Selasa, 1 April 2014

Kosmo Online - Rencana Utama

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Rencana Utama


Saksi terakhir nahas pesawat

Posted:

Saksi terakhir nahas pesawat

Saksi terakhir nahas pesawat

WALAUPUN dipanggil kotak hitam, namun warna peralatan itu adalah oren terang agar ia mudah dicari.


"HABIS LAH! Kita akan terhempas. Ini tidak mungkin terjadi!" kata salah seorang pembantu juruterbang.

"Tapi, apa yang berlaku?" balas seorang lagi pembantu juruterbang, beberapa saat sebelum pesawat 330 Airbus milik Air France menjunam ke Lautan Antlantik, yang mengorbankan 228 nyawa pada 1 Jun 2009.

Perbualan akhir dalam kokpit dengan situasi cemas dan takut itu diperoleh hasil transkrip daripada kotak hitam pesawat yang ditemui selepas dua tahun kejadian tersebut berlaku.

Menerusi analisis terhadap kotak hitam tersebut, Biro Penyiasatan dan Analisis Perancis (BEA) menggambarkan keadaan di dalam kokpit Pesawat 447 Air France itu dalam situasi huru-hara serta kekeliruan juruterbang hingga membawa kepada kemalangan.

Pesawat 447 yang sepatutnya terbang selama 11 jam ke Paris dengan membawa 216 penumpang dan 12 anak kapal itu terhempas semasa merentasi kawasan ribut di Lautan Atlantik setelah empat jam berlepas dari Lapangan Terbang Tom Jobimi, Rio de Janeiro, Brazil.

Sehingga kini, hanya perbualan antara juruterbang, Kapten Marc Dubois, 58, dan dua pembantu juruterbang, David Robert, 37 tahun dan Pierre Cedric Bonin, 32, berjaya dianalisis keluar dari kotak hitam.

Analisis ke atas kotak hitam pesawat 447 Air France tersebut telah membawa kepada penemuan antara punca kejadian nahas udara berkenaan di samping mengambil kira faktor-faktor lain.

Merakam

Kotak hitam bukan sahaja mampu merungkaikan persoalan kepada teori-teori tentang kehilangan atau nahas sesebuah pesawat, namun ia merupakan saksi akhir yang penting dalam menemukan jawapan tentang apa sebenarnya berlaku ke atas pesawat.

Pensyarah Jabatan Kejuruteraan Aeroangkasa Universiti Putra Malaysia (UPM), Prof. Madya Dr. Kamarul Arifin Ahmad memberitahu, kotak hitam adalah satu istilah yang dialih bahasa daripada bahasa Inggeris iaitu black box dan ia juga istilah untuk dua peralatan penting yang wajib ada dalam pesawat.

Peralatan pertama dalam kotak hitam adalah perakam suara kokpit (CVR) manakala satu lagi ialah perakam data pesawat (FDR).

Peralatan CVR yang ada dalam sistem pesawat mempunyai mikrofon dan ia dipasang di bahagian tengah panel kawalan dalam kokpit. Selain itu, ia turut dipasang pada mikrofon komunikasi juruterbang dan pembantu juruterbang.

"Jadi, CVR akan memainkan peranan merakam segala perbualan dalam kokpit dan juga segala bunyi daripada sekecil-kecil bunyi termasuk ketika memadam suis sehingga kepada bunyi penggera amaran apabila pesawat hilang kawalan."Bagaimanapun, lazimnya CVR merakamkan bunyi bagi tempoh dua jam terakhir tamatnya sesuatu penerbangan tersebut. Ini bermaksud, dalam tempoh itu sama ada pesawat itu selamat mendarat atau terhempas," katanya.

Mengambil contoh kejadian MH370 yang berakhir di Lautan Hindi, Kamarul menambah, kemungkinan rakaman perbualan yang berlaku di Laut Cina Selatan sebelum itu tidak dapat diperoleh memandangkan jarak dan tempoh masa kejadian telah melebihi dua jam terakhir.

Mengupas lebih lanjut, beliau memberitahu, dahulunya kotak hitam menggunakan sistem analog (pita rakaman seperti kaset) dan ia boleh membuat rakaman dalam setiap 30 minit terakhir sahaja.

Namun selepas beberapa tahun kebelakangan ini, tempoh rakaman tersebut telah ditingkatkan kepada dua jam terakhir.

Analisis

"Dalam tempoh dua jam berkenaan (tempoh kecemasan), juruterbang yang mengendalikan pesawat akan cuba berpatah balik untuk melakukan pendaratan kecemasan atau sebaliknya ditimpa musibah iaitu terhempas," ujarnya.

Berbeza dengan FDR pula, Kamarul menjelaskan, sistem itu berupaya merakamkan data sepanjang penerbangan dengan kapasiti 24 jam.

Katanya, ada banyak data akan tersimpan menerusi sistem FDR. Antara data terpenting ialah kelajuan pesawat, ketinggian pesawat dari aras laut selain kedudukan terkini pesawat tersebut.

Pada masa sama, FDR turut merakam data seperti status atau jumlah minyak pesawat, kedudukan kawalan sayap (daya angkat pesawat) sama ada berlaku pembelokan atau kenaikan dan penurunan.

Daripada data FDR tersebut, jelas Kamarul, analisis dan siasatan akan dapat mengetahui secara tepat bagaimana pesawat tersebut terhempas mahupun mendarat.

"Bagaimanapun, bagi mengetahui bagaimana kejadian menimpa sesebuah pesawat itu bukan bergantung kepada kotak hitam sahaja tetapi ada faktor lain turut diambil kira, misalnya latar belakang juruterbang, kru dan para penumpang," jelas beliau.

Sementara itu, Kamarul memberitahu, hanya beberapa negara sahaja yang memiliki sistem penerima peranti lokasi dalam air (ULD) bagi mengesan kotak hitam.

Katanya, sistem ULD ini akan mengeluarkan isyarat bunyi (beep) setiap satu saat, namun ia ada kekangan kerana mempunyai had jarak iaitu lingkungan 3.5 kilometer sahaja.

"Kita harapkan kedalaman Lautan Hindi hampir 4,000 meter dengan puratanya 3.5 kilometer, jika sistem ULD betul-betul berada di atas kotak hitam, maka ia boleh menerima isyarat bunyi tersebut.

"Disebabkan itu, kita perlu tahu terlebih dulu kedudukan sebenar pesawat itu terhempas bagi memastikan kotak hitam berkenaan sememangnya ada di sekitar kawasan pencarian," ujarnya sambil menambah kotak hitam sebenarnya berwarna oren supaya ia mudah dikesan.

Mengenai MH370, kata Kamarul, sebenarnya banyak kemungkinan tetapi semuanya 'atas meja' yang tidak boleh dipastikan, namun ini bukan spekulasi tetapi dipanggil sebagai jangkaan secara ilmiah berdasarkan kepada petunjuk dan seterusnya apa akan berlaku.

Meskipun sistem transponder dan peranti komunikasi dalam pesawat MH370 telah dimatikan menyebabkan ia hilang dari radar sekunder (utama) ATC, namun juruterbang boleh berhubung kembali dengan menara kawalan menerusi radio.


PESAWAT sentiasa diselenggara mengikut jadual bagi memastikan semua sistem berfungsi dengan baik.


Ujian

Malangnya dalam kes MH370, komunikasi tersebut tidak berlaku dan antara kemungkinan tidak adanya komunikasi itu adalah disebabkan berlakunya kebakaran dalam pesawat.

"Sebagai juruterbang, kita diajar untuk memadam semua suis elektronik bagi mengelak kebakaran daripada terus merebak.

"Persoalannya, apabila suis dipadam, kenapa tidak dilaporkan kepada ATC?"

Sementara itu, pakar sistem pesawat, Prof. Madya Dr. Mohd. Harridon Mohammed Suffian dari Universiti Kuala Lumpur Malaysia Institute of Aviation Technology (UniKL MIAT) memberitahu, sistem kotak hitam ini wajib dipasang pada pesawat komersial oleh Jabatan Penerbangan Awam (DCA) dan Pentadbiran Penerbangan Persekutuan (FAA).

Katanya, sebelum dipasang, kotak hitam itu telah melalui pelbagai ujian seperti ketahanan impak berkapasiti 3,200 G (graviti bumi), tahan suhu lebih 1,000 darjah Celsius serta tekanan kedalaman laut lebih 6,000 meter.

Jelas beliau, apabila telah siap diuji dan lulus, kotak hitam akan dipasangkan di bahagian ekor pesawat yang biasanya terakhir menyentuh tanah ketika jatuh atau terhempas, secara tidak langsung ia akan mengurangkan impak atau kerosakan pada kotak hitam.

"Kotak hitam ini dibuat daripada besi aluminium dan titanium yang tahan hentakan sehingga 3,200 G dan ia akan mengeluarkan isyarat jika ada hentakan kuat, maknanya pesawat itu meletup atau terhempas. Secara automatik isyarat akan aktif supaya ia mudah dikesan.

"Lazimnya, kotak hitam akan diperiksa dan diuji setiap tahun bagi memastikan ia masih berfungsi dengan baik termasuk pemeriksaan terhadap baterinya yang mempunyai jangka hayat antara 30 hingga 35 hari," kata Mohd. Harridon.

Katanya, menerusi rakaman data dan suara daripada kotak hitam tersebut, pasukan penyiasat dan penganalisis akan melakukan simulasi berdasarkan maklumat tadi bagi mengenalpasti punca sesebuah pesawat itu terhempas.

"Mereka akan cuba melakonkan semula kejadian pesawat terhempas itu dengan menggunakan teknologi grafik bagi memahami kejadian berlaku dan ia akan dibentangkan kepada DCA.

"Selain pesawat, kotak hitam juga ada dipasang pada kenderaan pengangkutan yang lain seperti bas ekspres dan kapal-kapal laut," katanya.

Kotak hitam bantu disiplinkan juruterbang

Posted:

Kotak hitam bantu disiplinkan juruterbang

Kotak hitam bantu disiplinkan juruterbang

SEBAIK memasuki ruang kokpit, juruterbang dan pembantunya akan menjadi seorang yang begitu profesional dan berintergriti.

Dengan kata lain, apabila bertugas mengendalikan sesebuah pesawat, juruterbang akan menjaga segala tindakan dengan prinsip moral, etika dan undang-undang serta keselarasan antara kepentingan diri dengan kepentingan umum.

Juruterbang West Star Aviation, Kamarul Ariffin Abdul Aziz berkata, juruterbang akan menjadi seorang yang amanah, benar, berpegang kepada prinsip, tidak mudah dipengaruhi dan boleh dipercayai ketika mengendalikan pesawat.

Jelas beliau, setiap percakapan, tindakan, perbuatan dan disiplin di dalam kokpit ketika penerbangan akan dirakam serta direkodkan oleh sistem yang dinamakan kotak hitam.

"Bukan ingin memperkecilkan kredibiliti intergriti dan profesionalisme seseorang juruterbang, tapi kotak hitam sememangnya mempunyai karakter dalam mendisiplinkan juruterbang ketika bertugas.

"Juruterbang tidak boleh berbohong atau mencarut yang bukan-bukan ketika berada dalam kokpit memandangkan semuanya akan dirakam dan direkodkan," katanya ketika dihubungi Kosmo!.

Kamarul Ariffin menambah, menerusi data yang dirakam pada kotak hitam, seseorang juruterbang yang melanggar etika dan disiplin ketika bertugas akan diambil tindakan tegas.

Mereka tidak boleh menipu atau menyorok kesilapan atau kecuaian yang berlaku sekiranya berlaku sesuatu kepada pesawat yang diterbangkan, kecuali kesilapan itu datangnya daripada masalah teknikal.

"Walaupun juruterbang itu berkeras mengatakan dirinya tidak bersalah (jika berlaku insiden dalam penerbangan), sesebuah organisasi penerbangan akan merujuk kotak hitam bagi mengenalpasti puncanya.

"Meskipun mulut akan menipu untuk menyelamatkan diri, tapi adalah sukar untuk menipu kotak hitam dan teknologi itu juga tidak mungkin dapat dimanipulasi," ujarnya.

Periuk panas kulinari tradisi China

Posted:

Periuk panas kulinari tradisi China

Periuk panas kulinari tradisi China

Berasal dari bandar besar Chongqing, kulinari periuk panas mendapat perhatian dari seluruh China dan kini menjadi ikutan beberapa buah negara asing.


GANRU berdiri di samping periuk-periuk panas yang mempunyai nilai sejarah.


BERIBU-RIBU tong periuk panas perasa yang terletak di sekitar rumah Nie Ganru menyebabkan keadaan udara tidak menyenangkan dengan bau-bauan pedas daripada pes cili dan minyak.

Suasana tersebut sudah menjadi kebiasaan kepada Ganru memandangkan dia merupakan pengusaha makanan tradisi orang Cina itu. Malah, lelaki berusia 70 tahun itu telah membina sebuah muzium enam tingkat sebagai dedikasinya kepada periuk panas atau dikenali sebagai hotpot.

Berasal dari bandar besar Chongqing, periuk panas mendapat perhatian seluruh China dan menjadi ikutan di beberapa buah negara asing.


Tong periuk panas yang terletak di sekitar rumah Ganru yang turut dijadikan muzium periuk panas.


"Ia membuatkan anda berasa kebas, kepanasan tetapi sedap. Disebabkan itu, ramai yang menggemarinya," ujar Ganru yang menjadikan hidangan periuk panas sebagai makanan hariannya.

Duduk di atas meja kayu yang terhimpun pelbagai pilihan bahan mencelup, Ganru meletakkan kapsul darah itik ke dalam periuk panas. Ramuan kuah turut ditambah dengan minyak, cili dan lada Sichuan. Bagi mengurangkan kepedasan, beberapa hirisan akar teratai dan jeruk sayur-sayuran turut dimasukkan.

"Pengunjung akan duduk mengelilingi meja sambil beramah mesra mewujudkan suasana harmoni," kata Ganru.

Di dalam muzium itu, Ganru menyimpan periuk-periuk yang berusia lebih sedekad termasuk satu jenis periuk yang sepatutnya digunakan di Istana Dinasti Qing ketika pemerintahan Maharaja Qianlong sekitar tahun 1700-an. Sebuah lagi periuk bertarikh 1046-771 Sebelum Masihi (SM) ketika Dinasti Zhou Barat masih dalam simpanannya.


TRADISI periuk panas dikekalkan sehingga ke hari ini dan terus menjadi kegemaran masyarakat di China.


Golongan petani

Periuk panas wujud sejak berabad lamanya sebagai hidangan untuk golongan petani yang tinggal di tebing sungai. Mereka menggunakan periuk panas untuk memasak organ-organ haiwan seperti perut lembu.

Perubahan masa telah menukar kelompok penggemar masakan itu. Restoran pertama yang dibuka pada tahun 1930-an mendapat respons positif. Keenakan makanan yang dimasak menggunakan periuk panas terus tersebar ke seluruh China apabila Chongqing menjadi ibu negara ketika Perang Dunia Kedua.

Perkembangan ekonomi China beberapa abad kebelakangan ini turut meningkatkan populariti periuk panas dengan menawarkan beberapa pilihan menu baharu. Antaranya termasuklah daging kambing, buah pinggang arnab, udang dan cendawan.

Menurut Ganru, periuk panas turut memainkan peranan penting dalam sejarah moden China. Kesemua catatan sejarah itu disimpan rapi di muzium yang dibina oleh Ganru.

Sebagai contoh, Ketua Komunis Mao Zedong dicatatkan pernah berkongsi hidangan periuk panas bersama musuhnya, Chiang Kai-shek sebelum berlakunya perang saudara pada tahun 1949.

Satu lagi contoh ialah sebuah mural yang menggambarkan pemimpin hebat China, Deng Xiaoping yang merawat pegawai-pegawai dengan hidangan periuk panas pada tahun 1970-an.


PELBAGAI ramuan dicampurkan hingga menghasilkan kuah periuk panas yang pedas.


Populariti Chongqing

Selain itu, terdapat juga contoh hidangan yang pernah disajikan kepada Maharaja Confucius, garam dari telaga purba Zigong dan bebola kuih beras yang dibuat sekitar tahun 1800-an.

Chongqing merupakan salah sebuah bandar yang cuba menarik perhatian umum dengan mengangkat hidangan tempatan.

"Periuk panas dari Chongqing terkenal dengan cara tersendiri dan dikenali ramai. Ia dipenuhi dengan pelbagai perasa pedas yang boleh menyebabkan pengunjung berasa kehangatannya," ujar pakar makanan Cina, Fuchsia Dunlop.

Dunlop menambah, apabila ada usaha cuba melabel sesuatu warisan negara, ia perlu diteruskan kerana banyak lagi kulinari tradisional yang boleh diperkenalkan kepada umum.

Setakat ini, bandar Chongqing berjaya mendapat pengiktirafan Bandar Periuk Panas China pada tahun 2007 oleh Persatuan Makanan China.

Persatuan Periuk Panas Chongqing kini dalam usaha untuk mendapatkan pengiktirafan antarabangsa menerusi Pertubuhan Pelajaran, Sains, dan Kebudayaan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNESCO).

UNESCO hanya mengiktiraf beberapa jenis makanan warisan seperti washoku iaitu makanan tradisi dari Jepun.

"Makan menu periuk panas membuatkan seseorang berasa panas dan ia sangat baik untuk kesihatan tubuh dengan membantu proses perkumuhan melalui peluh," ujar penduduk Chongqing, Li Yao, 20.

Bagi Zhang Jingnan, 44, dia turut menggemari periuk panas tetapi tidak menyarankan ia diambil secara berlebihan.

"Tiada bukti perubatan yang menyatakan ia bagus untuk kesihatan seseorang," ujarnya yang bekerja sebagai pegawai perubatan. - AFP

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Infiniti

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Infiniti


Shafiq serikan aplikasi tempatan

Posted:

Shafiq serikan aplikasi tempatan

Shafiq serikan aplikasi tempatan

Oleh HAFIZ AHMAD DAN KHAIRUL ANUAR ABDUL RAHMAN

DIANGGARKAN seorang pengguna memuat turun 10 aplikasi dalam satu masa.


POPULARITI telefon pintar dan tablet yang berasaskan Android semakin meningkat di seluruh dunia. Menurut penyelidik pasaran terkenal, Perbadanan Data Antarabangsa (IDC), Android mendahului para pemain lain di dalam industri telekomunikasi termasuk Apple dengan sistem operasi iOS, Blackberry dan Windows.

Laporan itu turut menyatakan, penguasaan pasaran peranti berasaskan Android ialah sekitar 70 peratus pada tahun 2013. Semakin ramai pengguna mula memberi sokongan kepada pengeluar telefon pintar dan gajet digital yang didatangkan dengan sistem operasi keluaran Google itu.


PENGGUNA telefon pintar Android semakin meningkat berbanding jenama lain.


Bilangan pengguna Android yang tinggi juga sekali gus telah membawa kepada perkembangan aplikasi. Menurut pakar penyelidikan peranti mudah alih, Research2guidance, Android menguasai 41 peratus dari keseluruhan aplikasi mudah alih seluruh dunia.

Perkembangan ini juga telah mendorong anak tempatan untuk membangunkan aplikasi mudah alih atau lebih popular dengan panggilan 'app' yang bercirikan Malaysia.

Mohammad Shafiq Mohd. Mustapa, 36, merupakan salah seorang anak tempatan yang giat menceburkan diri di dalam pembangunan aplikasi untuk Android.

APLIKASI yang dibina Shafiq membantu urusan peribadi dan kehidupan seharian pengguna.


Melibatkan dirinya dalam industri teknologi maklumat sejak 14 tahun yang lalu, minatnya pada bidang pengaturcaraan berputik sejak zaman menuntut di universiti lagi.

Sehingga hari ini dia telah menghasilkan beberapa aplikasi untuk platform Android yang berlatarbelakangkan Malaysia antaranya, Gold Price Malaysia. Aplikasi tersebut boleh menyemak harga semasa emas fizikal seperti Public Gold, BNM Kijang, Dinar Kelantan dan banyak lagi.

Selain itu, ia turut memaparkan nilai pelaburan emas seperti akaun pelaburan Maybank Gold, Public Bank Gold dan Kuwait Finance House Gold. Aplikasi ini amat berguna untuk mereka yang membuat pelaburan di dalam bentuk emas dan ingin memantau naik turun pasarannya.


PEMBANGUN aplikasi tempatan kini boleh menjana pendapatan sampingan melalui jualan iklan dalam produk mereka.


Menerusi aplikasi Members of Parliament Malaysia, pengguna boleh membuat carian berdasarkan nama Ahli Parlimen, perwakilan negeri dan parti politik. Maklumat berkenaan Ahli Parlimen seperti alamat surat-menyurat, nombor telefon dan e-mel boleh didapati menerusi aplikasi ini, malah pengguna boleh terus menelefon Ahli Parlimen dengan hanya mengklik pada pautan nombor telefon.

Aplikasi Penang Street Art pula menyenaraikan seni grafiti dan arca di seluruh Pulau Pinang. Penggemar gerai burger jalanan boleh menggunakan aplikasi Jom Burger. Ia terlebih dahulu akan mengesan lokasi semasa anda dan mula memaparkan semua gerai burger dalam radius tertentu.

Pengguna boleh melakukan 'check-in' dan meninggalkan tip atau komen untuk gerai burger yang dikunjungi. Aplikasi ini juga akan melancarkan Google Maps bagi tujuan navigasi ke gerai yang ingin dikunjungi.

Aplikasi Android makin popular

Posted:

Aplikasi Android makin popular

Aplikasi Android makin popular


LAPORAN dari IDC menyatakan Android menguasai pasaran peranti dunia iaitu sekitar 70 peratus pada tahun 2013.


POPULARITI telefon pintar dan tablet yang berasaskan Android semakin meningkat di seluruh dunia. Menurut penyelidik pasaran terkenal, Perbadanan Data Antarabangsa (IDC), Android mendahului para pemain lain di dalam industri telekomunikasi termasuk Apple dengan sistem operasi iOS, Blackberry dan Windows.

Laporan itu turut menyatakan, penguasaan pasaran peranti berasaskan Android ialah sekitar 70 peratus pada tahun 2013. Semakin ramai pengguna mula memberi sokongan kepada pengeluar telefon pintar dan gajet digital yang didatangkan dengan sistem operasi keluaran Google itu.

Bilangan pengguna Android yang tinggi juga sekali gus telah membawa kepada perkembangan aplikasi. Menurut pakar penyelidikan peranti mudah alih, Research2guidance, Android menguasai 41 peratus dari keseluruhan aplikasi mudah alih seluruh dunia.

Perkembangan ini juga telah mendorong anak tempatan untuk membangunkan aplikasi mudah alih atau lebih popular dengan panggilan 'app' yang bercirikan Malaysia.

Mohammad Shafiq Mohd. Mustapa, 36, merupakan salah seorang anak tempatan yang giat menceburkan diri di dalam pembangunan aplikasi untuk Android.

Melibatkan dirinya dalam industri teknologi maklumat sejak 14 tahun yang lalu, minatnya pada bidang pengaturcaraan berputik sejak zaman menuntut di universiti lagi.

Sehingga hari ini dia telah menghasilkan beberapa aplikasi untuk platform Android yang berlatarbelakangkan Malaysia antaranya, Gold Price Malaysia. Aplikasi tersebut boleh menyemak harga semasa emas fizikal seperti Public Gold, BNM Kijang, Dinar Kelantan dan banyak lagi.

Selain itu, ia turut memaparkan nilai pelaburan emas seperti akaun pelaburan Maybank Gold, Public Bank Gold dan Kuwait Finance House Gold. Aplikasi ini amat berguna untuk mereka yang membuat pelaburan di dalam bentuk emas dan ingin memantau naik turun pasarannya.

Menerusi aplikasi Members of Parliament Malaysia, pengguna boleh membuat carian berdasarkan nama Ahli Parlimen, perwakilan negeri dan parti politik. Maklumat berkenaan Ahli Parlimen seperti alamat surat-menyurat, nombor telefon dan e-mel boleh didapati menerusi aplikasi ini, malah pengguna boleh terus menelefon Ahli Parlimen dengan hanya mengklik pada pautan nombor telefon.

Aplikasi Penang Street Art pula menyenaraikan seni grafiti dan arca di seluruh Pulau Pinang. Penggemar gerai burger jalanan boleh menggunakan aplikasi Jom Burger. Ia terlebih dahulu akan mengesan lokasi semasa anda dan mula memaparkan semua gerai burger dalam radius tertentu.

Pengguna boleh melakukan 'check-in' dan meninggalkan tip atau komen untuk gerai burger yang dikunjungi. Aplikasi ini juga akan melancarkan Google Maps bagi tujuan navigasi ke gerai yang ingin dikunjungi.

Tumpahan minyak ancam habitat burung

Posted:

Tumpahan minyak ancam habitat burung

Tumpahan minyak ancam habitat burung

KESAN tumpahan minyak merebak hingga ke tepi pantai.


BIARPUN ombak tidak berhenti memukul pantai di Galveston, Texas di Amerika Syarikat (AS), lelaki yang berpakaian kuning terang itu masih terus mengutip bola-bola yang diselaputi minyak tar di sepanjang pantai.

Sementara itu, kru yang lain cuba menghalang sisa minyak dari melepasi garisan pantai dan kawasan habitat burung. Semuanya gara-gara berlakunya perlanggaran di Selat Kapal Houston yang mengakibatkan 170,000 gelen minyak tertumpah ke laut di sepanjang Pantai Teluk.

Insiden itu menyebabkan pelabuhan tersibuk di AS terpaksa menghentikan operasi. Setelah aktiviti pembersihan dijalankan, pengawal pantai berharap selat tersebut dibuka kepada kapal-kapal dengan secepat mungkin.

Namun, lebih banyak ujian diperlukan untuk mengesahkan air dan laluan tersebut benar-benar bebas minyak. Sebanyak 80 kapal tersadai di kedua-dua bahagian selat berkenaan yang turut melibatkan kapal yang berkhidmat untuk kilang penapis pengeluaran minyak AS.

Kejadian tumpahan minyak yang berlaku pada Sabtu, dua minggu lalu itu dipercayai merebak dari Selat Kapal Houston hingga ke Teluk Mexico sekali gus mengancam habitat burung berhampiran Pantai Galveston.


KRU pembersihan pantai menebarkan jaring untuk memerangkap gumpalan minyak.


Pesuruhjaya Pejabat Tanah Besar Texas, Jerry Patterson berkata, kemungkinan terbaik adalah tumpahan tersebut kekal di kawasan teluk untuk beberapa hari seterusnya membeku menjadi bebola tar kecil supaya ia boleh dibersihkan.

"Pekerja di pejabat tanah tersebut bertindak memantau arus air dan pergerakan minyak ini," jelasnya.

Beberapa bebola hitam dengan bahan berminyak yang melekit dilihat di sepanjang garisan benteng bandar Texas. Ia merebak hingga sejauh lapan kilometer merentasi Pantai Galveston.

Ditutup

Penduduk tempatan, McMichael berkata, taman Seawolf yang terkenal sebagai kawasan nelayan dan tumpuan pelancong ditutup dua hari sejurus kejadian tersebut berlaku.

"Tidak kira bila-bila sahaja taman ini ditutup, ia pasti memberi kesan kepada ekonomi. Berapa banyak? Itu kita tidak tahu sebab entah sampai bila taman ini akan ditutup," katanya.


PERLANGGARAN kapal di Selat Kapal Houston mengakibatkan 170,000 gelen minyak tertumpah ke laut di sepanjang Pantai Teluk.


Naib presiden eksekutif Kirby Inland Marine, Jim Guidry pula berkata, syarikat tersebut akan menanggung segala kos pembersihan yang dijalankan. Pihaknya begitu prihatin dan menumpukan segala perhatian terhadap kerja-kerja pembersihan.

"Kilang penapisan di bandar Texas mempunyai bekalan minyak mentah yang mencukupi bagi meneruskan operasi sehingga selat tersebut dibuka semula," kata Patterson.

Pasukan aktivis alam sekitar pula mendakwa tumpahan minyak yang berlaku terjadi pada masa dan tempat yang sensitif. Sekurang-kurangnya 50 ekor burung daripada enam spesies berbeza perlu diberikan rawatan. Spesies burung berkenaan terdiri daripada jenis sanderling, turnstone merah dan undan putih Amerika.

Dipercayai, kesan minyak itu boleh merebak hingga ke kawasan selatan dan kawasan pantai, maka ia mampu memusnahkan lebih banyak kawasan habitat burung.

Selain itu, peristiwa tersebut turut mengganggu operasi perkhidmatan feri yang menghubungkan antara Galveston dengan pelabuhan Bolivar. Ia menjejaskan perjalanan ribuan pengguna dan pelancong.

Perkhidmatan feri hanya beroperasi secara terhad iaitu pada waktu tengah hari Isnin dan beroperasi dari pukul 7 pagi hingga 7 malam pada hari Selasa. Jadual perjalanan pada hari lain ditentukan dari hari ke hari. - AP

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Negara

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Negara


Dulu mahal, sekarang murah gila

Posted:

Dulu mahal, sekarang murah gila

Dulu mahal, sekarang murah gila

Oleh MOHD. YUNUS YAKKUB, SHAHRIL NIZAM ABDULLAH dan MOHD. HAFIZI AHMAD
berita@kosmo.com.my

orang ramai berebut-rebut membeli sotong yang dijual murah di Pasar Besar Kota Kinabalu, Sabah semalam.


KOTA KINABALU – Fenomena bulan terang selama tiga bulan di Sabah sejak Mac lalu hingga Mei depan mencetuskan fenomena tersendiri apabila ia menggalakkan pembiakan sotong yang sangat banyak di negeri ini.

Keadaan itu menyebabkan orang ramai kini mampu membeli makanan laut itu yang selama ini dianggap mewah pada harga serendah RM2 sekilogram.

Tinjauan Kosmo! mendapati sotong pelbagai saiz mengalami kejatuhan harga dua kali ganda berbanding RM6 sekilogram sebelum ini.

Bagaimanapun, harga runtuh itu tidak berlaku di Semenanjung apabila sotong dijual RM20 sekilogram di Johor Bahru dan RM14 hingga RM18 sekilogram di Kuala Lumpur.

Seorang peniaga di Pasar Besar Kota Kinabalu, Adi Alan, 22, mengakui harga murah itu menarik peniaga kecil memborong sotong segar di kedainya.

"Dengan harga serendah RM2 sekilogram, saya mampu menjual 50 kilogram sotong sehari dan semua habis dijual," katanya.

Seorang peniaga yang mahu dikenali sebagai Yazid, 25, berkata, penurunan harga itu bukan sahaja berlaku kepada sotong bersaiz kecil malah sotong besar.

"Untuk sotong sepanjang 24 sentimeter, harganya RM13 sekilogram berbanding harga biasa RM18 sekilogram," katanya.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Sotong murah ketika bulan terang fenomena biasa

Posted:

Sotong murah ketika bulan terang fenomena biasa

Sotong murah ketika bulan terang fenomena biasa

seorang peniaga menjual sotong di Pasar Basah Chow Kit, Kuala Lumpur semalam.


KUALA LUMPUR - Harga sotong serendah RM2 sekilogram di Sabah yang berpunca daripada musim bulan terang di negeri itu ketika ini merupakan fenomena biasa setiap tahun.

Pengerusi Lembaga Kemajuan Ikan Malaysia (LKIM), Datuk Irmohizam Ibrahim berkata, sudah menjadi kebiasaan lambakan sotong akan berlaku di Sabah bermula bulan Mac hingga Mei.

"Pada musim bulan terang setiap tahun, nelayan di Sabah akan dilimpahi dengan sotong. Jadi mereka mula menawarkan harga rendah seperti sekarang," katanya ketika dihubungi Kosmo! semalam.

Bagaimanapun, Irmohizam memberitahu, harga sotong di Semenanjung tetap stabil iaitu RM9 hingga RM18 sekilogram bergantung kepada saiz.

Beliau berkata, sotong akan jadi lebih mahal pada musim tengkujuh iaitu bermula bulan November hingga Februari setiap tahun yang mana harganya boleh mencecah RM20 sekilogram.

Transkrip komunikasi MH370 didedah

Posted:

Transkrip komunikasi MH370 didedah

Transkrip komunikasi MH370 didedahKUALA LUMPUR - Kementerian Pengangkutan semalam mengeluarkan transkrip penuh komunikasi antara pesawat Penerbangan Malaysia (MAS) MH370 dan Menara Kawalan Udara Kuala Lumpur.

Dalam satu kenyataan, Pemangku Menteri Pengangkutan, Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein berkata, transkrip itu turut dikongsi dengan anggota keluarga penumpang dan anak kapal pesawat yang hilang itu dan juga media.

"Tiada petunjuk ada sebarang perkara yang tidak normal dalam transkrip itu. Pada mulanya transkrip itu diadakan sebagai sebahagian daripada siasatan polis," kata beliau dalam kenyataan lima perenggan yang dikeluarkan di sini semalam.

Hishammuddin yang juga Menteri Pertahanan kini berada di Hawaii menghadiri Forum Pertahanan Amerika Syarikat-ASEAN pertama dan beberapa acara berkaitan akan berkongsi dengan rakan sejawatannya dari ASEAN dan kerajaan Amerika Syarikat berhubung perkembangan pencarian pesawat MAS itu.

"Sebelum ini, MAS telah menyatakan bahawa siasatan awal menunjukkan suara kata-kata terakhir itu adalah daripada pembantu juruterbang," kata beliau.

Hishammuddin berkata: "Polis berusaha mengesahkan keyakinan ini dan ujian forensik rakaman sebenar sedang berjalan."

Beliau berkata, pasukan penyiasat antarabangsa dan pihak berkuasa Malaysia tetap berpendapat bahawa sehingga titik di mana pesawat itu melepasi liputan radar utama tentera, pergerakan MH370 itu konsisten dengan tindakan yang disengajakan oleh seseorang di dalam pesawat.

Hishammuddin juga berkata, taklimat tertutup untuk anggota keluarga penumpang dan anak kapal MH370 akan diadakan di ibu negara hari ini.

Kata beliau, Jabatan Penerbangan Awam (DCA) dan MAS akan mengetuai taklimat itu, dengan moderatornya wakil khas Perdana Menteri ke China, Tan Sri Ong Ka Ting.

HISHAMMUDDIN


"Pakar-pakar teknikal dari Malaysia, China dan Australia akan menyertai taklimat itu dan Duta Besar China di Malaysia, Huang Huikang akan menghadirinya," katanya.

Penerbangan MH370 yang membawa 227 penumpang dan 12 anak kapal hilang pada 8 Mac lalu setelah sejam berlepas dari Lapangan Terbang Antarabangsa KL (KLIA) pada pukul 12.41 tengah malam. Pesawat itu sepatutnya mendarat di Beijing pada 6.30 pagi hari sama.

Berikutan itu, gerakan mencari melibatkan pelbagai negara dilancarkan namun sehingga sekarang belum menemui pesawat itu.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Sukan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Sukan


Peluang United pulih reputasi

Posted:

Peluang United pulih reputasi

Peluang United pulih reputasi

BARISAN pemain United sudah bersedia untuk menyekat kemaraan Bayern Munich pada aksi suku akhir pertama Liga Juara-Juara di Old Trafford awal pagi esok.


LONDON – Manchester United masih berpeluang untuk memulihkan reputasi mereka yang sudah tercalar teruk musim ini.

Ketika peluang untuk menjulang sekurang-kurangnya satu piala dalam saingan liga domestik musim ini sudah tertutup, skuad kendalian David Moyes itu masih ada satu lagi harapan untuk membuktikan kecaman terhadap mereka itu adalah silap.

Satu-satunya harapan mereka untuk memulihkan reputasi yang sudah tercalar itu adalah pada kempen Liga Juara-Juara.

United akan berdepan juara bertahan, Bayern Munich pada aksi suku akhir pertama di Old Trafford awal pagi esok.

Atas kertas, misi United dilihat sukar tetapi jika mereka mampu mempamerkan aksi terbaik, peluang untuk mengatasi Bayern adalah cerah.

United yang kini menduduki tangga ketujuh Liga Perdana England dengan mengumpul 54 mata, perlu mempergunakan sepenuhnya kelemahan yang ada pada Bayern jika berhasrat meraih kemenangan pada aksi pertama ini.

Moyes mengakui bahawa dia sedar dengan tugas getir yang menanti mereka, namun ia bukan alasan untuk menyerah mudah.

Dia juga sedar prestasi semasa Bayern memang hebat apabila mendakap trofi Liga Jerman buat kali ke-24 baru-baru ini.

Namun, Moyes tidak gentar dengan statistik berkenaan sambil menegaskan, anak-anak buahnya sudah bersedia memburu bekalan selesa sebelum aksi suku akhir kedua di Allianz Arena selepas ini.

"Apabila kami diundi bertemu Bayern, saya menyedari kami akan berdepan antara kelab terbaik di dunia.

"Walaupun kami agak bergelut mempamerkan aksi sebenar musim ini, saya percaya pemain dapat memanfaatkan kelemahan yang dimiliki Bayern," tegas Moyes.

Kali terakhir United muncul juara Liga Juara-Juara Eropah ialah pada musim 2007-08 selepas menewaskan Chelsea 6-5 menerusi penentuan sepakan penalti.

Sejak Liga Juara-Juara ini diperkenalkan, United sudah bergelar juara sebanyak tiga kali sementara Bayern melakukannya sebanyak lima kali.

Durakovic dalam dilema

Posted:

Durakovic dalam dilema

Durakovic dalam dilema

Oleh MUHAMMAD ZUHAILY BADLISHAH
zuhaily.badlishah@kosmo.com.my


DURAKOVIC (kiri) bersalaman dengan jurulatih Han Noi T&T, Phan Thanh Hung selepas sidang akhbar di Stadium Shah Alam semalam.


MASALAH kecederaan menghadirkan keresahan buat pengendali Selangor, Mehmet Durakovic menjelang aksi menentang kelab Vietnam, Ha Noi T&T pada aksi keempat peringkat Kumpulan F kempen Piala AFC di Stadium Shah Alam malam ini.

Durakovic tidak dapat menurunkan tiga tonggak utamanya iaitu Steve Pantelidis, K. Gurusamy dan Andik Vermansyah yang dihimpit kecederaan ketika ini.

Situasi tersebut menambahkan lagi kesukaran Durakovic yang masih tercari-cari kemenangan sulung pada kempen Piala AFC musim ini bagi mencerahkan peluang mara ke peringkat kalah mati.

"Ramai pemain mengalami kecederaan termasuk Pantelidis dan Andik yang mengalami hamstring. Keadaan Muhammad Shahrom Abdul Kalam pula masih 50-50 tetapi Gurusamy besar kemungkinan bakal terlepas semua aksi musim ini.

"Kami terpaksa mengharungi situasi ini, namun tetap meneruskan tugas kami. Ia bukan satu tugas yang mudah dan saya perlu mencari pengganti sesuai untuk mengisi kekesongan Gurusamy.

"Pilihan yang saya ada ketika ini ialah Abdul Shukur Jusoh. Apa pun, kita akan lihat nanti bagaimana dan kami akan tetap memberikan persembahan terbaik esok (malam ini)," katanya kepada pemberita pada sidang akhbar perlawanan itu di Stadium Shah Alam semalam.

Durakovic turut percaya skuad bimbingannya tidak akan mendapat laluan mudah daripada Ha Noi T&T apatah lagi lawan mereka itu pastinya akan menurunkan kesebelasan terbaik.

Bagaimanapun, jurulatih kelahiran Australia itu yakin anak-anak buahnya mampu menggalas misi mencari tiga mata pertama dalam kempen itu dengan berpegang teguh terhadap prinsipnya iaitu menang dalam setiap perlawanan.

"Ha Noi T&T adalah sebuah pasukan yang hebat. Mereka mempunyai pemain yang sangat berkualiti dan pastinya ia akan menjadi satu perlawanan sukar.

"Namun, bagi saya, kami sepatutnya boleh mendapat keputusan seri pada pertemuan lalu (tewas 0-1 kepada Ha Noi T&T 19 Mac lalu) dan matlamat utama kami esok (malam ini) adalah untuk meraih tiga mata penuh," jelasnya.

Sementara itu, jurulatih Ha Noi T&T, Phan Thanh Hung turut senada dengan Durakovic dengan harapan dapat membawa pulang tiga mata ke bumi Vietnam.

"Perlawanan ini sangat penting buat kami dan juga Selangor kerana kedua-dua pasukan masih berpeluang untuk layak ke pusingan kalah mati Piala AFC.

"Saya akan menurunkan barisan terbaik dan akan memberikan yang terbaik bagi mendapatkan keputusan positif esok (malam ini) sepertimana ketika kami menang 1-0 pada aksi pertama sebelum ini," katanya.

Sebagai rekod, Selangor kini menduduki tangga ketiga Kumpulan F dengan dua mata hasil dua keputusan seri (1-1 dengan Arema Indonesia dan Maziya S&RC) dan ketinggalan tujuh mata di belakang pendahulu, Hanoi T&T yang menang kesemua tiga perlawanan setakat ini.

Perak tamatkan khidmat lima pemain

Posted:

Perak tamatkan khidmat lima pemain

Perak tamatkan khidmat lima pemain

Oleh FIRDAUS HASSAN
firdaus.hassan@kosmo.com.my


TERKES (kanan) ditamatkan kontraknya oleh Pafa selepas gagal mempamerkan aksi yang diharapkan.


PERSATUAN Bola Sepak Perak (Pafa) menamatkan khidmat tiga pemain importnya berkuatkuasa serta merta.

Mereka ialah penyerang Zelimir Terkes dan Eliel da Cruz selepas gagal menampilkan aksi cemerlang serta pemain pertahanan Martin Kafando atas faktor kecederaan berpanjangan.

Selain itu, dua pemain tempatan yang beraksi di posisi pertahanan iaitu Mohd. Khairi Mohd. Kiman dan Mohd. Haizal Faquan Sadarudin turut digugurkan daripada skuad atas faktor kecederaan.

Langkah tersebut adalah untuk memulihkan prestasi skuad Perak yang kini menghuni tangga tercorot liga.

Setiausaha Pafa, Abdul Aziz Yeop Jamaluddin berkata, selepas mengharungi peringkat awal Liga Super pada musim ini, dua pemain penyerang import mereka gagal mempamerkan prestasi yang diharapkan.

"Pihak pengurusan melalui satu jawatankuasa yang diketuai pengurus pasukan, Datuk Azhar Ahmad telah mengambil keputusan drastik secara rasminya untuk menamatkan kontrak ketiga-tiga pemain import tersebut.

"Jawatankuasa telah sebulat suara menamatkan kontrak Eliel da Cruz dan Martin Kafando yang tarikh akhirnya ialah hari ini (semalam) melalui perjanjian bersama yang telah ditandatanganinya," katanya pada satu sidang akhbar di pejabat Pafa di Ipoh semalam.

Abdul Aziz berkata, Pafa terpaksa dengan berat hati melepaskan Kafando meskipun pemain tersebut beraksi dengan cemerlang pada musim ini, namun atas faktor kecederaan yang berpanjangan, pihak Pafa terpaksa menggugurkannya.

"Kita memang kagum dengan Kafando yang memberikan komitmen tinggi kepada pasukan tetapi terpaksa membuat keputusan tersebut memandangkan prestasi keseluruhan pasukan adalah lebih penting.

"Selain itu kita turut menamatkan kontrak dua pemain tempatan iaitu Khairi Kiman dan Haizal Faquan yang masing-masing mengalami kecederaan," katanya.

Sehubungan itu, Pafa telah mengenalpasti dua penyerang baharu iaitu bekas pemain kelab Al-Akha'a Ahley iaitu pemain kelahiran Lebanon, Imad Ghaddar, 23, dan seorang pemain dari Brazil, Diego Santos, 26.

Katanya, bagi mengisi kekosongan yang ditinggalkan oleh Kafando pihaknya telah mengenalpasti seorang pemain import baharu dari Croatia namun enggan mendedahkannya lagi.

"Bagi mengisi kekosongan yang ditinggalkan pemain tempatan, kita sedang berbincang dengan pemain tengah Kelantan, Famirul Asyraf Sayuti berusia 24 tahun untuk memperkuatkan bahagian tengah.

"Setakat ini kita masih menunggu maklum balas daripada pihak Kelantan."

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Varia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Varia


Khidmat sukarela JPAM

Posted:

Khidmat sukarela JPAM

Khidmat sukarela JPAM


PENYANYI seperti Nasharuddin Elias atau Nash (tiga dari kanan), Datuk Hattan (dua dari kanan) dan isteri, Datin Arianie Mohd. Abidin serta Datuk Malek Ridzuan (dua dari kiri) melihat kain rentang yang tertera #PRAY FOR MH370 ketika mengunjungi ahli keluarga penumpang pesawat MH370 di Hotel Everly, Putrajaya baru-baru ini.


USIA Jabatan Pertahanan Awam Malaysia (JPAM) mencecah 62 tahun pada 24 Mac lalu, namun kehadiran pasukan ini tidak begitu disedari oleh masyarakat berikutan kurangnya publisiti mengenainya.

Masih ramai yang tidak mengetahui bahawa pasukan, yang ditubuhkan sejak Perang Dunia Kedua ini, berfungsi sebagai satu badan berkecuali yang melaksanakan tugas-tugas menyelamat nyawa dan harta benda secara sistematik tatkala negara dilanda bencana.

Jabatan ini juga adalah satu daripada tiga jabatan yang diamanahkan menjaga keamanan negara, sebarisan dengan pasukan tentera dan polis.

Bagi mencapai hasrat itu, satu majlis penganugerahan Pingat Kedaulatan Negara kepada anggotanya bersempena sambutan ulang tahun ke-62 JPAM telah diadakan di Pusat Pertahanan Awam Negara (Puspan) di Seremban, Negeri Sembilan, baru-baru ini.

"Pelbagai aktiviti menarik dijalankan seperti pertunjukan, demonstrasi dan pameran tentang aktiviti pertahanan awam," kata Timbalan Ketua Pengarah Operasi, Timbalan Pesuruhjaya (Pertahanan Awam) Selamat Dahalan kepada Bernama.

Hari ini JPAM memainkan fungsinya sesuai dengan keadaan semasa. Waktu negara berada dalam keadaan aman, ia memainkan peranan mengambil apa-apa langkah bagi melindungi nyawa dan harta benda sebelum, sewaktu dan selepas berlakunya sesuatu bencana di dalam negara, jelas Selamat.

Jika negara berada dalam keadaan perang, tugas JPAM ialah mengambil langkah yang tidak melibatkan penggunaan senjata sebelum, semasa dan selepas serangan musuh.


JAAFAR ONN (tiga dari kanan) dan Zur Eda Mokhtar (tengah), antara artis tempatan yang menerima sijil pentauliahan sebagai Mejar Bersekutu sempena Majlis Sambutan Hari Ulangtahun Pertahanan Awam ke-62 Peringkat Kebangsaan Tahun 2014 di Jabatan Pertahanan Awam Malaysia (JPAM) Negeri Sembilan baru-baru ini.


Sejarah

Sejarah aktiviti pertahanan awam di Malaysia telah melangkau tempoh 70 tahun, dibentuk oleh British dikenali sebagai Passive Defence pada tahun 1939, sebagai persiapan menghadapi Perang Dunia Kedua.

Selepas penubuhannya secara rasmi pada 24 Mac 1952, JPAM melalui pelbagai bentuk perkembangan dan menjadi komponen penting dalam pertahanan negara terutamanya pada waktu-waktu sukar.

Prestasi cemerlang pasukan Passive Defence telah membuatkan pihak pemerintah British menggubal The Civil Defence Ordinance pada tahun 1951 sebagai satu undang-undang dalam sistem keselamatan di Tanah Melayu ketika itu.

Berikutan peristiwa kemerdekaan negara, ordinan ini telah menjadi Akta Pertahanan Awam 1951. Peranan JPAM turut diiktiraf sebagai unsur tetap pertahanan negara seperti yang termaktub dalam Jadual Kesembilan, Perlembagaan Persekutuan.

Berikutan peristiwa konfrantasi Indonesia ke atas Malaysia, JPAM melebarkan sayapnya ke Sabah dan Sarawak. Peristiwa ini juga telah menambahkan keanggotaan JPAM sehingga 36,000 anggota dengan 37 cawangan di seluruh negara.

Banjir besar yang melanda hampir seluruh negara pada 1970 telah membawa kepada peristiwa kerahan tenaga besar-besaran. Pada 1972 skop tugas JPAM ditambah dengan memasukkan perkhidmatan bantuan bencana.

"Bantuan kepada mangsa banjir sudah menjadi 'acara tahunan' kami. Kalau dahulu kami tunggu banjir berlaku baru bertindak, sekarang sebelum banjir pun kita sudah siap siaga di kawasan potensi banjir", jelas Selamat.

Sejak itu, JPAM telah terlibat secara aktif dalam pelbagai peristiwa bencana dalam negara. Antaranya, tragedi kondominium Highland Towers tumbang pada 1993, Ops Daulat di Lahat Datu pada tahun lepas dan yang terkini, kehilangan pesawat Malaysia Airlines MH370.

Mengenai penglibatan JPAM dalam krisis MH370, Selamat berkata, pihak JPAM mengambil tiga tindakan iaitu menyediakan pasukan khas siap sedia untuk misi menyelamat, rondaan pantai dan petugas yang menguruskan keluarga mangsa di hotel tempat mereka menginap.


ANGGOTA JPAM menunjukkan kecekapan menerusi demonstrasi menuruni bangunan tinggi.


Sukarelawan

Berbeza dengan pasukan tentera atau polis dan sesuai dengan nama 'pertahanan awam', tulang belakang pasukan JPAM ialah anggota masyarakat yang mahu memberi khidmat secara sukarela.

Kerja kami lebih bersifat memberi bantuan kemanusiaan, tidak kira siapapun mangsa kepada sesuatu tragedi tanpa mengira latar belakang, warna kulit, bangsa atau agama.

Hari ini, keanggotaan JPAM dibahagikan kepada beberapa jenis, melibatkan kira-kira 1.3 juta orang daripada pelbagai peringkat umur.

Jumlah terkini Anggota Sukarelawan Pertahanan Awam (ASPA) ialah 750,630 orang. Daripada jumlah ini, 11,800 orang berada dalam keadaan siap siaga dan sedia berkhidmat dalam masa sejam selepas mendapat arahan.

Penyertaan JPAM juga dibuka kepada mahasiswa universiti. Sebanyak 37 universiti dari seluruh negara mempunyai pasukan Kor Siswa Siswi Pertahanan Awam (Kor Sispa) dengan keanggotaan keseluruhan seramai 4,678 mahasiswa.

Moussaka terbaik Kuala Lumpur

Posted:

Moussaka terbaik Kuala Lumpur

Moussaka terbaik Kuala Lumpur

Oleh ALIF ABU BAKAR


MOUSSAKA menjadi hidangan signatur Maliqa.


KUALITI makanan sangat diutamakan oleh Shazi Sultan. Wanita berusia 43 tahun itu tidak teragak-agak untuk memohon kebenaran menjenguk dapur restoran yang dikunjunginya.

Dapur restoran Maliqa, Kuala Lumpur antara yang mendapat 'perakuan' Shazi. Malah sejak pertama kali menjejak kaki ke restoran berkonsep Mediterranean itu, Shazi menjadi pelanggan lazim Maliqa.

Maliqa yang bebas daripada sebarang alkohol, sama ada dalam masakan atau menu minuman, diibaratkan rumah kedua buat Shazi. Perkhidmatan katering restoran itu juga menjadi pilihan ibu dua anak itu setiap kali ada majlis di rumahnya.

"Pemilik dan staf di Maliqa sangat ramah. Dekorasi, pencahayaan dan suasana yang tenteram pula membuatkan pengunjung berasa seperti berada di rumah sendiri.

"Saya sarankan mereka yang datang ke sini untuk mencuba lamb shank, stik dan kentang lenyek keju. Tiga menu ini dijamin menepati selera anda," kongsi Shazi yang datang ke Maliqa sekurang-kurangnya sekali seminggu.

Mula dibuka pada tahun 2012, Maliqa merangkumkan seni dan juadah dari Turki, Itali dan Sepanyol. Keutamaan makanan Mediterranean di sini menjadikan ia restoran sajian Asia Barat yang unik di Malaysia.

SOS betis kambing ini dihasilkan sendiri oleh cef Maliqa.


Terbaik

Bintang di Maliqa ialah moussaka. Sajian popular Mediterranean berasaskan kentang yang diperbuat daripada terung itu diklasifikasi sebagai yang terbaik di Kuala Lumpur.

Seorang daripada empat pemilik Maliqa, Syed Salehuddin Wafa memberitahu, kali pertama dia mencuba moussaka adalah ketika berkunjung ke Greece. Kembalinya ke Malaysia, dia mencari restoran yang menyajikan menu serupa.

"Memang tidak banyak restoran yang menyediakan moussaka. Kalau adapun, rasanya tidak sama dengan yang saya cuba dahulu. Dari situ terbit idea untuk memperkenalkan moussaka sebagai menu tarikan di Maliqa.

"Setakat ini, ia mendapat pujian daripada ramai pelanggan termasuk pelancong dari Asia Barat," ujar Syed Salehuddin ketika ditemui Kosmo! baru-baru ini.

Berkonsepkan restoran mewah, kehandalan penyediaan makanan Maliqa juga dapat dirasa menerusi stik dan betis kambing. Setiap sos termasuk sos salad dihasilkan sendiri cef mereka yang merupakan warganegara Malaysia.

Setiap hari Isnin hingga Jumaat pula, pengunjung ditawarkan set makan tengah hari yang menjimatkan. Ia dipecahkan kepada empat jenis set dengan harga bermula RM14.90 hingga RM19.90.

Pelanggan boleh memilih sama ada mahu menikmati aglio olio atau napolitana (set A); ayam panggang, chicken chop, chicken lasagna, beef lasagna atau vegetable lasagna (set B); au polet, confrango atau pasta dish (set C) dan piza andalusia atau piza Hawaiian (set D).

Setiap set didatangkan dengan sup sama ada cendawan atau makanan laut (seafood) bersama teh lemon ais.


MENU apple crumble bertambah menyelerakan dihidangkan bersama ais krim.


Panna cotta

Pencuci mulut Maliqa juga ada tarikan tersendiri. Meskipun hanya disediakan dengan dua variasi, apple crumble bersama ais krim vanila dan panna cotta di sini menjadi penutup santapan malam yang sempurna.

Panna cotta merupakan pemanis mulut Itali hasil campuran krim, susu dan gula berserta gelatin.

Selang seminggu atau sebulan sekali, Maliqa turut menyajikan menu eksklusif buat pelanggan mereka seperti nasi Andalusia.

Restoran dua tingkat itu boleh memuatkan 48 orang di ruang makan bawah dan 40 orang lagi di tingkat atas. Ia juga dibuka untuk kumpulan yang menginginkan hidangan bufet dengan minimum 20 orang.

"Kami juga mengubah suai menu untuk jemputan katering luar," tambah Syed Salehuddin.

Siti Hasmah kongsi rahsia sihat

Posted:

Siti Hasmah kongsi rahsia sihat

Siti Hasmah kongsi rahsia sihat


SITI HASMAH (tengah) melancarkan Forum TChat melalui simbolik sesi minum petang yang berlangsung di Hotel Shangri-La, Kuala Lumpur baru-baru ini.


PADA usia 88 tahun, bekas wanita pertama negara, Tun Dr. Siti Hasmah Mohd. Ali masih lagi mampu menyertai aktiviti sosial dalam usaha mendidik masyarakat agar mengubah gaya hidup ke arah yang lebih baik.

Melalui Forum TChat yang dianjurkan oleh Persekutuan Penyakit Tidak Berjangkit Malaysia (NCD Alliance Malaysia) di Hotel Shangri La, Kuala Lumpur baru-baru ini, Siti Hasmah bersemangat berkongsi pengalaman hidup yang dilalui ketika zaman mudanya.

"Sewaktu zaman Jepun dahulu, keluarga saya memang jarang makan nasi. Kami hanya makan ubi kayu yang dicampur dengan ragi. Namun, selepas perang, kami dapat menikmati makanan yang lebih baik.

"Malah, saya masih ingat, hari pertama saya makan coklat yang menjadi kegemaran kanak-kanak masa kini. Ia amat mengujakan," ujar Siti Hasmah yang mengakui perlu berjalan dengan berhati-hati kerana penglihatannya kini agak kabur.

Tambah isteri kepada pemimpin hebat, Tun Dr. Mahathir Mohamad itu, beliau sentiasa bersyukur pada Allah atas rahmat yang dikurniakan sepanjang kehidupannya.

"Alhamdulillah, pada usia begini, setiap hari merupakan bonus bagi saya. Justeru, nikmati hidup kita sebaiknya," ungkap Siti Hasmah yang merupakan veteran dalam bidang perubatan dan advokat untuk kesihatan awam dan kawalan penyalahgunaan dadah.

Mengulas mengenai penganjuran Forum TChat ini, beliau memuji inisiatif NCD Alliance untuk mempromosikan kesedaran terhadap penyakit tidak berjangkit seperti diabetes, kanser, penyakit kardiovaskular, buah pinggang, respiratori kronik dan sebagainya.

"Ketika ini masih terdapat kekurangan motivasi dalam kalangan rakyat Malaysia tentang kehidupan yang seimbang. Jadi, saya menyeru mereka agar menyemak semula pilihan gaya hidup dengan teliti dan membuat perubahan sedikit demi sedikit.

"Melalui Forum TChat, perbincangan boleh diperluaskan kepada keluarga dan rakan anda supaya mereka boleh mengamalkan cara hidup seimbang yang hanya boleh dicapai melalui usaha kolektif," terang Siti Hasmah yang mengakui masih lagi mengamalkan senaman seperti regangan badan dan senaman Jane Fonda.

NCD atau Penyakit Tidak Berjangkit adalah penyebab utama kematian iaitu 60 peratus (35 juta) daripada keseluruhan kematian peringkat global.

Menurut Non-Communnicable Diseases Country Profile 2011 yang diterbitkan oleh Badan Kesihatan Sedunia (WHO), NCD bertanggungjawab ke atas 67 peratus kematian dalam kalangan rakyat Malaysia.

Statistik ini amat mengejutkan kerana 86 peratus kematian akibat NCD sebenarnya boleh dicegah. Penyakit ini pada amnya berkisar kepada empat faktor risiko yang boleh diubah iaitu penggunaan tembakau (merokok), kurang aktiviti fizikal, pemakanan tidak sihat dan minuman keras yang diambil secara berlebihan. Di Malaysia juga, dianggarkan 4.4 juta rakyatnya mengalami obesiti.

Penaung NCD Alliance Malaysia, Puan Sri Akmal Abdul Salam berkata, melihat situasi tersebut, adalah wajar bagi setiap individu mengubah sikap dengan mengamalkan cara hidup sihat setiap hari.

"Seiring dengan Pelan Strategik Nasional untuk Penyakit Tidak Berjangkit 2010, objektif utama Forum TChat ialah mencari langkah-langkah mudah, pragmatik dan senang dikelolakan menuju ke arah cara hidup sihat merangkumi kesihatan fizikal, emosi, sosial, intelektual dan kerohanian.

"Cara hidup sihat boleh menjadi pelaburan kepada kita untuk mencapai usia emas kelak. Justeru, kami berharap Forum TChat ini dapat membantu meningkatkan kesedaran masyarakat secara keseluruhan terhadap penjagaan kesihatan diri," jelas beliau.

Pelancaran Forum TChat tersebut menandakan permulaan kepada 10 siri forum bagi tahun 2014.

Turut serta, Ketua Pemakanan, Institut Jantung Negara, Mary Easaw; Pensyarah Kanan dan Pusat Perubatan Universiti Malaya, Dr. Mohd. Nahar Azmi Mohamed. Ia dikendalikan oleh moderator Ranjit Kaur yang merupakan Presiden NCD Alliance Malaysia.

Untuk maklumat lanjut, layari laman web www.ncdalliancemalaysia.org.

– KHADIJAH MOHAMAD NOR

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online


Warga Myanmar maut dibelasah rakan senegara

Posted:

Warga Myanmar maut dibelasah rakan senegara

Warga Myanmar maut dibelasah rakan senegara

01/04/2014 9:40pm

KUANTAN - Seorang lelaki warga Myanmar maut setelah diserang rakan senegara di sebuah rumah kongsi di Jalan Pinggiran Pelangi dekat Rompin malam tadi.

Ketua Polis Daerah Rompin, Deputi Superintendan Johari Yahaya berkata, Lai Rin Tluang, 24, mati pada 9.45 malam akibat kecederaan parah di bahagian kepala dipercayai dipukul.

Polis telah menahan dua lelaki Myanmar berumur 20-an bagi membantu siasatan.

Johari berkata, siasatan awal mendapati Lai dipukul oleh beberapa rakan senegara yang menuduh mangsa menyebabkan mereka dibuang kerja. - Bernama

Kementerian Pengangkutan keluarkan transkrip penuh komunikasi antara MH370 dan ATC

Posted:

Kementerian Pengangkutan keluarkan transkrip penuh komunikasi antara MH370 dan ATC

Kementerian Pengangkutan keluarkan transkrip penuh komunikasi antara MH370 dan ATC

01/04/2014 8:30pm

KUALA LUMPUR - Kementerian Pengangkutan hari ini mengeluarkan transkrip penuh komunikasi antara pesawat Penerbangan Malaysia (MAS) MH370 dan Menara Kawalan Udara Kuala Lumpur (ATC).

Dalam satu kenyataan, Pemangku Menteri Pengangkutan, Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein berkata, transkrip itu turut dikongsi dengan anggota keluarga penumpang dan anak kapal pesawat yang hilang itu serta media.

"Tiada petunjuk terdapat sebarang perkara yang tidak normal dalam transkrip itu.

"Pada mulanya transkrip itu diadakan sebagai sebahagian daripada siasatan polis," katanya dalam kenyataan lima perenggan yang dikeluarkan di sini.

Hishammuddin yang juga Menteri Pertahanan kini berada di Hawaii menghadiri Forum Pertahanan Amerika Syarikat - Asean pertama dan beberapa acara berkaitan dan akan berkongsi dengan rakan sejawatannya dari Asean dan kerajaan Amerika Syarikat berhubung perkembangan terbaharu pesawat MH370 yang hilang.

"Sebelum ini, MAS telah menyatakan bahawa siasatan awal menunjukkan suara kata-kata terakhir itu adalah daripada pembantu juruterbang,"

katanya. - Bernama

277 bangunan sertai kempen 'Earth Hour', Datuk Bandar tunai janji berbasikal ke pejabat

Posted:

277 bangunan sertai kempen 'Earth Hour', Datuk Bandar tunai janji berbasikal ke pejabat

277 bangunan sertai kempen 'Earth Hour', Datuk Bandar tunai janji berbasikal ke pejabat

01/04/2014 8:27pm

KUALA LUMPUR - Datuk Bandar Kuala Lumpur, Datuk Seri Ahmad Phesal Talib akan menunaikan janji untuk berbasikal ke tempat kerja selama lima hari, setelah 277 bangunan menyertai kempen 'Earth Hour' Sabtu lepas.

"Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) merekodkan 277 bangunan, melebihi sasaran awalnya. Saya akan berbasikal selepas 6 April nanti," katanya kepada Bernama di sini, hari ini.

Sabtu lepas, Ahmad Phesal berikrar akan berbasikal ke tempat kerja selama lima hari jika 150 bangunan di ibu negara menyertai kempen hijau dengan memadam lampu bagi tempoh sejam bersempena 'Earth Hour' 2014.

Beliau membuat akujanji 'I will, if you will' itu untuk kali kedua setelah kempen sama berjaya mencapai sasaran 86 bangunan tahun lepas.

Earth Hour merupakan acara tahunan, yang diadakan pada hari Sabtu terakhir bulan Mac, untuk setiap kediaman dan pejabat mematikan lampu dan peralatan elektrik yang tidak digunakan selama satu jam sebagai usaha mengurangi penggunaan karbon.

Ini merupakan kali ketiga Kuala Lumpur bersama-sama 7,000 bandar raya dari 152 negara di seluruh dunia menyertai kempen alam sekitar terhadap perubahan iklim. - Bernama

Kredit: www.kosmo.com.my
 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved