Khamis, 18 Ogos 2011

Kosmo Online - Rencana Utama

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Rencana Utama


Kashmir menagih keamanan

Posted:

Kashmir menagih keamanan

Kashmir menagih keamanan

KASHMIR kini melalui detik-detik yang tenang sejak lapan tahun lalu selepas termeterainya gencatan senjata di antara India dan Pakistan.

Bagi penduduknya, keadaan itu membolehkan mereka membina semula kediaman dan menanam padi di wilayah yang mempunyai ketumbukan tentera paling ramai di dunia berhampiran sempadan kedua-dua negara.

Namun, bagi tentera yang berkawal di wilayah pertikaian itu, keamanan yang dikecapi bersifat sementara dan boleh berubah pada bila-bila masa.

"Saya tidak menganggap hubungan yang terjalin di sempadan ini sebagai satu kemesraan. Kami menganggapnya sebagai satu hubungan profesional," kata seorang pegawai dari Pasukan Keselamatan Sempadan India (BSF), yang enggan mendedahkan identitinya.

Ketika ini kedua-dua negara cuba memulakan proses damai dan memutuskan bagaimana mahu membuka semula sempadan bagi meneruskan aktiviti perdagangan dan pelancongan. Ia sedikit-sebanyak dapat mengendurkan ketegangan seperti yang berlaku di Suchetgarh sebelum ini.

Pada Jun lalu, ketegangan memuncak di kawasan itu selepas seorang tentera BSF maut, dipercayai dilakukan oleh penembak tepat tentera Pakistan.

Bagaimanapun, unit renjer Pakistan menafikan penglibatan mereka dan mendakwa kemungkinan ia dilakukan oleh orang dalam.

Sebagai tindak balas, tentera India telah melepaskan tembakan dan disusuli kejadian berbalas tembak antara tentera kedua-dua negara yang berlangsung hampir satu jam.

Kejadian itu nyata bertentangan polisi ketenteraan yang telah dipersetujui membabitkan Garisan Kawalan di Kashmir. Namun, kejadian yang sama sering berlaku hampir saban hari berikutan ketegangan hubungan antara kedua-duanya sebelum gencatan senjata pada November 2003.

Mengurangkan kawalan

Sejak itu, keamanan mula dicapai di kawasan sempadan bermula di Suchetgarh, dataran kering di wilayah Jammu dan sehinggalah ke Kashmir.

"Situasi kami belum sampai ke tahap berjaga-jaga, namun kami tidak boleh mengurangkan kawalan yang dilakukan. Tidak sesekali, walaupun untuk seketika," kata seorang pegawai, yang duduk di sebuah khemah kira-kira 100 meter dari kawasan sempadan yang ditanda dengan dua pagar tinggi dengan kibaran bendera di atasnya.

Kedua-dua pagar sempadan yang ditanda warna biru di sebelah India dan hijau di sebelah Pakistan sentiasa ditutup.

Ia hanya dibuka ketika komander kedua-dua negara menyeberang ke sempadan untuk bertemu dalam mesyuarat atau ketika kehadiran anggota Pasukan Pengaman Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) yang dibentuk selepas perang di Kashmir tamat pada tahun 1947 hingga 1948.

Seorang tentera BSF dilihat merentasi kawasan kubu di atas sebuah bangunan yang dibina ketika era kolonial dahulu. Bangunan itu pernah berfungsi sebagai pusat kastam untuk kereta api barang yang tiba dari bandar Sialkot di Pakistan, tidak jauh dari sempadan.

Pos kawalan itu menawarkan perlindungan kepada kubu-kubu lain di kawasan tinggi tidak jauh dari garisan sempadan bagi menghalang pencerobohan militan-militan yang berjuang menentang pemerintahan India di Kashmir.


KEHADIRAN tentera berjaya mengurangkan ancaman militan dan serangan terhadap pelancong asing.


Di belakangnya, terdapat dua lapisan pagar berduri setinggi tiga hingga empat meter dengan wayar konsertina.

Kerajaan India membinanya di kawasan sempadan sejauh 2,900 kilometer bermula dari Kashmir sehingga ke Gujerat yang bertindak sebagai kawasan pertahanan kedua.

Pagar elektrik yang dipasang disambungkan dengan rangkaian sensor, peranti pengimejan terma dan penggera.

Kerajaan India mendakwa ia berjaya mengurangkan pencerobohan militan-militan ke Kashmir kepada sifar sejak pemberontakan bermula pada tahun 1989.

"Pagar itu tidak dapat menghalang tindakan penceroboh. Tetapi, ia mampu memperlahankan tindakan mereka dan memberi masa kepada tentera kami untuk bertindak balas," kata Swaran Lal, ketua kampung Suratgarh yang mengetuai usaha orang awam untuk menjadi pemerhati di kawasan sempadan.

Gencatan senjata yang dicapai sebelum ini telah berjaya membuka sempadan tetapi ia agak terbatas.

Pada tahun 2008, kedua-dua negara bersetuju membenarkan perdagangan dalam jumlah yang terhad dan perjalanan di antara wilayah yang dikuasai, berikutan desakan penduduk yang sering menganggap mereka terperangkap dalam pertelingkahan yang berlaku.

Perdagangan di sempadan

Perdagangan yang dijalankan terhad kepada 21 barangan, dilakukan secara kecil-kecilan, dihalang oleh fakta bahawa ia hanya boleh dilakukan melalui sistem barter memandangkan kedua-dua kerajaan tidak mengiktiraf mata wang masing-masing, walaupun mata wang dari negara lain di Kashmir.

Kedua-duanya bimbang penerimaan terhadap langkah-langkah itu akan menjejaskan tuntutan terhadap keseluruhan wilayah berkenaan.

Pedagang-pedagang menjalankan perniagaan mengikut kaedah mereka, pertukaran barangan dengan menggunakan formula tersendiri dengan membandingkan nilai di antara mata wang India dan Pakistan.

Namun, pembukaan laluan perdagangan itu dilihat mampu memecahkan kebuntuan terhadap konflik sejak 60 tahun lalu di Kashmir.


SEORANG lelaki Muslim Kashmir sibuk memasak roti parata iaitu salah satu menu yang terkenal di Srinagar.


"Kesan psikologi melalui pembukaan sempadan ini memberi impak besar," kata Shakeel Qalandar, bekas presiden Persekutuan Persekutuan Industries Kashmir.

"Selama lebih lima dekad, hanya laluan di sebelah selatan India sahaja yang dibuka. Sekarang pintu sempadan telah dibuka untuk menyatukan kembali Kashmir."

Usaha meredakan ketegangan di sempadan melalui perdagangan dan kebenaran perjalanan merupakan asas kepada draf pelan tindakan 2007 yang dipersetujui secara rahsia sebelum ini, namun situasinya tampak sukar berikutan penglibatan kedua-dua pemerintah dalam konflik dalaman.

Bulan lalu, menteri luar kedua-dua negara bersetuju meningkatkan jumlah hari perdagangan di Kashmir daripada dua hari kepada empat minggu dan memendekkan tempoh permohonan bagi perjalanan merentasi sempadan kepada 45 hari berbanding tiga hingga empat bulan sebelum ini.

"Banyak lagi usaha yang boleh dilakukan di Kashmir, namun keboleh percayaan masih tipis.

"Mereka telah mengambil dua langkah ke hadapan dan secara senyap-senyap mengambil langkah ke belakang pula," kata Arjimand Husain Talin, pakar bebas mengenai pembangunan Kashmir yang berpangkalan di bandar musim sejuk Srinagar.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Horizon

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Horizon


Aktiviti sebelum, selepas iftar

Posted:

Aktiviti sebelum, selepas iftar

Aktiviti sebelum, selepas iftar

Oleh AMMAR JAZLAN MAD LELA

RAMADAN merupakan bulan penuh keberkatan dan kemuliaan. Tidak hairanlah ia begitu dinanti-nantikan oleh umat Islam di seluruh dunia. Sepanjang bulan ini juga, amal ibadah akan mendapat ganjaran berlipat kali ganda daripada Yang Maha Esa.

Bagi golongan yang berpuasa, terdapat dua kegembiraan yang bakal diperoleh. Pertama, kegembiraan melakukan amal ibadah dan yang kedua ialah kegembiraan ketika berbuka puasa.

Berbicara mengenai berbuka puasa, topik yang lazim diperkatakan adalah mengenai destinasi menarik yang perlu dikunjungi untuk menikmati juadah iftar yang lazat.

Hal itu dibuktikan melalui trend berbuka puasa di luar yang menjadi lumrah kebanyakan masyarakat Islam di Malaysia, khususnya warga kota.

Justeru, tidak hairanlah setiap kali ketibaan Ramadan, sebahagian besar pengusaha kafe, restoran dan hotel di negara ini berlumba-lumba mengadakan promosi atau bufet berbuka puasa yang memberi kebebasan kepada pelanggan untuk makan apa sahaja yang dihidangkan.

Bagaimanapun, kebanyakan destinasi yang sedia ada lebih tertumpu di kawasan bandar dan terhad kepada 'acara' makan semata-mata. Tidak banyak aktiviti lain yang ditawarkan sama ada sebelum atau selepas berbuka.

Cruise Tasik Putrajaya


RUANG kabin yang luas dan berhawa dingin memberi keselesaan kepada penumpang ketika menikmati iftar.


Jika Venice terkenal dengan pelayaran romantis melalui gondolanya, Putrajaya juga mempunyai tarikan yang sama dan tidak kurang hebatnya.

Cruise Tasik Putrajaya (CTP) yang dilancarkan pada 30 Ogos 2003 oleh mantan Perdana Menteri, Tun Dr. Mahathir Mohamad berjaya melonjakkan nama Putrajaya daripada sekadar menjadi pusat pentadbiran Kerajaan Persekutuan kepada destinasi pelancongan utama di negara ini.

Berlatarbelakangkan panorama alam yang mendamaikan, CTP menyediakan perkhidmatan meneroka landskap bandar raya abad ke-21 itu merentasi tasik buatan manusia seluas 650 hektar.

Seperti juga tahun-tahun sebelumnya, CTP turut menawarkan pengalaman berbuka puasa di atas bot persiaran mewah dikenali sebagai Ramadan Cruise setiap kali tibanya bulan umat Islam berpuasa.

Sebaik sahaja laungan azan kedengaran dari pekarangan Masjid Putra, pengunjung akan diberi kurma dan air mineral untuk berbuka puasa di kawasan jeti terlebih dahulu. Tempoh 20 minit diberikan untuk pengunjung menunaikan solat di surau sebelum bot bertolak tepat jam 7.45 malam.


HIDANGAN tradisional Melayu dan Moghul menjadi signatur sajian Ramadan Cruise.


Dengan kelajuan dua hingga lapan knot, setiap pelawat berpeluang menikmati pemandangan indah sekitar tasik ambil merakamkan foto kenangan.

Antara pemandangan menarik yang disajikan sewaktu tetamu bot siar berbuka puasa adalah Masjid Putra, Istana Darul Ehsan, Kementerian Kewangan, Jambatan Wawasan, Monumen Millennium, Masjid Tuanku Mizan Zainal Abidin, Istana Kehakiman, Jambatan Saujana, Pusat Konvensyen Antarabangsa Putrajaya, Jambatan Seri Gemilang, Perdana Putra (Pejabat Perdana Menteri) dan Jambatan Putra.

Pengurus Pemasaran Cruise Tasik Putrajaya, Mohd. Shukri Hassan berkata, bot persiaran yang digunakan iaitu Kelah dan Sebarau yang mampu memuatkan 50 penumpang pada satu-satu masa.

Menurutnya, kedua-dua bot pesiaran mewah berhawa dingin itu menawarkan pemandangan melepasi jendela kaca ketika ia belayar menyusuri sekitar Tasik Putrajaya.

"Pengunjung tidak perlu bimbang, bot persiaran ini direka untuk memberikan keselesaan yang maksimum kepada pengunjung. Selain itu, mereka juga boleh melihat panorama yang sama di depan dek terbuka di bahagian atas bot.


PELANGGAN perlu menempah awal dan tiba awal sebelum waktu iftar agar makanan dapat dihidangkan tepat pada waktunya.


"Perjalanan selama satu setengah jam tidak terasa berlalu. Kawasan sekitarnya yang tenang serta cahaya yang bergemerlapan daripada beberapa monumen di selilingnya memberikan suasana romantis yang sukar dilupakan," katanya yang memberitahu aktiviti pelayaran menggunakan bot dan perahu masih diteruskan seperti biasa.

Tambah Mohd. Shukri, promosi itu hanya berlangsung pada hari Jumaat dan Sabtu sepanjang bulan Ramadan. Bagi hari-hari lain katanya, ia hanya bergantung kepada tempahan.

Moghul dan Melayu

Tambah Mohd. Shukri, pada tahun ini pihaknya mengetengahkan tema masakan Moghul dan tradisional Melayu yang lazat dan menyelerakan. Antara yang menjadi pilihan ialah nasi goreng kerabu, ayam masak percik, udang masak petai, bakso dan ikan nyok-nyok asam pedas, roti naan, nasi beriani dan ikan masala.

"Walaupun hidangannya tampak ringkas dan tidak banyak di hotel atau restoran di luar sana, namun sambutan yang diterima amat menggalakkan sejak hari pertama.

"Salah satu faktornya ialah harga yang murah iaitu hanya RM70 bagi dewasa dan kanak-kanak RM50," jelasnya.

Seorang pengunjung, Nor Hammiyah Ramli, 30, gembira kerana hajatnya berbuka puasa bersama keluarga di atas bot persiaran itu terlaksana selepas lebih sebulan membuat tempahan.

Kata pensyarah di Pusat Teknologi Pengurusan Lanjutan itu, pengalaman belayar mengelilingi Putrajaya di atas bot ternyata berbeza berbanding melihatnya di atas daratan.

"Pelayaran ini umpama satu pakej lengkap, selain dapat berbuka puasa, saya juga dapat menghayati keindahan pelbagai bangunan dan monumen di sekitar Putrajaya ini.

"Pelayaran seumpama ini mampu menarik kehadiran pelancong-pelancong ke Putrajaya," katanya.

Restoran Tasik Idaman


MENIKMATI hidangan lazat sambil bersantai di tepi tasik menambah pengalaman manis para pengunjung.


Sementara itu, kira-kira 45 minit dari Kuala Lumpur, Restoran Tasik Idaman yang terletak sempadan Bangi dan Dengkil, Selangor sesuai bagi pengunjung yang mahu melarikan diri daripada hiruk-pikuk kesibukan kota.

Berlatarbelakangkan panorama tasik seluas lebih dua hektar, restoran yang dibuka pada tahun 2004 itu menawarkan pelbagai hidangan makanan laut dan Barat yang disediakan secara ala carte.

Antara menu yang menjadi signatur utama restoran itu ialah talapia bakar ala Idaman, siakap stim Idamanku, tomyam Tasik Idaman serta nasi goreng Tasik Idaman dan air limau Idaman.

Di samping menjamu selera pengunjung akan dihiburkan dengan celoteh deejay dan alunan muzik yang pasti membangkitkan selera dan keceriaan.

Sempena bulan Ramadan tahun ini, Restoran Tasik Idaman turut menawarkan promosi bagi mereka yang mahu merasai suasana berbuka puasa di tepi tasik yang santai dan menenangkan.

Pengurusnya, Nur Fateha Osman berkata, restoran itu mampu memuatkan kira-kira 500 orang pengunjung pada satu-satu masa di beberapa ruang yang disediakan iaitu Teratak Terapung, Teratak Idaman, Teratak Cahaya Idaman dan Dataran Idaman.

"Setiap ruang ini mempunyai keistimewaannya yang tersendiri dan dihias indah dengan pelbagai dekorasi menarik untuk memberi keselesaan kepada pelanggan," ujarnya.

Berbeza daripada hotel, kafe atau restoran lain yang adakalanya menawarkan bufet, Nur Fateha berkata, pihaknya lebih selesa meneruskan hidangan ala carte seperti sebelum ini bagi memudahkan pelanggan membuat pilihan berdasarkan selera masing-masing.

Rekreasi awam


LAPANG sasar untuk peminat golf boleh digunakan sebelum dan selepas waktu berbuka.


Katanya, di samping menjamu selera, pelanggan juga boleh melakukan beberapa aktiviti tambahan yang disediakan di restoran itu seperti bermain paintball, berkayak, memancing dan bermain golf di lapang sasar pukulan.

"Kolam pancing yang terletak bersebelahan dibuka 24 jam bagi membolehkan para peminat aktiviti memancing menghabiskan waktu sepuas-puasnya di situ.

"Pelbagai spesies ikan seperti keli, patin, toman dan talapia boleh dipancing dengan hanya membayar kos masuk serendah RM5 sejam.

"Lebih menyeronokkan hasil pancingan itu boleh terus dibakar atau dijadikan hidangan ketika berbuka puasa mengikut selera pelanggan," katanya.

Sementara itu, katanya, bagi kaki golf pula, terdapat beberapa lapang sasar tersedia yang dibuka bermula dari pukul 9 pagi hingga 2 pagi.

"Dengan menggunakan sejenis bola khas, mereka boleh bermain golf sambil mengasah skil pukulan masing-masing dengan kadar bayaran RM5 hingga RM7 bagi setiap 100 biji bola," jelasnya.

Seorang pelanggan, Shahid Abu Bakar berkata, kewujudan lapang sasar memberikan kemudahan kepada peminat-peminat golf sepertinya untuk melepaskan 'gian'.

Pelajar kejuruteraan dari Kolej Universiti Infrastruktur Kuala Lumpur (KLIUC) itu berkata, walaupun lokasi terletak agak jauh dan terpencil, namun pelanggan yang berkunjung ke situ pasti berpuas hati dengan perkhidmatan yang ditawarkan.

"Selain terbuai dengan panorama indah, saya juga dapat beraktiviti di samping menikmati pelbagai hidangan enak yang disediakan," ujarnya.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

Pertama kali makan ambuyat

Posted:

Pertama kali makan ambuyat

Pertama kali makan ambuyat

Oleh ADZRIEFAIZ ADZLAN


IKAN jeruk dan ambuyat adalah dua hidangan tradisi Sabah yang memang kelihatan agak pelik tetapi mempunyai rasa yang sedap.


PENERBANGAN Firefly kami minggu ini diteruskan ke Negeri Di Bawah Bayu. Kali ini misi semakin sukar kerana perlu mencuba makanan yang tidak pernah dimakan atau dilihat sebelum ini iaitu ambuyat dan ikan jeruk.

Setiba di Kota Kinabalu, Sabah yang mengambil masa dua jam setengah itu, kami perlu menaiki kenderaan darat untuk tiba ke lokasi misi seterusnya iaitu Beaufort yang membawa maksud kota yang indah dalam bahasa Perancis.

Untuk membuat ambuyat, saya perlu meredah hutan mencari pokok sagu. Agak senang juga mencari pokok sagu tetapi, bahagian yang paling memenatkan adalah menarik batang pokok sagu tersebut dari dalam hutan ke pondok pembikinan sagu.

Proses seterusnya mengopek kulit pokok tersebut dan membelah isinya menjadi bahagian kecil seterusnya membuatkan isi sagu menjadi halus yang kemudian ditapis dan direndam.

Isi sagu yang menjadi sebatian akhirnya dimasukkan ke dalam karung dan sedia untuk dijual. Kepenatan belum hilang, perjalanan diteruskan menuju ke Kampung Weston, Beaufort iaitu tempat misi ambuyat akan dibuat disini.


FAIZ bersungguh-sungguh memerah sagu.


Sepanjang perjalanan itu, kami sempat melihat secara dekat spesies monyet Proboscis yang hanya terdapat di Borneo sahaja.

Waktu malam diisi dengan cara pembikinan ambuyat iaitu bahan utamanya adalah sagu. Walaupun hasil air tangan saya tidak menjadi tapi rasanya ermmm...sedap.

Ikan diperap dalam tanah

Lokasi seterusnya adalah Daerah Tenom untuk mencari ikan jeruk. Sebelum itu saya sempat singgah di Kampung Budaya Kaum Murut untuk melihat reka bentuk seni bina dan peninggalan sejarah kaum Murut.

Yang seronoknya, saya juga sempat mencuba tarian kaum Murut yang biasanya ditarikan pada Pesta Kalimaran yang berlaku setiap kali tiba bulan April.

Perjalanan kami diteruskan ke Kampung Ulu Keritan yang terletak di sempadan daerah Tenom dan Keningau. Terletak jauh di kawasan pedalaman dan sangat tenang, jauh dari hiruk pikuk bandar.

Di sini, saya berjumpa dengan seorang lelaki dipanggil Manchiang. Manchiang itu bermaksud ketua kampung di dalam bahasa Murut.

Seperti biasa, kali ini saya perlu meredah sungai untuk menjala ikan. Dari pangkal ke hujung sungai diredah untuk mendapatkan ikan.

Selesai di sungai, naik ke darat pula untuk mencari buluh. Selesai di darat, turun ke sungai pula untuk proses membersihkan buluh. Selesai di sungai naik pula ke bukit di sebabkan rumah untuk memasak menu ikan jeruk berada di atas bukit.


INILAH Ah Kong buaya yang berusia 51 tahun.


Memang memenatkan. Terasa longgar juga tulang belulang saya dibuatnya.

Ikan yang ditangkap dibersihkan bersama nasi yang telah dimasak dan digaul dengan garam. Kesemua bahan dimasukkan ke dalam buluh dan ditanam di dalam tanah selama dua minggu dan paling lama selama dua bulan.

Jika anda hendak tahu, ini pertama kali saya lihat ikan yang digaul dan rupa ikan yang telah dijeruk, memang fikir beberapa kali hendak makan.

Tetapi apabila masuk ke dalam mulut, rasanya memang sedap! Ikan jeruk ini merupakan makanan tradisi bagi kaum Murut dan menjadi menu kemestian pada hari perayaan mereka.

Selesai misi di Kampung Ulu Keritan, saya sempat pula singgah di Taman Buaya Sabah dan menyaksikan buaya yang berusia 51 tahun bernama Ah Kong. Buaya itu telah pun dijinakkan.

Pengunjung yang datang boleh berada dekat dengan buaya untuk mengambil gambar kenangan. Memandangkan Tenom sangat terkenal dengan kopi, saya pun singgahlah di salah satu kilang pengeluar kopi yang terkenal iaitu Yit Foh Coffee. Memang kaww rasa kopinya apatah lagi bau aromanya yang sangat wangi.

Itulah antara pengalaman saya ketika berada di Sabah, negeri yang penuh dengan keunikan makanan lazat dan mesti dicuba. Nantikan siarannya dalam Makan Angin 2, malam esok di TV9.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Infiniti

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Infiniti


Alam sekitar rangsang kreativiti

Posted:

Alam sekitar rangsang kreativiti

Alam sekitar rangsang kreativiti

Oleh ADLAN JAAFAR

MENCIPTA sebuah rekaan produk memerlukan lebih daripada sebatang pensil atau sekeping kertas. Masa, kreativiti dan jati diri memainkan peranan penting dalam sesuatu rekaan.

Bagi Shahrul Anuwar Mohamed Yusof, 25, dia mengambil masa lebih enam bulan untuk mereka cipta produk bermula daripada peringkat kajian sehingga kepada pengembangan idea.

"Ia bersifat berterusan dan hampir setiap hari akan ada bahagian yang mahu diperbaiki," ujarnya ketika ditemui di Studio Utusan baru-baru ini.

Jelas Shahrul, pada mulanya, rekaan kerusi itu adalah untuk projek tahun akhir pengajiannya. Persediaan untuk menentukan idea sahaja, dia peruntukkan masa selama tiga minggu.

"Selepas tamat sesi penilaian, pensyarah saya memberi cadangan supaya menyertai pertandingan reka cipta, Radostar. Tidak sangka, selepas terpilih antara lima teratas. Saya muncul juara," ujar pemenang tempat pertama pertandingan Radostar Prize pada tahun lalu.

Rekaan kerusinya digelar sebagai Fernature Chaise Lounge. Nama itu dipilih kerana fungsi dan dekorasi rekaan menggambarkan paku-pakis.

Tiga langkah Shahrul


FERNATURE CHAISE LOUNGE yang dihasilkan menyerupai bentuk paku-pakis.


Seperti pereka-pereka lain, sebanyak tiga langkah yang dilalui oleh Shahrul iaitu peringkat pemerhatian, kajian dan pengembangan idea.

"Rekaan saya menyerupai hidupan liar iaitu paku-pakis yang tumbuh di Malaysia terutama di tempat asal saya. Saya perhatikan, paku-pakis adalah tumbuh-tumbuhan yang mempunyai rekaan unik tetapi, kurang diambil perhatian.

"Jika dilihat pada produk Ikea, kita akan tahu itu adalah rekaan dari Sweden, manakala kerusi dari Jepun sangat jelas identiti zen.

"Lalu, saya ambil rekaan paku-pakis sebagai asas reka bentuk dengan harapan ia akan menjadi ikon kepada rekaan dari Malaysia," ujarnya menaruh harapan.

Disebabkan untuk menyertai pertandingan Radostar, Shahrul membuat sedikit kajian berkaitan pemenang-pemenang yang pernah menjuarai pertandingan anjuran Rado.

"Jasper Morrison pernah memenangi pertandingan rekaan jam Rado R5.5. Rekaannya ringkas dan minimal dengan gaya yang sungguh ikonik," ujar pemuda dari Changkat Lada, Perak itu.

Selain itu, kajian juga melibatkan reka bentuk supaya kadar ergonomik kerusi tersebut sesuai dengan struktur badan manusia.


KERUSI paku-pakis Shahrul yang unik dan kotemporari berjaya menarik perhatian pengunjung pameran i-Saloni di Milan.


"Ia penting supaya sebuah kerusi yang berbeza reka bentuk dapat direka. Selain praktikal dan sesuai dengan penggunaan seharian," ulas Shahrul sambil menunjukkan rekaan kerusinya.

Langkah terakhir adalah peringkat pembangunan idea yang bermula dengan membuat lakaran kasar beberapa kali sehingga reka bentuk yang paling tepat dengan keinginan dan cita rasa dapat dizahirkan.

"Dengan menggunakan perisian tiga dimensi, saya menghalusi rekaan dengan memperkemas garis lingkungan, membandingkan warna dan kesesuaian rekaan.

"Rekaan kerusi saya juga mementingkan kesihatan tulang belakang. Jadi, sebagai inspirasi rekaan, bentuk tulang belakang digunakan dalam rekaan," terang Shahrul mengenai fungsi bentuk lengkok pada kerusinya.

Pada peringkat itu juga, Shahrul akan membuat beberapa reka bentuk dengan warna yang berbeza bagi melihat kesesuaian produk dan rona sebelum prototaip dihasilkan.

Sambutan di Eropah


SHAHRUL berjaya menjuarai pertandingan reka cipta Radostar tahun lalu.


Ketika pertemuan dengan Kosmo! baru-baru ini, kerusi prototaip tersebut masih lagi berada di Milan sempena pameran perabot antarabangsa Milan, i-Saloni.

Ketika di sana, ujar pemegang Ijazah Reka Bentuk Industri dari Universiti Teknologi Malaysia itu, sambutan di sana amat menggalakkan malah, ada yang ingin menempah secara pukal untuk pasaran di Eropah.

Ujar Shahrul, prototaip yang dibuat sendiri dalam tempoh masa lima hari itu masih lagi terdapat beberapa kelemahan seperti pemilihan bahan.

"Untuk prototaip, saya menggunakan besi yang tidak sesuai kerana terlalu berat. Penggunaan keluli tahan karat adalah lebih baik.

"Fabriknya pula saya sangat berpuas hati kerana menggunakan fabrik sarang lebah yang boleh diregang bagi menjamin keselesaan dan kekemasan," ulasnya lagi.

Terkini, Shahrul sedang mendaftarkan reka bentuk kerusinya di Pusat Reka Bentuk Kebangsaan (NDC) sebagai langkah perlindungan kepada rekaannya.

"Walaupun sudah di peringkat ini, rekaannya masih saya halusi supaya produk yang dipatenkan betul-betul menepati kriteria dan terbaik," katanya.

Dalam pada itu, menurut Ketua Jabatan, Pengajian Seni Kreatif dan Rekaan, Kolej Segi, Roslan Othman, 31, kerusi rekaan Shahrul itu amat sesuai diletakkan di hotel lobi atau ruang istirehat.

"Rekaannya boleh dipanggil sebagai art to wear iaitu sejenis komposisi seni yang dalam masa yang sama boleh digunakan," terang Roslan ketika dihubungi Kosmo! baru-baru ini.

Bagaimanapun, kata Roslan, pemilihan warna yang digunakan oleh Shahrul agak suram. Warnanya terlalu formal dan hanya sesuai diletakkan di ruang pejabat.

"Sepatutnya, dia menggunakan rona terang dan bertenaga seperti jingga dan kuning," ujarnya yang sudah tujuh tahun mengajar dalam bidang rekaan.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

Kecil, pintar dan bergaya

Posted:

Kecil, pintar dan bergaya

Kecil, pintar dan bergaya


REKAAN peti sejuk Samsung yang ringkas dan moden.


PERKAKASAN elektrik rumah yang mempunyai ciri-ciri pintar tentu sekali menjadi perhatian pengguna untuk berada di kediaman mereka.

Ciri-ciri pintar yang dimaksudkan termasuk mesra pengguna, menjimatkan tenaga, mesra alam dan banyak lagi bagi membantu memudahkan lagi pengendalian perkakasan bakal dimiliki.

Bagi memenuhi keperluan pengguna terutamanya mereka yang baharu memiliki rumah dan inginkan sesuatu yang bergaya, Samsung memperkenalkan peti sejuk satu pintu daripada rangkaian RA19PT.

Model terbaharu itu menawarkan reka bentuk bulat yang lebih ringkas. Ia amat sesuai dipadankan pada dapur pengguna yang serba moden.

Kalau diperhatikan dengan teliti pengguna juga akan mendapati pemegang peti sejuk itu tidak menonjol seperti kebanyakan produk lain sekaligus membuatkan ia kelihatan lebih kemas dan sempurna.

Saiz peti sejuk ini yang lebih kecil membuatkan ia sangat sesuai menjadi pilihan mereka yang memiliki kediaman seperti apartment atau kondominium yang mempunyai ruang dapur terhad.

Dengan dilengkapi teknologi pengawalan suhu yang diketengahkan di dalam peti sejuk ini, ia dapat membantu pengguna memastikan makanan disimpan seperti buah-buahan, sayur-sayuran, daging dan banyak lagi agar sentiasa berada dalam keadaan segar.

Dalam pada itu, bagi mengekalkan kesihatan dan kebersihan, peti sejuk terbaharu itu menggunakan teknologi antibakteria. Teknologi tersebut dapat membantu peti sejuk bebas bakteria dan melindungi kesihatan pengguna apabila menggunakannya.

Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai peti sejuk yang dijual pada harga RM849 itu boleh melayari laman web www.samsung.com. - NADZARUL AMIR ZAINAL AZAM

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Negara

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Negara


Tol lebih murah di 24 lebuh raya

Posted:

Tol lebih murah di 24 lebuh raya

Tol lebih murah di 24 lebuh raya

Oleh LUQMAN RIDHWAN MOAHMED NOR
berita@kosmo.com.my

SHAZIMAN MANSOR memakaikan jaket keselamatan kepada seorang penunggang motosikal di hentian tol Bukit Lagong, Lebuh Raya Koridor Guthrie dekat Kuala Lumpur semalam.


KUALA LUMPUR – Sebanyak 24 lebuh raya di seluruh negara akan menawarkan diskaun dan rebat tol di antara lima hingga 37.5 peratus kepada pengguna sempena sambutan Hari Raya Aidilfitri pada 30 dan 31 Ogos ini.

Tawaran diskaun tersebut boleh dinikmati pengguna bermula 24 Ogos nanti apabila ada di antara lebuh raya berkenaan akan menggunakan kadar murah itu bermula tarikh tersebut.

Menteri Kerja Raya, Datuk Shaziman Abu Mansor berkata, program itu melibatkan 22 buah syarikat konsesi yang menggunakan peluang tersebut untuk menunaikan tanggungjawab sosial korporat syarikat masing-masing.

"Kesemua diskaun dan rebat tol yang ditawarkan berkenaan dianggarkan berjumlah RM6.8 juta, berbanding RM3 juta yang telah diberikan sempena sambutan Aidilfitri tahun lalu,'' katanya pada sidang akhbar selepas merasmikan Kempen Keselamatan Aidilfitri peringkat Kementerian Kerja Raya di Plaza Tol Lagong Lebuh Raya Guthrie dekat sini semalam.

Sementara itu, kata Shaziman, pengguna Lebuh Raya KL-Kuala Selangor (Latar) masih boleh menggunakan laluan berkenaan secara percuma apabila pihak pengurusan lebuh raya itu bersetuju untuk melanjutkan tawaran tersebut sehingga 31 Ogos ini.

Beliau turut mengumumkan mengenai pembukaan sebahagian daripada jajaran Lebuh Raya Timur Fasa 2 pada 22 Ogos ini yang melibatkan tiga laluan.

Ikuti berita selanjutnya di Kosmo! hari ini.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

Gadis perdaya ibu bapa direman

Posted:

Gadis perdaya ibu bapa direman

Gadis perdaya ibu bapa direman

Oleh ZULKIFLI MANZOR dan NOR SHAFAWATI YUP
berita@kosmo.com.my


AZIZAN (kiri) dan Shahrizad ketika datang meminta bantuan mengesan anaknya di pejabat Kosmo! Isnin lalu.


KUALA LUMPUR – Seorang gadis yang berpakat dengan teman lelaki bagi merancang penculikan dirinya sendiri dan meminta wang tebusan RM50,000 daripada keluarganya direman selama empat hari mulai semalam.

Gadis tersebut, Ameerah Asha Azizan, 17, dan teman lelakinya yang dikenali sebagai Shamsul Bukhari, 19, kini ditahan di lokap Balai Polis USJ8, Subang Jaya.

Ketua Polis Daerah Subang Jaya, Asisten Komisioner Zainal Rashid Abu Bakar berkata, pihaknya mendapat perintah tahanan mengikut Seksyen 384 Kanun Keseksaan yang dikeluarkan oleh Mahkamah Majistret Petaling Jaya pagi semalam.

Jelasnya, siasatan awal mendapati Ameerah Asha sanggup bersubahat dalam penculikan itu kerana dipercayai dipengaruhi kekasihnya.

"Mereka masih muda dan bertindak demikian (merancang penculikan) semata-mata kerana wang," katanya ketika dihubungi semalam.

Ikuti berita selanjutnya di Kosmo! hari ini.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

1,300 permit bas tambahan hari raya dikeluarkan

Posted:

1,300 permit bas tambahan hari raya dikeluarkan

1,300 permit bas tambahan hari raya dikeluarkan

Oleh MOHD. IKHSAN FIRDAUS AZMI
berita@kosmo.com.my


ORANG ramai tidak perlu bimbang untuk mendapatkan tiket pulang ke kampung kerana permit bas tambahan kini ditambah sempena sambutan Aidilfitri.


KUALA LUMPUR – Orang ramai yang menggunakan bas awam untuk pulang ke kampung tidak perlu risau kerana Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD) bakal mengeluarkan 1,300 Lesen Perubahan Sementara (LPS) bagi permit bas tambahan sempena sambutan Aidilfitri tahun ini.

Ketua Pegawai Eksekutif SPAD, Mohd. Nur Kamal berkata, LPS yang dikeluarkan SPAD kali ini adalah bagi kegunaan bas tambahan yang mengikut garis panduan yang telah ditetapkan.

"Sebelum ini, SPAD menetapkan tempoh permohonan LPS berakhir pada 15 Ogos tetapi dilanjutkan sehingga 23 Ogos ekoran permintaan tinggi dalam kalangan pengusaha bas.

"LPS hanya dikeluarkan kepada pemohon daripada pengusaha bas yang menggunakan bas ekspres, bas sekolah, bas pekerja, bas catar, bas henti-henti dan bas persiaran untuk kegunaan bas tambahan," katanya.

Tambahnya, sehingga 16 Ogos lalu, sebanyak 1,209 permit telah dikeluarkan iaitu Ibu Pejabat Putrajaya sebanyak 724 permit, pejabat di Wilayah Selatan (183), Utara (278) dan Timur (24).

Ikuti berita selanjutnya di Kosmo! hari ini.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Dunia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Dunia


Kereta Skoda lebih laju berbanding Porsche 911

Posted:

Kereta Skoda lebih laju berbanding Porsche 911

Kereta Skoda lebih laju berbanding Porsche 911

RICHARD 'Dickie' Meaden memandu kereta Skoda Octavia pada kelajuan 325.32 kilometer sejam di Bonneville Amerika Syarikat pada Sabtu lalu.


BONNEVILLE, Amerika Syarikat (AS) - Seorang pemandu lagak ngeri, Richard 'Dickie' Meaden menjadi pemandu pertama yang memecah paras kelajuan 321.86 kilometer sejam dengan memandu kereta Skoda, lapor sebuah akhbar semalam.

Sebelum ini, kereta buatan Republik Czech itu kerap menjadi bahan ketawa kerana ia dianggap tidak setanding dengan jenama-jenama kereta utama di Eropah.

Namun, pihak Skoda mengambil masa selama enam bulan untuk melakukan pengubahsuaian pada kereta Skoda Octavia untuk cabaran tersebut.

Meaden memandu kereta itu dengan kelajuan 325.32 kilometer sejam dalam sesi pemanduan pada Minggu Kelajuan Bonneville di sini, negeri Utah pada Sabtu lepas.

Enjin kereta berkapasiti dua liter itu dilengkapi pengecas turbo gergasi untuk meningkatkan kuasa kenderaan itu daripada 200 kuasa kuda (bhp) kepada lebih 500bhp sekali gus lebih berkuasa daripada kereta sport Porsche 911. - Agensi

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

Tentera Gaddafi guna peluru berpandu Scud

Posted:

[unable to retrieve full-text content]BRUSSELS, Belgium - Pertubuhan Perjanjian Atlantik Utara (NATO) mengesahkan tentera pemimpin Libya, Muammar Gaddafi melancarkan peluru berpandu Scud untuk kali pertama dalam perang saudara di negara berkenaan.

PlayStation 3 turun harga

Posted:

PlayStation 3 turun harga

PlayStation 3 turun harga


PLAYSTATION 3.


NEW YORK, Amerika Syarikat (AS) - Syarikat Sony Corp. menurunkan harga konsol permainan video PlayStation 3 keluarannya sebanyak AS$50 (RM148.80) dalam usaha untuk meningkatkan permintaan terhadap mesin permainan itu.

Konsol permainan tersebut kini dijual pada harga AS$249 (RM741), turun 17 peratus berbanding AS$299 (RM890).

Kali terakhir Sony merendahkan harga PlayStation 3 ialah pada 2009 apabila ia melancarkan konsol permainan video itu yang lebih ringan dan nipis.

Pengumuman penurunan harga di seluruh dunia itu dibuat kelmarin kurang sebulan selepas pesaing Sony, Nintendo Co. memotong harga konsol permainan video tangan, Nintendo 3DS.

Pemotongan harga itu diharapkan dapat meningkatkan jualan PlayStation 3 seperti yang berlaku pada 2009.

"Bukan lagi satu rahsia bahawa PlayStation 3 sukar menyaingi konsol permainan video Xbox 360 di rantau Amerika Utara walaupun jualannya lebih baik di Eropah," kata seorang penganalisis, Jesse Divnich. - Agensi

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online


Posted:

[unable to retrieve full-text content]
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Hiburan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Hiburan


Peniaga glamor bazar Ramadan

Posted:

Peniaga glamor bazar Ramadan

Peniaga glamor bazar Ramadan

BAGAIKAN rutin tahunan, apabila tibanya bulan Ramadan kerjaya seni sesetengah artis direhatkan buat sementara waktu. Ada yang ingin merehatkan diri sambil memberi sepenuh tumpuan kepada ibadah puasa.

Bagaimanapun jadual semakin padat buat beberapa orang artis seperti Enot, Didie Alias dan Bienda kerana setiap kali tibanya Ramadan, mereka bertukar kerjaya daripada artis kepada peniaga bazar di bazar larut malam Downtown Cheras, Bandar Tun Razak, Kuala Lumpur.

Enot, Didie rakan kongsi

Dari jauh sudah kedengaran suara jerit pekik dua selebriti Enot dan Didie Alias cuba menarik perhatian orang ramai ke gerai mereka yang menjual kuih raya menggunakan jenama mereka sendiri iaitu Hot Test Mom.

Melihat gelagat mereka, orang ramai yang lalu lalang tersenyum sendirian tidak kurang juga ada yang mengambil kesempatan untuk bergambar dengan mereka berdua.

Menurut Enot atau nama sebenarnya Alliza Abdullah, tahun ini sudah masuk tahun keempat dia berniaga kuih raya di bazar Downtown Cheras.

Jika tahun sebelumnya, dia hanya melakukannya seorang diri tetapi tahun ini, dia berkongsi wang, tenaga dan idea bersama rakan baiknya Didie Alias.

"Selepas empat tahun saya banyak belajar daripada kesilapan yang dulu. Jadi tahun ini, saya buat sendiri semua kuih sebanyak sembilan jenis. Harga pun tidak mahal cuma RM25 sahaja.

"Saya bertanggungjawab membuat kuih, manakala Didie menjadi tukang rasa, mana kuih yang sedap dan boleh dijual. Sehingga hari ini, setiap kuih yang saya buat, dia akan rasa dulu kerana takut rasanya tidak sama, dia juga yang akan buat pemasaran," kata Enot yang turut dibantu keluarganya.


BAKRI sedang melayan pengunjung di gerainya yang menjual kaftan dan kebaya.


Sungguhpun gerai Enot dan Didie dibuka setiap hari sepanjang Ramadan bermula pukul 10 malam sehingga 4 pagi, Enot dan Didie hanya ada di gerai pada hari Jumaat, Sabtu dan Ahad sahaja.

Selebihnya, gerai mereka akan dijaga oleh keluarga mereka termasuk anak Didie serta pekerja.

"Hari-hari lain saya dikuarantin di dapur, kerja saya buat kuih sahaja, bukan apa kalau hari-hari di gerai, bila masa pula saya nak buat kuih.

"Ini pun saya tidak cukup tidur kerana sibuk menyiapkan tempahan dan juga kuih untuk dijual di gerai," katanya yang mencipta sendiri resipi kuih raya.

Terang Enot, kini dia semakin kurang berlakon kerana baru sahaja menamatkan pengajian pembuatan roti dan kek. Tidak lama lagi, dia bakal menyambung pengajiannya dalam bidang semburan warna ke atas kek pula.

"Saya bercita-cita mahu membuka sebuah kedai kek, jadi sekarang sebagai persediaan saya mahu menimba ilmu sebanyak mana yang boleh.

"Kalau mahu buka sekarang, saya masih tidak cukup modal kerana buka kedai kek bukan boleh kecil-kecil tetapi bukan bermakna saya tidak mahu berlakon, saya masih sukakan bidang lakonan, jadi kepada penerbit di luar sana jangan segan bagi tawaran lakonan pada saya," ujarnya dalam tawa.

Pewangi Didie

Tahun ini merupakan tahun pertama pengacara, pelakon dan pelawak Fadzilah Mohamed Ali atau nama pentasnya Didie Alias berniaga di bazar Downtown Cheras bersama Enot.

Meskipun begitu, ini bukan kali pertama Didie berniaga kerana sebelum ini, dia juga ligat berniaga ketika bulan Ramadan.

"Dulu-dulu lagi saya ligat berniaga kuih raya tetapi sebab masa itu anak masih kecil lagi, saya berhenti sekejap. Sekarang bila sudah jumpa rakan kongsi saya sama minat, saya sambung balik.

"Setakat ini, semua kuih kami buat sendiri dan syukur kuih kami telah sampai ke Singapura kerana selain Downtown Cheras, kami juga ada buka bazar di Woodlands, Singapura," tutur ibu kepada lima orang anak itu lagi.


BEINDA bersama suami, Kamarul Zariman Abdul Rahman di hadapan gerainya.


Selain kuih raya, Didie juga ligat menjual pewangi keluarannya sendiri di bawah jenama DD Perfume.

Beritahu Didie yang sinonim dengan nama Lady Gaga Malaysia itu, perniagaan minyak wangi telah diusahakannya sejak tahun lalu lagi cuma dia tidak melakukan promosi secara besar-besaran.

"Kalau rakan-rakan dan peminat, semua sudah tahu saya ada keluarkan minyak wangi jenama sendiri. Mungkin orang ramai belum tahu sebab kurangnya promosi.

"Jadi, dengan peluang yang ada ini, peminat boleh datang ke gerai kami yang terletak sebelah menyebelah antara saya, Enot dan Bienda untuk berjumpa kami dan membeli produk-produk kami," tuturnya.

Tudung Bienda

Buat penyanyi, pelakon dan pengacara Bienda atau nama sebenarnya Nor Razlinda Razli pula, tahun ini merupakan tahun ketiganya berniaga tudung di bazar.

Dek sambutan hangat yang diterima sebelum ini, Bienda memutuskan untuk meneruskan perniagaan tudung jenamanya sendiri itu meskipun kini sedang berbadan dua selepas melangsung perkahwinan dengan Kamarul Zariman Abdul Rahman pada Oktober tahun lalu.

"Sepanjang puasa saya tidak banyak sangat kerja, jadi fokus saya hanya untuk perniagaan sahaja. Penat memang penat, tambahan sekarang kandungan saya mencecah tiga bulan, saya juga alami alahan, tetapi nasib baik suami banyak membantu," katanya.


INI pula Sheila Lama di hadapan gerainya.


Jelas anak penyanyi dangdut Sheeda itu lagi, tudung jualannya berharga daripada RM10 sehingga RM20 sahaja. Disebabkan itu tudung jualannya cukup laris terjual.

"Ada di antara tudung yang dijual merupakan tudung rekaan saya sendiri, jadi tidak sama dengan tudung yang dijual ditempat lain.

"Sebenarnya saya sangat suka berniaga kerana bukan sahaja dapat menambah pendapat tetapi saya puas apabila melihat orang menghargai barang yang kita jual.

"Bagi saya, berniaga di bazar seperti ini juga merupakan platform buat saya untuk bertemu peminat kerana hanya pada bulan Ramadan sahaja mereka dapat berjumpa saya dan artis lain dengan lebih dekat," katanya yang teringin membuka empayar perniagaannya sendiri suatu hari nanti.

Selain Enot, Didie Alias dan Bienda, artis lain yang turut berniaga di bazar larut malam Downtown adalah Sheila Lama dan juga bekas pemain drum band Meet Uncle Hussain, Bakri Ismail.

Sheila Lama yang merupakan penyanyi daripada kumpulan nasyid Huda, pernah menjalankan perniagaan di bazar yang sama pada tahun lalu. Produk yang dijualnya adalah pakaian kasual wanita

Bakri yang merupakan bekas pemain drum band Meet Uncle Hussain dan kini bersama band Kugiran D' Tepi Pantai menjalankan perniagaan baju raya seperti kebaya dan juga kaftan yang diimport dari luar negara bersama keluarganya.

Sebelum ini Bakri pernah berniaga pakaian lelaki tetapi katanya wanita lebih gemar berbelanja daripada lelaki sebab itu tahun ini, dia menjual baju raya untuk wanita pula.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

Upin Ipin terbit album raya

Posted:

Upin Ipin terbit album raya

Upin Ipin terbit album raya

Oleh RONI HIDAYAT RIDWAN
roni.ridwan@kosmo.com.my


ALBUM Seronoknya Raya Bersama Upin & Ipin dijual pada harga RM14.90.


SIRI kartun animasi Upin dan Ipin boleh dikatakan telah membuka satu dimensi baharu dalam bidang animasi tempatan. Bukan sekadar di Malaysia sahaja, bahkan karakter pasangan kembar tersebut telah mencetuskan fenomena di negara jiran iaitu Indonesia.

Dihasilkan oleh syarikat tempatan Les' Copaque Production Sdn. Bhd. pada tahun 2007, pada asalnya siri kartun berkenaan disiarkan bertujuan untuk mendidik kanak-kanak supaya menghayati bulan Ramadan.

Menariknya, setelah lima tahun rancangan kartun yang diminati ramai itu disiarkan di kaca televisyen, pada tahun ini kedua-dua karakter tersebut akan tampil pula dengan sebuah album raya berjudul Seronoknya Raya Bersama Upin & Ipin.

Penerbit Eksekutif, Rosmin Hashim yang ditemui pada majlis pradengar album berkenaan menyatakan ia diterbitkan menerusi kerjasama antara Les' Copaque dan Nova Music.

"Idea untuk menghasilkan album ini sudah tercetus sejak beberapa bulan yang lalu. Kemudian kami telah berjumpa dengan pihak Les' Copaque dan ternyata mereka berminat memberi persetujuan untuk ianya dihasilkan.

"Dalam album ini terdapat lima buah lagu kesemuanya, tetapi ia bukanlah lagu-lagu baharu. Sebaliknya ia adalah lagu-lagu raya yang sememangnya cukup popular dan digemari ramai ketika sambutan Aidilfitri," jelasnya.

Antara lagu-lagu raya yang terkandung di dalam album berkenaan adalah seperti Suasana Di Hari Raya (Anuar Zain & Ellina), Satu Hari Di Hari Raya (M.Nasir), Selamat Hari Raya (Saloma), Suasana Hari Raya (Sharifah Aini) dan Balik Kampung (Sudirman).

Menurut Rosmin, semua lagu tersebut telah dirakamkan sejak awal bulan Julai lalu dan ia dinyanyikan oleh Asyiela Putri Azhar yang juga merupakan pemilik suara untuk karakter Upin dan Upin.

Jelasnya lagi, tempoh selama sebulan diambil untuk menyiapkan album berkenaan sepenuhnya sebelum ia dijual di pasaran seluruh Malaysia dengan harga RM14.90.

"Apa yang menarik tentang album ini, beberapa kata-kata yang berunsur nasihat turut diselitkan pada setiap lagu. Malah, mereka yang membeli album ini juga diberi lima keping poskad Upin dan Ipin secara percuma," ujarnya.

Menurutnya, pada peringkat permulaan sebanyak 5,000 unit akan dikeluarkan terlebih dahulu dan mereka merancang untuk mengedarkan album berkenaan di Indonesia berdasarkan sambutan kartun Upin dan Ipin yang cukup hangat di negara berkenaan.

Selain album raya tersebut, Rosmin juga memberitahu, selepas Hari Raya Aidilfitri nanti kedua-dua pihak turut mempunyai rancangan untuk menerbitkan album kedua Upin dan Ipin.

Ujarnya, untuk album baharu itu nanti akan memuatkan sebanyak 10 buah lagu yang merangkumi lagu baru dan lagu rakyat serta mendapat sentuhan komposer terkenal iaitu Adnan Abu Hassan.

Sementara itu, Asyiela yang turut ditemui pada majlis yang sama meluahkan rasa gembiranya kerana dapat merakamkan lagu-lagu raya untuk tatapan peminat siri kartun Upin dan Ipin.

Jelas pelajar darjah lima Sekolah Kebangsaan Putrajaya Presint 9 itu lagi, meskipun gembira tetapi dia turut mengakui berdepan kesukaran untuk merakamkan sebuah lagu iaitu Suasana Hari Raya.

"Sebelum ini saya tidak pernah memasuki sebarang pertandingan nyanyian dan memang seronok apabila diberi peluang untuk merakamkan lagu. Malah, saya juga teringin untuk berjumpa dengan Anuar Zain, Datuk Sharifah Aini dan Datuk M. Nasir," ujarnya yang turut meninati penyanyi Datuk Siti Nurhaliza itu lagi.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

Christy akui sudah bercerai

Posted:

Christy akui sudah bercerai

Christy akui sudah bercerai


HUBUNGAN Christy dan Jon semakin baik selepas mereka bercerai.


CHRISTY CHUNG mengakui dia sudah beberapa bulan bergelar janda. Menurut laporan media Hong Kong, aktres jelita itu membuat pengakuan terbuka bahawa dia sebenarnya sudah bercerai sejak enam bulan lalu.

Spekulasi mengenai keretakan rumah tangga Christy dan lelaki yang pernah bergelar suaminya itu, Jon Yen mula diperkatakan sejak Mei tahun ini, selepas Jon meletakkan fotonya bersama yang memeluk seorang gadis misteri di hadapan bangunan Taipei 101 dalam blog miliknya.

Rentetan itu, Christy kemudian memberi reaksi terhadap foto itu dengan menulis dalam blognya yang berbunyi: "Menyayangi insan yang melayan dengan betul dan melupakan orang yang tidak melayan dengan baik."

Sejak spekulasi tersebut tercetus, Christy dan Jon dikatakan sudah tinggal secara berasingan. Apabila media yang menyedari Christy tidak lagi menyarungkan cincin perkahwinan pada jari manisnya, mereka terus bertanyakan mengenai hal itu kepada Christy yang ketika itu sekadar tersenyum dan enggan memberikan jawapan.

Namun, dalam satu temu bual dengan pihak media Hong Kong baru-baru ini, Christy mendedahkan perceraian itu tiada kaitan dengan orang ketiga. Malah katanya, Jon hidup dalam tekanan ketika menjadi suaminya kerana Christy meraih pendapatan yang lebih tinggi berbanding dirinya.

Mereka semakin kurang berkomunikasi biarpun selepas Jon menjadi pengurus kerjaya seninya dan rakan-rakan pula cuba membantu menyelamatkan hubungan mereka.

Tambah Christy, hubungan mereka bagaimanapun semakin baik selepas mereka mengambil keputusan untuk bercerai enam bulan lalu.

"Hubungan saya dan Jon menjadi semakin baik pula selepas kami bercerai enam bulan lalu. Nampaknya kami lebih sesuai menjalinkan hubungan sebagai kawan sahaja," ujar Christy.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.
Kredit: www.kosmo.com.my
 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved