Rabu, 16 April 2014

Kosmo Online - Rencana Utama

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Rencana Utama


Jejak bertapak Moudini di Malaysia

Posted:

Jejak bertapak Moudini di Malaysia

Jejak bertapak Moudini di Malaysia

BERBEKAL sebuah topi berwarna hitam, dia dilihat melambungkan objek berkenaan ke udara beberapa kali. Ligat tangannya beraksi, Mahdi Moudini, 35, tidak pernah lekang memberikan senyuman kepada penonton.

Selepas beberapa saat 'berinteraksi' dengan topi berkenaan, dengan tidak semena-mena, dia dilihat mengeluarkan beberapa ekor burung merpati yang berlainan warna. Teruja dengan persembahan tersebut, para penonton yang hadir kedengaran bersorak sambil bertepuk tangan.

Begitulah aksi yang dipersembahkan oleh Mahdi pada majlis penyampaian anugerah Tokoh Merlin dan Best Illusionist in Malaysia 2014 menerusi Merlin Award di Hotel Renaissance, Kuala Lumpur baru-baru ini.

Anugerah tersebut telah disampaikan oleh Pengasas Merlin Award, Tony Hassini.

Berhasrat mengajar kemahiran serta ilmu silap mata yang ada padanya kepada dua orang cahaya matanya, Mahdi turut bercita-cita mahu melihat ilmu tersebut diperturunkan serta diwarisi oleh beberapa generasi Moudini akan datang.

Turun ilmu

"Sejak berusia lima tahun, saya telah mula mempelajari ilmu silap mata yang diperturunkan oleh datuk dan ayah saya. Pada usia itu juga, saya telah mula berjinak-jinak dengan persembahan di atas pentas.

"Oleh yang demikian, saya mahu melihat anak-anak saya turut mewarisi kemahiran yang serupa supaya ilmu tersebut tidak terputus tanpa dipelajari oleh ahli keluarga yang lain," ujar Mahdi ketika ditemui usai majlis penyampaian anugerah tersebut.


AKSI spontan Mahdi melakukan ilusi silap mata bersama pelakon Betty Banafe (kiri) dan Annahita Bakavoli.


Bagaimanapun, hasratnya itu bukanlah berbentuk paksaan, malah lebih kepada galakan masa lapang selepas Marcheline dan adik lelakinya, Maddix Moudini, 3, pulang daripada sekolah.

"Saya hanya menggalakkan mereka untuk mempelajari teknik-teknik silap mata pada masa terluang sahaja. Sebagai contoh, selepas mereka pulang dan menyelesaikan kerja-kerja sekolah yang diberikan kepada mereka.

"Jika suatu hari nanti mereka mahu bertukar selera atau bidang, saya perlu akur dengan kehendak itu. Tetapi, setakat ini, mereka gembira dengan apa yang dipelajari dan sentiasa ingin mencuba belajar sesuatu yang baharu," ujar Mahdi yang begitu menginginkan salah seorang daripada anaknya bakal menjadi generasi kelima Moudini yang arif dalam bidang silap mata.

Sama seperti anak-anaknya, Mahdi mendapat pendedahan awal dalam bidang ilusi silap mata menerusi bapanya, Ismail Moudini. Selain itu, dia turut menjadikan datuknya, Ibrahim Moudini sebagai sumber inspirasi untuk terus berusaha dan mengukir nama dalam bidang tersebut.

Selepas tamat menjalani latihan ketenteraan di kampung halamannya, anak jati kelahiran Karaj, Iran ini mengambil keputusan untuk mengembara dan mencari platform yang lebih sesuai bagi mengembangkan kemahirannya dalam mempersembahkan ilusi silap mata.

Malaysia negara selamat

"Ketika itu saya berusia 18 tahun. Saya dan seorang rakan mengambil keputusan untuk terbang ke Jepun bagi mengembangkan karier di sana. Tetapi, disebabkan masalah visa, saya terpaksa singgah ke Kuala Lumpur bagi memohon visa yang lain sebelum meneruskan perjalanan ke Jepun.

"Bagaimanapun, ketika berada di lapangan terbang, saya melihat seorang pemandu teksi telah memulangkan beg kepunyaan penumpangnya yang tertinggal di dalam kenderaannya.


MAHDI dani sterinya, Mahdis Aqilah Goh berhasrat untuk melihat anak mereka iaitu Marcheline dan adik lelakinya, Maddix berjaya dalam bidang silap mata suatu hari nanti.


"Di situ, saya lihat Malaysia merupakan sebuah negara yang selamat dan terus mengambil keputusan untuk bermaustautin di sini," ujar Mahdi sambil menyifatkan Kuala Lumpur juga merupakan sebuah platform yang sesuai untuk memperkembangkan profesyennya sebagai ahli ilusi silap mata.

Setelah berada di Kuala Lumpur selama lebih dua minggu, Mahdi kemudiannya ditawarkan untuk membuat persembahan dan menjadi ahli silap mata residen di Hotel Concorde, Kuala Lumpur.

"Ketika membuat persembahan buat pertama kalinya di Kuala Lumpur, sambutan yang diterima sungguh menggalakkan. Saya tidak pernah mendapat sambutan serupa ini ketika mengadakan persembahan di Iran.

"Sehingga sekarang, sambutan yang diterima tidak pernah hambar. Malah, Perdana Menteri Malaysia, Datuk Seri Najib Tun Razak serta mantan Perdana Menteri, Tun Dr. Mahathir Mohamad turut menyukai persembahan saya," ujar Mahdi lagi.

Persembahan berskala besar

Melanjutkan perbualan, Mahdi yang menerima anugerah Tokoh Merlin buat kali yang ketiga berkata, dia bercita-cita mahu membuat sebuah ilusi terbesar yang melibatkan pesawat dan lapangan terbang.

Impian tersebut telah dipasang sekian lama. Mahdi membayangkan dia akan menaiki pesawat dari satu lokasi menuju satu destinasi yang tidak dinyatakan, namun dirinya akan berada di destinasi tersebut sebelum pesawat tiba di sana.

Malangnya, setelah apa yang berlaku ke atas pesawat Penerbangan Malaysia (MAS) MH370 baru-baru ini, Mahdi yang berkebolehan untuk melakukan sebanyak 1,000 ilusi silap mata ini mengambil keputusan untuk menangguhkan hasratnya itu.

Bagaimanapun, Mahdi berpendapat bahawa dia akan berusaha untuk melakukan persembahan itu dalam masa yang terdekat ini.


MEMUKAU. Selain kanak-kanak, persembahan Mahdi turut mendapat perhatian golongan dewasa.


Suka bersukan

Bercerita mengenai kehidupannya di belakang tabir, Mahdi memberitahu, dia merupakan seorang individu yang gemar bersukan serta menjaga kesihatan.

"Untuk menjadi seorang ahli silap mata, kita perlu menjaga kesihatan badan dan mengekalkan bentuk tubuh yang ideal. Ini kerana, setiap ilusi yang ekstrim menuntut pergerakan tubuh yang fleksibel.

"Justeru, bagi mendapatkan bentuk tubuh yang ideal, saya sering berjoging selama 90 minit setiap kali selepas selesai solat Subuh. Selain itu, saya juga melakukan senam perut sit-up sebanyak 3,000 kali setiap hari," ujarnya lagi.

Manusia magis bertaraf global

Posted:

Manusia magis bertaraf global

Manusia magis bertaraf global


Siegfried & Roy


SEJAK dahulu lagi, ramai antara ahli silap mata yang terkenal memilih negara-negara maju seperti Amerika Syarikat sebagai platform untuk mereka memperkembangkan karier. Selain berjaya menempa nama, mereka juga turut meraih populariti dan menjadi pujaan oleh khalayak di sana. Bagaimanapun, masih ada antara mereka yang masih mampu menempa nama di peringkat antarabangsa walaupun tidak menukar status kerakyatan.

James Randi

Terkenal dengan ilusi yang melibatkan cabaran paranormal, James Randi atau nama sebenarnya Randall James Hamilton Zwinge merupakan seorang ahli silap mata yang berasal dari Toronto, Kanada. Walaupun sering dilabelkan sebagai pembongkar isu-isu misteri, namun, Randi lebih gemar jika dia digelar sebagai penyiasat. Sepanjang bergelar ahli silap mata, dia telah menulis beberapa buah buku mengenai bidang tersebut serta sejarah yang berkaitan dengannya.

Siegfried & Roy

Duo yang berasal dari German ini memulakan karier mereka sebagai ahli silap mata sejak tahun 1999. Selepas berhijrah ke Amerika Syarikat (AS), Siegfried Fischbacher dan Uwe Ludwig Horn yang cukup terkenal dengan ilusi-ilusi berskala besar mula dikenali menerusi persembahan mereka di Las Vegas. Sepanjang tiga dekad di sana, mereka dikatakan telah mengadakan persembahan di hadapan lebih 25 juta penonton.

Horace Goldin

Hyman Elias Goldstein atau lebih dikenali dengan nama pentas Horace Goldin berhijrah dari Vilnus, Lithuania ke Nashville, Tennessee, AS ketika dia berusia 16 tahun. Setelah mendapat kritikan yang teruk daripada pihak media sewaktu memulakan kariernya di sana, dia mengambil keputusan untuk menggunakan pendekataan baharu iaitu silap mata tanpa bicara. Sejak daripada itu, dia dikenali dengan nama samaran "The Whirlwind Illusionist". Dia meninggal dunia ketika sedang mengadakan persembahan di Wood Green Empire Theatre, London pada tahun 1939.


Harry Houdini


Harry Houdini

Dilahirkan pada 24 Mac 1874, Erik Weisz atau Harry Houdini merupakan seorang ahli silap mata terkenal yang berasal dari Budapest, Hungary. Berhijrah ke AS pada 3 Julai 1878, Harry mula menempa nama sebagai ahli silap mata pada persembahan kecil di muzium dan sarkas. Terkenal dengan beberapa ilusi lagak ngeri yang melibatkan usaha untuk melepaskan diri, Harry turut terlibat dalam beberapa buah filem antaranya The Man From Beyond dan The Houdini Serial. Dia meninggal dunia pada 31 Oktober 1926 akibat penyakit apendiks.

Cyril Takayama

Walaupun menetap di Hollywood, California, Cyril Takayama pernah berhijrah ke Tokyo, Jepun ketika zaman remajanya akibat berselisih faham dengan bapanya. Sesampainya di sana, Cyril diberi kepercayaan selama beberapa tahun untuk membuat persembahan oleh seorang ahli perniagaan berbangsa Jepun. Dia juga gemar memuat naik video-videonya di laman YouTube. Pada tahun 2010, dia muncul di AXN menerusi beberapa siri pertunjukkan silap mata yang disiarkan di seluruh Asia.

Fred Kaps

Berasal dari Belanda, Abraham Pieter Adrianus Bongers atau Fred Kaps terkenal dengan ilusi yang diberi nama Dancing & Floating Cork. Ilusi yang melibatkan Fred menarik penyumbat gabus secara ghaib ini sering dipersembahkan di hadapan penonton secara dekat. Tidak seperti ahli silap mata yang lain, nama Fred cukup dikenali di AS, Indonesia dan Britain walaupun dia masih bermaustautin di negara asal.

Sentuhan ajaib Kangaroo care

Posted:

Sentuhan ajaib Kangaroo care

Sentuhan ajaib Kangaroo care


IBU bayi pramatang dilarang bergerak dalam tempoh lima jam sepanjang mendakap bayi mereka.


PERHUBUNGAN melalui sentuhan atau kangaroo care iaitu meniru konsep seekor kanggaru membesarkan anak dalam poket kini diguna pakai dalam usaha membantu tumbesaran bayi pramatang.

Selepas berjaya menempelak pelbagai keraguan, konsep itu sudah dipraktis lebih 30 tahun di Amerika Selatan berikutan kekurangan inkubator dan kini tersebar ke seluruh dunia.

Bertempat di Hospital San Ignacio Bogota, Colombia, ibu bapa seperti Cesar Algericas sanggup menghabiskan masa selama lima jam di Unit Rawatan Rapi (ICU) Neonatal sambil memeluk bayi pramatangnya dengan penuh kasih sayang.

"Merasai setiap degupan jantungnya amat menenangkan," kata jurutera komputer berusia 36 tahun sambil mendakap erat anak lelakinya ke dada.

"Kadangkala saya tidak perlu melihat ke skrin monitor untuk memastikan anak saya dalam keadaan yang baik," jelasnya.

Baru berusia 27 minggu, anak lelaki Algericas merupakan sebahagian daripada bayi pramatang yang lahir di hospital tersebut yang kini berjuang meneruskan kelangsungan hidupnya.

Walaupun bayi tersebut masih dirawat dalam inkubator, Algericas yakin hubungan fizikal antara dia dan anaknya membawa kepada keajaiban.

Ibu bapa seperti Algeciras menaruh sepenuh kepercayaan terhadap teknik itu mampu menyelamatkan nyawa anaknya.

Setiap hari, tidak kurang daripada 30 ibu atau bapa memeluk erat anak masing-masing yang dibaluti selimut dan penutup kepala yang comel.

CHARPARK merupakan individu penting memperkenalkan Kangaroo Care di Colombia.


Sentuhan

Sentuhan kasih sayang itu sudah lama menjadi pegangan Dr. Nathalie Charpark yang merupakan individu menyelaraskan standard kangaroo care sejak tahun 1978.

Katanya, bayi yang ditempatkan di ICU tidak tidur lebih daripada 19 minit. Ia keadaan yang trauma dan menyeksakan," katanya.

Kangaroo care kelihatan mudah, bagaimanapun menuntut setiap ibu bapa mematuhi beberapa peraturan yang digariskan.

"Ibu bapa juga tidak dibenarkan menukar posisi kecuali untuk memberi makanan dan membersihkan bayi. Malah pada waktu malam, ibu bapa dilarang untuk baring kerana bayi perlu berada dalam posisi menegak selain mengekalkan sentuhan kulit antara kedua-duanya," ujar beliau.

Keadaan persekitaran bilik juga memainkan peranan. Jururawat akan memalapkan lampu dan peka terhadap bunyi persekitaran bertujuan mewujudkan ruang bilik seakan-akan rahim ibu.

Mendapat perhatian

Charpark mendakwa, konsep berkenaan berkesan seperti sebuah inkubator mula mendapat perhatian luar negara.

"Sehingga kini, kita sudah melatih pengamal perubatan lebih daripada 30 buah negara termasuk Amerika Syarikat, Sepanyol dan Sweden," katanya.

Doktor dari Colombia turut menjelajah ke seluruh Asia dan Afrika untuk menyebarkan teknik tersebut.


HOSPITAL San Ignacio Bogota, Colombia ini menempatkan pusat Kangaroo Care sejak tahun 1978.


Usaha berkenaan dilihat menerima maklum balas positif dan kebanyakan pusat perubatan sudah mula menggunakan teknik tersebut.

Dalam pada itu, data Tabung Kanak-Kanak Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu menunjukkan dalam tempoh 20 tahun, Brazil berjaya mengurangkan kadar kematian bayi kira-kira dua pertiga bagi usia bawah lima tahun setelah menjalankan program usaha sama kangaroo care.

Berdasarkan rekod Pertubuhan Kesihatan Dunia, seorang daripada 50 bayi meninggal dunia sebelum berusia sebulan yang sebahagian besarnya adalah kerana kelahiran pramatang.

Namun begitu, perbezaan dan halangan budaya masih membelenggu kangaroo care apabila terdapat pihak yang menolak untuk mempraktikkan kaedah tersebut.

Charpak memberitahu, keadaan seperti itu misalnya, ketara di India atau beberapa negara Afrika kerana kaum wanita di sana perlu keluar bekerja selepas bersalin.

"Dalam kalangan pengamal perubatan juga menolak kangaroo care terutama di beberapa negara membangun. Bagaimanapun, kita masih yakin perkara ini boleh diterima cuma perlukan sedikit masa," tambahnya. - AFP

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Horizon

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Horizon


Pupuk peserta hargai khazanah alam

Posted:

Pupuk peserta hargai khazanah alam

Pupuk peserta hargai khazanah alam

Oleh KU MOHD. RIZDUAN KU ABDUL RAHMAN

SERAMAI 504 peserta menempuh aktiviti sukan larian lasak Teva Kenaboi Adventure Race 2014 yang berlangsung di Kampung Chennah, Jelebu, Negeri Sembilan baru-baru ini.

Perlumbaan berkenaan melibatkan beberapa kawasan di Mukim Kenaboi yang meliputi lokasi sekitar Kampung Chennah, Kampung Esok, Sungai Kenaboi, Gua Batu Pala dan sebahagian Hutan Rizab Kenaboi.

Setiap pasukan yang terdiri daripada dua peserta campuran lelaki dan wanita bukan sahaja dikehendaki berlari melalui trek yang telah disediakan, malah mereka perlu menyelesaikan beberapa tugasan di setiap titik temu.

Antara tugasan itu termasuklah memintal tali, melambung getah ke arah lidi, melastik tin, membawa pasir sungai seberat 20 kilogram dan boling kelapa serta meneroka Gua Batu Pala atau turut dikenali sebagai Gua Periok sepanjang 500 meter.

Rata-rata peserta mengakui cabaran meneroka gua begitu menguji mental dan fizikal mereka kerana keadaan dalam gua yang amat sempit dan gelap.

Acara larian lasak yang bermula di padang Sekolah Kebangsaan Datuk Undang Abdullah di Kampung Chennah dilepaskan oleh Pengerusi Bertindak Jawatankuasa Pelancongan Negeri Sembilan, Tun Hairudin Abu Bakar pada pukul 8.30 pagi.


Para peserta pantas mengatur langkah semasa perlepasan di Sekolah Kebangsaan Datuk Undang Abdullah, Jelebu.


Kategori

Para peserta bagi kategori terbuka perlu menamatkan larian sejauh 22 kilometer (km) manakala kategori institusi pengajian tinggi (IPT) dikehendaki mengakhiri larian sejauh 16km.

Pada tahun ini, cabaran dihangatkan dengan pengenalan kategori IPT yang mendapat penyertaan sekitar Negeri Sembilan, Kuala Lumpur, Selangor dan Melaka.

Bagi kategori terbuka, para peserta dikehendaki menyelesaikan enam disiplin manakala lima disiplin pula perlu dilakukan peserta kategori IPT.

Kategori terbuka dimenangi pasukan S.K.A Runner dari Kuala Lumpur, yang disertai Muhd. Asdi Weding, 31, dan Nur Amelia Musa, 28, dengan cacatan masa larian 2 jam dan 19 minit.

Muhd. Asdi dan Nur Amelia yang masing-masing merupakan anggota tentera dan polis membuat persediaan selama dua minggu sebelum menyertai cabaran itu.

"Ini adalah penyertaan sulung kami pada acara larian lasak Teva Kenaboi Adventure Race dan ternyata usaha kami berbaloi," kata Muhd. Asdi yang turut mengakui semua aktiviti cukup mencabar terutama disiplin melastik tin.

Pasukan UPSI Mix dari Universiti Pendidikan Sultan Idris, Perak, yang disertai Samsu Rudi dan Shu Seo Cheng yang berusia 20-an pula dinobatkan juara bagi kategori IPT dengan cacatan masa 2 jam dan 39 minit.

GUA BATU PALA sepanjang 500 meter ini mempunyai laluan yang sempit dan gelap sekali gus menyukarkan para peserta melaluinya.


Kedua-dua pasukan tersebut masing-masing meraih hadiah wang tunai RM2,000 dan RM1,000 berserta piala pusingan, piala iringan, medal dan sijil.

Acara sukan pelancongan lasak ini dianjurkan oleh Lembaga Pelancongan negeri, Pejabat Daerah Jelebu dan disokong oleh Kementerian Pelancongan Malaysia Negeri Sembilan.

Platform

Penganjuran Teva Kenaboi Adventure Race 2014 ini bukan sahaja menjadi platform terbaik mempromosikan Jelebu sebagai kawasan ekopelancongan tetapi, ia juga mampu mendidik peserta peka terhadap isu alam sekitar.

Seorang peserta yang berasal dari England, Dave Spence, 53, mencuri tumpuan ketika menamatkan cabaran apabila dia memungut secebis plastik yang ditinggalkan oleh salah seorang peserta ketika acara berlangsung.

Dia yang sudah 12 tahun menetap di Kuala Lumpur mengutip dan memulangkan sampah yang dibuang oleh peserta berkenaan ketika tiba di garisan penamat.

"Perkara sebegini (membuang sampah) tidak sepatutnya berlaku. Malaysia memiliki kawasan hutan yang cantik dan ia perlu dihargai.

"Memulangkan sampah yang dibuang secara sengaja adalah cara terbaik untuk mendidik orang ramai supaya mereka lebih bertanggungjawab," katanya yang juga seorang aktivis alam sekitar.

Spence yang berpasangan dengan seorang warga tempatan, Ester Sim, 28, dalam cabaran berkenaan menyertai Teva Kenaboi Adventure Race buat kali kedua kerana terpesona dengan keindahan hutan semula jadi di negara ini.


JARAK antara lidi dan peserta menjadi cabaran utama dalam melunaskan misi melambung getah ke lidi.


Sementara itu, peserta dari Nigeria, Richard Ahbeya, 28, yang dua tahun berturut-turut menyertai sukan lasak itu mengakui kesukaran pertandingan tersebut.

Peserta tinggi lampai yang merupakan penuntut Kolej SEGi di Kota Damansara, Selangor itu memberitahu, semua disiplin dalam acara tersebut begitu mencabar terutama ketika meneroka gua yang gelap dan sempit.

Membatalkan

Dalam pada itu, syarikat pengurusan acara, Kenaboi Adventure Enterprise yang mengendalikan acara tersebut berkata, cabaran kali ini turut menerima penyertaan antarabangsa seperti dari Kenya, Indonesia, Thailand, Singapura dan Brunei.

Menurut Pengarah acara berkenaan, Khairil Anuar Zainal Azman, acara tersebut disertai peserta paling muda berusia 14 tahun dan paling tua berumur 57 tahun.

"Pada tahun ini kita terpaksa membatalkan satu disiplin wajib iaitu `water tubing' sepanjang 3km di Jeram Lesong atas nasihat pihak bomba dan penyelamat ekoran paras air naik selepas hujan beberapa jam sebelum acara bermula.

"Bagaimanapun, disiplin itu kita gantikan dengan tugasan membawa pasir sungai dan boling kelapa," ujarnya.

'Jatuh cinta' dengan bandar epal, Almaty

Posted:

'Jatuh cinta' dengan bandar epal, Almaty

'Jatuh cinta' dengan bandar epal, Almaty

MENARA Almaty merupakan tarikan kepada pelancong.


DAHULUNYA pernah memegang gelaran ibu negara kepada Kazakhstan sehingga tahun 1997, Almaty yang terletak di selatan Kazakhstan merupakan lokasi gah pusat kewangan negara itu.

Nama Almaty mempunyai sejarah tersendiri kerana lokasi itu dahulunya dipenuhi pokok epal liar sehingga gelaran Almaty sinonim dengan bandar terbesar di Kazakhstan itu.

Menurut pemandu pelancong, Alexander Yezhor, 67, Almaty membawa maksud epal dalam bahasa Kazakh. Dia juga memberitahu negeri berkenaan turut disebut sebagai Alma-Ata.

"Sebelum menerima nama Almaty, masyarakat tempatan menggelar negeri ini sebagai Alma-Ata. Alma-Ata merujuk kepada epal liar atau bapa epal yang tumbuh subur di kawasan ini.

"Epal liar tersebut ialah Malius Sieversi yang kami percaya sebagai gen utama atau 'moyang' kepada epal yang terdapat di seluruh dunia," cerita Yezhor.

Jelasnya lagi, selain nama yang unik dan pusat kewangan ekonomi Kazakhstan, Almaty sering menjadi tarikan pelancong berikutan seni bina yang unik serta moden.

Panorama

Yezhor menganggap Almaty adalah 'buah hati' kepada pelancong kerana selain kehebatan seni bina, ia turut menyediakan panorama semula jadi yang indah buat pengunjung.

Terletak di kaki gunung banjaran Tien Shan, Almaty boleh diangkat sebagai sebuah bandar yang teratur dari segi alam semula jadi, infrastruktur dan kemudahan.


SOSEJ daging kuda merupakan sumber protein utama di Almaty.


Jalan raya di bandar ini dibina begitu teratur dengan barisan pelbagai jenis pohon menghiasi sepanjang perjalanan. Tidak kurang juga pelbagai jenis pokok bunga mencantikkan lagi pemandangan bandar itu.

Keindahan bandar diserikan lagi dengan pancuran air, taman-taman yang menarik di samping pemandangan gunung-ganang yang gah mencuri perhatian siapa sahaja yang melihatnya.

Sebahagian besar penduduk Kazakhstan tinggal di bandar ini. Selain pusat kewangan Kazakhstan, Almaty adalah pusat komersial dan tarikan pelancong.

Walaupun tidak menjadi ibu negara Kazakhstan atas permintaan Presiden Nursultan Nazarbayev, Almaty terus menjadi pusat kewangan negara dan Asia Tengah.

Sehingga kini, Astana menjadi ibu negeri kepada Kazakhstan dan kedua-dua bandar itu pesat membangun.

Menurut Pengarah Jualan Seluruh Dunia, Air Astana, Richard Ledger, wajah kemodenan Almaty disulami panorama semula jadi menjadi faktor utama ia harus dilawati pelancong.

"Walaupun ramai pelancong di luar sana mengenali Almaty sebagai sebuah bandar yang pesat, kami tetap mempunyai tasik yang cantik, banjaran gunung-ganang yang indah dan lembah yang menarik.

"Sebagai sebuah bandar yang dikelilingi kawasan pergunungan, Almaty lokasi yang sangat tepat buat pencinta aktiviti meluncur ais dan menunggang kuda.

"Ramai rakyat Malaysia datang ke sini kerana pelbagai aktiviti berbentuk riadah yang boleh mereka lakukan bersama rakan-taulan dan keluarga tercinta," katanya.


KUMYS atau susu masam daripada kuda betina antara hidangan unik di Almaty.


Daging kuda

Tidak lengkap rasanya sebuah percutian tanpa hidangan makanan yang menarik. Sudah bosan dengan sumber protein daripada lembu, di Kazakhstan menyediakan daging kuda untuk santapan pelancong.

Hidangan yang menjadi kegemaran masyarakat tempatan dan pilihan pelancong ialah sosej daging kuda dan minuman susu masam kuda betina atau dipanggil Kumys.

Jika mahu beralih selera, makanan ala Eropah turut terdapat di negara itu. Antara restoran pilihan pelancong ialah Augustin dan Del Papa iaitu sebuah restotan dengan cita rasa Itali.

Memandangkan 70 peratus penduduk Kazakhstan beragama Islam, maka makanan halal bukanlah satu isu utama.

Menurut penduduk tempatan Muslim, Samat Kassymbayev, 24, jangan khuatir mengenai status makanan halal di Kazakhstan kerana 60 peratus produk yang dijual di pasar raya dan restoran adalah halal.

"Walaupun kami di sini mempunyai pelbagai etnik tetapi majoriti di sini menganut agama Islam. Mencari makanan halal bukanlah perkara yang mustahil.

"Setiap restoran dan pasar raya menjual produk yang halal. Jika anda masih was-was jangan malu untuk bertanya kerana kami sangat peramah dan berbesar hati untuk membantu," jelasnya. - Bernama

Pesta mandi lumpur di Korea Selatan

Posted:

Pesta mandi lumpur di Korea Selatan

Pesta mandi lumpur di Korea Selatan


DI Festival Lumpur Boryeong pengunjung bebas bermain lumpur tanpa perasaan jijik dan kotor.


KEUNIKAN Festival Lumpur Boryeong di Korea Selatan menyebabkan acara itu cukup dinanti-nantikan pengunjung saban tahun. Mereka tidak mahu melepaskan peluang untuk bergelumang dalam 'lautan' lumpur.

Maka, tidak hairanlah festival yang dianjurkan selama dua minggu pada bulan Julai itu mencatat kehadiran kira-kira 3 juta pengunjung dari serata dunia.

Kemuncak festival tersebut adalah pada minggu kedua apabila kawasan pantai Daecheon yang terletak kira-kira 200 kilometer di selatan Seoul dibanjiri pengunjung.

Festival yang pertama kali dianjurkan pada tahun 1998 itu bertujuan memperkenalkan produk kosmetik di daerah Boryeong kepada masyarakat tempatan.

Daerah tersebut terkenal sebagai pengeluar produk kecantikan dan penjagaan diri berasaskan lumpurkerana lumpur di situ mempunyai khasiat yang baik untuk kulit.

Secara tidak langsung, ia memberi kesempatan kepada masyarakat setempat untuk mempromosikan produk yang dihasilkan di daerah itu.

Sebuah universiti tempatan yang menjalankan kajian ke atas lumpur itu mendapati, ia berkhasiat dan disahkan mempunyai nutrien yang baik untuk kulit.

Sehubungan itu, kerajaan Korea Selatan menjadikan festival tersebut sebagai acara tahunan.

Selain itu, kerajaan negara itu mahu berkongsi dengan seluruh dunia mengenai keunikan festival dan khasiat lumpur di Boryeong.


GELONGSOR lumpur merupakan permainan baharu yang diperkenalkan oleh penganjur.


Sepanjang mandi lumpur di Boryeong, pengunjung tidak perlu khuatir kulit kusam akibat terlalu lama terdedah di bawah matahari atau terlalu kering akibat kedinginan pantai Daechon.

Sebaliknya, pengunjung hanya perlu menyaluti lumpur tersebut di seluruh badan, wajah dan rambut bagi menyerap setiap khasiat yang terkandung dalam lumpur berkenaan.

Kontroversi

Di sebalik pelbagai khasiat yang terbukti memberi kesan positif kepada pengunjung, festival itu pernah menimbulkan kontroversi pada tahun 2009.

Ia berikutan sekumpulan pelajar sekolah tadika mengalami ruam yang teruk pada kulit dipercayai berpunca daripada lumpur festival tersebut.

Namun, ia sedikitpun tidak menggugat penganjuran festival untuk tahun seterusnya. Malah, majoriti pelancong sanggup mengembara ke daerah itu termasuk dari Amerika Syarikat.

Sebelum ini, pengunjung hanya berpeluang bergelumang dalam lumpur, tetapi tahun demi tahun pelbagai pembaharuan dilakukan.

Kawasan sepanjang dua kilometer di pantai itu berubah wajah umpama taman tema dengan kolam lumpur, gelongsor dan pelbagai permainan santai. Turut diadakan pertandingan meluncur dalam lumpur.

Pihak penganjur menyediakan lumpur yang dicampur dengan pewarna untuk memeriahkan lagi pesta lumpur tersebut. Pada sebelah malam pula, terdapat pertunjukan bunga api yang menghiasi langit di sekitar pantai Daecheon.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Komuniti Kita

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Komuniti Kita


200 belia sertai Skuad Muda Rela

Posted:

200 belia sertai Skuad Muda Rela

200 belia sertai Skuad Muda Rela

RAMLEE (duduk berisan dua, tengah) bersama sebahagian daripada ahli Skuad Muda Rela peringkat daerah Semporna selepas majlis pelancaran skuad itu di Semporna, Sabah baru-baru ini.


SEMANGAT. Seramai 200 golongan muda sekitar daerah Semporna, Sabah menyertai Skuad Muda Rela dalam usaha menyemai semangat cintakan negara dan berbakti kepada masyarakat.

Majlis Pelancaran Skuad Muda Rela peringkat daerah Semporna dan Taklimat Pengenalan Asas Rela diadakan di Dewan Masyarakat Semporna baru-baru ini.

Pelancaran skuad itu disempurnakan Pembantu Menteri Kewangan, Datuk Ramlee Marhaban.

Ramlee yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Bugaya berkata, Skuad Muda Rela merujuk kepada pasukan sukarelawan muda yang berusia antara 18 hingga 25 tahun termasuk bukan di bawah naungan agensi Kementerian Dalam Negeri.

Kayuhan Keamanan sempena sambutan Hari Polis ke-207

Posted:

Kayuhan Keamanan sempena sambutan Hari Polis ke-207

Kayuhan Keamanan sempena sambutan Hari Polis ke-207


AZNEL (tengah) bergambar bersama para peserta program 'Kayuhan Keamanan 2Negara 3Daerah' di Pengkalan Hulu, Perak baru-baru ini.


KAYUHAN. Seramai 300 peserta menyertai program 'Kayuhan Keamanan 2Negara 3Daerah' yang berlangsung di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Pengkalan Hulu, Perak baru-baru ini.

Program yang julung- julung kali diadakan itu anjuran Ladies Bikers daerah Baling dengan kerjasama Pejabat Khidmat Masyarakat Ahli Dewan Undangan Bayu (ADUN), Kedah dan ADUN Pengkalan Hulu, Perak serta Pejabat Datuk Bandar Betong, Thailand.

Pengarah program, Emyziana Ghazali berkata, aktiviti itu bertujuan untuk mengeratkan hubungan dengan Thailand di samping memperingati sambutan Hari Polis ke-207 yang lalu.

"Kayuhan tersebut melibatkan perjalanan sejauh 60 kilometer bermula dari IPD Pengkalan Hulu dan sekitar daerah Bentong, Thailand," katanya.

Turut hadir ADUN Pengkalan Hulu, Aznel Ibrahim.

Empower ECER rai pelajar cemerlang

Posted:

Empower ECER rai pelajar cemerlang

Empower ECER rai pelajar cemerlang


ADNAN (tengah) bergambar bersama pelajar yang diraikan pada Majlis Kecemerlangan Pelajar Empower ECER Mahkota di Universiti Malaysia Pahang (UMP), Kuantan, Pahang baru-baru ini.


RAI. Seramai 107 pelajar cemerlang peperiksaan Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR) 2013, Penilaian Menengah Rendah (PMR) 2013 dan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) 2013 diraikan pada Majlis Kecemerlangan Pelajar Empower ECER Mahkota di Universiti Malaysia Pahang, Kuantan, Pahang baru-baru ini.

Majlis kecemerlangan pelajar itu dirasmikan oleh Menteri Besar Pahang, Datuk Seri Adnan Yaakob.

Turut hadir Ketua Pegawai Eksekutif Majlis Pembangunan Wilayah Ekonomi Pantai Timur (ECERDC), Datuk Jebasingam Issace John dan Naib Canselor UMP, Profesor Datuk Dr. Daing Mohd. Nasir Daing Ibrahim.

Empower ECER adalah inisiatif pembangunan modal insan yang dilancarkan ECERDC pada tahun 2010 bagi membantu mengurangkan jurang ekonomi dan akademik antara masyarakat bandar dan luar bandar.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Negara

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Negara


Misi Bluefin-21 hadapi masalah

Posted:

Misi Bluefin-21 hadapi masalah

Misi Bluefin-21 hadapi masalah

KRU kapal Ocean Shield bersedia untuk mengoperasikan dron Bluefin-21 di Lautan Hindi kelmarin.


PERTH - Kenderaan dalam air autonomi (AUV), Bluefin-21 yang dikerah untuk melaksanakan misi keduanya malam kelmarin terpaksa naik ke permukaan pada pagi Rabu bagi membaiki masalah teknikal.

Pusat Penyelarasan Agensi Bersama (JACC) dalam satu kenyataan dikeluarkan di sini memberitahu, analisis awal data AUV yang dimuat turun semasa berada di geladak Kenderaan Pertahanan Australia (ADV) Ocean Shield pada pagi semalam tidak menunjukkan sebarang pengesanan signifikan.

Bagaimanapun, adalah tidak jelas berapa lama Bluefin-21 berada di dalam air sebelum terpaksa naik ke permukaan.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Pemandu bas tahi morfin

Posted:

Pemandu bas tahi morfin

Pemandu bas tahi morfin


WAN KHAIRUL didakwa di Mahkamah Majistret Bentong semalam.


BENTONG - Pemandu bas Ekspres Transnasional yang terlibat dalam kemalangan mengorbankan tiga penumpang di Kilometer 11 Jalan Bentong-Raub di sini pada Sabtu lalu didakwa di Mahkamah Majistret di sini semalam atas kesalahan mengambil dadah jenis morfin.

Wan Khairul Efendi Wan Mustapa, 35, dituduh mengikut Seksyen 15 (1) (a) Akta Dadah Berbahaya 1952 kerana memiliki dan memasukkan dadah ke dalam badan.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Zahida gagal ketepi saman difail pemandu peribadi

Posted:

Zahida gagal ketepi saman difail pemandu peribadi

Zahida gagal ketepi saman difail pemandu peribadi

KUALA LUMPUR - Pelakon Zahida Rafik semalam gagal mengetepikan saman yang difailkan bekas pemandu peribadinya berhubung tuduhan memfitnah dalam sebuah akhbar tabloid berkaitan kehilangan wang berjumlah RM200,000.

Hakim Mahkamah Tinggi Datuk Hue Siew Kheng menolak permohonan Zahida untuk mengetepikan saman yang difailkan Noor Azman Azemi serta memerintahkan Zahida membayar kos RM3,500 kepada lelaki itu.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Varia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Varia


Perisa baharu Tiger Biskuat

Posted:

Perisa baharu Tiger Biskuat

Perisa baharu Tiger Biskuat

Oleh MUHAMMAD AYMAN GHAFFA

TIGER Biskuat Nutrifruit terdapat dalam dua perisa baharu iaitu coklat strawberi dan coklat pisang.


PEMAKANAN merupakan antara elemen penting dalam tumbesaran mental dan fizikal kanak-kanak. Pemakanan yang menyihatkan mampu mempertajamkan minda dan membantu pembelajaran mereka.

Merupakan biskut kegemaran kanak-kanak, Tiger Biskuat keluaran Mondelez Malaysia, memperkenalkan dua jenis biskut baharu iaitu Tiger Biskuat Nutrifruit Strawberry Choc dan Banana Choc yang memahami kehendak dan keperluan tumbesaran mereka.

Ketua Bahagian Biskut, Mondelez Malaysia, Jean Ler memberitahu, pengenalan biskut perisa baharu itu merupakan satu langkah terbaik dalam usaha untuk mendidik ibu bapa mengenai kepentingan pemakanan kepada anak-anak.

Menurutnya, kedua-dua produk baharu itu dihasilkan setelah sesi penyelidikan dan pembangunan pemakanan kanak-kanak dijalankan selama 18 bulan.

"Kami sedar betapa pentingnya zat makanan seimbang dan peranannya dalam menyemai sikap ingin belajar serta ingin tahu kepada kanak-kanak. Pihak kami percaya sekolah terbaik adalah pada zaman kanak-kanak dan tiada guru sehebat sifat ingin tahu dalam diri mereka.

"Dengan pelancaran Tiger Biskuat NutriFruit perisa baharu ini, ia bukan sahaja membekalkan zat makanan bahkan, menyediakan platform kepada ibu menjadi rakan kepada anak-anak mereka," ujarnya ketika berucap pada majlis pelancaran produk tersebut di ibu negara baru-baru ini.

Dua perisa baharu itu mengandungi ramuan berkhasiat dengan kombinasi buah buah-buahan gandum, susu dan coklat yang lazat.


DARI kanan: Sharifah Sofia bersama Jean, Eric dan Annie pada majlis pelancaran perisa baharu Tiger Biskuat di Kuala Lumpur baru-baru ini.


Perisa coklat strawberi mengandungi potongan buah strawberi dengan rasa coklat. Perisa coklat pisang pula mengandungi perahan puri pisang yang disaluti coklat yang rangup.

Selain rasa yang enak, kedua-dua biskut itu kaya dengan vitamin A, B dan C. Kombinasi pelbagai vitamin itu juga memberi kesihatan mata, tenaga dan membantu badan anak anda menyerap zat besi daripada makanan.

Tambah Jean, variasi baharu itu dibungkus dalam pek kecil mudah dibawa yang mengandungi dua keping biskut setiap satu.

"Pek ini membolehkan kanak-kanak membawa bekalan biskut ke mana-mana sahaja tanpa perlu memikirkan bekas simpanan untuk lebihan. Ia memudahkan kanak-kanak bergerak dan melakukan aktiviti harian sambil menikmati pemakanan yang sihat," jelasnya.

Tiger Biskuat merupakan antara jenama biskut utama daripada Mondelez Malaysia yang memahami kepentingan aspek ini dan telah memberi komitmen untuk merangsang tenaga dan minda kanak-kanak sejak 14 tahun lalu.

Aktiviti luar

Selain sesi pelancaran dua perisa baharu Tiger Biskuat, Mondelez Malaysia turut mengadakan sesi wawancara bertajuk Living an Adventurous Life with Your Child yang dikendalikan oleh Annie Joseph. Sesi itu menggandingkan Pengasas Yayasan Kits4Kids, Prof. Dr. Eric Lim bersama selebriti, pelakon dan ibu kepada dua orang cahaya mata, Sharifah Sofia.

Menurut Eric, kanak-kanak masa kini perlu didedahkan dengan perkara-perkara yang mencabar seperti melakukan aktiviti luar dan tidak hanya bergantung kepada gajet canggih dalam kehidupan harian mereka.


SHARIFAH SOFIA yakin nutrisi yang baik membantu tumbesaran anak-anaknya.


Jelasnya, cabaran dalam kehidupan kanak-kanak hadir dalam pelbagai bentuk dan fungsinya dalam membina tumbesaran mereka.

"Cabaran merupakan satu perkara yang dilakukan tanpa mengetahui hasil di akhirnya. Kebanyakan ibu bapa dewasa ini tidak mempunyai pengetahuan mengenai cabaran dalam kehidupan anak-anak. Cabaran hadir dalam pelbagai cara tidak hanya melibatkan aktiviti fizikal.

"Ibu bapa merupakan watak utama dalam membentuk keperibadian, intelektual, fizikal dan emosi anak-anak. Sekiranya ibu bapa memberi perancangan dan pendedahan mengenai cabaran, ia merupakan kaedah terbaik dalam kehidupan anak-anak sebagai persediaan menempuhi alam remaja," ujarnya.

Menerusi sesi itu, Sharifah Sofia turut menceritakan kaedah, teknik dan pendekatan sebagai seorang ibu untuk membimbing dua cahaya matanya.

Menurutnya, pendekatan yang dilakukan itu memberi pendedahan kepada anak-anaknya belajar untuk mengatasi cabaran dan penyelesaian masalah menerusi aktiviti harian sama ada di dalam atau luar rumah.

Implikasi kesalahan bahasa

Posted:

Implikasi kesalahan bahasa

Implikasi kesalahan bahasa


PENGUASAAN bahasa Melayu dan Inggeris perlu seiring dalam mendidik anak-anak pada hari ini. - Gambar hiasan


SEKIRANYA membaca mesej pesanan ringkas atau kiriman e-mel yang dihantar oleh golongan remaja, pastinya terdapat banyak bahasa baharu yang sukar difahami maksudnya. Ayat dan perkataan telah diringkaskan menjadi kosa kata yang baharu.

Anehnya, walaupun ia sukar difahami oleh kebanyakan yang sudah berumur, generasi muda mudah memahami penggunaan bahasa ringkas itu.

Walaupun tiada alasan yang menghalang manusia menggunakan pelbagai bahasa atau istilah yang mereka fahami, tetapi penularan bahasa baharu harus menjadi kebimbangan. Ia bakal merosakkan keindahan bahasa.

Selain itu, ia juga boleh menyebabkan masyarakat tidak lagi beranggapan bahawa bahasa merupakan suatu unsur penting dalam sesebuah budaya bangsa.

Mungkin ramai yang tidak menyedari bahawa sesuatu bahasa juga akan pupus sekiranya tidak dipelihara. Ia bukanlah suatu hal yang aneh kerana banyak bahasa dunia telah pupus.

Seorang sarjana dalam bidang bahasa, Michael Krauss meramalkan bahawa separuh daripada 6,000 bahasa yang ada di dunia hari ini akan pupus dalam tempoh satu abad lagi.

Sebagai contoh, Marie Smith Jones adalah satu-satunya individu yang tahu berbahasa Eyak di Alaska, Amerika Syarikat. Bahasa Eyak merupakan satu daripada 20 bahasa yang ada di Alaska. Kematiannya pada Januari 2008 telah menyebabkan bahasa tersebut pupus ditelan zaman.

Sementara itu, hanya dua orang individu yang tahu berbahasa Warrwa di Kimberley, Australia Barat pada tahun 2009. Di selatan negara Vanuatu pula, hanya enam orang warga tua yang tahu dan fasih berbahasa Ura.


SEGELINTIR orang turut menukarkan struktur ejaan bahasa Inggeris kepada bahasa Melayu dengan sebutan perkataan yang sama.


Sekitar tahun 1992, Tefvic Esenc manusia terakhir yang diketahui fasih berbahasa Ubykh (bahasa yang dituturkan di satu wilayah Rusia) telah meninggal dunia. Kematiannya sekali gus menamatkan sejarah bahasa Ubykh.

Lihatlah, bagaimana keindahan bahasa boleh sama sekali pupus apabila ia tidak dijaga atau digunakan sebaik-baiknya.

Walaupun kita tidak beranggapan bahawa bahasa Melayu bakal menghadapi nasib yang sama seperti bahasa-bahasa lain yang telah pupus, tetapi ia mungkin terjadi sekiranya manusia mula mengabaikan keindahan bahasanya.

Proses kepupusan

Hakikatnya, banyak bahasa yang sedang mengalami proses kepupusan di dunia masa kini. Ethnologue misalnya menganggarkan bahawa terdapat 204 bahasa yang kini hanya dituturkan kurang daripada 10 pengguna, 34 bahasa yang dituturkan hanya kurang daripada 99 orang dan 548 bahasa yang dituturkan oleh lebih 99 orang. Semua bahasa itu berpotensi dan bakal pupus.

Salahkah sekiranya kita sebagai rakyat Malaysia menggunakan bahasa Melayu dengan cara yang betul? Mengapa harus digubah bahasa Melayu menjadi satu bahasa lain dan tiada maknanya lagi?

Sekiranya, kita melihat kepada bahasa-bahasa besar dunia, ia terus kekal sepanjang zaman bukan sahaja kerana jumlah penggunanya yang besar, malah mereka juga sangat mencintai bahasa mereka. Bahkan, dalam masyarakat tertentu, mereka tidak melayan orang lain yang berkomunikasi dengan mereka menggunakan bahasa asing.

Sayangnya, dalam masyarakat di Malaysia khususnya, kita beranggapan bahawa bahasa Inggeris adalah segala-galanya. Mereka yang menggunakan bahasa Inggeris dianggap bijak dan hebat. Secara realitinya, ia hanyalah sekadar satu daripada bahasa yang ada di dunia.

Tidak menjadi kesalahan untuk mempelajari dan menggunakan bahasa Inggeris. Tetapi bukanlah bermakna kita cenderung untuk tidak menghargai bahasa ibunda.


DIDIKAN bahasa Melayu oleh ibu bapa amat penting bagi memastikan penggunaan bahasa ibunda ini tidak pupus. – Gambar hiasan


Mungkin ramai yang tidak menyedari bahawa bahasa Melayu merupakan bahasa utama dunia. Seorang sarjana bahasa yang ternama, David Graddol meramalkan bahawa terdapat seramai 10.5 juta pengguna bahasa Melayu pada tahun 2050.

Bahasa Inggeris juga bukanlah bahasa terbesar dunia. Ia hanya dituturkan di kebanyakan negara. Sebenarnya bahasa terbesar yang dituturkan manusia ialah bahasa Mandarin, dengan jumlah sekitar 873 juta pengguna.

Bahasa Inggeris hanya dituturkan oleh kira-kira 309 juta pengguna iaitu lebih rendah daripada penutur bahasa Sepanyol yang berjumlah kira-kira 322 juta manusia.

Ini bermakna, bahasa Melayu bukanlah suatu bahasa yang sepatutnya dipandang rendah. Pengguna bahasa Melayu bersamaan dengan pengguna bahasa Jerman.

Kesilapan

Oleh itu, kita tentu akan lebih gembira sekiranya anak muda di negara ini tidak melihat perbuatan mencipta istilah baharu atau meringkaskan sesetengah ayat sebagai sesuatu yang bersifat biasa sahaja.

Walaupun ia bukan satu bentuk kesalahan dalam konteks undang-undang, tetapi secara psikologikalnya kita mungkin sedang melakukan satu kesilapan. Masyarakat telah membiarkan khazanah pusaka bangsa diubah bentuk kepada sesuatu yang sangat aneh dan janggal.

Sayangilah bahasa kita. Janganlah hanya kerana ingin menjimatkan caj khidmat pesanan ringkas atau kesibukan melakukan perkara lain, kita telah melakukan sesuatu yang mencemarkan keindahan bahasa.

Mungkin kita tidak berasa apa-apa buat masa sekarang. Bayangkan dalam tempoh 100 tahun lagi, ada seorang sahaja manusia yang tahu dan boleh berbahasa Melayu. Perkara itu tidak mustahil untuk berlaku sekiranya kita tidak menghargai penggunaan bahasa yang betul.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Dunia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Dunia


Jokowi dikritik temui duta besar negara asing

Posted:

Jokowi dikritik temui duta besar negara asing

Jokowi dikritik temui duta besar negara asing

GAMBAR fail menunjukkan Jokowi dan isterinya, Irian Widodo di sebuah pusat pengundian di Jakarta pada 9 April lalu.- AFP


JAKARTA - Tindakan Ketua Umum Parti Demokrasi Indonesia Perjuangan (PDI-P), Megawati Soekarno Putri dan bakal calon presiden dari parti berkenaan, Joko Widodo atau Jokowi, mengadakan pertemuan dengan duta besar negara asing malam Isnin lalu menerima kritikan.

Menurut beberapa pemerhati politik, kesediaan Jokowi yang merupakan Gabenor Jakarta menemui duta besar itu boleh menimbulkan persoalan dalam kalangan masyarakat.

Burhanudin Muhtadi dari Universiti Islam Negeri (UIN) Syarif Hidayatullah, berkata, tindakan parti itu yang sengaja menampilkan pertemuan berkenaan di media massa adalah sesuatu sikap yang tidak perlu.

"Kalau mahu bertemu duta-duta besar kenapa harus terbuka dan di rumah pengusaha (ahli perniagaan)?," katanya di sini, dipetik akhbar Kompas, semalam.

Megawati dan Jokowi dikatakan bertemu duta besar Turki, Amerika Syarikat, Mexico dan Norway.

Sebelum itu, Jokowi sempat diperkenalkan dengan bekas Perdana Menteri Malaysia Tun Dr Mahathir Mohamad di kediaman Megawati, di sini, Isnin lalu.

Dengan menampilkan pertemuan tersebut, Burhanuddin berkata, ia memberi kesan bahawa Megawati dan Jokowi telah membuat kesepakatan tertentu dengan pihak asing jika Jokowi dipilih menjadi presiden Indonesia pada Pemilihan Umum (Pemilu) Presiden, 9 Julai ini.

"Jadi, bagi saya menampilkan satu pertemuan dengan pihak asing itu secara terbuka tidak baik. Ada kesan (mungkin) Mega, Jokowi dan PDI-P membuat kesepakatan (dengan pihak asing)," katanya.

Pemerhati politik dari Charta Politika, Yunarto Wijaya pula berkata, pertemuan itu boleh dijadikan modal kepada lawan politik Jokowi itu adalah 'boneka asing'.

Dalam reaksinya terhadap isu itu, Jokowi berkata, pertemuan dengan duta besar negara asing itu adalah kesempatan belajar cara pergaulan dengan masyarakat antarabangsa sekali gus untuk mendapat sokongan dari negara asing terhadap pencalonannya sebagai bakal calon presiden Indonesia. - Bernama

Bulan kelihatan merah seperti darah

Posted:

Bulan kelihatan merah seperti darah

Bulan kelihatan merah seperti darah


BULAN berwarna merah dapatdilihat di Los Angeles semalam.- REUTERS


MADRID - Satu fenomena gerhana bulan penuh yang digelar 'bulan berdarah' berlaku semalam.

Gerhana tersebut yang menyebabkan bulan kelihatan merah seperti darah boleh disaksikan oleh penduduk di selatan dan utara Benua Amerika.

Fenomena 'bulan berdarah' kali ini merupakan yang pertama daripada empat gerhana serupa yang diramalkan berlaku dalam tempoh dua tahun akan datang.

Gerhana itu berlaku apabila bulan melalui sebahagian daripada bayang-bayang bumi. - Agensi

Dua beradik ditangkap kerana disyaki makan daging bayi

Posted:

Dua beradik ditangkap kerana disyaki makan daging bayi

Dua beradik ditangkap kerana disyaki makan daging bayi


FARMAN (kanan) dan Mohammad Arif (dua dari kanan) dikawal dua anggota polis apabila mereka tiba di sebuah mahkamah di Sargodha, Pakistan semalam.- AP


LAHORE - Pihak polis Pakistan menahan seorang lelaki dan adiknya kerana mereka disyaki memakan seorang bayi yang baru dilahirkan selepas kepala kanak-kanak itu dijumpai di rumah mereka, kata para pegawai.

Lelaki tersebut, Farman Ali, 37, ditahan sehari selepas polis menangkap abangnya, Mohammad Arif, 40, selepas penemuan kepala bayi di rumah mereka di satu daerah terpencil di wilayah Punjab.

Kedua-dua beradik itu sebelum ini pernah ditahan dan dihukum penjara selama dua tahun kerana memakan mayat wanita berusia 24 tahun dalam satu kes yang mengejutkan negara itu pada 2011.

Mohammad Arif memberitahu polis, Farman Ali mencuri mayat bayi berusia dua hari itu di sebuah tanah perkuburan di Kampung Darya Khan yang terletak kira-kira 300 kilometer dari selatan Islamabad.

Katanya, mereka kemudiannya melapah sebelum memasak dan memakan mayat bayi itu.

Ketua PolisBhakkar, Ameer Abdullah berkata, Farman Ali ditahan pada Selasa lalu dan kedua-dua suspek telah didakwa di sebuah mahkamah.

Polis menyatakan, isteri kedua-dua lelaki itu telah meninggalkan mereka beberapa tahun lalu. - Agensi

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online


Afghanistan puji usaha Malaysia kendali misi mencari MH370

Posted:

Afghanistan puji usaha Malaysia kendali misi mencari MH370

Afghanistan puji usaha Malaysia kendali misi mencari MH370

16/04/2014 5:02pm

KUALA LUMPUR - Usaha Malaysia bersama-sama 26 negara lain mengendalikan operasi mencari pesawat Penerbangan Malaysia (MAS) MH370 yang hilang terus mendapat pujian.

Kali ini dizahirkan Presiden Suruhanjaya Bebas Pemantauan Pelaksanaan

Perlembagaan Afghanistan (ICOIC), Gul Rahman Qazi semasa mengunjungi Yang Dipertua Dewan Negara, Tan Sri Abu Zahar Ujang di pejabatnya di bangunan Parlimen di sini, hari ini.

Dalam pertemuan hampir satu setengah jam itu, Abu Zahar berkata, Gul Rahman turut menyuarakan simpati kepada Malaysia dan anggota keluarga penumpang serta anak kapal MH370.

Katanya, Gul Rahman menyatakan bahawa rakyat Afghanistan sentiasa mengikuti perkembangan operasi mencari pesawat itu.

"Beliau turut mendoakan supaya segala usaha untuk mengesan pesawat itu dapat berjalan lancar dan akan menemui petunjuk yang lebih jelas," katanya kepada pemberita di sini. - Bernama

Obama dijangka guna lawatan tingkatkan hubungan Malaysia, ASEAN

Posted:

Obama dijangka guna lawatan tingkatkan hubungan Malaysia, ASEAN

Obama dijangka guna lawatan tingkatkan hubungan Malaysia, ASEAN

16/04/2014 3:34pm

NEW YORK - Lawatan Presiden Amerika, Barack Obama ke Asia termasuk Jepun, Korea Selatan, Malaysia dan Filipina akhir bulan ini dijangka memberi fokus terhadap beberapa isu dua hala dan serantau.

Ketua Penolong Setiausaha Negara Amerika bagi Asia Pasifik di Jabatan Negara, Scot Marciel berkata, isu yang mungkin dibincangkan antara Obama dan pihak Malaysia termasuk hubungan perniagaan, Perkongsian Trans-Pasifik (TPP) dan perdagangan dua hala.

Bekas duta besar Amerika di Indonesia itu menyatakan demikian kepada pemberita mengenai lawatan Obama ke Malaysia yang dinanti-nantikan sejak sekian lama pada satu persidangan di sini.

Ini merupakan lawatan rasmi pertama Obama ke Malaysia selepas kunjungan

bekas Presiden, Lyndon Johnson pada 1966.

Pada persidangan itu, Marciel memberi gambaran menyeluruh tentang keadaan di Asia Tenggara dan turut memperkatakan tentang peluang serta cabaran yang wujud di rantau ASEAN. - Bernama

Dua mayat pelajar orang asli lemas di Sungai Pahang ditemui

Posted:

Dua mayat pelajar orang asli lemas di Sungai Pahang ditemui

Dua mayat pelajar orang asli lemas di Sungai Pahang ditemui

16/04/2014 3:22pm

TEMERLOH - Mayat dua pelajar Orang Asli yang lemas semasa mandi di Sungai Pahang dekat Kampung Loyang di sini petang semalam ditemui hari ini.

Mayat Suhaimi Ismail, 17, ditemui pada 11.30 pagi tadi manakala seorang lagi rakannya Hasmarizan Yusof, 15, ditemui pada 12.05 tengah hari tadi oleh pasukan mencari dan menyelamat.

Ketua Polis Daerah Temerloh, Asisten Komisioner Abdul Aziz Salleh berkata, kedua-dua mangsa ditemui di dasar sungai tidak jauh dari kawasan mangsa dilaporkan lemas.

"Mayat kedua-dua pelajar tersebut kini dibawa ke Hospital Sultan Haji Ahmad Shah untuk bedah siasat," katanya ketika dihubungi di sini.

Menurut Abdul Aziz, kedua-dua mangsa yang menetap di Kampung Paya Mengkuang Songsang dekat Temerloh dilaporkan lemas ketika mandi di tempat kejadian 5.30 petang semalam. - Bernama

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Hiburan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Hiburan


Berjauhan demi karier

Posted:

Berjauhan demi karier

Berjauhan demi karier

BIASANYA seseorang artis yang ingin memperoleh pendapatan sampingan akan membuka perniagaan makanan sebagai pilihan utama. Ia dilihat sebagai antara jenis cabang perniagaan yang mudah untuk di- mulakan.

Bagaimanapun, berlainan pula dengan penyanyi Ayu Damit yang memilih untuk menjalankan perusahaan ladang kelapa yang terletak di Kuala Kangsar, Perak bersama suaminya.

Bertemu dengan pemilik nama sebenar Norayu Damit dalam sebuah majlis minum petang di Hotel Royal, Kuala Lumpur baru-baru ini, dia memberitahu, perusa- haan ladang berkenaan sudah dimulakan sejak tahun lalu lagi.

"Idea ini timbul sewaktu saya menyambut bulan puasa tahun lalu di kampung suami iaitu di Kuala Kangsar. Ketika itu saya dapati bekalan kelapa selalu berkurangan di kedai.

"Secara kebetulan pula terdapat tanah kosong yang dimiliki oleh keluarga suami dan akhirnya kami mengambil keputusan untuk membuka sebuah ladang kelapa serta menanam nanas sebagai tanaman sampingan," ujar penyanyi berusia 25 tahun itu.

Menjelaskan lebih lanjut tentang pembabitannya dalam bidang pertanian, Ayu mengakui, dia dan suami tidak memiliki sebarang pengetahuan dan pengalaman tetapi dia banyak dibantu oleh pihak pembekal yang membekalkan benih kelapa dan nanas kepada mereka.

Selain itu, mereka juga menerima bantuan daripada Lembaga Pemasaran Pertanian Persekutuan (FAMA) sebagai langkah untuk mendapat hasil tanaman yang lebih baik dan berkualiti.

"Kami telah membelanjakan sekitar RM100,000 untuk memulakan perniagaan ini, termasuk membeli beberapa bidang tanah lain yang berhampiran dengan tanah milik keluarga suami.

"Kalau diikutkan, pokok kelapa mengambil masa beberapa tahun untuk berbuah tetapi pokok nanas yang kami tanam sudah mula berbuah.

"Mungkin pada bulan Julai atau Ogos nanti kami sudah boleh mula mengutip hasilnya," jelas isteri kepada Syed Fauzi Syed Baharuddin itu.

Memandangkan dia dan suami kini sudah memulakan perniagaan sendiri dalam bidang pertanian, Ayu turut ditanya tentang perjalanan kariernya sebagai seorang penyanyi.

Menurut Ayu, ketika ini perniagaan yang diusahakan itu diuruskan sepenuh- nya oleh suami manakala dia pula masih lagi turus bergiat aktif dalam bidang nyanyian.

"Tidak dinafikan sekarang ini saya sudah mula berjauhan dengan suami dan anak-anak. Suami berada di Kuala Kangsar menguruskan ladang kami dan saya pula berada di Kuala Lumpur untuk memenuhi undangan nyanyian yang diterima.

SEIRING karier seninya yang kembali rancak, Ayu optimis bisnes kelapa sawitnya akan memberi pulangan yang baik pada masa akan datang.


"Walaupun terpaksa berjauhan dengan ahli keluarga, saya tidak kisah kerana masih boleh menghubungi mereka melalui telefon. Lagipun keputusan untuk menetap di Kuala Lumpur semata-mata demi meneruskan karier saya," ujar ibu kepada dua orang anak itu.

Mengenai majlis minum petang yang berlangsung pula, Ayu meluahkan penghargaannya kepada pihak Hotel Royal berkenaan yang memberikan kesempatan kepadanya membuat persembahan untuk menghiburkan para peminatnya.

"Saya tidak sangka pula dengan undangan yang diterima ini tetapi saya diberitahu bahawa pihak hotel mengundang saya setelah melihat persembahan yang pernah saya buat di hotel ini pada bulan puasa yang lalu," ujarnya.

Saingan sihat

Berkenaan dengan karier nyanyian pula, Ayu menyatakan, peminat kini sudah mula nampak kehadirannya dalam industri hiburan sejak tahun lalu setelah kemunculan singlenya berjudul Hati Ini.

Namun begitu, dia menolak tanggapan segelintir pihak yang mengatakan dia sengaja menghilangkan diri buat seketika dan menegaskan bahawa dia masih terus aktif menyanyi seperti biasa.

"Tanggapan sebegitu wujud kerana cerita saya tidak kerap dipaparkan di media, jadi ramai yang menyangka saya tidak aktif menyanyi. Sedangkan tawaran untuk membuat persembahan menyanyi masih banyak lagi saya diterima.

"Kemudian dengan kemunculan single saya pada tahun lalu iaitu Hati Ini, barulah peminat tahu yang saya masih lagi menyanyi, termasuk dengan bantuan pihak media yang memberikan publisiti kepada saya," jelasnya.

Ujarnya, dalam masa terdekat ini dia bakal merakamkan dua buah single yang masih belum lagi diberi judul. Kedua-dua lagu berkenaan mendapat sentuhan daripada Ran Pahat dan Mohariz.

Mengenai persaingan yang wujud memandangkan semakin ramai penyanyi baharu yang muncul sekarang ini, Ayu melihat ia sebagai suatu perkembangan positif dan suatu persaingan yang sihat.

BAHAGIA... Ayu bersama suaminya, Syed Fauzi dan anak mereka, Syed Nashrul Haikal, 5, dan Sharifah Alya Adriana, 4.


Enggan hamil

Sudah memiliki dua cahaya mata iaitu Syed Nashrul Haikal, 5, dan Sharifah Alya Adriana, 4, Ayu pernah mengeluarkan kenyataan bahawa dia enggan hamil lagi dalam masa terdekat ini.

Menjelaskan lebih lanjut mengenai perkara tersebut, keputusan itu dibuat agar dia mampu memberi lebih banyak tumpuan kepada kerjaya nyanyian serta membesarkan kedua-dua anaknya.

"Sebenarnya sejak dikurniakan anak pertama lagi saya sudah membuat kepu- tusan sebegini. Namun begitu, tidak sangka pula rezeki berpihak kepada saya dan suami apabila dikurniakan anak yang kedua.

"Jadi, kali ini saya memang mahu berehat seketika untuk hamil lagi tetapi kalau ditakdirkan mendapat cahaya mata yang ketiga kami tidak akan tolak dan bersyukur dengan rezeki yang diperoleh," ujarnya.

Biarpun mengambil keputusan tidak mahu menambah bilangan anak, Ayu memberitahu, baru-baru ini mereka baru sahaja mengambil seorang anak angkat dan diberi nama Nurqalisha Umaira yang kini berusia lima bulan.

"Kami mengambil Qalisha sejak dia mula dilahirkan lagi dan niat kami mengambilnya sebagai anak angkat untuk membantu seorang saudara sebelah suami saya yang berada dalam kesulitan," jelasnya mengakhiri bicara.

Raja Azmi tak kisah dikritik

Posted:

Raja Azmi tak kisah dikritik

Raja Azmi tak kisah dikritik

Oleh MOHD. IZUAN ROSELI

MENURUT Raja Azmi, dia mahu memperbetul dan melengkapkan soal lima waktu dahulu, berbanding memakai tudung.


HUJUNG minggu lalu, penerbit Raja Azmi sekali lagi mencetuskan kontroversi apabila mengeluarkan kenyataan berbunyi: "Kalau betul tak pakai tudung satu dosa yang amat besar sampai orang kata kalau orang perempuan tak tutup rambut akan masuk neraka, Kak Mi tak boleh terima semua itu."

Kenyataan yang dikeluarkan pada satu temu bual dalam sebuah program hiburan mengenai kesediaannya bertudung selepas menunaikan umrah baru-baru ini telah menerima pelbagai reaksi negatif.

Ada yang beranggapan, kenyataan Raja Azmi yang juga selesa dipanggil Kak Mi itu sebagai kurang waras dan cetek ilmu agama.

Sementelah memakai tudung atau menutup aurat itu merupakan suatu kewajipan yang nyata untuk setiap wanita beragama Islam.

Perintah memakai tudung sememangnya jelas seperti yang dinyatakan dalam suruh An-Nur ayat 31 yang menyatakan setiap wanita beragama Islam mestilah bertudung meliputi dada dan kedua telapak tangan.

Ulama juga telah bersepakat bahawa isu pemakaian tudung merupakan perkara wajib seperti yang dinyatakan di dalam al-Quran dan hadis.

Namun, wanita berusia 55 tahun itu tetap dengan pendirian dan menegakkan kenyataannya sebagai tidak bersifat semborono.

Dia dengan tegas juga memberitahu lebih menitik beratkan soal solat lima waktu, berbanding memakai tudung atau menutup aurat.

Raja Azmi bercakap kepada Kosmo! tentang isu tersebut. Bagi penerbit filem ...Dalam Botol itu, dia mempunyai alasan dan prinsip sendiri untuk tidak memakai tudung walaupun dikecam hebat oleh orang ramai.

Kosmo!: Bagaimanakah pandangan Raja Azmi berhubung kecaman orang ramai mengenai kenyataan anda yang mengatakan isu pemakaian tudung itu tidak wajib?

RAJA AZMI: Saya tetap dengan pendirian saya, mungkin orang ramai salah faham berhubung isu tersebut.

Pemakaian tudung merupakan pilihan masing-masing tetapi hal ini melibatkan keikhlasan hati, kita perlu betulkan perkara asas seperti solat lima waktu dahulu.

Adakah anda tidak bersedia untuk memakai tudung?

Saya telah bersedia pada bila-bila masa untuk memakai tudung. Namun, buat masa ini saya akan bertudung pada masa tertentu sahaja. Insya-Allah, saya berusaha untuk melakukan perubahan sedikit demi sedikit demi kebaikan saya.

Apakah tindakan yang diambil untuk kebaikan diri anda pada masa akan datang?

Bagi saya, apa yang perlu ditekankan buat masa sekarang adalah perkara asas dahulu. Saya perlu tunaikan solat lima waktu dengan teratur terlebih dahulu. Kalau solat lima waktu pun compang-camping, macam mana hendak melakukan kebaikan lain.

RAJA Azmi berpendapat bahawa menutup aurat tidak boleh dipaksa, sebaliknya ia akan berlaku pada saat dia ikhlas melakukan perubahan itu.


Jadi sebenarnya apakah pendirian anda mengenai isu bertudung?

Ia merupakan pilihan masing-masing. Jika hanya memakai tudung pada luaran tapi hakikatnya berperangai tidak baik, saya kira itu tidak menjadi juga. Apa yang penting adalah keikhlasan hati dan kebersihan hati itu sendiri. Mungkin disebabkan saya seorang yang dikenali, perkara ini diperbesarkan.

Apakah nasihat anda kepada orang ramai yang mengecam pendirian anda itu?

Ya, saya akui isu tersebut merupakan isu yang sensitif. Cuma saya ingin katakan di sini ialah perbaiki dahulu perkara asas agama dan saya percaya, kemudian segalanya akan beransur ke arah kebaikan.

Adakah anda terkesan dengan kecaman daripada orang ramai mengenai isu tersebut?

Tidak, saya sedikit pun tidak terkesan dengan kecaman orang ramai. Mungkin mereka salah faham dengan kenyataan tersebut. Saya ingin membetulkan diri saya dahulu tapi mungkin ia memakan sedikit masa.

Adakah suami anda memarahi anda jika tidak bertudung?

Tidak, suami saya tidak pernah memarahi saya jika saya tidak bertudung. Dia merupakan seorang yang memahami diri saya.

Apakah perkembangan terbaharu anda?

Kini saya sedang dalam perancangan untuk menerbitkan sebuah program televisyen yang berbentuk realiti televisyen iaitu Main Masak-Masak. Saya juga ingin berehat daripada menerbit dan mengarahkan filem memandangkan industri filem sekarang dipenuhi dengan filem yang tidak berkualiti.

Nam Ron dominasi Cameronian Boh Award ke-11

Posted:

Nam Ron dominasi Cameronian Boh Award ke-11

Nam Ron dominasi Cameronian Boh Award ke-11

KARYA Teater Kompilasi Namron milik Namron telah tercalon dalam sembilan kategori Boh Cameronian Award ke-11.


ANUGERAH teater Boh Cameronian Award kali ini mula membuka tirainya untuk tahun ke-11 apabila mengumumkan senarai pencalonannya bertempat di Alexis Bistro@The Gardens, Kuala Lumpur baru-baru ini.

Sebanyak 36 pencalonan telah disenaraipendekkan. Ia termasuk tujuh kategori untuk teknikal muzikal teater, lima tarian, enam teater muzikal dan empat lagi pilihan penonton Kaki Seni.

Keputusan pencalonan itu ternyata mengejutkan seorang pengarah dan penulis skrip teater yang tidak asing lagi, Shahili Abdan atau lebih mesra dengan panggilan Nam Ron.

Dalam anugerah tersebut, Nam Ron telah dicalonkan bagi sembilan kategori termasuk Pengarah Terbaik melalui Teater Kompilasi Namron, Skrip Asal Terbaik dan Reka Bentuk Set Terbaik.

Bercerita mengenai perasaannya apabila tercalon dalam seluruh sembilan anugerah teater yang dipertandingkan, Nam Ron berkata, tidak terlintas langsung di hatinya untuk tercalon dan ia merupakan penghargaan besar kepadanya.

"Saya tidak pernah terfikir untuk dicalonkan memandangkan jika dilihat dari segi karya saya sebelum ini, ia biasa-biasa sahaja. Mungkin disebabkan tahun ini agak kurang persaingan seperti dahulu.

"Bagaimanapun, saya tetap mempersembahkan karya saya dengan sebaik mungkin dan saya harap tuah berpihak kepada saya kali ini," ujarnya yang memenangi Anugerah Pengarah Terbaik pada tahun 2003 menerusi anugerah yang sama.

Tambah Nam Ron, dua teater yang dicalonkan melalui produksi Rumah Anak Teater, Laut Lebih Dari Bulan dan Aku Nak Jadi Bintang akan turut dipentaskan di Singapura pada 17 dan 18 Mei depan.

Dalam pada itu, turut berkongsi keterujaan yang sama ialah seorang produser muda, Mohd. Amer Syafiq Khalip atau lebih mesra dipanggil Shawn Amir.

Walaupun boleh dikatakan masih 'hijau' dalam bidang seni teater, kehebatan pengarah muda itu tidak boleh dipertikaikan.

"Usia produksi saya iaitu Mask Team hanya tiga tahun dan ia masih terlalu mentah. Bagaimanapun dengan pencapaian sebegini rupa, saya rasa sangat teruja apabila turut tercalon dalam semua kategori teater yang dipertandingkan.


DEBARAN... Sebahagian pencalon yang akan berentap dalam Boh Cameronian Award ke-11 pada 27 April ini bergambar bersama pada majlis pencalonan baru-baru ini.


"Anugerah ini juga boleh dikatakan sebagai batu loncatan kepada kami untuk terus melebarkan saya dalam bidang teater.

"Pencalonan ini juga merupakan hadiah kepada beberapa rakan saya yang lain termasuk penulis skrip, Fasyali Fadzly Saipul Bahri yang kini sedang menyambung pengajiannya di Kanada," ujarnya yang kini sibuk dengan persiapan teater Projek Kahwin yang akan dipentaskan di Panggung Sari, Istana Budaya, Kuala Lumpur pada 6 hingga 14 Jun depan.

Produksi Shawn Amir, Mask Team melalui teater Teater Juta-Juta dan Madu Ku Kalut turut tercalon dalam kategori Skrip Asal Terbaik dan Anugerah Kumpulan Terbaik.

Pada majlis sama, pelakon yang baru sahaja hendak berjinak-jinak dengan bidang pementasan teater, Aqasha tidak meletakkan sebarang harapan untuk memenangi anugerah pelakon pembantu terbaik.

"Saya masih baharu dalam bidang ini, dicalonkan pun sudah membuatkan saya gembira dan bersemangat untuk terus berkecimpung dalam bidang ini.

"Di samping itu, saya juga bersyukur kerana setelah menceburi bidang ini, saya dapat memperbaiki mutu lakonan dari segi teknikal dan dimensi. Nam Ron juga merupakan seorang mentor yang baik sepanjang pementasan Teater Kompilasi Nam Ron berlangsung," ujarnya

Sementara itu, Presiden Kaki Seni, Low Ngai Yuen berkata, selain daripada memberi pengiktirafan kepada penggiat seni teater pada masa kini, anugerah ini juga ingin mengenang jasa penggiat seni terdahulu termasuk legenda P. Ramlee, Sasterawan Negara, Datuk Usman Awang dan Dekan teater, mendiang Krisnen Jit.

"Kaki Seni selaku penganjur bersama ingin mengangkat martabat penggiat seni tanah air yang selama ini bersusah payah memperjuangkan seni. kami juga terpanggil untuk mengembalikan era kegemilangan seni," katanya.

Boh Cameronian Award ke-11 akan diadakan di Stadium Negara, Kuala Lumpur pada 27 April ini. - MOHD. IZUAN ROSELI

Kredit: www.kosmo.com.my
 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved