Ahad, 13 November 2011

Kosmo Online - Rencana Utama

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Rencana Utama


Hasil kreativiti bertaraf dunia

Posted:

Hasil kreativiti bertaraf dunia

Hasil kreativiti bertaraf dunia

MELIHAT kelibat Azwan Abdul Karim sedang membelek patung permainan Transformers di Pameran Barangan Mainan Antarabangsa Malaysia (MITF) di Dewan Pameran Mid Valley, Kuala Lumpur, mungkin banyak inspirasi dan idea sedang bermain dalam minda pereka dan pengubah suai figura robot itu.

Bermula dengan hobi mengumpul koleksi figura robot Transformers sejak kecil, pemuda berusia 33 tahun tersebut tidak pernah jemu dengan minatnya. Dia terus mengembangkan bakat diri yang meminati seni arca dengan melakukan inovasi terhadap figura robot miliknya.

Pensyarah sebuah institut pengajian tinggi swasta itu berkata, minatnya terhadap pengubahsuaian figura Transformers tercetus lantaran aktiviti itu jarang dilakukan oleh orang lain.

"Saya suka customize atau mengubah suai figura robot yang sedikit kaku atau keras kepada sesuatu yang jarang dilakukan oleh orang kebanyakan. Ia mencabar kemampuan minda dan kesabaran saya. Saya puas apabila berjaya menghasilkan hasil seni yang menjadi hak milik sendiri," katanya.

Selain itu, tambahnya, aktiviti itu juga boleh mengembangkan pengetahuan diri sebagai pengarca sekali gus menyediakan kemahiran untuk dikembangkan dalam bidang seni arca kontemporari pada masa depan.

Kebolehan diri Azwan mengubah suai figura robot Transformers sememangnya dikagumi ramai orang dan mendapat perhatian peminat-peminat koleksi figura Transformers antarabangsa.

"Untuk melakukan pengubahsuaian figura Transformers, proses yang diperlukan terbahagi kepada banyak jenis dan kerja seperti mengecat, mencanai, melorek dan memotong.

"Oleh itu, beberapa peralatan diperlukan seperti pelbagai jenis berus, penyembur, tangki penyembur dan mesin gerudi yang kecil.

"Selain itu, pelbagai jenis pisau, pembaris, alatan untuk mengarca, mesin pencanai biasa, kanta pembesar, stensil besi pelbagai bentuk, tukul, gergaji Diamond dan pelbagai lagi," kata Azwan.


AZWAN menunjukkan figura robot Transformers yang telah diubahsuai mengikut kehendak pelanggan.


Kerumitan proses

Menurutnya, proses pengubahsuaian figura dimulakan dengan memilih watak yang diingini seseorang pengumpul atau peminat terlebih dahulu.

Kemudian, rangka tubuh atau eko-skeleton figura yang dipilih itu dinilai dengan membandingkannya dengan robot-robot yang terdapat di pasaran. Seterusnya, pemilihan model alternatif iaitu model-model kenderaan turut dibuat.

"Bagi tubuh robot, lazimnya beberapa pengubahsuaian perlu dilakukan pada bahagian tertentu sama ada kaki, tangan, kepala atau badan.

"Jika tiada bahagian robot yang sesuai maka teknik lakaran atas kertas perlu dilakukan iaitu membina sendiri bahagian tersebut daripada bahan-bahan yang terpilih seperti plastik dan kadangkala besi-besi kecil," kata lulusan Sarjana Teknologi dan Seni Halus (Arca) itu.

Setelah mendapat bahagian robot dan kenderaan yang sesuai, barulah proses menggabungkan kedua-dua bahagian robot dan kenderaan dilaksanakan.

Dalam peringkat itu, proses memotong, mencanai, memateri, menyimen dan membina semula akan dijalankan.

"Proses menggabung memerlukan pereka menilai dan mengukur sama ada bahagian itu boleh melakukan transformasi atau tidak.

"Bahagian ini yang paling merumitkan dan ia bertambah rumit jika model untuk kenderaan melebihi satu. Contohnya, robot perubahan berganda atau triple changer seperti figura robot Astrotrain, Blitzwing dan Springer," terang Azwan.

Proses terakhir yang perlu dibuat adalah mengecat. Berbanding proses awal dan pertengahan yang boleh memakan masa antara sebulan hingga bertahun-tahun lamanya (bergantung kepada kerumitan projek), kerja mengecat pula hanya memerlukan masa sehari hingga seminggu untuk menyiapkannya.

"Proses mengecat, sama ada menggunakan teknik semburan atau berus, menggunakan cat berasaskan akrilik atau enamel," ujarnya mengenai proses itu yang menuntut ketelitian tinggi.


FIGURA yang dihasilkan Azwan pasti menjadi lebih baik daripada figura yang dihasilkan pasaran dan pelanggan sanggup membayarnya dengan harga yang mahal.


Tidak puas hati

Menurut Azwan yang juga pengasas kelab komuniti pengubah suai figura permainan terkenal dunia, golongan yang meminati hobi itu selalunya terdiri daripada mereka yang pada mulanya adalah pengumpul mainan.

Daripada mengumpul koleksi figura tersebut, mereka mula bergerak kepada minat mengubah suai mainan-mainan kepunyaan mereka kerana tidak puas hati terhadap bentuk dan rupa yang terhasil dari kilang.

Terdapat juga mereka yang berjinak-jinak dengan hobi itu atas pengaruh rakan-rakan sealiran.

"Pencapaian terbaik saya setakat ini adalah apabila mendapat tempat pertama dalam pertandingan Triple Threat Challenge iaitu pertandingan pengubahsuaian figura Transformers yang dianjurkan di Amerika Syarikat (AS)," ujar Azwan.

Dia juga telah dinobat sebagai Transtopia Masterclass Artist daripada sebuah laman web forum Seibertron.com.

Anugerah pilihan sedunia itu mengiktiraf pengubah suai figura yang mencapai tahap tertinggi dalam mengubah suai figura Transformers.

Azwan juga bersyukur kerana hobinya itu kini memberi pendapatan lumayan kepadanya kerana sebuah figura yang rumit disiapkan boleh mencecah nilai RM10,000.

Seorang lagi penggemar aktiviti mengubah suai barangan mainan, Mohd. Reeza Hariezuan Zaaba, 28, memberitahu, kumpulan pengubah suai barangan mainan atau customizer mempunyai persatuan dan kumpulan komuniti tersendiri yang dipanggil Malaysian Customizer (MC).

"Kumpulan yang bergerak secara aktif dan mempunyai hampir 100 orang ahli ini diwujudkan di Facebook kira-kira setahun lalu dan telah menyertai pameran sulungnya di MITF, Mid Valley pada September lepas.

"Ahlinya terdiri daripada pengubah suai barangan mainan seperti Transformers, Starwars, Gundam, diorama, boneka dan kostum," ujarnya.

MC mengumpulkan semua pengubah suai barangan mainan dibawah satu bumbung untuk bertukar idea, berkongsi pengalaman dan tip-tip berguna. Kumpulan itu juga sering mengadakan projek mengubah suai barangan mainan bersama-sama.

MC bercadang untuk mengembangkan sayap dengan membuka laman web mereka sendiri dalam masa terdekat. Mereka berharap kewujudan kumpulan mereka dapat didaftarkan dengan Jabatan Pendaftaran Pertubuhan Malaysia (ROS).

Selain itu juga, ia diharap dapat menjadi satu platform kepada anak Malaysia yang berminat untuk berkecimpung dalam bidang itu di peringkat tempatan dan antarabangsa.


AZWAN (kiri) bergambar bersama rakan-rakan customizer dari Malaysia.


Fenomena global

Mohd. Reeza memberitahu, sejarah perkembangan pengubah suai barangan mainan di dunia masih tidak jelas. Ia dipercayai bermula semenjak penciptaan prototaip kenderaan filem-filem seperti Starwars dan E.T.

Namun difahamkan, ia mula rancak sekitar tahun 1980-an dan 1990-an apabila pengeluar francais permainan mula mengadaptasi permainan-permainan itu ke dalam siri animasi bersiri dari tahun ke tahun. Semenjak itu, aktiviti tersebut mula menjadi fenomena global.

"Semenjak kewujudan Internet, peminat-peminat pengubah suai barangan mainan mula mendapat rentak apabila semakin ramai dapat berhubung di antara satu sama lain.

"Kewujudannya semakin rancak dengan adanya laman forum dan web berkaitan seperti forum Gundam, Transtopia (kini TFW2005), Seibertron.com, TNI dan pelbagai forum lain," terangnya.

Full content generated by Get Full RSS.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Negara

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Negara


Polis Indonesia tahan suspek disyaki bunuh Adrian

Posted:

Polis Indonesia tahan suspek disyaki bunuh Adrian

Polis Indonesia tahan suspek disyaki bunuh Adrian

Suspek yang disyaki terlibat dalam kes bunuh Adrian ditahan di Balai Polis Kota Malang, Jawa Timur.


KUALA LUMPUR - Selepas hampir seminggu Adrian Jay Pereira mati dibunuh dengan kejam di rumah sewanya di Kota Malang pada Isnin lalu, polis Indonesia semalam mendedahkan pihaknya menahan seorang lelaki bagi membantu siasatan kes pembunuhan pelajar Malaysia itu.

Ketua Polis Daerah Kota Malang, Adjutan Pesuruhjaya Besar Polis (KBP) Teddy Minahasa berkata, lelaki berusia 20-an itu ditahan di rumahnya di Kabupaten Malang pada Jumaat lalu.

Menurut beliau, turut dirampas daripada suspek itu ialah sehelai baju hujan dan sebuah topi keledar yang hampir menyerupai baju hujan dan topi keledar yang dipakai dua lelaki yang didakwa terlibat membunuh Adrian.

"Suspek yang ditahan itu dikatakan seorang penjenayah yang terlibat dalam kes-kes mencuri motosikal dan sanggup mencederakan mangsanya," kata beliau ketika dihubungi Kosmo! di sini semalam.

Teddy berkata, suspek ditahan dalam serbuan di rumahnya dan baju hujan serta topi keledar tersebut juga ditemui di rumah suspek itu.

Berikutan tangkapan itu, kata beliau, polis sedang mencari bukti bagi menentukan sama ada suspek yang ditahan itu terlibat dengan kematian Adrian, 23.

"Namun kita menghadapi kesukaran untuk mengecam suspek yang membunuh Adrian kerana saksi utama kes itu iaitu rakan serumah Adrian tidak nampak jelas wajah suspek itu kerana semasa kejadian keadaan gelap dan hujan," katanya.

Ikuti berita selanjutnya di Kosmo! hari ini.

Full content generated by Get Full RSS.

180 bakal gengster Melayu dicekup

Posted:

180 bakal gengster Melayu dicekup

180 bakal gengster Melayu dicekup

Oleh MOHD. AZLI ADLAN
azli.adlan@kosmo.com.my


Sebuah dewan resort di Teluk Batik, Lumut telah ditempah khas oleh ahli Genki Seven Malaysia untuk melakukan ikrar sumpah taat setia.


LUMUT – Sekumpulan 180 individu termasuk 39 pelajar sekolah ditahan ketika mereka sedang mengadakan upacara angkat sumpah kesetiaan bagi menyertai sebuah pertubuhan ala kongsi gelap di sebuah resort di Teluk Batik di sini kelmarin.

Semasa serbuan pada pukul 9 malam itu, semua ahli kumpulan yang bernaung di bawah nama Genki Seven Malaysia (Generasi Kini Tujuh Malaysia) termasuk tujuh wanita yang berusia 13 hingga 30-an itu berada di dalam sebuah dewan yang ditempah khas di resort berkenaan.

Ketua Polis Perak, Datuk Mohd. Shukri Dahlan (gambar kecil) berkata, sepasukan polis yang mendapat maklumat mengenai kegiatan kumpulan itu melakukan serbuan di resort tersebut.

"Semasa serbuan dilakukan, mereka sedang membaca ikrar dipercayai berkaitan dengan kegiatan ala kongsi gelap.

"Kumpulan berkenaan dipercayai mendaftar masuk ke resort itu pada petang semalam (kelmarin) dengan berselindung di sebalik program hari keluarga," kata beliau ketika dihubungi Kosmo! di sini semalam.

Difahamkan, ikrar yang dibacakan oleh kumpulan itu adalah ikrar sumpah untuk taat setia kepada ketua kumpulan dan akan saling melindungi ahli-ahlinya.

Menurut beliau, antara yang ditahan ialah 39 pelajar termasuk 33 orang bakal menduduki peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) yang bermula hari ini.

Turut ditahan tiga kakitangan yang bekerja dengan agensi kerajaan. Mereka datang dari seluruh pelosok negeri Perak.

Genki Seven Malaysia yang hampir keseluruhannya dianggotai orang Melayu dipercayai baru ditubuhkan pada 2006 dan didakwa berpusat di Ipoh.

Kumpulan itu kini memperluaskan sayapnya dengan membuka cawangan di Taiping. Genki Seven Malaysia juga sedang mencari ahli-ahlinya dalam kalangan orang muda dan mereka yang masih bersekolah.

"Siasatan polis mendapati perhimpunan haram yang dipercayai menjurus aktiviti kongsi gelap itu didalangi seorang kakitangan agensi kerajaan yang bekerja di Ipoh.

Ikuti berita selanjutnya di Kosmo! hari ini.

Full content generated by Get Full RSS.

153 perumahan haram di Selangor

Posted:

153 perumahan haram di Selangor

153 perumahan haram di Selangor


PROJEK perumahan yang terbengkalai mendatangkan masalah kepada pembeli. - Gambar hiasan


KUALA LUMPUR - Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan (KPKT) mendedahkan, terdapat sekurang-kurangnya 153 projek perumahan tidak sah dibangunkan di Selangor sejak Januari tahun ini.

Ketua Setiausaha KPKT, Datuk Ahmad Kabit berkata, projek perumahan yang bakal membebankan pembeli itu adalah antara 195 projek perumahan haram yang dikesan unit penguatkuasaan kementerian itu di seluruh negara sejak Januari lalu.

"Projek tersebut dijalankan tanpa lesen melaksana pembangunan perumahan dan lesen permit iklan serta jualan oleh KPKT.

"Pemaju terlibat akan dikenakan tindakan mengikut Akta Pemajuan Perumahan (Kawalan dan Pelesenan) 1966 dan jika sabit kesalahan boleh didenda minimum RM250,000 dan penjara," katanya pada Seminar Perumahan Kebangsaan anjuran KPKT, Persatuan Pemaju Hartanah dan Perumahan (REHDA) dan Persatuan Kebangsaan Pembeli Rumah (HBA) di sini semalam.

Ikuti berita selanjutnya di Kosmo! hari ini.

Full content generated by Get Full RSS.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Sukan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Sukan


Emas pertama di bumi Jakarta

Posted:

Emas pertama di bumi Jakarta

Emas pertama di bumi Jakarta

JAKARTA - Buat pertama kali, lagu Negaraku berkumandang di bumi Jakarta apabila atlet karate, Shaharudin Jamaludin menyumbang pingat emas buat kontinjen Malaysia pada temasya Sukan SEA 2011 semalam.

Lebih manis, Shaharudin berjaya menebus kekecewaan kakaknya, Jamalliah yang gagal menyumbang pingat emas pertama Malaysia kelmarin selepas hanya mampu menyumbang gangsa.

Pingat emas pertama kontinjen Malaysia pada temasya dwitahunan kali ini yang diadakan di dua venue - Jakarta dan Palembang telah disumbangkan oleh penembak wanita negara, Nur Suryani Ahmad Taibi di Lapang Menembak, Kompleks Sukan Jakabaring, Palembang kelmarin.

Pada saingan akhir kategori kumite bawah 75 kilogram lelaki di Stadium Tenis Tertutup Senayan semalam, Shaharudin mengesahkan pingat emas menjadi miliknya apabila membenam cabaran atlet Vietnam, Nguyen Minh Phung dengan kiraan mata 5-2.

Sebelum itu, Shaharudin tampil bergaya apabila menyingkirkan atlet Thailand, Songwut Muntaen 9-1 di peringkat suku akhir sebelum menang 5-2 ke atas atlet Filipina, Mondolu Christo pada aksi separuh akhir.

Sejurus selepas disahkan sebagai pemenang, Shaharudin dilihat bersujud seketika di tengah gelanggang sebelum dia menjerit kegembiraan bagi meraikan kejayaannya itu.

"Emas yang saya menangi hari ini (semalam) untuk keluarga saya. Saya cukup bangga dan gembira kerana selepas beraksi dalam tiga Sukan SEA, kali ini saya berjaya meraih pingat emas.

"Saya mahu mengucapkan terima kasih kepada ahli keluarga saya, barisan jrulatih, pengurus dan rakan-rakan sepasukan yang selama ini banyak memberi sokongan kepada saya.

"Saya mahu berkongsi kejayaan ini bersama mereka termasuk rakyat Malaysia yang sentiasa menantikan detik-detik sebegini," jelas Shaharudin semalam.

Mengulas kembali perhitungan dengan Minh Phung, Shaharudin berkata, dia tampil dengan keyakinan yang tinggi selepas merakamkan kemenangan ke atas atlet Vietnam itu dalam kesemua empat pertemuan mereka sebelum ini.

"Selain rekod pertemuan saya dengan Ming Phung, saya juga menjadikan kegagalan Jamalliah semalam (kelmarin) sebagai motivasi tambahan untuk memburu kejayaan hari ini (semalam).


JAMALLIAH mengucapkan tahniah kepada adiknya, Shaharudin selepas memperoleh pingat emas dalam acara karate di Jakarta semalam.


"Saya turun beraksi dengan semangat yang tinggi dan mahu membalas dendam kegagalan Jamallian dan saya gembira kerana akhirnya berjaya meraih emas," tambahnya yang membuat penampilan dalam dua temasya Sukan SEA sebelum ini.

Pada Sukan SEA 2007 di Korat, Thailand, Shaharudin sekadar mampu menyumbang pingat gangsa dan dia sekali lagi mengulangi pencapaian tersebut pada Sukan SEA di Vientianne, Laos dua tahun kemudian.

"Jurulatih (P. Arivalagan) banyak memberi kata-kata semangat kepada saya di luar gelanggang dan ia ternyata melonjakkan motivasi saya bagi meraih emas," jelas Shaharudin.

Terdahulu, dua atlet negara, L. Kunasilan yang beraksi dalam kategori kumite bawah 67kg lelaki dan Shakkila Sani Jefry Krisnan (kumite bawah 68kg wanita) menyumbang pingat gangsa.

Full content generated by Get Full RSS.

Skuad karate capai sasaran MSN

Posted:

Skuad karate capai sasaran MSN

Skuad karate capai sasaran MSN


ATLET karate negara, dari kiri Teagarajan, Loganesha, Yamani dan Shaharudin bersama pingat emas yang mereka menangi di Jakarta semalam.


JAKARTA - Skuad karate negara berjaya mencapai sasaran Majlis Sukan Negara (MSN) apabila menyumbang empat pingat emas pada temasya Sukan SEA 2011 di Stadium Tenis Tertutup Senayan semalam.

Selepas Shaharudin Jamaludin menyumbang pingat emas pertama dalam kategori kumite bawah 75 kilogram lelaki pada saingan sebelah pagi, tiga lagi emas berjaya dituai skuad karate negara dalam aksi sebelah petang.

Loganesha Rao menghadiahkan emas dalam kategori kumite bawah 55 kilogram lelaki, K. Teagarajan (kumite bawah 84kg lelaki), manakala G. Yamani menepati ramalan bagi saingan kumite bawah 61kg wanita.

Mengulas tambahan tiga lagi pingat emas pada saingan sesi petang, pengurus skuad karate negara, Mohd. Azmi Ariffin berkata, dua faktor yang mencetuskan kecemerlangan anak-anak buahnya itu.

"Pertama, atlet karate beraksi cemerlang selepas mendapat suntikan semangat hasil daripada kejayaan emas pertama acara ini yang dihasilkan oleh Shaharuddin pada sebelah pagi.

"Keduanya, ia mungkin disebabkan permulaan hambar atau tidak mencapai sasaran setelah peserta yang diletakkan harapan tinggi untuk memenangi emas pertama kontinjen Malaysia, Jamalliah Jamaludin gagal berbuat demikian semalam (kelmarin).

"Secara keseluruhannya, empat pingat emas yang diraih skuad karate hari ini (semalam) amat menggembirakan semua skuad karate negara," kata Azmi semalam.

Koleksi empat emas yang dimenangi setakat ini pastinya meredakan tekanan kepada skuad karate yang menyasarkan enam emas pada temasya Sukan SEA kali ini.

"Kita harapkan ada tambahan pingat dalam dua acara yang akan kami sertai esok (hari ini) iaitu kumite berpasukan lelaki dan wanita," katanya.

Full content generated by Get Full RSS.

Harimau Muda ratah Kemboja

Posted:

Harimau Muda ratah Kemboja

Harimau Muda ratah Kemboja


BADDROL (kiri) dan Wan Zaharul Wan Zakaria meraikan gol kedua negara pada perlawanan bola sepak menentang Kemboja di Jakarta semalam.


JAKARTA - Atas kertas, skuad bola sepak Bawah 23 (B-23) Tahun negara kini berada di landasan terbaik untuk menjejakkan kaki ke peringat separuh akhir temasya Sukan SEA 2011.

Semalam, skuad Harimau Muda itu mengutip tiga lagi mata berharga apabila melakar kemenangan 4-1 ke atas Kemboja.

Kemenangan itu menyaksikan mereka mengumpul tujuh mata hasil dua kemenangan dan sekali seri.

Pada aksi ketiga Kumpulan A di Stadium Gelora Bung Karno, barisan Harimau Muda tampak mudah menguasai tempo permainan dengan menguasai setiap penjuru padang.

Seawal minit kelima, pemain tengah, Muhd. Nazmi Faiz Mansor telah menguji benteng Kemboja, mujur percubaannya ditepis penjaga gol, Sou Yaty.

Berselang dua minit kemudian, giliran penyerang tinggi lampai, Izzaq Faris Ramlan pula menguji gawang Kemboja, namun percubaannya sedikit tersasar di penjuru kanan pintu gol lawan.

Bagaimanapun, Izzaq kembali menebus kesilapannya itu apabila menanduk masuk gol pembukaan Harimau Muda seminit kemudian selepas menyudahkan hantaran lintang pemain sayap, Yong Kuong Yong.

Dengan penguasaan di bahagian tengah yang diterajui kapten Baddrol Bakhtiar, Kemboja jelas sekali sukar menembusi kawasan penalti Harimau Muda sehingga Khairul Fahmi Che Mat tidak perlu bekerja keras menjaga gawang.

Pada minit ke-36, Baddrol berjaya merobek gawang Kemboja apabila rembatannya dari jarak 25 meter gagal ditangkap kemas Sou Yaty.

Baddrol menambah koleksi jaringannya pada temasya Sukan SEA 2011 apabila meledak gol ketiga Harimau Muda menerusi sepakan penalti pada minit ke-40.

Sepakan penalti tersebut berpunca selepas Izzaq dijatuhkan pemain pertahanan Kemboja, Sok Rithy dalam kotak penalti.

Berbeza dengan skrip pada babak pertama, benteng Harimau Muda yang diterajui Mohd. Muslim Ahmad dan Mohd. Fadhli Shas terpaksa bekerja keras bagi mengekang asakan Kemboja di babak kedua.

Kemboja dilihat lebih garang dengan melancarkan beberapa serangan berbahaya ke kubu Harimau Muda sehingga menyebabkan Khairul Fahmi 'tidak senang duduk'.

Gawang Harimau Muda akhirnya bocor juga apabila Khairul Fahmi gagal menyelamatkan rembatan kencang Chhin Chhoeun pada minit ke-59.

Pemain sayap lincah, Wan Zaharul Nizam Wan Zakaria melengkapkan gol keempat Harimau Muda pada penghujung babak kedua.

Sementara itu, Indonesia mara ke separuh akhir selepas menewaskan Thailand 3-1 malam tadi.

Kekalahan itu menyaksikan Thailand sekali lagi gagal melayakkan diri ke semi final selepas turut mengalami nasib yang sama pada Sukan SEA 2009 di Laos.

Full content generated by Get Full RSS.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Stailo

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Stailo


Koleksi high street ciptaan Versace

Posted:

Koleksi high street ciptaan Versace

Koleksi high street ciptaan Versace

Oleh ROSMALINA ABD. KADIR

JENAMA Versace amat sinonim dengan nilai harga jualan yang tinggi dan kadangkala tidak munasabah untuk dimiliki penggemar fesyen seluruh dunia. Busana-busana Versace sudah tentunya menjadi pilihan selebriti bertaraf jutawan atau golongan berada namun, bagi pelanggan butik high street mereka pasti berfikir banyak kali untuk membeli sehelai dres jenama mewah itu.

Fesyen high street merujuk kepada fesyen untuk golongan kelas pertengahan apabila harga pakaian yang ditawarkan walaupun agak mahal namun, masih boleh dilihat dan dipakai di luar. Antara kelompok jenama high street termasuklah Zara, Topman dan Primark.

Namun, Versace cuba memberi angin baru kepada jenamanya untuk masuk ke pasaran high street tanpa mengurangkan sedikit pun DNA signatur rekaannya. Donatella Versace menggunakan setiap inci tubuhnya untuk melampiaskan glamor, tetapi masih meletakkan nama Versace pada kelasnya yang tersendiri.

Koleksi terhad di H&M

Pada pelancaran koleksi edisi terhadnya untuk butik Hennes & Mauritz (H&M) minggu lalu, Versace memperkenalkan rekaan ikonik dres disko metalik, jaket bomber kulit berstud serta dres cetakan haiwan, tropikal dan matahari terbenam untuk wanita.

Tidak ketinggalan sut merah jambu, tuksedo berstud dengan seluar pendek serta kemeja T second berskirt untuk lelaki.

Ditemubual media di belakang pentas, Versace memberitahu, koleksi terbaru itu akan menjadi penawar kepada ekonomi yang sedang merudum.


VERSACE memilih untuk menggunakan fabrik bercorak celoreng hitam putih untuk sang jejaka yang ingin tampil berbeza.


"Kami telah melakukan kesilapan ketika ekonomi merudum sebelum ini dan tidak akan melakukan kesilapan sama. Ini adalah koleksi yang penuh kegembiraan," katanya pada majlis pelancaran di bangunan besar dan bersejarah Pier 57 di Manhattan itu.

Versace memberitahu, gaya yang mempersonakan adalah gaya yang ingin diperkenalkan kepada pelanggan-pelanggan barunya iaitu mereka yang tahu bagaimana bereksperimen dan berani berfesyen.

"Saya faham mengenai pelanggan-pelanggan hari ini. Saya tahu apa yang mereka mahukan. Mereka mengikuti perkembangan muzik dan fesyen. Bagi generasi baru, ia seperti budaya pop," katanya.

Versace turut memberi perhatian penuh kepada golongan itu dan menjadikannya sebagai inspirasi.

"Kreativiti datang daripada kuantiti dan kualiti maklumat. Saya mahu tahu semuanya politik, muzik dan filem. Hanya dengan cara ini anda dapat tampil dengan setiap koleksi baru," katanya.

Kini skarf cetakan hidupan liar yang suatu ketika dahulu dijual pada harga yang sangat mahal telah dirombak semula dan dijual pada harga yang jauh lebih rendah.

Kebanyakan gayanya diperbaharui pada harga yang jauh lebih rendah serta tidak melebihi AS$299 (RM942), mengubah interpretasi dan wajah signatur rumah fesyen itu berbanding koleksi pertamanya oleh mendiang Gianni Versace sejak 14 tahun lalu.

Versace berkolaborasi dengan H&M untuk koleksi edisi terhad yang mula dijual di butik-butik H&M bermula 19 November ini.

H&M yang merupakan rangkaian butik Sweden sering tampil dengan koleksi rekaan hebat yang akan habis dijual dalam masa beberapa minit sahaja.

Sebanyak 43 rekaan ditampilkan kali ini, merangkumi rekaan untuk wanita dan lelaki, aksesori dan hiasan rumah. Kebanyakannya menampilkan signatur klasik Versace seperti motif Greco Roman, pohon kelapa sawit Miami, baju kulit berstud, warna-warna tropikal dan sebagainya.


DRES paras lutut dengan cetakan hati tetapi diperinci dengan juraian halus menambahkan elemen feminin.


Kebangkitan semula Versace

Label Versace telah jauh meninggalkan radar fesyen sejak beberapa tahun kebelakangan ini dan jarang dilihat dipakai di karpet merah apabila lensa kamera lebih memfokuskan kepada kisah pemulihan dadah Versace berbanding tawaran fesyennya.

Tetapi nampaknya Versace telah bangun semula dan bersedia untuk menuju era kegemilangannya kembali.

"Ini adalah momen Versace," katanya.

Justeru, para penggemar fesyen yang lahir sebelum zaman kegemilangan Versace dijangka menjadi golongan pelanggan terbaru yang bakal beratur di butik H&M Sabtu ini untuk mendapatkan salah satu koleksi jenama legenda itu.

"Saya mahukan sehelai baju Versace. Kamu tidak akan faham betapa terujanya saya," kata seorang blogger fesyen Toronto, Jay Strut, 20.

Blogger itu memberitahu, dia pernah meninjau laman web eBay untuk membeli koleksi vintaj Versace tetapi sukar menemukannya dan apabila ia ada, harganya terlampau mahal. Sebuah kerusi Versace yang ditemuinya di laman web berkenaan baru-baru ini dijual pada harga AS$27,000 (RM84,847).

"Saya obses! Cetakan dan perincian stud memberi impak dan kelihatan hebat," katanya.

Label itu begitu dikenali dengan rekaan-rekaan hebat dan seksi, dres metalik dan cetakan hidupan liar yang penuh menggoda.

Koleksi terbaru ini dihasilkan menggunakan fabrik mahal dan dipakai di karpet merah, tetapi kebimbangan muncul apabila harganya jauh lebih rendah. Adakah kualitinya juga turut sama menjunam?

Eksklusif

Tetapi Versace membuktikan pandangan sinikal itu salah. Koleksi kali ini tetap kelihatan menawan dan eksklusif. Kualiti pembuatan dan gayanya jelas berbeza berbanding jenama lain yang ditemui di butik-butik high street.

Dres metalik yang hampir sama mempunyai suntikan Versace tetapi dijual lebih murah.

Menurut Versace, selepas koleksi itu dipersembahkan, dia mempunyai keinginan untuk melihat selebriti Lady Gaga menyarung rekaan busananya.

"Sudah tentu, saya sukakan Lady Gaga dan Nicki Minaj. Mereka tidak takut untuk tampil berani. Sudah lama saya tidak melihat seseorang yang berani berfesyen tanpa bimbang dengan pandangan masyarakat.

"Anda masih perlu mendengar pandangan orang lain tetapi, tidak 100 peratus," katanya.

Pada petang pelancaran itu, Kesha menyarungkan jumpsuit cetakan harimau bintang, manakala Nicki Minaj memilih persalinan bertemakan hutan yang digayakan bersama rambut palsu alfro hijau dan dedaunan bagi mencipta elemen tropikal.

Dalam pada itu, selebriti lain yang hadir dilihat berjalan di karpet merah antaranya Jessica Alba, Emma Roberts, Chace Crawford, Blake Lively, Abbie Cornish, Selma Blair dan Chloe Moretz.

Supermodel Linda Evangelista dan Helena Christensen termasuk pereka fesyen Alexander Wang, Sophie Theallet, Joseph Altuzarra dan Eddie Borgo turut hadir memberikan sokongan mereka.

Namun, kehadiran Nicki Minaj dan Prince telah mencipta aura tersendiri ketika memberikan persembahan mereka pada petang itu.

Menurut model, pereka fesyen dan blogger, Coco Rocha yang sering dilihat menggayakan busana jenama itu, Versace adalah salah satu jenama kegemarannya untuk melakukan persembahan.

"Donatella mahu kami berjalan dengan yakin dan menjadi model terbaik. Dia sukakan hiburan semasa menyaksikan model berjalan di pentas peragaan," katanya.


PRINCE memberi sokongan buat Donatella untuk menjengah pasaran high street.


Jessica Alba juga mempunyai memori bekerja dengan ikonik berambut perang itu.

"Dia adalah seorang legenda," ujar Alba.

Tambahnya, dia memberitahu Donatella bahawa pereka fesyen legenda itu tidak akan mengerti betapa ramainya anak gadis yang melompat kegembiraan selepas Donatella memperkenalkan koleksi yang mampu dimiliki.

Menurut selebriti Blake Lively, dia merupakan peminat jenama itu kerana baginya, setiap dres yang dihasilkan sering mencipta lekuk yang sesuai untuk wanita.

"Dia (Versace) juga sering tampil dengan rekaan yang tidak dijangka dari segi rona dan corak serta perincian. Ia sering mengejutkan dan saya sukakannya," katanya.

Full content generated by Get Full RSS.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Dunia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Dunia


Tujuh keajaiban alam sekitar dunia

Posted:

Tujuh keajaiban alam sekitar dunia

Tujuh keajaiban alam sekitar dunia

HUTAN hujan Amazon cukup terkenal dengan spesies flora dan fauna yang ada di dalamnya.


GENEVA - Hutan hujan Amazon, Halong Bay di Vietnam dan air terjun Iguazu, Argentina dinamakan sebagai antara tujuh keajaiban alam sekitar dunia yang baharu.

Empat lagi lokasi yang menerima pencalonan sama ialah Pulau Jeju, Korea Selatan; Komodo, Indonesia; sungai bawah tanah Puerto Princesa, Filipina dan Table Mountain di Afrika Selatan.

Penganjurnya, Yayasan New7Wonders menyatakan keputusan akhir akan diumumkan pada awal tahun 2012. Yayasan yang berpangkalan di Switzerland itu bagaimanapun menegaskan mungkin akan ada perubahan dalam senarai pemenang sementara dan senarai akhir tersebut.

Lokasi-lokasi yang gagal untuk disenaraikan termasuklah Gunung Kilimanjaro, Tanzania; Laut Mati, Israel dan Grand Canyon di Amerika Syarikat (AS).

Undian yang dianjurkan oleh New7Wonders nyata menarik minat orang ramai. Ia turut melibatkan selebriti, misalnya bintang bola sepak Argentina, Lionel Messi yang mengajak para peminatnya supaya memilih air terjun Iguazu.

Keputusan akhir tersebut diperoleh selepas satu proses yang lama, bermula dari Disember 2007 hingga Julai 2009. Dalam tempoh itu, warga dunia diminta mengundi lokasi yang mereka fikir sebagai keajaiban alam sekitar.

Lebih satu juta undian diterima untuk menyenarai pendek 440 lokasi di 220 buah negara kepada 77 lokasi sahaja. Senarai itu kemudian dipendekkan kepada 28 finalis oleh satu panel pakar. - AFP

Full content generated by Get Full RSS.

Setiausaha Menteri Mexico maut nahas

Posted:

Setiausaha Menteri Mexico maut nahas

Setiausaha Menteri Mexico maut nahas


PEGAWAI forensik dan teknikal memeriksa serpihan helikopter yang terlibat dalam nahas dan membunuh Blake di Tlamanalco, Mexico.


MEXICO CITY - Setiausaha Menteri Dalam Negeri Mexico, Francisco Blake Mora yang juga merupakan tokoh penting dalam perang Mexico ke atas kartel-kartel dadah terbunuh dalam satu nahas helikopter di Tlamanalco berhampiran Mexico City semalam.

Turut maut ialah tujuh individu lain. "Malangnya, setiausaha menteri, pegawainya dan krew helikopter ditemui mati," kata jurucakap kerajaan, Alejandra Sota dalam satu kenyataan yang disiarkan di televisyen.

Blake, 45, menjadi setiuasaha menteri yang kedua meninggal dunia dalam nahas udara sepanjang pemerintahan Presiden Mexico, Felipe Calderon.

Blake dan pegawainya dikatakan dalam perjalanan dari Mexico City menuju ke Cuernavaca, negeri Morelos untuk menghadiri mesyuarat dengan sekumpulan pendakwaraya.

Operasi mencari bermula selepas helikopter terbabit hilang daripada laluan sepatutnya. Visual di televisyen kemudian menunjukkan serpihan bangkai helikopter ditemui di sebuah kawasan pergunungan.

Calderon yang membatalkan pemergiannya ke persidangan Kerjasama Ekonomi Asia Pasifik (APEC) berikutan insiden itu memberitahu, nahas mungkin berlaku akibat cuaca buruk, selain berjanji satu siasatan penuh akan dilakukan. - AFP

Full content generated by Get Full RSS.

Jam Rolex James Bond akan dilelong

Posted:

Jam Rolex James Bond akan dilelong

Jam Rolex James Bond akan dilelong


AKSI Roger Moore sebagai James Bond dalam filem Live & Let Die menggunakan jam tangan Rolex untuk melepaskan dirinya.


GENEVA - Seutas jam tangan Rolex milik James Bond yang lengkap dengan satu gergaji bulat dan medan magnetik kuat untuk memesongkan peluru akan dilelong di Geneva pada hari esok.

"Jam ini unik dan direka oleh jurutera terkenal Syd Cain," kata pengarah antarabangsa untuk jam tangan dari firma lelongan Christie's, Aurel Bacs.

Jam tangan Rolex jenis Oyster Perpetual buatan tahun 1972 itu dipakai oleh aktor Roger Moore dalam filem James Bond, Live & Let Die yang ditayangkan pada tahun 1973.

Dalam filem tersebut, Bond menggunakan gergaji kecil itu untuk memotong tali dan melarikan diri dengan watak Solitaire yang dimainkan oleh pelakon Jane Seymour.

Jam yang tidak berfungsi sebagai jam tangan itu dijangka dapat dijual pada harga AS$220,000 (RM690,800) apabila ia dilelong pada 14 November depan. - AFP

Full content generated by Get Full RSS.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online


Penduduk 2 kampung dijangkiti Hepatitis A

Posted:

Penduduk 2 kampung dijangkiti Hepatitis A

Penduduk 2 kampung dijangkiti Hepatitis A

13/11/2011 8:13pm

HULU TERENGGANU — Seramai 27 orang termasuk lapan kanak-kanak dari Kampung Basong dan Kampung Pasir Dula di sini dimasukkan ke Hospital Hulu Terengganu (HHT) kerana disyaki dijangkiti virus Hepatitis A.

Pengarah Kesihatan Negeri, Dr. Anuwa Sulaiman berkata lima orang lagi mangsa dari dua kampung berkenaan dirawat sebagai pesakit luar.

"Kesemua mangsa yang dirawat berusia antara dua tahun hingga lingkungan 50-an dan keadaan mereka dilaporkan setabil," katanya ketika dihubungi hari ini.

Menurutnya, kesemua mangsa terbabit dimasukkan ke hospital itu sejak tiga hari sebelum Hari Raya Aidiladha secara beperingkat-peringkat hingga beberapa kes terbaru dikesan semalam.

Dr. Anuwa berkata pihaknya sedang menjalankan pemeriksaan terperinci bagi mengenal pasti jenis penyakit sebenar yang dihadapi kesemua mangsa.

Beliau berkata, buat masa ini, kesemua mangsa yang sedang dirawat itu disyaki terkena virus Hepatitis A berdasarkan simptom yang dialami seperti mata kuning, demam, sakit kepala dan cirit birit. — Bernama

Full content generated by Get Full RSS.

Malaysia raih 12 emas pada Inova 2011

Posted:

Malaysia raih 12 emas pada Inova 2011

Malaysia raih 12 emas pada Inova 2011

13/11/2011 7:29pm

KANGAR — Malaysia meraih 12 pingat emas pada Pertunjukan Reka Cipta Antarabangsa (Inova) ke-36 yang berlangsung selama enam hari di Zagreb, Croatia yang berakhir hari ini.

Selain emas, Malaysia yang diketuai Universiti Malaysia Perlis (UniMAP) turut memenangi enam pingat perak dan lima pingat gangsa pada pertandingan yang pertama kali disertainya.

Turut mewakili negara pada Inova 2011 itu ialah Universiti Putra Malaysia (UPM), Universiti Malaysia Pahang (UMP), Sekolah Menengah Sains Kuching, Sarawak, Sekolah Menengah Teknik Telok Intan, Perak dan Sekolah Menengah Sains Tuanku Syed Putra, Perlis.

Secara keseluruhannya, lapan pingat emas disumbang oleh para penyelidik UniMAP, dua pingat emas oleh UMP dan masing-masing satu pingat emas oleh Sekolah Menengah Sains Kuching dan Sekolah Menengah Sains Tuanku Syed Putra pada penyertaan kali pertama Malaysia di INOVA 2011. — Bernama

Full content generated by Get Full RSS.

Pesakit, pekerja gempar HSNZ terbakar

Posted:

Pesakit, pekerja gempar HSNZ terbakar

Pesakit, pekerja gempar HSNZ terbakar

13/11/2011 7:22pm

KUALA TERENGGANU — Pesakit dan kakitangan Hospital Sultanah Nur Zahirah (HSNZ) di sini hari ini, gempar apabila bangunan hospital yang masih dalam pembinaan terbakar berikutan berlakunya asap tebal.

Akibat kejadian itu beratus-ratus pesakit yang berada dalam wad di bangunan bersebelahan terpaksa dipindahkan ke tingkat bawah hospital berkenaan bagi mengelakkan kejadian yang tidak diingini berlaku.

Turut dipindahkan ibu dan bayi yang baru dilahirkan, pesakit lain serta orang ramai yang menjaga pesakit turut keluar dari bangunan wad hospital itu.

Jurutera Kanan Kawalan Kualiti Projek, Yassin Sidek berkata, kejadian berlaku kira-kira pukul 4 petang tadi apabila dua pekerja menyalakan obor kerana keadaan gelap bagi melakukan kerja-kerja penyambungan paip di blok utama wad bersalin yang dalam proses pembinaan itu.

Bagaimanapun ketika sampai di pintu masuk bangunan wad itu, api tersebut terus menyambar gam PVC yang berada berhampiran pintu tersebut.

"Dalam beberapa saat sahaja bangunan itu mengeluarkan asap tebal dan hampir separuh saluran pendingin hawa bangunan tersebut terbakar," katanya kepada pemberita di tempat kejadian.

Beliau berkata, semasa kejadian kira-kira 237 pekerja sedang menjalankan kerja-kerja pembinaan hospital baru itu setinggi enam tingkat, yang mula dibina September 2008 dan dijangka siap pada April tahun depan.

Sementara itu, Ketua Balai Bomba dan Penyelamat Jalan Kota, Azmi Salleh berkata, kejadian itu menyebabkan empat peratus bahagian tingkat bawah bangunan tersebut rosak.

Katanya punca sebenar kejadian dan anggaran kerugian masih disiasat, bagaimanapun tiada kecederaan dilaporkan dan percaya asap itu berpunca daripada cecair penyejat yang dikenali PU Foam yang menyejat air dalam pendingin hawa menyebabkan ia mengeluarkan asap tebal. — Bernama

Full content generated by Get Full RSS.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Hiburan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Hiburan


Hero Rock n Roll

Posted:

Hero Rock n Roll

Hero Rock n Roll

SEMUA cerita ini bermula dengan satu langkah dan tekad. Visualkan empat pemuda kacak dengan gelora jiwa rock menderap kaki masuk ke dalam sebuah kelab yang terletak di Medan Tunku, Kuala Lumpur. Pandangan itu melekat hingga kini di bebola mata pengurus Red Rooster, sebuah kelab terkenal di kalangan penggemar muzik rock suatu ketika dahulu.

"Tahun 1981, empat anak muda dari Johor Bahru mencuba nasib di Red Rooster. Salah seorangnya seperti Steven Tyler (Aerosmith). Mereka memainkan tiga buah lagu dengan penuh tenaga sebagai permulaan," Cipie, pengurus Red Rooster menvisualkan kenangannya.

Itu permulaan untuk sebuah grup gergasi bernama Search. Itu pangkal sebuah fenomena yang mereka cipta dan kekalkan hingga kini. Fenomena yang bukan calang-calang.

Membawa fenomena

Fenomena ciptaan Search sepanjang 30 tahun bergelar anak seni akan dipentaskan kembali. Kenangan lalu bakal dikongsi atas tiga pentas dan tiga daerah sebagai tanda penghormatan dan perkongsian dengan peminat tegar Search.

Jiwa dan momen bakal bersilih ganti dengan repertoire lagu yang didendangkan. Ini bukan hanya sebuah konsert suka-suka tetapi sebuah pengabadian satu lagi kenangan untuk mereka yang sudah berbelas tahun mengikuti jurnal kehidupan muzik grup Search.

"Pengertiannya besar," empat kali Nordin Taib selaku gitaris kedua Search mengucapkan kalimat itu sewaktu ditanya tentang erti 30 tahun buat dirinya.

"Ini bukan pengakhiran tetapi permulaan semula. Daripada zero kepada hero," Nordin atau Din mengungkapkan bahawa dulu umum melabelkan pemain muzik dengan pandangan negatif, tiada masa hadapan malah tidak boleh hidup. Tetapi sejarah Search membuktikan kebenarannya sendiri.

Sambung adiknya, Hamzah Taib atau Kid: "Ada pepatah mengatakan bahawa 'play the best as you can like there is no tomorrow.' Itu yang kami buktikan. Ambil kata ini secara positif dan fokus."

Sambung pemain dan pemilik 10 buah gitar Wolfgang tersebut: "Search bagi saya ialah sebuah platform untuk kami secara individual juga. Malah membuktikan usaha tulen kami sebagai karyawan dalam memberi sumbangan kepada orang ramai. Saya berbangga kami ada pencapaian serta sesuatu untuk dibuktikan."

Bermula dengan Cinta Buatan Malaysia pada 1985 hinggalah album Gothic Malam Edan (2006), karya mereka terus hidup dalam minda khalayak. Lagu-lagu mereka terus terukir cantik dalam hati peminat mereka.

"Ini sebuah perjalanan jauh dengan permulaan yang kosong. Sesuatu yang tidak datang dengan cara yang mudah. Tidak kami rancangkan," ujar Nasir Daud, pemain bass yang pernah meninggalkan Search seketika pada 1990 selepas album Karisma dikeluarkan.

Fenomena dan Isabella


BUAT Search, konsert Fenomena ialah satu pernyataan bahawa mereka terus berada dalam industri dan pernah memahat sejarah muzik tersendiri.


Selain mencipta sejarah yang mencetuskan pelbagai fenomena dalam industri seni tempatan, perkataan itu sendiri berhubung secara dekat dengan perjalanan Search.

Album Fenomena yang dikeluarkan pada 1989 ialah titik nadir kepada segala transformasi Search. Album yang terjual lebih 200,000 unit di Malaysia dan 600,000 unit di Indonesia itu merupakan album studio pertama Search yang dikeluarkan dalam bentuk cakera padat.

"Itu sebabnya kita guna perkataan Fenomena untuk konsert ke-30 tahun kami. Album itu membawa pelbagai fenomena serta perubahan dalam hidup kami. Album pertama dalam bentuk cakera padat, album yang membawa kami 'menyerang' industri muzik Indonesia. Album yang membawa pelbagai hal buat Search yang sebenarnya kami tidak rasa atau perasan," ujar Nasir tentang fenomena, suku kata yang diberikan oleh Datuk M. Nasir untuk album keempat Search.

"Isabella juga dirakam dalam 15 hingga 20 versi," sambung Nasir pendek tapi penuh erti tentang album Fenomena yang mengandungi lagu Isabella, Pawana, Fenomena dan Bencana.

Meniti titian sejarah Isabella yang terpahat hebat, sang vokalis yang tidak pernah kalah gaya, Amy memberitahu bahawa, lagu Isabella meletakkan Search pada satu tahap yang mereka inginkan, malah satu klimaks buat kumpulan itu. Amy bercerita tentang Isabella, sebuah kisah cinta buat dua dunia - Search dan peminat mereka.

"Isabella buat Search berada pada tahap yang diingini dan kekal di situ. Itu sebuah pengiktirafan untuk sebuah grup rock. Malah itu merupakan tanda aras untuk kami untuk melangkah lebih baik. Itu ditandai dalam diari perjalanan kami," senyum Amy yang mengiakan bahawa Isabella bukan hanya memanjangkan populariti mereka malah mendatangkan demam buat khalayak.

Secara jujur Amy menyatakan lagu tersebut boleh diangkat sebagai lagu keramat kerana ia berjaya merubah arus muzik Indonesia suatu masa dahulu.

Maka arus itu yang mahu Search bawakan terus. Bermula tarikh 19 November di Stadium Batu Kawan, Pulau Pinang kemudian menuju selatan di Stadium Larkin, Johor Bahru pada 3 Disember dan barangkali di Padang Astaka, Kuala Lumpur pada 17 Disember, ini adalah waktu dan tempat tentera-tentera Search akan melabuhkan peluru muzik mereka.

Silih ganti 'tentera muzik' sesuatu hal normal dalam sebuah kugiran, ujar Nasir. Tambahnya, konsert 30 tahun ini akan menghadirkan arkitek sebenar Search.

Sistem bunyi yang ala kadar sering menjadi mimpi ngeri buat penonton konsert.

"Kita pesan betul-betul dengan pihak penaja iaitu Oracle Accord bahawa Search mahukan sistem bunyi yang terbaik. Malah jurutera bunyi kami iaitu Yamaguchi turut membuat permintaan untuk memastikan bunyi yang keluar nanti gah dan enak didengar. Perkara lalu membuat kami lebih menitik beratkan perkata ini," ujar Yazid yang sedar dengan kelemahan konsert-konsert sebelum ini.

Bakal lahir lagi sebuah fenomena untuk diari Search. Fenomena untuk sebuah grup yang mempunyai koleksi lagu yang tidak pernah pudar dan mampu menembusi generasi.

Full content generated by Get Full RSS.

Ezad sendirian

Posted:

Ezad sendirian

Ezad sendirian


UNDUR diri daripada, Ezad nekad mahu menjenamakan diri dengan imej lebih matang. Dia kini muncul dengan album solo pertama, Mengharap Bintang yang sudah di pasaran sejak tiga bulan lalu.


JIKA diukur pada usia perjalanan seni Ezad Lazim, dia sudah boleh dianggap otai. Ezad sudah muncul dalam industri hiburan melalui kumpulan Exist sejak 16 tahun lalu.

Entah mengapa Ezad tiba-tiba berubah angin di saat nama Exist mekar di hati peminat. Dia keluar daripada grup tersebut lima tahun lalu.

Dalam tempoh itu, dia menyendiri. Namanya tidak lagi disebut-sebut seperti mana popularnya lagu Jesnita, Mengintai Dari Tirai Kamar, Kapal Terbang Kertas, Julia dan Percayakan Siti sebelum ini.

"Saya bukan sengaja menyepi, tetapi mencari kekuatan diri. Saya mencari pengetahuan dan ruang untuk terus berada di dalam industri ini biarpun sendirian," katanya dalam sesi fotografi di Studio Utusan baru-baru ini.

Menganggap keputusan menarik diri daripada kumpulan yang ditubuhkan sejak 1991 itu sebagai satu pilihan yang baik untuknya, Ezad kini tampil untuk menjenamakan semula dirinya.

Menjauh daripada imej muda seperti ketika bersama Exist, jejaka berusia 32 tahun itu mengatur strategi seni yang sesuai dengan usianya. Dia kini muncul dengan imej lebih matang di samping album solo pertama.

Dinamakan sebagai Ezad: Mengharap Bintang, album yang telah dilancarkan kira-kira tiga bulan lalu itu kini sudah menjadi kegilaan peminat.

Menampilkan sepuluh buah lagu, Ezad kelihatan bersungguh- sungguh dengan kerjaya solonya. Album itu mengandungi lima buah lagu lama dan lima buah lagu popular Exist yang dinyanyikan semula.

"Memang ada rasa takut untuk berdikari, tetapi saya kena ketepikan hal itu. Paling penting adalah sokongan daripada semua termasuk rakan-rakan, peminat dan media yang memberikan saya semangat.

"Tampil dengan album solo bukan sesuatu yang mudah. Saya banyak belajar daripada artis solo lain bagaimana mereka terus ada dalam industri ini," ujarnya yang telah menghasilkan enam album bersama Exist.

Antara lagu yang terkandung di dalam album itu adalah Percintaan Ini, Mengharap Bintang, Masih Terserlah Ayu Mu, Alasanmu dan Tiba-tiba Teringat.

Dia yang seperti bermula semula dalam karier nyanyian menganggap bergerak sendiri dan bersama kumpulan adalah sesuatu yang berbeza.

"Pastinya cabaran itu lebih besar, tetapi saya perlu tampil dengan produk yang berkualiti untuk diterima peminat," kata anak kelahiran negeri Jelapang Padi itu.

Dia menampilkan beberapa orang pencipta lagu lama dan baharu antaranya Adi Sixthsense, Eddie Hamid, Saari Amri, Mawar Putih, Ed Lazim, Harun Ahmad dan Juwie.

Ezad yang pernah membintangi beberapa buah filem seperti Mami Jarum, Mistik dan Kuliah Cinta kini turut kembali tampil dalam kerjaya lakonan.

Wajahnya boleh disaksikan di dalam drama Cinta Tampal yang disiarkan di saluran Astro Warna pada setiap hari khamis pukul 9 malam.

Full content generated by Get Full RSS.

Jasmin mahu privasi

Posted:

Jasmin mahu privasi

Jasmin mahu privasi


SELEPAS cedera terkena air panas di lokasi, Jasmin hanya bercuti selama dua minggu. Walaupun ada parut di paha dan betis, itu tidak menyekatnya untuk menerima tawaran lakonan.


LEBIH 20 tahun Jasmin Hamid bergelumang dalam dunia seni namun wajahnya seperti tidak dimamah usia. Dia antara dramatis yang sentiasa ditunggu-tunggu kemunculannya di layar kaca.

Aktres kelahiran Kuala Lumpur itu pernah menjulang trofi Aktres Terbaik di Anugerah Skrin 1996 menerusi watak komedi dalam drama Jutawan Segera.

Terbaru, Jasmin muncul dalam telefilem, Bara Cinta Ramadan yang cukup menyentuh hati. Lakonannya bersama Zamarul Hisham dan Fauziah Nawi disiarkan pada Aidilfitri lalu. Penghayatannya cukup berkesan dalam drama-drama seperti Bicara Aur Dengan Tebing, Datin Wan Abe, Syurga Di Mana, Ilham Suci dan Relung Kasih.

Selepas dikejutkan dengan insiden terkena air panas pada Mei lalu, Jasmin kini bakal bersatu dengan nama-nama besar seperti Erra Fazira, Datin Paduka Umie Aida, Aaron Aziz, Ziela Jalil dan Fizz Fairuz.

Mereka sedang beraksi dalam teater Badai Semalam yang mengambil tempat di Panggung Sari, Istana Budaya sehingga 20 Disember ini.

DORA DALAM BADAI SEMALAM

Menjadi Dora saya kena menjiwai kehidupan perempuan kabaret. Walaupun dipandang rendah tapi Dora juga ada hati dan perasaan. Untuk watak itu, saya tak akan bermain dengan pelakon lain, saya cuma hidup di sisi Karim (Aaron Aziz), Dialah kekasih Karim sebelum kehadiran Mazni dan apabila perkahwinan Karim tidak bahagia, Dora menjadi tempat Karim mencari kebahagiaan.

PARUT DI PAHA DAN BETIS

Alhamdulillah, ia semakin sembuh dan sekarang saya masih menjalani rawatan. Doktor menasihatkan saya agar tidak terburu-buru untuk mengambil pembedahan laser kerana bimbang akan mendatangkan risiko kepada kulit, takut kulit akan menggelembung dan parut menjadi lebih teruk. Jadi biar ia pulih sedikit demi sedikit, lambat sikit tidak mengapa, bukan parut kekal pun.

KISAH PERIBADI DAN KEPERIBADIAN

Saya memang tak suka kisah peribadi menjadi bahan untuk diceritakan. Ada selebriti yang suka tapi saya tidak menyukainya. Namapun peribadi, jadi tidak perlulah dipaparkan. Itu pegangan saya.

UKURAN LAKONAN

Setiap medium, teater, drama atau filem ada kepayahan dan kepuasan tersendiri untuk menjayakan sesuatu watak. Saya juga tidak boleh untuk menilai keberkesanan karakter. Hanya penonton yang boleh menilai semua itu.

NOVEL

Saya bukan pembaca novel sebaliknya saya suka menonton. Kalau saya baca pasti akan tertidur. Saya cuma akan baca skrip sebab itu periuk nasi saya, mahu tidak mahu tetap kena baca, Macam dalam Badai Semalam, saya tak sempat menelaah baca novel berkenaan hanya baca skrip sahaja.

Full content generated by Get Full RSS.
Kredit: www.kosmo.com.my
 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved