Jumaat, 19 Ogos 2011

Kosmo Online - Rencana Utama

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Rencana Utama


Kisah hidup jadi resipi kejayaan chef

Posted:

Kisah hidup jadi resipi kejayaan chef

Kisah hidup jadi resipi kejayaan chef

Oleh NIZHA PERIASWAMY

WANITA yang petah berkata-kata ini bukan sahaja seorang yang profesional dalam bidangnya, malah sangat arif berfalsafah.

Katanya, suatu hari nanti dia mahu menjadi penulis novel dengan namanya, Azura Othman, terpapar di atas kulit buku itu.

Namun, kerjaya terkini wanita muda yang baru mencecah usia 30-an itu tiada kena-mengena dengan dunia penulisan, falsafah mahupun komunikasi.

Azura ialah seorang chef yang pernah membuka restoran pertama di kota London ketika usianya 23 tahun. Pelajar jurusan perundangan itu pada masa yang sama menunjukkan minat mendalam dalam bidang masakan. Minat itu ternyata tidak berakhir dengan sia-sia kerana dia sempat menimba pengalaman di sebuah sekolah masakan di Ealing, London.

Kini, dengan kepakaran masakan khususnya menggunakan kaedah vakum yang dinamakan Sous Vide, Azura ialah nama di sebalik jenama Orved dari Itali yang memperkenalkan teknik masakan terbaharu itu.

Bersama-sama jenama antarabangsa tersebut, Azura kini mengelilingi dunia, memperkenalkan masakan dalam bag vakum kepada dunia. Sebelum ini, Azura menjadi satu-satunya warga Asia yang menjadi duta pisau jenama Zwilling dari Jerman.


ANTARA pengalaman manis Azura adalah menguruskan operasi sebuah restoran di luar negara.


Wanita yang aktif menjadi penasihat kepada banyak syarikat kulinari, hotel dan restoran itu tentu sekali mempunyai tarikan dan aura tersendiri untuk bernaung di bawah label-label terkemuka antarabangsa.

Walaupun Azura dilihat bertuah kerana mempunyai kehidupan yang direstui sebagai chef, mungkin ramai yang tidak tahu betapa wanita ini pernah melalui detik-detik sukar sebagai pesakit autuimun iaitu gangguan sistem pertahanan tubuh.

Penyakit tersebut mempengaruhi fungsi tubuh akibat keradangan dan pembinasaan tisu oleh autoantobodi. Secara ringkasnya, sistem pertahanan semula jadi yang lazimnya melawan penyakit menyerang sistem dalam tubuh itu sendiri.

"Pada waktu itu saya berusia 23 tahun dan baru sahaja membuka restoran di London. Saya tidak boleh menggenggam tangan, memegang mahupun menekan menggunakan tangan. Sendi tangan saya terasa sangat sakit dan tangan saya seolah-olah tidak lagi berfungsi.


DUNIA masakan membawa Azura merantau ke banyak destinasi.


"Pernah sekali apabila ibu pergi membeli-belah meninggalkan saya di rumah, sepanjang tiga jam, saya tidak bergerak ke mana-mana. Hanya selepas ibu balik, dia yang mengangkat saya ke tandas," kata Azura yang telah kehilangan bapanya ketika berusia sembilan tahun.

Sewaktu menghadapi masalah mirip kelumpuhan itu, dia sering terfikir tentang mati. Tabah berkerusi roda, mujur dia menerima sokongan daripada ahli keluarga dan rakan-rakan yang memberikan kekuatan kepadanya untuk kembali kepada kehidupan asal.

Seperti jatuh ditimpa tangga, Azura ditinggalkan teman lelakinya pula. Namun, dia menempuhi semua itu dengan rawatan perubatan dan sokongan kuat daripada ibunya.

"Ibulah yang mandikan saya, menyuap makanan dan minuman. Dia menjaga saya seperti seorang bayi," imbas Azura.

Selepas setahun, keadaannya beransur pulih dan kembali normal serta bersedia untuk ke dapur semula. Begitupun, dia terpaksa meninggalkan perniagaan di London kerana tiada siapa dapat menguruskan bisnes itu.

"Ibu saya seorang peguam. Dia tidak mempunyai apa-apa pengetahuan dalam bidang masakan. Saya tiada cara lain," katanya.


AZURA menempuhi pelbagai dugaan hidup sebelum bergelar chef berjaya.


Azura kini menanam azam, baik sekarang mahupun pada masa hadapan, dia mahu melakukan sesuatu yang boleh memanfaatkan orang di sekelilingnya.

"Jika saya didekati oleh sesiapa untuk sesuatu rancangan, misal kata rancangan televisyen, saya akan terima jika ia membawa imej saya secara tulus dan pada masa yang sama dapat memberi manfaat kepada penonton," kata Azura yang seronok mencoret pengalaman kembara dan kulinari di laman blog kendaliannya, iaitu sayangkuazura.blogspot.com.

Beralih bidang

Tarikan bidang kulinari juga telah membuatkan dunia fesyen 'kehilangan' seorang bakat berpotensi apabila Mohd. Azman Jemangin, 36, jatuh cinta pada dunia masak-memasak.

Daripada bekerja sebagai pembantu di bawah seorang pereka fesyen terkenal tempatan, Azman mengorak langkah hingga mendapat status chef di depan namanya.

"Memang pelik, daripada seorang pelajar pereka fesyen, kini saya seorang chef. Tetapi ia satu perkara yang biasa. Ramai chef di luar sana juga bukan dari latar belakang pengajian kulinari atau memasak," ujarnya yang kini mencurah khidmat di Tonka Bean Cafe, Hotel Impiana KLCC.


MOHD. AZMAN percaya pada bakatnya dalam bidang masakan.


Memulakan karier sebagai pembantu dapur, Azman mengambil masa kira-kira 10 tahun untuk bergelar chef. Namun, dia juga mengakui bernasib baik kerana kenaikan pangkat dalam tempoh itu agak pantas. Semuanya kerana sokongan seseorang.

"Ketika itu, saya bekerja di sebuah hotel lain dan ditugaskan memasak untuk tetamu kehormat iaitu Raja Perlis. Dalam majlis tersebut, saya diberitahu, baginda amat meminati mi goreng saya. Selepas tamat majlis, seorang berpangkat besar bertanya kepada saya dan jawatan saya," imbasnya.

Azman pada masa itu hanyalah seorang commis (perantis yang bekerja di bawah chef de partie) ketiga. Dia segera diminta dinaikkan pangkat oleh orang ternama itu. Sebaik dinaikkan pangkat sebagai commis kedua dan pertama selepas dalam hanya beberapa bulan, Azman menjadi chef.

"Itu adalah pengalaman yang paling saya tidak dapat lupakan. Ia satu pengiktirafan bagi pekerjaan saya," katanya.

Sepanjang bulan Ramadan ini, Azman memberitahu ada cabaran yang perlu ditempuhinya. Azman tetap perlu merasa makanan yang dimasak dengan hujung lidah dan seterusnya diludahkan semula. Walaupun dihukumkan makruh, demi tugasnya, Azman mahu memastikan makanan yang dimasak menepati standard dan kualiti yang ditetapkan.

Meskipun Azman kini terus mengasah kemahiran dan mencurahkan bakti dalam bidang kulinari, skil terdahulu iaitu yang berkaitan dengan jahitan dan fesyen tidak luntur.

Untuk hari lebaran nanti, dia turut menjahit pakaian hari raya buat ahli keluarga, khususnya untuk anak-anak.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

Kerja dapur seluas dunia

Posted:

Kerja dapur seluas dunia

Kerja dapur seluas dunia


CARLOZ puas mengembara serata dunia sepanjang hayat kerjayanya.


SEMENTARA itu, Chef Eksekutif dari Hotel Hilton, Petaling Jaya, Zul Aman Ahmad memberitahu, dunia masakan adalah satu bidang pekerjaan yang telah membawanya merantau ke seluruh dunia.

Zul Aman bukan sekadar terikat dengan bilik dapur tetapi sebahagian daripada imej restoran Paya Serai di Hilton. Tentunya dia juga memulakan tugas dari tahap yang paling bawah.

"Sudah 18 tahun saya dalam bidang ini dan saya amat berbangga menjadi chef," kata lelaki berusia 40-an itu yang dikenali rakan sekerja dan para pelanggan setianya dengan panggilan Carloz.

Tambahnya, kerjaya sebagai chef juga memerlukan kemahiran komunikasi untuk bercakap dengan pelanggan, berbincang tentang resipi dan gaya masakan. Semua itu bertujuan membawa imej tempat kerja, mempromosi makanan dan membina jaringan perhubungan.

"Sebelum Hilton, saya bekerja di beberapa buah tempat termasuk menimba pengalaman luar negara selama empat tahun. Selain di Maldives, saya pernah mengikuti beberapa lawatan kerja ke negara-negara seperti Taiwan, Sri Lanka, Thailand dan lain-lain atas urusan mempromosi makanan Malaysia," terangnya.

Bapa kepada seorang anak itu juga mengakui, kerjayanya menyeronokkan. Itu terbukti apabila beliau berpeluang memasak untuk bintang-bintang antarabangsa, kerabat diraja dan orang-orang kenamaan.

Zul Aman berpendapat, memori paling indah menjadi chef bukan sekadar memasak.

"Saya pernah dicabar oleh seorang lelaki untuk menguruskan makan malam hari jadi untuk teman wanitanya. Dia memberikan saya satu tugasan yang agak sukar iaitu meminta saya menyediakan makanan tanpa menggunakan pinggan dan mangkuk,'" katanya yang telah menyahut cabaran lelaki itu.


RAHSIA kelazatan masakan Chef Ahmad terletak pada rasa cinta pada masakan.


Menariknya, cabaran majlis privasi unik yang bertempat di Hotel Hilton itu dapat juga dilunaskannya walaupun dia terpaksa mengorbankan waktu tidur semalaman.

Di rumah pula, ujarnya, dia dan isteri sering berkongsi dapur. Namun, dia mengakui, pada kebanyakan masa, dialah yang mendominasi ruang tersebut.

Lain pula kisah bagi Chef Ahmad Nurul Azri, 37, dari Hotel DoubleTree by Hilton. Kalau sesetengah chef bermula dari bawah, dia pula merupakan lulusan sekolah kulinari.

Bermula sebagai commis kedua, dia telah mengumpul ilmu berharga selama 11 tahun penglibatannya.

Tiap kali ditanya tentang minat dan kepuasan, dia yang mesra disapa sebagai Azri mempunyai satu jawapan iaitu cinta terhadap masakan yang hadir daripada hati.

Azri memberitahu, minat memasak telah wujud semenjak dia berusia sembilan tahun melalui sebuah rancangan memasak di televisyen.

Sama seperti chef-chef lain, dia juga mempunyai pengalaman manis yang terkesan di hatinya.

"Seorang wanita Arab pernah mendekati saya ketika operasi dapur hotel sudah dihentikan. Dia meminta disediakan kepadanya sejenis masakan dan saya menyambut permintaan itu sepenuh hati.

"Sebaik dia menjamah, ucapan terima kasih dan senyuman daripadanya memberikan kegembiraan sebenar kepada seorang chef," ujar Azri yang percaya bahawa makanan perlu disediakan dengan penuh rasa keterujaan dan cinta.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Negara

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Negara


Impian pesakit barah cakap dengan PM tertunai

Posted:

Impian pesakit barah cakap dengan PM tertunai

Impian pesakit barah cakap dengan PM tertunai

Oleh MOHD.AZLI ADLAN
azli.adlan@kosmo.com.my

NURUL ATIKAH berbual dengan Perdana Menteri melalui telefon bimbit di rumahnya di Taiping semalam.


TAIPING - Impian pesakit barah tulang tahap akhir, Nurul Atikah Bazilah Samsudin, 14, untuk berbual dengan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak tertunai semalam.

Biarpun hanya lima minit, Nurul Atikah Bazilah jelas gembira dapat berbual dengan idolanya itu menerusi telefon bimbit atas inisiatif Persatuan Impian Kanak-kanak Malaysia (PIKM).

"Walaupun impian saya untuk bertemu dan berjabat tangan dengan Perdana Menteri tidak tercapai namun peluang berbual secara peribadi pun sudah memadai.

"Saya terharu dengan pesanan beliau yang menasihatkan saya makan banyak-banyak, semoga saya cepat sembuh dan boleh berjalan serta pergi ke sekolah," katanya ketika ditemui di rumahnya di Taman Mewah di sini semalam.

Terdahulu, dia dan keluarga menerima kunjungan Menteri Besar Perak, Datuk Seri Dr. Zambry Abd. Kadir yang mewakili Perdana Menteri dan Naib Presiden PIKM, Teoh Teik Hoong.

Nurul Atikah Bazilah yang mula dikesan menghidap barah tulang pada 2009, berkomunikasi dengan Najib menerusi telefon bimbit Setiausaha Akhbar kepada Zambry, Nizamuddin Mat Isa selain menerima sebuah Ipad sumbangan PIKM.

Anak bongsu daripada tiga beradik itu berkata, dia puas dapat mengucapkan Selamat Hari Raya kepada pemimpin nombor satu negara itu sebelum mengakhiri perbualan.

Sementara itu, ibunya, Che Tom Osman (gambar kecil), 45, terharu dengan kesudian Najib meluangkan masa berbual dengan anaknya.

"Ia bagaikan hasrat terakhir Nurul Atikah. Saya tengok dia agak lemah sebelum ini tetapi terangsang dan bagaikan mendapat tenaga baharu selepas mendengar suara Perdana Menteri.

"Menyedari hayatnya mungkin tidak panjang, saya dan suami sedaya upaya menunaikan semua hajat dan kehendaknya," kata isteri seorang anggota polis itu.

Che Tom yang merupakan seorang penyelia kilang memberitahu, antara hasrat anaknya yang masih belum terlaksana adalah membina sebuah rumah idaman tetapi tidak kesampaian ekoran kesempitan wang.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

Jakim tidak pernah keluar sijil halal mentega import

Posted:

Jakim tidak pernah keluar sijil halal mentega import

Jakim tidak pernah keluar sijil halal mentega import


BARISAN produk mentega yang diimport memang tidak mendapat sijil halal Jakim sebaliknya mendapat persijilan halal daripada badan persijilan luar negara yang diiktiraf Jakim.- Gambar hiasan


KUALA LUMPUR - Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) tidak pernah mengeluarkan sebarang persijilan tanda halalnya kepada mana-mana mentega yang diimport ke negara ini.

Pemangku Pengarah Hab Halal Jakim, Hakimah Mohamad Yusuf (gambar) berkata, setakat ini, pihaknya belum menerima sebarang permohonan sijil halal daripada pengeluar mentega luar negara.

"Produk mentega yang diimport memang tidak mendapat sijil halal Jakim tetapi mendapat persijilan halal daripada badan persijilan luar negara yang diiktiraf oleh Jakim.

"Setakat ini, terdapat beberapa produk mentega luar negara yang sedang dipantau dan diteliti," katanya kepada Kosmo! di sini semalam.

Bagaimanapun, beliau tidak menyatakan jumlah mentega import yang mendapat sijil halal tersebut.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

Johor dibanjiri ayam disembelih tak sempurna

Posted:

Johor dibanjiri ayam disembelih tak sempurna

Johor dibanjiri ayam disembelih tak sempurna

Oleh NASRI JAMALUDIN dan MUHAMMAD ZIKRI
berita@kosmo.com.my


KEADAAN pusat penyembelihan ayam di Pekan Nanas, Pontian, Johor yang menjijikkan.


JOHOR BAHRU - Percaya atau tidak, beratus-ratus peniaga di negeri ini kini menjual kira-kira 60,000 ekor ayam segar yang amat diragui status halal dan kesuciannya setiap hari.

Jumlah tersebut meliputi 30 peratus daripada bekalan ayam di negeri itu setiap hari yang berjumlah 200,000 ekor.

Masalah tersebut berpunca daripada sikap segelintir pengusaha pusat penyembelihan yang menjalankan kerja-kerja penyembelihan tanpa mengikut prosedur ditetapkan.

Penolong Pengarah Penyelidikan Unit Halal, Jabatan Agama Islam Johor (JAIJ), Samsudin Paimi berkata, pihaknya bimbang pengusaha kecil kini semakin berani untuk mengaut keuntungan berikutan permintaan yang tinggi daripada umat Islam berikutan sambutan Hari Raya Aidilfitri tidak lama lagi.

"Pengusaha kecil seperti itu semakin berani untuk mengaut keuntungan dengan berselindung di sebalik logo halal tamat tempoh selain tidak mengikut piawaian JAIJ,'' katanya.

Beliau menyatakan demikian kepada pemberita selepas serbuan terhadap dua premis penyembelihan dan pemprosesan di Jalan Kampung Sawah dan Jalan Pontian-Johor Bahru di Pontian awal pagi semalam.

Dalam serbuan dari pukul 12 tengah malam sehingga pukul 4 pagi itu, JAIJ mendapati premis terbabit tidak melakukan proses penyembelihan dengan kaedah ditetapkan manakala logo halal sudah tamat tempoh sejak empat tahun lepas.


KEADAAN pusat penyembelihan ayam di Pekan Nanas, Pontian, Johor yang menjijikkan.


Turut membimbangkan JAIJ, katanya, ialah ramai pengusaha tidak memiliki tauliah penyembelihan selain mempraktikkan kaedah penyembelihan dan pemprosesan ayam sambil lewa.

Menurutnya, JAIJ sudah mewajibkan penggunaan label pada bahagian kepak ayam yang mengandungi maklumat penyembelihan dan status halal namun mereka tidak mematuhinya.

"Kita tidak mahu pengguna terus tertipu dan mereka seharusnya diberi kesedaran untuk hanya memilih ayam yang disahkan halal dan suci," kata Samsudin.

Beliau berkata, pemeriksaan akan terus dilakukan bagi melindungi kepentingan pengguna.

Samsudin berkata, JAIJ sudah mewajibkan pengusaha ayam di Johor membuat label yang akan diletakkan di kepak ayam yang mengandungi maklumat mengenai penyembelihan serta status halalnya.

Mengikut Undang-undang Perlindungan Pengguna (Pindaan) 2010 yang akan dikuatkuasakan bermula tahun depan, syarikat yang didapati bersalah menipu sijil halal boleh dikenakan denda sehingga RM5 juta bagi kesalahan pertama dan denda sehingga RM10 juta bagi kesalahan kedua.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Pemotoran

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Pemotoran


Misi Octavia RS & Superb

Posted:

Misi Octavia RS & Superb

Misi Octavia RS & Superb

Oleh AHMAD SYUKRAN ZAINUDDIN

MAHU sebuah hot hatch yang lengkap? Skoda Octavia RS mungkin boleh menjadi jawapannya.


SKODA bermula sebagai pengeluar senjata api. Orientasi produknya kemudian bertukar arah menerusi pengeluaran basikal dan motosikal, sebelum digantikan dengan automobil pada awal tahun 1900-an.

Memiliki sejarah lebih 100 tahun dalam aspek penghasilan kenderaan, ia ada pengalaman yang cukup luas. Maka tidak hairanlah jika jenama itu boleh disifatkan sebagai berjaya di pasaran Eropah.

Dengan enam model iaitu kompak Fabia, hot hatch Octavia, SUV kompak Yeti, Roomster (MPV), Praktik (kenderaan komersial) dan sedan Superb, Skoda tidak canggung untuk bersaing dalam pasaran Eropah yang amat sengit itu.

Populariti Skoda turut dibantu oleh deretan anugerah dimenangi dalam pelbagai kategori yang disertainya. Malah, Skoda seringkali dibandingkan dengan pembuat kereta terkenal yang lain seperti Mercedes-Benz dan BMW. Jangan tidak percaya jika ada perbandingan itu dimenangi oleh Skoda apabila aspek kualiti dan nilai pada wang yang ditawarkannya diambil kira.

Bagaimanapun, kejayaan Skoda banyak disumbang oleh kuasa automotif utama Eropah, Volkswagen. Jenama dari Republik Czech itu menjadi milik penuh Volkswagen pada tahun 2000.

Sebagai anak syarikat, Skoda dilimpahi dengan kecanggihan teknologi Volkswagen dalam menghasilkan produknya. Skoda lazimnya ditawarkan pada harga lebih rendah. Sebab itulah ada yang menyifatkan Skoda sebagai "Poor man Volkswagen". Tetapi, konotasi itu mungkin tidak begitu kena dengan pasaran Malaysia yang semua kereta memang dijual pada harga mahal tidak tentu pasal.

Di sini, jenama Skoda diam agak lama. Sebelum ini, memang ada model-model seperti Fabia dan Octavia dipasarkan. Namun, bilangan yang ada di atas jalan raya boleh dikira dengan jari.

Mungkin namanya yang sedikit janggal itu membuatkan ramai tidak berani untuk membelinya. Kalau beli nanti, bagaimana dengan aspek penyelenggaraan atau nilai jualan semula? Susah juga kalau kedai kereta terpakai pun tidak mahu terima. Betul tak?

Skoda Octavia RS


TEKNOLOGI TwinDoor yang ada pada Skoda Superb membolehkan kerja-kerja memasukkan dan mengeluarkan barang menjadi semakin mudah.


AutoPraha Sdn. Bhd. (Autopraha) dan Dunia Prestasi Auto Sdn. Bhd. bertindak selaku pemegang francais rasmi serta pengimport kenderaan Skoda sejak tahun 2004 di pasaran tempatan.

Mahu menghidupkan semula jenama Skoda, Autopraha memperkenalkan dua model sekali gus iaitu Skoda Octavia RS dan Skoda Superb untuk anda semua. Sebenarnya, di pasaran Eropah, Octavia ditawarkan dalam empat varian dengan varian RS merupakan model berspesifikasi penuh.

Kalau dilihat dari rekaan luarannya, tidak mustahil ada yang menyatakan model ini memang kelihatan membosankan. Jangan terlalu mudah menilai dari segi luaran. Octavia mungkin lebih sesuai untuk mereka yang menghagai kuasa dan kualiti pengendalian mengagumkan.

Jentera yang dibangun di atas platform sama dengan model-model seperti VW Golf MK5, Tiguan, EOS, Scirocco, selain beberapa model lain keluaran Kumpulan VW itu dijana oleh unit enjin penuh kuasa. Apa lagi kalau bukan enjin TSI 2.0 liter yang turut sama digunakan pada VW Golf GTI.

Kuasa enjin itu disalurkan ke roda hadapan menerusi transmisi automatik enam kelajuan DSG. Transmisi binaan VW itu menjanjikan penukaran gear yang cekap, di samping menjimatkan penggunaan bahan api.

Skoda mendakwa tahap penggunaan bahan api untuk model itu cuma 7.5 liter bagi setiap 100 kilometer (km). Namun, angka itu tidak menghalang Octavia RS daripada mencapai kelajuan 100 kilometer sejam (km/j) dalam tempoh hanya 7.2 saat.

Bahagian dalamannya, suasana sebuah kenderaan Volkswagen dapat dilihat dengan ketara biarpun terdapat sedikit perubahan. Paparan papan pemukanya ringkas dan kemas di atas material plastik berkualiti tinggi. Sebagai hiburan sepanjang perjalanan, sistem audio Bolero dengan unit skrin sentuh pasti memuaskan.

Menjadi sebuah hot hotch, ruang kargo tidak semestinya sempit. Octavia RS menawarkan ruang seluas 560 liter yang boleh menjadi seluas 1,420 liter sekiranya tempat duduk penumpangnya dilipat.

Bagi tujuan keselamatan, jentera itu dipasang dengan lampu Xenon dengan ciri Adaptive Front-Lighting System (AFS). Sistem tersebut mengubah suai kedudukan talaan cahaya lampu berdasarkan kondisi pemanduan berbeza.

Skoda Superb


RUANG kabin Skoda Octavia RS yang kemas bagaikan Volkswagen.


Menjadi kenderaan paling besar dalam keluarga Skoda, Superb boleh dikategorikan dalam kelas yang sama dengan model seperti Ford Mondeo. Superb membuktikan bahawa bertubuh besar tidak semestinya enjin sentiasa hauskan bahan api.

Buktinya, Skoda mendakwa Superb hanya menelan 7.6 liter bagi setiap 100km. Penjimatan itu dapat dibuat berikutan penggunaan enjin 1.8 TSI bercekapan tinggi. Enjin dengan sistem turbo itu mampu menghasilkan kuasa melangkaui enjin aspirasi biasa (Naturally Aspirated) bersesaran 2.4 liter.

Bagi memastikan pertukaran gear yang pantas dan efisien, enjin tersebut dipadankan dengan transmisi automatik tujuh kelajuan DSG.

Transmisi klac berkembar termaju itu sememangnya terkenal dengan kemampuannya untuk memberikan prestasi terbaik dalam kelasnya.

Superb amat menitikberatkan aspek kemewahan, praktikaliti, keselesaan dan keselamatan. Sedan eksekutif itu memperoleh penarafan lima bintang daripada Euro NCAP. Ia hasil gabungan enam beg udara, di samping sistem keselamatan canggih termasuklah ABS, TCS, ESP dan EBD yang dipasang sebagai ciri standard.

Ruang dalamannya dipasang dengan kemasan kulit dan kayu berkualiti tinggi. Perincian pada setiap binaannya menimbulkan ambien yang selesa dan mewah. Untuk mempercayainya, anda harus memandu uji dan melihatnya secara dekat. Mungkin sudah tiba masanya Skoda diberi peluang sewajarnya untuk menyerlah kali ini.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

Versi kompak Golf GTI

Posted:

Versi kompak Golf GTI

Versi kompak Golf GTI

Oleh MUHAMMAD MD TAJUDIN


POLO GTI dikatakan sebagai model Polo yang paling pantas, lebih fokus serta memiliki prestasi bersih pernah dikeluarkan setakat ini.


HARUS diakui apabila pengeluar kenderaan terkemuka Eropah iaitu Volkswagen (VW) gagal untuk bekerjasama dengan pengeluar kenderaan nasional Proton, tidak sedikit yang berasa kecewa. Peluang untuk merasa teknologi Eropah pada harga mampu milik kini tinggal mimpi.

Ironinya, daripada pemerhatian saya, masalah yang sinonim dengan kereta buatan Eropah seperti khidmat lepas jualan yang lemah serta susut nilai yang tinggi seolah-olah dilupakan apabila bercakap mengenai VW.

Saya tidak pasti apakah puncanya. Lebih aneh, model yang paling sinonim dengan rakyat Malaysia hanyalah Beetle klasik. Selepas itu, hayat VW di Malaysia bagaikan hidup segan mati tak mahu.

Saya fikir, VW harus berterima kasih kepada Tan Sri Tengku Mahaleel Tengku Arif, mantan Ketua Pegawai Operasi Proton kerana beliau adalah pencetus kepada kerjasama ini. Secara tidak langsung mempopularkan kembali jenama VW di pasaran tempatan.

Populariti Golf GTI

Selepas berpuluh tahun VW bersandarkan kepada Beetle, rakyat tempatan sejak beberapa tahun lepas boleh mengaitkan jenama itu dengan model Golf GTI. Tiada angin dan tiada ribut, tiba-tiba sahaja Golf GTI menjadi popular. Model itu banyak dibawa masuk oleh pengimport kenderaan bebas.

VW yang tidak mahu membiarkan keuntungan yang sepatutnya masuk ke poket mereka terlepas begitu sahaja, telah mengambil inisiatif dengan membawa masuk beberapa model global ke pasaran tempatan. Selain Golf GTI, model seperti Golf TSI, Polo, Passat CC dan EOS ditawarkan oleh pengedar sah jenama itu, Volkswagen Group Malaysia (VGM).

Menjelang akhir tahun depan, VW bakal mengeluarkan model pemasangan tempatan dengan kerjasama DRB Hicom. Buat masa ini, antara model yang bersungguh-sungguh dipromosikan oleh VGM ialah Polo.

Kereta bandar dengan enjin 1.2 liter TSI yang dipadankan dengan transmisi tujuh kelajuan DSG. Spesifikasinya hebat. Begitu juga dengan harganya iaitu sekitar RM110,000 yang sekali gus menjadi model VW paling murah boleh dibeli di pasaran.

Enjin ringan & hebat


PAPARAN papan pemuka yang tipikal kenderaan buatan Jerman.


Walau bagaimanapun, harus tahu bahawa Polo turut mempunyai model berprestasi tinggi seperti abangnya, Golf GTI iaitu Polo GTI.

Sejarah model prestasi Polo bermula pada tahun 1986 menerusi pengenalan model G40 Coupe, kereta yang dijana oleh enjin rev tinggi dan berkuasa 113PS dengan pengecas lampau (supercharge). Enjin itu juga ringan dan mempunyai tindak balas yang hebat.

Enjin yang digunakan pada Polo GTI bersesaran 1.4 liter dengan TSI iaitu gabungan pengecas lampau dan pengecas turbo. Kedua-dua teknologi canggih itu berfungsi dengan pengecas lampau digunakan daripada kelajuan enjin hinggalah kepada 3,000rpm sebelum diambil alih oleh pengecas turbo.

Kuasa puncak enjin ialah 180PS pada 6,200rpm. Kesemua kuasa itu digunakan untuk menarik beban badan yang hanya seberat 1184 kilogram (kg)!. Hasilnya, pecutan dari titik pegun hingga 100 kilometer sejam (km/j) hanya mengambil masa 6.9 saat dengan kelajuan maksimum sepantas 229 km/j. Falsafah nisbah kuasa kepada berat (power to weight ratio) memang tidak pernah salah.

Enjin 1.4 TSI tersebut kemudiannya dipadankan dengan transmisi canggih iaitu tujuh kelajuan DSG yang memacu tayar hadapan. Selain itu, Polo GTI turut dilengkapi dengan Electronic Slip Differential (EDL) standard dan XDS differential iaitu sistem kawalan cengkaman elektronik yang menyilangkan kuasa untuk memberi lebih cengkaman serta pengendalian lebih baik.

Perubahan estetik


TEMPAT duduk yang disulam dengan perkataan GTI.


Seperti model Golf GTI, Polo GTI turut mengalami beberapa perubahan estetik. Antaranya ialah bampar depan baharu yang mempunyai ruang kemasukan udara yang dalam, jeriji sarang lebah dengan jaluran merah horizontal serta lencana ringkas GTI.

Lampu hadapannya dipasangkan dengan butiran lampu LED siang hari yang menonjolkan lagi imej model ini. Pada bahagian belakang, bamparnya mempunyai peresap kecil dan sepasang muncung ekzos berwarna krom.

Lencana Polo kemudiannya digantikan dengan huruf-huruf GTI. Rodanya pula bersaiz 17 inci, rekaan yang serupa seperti model GTI dengan angkup brek berwarna merah.

Pada saya, Polo yang dijual dalam pasaran tempatan sekurang-kurangnya harus mempunyai rekabentuk begini. Ia nampak lebih muda dan eksklusif berbanding Polo standard yang ditawarkan pada harga tinggi tetapi nampak seperti 'Mat Skema'.

Rupanya itu seperti tidak padan dengan harga. Lagi pun, Polo ialah model VW paling mampu milik dan sekurang-kurangnya dapat mengubat hati mereka yang kecewa dengan kegagalan projek Proton-VW. Bagi saya pula, Proton Satria GTI sudah memadai.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

Suzuki Shogun AXELO

Posted:

Suzuki Shogun AXELO

Suzuki Shogun AXELO


SHOGUN AXELO menjadi taruhan terbaharu Suzuki untuk bersaing dalam pasaran kapcai 125cc.


SUZUKI Assemblers Malaysia Sdn. Bhd. (Suzuki Assemblers) baru-baru ini memperkenalkan model motosikal underbone terbaharu iaitu Suzuki Shogun AXELO. Binaan motosikal tersebut dikatakan mengambil inspirasi daripada jentera superbike Suzuki seperti Hayabusa. Apa yang pasti model itu memiliki reka bentuk moden dan dinamik.

Misalnya, garisan reka bentuk badan yang lebih tajam. Sementara rekaan pelindung kaki, lampu depan berkembar dan lampu belakang lebih sporty. Selain itu, Shogun AXELO dilengkapi panel meter baharu yang memudahkan bacaan sewaktu menunggang. Jentera itu dilengkapi sistem brek cakera pada roda hadapan dan belakangnya.

Enjin motosikal empat lejang bersesaran 125cc itu boleh dihidupkan menerusi penghidup enjin elektrik atau penendang kaki. Ia turut dilengkapi dengan sistem kawalan gear yang lebih lancar dan menggunakan sistem Pulsed Secondary Air-injection (PAIR) bagi pembakaran lebih cekap dalam kebuk enjin.

PAIR berfungsi membekalkan udara segar daripada penapis ke dalam ekzos untuk mengurangkan emisi hidrokarbon dan karbon monoksida.

Shogun AXELO didatangkan dalam dua varian iaitu AXELO S yang mengaplikasikan klac basah (wet-shoe) automatik. Satu lagi ialah AXELO R yang menggunakan klac plat basah berganda.

Kedua-dua jentera tersebut dilengkapi dengan unit pengimbang (balancer) pada aci tunggal enjin untuk mengurangkan kesan getaran. Justeru, Shogun AXELO didakwa mampu menawarkan pengendalian yang mudah serta kestabilan tunggangan pada setiap masa.

Shogun AXELO didatangkan dengan ruang simpanan barang berkapasiti tujuh liter di bawah tempat duduknya. Aspek keselamatan Shogun AXELO ditingkatkan dengan pengenaan suis penghidup berpenutup. Malah suis tersebut juga digunakan untuk membuka kunci tempat duduk.

Didatangkan dalam tiga warna iaitu merah, hitam dan biru, varian Shogun AXELO S ditawarkan pada harga RM5,208 seunit. Bagi varian Shogun AXELO R pula, harganya ialah RM5,388 seunit.

Kedua-dua harga itu tidak termasuk cukai jalan, pendaftaran, insurans dan caj-caj lain. Jaminan yang diberikan ialah satu tahun atau perbatuan sejauh 10,000 kilometer (yang mana tiba dahulu).

Pelanggan yang mendaftar motosikal Shogun AXELO bermula 1 Ogos sehingga 31 Oktober 2011 berpeluang menerima sehelai jaket dan sebuah topi keledar Suzuki secara percuma (selagi stok masih ada). Pandu uji model itu juga boleh dibuat dengan mengunjungi mana-mana pengedar Suzuki.

Maklumat lanjut, sila hubungi Suzuki Assemblers di talian 04-3977453.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Sukan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Sukan


Penerjun hebat

Posted:

Penerjun hebat

Penerjun hebat

NORZASRUDIN MOHAMAD NOR
norzasrudin@kosmo.com.my

PENDELELA (kiri) dan Mun Yee bangga menunjukkan pingat gangsa yang mereka peroleh menerusi acara 10 meter terjun seirama wanita pada Universiade 2011 di Shenzhen semalam.


SHENZHEN – Kontinjen negara yang sedang berjuang pada Sukan Universiti Dunia (Universiade) 2011 semakin menghampiri sasaran satu emas, 1 perak dan 1 gangsa.

Pingat perak dan gangsa sudah berada dalam genggaman dan mereka kini hanya perlu mencari emas yang dilihat amat sukar untuk dicapai.

Dua pingat yang diperoleh setakat ini adalah daripada acara terjun yang menyaksikan Pandelela Rinong meraih perak dalam acara 10 meter platform individu kelmarin.

Semalam, Pandelela yang bergandingan dengan Leong Mun Yee tampil hebat untuk menghadiahkan pingat kedua buat kontinjen Malaysia pada Universiade 2011.

Kedua-dua pelajar Universiti Putra Malaysia (UPM) itu menang pingat gangsa dalam acara 10 meter platform seirama.

Bagaimanapun, pasangan itu hampir terlepas peluang untuk merangkul pingat selepas terkejut dengan jeritan para penonton Malaysia sebelum mereka membuat terjunan ketiga.

Pada aksi di Pusat Renang dan Terjun Shenzhen semalam, Pandelela melakukan terjunan yang lebih baik berbanding Mun Yee tetapi masih mampu menduduki tempat ketiga keseluruhan di belakang penerjun tuan rumah China dan Mexico.

Pasangan negara itu mengumpul keseluruhan 316.98 mata, ketinggalan 33 mata di belakang pemenang pingat emas iaitu pasangan dari China, Xing Wang-Ruolin Chen (349.98 mata) dan Paola Espinoca-Tatiana Ortiz dari Mexico (330.48 mata).

"Saya berpuas hati sebab semua terjunan saya agak kemas," kata Pandelela.

Pada aksi semalam, Pandelela dan Mun Yee menduduki tempat keempat pada terjunan pertama selepas mengutip 48.00 mata tetapi kembali menduduki tempat kedua pada terjunan kedua (50.40 mata).

Pasangan itu ketinggalan di tempat keempat pada terjunan ketiga (62.10 mata) sebelum bangkit untuk menduduki tempat ketiga pada terjunan keempat (73.92 mata) dan terakhir (82.19 mata).

Mengulas mengenai kegagalan mengutip mata yang tinggi pada terjunan pertama, Pandelela berkata, dia tidak melihat pungutan mata yang tertera di skrin besar kerana mahu memberi tumpuan untuk melakukan terjunan dengan lebih baik.

Pada masa yang sama, Mun Yee mengakui dia tidak melakukan aksi yang baik terutamanya pada terjunan ketiga dan keempat.

"Saya gembira sebab berjaya dapat pingat. Ini adalah penampilan pertama saya pada temasya Universiade," kata Mun Yee.

"Tetapi saya rasa, saya mampu menampilkan persembahan yang lebih baik. Terjunan ketiga dan keempat saya kurang baik dari segi individu. Saya perlu berlatih ber sungguh-sungguh lagi."

Kejayaan itu pasti menyuntik semangat buat Pandelela dan Mun Yee untuk memburu slot ke Sukan Olimpik 2012 di London.

Begitupun, pasangan itu perlu beraksi dengan mantap pada Kejohanan Terjun Piala Dunia Persekutuan Renang Antarabangsa (FINA) pada Februari 2012 di London untuk layak ke Olimpik.

Sementara itu, penerjun lelaki, Ahmad Amsyar Azman terkandas pada aksi separuh akhir dalam acara 1 meter papan anjal selepas mengumpul 280.55 mata untuk menduduki tempat kelima keseluruhan.

Cabaran seorang lagi wakil negara, Muhammad Fakhrul Izzat Md. Zain berakhir di pusingan kelayakan.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

Hoki: Skuad negara tanpa Tajuddin

Posted:

Hoki: Skuad negara tanpa Tajuddin

Hoki: Skuad negara tanpa Tajuddin

Oleh SHAHRIL NIZAM ABDULLAH
shahril@kosmo.com.my


TENGKU Tajuddin (tiga dari kanan) terpaksa melupakan aksi Trofi Juara-Juara Asia di Ordos, China bulan depan gara-gara masalah hamstring.


KETIADAAN penyerang berpengalaman, Tengku Ahmad Tajuddin Tengku Abdul Jalil mungkin dirasai skuad hoki negara menje- lang Kejohanan Hoki Trofi Juara-Juara Asia di Ordos, China bulan depan.

Ini kerana khidmat penyerang yang terpilih dalam kesebelasan bintang Sukan Asia 2010 itu amat diperlukan tatkala jentera serangan skuad negara dilihat tumpul dalam lima siri perlawanan ujian dengan Jepun, dua minggu lepas.

Dalam lima siri ujian tersebut, jentera se- rangan Malaysia yang digalas penyerang muda, Faizal Saari dan Izwan Firdaus Ahmad Tajuddin hanya mampu menyumbang lapan daripada 11 gol yang direkodkan dengan masing-masing meledakkan empat gol sahaja.

Pada perlawanan itu juga, skuad negara hanya mampu mencatat dua kemenangan (4-1, 3-2), dua kekalahan (1-2, 1-2) dan satu seri (2-2).

Begitupun, Faizal, 20, yang beraksi dengan kelab Liga Hoki Australia, Southern Hotshots baru-baru ini, tetap yakin dia mampu mengetuai jentera serangan Malay- sia pada Trofi Juara-Juara Asia yang akan membuka tirainya pada 3 hingga 11 September depan.

"Sudah tentu keyakinan saya amat tinggi untuk mengetuai jentera serangan Malaysia pada Trofi Juara-Juara Asia di China nanti," kata Faizal yang beraksi dengan Terengganu pada Piala Tun Razak bulan lalu.

"Saya juga agak puas hati dengan ketaja- man penyudah saya dalam lima perlawanan ujian menentang Jepun baru-baru ini, terutamanya dari segi jaringan sudut penalti.

"Malah gandingan saya dengan Izwan (Firdaus) juga agak baik meskipun ada beberapa aspek yang harus diperbaiki.

"Namun lapan gol yang terhasil daripada kombinasi ini sudah cukup bagus bagi saya," ujarnya lagi.

Kombinasi cemerlang antara Faizal dan Tajuddin telah berjaya membantu Malaysia mencatat sejarah baharu dengan memena- ngi pingat perak pada temasya Sukan Asia 2010 di Guangzhou tahun lepas

Namun pada Trofi Juara-Juara Asia yang diperkenalkan buat kali pertama ini, juru- latih Tai Beng Hai terpaksa melupakan khid- mat Tengku Ahmad Tajuddin yang menga- lami hamstring ketika Piala Tun Razak bulan lalu.

"Memang kita akan merasai sedikit kehi- langan Tengku (Ahmad) Tajuddin kerana dia penyerang yang bagus, tetapi saya rasa kombinasi saya dengan Izwan juga boleh tahan, apatah lagi kami menjaringkan lapan gol dalam perlawanan ujian baru-baru ini.

"Meskipun kami dilihat seperti kurang bertenaga, namun ini adalah kerana kami bermain dalam keadaan berpuasa, kalau tidak saya rasa kami mampu menjaringkan lebih banyak gol padang.

"Bagaimanapun, apa yang penting ialah kami berjaya memperbaiki persefahaman dan ketajaman penyudah kami.

"Ia juga petanda yang bagus bagi persiapan kami menghadapi Trofi Juara-Juara Asia dan Trofi Juara-Juara 1 di Afrika Selatan, November depan," tambahnya lagi.

Enam pasukan Asia akan berentap dalam kejohanan ini iaitu Malaysia (No. 15 dunia), Korea Selatan (No. 6), Pakistan (No. 8), India (No. 9), China (No. 14) dan Jepun (No. 16).

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

Skuad Olimpik tak jadi ke China

Posted:

Skuad Olimpik tak jadi ke China

Skuad Olimpik tak jadi ke China

KEM latihan dan aksi persahabatan selama seminggu di China bermula 9 Septem- ber depan yang dirancang untuk skuad Olimpik negara terpaksa dibatalkan.

Ini kerana, Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM) gagal mendapatkan kelab tempatan di sana untuk diuji skuad Olimpik negara menjelang aksi sulung pusingan akhir Kelayakan Olimpik 2012 menentang Jepun di Tosu, Fukuoka, 21 September depan.

Namun FAM bingkas melakukan tindakan pantas menggantikannya dengan dua aksi persahabatan di Kuala Lumpur iaitu bertemu kelab dari Iraq, Al-Arbil pada 9 September dan skuad Olimpik Oman pada 14 September.

Jurulatih skuad Olimpik negara, Ong Kim Swee berkata, dua aksi persahabatan alternatif itu tetap dianggap sesuatu yang baik untuk persiapan terakhir menjelang aksi bertemu Jepun.

"Saya baru menerima e-mel tadi (semalam) dari Wisma FAM mengatakan bahawa kelab yang kita rancang untuk bertemu di China itu mempunyai komitmen dengan jadual liga mereka di sana pada masa tersebut.

"Tetapi bagi saya, dua pasukan ganti ini tetap kuat iaitu Al-Arbil yang akan ke Indonesia untuk bertemu Persipura Jayapura pada suku akhir Piala AFC serta skuad Olimpik Oman yang singgah sebelum menghadapi Korea Selatan.

"Diharap menerusi dua perlawanan ini, kita akan dapat menguji segala kekuatan serta kelemahan sebelum bertemu pasukan Jepun," kata Kim Swee ketika dihubungi Kosmo! di Slovakia semalam.

Semalam Kosmo! melaporkan, skuad Olimpik negara akan terbang ke China untuk kem latihan dan aksi persahabatan menentang dua kelab tempatan di sana.

Ia sebagai kesinambungan kem latihan dan siri persahabatan selama sebulan di Slovakia yang akan berakhir pada 28 Ogos ini.

"Kita akan bertolak ke Fukuoka pada 16 September. Jadi kita mempunyai lima hari untuk menyesuaikan diri dengan keadaan di sana. Saya rasa ia amat memadai," jelas Kim Swee.

Skuad Olimpik negara yang mencatatkan empat kemenangan dan tewas sekali di Slovakia setakat ini akan menghadapi baki dua perlawanan menentang Nitra (Selasa) dan Levice pada Jumaat.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Varia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Varia


Nostalgia Aidilfitri merdeka di SCM

Posted:

Nostalgia Aidilfitri merdeka di SCM

Nostalgia Aidilfitri merdeka di SCM

Oleh ZAKI SALLEH

PEMANDANGAN penjual kacang putih di stesen kereta api diimbau oleh pusat beli-belah Sunway Carnival Mall, Seberang Jaya.


SUASANA di pekarangan Stesen Keretapi Sunway Carnival Mall pada petang Ramadan itu memang cukup sibuk. Penumpang yang menanti ketibaan kereta api dari selatan menuju ke utara tanah air pula kelihatan tidak sabar-sabar.

Di satu sudut di luar stesen, kelihatan para penjaja yang tidak menang tangan melayan karenah pelanggan. Turut kelihatan ialah si Raju penjual kacang putih dengan basikal tuanya setia menanti pelanggan.

Ketua stesen pula mundar-mandir di hadapan pejabatnya sambil membawa bendera merah dan hijau, manakala matanya pula tidak putus-putus menatap jam di dinding.

Begitulah sibuknya sebuah stesen kereta api yang dijelmakan oleh pihak pengurusan pusat beli-belah Sunway Carnival Mall (SCM) Seberang Jaya, Pulau Pinang di ruang legarnya bersempena meraikan Ramadan dan bulan Kemerdekaan.

Landasan sebenar


ARIF SHAH (tengah) merasmikan gimik pelancaran Memori Raya Merdeka sambil diperhatikan Aminuddin (kanan) dan Heng Wah (dua dari kiri).


Meraikan dua sambutan besar serentak, pilihan dekorasi SCM menjelmakan nostalgia menyambut Aidilfitri menerusi suasana sebuah stesen kereta api itu yang diberi nama Memori Raya Merdeka sememangnya unik.

Dengan kerjasama Keretapi Tanah Melayu Berhad (KTMB) Pulau Pinang, enam batang rel sebenar milik KTMB dipasang di situ bagi menempatkan sebuah gerabak yang dibina semula.

"Kita pasti ingat kira-kira tiga dekad lalu kereta api merupakan mod pengangkutan darat yang paling utama sebelum adanya rangkaian jalan raya seperti hari ini," ujar Pengurus Pusat SCM, Chow Heng Wah.

Katanya, stesen kereta api menjadi lokasi penting masyarakat pada masa itu sama ada menghantar sanak saudara yang berhijrah sehinggalah menanti kepulangan mereka kembali ke desa.


WATAK-WATAK yang diwujudkan untuk menghidupkan suasana dan memori di stesen kereta api tiga dekad lalu.


"Stesen kereta api merupakan sebuah tempat yang ada segala-galanya. Ada penjaja kuih, kedai kopi, penjual kacang putih sehinggalah gelagat kanak-kanak yang berlari-larian dan bermain dengan gembira.

"Nostalgia inilah yang ingin kita kongsi bersama para pengunjung SCM menyambut Aidilfitri tahun ini, sesuai dengan semangat masyarakat pelbagai kaum negara kita yang hidup dalam harmoni," ujarnya.

Terdahulu, majlis perasmian sambutan Memori Raya Merdeka itu telah disempurnakan oleh Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Seberang Jaya, Datuk Arif Shah Omar Shah dan Presiden KTMB, Dr. Aminuddin Adnan.

Program menarik


KELIBAT penjaja makanan tradisional seperti ini menghidupkan suasana nostalgia Aidilfitri di Sunway Carnival Mall.


Gimik perasmian, Arif Shah mengibarkan bendera hijau sebagai tanda pelepasan kereta api dari stesen oleh ketua stesen.

Menariknya, sepanjang sambutan tersebut pelanggan yang berbelanja sehingga RM80 dalam satu resit menerima sampul wang raya eksklusif SCM, manakala yang berbelanja lebih RM250 pula diberi selendang pashmina.

Heng Wah berkata, pelbagai program menarik disediakan kepada para pengunjung SCM sehingga 4 September ini yang kesemuanya bertemakan kemeriahan hari raya dalam semangat kemerdekaan.

Antaranya ialah pertandingan menghias kuih raya, demontrasi melukis inai, pertandingan permainan congkak tradisional, uji kemahiran menghasilkan kad raya dan pertandingan nyayian lagu-lagu raya yang mempertaruhkan hadiah RM2,500.

Kemuncaknya ialah persembahan wayang kulit pada 27 Ogos ini oleh kumpulan tok dalang yang dibawa khas dari Kelantan.

"Pada malam 30 Ogos nanti, kita akan adakan persembahan Nostalgia Lagu-lagu Sudirman seperti Tanggal 31, Balik Kampung dan Basikal Tua yang pasti menggamit kenangan dalam diri kita rakyat Malaysia.

"Ia disusuli persembahan tarian Wajah-Wajah Malaysia oleh kumpulan penari pelbagai kaum," ujar Heng Wah yang mengalu-alukan penyertaan orang ramai dalam program-program disediakan.

Untuk maklumat lanjut, orang ramai boleh melayari laman sosial facebook SCM dan laman web www.sunwaycarnival.com atau hubungi talian 04-3979 888.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

Elemen tradisi Istana Bambu

Posted:

Elemen tradisi Istana Bambu

Elemen tradisi Istana Bambu

Keunikan dekorasi serta suasana yang mendamaikan menjadikan Restoran Istana Bambu antara lokasi menarik untuk berbuka puasa.


KEUNIKAN dekorasi membuatkan pengunjung lebih santai menikmati juadah berbuka.


DALAM kita berpuasa, salah satu kegembiraan utamanya, tentu sekali sewaktu menikmati juadah berbuka puasa. Jika mahukan suasana yang berbeza, apa kata atur langkah ke Restoran Istana Bambu yang terletak di Lebuh Raya Lingkaran Tengah Dua (MRR2), bertentangan dengan susur masuk Keramat AU di Kuala Lumpur.

Dibina di kawasan seluas empat hektar, keunikan restoran itu terletak pada elemen buluh yang diterapkan dalam setiap dekorasinya.

Tidak cukup dengan itu, kolam ikan dan batas-batas sawah yang menghijau di salah satu sudut restoran itu pasti membangkitkan suasana tenang dan damai ketika berbuka puasa.

Pengurus Restoran Istana Bambu, Afandy Alias berkata, sempena Ramadan tahun ini, pihaknya menyediakan lebih 70 hidangan popular bercirikan Melayu, Cina dan Indonesia.

"Antara menu wajib yang perlu dicuba adalah hidangan makanan laut seperti dry butter prawn dan sotong telur masin yang menjadi signatur utama di restoran ini.

"Di samping itu, pelanggan juga boleh merasai aneka hidangan tradisional dari negeri-negeri di Semenanjung Malaysia seperti asam pedas, daging salai masak lemak cili api, ikan patin tempoyak serta ulam-ulaman yang pasti membangkitkan selera," katanya.


ISTANA Bambu menyediakan pelbagai hidangan bercirikan Melayu, Cina dan India.


Afandy memberitahu, pihaknya juga menawarkan aneka ikan dan daging bakar yang enak dimakan bersama air asam dan sos istimewa.

"Tidak dilupakan, pelbagai variasi hidangan seperti laksa, mi rebus, mi bandung yang ditawarkan berbeza setiap hari di samping tom yam dan sup kambing.

"Sebagai pencuci mulut, terdapat pelbagai kuih tradisional seperti karipap, koci, lompat tikam, cendol, aiskrim dan buah-buahan yang boleh dijadikan pilihan," ujarnya.

Menurut Afandy, secara keseluruhan restoran itu mampu memuatkan lebih 500 pengunjung pada satu-satu masa.

"Selain ruang makan utama yang mampu memuatkan lebih 170 pelanggan, binaan gazebo di sekeliling restoran ini juga menjadi tarikan kepada pengunjung.

"Tiga jenis gazebo bersila disediakan. Gazebo paling kecil muat untuk empat orang, sederhana pula boleh diisi 10 orang manakala yang paling besar mampu menampung 40 pelanggan.

"Sementara itu, galeri khas yang mampu memuatkan kira-kira 80 yang gemarkan konsep makan yang santai namun, privasi serta ruang kanopi untuk bagi pelanggan yang ingin mengadakan majlis-majlis tertentu," katanya yang memberitahu restoran itu juga lengkap dengan kemudahan surau, tandas dan bilik mesyuarat.

Tambah Afandy, bagi memeriahkan suasana berbuka puasa tahun ini, pihaknya turut melantik penyanyi Gadaffi Ismail Sabri atau Dafi sebagai duta restoran itu. Dafi akan menghiburkan pelanggan pada hari-hari yang ditetapkan iaitu pada 26 dan 28 Ogos ini. - AMMAR JAZLAN MAD LELA

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

Hiburan irama nasyid ketika iftar

Posted:

Hiburan irama nasyid ketika iftar

Hiburan irama nasyid ketika iftar


ROTI john merupakan antara hidangan wajib menjadi pilihan.


INGINKAN kelainan dalam menikmati juadah untuk berbuka puasa?

Apa kata bawa rakan-rakan mahupun seisi keluarga ke Hotel De Palma Shah Alam kerana lokasi itu menawarkan kepelbagaian hidangan khusus untuk juadah berbuka.

Bertempat di The Grand Ballroom yang dihias serba indah, pasti kecur liur anda apabila melihat pelbagai jenis masakan terdiri daripada masakan Pantai Timur, masakan negeri Melaka, masakan Negeri Sembilan dan lauk-pauk kenduri.

"Susun atur yang menarik mengambil kira faktor kesesakan semasa mengambil makanan menjadikan ruang hidangan nampak luas dan selesa.

"Ia memudahkan pengunjung mengambil pelbagai jenis masakan yang ditempatkan warung-warung yang disediakan," kata Pengurus Residen Hotel De Palma Shah Alam, Hanidah Shahril.

Antara hidangan yang disediakan ialah nasi kerabu, nasi dagang, roti john, mi goreng, char kuetiau, murtabak, ketam pedas Portugis, ayam masak merah kuzi, ikan keli masak asam pedas kambing panggang, ikan bakar, popiah dan pelbagai hidangan lain.


SELAIN hidangan ikan bakar De Palma juga menyediakan kambing panggang sebagai juadah berbuka.


Tidak lupa juga hidangan pencuci mulut dan kuih-muih sebagai pemanis selepas menjamu selera.

Tambah Hanidah, The Grand Ballroom boleh memuatkan 900 orang dalam satu masa menjanjikan kelainan dengan 'menghidangkan' persembahan nasyid sebagai santapan rohani.

"Empat kumpulan nasyid iaitu Brothers, Frenz, Saff-One dan Nowseeheart akan menghiburkan para pengunjung setiap hari secara bergilir-gilir selain penampilan penyanyi malar segar, Jay Jay setiap hari sepanjang Ramadan.

"Bertindak sebagai peneraju hotel berkonsep syariah, kami mengambil inisiatif menjemput kumpulan tahfiz untuk bertadarus di surau selain solat lima waktu dan tarawih bersama-sama jemaah yang hadir," ujarnya.

Turut disediakan kaunter zakat bagi kemudahan pengunjung yang tidak berkesempatan menunaikan kewajipan tersebut.

Hidangan bufet Ramadan lazat itu hanya berharga RM55 bagi dewasa dan RM25 untuk kanak-kanak. - NURUL IZZA ROSLY

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Dunia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Dunia


Isteri ditembak mati semasa berjalan

Posted:

Isteri ditembak mati semasa berjalan

Isteri ditembak mati semasa berjalan

NASISH NOORANI


BOONTON, Amerika Syarikat (AS) – Polis mengesyaki sepasang suami isteri beragama Islam yang berketurunan Pakistan ditembak semasa sedang menolak kereta sorong anak lelaki mereka yang berusia tiga tahun di sini merupakan sasaran serangan terancang.

Serangan itu berlaku ketika umat Islam menjalani ibadah puasa pada bulan Ramadan.

Dalam kejadian tersebut pada Selasa lalu, si isteri, Nasish Noorani, 27, terbunuh manakala suaminya, Kashif Pervaiz, 26, cedera ditembak sebanyak empat kali.

Kashif menjalani pembedahan di sebuah hospital kelmarin.


POTRET perkahwinan Nasish Noorani dan suaminya, Kashif Pervaiz.


Namun anak mereka tidak ditembak Kashif merupakan pelajar doktor falsafah (Ph-D) di Universiti Harvard dalam bidang kejuruteraan dan seni bina.

"Kes ini masih dalam siasatan dan pendedahan maklumat pada peringkat ini akan menjejaskan siasatan," kata pendakwa raya Daerah Morris, Robert Bianchi dalam satu kenyataan.

"Berpandukan maklumat yang telah kami peroleh, sasaran tembakan ini telah dirancang dan kejadian ini bukan kes tembakan rambang yang membahayakan nyawa orang ramai," tambahnya.

Pasangan suami isteri itu berada di rumah saudara perempuan Nooraini di sini untuk berbuka.

Mereka ditembak ketika dalam perjalanan pulang selepas selesai berbuka puasa.

Laman berita NJ.com melaporkan bahawa lima das tembakan dilepaskan sekitar pukul 11.30 malam waktu tempatan. Noorani ditembak dekat dengan jantungnya manakala suaminya pula ditembak di pergelangan kaki dan bahu.

Polis masih memburu tiga suspek yang terbabit dalam serangan kejam itu. – Agensi

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

Penduduk Jepun pulangkan semula RM246.41 juta

Posted:

Penduduk Jepun pulangkan semula RM246.41 juta

Penduduk Jepun pulangkan semula RM246.41 juta

TOKYO – Beberapa penduduk Jepun menyerahkan kepada pihak berkuasa wang tunai yang ditemui mereka berjumlah £50 juta (RM246.41 juta), lapor sebuah akhbar semalam.

Wang itu ditemui oleh beberapa penduduk selepas gempa bumi dan tsunami melanda timur laut negara itu pada 11 Mac lalu.

Sifat jujur rakyat Jepun itu didedahkan oleh media Britain.

Sebelum ini sejumlah golongan muda didakwa di mahkamah-mahkamah di Britain ekoran kes kecurian yang berleluasa semasa beberapa bandar utama di negara itu dilanda rusuhan baru- baru ini.

Lebih 5,700 peti simpanan yang terdampar di pesisiran pantai telah diserahkan ke balai-balai polis oleh sukarelawan dan petugas penyelamat.

Di dalam peti-peti berkenaan, polis menemui sekitar £20 juta (RM98.49 juta) dalam bentuk wang tunai.

Polis juga menemui wang tunai berjumlah £600,000 (RM2.95 juta) dalam sebuah peti simpanan tersebut.

Menurut polis, hampir semua wang tunai yang ditemui di kawasan-kawasan yang paling teruk terjejas akibat tsunami itu telah dipulangkan kepada pemilknya.

Ramai yang menyimpan buku akaun dan dokumen hak tanah bersama nama serta alamat mereka dalam peti simpanan tersebut. – Agensi

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

Remaja terperangkap di tepi tebing tinggi

Posted:

Remaja terperangkap di tepi tebing tinggi

Remaja terperangkap di tepi tebing tinggi


EMPAT orang remaja (dalam bulatan) terperangkap di tepi tebing tinggi di Teluk Dunraven, Wales baru-baru ini.


TELUK DUNRAVEN, Wales – Dua remaja lelaki dan dua gadis terlepas daripada maut selepas mereka berjaya diselamatkan dari tebing setinggi 60.96 meter di sini, lapor sebuah akhbar kelmarin.

Semua remaja berusia 17 tahun itu pada mulanya pergi ke kawasan pantai di Teluk Dunraven dekat Southerndown untuk bersuka ria sempena cuti sekolah.

Mereka kemudian memanjat tebing batu untuk menyanyi. Malangnya, mereka terperangkap di tepi tebing kerana air laut mula pasang.

Mujurlah ada beberapa orang yang terlihat mereka dari arah pantai yang memberitahu pihak keselamatan menyebabkan sebuah helikopter dihantar untuk melakukan operasi menyelamat.

Keempat-empat remaja itu diangkat dengan menggunakan tali ke tempat yang lebih selamat.

Beberapa pegawai keselamatan yang menaiki bot gagal untuk mendekati lokasi tempat keempat-empat remaja berkenaan terperangkap kerana ombak kuat.

Keempat-empat remaja itu dihantar oleh helikopter berkenaan ke kawasan berhampiran. – Agensi

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.
Kredit: www.kosmo.com.my
 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved