Rabu, 27 Mac 2013

Kosmo Online - Rencana Utama

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Rencana Utama


Suka duka penerima bantuan kewangan

Posted:

Suka duka penerima bantuan kewangan

Suka duka penerima bantuan kewangan

YOLA kini mampu menarik nafas lega selepas pembukaan premis bakeri milik sendiri yang beroperasi di Kampung Baru, Kuala Lumpur.


PERNAH gagal dalam perniagaan sebanyak tiga kali sedikit pun tidak mematahkan semangat Yola Gusandra Abdul Rahman Saleh, 28, untuk meneruskan cita-cita. Kesukaran hidup menjadi 'guru' kepada anak kelahiran Kampung Baru, Kuala Lumpur itu untuk mengubah nasib diri dan keluarga.

"Saya mula bekerja pada umur 16 tahun sebelum bekerja dengan ibu angkat di sebuah restoran makanan segera," ujar Yola mengimbas kisah lampau ketika ditemui Kosmo! di kedai bakeri miliknya, Yola Confectionaries di Kampung Baru, Kuala Lumpur.

Selepas berkhidmat beberapa tahun, dia dilantik sebagai pengurus restoran.

"Semasa bekerja di situ, saya menjalankan perniagaan secara kecil-kecilan dengan menjadi pengedar coklat. Kios tersebut terletak di pusat beli-belah Plaza Metro Kajang, Selangor," kata Yola.

Ke luar negara

Yola kemudiannya merantau ke luar negara untuk mengikuti kursus selama tiga tahun di Akademi Coklat Barry Callebaut, Suzhou, China. Suzhou merupakan sebuah bandar yang sarat dengan bangunan bersejarah dan terletak 90 minit perjalanan dari Shanghai. Sekembalinya ke tanah air, Yola mendapat pekerjaan di sebuah syarikat pembuat makanan milik Bumiputera.

"Saya telah membuat perjanjian usahasama bagi mengeluarkan produk makanan bersama mereka tetapi gagal," luah Yola.

Ketika semangat Yola goyah kerana usahanya belum membuahkan hasil, perkenalan dengan seorang ahli perniagaan membawa sinar untuknya berniaga.

Melalui kerjasama tersebut, Yola menghasilkan produk coklat berkualiti tinggi setanding keluaran luar negara. Pada masa itu, keuntungan yang diperoleh Yola berlipat kali ganda sehingga produknya dipasarkan ke kios lapangan terbang dan beberapa pusat tumpuan pelancong.

"Sayangnya, dugaan datang kembali apabila syarikat pengeluaran kami mengalami kejatuhan sehingga menjejaskan kelangsungan perniagaan tersebut," jelas Yola.


KETABAHAN Natasha mengharungi pelbagai rintangan untuk berjaya dan setanding dengan pereka fesyen terkemuka.


Selama dua tahun, Yola terperuk tanpa sebarang pekerjaan kerana terikat dengan perjanjian syarikat sebelum ini. Atas takdir Allah, seorang temannya mengajak membuka premis bakeri yang menjual roti dan dihantar ke beberapa buah kantin sekolah serta hospital berdekatan. Namun, ia bertahan selama tiga bulan sahaja kerana teman niaganya menarik diri pada saat-saat akhir.

"Dalam merungkai permasalahan tersebut, saya diberitahu mengenai bantuan perniagaan yang diberikan oleh Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan (MAIWP)," ujar Yola.

Selepas menunggu selama sebulan, Yola mendapat khabar gembira apabila menjadi salah seorang penerima Skim Bantuan Kewangan Baitulmal MAIWP. Modal tambahan sebanyak RM4,000 diguna pakai sebaik-baiknya untuk membeli bahan-bahan mentah dan keperluan harian.

"Dana itu sangat membantu kerana selama tiga bulan saya tidak mempunyai modal untuk membeli bahan mentah," luah Yola.

Jika sebelum ini tenaga kerja perniagaannya terdiri daripada ahli keluarga termasuk ibunya sendiri, kini Yola mempunyai dua pekerja tambahan.

Selain bantuan kewangan, MAIWP turut membantu pembelian beberapa mesin dan alatan bakeri selain mendapat peluang berniaga di majlis-majlis keramaian.

Berkongsi cerita hampir sama, Siti Natasha Saparuddin, 32, enggan menoleh ke belakang demi mengejar impiannya.

"Kalau setakat ditipu dan ditindas, saya sudah melaluinya," ujar Natasha ketika ditemui di butiknya, Natasha Al-Samini Mujmal yang terletak di Sri Kembangan, Selangor.

Jual nasi lemak

Wanita kelahiran Bandar Baru Sentul, Kuala Lumpur itu telah didedahkan kepada dunia perniagaan sejak umurnya 10 tahun. Natasha membantu meringankan beban keluarga dengan menjual nasi lemak ibunya selain alat-alat tulis kepada jiran tetangga.

"Selepas tamat sekolah, saya bekerja dalam bidang insurans selama tujuh tahun. Pada masa sama, saya menjual pakaian wanita secara sambilan," tambah Natasha.

Kesungguhan dan minat Natasha dalam dunia fesyen membuatkannya nekad berhenti kerja bagi menumpukan sepenuh perhatian terhadap perniagaan busana muslimah.

"Keadaan berubah ketika saya mula berhijab dan perlahan-lahan menukar konsep jualan kepada pakaian muslimah.

"Tiga bulan pertama, modal keuntungan masih belum diraih tetapi ia tidak mematahkan semangat kerana saya percaya kesabaran dan kekuatan perlu ada dalam diri seorang usahawan," kata Natasha.

Sedikit demi sedikit bisnes Natasha mula mendapat perhatian. Kini dia mempunyai butik sendiri bagi menempatkan semua busana yang dijual.

"Sebelum ini, saya hanya beroperasi melalui laman sosial Facebook dan sesekali mengikuti jualan terbuka di majlis keramaian," tambah Natasha.

Menurutnya, kebanyakan busana yang dijualnya diperoleh daripada peniaga persendirian. Selain itu, beberapa rekaan turut dibeli terus dari Indonesia dan Asia Barat.

"Syukur ke hadrat Ilahi kerana bantuan daripada MAIWP banyak membantu saya dari segi kewangan dan khidmat nasihat.

"Sekurang-kurangnya, MAIWP membantu meringankan beban perniagaan seperti pembelian peralatan butik, barang keperluan semasa pameran dan baju-baju jualan," ujar Natasha.

Sama seperti Natasha, Yola juga mempunyai perancangan untuk memajukan kedai bakerinya dengan mewujudkan menu baharu seperti sandwic.

"Jika cukup dana, saya mahu meluaskan premis dengan kelengkapan sistem pendingin hawa untuk keselesaan para pengunjung," ujar Yola.

HARAPAN Sidirwan untuk memiliki teksi sendiri bakal tertunai apabila menerima bantuan daripada Baitulmal.


Yola sempat menitipkan nasihat kepada usahawan muda untuk terus menguasai bidang kerjaya mereka.

"Rasa tanggungjawab perlu ada dalam diri setiap peniaga untuk mengetahui secara jelas dan mendalam mengenai perniagaan yang bakal dijalankan.

Bagi Natasha, dia banyak membaca buku-buku motivasi dan mendengar ceramah daripada pakar-pakar untuk menguatkan diri.

"Usah takut untuk mengejar impian dan tidak perlu bertangguh-tangguh untuk menunaikan cita-cita," ujar Natasha.

Jika Natasha dan Yola sudah dapat merasai mempunyai premis dan perniagaan sendiri, berbeza pula dengan Sidirwan Osman, 35, yang masih menunggu teksinya yang dijangka dikeluarkan pada bulan depan.

Sidirwan merupakan salah seorang penerima Bantuan Deposit Sewa Beli Teksi pada majlis Perhimpunan Perdana Ulama-Umara dan Asnaf baru-baru ini.

"Saya menerima bantuan sebanyak RM5,000 daripada Baitulmal. Melalui dana yang diberikan, saya hanya perlu menambah sejumlah RM2,000 untuk membayar deposit membeli teksi baharu," ujarnya ketika ditemui Kosmo! ketika sibuk mencari penumpang di sekitar Cheras.

Bagi menambah deposit tersebut, Sidirwan menyewa teksi pada kadar sewaan sebanyak RM35 sehari.

"Saya perlu bekerja keras demi keselesaan pada masa akan datang," luah jejaka berasal dari Semporna, Sabah itu.

Berhijrah ke ibu kota seawal usia 18 tahun, pelbagai pekerjaan dilakukan Sidirwan untuk menampung kehidupan diri dan keluarganya.

"Saya memandu teksi sejak tujuh tahun lalu kerana hasilnya lebih tinggi berbanding berniaga makanan secara kecil-kecilan.

"Walaupun penat bekerja sehingga lewat malam, saya gagahkan diri demi menanggung anak-anak yang bersekolah," ujar Sidirwan yang mempunyai empat orang anak dan salah seorangnya merupakan anak istimewa.

Air kelapa bernilai komersial

Posted:

Air kelapa bernilai komersial

Air kelapa bernilai komersial


KEBANYAKAN petani Filipina sebelum ini hanya memperoleh pendapatan hasil jualan isi kelapa.


SEORANG petani yang mengusahakan tanaman kelapa di Filipina, Liezl Balmaceda tidak pernah mengenali Madonna. Namun, sokongan Madonna terhadap minuman kelapa mungkin boleh mengubah kehidupan Balmaceda yang bergelut dengan kemiskinan.

Sehingga kini, air kelapa menjadi minuman kegemaran bagi warga Filipina. Minuman yang kaya dengan khasiat mineral itu mendapat promosi yang agresif daripada syarikat industri minuman untuk mengimbangi jualan minuman soda di negara itu.

Balmaceda, 33, dan suaminya memproses kira-kira muatan sebuah trak yang mengandungi kelapa di belakang rumah mereka setiap minggu. Mereka juga mempunyai kemahiran menukarkan isi kelapa kepada minyak sayur-sayuran.

Pasangan yang mempunyai tiga orang anak itu memperoleh pendapatan RM28 (AS$9) sebulan dan jumlah itu ternyata tidak mencukupi untuk mereka.

"Kami membuang air buah itu semasa kami mengekstrak kopra (kelapa kering). Kami akan mendapat pendapatan yang lebih sekiranya anda memberitahu sebenarnya orang ramai sanggup membayar untuk minum air kelapa," ujarnya yang tinggal di Bandar Mulanay terletak di selatan Manila.

Dalam kenyataannya Presiden Filipina, Benigno Aquino baru-baru ini mengakui, bahawa air kelapa merupakan salah satu komiditi eksport terbaik yang dimiliki negara itu.

Memetik kata-katanya, industri eksport air kelapa Filipina melonjak lebih sembilan kali ganda kepada 16.76 milion liter pada tahun 2011.

Fruits of Life merupakan salah sebuah syarikat yang diusahakan oleh anak tempatan dan mendapat penghargaan dari negara Barat kerana mencipta inovasi air kelapa sebagai alternatif lain kepada minuman berkarbonat.

Pasaran antarabangsa

Pengurus Jualan Fruits of Life, Phoebe de la Cruz memberitahu, orang ramai secara umumnya mementingkan kesihatan mereka.

Syarikat tersebut mula mengeksport produk minuman kelapa sejak 2006. Kini, Fruits of Life membawa kira-kira 240 tan minuman dalam kotak dan tin setahun ke rangkaian pasar raya di Amerika Syarikat (AS) dan Kanada.

Jenama minuman terkenal di seluruh dunia seperti Coca-Cola dan Pepsi juga cuba untuk menjadikan air kelapa sebagai produk kesihatan sejak kebelakangan ini.

Jenama minuman koko di AS, ZICO yang juga dimiliki oleh Coca-Cola mendapat sokongan daripada model, Gisele Bundchen dan pemain bola keranjang, Kevin Garnett.

Sementara itu, bintang Pop seperti Madonna, Rihanna serta pemain bola keranjang, Alex Rodriguez merupakan antara selebriti yang memegang saham dalam Vita Coco iaitu salah satu jenama utama dalam produk itu.

Dengan harga RM9 (AS$3) sekotak, ia dianggap sebagai minuman alternatif kepada minuman tenaga dengan isipadu sebanyak 0.33 liter.


FILIPINA merupakan pengeksport kelapa terbesar dunia.


Kini, Filipina menjadi negara pengeksport kelapa terbesar di dunia.

Kilang kelapa terbesar di Filipina juga memproses isi kelapa menjadi tepung untuk memasak biskut, snek, kek dan pastri.

Selain itu, isi kelapa juga boleh diproses menjadi minyak sayur-sayuran yang digunakan untuk memasak dan produk yang digunakan dalam kehidupan seharian termasuk sabun mandi.

Bekalan kelapa tidak pernah menjadi masalah utama di Filipina. Menurut laporan Pihak Berkuasa Kelapa Filipina, dengan 350 juta pokok tumbuh di pesisiran pantai sehingga ke lereng bukit, ladang Filipina menghasilkan sebanyak 15 juta buah setahun.

Air kelapa masih kekal sebagai minuman paling popular di Filipina. Harga yang murah dan ia dijual terus kepada pelanggan selepas dipetik daripada pokok merupakan senario biasa di bandar dan juga desa.

Masalah logistik

Setiausaha Pertanian, Proceso Alcala pula memberitahu, sementara air kelapa mempunyai potensi untuk membantu petani miskin di Filipina, timbul pula isu-isu logistik yang kini mula diperkatakan.

"Permintaan kelapa adalah tinggi. Masalahnya adalah bagaimana untuk membawa air kelapa ke pusat pemprosesan sebelum ia rosak. Kebanyakan ladang kelapa terletak di kawasan berbukit dan tiada kemudahan jalan yang sempurna," ujarnya.

Sementara itu, ada dalam kalangan petani yang masih ragu-ragu bahawa mereka bakal menjadi mangsa kerakusan pihak Barat.

Mereka juga berpendapat akan terus kekal miskin untuk beberapa dekad lagi sementara perniagaan yang besar mendapat keuntungan hasil eksport buah kelapa.

Salah seorang daripada mereka, Rodolfo Aquino, 68, berkongsi cerita, dia dibayar oleh peniaga untuk membawa kelapa dengan menggunakan kereta lembu selama dua jam dari manila.

"Sama ada mereka mahu isi dan air atau isi sahaja, kami tetap menerima bayaran yang sama," ujarnya.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Horizon

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Horizon


1,001 keunikan UPM

Posted:

1,001 keunikan UPM

1,001 keunikan UPM

Oleh NASRI JAMALUDIN

UMPAMA zoo. Itulah gambaran keadaan ladang rusa di UPM.


POKOK buah-buahan, ladang sayur-sayuran, tumbuhan yang menghijau umpama mengalu-alukan kedatangan tetamu ke Universiti Putra Malaysia (UPM), Serdang, Selangor.

Terletak di tengah-tengah kesibukan antara Kuala Lumpur dan Putrajaya, berkeluasan 1,108 hektar, UPM mempunyai potensi besar menarik kehadiran pelancong dari dalam dan luar negara.

Universiti penyelidikan itu mempunyai banyak lokasi menarik, prasarana dan keindahan landskap serta keunikan alam yang tersembunyi. Bahkan, institusi itu juga mampu membuatkan pelancong teruja meneroka sambil memperoleh ilmu-ilmu baharu.

Taman Konservatori Pertanian, Muzium Anatomi Manusia, Pusat Ekuin, ladang rusa, lembu dan kambing antara sebahagian tarikan yang boleh dikunjungi.

UPM ditubuhkan sebagai sebuah Sekolah Pertanian pada 21 Mei 1931 di kawasan seluas 8.8 hektar di Serdang.

Ketika itu hanya dua program ditawarkan iaitu Program Diploma tiga tahun dan Program Persijilan setahun di dalam bidang pertanian. Tanggal 23 Jun 1947, Sekolah Pertanian tersebut telah dinaik taraf sebagai Kolej Pertanian Malaya oleh Sir Edward Gent, Gabenor Malayan Union ketika itu.

Penubuhan Universiti Pertanian Malaysia tercetus apabila Sekolah Pertanian di Serdang itu bergabung dengan Fakulti Pertanian, Universiti Malaya pada tahun 1973.

Pada 3 April 1997, namanya

ditukar ke Universiti Putra Malaysia. Sebelum ini, institusi pengajian tinggi di negara ini hanya dikunjungi golongan tertentu sahaja seperti pelawat akademik atau ibu bapa yang melawat anak-anak di asrama atau pada hari konvokesyen. Namun seiring dengan perubahan zaman, orang ramai berpeluang meneroka keunikan universiti.

"Melalui edu-pelancongan, pelancong dari dalam dan luar negara bukan sahaja dapat menikmati keindahan dan kemudahan di UPM, malah mendapat ilmu sepanjang lawatan tersebut," kata Timbalan Pengarah Bahagian Sumber Agribio, Putra Science Park, UPM, Profesor Madya Dr. Faridah Qamaruz Zaman.

Edu-pelancong dipelopori oleh UPM yang bermaksud melancong sambil belajar. Menurut Faridah, salah satu tarikan utama ialah Taman Konservatori Pertanian yang berkeluasan dua hektar. Taman ini berfungsi sebagai lokasi penyelidikan, pembelajaran, rujukan dan rekreasi alam.


PELAWAT juga berpeluang memberi lembu tenusu makan, melihat proses memerah susu rumput atau sekadar bergambar.


Menariknya, taman ini mempunyai lebih 500 spesies yang dibahagikan kepada 10 zon iaitu halia, tumbuh-tumbuhan ubatan, paku-pakis, ulam-ulaman, tumbuhan akuatik, orkid liar, periuk kera, keladi, rempah ratus dan tumbuhan wangian.

Berada di taman ini, timbul rasa teruja apabila melihat pelbagai tumbuhan eksotik dan fungsinya.

Adakalanya, tumbuh-tumbuhan tersebut sering kita lihat dan kehadirannya tidak dihargai tetapi apabila berada di taman ini dan mengetahui keistimewaan daripada jurupandu terasa pula rasa menyesal.

"Kalau sekadar berjalan mengelilingi taman ini, setengah jam sahaja sudah cukup tetapi jika mendengar penerangan tentang tumbuh-tumbuhan yang kami berikan pasti lebih satu setengah jam.

"Bagi memudahkan pengunjung, kebanyakan spesies telah diletakkan maklumat mengenainya termasuk nombor tertentu. Selain itu, taman ini turut dilengkapi kemudahan pelayaran internet WiFi bagi membolehkan pelawat mengakses laman web www.acp.upm.my.

"Laman web ini memaparkan maklumat lengkap berserta gambar spesies tumbuhan tertentu dengan memasukkan nombor setiap pokok," kata Penolong Pegawai Pertanian Kanan yang juga penyelaras taman tersebut, Tajuddin Abdul Manap.

Ladang lembu

Kawasan ladang yang luas memberi kelebihan kepada UPM untuk menternak lembu. Terdapat dua ladang lembu iaitu lembu tenusu dan lembu daging.

Tatkala memasuki kawasan ladang ini, keluasan kawasan ladang yang berbukit memberikan suasana pemandangan menarik. Jadi tidak hairanlah, ia menjadi pilihan orang ramai bergambar termasuk pasangan raja sehari, penerbit drama atau filem dan iklan.

Di kandang lembu tenusu, pengunjung berpeluang untuk melihat proses memerah susu, memberi minum susu kepada anak lembu atau sekadar mengambil gambar.

Ladang rusa

Tidak seperti zoo, ladang rusa UPM berfungsi sebagai pusat penyelidikan, pembelajaran, pengeluaran dan untuk dijual.

Terdapat 200 ekor rusa di ladang tersebut. Melihat gelagat rusa mandi-manda di tepi kolam, berkejar-kejaran atau berehat di bawah pokok secara tidak langsung membantu menghilangkan tekanan akibat beban kerja di pejabat.

Jangan terkejut, terdapat dua ekor anak rusa jinak di ladang ini yang mesra pengunjung. Pengunjung juga berpeluang bergambar secara dekat dan memberinya minum susu botol.

MEMBERI anak rusa yang jinak ini minum susu merupakan satu pengalaman menyeronokkan.


Pengunjung juga boleh membeli daging rusa pada harga RM35 sekilogram atau seekor antara RM1,200 hingga RM1,600. Namun, jualan hanya dilakukan jika bilangan rusa berlebihan di ladang tersebut.

Muzium Anatomi Manusia

Adakah anda seorang yang lemah semangat? Jika ya, anda perlu memikirkan sama ada hendak masuk atau tidak ke Muzium Anatomi Manusia. Bagaimanapun, ia sesuatu yang merugikan jika tidak melawat muzium ini kerana banyak maklumat berharga boleh diperoleh.

Di muzium ini, pengunjung berpeluang mengetahui anatomi dan fungsi-fungsi organ seperti jantung, paru-paru dan tulang.

Selain, melihat model-model rekaan, model sebenar manusia yang diawet turut dipamerkan bagi tujuan pembelajaran dan penyelidikan.

Jurupandu atau koordinator muzium terdiri daripada pelajar perubatan atau staf Jabatan Anatomi Manusia, Fakulti Perubatan dan Sains Kesihatan, UPM bersedia memberikan penerangan berkaitan bahan-bahan pameran. Bagi ibu bapa yang membawa anak-anak, muzium ini secara tidak langsung memberi mereka pendedahan tentang dunia kedoktoran.

Pusat Jualan

Ketika melancong tidak sah jika tidak membeli barangan buah tangan untuk dibawa pulang. Kunjungilah Pusat Jualan Taman Pertanian Universiti yang menawarkan pelbagai barangan jualan termasuk anak benih pokok seperti durian, belimbing dan rambutan.

Di pusat itu juga, pelbagai hasil pertanian keluaran UPM seperti sayur-sayuran, buah-buahan, susu lembu, kambing dan daging dijual pada harga berpatutan.

Bajau Palahu dulu di laut, kini di darat

Posted:

Bajau Palahu dulu di laut, kini di darat

Bajau Palahu dulu di laut, kini di darat

Oleh MOHAMAD AZIM FITRI ABD. AZIZ


BAJAU LAUT menjadikan laut sebagai tempat tinggal dan sumber pendapatan mereka.


SAAT terpandang sekumpulan anak kecil bermain di laut, terlintas di fikiran penulis untuk bertanya kepada pengemudi bot asal-usul kumpulan anak kecil itu. Namun belum sempat penulis bertanya, pemandu bot itu seolah-olah dapat membaca fikirannya terus berkata, itulah perkampungan orang Bajau Laut.

Terdetik rasa kagum penulis melihat perkampungan Bajau Laut yang turut dikenali Bajau Palahu. Rumah mereka didirikan di atas air berhampiran pantai yang dihubungkan titi kayu yang kelihatan berselirat.

Aktiviti manusia juga jelas dengan anak kecil dalam lingkungan umur antara 4 hingga 8 tahun sudah pandai menunjukkan kehebatan berenang di laut, manakala golongan remajanya mahir mengendalikan perahu dan bot ikan. Masyarakat Bajau Laut merupakan golongan nomad laut yang hidup di laut terbuka, tetapi kini beralih kepada kehidupan ke darat selaras dengan arus permodenan.

Di sebuah perkampungan Bajau Laut, yang dikenali sebagai Singamata dengan jumlah 100 penduduk dan diasaskan sejak ratusan tahun lalu, penulis mendapati, walaupun masyarakat ini hidup berpindah dekat ke daratan namun kehidupan mereka masih bergantung kepada laut.

Hidupan laut

Penghuninya bergantung kehidupan kepada hasil laut. Mereka sangat berdikari dan tidak mengharapkan bantuan daripada suku kaum lain.

Menurut seorang penduduk kampung Kapita Masta, 36, rata-rata penduduk Bajau Laut bergantung kepada hidupan laut. Ada antara mereka yang berjinak-jinak dengan industri ternakan ketam dan perusahaan rumpai laut.

Lelaki sasa berkulit gelap itu mewarisi perusahaan rumpai laut keluarga sejak sedekad lalu yang menjadi sumber mata pencariannya.


MASYARAKAT Bajau Laut giat menjalankan perusahaan rumpai laut di Pulau Bum-Bum.


"Dalam sebulan saya memperoleh pendapatan antara RM2,000 dan RM3,000, itu sudah memadai bagi kami," katanya kepada penulis melalui seorang jurubahasa.

Menurut Kapita, rata-rata masyarakat Bajau Laut sudah berhijrah dan tidak tinggal di perkampungan di tengah-tengah laut. Sebaliknya mereka mendirikan perkampungan air seperti di Kampung Bangau-Bangau dan Kampung Halo.

Jika sebelum ini kebanyakan masyarakat Bajau Laut lebih selesa tinggal di perkampungan di tengah laut dan menjalani kehidupan seharian di bot-bot atau perahu kecil, kini trend itu semakin pudar.

Dengan inisiatif kerajaan, masyarakat Bajau Laut di beberapa pulau di Semporna telah berhijrah ke perkampungan air yang didirikan kerajaan.

Kepada Sani Jon, 21, yang menetap di perkampungan Bangau-Bangau sejak berusia 11 tahun, kehidupan lampau keluarganya yang membina penempatan di tengah laut berhampiran Pulau Bum Bum kini tinggal sejarah.

Sani turut menceritakan cara beliau diasuh oleh bapanya mengikut tradisi orang Bajau Palahu.

Semasa berumur tiga tahun dia dicampak oleh bapanya ke tengah laut untuk belajar berenang.

"Itu merupakan tradisi orang Bajau Laut. Mereka akan membiarkan anak-anak mandi di tengah laut, saya jamin kebanyakan orang Bajau Laut memang pandai berenang," ujarnya.

Menurut Sani, apabila umurnya mencecah 10 tahun beliau diajar oleh bapanya untuk mengendalikan perahu dan bot kecil bertujuan menangkap hasil laut.

Kebanyakan orang Bajau Laut kurang mementingkan pendidikan sebaliknya lebih memfokuskan kepada tradisi yang diwarisi daripada nenek moyang mereka.

Sani sendiri menjadi nelayan seawal usia 17 tahun selepas kematian bapanya, sekali gus mengambil alih tugas untuk menyara keluarga.


PERKAMPUNGAN Air Bangau-Bangau telah dibangunkan sejak 25 tahun untuk pembangunan masyarakat Bajau Laut.


Sementara itu, semasa meninjau perkampungan Bangau-Bangau, penulis sempat melihat beberapa penduduk yang terdiri daripada masyarakat Bajau Laut yang gigih membaik pulih jambatan usang selain membantu membaiki bumbung rumah yang rosak.

Jirikun Borneo, 54, memberitahu, perkampungan air Bangau-Bangau yang dibangunkan sejak 25 tahun lalu membayangkan evolusi yang dilalui masyarakat Bajau Laut itu sendiri.

Ketika diajukan pertanyaan oleh penulis mengenai mitos masyarakat Bajau Laut naik ke darat, kebanyakan mereka akan mengalami pening kepala dan loya, Jirikun tidak menyangkal dakwaan itu.

Beliau menceritakan pengalamannya dan beberapa penduduk asal Kampung Bangau-Bangau ketika berhijrah ke perkampungan baharu itu, beliau mengalami sakit kepala yang teruk dan sering muntah-muntah.

"Semasa tiba di daerah Semporna, saya berjalan terhuyung-hayang, lepas itu saya turut mengalami pening kepala yang amat teruk selama sebulan," katanya.

Dengan peralihan masa, masyarakat Bajau Laut boleh menerima pembangunan di samping tinggal di darat lalu meninggalkan warisan mereka sebagai nomad laut. – Bernama

Westin di tengah-tengah Kuala Lumpur

Posted:

Westin di tengah-tengah Kuala Lumpur

Westin di tengah-tengah Kuala Lumpur

Oleh MUHAMMAD AYMAN GHAFFA


PEMANDANGAN ibu kota Kuala Lumpur boleh dilihat dari bilik Deluxe City View.


TERLETAK dalam kawasan segi tiga emas ibu negara, Hotel Westin Kuala Lumpur merupakan sebuah penginapan bertaraf lima bintang yang menjadi tumpuan para pelancong ke ibu negara.

Berada berdekatan dengan pusat beli-belah Pavilion, jarak Westin Kuala Lumpur dengan tempat-tempat pelancongan signatur lain di ibu negara seperti Menara Berkembar Petronas, Menara Kuala Lumpur dan Kompleks Kraf Kuala Lumpur hanya mengambil masa 10 hingga 20 minit dengan berjalan kaki.

Hidangan eksklusif yang menjadi keistimewaan untuk para tetamu iaitu SuperFoodsRx juga menjadi salah satu cara pihak hotel menyambut tetamu dan merasai keserasian ketika menginap di hotel tersebut.

Pakej penginapan di Hotel Westin Kuala Lumpur terbahagi kepada tiga iaitu bilik tetamu, penginapan eksekutif dan penginapan servis eksekutif.

Bagi para pelancong yang ingin menginap di situ, bilik tetamu merupakan pilihan yang terbaik untuk anda.

Terdapat sembilan pakej untuk bilik tetamu iaitu Deluxe City View, Premier City View, Premier Twin Tower, Executive Club, satu bilik Executive Residences, dua bilik Executive Residences, Westin Suites, Presidential Suite dan Chairman Suite.

Setiap bilik dalam pakej mempunyai kelebihan tersendiri dan mengikut kesesuaian anda. Jika anda mahukan pemandangan indah Kuala Lumpur dari bilik anda, bilik Deluxe City View merupakan pilihan yang tepat. Dengan dekorasi bilik kontemporari, bilik dalam pakej itu dilengkapi dengan perabot berwarna serba putih.

Bagi pakej satu bilik Executive Club pula, Westin Kuala Lumpur menyediakan bilik yang berkeluasan 80 meter persegi dan pakej bilik itu bersesuaian bagi pelancong yang ingin menginap lebih lama di ibu negara.

Dengan suasana bilik yang serba canggih, bilik apartmen itu turut dilengkapi dengan alatan dapur, balkoni peribadi, ruang untuk belajar dan katil signatur hotel itu, Heavenly Bed


PELANCONG boleh memilih enam restoran berbeza yang menghidangkan pelbagai hidangan mewah.


Jamu selera

Pelancong juga tidak perlu risau mengenai makanan yang disediakan oleh pihak hotel kerana terdapat enam restoran iaitu Five Sen5es, Prego, Qba Latin, The Living Room, Splash dan Daily Treat yang menawarkan pelbagai pilihan tempat makan kasual.

Antara enam restoran tersebut, anda perlu mencuba makanan di restoran Prego kerana ia merupakan salah satu restoran yang menawarkan hidangan Itali terbaik di ibu kota. Selain itu, pelancong juga berpeluang untuk melihat sendiri cara-cara chef di restoran itu memasak pasta sehingga ia dihidangkan di meja makan.

Aktiviti senaman

Walaupun terletak di tengah-tengah ibu kota, hotel tersebut juga mempunyai kemudahan gimnasium untuk para tetamu iaitu WestinWORKOUT.

Gimnasium itu dilengkapi dengan sauna serta bilik persalinan untuk lelaki dan wanita. Lebih menarik, anda dapat melakukan senaman dengan dapat menikmati panorama Kuala Lumpur.

Tidak hanya tertumpu kepada peralatan gimnasium yang moden, pihak hotel juga menyediakan jurulatih untuk membantu dan memberi nasihat kepada anda berkenaan dengan teknik-teknik terbaik untuk senaman.

Untuk maklumat lanjut mengenai senarai kadar harga pakej Hotel Westin Kuala Lumpur, sila hubungi 03-2731 8333.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Negara

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Negara


Bayar RM50 untuk jadi askar Sulu

Posted:

Bayar RM50 untuk jadi askar Sulu

Bayar RM50 untuk jadi askar Sulu

Oleh TEON EG
dan NUR AISHAH AMIN
berita@kosmo.com.my

KAD pengenalan pengganas Sulu milik Komander Habib Musa A. Abdullah yang mati ditembak pasukan keselamatan Malaysia pada 7 Mac lalu.


SEMPORNA - Jamalul Kiram III dan ketua gerombolan pengganas Sulu, Azzumuddie Kiram mengarahkan orang-orang kanan mereka ke Sabah untuk menawarkan keahlian sebagai askar pengganas Sulu kepada penduduk tempatan beberapa tahun sebelum pencerobohan berlaku.

Menurut sumber, borang keahlian tersebut telah diedar untuk diisi penduduk tempatan dan setiap ahli akan diberi sekeping kad sebagai bukti keahlian.

Setiap keahlian dikenakan caj sebanyak RM50.

"Wang tersebut telah digunakan oleh orang kanan Jamalul Kiram III untuk membuat kad keahlian kesultanan diraja Sulu, walhal kos asal kad itu tidak sampai RM5.

"Baki duit tersebut kemudiannya akan dihantar terus kepada Jamalul Kiram III sebagai perbelanjaan dia di Filipina," katanya semalam.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Datu Piah jeneral di Semporna

Posted:

Datu Piah jeneral di Semporna

Datu Piah jeneral di Semporna


SEORANG anggota polis meninjau kawasan paya tempat Amirbahar ditangkap di Kampung Sri Melor Bugaya, Semporna semalam.


SEMPORNA - Anggota kanan pengganas Sulu yang menceroboh Sabah, Datu Piah merupakan antara seorang daripada 30 jeneral yang dihantar oleh ketua pengganas Sulu, Jamalul Kiram III untuk melakukan pencerobohan ke atas Sabah.

Menurut satu sumber, sebelum menceroboh Sabah, kumpulan pengganas tersebut telah mengatur strategi serangan mereka secara terancang.

"Datu Piah dibantu anak saudaranya, Datu Amirbahar Hushin Kiram untuk koordinasi pasukan pengganas di Simunul (Semporna), manakala Azzumuddie dibantu Komander Habib Musa A. Abdullah pula mengatur pergerakan di Kampung Tanduo, Lahad Datu," katanya.

Baki 28 lagi jeneral kumpulan pengganas itu dipercayai ditugaskan untuk mengerakkan rancangan jahat mereka di wilayah lain seperti Kunak, Tawau, Sandakan dan Kota Kinabalu.

Difahamkan, jeneral-jeneral pengganas tersebut merekrut ahli-ahli untuk menyertai kumpulan pengganas dalam kalangan penduduk Suluk yang tinggal di perkampungan atas air di negeri ini.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Najib paling sesuai tadbir negara

Posted:

Najib paling sesuai tadbir negara

Najib paling sesuai tadbir negara


KEPIMPINAN Najib yang lebih telus menjadikan beliau calon paling sesuai mentadbir Malaysia. - Gambar hiasan


KUALA LUMPUR - Tun Dr. Mahathir Mohamad (gambar kecil) berkata, tiada calon yang lebih sesuai untuk mentadbir Malaysia dan Barisan Nasional (BN) selain Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak.

"Saya tidak ada calon dan tidak jangka itu akan berlaku," katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas menyampaikan ucaptama bertajuk Kekuatan dalam Inovasi: Bagaimana Untuk Kekal Kompetitif Dalam Dunia yang Pesat Membangun di Pusat Dagangan Dunia Putra di sini semalam.

Bekas Perdana Menteri itu turut bersetuju dengan pandangan bekas Menteri Kewangan dan Penasihat Ekonomi, Tun Daim Zainuddin supaya Najib mengetengahkan muka baharu dalam pilihan raya umum kali ini.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Sukan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Sukan


Ada bukti sabit Artikel 88

Posted:

[unable to retrieve full-text content]JURULATIH Harimau Malaya, Datuk K. Rajagobal berkemungkinan direhatkan atau dipecat daripada mengendalikan skuad kebangsaan selepas didakwa mengkritik saingan Liga Malaysia (Liga M) baru-baru ini.

Rajagobal kenal pasti pemain

Posted:

[unable to retrieve full-text content]BEBERAPA pemain tidak akan dipanggil untuk menjalani latihan bersama skuad Harimau Malaya.

Nicol ke pusingan kedua

Posted:

[unable to retrieve full-text content]RATU skuasy negara, Datuk Nicol David berdepan cabaran sengit pada aksi pertama dalam misi mempertahankan kejuaraan buat kali kesembilan pada Kejohanan Skuasy Terbuka Kuala Lumpur-CIMB 2013.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Varia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Varia


Serangan tanpa belas Azazil

Posted:

[unable to retrieve full-text content]KALI pertama mengarahkan filem bergenre seram, Khabir Bhatia menyuntik kelainan dengan menampilkan elemen fantasi yang banyak bermain transisi jalan cerita tanpa jangka.

Serangan tanpa belas Azazil

Posted:

[unable to retrieve full-text content]KALI pertama mengarahkan filem bergenre seram, Khabir Bhatia menyuntik kelainan dengan menampilkan elemen fantasi yang banyak bermain transisi jalan cerita tanpa jangka.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Dunia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Dunia


Posted:

[unable to retrieve full-text content]
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online


Irfan mahu kes pergaduhan selesai cara baik

Posted:

Irfan mahu kes pergaduhan selesai cara baik

Irfan mahu kes pergaduhan selesai cara baik

27/03/2013 6:13pm

PENGANDALI Selangor, Irfan Bakti Abu Salim mahu isu pergaduhan antara pemainnya dan Angkatan Tentera Ma laysia pada aksi pusingan pertama Piala FA, 26 Januari lalu diselesaikan secara baik.

Beliau yang dipanggil memberi keterangan oleh Jawa tankuasa Tatatertib Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM), Kelana Jaya hari ini memberitahu, masih belum ada ke putusan sama ada pemainnya akan dihukum badan induk itu atau tidak.

"Hanya nama Afiq Azmi disebut dalam mesyuarat itu, sementara seorang lagi pemain (Abdul Shukur Jusoh) tidak disebut.

"Bagi saya, Afiq hanya meraikan kemenangan kami dan ia bukan satu kesalahan.

"Apapun, saya harap perkara ini diselesaikan secara baik," katanya kepada pemberita hari ini.

Ketika ditanya pembantu jurulatih Selangor, P. Maniam bakal dipanggil bagi membantu siasatan kerana dikatakan paling hampir dengan insiden tersebut, Irfan menyerahkan perkara itu kepada Jawatankuasa Tatatertib FAM untuk sebarang tindakan lanjut.

Dalam perlawanan itu, Gergasi Merah menang 3-2 me nerusi penentuan sepakan penalti selepas kedua-dua pa sukan terikat 2-2 sebaik masa sebenar perlawanan tamat. - KOSMO!

Tiga pengganas Sulu lolos

Posted:

Tiga pengganas Sulu lolos

Tiga pengganas Sulu lolos

27/03/2013 6:11pm

LAHAD DATU - Tiga pengganas Sulu berjaya melarikan diri dalam pertempuran dengan pasukan keselamatan di Kampung Sungai Bilis di sini kira-kira pukul 7.30 pagi tadi, kata Pesuruhjaya Polis Sabah, Datuk Hamza Taib.

Dalam pertempuran itu, tiada sebarang kecederaan di laporkan namun pasukan keselamatan berjaya menemui sepucuk pistol, enam butir peluru dan sebilah parang. - KOSMO!

Lokasi Kampung Tanduo dipindahkan

Posted:

Lokasi Kampung Tanduo dipindahkan

Lokasi Kampung Tanduo dipindahkan

27/03/2013 6:10pm

LAHAD DATU - Seramai 20 keluarga yang tinggal di Kampung Tanduo di sini akan dipindahkan ke sebuah perkampungan baharu dalam masa terdekat.

Pesuruhjaya Polis Sabah, Datuk Hamza Taib berkata, keputusan itu dibuat hasil penilaian kerosakan oleh Majlis Keselamatan Negara dan pegawai daerah ke atas kampung berkenaan baru-baru ini. - KOSMO!

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Hiburan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Hiburan


Sam miliki kriteria lelaki idaman Syatilla

Posted:

Sam miliki kriteria lelaki idaman Syatilla

Sam miliki kriteria lelaki idaman Syatilla

PEMBABITAN Siti Nur Syatilla Amirol Melvin atau sinonim dengan panggilan Syatilla Melvin dalam bidang lakonan boleh dianggap masih setahun jagung, namun dia dilihat antara segelintir pelakon wanita yang agak pantas menempa populariti dalam industri hiburan tempatan.

Bagaimanapun, ia bukan disebabkan lakonannya yang telah memberikan impak kepada penonton, sebaliknya kisah peribadi pelakon yang dikenali menerusi drama Julia itu lebih menjadi tumpuan ramai setelah timbul gosip mengenai hubungan cintanya dengan Shaheizy Sam.

Gosip mengenai hubungan mereka berdua mula timbul setelah Sam dikatakan menghadiri majlis perkahwinan kakak Syatilla di Parit Buntar pada tahun lalu sehingga menimbulkan pertanyaan ramai peminat.

Biarpun Syatilla dan Sam masing-masing telah membuat penjelasan dan penafian hubungan cinta yang terjalin antara mereka berdua, namun masih ada lagi segelintir pihak yang kurang yakin dan menganggap kedua-duanya memang benar-benar bercinta.

Berkesempatan menemui Syatilla di lokasi penggambaran drama telefilem Wasilah Cinta di Kampung Paya Jaras Dalam, Sungai Buloh, Selangor minggu lalu, pelakon itu menyatakan dia sudah mula bosan apabila diajukan pertanyaan yang sama.

"Seperti yang pernah dijelaskan sebelum ini, saya dan Sam tidak menjalinkan sebarang hubungan cinta kerana hubungan kami tidak lebih daripada sekadar teman biasa sahaja.

"Kami sudah berkawan selama tiga tahun dan setakat ini saya selesa berkawan dengan Sam. Ini kerana dia merupakan seorang teman yang baik dan saya turut kagum dengan kejayaan yang diraihnya sepanjang bergelar pelakon," jelasnya mengenai hubungan dengan Sam.

Ketika ditanya mengenai perasaannya terhadap Sam sepanjang tiga tahun mengenali anak kepada pelakon Khaty Fauziah itu, Syatilla mengakui dia begitu menyayangi Sam.

Namun begitu, sayangnya terhadap Sam tidak lebih daripada sayang terhadap seorang teman dan dia tidak mahu sebarang gosip yang timbul itu akan menjejaskan hubungan mereka berdua.

"Sam merupakan seorang lelaki yang sangat kelakar serta begitu mengambil berat terhadap orang di sekelilingnya dan itu merupakan antara kriteria lelaki idaman saya.

"Kalau ditanya tentang jodoh pula semuanya saya serahkan kepada Allah dan buat masa ini, saya mahu lebih fokus kepada kerjaya terlebih dahulu memandangkan usia saya masih lagi muda," ujar pelakon yang baru mencecah usia 22 tahun itu.

Menurut Syatilla, dengan penjelasannya itu dia berharap agar tiada lagi yang mengungkit tentang gosip percintaannya dengan Sam kerana sudah banyak penjelasan yang dibuat dan dia mula berasa rimas sekiranya terus ditanya perkara yang sama.

Ujarnya, dia lebih selesa sekiranya orang ramai memperkatakan tentang kerjaya lakonannya berbanding kisah peribadi memandangkan kini dia sedang berusaha untuk mencipta nama agar mampu berdiri sebaris dengan pelakon sedia ada.

"Mengenai kisah peribadi saya, biarlah diri saya sendiri yang tahu dan tidak semuanya yang boleh dikongsikan. Saya tidak mahu dikenali ramai kerana cerita-cerita sensasi," ujarnya.


SAM


Tidak tumpang populariti

Berkenaan dengan gosip percintaan dengan Sam, ada segelintir pihak yang menganggap Syatilla tidak lebih sekadar mahu menumpang populariti pelakon itu, memandangkan dia baru sahaja mula menapak dalam bidang lakonan.

Syatilla bagaimanapun menafikan sekeras-kerasnya tohmahan tersebut, memandangkan selama ini dia berusaha keras untuk mencipta nama sebagai pelakon dan membantu keluarga di kampung.

"Saya sudah lama mengenali Sam dan kalau mahu berbuat demikian sudah lama saya lakukan, namun saya lebih suka sekiranya apa yang diperoleh itu adalah hasil usaha sendiri.

"Selepas tamat Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) saya terus merantau ke Kuala Lumpur dan sudah melakukan pelbagai kerja sehinggalah mendapat peluang berlakon pada tahun lalu.

"Dengan peluang yang diperoleh sudah tentu saya tidak akan sia-siakan sama sekali," jelasnya.

Ujar Syatilla, dia kini sangat bersyukur memandangkan kerjaya lakonannya yang semakin berkembang dengan pelbagai tawaran lakonan, meskipun masih lagi baru berkecimpung dalam bidang seni.

"Setakat ini saya berasa cukup bertuah dengan rezeki lakonan yang tidak putus-putus dan gembira kerana kebanyakan pengarah sudah mula nampak kemampuan dan bakat lakonan saya.


SYATILLA (tengah) semasa penggambaran telefilem, Wasilah Cinta baru-baru ini.


"Meskipun pernah hampir berputus asa menjadi seorang pelakon, akhirnya bidang lakonan sudah menjadi sebahagian daripada hidup saya dan mahu terus berusaha untuk mencipta kejayaan," ujarnya.

Mengenai perkembangan kerjaya lakonannya pula, Syatilla menyatakan, dia bakal melangkah setapak lagi apabila bakal muncul di layar perak menerusi filem sulungnya berjudul Romeo Kota arahan Ahmad Idham.

Kasar

Di sebalik wajah lembut yang dimiliki oleh Syatilla, mungkin ramai yang tidak menyangka pelakon itu sebenarnya berperwatakan kasar dan gemarkan aktiviti lasak.

Pada masa yang sama, dia mengakui ramai pihak yang akan menganggapnya sebagai seorang gadis yang sombong sekiranya tidak mengenali diri dan sikapnya yang sebenar.

"Salah satu sebab saya memiliki perwatakan kasar kerana adik-beradik saya semuanya perempuan. Selain itu, saya juga gemar mengikut ayah konvoi bersama-sama rakannya menaiki motor besar.

"Semasa bersekolah pula saya memiliki ramai kawan-kawan lelaki serta aktif bersukan seperti lumba lari, lompat tinggi dan bola baling," ujar anak kedua daripada lima orang beradik itu.

Menurut Syatilla, sikap kasarnya itu tidak menjadi satu masalah yang besar buat dirinya dan kini dia beransur-ansur mengikis sikap sedemikian agar dilihat sebagai seorang gadis yang lebih sopan dan matang.

Saya bebas berlakon dengan sesiapa sahaja! – Rita Rudaini

Posted:

Saya bebas berlakon dengan sesiapa sahaja! – Rita Rudaini

Saya bebas berlakon dengan sesiapa sahaja! – Rita Rudaini


ADI PUTRA tidak ketinggalan digosip dengan Rita Rudaini.


NAMA aktres jelita Rita Rudaini nampaknya semakin hangat. Selain sibuk naik turun mahkamah kerana masalah rumah tangganya bersama suami, Aidil Zafuan Abd. Radzak yang masih belum menemui titik noktahnya, timbul pula isu bahawa suaminya itu pernah melarangnya berlakon dengan aktor kelahiran Singapura.

Banyak spekulasi timbul biarpun selepas dua aktor kelahiran Singapura, Adi Putra dan Aaron Aziz memberi komen masing-masing berhubung isu tersebut.

Sebelum ini Rita pernah berlakon dalam filem Balistik dan drama Sehangat Asmara bersama Adi Putra, selain bergandingan dengan Aaron Aziz menerusi drama Rahsia Hati.

Bagi mendapatkan penjelasan lanjut mengenai isu itu, ikuti temu bual Kosmo! bersama Rita baru-baru ini.

Kosmo!: Bagaimanakah isu Aidil melarang Rita berlakon dengan aktor Singapura ini boleh timbul?

RITA: Sebenarnya isu yang dibangkitkan ini merupakan isu lama bermula awal tahun lalu sebelum rumah tangga saya bergolak lagi. Ketika itu wartawan ada bertanya kepada saya kenapa kurang berlakon dan saya jawab untuk tumpu perhatian pada keluarga. Saya berlakon jika suami izinkan sahaja dan tidak akan berlakon dengan pelakon lelaki yang tidak diizinkan suami.

Jika isu lama kenapa boleh timbul kembali?

Cerita ini ada keluar dalam sebuah blog, kemudian sebuah lagi blog menggunakan artikel yang sama tetapi menambah perasa dan putar belit cerita untuk melariskan blognya. Orang yang baca ingat isu itu berlaku sekarang sedangkan isu itu sudah lama, itu yang menyebabkan saya marah. Jika ingin melariskan blog masing-masing janganlah buat dosa, kalau mahu tahu kisah sebenar teruslah tanya pada saya.

Adakah anda ada baca komen peminat berhubung isu ini?

Ya, saya ada baca komen orang luar mengenai isu ini di internet. Apa yang mengejutkan, mereka lebih tahu tentang hal rumah tangga saya berbanding diri saya sendiri. Jika tidak tahu, jangan beri komen kerana perkara yang kecil akan menjadi besar apabila ramai orang yang cuba masuk campur.


RITA RUDAINI dan Aaron Aziz dalam satu babak drama, Rahsia Hati.


Apakah perasaan anda apabila peminat dan orang luar terlalu lantang bersuara tentang isu ini dan rumah tangga anda?

Terus terang saya sedih. Mereka cukup lantang memberi komen sedangkan yang berada di tempat itu adalah saya. Secara tidak langsung komen yang diberikan memberi kesan kepada saya yang sudah ada masalah rumah tangga.

Mungkinkah isu terbaharu ini memberi kesan kepada kerjaya lakonan anda?

Orang yang kenal saya secara profesional akan hubungi dan bertanya kepada saya. Buat masa ini, kerjaya saya berjalan seperti biasa kerana siapa yang pernah bekerja dengan saya tahu bagaimana cara saya berkerja. Sekarang saya bebas berlakon dengan sesiapa sahaja.

Maksudnya Rita sudah tidak mengikut cakap suami?

Saya ada alasan kenapa tidak ikut cakap suami sekarang ini. Apa yang saya tahu, saya tidak perlu ikut cakap suami yang tidak memberi nafkah kepada isteri dan anak-anaknya dengan cara yang betul. Lakonan merupakan periuk nasi saya, jika saya tidak bekerja, siapa yang akan menyara saya dan anak-anak?

Selagi, saya tidak jatuhkan maruah seorang wanita dan cari rezeki yang halal untuk diri saya serta anak-anak, saya akan terus berlakon dengan sesiapa sahaja.

Khabarnya anda sekarang ligat berniaga?

Alhamdulillah, dalam saya sibuk kerja dan akan ke mahkamah pada 3 April serta 6 Mei depan, Allah beri rezeki kepada saya. Saya tidak pernah merancang untuk ceburi perniagaan kecantikan iaitu kolegen. Mulanya sekadar untuk suka-suka sahaja serta berkongsi rahsia kecantikan. Sekarang menjadi serius apabila semakin ramai pelangan memberi respons positif. Perniagaan saya baru sebulan lebih dan dalam proses untuk ke pasaran yang lebih besar.

Wanita Hari Ini lebih segar

Posted:

Wanita Hari Ini lebih segar

Wanita Hari Ini lebih segar

Oleh FATEN SAPHILLA MOHAMED ISA


NABIHAH (kiri) diberi tanggungjawab menggalas tugasan untuk mengendalikan segmen fesyen dalam salah satu slot program bual bicara Wanita Hari Ini.


TAHUN ini genap 12 tahun program bual bicara Wanita Hari Ini disiarkan di TV3. Program bual bicara yang disiarkan setiap hari Isnin hingga Jumaat dari pukul 12 tengah hari hingga 1 petang itu kini tampil dengan musim baharu.

Menurut Penerbit Eksekutifnya, Siti Hatija Yusof, sempena musim baharu, Wanita Hari Ini memperkenalkan set yang lebih elegan, segmen-segmen baharu dan juga pengacara baharu iaitu Nabihah Rosdi.

"Nabihah merupakan salah seorang peserta Top Host 2010. Selama dua tahun dia bekerja di belakang tabir sebelum kami jadikan dia pengacara Wanita Hari Ini.

"Sengaja kami lakukan begitu kerana mahu dia mempunyai pengalaman yang luas dalam selok-belok dunia kewartawanan," ujarnya ketika ditemui pada majlis pelancaran wajah baharu Wanita Hari Ini di Sri Pentas, Petaling Jaya, Selangor baru-baru ini.

Jelasnya, kepetahan Nabihah dalam mengacara juga menjadi platform gadis lulusan ijazah sarjana muda Bahasa Inggeris (TESL) dari Universiti Teknologi Mara (UITM) dipilih sebagai pengacara Wanita Hari Ini.

Siti Hatija memberitahu, bukan sahaja segmen baharu malah Wanita Hari Ini turut menggabungkan segmen terdahulu untuk menjadikan kandungan program tersebut lebih menarik dan segar.

Ulasnya, setiap hari Isnin, Wanita Hari Ini akan membincangkan topik kecantikan, fesyen dan trend masa kini. Khusus bagi kaum wanita yang prihatin dan menitikberatkan kesihatan, siaran hari Selasa adalah rujukan terbaik.

Beralih dari segmen kesihatan, kata Siti Hatija, segmen hari Rabu pula memaparkan topik bualan hangat dan isu-isu semasa yang membabitkan wanita, remaja dan anak-anak kecil.

"Wanita Hari ini juga memperkenalkan segmen Dari Fail Mahkamah sebagai topik mingguan pada setiap hari Khamis. Wanita Hari Ini ibarat seperti majalah. Kita kena pandai uruskan topik supaya ia menjadi ringan tetapi dalam masa yang sama, lain daripada lain serta menarik.

"Disebabkan itu, segmen Asam Garam Rumah Tangga yang bersiaran pada setiap hari Jumaat dikekalkan kerana ia diminati ramai," ujarnya lagi.

Sementara itu, menurut pengacara baharu, Nabihah, dia bersyukur kerana pengalaman yang ditimba selama dua tahun bekerja di belakang tabir membuatkannya faham mengenai perjalanan dan cara kerja program bual bicara wanita itu.

Mengakui berasa takut dan gementar bila pertama kali muncul sebagai pengacara program, Nabihah juga pernah berasa berbelah bahagi untuk menggalas tanggungjawab sebagai pengacara program itu.

"Mula-mula hati saya rasa berbelah bahagi sebab saya tidak tahu sama ada dapat pikul tanggungjawab atau tidak mengacarakan program siaran langsung. Bagaimanapun, saya sahut cabaran tersebut," ulasnya.

Selain Nabihah, program Wanita Hari Ini masih mengekalkan barisan pengacara lama iaitu Hasfizza Sabjahan, Azizah Ariffin, Nor Azzura Azizul Azman, Hazrena Kassim, Teh Syuhaida dan Irin Putri.

Kredit: www.kosmo.com.my
 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved