Selasa, 1 Oktober 2013

Kosmo Online - Rencana Utama

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Rencana Utama


Mohd. Fadly suka menghiburkan

Posted:

Mohd. Fadly suka menghiburkan

Mohd. Fadly suka menghiburkan

SEBAIK kelibat dua orang badut tiba di Kelab Komuniti Taman Tasik Cyberjaya, Selangor, mereka berdua terus diserbu kanak-kanak yang beratur panjang kerana mahu mendapatkan belon.

Dua orang badut tersebut hadir untuk menghiburkan orang ramai pada acara berbasikal anjuran Majlis Perbandaran Sepang pada 14 September lalu.

Kedua-duanya tampil dengan wajah yang disolek tebal berlatar warna putih, bergincu merah hati di bibir, pipi dan hidung serta mengenakan kostum berjalur warna-warni.

Telatah melucukan badut tersebut diselangi dengan pelbagai aksi nakal ketika mereka menyediakan belon bermacam-macam bentuk. Namun, sebaik salah seorang daripada badut berkenaan membersihkan solekan pada wajahnya dan berkemeja T, imejnya terus berubah.

Lelaki yang sama itu kelihatan garang dan berbadan tegap.

Ada yang menyangka beliau bergurau ketika memberitahu tentang pekerjaan sebenarnya. Tidak kurang juga ada yang mempersendakan dirinya kerana mencari rezeki sebagai badut bagi menyara keluarga. Namun, Mohd. Fadly Abu Hassan, 32, lali dengan situasi tersebut.

Beliau sanggup meninggalkan kerjaya sebagai seorang pengarah urusan bahagian jualan dan pemasaran di syarikat kejuruteraan elektrik milik orang tuanya.

Silap mata

Awang berasal dari Ayer Keroh, Melaka dan dibesarkan di Shah Alam, Selangor. Ketika di Ayer Keroh, ibu bapanya merupakan penjawat awam di Jabatan Kerja Raya.

Hobi anak kedua daripada empat beradik itu ialah menonton video silap mata dan membaca buku berkaitan politik serta motivasi.

Minat yang mendalam terhadap dunia silap mata dan perasaan ingin menghiburkan orang ramai membuatkan Mohd. Fadly atau lebih terkenal dengan nama Awang The Clown (Awang) untuk tidak mempedulikan cakap-cakap orang lain terhadap keputusannya menjadi badut sepenuh masa.

"Pernah ada pelanggan yang tanya, tidak ada kerja lainkah hendak dibuat selain menjadi badut? Saya jawab, asalkan pekerjaan ini halal dan baik itu sudah memadai," kata bapa kepada empat anak itu.


KEHADIRAN Awang sering mencuri tumpuan pengunjung ketika beliau menghiburkan orang ramai di gerai Kosmo! di tapak Karnival Jom Ke Felda di Felda Papan Timur Kota Tinggi, Johor.


Meskipun dipandang sinis, namun Mohd. Fadly cukup bertuah kerana ramai dalam kalangan rakan-rakannya yang memberi sokongan. Antaranya, membantu beliau dari segi kewangan dan membina laman web untuk memudahkan pelanggan menghubunginya.

Tegas Awang, beliau ingin mengubah persepsi skeptikal masyarakat terhadap badut dengan menampilkan imej badut yang berpelajaran. Baginya, badut mungkin kelihatan bodoh tetapi tidak mudah diperbodohkan.

"Pernah ada orang cuba mengenakan saya dengan bertanyakan soalan yang bukan-bukan.

"Kadang-kadang saya menggunakan helah untuk mengenakan semula penonton tersebut," katanya sambil tersenyum.

Kata Awang, orang tuanya mementingkan pelajaran anak-anak. Kakak sulungnya menyandang jawatan sebagai pengurus stesen minyak, adik ketiganya bergelar akauntan di Lembaga Pemasaran Pertanian Persekutuan (FAMA), manakala adik bongsunya sedang menuntut dalam bidang perubatan.

Menurut Awang, segala-galanya bermula dengan permainan silap mata. Ketika itu, beliau masih menuntut dalam jurusan Diploma Perakaunan di Universiti Teknologi Mara kampus Melaka pada tahun 2005.

Hilangkan kain

Helah silap mata pertama yang dipelajari Awang ialah teknik menghilangkan kain dalam genggaman. Awang belajar mengenai teknik tersebut daripada pemilik kedai menjual barangan silap mata di pusat beli-belah The Summit, Kuala Lumpur. Ekoran kerap ke kedai tersebut, minatnya terhadap dunia silap mata semakin mendalam.

Selain itu, Awang mendalami ilmu silap mata dengan bertukar-tukar pandangan dan cakera padat silap mata bersama kawan-kawan lain.

Pakar silap mata yang paling dikaguminya ialah Michael Ammar dari Amerika Syarikat kerana beliau kerap menghasilkan cakera padat teknik-teknik melakukan silap mata dengan penyampaian yang mudah difahami. Awang berasa bertuah apabila berpeluang bertemu dengan idolanya yang datang berkunjung ke Malaysia baru-baru ini.

INILAH kostum badut yang paling disayangi Awang kerana ia merupakan kostum pertamanya.


Menurut Awang, Ammar digelar guru terbaik dalam dunia silap mata.

Selain Ammar, Awang turut menggemari ahli silap mata bernama Bill Malone kerana beliau sering menerapkan unsur jenaka dalam video-videonya.

Jika pelajar lain menggunakan wang untuk membeli telefon bimbit baharu, berlainan pula dengan Awang yang banyak menghabiskan wang sakunya untuk berbelanja membeli peralatan silap mata.

Setelah tamat pengajian, Awang bekerja di syarikat bapanya yang banyak melibatkan kerja pemasaran dan jualan. Pada tahun 2008, Awang menjadi badut secara sambilan dengan purata jemputan persembahan sebanyak dua kali sebulan.

Sekitar tiga minggu lalu, Awang melepaskan kerjaya tetapnya. Kini beliau menyara hidup sebagai badut sepenuh masa.

Menurut isterinya, Rozimah Desa, 32, kesibukan Awang memenuhi jemputan persembahan secara tidak langsung menyebabkan dia juga terpaksa menunggu giliran mengajak suami pulang ke kampung halaman.

"Saya pun kena tempah tarikh untuk balik kampung sebab dia terlibat dengan jemputan persembahan hampir setiap hari.

"Kadang-kadang satu hari sehingga empat jemputan. Kami gembira dengan maklum balas orang ramai yang berpuas hati dengan perkhidmatan yang ditawarkan," jelas wanita yang berasal dari Taiping, Perak itu.

Apakah cerita di sebalik nama Awang sehingga Mohd. Fadly lebih dikenali dengan panggilan tersebut?

Nama Awang dipilih kerana ia menggambarkan identiti kaum Melayu dan personaliti budak nakal yang suka mengusik. Begitulah Awang mahu dirinya dikenali.

"Ia menggambarkan seorang badut nakal yang suka mengusik tapi pada masa sama masih menyampaikan mesej yang berguna kepada orang awam.

"Mesej yang dimaksudkan ialah perbuatan yang menerapkan nilai-nilai murni seperti saling menghormati dan bergurau mengikut batasa," jelasnya.


AWANG juga gemar mengumpul koleksi daun terup kerana ia berkait dengan permainan silap mata.


Peramah

Awang turut berkongsi tentang pengalaman pahit yang tidak dapat dilupakannya apabila tertinggal peralatan solek dalam satu persembahan di Shah Alam, Selangor. Namun, nasib menyebelahinya apabila ada rakan lain yang tinggal berdekatan sudi meminjamkan peralatan soleknya kepada Awang.

Sikap Awang yang peramah dan berdisiplin ketika menjalankan tugasnya turut menarik minat kerabat diraja Terengganu untuk menghiburkan tetamu pada sebuah majlis hari jadi.

Meskipun sibuk memenuhi jemputan, Awang tidak lokek berkongsi ilmu.

"Saya mengajak adik jiran untuk belajar menjadi badut selepas mengetahui yang dia bekerja sambilan di restoran.

"Mujurlah dia berminat dan mudah belajar. Saya meminjamkan kostum dan peralatan yang dimiliki untuk dia membuat persembahan," katanya.

Jelas Awang, beliau akan memotong sebanyak RM50 daripada setiap bayaran yang diterima anak didiknya itu dan dikumpul untuk membelikannya peralatan sedikit demi sedikit.

Sementara itu, pelanggan Awang yang kali pertama menggunakan khidmat beliau untuk parti hari jadi anaknya, Azwalina Abd. Wahab, 33, melahirkan rasa puas hati terhadap kesungguhan Awang melayan kanak-kanak pada parti tersebut.

"Awang sangat berbeza dengan badut yang pernah membuat persembahan sebelum ini, beliau datang lebih awal dan pulang lewat.

"Bayaran yang dikenakan juga berbaloi dengan persembahan yang diberikan. Awang memastikan semua kanak-kanak dilayan termasuk menghiburkan tetamu dewasa dengan persembahan silap mata," katanya yang mengenali Awang melalui majlis anjuran teman rapatnya.

Tambahnya, Awang tidak berkira tentang hal bayaran biarpun terpaksa bekerja lebih sejam daripada masa yang dipersetujui. Kemesraan Awang membuatkan Azwalina bercadang untuk menggunakan khidmatnya pada masa akan datang.

Pulau Maldives tumpuan pelancong China

Posted:

Pulau Maldives tumpuan pelancong China

Pulau Maldives tumpuan pelancong China


RESORT atas air ini menjadi pilihan pasangan dari China untuk berbulan madu.


PARA pelancong dari China selamat tiba ke Lapangan Terbang Antarabangsa Maldives dengan memakai pakaian berjenama.

Menggunakan penerbangan terus LV199 dari Shanghai, mereka merupakan kumpulan terbesar berada dalam pulau yang terletak di Lautan Hindi itu.

Pengantin baharu lingkungan umur 20-an, Chen Hui dan Fang Ye merupakan antara pelancong dalam kumpulan penerbangan tersebut yang datang ke Pulau Maldives.

Ia merupakan kunjungan kali kedua mereka dan kali ini, pasangan itu menginap di sebuah resort atas air yang berharga AS$500 (RM1,613) untuk satu malam.

"Kebanyakan rakan-rakan kami datang ke sini untuk berbulan madu," ujar Fang, seorang eksekutif muda di Shanghai. Mereka bercadang untuk melakukan aktiviti memancing dan mengambil gambar di pesisir pantai yang mempunyai pengunjung hampir sejuta orang dalam setahun.

Sebaik sampai, kedua-dua pasangan pengantin itu disambut meriah dengan paluan drum tradisional. Para pekerja memberikan tuala muka sebagai satu perlambangan kepada permulaan percutian mereka.


KANAN: Seorang pemandu pelancong membawa sepasang pelancong China ke hotel yang ditempah mereka.


Salah seorang pekerja yang bakal melayani mereka bak golongan diraja ialah pembantu spa yang berasal dari China, Huang Jing Fang.

"Maldives merupakan tempat yang menjadi impian kepada masyarakat China seperti saya. Disebabkan itu, saya datang ke sini dan bekerja di pulau ini," ujar Jing Fang.

Tambahnya, Pulau Maldives diangkat sebagai destinasi yang mendapat pengiktirafan daripada kerajaan Parti Komunis dan sering diberi liputan media yang baik.

Pelancong China meliputi satu per empat pengunjung di pulau itu, sehingga memaksa pengusaha-pengusaha tempatan di hotel-hotel lima bintang menyediakan pekerja yang berkebolehan berbahasa Mandarin.

Selain itu, di sekitar kawasan Sultan Park, tersergam muzium dua tingkat yang merupakan sumbangan dari negara China yang dibuka pada tahun 2010.

Hubungan diplomatik

Tidak lama selepas itu, Beijing membuka pusat kedutaan di sana bagi mengukuhkan lagi hubungan diplomatik antara mereka.

Ia dilihat sebagai satu kemudahan kepada pelancong China agar dapat bercuti dengan tenang tanpa gusar tentang bahaya di pulau itu.

"Kami akan melakukan yang terbaik dalam mengeratkan hubungan persahabatan dan kerjasama dalam sektor ekonomi. Secara beransur-ansur kami akan memberikan bantuan kepada Maldives," ujar duta China di Male, Yu Hongyao.


PESISIR pantai Pulau Meldives yang cantik menjadi pilihan pelancong untuk bergambar dan beristirehat.


Beliau berkata, nilai perdagangan dua hala kekal 'sangat kecil' tetapi perancangan tersebut memberi fokus kepada pembinaan jalan raya dan pendidikan.

Kepentingan China di Maldives sesuai dengan corak pelaburan di sekitar Lautan Hindi, yang disebut oleh sesetengah penganalisis sebagai strategi 'rantaian mutiara yang dikatakan membendung kepesatan India.

Maldives terdiri daripada lebih 1,100 pulau yang bertaburan di seluruh khatulistiwa dan menjadi laluan penting penghantaran barang-barang dari Timur ke pasaran Barat.

Kedudukan strategik itu dimajukan oleh bekas penjajah Britain yang membuka sebuah pangkalan tentera di sini sehingga tahun 1976.

Malah, China pernah dikhabarkan cuba membina pangkalan kapal selam di pulau itu.

India sebelum ini, mempunyai pengaruh asing terbesar di negara itu, tetapi sejak akhir-akhir ini kuasanya semakin berkurangan. Ia berikutan sejarah Maldives mempunyai kaitan dengan negara-negara pro-India seperti Sri Lanka, Bhutan dan Nepal. - AFP

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Infiniti

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Infiniti


Pastikan sayur, buah selamat dimakan

Posted:

Pastikan sayur, buah selamat dimakan

Pastikan sayur, buah selamat dimakan

Oleh HAFIZ AHMAD

SEJAK kecil, kita sering diingatkan manfaat sayur-sayur hijau. Ia menjadi menu wajib seharian bagi memperoleh gizi yang seimbang dalam diet seseorang.

Mengikut aras piramid makanan, sayur terletak dalam kategori kedua yang kaya dengan vitamin, mineral dan serat. Pengambilannya sama penting dengan buah-buahan yang perlu dimakan sebanyak tiga hingga lima hidangan sehari.

"Saya mempunyai tiga orang anak yang masih kecil. Disebabkan itu, saya menekankan pengambilan sayur dan buah-buahan. Walaupun kadangkala mereka cuba mengelak, saya akan pastikan setiap hidangan sayur dan buah akan dihabiskan," ujar Salina Haiza Ibrahim, 35, yang ditemui ketika membeli kelengkapan dapur di sebuah pasar raya di Kuala Lumpur, baru-baru ini.

Bagaimanapun, timbul keraguan dalam diri suri rumah sepenuh masa itu apabila mengetahui bahawa sesetengah hasil tanaman mengandungi kepekatan kimia yang amat tinggi.

"Saya ada terbaca dalam akhbar baru-baru ini, ada peladang yang mengambil langkah mudah dengan menggunakan racun serangga dan baja secara berlebihan," kongsi Salina.

Kebiasaannya, ladang-ladang komersial banyak menggunakan racun serangga perosak atau racun haiwan perosak dan baja kimia. Ia dipercayai dapat menghapuskan haiwan perosak dengan cepat seperti belalang, kumbang dan ulat. Di samping itu, ia dapat meningkatkan produktiviti hasil tanaman mereka berlipat kali ganda.

Antara contoh racun serangga perosak yang banyak digunakan ialah racun paraquat, organofosfat, organoklorin, glifosat dan karbamat. Ia dijual untuk kegunaan pertanian dan domestik.

Kesan racun serangga perosak dipercayai menyebabkan kerosakan pada organ dalaman. Mereka yang terdedah kepada bahan kimia ini berdepan masalah kerosakan kekal fungsi ginjal, paru-paru, kemandulan dan kematian.


LADANG TZ Agro Riyadh Enterprise merupakan antara syarikat yang mempunyai sijil MyGAP.


Situasi ini bukan sahaja memberi kesan buruk kepada kesihatan malah turut mengakibatkan pencemaran alam sekitar.

Dalam membantu pengguna, satu garis panduan perladangan telah dilakukan pada Ogos lepas.

Ia dikenali sebagai Amalan Pertanian Baik Malaysia (MyGAP) yang bertujuan memastikan peladang menggunakan racun serangga perosak dan baja kimia secara terurus. Piawaian ini meliputi menghasilkan produk berkualiti, selamat dan sesuai untuk dimakan.

Logo

Peladang yang memiliki sijil MyGAP akan meletakkan pelekat atau pembungkus plastik yang mempunyai logo MyGap di atas hasil tanaman mereka.

Setiap sayur-sayuran atau buah-buahan yang mempunyai logo MyGAP dijamin ciri-ciri keselamatannya memandangkan peladang yang ingin mendapatkan pengesahan perlu melalui beberapa saringan ketat.

Ironi, tidak ramai yang mengetahui kewujudan MyGAP yang merupakan penjenamaan semula kepada Skim Amalan Ladang Baik Malaysia (SALM), Skim Amalan Ladang Ternakan (SALT) dan Skim Pensijilan Ladang Akuakultur Malaysia (SPLAM).

Ketika membuat tinjauan di pasar raya besar sekitar ibu kota baru-baru ini, kebanyakan pengguna yang ditemui kurang jelas dengan logo MyGAP yang terdapat di sayur-sayuran. Mereka hanya mengambil mana-mana sayuran yang diingini tidak kira ia mempunyai pelekat MyGAP atau tidak.

Jaminan keselamatan

"Sejujurnya, saya memang tidak tahu maksud dan kewujudan logo tersebut. Mungkin penjelasan secara terperinci perlu diberikan memandangkan ia memberi kesan kepada keselamatan dan kesihatan pengguna," ujar Salina.

Pengusaha ladang TZ Agro Riyadh Enterprise, Noor Hartini Derapi, 35, berkata, masih ramai pengguna yang tidak menyedari kepentingan sayur atau buah-buahan yang mempunyai logo MyGAP.

"Ketika berniaga di pasar tani, kami terpaksa memberi penerangan tentang kebaikan membeli sayur atau buah-buahan yang mempunyai lambang MyGAP disebabkan pengetahuan mengenai perkara itu masih belum meluas.


PRODUK yang mempunyai sijil MyGAP dijamin selamat untuk dimakan kerana ia telah mengikut piawaian yang ditetapkan. - Gambar hiasan


"Sebenarnya, mereka tidak perlu risau tentang harga kerana kebanyakan hasil tanaman dijual sama seperti produk lain," ujar Noor Hartini ketika ditemui di ladangnya yang terletak di Serdang, Selangor.

Bezanya, tambah Noor Hartini, produk di bawah MyGAP mempunyai jaminan keselamatan dari segi penggunaan racun dan baja yang terkawal.

"Selama dua tahun mendapat sijil MyGAP, ladang kami selamat daripada sebarang pencemaran. Serangan serangga perosak dapat dikurangkan melalui sistem racun dan baja yang sistematik," kata Noor Hartini yang mengusahakan ladang tersebut bersama rakannya, Zulfa Zamzam, 37.

Mengusahakan tanaman Rock Melon, Zulfa menjelaskan, sistem yang digunakan sangat terurus, mesra alam dan tidak perlu menyembur racun atau baja secara konvensional.

"Baja dibancuh dalam sebuah bekas kecil sebelum dituang ke dalam bekas besar yang akan menghantar bancuhan tersebut melalui sistem perpaipan. Ia akan disalurkan terus kepada tumbuhan-tumbuhan tersebut," ujar Zulfa.

Dalam memastikan produk tanaman di bawah MyGAP mendapat perhatian yang lebih meluas, Zulfa berpendapat, pihak berkaitan perlu menjalankan promosi dan penerangan kepada masyarakat umum.

Informasi tersebut dapat meningkatkan lagi kesedaran mengenai keselamatan dan kesihatan sumber makanan mereka.

"Selain itu, peladang-peladang juga harus diberi penerangan mengenai kebaikan MyGAP. Mungkin ia masih belum dikuatkuasakan, maka mereka terus mengambil remeh perkara itu," katanya.

Krisis air melanda China

Posted:

Krisis air melanda China

Krisis air melanda China


PENGURUSAN sumber air yang tidak sistematik menyebabkan China berdepan masalah air yang kritikal menjelang 2030.


NEGARA China ketika ini berdepan krisis air yang teruk hingga menjejaskan kehidupan harian sebahagian penduduknya.

Ekoran krisis tersebut, pihak berkuasa negara berkenaan memberikan alasan perubahan iklim sebagai penyebab utama pengurangan sumber air. Bagaimanapun, ramai pengkritik berpendapat, kepesatan pembangunan dengan pembinaan projek-projek mega sebagai punca utama masalah itu.

Tahun ini, negara itu telah mengeluarkan "banci air" kebangsaan dengan menyatakan berlakunya pengurangan log-log sungai sejak tahun 1990. Pangkalan data kerajaan mencatatkan penurunan daripada 28,000 sungai kepada 23,000 sungai.

Banci tersebut tidak memberi alasan mengenai pengurangan itu tetapi menurut biro cuaca China, beberapa sungai utama, termasuk Sungai Kuning yang menghubungkan sembilan wilayah, menunjukkan pengurangan paras air sejak tahun 1970. Situasi ini akan menjadi trend dan berterusan untuk tahun-tahun berikutnya.

Pensyarah di Universiti Nanjing, China, Zhou Lei, turut menolak krisis air tersebut disebabkan oleh perubahan cuaca. Beliau menyatakan, krisis itu berpunca daripada masalah perbandaran dan pengurusan sumber air.

"Di kampung saya yang terletak di Jiangxi, sistem perairan diperoleh melalui air bawah tanah, sungai-sungai, kolam dan paya. Bagaimanapun, kesemua sumber itu telah musnah sejak 20 tahun lalu. Ia disebabkan oleh pelan perbandaran, pembinaan bangunan dan projek pengangkutan mega," katanya yang banyak membuat kajian mengenai kesan industri kepada alam sekitar.

China telah berjanji untuk membelanjakan trillion yuan untuk meningkatkan bekalan air, membersihkan sungai dan penjagaan sumber air.

Walaupun ia dilihat mampu mengekalkan kestabilan sumber air tetapi ia bersifat sementara ekoran pertambahan populasi di negara berkenaan.

Pada masa sama, Beijing perlu memberi tumpuan kepada peningkatan makanan, tenaga dan permintaan industri.


PENDUDUK di kawasan pedalaman merupakan golongan yang paling terjejas ekoran krisis air di China.


Sungai lenyap

Di barat laut Gansu iaitu salah satu daripada kawasan kering di China, ratusan sungai telah lenyap.

Di bandar Minqin, penduduk menyatakan masalah itu bukan baru berlaku malah sungai berdekatan Shiyang lenyap bukan kerana peningkatan suhu tetapi disebabkan pembinaan satu takungan air yang besar dua dekad lalu. Takungan air itu bagi mengairi ladang besar sekali gus menyekat laluan air ke sungai berkenaan sekali gus air sungai itu menjadi kering.

China telah lama berusaha untuk mengepam air dari sumber bawah tanah, tetapi ia telah menghampiri had yang sepatutnya. Unjuran menjangkakan jumlah permintaan tahunan pada tahun 2030 mencapai 700 hingga 800 bilion meter padu. Ia jauh lebih rendah daripada jumlah bekalan sedia ada.

"Dalam tempoh 50 tahun lalu, pihak berwajib hanya menumpukan usaha meluaskan bekalan air. Saya fikir sudah tiba masanya memberi fokus kepada kaedah pemuliharaan," ujar Pakar Air dan Pengarah Institut Hal Ehwal Awam dan Alam Sekitar (IPE), Ma Jun kepada Reuters.

Kemiskinan

Kebergantungan kepada projek mega untuk menyelesaikan kekurangan sumber telah mencipta jurang kemiskinan. Air disalurkan kepada ladang-ladang milik kerajaan, kilang industri gergasi atau stesen kuasa hidro.

Ia telah mengalihkan aliran semula jadi dan menjadikan kawasan sekitarnya lebih kering.

Atas nama pembangunan, beberapa kawasan di negara tersebut terpaksa memilih antara air atau tenaga. Gansu misalnya, merancang untuk membina beberapa loji hidro gergasi di kawasan hulu Sungai Kuning walaupun mendapat bantahan daripada banyak pihak yang bimbang projek itu akan menyekat bekalan air di bahagian hilir.

Di Yunnan, berpuluh-puluh sungai dijadikan empangan untuk menjana kuasa manakala sistem terusan yang kompleks dibina untuk memperbaiki pengairan.

Lencongan air telah menyebabkan krisis bertambah buruk. Pada bulan April lalu, beratus-ratus telaga dan sungai kering hingga memberi kesan kepada beribu-ribu orang petani.

Salah satu projek mega yang sedang dijalankan ialah sistem terusan yang dikenali sebagai projek Lencongan Air Selatan-Utara.

"Projek mega ini boleh memberi kesan negatif terhadap bekalan air dan kesannya boleh merebak ke kawasan sekitar terutama di bahagian barat China," kata Ma. - Reuter

Kuasai peranti Android

Posted:

Kuasai peranti Android

Kuasai peranti Android

Oleh KHAIRUL ANUAR ABDUL RAHMAN


RAMAI dalam kalangan pengguna tidak mengetahui kemampuan sebenar peranti Android pada telefon pintar mereka.


ANDROID boleh dikatakan salah satu sistem operasi telefon pintar dan tablet paling ramai penggunanya di dunia.

Saban tahun, pelbagai model dihasilkan oleh para pengeluar telefon pintar, menawarkan pelbagai ciri terkini pada model keluaran terbaharu mereka.

Namun, di sebalik ciri-ciri terkini yang diperkenalkan pengeluar, ramai yang masih tidak tahu sepenuhnya kemampuan peranti Android mereka. Berikut disenaraikan ciri-ciri 'tersembunyi' yang sedia ada pada telefon Android anda:

Akses komputer daripada Android

Ingin mengakses komputer anda dari luar rumah? Terdapat banyak aplikasi yang membenarkan capaian jauh menerusi internet yang boleh dimuat turun dari Play Store seperti 2x atau Slashtop 2 Remote Desktop.

Anda juga boleh mengakses peranti Android anda daripada komputer dengan menggunakan aplikasi komputer seperti AirDroid yang boleh dimuat turun dari www.airdroid.com.

Menggunakan tetikus dan papan kekunci USB

Dengan kabel adapter USB, anda boleh berinteraksi dengan telefon atau tablet Android anda menggunakan tetikus USB berwayar mahupun wayarles.

Telefon Android mampu membekalkan kuasa yang mencukupi untuk membolehkan tetikus wayarles 2.4 GHz berfungsi.

Namun begitu, untuk menggunakan papan kekunci pada masa yang sama, anda perlu menggunakan hub USB bagi membolehkan kedua-duanya berkongsi port micro USB yang sama.


APLIKASI MapMyRide sesuai bagi mereka yang aktif dalam sukan berbasikal.


Kamera keselamatan

Bagi mereka yang sering menukar telefon dalam tempoh yang singkat, telefon Android anda yang terdahulu boleh digunakan sebagai kamera keselamatan.

Hanya muat turun aplikasi Android seperti AtHome Video Streamer dan ia akan menukarkan telefon anda kepada sebuah Kamera IP, membolehkan anda memantau keadaan di dalam rumah, atau boleh digunakan sebagai 'mata dan telinga' di rumah bagi mengawasi tingkah laku pembantu rumah.

Mengakses storan USB

Disebabkan Android menggunakan sambungan micro USB, yang fizikalnya lebih kecil berbanding port USB biasa, ramai yang beranggapan Android tidak boleh digunakan untuk mengakses storan USB, seperti yang lazimnya dilakukan pada komputer.

Akan tetapi dengan menggunakan kabel adapter USB, aplikasi Android seperti USB Storage Manager dan akses root pada sistem operasi, anda kini boleh memindahkan fail terus dari storan USB, sama ada ke telefon atau terus ke aplikasi web seperti e-mel dan sebagainya.

Pedometer dan meter basikal

Anda gemar melakukan aktiviti riadah seperti berjoging dan berbasikal? Gunakan aplikasi seperti Accupedo pada Android yang boleh mengukur langkah dan jarak larian anda.

Bagi yang berbasikal, anda boleh menggunakan aplikasi MapMyRide untuk mengesan laluan, kelajuan, jarak, tempoh masa dan jumlah kalori yang berjaya 'dibakar' hasil daripada aktiviti kayuhan anda.


RIBUAN aplikasi yang dihasilkan pada peranti Android memberi kelebihan kepada pengguna.


Memanjangkan hayat bateri dengan Undervolt

Pengguna telefon pintar sering mengeluh tentang hayat bateri mereka yang hanya mampu bertahan tidak sampai sehari. Pelbagai gajet wujud di pasaran yang membolehkan pengguna mengecas telefon mereka dengan mudah.

Selain membeli pengecas tambahan, adapter pengecas kereta dan menggunakan power bank, pengguna juga boleh memilih untuk merendahkan frekuensi CPU dan voltan, satu proses yang dikenali sebagai undervolting.

Proses ini dapat menjimatkan penggunaan kuasa bateri sekali gus memanjangkan hayat bateri telefon anda dengan tambahan sehingga dua jam sebelum ia perlu dicas.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Komuniti Kita

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Komuniti Kita


Warga SKPP 16(1) semarak semangat patriotisme

Posted:

Warga SKPP 16(1) semarak semangat patriotisme

Warga SKPP 16(1) semarak semangat patriotisme

NORLIAH (kanan) melepaskan pelajar yang berpakaian kebangsaan dan membawa Jalur Gemilang sambil berbasikal di SKPP 16 (1) Putrajaya baru-baru ini.


PATRIOTIK. Pelbagai acara menarik mewarnai Majlis Penutup Kibar Jalur Gemilang peringkat Sekolah Kebangsaan Putrajaya Presint (SKPP) 16 (1) yang diadakan di Dataran Ilmuan sekolah itu di Putrajaya baru-baru ini.

Antara acara yang mencuri tumpuan ialah pelepasan 15 murid sekolah tersebut yang berpakaian kebangsaan dan membawa Jalur Gemilang sambil berbasikal oleh Guru Besar SKPP 16 (1), Norliah Hashim.

Acara-acara lain termasuklah persembahan koir, bacaan sajak, penceritaan mengenai sejarah kemerdekaan negara dan persembahan sketsa Leftenan Adnan.

"Melalui program ini, ia dapat menyerlahkan semangat patriotik dan kreativiti dalam diri pelajar," ujar Norliah.

MMC sumbang zakat korporat RM1.7 juta

Posted:

MMC sumbang zakat korporat RM1.7 juta

MMC sumbang zakat korporat RM1.7 juta


FAUZI (tiga dari kiri) dan Che Khalid (dua dari kiri) berbual bersama penerima sumbangan zakat korporat MMC di Muzium Kesenian Islam, Kuala Lumpur baru-baru ini.


BERZAKAT. Syarikat MMC Corporation Berhad (MMC) menunaikan tanggungjawab sosial dengan mengeluarkan RM1.7 juta wang zakat korporat bagi tahun kewangan berakhir 2012 di Muzium Kesenian Islam, Kuala Lumpur baru-baru ini.

Menurut Pengarah Urusan Kumpulan MMC, Datuk Seri Che Khalib Mohamad Noh, pihaknya percaya bahawa dengan pelaksanaan zakat yang merupakan rukun ketiga adalan langkah terbaik untuk membantu golongan kurang berkemampuan.

"Pada majlis ini kami akan menyerahkan zakat kepada 100 individu golongan asnaf dari kawasan Titiwangsa dan Setiawangsa, Kuala Lumpur selain dua buah pusat pengajian al-Quran terpilih," katanya.

Turut hadir ke majlis itu, Ahli Parlimen Setiawangsa, Datuk Fauzi Zahari.

FAMA Pulau Pinang bantu lahirkan usahawan kecil

Posted:

FAMA Pulau Pinang bantu lahirkan usahawan kecil

FAMA Pulau Pinang bantu lahirkan usahawan kecil


HABIBAH (dua dari kiri) menyampaikan sumbangan FAMA berbentuk peralatan elektrik dapur dan kabinet di Sungai Dua, Pulau Pinang baru-baru ini.


BANTUAN. Lembaga Pemasaran Pertanian Persekutuan (FAMA) Pulau Pinang memperuntukkan sebanyak RM500,000 bagi menjayakan Program Azam Tani melibatkan 50 peserta baharu bagi tempoh dua tahun.

Pengarah FAMA Pulau Pinang, Habibah Sulaiman berkata, penerima bantuan kali ini terdiri daripada penduduk miskin yang mengusahakan perniagaan kecil-kecilan berasaskan pertanian.

Majlis penyerahan peralatan dan bantuan bagi peringkat Dewan Undangan Negeri Sungai Dua, Pulau Pinang diadakan baru-baru ini melibatkan empat penerima.

"Bantuan FAMA bernilai RM10,000 setiap seorang terdiri daripada peralatan peti sejuk beku, periuk nasi, peralatan memasak dan kabinet bagi memudahkan usahawan menjana ekonomi secara berpanjangan," kata Habibah.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Negara

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Negara


Mental terganggu, jiwa tertekan

Posted:

Mental terganggu, jiwa tertekan

Mental terganggu, jiwa tertekan

Oleh WAZIHA WAHID
Waziha@kosmo.com.my

SHUN YEE


KUALA LUMPUR - Seorang ahli perniagaan wanita mendedahkan dirinya diugut bunuh dan rogol oleh bekas kekasih keturunan Bosnia yang sebelum ini menyamannya kerana mendakwa dia dipergunakan untuk sperma berkualiti.

Malah, Chung Shun Yee, 29, mendakwa Ervin Ahbabovic, 41, mengugut akan mendedah dan mengedarkan gambar serta video peribadi miliknya sekiranya dia ingin berpisah dengan lelaki itu.

Shun Yee juga yakin Ervin mengalami gangguan mental dan tekanan jiwa melampau sehingga bertindak agresif, ganas dan sanggup mencederakan diri dan keluarganya apabila keinginannya tidak dipenuhi.

Justeru, dakwa Shun Yee, tuduhan Ervin mengenai keinginan hubungan seks sebanyak enam kali sehari juga adalah mustahil kerana dia wanita normal yang bekerja dan perlu menjaga seorang anak lelaki.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Seorang lagi mangsa keracunan maut

Posted:

Seorang lagi mangsa keracunan maut

Seorang lagi mangsa keracunan maut

Oleh AHMAD SYAHIR KASSIM dan ABD. RAZAK OSMAN
berita@kosmo.com.my

SEBAHAGIAN mangsa keracunan makanan yang dirawat di Hospital Yan semalam.


SUNGAI PETANI - Kes keracunan makanan yang menimpa tetamu sebuah majlis perkahwinan di Kampung Huma, Tanjung Dawai Sabtu lalu terus meragut nyawa apabila seorang lagi disahkan maut menjadikan jumlah korban setakat ini meningkat kepada empat orang.

Wan Razali Yaakob, 56, disahkan meninggal dunia pada pukul 7.15 malam tadi ketika dirawat di Unit Rawatan Rapi, Hospital Sultan Abdul Halim (HSAH) di sini. Mangsa dimasukkan ke situ sejak pagi kelmarin.

Pengarah Jabatan Kesihatan Kedah, Dr. Ismail Abu Taat berkata, warga emas yang berasal dari Kampung Banggol Belau, Merbok itu berada dalam keadaan kritikal sebelum menemui ajal.

"Ini menjadikan jumlah mereka yang maut akibat keracunan makanan meningkat kepada empat orang. Kajian mendapati ayam masak merah yang menjadi punca keracunan makanan dikesan dicemari oleh bakteria jenis salmonella.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Kekejaman harimau Kuala Pilah

Posted:

Kekejaman harimau Kuala Pilah

Kekejaman harimau Kuala Pilah

Oleh MOHAMAD AIZIM BAHARON
berita@kosmo.com.my


PEGAWAI Perhilitan Jempol memeriksa kandang biri-biri yang disyaki diserang harimau kumbang di Kampung Parit Mungkal, Tanjung Ipoh, Kuala Pilah, Negeri Sembilan semalam.


KUALA PILAH – Penduduk di Kampung Parit Mungkal, Tanjung Ipoh dekat sini hidup dalam ketakutan selepas harimau kumbang dipercayai telah menyerang ternakan biri-biri milik seorang penduduk di situ kelmarin.

Penternak, Nor Asiah Yunus, 61, berkata, dalam kejadian pada pukul 7 pagi itu, dua ekor biri-biri miliknya hilang manakala baki sembilan lagi ekor biri-biri ditemui mati dengan kesan kecederaan akibat dibaham haiwan buas.

Menurut wanita itu, dia menyedari kejadian tersebut apabila dua anaknya, Abdul Mujib Nong Singah, 30, dan NorKhairukha, 41, pergi ke kandang tersebut pada pukul 7 pagi.

"Kedua-dua anak saya terkejut apabila menemui sembilan ekor biri-biri di dalam kandang itu dalam keadaan nyawa-nyawa ikan dengan banyak kesan kecederaan pada badan setiap ternakan itu," kata Nor Asiah ketika ditemui di sini semalam.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Sukan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Sukan


Rashid azam buka 'buku baharu'

Posted:

Rashid azam buka 'buku baharu'

Rashid azam buka 'buku baharu'

Oleh SHAHRIL NIZAM ABDULLAH
shahril.abdullah@kosmo.com.my

RASHID (kanan) bersama rakan sejawatannya, Tey Seu Bock mengendali sesi latihan skuad badminton negara di Stadium Juara, Bukit Kiara semalam.


JURULATIH negara, Rashid Sidek mahu membuka 'buku baharu' dan melupakan persengketaan dengan Persatuan Badminton Malaysia (BAM) selepas kembali menyambung tugasnya bersama badan induk itu semalam.

Rashid, 45, sebelum ini mencetuskan kontroversi berhubung isu peletakan jawatannya pada 19 September lalu selepas tidak puas hati dengan rombakan struktur kejurulatihan skuad negara yang dilakukan bekas Pengarah Kumpulan Pengurusan Bakat (TMG), Tan Aik Mong.

Namun, Rashid bersetuju menarik semula surat peletakan jawatannya selepas Presiden BAM, Tan Sri Tengku Mahaleel Tengku Ariff mengubah kembali struktur kejurulatihan yang dilakukan Aik Mong.

Bagaimanapun, Aik Mong pula meletakkan jawatannya pada 24 September lalu selepas tidak berpuas hati dengan keputusan BAM kembali semula ke struktur asal sistem kejurulatihan.

Bagi Rashid, selepas semua kemelut tersebut berakhir, beliau kini mahu kembali meneruskan fokusnya untuk melahirkan lebih ramai jaguh dunia di Malaysia sebagai pengganti kepada Datuk Lee Chong Wei.

"Saya rasa latihan hari ini (semalam) masih seperti biasa, tidak banyak perubahan berlaku setakat ini," jelas Rashid ketika ditemui di Stadium Juara, Bukit Kiara semalam.

"Saya harap tiada lagi kontroversi yang timbul dan jurulatih juga sudah boleh menumpukan kepada tugas masing-masing dalam meningkatkan prestasi para pemain.

"Bagi saya apa yang penting ketika ini ialah meningkatkan prestasi pemain negara dan fokus saya juga sudah semestinya melahirkan ramai lagi jaguh badminton dunia.

"Esok (hari ini) akan bermula Kejohanan Terbuka Kuala Lumpur dan meskipun pemain kita akan berdepan sesama sendiri, saya harap akan ada peningkatan ditunjukkan daripada pemain elit dan remaja kita."

Terbuka Kuala Lumpur yang akan berlangsung di Stadium Badminton Cheras, Kuala Lumpur sehingga 6 Oktober ini, bakal menyaksikan Chong Wei Feng dan Liew Daren tampil sebagai pemain pilihan pertama dan kedua.

Antara pemain negara lain yang turut beraksi ialah Iskandar Zulkarnian Zainuddin, Loh Wei Sheng, Goh Giap Chin, Soong Joo Ven, Soo Teck Zhi, Chong Yee Han, Tan Kian Meng dan Nur Mohd. Azriyn Ayup.

"Setakat ini saya tidak mendapat apa-apa maklumat lagi daripada pengurusan BAM, cuma ikut projek (program latihan) lama.

"Fokus saya buat masa ini ialah mempersiapkan pemain kita supaya lebih bersedia menghadapi kejohanan-kejohanan akan datang.

"Bukan niat saya untuk membuat kontroversi, namun selepas ini harapnya tiada lagi isu yang berkaitan jurulatih ditimbulkan pada masa hadapan," ujar Rashid lagi.

'Hanya siasat jika ada laporan'

Posted:

'Hanya siasat jika ada laporan'

'Hanya siasat jika ada laporan'

Oleh NAN HIDAYAT NAN AZMIE
hidayat.azmie@kosmo.com.my


AKSI antara Sarawak dan Perak dalam saingan terakhir Kumpulan D Piala Malaysia di Stadium Negeri, Kuching pada 21 September lalu.


SEBARANG kemungkinan yang mengaitkan juara Liga Premier, Sarawak dengan dakwaan terlibat dalam skandal mengatur perlawanan tidak pernah dibincangkan Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM).

Sebaliknya, Setiausaha Agung FAM, Datuk Hamidin Mohd. Amin menegaskan bahawa kenyataan itu telah disalah tafsir oleh pihak media.

Menurut beliau, perkara itu tidak pernah dibincangkan semasa Mesyuarat Jawatankuasa Integriti ke-11 yang dipengerusikan Pengerusi Jawatankuasa Integriti FAM, Tan Sri Aseh Che Mat di Putrajaya kelmarin.

"FAM ingin menjelaskan bahawa isu kemungkinan wujudnya unsur rasuah dalam pasukan Sarawak tidak pernah dibincangkan dalam mesyuarat berkenaan.

"Jika ada laporan atau desas-desus mengenai kemungkinan itu, barulah Jawatankuasa Integriti akan menyiasat dan memaklumkan kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) untuk tindakan lanjut," kata Hamidin menerusi satu kenyataan semalam.

Mengulas lanjut, Hamidin memberitahu, setakat ini FAM hanya menerima laporan daripada Persatuan Bola Sepak Perak (PAFA mengenai kemungkinan wujudnya elemen rasuah ekoran prestasi kurang memberangsangkan skuad Seladang itu dalam saingan Piala Malaysia kali ini.

Ia rentetan kekalahan besar 1-6 Perak kepada Sarawak dalam aksi terakhir Kumpulan D kempen Piala Malaysia di Stadium Negeri, Petra Jaya, Kuching, 21 September lalu.

Polemik Sarawak turut didakwa terlibat dalam skandal rasuah mula tercetus selepas PAFA menggantung tugas ketua jurulatih, Mohd. Azraai Khor Abdullah, penolong jurulatih dan pegawai pasukan itu selama dua minggu pada 23 September lalu.

Namun pengurus skuad Bujang Senang, Datuk Mohamad Abu Bakar Marzuki menyifatkan dakwaan itu tidak berasas sama sekali.

Nasib malang hantui Wan Zack

Posted:

Nasib malang hantui Wan Zack

Nasib malang hantui Wan Zack

Oleh AHMAD FAZLI MOHD. YADI
fazli.yadi@kosmo.com.my

PEMAIN sayap lincah, Wan Zack Haikal Wan Nor dijangka berehat panjang apabila mengalami kecederaan Anterior Cruciate Ligament (ACL) pada bahagian lutut kanan.

Berita itu jelas memberikan tamparan kepada pengendali Harimau Muda, Ong Kim Swee menjelang Sukan SEA di Myanmar Disember depan.

Wan Zack yang kini mewakili kelab Jepun, FC Ryukyu dianggap antara tonggak utama Harimau Muda bagi memburu pingat emas ketiga berturut-turut pada temasya Sukan SEA kali ini.

Kim Swee mengakui, beliau telah dimaklumkan oleh Naib Presiden Eksekutif FC Ryukyu, Sotaro Shinoda berhubung kecederaan serius yang menimpa Wan Zack.

"Saya tidak boleh terburu-buru untuk mengatakan Wan Zack akan terkeluar daripada skuad pada Sukan SEA 2013 di Myanmar nanti.

"Benar, Wan Zack dilihat memiliki peluang tipis jika berdasarkan laporan semasa kecederaan yang dialami, tetapi kita tidak boleh terlalu terburu-buru dalam situasi ini.

"Saya mahu menunggu terlebih dahulu laporan penuh berhubung status kecederaannya dari pihak FC Ryukyu," kata Kim Swee ketika dihubungi Kosmo! semalam.

Kim Swee menambah, beliau akan berbincang dengan pihak pengurusan FC Ryukyu untuk membawa pulang Wan Zack yang kini berada di Okinawa, Jepun bagi mendapatkan rawatan.

"Wan Zack masih di bawah kontrak (FC Ryukyu) dan dia adalah pemain FC Ryukyu, kita harus menghormati majikannya.

"Jadi, kami akan berbincang dahulu dengan FC Ryukyu sebelum mengambil keputusan untuk membawa dia pulang ke Malaysia," katanya.

Sementara itu, pengendali Harimau Malaya, Datuk K. Rajagobal turut mengakui kehilangan Wan Zack bakal memberikan kesan kepada pasukannya menjelang aksi kelayakan Piala Asia 2015 menentang Bahrain di Stadium Shah Alam pada 15 Oktober ini.

"Saya cuma tahu menerusi Twitter (Wan Zack) dan saya akan meminta Tan Cheng Hoe (penolong jurulatih) untuk mendapatkan maklumat mengenai dia

"Bagi saya, Wan Zack adalah watak penting dalam pasukan dan saya harap kecederaannya tidak serius," kata Rajagobal.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Stailo

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Stailo


Jamsbell pertaruh fesyen high street

Posted:

Jamsbell pertaruh fesyen high street

Jamsbell pertaruh fesyen high street

Oleh ALIF ABU BAKAR

KAKAK sulung berusia 21 tahun bernama Sharifah Farah Liyana Syed Kamil, sementara dua adik kembarnya, Sharifah Sarah Amirah Syed Kamil dan Syed Harith Aiman Syed Kamil masing-masing berusia 20 tahun. Ketiga-tiganya masih muda, penuh tenaga namun serius membina profesion secara berdikari.

Paduan tiga beradik yang membentuk jenama Jamsbell barangkali melahirkan pandangan sinis orang ramai, merendahkan kemampuan anak-anak muda yang cuba mendirikan empayar fesyen ketika negara dihujani kewujudan pelbagai jenis butik dalam talian.

Jamsbell memerlukan pengenalan, ruang dan sokongan remaja tempatan untuk berdiri teguh. Percayalah, secara tuntas, usaha jenama itu tidak hanya berkisar kepada keuntungan jualan, namun mengimbangi faktor pendidikan penggayaan yang amat diperlukan kelompok audiens mereka.

Sharifah Farah Liyana, Sharifah Sarah Amirah dan Syed Harith Aiman mahu mempromosikan gaya high street di Malaysia dengan menjadikan Jamsbell sebagai medium pengaruh yang efektif. Benar, high street bukan gaya baharu di negara ini tetapi pengetahuan terhadap adaptasi pakaian berkonsep sebegitu masih belum difahami sepenuhnya orang kita.

"Jika kita bandingkan Malaysia dengan negara Asia lain, kita agak ketinggalan dari segi perkembangan trend, termasuklah fesyen high street," Sharifah Farah Liyana memulakan bicara ketika trio bersaudara itu ditemui.

Elemen mewah

Fesyen high street merujuk kepada gaya yang ditawarkan jenama-jenama pakaian arus perdana. Ia boleh dikelaskan sebagai gaya yang menggabungkan elemen fesyen mewah (high fashion) dan fesyen jalanan (street fashion).

"Tujuan Jamsbell adalah mendidik orang ramai menjadikan fesyen high street sebagai gaya harian untuk ke tempat kerja, kelas atau bersantai. Kami banyak mendapat inspirasi daripada perkembangan trend di United Kingdom dan Amerika Syarikat (AS).

Kolaborasi Jamsbell dan Bits of Random berjaya membentuk panduan gaya yang menakjubkan.


"Di luar negara, fesyen high street bukan lagi gaya untuk acara tertentu malah sudah diterima sebagai penampilan biasa. Orang kita kena mengubah mentaliti terhadap fesyen yang selalunya dikaitkan dengan majlis glamor dan formal ini. Ia sebenarnya sudah diterima masyarakat sebagai gaya harian," tambah gadis yang juga memiliki ijazah Diploma Lanjutan Fesyen dan Pemasaran dari Raffles College of Higher Education (Raffles), Kuala Lumpur.

Dilancarkan pada awal bulan Januari lalu, item-item dalam katalog Jamsbell memang mudah menangkap perhatian. Jumpsuit dengan cetakan unik bersama jalinan rona kontra menghidupkan tata gaya high street secara bersahaja. Tambahkan aksesori seperti kalung dengan perincian besar dan anda sedia untuk mencuri tumpuan umum.

Mahu gaya sedikit nakal dan seksi, sesekali anda patut mencuba seleksi playsuit Jamsbell. Persalinan yang mencantumkan baju dan seluar pendek itu sesuai untuk gadis yang sedang meniti alam remaja dan sukakan gaya ringkas, pantas tetapi berani.

"Agak mengejutkan kerana kebanyakan item yang kami tidak jangka akan mendapat sambutan sering habis dijual. Jumpsuit contohnya, jarang kita melihat wanita di sini menggayakannya tetapi ia menjadi antara pakaian kami yang paling laris.

"Seluar pendek dengan perincian besi juga sering menjadi permintaan ramai. Di bawah koleksi seluar pendek, kami sediakan variasi item dengan potongan menarik seperti blaze peplum, layered spring, midnight quilted dan blooming.

"Mereka yang gemarkan dres boleh memilih sama ada mahukan block maxi klasik, denim skater atau retro crush. Apa jua pilihan anda, ia tidak akan lari daripada konsep gaya high street yang kami terapkan dalam Jamsbell," saran Sharifah Sarah Amirah yang memberitahu kemasukan stok baharu jenama itu adalah pada setiap minggu.

Semangat Asia

Tidak lengkap gaya high street jika tanpa menggayakan seluar panjang barok bercetak yang tinggi sentimen seninya. Tonjolkan semangat Asia anda menerusi seluar harem bermotifkan batik atau cipta penampilan matang bersama seluar jenis palazo dengan kombinasi motif tradisional.

"Kami banyak menggunakan material sifon untuk baju. Selain itu ada juga item yang dihasilkan dengan fabrik poliester campuran dan kapas," tambah Sharifah Sarah Amirah yang memberitahu Jamsbell juga kini berkolaborasi bersama label aksesori baharu, Bits of Random.

Selain berfungsi sebagai butik dalam talian, Jamsbell juga menyediakan khidmat nasihat tentang suai padan dan cara-cara membentuk gaya high fashion menerusi item-item yang ditawarkan.


KOLEKSI baharu Jamsbell dikemaskini setiap minggu bagi memberikan pilihan terkini kepada pengikut mereka.


Satu-satunya pengemudi lelaki dalam Jamsbell, Syed Harith Aiman berpendapat, majoriti blog fesyen dan butik dalam talian di Malaysia tidak memfokuskan kepada pendidikan penggayaan untuk pelanggan-pelanggan mereka.

Ujar Syed Harith Aiman yang juga salah seorang wajah rasmi jenama fesyen The Garment: "Kami banyak melakukan penyelidikan dan mengikuti perkembangan semasa trend-trend di Eropah dan AS.

"Di sana, perubahan trend berlaku dengan pantas dan cepat diterima masyarakat sekeliling. Mungkin medium mempromosikan sesuatu trend itu datangnya daripada pelbagai pihak sekali gus memudahkan ia berkembang dalam tempoh yang singkat.

"Jamsbell mahu mendekati orang di sini dengan formula yang sama, menjadi sebahagian kelompok fesyen yang tidak hanya berdiri atas nama keuntungan tetapi menjadi penggerak kepada transformasi trend di negara ini."

Idea yang disemaikan Jamsbell melalui paduan item-item pada laman web mereka banyak memberi ilham kepada para pelanggan mereka untuk bergaya.

"Kadang-kadang ada pelanggan yang sanggup membeli satu set persalinan yang kami cipta menerusi suai padan kerana begitu menggemari gaya tersebut," cerita Sharifah Farah Liyana menutup sesi temu bual.

Koleksi inspirasi bendera

Posted:

Koleksi inspirasi bendera

Koleksi inspirasi bendera

GAYA klasik AS dihidupkan semula melalui koleksi terbaharu ini.


TAHUN ini, Hush Puppies menyambut ulang tahun yang ke-55 sebagai pakaian ikonik kasual Amerika Syarikat (AS) sejak tahun 1958.

Gaya klasik AS dihidupkan semula apabila para pereka fesyen jenama itu menterjemah keanggunan fesyen santai konvensional pertengahan abad negara tersebut.

Majlis Pereka-Pereka Fesyen Amerika Syarikat turut menyenaraikan jenama Hush Puppies sebagai Produk Aksesori Tahunan 1995, di samping disenaraikan sebagai Syarikat dan Jenama Tahunan di Amerika Syarikat dan United Kingdom oleh majalah-majalah terkemuka.

"Koleksi Stars & Stripes memberi penghormatan kepada gaya hidup rakyat Amerika yang mengambil inspirasi daripada bendera negara itu," kata Pengurus Pemasaran Hush Puppies Apparel, Celeste Tee.

Koleksi terkini itu menawarkan pakaian kasual yang menerapkan penggunaan tiga warna asas bendera AS iaitu merah tomato, putih salji dan biru dakwat.

Koleksi yang merangkumi rangkaian baju polo, baju-T, gaun dan jaket ini tampil dengan pengaruh pasukan sukan dan pelajar universiti.

"Gabungan reka bentuk ringkas yang disulami dengan jalur-jalur terperinci dan corak bintang pada lipatan pergelangan tangan menyerlahkan penampilan klasik dan santai.

"Baju polo ikonik Hush Puppies yang disulami dengan ikon anjing baka Basset Hound itu telah menjadi rekaan popular di Malaysia," tambahnya.

Sambil memberi tip untuk memadankan baju polo pilihan ramai itu, Tee memberitahu, penampilan seseorang itu akan nampak lebih segak namun tetap kasual apabila ia dipadankan dengan seluar pendek dan sehelai jaket atau blazer.

Bagi penampilan gaya masa kini, butangkan baju itu sepenuhnya.

BAJU polo, baju-T, dan jaket disuntik pengaruh pasukan sukan dan pelajar universiti.


"Golongan wanita di luar sana amat menyukai gaun, kami menyediakan pelbagai rekaan menarik yang terdiri daripada gaun santai sehinggalah gaun pendek tanpa lengan yang boleh dipadankan dengan kardigan ataupun jaket.

"Bagi kanak-kanak, baju-T kecil yang kemas dan kemeja berlengan pendek ataupun panjang adalah sama popularnya seperti rangkaian baju-T, seluar bermuda dan baju polo dewasa kami," jelasnya sambil memaklumkan jenama Hush Puppies menjanjikan pakaian kasual, menarik dan menyeronokkan untuk seisi keluarga.

Mementingkan gabungan keselesaan dan gaya dalam setiap koleksinya, produk-produk Hush Puppies dihasilkan daripada fabrik kapas, poplin atau linen semula jadi yang berkualiti tinggi.

Sempena sambutan ulang tahun Hush Puppies, bagi setiap pembelian bernilai RM200, para pembeli akan menerima rebat sebanyak RM55, ditambah dengan cenderamata edisi terhad iaitu koleksi lencana butang ulang tahun Hush Puppies.

Pelanggan juga akan dihadiahkan kad VIP yang melayakkan mereka menikmati diskaun 15 peratus ke atas bagi setiap pembelian barangan berharga tetap sepanjang tahun. Selain itu, patung anjing Basset Hound Hush Puppies diberi percuma bersama rebat sebanyak RM110 bagi pembelian bernilai RM400 dan ke atas.

"Ia sememangnya barangan edisi khas kerana kami hanya menawarkan 3,000 unit lencana butang dan patung Basset Hound untuk pelanggan yang memenuhi syarat pembelian. Kami pasti lencana butang itu akan menjadi satu koleksi istimewa untuk para peminat jenama ini," ujar Tee.

Koleksi terkini ulang tahun Stars & Stripes 2013 kini boleh didapati di semua butik Hush Puppies dan gedung membeli-belah utama termasuk AEON, Isetan, Metrojaya, Pacific dan Parkson.

Teman peribadi musim luruh

Posted:

Teman peribadi musim luruh

Teman peribadi musim luruh

Oleh ALIF ABU BAKAR


DARI kiri: Nazim Othman, Elfira Loy, Soo Wincci, Lisa Surihani, Debbie Goh dan Lawrence Wong antara selebriti jemputan yang hadir pada majlis previu koleksi musim luruh Coach 2013.


CIRI fungsional harian yang disatukan dalam rekaan mewah klasik, moden dan bergaya bersama fabrik kulit bermutu tinggi serta perincian penuh teliti merangkumi sempurna koleksi musim luruh Coach pada tahun ini.

Tiga koleksi utama untuk wanita kali ini memaparkan item menawan daripada Legacy, Saffiano dan Madison. Diinspirasikan daripada rekaan ikonik Coach, termasuk beg tangan Duffle yang masih menjadi pilihan ramai, koleksi Legacy kembali untuk musim luruh kali ini.

Penambahan fabrik kulit baharu dan mewah serta penggunaan rona-rona musim luruh seperti hitam keunguan, ungu terung dan biru gelap (midnight) menghidupkan ciri-ciri moden dan ranggi item-item Legacy.

Ketinggian karakter sebagai wanita yang mengutamakan stail eksklusif akan terserlah apabila anda mendampingi beg-beg elegan daripada koleksi Legacy. Sama ada Mirror Metallic Turnlock Tote atau Liquid Metallic Croc Clutches, anda pasti tampak glamor dengan inspirasi vintaj yang menggunakan material kulit dengan perincian besi (studded).

Anda juga boleh memilih aksesori menarik di bawah koleksi Saffiano. Direka menggunakan material kulit Itali yang berkualiti tinggi bersama tekstur jejaring silang, koleksi ringkas dan bergaya Saffiano menjadikan musim luruh anda lebih praktikal.

Beg Tote Saffiano Leather Medium East-West City yang diberi penegasan baharu menerusi penggunaan blok-blok warna pula menjadikan ia aksesori mudah untuk digayakan secara harian.

Aksesori lelaki

Untuk kaum Adam pula, rangkaian aksesori daripada koleksi Bleecker dan Crosby pasti menyuntik gaya maskulin klasik yang ideal. Musim luruh kali ini, Coach menghamparkan siluet baharu, warna-warna terang, material segar, corak grafik dan ekstra fungsional dalam barangan lelaki berbanding keluaran dulu.

BEG kepit dengan perincian besi menjadi antara item tarikan dalam koleksi baharu ini.


Sesuai untuk musim luruh, koleksi Bleecker ditambah beberapa rona menarik, reka corak dan tekstur bagi mengangkat sentimen mewah seorang jejaka. Material kulit dengan permukaan kasar (pebbled) pada beg Metropolitan, merupakan antara kombinasi sempurna beg Tote Business dan Slim Brief yang dilengkapi beberapa ruang bagi mengisi keperluan harian si jejaka.

Elemen bermusim daripada material sued kembali menerusi Tote Bleecker Suede Traveler. Penggunaan siluet yang bertentangan menawarkan penampilan maskulin yang optimum terutama pada rekaan luarannya yang stailo.

Bleecker Suede Courier juga satu lagi kunci gaya yang mengalami pembaharuan material bermusim, sama pentingnya dengan Bleecker Leather Duffle. Penggunaan rona mahogani dan maskulin menjadikannya sempurna digayakan pada acara hujung minggu.

Koleksi Crosby turut membuat kemunculan semula sempena koleksi musim luruh Coach tahun ini. Aksesori buatan tangan yang tidak terlalu formal dalam koleksi tersebut memperkenalkan elemen unik dari segi fungsi dan perinciannya.

Beg-beg eksklusif seperti Crosby Box Grain Slim Brief, Flap Brief dan Business Tote menampilkan sepenuhnya material premium dengan perincian halus. Paling penting, tekstur yang diterapkan pada setiap item koleksi tersebut mengimbangi ciri fungsi dan gaya.

Sepatu

Selain beg, kaca mata dan aksesori untuk gajet elektronik anda, koleksi musim luruh Coach juga memaparkan barisan sepatu mewah buat wanita moden. Kasut but menjadi signatur untuk musim ini memandangkan cuaca yang agak sejuk terutamanya di negara-negara empat musim.

Ciri feminin masih dapat diserlahkan apabila anda menyarungkan but Udell yang direka dengan tapak tumit tinggi. Namun untuk keselesaan berpanjangan, pilih but Lilac yang klasik dan bertapak rata atau Laurinda yang merupakan item wajib untuk dimiliki pada musim luruh kali ini.

Untuk maklumat lebih jelas berkenaan koleksi musim luruh 2013 Coach, layari laman web www.coach.com atau kunjungi sendiri butik-butik Coach di seluruh negara.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Varia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Varia


Cita rasa pastri Jepun

Posted:

Cita rasa pastri Jepun

Cita rasa pastri Jepun

TERDAPAT tujuh cawangan Kafe Komugi dan kesemuanya terletak di Lembah Klang.


SAAT pertama kali melalui kafe Komugi, Paradigm Mall, Petaling Jaya, mata saya tertarik dengan barisan roti dan pastri yang kelihatan enak lagi menyelerakan.

Komugi merupakan perkataan Jepun yang membawa maksud gandum. Maka, tidak hairanlah kafe ini menawarkan produk utamanya iaitu pelbagai roti Jepun buatan tangan, kek, variasi coklat dan hidangan makanan lain.

Kafe Komugi bukan sekadar berkonsepkan Jepun semata-mata, keaslian pembuatan roti juga dititikberatkan dengan kehadiran perunding chef yang diterbangkan khas dari negara Matahari Terbit itu.

Menurut Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif Focus Point Holdings Bhd., Datuk Liaw Choon Liang, buat masa ini, sebanyak tujuh cawangan Komugi dibuka di sekitar Lembah Klang selepas pembukaan kafe Komugi yang pertama pada bulan November tahun lalu.

"Buat masa ini, kami lebih fokus kepada pasaran di sekitar Lembah Klang kerana dapur pusat Komugi berada di Kota Damansara, Petaling Jaya.

"Kebanyakan kafe Komugi berada di dalam pusat beli-belah seperti di Mid Valley, Paradigm Mall, Sunway Pyramid, Pavilion, Sunway Giza dan Subang Parade," katanya ketika ditemui di Komugi, Paradigm Mall baru-baru ini.

Tambahnya, lebih daripada 100 jenis roti, 70 jenis pastri dan kek yang ditawarkan pada harga berpatutan dibuat menggunakan ramuan berkualiti didatangkan khusus dari Jepun.

"Roti, kek dan pastri dibuat setiap hari bagi membolehkan para pelanggan menikmatinya secara segar.

"Apabila anda mengunjungi Komugi, jangan lepaskan peluang merasai hidangan signatur kami iaitu roti Jepun, Hanjuku Cheese, Namachoco Sand, Creamy Custard Krone dan Cookie Cream Puffs," ujar Choon Liang yang menyukai makanan Jepun.

Hanjuku Cheese didatangkan dengan dua perasa iaitu asli dan coklat. Teksturnya yang cair di mulut dan enak dimakan bersama hirupan kopi dijual pada harga RM3.50 sebiji.

ROTI dan pastri yang dijual di Komugi diperbuat daripada ramuan berkualiti yang diimport dari Jepun.


Rambang mata

Anda pasti teruja apabila melihat kek lapis unik berbentuk bulat seperti donat iaitu Baumkuchen yang namanya diambil daripada bahasa Jerman, membawa maksud kek pokok, harganya RM23.90 sebiji.

Antara pastri lain ialah creamy custard krone, namachoco sand (perisa coklat dan teh hijau) dan fuwa fuwa serta pelbagai pilihan pastri yang membuatkan anda rambang mata.

Bagi mereka yang menggemari coklat, Komugi merupakan persinggahan wajib jika anda mahu merasai coklat premium, Chocoletto buatan tangan yang diperbuat daripada coklat dari Belgium.

Komugi juga menawarkan variasi minuman, daripada minuman panas, sejuk hinggalah ke jus.

Kelainan yang ada di sini ialah jus segarnya dibotolkan dipanggil Furutsu diperbuat daripada air oksigen.

"Pelanggan beragama Islam tidak perlu risau kerana pembuatan kek, pastri, mahupun coklat di Komugi bebas daripada unsur babi dan alkohol.

"Tiada sebarang bahan pengawet digunakan kerana kesemua makanan itu dihasilkan menggunakan bahan-bahan dan ramuan semula jadi. Kami juga menitikberatkan aspek kesihatan memandangkan pastri di Komugi tidak begitu manis," katanya sambil memberitahu Komugi di Paradigm Mall boleh menempatkan 55 orang pada satu masa.

Mata sihat, menawan dengan pati beri

Posted:

Mata sihat, menawan dengan pati beri

Mata sihat, menawan dengan pati beri


INNERSHINE Pati Beri kaya dengan nutrien-nutrien penting yang memberi manfaat pada mata.


DALAM satu kajian ke atas 1,000 orang lelaki yang telah dilaporkan di akhbar Daily Mail UK baru-baru ini, mata merupakan anggota badan pertama yang menarik perhatian mereka terhadap wanita, diikuti dengan senyuman.

Sebanyak 70 peratus daripada responden terlibat turut menyatakan bahawa mata merupakan tarikan utama seorang wanita kepada mereka.

Kini jelas dilihat betapa pentingnya mata yang kelihatan segar untuk menawan hati seseorang jejaka.

Melalui rangkaian InnerShine Pati Beri, kini mata anda akan mendapat khasiat tambahan serta perlindungan yang sebaiknya.

Mata merupakan satu organ dan deria yang paling penting. Apabila sering terdedah terhadap pencemaran, sinaran ultraungu matahari dan radiasi daripada pelbagai peranti elektronik, mata akan menjadi kering dan lesu. Ada kadangkala ia kelihatan kemerahan dan tidak bermaya.

InnerShine Pati Beri berupaya untuk menghindari keadaan tersebut kerana ia mengandungi tujuh jenis buah beri premium dari benua Eropah dan Amerika yang kaya dengan bahan antioksidan dan zat.

Ramuan intipati minuman yang berkhasiat, pekat lagi lazat ini terdiri daripada beri acai, beri biru, blackcurrant, chokeberry, kranberi, elderberi dan strawberi.

Buah-buahan eksklusif yang kaya dengan Vitamin C dan flavonoid ini bukan sahaja merawat kerosakan yang disebabkan oleh radikal bebas tetapi juga meningkatkan pengedaran darah ke mata.

InnerShine Pati Beri diperkaya dengan nutrien penting seperti Vitamin A, C dan E serta zink yang sekali gus amat baik untuk mata agar sentiasa sihat dan tampak bersinar sepanjang hari.

"Penjagaan kesihatan mata sering diendahkan dan kadangkala diabaikan sama sekali.

"Berikanlah mata anda nutrien dan khasiat tambahan yang terkandung dalam InnerShine Pati Beri bagi meningkatkan tahap kesihatannya," kata Naib Presiden dan Pengurus Besar Cerebos Malaysia, Koh Joo Siang.

Tambahnya, Cerebos Malaysia sentiasa komited untuk membekalkan para pengguna suplemen-suplemen yang terbaik dari segi ramuan yang berkualiti tinggi dan pematuhan terhadap piawaian pengeluaran yang ketat.

InnerShine Pati Beri dengan jaminan Brand's VEssenz boleh didapati di semua farmasi, pasar raya dan pasar raya besar di seluruh negara pada harga RM30.50 untuk pek 6 botol x 42 mililiter (ml) dan RM57.90 untuk pek 12 botol x 42ml.

Kredit: www.kosmo.com.my
 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved