Isnin, 18 November 2013

Kosmo Online - Rencana Utama

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Rencana Utama


Rakam sendiri video berita

Posted:

Rakam sendiri video berita

Rakam sendiri video berita

KETUA Koresponden Antarabangsa dari Cabel News Network (CNN), Christiane Amanpour pernah berkata, wartawan yang luar biasa adalah mereka yang sanggup merisikokan nyawa sendiri demi menyampaikan berita yang luar biasa.

Beliau menyampaikan ucapan penuh emosi tersebut pada majlis Anugerah Kewartawanan Satria Antarabangsa 2012 yang berlangsung awal tahun ini.

Katanya, wartawan bukan sekadar keluar mencari dan menulis berita tetapi usaha mereka seharusnya mampu mengajar masyarakat tentang sistem pemerintahan, nilai-nilai kemanusiaan dan mendidik masyarakat menjadi bangsa yang kuat.

Kepada koresponden TV3 di England, Haliza Hashim Doyle, pengalaman selama dua dekad berkhidmat di England banyak mendedahkannya tentang pengalaman baharu. Meskipun tanpa berlatar belakang dalam dunia kewartawanan, ibu kepada dua anak yang mesra dengan panggilan Haliza itu membenarkan kata pepatah, hendak seribu daya, tidak hendak seribu dalih.

Mengimbas pembabitan awalnya, figura dunia penyiaran itu bertugas di England sejak tahun 1993 selepas tiga tahun berkhidmat sebagai wartawan di TV3. Beliau mengambil keputusan untuk berhijrah ke England kerana sudah lama berhajat untuk bekerja di sana. Haliza memberanikan diri bertanya kepada pihak pengurusan sama ada berminat untuk menjadikannya koresponden di England.

"Saya sedar bahawa saya tidak banyak pengalaman bekerja, tetapi saya tetap beranikan diri bertanya adakah bos mahu saya jadi koresponden di England?" cerita Haliza.

Takdir menyebelahinya apabila majikan Haliza bersetuju dengan cadangan tersebut. Berhijrah ke luar negara dan menjadi koresponden bermakna Haliza perlu menguruskan segala-galanya sendiri.


HALIZA bersama anak perempuannya, Emma Suraya Doyle, 18 (kiri), suaminya, Jonathan Doyle dan anak lelakinya, Edward Iskandar, 15 pada sambutan hari raya lalu di Kemensah, Kuala Lumpur.


Beliau bekerjasama dengan jurukamera agensi berita antarabangsa Reuters untuk menghasilkan visual yang dikehendaki. Hari ini, pengalaman yang diperoleh selama dua dekad membolehkan Haliza merakam visual, menulis dan menyunting berita tersebut tanpa bantuan sesiapa.

Pihak syarikat akan membayar gaji mengikut berita yang dihasilkan. Bagi melancarkan urusan pekerjaannya, Haliza akan bertanya kepada pihak syarikat sama ada dia perlu atau tidak membuat liputan satu-satu tugasan di London.

Kebanyakan liputan yang dibuat adalah hal-hal yang berkaitan dengan Malaysia seperti lawatan rasmi kerajaan Malaysia, persidangan yang diwakili negara, isu semasa melibatkan Malaysia dan keputusan pilihan raya yang diperoleh melalui undi pos di England.

Sumbang berita

"Saya perlu tanya pejabat di Kuala Lumpur sebelum buat liputan supaya tidak membazir masa dan tenaga. Kadang-kadang isu yang kita nak buat itu sudah disiarkan.

"Kalau menteri datang untuk lawatan rasmi ke England, saya perlu tahu jadualnya secara terperinci untuk mendapatkan nilai berita yang sesuai disiarkan," jelas Haliza yang dilahirkan di Kampung Pandan, Kuala Lumpur dan dibesarkan di Rawang, Selangor.

Selepas tamat Sijil Pelajaran Malaysia, Haliza meneruskan pengajian Diploma Perniagaan di Institut Teknologi Mara dan seterusnya melanjutkan pelajaran ke Universiti Cardiff di Wales, England dalam jurusan Ijazah Sarjana Muda Ekonomi. Menurut Haliza, dia tidak pernah bercita-cita menjadi wartawan tetapi jatuh cinta dengan kerjaya tersebut selepas menyumbangkan artikel untuk akhbar pelajar di Universiti Cardiff.

Semasa mengikuti pengajian ekonomi di sana, beliau memilih beberapa subjek elektif seperti media, kaji jenayah dan undang-undang jenayah.

Sebaik menamatkan pengajian, Haliza mencuba nasib untuk menjadi wartawan di TV3. Ketika itu, terdapat beratus calon temu duga lain yang hadir dan hanya 14 daripada mereka berjaya diserap untuk berkhidmat di TV3.


ISTERI Perdana Menteri Malaysia, Datin Seri Rosmah Mansor ditemu bual Haliza sewaktu beliau melakukan lawatan ke sekolah di Islington, London.


"Saya ingat lagi sewaktu ditemu duga, panel penemuduga bertanya tentang politik di England dan hal berkaitan Perang Teluk. Kebetulan saya baru pulang dari sana, dapatlah saya jawab soalan tersebut, agaknya sebab itu saya diterima," kata Haliza sambil berseloroh.

Sepanjang berkhidmat menjadi koresponden, Haliza melibatkan diri dalam pelbagai bentuk persatuan untuk membina rangkaian dan kenalan baik dengan semua golongan masyarakat.

Jika terpaksa membuat liputan di Eropah pula, beliau akan menggunakan perkhidmatan agensi tempatan di sana. Kadang-kadang, Haliza tanpa segan silu mendekati pengamal media tempatan yang dikenalinya.

Kebanyakan wartawan di England mampu melakukan pelbagai tugas seperti membuat liputan mengenai fesyen, politik dan perniagaan. Haliza mengakui bahawa tidak semua perkara diketahuinya, jadi beliau akan menghubungi kenalan yang boleh membantunya mendalami isu berkenaan.

Ketika ditanya mengenai pengalaman manisnya sepanjang bergelar wartawan penyiaran, Haliza merupakan seorang yang mudah gembira dengan tugasannya.

Baginya, kenangan manis adalah apabila beliau dapat menemu bual orang yang sukar ditemui.

"Saya ingat lagi yang saya bekerja pada hari raya pertama Aidilfitri semasa tahun pertama berkhidmat di TV3 (tahun 1991). Saya kena buat liputan pada sebelah pagi di rumah terbuka Perdana Menteri iaitu Tun Dr. Mahathir Mohamad dan pada petang tersebut hujan turun lebat, terpaksalah saya bergegas buat liputan dalam air.

"Wartawan hari ini tak boleh bagi alasan tidak buat rujukan sebelum keluar tugasan kerana semuanya boleh dicapai melalui internet. Pada hari anda hilang minat dalam dunia ini, baik berhenti sahaja kerana ia sudah tidak membawa manfaat lagi," pesannya kepada wartawan baharu menceburkan diri dalam dunia tersebut.

Sepenuh hati

Haliza tidak lokek berkongsi pengalaman kepada golongan pelapis. Wartawan perlu melakukan pelbagai tugas walaupun dicampak ke agensi surat khabar, penerbitan majalah mahupun televisyen.

Pada pandangan beliau, rata-rata wartawan baharu sekadar bekerja dan pulang ke rumah usai menyiapkan tugasan. Namun, tidak ramai yang melaksanakan tugas mereka sepenuh hati.


UNIK. Pondok telefon awam dijadikan perpustakaan mini di Little Hadham, Hertfordshire di England.


Menurut Haliza, wartawan generasi terdahulu perlu banyak berusaha kerana tiada kemudahan seperti internet. Hari ini, semuanya di hujung jari dan hanya sedikit usaha diperlukan untuk berjaya.

Haliza sempat berkongsi kisah sahabat baiknya yang berjaya menjadi wartawan walaupun tanpa latar belakang dalam bidang komunikasi massa.

"Sahabat saya adalah seorang guru tapi berjaya diserap menjadi wartawan di TV3. Dia lebih berjaya disebabkan kerja kerasnya.

"Dia merupakan individu yang menubuhkan stesen TV AlHijrah dan sampai sekarang saya dan kawan-kawan lain panggil beliau dengan gelaran cikgu," ujarnya yang pulang ke Malaysia selama sebulan setiap kali sambutan Hari Raya Aidilfitri. Cabaran lain yang biasa dihadapinya ialah ketinggalan berita dan Haliza tidak akan senang duduk selagi hasil kerjanya tidak disiarkan.

Menurut Haliza, kedua-dua ibu bapanya menggalakkan anak-anak untuk menguasai bahasa Inggeris kerana menyedari kepentingan bahasa tersebut yang digunakan secara global.

Galakan tersebut menjadi pendorong kepada Haliza untuk meneruskan pengajian di negara penutur asli bahasa itu. Pada masa sama, hidup terasing dari Malaysia tidak langsung menghilangkan kefasihan beliau bertutur dalam bahasa Melayu.

Kesederhanaan hidup bintang snuker Pakistan

Posted:

Kesederhanaan hidup bintang snuker Pakistan

Kesederhanaan hidup bintang snuker Pakistan


ASIF merupakan warga Pakistan kedua yang memegang gelaran dunia selepas Mohammed Yousuf.


BINTANG sukan yang meningkat naik sering memberitahu, kejayaan tidak akan mengubah diri mereka. Adaptasi prinsip itu jarang disempurnakan kelompok tersebut tetapi satu-satunya juara snuker amatur dunia dari Pakistan, Mohammad Asif membuktikan dia setia pada kehidupan asalnya.

Kepulangan lelaki berusia 31 tahun itu selepas menjuarai kejohanan dunia tahun lalu diraikan bagai wira. Kisahnya dicanang pihak media, malah ahli-ahli politik Pakistan turut berbangga atas kejayaan Asif.

Namun status itu tidak mengubah cara hidup Asif. Dia selesa untuk terus menetap di rumah kecil yang terletak di Faisalabad, sebuah bandar perindustrian dalam wilayah Punjab. Malah, latihan snukernya tetap dijalankan di kelab bawah tanah yang terperuk lokasinya.

Asif mendedahkan bahawa dia tidak menerima ganjaran bernilai PKR100,000 (RM2,967) yang dijanjikan oleh pihak pemerintah kepadanya. Bagaimanapun, dia tidak kecewa atau menuntut bonus tersebut. Kejayaan tersebut telah menjadikannya seorang bintang di bandar yang pernah dikenali dengan gelaran Manchester of Pakistan itu dan penghargaan sebegitu sudah amat besar baginya.

"Ke mana pun saya pergi, saya berterima kasih kepada Tuhan kerana ramai orang menyayangi, mengambil berat dan berdoa untuk saya.

"Kini semua orang di bandar ini mengenali saya dan ia memberikan kepuasan yang amat indah," kongsinya.


MESKIPUN bergelar juara snuker dunia, Asif merupakan seorang lelaki yang pemalu.


Kenderaan

Perubahan terbesar dalam hidup Asif dapat dilihat pada kenderaannya. Dulu dia hanya menunggang motosikal tua tetapi kini dia memandu Toyota Corolla hitam lengkap tertera ayat M. Asif -- World Champion pada plat keretanya. Ia merupakan hadiah pemberian individu terkaya di Pakistan yang juga taikun hartanah, Malik Riaz.

Asif merupakan warga Pakistan kedua yang memegang gelaran dunia selepas Mohammed Yousuf yang memenangi kejuaraan yang sama hampir dua dekad lalu. Bagaimanapun karier Yousuf terkubur sebelum sempat menyinar.

Kekurangan dana yang dialami Persekutuan Biliard dan Snuker Pakistan (PBSF) memaksa mereka melupakan hasrat untuk menghantar pemain negara itu ke kejohanan tahun lalu di Bulgaria. Namun, sumbangan peribadi daripada beberapa pihak berjaya menerbangkan Asif ke kejohanan itu.

Lelaki pemalu dan kaya budi bahasa itu memastikan jasa pihak yang membiayai penyertaannya pada tahun lalu tidak sia-sia. Bagaikan kisah dongeng, Asif berjaya menewaskan pemain England, Gary Wilson dengan mata 10-8 pada pusingan akhir.

Kini dia bercadang untuk menyamakan pencapaian seperti rakan saingan bagi kategori profesional, Ronnie O'Sullivan yang berjaya mempertahankan gelaran juara dunia pada bulan Mei lalu selepas memenanginya pada tahun 2012.

"Saya telah bersedia untuk mempertahankan kejuaraan dan yakin untuk menang," ujar Asif yang bakal beraksi pada kejohanan yang akan diadakan di Latvia bermula 27 November ini.

Lelaki itu juga membantu Pakistan memenangi kejohanan berpasukan dunia pada bulan lalu di Ireland dan menyatakan pengalaman tersebut mengajarnya erti ketahanan mental.

"Kemenangan baru-baru ini telah menyuntik semangat dan mematangkan corak permainan saya. Saya belajar cara-cara menangani tekanan yang merupakan kunci utama dalam snuker," kongsinya.

Perjalanan hidupnya berjalan sempurna, perancangan Asif untuk bergelar pemain profesional menjelang tahun depan bakal terlaksana. Impiannya itu dicapai hasil kontrak tajaan bernilai PKR20,000 (RM593) daripada usahawan negara itu, Nadeem Omar.


ASIF tidak kekok berjalan bersendirian di sekitar tempat kediamannya di Faisalabad.


Sandang gelaran

Nama-nama ulung seperti Jimmy White, James Wattana dan Ken Doherty semuanya tersenarai sebagai bekas juara amatur. Setakat ini, hanya pemain Ireland, Doherty, yang pernah menyandang kedua-dua gelaran juara amatur dan profesional.

Biarpun sedang menikmati populariti luar biasa pada peringkat amatur di sekitar Pakistan, bintang snuker itu masih bergelut untuk menerima tajaan dan pendedahan di negara yang obses terhadap sukan kriket.

Bintang-bintang kriket negara itu hidup serba mewah, menerima bayaran tinggi dan kontrak tajaan untuk pelbagai syarikat dan jenama daripada bank sehingga produk penjagaan peribadi, sementara snuker pula terus dianaktirikan. Namun, usaha pemain-pemain amatur menaikkan sukan itu harus diberi pujian.

Bagi Asif, tidak wujud sebarang perbandingan antara kriket dan snuker.

"Snuker merupakan permainan yang baik. Secara teknikal, ia memberikan keseronokan yang tidak terkira. Anda perlu menewaskan musuh berseorangan tetapi di dalam kriket anda perlu bergantung sepenuhnya kepada ahli pasukan," katanya yang menyatakan bahawa sukan itu juga mempunyai sejarah yang gemilang di Pakistan. - AFP

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Komuniti Kita

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Komuniti Kita


Karnival rakyat tarik 1,500 pengunjung

Posted:

Karnival rakyat tarik 1,500 pengunjung

Karnival rakyat tarik 1,500 pengunjung

ORANG ramai menyaksikan pertandingan melukis sempena Karnival Socialcare anjuran KPWKM di PPR Lembah Subang, Selangor baru-baru ini.


SERONOK. Kira-kira 1,500 penduduk di kawasan sekitar Petaling Jaya, Selangor menghadiri Karnival Socialcare anjuran Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat (KPWKM) di Padang Blok Program Perumahan Rakyat (PPR) Lembah Subang baru-baru ini.

Pelbagai aktiviti dianjurkan sepanjang karnival yang bermula dari pukul 7.30 pagi hingga 2 petang itu antaranya senamrobik, pemeriksaan kesihatan percuma dan gerai makanan serta minuman.

Timbalan Ketua Setiausaha (Strategik) KPWKM, Datuk Harjeet Singh Hardev Singh berkata, semua pihak yang bekerjasama menjayakan karnival tersebut diharapkan dapat meneruskan sumbangan masing-masing pada masa akan datang.

"Sumbangan yang diterima ini membuatkan kami lebih bersemangat untuk menjayakan karnival ini pada masa akan datang," katanya.

Hadir sama ialah Ketua Pengarah Jabatan Pembangunan Wanita, Datin Munirah Abdullah Bajanuddin dan Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) kawasan Kota Damansara, Halimaton Saadiah Bohan.

Guru sekolah Thailand belajar kaedah kuasai bahasa Melayu

Posted:

Guru sekolah Thailand belajar kaedah kuasai bahasa Melayu

Guru sekolah Thailand belajar kaedah kuasai bahasa Melayu


JACKRID (depan, enam dari kanan) bersama 140 guru dari selatan Thailand yang mengikuti kursus Pengajaran Bahasa Melayu di Kota Bharu, Kelantan baru-baru ini.


KUNJUNGAN. Seramai 140 orang guru dari 118 buah sekolah rendah di Narathiwat, Thailand mendapat pendedahan kaedah mengajar bahasa Melayu sempena lawatan mereka ke Kelantan baru-baru ini.

Dalam program sempena Lawatan Penanda Aras dan Bicara Bahasa Melayu itu, mereka berpeluang mempelajari kaedah pengajaran bahasa tersebut di Institut Pendidikan Guru (IPG) Kampus Kota Bharu selama dua hari.

Guru Agama Sekolah Ban Tasik, Selatan Thai, Suhaimi Mustapha, 31, menyifatkan kursus pendek itu memberi pengalaman baharu dan akan diajar kepada murid-murid di sekolahnya.

Turut hadir Konsul Thai di Kota Bharu, Jackrid Kanjanasoon dan Ketua Unit Khidmat Pengurusan IPG Kampus Kota Bharu, Mohd. Adnin Awang.

Hari keluarga MID Sabah meriah

Posted:

Hari keluarga MID Sabah meriah

Hari keluarga MID Sabah meriah


SEBAHAGIAN daripada 100 kakitangan MID cawangan Sabah bergambar kenangan pada hari keluarga yang diadakan di Pulau Manukan baru-baru ini.


MERIAH. Seramai 100 orang kakitangan Kementerian Pembangunan Perindustrian (MID) negeri Sabah menyertai hari keluarga peringkat kementerian tersebut baru-baru ini.

Program tahunan yang diadakan di Pulau Manukan, Kota Kinabalu itu dipenuhi dengan pelbagai acara menarik seperti meniup tepung, isi air dalam botol, tarik tali dan meniup belon.

Ia telah diadakan dalam suasana cukup meriah dengan semangat kekeluargaan yang dapat memperkukuhkan lagi hubungan silaturahim dalam kalangan kakitangan dan keluarga MID.

Majlis perasmian disempurnakan oleh Setiausaha Tetap MID, Datuk Hashim Paijan. Turut hadir Timbalan Setiausahanya, Irene Joibi.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Negara

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Negara


80 pelajar Malaysia di AS selamat

Posted:

80 pelajar Malaysia di AS selamat

80 pelajar Malaysia di AS selamat

Oleh SYED AZLAN SAYID HIZAR
azlan.hizar@kosmo.com.my

PELAJAR Malaysia terpaksa bergelap selepas bekalan elektrik terputus di perpustakaan bawah tanah, Universiti Purdue, Indiana, AS kelmarin.


KUALA LUMPUR - Kira-kira 80 orang pelajar Malaysia di Universiti Purdue, Indiana berada dalam keadaan selamat selepas kejadian puting beliung melanda kawasan tengah Amerika Syarikat (AS) kelmarin.

Menurut seorang pelajar, Nik Nur Elanie Nik Nor Zainal Abidin, 22, keadaan di sekitar kampus universiti itu sudah beransur pulih, namun masih terdapat beberapa kawasan masih lagi terputus bekalan elektrik.

"Alhamdulillah, keadaan di sini sudah bertambah baik dan bekalan elektrik di kampus universiti sudah disambung semula setelah bekalan terputus lebih kurang pukul 2.30 petang (waktu AS).

"Ketiadaan bekalan elektrik selepas kejadian itu menyebabkan para pelajar terpaksa bergelap dan melakukan aktiviti berbekalkan cahaya lilin sahaja," katanya ketika dihubungi Kosmo! di Universiti Purdue, Indiana semalam.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Tun Mahathir dirawat di IJN akibat jangkitan dada

Posted:

Tun Mahathir dirawat di IJN akibat jangkitan dada

Tun Mahathir dirawat di IJN akibat jangkitan dada

KUALA LUMPUR - Bekas Perdana Menteri, Tun Dr. Mahathir Mohamad dimasukkan ke Institut Jantung Negara (IJN) di sini akibat jangkitan dada semalam.

Menurut kenyataan daripada pejabat beliau, Dr. Mahathir telah disahkan mempunyai jangkitan dada dan kini sedang menjalani rawatan serta fisioterapi.

"Pasukan perubatan sedang memantau keadaan beliau dan berpuas hati dengan kemajuannya," menurut kenyataan itu.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Jam RM1.9 juta jadi daya tarikan

Posted:

Jam RM1.9 juta jadi daya tarikan

Jam RM1.9 juta jadi daya tarikan


Pusat beli-belah terkenal Starhill Gallery di Bukit Bintang, Kuala Lumpur.


KUALA LUMPUR - Seutas jam tangan jenama Maitres du Temps berharga RM1.9 juta dijangka menjadi daya tarikan pada pameran jam tangan dan barang kemas mewah bertemakan A Journey Through Time bermula Jumaat ini.

Pameran jam dan barangan kemas mewah selama lapan hari itu akan diadakan di pusat beli-belah terkenal Starhill Gallery di Bukit Bintang di sini.

Pengarah Urusan YTL Corporation Berhad, Tan Sri Francis Yeoh berkata, pameran tersebut tidak tertumpu kepada kecantikan dan keanggunan reka bentuk semata-mata malah menampilkan kelainan pertukangan dan kesenian ciptaan jam tangan yang dipamer.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Sukan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Sukan


Wajib menang ke atas Qatar

Posted:

Wajib menang ke atas Qatar

Wajib menang ke atas Qatar

Oleh MEGAT LUTFI MEGAT RAHIM dan
MUHAMMAD ZUHAILY BADLISHAH
sukan@kosmo.com.my

RAJAGOBAL (kanan) bersalaman dengan rakan sejawatnya dari Qatar, Fahad Al-Thani selepas sidang akhbar menjelang aksi kelayakan Piala Asia 2015 di Wisma FAM, Kelana Jaya, Selangor petang semalam.


"CORAK bertahan tidak akan menjamin kemenangan."

Demikian tegas jurulatih Harimau Malaya, Datuk K. Rajagobal menjelang perlawanan kelayakan Piala Asia 2015 peringkat Kumpulan D menentang Qatar di Stadium Shah Alam malam ini.

Kenyataan tersebut menimbulkan pelbagai persoalan kerana dalam setiap perlawanan bola sepak, seseorang jurulatih itu memang sudah mengetahui apa akibatnya jika mempamerkan corak bertahan.

Ia sebenarnya perkara asas dalam sukan dan rupa-rupanya Rajagobal menyedari hakikat tersebut.

Maka, tidak hairan mengapa skuad negara sering mengalami kekalahan dalam setiap perlawanan yang mereka harungi kerana berdasarkan kenyataan tersebut, taktik yang mereka gunakan adalah beraksi dengan corak bertahan.

Apa pun strategi yang bakal digunakan oleh Rajagobal pada perlawanan malam ini, mereka wajib menang jika berhasrat untuk mengubah nasib mereka pada kempen kelayakan Piala Asia 2015 ini.

Semalam, Rajagobal menjelaskan bahawa dia menyedari corak bertahan tidak akan menjamin kemenangan seperti mana yang berlaku ketika mereka tewas 0-1 kepada Bahrain, Jumaat lalu.

Jika sedar akibatnya, maka perubahan perlu dilakukan agar tiga mata mampu diraih pada aksi menentang Qatar malam ini.

Menurut Rajagobal, kemenangan ke atas Qatar di Stadium Shah Alam malam ini mungkin menghidupkan peluang mereka untuk layak ke pusingan akhir di Australia nanti.

Justeru, bekas jurulatih Selangor itu tidak rela berputih mata di gelanggang sendiri dan dia mahukan anak-anak buahnya berjuang ke tahap maksimum untuk meraih kemenangan.

"Saya tidak fikir bahawa kita memiliki kelebihan beraksi di laman sendiri memandangkan Qatar tidak pernah bermain di sini.

"Pada pendapat saya, terdapat banyak perbezaan di antara kedua-dua pasukan dan masing-masing memiliki kelebihan tersendiri.

"Kemungkinan saya akan melakukan pertukaran dalam kesebelasan utama selepas kembali mendapat khidmat Mohd. Fadhli Shas meskipun pemain pertahanan itu masih belum cergas sepenuhnya.

"Saya harus optimis dan berharap para pemain menggunakan peluang sebaik mungkin pada perlawanan malam esok (malam ini)," katanya pada sidang akhbar di Wisma FAM, Kelana Jaya semalam.

Tambah Rajagobal, beliau turut memberikan amaran kepada barisan pemainnya agar berwaspada dengan kelibat pemain Qatar, Sebastian Soria yang sering kali mencuri tumpuan dengan prestasi cemerlang sepanjang kempen kelayakan Piala Asia 2015.

Soria, pemain kelahiran Uruguay merupakan sandaran utama Qatar untuk memusnahkan gawang Harimau Malaya.

"Soria adalah pemain yang cukup merbahaya tetapi kami tidak boleh terlalu memberikan fokus terhadap satu pemain, sebaliknya kepada seluruh pasukan Qatar.

"Harapan kami adalah mahu mempamerkan aksi lebih baik berbanding Qatar dalam usaha mengutip kemenangan penting," katanya.

'Saya tak sebut nama sesiapa'

Posted:

'Saya tak sebut nama sesiapa'

'Saya tak sebut nama sesiapa'

Oleh NAN HIDAYAT NAN AZMIE
hidayat.azmie@kosmo.com.my

"SAYA tak sebut pun nama sesiapa, jadi mengapa dia (Mohd. Safee Sali) terasa?"

Demikian soal Ketua Pengarah Majlis Sukan Negara (MSN), Datuk Seri Zolkples Embong selepas dibidas penyerang sensasi negara itu ekoran kenyataannya ketika mengulas kekalahan Harimau Malaya pada aksi kelayakan Piala Asia 2015 di bumi Bahrain, Jumaat lalu.

Zolkples berkata, beliau hanya memberikan pandangan terhadap prestasi keseluruhan pasukan dan bukannya menyalahkan mana-mana pemain secara individu sebagai punca kekalahan itu.

"Wartawan tanya, saya kena jawablah. Kesemua akhbar juga menulis cerita yang sama.

"Saya bercakap berdasarkan fakta. Kita berdepan lawan yang kuat seperti Bahrain di gelanggang lawan, jadi sudah tentu ia sudah diduga jika tewas. Kalau menang lainlah cerita.

"Saya turut menjelaskan bahawa faktor nasib tidak menyebelahi pasukan negara dan nampak ada perkembangan positif ketika berdepan Bahrain tempoh hari.

"Selain itu, saya juga tidak masuk campur mengenai KPI (Penunjuk Prestasi Utama) Datuk K. Rajagobal untuk layak ke Piala Asia, sebaliknya menyerahkan perkara itu kepada FAM (Persatuan Bola Sepak Malaysia) untuk mengambil sebarang tindakan lanjut.

"Jadi, dia (Safee) tidak perlu melatah yang bukan-bukan termasuk mencabar saya untuk bermain bola sepak dan sebagainya, apa semua ini?," katanya kepada Kosmo! semalam.

Terdahulu, Safee kembali membidas kenyataan Zolkples dan menyifatkan kecaman terhadap Harimau Malaya satu perbuatan yang tidak adil gara-gara seringkali tidak mendapat sokongan moral daripada kesemua pihak.

Ia rentetan daripada reaksi Zolkples kepada media sejurus selepas Harimau Malaya tumpas 0-1 kepada Bahrain dalam aksi Kumpulan D, kempen kelayakan Piala Asia 2015 di Stadium Nasional, Manama Jumaat lalu lalu.

Mengulas lanjut, Zolkples bagaimanapun enggan memanjangkan isu tersebut termasuk berdepan Safee bagi menjelaskan perkara itu.

"Tak perlu jumpa (Safee), saya tidak mahu memanjangkan perkara ini."

Harimau Malaya yang sekadar mengutip empat mata selepas empat perlawanan bakal berdepan Qatar di Stadium Shah Alam malam ini.

Hanya kemenangan yang mampu menghidupkan semula sisa-sisa peluang skuad kendalian Rajagobal layak secara automatik ke Australia kelak.

Rekod pertemuan kedua-dua pasukan juga dilihat tidak menyebelahi Harimau Malaya apabila tumpas 0-2 kepada Qatar dalam aksi pembuka tirai kumpulan di Stadium Jassim Hamad, Doha pada 6 Februari lalu.

Peluang kita masih ada - Safiq

Posted:

Peluang kita masih ada - Safiq

Peluang kita masih ada - Safiq

Oleh MEGAT LUTFI MEGAT RAHIM dan
MUHAMMAD ZUHAILY BADLISHAH
sukan@kosmo.com.my


SAFEE (dua dari kanan) tetap giat menjalani latihan bersama rakan sepasukan di Stadium Shah Alam semalam menjelang pertemuan dengan Qatar untuk kelayakan Piala Asia 2015 hari ini. Walaupun dikritik, semangat mereka tidak pernah luntur.


KAPTEN Harimau Malaya, Safiq Rahim masih percaya pasukannya berpeluang untuk melayakkan diri ke pusingan akhir Piala Asia 2015 dengan syarat mereka mampu mengatasi Qatar pada menjelang aksi kelayakan peringkat Kumpulan D di Stadium Shah Alam, malam ini.

Selepas mengharungi empat perlawanan, skuad negara sekadar mengutip empat mata selepas tewas 0-2 kepada Qatar pada aksi pertama, menang 2-1 ke atas Yemen 2-1 dan seri 1-1 dengan Bahrain, namun tewas 0-1 pada aksi kedua Jumaat lalu kepada Bahrain selaku peneraju Kumpulan D.

Kini, bintang Johor Darul Takzim (Johor DT) itu menggesa rakan-rakan sepasukan agar memanfaatkan kelebihan beraksi di laman sendiri dalam misi mengutip tiga mata ke atas Qatar.

"Pada pandangan saya, memang ada persaingan sengit tetapi kami perlu menghormati pasukan lawan.

"Harimau Malaya perlu mencari kemenangan pada malam esok (malam ini) untuk menghidupkan peluang melayakkan diri ke pentas Piala Asia 2015.

"Kami akan menyajikan satu persembahan terbaik dan memberi tentangan hebat kepada Qatar. Lebih tepat, kami mahu menjadikan kemenangan terhadap Qatar sebagai pengubat kekecewaan selepas tewas 0-1 kepada Bahrain baru-baru ini.

"Kami akan menjadikan kekalahan itu sebagai motivasi untuk mengatasi kelemahan-kelemahan yang ada dalam skuad negara," katanya pada sidang akhbar di Wisma FAM, Kelana Jaya semalam.

Dalam perkembangan sama, penjaga gol pilihan kedua Qatar, Soud Al Khater yang turut senada dengan Safiq, menyedari pasukan tuan rumah bakal memberikan tentangan sengit kepada pasukannya.

"Saya tahu mereka akan memberikan saingan sengit tetapi pasukan kami sudah bersedia untuk turun dan mengutip tiga mata penuh pada perlawanan ini," katanya.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Stailo

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Stailo


Pereka muda Indonesia mencabar stereotaip

Posted:

Pereka muda Indonesia mencabar stereotaip

Pereka muda Indonesia mencabar stereotaip

SEBAGAI sebuah negara dengan populasi penduduk Islam terbesar di dunia, Indonesia mempunyai permintaan yang tinggi terhadap pakaian yang memenuhi syarak dan menekankan kesopanan wanita.

Pada Minggu Fesyen Jakarta (JFW) yang berlangsung pertengahan Oktober lalu, para peserta tampil mendedahkan koleksi pakaian Muslim yang penuh bergaya, berwarna-warni dan ternyata menarik. Ini sekali gus mempelawa negara-negara Asia Tenggara yang lain untuk memasang hajat menjadi peneraju global dalam industri fesyen Islam yang nilainya dianggarkan mampu mencecah hampir AS$100 bilion (RM319.65 billion).

Sehubungan itu, kerajaan Indonesia mengalu-alukan penglibatan pereka muda dalam dunia fesyen dan perniagaan yang mempunyai pasaran berpotensi melibatkan tiga bilion pengguna di seluruh dunia, sekali gus menyumbang kira-kira AS$15 bilion (RM47.95 bilion) kepada ekonomi.

"Kita boleh menjadi pemacu trend," kata Menteri Pelancongan dan Ekonomi Kreatif Indonesia, Mari Pangestu.

Mencabar stereotaip

Sering dianggap sebagai konservatif dengan pakaian lengkap menutupi kepala sehingga ke kaki, tafsiran mengenai fesyen Muslimah turut dipengaruhi tradisi dan penghormatan yang diamalkan di negara-negara Islam seperti Arab Saudi dan Afghanistan.

DIAN (kiri) bersama model dan baju rekaannya.


Namun, itu bukan realitinya di negara seperti Malaysia dan Indonesia. Di kedua-dua negara tersebut, fesyen Islam tampil lebih sederhana dan menarik.

Sungguhpun selendang atau tudung berserta pakaian longgar dan tidak telus yang menutup aurat merupakan tuntutan pemakaian dalam Islam, tiga anak muda dari Indonesia yang mengambil langkah sulung di JFW, jelas mencabar stereotaip menerusi koleksi pakaian sedia untuk dipakai mereka.

Nur Zahra mempamerkan rekaan rakyat bertemakan Folk Solitude dengan menggunakan fabrik organik yang warna-warni, terutamanya indigo dan khaki. Semua koleksinya bercirikan kasual dengan penerapan elemen keselesaan tanpa mengabaikan gaya.

Folk Solitude adalah fesyen yang diinspirasikan daripada pengaruh Eropah Timur seperti tunik longgar, jaket panjang, seluar slim fit dan kapas voile.

Koleksi tersebut juga diperkayakan dengan corak-corak geometri unik shibori Jepun yang terhasil melalui teknik ikat celup dan batik Indonesia.

Dalam pada itu, koleksi Eastern Opulence oleh Jenahara Nasution mempersembahkan rekaan potongan bergaya dengan lapisan organdi dan sifon beralun yang dipenuhi sulaman tradisional Tasikmalaya dari Jawa Barat.

"Misi saya selama ini ialah untuk menghasilkan pakaian yang boleh membuatkan wanita Muslimah kelihatan mempersona," kata Jenahara yang berusia 27 tahun.

Dia sedang berunding dengan ejen dari Milan untuk memasarkan jenamanya, Jenahara, ke Itali, Rusia dan Dubai.

Jenahara memberitahu, kapasti pengeluarannya telah meningkat hampir dua kali ganda sejak tahun lepas.

"Ejen itu tampil dengan tempahan permulaan sebanyak 200 helai untuk setiap musim.

"Tetapi selepas mereka melihat koleksi saya, mereka mahu saya menandatangani kontrak tiga tahun," ujarnya.

REKAAN minimalis Jenahara dalam tona monokromatik sesuai dengan cita rasa Barat.


Pasaran eksport

Sementara itu, Dian Wahyu Utami yang tampil dengan label Dian Pelangi mempamerkan fesyen tahun 1960-an dengan persembahan warna-warna terang dalam cetakan batik.

Dian, yang kini memiliki jenama berusia 22 tahun yang dimulakan oleh ibu bapanya itu, tampil dengan persembahan fesyen sulung beliau lima tahun lalu di Melbourne, Australia.

"Ekoran sambutan menggalakkan yang diterima,saya sedar terdapat potensi antarabangsa untuk fesyen Muslim ini," ujarnya.

Dian Pelangi kini mempunyai cawangan di Malaysia, Singapura dan Brunei dengan para pelanggan dari Australia, Mesir, Emiriah Arab Bersatu, Jordan dan Kuwait.

Koleksi Dian Pelangi turut dijual di pameran-pameran fesyen yang diadakan di Perancis, Jerman, Hungary dan beberapa negara Eropah lain.

"Amerika Syarikat merupakan sasaran pasaran kami seterusnya. Saya juga ingin membuka butik sendiri di Asia Barat, bukan sekadar menjual koleksi pakaian ini di pusat-pusat beli-belah," ujarnya.

Ketiga-tiga pereka busana Muslim tersebut merupakan antara 12 pereka fesyen yang mengikuti program Indonesia Fashion Forward (IFF) 2013.

Mereka mendapat bimbingan secara langsung dari Center for Fashion Enterprise (CFE) di London yang membimbing peserta untuk menghasilkan rekaan bagi tujuan menembusi pasaran antarabangsa.

Persalinan lasak pengembara

Posted:

Persalinan lasak pengembara

Persalinan lasak pengembara


KOLEKSI baharu Jeep lengkap untuk seisi keluarga dengan persalinan bergaya ketika bercuti atau bersantai bersama.


HUJUNG tahun merupakan waktu paling mengujakan untuk bercuti dan mengembara ke lokasi-lokasi menarik. Bagi meraikan detik istimewa itu, jenama pakaian Jeep memperkenalkan koleksi baharu yang direka khusus buat si pengembara tegar.

Tema Rugged Nomad menepati barisan rekaan Jeep kali ini. Ia sesuai untuk mereka yang sering mencari lokasi mencabar dan golongan pengembara yang gemarkan percutian panjang.

Menerusi koleksi Jeep Spirit, si pemakai lebih yakin melihat negara orang dari sudut yang berbeza, sekali gus menimba pengalaman berharga untuk dikongsi bersama rakan-rakan.

Kepelbagaian warna dan tekstur dalam koleksi kali ini mewakili kebudayaan dan gaya hidup berbeza dalam jiwa pengembara Jeep. Rona cerah dicampur dengan warna tanah bagi memaparkan ekspresi seimbang kepada si pemakai saat berkunjung ke tempat orang.

Rona tanah seperti biru, hijau, kelabu, khaki dan coklat menjadi warna teras kepada koleksi Jeep Spirit.

Lelaki Jeep lebih fleksibel dan versatil dalam persalinan berlapis. Jean dan seluar kargo yang mempunyai banyak poket di sisi diolah moden menerusi penggunaan material dan potongan yang lebih baik. Kemeja, baju-T berleher bulat dan baju-T berkolar pula disuntik elemen segar dengan penambahan cetakan dan warna baharu.


BAJU T leher bulat dipadankan dengan seluar jean warna tanah memberi gaya baharu kepada kanak-kanak aktif Jeep.


Lasak dan ceria, ciri-ciri dalam koleksi Jeep Spirit untuk jejaka memberikan gaya sempurna kepada pengembara global. Kemeja fabrik chambray diperkenalkan manakala jaket tentera melalui pembaharuan perincian dan penggunaan material yang lebih ringan untuk keselesaan berpanjangan si pemakai.

Rekaan untuk golongan wanita pula diutamakan kepada nilai keselesaan dan santai. Kemeja berkotak dan dres korduroi diberi sentuhan feminin dengan penggunaan cetakan flora cerah dan tona tanah seperti biru, merah, kuning dan kuning air.

Jean, seluar kargo dan jegging (berfungsi seperti legging tetapi diperbuat daripada jean) dalam warna asas seperti biru, coklat dan hitam juga tersedia untuk dipadankan bersama kemeja dan baju-T berleher bulat.

Jeep Spirit turut menawarkan fesyen ceria, lasak dan ringkas untuk kanak-kanak. Baju-T polos dan kemeja berkotak dengan percikan warna-warna alam semula jadi bersatu sempurna dengan seluar pendek kargo atau jean.

Koleksi Jeep Spirit boleh didapati di semua butik Outfitters Studio dan gedung beli-belah utama di seluruh negara. Koleksi ini ditawarkan pada harga RM39 sehingga RM399. Untuk keterangan lanjut berkenaan koleksi baharu Jeep, layari laman Facebook www.facebook.com/JeepApparelMY.

Pesona mata berkilat

Posted:

Pesona mata berkilat

Pesona mata berkilat


BERLIAN mawar, coklat jingga, coklat cair, hijau, istimewa dan perak adalah variasi pembayang mata yang boleh dipilih mengikut kesesuaian kulit.


SOLEKAN mata berkilat menjadi pilihan utama kebanyakan wanita sempena musim luruh/sejuk 2013. Jika diimbas, tahun 2008 dikuasai solekan mata yang lebih gelap, manakala 2012 didominasi teknik semula jadi yang menekankan penggunaan warna-warna neutral.

Bagi mendapatkan pesona mata berkilat, alat solek berasaskan berlian berwarna wajar dijadikan pilihan terbaik. Sebagai alternatif, kaum Hawa mungkin boleh mencuba seleksi kosmetik khusus untuk mata daripada jenama Kate.

Pengenalan Kate kepada warna-warna berkilat yang bertujuan menyerlahkan seri sepasang mata, dilihat bertepatan dengan solekan sempena musim luruh dan sejuk tahun ini. Kombinasi efek kilauan dan rona pastel atau hitam menciptakan pesona feminin yang elegan.

Rahsia gabungan warna dan efek kilauannya tercipta daripada penggunaan bedak berwarna yang bersinar. Ia sekali gus membolehkan pembayang mata Kate memberi ilusi kepada mata yang lebih galak dan besar.

Enam jenis pembayang mata Kate Colorcious Diamond juga bebas daripada sebarang wangian. Berlian mawar, coklat jingga, coklat cair, hijau, istimewa dan perak adalah variasi pembayang mata yang boleh dipilih pengguna mengikut kesesuaian kulit.

Setiap jenis pembayang mata pula disediakan mengikut lima gradasi warna. Penyediaan tona warna cerah kepada gelap membolehkan pengguna mengadunkan bayangan berbeza, seterusnya membentuk solekan mata yang unik.

Anda disarankan untuk memulakan solekan dengan mengaplikasikan tona warna paling cerah menggunakan hujung jari atau berus. Kemudian, oleskan rona paling gelap menggunakan hujung berus dengan membentuk satu garisan di tepi kelopak mata atas.

Tona kedua gelap pula disapu dari tepi kelopak mata menghala ke arah bawah kening. Warna neutral (terletak antara tona cerah dan gelap) kemudiannya dioleskan di tepi kelopak mata dan bawah kening menggunakan berus kecil.

Sempurnakan solekan dengan mengoles tona kedua cerah pada kelopak atas mata menggunakan hujung jari. Hasil akhir akan mencipta solekan mata berkilat yang menawan.

Beg kanvas

Seiring introduksi pembayang mata Kate Colorcious Diamond, jenama itu turut mengambil peluang bekerjasama dengan ilustrator dan pereka grafik tempatan, Vivian Loh bagi menjayakan satu projek menarik.

Menjadikan falsafah Kate iaitu No More Rules sebagai rujukan asas, Vivian menghamparkan empat rekaan beg mekap kanvas edisi terhad yang comel. Nilai vintaj jelas terpapar pada setiap beg yang diinspirasikan daripada memori kanak-kanak, impian, haiwan, muzik dan alam semula jadi.

Dengan pembelian produk Kate bernilai RM100, termasuk sekurang-kurangnya satu item daripada koleksi musim luruh/sejuk 2013, anda layak untuk memiliki beg kanvas istimewa itu secara percuma.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Varia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Varia


Twitz.fm Sahana radio internet Tamil

Posted:

Twitz.fm Sahana radio internet Tamil

Twitz.fm Sahana radio internet Tamil

GUNASELVI memberi jaminan radio internet Twitz.fm Sahana sebagai pilihan alternatif yang menghiburkan.


WALAUPUN baru setahun ke udara, Twitz.fm Sahana, sebuah stesen radio Tamil tempatan kini semakin popular baik dalam kalangan pendengar tempatan mahupun di luar negara.

Stesen tersebut merupakan stesen radio Tamil pertama yang memperoleh lesen di Malaysia untuk beroperasi secara dalam talian menerusi laman web www.twitz.fm/sahana.

Bekas deejay sebuah stesen radio Tamil yang popular di Astro, Gunaselvi Chelliah yang kini bertugas di stesen itu berkata, kewujudan stesen radio Tamil dalam talian memberikan pilihan kepada para pendengar untuk berhibur.

"Kami mempunyai pendengar dari seluruh dunia. Antaranya termasuklah United Kingdom, Amerika Syarikat, Australia, Lebanon dan Sri Lanka.

"Selaku sebuah stesen radio internet, kami dapat berhubung tanpa sempadan, malah stesen ini satu-satunya radio internet berbahasa Tamil di negara ini yang berlesen dan memperoleh kelulusan Hakcipta Karyawan Muzik Malaysia (MACP)," ujar Gunaselvi atau lebih dikenali sebagai Selvi.

Twitz.fm merupakan stesen radio yang dimiliki syarikat rakaman Infinity, yang diusahakan oleh K. S. Kannadasan, 49.

Sasaran pendengar radio tersebut ialah generasi muda, hype dan pelayar internet.

"Cabaran utama kami ialah untuk memperkenalkan jenama Sahana menggunakan medium internet. Kami banyak melakukan promosi dalam talian seperti laman sosial Facebook dan Twitter.

"Selain itu, kami juga meneruskan hubungan baik dengan beberapa syarikat hiburan di India sekali gus memudahkan untuk mendapatkan berita-berita hiburan terbaharu," kata Kannadasan.

Di konti radio Twitz.fm Sahana, semua peralatan dan gajet yang digunakan adalah canggih dan terkini.

Stesen tersebut turut mempunyai dua orang deejay lain iaitu Khartik Ganason, 24, yang dikenali sebagai DJ Khartik dan S. Samson Thomas, 26, iaitu DJ Saint.


Dari kiri : DJ SAINT, Khartik dan Selvi sibuk melayan pendengar sambil memutar lagu pilihan di stesen radio internet Tamil, Twitz.fm Sahana.


Pendengar setia

Khartik ke udara pada waktu malam dari pukul 8 hingga 11 malam. Walaupun kurang fasih berbahasa Tamil tetapi beliau mempunyai gaya tersendiri yang menjadi tarikan pendengar.

Selain itu, Khartik peka dengan berita hiburan Tamil dan Hollywood semasa.

"Kami ada pendengar setia yang hanya mengenali kami melalui suara. Tetapi saya percaya bilangan tersebut akan bertambah pada masa akan datang.

"Saya juga seronok menjadi sebahagian daripada keluarga Twitz.fm Sahana kerana pendedahan terhadap peralatan di konti yang canggih dan terkini membuatkan kerja menjadi mudah serta menyeronokkan. Kami juga sentiasa menyajikan berita-berita terbaharu mengenai hiburan Tamil di seluruh dunia," ujar Khartik.

Dalam pada itu, DJ Saint mengendalikan sesi siaran dari pukul 11 pagi hingga 3 petang. Pada pendengarnya terdiri daripada pelajar kolej dan pekerja pejabat.

"Ketika ini, kami membekalkan hiburan dan info hiburan yang lengkap tanpa banyak iklan komersial.

"Ketika ke udara kami bebas bersembang bersama para pendengar dengan membincangkan isu-isu semasa. Kami juga turut menyenarai filem terbaik atau terburuk, topik-topik semasa berkaitan golongan muda, temuramah tetamu jemputan di samping menawarkan kebebasan kepada pendengar untuk berkongsi maklumat," kata DJ Saint. - NIZHA PERIASWAMY

Usaha Taiwan tangani iklim dunia

Posted:

Usaha Taiwan tangani iklim dunia

Usaha Taiwan tangani iklim dunia

Oleh WAN HASNAN WAN HASAN
hasnan.hasan@kosmo.com.my
(Yang melawat Taiwan baru-baru ini)


TAUFAN Morakot pada Ogos lalu di Pingtung, selatan Taiwan telah mencetuskan bencana banjir.


SEBAGAI pulau yang cantik di bahagian barat Lautan Pasifik, Taiwan secara amnya mempunyai cuaca yang baik sepanjang tahun.

Namun, itu bukanlah tiket kepada Taiwan untuk bebas daripada ancaman bencana alam seperti taufan, kemarau dan gempa bumi.

Malah, kejadian taufan dan kemarau yang melanda negara kecil itu semakin ganas ekoran perubahan iklim dunia. Tanpa disedari, perubahan iklim dunia hakikatnya telah memberi kesan drastik kepada Taiwan sejak beberapa tahun kebelakangan ini dengan indikasi peningkatan paras laut.

Kesannya, jutaan penduduk di pulau tersebut terpaksa menghadapi pelbagai siri bencana alam yang dahsyat dan menakutkan.

Pemanasan global menyebabkan perubahan cuaca secara drastik, kemarau, banjir silih berganti dan ramalan taufan semakin sukar.

Pada bulan Ogos lalu, Taufan Morakot telah membawa jumlah hujan yang banyak iaitu 2,686 milimeter dalam masa kurang empat hari di Pingtung, selatan Taiwan. Hujan lebat beserta taufan itu telah mencetuskan bencana banjir besar dan tanah runtuh yang teruk sehingga menyebabkan kemusnahan harta benda.

Langkah tegas

Kejadian tersebut merupakan satu amaran kepada Taiwan supaya segera mengambil langkah tegas bagi menangani masalah perubahan iklim dunia.

Berdasarkan laporan penyelidikan Panel Antara Kerajaan Mengenai Perubahan Iklim (IPCC) pada tahun 2007, punca utama berlakunya pemanasaan global ialah aktiviti industri yang tidak terkawal sehingga menyebabkan pelepasan gas karbon dioksida secara berleluasa.

Menteri Pentadbiran Perlindungan Alam Sekitar Taiwan, Stephen Shu-hung Shen berkata, perubahan iklim dunia adalah satu fenomena yang memerlukan penyelesaian secara global.

"Sebagai ahli yang bertanggungjawab dalam komuniti antarabangsa, Taiwan komited untuk mengatasi masalah ini.

"Kami juga merupakan salah satu daripada beberapa buah negara di dunia secara sukarela mengumumkan sasaran pengurangan pelepasan gas karbon dioksida," katanya.

Tegas beliau, Taiwan memerlukan sokongan dunia untuk berada dalam Konvensyen Rangka Kerja Persatuan Bangsa-Bangsa Bersatu Mengenai Perubahan Iklim (UNFCCC) bagi membolehkan negara itu menyalurkan kepakaran mereka.

"Walaupun ketika ini, Taiwan tidak termasuk dalam organisasi UNFCCC tetapi Taiwan tetap berminat untuk menyertai usaha antarabangsa ke arah menjimatkan tenaga dan mengurangkan pelepasan gas karbon dioksida," tegasnya. Pada pendapat Shu-Hung Shen, Taiwan seharusnya dimasukkan ke dalam UNFCCC walaupun bukan sebagai ahli tetap memadai menjadi anggota pemerhati kerana negara itu tidak terkecuali menanggung beban kesan perubahan iklim dunia.


PENUNGGANG motosikal bersesak-sesak di salah satu simpang jalan raya di Taipei pada waktu puncak.


Shu-hung Shen memberitahu, sejak dua tahun lalu, Taiwan telah menerima pakai pelbagai langkah penyesuaian untuk memerangi isu pemanasan global dan perubahan iklim. Antara langkah yang telah diambil ialah dengan melancarkan kempen penjimatan tenaga dan pengurangan pelepasan gas karbon dioksida di negara itu.

Dalam usaha untuk menyelamatkan dunia, Taiwan telah memulakan langkah tegas dengan meningkatkan penyelidikan dan pembangunan (R&D) terhadap penggunaan teknologi yang menjimatkan tenaga serta mengurangkan pelepasan gas karbon dioksida dalam pelbagai sektor di negara itu.

Antara teknologi yang dibangunkan ialah mempertingkatkan penggunaan tenaga solar dalam menjimatkan tenaga.

Sebelum tahun 2007, penggunaan tenaga dan tahap pelepasan karbon di Taiwan sangat tinggi dan kecekapan pengurusan tenaga di negara itu berada pada tahap yang sangat rendah.

Bagaimanapun, selepas tahun 2008, pihak pemerintah Taiwan telah menetapkan pengurangan pelepasan karbon sebagai salah satu matlamat dalam pembangunan nasional.

Antaranya memberi diskaun kepada orang ramai yang kurang menggunakan elektrik dan menggalakkan para pelabur menandatangani perjanjian pengurangan pelepasan gas karbon dioksida secara sukarela melalui penggunaan teknologi hijau.

Sokong Taiwan

Usaha untuk mengurangkan tenaga telah berjaya menjimatkan penggunaan elektrik sebanyak 6.3 terawatt sejam atau bersamaan dengan penggunaan elektrik untuk 1.87 juta isi rumah di bandar Tainan selama dua tahun.

Bagi pengurangan pelepasan gas karbon pula, di bawah inisiatif itu, Biro Tenaga Kementerian Hal Ehwal Ekonomi Taiwan mengeluarkan data yang menunjukkan bahawa tahap pengeluaran gas karbon dioksida negara itu pada tahun 2012 ialah sebanyak 248.7 juta tan metrik dan ia telah merosot sebanyak 1.9 peratus berbanding tahun 2011. Penurunan itu juga menunjukkan tahap pelepasan karbon dioksida pada tahun 2005 sebanyak 245.2 tan metrik.

Sehubungan itu, masyarakat antarabangsa perlu menyokong penyertaan Taiwan dalam UNFCCC dengan memberikan status pemerhati kepada Pentadbiran Perlindungan Alam Sekitar Taiwan (EPA) untuk turut serta dalam organisasi badan dunia itu.

"Melihat usaha-usaha yang telah kami lakukan, kami percaya bahawa Taiwan layak untuk menyertai UNFCCC sebagai pemerhati dan kami memohon bantuan anda untuk kemasukan Taiwan ke dalam badan dunia itu," Shu-hung Shen.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Dunia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Dunia


Aquino tinggal di Tacloban

Posted:

Aquino tinggal di Tacloban

Aquino tinggal di Tacloban

AQUINO (dua dari kiri) tiba di bandar Tacloban, tengah Filipina semalam.


BANDAR TACLOBAN - Presiden Filipina, Benigno Aquino semalam menyatakan beliau akan tinggal di bandar ini sehingga operasi bantuan kemanusiaan berjalan dengan lancar untuk mangsa-mangsa Taufan Haiyan.

"Saya akan tinggal sehingga saya berpuas hati bahawa tiada ada apa lagi yang boleh kita lakukan di sini," katanya kepada pemberita di sini.

Bandar ini yang terletak dalam wilayah Leyte di tengah Filipina teruk dilanda taufan tersebut.

Taufan tersebut melanda wilayah tengah Filipina pada 8 November lalu.

Kelajuan taufan itu adalah lebih 300 kilometer sejam menyebabkan angka kematian rasmi setakat ini ialah 3,976 orang dengan 1,590 lagi hilang manakala hampir empat juta penduduk hilang tempat tinggal.

Sebelum tiba di sini, Aquino melawat bandar Guiuan di wilayah Samar.

Aquino memeriksa keadaan di beberapa buah hospital di sini selain mengedarkan bungkusan makanan.

Sejumlah misi bantuan kemanusiaan antarabangsa termasuk melibatkan tentera Amerika Syarikat telah tiba di kawasan-kawasan terpencil yang teruk dilanda taufan tersebut di tengah Filipina.

Dalam pada itu, seorang bayi yang baru dilahirkan pada 13 November lalu meninggal dunia kelmarin akibat kekurangan oksigen di sebuah hospital yang turut mengalami kemusnahan akibat taufan itu.

Bayi malang yang dilahirkan di Pusat Perubatan Visayas Timur, di sini mengalami masalah kegagalan penafasan. - Agensi

Banjir landa Riyadh

Posted:

Banjir landa Riyadh

Banjir landa Riyadh


BEBERAPA buah kenderaan meredah sebatang jalan yang dilanda banjir di Riyadh semalam.- AFP


RIYADH - Seorang warga Yemen terkorban dalam kejadian banjir yang berlaku akibat hujan lebat di sini, lapor portal berita gulfnews.com semalam.

Warga Yemen itu sedang berjalan di sebatang jalan yang dinaiki air bersama bapanya di Wadi Namar.

Dia dan bapanya berjalan dengan meredah banjir kerana kereta yang dinaiki mereka tidak boleh menyeberangi jalan tersebut yang dinaiki air.

Namun, si mangsa itu dihanyutkan arus yang deras di depan bapanya.

Portal itu tidak mendedahkan identiti si mangsa cuma menyatakan dia merupakan seorang perempuan.

Pihak berkuasa turut mencari dua lagi langsa yang dilaporkan hilang dalam kejadian banjir itu.

Kementerian Pendidikan Arab Saudi turut menggantung sesi persekolahan di sini akibat banjir tersebut.

Kejadian banjir itu berlaku akibat hujan lebat yang melanda ibu kota Arab Saudi itu sejak kelmarin.

Sebahagian penduduk gembira dengan perubahan cuaca yang berlaku di bandar raya tersebut.

Beberapa buah universiti juga ditutup antaranya Universiti Raja Saud dan Universiti Kesihatan Sains Raja Saud Bin Abdulaziz.

Seorang penduduk di daerah Roudah di sini memberitahu portal berita Arab News, banyak kereta tersangkut di jalan raya ekoran banjir. - Agensi

Bangkai ikan paus ditemui di pantai

Posted:

Bangkai ikan paus ditemui di pantai

Bangkai ikan paus ditemui di pantai


BANGKAI seekor ikan paus ditemui di sebuah pantai dekat bandar Mielno, Poland pada Jumaat lalu.


WARSAW, Poland - Bangkai seekor ikan paus ditemui di sebuah pantai dekat bandar Mielno pada Jumaat lalu yang dianggap sebagai kejadian yang luar biasa.

Ia dianggap sebagai luar biasa kerana Laut Baltik bukan habitat ikan tersebut.

Ketua sebuah agensi penyelidikan hidupan laut, Krzysztof Skora berkata, bangkai ikan paus jantan itu seberat tiga tan metrik.

Menurutnya, haiwan itu merupakan spesies bottlenose.

Dia menyatakan, habitat ikan tersebut terletak di kawasan utara Lautan Atlantik.

Skora menjelaskan, ikan itu mungkin berenang ke luar habitat asal.

Sekumpulan saintis menunggu peralatan khas untuk mengangkat ikan itu ke lokasi tempat bedah siasat yang akan dilakukan bagi mengetahui punca kematiannya.

Bangkai ikan paus spesies yang sama pernah ditemui di Sungai Thames, London pada tahun 2006. - AP

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online


Seorang maut, tujuh cedera dalam nahas membabitkan dua treler, dua kereta

Posted:

Seorang maut, tujuh cedera dalam nahas membabitkan dua treler, dua kereta

Seorang maut, tujuh cedera dalam nahas membabitkan dua treler, dua kereta

18/11/2013 11:09pm

IPOH - Seorang maut manakala tujuh yang lain cedera dalam kemalangan membabitkan dua treler dan dua kereta di kilometer 257.2 Lebuhraya Utara-Selatan menghala Selatan berhampiran Terowong Menora di sini hari ini.

Dalam kejadian pukul 4.30 petang itu, pemandu lori treler yang membawa muatan siling, M. Ukesparen, 31, disahkan mati di Hospital Raja Permaisuri Bainun (HRPB) di sini.

Ketua Polis Daerah Kuala Kangsar, Asisten Komisioner Abdul Gaffar Muhamad ketika dihubungi berkata, kejadian itu membabitkan treler berkenaan dengan sebuah lagi treler yang membawa muatan bitumen serta dua kereta masing-masing jenis Avanza dan Nissan Latio dengan kesemuanya dalam perjalanan menghala ke Selatan.

"Treler yang membawa muatan siling itu mengalami kerosakan brake dan cuba memperlahankan kenderaannya sebelum menghimpit treler yang membawa muatan bitumen itu dan menyebabkannya (treler bitumen) terbalik dan masuk gaung," katanya.

Katanya, treler yang membawa muatan siling itu kemudiannya terbabas ke hadapan dan merempuh dua kereta itu.

Beliau berkata, bapa kepada Ukesparen cedera pada bahagian kepala manakala pemandu treler yang membawa muatan bitumen tidak mengalami sebarang kecederaan.

"Kereta Avanza membawa seramai lima penumpang dan seorang daripada mereka Rokiah Awang mengalami patah tangan kiri manakala yang lain cedera ringan.

Pemandu kereta Nissan turut mengalami cedera ringan," katanya.

Tiga mangsa dihantar ke HRPB manakala empat yang lain menerima rawatan di Hospital Kuala Kangsar.

Abdul Ghaffar berkata, ekoran kejadian itu, kenderaan dari arah selatan menghala utara bergerak perlahan sepanjang empat kilometer disebabkan pengguna jalan raya mahu melihat kejadian itu. - Bernama

Graduan maut akibat keracunan makanan terima ijazah UIAM

Posted:

Graduan maut akibat keracunan makanan terima ijazah UIAM

Graduan maut akibat keracunan makanan terima ijazah UIAM

18/11/2013 9:54pm

KUALA LUMPUR - Allahyarham Nurshazana Mohd Rashid, 24, yang meninggal dunia akibat keracunan makanan di Sungai Petani, September lepas merupakan antara penerima ijazah sarjana muda dalam konvokesyen Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM) hari ini.

Ibu Allahyarham, Mahani Ismail, 45, mewakili anaknya menerima Ijazah Sarjana Muda Pendidikan (Pendidikan Islam) daripada Rektor UIAM, Prof. Datuk Seri Dr. Zaleha Kamaruddin pada hari ketiga konvokesyen itu.

Mahani diberi tepukan gemuruh oleh graduan dan jemputan ketika menaiki pentas selepas seluruh dewan bertafakur dan menghadiahkan bacaan al-Fatihah kepada Allahyarham.

Ketika ditemui pemberita selepas itu, Mahani berkata, Allahyarham yang memperoleh Purata Nilai Gred Kumulatif (CGPA) 3.8 bercita-cita menjadi ustazah.

"Pada mulanya mak cik tidak mahu mengambil ijazah itu kerana terlalu sedih mengingatkan arwah, tetapi anak-anak menasihati mak cik supaya pergi untuk menerima penghargaan bagi pihak Allahyarham," katanya yang hadir ditemani tujuh anggota keluarga.

Pada September lepas, tiga orang termasuk Nurshazana meninggal dunia akibat keracunan makanan selepas menikmati hidangan kenduri kahwin di Kampung Huma, Tanjung Dawai, Sungai Petani, Kedah.

Allahyarham merupakan anak ketiga daripada tujuh beradik dan menurut Mahani Allahyarham berhasrat membeli sebuah kereta untuknya selain membawa beliau menunaikan haji.

Kata Mahani, selepas menamatkan pengajian pada Jun lepas, Allahyarham sangat teruja dalam membuat persiapan konvokesyen dengan membeli sepasang baju kurung untuk ibunya itu.

"Anak mak cik seorang yang ceria dan taat, Allahyarham pernah menjaga mak cik yang sedang sakit ketika dia bersedia menduduki Sijil Pelajaran Malaysia dan berjaya memperolehi 7A dalam peperiksaan itu," katanya.

Dalam sesi hari ini, 583 graduan menerima ijazah sarjana muda dalam bidang seni bina dan reka bentuk, alam sekitar, sains kesihatan bersekutu serta pendidikan. - Bernama

Pengawal keselamatan maut motosikal dirempuh kereta

Posted:

Pengawal keselamatan maut motosikal dirempuh kereta

Pengawal keselamatan maut motosikal dirempuh kereta

18/11/2013 8:38pm

KEPALA BATAS - Seorang pengawal keselamatan sebuah bank maut selepas motosikal yang ditungganginya dirempuh sebuah kereta dalam kemalangan di Permatang Tok Loba, di sini hari ini.

Jurucakap polis berkata, dalam kejadian 12.25 tengah hari itu, mangsa Zull Sazali Abdullah, 51, meninggal dunia di tempat kejadian berikutan kecederaan parah di bahagian kepala selepas terpelanting beberapa meter akibat kejadian itu.

"Difahamkan mangsa yang baru habis bekerja di sebuah bank di Taman Inderawasih, Butterworth dalam perjalanan ke pekan Kepala Batas iaitu tidak jauh daripada tempat kejadian bagi menjelaskan bayaran ansuran motosikalnya.

"Dipercayai kereta yang melanggar mangsa dipandu laju dan dalam perjalanan ke Kepala Batas. Pemandu berkenaan merempuh motosikal mangsa dari belakang sehingga dia terpelanting beberapa meter," katanya kepada pemberita.

Ketua Polis Daerah Seberang Perai Utara (SPU), Asisten Komisioner Abdul Rahman Ibrahim ketika dihubungi mengesahkan kejadian itu. Polis menahan pemandu kereta berusia 30-an itu untuk membantu siasatan.

Mayat Zull Sazali dibawa ke Hospital Kepala Batas untuk bedah siasat. - Bernama

Kredit: www.kosmo.com.my
 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved