Isnin, 24 Jun 2013

Kosmo Online - Rencana Utama

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Rencana Utama


Belajar bahasa Melayu untuk ajar bahasa Inggeris

Posted:

Belajar bahasa Melayu untuk ajar bahasa Inggeris

Belajar bahasa Melayu untuk ajar bahasa Inggeris

HANYA mereka yang sensitif terhadap budaya, persekitaran dan cara hidup sesuatu tempat itu pasti melihat perkara paling remeh mengenai satu-satu bangsa. Bagi yang tidak peka sudah pasti hanya melihat dari sudut sempit tanpa menghargai dunia sekeliling ketika melancong ke luar negara.

Begitulah pengalaman yang dikutip oleh Benjamin Charles Bradshaw dari Salt Lake City, Utah, Amerika Syarikat (AS). Perasaan teruja yang dialaminya di negara orang bukan apabila menyaksikan bangunan pencakar laut mahupun jualan murah pada harga rendah.

Sebaliknya, anak muda yang berusia 26 tahun itu lebih menghargai cara ahli masyarakat itu makan, bercakap, berbual mahupun berkomunikasi.

"Penduduk Malaysia mempunyai tabiat tidak makan sambil minum, mereka akan makan sehingga habis dahulu kemudian baru minum.

"Bagi orang Amerika, kami akan makan sambil minum dengan satu gelas minuman manis yang besar," kata Benjamin yang ditemui di restoran NZ Garden, Jalan Saloma, Kuala Lumpur.

Menurutnya, garfu di tempat asal merupakan perkakas makanan yang penting walaupun makan nasi, tetapi di sini nasi dimakan menggunakan sudu.

Bagaimanapun, makan dengan tangan bukan menjadi masalah atau perkara pelik baginya. Makanan segera seperti sandwic atau burger dimakan menggunakan tangan begitu sahaja.

Ketika ditemu bual Kosmo!, dia yang kini sedang dalam latihan industri di Kedutaan AS, Jalan Tun Razak, Kuala Lumpur begitu enak menikmati roti nan yang dicecah kuah kacang dal sambil menikmati segelas air Milo ais.

Benjamin kelihatan berselera dan tidak kekok mencubit sedikit roti itu dengan tangan kemudian dicolek pada kuah seterusnya disuap ke mulut.

Namun, berbanding roti canai, sajian Malaysia yang paling digemarinya ialah rendang yang pertama kali dicuba Benjamin di sebuah restoran di KL Sentral. Rendang itu menjadi salah satu jenis lauk untuk nasi lemak yang dimakan ketika itu.

"Ia begitu sedap dan rasanya terasa begitu lengkap," ujarnya ringkas.

Barangkali ramai penduduk Malaysia yang terpinga-pinga tidak mengenali jika nama Benjamin disebut kerana dia lebih dikenali sebagai Ben Bradshaw di alam maya menerusi laman sosial Facebook dan YouTube.

Selebriti laman sosial

Jika itu masih lagi menimbulkan tanda tanya, nama julukan, Cikgu Ben ataupun Gigi Putih pasti membuatkan ramai menganggukkan kepala tanda mengenali dia.

Tidak salah dikatakan bahawa dia merupakan selebriti laman sosial. Ia terserlah apabila kita mengikuti akaun media sosialnya.

Laman Fan Page Ben yang menggunakan nama Ben Bradshaw sudah mencapai lebih 69,000 like, manakala akaun Twitternya, @bencbradshaw pula sudah mencecah bilangan lebih 5,000 follower, kebanyakannya orang Malaysia.

Menarik tentang lelaki itu yang menetap di Utah, dia boleh bertutur dalam bahasa Melayu. Apa yang lebih mengagumkan, setiap susunan perkataan yang keluar dari mulutnya amat mudah difahami oleh kita sebagai penutur asli.


BEN kini sedang menjalani latihan industri sehingga Ogos nanti di Kedutaan AS, Jalan Tun Razak, Kuala Lumpur.


Dengan keupayaan menguasai bahasa Melayu Ben kemudiannya menggunakan medium laman sosial untuk berkongsi ilmu mempelajari bahasa Inggeris kepada orang Malaysia.

Apa yang pasti kebolehannya yang mampu bertutur dan menulis dalam bahasa Melayu dengan mudah membuatkan nama Ben Bradshaw menjadi perbualan dalam alam maya.

Selain kemas kini status, dia turut membuat video-video mengajar bahasa natifnya. Selain itu, dia juga menjadikan laman sosial untuk bertanyakan soalan berkaitan permasalahan bahasa Melayu dengan orang ramai.

Video paling mendapat sambutan dengan bilangan tontonan paling tinggi bertajuk Ben Bradshaw: Kata-kata English yang susah dibezakan dengan jumlah sebanyak 173,460.

Idea membuat video mengajar bahasa Inggeris datang daripada abangnya sendiri, Adam Bradshaw. Abangnya sangat mahir berbahasa Thai.

Abangnya kini mempunyai rancangan sendiri di saluran Voice TV, The Breakdown with Adam Bradshaw dan menetap di Bangkok, Thailand.

Selepas Ben membikin video pertama, permintaan untuk menjadi rakan dalam laman Facebook meningkat sehingga 900 orang dan kini, sudah tepu lalu Ben membuka Fan Page sekitar November 2010.

Ben merupakan anak jati Utah dan pernah menetap di Portland, Oregan dari umur satu hingga lapan tahun. Dia merupakan anak ketiga daripada lima orang adik-beradik yang terdiri daripada empat lelaki seorang perempuan.

Ketika berusia 19 tahun, Ben menyertai aktiviti sukarelawan yang membantu penduduk pedalaman belajar bahasa Inggeris.

Belajar bahasa Melayu di Sabah

Dia memilih Malaysia kerana dekat dengan Thailand yang menjadi tempat abangnya menetap. Tempat pertama dia ditugaskan adalah di Sabah antara bulan Oktober 2006 hingga Mac 2007.

Ketika tiba di negeri tersebut dan mula mengajar bahasa Inggeris di sana, Ben mendapati kebanyakan penduduk di situ sukar berkomunikasi dalam bahasa Inggeris kerana bahasa Melayu menjadi bahasa pengantar utama.

"Sebab itu bahasa Melayu yang ditutur saya kedengaran seperti baku," ungkapnya bagi menjelaskan gaya percakapannya tidak seperti penduduk di Kuala Lumpur.

Bagi membolehkan dia dapat berkomunikasi dengan penduduk tempatan, Ben terpaksa berhempas-pulas belajar bahasa Melayu.

Tidak mengikuti kelas bahasa, dia perlu menjadi kreatif seperti belajar bahasa dengan menggunakan kad imbas buatan sendiri setiap pagi.

Kad imbasnya mengandungi perkataan dan juga ayat dalam bahasa Melayu, manakala terjemahan dalam bahasa Inggeris pada bahagian hadapan kad.


FOTO-FOTO yang dilampirkan dalam Twitternya menggunakan penerangan dalam bahasa Melayu dan bahasa Inggeris.


Setiap kali berjumpa dengan orang tempatan, Ben berusaha bercakap dalam bahasa Melayu. Kamus elektronik jenama Besta juga banyak membantunya.

Dalam masa empat bulan, Ben akhirnya sudah dapat bertutur dengan baik bersama penduduk setempat.

Kemudian dia bertugas di Kuala Lumpur sehingga Disember 2007 sebelum ditugaskan di Miri dan Kuching, Sarawak.

"Ketika di Kuala Lumpur, saya langsung tidak dapat mempraktikkan bahasa Melayu kerana semua orang mahu bercakap dalam bahasa Inggeris," katanya lagi.

Barangkali, ramai yang menyangka minat Ben dalam bidang linguistik adalah untuk membolehkan dia hidup dan bertahan di sesuatu tempat.

Namun, minatnya bercambah sehingga berusaha mencari sebuah buku bertajuk Kembali Kepada Jawi di kawasan Masjid Jamek, Kuala Lumpur semata-mata mahu memahami bahasa Melayu dalam penulisan tersebut.

"Ketika bertugas di Miri, saya ada mengembara ke Brunei pada tahun 2006. Saya mendapati papan tanda jalan di sana mempunyai dua cara penulisan iaitu rumi dan jawi," ceritanya.

Lelaki yang mempunyai ketinggian 182 sentimeter itu juga mengetahui bahawa terdapat perbezaan antara bahasa Indonesia dan bahasa Melayu walaupun kedengaran sama.

Selepas dua tahun berada di Malaysia, dia pulang ke AS dan menyambung pelajaran dalam peringkat sarjana muda bidang kejuruteraan mekanikal dan sijil TESOL (Teaching English to Speakers of Other Languages) selama lima tahun.

Dia ke Malaysia baru-baru ini kembali ke Malaysia untuk menjalani sesi latihan industri dari bulan Mei sehingga Ogos 2013 di Kedutaan AS, Jalan Tun Razak.

Jari palsu untuk bekas ahli yakuza

Posted:

Jari palsu untuk bekas ahli yakuza

Jari palsu untuk bekas ahli yakuza


MEMOTONG jari adalah simbol kesetiaan dalam kalangan ahli yakuza, namun ia membuatkan mereka sukar kembali kepada masyarakat yang mudah mengenali identiti ahli yakuza melalui kecacatan jari itu.


LELAKI itu berdepan banyak halangan setelah bertahun-tahun menjadi ahli sebuah organisasi mafia paling ditakuti di Jepun iaitu yakuza.

Malah ketika itu, dia bertindak memotong tiga jarinya semata-mata untuk memuaskan hati bosnya.

Bagaimanapun, dia mengambil pendekatan yang bijak apabila menggunakan jari prostetik bernilai ribuan dolar yang direka menyerupai jari asal.

"Kamu boleh lihat jari-jari ini kelihatan begitu hidup. Hanya sekali ada orang menyangka ia jari palsu. Orang itu merupakan seorang wanita tua berusia 70-an. Saya memberitahunya, kecederaan ini berlaku di sebuah kilang," kata Toru, 53.

Seperti mafia Itali atau kongsi gelap Cina, kumpulan yakuza turut terlibat dalam perjudian, dadah, pelacuran, pinjaman haram, wang perlindungan dan jenayah kolar putih.

Seramai 63,200 orang menjadi ahli yakuza dan para pemerhati berkata, peraturan tegas yakuza diwarisi daripada samurai iaitu sekitar abad ke-17 dan ke-18.

Toru (bukan nama sebenar) pernah menawarkan perlindungan terhadap premis-premis bar dan kelab di Kabukicho, Tokyo iaitu daerah lampu merah yang merupakan sebuah kawasan pelacuran.

Dia sangat berjaya dalam memastikan geng pesaing tidak memasuki kawasannya selain menyalurkan wang kepada seniornya.

Namun suatu hari, salah seorang ahli kumpulannya ditangkap di wilayah larangan kerana mencuri dan penggunaan dadah.

Bagi meredakan kemarahan bosnya dan membuktikan kumpulannya benar-benar telah bertaubat, Toru memotong bahagian atas jari kelengkeng kiri.

Kemudian, dalam dua kes yang berlainan, dia memotong pula jari kelengkeng tersebut hingga ke pangkal jari selain hujung jari kelengkeng sebelah kanan.

"Saya bertemu dengan isteri saya sekarang dan ingin berkahwin dengannya tetapi mustahil baginya untuk berkahwin dengan lelaki yakuza. Jadi, saya berhenti," kenangnya.

Sudah pasti, seseorang itu tidak boleh berhenti begitu sahaja daripada yakuza. Kamu perlu menawarkan korban. Sebagai contoh, satu jari manis.

Dahulu, jari yang hilang itu merupakan simbol penghormatan sebagai bukti kepada ahli-ahli gengster lain bahawa Toru seorang yang setia, bekerja keras dan sanggup berkorban. Kini, kecacatan itu menjadi halangan kepada orang yang mahu insaf kerana sukar diterima masyarakat.


JARI palsu silikon sangat mahal di Jepun, namun ia berjaya mengembalikan kehidupan asal bekas ahli kumpulan yakuza untuk bersama masyarakat.


Sangat mencabar

Hidup sebagai katagi, gelaran bagi individu gengster yang telah insaf agak sukar. Malah, syarikat-syarikat besar tidak mahu mempunyai sebarang hubungan dengan yakuza.

Salah satu cara Toru adalah dengan mendapatkan jari-jarinya semula. Toru telah mendapatkan perkhidmatan pakar prostetik, Shintaro Hayashi yang mereka tiga jari silikon lengkap dengan kedut dan garis-garis halus.

Hasil kerjanya begitu halus, Hayashi mengimplan setiap bulu menggunakan rerambut daripada tangan dan bahu Toru bagi memberikan kesan jari yang seakan-akan hidup,

"Saya bayangkan saya sebagai Gappetto," kata Hayashi yang merujuk kepada watak tukang kayu yang mencipta Pinocchio.

Kebanyakan pelanggan Hayashi merupakan mereka yang hilang tangan, kaki atau telinga dalam kemalangan atau kecacatan sejak lahir dan lebih kurang lima peratus merupakan bekas ahli yakuza.

Sebuah acuan silikon sangat mahal, lebih kurang AS$3,000 (RM9,465) untuk satu jari, tetapi ia memudahkan prostetik dan secara relatif murah untuk penggantian semula apabila jari palsu sudah lusuh atau koyak.

"Saya perlu membuat jari yang baharu setiap tiga bulan," kata Toru.

Ia merupakan kerja yang sangat berbaloi sehingga dia dapat membuat pengubahsuaian bangunan syarikat bagi menjadikan pekerjaan itu sah.

"Saya mempunyai sebuah kedai yang menjana kira-kira RM1 bilion setahun," katanya.

Ketika ditanya mengapa dia bersetuju untuk menjalankan sesi temu bual itu, Toru berkata, kehidupan ahli yakuza bergelumang dengan jenayah tetapi mereka masih berpeluang menjalani kehidupan lain.

"Mereka boleh menjadi lebih baik jika bekerja keras walaupun telah kehilangan beberapa jari. Kehidupan ini lebih mudah," ungkapnya. - AFP

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Komuniti Kita

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Komuniti Kita


119 kaki pancing bertanding di Tanjung Manis

Posted:

119 kaki pancing bertanding di Tanjung Manis

119 kaki pancing bertanding di Tanjung Manis

JULAIHI (berdiri, tengah) bergambar bersama sebahagian peserta Safari Memancing Tanjung Manis di Sarikei baru-baru ini.


MERIAH. Seramai 119 kaki pancing bertarung pada Safari Memancing Tanjung Manis 2013 di Sarikei, Sarawak baru-baru ini.

Pertandingan anjuran Perbadanan Kemajuan Perusahaan Kayu Sarawak (Pusaka) itu dimenangi seorang anggota polis, Md. Faizal Jamaludin, 31, yang berjaya menaikkan ikan ikan kerapu seberat 15.05 kilogram, sekali gus membawa pulang wang tunai RM3,500.

Hadiah kepada pemenang telah disampaikan oleh Menteri Muda Pembangunan Luar Bandar, Julaihi Narawi dan Pengurus Besar Pusaka, Datuk Sarudu Hoklai.

BSN sumbang van jenazah untuk masjid

Posted:

BSN sumbang van jenazah untuk masjid

BSN sumbang van jenazah untuk masjid


MOHD. SOFI (kanan) memasang reben pada van jenazah yang disumbangkan BSN kepada Masjid Pekan Selising di Pasir Puteh, Kelantan baru-baru ini.


AMAL. Bank Simpanan Nasional (BSN) menyumbangkan sebuah van jenazah berharga RM120,000 kepada Masjid Pekan Selising, Pasir Puteh, Kelantan baru-baru ini.

Penyerahan telah dilakukan oleh Naib Presiden Kanan dan Ketua Jabatan Perbankan Islam BSN, Mohd. Sofi Mat Jahaya.

Turut hadir Pengurus BSN Negeri Kelantan, Mohd. Azlan Abu Samah dan Ahli Dewan Undangan Negeri Selising, Zulkifli Ali.

Sementara itu, Zulkifli melahirkan ucapan penghargaan dan terima kasih kepada BSN kerana memilih Masjid Pekan Selising sebagai penerima sumbangan van jenazah itu yang lengkap dengan keranda dan pengusung.

Beliau berkata, sumbangan itu memudahkan penduduk sekitar Selising bagi menguruskan jenazah terutama yang tinggal di kawasan jauh dari tanah perkuburan.

Pusat pentadbiran baharu KKTPB dirasmikan

Posted:

Pusat pentadbiran baharu KKTPB dirasmikan

Pusat pentadbiran baharu KKTPB dirasmikan


HASAN (tengah) menyerahkan insentif kepada salah seorang anak anggota KKPTB di Sungai Siput, Perak baru-baru ini.


PERASMIAN. Pusat Pentadbiran Ladang Koperasi Kemajuan Tanah Perak Berhad (KKTPB) dirasmikan oleh Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan, Datuk Hasan Malek di Kampung Batu 3, Lintang, Sungai Siput, Perak baru-baru ini.

Pengerusi KKTPB, Muhammad Akhiar Ahmad Wazir Affandi berkata, pembukaan pusat pentabdiran itu serentak dengan mesyuarat agung kali ke-48 koperasi tersebut.

Beliau berkata, koperasi berkenaan yang ditubuhkan kira-kira 60 tahun lalu itu dianggotai oleh 518 orang dengan syer terkumpul sebanyak RM2.8 juta.

"KKTPB memiliki aset hampir RM18 juta dengan terlibat dalam perniagaan perladangan kelapa sawit, ternakan lebah madu, penyewaan premis lot kedai dan perlombongan bijih besi," katanya.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Negara

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Negara


1,804 sekolah dibuka semula

Posted:

1,804 sekolah dibuka semula

1,804 sekolah dibuka semula

Oleh MOHD. HAFIZI AHMAD dan IKHWAN HAZWAN HAMIDUN
berita@kosmo.com.my

DARURAT jerebu di Muar, Johor ditarik balik setelah keadaan jerebu di bandar itu semakin pulih dengan bacaan IPU 125 pada pukul 5 petang semalam.


KUALA LUMPUR - Semua 1,804 buah sekolah di enam buah negeri membabitkan kira-kira 1.5 juta pelajar yang ditutup semalam ekoran krisis jerebu kritikal yang melanda negara sejak beberapa hari lalu dibuka semula hari ini setelah bacaan Indeks Pencemaran Udara (IPU) bertambah baik.

Hanya 131 buah sekolah di Pelabuhan Klang dan Klang yang masih ditutup.

Semua 1,230 buah sekolah di Kuala Lumpur, Putrajaya dan Selangor akan dibuka esok kecuali sekolah di Pelabuhan Klang dan Klang yang membabitkan 161,886 pelajar masih ditutup kerana bacaan IPU di kawasan tersebut mencatat bacaan 319 iaitu melebihi tahap berbahaya semalam.

Penutupan itu membabitkan 93 buah sekolah rendah dan 38 buah sekolah menengah.

Negeri-negeri yang terlibat dengan penutupan sekolah semalam ialah Selangor, Kuala Lumpur, Putrajaya, Johor, Melaka, Pahang dan Negeri Sembilan.

Ketua Pengarah Pelajaran, Tan Sri Abd. Ghafar Mahmud berkata, berdasarkan kepada Pelan Tindakan Jerebu Kebangsaan, sekolah wajib ditutup sekiranya bacaan IPU melebihi 300.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Syarikat Malaysia tidak terlibat bakar hutan di Riau

Posted:

Syarikat Malaysia tidak terlibat bakar hutan di Riau

Syarikat Malaysia tidak terlibat bakar hutan di Riau


PUNCA JEREBU... Seorang lelaki melihat kawasan hutan yang terbakar di Labersa, Riau, Indonesia semalam.


JAKARTA - Syarikat-syarikat Malaysia tidak terlibat dengan pembakaran terbuka di kawasan ladang sawit di Riau yang telah menjejaskan kualiti udara di sebahagian negeri di Semenanjung Malaysia dan Singapura.

Setiausaha Eksekutif Persatuan Pelabur Perladangan Malaysia di Indonesia (Apimi), Nor Hazlan Abdul Mutalib berkata, walaupun ada kejadian pembakaran terbuka dalam kawasan ladang sawit milik syarikat dari Malaysia, ia dilakukan oleh pekebun kecil di kawasan tanah yang mereka usahakan sendiri.

"Ingin saya maklumkan bahawa di dalam ladang milik syarikat Malaysia telah diperuntukkan sebanyak 20 peratus untuk masyarakat di sekitar ladang yang dimiliki oleh syarikat Malaysia itu.

"Sudah menjadi kebiasaan bagi masyarakat setempat untuk melakukan pembakaran terbuka untuk kegiatan penanaman semula tanaman mereka," katanya kepada Bernama di sini semalam.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Najib dahului upacara angkat sumpah Parlimen

Posted:

Najib dahului upacara angkat sumpah Parlimen

Najib dahului upacara angkat sumpah Parlimen


NAJIB menandatangani dokumen selepas mengangkat sumpah di Dewan Rakyat semalam.


KUALA LUMPUR - Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak semalam mendahului upacara angkat sumpah jawatan sebagai ahli Dewan Rakyat pada majlis yang turut menyaksikan Tan Sri Pandikar Amin Mulia dipilih semula sebagai Yang Dipertua Dewan Rakyat.

Turut berbuat demikian ialah Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin, diikuti 131 ahli Parlimen mewakili Barisan Nasional dan 89 ahli Parlimen daripada parti-parti pembangkang.

Ini merupakan mesyuarat pertama Dewan Rakyat selepas Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU-13) pada 5 Mei lepas.

Ucapan mengangkat sumpah itu juga berjalan lancar dengan dihadiri oleh semua ahli Parlimen meskipun baru-baru ini Penasihat Parti Keadilan Rakyat, Datuk Seri Anwar Ibrahim dilaporkan mempertimbangkan untuk memboikot majlis angkat sumpah itu kerana mendakwa wujud penipuan dalam PRU-13.

Terdahulu, Pandikar Amin dimasyhurkan sebagai Yang Dipertua Dewan Rakyat untuk kali kedua sebaik Penggal Pertama Parlimen ke-13 bersidang.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Varia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Varia


Dua pemenang Peri-fy Your Art

Posted:

Dua pemenang Peri-fy Your Art

Dua pemenang Peri-fy Your Art

Oleh HAFIZ AHMAD

NIK MOHD. SHAZMIE (kiri) dan Izzat pulang dengan wang tunai RM3,000 dan baucar Nando's selepas diumumkan pemenang pertandingan Peri-fy Your Art.


INSPIRASI pemandangan daripada ruang tingkap bilik membawa tuah kepada pelajar Seni Halus, Universiti Teknologi Mara (UiTM), Perak, Nik Mohd. Shazmie Nik Shairozi, 22, apabila lukisannya diangkat sebagai salah satu daripada dua pemenang utama pertandingan Peri-fy Your Art kali keenam.

Seorang lagi pemenang ialah Izzat Aziz, 24, pelajar jurusan Seni Halus, Akademi Seni Budaya dan Warisan Kebangsaan (Aswara). Pertandingan itu disertai oleh 208 peserta daripada 29 kolej dan universiti seluruh negara. Sebagai pemenang, mereka memperoleh hadiah wang tunai bernilai RM3,000 dan baucar Nando's setiap seorang serta berpeluang membuat pameran solo.

"Saya mengambil masa selama sebulan untuk menyiapkan lukisan ini yang merupakan hasil pengamatan keadaan sekeliling dari tingkap bilik saya. Abang saya turut memberikan pandangan dan pendapat ketika proses menyiapkan lukisan ini.

"Tidak sangka penyertaan kali pertama ini, saya berjaya menarik perhatian para juri sekali gus diumumkan sebagai salah seorang pemenang utama," ujar Nik Mohd. Shazmie ketika ditemui usai acara penyampaian hadiah yang diadakan di pusat beli-belah Publika, Kuala Lumpur baru-baru ini.

Dalam pada itu, lukisan Izzat pula menggambarkan suasana berbilang kaum dalam kelasnya.

"Saya menggambarkan suasana ayam dalam reban yang sentiasa bising. Begitulah juga suasana dalam kelas saya apabila kami menggunakan dialek masing-masing ketika bercakap," ujarnya yang turut mengambil masa selama sebulan untuk menyiapkan lukisan itu.

Pertandingan tersebut merupakan salah satu inisiatif Nando's dalam mencari bakat-bakat muda dalam bidang artistik. Setiap peserta perlu melukis atas kanvas putih berdasarkan tema

Kepelbagaian.


KARYA lukisan Nik Mohd. Shazmie dizahirkan melalui pengamatan keadaan sekeliling dari biliknya.


"Kami menerima banyak penyertaan yang menghantar lukisan berkualiti tinggi pada tahun ini. Interpretasi mereka terhadap tema yang diberikan amat menakjubkan," ujar Ketua Pegawai Eksekutif Nando's Chickenland (Malaysia) Sdn. Bhd., Mac Chung Lynn kepada media.

Beliau menambah, pada tahun ini, Nando's akan mempamerkan 10 lukisan terbaik di dua restoran iaitu Publika dan Mid Valley.

"Selepas Publika, lukisan itu akan diletakkan di restoran Nando's di Mid Valley selama setahun bagi memberi peluang orang ramai melihat karya pelajar-pelajar tersebut," jelas Chung Lynn.

Pemenang diadili berdasarkan kefahaman tema, kreativiti, kandungan, komposisi dan penerangan mengenai lukisan tersebut. Antara juri ialah Low Ngai Yuen, Nora Murat, Nani Kahar, Syed Nabil Syed Nahar dan Chung Lynn.

Harmoni meraikan ibu

Posted:

Harmoni meraikan ibu

Harmoni meraikan ibu

Oleh ALIF ABU BAKAR


NOORAINEE (empat dari kanan) memecahkan bongkah ais sebagai gimik perasmian majalah baharu Ibu & Anak.


RAMAH pekerti, kaya peribadi! Demikian karakter terbaik bagi menggambarkan personaliti bekas Ketua Wanita UMNO, Tan Sri Zaleha Ismail. Ringkas dalam berpenampilan, namun bijak setiap kali membutir bicara, Zaleha ternyata pilihan tepat majalah Harmoni bagi menyandang gelaran Tokoh Ibu Harmoni.

Pada zaman penerajuan beliau selaku Menteri Perpaduan Negara dan Pembangunan Masyarakat, Zaleha dilihat sebagai ikon wanita yang penuh iltizam dan tegas dalam menjalankan tugas.

Begitupun, kesibukan beliau dalam arena politik pada masa dahulu tidak menghalang ibu kepada tiga anak itu untuk meluangkan masa bersama keluarga. Sejak anak-anaknya kecil, Zaleha memastikan proses jalinan kekeluargaan itu disemai dan dibaja dengan sempurna.

"Sebab itu dahulu setiap kali musim cuti sekolah, anak-anak saya tak pernah bising hendak balik kampung. Mereka lebih seronok meluangkan masa dengan ibu bapa mereka.

"Jadual harian saya memang padat. Sepanjang tempoh bekerja, anak-anak saya dijaga adik sepupu tetapi menjelang malam saya pastikan mereka bersama saya. Walau penat macam mana pun, saya mesti memperuntukkan masa untuk arwah suami dan anak-anak.

"Alhamdulillah, kemesraan itu terbentuk dengan mudah. Saya percaya jika kita bijak mengurus masa, perihal keluarga tidak akan terabai malah kerjaya juga dapat berjalan lancar," kongsi Zaleha ketika ditemui pemberita selepas majlis minum petang Ibu Ratu Hatiku di The Royale Chulan Hotel, Kuala Lumpur.

Anugerah Tokoh Ibu Harmoni yang diterima Zaleha disampaikan oleh isteri Timbalan Perdana Menteri, Puan Sri Noorainee Abdul Rahman.


KETUA Pengarang Majalah Utusan Karya Sdn. Bhd., Badrul Azhar Abdul Rahman (tiga dari kiri) menyampaikan hadiah kepada Maznah (tiga dari kanan) hasil nukilan esei anaknya.


Esei buat ibu

Selain Zaleha, seorang lagi ibu, Maznah @ Hasnah Hashim, 75, turut diberi penghargaan pada majlis anjuran majalah Harmoni dengan kerjasama penaja utama Jamu Mak Dara itu.

Hasil penulisan anak perempuan Maznah, Seri Windawaty Mohd. Ibrahim, mereka berdua dipilih sebagai pemenang bagi peraduan menulis esei Ibu Ratu Hatiku yang dibuka kepada pembaca majalah keluaran Utusan Karya itu.

Kisah Maznah membesarkan anak-anaknya berjaya mengetepikan lebih 400 esei yang diterima majalah Harmoni.

Hasil kemenangan itu membolehkan mereka berdua membawa pulang wang tunai bernilai RM3,000, trofi kristal tajaan D'or Rue, rantai mutiara tajaan Rafflesia, pakej percutian ke Jakarta tajaan Boman Travel & Tours Sdn. Bhd., kain eksklusif tajaan Jakel, beg tangan tajaan Alfio Raldo, hamper kecantikan tajaan Avon dan jambangan bunga tajaan @Bloom.com.my.

Pada majlis itu juga, Utusan Karya turut melancarkan majalah baharu berjudul Ibu & Anak. Majalah tersebut ditujukan khusus kepada golongan wanita yang ingin mendapatkan informasi berkenaan kehamilan dan penjagaan anak daripada bayi sehingga usia empat tahun.

Dilhamkan daripada ruangan ibu dan anak majalah Wanita, Ibu & Anak mengandungi empat segmen utama yang terdiri daripada ruangan menunggu kehadiran zuriat, dunia baharu bayi dan ibu, anak yang semakin membesar serta komitmen kasih.

Majlis turut diserikan dengan persembahan istimewa kanak-kanak autisme, Umar Hasfizal. Datuk Sheila Majid juga hadir memberikan persembahan mantap yang memukau hadirin.

Turut hadir pada majlis itu ialah Pengerusi Eksekutif Kumpulan Utusan, Tan Sri Hashim Ahmad Makaruddin, Pengarah Eksekutif Kumpulan Utusan, Datuk Mohd. Nasir Ali, Ketua Pengarang Kumpulan Utusan, Datuk Aziz Ishak dan Pengasas Jamu Mak Dara, Halimah Shuaib.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Stailo

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Stailo


Tukang masak bijak bergaya

Posted:

Tukang masak bijak bergaya

Tukang masak bijak bergaya

Oleh ALIF ABU BAKAR

LELAKI itu memeriksa secara teliti setiap jahitan pada sehelai pakaian berjenama mewah yang ingin dibelinya. Sebagai pembeli, dia mengharapkan kualiti terbaik daripada pakaian yang mencecah harga ribuan ringgit sehelai.

"Jika saya terjumpa kecacatan kecil pada pakaian tersebut, saya tidak teragak-agak untuk meminta potongan harga. Saya juga pernah memulangkan kembali baju berjenama yang tidak kemas buatannya.

"Jenama tersebut menawarkan penggantian baharu dan apabila diperiksa, kesemua baju tersebut juga mengalami masalah yang sama. Saya bertegas meminta semula wang pembelian meskipun mereka enggan. Bagi saya, pelanggan perlu diutamakan terutamanya apabila melibatkan kualiti barangan yang dibeli," kongsi Chef Adu Amran Hassan.

Pendirian tegas Adu Amran yang mula dikenali menerusi rancangan realiti televisyen popular, Masterchef Malaysia yang disiarkan di Astro Ria menunjukkan betapa dia mengambil serius soal pemakaian hariannya.

Meskipun bergelar seorang tukang masak, Adu Amran sering tampil bergaya dalam setiap episod Masterchef Malaysia yang menyaksikannya bertindak sebagai salah seorang juri tetap.

Imbas Adu Amran: "Seorang peserta Masterchef Selebriti Malaysia musim pertama, Karl Shafek pernah menegur penampilan saya. Katanya, benarkah saya seorang tukang masak atau pereka fesyen? Saya anggap soalan itu sebagai satu pujian."

Kebijaksanaan Adu Amran atau juga mesra dengan panggilan Chef Adu bergaya melahirkan kekaguman penonton. "Memasak merupakan cabang dalam fesyen dan saya rasa ia satu paduan yang menarik," tambah Adu Amran ketika ditemui Stailo baru-baru ini.

Menggemari gaya kemas sut dan jaket, Adu Amran bagaimanapun bukan seorang yang patuh kepada kod formaliti sesuatu penampilan. Sut berunsur ceria menjadi pilihan lelaki berusia 43 tahun itu.

Jika syarat pemakaian sut hitam menetapkan kemeja putih dijadikan pelengkap, Adu Amran akan tampil serba hitam lengkap dari atas hingga ke bawah. Peraturan warna padanya bukan alasan untuk menjadi kreatif dalam fesyen.

PERNAH bermastautin di Kota London sebelum pulang ke tanah air pada tahun 2011.


Trend blok warna juga dirasakan sering disalah tafsir masyarakat. Ramai beranggapan gaya popular itu merujuk kepada gabungan dua atau tiga warna yang bertentangan, namun bagi Adu Amran ia tidak semestinya percantuman rona berlainan.

"Saya sering merujuk kepada majalah dan katalog fesyen bagi mendapatkan idea untuk gaya peribadi. Tidak semestinya kita mengikut bulat-bulat gaya yang dipaparkan majalah.

"Contohnya, adakah pakaian yang ditonjolkan di atas pentas peragaan sesuai digayakan secara realiti? Jawapannya tentu tidak kerana tujuan peragaan tersebut adalah bagi memberi idea kepada orang ramai tentang trend baharu di pasaran," sarannya.

Mungkin sikap cerewet Adu Amran ketika membeli-belah disifatkan agak leceh kepada sesetengah orang. Bagaimanapun, ia wajar dijadikan contoh sekiranya anda ingin memperoleh barangan terbaik sekali gus mengelakkan penyesalan dalam berbelanja.

"Jika membeli-belah di luar negara terutamanya di negara-negara Eropah, saya akan menyarungkan pakaian yang ingin dibeli dan kemudian meminta pembantu kedai menemani saya ke pintu butik.

"Pencahayaan dalam kedai memang berbeza dengan di bawah matahari. Mungkin di kedai kita nampak cantik tapi apabila dipakai di luar ia tidak kena dengan kita," kongsi anak kedua daripada lapan adik-beradik itu.

Label fesyen peribadi

Nilai celik fesyen kepunyaan Adu Amran membuahkan idea kepadanya untuk berkecimpung secara serius dalam bidang seni itu. Hasilnya, anak jati Kluang, Johor itu nekad mewujudkan label fesyen peribadi dengan nama Aduh! by Adu (Aduh!).

Buat masa ini, baju Melayu teluk belanga menjadi pertaruhan awal Aduh!. Ia direka lebih kepada pembentukan stail berbanding mengikut perkembangan trend semasa. Formula itu diyakini Adu Amran kerana baginya, fesyen sering mengalami transisi dari semasa ke semasa manakala stail bersifat jangka panjang.

Bukan sekadar baju Melayu biasa, item di bawah Aduh! mengutamakan keaslian dan kualiti. Atas faktor itu, hanya material terbaik dipilih bagi menghasilkan sepasang baju Melayu ciptaan Adu Amran.

Kapas Mesir, sutera campur, tenun lama dari Chiang Mai, rona indigo dan fabrik berkualiti tinggi dari Eropah menjadi pilihan Adu Amran dalam menterjemahkan rekaan eksklusif yang menawan.


CHEF ADU dikenali menerusi program Masterchef Malaysia.


"Kenapa saya memilih baju Melayu? Sebabnya mudah! Saya seorang penggemar pakaian tradisi ini terutamanya hasil kerja pereka tempatan, Salikin Sidek.

"Saya sangat teliti terhadap rekaan baju Melayu teluk belanga. Sebagai orang Johor, saya mahu pakaian kebanggaan negeri ini dihasilkan dengan penuh cermat.

"Oleh yang demikian setiap kali saya menempah baju Melayu jenis ini, saya pastikan bahagian leher dijahit tangan. Namun, di bawah Aduh! saya tetapkan bahawa keseluruhan proses baju Melayu dijahit tangan," terang Adu Amran.

Eksklusif buat kaum Hawa

Selain baju Melayu, Aduh! juga menawarkan seleksi tudung dan selendang dengan pelbagai cetakan termasuk liberty yang dihasilkan menggunakan kapas mewah. Rekaan eksklusif buat kaum Hawa itu juga dicipta berasaskan fabrik sutera sifon, sutera satin dan sutera kapas yang didatangkan khas dari Itali, Perancis dan England.

Sebagai pencinta barangan porselin, Adu Amran turut menyelitkan bahan yang diperbuat daripada campuran tanah liat dan kuarza itu dalam barisan aksesori Aduh! untuk kegunaan lelaki dan wanita.

"Saya pernah menggunakan porselin kecil bentuk bunga sebagai lapel (kelepet di bahagian dada kot) jaket dalam salah satu episod Masterchef Malaysia. Sejak itu saya merasakan ia boleh dijadikan aksesori yang elegan kepada penampilan seseorang.

"Selalunya orang gunakan hiasan porselin untuk dicantumkan pada lampu dan dijadikan barangan dekorasi rumah yang popular.

"Eksperimen yang saya lakukan dengan menggabungkan porselin bersama fabrik amat mengujakan. Ia menjadi kombinasi menarik yang mampu menciptakan nilai eksklusif," jelas Adu Amran.

Busana Lebaran di Bazar Busainna

Posted:

Busana Lebaran di Bazar Busainna

Busana Lebaran di Bazar Busainna

Oleh HAFIZ AHMAD

BERGAYA anggun dengan jubah biru lembut dengan penataan manik menyerlahkan kejelitaan.


SEPERTI sudah menjadi satu amalan saban tahun apabila persediaan baju hari lebaran dibuat satu atau dua bulan lebih awal sebelum kedatangan bulan Ramadan.

Ini kerana kebiasaannya menjelang Ramasan, tukang jahit sudah terpaksa tidak lagi menerima tempahan baju kerana pelanggan yang sudah terlalu ramai.

Begitu juga dengan pengusaha butik yang adakalanya tidak menang tangan membuat ukuran baju eksklusif pelanggan.

Usah risau jika tidak sempat menempah baju atau berkunjung ke butik kerana banyak bazar yang menjual pelbagai kelengkapan sempena Aidilfitri.

Salah sebuahnya ialah Bazar Busainna yang dibuka mulai 7 Julai depan dan berlangsung sepanjang bulan Ramadan di pusat beli-belah Maju Junction, Kuala Lumpur.

Antara butik yang turut serta ialah Julie Bridal House yang bakal menjual 10 rekaan istimewa sempena Aidilfitri akan datang.

Menurut pemilik butik itu, Juliana Ahmad, rekaan busana hari lebaran tahun ini memberi fokus kepada busana muslimah elegan tetapi masih mengekalkan ciri- ciri sopan melalui gaun labuh dan percikan manik-manik minimalis.

Jika ingin bergaya ringkas, pelanggan boleh memilih jubah dengan hiasan manik di beberapa bahagian.

"Kami menampilkan rekaan yang sesuai untuk gadis dan wanita berhijab dengan pilihan rona-rona seperti biru firus, merah hati, merah jambu dan hijau," ujarnya ketika ditemui Stailo baru-baru ini.

Fabrik likra Korea yang digunakan dalam kebanyakan rekaan memudahkan pergerakan si pemakai untuk menziarahi rumah teman dan sanak-saudara.

Busana tersebut mempunyai empat pilihan saiz daripada S ke XL tetapi kerana sifat kain tersebut yang bergetah, ia melekap cantik mengikut bentuk tubuh.

"Selain itu, pengguna juga boleh memilih padanan tudung hud dengan hanya tambahan serendah RM20 sahaja. Malah, kami akan terus menjahitnya ketika waktu pembelian," tambah Juliana.

Harga berpatutan menjadi keutamaan kepada butik Juliana yang terletak di Prima Sri Gombak, Batu Caves. Setiap gaun dan jubah dijual pada harga antara RM150 hingga RM260.

Pengarah Urusan Deeya Deco & Event, Noorhidayah Noordin berkata, bazar tersebut bakal disertai oleh 100 gerai jualan yang memberi fokus barangan persediaan hari lebaran.

"Setakat ini sambutan daripada peniaga amat memberangsangkan apabila banyak gerai telah terjual. Bagaimanapun, kami masih lagi mempunyai beberapa tapak kosong yang terbuka kepada mereka yang berminat," katanya.

Mereka yang berminat untuk membuka gerai di bazar tersebut, boleh menghubungi talian 012-924 6227 atau melayari laman web www.- ddeventco.com.

Sepatu mewah buat wanita

Posted:

Sepatu mewah buat wanita

Sepatu mewah buat wanita


SEPATU dengan kemasan hitam diberi sentuhan emas pada tumitnya.


KEGILAAN wanita terhadap sepatu membuatkan mereka sanggup melaburkan wang ringgit bagi mendapatkan rekaan yang menawan hati.

Tidak hairanlah, jika almari kasut wanita melimpah-limpah dengan deretan koleksi pelbagai warna, jenama dan reka bentuk.

Kasut bukan sahaja dijadikan pelindung untuk kaki tetapi menjadi perlambangan kepada gaya keseluruhan kaum Hawa. Ia merupakan pelengkap kepada busana yang dipakai dan mempunyai pelbagai fungsi bagi menampakkan lagi keanggunan mereka.

Bak kata-kata ikon legenda, Marilyn Monroe, 'Berikan si gadis sepatu yang betul dan dia akan menawan dunia', ternyata kasut ibarat perhiasan utama dan wajib bagi seseorang wanita.

Jenama kasut mewah buatan Malaysia, Xalf hadir dengan koleksi baharu yang dinamakan Metamorphosis sebagai manifestasi kepada kejituan dan kematangan seorang wanita.

Terkenal dengan konsep Bespoke, Xalf memberi penghargaan kepada kaum wanita yang bersungguh-sungguh menjalani kehidupan seharian.

Terdapat 11 koleksi pelbagai reka bentuk boleh menjadi pilihan kaum wanita yang diserikan dengan warna-warna memukau mata. Ia tidak terhad kepada kasut bertumit tinggi, Xalf turut menawarkan kasut balet leper untuk keselesaan si pemakai.

Sepatu Acmon pula diperbuat daripada kulit paten dan dipadankan bersama alur emas. Ia nampak manis dipakai ketika dalam penerbangan jarak jauh atau sekadar bersantai pada hujung minggu.

Tampil bergaya ke majlis makan malam dengan menyarungkan kasut Anise yang berkualiti kulit lembu kemasan hitam beralur. Tambah menarik apabila tumit kasut diberi sentuhan warna kontra.

Inginkan rekaan berlainan, kasut Monarch bertepatan dengan cita rasa tinggi anda. Ia diliputi kain renda berkualiti bersama padanan warna merah bagi menampakkan gaya mewah dan anggun seorang wanita.

Mengambil inspirasi ketangkasan harimau bintang, kasut Zilpa menyerlahkan sisi berani seorang wanita yang mahukan gaya ala sub-Sahara Afrika. Padankan ia bersama gaun pendek singkat bagi menonjolkan aura kejelitaan anda.

Beranikan diri kala menyarungkan kasut tumit tinggi Indra yang mempunyai ukuran lima inci. Jika mahukan gaya elegan pilih sepatu Pima yang mempunyai kemasan renda jarang disokong dengan tumit emas.

Sepatu Xalf berharga antara RM590 hingga RM1,150 sepasang. Kesemua koleksi baharu jenama ini boleh dilihat menerusi laman web www.xalfdesign.com.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Sukan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Sukan


J1M 2013 masih ikut jadual asal

Posted:

J1M 2013 masih ikut jadual asal

J1M 2013 masih ikut jadual asal

Oleh SHAHRIL NIZAM ABDULLAH
shahril.abdullah@kosmo.com.my

JAMIL (tengah) menyerahkan replika Jersi Kuning J1M 2013 kepada Abu Samah sambil diperhatikan Naim di Putrajaya semalam.


LALUAN bagi lima peringkat perlumbaan Kejohanan Lumba Basikal Jelajah 1 Malaysia (J1M) 2013 yang dijadualkan bermula esok hingga 30 Jun ini mungkin akan diubah jika masalah jerebu yang melanda negara masih tidak berubah atau bertambah buruk.

Ketua Pegawai Operasi J1M 2013, Datuk Naim Mohamad menjelaskan, perubahan laluan tersebut adalah antara pilihan terbaik buat masa ini selepas pihaknya meneliti syarat dan peraturan insiden atau kemalangan yang digariskan oleh Kesatuan Berbasikal Antarabangsa (UCI).

Bagaimanapun, tegas Naim, keperluan untuk mengubah laluan itu haruslah mendapat 'lampu hijau' daripada panel komisar perlumbaan selain turut dipersetujui oleh semua pengurus pasukan yang bertanding.

"Satu mesyuarat pengurusan pasukan akan diadakan pada petang esok (hari ini) dan dalam mesyuarat itu nanti, kami akan kaji dan nilai semula keadaan cuaca di negara kita sekarang dan isu lain terutamanya melibatkan laluan J1M 2013.

"Terdapat lima peraturan atau syarat insiden perlumbaan yang telah digariskan oleh UCI sekiranya situasi kecemasan seperti ini dihadapi oleh mana-mana penganjur pertandingan.

"Salah satu daripadanya yang dilihat relevan ketika ini ialah mengubah laluan perlumbaan dan kami mungkin akan mematuhi peraturan ini bagi menghadapi cuaca berjerubu yang boleh membahayakan kesihatan dan keselamatan para pelumba," jelas Naim.

Naim yang juga Timbalan Presiden Persekutuan Kebangsaan Berbasikal Malaysia (PKBM) berkata demikian pada sidang akhbar Majlis Penyerahan Jersi Kuning J1M 2013 daripada Ketua Setiausaha Kementerian Belia dan Sukan, Datuk Jamil Salleh kepada Presiden PKBM, Datuk Abu Samah Abdul Wahab di Putrajaya semalam.

Selain mengubah laluan, peraturan UCI itu juga membenarkan penganjur meneutralkan sementara perlumbaan, menimbang pembatalan peringkat perlumbaan, membatalkan sebahagian keputusan atau mengadakan perlumbaan semula.

Begitupun, Naim masih berharap agar masalah jerebu akan berkurangan sambil mengakui bahawa laluan ke negeri wilayah Utara atau Timur menjadi alternatif baharu jika ia masih berlanjutan.

"Ada kemungkinan laluan akan diubah ke negeri sebelah Utara atau pun Timur. Kami kena bersedia dengan beberapa pilihan laluan di dua wilayah berkenaan menerusi kerjasama dengan sekretariat Le Tour de Langkawi (LTdL).

"Perlumbaan ini tidak boleh lagi ditunda atau dibatalkan kerana faktor masa adalah amat penting ketika ini, malah J1M 2013 telah pun diubah sebelum ini kerana memberi laluan kepada Pilihan Raya Umum ke-13 pada Mei lalu.

"Jadi kami akan terus memantau rapi keadaan cuaca sepanjang perlumbaan menerusi kerjasama secara langsung dengan Jabatan Meteorologi.

"Apa pun, saya berdoa agar keadaan akan pulih dalam masa beberapa hari lagi dengan harapan hujan akan turun atau kebakaran di Indonesia dapat dipadamkan," tambahnya lagi.

J1M 2013 akan bermula dengan peringkat pertama dari Majlis Sukan Negara, Bukit Jalil ke Rembau, Negeri Sembilan sejauh 187.7 kilometer (km) diikuti Rembau-Batu Pahat, Johor (197.6km); Batu Pahat-Pontian (94.7km); Johor Bahru-Melaka (206.3km) dan Melaka-Dataran Merdeka, Kuala Lumpur (177.1km).

PBNJ kemuka bukti

Posted:

PBNJ kemuka bukti

PBNJ kemuka bukti

Oleh AHMAD FAZLI MOHD. YADI
fazli.yadi@kosmo.com.my


REAKSI Aidil (kanan) apabila gagal menjaringkan gol pada perlawanan menentang Lions XII di Stadium Jalan Besar, Singapura Sabtu lalu.


PERSATUAN Bola Sepak Negeri Johor (PBNJ) akan mengemukakan bukti video kepada Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM) ekoran kad merah yang diterima tonggak pertahanan, Mohd. Aidil Zafuan Abdul Radzak ketika menentang Lions XII di Stadium Jalan Besar, Singapura Sabtu lalu.

Perkara itu didedahkan oleh jurulatih Johor Darul Takzim (Johor DT), Fandi Ahmad yang mengesahkan bahawa PBNJ telah menghantar surat rayuan kepada FAM sebelum menyerahkan bukti rakaman video kepada badan induk itu hari ini.

"Kita telah menghantar surat rayuan hari ini (semalam) dan disusuli bukti video rakaman kepada pihak FAM esok (hari ini).

"Video menunjukkan bahawa Aidil sebenarnya lebih mencabar bola, bukan untuk mengasari pemain Lions XII.

"Khidmat Aidil amat ditagih oleh pasukan dan saya berharap FAM dapat mempertimbangkan kad merah bagi membenarkan dia beraksi pada final Piala FA nanti," kata Fandi ketika dihubungi Kosmo! semalam.

Ketika aksi Liga Super di Stadium Jalan Besar, Singapura Sabtu lalu, Aidil diarahkan keluar padang selepas mengasari pemain Lions XII, Irwan Shah.

Fandi berkata, beliau dapat membuktikan pemain kelahiran Seremban, Negeri Sembilan itu tidak bersalah selepas menerima kad merah daripada pengadil perlawanan, Zamzaidi Katimin.

Dalam perkembangan lain, Fandi memberi bayangan awal bahawa beliau menurunkan skuad kedua Johor DT ketika melayan kunjungan Felda United di Stadium Tan Sri Hassan Yunos, Larkin malam ini.

Ini kerana pengendali kelahiran Singapura itu mahu merehatkan barisan pemain utama bagi memberikan tumpuan untuk aksi final Piala FA menentang Kelantan di Stadium Nasional, Bukit Jalil Sabtu ini.

Begitupun, Fandi tidak mahu memandang rendah terhadap cabaran Felda kerana beliau menyedari skuad Harimau Selatan telah kehilangan ramai tonggak untuk aksi tersebut.

"Kami terpaksa beraksi tanpa khidmat Safee Sali, Safiq Rahim, Andre Francisco dan Nazrin Ahmad yang digantung satu perlawanan.

"Ini merupakan satu situasi sukar buat kami kerana Felda sudah pasti mahu mendapatkan sekurang-kurangnya satu mata di Larkin.

"Mereka kini terdesak untuk keluar dari zon penyingkiran Liga Super dan pasti akan berjuang habis-habisan nanti," kata Fandi.

Kelantan makin berselera besar

Posted:

Kelantan makin berselera besar

Kelantan makin berselera besar

Oleh KHAIRI MOHAMAD
khairi.mohamad@kosmo.com.my


HODAK (dua dari kanan) mengendalikan sesi latihan skuad Kelantan di Stadium Sultan Muhammad IV, Kota Bharu baru-baru ini.


SELEPAS berjaya membelasah Terengganu 4-0 di Stadium Sultan Ismail Nasiruddin Shah, Kuala Terengganu Jumaat lalu, Kelantan semakin bersemangat meneruskan momentum kemenangan.

Kini The Red Warrios mahu menjadikan Pahang sebagai mangsa terbaharu apabila melayan kunjungan skuad Tok Gajah itu pada aksi Liga Super di Stadium Sultan Muhammad IV, Kota Bharu malam ini.

Bagaimanapun, jurulatih Kelantan, Bojan Hodak mengakui pertemuan menentang Pahang bukan tugas yang mudah, apatah lagi barisan kendalian Dollah Salleh itu pasti mahu bangkit selepas tewas mengejut 1-2 kepada Perak di Kuantan Sabtu lalu.

Hodak percaya Pahang sudah pasti mahu menebus kembali kekalahan itu ketika menentang Kelantan, sekali gus mengembalikan keyakinan penyokong Tok Gajah.

Menurutnya, Pahang memiliki kelebihan apabila mempunyai barisan pemain tengah yang cukup baik, seterusnya mampu memberi kesulitan kepada benteng pertahanan Kelantan.

"Pahang merupakan pasukan yang baik, pada saya mereka mempunyai barisan pemain tengah yang baik, mungkin yang terbaik di Malaysia.

"Penyerang mereka juga cukup baik dengan barisan pertahanan yang hampir sempurna. Saya melihat ini merupakan perlawanan yang agak sengit.

"Masalah besar saya adalah untuk memotivasikan para pemain supaya mental mereka fokus pada perlawanan ini kerana saya tahu sebahagian daripada mereka sedang menumpukan perhatian untuk persediaan perlawanan akhir Piala FA nanti," kata Hodak ketika ditemui semalam.

Tambahnya, kehadiran Damian Stewart di barisan pertahanan Pahang juga menyulitkan kerja jentera serangan Kelantan.

"Walaupun pergerakan dia (Stewart) agak perlahan tetapi dia mempunyai pengalaman yang luas serta memiliki kekuatan ketika perebutan bola di udara.

"Dia juga memiliki kelebihan dalam situasi set pieces selain cekap mengendalikan barisan pertahanan Pahang," kata Hodak.

Ketika ditanya sama ada akan mengekalkan kesebelasan utama ketika menentang Terengganu, Hodak tidak menolak kemungkinan bakal melakukan beberapa perubahan selepas kembalinya beberapa pemain daripada menjalani tempoh penggantungan dan masalah kecederaan.

"Saya perlu melihat keadaan beberapa pemain dan saya akan membuat keputusan. Kemungkinan Nik Shahrul Azim (Abdul Halim) dan Daudsu (Jamaluddin) akan kembali dalam pasukan selepas digantung.

"Farisham (Ismail) juga beraksi dengan baik, dia semakin cergas dan beraksi dengan baik.

"Saya akan mencari kesebelasan yang terbaik dan jika semua baik mungkin tidak perlu melakukan banyak perubahan," ujarnya.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Dunia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Dunia


Indonesia mulakan operasi pembenihan awan

Posted:

Indonesia mulakan operasi pembenihan awan

Indonesia mulakan operasi pembenihan awan

PARA penunggang motosikal memakai topeng muka untuk mengelak daripada menghidu asap berikutan masalah jerebu serius yang melanda Pekanbaru, wilayah Riau, Indonesia semalam.


JAKARTA - Pihak berkuasa Indonesia memulakan proses pembenihan awan semalam dalam usaha menghasilkan hujan serta memadamkan kebakaran hutan yang menyebabkan jerebu serius ke atas negara jirannya iaitu Malaysia dan Singapura.

Di Singapura, indeks pencemaran udaranya menurun. Namun, beberapa buah negeri di Malaysia terutama Johor mengalami jerebu serius sehingga memaksa kerajaan mengisytiharkan darurat.

Sebuah pesawat dengan peralatan pembenihan awan dikatakan berjaya menghasilkan hujan di daerah Bengkalis, pulau Sumatra kelmarin.

"Kami akan meneruskan operasi pembenihan awan pada hari ini menggunakan dua pesawat," jelas pegawai Agensi Pengurusan Bencana Indonesia, Agus Wibowo.

Sementara itu, polis Indonesia menyatakan pihaknya sedang menyiasat lapan buah syarikat, termasuk dari Malaysia.

Siasatan itu dibuat sehari selepas aktivis alam sekitar Greenpeace menyatakan kebakaran melibatkan ladang kelapa sawit milik syariat dari Indonesia, Malaysia dan Singapura.

Menurut Wibowo, Indeks Standard Pencemaran (PSI) di wilayah Riau melebihi tahap bahaya iaitu 400 di beberapa lokasi.

Sebanyak tiga buah helikopter juga telah ditugaskan untuk memadamkan api di kawasan berkenaan. - AFP

Pertunjukan udara bertukar tragedi

Posted:

Pertunjukan udara bertukar tragedi

Pertunjukan udara bertukar tragedi


API yang marak memusnahkan sebuah pesawat sebaik sahaja ia terhempas ketika mengambil bahagian dalam acara Vectren Air Show di Dayton, Ohio kelmarin.


DAYTON, Ohio - Sebuah pesawat yang mengambil bahagian dalam acara Vectren Air Show kelmarin terhempas dan meletup.

Dalam insiden itu, seorang juruterbang dan seorang pelagak ngeri terkorban.

Jurucakap Lapangan Terbang Antarabangsa Dayton, Linda Hughes dan Pegawai Lebuh Raya Negeri Ohio, Leftenan Anne Ralston mengesahkan kejadian tersebut.

Kejadian malang itu berlaku sekitar pukul 12.45 petang waktu tempatan. Tiada penonton dilaporkan cedera dan acara itu dibatalkan sebaik sahaja kemalangan berlaku.

Satu klip video menunjukkan pesawat tersebut berpusing ketika pelagak ngeri, Jane Wicker duduk di atas sayapnya. Ia kemudian gagal dikawal dan terhempas di atas padang dan terbakar.

"Secara tiba-tiba saya dengar orang ramai menjerit dan nampak bebola api," kata seorang penonton, Stan Thayer.

Pertunjukan udara yang disifatkan sebagai antara yang tertua di Amerika Syarikat itu biasanya mampu menarik kira-kira 70,000 penonton setiap kali dianjurkan. - AP

Kristen Stewart mengaku kalah dengan Katy Perry

Posted:

Kristen Stewart mengaku kalah dengan Katy Perry

Kristen Stewart mengaku kalah dengan Katy Perry


KRISTEN Stewart dan Robert Pattinson ketika membintangi filem Twilight.


LOS ANGELES - Pelakon popular Hollywood, Kristen Stewart tertekan dengan hubungan baik antara penyanyi lagu Firework, Katy Perry dengan bekas teman lelakinya, Robert Pattinson.

Menurut sumber, Stewart, 23, mengakui dia tertekan kerana tidak dapat menyaingi Perry untuk mendapatkan kembali Pattinson.

Pattinson didakwa menjalinkan hubungan istimewa dengan Perry kerana mereka dilihat banyak menghabiskan masa bersama sejak hero filem romantik Twilight itu berpisah dengan Stewart.

"Dia (Stewart) tahu Pattinson berjumpa dengan keluarga Perry sekarang. Melihat mereka bertemu janji adalah sesuatu sangat menyeksakan," kata sumber tersebut kepada majalah Heat.

"Apabila dia tahu Pattinson mempunyai minat terhadap muzik, Stewart sedar dirinya tidak boleh dibandingkan dengan Perry," tambahnya.

Baru-baru ini, pasangan tersebut menghadiri konsert penyanyi popular Bjork dan cuba menyembunyikan perkara tersebut daripada pengetahuan media dengan datang secara berasingan.

Pasangan itu disahkan berpisah apabila Pattinson meninggalkan rumah Stewart selepas dia meraikan ulang tahun ke-21 pada 13 Mei lalu. - Agensi

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online


Bot laut dalam musnah terbakar di Tok Bali

Posted:

Bot laut dalam musnah terbakar di Tok Bali

Bot laut dalam musnah terbakar di Tok Bali

24/06/2013 9:44pm

PASIR PUTEH - Sebuah bot nelayan laut dalam musnah terbakar ketika berlabuh berhampiran dermaga membaik pulih kapal di Terusan Semerak, Tok Bali di sini hari ini.

Pegawai Operasi Bomba dan Penyelamat Pasir Puteh, Kaharuddin Yahya berkata, dalam kejadian pada 7 pagi itu, seramai 20 anggota mengambil masa kira-kira 10 jam untuk memadam dan mengawal api daripada merebak ke beberapa bot lain yang berlabuh di kawasan berkenaan.

"Mungkin kesukaran itu berpunca daripada bekalan minyak yang banyak dalam bot berkenaan," katanya kepada pemberita di sini hari ini.

Beliau berkata bot berkenaan dianggar bernilai RM450,000 termasuk peralatan menangkap ikan.

Punca kebakaran sedang disiasat, katanya. - Bernama

Boon Siew lancar Honda CBR600RR baharu

Posted:

Boon Siew lancar Honda CBR600RR baharu

Boon Siew lancar Honda CBR600RR baharu

24/06/2013 8:53pm

KUALA LUMPUR - Boon Siew Honda melancarkan Honda CBR600RR series baharu yang terdiri daripada CBR600RR dan CBR600RR C-ABS.

Pengarah Urusan dan Ketua Pegawai Eksekutifnya, Satoshi Okada berkata, pelancaran dua model itu mencerminkan usaha berterusan syarikat untuk memperkenalkan keseronokan baharu bagi pengguna di pasaran tempatan.

Bagi CBR600RR, tumpuan diberikan kepada casis, dengan matlamat menyediakan motosikal yang menawarkan kawalan dan pengendalian yang jauh mengatasi kelasnya, katanya dalam satu kenyataan di sini, hari ini.

Sementara itu, CBR600RR C-ABS baharu direka bentuk untuk menambah baik prestasi litar lumba, digabungkan dengan keupayaan yang mampu menangani jalan berliku atau jalan di bandar.

Model CBR600RR C-ABS dan CBR600RR didatangkan dengan warna merah, putih, biru, hitam grafik dan repsol.

Harga bagi CBR600RR ialah RM80,588 manakala CBR600RR C-ABS berharga RM94,388.

Kedua-dua series itu mempunyai Jaminan Pembuatan dua tahun atau 20,000 kilometer. - Bernama

Jerebu: Sekolah di Muar dan Ledang dibuka semula esok

Posted:

Jerebu: Sekolah di Muar dan Ledang dibuka semula esok

Jerebu: Sekolah di Muar dan Ledang dibuka semula esok

24/06/2013 8:32pm

MUAR - Pengarah Jabatan Pendidikan Johor, Mohd. Nor A. Ghani sebentar tadi mengumumkan semua 211 buah sekolah di Muar dan di Ledang akan memulakan sesi persekolahan seperti biasa esok.

Pengumuman itu dibuat susulan penarikan status darurat jerebu di dua daerah itu yang dibuat oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak dalam satu kenyataan akhbar malam ini. - KOSMO!

Kredit: www.kosmo.com.my
 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved