Rabu, 28 Disember 2011

Kosmo Online - Rencana Utama

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Rencana Utama


Penentangan polisi satu anak

Posted:

Penentangan polisi satu anak

Penentangan polisi satu anak

WU WEIPING, yang hamil tujuh bulan keluar pada awal pagi membawa beg galas yang diisi beberapa helai pakaian, komputer riba dan pisau. "Nasib saya sangat baik, jika tidak pasti saya ditangkap," kata Weiping, 35, yang ketakutan. Jika ditangkap, pegawai-pegawai perancang keluarga akan mengheretnya ke hospital untuk melakukan pengguguran secara paksaan.

"Saya akan berjuang sampai mati jika mereka menangkap saya." Selepas melarikan diri, Weiping menyertai komuniti ibu bapa yang ingkar mematuhi polisi di China yang menetapkan hanya seorang anak sahaja dibenarkan bagi setiap pasangan. Kepada yang ingkar, mereka bakal berdepan dengan risiko hilang pekerjaan, wang simpanan dan keselamatan.

Walaupun bilangan agak kecil, mereka mewakili pencetus idea mengubah hak-hak individu. Sungguhpun penentangan itu dilihat lebih cenderung berlaku dalam kalangan keluarga di luar bandar yang kabur terhadap peraturan tersebut, kini ramai ibu bapa dari kawasan bandar seperti Weiping juga terlibat.

Weiping tampil dengan alasan bahawa kerajaan tidak mempunyai hak untuk menetapkan bilangan anak-anak yang boleh mereka miliki.

Menggunakan ruang sembang siber internet dan blog, ramai ibu bapa menyiarkan tuntutan-tuntutan mereka bagi perancangan dasar keluarga yang lebih liberal dan berharap orang lain akan mengikut jejak langkah tersebut. Malah, beberapa ibu bapa yang berjaya menyelitkan cerita-cerita mereka ke dalam media yang dikawal ketat, menandakan perspektif mereka telah mula dinilai oleh orang ramai.

Selepas mendapat tahu isterinya bakal melahirkan anak kedua, Liu Lianwen menubuhkan forum perbincangan dalam talian yang dipanggil Kelahiran Percuma. Ia bertujuan untuk menukar maklumat tentang dasar satu anak dan cara-cara untuk berdepan dengannya.

Dalam masa kurang daripada enam bulan, ia telah menarik hampir 200 ahli. "Kami idealis," kata jurutera berusia 37 tahun dari pusat bandar China itu. Anak sulung perempuannya dilahirkan pada 18 Oktober lalu. "Kami mahu mengubah sikap orang ramai di sekeliling kita dengan mengubah diri kita sendiri."

Kesan kebebasan kawalan sosial yang dilaksanakan semasa era doktrin di bawah pemerintahan Komunis, rakyat China diberi kebebasan memilih tempat tinggal, pekerjaan dan status perkahwinan. Bagaimanapun, negara itu menetapkan satu undang-undang iaitu rakyatnya dibenarkan memiliki seorang anak sahaja.


WEIPING antara ibu di China yang sanggup melakukan apa saja demi mempertahankan kelahiran anak keduanya. Wang Yile, 4 (kiri) dan anak lelaki Weiping, Wu Yixiao, 2, di kediaman mereka di Zhuji, wilayah Zhejiang.


Jika ingkar, mereka akan dikenakan hukuman yang berat seperti dicabul status dan tekanan ekonomi.

Tidak dirancang

Adalah sesuatu yang mustahil untuk mengetahui jumlah kanak-kanak yang dilahirkan sebagai anak kedua di negara tersebut. Bagaimanapun, Pengarah Sekolah Renmin, Universiti Sosiologi dan Penduduk di Beijing, Zhai Zhenwu meng anggarkan kurang daripada satu peratus bayi yang dilahirkan daripada 16 juta kelahiran setiap tahun adalah kelahiran yang tidak dirancang.

Liu berpendapat, warga negaranya itu telah dipengaruhi. "Mereka semua merasa selamat dari segi kekayaan apabila memiliki sebuah keluarga yang kecil," katanya. "Namun, propaganda perancangan keluarga selama tiga dekad itu akhirnya telah mengubah cara majoriti ibu bapa di China berfikir tentang melahirkan anak kedua."

Keengganan untuk menjadi ayah juga menjadi salah satu isu kebimbangan bagi demografi. Dasar yang digabungkan dengan kos sara hidup telah membawa kadar kesuburan menurun terlalu mendadak dan terlalu cepat. Walaupun masih memegang status sebagai negara yang mempunyai populasi terpadat di dunia iaitu 1.3 bilion, hakikatnya pertumbuhan penduduk China amat perlahan.

"Kebimbangan China sekarang ialah ketiadaan pertumbuhan penduduk. Ia berhadapan dengan penuaan penduduk yang pesat manakala orang muda tidak mahu memiliki anak," kata pengarah Pusat Brookings-Tsinghua untuk Dasar Awam, satu badan kerjasama akademik penyelidikan AS-China yang berpusat di Beijing, Wang Feng.

Wang melihat bencana yang lebih buruk akan dihadapi apabila generasi bayi tahun 1960-an kini dalam persaraan dan usia tua.

Tenaga buruh China, berkurangan secara mendadak akibat dasar satu anak dan masalah itu terus berlanjutan. Beliau berhujah bahawa pihak pemerintah perlu memberi peluang kepada semua orang untuk memiliki sekurang-kurangnya dua orang anak.

Wang berpendapat, masih ramai orang China yang memilih untuk mempunyai seorang anak kerana bimbang kemampuan mereka membesarkan anak lebih daripada seorang. Penalti yang dikenakan ke atas mereka yang ingkar juga sangat berat.

Sesiapa yang ditangkap perlu membayar yuran pampasan sosial. Pampasan itu boleh mencecah di antara empat hingga sembilan kali pendapatan tahunan keluarga, bergantung kepada wilayah dan pilihan biro perancang keluarga di sesebuah kawasan.


KOS sara hidup yang tinggi di China menyebabkan kadar kesuburan di negara itu semakin merudum.


Hilang hak

Ibu bapa yang terikat dengan pekerjaan dengan pihak pemerintah boleh kehilangan jawatan atau diturunkan pangkat. Pada masa yang sama, anak yang lahir 'di luar rancangan' itu pula akan dinafikan faedah pendidikan dan kesihatannya.

Mereka yang tidak bekerja dengan pihak pemerintah China mungkin tidak begitu bimbang berbanding mereka yang bekerja dengan pihak pemerintah. Jika mereka mampu membayar yuran yang tinggi dan tidak kisah kehilangan faedah, masih terdapat perkara-perkara lain yang menghalang mereka daripada mempunyai anak tambahan.

Terdapat kemarahan yang membuak-buak apabila polisi ini dilihat lebih memihak kepada golongan kaya, tetapi orang biasa tidak dapat melakukan apa-apa memandangkan dasar ini adalah dasar tertutup sejak kepimpinan komunis di Beijing.

Pada tahun 2007, pegawai-pegawai di pantai Zhejiang pernah mengugut mahu memalukan keluarga yang mempunyai lebih daripada seorang anak, tetapi kempen itu tidak pernah mendapat kelulusan. Kemungkin kerana ia akan mencemarkan reputasi pihak atasan di negara itu.

Golongan yang paling teruk menerima ugutan ini ialah ibu bapa di bandar, kelas menengah dan berjawatan dalam Parti Komunis, berkedudukan dalam bidang pendidikan atau pekerjaan dalam industri yang dikendalikan oleh pemerintah negeri.

Li Yongan misalnya, dia diperintah membayar 240,000 yuan (RM119,830) selepas anaknya dilahirkan pada tahun 2007 kerana dia sudah pun mempunyai seorang anak perempuan yang berusia 13 tahun. Selepas enggan membayar yuran, Li dinafikan pendaftaran permit isi rumah untuk anaknya sekali gus memaksanya untuk membayar yuran pendaftaran tadika sebanyak tiga kali ganda.

Beliau juga dihalang daripada mengajar fizik di sebuah universiti di Beijing. "Saya tidak pernah menyesal kerana memiliki anak kedua, tetapi saya mengalami kemurungan dan penuh kemarahan bertahun-tahun lamanya," kata Li yang kini terpaksa berjuang untuk melangsungkan hidupnya sebagai seorang guru catur bebas.

Dalam diam-diam, ramai yang mencari jalan untuk mengelak daripada dihukum. Antaranya membayar rasuah atau memalsukan dokumen. Sebagai contoh, anak kedua didaftarkan sebagai kembar adik-beradik yang lebih tua. Kadang-kadang bayi kedua didaftar kepada saudara-mara yang tidak mempunyai anak atau keluarga luar bandar yang dibenarkan untuk memiliki anak kedua tetapi tidak berbuat demikian.

Weiping, mengakui dia tidak pernah berniat melanggar peraturan satu anak itu. Dia menjalani rawatan kesuburan untuk hamil anak pertamanya, iaitu seorang bayi perempuan yang dinamakan Le Le atau kegembiraan apabila diterjemah. Jadi, dia terkejut apabila doktor memberitahu Weiping hamil sekali lagi pada Ogos 2008.

Menurut Weiping, pada awalnya, berita itu mencetuskan perang dingin antara dia dan suaminya. Selepas beberapa minggu, suaminya dapat menerima hakikat tersebut. Namun, pegawai-pegawai perancang keluarga tetap mendesak pengguguran. Begitu juga dengan pengetua sekolah Wu.


CHINA berdepan dengan masalah penuaan penduduknya kerana pertumbuhan kelahiran yang semakin perlahan.


Di rumahnya di pinggir Zhuji, hab tekstil yang mengambil masa beberapa jam dari selatan Shanghai, bekas guru sekolah tinggi itu menceritakan dia terpaksa menceraikan suaminya, kemudian berkahwin dengan sepupunya keesokan hari.

Selamatkan bayi

Weiping berkahwin dengan sepupu yang pernah dijaga dan dibesarkannya. Sepupunya berusia 25 tahun iaitu 10 tahun lebih muda daripadanya. Perkahwinan itu bertujuan menyelamatkan bayi. Perceraian itu berlaku pada 27 September 2008 melibatkan tandatangan dokumen dan bergambar.

Ia berlaku hanya dalam beberapa minit. Perkahwinan pada hari berikutnya juga sesuatu yang pantas.

"Saya masih ingat dan amat gembira pada hari itu," kata Weiping memegang sijil perkahwinan keduanya. "Saya lakukan semua ini kerana saya fikir saya menemui satu cara terbaik untuk menyelamatkan bayi saya."

Tetapi masalah itu tidak selesai. Apabila pasangan pengantin memohon untuk mendapatkan permit kelahiran, pegawai-pegawai memaklumkan kepada mereka kehamilan sepatutnya berlaku selepas perkahwinan kedua.

Full content generated by Get Full RSS.

Internet lubuk kaut keuntungan

Posted:

Internet lubuk kaut keuntungan

Internet lubuk kaut keuntungan

Oleh NADZARUL AMIR ZAINAL AZAM


BERBILION sudah berjaya dibolot penjenayah siber hanya dengan penipuan melalui alam siber.


DUNIA tanpa sempadan. Ia cukup sinonim dengan perkembangan teknologi alam siber yang semakin serba canggih hari ini.

Dengan hanya satu klik sahaja, pelbagai maklumat, kemudahan, perkhidmatan dan banyak lagi dapat diakses di mana-mana sahaja tanpa perlu mengerah keringat sehingga titisan peluh jatuh ke bumi.

Bagaimanapun, kecanggihan teknologi ini disalah guna sesetengah pihak untuk mengaut keuntungan melalui alam siber sehingga menyebabkan kerugian mencecah berbilion ringgit.

Bahkan, penjenayah siber ini akan mencari pelbagai taktik dalam mencari kemewahan melalui jalan pintas.

Modus Operandi

Menurut Penolong Pengarah Jenayah Siber dan Multimedia, Jabatan Siasatan Jenayah Komersial Bukit Aman, Asisten Komisioner Kamarudin Md. Din, terdapat pelbagai taktik yang diguna pakai penjenayah siber dalam memerangkap mangsa untuk kepentingan mereka.

Bagaimanapun, beliau memberitahu, antara modus operandi tertinggi dicatatkan dalam kes-kes jenayah siber adalah belian barangan, penyamaran sebagai pegawai bank atau polis, mesin pengeluaran wang automatik (ATM), bungkusan dan phishing.

"Belian barangan mencatatkan kes tertinggi apabila suspek akan mengiklankan penjualan barangan di internet dan meminta mangsa membuat bayaran membeli barangan tersebut.

"Mangsa hanya akan menyedari ditipu setelah membuat pembayaran dan tidak menerima barangan dijanjikan seperti di dalam laman berkenaan," katanya.

Kamarudin menambah, penyamaran sebagai pegawai bank atau polis menyaksikan sindiket membuat panggilan atau menghantar khidmat pesanan ringkas (SMS) secara rambang kepada mangsa.

"Selepas itu, ahli sindiket akan menyamar sebagai pegawai bank atau polis dengan menjawab panggilan mangsa lalu meminta mendedahkan butiran akaun.

"Mangsa akan diarahkan mengunjungi mesin ATM dan melaksanakan arahan diberikan melalui perbualan telefon sehingga wang mangsa dipindahkan ke akaun lain," katanya.

Suspek turut akan menggunakan maklumat perbankan pemegang akaun untuk pengeluaran wang melalui mesin ATM

Satu lagi taktik yang biasa digunakan adalah mangsa akan berkenalan dengan suspek melalui laman sosial dan diyakinkan suspek ikhlas untuk bersahabat.


PENGGUNAAN telefon pintar mendedahkan lagi pengguna dengan penjenayah siber.


"Mangsa kemudian akan dijanjikan menerima satu bungkusan dikirim dari luar negara. Kebiasaannya bungkusan tersebut mengandungi barangan berharga seperti wang atau barangan kemas.

"Mereka akan dimaklumkan bahawa barangan tersebut telah ditahan kastam dan perlu membuat bayaran untuk pelepasan barangan tersebut," ujarnya lagi.

Beliau menambah, kaedah phishing pula digunakan untuk mencuri maklumat secara dalam talian.

Katanya, suspek akan mewujudkan laman web palsu bagi mendapatkan maklumat peribadi atau pun perbankan mangsa.

Pilih Alam Siber

Pensyarah Kriminologi Universiti Sains Malaysia (USM), Prof. Madya Dr. P. Sundramoorthy pula berkata, terdapat beberapa faktor yang mendorong penjenayah siber memilih alam maya dalam melakukan jenayah.

"Di alam siber penjenayah biasanya lebih bersikap meyakinkan kerana mereka tidak perlu berkonfrantasi dengan mangsa malah, boleh dilakukan di mana-mana sahaja.

"Selain daripada itu, mereka juga mempunyai persepsi bahawa alam siber selamat daripada dikesan pihak berkuasa," ujarnya.

Sundramoorthy berkata, ia disebabkan identiti mereka tidak boleh dicam dan atau boleh dipalsukan.

Menyentuh mengenai mengapa mangsa mudah diperdaya penjenayah siber, beliau menjelaskan, antara penyebab ia berlaku adalah cinta itu buta.

"Akibat penangan cinta dan beranggapan telah menemui teman hidup, mereka mudah percaya kepada orang tidak dikenali.

"Kebiasaannya, kes-kes sebegini disebabkan mangsa jatuh cinta dan mempercayai suspek sehingga ditipu. Ada juga di antara mereka tidak pernah menemui suspek," katanya.

Ujarnya lagi, sikap tamak turut memainkan peranan apabila mangsa ingin menjadi kaya dengan jalan pintas.

Menyedari pelbagai amaran dan pendedahan telah dilakukan pihak berkuasa serta media, mereka masih yakin dengan iklan atau pun skim cepat kaya ini.

"Bagaimanapun, majoriti mangsa-mangsa jenayah siber tidak mengetahui mereka adalah mangsa.

"Ia boleh dikatakan kecuaian apabila memberi atau pun mendedahkan maklumat kritikal kepada penjenayah siber," katanya.

Pencegahan

Sementara itu Ketua Pegawai Eksekutif CyberSecurity Malaysia, Lt. Kol. (Bersara) Prof. Datuk Husin Jazri berkata, orang ramai perlu sentiasa mempunyai sikap berwaspada dan berhati-hati apabila berada di alam siber.


CYBERSECURITY antara badan yang menyediaka pelbagai info dam tip mengenai jenayah siber.


"Jangan mudah percaya dengan orang yang baru dikenali terutama melalui laman web sosial kerana kita tidak mengetahui identiti sebenar mereka serta tujuan mereka menjalinkan persahabatan dengan kita.

"Dalam pada itu, mereka juga dinasihatkan agar tidak mendedahkan maklumat diri serta keluarga kepada orang yang baru dikenali kerana mereka mungkin mempunyai niat tidak baik. Bahkan, akhirnya anda akan terdedah kepada anasir-anasir negatif serta berniat jahat,"katanya.

Husin menegaskan, pengguna alam siber tidak perlu memuatnaik (upload) atau berkongsi gambar-gambar serta video yang berbentuk peribadi.

Katanya, mereka perlu memastikan mewujudkan tetapan privasi untuk melindungi maklumat peribadi daripada mereka yang bukan berada di kelompok rakan-rakan.

"Orang ramai boleh mengunjungi laman web kami iaitu www.cybersecurity.my kerana daripada laman web ini, mereka boleh masuk ke laman CyberSAFE (www.cybersafe.my) yang terdapat pelbagai tip serta nasihat berhubung keselamatan siber di situ," katanya lagi.

Sekiranya jenayah siber tidak diambil perhatian dengan serius, potensi kerugian dalam beberapa sektor ekonomi di Malaysia dalam jangka masa lima tahun dianggarkan boleh mencecah sehingga RM2.73 bilion.

Jenayah siber boleh memberi kesan negatif kepada imej negara dan menjejaskan peluang pelaburan dari luar negara kerana kurangnya keyakinan serta kepercayaan terhadap tahap keselamatan siber negara.

Full content generated by Get Full RSS.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Horizon

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Horizon


Berseronok dalam kedinginan salji

Posted:

Berseronok dalam kedinginan salji

Berseronok dalam kedinginan salji

BAYANGKAN gaya hidup masyarakat kota metropolitan dan desa yang tidak terkejar-kejar lantaran rentak harian yang diperlahankan mood bercuti dan suhu dingin. Begitu juga dengan suasana romantis saat berehat di hadapan ruang pendiangan api, menikmati makanan hangat yang lazat, bermain salji dan menaiki kenderaan luncur salji.

Biarpun tenaga fizikal dan rasa teruja itu dipengaruhi keinginan santai berehat dan bermalas-malasan, itu tidak bermakna musim sejuk ini hanya membataskan anda di dalam kediaman. Bagi yang berkemampuan dari segi kewangan dan bersemangat kembara, musim ini juga menjadi momen terbaik untuk menghabiskan waktu bersama keluarga dan insan tersayang di destinasi bermusim sejuk.

Lokasi yang mungkin termasuk dalam senarai percutian sehingga Februari tahun hadapan tentunya resort ski popular. Kalau ramai pelibur di negara beriklim sejuk membuat keputusan untuk ke destinasi tropika yang mataharinya terus memancar terik, pasti ramai dalam kalangan kita yang mahu juga menikmati keseronokan dalam musim salji.

Karnival Musim Salji Quebec

Semenjak aura kehidupan Perancis membentuk koloni di Quebec, masyarakatnya menjalankan tradisi tahunan meraikan kulinari dan kebersamaan. Di wilayah istimewa Kanada itu, sebuah karnival musim sejuk yang meriah dianjurkan setiap tahun sejak tahun 1824.

Sentiasa melaksanakan pengisian baharu untuk menambah tarikannya, festival tersebut kali ini bakal berlangsung dari 27 Januari hingga 12 Februari 2012. Sesuai untuk dikunjungi semua lapisan usia, antara aktiviti yang dapat disaksikan dan disertai adalah mandian hangat, perarakan malam, luncur salji, fusbol, pertandingan mengarca salji, persembahan hiburan serta bermain ski.

Quebec sememangnya destinasi musim sejuk yang ditunggu-tunggu! Oh ya, kalau datang berdua dengan si dia tersayang, bolehlah menuju ke Ice Palace kerana di situ janji kesetiaan dan kasih sayang dapat diperbaharui bersaksikan seni bina fantasi yang dibuat secara keseluruhan daripada bongkah ais.

Kehangatan onsen


Para pelancong teruja menaiki kereta luncur salji yang ditarik oleh rusa kutub di wilayah Lapland dekat utara Finland.


Onsen bermaksud kolam air hangat dalam bahasa Jepun, namun istilah itu juga merujuk kepada premis mandian umum dan rumah penginapan yang terletak berdekatan dengan punca air semula jadi tersebut.

Jepun terletak dalam zon gunung berapi aktif, maka terdapat ribuan onsen di seluruh pulau tersebut. Secara tradisinya, ia menjadi tumpuan orang awam untuk membersihkan diri, namun kini tarikan onsen telah menjadi magnet pelancongan di Negara Matahari Terbit itu terutamanya dalam kalangan pelancong dari luar negara.

Bergantung kepada pilihan masing-masing, pengunjung boleh mencuba mandian onsen di ruang terbuka (rotenburo) atau mandian di premis tertutup. Sebagai cadangan untuk pasangan romantis, mereka boleh memilih untuk menginap di bilik hotel yang mempunyai akses peribadi ke ruang onsen yang privasi.

Onsen yang terletak di kawasan kampung juga adalah disyorkan kerana ia menawarkan pengalaman ideal bagi mengisi momen santai sekali gus melenyapkan stres akibat kesibukan gaya hidup urban.

Festival Sirap Maple

Pilihan destinasi ini adalah untuk mereka yang mahu meraikan musim sejuk dalam kelazatan dan kemanisan. Sirap maple dari wilayah timur laut Amerika Syarikat, New England. Negeri-negeri terlibat seperti Vermont, Massachusetts dan New Hampshire menjadi tuan rumah kepada banyak acara yang berkait rapat dengan industri pengeluaran sirap maple mereka.

Terkenal ke serata dunia, produk kebanggaan mereka itu terasa lebih enak jika dirasa apabila berada di festival berkenaan, berbanding mendapatkannya di para-para pasar raya. Pengunjung boleh terus merasai kesegaran dan kemanisan sirap maple yang dituang terus ke atas salji lantas menjadi gula-gula beku.

Pengunjung yang datang berpasangan dipelawa untuk mengikuti aktiviti dalam pakej bersiar-siar Sirap Maple New England. Antara pengisiannya adalah lawatan ke ladang pembuatan gula maple, Santuari Hidupan Liar Moose Hill, Muzium Maple Vermont atau Parker's Maple Barn di Mason.


SIRAP maple dibotolkan secara langsung dan dijual kepada pengunjung sempena Festival Sirap Maple New England.


Safari rusa kutub

Pernahkah anda melihat singa, kuda belang dan gajah di safari Afrika? Jika pernah, cuba fikirkan kelainan dengan mengikuti ekspedisi safari berbeza sempena musim sejuk ini di Lapland - sebuah kawasan terpencil di penghujung utara negara Sweden dan Finland.

Pastikan tubuh dibaluti pakaian panas yang tebal apabila mahu menuju ke destinasi istimewa ini. Dalam kereta salji yang ditarik rusa kutub yang jinak, dakaplah insan tersayang masing-masing saat ia merentasi landskap yang diselaputi keputihan salji.

Jika bercadang untuk tinggal di Lapland lebih lama, aktiviti safari rusa kutub boleh digabungkan dengan aktiviti musim sejuk yang lain seperti melawat lokasi melihat Cahaya Utara (aurora borealis) yang indah di hamparan langit luas. Sebuah penginapan unik bernama Ice Hotel di perkampungan Jukkasjärvi di Sweden juga menawarkan pengalaman inap desa yang menarik.

Pasar Krismas

Jerman sangat terkenal dengan pasar Krismas. Dikenali dengan nama Christkindlmarkt atau Weihnachtsmarkt, lokasi pasar sentral di Nürnberg merupakan salah satu daripada pasar paling tua dan tradisional di negara itu.

Tahun ini, pasar popular itu dibuka dari 25 November hingga 24 Disember. Sepanjang tempoh itu, orang ramai akan bersesak di rangkaian lorong yang dibentuk daripada susunan banyak pondok jualan dan gerai.

Pelbagai jenis barangan ditawarkan - daripada aksesori perhiasan diri, barangan rumah hinggalah kepada dekorasi Natal dan masakan tempatan. Terdapat gerai-gerai khusus yang mempamerkan dekorasi Krismas yang tipikal seperti figura dan arca yang diukir secara langsung daripada bongkah kayu. Bagi yang ingin merasa hidangan, bolehlah mencicip GermanLebkuchen, iaitu roti halia bersama kopi panas.

Spa termal


SEORANG pengendali kereta luncur salji sedang memperkemas ikatan pada rusa kutub peliharaannya.


Ketika musim panas, Slovenia menjadi destinasi terkenal buat pelibur yang mahu menikmati pengalaman rawatan spa dan mandian. trend itu didorong oleh tawaran harga yang rendah berbanding banyak lokasi di keseluruhan Eropah.

Dalam musim sejuk pula, aktiviti itu masih boleh disertai tetapi sebaik-baiknya ia dilakukan di dalam premis. Terdapat banyak pusat spa kesihatan termal untuk dipilih. Sama ada berehat-rehat dalam buih jakuzi atau 'menyerahkan' tubuh kepada kepakaran tukang urut yang melegakan urat serta otot, semua itu bakal menjanjikan kepuasan.

Kemudian, akhiri sesi bersiar-siar dengan menikmati secawan teh atau coklat hangat di bilik penginapan sambil menyaksikan emping halus salji yang turun dari jendela kaca. Sesiapapun pasti kembali dari percutian tersebut dengan kedamaian dan kesegaran minda, fizikal dan emosi.

Full content generated by Get Full RSS.

Kota romantis pengunci cinta

Posted:

Kota romantis pengunci cinta

Kota romantis pengunci cinta


JUTAAN mangga terdapat di sekitar Menara Seoul yang menjadi lambang penyatuan cinta.


MENDAPAT tugasan untuk menyertai rombongan pelancongan ke negara 'ginseng' ini pada 25 November hingga 30 November anjuran QS Travel, ia bagaikan mimpi buat penulis. Perasaan pastinya teruja untuk melihat sendiri apa yang ada di negara yang mana artis-artisnya menjadi igauan anak remaja Malaysia.

Menjejakkan kaki di Lapangan Terbang Antarabangsa Incheon, Korea pada jam 6 pagi yang ketika itu bersuhu 5 darjah celcius, penulis seperti tidak percaya sudah berada di bumi Seoul.

Menyertai lebih 50 orang peserta rombongan, kami disambut baik oleh pemandu pelancong yang dikendalikan oleh QS Travel Sdn Bhd dan Ziarah Sutera Holdings, iaitu Sue Yen dan Daniel.

Membawa seribu satu perasaan berikutan ini kali pertama penulis menjejakkan kaki di Korea, maka segala perkara mahu dirakam menerusi lensa kamera, sehinggakan cuaca yang sejuk langsung tidak diendahkan.

Menyelusuri jalan raya di kota Korea itu, ia sebenarnya membuatkan hati penulis kagum!

Bandar raya itu terlalu bersih. Malahan, tiada langsung sampah yang berterbangan di bumi Korea, bahkan tiada tong-tong sampah disediakan di tepi-tepi jalan ataupun di hadapan deretan kedai.

Orang Korea gemar blind date

Memulakan langkah pertama di Korea dengan melawat Seoul Tower di Namsan Mountain, pusat kota Seoul, Korea Selatan, ia merupakan sebuah lokasi yang dijadikan tempat untuk warga Korea 'mengunci' cinta mereka agar terus utuh dan berkekalan.


MENARA Seoul menawarkan pemandangan sekitar bandar raya itu dari ketinggian 236 meter.


Di sini terdapat berjuta jenis kunci dan mangga, yang telah ditinggalkan oleh ribuan pasangan muda-mudi yang sedang hangat bercinta sejak ia dipopularkan mulai tahun 1990-an lagi.

Jadi tidak hairanlah jika dikatakan masyarakat Korea sangat romantis bila menyentuh bab cinta kerana mereka sendiri membina satu kubu cinta setinggi menara Seoul.

Menurut Sue Yen, permulaan cinta remaja Korea kebiasaannya bermula dengan blind date yang diatur oleh mereka untuk bertemu dengan lelaki yang serasi.

Bagaikan sudah menjadi tradisi, acara perjumpaan blind date sememangnya dinantikan oleh anak-anak remaja di sini.

Walaupun tidak ramai yang berjaya sepenuhnya mencari cinta dengan cara sebegini, namun mereka tetap mahu mencuba setiap kali berada di sekolah menengah.

Kubu cinta Winter Sonata

Keesokan harinya, rombongan kami dibawa ke Pulau Nami, sebuah pulau yang cukup terkenal selepas penggambaran drama bersiri Winter Sonata, sebuah drama Korea yang mendapat sambutan hangat di Malaysia sekitar tahun 2002

Pulau tanpa penduduk itu terletak di tengah-tengah Sungai Han dan ia yang berfungsi semata-mata bagi tujuan pelancongan dikatakan milik orang perseorangan.

Melihat kekacakan Bae Yong Jun dan kejelitaan Choi Ji Woo yang membawakan watak Kang Joon-sang dan Jun Yu-jin dalam drama Winter Sonata itu, penulis tercari-cari jua kelibat-kelibat wajah sebegitu di sana, namun ternyata bukanlah mudah.

Setiba di Pelabuhan Gapyeong, perjalanan perlu diteruskan menaiki feri menyeberangi Sungai Han yang mengambil masa kira-kira lima minit. Ferinya amat unik apabila dihiasi bendera negara-negara di dunia yang pelbagai rupa dan corak.


PENULIS sempat mencuba pakaian tradisional dipanggil hanbok.


Kibaran bendera pelbagai negara itu sesuai dengan slogan pulau berkenaan, kita semua bersaudara.

Bagi penulis, kunjungan ke pulau kecil itu sewaktu ia belum dilitupi salji kurang menyeronokkan kerana persekitarannya hampir sama seperti kebanyakan pulau lain.

Khabarnya waktu terbaik dan paling romantis situ ialah pada musim bunga kerana keindahannya lebih terserlah.

Pulau Nami boleh dikatakan 'kosong' kerana tarikan ke sana hanyalah disebabkan drama bersiri itu dan kisah percintaannya. Di sini pengunjung boleh memilih menaiki kereta api, kereta atau basikal untuk meneroka keindahan persekitaran.

Antara ginseng dan batu jed

Seperti masyarakat China, rakyat Korea juga sangat mempercayai kehebatan ginseng.

Cuma bagi kita masyarakat Melayu, ginseng bukanlah berada dalam senarai utama penawar kesihatan.

Jadi ketika dibawa melawat ke sebuah kilang penghasilan ginseng, maka tidak ramai yang berminat untuk membelinya, melihat pada harganya yang mencecah ribuan ringgit sudah tentu ia semakin melunturkan semangat kami.

Selepas melawat kedai dan kilang ginseng, kami semua dibawa melawat ke sebuah kedai menjual batu jed.

Ketika di sini, apa yang penulis nampak hampir semua pelancong yang menyertai rombongan kami mengambil peluang memborong batu-batu jed yang sudah dijadikan rantai, cincin dan gelang.

Biarpun harganya tinggi, namun rata-rata mereka sanggup mengeluarkan kad kredit masing-masing untuk memiliki barangan kemas itu.

Sebelum bertolak pulang, kami dibawa membeli-belah di Dongdaemum Market, memandangkan kunjungan kami berlangsung pada musim sejuk, maka kebanyakan kedai-kedai di Dongdaemum hanya menjual barangan untuk musim sejuk sahaja.


KEINDAHAN Pulau Nami dipaparkan penuh pesona dalam drama bersiri Winter Sonata.


Di sini penulis dapat melihat sendiri kegigihan golongan sederhana di Korea mencari rezeki, biarpun ramai yang mengatakan masyarakat Korea tidak pandai berbahasa Inggeris dan sukar untuk melayan tetamu dari negara lain namun, sebenarnya mereka mempunyai cara tersendiri untuk menarik perhatian pelancong.

Hanya mengucapkan salam perkenalan annyung haseyo, ia sebenarnya sudah cukup membuatkan mereka tersenyum mesra. Apatah lagi, apabila kita menggunakan ungkapan yang sedikit nakal seperti saranghae (saya cinta kamu) ataupun jungmal chohayo (saya suka kamu), ia makin memudahkan kita untuk mendapatkan harga yang murah.

Apa yang pasti perjalanan ke Korea sungguh menghiburkan, biarpun penulis hadir sebagai memenuhi tugasan yang diberikan oleh ketua dan tidak mempunyai tempoh persediaan yang lama sebelum berangkat, namun syukur segala-galanya di sana berlangsung dengan baik.

Buat kota Korea dan semua yang telah memberikan kerjasama di sana, gamsa hamida (terima kasih) penulis ucapkan!

Full content generated by Get Full RSS.

Damai alam di Teratak Riverview

Posted:

Damai alam di Teratak Riverview

Damai alam di Teratak Riverview

Oleh BASIR ABU BAKAR


LENGKAP dengan dewan kecil yang mampu memuatkan sehingga 400 orang, Teratak Riverview sering menjadi pilihan untuk aktiviti korporat dan kem bina semangat.


TERLETAK nun di utara negeri Selangor, Hulu Selangor mungkin kurang popular sebagai lokasi persinggahan untuk destinasi cuti-cuti. Namun, jangan terkejut Hulu Selangor yang terletak 68 kilometer dari Kuala Lumpur atau sekitar dua jam perjalanan memandu kereta, mempunyai lebih daripada 14 lokasi menarik untuk dikunjungi.

Hulu Selangor yang terletak di utara Lembah Klang dan berkeluasan 174,047 hektar menjanji lokasi libur yang pasti tidak membosankan sesiapa sahaja yang mahu merasainya.

Lokasi tumpuan yang dituju ialah Teratak Riverview, Kampung Simpang Empat Dalam, Hulu Bernam, Selangor yang telah beroperasi sejak dua tahun dahulu.

Sekilas pandang, Mukim Hulu Bernam nampak biasa tanpa lokasi pelancongan yang menarik. Namun, hanya jauhari mengenal manikam.

Jika diteroka hingga ke penghujung mukim, di sebalik hutan yang menutupi pemandangan Sungai Bernam, terserlah keindahan alam semula jadi yang pasti menggamit sesiapa sahaja.

Syarikat Teratak Bernam Riverview Sdn. Bhd. milik Muhamad Nur Hakim Kasim, merupakan pusat destinasi rehat yang dimajukan sejak tahun 2005 dan mula beroperasi sepenuhnya pada tahun 2008. Setiap pengunjung yang tiba pasti akan disambut mesra oleh pemilik resort Teratak Riverview, Hakim yang berusia 55 tahun bersama kakitangannya.

Depan Sungai Bernam

Teratak Riverview merupakan sebuah resort mini yang menawarkan tempat penginapan mampu sewa oleh pengunjung dengan pakej penginapan yang berbaloi untuk wang anda. Resort yang terletak berhadapan dengan Sungai Bernam itu sangat unik kerana lengkap dengan calet kayu, jambatan gantung dan tempat perkhemahan yang luas serta fasiliti yang cukup lengkap untuk keselesaan pengunjung.

Pelbagai aktiviti yang menarik boleh dilakukan di sini antaranya program motivasi, program hari keluarga, meredah hutan, latihan berenang, jalan malam, memancing, rentas halangan, ekspedisi pacuan empat roda, berbasikal, kayak dan tubing.

"Selain menyediakan calet dan asrama, kami juga turut menyediakan sewaan bagi barang keperluan seperti ruang dapur dan khemah untuk kegunaan pengunjung yang mahu bermalam di sini," ujarnya.


JAMBATAN gantung yang terdapat di Teratak Riverview.


Jelas Hakim, keindahan Sungai Bernam yang lebar dan jernih menyebabkan lokasi tersebut juga sering menjadi pilihan orang ramai untuk melakukan rentas hutan, berbasikal, motocross dan menaiki kenderaan pacuan empat roda untuk ke Air Terjun Lubuk Kawah.

Teratak Riverview juga menawarkan kemudahan bagi agensi-agensi kerajaan atau syarikat korporat yang mahu mengadakan kursus, seminar, mesyuarat atau hari keluarga.

Terdapat satu bangunan asrama, dewan serbaguna yang boleh memuatkan kira-kira 400 orang, dewan kecil untuk 100 orang dan dewan makan yang besar.

Full content generated by Get Full RSS.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Negara

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Negara


Tarian tiang unsur seks

Posted:

Tarian tiang unsur seks

Tarian tiang unsur seks

Oleh WARTAWAN KOSMO!
berita@kosmo.com.my

KOMBINASI gambar rakaman menunjukkan beberapa aksi menjolok mata yang dilakukan gadis-gadis tempatan dan Siam di sebuah kelab malam di Pandan Perdana, Ampang Jaya awal pagi semalam. Seorang lelaki dilihat membawa bunga untuk dikalungkan pada leher penari tiang.


AMPANG JAYA - Siapa sangka sebuah kelab malam yang terletak di pinggir ibu kota menyajikan 'hidangan' yang menjolok mata apabila penari wanita tempatan dan asing yang berbikini bergabung tenaga demi menarik perhatian lelaki miang berkunjung ke situ saban malam.

Wanita-wanita tempatan dan Siam itu hanya memakai coli serta seluar dalam sebelum mempamerkan aksi-aksi yang dapat mencairkan lelaki.

Tempat beraksi pula sangat strategik kerana pemilik kelab menyediakan pentas dan tiang setinggi kira-kira tiga meter untuk membolehkan penari melakukan aksi panas yang akan mendapat sorakan pengunjung.

Lagi kuat sorakan, lagi ghairah si penari melakukan aksi-aksi menjolok mata hingga salah seorang daripada kira-kira 10 penari yang terlibat dipakaikan mahkota.

Bukan itu sahaja, penari yang mabuk dibuai alunan muzik rancak dan alkohol itu akan memanjat tiang berkenaan dengan aksi liuk-lentok untuk menggoda pengunjung memberikan mereka kalungan bunga.

Mereka yang memperoleh kalungan bunga kemudian akan melayan pelanggan yang sudi menghadiahkan mereka kalungan tersebut.

Kalungan bunga itu kemudian akan dihantar semula ke kaunter bayaran untuk dijual kembali kepada pelanggan yang berminat dengan aksi gadis-gadis berusia lingkungan 20 dan 30-an tersebut pada babak seterusnya.

Bagaimanapun, untuk mengurangkan perhatian pihak berkuasa, pemilik kelab bijak mengaturkan rancangan dengan menselang-selikan persembahan ala pat-pong di Thailand tersebut dengan persembahan live band.

Walaupun persembahan muzik itu agak membosankan buat pengunjung tetapi ia memberi ruang kepada penari melayan pelanggan dan mengumpul tenaga untuk aksi seterusnya.

Ikuti berita selanjutnya di Kosmo! hari ini.

Full content generated by Get Full RSS.

Peniaga warung tanggung hutang RM600,000

Posted:

Peniaga warung tanggung hutang RM600,000

Peniaga warung tanggung hutang RM600,000

Oleh TOREK SULONG
berita@kosmo.com.my

FARIDAH menunjukkan salinan laporan polis dan notis amaran syarikat Court Malaysia Sdn. Bhd. membabitkan hutang tertunggak lebih RM15,000 di Pasir Puteh semalam.


PASIR PUTEH - Seorang peniaga warung makan yang berpendapatan hanya sekitar RM1,500 sebulan kini terpaksa menanggung hutang berjumlah lebih RM600,000 ekoran maklumat peribadinya didakwa telah disalahgunakan oleh pihak ketiga.

Faridah Muhamad, 45, dari Kampung Padang Pak Amat di sini mendakwa, hutang tersebut membabitkan pinjaman yang dibuat pihak terbabit dari sebuah syarikat barangan kelengkapan rumah dan enam institusi kewangan tempatan.

Dakwanya, dia tidak menolak kemungkinan kegiatan tersebut turut melibatkan kakitangan institusi kewangan terbabit kerana meluluskan pinjaman tanpa sebarang dokumen perjanjian yang ditandatangani beliau.

"Bebanan hutang itu mula terbongkar apabila permohonan saya untuk mendapatkan pinjaman mikro perniagaan daripada sebuah bank di Pasir Puteh gagal disebabkan hutang bagi pembelian enam buah kereta melibatkan enam buah bank perdagangan tempatan.

"Bank berkenaan menunjukkan senarai nama beberapa buah bank yang menyenarai namanya sebagai pemiutang tegar, namun, sehingga kini saya belum menerima sebarang surat notis yang berkaitan kecuali surat dari syarikat guaman yang mewakili Court Malaysia Sdn. Bhd.

"Surat berdaftar syarikat guaman itu bertarikh 21 November 2011 memberi notis amaran meminta saya melunaskan hutang tertunggak sebanyak RM15,204.02 dalam kadar segera sebelum tindakan mahkamah diambil," katanya ketika ditemui semalam.

Faridah memberitahu, notis amaran itu diperolehinya ketika pulang ke rumah ibunya di Manek Urai, Kuala Krai pada 23 Disember lalu dan ekoran itu dia membuat laporan polis di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPPD) Pasir Puteh kelmarin selepas mendakwa menjadi mangsa penipuan.

Ikuti berita selanjutnya di Kosmo! hari ini.

Full content generated by Get Full RSS.

Ikon penyiaran negara

Posted:

Ikon penyiaran negara

Ikon penyiaran negara


RAIS (dua dari kanan) mendengar penerangan daripada Pengarah Jabatan Kerja Raya Wilayah Persekutuan, Adnan Shukri (kiri) mengenai pembinaan bangunan Pusat Berita Bersepadu RTM di Bukit Angkasapuri, Kuala Lumpur semalam.


KUALA LUMPUR -- Bangunan Pusat Berita Bersepadu Radio Televisyen Malaysia (RTM) di Bukit Angkasapuri di sini yang dibina dengan belanja RM100 juta akan menjadi ikon atau mercu tanda kejayaan dalam bidang penyiaran negara.

Menteri Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan, Datuk Seri Dr. Rais Yatim berkata, ia juga akan dijadikan pusat penyampaian berita dan hal ehwal semasa di samping berfungsi sebagai pusat arkib dan pentadbiran untuk kakitangan RTM.

"Dengan ini maka terjelmalah impian kementerian dan kerajaan untuk mewujudkan prasarana bagi tujuan pemberitaan.

"Secara puratanya, projek ini telah siap 94 peratus dan memerlukan enam peratus lagi untuk disiapkan menjelang 21 Januari tahun depan," katanya selepas melawat tapak projek bangunan itu di Bukit Angkasapuri di sini semalam.

Ikuti berita selanjutnya di Kosmo! hari ini.

Full content generated by Get Full RSS.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Sukan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Sukan


Kim Swee resah

Posted:

Kim Swee resah

Kim Swee resah

SIKAP 'membisu' Persatuan Bola Sepak Singapura (FAS) berhubung jadual perlawanan dan juga gelanggang rasmi skuad Harimau Muda menjelang saingan Liga Singapura (Liga-S) musim depan menimbulkan tanda tanya jurulatih, Ong Kim Swee.

Menurut Kim Swee, setakat ini beliau masih belum menerima sebarang maklumat rasmi daripada FAS berhubung perkara itu walaupun difahamkan, saingan Liga-S bakal bermula pada 9 Februari depan.

Meskipun mengakui persiapan anak-anak buahnya tidak terjejas dengan situasi berkenaan, Kim Swee benar-benar berharap supaya FAS dapat menyalurkan maklumat itu kepadanya ataupun menerusi Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM) dengan kadar segera.

"FAS masih tidak beritahu saya mengenai perkara itu, dengan FAM pun belum lagi.

"Saya harap semua urusan ini boleh diketahui dalam tempoh terdekat bagi memudahkan kami menyusun jadual memandangkan pemain Harimau Muda A akan beraksi pada Kejohanan Piala Konfederasi Bola Sepak Asia (AFC) Bawah 22 tahun pada Jun tahun depan, selain menempuh baki kelayakan Olimpik Februari nanti.

"Bukan apa, saya tidak mahu ada sebarang pertindihan jadual nanti.

"Mungkin FAS sudah dimaklumkan mengenai jadual kita dalam pusingan kelayakan Olimpik, cuma saya bimbang mereka terlepas pandang mengenai kejohanan Piala AFC," katanya kepada Kosmo! semalam.

Skuad Harimau Muda A bakal bersaing dalam Liga-S selama empat musim hasil perjanjian persefahaman selama empat tahun di antara FAS dan FAM sebelum ini. Skuad itu akan dibarisi 28 pemain yang berusia bawah 22 tahun.

'Sistem barter' itu juga menyaksikan penyertaan pasukan Singapura yang dikenali sebagai Lions XII FC pada Liga Malaysia (Liga-M) musim depan yang begitupun menimbulkan rasa 'kurang senang' pemerhati bola sepak kerana menyenaraikan 10 pemain berusia lebih 23 tahun.

Bagi baki aksi kelayakan Kumpulan C temasya Olimpik Zon Asia nanti, skuad muda negara bakal berkunjung ke Bahrain pada 5 Februari tahun depan sebelum melayan kunjungan Jepun pada 22 Februari. Perlawanan terakhir berdepan Syria pada 14 Mac pula bakal diadakan di gelanggang berkecuali.

Ketika ditanya sama ada Stadium Yishun, Singapura yang berkapasiti 3,400 penonton mungkin menjadi gelanggang rasmi buat skuad Harimau Muda A nanti, Kim Swee juga enggan mengulas lanjut kerana masih belum dimaklumkan FAS.

"Tidak kisahlah beraksi di mana-mana stadium sekalipun, asalkan penyokong negara kita yang bekerja di sana hadir beramai-ramai memberikan sokongan kepada kami," kata Kim Swee yang akan memanggil semula barisan pemainnya untuk berkumpul semula di Majlis Sukan Negara (MSN) pada 3 Januari depan.

Dalam pada itu, Naib Presiden FAM, Datuk Hamidin Mohd. Amin enggan mengulas lanjut mengenai perkara tersebut, sambil memberitahu, sebarang keputusan berhubung perkara itu akan diketahui hari ini.

Full content generated by Get Full RSS.

Zandra puas gapai lima gelaran

Posted:

Zandra puas gapai lima gelaran

Zandra puas gapai lima gelaran

Oleh SHANIKA ABDULLATIB
shanika.latib@kosmo.com.my


IMBAS KEMBALI... Zandra (kiri) bersama Jacqueline meraikan kejayaan mereka meraih pingat emas pada Sukan SEA di Jakarta, Indonesia bulan lalu.


ADA sebab ratu boling negara, Zandra Aziela Ibrahim Hakimi menarik nafas lega ketika menutup 'buku' musim 2011.

Apa tidaknya, lima gelaran berada dalam genggaman Zandra sepanjang tahun ini termasuk kejayaannya meraih pingat emas pada Sukan SEA di Jakarta, Indonesia bulan lalu.

Malah, tidak keterlaluan jika dikatakan meraih emas pada temasya dwitahunan itu dianggap sebagai penutup tirai 2011 penuh gemilang bagi pemain berusia 25 tahun itu.

"Syukur alhamdulillah... saya berpuas hati dengan pencapaian saya sepanjang tahun ini. Lima kejayaan yang saya raih tahun ini amat bermakna sekali.

"Paling manis sudah pasti kejayaan saya meraih emas pada Sukan SEA di Indonesia lalu," jelas Zandra ketika dihubungi Kosmo! semalam.

Zandra memulakan saingan tahun ini dengan langkah kanan apabila menjuarai Terbuka Malaysia 2011 dan Kejohanan Kebangsaan ke-35.

Zandra menjelaskan, kedua-dua kejohanan tersebut adalah sebagai latihan dan persiapan baginya untuk menghadapi temasya Sukan SEA di Indonesia.

"Momentum saya tahun ini amat baik sekali. Boleh dikatakan, ia menjadi tahun paling bernilai dan cemerlang buat saya terutama dalam aksi secara individu," katanya.

Menurut Zandra, beberapa kejohanan yang disertai tahun ini tidak ubah seperti misi menebus kekecewaan selepas prestasinya agak hambar pada tahun sebelumnya.

Ternyata Zandra membuktikan betapa dia antara pemain terbaik wanita negara ketika ini apabila mengungguli Kejohanan Boling Astro Kebangsaan ke-35 di Sunway Megalanes pada Mac lalu.

Ia merupakan kali pertama Zandra dinobatkan selaku juara kejohanan tersebut.

Meskipun adakalanya prestasi Zandra 'turun naik', namun pemain kelahiran Selangor ini masih mampu meneruskan momentum dengan menjuarai Terbuka Kuala Lumpur pada Oktober lalu.

Zandra menutup tirai 2011 dengan penuh bergaya apabila meraih emas kategori beregu wanita ketika bergandingan bersama Jacqueline Sijore pada Sukan SEA di Jakarta.

Ditanya mengenai perancangannya tahun depan, Zandra memberitahu: "Disebabkan boling tidak dipertandingkan pada Sukan Olimpik dan tiada kejohanan yang besar, kemungkinan besar saya akan lebih banyak menjalani latihan dan menyertai kejohanan tempatan.

"Apa pun, terpulang kepada ketua jurulatih (Holloway Cheah) untuk menentukan sebarang perancangan kepada saya dan juga para pemain negara yang lain," jelasnya.

Full content generated by Get Full RSS.

Impian Siti Fatimah hampir jadi nyata

Posted:

Impian Siti Fatimah hampir jadi nyata

Impian Siti Fatimah hampir jadi nyata


SITI FATIMAH mahu meninggalkan dunia olahraga dan berhasrat menyertai skuad lumba basikal trek negara.


HASRAT atlet pecut wanita, Siti Fatimah Mohamad untuk menyertai skuad basikal trek negara semakin hampir menjadi kenyataan.

Ini kerana, ketua jurulatih basikal trek negara, John Beasley memberikan berita positif berdasarkan ujian yang telah dilakukan ke atas atlet tersebut sebelum ini.

Perkara itu didedahkan oleh Ketua Pengarah Majlis Sukan Negara (MSN), Datuk Zolkples Embong.

Menurut Zolkples, berdasarkan maklum balas yang diberikan Beasley, jurulatih itu menjelaskan bahawa Siti Fatimah memiliki potensi untuk melangkah lebih jauh dalam acara basikal trek.

"Beasly ada bercakap kepada saya yang Siti Fatimah memiliki semua kriteria yang diperlukan bagi menyertai sebagai seorang pelumba basikal trek. Malah, dia juga mempunyai potensi besar.

"Beasly menganggap jika Siti Fatimah menyertai skuad trek negara, dia akan menjadi pelumba kedua di belakang Fatehah Mustapa, sekali gus memberikannya rakan sepelatih yang baik," kata Zolkples ketika dihubungi Kosmo! kelmarin.

Sebelum ini, Siti Fatimah yang pernah mewakili negara dalam acara 100 meter, membuat kejutan apabila menyatakan hasrat untuk beralih angin ke acara berbasikal berhubung kemelut yang melanda Kesatuan Olahraga Amatur Malaysia (KOAM).

Malah Persekutuan Kebangsaan Berbasikal Malaysia (PKBM) turut menyambut baik hasrat tersebut namun dengan syarat Fatimah mendapat pelepasan daripada KOAM.

Tambah Zolkples, MSN akan memberikan sokongan sepenuhnya terhadap hasrat Siti Fatimah itu.

Malah, bukan sahaja Siti Fatimah, tetapi beliau menjelaskan, pihaknya akan turut memberi sokongan terhadap mana-mana atlet yang ingin menceburkan diri dalam bidang sukan yang lain.

"Dalam kes Siti Fatimah ini, jika Beasley kata boleh, MSN akan memberi sokongan penuh.

"Namun, Siti Fatimah perlu memberi penjelasan kepada KOAM terlebih dahulu memandangkan dia pernah bernaung di bawah badan induk tersebut.

"Saya tidak mahu nanti, bila semuanya berjalan akan ada timbul isu-isu berbangkit dan akan mengeruhkan lagi keadaan," tambah Zolkples.

Full content generated by Get Full RSS.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online


Peragut dilanggar selepas samun

Posted:

Peragut dilanggar selepas samun

Peragut dilanggar selepas samun

28/12/2011 7:17pm

KUALA TERENGGANU - Geram dengan tindakan dua lelaki cuba meragut isterinya, seorang peniaga bertindak nekad melanggar motosikal yang dinaiki suspek yang sebelum itu berjaya menyamun seorang warga emas, di sini.

Dalam kejadian pada Isnin lepas di Jalan Hiliran itu, seorang suspek diberkas manakala rakannya berjaya melarikan diri apabila motosikal yang dinaiki mereka terjatuh selepas dilanggar kereta peniaga berusia 31 tahun tersebut.

"Polis juga menemui semula beg galas wanita warga emas yang disamun mereka sebelum dilanggar. Suspek juga didapati positif dadah," kata Ketua Jabatan Siasatan Jenayah negeri ACP K. Manoharan di sini hari ini.

Mengulas rentetan kejadian, Manoharan berkata, sebelum itu kedua-dua suspek dipercayai cuba meragut beg seorang wanita yang berjalan kaki menuju ke tempat kerjanya di sebuah pasar raya di Jalan Sultan Ismail di sini. - BERNAMA

Full content generated by Get Full RSS.

Zoo Melaka kaji keselamatan lokasi siamang

Posted:

Zoo Melaka kaji keselamatan lokasi siamang

Zoo Melaka kaji keselamatan lokasi siamang

28/12/2011 7:15pm

MELAKA - Pihak pengurusan Zoo Melaka masih lagi mengkaji keseluruhan lokasi habitat siamang bagi meningkatkan lagi tahap keselamatan pengunjung, kata Pengarahnya Ahmad Azhar Mohammed.

Beliau berkata, pihaknya akan melihat semula spesifikasi kolam termasuk memastikan air sentiasa ada di tahap ketinggian yang sepatutnya kerana haiwan tersebut tidak boleh berenang dan takutkan air.

"Kami masih lagi membuat kajian dan akan melihat semula keseluruhan pulau iaitu tempat habitat siamang serta mencari punca bagaimana ia boleh keluar dari pulau tersebut," katanya kepada pemberita di Hospital Melaka selepas melawat Muhammad Afieq Haziq Kamarul Baharin, 3, yang digigit siamang di zoo itu pada 11 Disember lepas. - BERNAMA

Full content generated by Get Full RSS.

2 lelaki ditahan selepas dikejar hampir 30km

Posted:

2 lelaki ditahan selepas dikejar hampir 30km

2 lelaki ditahan selepas dikejar hampir 30km

28/12/2011 7:14pm

KULIM - Polis menahan dua lelaki yang dipercayai pengedar dadah selepas mengejar kereta suspek lebih 30 kilometer di Lebuhraya Utara Selatan dari Sungai Dua/Bertam, Pulau Pinang hingga ke Padang Serai dekat sini awal pagi tadi.

Timbalan Ketua Polis Daerah Kulim, DSP Chin Soo Song berkata, kedua-dua suspek diberkas ketika cuba memboloskan diri daripada ditahan polis setelah kereta yang dipandu salah seorang suspek itu terbabas di tepi jalan raya berhampiran Sekolah Menengah Padang Serai kira-kira pukul 7 pagi tadi.

"Seorang daripada suspek tersebut dikatakan mengalami kecederaan ringan setelah bertindak agresif melawan anggota polis ketika hendak diberkas dan kedua-dua suspek berkenaan kini ditahan di lokap Balai Kulim di sini untuk siasatan," katanya kepada pemberita di sini hari ini.

Katanya, sebelum itu, kira-kira pukul 6.30 pagi kedua-dua suspek dikatakan tidak berhenti pada satu sekatan jalan raya polis di sekitar kawasan Sungai Dua, Seberang Perai dan cuba melarikan diri dengan memecut kereta jenama Toyota Altis itu ke arah Plaza Tol Bertam dan melanggar palang pintu tol di situ dan terus ke Padang Serai. - BERNAMA

Full content generated by Get Full RSS.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Dunia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Dunia


Pemimpin Korea Utara menangis

Posted:

Pemimpin Korea Utara menangis

Pemimpin Korea Utara menangis

KIM JONG-UN sebak semasa menziarahi jenazah bapanya, Kim Jong-il di Pyongyang semalam.


PYONYANG, Korea Utara - Pemimpin komunis baharu Korea Utara, Kim Jong-un menangis semasa menziarahi mayat bapanya, Kim Jong-il yang diletakkan di dalam sebuah keranda di sini.

Beberapa gambar yang diperoleh agensi berita Reuters semalam menunjukkan beliau mengesat air matanya dengan sehelai sapu tangan selepas upacara ziarah berkenaan selesai.

Majlis pengebumian Jong-il dijadual diadakan pada pukul 10 pagi hari ini, Tiada delegasi asing dijemput menghadiri majlis pengebumian tersebut di sini.

Pemimpin kuku besi berkenaan yang memerintah Korea Utara selama 17 tahun meninggal dunia akibat serangan jantung pada 17 Disember lalu ketika berusia 70 tahun.

Berjuta-juta rakyat Korea Utara berkabung di sini sejak beberapa hari lalu bagi memperingati kematian Jong-il.

Tempat beliau digantikan oleh anak bongsu Jong il, Jong-un yang berusia lewat 20-an.

Baru-baru ini, Jong-un digelar pemerintah tertinggi angkatan bersenjata Korea Utara yang memiliki kekuatan 1.2 juta askar serta program senjata nuklear.

Gelaran tersebut dilakukan sebagai persediaan untuk melantik Jong-un yang pernah mendapat pendidikan di Eropah sebagai pemerintah Korea Utara yang baharu bagi menggantikan bapanya. - Agensi

Full content generated by Get Full RSS.

1,055 buah kereta Honda dimusnahkan

Posted:

1,055 buah kereta Honda dimusnahkan

1,055 buah kereta Honda dimusnahkan


SEJUMLAH kereta Honda yang rosak akibat banjir menunggu untuk dimusnahkan di sebuah loji kereta syarikat tersebut di wilayah Ayutthaya, tengah Thailand semalam.


BANGKOK - Pembuat kereta No.1 Jepun, Honda mula memusnahkan sebanyak 1,055 buah kereta buatannya di Thailand semalam.

Tindakan itu dilakukan bagi meyakinkan para pelanggan bahawa tiada kenderaan yang rosak akibat banjir di negara berkenaan dijual kepada mereka.

Honda dalam satu kenyataan memberitahu, proses memusnahkan semua kenderaan di kilang Honda di tengah wilayah Ayutthaya itu dijangka mengambil masa selama sebulan.

Kilang Honda terletak di Taman Industri Rojanam yang merupakan kawasan yang ditenggelami air pada awal Oktober lalu.

Bencana berkenaan menyebabkan pengeluaran kilang tersebut terpaksa dihentikan manakala gambar-gambar dari udara menunjukkan ratusan buah kereta Honda digenangi air berselut.

"Walaupun kami dapat memindahkan banyak kereta baharu ke kawasan selamat, sejumlah kereta yang ada di kilang ini rosak akibat banjir," kata Timbalan Presiden Eksekutif Honda Automobile Thailand, Pitak Pruittisarikorn.

"Kami tidak menjual kereta yang rosak ini kepada pelanggan, menjual atau mengguna semula sebarang bahagian kenderaan tersebut," tambahnya.

Kebanyakan kereta yang akan dimusnahkan merupakan model kereta sedan saiz pertengahan seperti Honda City, Honda Brio dan Honda Jazz.

Lebih 700 orang terkorban dalam banjir yang menjejaskan 65 daripada 77 wilayah yang terletak di kawasan rendah di Thailand sejak beberapa bulan lalu.

Banjir tersebut turut menyebabkan tujuh taman industri utama terpaksa ditutup sekali gus mengganggu rangkaian bekalan global. - AFP

Full content generated by Get Full RSS.

Zuckerberg tunggang kerbau

Posted:

Zuckerberg tunggang kerbau

Zuckerberg tunggang kerbau


GAMBAR yang dirakamkan pada Isnin lalu menunjukkan Mark Zuckerber menunggang seekor kerbau dengan seorang petani berjalan di tepi haiwan itu di lokasi pelancongan terkenal, Sapa di wilayah Lao Cai, Vietnam.


HANOI, Vietnam - Pengasas bersama laman jaringan sosial Facebook, Mark Zuckerberg menunggang seekor kerbau semasa dia melawat Vietnam selama beberapa hari sempena cuti perayaan Krismas di Amerika Syarikat (AS).

Bilionair berusia 27 tahun itu tiba di Vietnam dengan menaiki penerbangan sewa khas bersama teman wanitanya, Priscilla Chan dan beberapa pengawal peribadi pada 22 Disember lalu.

Penolong Pengurus Hotel Topas Ecolodge, Le Phuc Thien berkata, Zuckerberg tinggal di hotel berkenaan di bandar Sapa, kawasan peranginan utara Vietnam pada Hari Krismas.

Pada hari yang sama, beliau turut mencuba pengalaman menunggang kerbau dengan seorang petani berada di sisi haiwan itu.

Zuckerberg yang merupakan Ketua Pegawai Eksekutif Facebook kemudian dibawa bersiar-siar di sekitar resort berkenaan.

Dia mengasaskan Facebook pada 2004.

Pemerintah Vietnam menyekat penduduknya melayari laman Facebook dan beberapa laman web lain. - Agensi

Full content generated by Get Full RSS.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Hiburan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Hiburan


Kerja amal Jimmy

Posted:

Kerja amal Jimmy

Kerja amal Jimmy

PASTINYA ramai yang sudah tahu tentang pergolakan rumah tangga yang berlaku di antara pengacara Jimmy Shanley dan isterinya, Nursuhaila Eliani Suhaimy yang ketika ini masih lagi dibicarakan di mahkamah.

Dengan kemelut yang melanda pasangan tersebut, ia seolah-olah turut memberi impak kepada hubungannya sebagai bapa kepada anak mereka iaitu Zahrah Shanley yang telah dilahirkan pada 24 Jun yang lalu.

Masakan tidak, pengacara yang popular menerusi rancangan Trek Selebriti ini meluahkan sehingga kini dia tidak berkesempatan untuk berjumpa dengan Zahrah setelah kali terakhir menatap anaknya pada bulan Jun lalu semasa baru dilahirkan.

Jimmy mendakwa, dia dihalang daripada bertemu dengan anaknya yang kini tinggal bersama keluarga isterinya.

"Bapa mana yang tidak sedih kalau tidak dibenarkan untuk berjumpa dengan anak kandung sendiri. Seboleh-bolehnya saya ingin menjadi seorang bapa yang mampu memberi kasih sayang sepenuhnya seperti bapa-bapa yang lain.

"Melihat ibu bapa yang membawa anak mereka keluar bersiar-siar, sudah tentu saya ingin lakukan perkara yang sama. Dalam hati, hanya Allah yang tahu tentang perasaan rindu saya terhadap Zahrah," ujarnya yang ditemui pada majlis pelancaran drama Antara Garisan baru-baru ini.

Untuk mengubati kerinduan terhadap anak sulungnya itu, Jimmy memberitahu, cuma gambar-gambar sahaja yang menjadi pengubat kelukaan, selain sentiasa berdoa agar anaknya terus berada dalam keadaan yang sihat.

Ujarnya lagi, dia hanya berkesempatan dapat bermanja dengan Zahrah sewaktu baru dilahirkan, kini peluang tersebut seolah-olah semakin sukar dan dia seperti dihalang untuk bertemu dengan anaknya itu.

"Saya tidak kisah kalau sudah ditakdirkan tidak bahagia untuk menjadi seorang suami. Saya lebih rela sekiranya dapat menjadi seorang bapa yang terbaik kepada anak saya dan mahu melihatnya membesar seperti kanak-kanak lain," ujarnya.

Pada masa yang sama, Jimmy secara terus-terang mengaku masih lagi mencintai isterinya itu dan tidak berhasrat untuk melepaskannya, biarpun Suhaila sudah memfailkan penceraian di mahkamah.

Akuinya, walaupun kini dia mempunyai ramai kenalan wanita, tetapi dia tidak pernah terfikir untuk mencari pengganti dan terus berharap agar isterinya itu akan kembali hidup bersama dengannya.

"Secara terus-terang saya bersedia untuk memberi kemaafan kepada isteri atas segala kesalahan yang dilakukan. Setiap hari saya berdoa supaya Allah dapat melembutkan hati dia.


TANPA disedari rumah tangga yang dibina Jimmy dan Suhaila sudah menjangkau usia setahun.


"Ibu mertua juga turut memberi nasihat supaya saya tidak melepaskan Suhaila. Buat masa ini, saya sudah lali dengan apa yang berlaku dan menyerahkan semua keputusan kepada mahkamah," jelasnya.

Mengenai pendedahannya di Mahkamah Rendah Syariah baru-baru ini dengan mendakwa isterinya itu seorang kaki judi dan perokok yang menjadi punca permasalahan rumah tangga mereka, Jimmy enggan mengulas panjang memandangkan kesnya itu masih lagi dalam proses perbicaraan.

Ujarnya, selepas ini dia berharap supaya kes perbicaraan tentang kesnya itu akan dibicarakan secara tertutup supaya tidak mengaibkan mana-mana pihak termasuk dirinya sendiri.

"Lagipun sehingga sekarang dia masih lagi isteri saya dan pada masa yang sama saya perlu menjaga nama baik dan reputasi keluarga mertua memandangkan mereka agak dikenali ramai," ujarnya.

Ditanya sama ada dia berasa kesal terhadap apa yang menimpa dirinya saat ini, pengacara tersebut memberitahu dia tetap menerima dengan hati terbuka walaupun agak pahit untuk ditelan.

"Ada peminat yang memberikan nasihat supaya saya terus tabah dalam mengharungi kehidupan seharian. Bila difikirkan semula, saya rasa patut bersyukur kerana ada orang lain yang lebih tidak bernasib baik," ujarnya.

Ceramah motivasi

Selain kelihatan tenang dan ceria sewaktu bertemu dalam majlis pelancaran drama Antara Garisan baru-baru ini, ternyata tubuh pengacara itu juga dilihat lebih berisi berbanding sebelumnya.

Menurut Jimmy, jika sebelum ini berat badannya cuma sekitar 54 kilogram, tetapi kini berat badannya meningkat kepada 64 kilogram sehingga menampakkan bentuk badannya yang berisi.


JIMMY kini mahu meluaskan bakat ke dalam bidang lakonan.


"Biasanya kalau tidak ada sebarang pekerjaan, saya lebih suka duduk di rumah dan memasak. Bila ada masa terluang, saya akan mengajak rakan-rakan untuk datang ke rumah dan menjamu mereka makanan yang saya masak.

"Bagi saya, itu adalah salah salah satu cara yang mampu saya lakukan dalam usaha untuk melupakan segala masalah yang dialami sekarang ini dan rasa lebih tenang dengan kehidupan sekarang," ujarnya.

Menurutnya lagi, kini dia juga telah dilantik sebagai salah seorang ahli jawatankuasa masjid di kawasan kediamannya dan diberi tugas untuk memberi ceramah motivasi kepada kanak-kanak.

Ujarnya, ia adalah salah satu aktiviti secara sukarela yang dilakukan ketika ini dan gembira kerana dapat mendampingi kanak-kanak, sekali gus turut dapat mengubat kerinduan terhadap anaknya itu.

"Pada masa yang sama, saya kini turut menyertai Islamic Relief Malaysia untuk menjalankan kerja-kerja sukarelawan. Pada bulan hadapan, saya sudah ada perancangan untuk memberikan ceramah motivasi di sekolah-sekolah," ujarnya.

Full content generated by Get Full RSS.

Masa depan peserta Masterchef

Posted:

Masa depan peserta Masterchef

Masa depan peserta Masterchef

Oleh HARYATI KARIM


CHEF RIZ meminta agar audiens tidak terlalu emosi apabila peserta disingkirkan kerana masa depan mereka tetap cerah.


PROGRAM realiti masakan terkenal Masterchef yang ditayangkan di Astro Ria (saluran 104) kini hanya tinggal 8 orang peserta bagi merebut gelaran juara Masterchef sekali gus membawa pulang hadiah wang tunai RM100,000 serta menerbitkan buku masakan sendiri.

Sehingga hari ini, program Masterchef sudah memasuki episod yang yang ke-59. Cabaran yang diberikan semakin hari semakin sukar. Hanya mereka yang berbakat, kreatif dan tabah sahaja akan kekal sehingga ke peringkat akhir kelak.

Mengulas mengenai prestasi peserta sepanjang program ini berlangsung, Chef Mohd. Nadzri atau Chef Riz, 29, yang merupakan salah seorang juri tetap program ini berkata, prestasi peserta semakin bagus meskipun kadangkala dia kecewa dengan hasil masakan peserta.

"Dalam program ini prestasi peserta saya lihat semakin bagus tetapi ada naik turunnya. Mereka yang sudah sampai tahap top 10 ada masanya mengecewakan saya walaupun masakan mereka okey tetapi ada yang belum cukup baik.

"Tetapi dalam ramai-ramai peserta ada tiga dan empat orang yang saya lihat layak berada sehingga ke peringkat final kerana konsisten serta kualiti masakan yang diberikan," ujarnya yang merahsiakan nama-nama peserta yang dianggap terbaik itu.

Chef Riz yang merupakan suami kepada aktres Ana Dahlia itu turut menambah program Masterchef bukanlah sebuah program realiti berlandaskan emosi dan membidas penonton yang mempertikaikan keputusan juri ketika proses penyingkiran berlaku.

"Penonton harus ingat bahawa ini sebuah program realiti masakan, kita nilai daripada segi rasa, persembahan dan skil masakan seseorang peserta.

"Sebaliknya pula yang berlaku terhadap penonton yang cepat berasa kasihan serta emosi contohnya ketika penyingkiran Mohamad Saiful Alip, seorang penoreh getah.

"Akhirnya, juara Masterchef mewakili tukang masak amatur di Malaysia. Mungkin pada masa depan mereka akan diundang untuk menyertai program Masterchef negara lain, jadi kita harus bersiap sedia memilih yang terbaik daripada yang terbaik," balasnya.

Kesemua peserta Masterchef dikuarantin selama 12 minggu sepanjang penggambaran program berlangsung dan sepanjang itu juga penonton dapat menyaksikan tekanan yang diberikan buat peserta.

Kata Chef Riz, tekanan itu sengaja diberikan kepada peserta untuk membiasakan diri mereka dengan situasi dan tekanan sebenar bekerja di dapur sebagai tukang masak profesional.

"Memang juri Masterchef sengaja beri tekanan kerana itulah hakikat sebenarnya dalam bidang masakan. Masa diberi terhad, kehendak kami sebagai juri sangat tinggi, jika mereka boleh bertahan maknanya mereka boleh bekerja sebagai tukang masak profesional," tuturnya.

Bercakap mengenai masa depan peserta program ini, Chef Riz memberitahu ada antara peserta yang tersingkir pada peringkat awal sudah mula bekerja dalam bidang masakan.

"Sebenarnya masa depan peserta bergantung kepada impian masing-masing. Ada yang masuk program ini sekadar ingin mencari pengalaman dan ada yang benar-benar ingin menukar bidang pekerjaan ke bidang masakan.


CHEF ZUBIR memuji sikap peserta Masterchef yang semakin serius terhadap seni kulinari.


"Seperti salah seorang peserta, Aishah seorang pemandu lori, dia tidak dapat masuk top 24 tetapi kerana semangat, minat dan impiannya untuk bekerja dalam industri makanan, saya ambil dia bekerja. Sekarang dia bekerja di restoren milik saya, On The Table Cafeteria di Putrajaya," katanya.

Timbul minat

Seorang lagi juri tetap program Masterchef, Chef Zubir atau nama sebenarnya Zubir Md. Zain, 45, memberitahu kebanyakan peserta program ini mempunyai minat untuk mendalami bidang masakan secara serius.

"Walaupun pada peringkat permulaan mereka sekadar mencuba nasib dan ingin pengalaman tetapi apabila mereka masuk program ini, perasaan cinta terhadap bidang masakan bercambah.

"Ramai yang tanya saya, apa yang mereka perlu lakukan selepas tersingkir atau program ini tamat. Bagi saya setiap peserta yang keluar daripada Masterchef mempunyai peluang cerah tetapi belum boleh terus jadi chef profesional kerana mereka harus belajar dan bermula daripada bawah sebelum jadi yang terbaik," jawabnya.

Kagum dengan semangat yang ada dalam diri setiap peserta Masterchef, kata Chef Zubir andai kata program ini akan diteruskan untuk musim yang kedua pesertanya kelak harus lebih banyak menimba ilmu masakan sebagai persediaan.

"Sekurang-kurangnya peserta harus tahu masakan tempatan, Barat dan Asia. Lebih baik jika mereka tahu bagaimana untuk memasak pencuci mulut atau masakan sejuk kerana dalam Masterchef bukannya semua tugasan memasak masakan panas sahaja," ucapnya.

Selain bertindak sebagai pengacara dan juri, Chef Zubir, Chef Riz dan seorang lagi juri tetap iaitu Chef Johari Edrus turut terlibat memberi idea dalam pemberian cabaran kepada peserta.

Program Masterchef versi Malaysia yang merupakan sebuah program francais di lebih 10 buah negara seperti Amerika Syarikat, Greece, Indonesia, India, Croatia, Australia, New Zealand, Filipina dan Sweden bersiaran setiap hari Rabu sehingga Sabtu pada pukul 9 malam hanya di Astro Ria.c

Full content generated by Get Full RSS.

Kemewahan anak Cruise

Posted:

Kemewahan anak Cruise

Kemewahan anak Cruise


SURI


PASANGAN Tom Cruise dan Katie Holmes dilaporkan telah menyewa tempat meluncur ais yang ditutup daripada dikongsi orang ramai khusus untuk puteri mereka, Suri, dengan harga RM16,000 selama satu bulan.

"Cruise menyewanya selama musim (dingin) ini sehingga tidak ada orang lain yang boleh menggunakannya," ujar sumber kepada New York Daily News.

Sebelum ini, Cruise dan Holmes juga dikhabarkan telah membelanjakan sebanyak RM410,000 untuk membeli hadiah Krismas yang diinginkan Suri iaitu seekor kuda poni, subang berlian dan gaun buat anak mereka yang hanya berusia lima tahun itu.

Full content generated by Get Full RSS.
Kredit: www.kosmo.com.my
 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved