Rabu, 19 September 2012

Kosmo Online - Horizon

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Horizon


Nilai mewah pelancongan Bhutan

Posted:

Nilai mewah pelancongan Bhutan

SEBUAH biara Buddha yang dikenali dengan nama Tiger's NEst menjadi tarikan pelancongan unik berikutan lokasinya di pinggir tebing gunung.


BHUTAN, satu-satunya negara di dunia yang mengiktiraf kesejahteraan warganya sebagai tanda aras kemajuan adalah syurga bagi pelawat yang mengagumi alam semula jadi dan ketenangan.

Negara sistem beraja itu yang dikelilingi jiran India dan China juga adalah tempat bermeditasi Buddha Mahayana yang turut menarik kedatangan penziarah agama.

Lawatan ke Bhutan tidak kira apa jua tujuannya pasti mengujakan sesiapa sahaja.

Drukair adalah satu-satunya syarikat penerbangan yang mengadakan perkhidmatan udara ke Bhutan. Drukair tidak menawarkan sebarang hiburan dalam penerbangan, tetapi kekurangan itu diatasi dengan pemandangan luar yang menarik seperti Banjaran Himalaya, Gunung Everest dan Chomolhari.

Juruterbang Drukair yang mesra menunjukkan kepada para penumpang gunung-ganang utama selain memberikan sedikit penjelasan.

Penumpang pasti khusyuk menikmati pemandangan indah dan mengagumkan di luar tingkap.

Bagi mereka yang pertama kali ke Bhutan, pasti mengalami detik cemas semasa pesawat turun untuk mendarat. Hal ini kerana juruterbang perlu mengemudi pesawat melalui lembah dan lurah banjaran yang menjadi kubu semula jadi negara itu.

Kedudukan Lapangan Terbang Antarabangsa Paro yang terletak di ketinggian 6,000 meter dari aras laut pasti menambahkan kerisauan penumpang, malah lapangan terbang itu antara yang paling mencabar di dunia.

Apa tidaknya, juruterbang perlu menerbangkan pesawat secara visual sepenuhnya.

SELAIN keindahan alam semula jadi, Bhutan turut mempunyai tarikan dari segi kebudayaan dan seni bina yang unik.


Tiada lampu isyarat

Keadaan jalan yang sempit dan berliku-liku dari Paro ke ibu negara Bhutan iaitu Thimphu mengambil masa selama sejam.

Cuaca sejuk, rumah-rumah ladang dan padang rumput menampilkan panorama indah sepanjang perjalanan.

Thimphu yang dikelilingi banjaran dengan ketinggian antara 1,800 hingga 3,800 meter dari aras laut merupakan bandar yang lengang, hanya terdapat beberapa baris hotel dan kedai.

Para pelawat terutama dari negara maju pasti gembira apabila mengetahui tiada lampu isyarat di Bhutan sekali gus tidak perlu memikirkan kesesakan lalu lintas.

Bhutan dengan bilangan penduduknya menjangkau 700,000 orang, selama ini tertutup kepada dunia luar dengan rakyat negara itu masih kuat mempertahankan tradisi dan adat resam mereka.

Walaupun begitu, arus kemodenan sedikit sebanyak membawa budaya asing menular perlahan-lahan dalam kehidupan penduduk tempatan.

"Lima tahun lepas, jarang dapat dilihat warga Bhutan memakai pakaian Barat di negara mereka, tetapi remaja masa kini sudah gemar menggunakan seluar jean dan kemeja T. Mereka juga meminati piza berbanding makanan tradisional Bhutan," kata seorang lelaki tempatan.


TARIAN Gopeng Gendang tidak harus dilepaskan oleh para pelancong.


Cabaran ke biara

Taktshang, sebuah biara Buddha yang dibina pada 1692, ataupun lebih dikenali sebagai Tiger's Nest menjadi tarikan utama di Land of the Thunder Dragon itu.

Terletak pada ketinggian 3,120 meter dari aras laut di kedudukan utara pekan Paro dan dikelilingi cenuram, lawatan ke situ pasti menguji kekuatan fizikal mana-mana pelancong.

Bahagian pertama perjalanan boleh dilakukan menggunakan kuda dengan bayaran Rs900 (nilai mata wang Bhutan, Ngultrum ditetapkan mengikut kadar Rupee India) iaitu kira-kira RM50.

Pemilik kuda akan memberi sedikit petua kepada penunggang sebelum memulakan perjalanan. Antaranya, apabila kuda mula mendaki, kena bongkokkan badan ke hadapan dan apabila turun bukit perlu menyandar ke belakang.

Bagaimanapun, bagi mereka yang tidak pernah menunggang kuda, pasti ia memberi satu cabaran terutama apabila kuda tiba-tiba berpusing ke arah lereng bukit.

Perjalanan dengan kuda hanya meliputi bahagian pertama laluan tersebut dan bahagian kedua lebih sukar kerana pelancong perlu mendaki 750 anak tangga yang sempit dan curam.

Lawatan ke biara itu mengambil masa antara tiga hingga lima jam dan bagi mereka yang berjaya sampai ke puncak pasti sangat teruja melihat pemandangan alam semula jadi yang indah.

SAMA ada berjalan kaki ataupun menunggang kuda, laluan redup seperti ini memberikan pengalaman menarik buat pelancong.


Panorama indah

Dochula Pass terletak antara Punakha dan Thimphu. Genting itu agak popular dalam kalangan pelancong kerana menawarkan pandangan 360 darjah Banjaran Himalaya semasa cuaca cerah.

Kehebatan tempat itu terserlah dengan kewujudan Druk Wangyal Chortens yang terdiri daripada 108 buah kubah yang dibina oleh Bonda Ratu Sulung, Ashi Dorji Wangmo Wangchuk.

Genting tersebut juga adalah kawasan spiritual popular bagi warga tempatan dan asing. Ia boleh dilawati hanya dengan berjalan kaki berikutan wujudnya rangkaian jalan di situ.

Punakha dikenali sebagai Palace of Great Happiness dan banyak acara utama berlangsung di situ.

Semasa berada Punakha, para pelancong akan dapat melihat tentera zaman pertengahan lengkap dengan pakaian seragam. Mereka juga menceritakan kisah peperangan lampau membabitkan negara mereka.

Tarian Topeng Gendang adalah sebuah tarian kebudayaan dan agama yang tidak harus dilepaskan. Semasa persembahan, para penari memakai pakaian biara serta topeng kayu berwajah haiwan dan mitos.

Peta menunjukkan kedudukan Bhutan yang terletak di antara China dan India.


Kos mahal

Sebanyak 65,756 pelawat datang ke Bhutan pada 2011, sebilangan besar daripada mereka berusia lebih 60 tahun. Warga emas tersebut merupakan golongan kaya kerana kos melancong di Bhutan adalah mahal.

"Kami mahu warga emas yang kaya iaitu yang benar-benar menghargai negara kami dan tidak menjejaskan budaya serta alam sekitar kami," kata Perdana Menteri, Jigme Y. Thinley kepada Bernama.

Dari segi pelancongan, Bhutan hanya mahukan pelancongan bernilai tinggi.

"Bhutan telah mula memberi penarafan kepada hotel-hotelnya. Selagi tidak mencapai mata tertentu, pihak hotel tidak boleh menerima pelancong. Jika tidak pasti sukar untuk menampung pelancongan mewah," kata Jigme yang menyatakan Bhutan dalam proses pembangunan, tetapi akan mengekalkan budaya dan tradisinya.

Bhutan terkenal kerana tanda aras yang digunakan dalam pembangunan ekonominya iaitu Indeks Kesejahteraan Nasional dan Majlis Pelancongan Bhutan mempromosi negara itu melalui slogan Happiness Is A Place.

Sama ada pelawat itu menemui kepuasan di negara kecil tersebut bergantung kepada apa yang didambanya. Namun, Bhutan pasti mempesona pelawat bersama keindahan alam semula jadi dan kekayaan khazanah budaya.- Bernama

Rekreasidi Lata Belatan

Posted:

Rekreasidi Lata Belatan

Oleh NASRI JAMALUDIN


KEJERNIHAN air terjun di Lata Belatan menjadi tarikan pengunjung ke sana.


SUASANA tenang dengan keindahan flora dan fauna di lokasi air terjun sering kali menjadi daya penarik untuk orang ramai beriadah bersama rakan atau ahli keluarga.

Selain mandi-manda aktiviti seperti barbeku, berkhemah dan meredah hutan dapat mengeratkan hubungan silaturahim sesama ahli keluarga atau rakan.

Di Terengganu, Hutan Lipur Lata Belatan yang terletak dalam hutan simpan kekal di daerah Besut antara lokasi tumpuan yang tersohor dalam kalangan penduduk serta pelancong luar.

Hutan di bawah seliaan Jabatan Hutan Negeri Terengganu itu terkenal dengan air terjunnya yang cantik selain merupakan pintu masuk utama untuk pendakian ke puncak Gunung Tebu.


GERAI makanan dan cenderamata turut dijual di depan pintu masuk ke Lata Belatan.


Lata Belatan terletak kira-kira 118 kilometer dari bandar Kuala Terengganu, Jertih (20 kilometer) dan hanya lima kilometer dari jalan utama Jertih - Kuala Terengganu.

Walaupun pengunjung tidak dikenakan bayaran untuk memasuki hutan lipur berkenaan, namun pengunjung yang mahu mendaki gunung atau berkhemah di situ perlu mendapat kebenaran jabatan perhutanan negeri.

Aktiviti

Bagi mereka yang gemar mandi-manda, Lata Belatan amat sesuai untuk aktiviti berkenaan termasuk kepada kanak-kanak kerana air sungainya tidak dalam, jernih dan berpasir halus.

Anda boleh memilih untuk bermain air terjun yang sejuk atau sekadar berehat di tepi tebing terasa sambil menyedut udara segar di dalam hutan.

Namun, begitu pengunjung perlu berhati-hati terutamanya di kawasan yang berbatu agar tidak berlaku kecederaan atau sebagainya.

Bagi pencinta dunia fotografi inilah waktunya untuk anda merakamkan keindahan flora dan fauna yang terdapat di hutan berkenaan.

Dalam pada itu, Majlis Perbandaran Besut turut membina papan gelongsor dan memperbaiki tebing-tebing sungai yang curam untuk menambahkan lagi nilai penarik di lata berkenaan.


PELBAGAI aktiviti boleh dilakukan di Lata Belatan seperti mandi-manda, berkhemah dan mendaki gunung.


Bagi memastikan para pengunjung selesa beriadah di kawasan berkenaan, beberapa kemudahan lain turut disediakan antaranya gerai-gerai, tandas awam, surau, pondok rehat, jambatan gantung, pondok pengawal dan tapak perkhemahan.

Justeru, tidak hairanlah, lokasi itu menjadi tumpuan pengunjung setiap hari, malah bilangannya meningkat beberapa kali ganda pada hujung minggu atau cuti persekolahan.

Tapak perkhemahan di Lata Belatan juga sering menjadi tumpuan pelajar sekolah atau pihak-pihak tertentu berkhemah.

Sudah puas mandi-manda jika perut mulai berkeroncong, selain menjamu selera di gerai yang disediakan, pengunjung boleh membuat barbeku bagi menambahkan keseronokan percutian.

Mendaki gunung

Pengunjung yang berminat dengan aktiviti pendakian, Gunung Tebu yang berketinggian 1,039 meter merupakan salah satu tarikan yang popular di Lata Belatan.

Menjadi puncak tertinggi di Terengganu, aktiviti itu turut memberikan satu cabaran dan kepuasan kepada para peminatnya.

Jika anda berada di puncak ketika cuaca baik, anda boleh menyaksikan pemandangan Pulau Perhentian dan Laut China Selatan.

Pendakiannya mengambil masa selama lima hingga enam jam dan setiap pendaki perlu membayar RM5 kepada Jabatan Perhutanan Negeri Terengganu sebagai permit mendaki.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Komuniti Kita

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Komuniti Kita


460 buah basikal klasik catat sejarah tersendiri

Posted:

460 buah basikal klasik catat sejarah tersendiri

SEBAHAGIAN penunggang basikal klasik dilepaskan oleh Othman Muhamad pada perhimpunan terbesar basikal klasik di Ayer Keroh, Melaka baru-baru ini.


KLASIK. Meskipun barang lama, perhimpunan membabitkan 460 basikal klasik di pekarangan Pasaraya MyDin, Ayer Keroh, Melaka baru-baru ini berjaya melakar sejarah sebagai perhimpunan terbesar sekali gus diiktiraf Malaysia Book of Records (MBR).

Ia melibatkan sebanyak 20 kelab basikal klasik dari seluruh negara dan 25 peserta jemputan dari Pekan Baru, Indonesia.

Ketua Projek Kelab Basikal Tua Batu Berendam, Ikhwanizam Ibrahim berkata, perhimpunan basikal klasik itu dianjurkan sempena sambutan Hari Malaysia dan dikatakan yang terbesar seumpamanya pernah dianjurkan di negara ini.

Perhimpunan itu dirasmikan oleh Speaker Dewan Undangan Negeri Melaka, Datuk Othman Mohammad dan turut dihadiri Pengurus Cawangan Mydin melaka, R. Apparavoo serta wakil MBR, Myra Dzaman.

antara kelab yang mengambil bahagian ialah Kelab Basikal Klasik Jalan Khamis, Kelab Basikal Klasik Kampung Kundang, Kelab Sepeda Tua Felda Chemplak, Kelab Sepeda Klasik Kinta, Kelab Sepeda Tua Johor Bahru, Port Swettenham Classic Bicycle dan Kelab Basikal Tua Muar.

7,498 pelajar UniMAP gembira dapat kad diskaun siswa

Posted:

7,498 pelajar UniMAP gembira dapat kad diskaun siswa

MAXIMUS (tengah) bersama sebahagian daripada mahasiswa UniMAP menunjukkan replika Kad Diskaun Siswa 1 Malaysia di Arau, Perlis baru-baru ini.


DISKAUN. Seramai 7,498 pelajar Universiti Malaysia Perlis (UniMAP) memperoleh Kad Diskaun Siswa 1Malaysia yang diedarkan di kampus Pauh Putra, Arau, Perlis baru-baru ini.

Melalui kad diskaun tersebut, pelajar dapat menikmati pelbagai kemudahan dan insentif bagi mengurangkan kos sara hidup.

Antaranya, kemudahan Menu Rakyat 1Malaysia di 14 buah kafeteria dan 22 gerai jualan yang beroperasi di Kampus Pauh Putra dan kolej kediaman.

Majlis tersebut dirasmikan oleh Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi, Datuk Seri Dr. Maximus Ongkili.

Turut hadir, Timbalan Naib Canselor UniMAP, Prof Dr. Zul Azhar Zahid Jamal dan Timbalan Pengarah Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan Perlis, Zalinah Mohd. Yusof.

Exco Terengganu rai 20 bakal haji Batu Rakit

Posted:

Exco Terengganu rai 20 bakal haji Batu Rakit

KHAZAN (empat dari kanan) bersama bakal-bakal jemaah haji yang diraikan di Batu Rakit, Kuala Terengganu baru-baru ini.


BAKAL HAJI. Pengerusi Jawatankuasa Penerangan dan Agama Terengganu, Khazan Che Mat mengagihkan sumbangan bagi meraikan sebanyak 20 penduduk kampung di kawasan Batu Rakit, Kuala Terengganu yang bakal menunaikan ibadat haji pada tahun ini.

Majlis tersebut yang berlangsung di Sutera Beach Resort & Spa baru-baru ini. Khazan berkata, program tahunan itu merupakan satu platform dalam menyuntik semangat para jemaah haji yang bakal mengerjakan ibadah haji.

Beliau mengingatkan bakal haji menjaga kesihatan diri setiap masa selain berhubung terus dengan pegawai Tabung Haji jika mereka mengalami sebarang masalah.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Varia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Varia


Ziarah kampung Orang Asli

Posted:

Ziarah kampung Orang Asli

ANAK-ANAK Orang Asli bersifat terbuka apabila turut menyertai acara permainan yang diadakan oleh Muslim Aid.


SUASANA Kampung Sentoi, Pos Betau, Raub meriah apabila segerombolan sukarelawan termasuk dua orang dari Universiti Teknologi Malaysia dan Bom Kitchen memasuki kawasan perkampungan tersebut.

Bukan mahu meninjau hasil hutan mereka tetapi para sukarelawan itu datang dengan tujuan membantu penduduk kampung yang terdiri daripada penduduk Orang Asli.

Seramai 45 buah keluarga terlibat dalam program yang dianjurkan oleh Yayasan Kemanusian Muslim Aid Malaysia (Muslim Aid) pada akhir bulan Mei lalu.

Umum mengetahui bahawa sumber makanan utama masyarakat Orang Asli ialah ubi kayu. Justeru, dengan bantuan chef eksekutif Bom Kitchen, Chef Azry diharap dapat menambah nilai pada sumber makanan mereka sekali gus menambah hasil pendapatan penduduk di Kampung Sentoi.

DUA orang sukarelawan dari Iran (empat dari kiri) turut menyertai aktiviti Muslim Aid kali ini.


Chef Azry yang mengetuai pasukan sukarelawan mengajar para penduduk cara membuat tapai ubi dan ikan pekasam menggunakan ubi kayu.

Kelak, hasil makanan yang dibuat itu boleh dijual di pekan-pekan berdekatan dengan kampung mereka seperti di Sungai Koyan.

"Sebenarnya hasil hutan yang dipungut dan tanaman hasil usaha penduduk kampung boleh dimanfaatkan untuk menambah pendapatan," terang Chef Azry sambil menambah kerepek juga merupakan salah satu jenis makanan yang mudah dibuat dan mampu menarik perhatian ramai.

PENDUDUK Orang Asli diberi tunjuk ajar cara untuk menambah nilai pada sumber asli, ubi kayu.


Sambutan penduduk kampung juga amat menggalakkan, malah mereka bersikap terbuka untuk menyertai setiap acara yang dirangka oleh Muslim Aid.

Wakil penduduk yang dikenali sebagai Faik berharap, program seperti itu perlu dilakukan lebih kerap walaupun ia kelihatan sangat ringkas.

Dia tidak henti-henti mengucapkan terima kasih atas keprihatinan pihak Muslim Aid mengadakan program ziarah ke kampungnya itu.

Selain tunjuk ajar mengenai cara-cara menambah sumber kewangan, Muslim Aid turut mengadakan acara gotong-royong memasak bersama-sama Orang Asli dan sukaneka dengan anak-anak masyarakat itu.

SELAIN mengajar penduduk dalam bidang masakan, sukarelawan Muslim Aid turut beramah mesra dengan anak-anak Orang Asli.


Tiada kata-kata yang dapat digambarkan apabila kegembiraan menyertai permainan jelas terserlah pada wajah kanak-kanak.

Pada sebelah malam pula, penduduk Kampung Sentoi pula menyajikan tarian tradisional Sewang kepada para sukarelawan di rumah Tok Batin.

Salah seorang sukarelawan yang hanya mahu dikenali sebagai Karim berkata, acara sedemikian amat penting terutamanya kepada generasi muda.

Bukan sahaja dapat memberi bantuan kepada mereka yang memerlukan malah yang paling penting orang muda dapat dididik mengenai semangat kerjasama dan tolong-menolong dengan lebih berkesan.

Selain sukarelawan yang terdiri daripada rakyat Malaysia, dua orang daripadanya ialah warganegara Iran yang belajar di negara ini.

Istimewanya Sai Florist

Posted:

Istimewanya Sai Florist

Oleh NIZHA PERIASWAMY

THILAGA (kiri) sedang sibuk menggubah bunga di Sai Florist untuk salah seorang pelanggan.


SEIRING dengan usaha kerajaan memartabatkan perpaduan bangsa Malaysia, dua orang sahabat, Mohd. Razlan Ismail, 39, dan T. Bala Prakash, 40, tampil dengan pembukaan sebuah kedai bunga berkonsep 1Malaysia.

Dengan hasrat murni untuk membekalkan bunga-bunga segar pada harga murah dan berpatutan, kedai konsep 1Malaysia, Sai Florist and Gift yang berlokasi di Lot G30, pasar raya Giant, Bandar Kinrara, Selangor adalah satu contoh perniagaan rakan dua kaum berlainan.

"Sebenarnya kami juga mempunyai seorang rakan berketurunan Cina sebelum ini. Tetapi, dia baru beberapa bulan lalu meninggal dunia. Kami turut berkongsi pelancaran kedai ini bersama mendiang," kata Bala dalam nada simpati.

Razlan pula memberitahu, sebelum beroperasi di premis tersebut, mereka menjalankan bisnes bunga di bawah nama Crystall Florist & Gifts secara dalam talian sejak dua tahun lalu.


TIMBALAN Menteri Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah, Datuk Hasan Malek pada majlis pelancaran Sai Florist and Gift.


Berdasarkan respons positif, mereka akhirnya membuat keputusan membuka kedai bunga itu dengan mengambil kira lokasi yang paling strategi iaitu di Puchong.

Kedua-dua lelaki berkenaan turut menjual produk-produk hadiah, bunga-bunga plastik dan patung untuk disusun bersama dalam gubahan bunga mengikut tempahan.

"Kami sedia memberi komitmen yang sepenuhnya kepada pelanggan. Mereka boleh datang membeli sendiri, menempah atau berkongsi idea gubahan bersama dua orang penggubah bunga di sini," kata Razlan.

Tambah beliau lagi, bagi memastikan kualiti bunga seiring dengan harga dibayar, pihaknya memastikan bunga-bunga itu dibawa khas ke premis mereka sama ada dari Cameron Highlands atau diimport dari China dan India.


PELBAGAI cenderamata tambahan juga boleh dibeli di kedai yang diusahakan dua sahabat ini.


Dengan pilihan lebih 20 jenis bunga di kedai tersebut, salah seorang penggubah bunga, Thilaga Raman, 36, mengakui, bunga mawar menjadi permintaan klasik yang terus kekal dalam pasaran di samping bunga lili.

Bunga mawar

"Permintaan terhadap bunga semakin banyak kerana ia memberi pelbagai signifikan yang positif. Kami di sini menyediakan perkhidmatan menjual dan gubahan bermula dari harga RM35," ujar Thilaga lagi.

Razlan, juga memberitahu, sebelum ini syarikatnya pernah membekalkan bunga untuk pelbagai acara termasuk acara-acara hiburan dan penghargaan tokoh Malaysia.

Razlan menambah dengan respons berterusan daripada orang ramai, pihaknya merancang untuk membuka cawangan kedua Sai Florist and Gift di pusat beli-belah, The Curve, Damansara menjelang tahun hadapan.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Dunia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Dunia


Serangan berani mati di Kabul

Posted:

Serangan berani mati di Kabul

BEBERAPA pegawai keselamatan memeriksa lokasi serangan pengebom berani mati di Kabul, Afghanistan semalam.


KABUL, Afghanistan - Seorang pengebom berani mati perempuan menyerang sebuah van di sini dengan menyebabkan 12 orang termasuk lapan warga Afrika Selatan terbunuh dalam serangan bagi membalas dendam penerbitan filem anti-Islam, Innocence of Muslims di Amerika Syarikat (AS).

Penyerang dilaporkan meletupkan dirinya di dalam sebuah kereta semalam.

Pengeboman di sebuah lebuh raya menuju ke lapangan terbang antarabangsa Kabul itu merupakan serangan berani mati kedua di bandar ini dalam tempoh 10 hari.

Serangan tersebut membangkitkan persoalan berhubung kestabilan Afghanistan selepas Pertubuhan Perjanjian Atlantik Utara menyegerakan pengunduran askarnya dan menyerahkan kawalan keselamatan kepada tentera Afghanistan menjelang penghujung 2014.

Seorang jurugambar agensi berita AFP melihat sekurang-kurangnya enam mayat terbaring dalam van berkenaan dengan sebuah lagi kenderaan masih terbakar di tengah lebuh raya akibat letupan tersebut.

"Pada sekitar 6.45 pagi, seorang pengebom berani mati yang memandu sebuah kereta sedan meletupkan dirinya di lebuh raya menuju ke lapangan terbang di Daerah 15," kata polis dalam satu kenyataan.

SEJUMLAH wanita Muslim menyertai tunjuk perasaan anti filem Innocence of Muslims di depan Kedutaan Amerika Syarikat di Bangkok, Thailand semalam.


"Seramai sembilan pekerja sebuah syarikat asing dan tiga penduduk tempatan maut manakala dua anggota polis cedera dalam serangan ini," tambah kenyataan tersebut.

Seorang pegawai Afghanistan dan Barat memberitahu, sembilan warga asing terbunuh dalam pengeboman kali ini.

"Semua warga asing itu bekerja untuk sebuah syarikat persendirian di lapangan terbang Kabul," kata seorang pegawai tempatan.

Kumpulan Hezb-i-Islami mengaku bertanggungjawab melakukan serangan tersebut.

Sementara itu di Indonesia, penduduk negara berkenaan mengadakan demonstrasi bagi menuntut AS menghukum penerbit filem biadab itu.

Sekitar 200 penunjuk perasaan membakar bendera AS dan beberapa buah tayar di luar Pejabat Konsulat AS di bandar ketiga terbesar di Indonesia, Medan semalam.

Sebahagian mereka membawa kain rentang yang menyatakan: "AS pergi ke neraka". Para penunjuk perasaan itu menuntut Washington menghukum pembikin filem tersebut.

Di sebuah lagi negara rantau Asia Tenggara, Thailand, sekitar 400 orang mengadakan bantahan aman di luar Kedutaan AS di Bangkok.

Sekitar 700 anggota polis dikerahkan di lokasi tunjuk perasaan semalam bagi memastikan penunjuk perasaan mematuhi undang-undang.

Bantahan berkenaan dianjurkan oleh sebuah kumpulan yang menamakan diri mereka Persekutuan Al Quds Antarabangsa Thailand.

Sementara itu, sebuah cawangan Al-Qaeda di Afrika Utara mendesak para diplomat AS diserang bagi membalas dendam terhadap filem tersebut.

Cawangan itu, Al-Qaeda di Tanah Islam Maghreb mengancam melakukan serangan di Algeria, Tunisia, Maghribi dan Mauritania.

Tunjuk perasaan turut berlaku di Srinagar, India yang menyebabkan sebuah kereta polis dibakar. - Agensi

China mahu berunding isu pulau

Posted:

China mahu berunding isu pulau

BEBERAPA anggota polis mengawal sejumlah penunjuk perasaan anti-Jepun di sebatang jalan raya menuju ke Pejabat Konsulat Jepun di Shanghai semalam.


BEIJING - China mahu berunding bagi menyelesaikan pertikaian dengan Jepun berhubung tuntutan bertindih ke atas beberapa buah pulau tetapi akan mengambil 'tindakan susulan' sekiranya rundingan itu gagal, kata Menteri Pertahanan, Liang Guanglie semalam.

"Kami berhak mengambil tindakan susulan walaupun kami berharap dapat menyelesaikan isu ini menerusi rundingan secara aman," Guanglie dipetik sebagai berkata oleh media China selepas berunding dengan Setiausaha Pertahanan Amerika Syarikat (AS), Leon Panetta di sini semalam.

Pada pertemuan mereka, Guanglie dan Panetta membincangkan tentang kepulauan yang dituntut oleh kedua-dua Beijing dan Tokyo yang dikenali sebagai Diaoyu di China serta Senkaku in Jepun.

Panetta turut menggesa China supaya meningkatkan hubungan ketenteraan dengan AS bagi mengurangkan risiko konfrontasi ketika kedua-dua buah kuasa besar itu bergelut dengan isu pertikaian wilayah antara Tokyo dan Beijing.

Isu tersebut timbul selepas kerajaan Jepun membeli tiga daripada empat pulau kecil itu daripada beberapa pemilik persendirian pada minggu lalu sekali gus mencetuskan bantahan anti-Jepun di beberapa buah bandar di China.

Kepulauan tersebut turut dituntut oleh Taiwan.

Dalam perkembangan berkaitan, lebih 100 aktivis Taiwan membakar bendera Jepun pada tunjuk perasaan di pusat bandar di sini semalam.

Tunjuk perasaan bagi menyokong kerajaan Jepun berhubung isu pulau tersebut turut diadakan di Tokyo semalam.

Perkembangan itu berlaku ketika 11 kapal China memasuki perairan sekitar kepulauan berkenaan semalam beberapa jam selepas dua aktivis Jepun berenang ke sebuah pulau tuntutan bertindih tersebut.

Kapal-kapal itu tidak memasuki wilayah Jepun tetapi berlabuh di perairan yang dikenali di bawah undang-undang maritim antarabangsa sebagai zon persempadanan.

Sementara itu, beribu-ribu penduduk China menyertai beberapa bantahan semalam bagi memperingati insiden yang mencetuskan pencerobohan Jepun di timur laut China pada 1931.

Penunjuk-penunjuk perasaan di sini membawa sepanduk dan melaungkan slogan supaya memboikot barangan dan mengebom Jepun semasa mereka diiringi oleh sejumlah anggota polis beruniform dan berpakaian awam.

Beberapa penunjuk perasaan membaling botol air plastik, telur, tomato dan pelbagai benda lain ke arah Kedutaan Jepun semasa mereka berarak melepasi halangan pihak berkuasa. -Agensi

Psy ucap terima kasih kepada peminat

Posted:

Psy ucap terima kasih kepada peminat

PSY (kanan) menari tarian kuda ketika dia membuat persembahan untuk program televisyen Today di New York pada 14 September lalu.


SEOUL - Artis rap terkenal Korea Selatan, Psy semalam mengucapkan terima kasih kerana muzik video Gangnam Style telah ditonton lebih 200 juta kali di YouTube.

Lagu itu turut mengungguli carta muzik iTunes di Amerika Syarikat (AS) pada Sabtu lalu.

"Mendapat 200 juta tontonan, terima kasih semua," kata Psy di laman Twitternya.

Populariti Psy melonjak selepas muzik videonya yang menampilkan dia menari tarian kuda dimuat naik pada Julai lalu.

Penyanyi berusia 34 tahun itu baru-baru ini membuat persembahan pada Anugerah Muzik Video MTV dan diundang menghadiri beberapa rancangan bual bicara di AS.

Psy atau nama sebenarnya Park Jae-sang turut menandatangani kontrak dengan syarikat pengurusan yang turut menguruskan bintang pop remaja, Justin Bieber ekoran populariti tarian kudanya.

Muzik video Baby oleh Bieber, 18, kini ditonton hampir 800 juta kali di YouTube. - Agensi

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online


Telefon mudah alih ECG kesan masalah jantung

Posted:

Telefon mudah alih ECG kesan masalah jantung

19/09/2012 7:41pm

KUALA LUMPUR - Bagi seramai lima juta penduduk Malaysia dalam kategori risiko tinggi, mempunyai telefon mudah alih dengan ciri elektrokardiogram (ECG) untuk mengesan masalah jantung pada peringkat awal boleh menyelamatkan nyawa.

Melalui pengesanan awal, mereka boleh mendapatkan nasihat perubatan segera sebelum keadaan menjadi serius yang menyebabkan kematian mengejut akibat kegagalan jantung berfungsi.

Telefon mudah alih yang dilengkapkan dengan pengesan untuk menjalankan ECG boleh menjadi penyelamat nyawa terutamanya bagi perokok, pengidap penyakit kencing manis serta mereka yang mempunyai paras kolestrol dan tekanan darah yang tinggi termasuk eksekutif yang sentiasa sibuk.

Heartronics Sdn. Bhd., dalam satu perkongsian dengan Maxis Bhd., dan Pantai Hospital Kuala Lumpur baru-baru ini memperkenalkan "EPI Life" yang dikatakan merupakan peranti pemantauan ECG pertama di dunia yang memasukkan keupayaan ECG dalam sebuah telefon mudah alih.

EPI Life dicipta dan dibangunkan oleh EPI Mobile Health Solutions (S) Pte Ltd (EPI) untuk menyediakan hubungan penting antara seorang pesakit dengan profesional perubatan dan membolehkan masalah jantung dikesan pada peringkat awal. - BERNAMA

Petugas swasta dakwa dicabul pembantu perubatan

Posted:

Petugas swasta dakwa dicabul pembantu perubatan

19/09/2012 7:34pm

DUNGUN - Seorang petugas syarikat swasta mendakwa dicabul oleh seorang pembantu perubatan ketika mendapatkan rawatan di sebuah klinik swasta di sini semalam.

Dalam kejadian kira-kira pukul 4.45 petang itu, mangsa yang berusia 24 tahun pergi ke klinik berkenaan bagi mendapatkan rawatan setelah mengalami sakit di bahagian dada sebelum seorang pembantu perubatan lelaki tampil memeriksa dan memberi rawatan.

Difahamkan pembantu perubatan yang menyamar sebagai doktor klinik itu memeriksa dada pesakit hingga ke bawah sebelum menyuruh mangsa membuka seluar dan kemudian mencabulnya.

Mangsa yang terkejut dengan tindakan itu terus menampar muka pembantu perubatan yang berusia 20-an itu sebelum menyarung kembali seluarnya dan melarikan diri untuk membuat laporan polis.

Namun begitu, bimbang rahsianya terbongkar, suspek sempat memberi sebuah telefon jenama Blackberry kepada mangsa supaya tidak membongkar rahsia itu.

Mangsa kemudiannya mengambil telefon tersebut dan membuat laporan polis pada kira-kira pukul 9.15 malam di Balai Polis Dungun. - BERNAMA

Tanah runtuh di Batu Ferringhi

Posted:

Tanah runtuh di Batu Ferringhi

19/09/2012 2:41pm

GEORGETOWN - Hujan lebat berterusan lebih enam jam sejak pukul 2.30 pagi ini mengakibatkan kejadian tanah runtuh di Batu Ferringhi dan Tanjung Bungah.

Ketua Operasi Balai Bomba dan Penyelamat Bagan Jermal, Mohamad Noor Ismail berkata, kejadian tanah runtuh pada pukul 8.40 pagi itu turut menyebabkan beberapa batang pokok tumbang dan merentangi Jalan Batu Feringghi.

"Kita sudahpun membersihkan laluan yang terlibat dengan bantuan Jabatan Kerja Raya (JKR) dan keadaan dilaporkan terkawal," katanya kepada pemberita di sini hari ini.

Sementara itu, petugas bahagian penyelenggaraan JKR yang nyaris dihempap pokok, Suhaimi Samsudin, 44, berkata, pada mulanya beliau dan petugas lain mendapat arahan untuk membersihkan tanah runtuh di Jalan Lembah Permai.

Katanya, dalam perjalanan ke Jalan Lembah Permai secara kebetulan beliau melihat kejadian tanah runtuh kecil di Batu Feringghi.

"Pada mulanya tanah runtuh sikit sahaja jadi kami buat keputusan untuk bersihkan kawasan itu dahulu.

"Sedang kami bekerja, kebetulan ada bas pelancong yang lalu di situ, jadi saya dari jauh lagi, lari tahan bas berkenaan dan beberapa minit selepas saya dan rakan tinggalkan lokasi itu berlaku lagi sekali tanah runtuh diikuti pokok tumbang," katanya.

Bagaimanapun, beliau bersyukur nyawanya dan puluhan penumpang warga asing yang menaiki bas pelancong itu selamat. - BERNAMA

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Hiburan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Hiburan


Percaturan bakat, rupa, sensasi

Posted:

Percaturan bakat, rupa, sensasi

"SALAM perkenalan. Nama saya Fatimah," ujar figura cantik ini menimbulkan sedikit kejutan. Kejutan tercetus kerana dia sebelum ini lebih dikenali dengan nama komersial, Emma Maembong.

Sementelah apabila melihat dirinya yang berwajah Pan-Asia, seperti tidak percaya nama yang agak kemelayuan itu miliknya sejak lahir.

Reaksi yang sama diraih sejak dia mula menceburi bidang seni dengan lebih serius bermula Jun lalu. Katanya, ramai yang tidak menyangka nama sebenarnya Fatimah Rohani Ismail.

"Kalau orang yang rapat dengan saya biasanya menyapa saya Timah, yang baru kenal panggil saya Emma. Nama Emma itu singkatan Timah kalau disebut banyak kali dan laju-laju.

"Maembong pula gabungan nama ayah saya, Ismail dan datuk saya Embong. Itu nama pena dia sepanjang berkarya sebagai pelukis negara," sesi pengenalan itu diteruskan ketika jurusolek Mimie Romyza mula mengoles wajah mulus gadis kacukan Melayu dan Scotland itu.

Bakat luar biasa menggalas peranan gadis dianiaya ibu dan abang kandung sendiri dalam mencari sinar kebahagiaan dalam drama rantaian arahan Erma Fatima, Kau Yang Terindah secara jujurnya mencuri tumpuan ramai pihak.

Pelukis

Biar bukan melakonkan watak utama, hakikat yang harus diakui, dia antara pucuk muda yang perlu diberi perhatian.

Pujian buat pelakon baharu yang tidak pernah menuntut ilmu daripada mana-mana institut khas seni lakon.

"Barangkali darah seni itu mengalir sendiri daripada ayah saya yang gemar melukis dan minat luar biasa menonton wayang.

"Apabila mula berlakon saya berasa diri saya terpisah dengan kecenderungan saya yang gemar melukis. Saya pernah beritahu ayah saya bahawa saya mahu jadi pelukis," ungkapnya.

Membuka lembaran awal kisah hidupnya sebagai anak seni, kata Emma kerjayanya berlangsung dengan pantas.

"Saya mahu menjadi pramugari dan meminta pertolongan kakak saya (Yaya Maembong) untuk mencarikan kerja kosong.

"Kebetulan ketika itu kakak saya yang bekerja di belakang tabir diberitahu mengenai kekosongan watak untuk drama terbaharu Erma Fatima. Saya pun mencuba nasib.

"Seminggu kemudian kak Erma mengajak saya bertemu dan minta saya membaca satu skrip. Selepas tiga hari, dia menawarkan watak Munirah dalam drama Kau Yang Terindah," katanya sebelum memulakan sesi fotografi di studio Utusan, Jalan Chan Sow Lin baru-baru ini.

Peluang diberikan watak yang memerlukan dia sentiasa bersedih itu umpama rezeki yang datang bergolek. Tidak pernah terduga namun dalam masa sama melihat haluan itu sebagai medan menguji kemampuan diri.

Kata Emma: "Itu satu cabaran menguji kemampuan diri, sekiranya ada yang memuji Alhamdulillah, kalau ada yang mengeji saya ambil komen itu sebagai panduan."

Sebelum drama Kau Yang Terindah, Emma pernah membintangi sebuah drama terbitan Amazon Entertainment Sdn. Bhd. berjudul, Facebook Ustazah Shamsiah.

Jadual Emma kembali padat sekembalinya ke set penggambaran drama bersiri 24 episod Rindu Rania bergandingan dengan Zack X-Factor, Elly Mazlein dan Erry Putra. Kali ini Emma diberi kepercayaan menggalas peranan utama iaitu sebagai Rania.


DARAH seni dalam diri Emma menurutnya, mengalir daripada bapanya yang gemar melukis.


Seksi

Bakat sahaja tidak cukup, nyata sekali industri kini meneliti rupa paras sebagai sandaran untuk pergi jauh. Hal itu diakui oleh Emma namun dalam erti kata lain karier sukses harus seimbang bakat dan rupa.

"Saya tidak pernah meletakkan rupa atau asal-usul saya sebagai penanda aras malah kalau setakat ada rupa tapi otak kosong pun tak berguna. Rupa itu ekstra, yang perdana itu bakat serta ilmu," tegasnya.

Pernah ketika awal pembabitannya ketika dia dicerca dan ditohmah dengan kutukan tentang mutu lakonan hambar, selain isu berpakaian seksi dalam akaun instagram, dia menangis.

Namun tangisan itu sebenarnya penghapus segala kepedihan kata caci dan cubaan mereka sensasi. Ujar anak kesembilan daripada sebelas beradik itu, dia kini lebih kental.

"Terima saja herdikan dan kritikan orang. Sedih itu ada tapi berilah saya peluang untuk membuktikan kemampuan saya.

"Saya hargai semua pandangan orang sekeliling dan menilainya sebagai satu nasihat untuk jadi lebih bagus.

"Pernah saya dicemuh kerana berpakaian seksi dan ramai menyifatkan saya gadis yang sosial. Ya, saya akui saya pernah terkena kejutan budaya ketika usia 16 tahun tapi semua gambar seksi yang dimaksudkan itu adalah gambar-gambar lama. Saya juga tidak pernah ke kelab kerana saya antitempat ramai orang.

"Saya minta maaf jika ada pihak yang kurang senang dan tersinggung dan mohon agar tidak dibangkitkan sejarah silam," pinta Emma merendah diri.

Emma menjelaskan dia tidak mahu dilabel seorang gadis liar yang gemar berpakaian seksi kerana hakikat sebenar dia anak manja ayahnya.

"Selepas ibu dan ayah saya bercerai, saya tinggal dengan ayah dan tidak pernah berjauhan dengan dia. Saya akui saya anak kesayangan dia dan dia segalanya bagi saya.

"Sejak tingkatan satu saya diberi homeschool (belajar di rumah) dan tidak akan berenggang daripada ayah sampai sekarang," jelasnya.

Johan rasa berbaloi tak berlakon filem

Posted:

Johan rasa berbaloi tak berlakon filem

Oleh SITI KAMILAH MUSTAPHA


JOHAN tidak kisah rakan gandingannya dalam kumpulan Jozan, Zizan dikatakan lebih menonjol berbanding dirinya.


SELEPAS Johan Raja Lawak atau nama sebenarnya, Mohd Yazid Lim Mohamad Aziz menyertai radio Era FM sebagai penyampai tetap tahun lalu, jarang sekali dia kelihatan di layar perak berbanding gandingannya dalam kumpulan Jozan, Zizan Razak.

Zizan sebagai rakan seperjuangannya dalam kumpulan Jozan pula kini lebih ligat di layar perak manakala Johan seakan tenggelam selepas program Maharaja Lawak Mega tahun lalu.

Selepas terlibat dalam filem Hantu Kak Limah Balik Rumah pada tahun 2010, Johan hanya kelihatan muncul dalam program lawak jenaka di Astro Warna sahaja.

Ketika ditanya persoalan sama ada dia selektif dalam memilih watak menyebabkan kelibatnya jarang muncul, Johan pantas berkata, bahawa jarang berlakon filem disebabkan tidak dapat memberi komitmen kerana sibuk bekerja di konti sebagai penyampai radio.

"Saya sibuk sekarang, walaupun orang tengok pukul 10 pagi saya sudah habis waktu kerja di radio, sebenarnya kerja saya masih banyak selepas itu misalnya, buat promosi lain bagi memudahkan kerja esok hari pula," jelasnya ketika ditemui pada sidang akhbar pementasan Lawak Ke Der? 2 di Istana Budaya, Kuala Lumpur baru-baru ini.

Tambahnya, jika dia menerima banyak tawaran berlakon filem, perkara itu dikhuatiri akan menjejaskan dan mengganggu masa dia sebagai penyampai radio pula.

Johan berkata, jadual waktu yang tetap di konti turut menyebabkan dia sukar untuk memberi komitmen lain kerana seawal pukul 4.30 pagi dia sudah berada di situ dan pulang kira-kira pukul 12 tengah hari setiap hari kecuali hujung minggu.

Ujarnya lagi, dia menganggap bekerja di konti berbaloi bagi kerjayanya kini memandangkan pendengar radio tersebut sudah mencecah 1.2 juta orang.

"Saya anggap melepaskan peluang berlakon filem adalah berbaloi. Saya suka kerja saya sekarang. Kalau ada penggambaran filem saya kena balik awal dan tidur awal dan nanti terkejar-kejar pula," jelasnya.

Dia turut memberitahu, sudah hampir dua tahun tidak berpanas di bawah matahari untuk mana-mana penggambaran drama atau filem.

Dia sebaliknya hanya terlibat dengan penggambaran di dalam studio sahaja seperti untuk program Karoot Komedia di Astro Warna.

"Tengoklah kulit saya lebih cantik dan putih sekarang sebab tidak buat kerja tengah panas," ujarnya berjenaka.

Bagaimanapun, itu tidak bermakna dia tidak laku untuk dijual dalam sesebuah filem atau menolak terus tawaran yang datang.

Sebagai bukti, Johan bakal muncul dengan dua filem baharu arahan Afdlin Shauki iaitu Pontianak Vs Orang Minyak hujung tahun ini dan Papadom 2.

"Saya tidak memilih untuk berlakon, tetapi kena tengok filem itu macam mana dulu baru boleh beri kata putus. Pada saya, berada di konti seperti berlakon 10 buah filem," jelasnya yang memberitahu menerima tawaran berlakon jika ia berbaloi.

Ditanya pula tentang Zizan Razak yang lebih menonjol dan popular di kaca televisyen mahupun layar perak, Johan menjelaskan, sebenarnya dia tidak kisah tentang situasi tersebut.

Apa yang lebih penting baginya, dia perlu memikirkan kerjaya yang dipilihnya sebagai penyampai radio.

Kredit: www.kosmo.com.my
 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved