberitahu mempunyai perancangan untuk mengadakan konsert sulungnya pula dalam tempoh setahun setengah lagi.

Album I Believe boleh didapati di kedai-kedai buku dan CD pada harga RM27.90 dan layari laman www.inteammobile.com untuk maklumat lanjut serta pembelian album.

Full content generated by Get Full RSS.

Lee Seung Gi kesepian

Posted:

Lee Seung Gi kesepian

Lee Seung Gi kesepian


SEUNG GI mengakui hidupnya begitu sunyi tanpa kehadiran wanita istimewa di sisinya.


AKTOR, pengacara dan penyanyi popular Korea, Lee Seung Gi yang baru sahaja muncul dengan album terbaharu berjudul Tonight melakukan kejutan dengan muncul di jalanan sekitar kawasan Myungdong.

Selebriti serba boleh itu berada di kawasan tersebut kerana temu ramah untuk program SBS TV, Midnight TV Entertainment.

Peminat yang terserempak dengannya tidak dapat menahan perasaan gembira mereka dan Seung Gi membalasnya dengan menyanyi secara langsung di hadapan mereka.

Ketika sesi temuramah, Seung Gi mengakui yang dia kini kesepian. Dia juga mendedahkan ciri-ciri wanita idamannya dan juga pengalamannya dalam perhubungan yang lepas.

Apabila ditanya, apakah perkara pertama yang diperhatikan apabila bertemu dengan wanita, jawabnya adalah wajah.

"Hidup tanpa wanita memang sunyi tetapi saya mempunyai kerjaya yang sibuk. Sesekali duduk berseorangan perasaan sunyi itu datang," katanya.

Full content generated by Get Full RSS.
Kredit: www.kosmo.com.my
 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved