Sabtu, 20 Julai 2013

Kosmo Online - Rencana Utama

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Rencana Utama


Arca pasir semakin diminati di Malaysia

Posted:

Arca pasir semakin diminati di Malaysia

Arca pasir semakin diminati di Malaysia

MEMBUAT istana pasir pastinya menjadi aktiviti yang amat dinanti-nanti oleh kanak-kanak apabila mereka bermain di pantai.

Istana itu dibina dengan menggunakan peralatan seperti pisau, perata tanah, pen, berus dan straw minuman.

Sekali pandang, aktiviti itu sangat senang untuk dilakukan. Namun, membina sebuah istana pasir tidaklah semudah yang disangkakan kebanyakan orang.

Kuantiti air dan pasir merupakan faktor utama dalam pembinaan istana pasir. Jika tersilap percaturan, ia pasti tidak menjadi.

Hobi membina istana pasir hakikatnya mempunyai pengikut yang ramai di seluruh dunia. Berbagai-bagai pertandingan membina arca pasir diadakan.

Tahun lalu, Kejohanan Arca Pasir Nasional 2012 yang diadakan di pantai Port Dickson, Negeri Sembilan mendapat sambutan menggalakkan.

September ini, syarikat Xtreme Out Bound (XOB) sekali lagi akan menganjurkan sukan yang jarang dilihat oleh orang ramai di negara ini itu, kata pemilik XOB, Zuraidah Md. Hashim.

"Idea untuk mengetengahkan pertandingan membuat arca pasir ini tercetus ketika melihat seorang rakan menyenaraikan maklumat jenis sukan yang sudah terkenal di negara seperti India, Amerika Syarikat (AS), Singapura, Australia dan United Kingdom.

"Saya juga pernah mempelajari mata pelajaran lukisan kejuruteraan untuk menjadi arkitek di Sekolah Menengah Teknik Tunku Jaafar, Seremban pada tahun 1992 tetapi, apabila diminta membuat (mereka bentuk) bangunan, saya takut walaupun saya sememangnya amat meminati bidang seni bina.

"Apabila ada rakan yang memberi maklumat mengenai aktiviti ini, saya mula membuat sedikit kajian mengenainya dan mendapati sukan ini sebenarnya amat menyeronokkan tetapi tidak pernah dianjurkan di Malaysia.

"Malaysia mempunyai pantai yang cantik, sayangnya tiada aktiviti dilakukan bagi menarik orang ramai berkunjung ke pantai pada hari-hari biasa melainkan pada hujung minggu dan cuti umum.


SEBUAH arca pasir yang cantik memerlukan gabungan kuantiti pasir dan air supaya binaan yang dihasilkan itu dapat bertahan lama.


"Di AS, sukan itu akan berlangsung selama dua atau tiga hari di kawasan pantai dan para peserta akan meninggalkan hasil rekaan mereka untuk tontonan umum.

"Ada juga yang sanggup membeli sebidang tanah di pantai yang dikhaskan bagi membina arca pasir untuk tatapan khalayak," kata Zuraidah.

Pasir sungai

Wanita itu berkata, kepuasan yang tidak terhingga akan diperoleh apabila seseorang itu dapat menyiapkan sesebuah arca pasir.

"Apabila berbicara mengenai seni arca pasir, ramai yang tidak dapat membayangkan bagaimana aktiviti ini dilakukan tetapi apabila diberitahu ia seperti membina istana pasir, ramai pula yang mengetahuinya.

"Sebenarnya mereka tidak didedahkan dengan seni arca pasir yang sebenar. Ada pula yang tidak menyangka ia boleh dijadikan sebagai kerjaya," jelasnya.

Zuraidah memberitahu, sebanyak 12 tan pasir diperlukan bagi membentuk sebuah arca setinggi tiga meter.

Ujarnya, air laut kurang sesuai untuk dicampurkan dengan pasir bagi menghasilkan arca tetapi disebabkan kekangan dan mahu mengekalkan penggunaan bahan semula jadi sedia ada, ia terpaksa digunakan.

"Sebanyak 568 liter air diperlukan untuk menghasilkan sebuah arca pasir. Pemilihan lokasi di Pantai Saujana, Port Dickson dibuat atas faktor pasir pantainya sudah matang dan tidak terlalu halus atau kasar.

"Kami dapati pasir pantai di kawasan lain terlalu lembut dan menyukarkan peserta untuk membina arca pasir masing-masing.

"Peserta perlu membuat arca pasir dengan ketinggian minimum tiga meter. Sebenarnya, pasir sungai lebih tahan lama," tambahnya.

Zuraidah memberitahu, apa yang menarik mengenai aktiviti itu ialah ia dapat memberi motivasi kepada seseorang.

"Bukan semua orang boleh bina istana pasir. Jadi apabila peserta berjaya melakukannya, ia sekali gus menyuntik keyakinan dalam diri mereka.

"Sukan ini juga amat mencabar dan memerlukan ketekunan untuk menyiapkan rekaan yang dirancang.

"Ada juga peserta yang sudah berputus asa walaupun baru pertama kali mencuba khususnya apabila arca yang dibina tiba-tiba runtuh disebabkan kesilapan mengadun kuantiti pasir dan air," katanya.


MEMBINA arca pasir tidak semudah seperti yang disangka kebanyakan orang.


Kuantiti air

Mengulas lanjut, Zuraidah menjelaskan, peserta akan diberi latihan teori dan praktikal sebelum mereka menghasilkan arca pasir.

"Kami akan mengadakan bengkel untuk mengajar peserta cara membuat arca pasir menggunakan teknik yang betul.

"Mereka akan diajar mengenai teori, rekaan, teknik acuan dan latihan praktikal (rekaan tiga dimensi) sebelum mereka pergi ke pantai untuk menghasilkan arca tersebut," tambahnya.

Zuraidah memberitahu, acuan untuk arca yang bakal dibina itu perlu dilakukan terlebih dahulu. Selepas itu, pasir dimampatkan ke dalam acuan tersebut.

"Pada peringkat itu, kami sudah boleh menentukan berapa banyak air yang akan digunakan. Para peserta pula perlu bijak menggabungkan air dengan kuantiti pasir supaya binaan itu tidak runtuh.

"Kekurangan air menyebabkan risiko untuk binaan pasir itu runtuh amat tinggi berbanding jika air digunakan dalam kuantiti yang banyak," beritahunya yang mempelajari seni arca pasir menerusi internet daripada pakar-pakar bidang tersebut di AS.

Zuraidah menjelaskan bahawa kuantiti air yang banyak dapat mengukuhkan binaan walaupun kerja melorek mengikut rekaan yang diinginkan agak sukar dilakukan.

"Peserta turut diajar cara untuk membuat lorekan pada pasir dan mereka disarankan menghasilkan arca yang mempunyai maksud tersirat.

"Masa minimum yang diperuntukkan ialah selama empat jam," katanya yang menjadikan artis seni arca pasir dari Singapura yang juga jurulatih XOB, Jooheng Tan sebagai idolanya.

Semakin lama masa yang diambil, ukiran pasir itu akan menjadi lebih cantik, jelasnya.

"Daya kreativiti peserta dapat dilihat menerusi binaan arca yang tidak roboh dan tahan lama," tambah Zuraidah.

Menurutnya, ketika menghasilkan arca pasir, pengarca tidak boleh berada dalam keadaan tertekan.

Sebaliknya, kata Zuraidah, mereka harus bertenang dan sentiasa memastikan arca berada dalam keadaan baik serta berkualiti.

"Kualiti yang ditonjolkan dalam binaan arca pasir ini dapat dilihat menerusi tema yang ditetapkan misalnya watak kartun, anggota badan manusia dan logo," ceritanya.


ZURAIDAH mendapat nasihat dan tunjuk ajar daripada pakar pembuat arca pasir di luar negara menerusi internet.


Asah minda

Sementara itu, pelajar jurusan seni bina di Politeknik Port Dickson, Mohamad Azam Mohamad Subri, 22, memberitahu, dia berjinak-jinak dalam seni arca pasir bagi mengisi masa lapang.

"Saya mula didedahkan kepada aktiviti ini tahun lalu. Membina arca menjadi mudah sekiranya kita mengikut teknik yang betul.

"Rekaan yang dihasilkan juga perlulah mencerminkan idea sendiri bagi menjamin ketulenan rekaan itu.

"Pada kebiasaannya, saya akan menggambarkan rekaan yang ingin dibuat terlebih dahulu sebelum melakarkannya di atas kertas mengikut tema yang dikehendaki," ujarnya yang menghasilkan rekaan berbentuk ketam dalam kejohanan arca pasir tahun lalu.

Seorang lagi pemuda yang meminati bidang itu, Muhammad Yahaya, 21, berkata, penglibatannya dalam aktiviti arca pasir bermula secara tidak sengaja.

"Pada mulanya saya hanya mahu membantu seorang rakan yang menyertai kejohanan arca pasir itu. Bermula dari situ, saya meminatinya kerana ia merupakan aktiviti baharu yang tidak ramai orang melakukannya.

"Saya seronok untuk mendalaminya dengan lebih jauh lagi," tambahnya.

Muhamad Dinie Azri Nor Azman, 21, pula berpendapat penganjuran kejohanan berkaitan seni arca pasir memberi peluang kepadanya untuk meneroka salah satu daripada cabang seni bina yang dipelajarinya.

"Selain dapat mengasah minda peserta untuk membuat rekaan, ia juga secara tidak langsung mengeratkan silaturahim sesama mereka.

"Kita dapat melihat karakter para peserta semasa menghasilkan ukiran pasir. Ada yang tertekan, marah dan kecewa apabila melihat rekaan yang dibina runtuh disebabkan kesilapan teknik yang digunakan," jelasnya.

Rawatan pelik spa

Posted:

Rawatan pelik spa

Rawatan pelik spa


URUTAN ular yang ditawarkan di sebuah spa di Israel dapat melegakan tekanan.


SIPUT telah lama dikenali sebagai haiwan perosak yang boleh menjejaskan hasil tanaman. Namun, di sebalik reputasi haiwan itu, siput sebenarnya boleh menjadi rakan baik apabila bercakap mengenai antipenuaan.

Di Jepun, satu penemuan baharu yang melibatkan beberapa ekor siput hidup diletakkan di muka telah menjadi kaedah untuk rawatan kecantikan.

Lendir siput itu dikatakan membantu menaikkan seri wajah.

Ia membantu kulit mengekalkan kelembapan, melegakan keradangan dan menyingkirkan sel kulit mati.

Ketika menjalani rawatan selama 60 minit yang ditawarkan di sebuah salun di Tokyo, muka para pelanggan wanita dibersihkan terlebih dahulu sebelum beberapa ekor siput diletakkan di pipi serta dahi mereka.

Haiwan-haiwan itu kemudian bergerak ke bahagian lain muka pelanggan.

Rawatan itu ditawarkan pada harga AS$110 (RM351.28) menerusi pakej rawatan kecantikan.

Sesi menggunakan siput itu melibatkan tempoh sehingga lima minit.

"Lendir siput boleh membantu sel-sel kulit menjalani pemulihan di muka.

"Justeru, kita mengharapkan siput ini dapat membantu menyembuhkan kulit yang rosak.

"Kami juga berminat dengan fakta bahawa siput mempunyai fungsi yang boleh membantu menyembuhkan kulit yang rosak disebabkan oleh sinaran ultraungu," kata pengurus jualan di salun tersebut, Yoko Miniami.

Bekalan siput-siput tersebut diperoleh daripada penternak haiwan tersebut di Jepun.

Pihak salun itu membeli haiwan tersebut daripada penternak siput organik.

Para kakitangan salun itu juga memastikan siput tersebut dibersihkan terlebih dahulu dan berada dalam keadaan sihat sebelum diletakkan di atas muka pelanggan.

Seorang pelanggan yang hanya dikenali sebagai Sayaka Ito berkata, dia berasa seperti bersantai semasa menjalani rawatan kecantikan itu.

"Anda boleh berasa siput-siput itu bergerak di muka.

"Muka saya kemudian terasa lembap," katanya yang juga menyatakan dia hampir tertidur semasa menjalani rawatan tersebut.


RAWATAN muka menggunakan telur ikan dianggap dapat mencerahkan kulit.


Rawatan telur ikan

Rawatan muka menggunakan telur ikan pula merupakan salah satu rawatan kulit yang popular sekali gus dapat memudakan dan memberikan nutrisi kepada kulit.

Rawatan tersebut dapat menyerap sehingga ke bahagian dalam kulit.

Mineral yang terkandung di dalam telur ikan itu dapat menembusi kulit dan hasilnya tidak hanya membuat kulit menjadi lebih mulus, ia juga dapat menghaluskan, meremajakan, melembapkan serta mencerahkan kulit.

Muka pelanggan akan dibersihkan dengan pembersih susu dan sabun sebelum telur ikan itu diletakkan.

Rawatan itu melibatkan masa selama satu jam.

Di Israel pula, ular-ular di sebuah spa di Talmei Elazar mempunyai fungsi lain iaitu mengurut manusia.

Ular-ular yang tidak berbisa akan bergerak-gerak di seluruh tubuh dan muka pelanggan.

Reptilia itu sangat bagus untuk meredakan sakit kepala.

Bayaran untuk rawatan itu ialah AS$250 (RM798.37).

Pelanggan boleh melalui pengalaman bersentuhan fizikal dengan ular kerana ia boleh melegakan tekanan.

Saiz ular bergantung kepada jenis urutan kerana ia memainkan fungsi tersendiri untuk mengurangkan ketegangan otot.

Terdapat enam ekor ular yang tidak berbisa digunakan untuk mengurut badan manusia.

Dalam pada itu, di Itali, kaedah terapi spa yang menggunakan jerami untuk 'membungkus' badan telah wujud sejak tahun 1903.

Jerami itu dipercayai boleh menarik keluar racun, merangsang metabolisme dan menguatkan sistem kekebalan tubuh.

Jerami itu dituai dari padang rumput Alpe di Siusi, Itali pada waktu pagi.

Bayaran yang dikenakan untuk rawatan itu ialah AS$42 (RM134.12).

Kubur puntianak ditemui di Poland

Posted:

Kubur puntianak ditemui di Poland

Kubur puntianak ditemui di Poland

Oleh SYALMIZI HAMID


GAMBAR dari YouTube menunjukkan rangka yang dipercayai puntianak di Gliwice, Poland baru-baru ini.


DI sekitar Nusantara, hantu wanita berambut panjang mengurai sambil berpakaian serba putih dikenali sebagai puntianak. Cerita yang berlegar-legar di Malaysia dan Indonesia itu mendakwa puntianak sebagai jelmaan hantu wanita yang mati ketika hamil.

Puntianak yang berkuku panjang itu dikatakan muncul pada waktu malam. Terdapat kisah yang mendakwa hantu yang gemar menghisap darah manusia itu akan berada di celah-celah pokok pisang pada waktu siang sebagai tempat tinggalnya.

Namun, bagi masyarakat Barat, puntianak atau dikenali sebagai vampire dikatakan jelmaan seorang lelaki atau wanita. Ia turut menghisap darah sebagai makanan.

Kisah puntianak turut difilemkan di Amerika Syarikat menerusi empat siri filem Twilight yang mendapat sambutan hangat di seluruh dunia. Kali terakhir filem itu disiarkan adalah pada tahun lalu. Kisah fantasi percintaan puntianak itu diadaptasi daripada novel karya Stephenie Meyer.

Pada minggu lalu pula, media Barat melaporkan sekumpulan ahli arkeologi mendakwa mereka menemui sebuah kubur di tepi jalan raya di tapak pembinaan di Gliwice, Poland.

Sebanyak empat rangka manusia ditemui dalam kubur itu.

Anehnya semua empat tengkorak ditemui berada di celah tulang kaki.

Spekulasi kemudian tersebar luas bahawa rangka yang ditemui itu ialah puntianak kerana tengkorak tersebut diletakkan di celah kaki.

"Amat sukar untuk menyatakan bila pengebumian itu dilakukan," kata seorang ahli arkeologi, Dr. Jacek Pierzak kepada akhbar Dziennik Zachodni baru-baru ini.

Masyarakat Barat pada zaman pertengahan percaya dengan amalan memancung kepala si mangsa yang dipercayai puntianak dan meletakkannya di celah kaki sebelum dikebumikan.

Tujuan cara pengebumian itu dilakukan adalah untuk mengelakkan si mati hidup kembali.

Para pengkaji sejarah menganggarkan bahawa pemilik tulang tersebut mati pada sekitar abad ke-16.

Kisah itu merancakkan lagi kajian tentang kepercayaan mengenai kewujudan puntianak di Barat.

Sebelum ini, ahli-ahli arkeologi di Bulgaria juga menemui dua rangka manusia di sebuah lubang dekat sebuah biara di bandar Sozopol pada tahun lalu.

Batang besi ditemui pada tulang dada rangka tersebut, sekali gus menunjukkan ia mungkin mayat puntianak.

Masyarakat pada zaman pertengahan Eropah percaya, jika batang besi ditusuk di dada, mayat si mangsa tidak akan bangkit semula untuk menjadi puntianak.

Kedua-dua rangka manusia itu dianggarkan berusia 800 tahun.

Menurut Ketua Muzium Bulgaria, Bozidhar Dimitroz, kira-kira 100 mayat 'puntianak' telah ditemui di sekitar negara itu dalam tempoh beberapa tahun kebelakangan ini.

Mulut tengkorak wanita disumbat dengan batu di PulauLazzaretto Nuovo, Ital pada tahun 2006.


Ramai penduduk kampung di beberapa kawasan pedalaman Eropah Timur masih percaya dengan cerita puntianak. Mereka akan membawa bawang putih bersama lambang salib bagi mengelakkan diserang hantu jahat tersebut.

Pakar-pakar arkeologi turut menemui kira-kira 3,000 kubur misteri di Republik Czech apabila setiap mayat ditindih dengan batu.

Para pengkaji percaya bahawa masyarakat dahulu amat bimbang jika mayat akan bangkit dari kubur dan menyerang mereka.

Puntianak dikatakan akan menunggu di jalan-jalan bagi menghisap darah manusia dan haiwan untuk terus hidup.

Pada tahun 2006, satu rangka wanita pada abad ke-16 ditemui di Pulau Lazzaretto Nuovo, Itali.

Terdapat seketul batu diletakkan di dalam mulut si mangsa yang merupakan kepercayaan masyarakat pertengahan Eropah bagi mengelakkannya bangkit menjadi puntianak.

Pada tahun lalu, sebahagian penduduk di kampung Zarozje, Serbia membawa bawang putih bagi mengelak mereka diserang puntianak.

Terdapat juga cerita popular di Scotland yang berlaku pada abad ke-12 mengenai seorang paderi yang telah mati tetapi bangkit dari kubur untuk menghisap darah.

Paderi di Melrose itu bangkit menjadi puntianak kerana semasa hidupnya, dia terlibat dengan perbuatan maksiat.

Beberapa penduduk tempatan ketika itu mendakwa menemui kelibat paderi tersebut di sekitar sebuah biara beberapa hari selepas dia dikebumikan.

Dalam pada itu, seorang pengamal perubatan Islam dan pendakwah bebas, Datuk Shamsuri Shafei menjelaskan bahawa penemuan-penemuan di Barat itu tidak boleh menjadi bukti tentang kewujudan puntianak.

"Tidak boleh sewenang-wenangnya menyatakan bahawa rangka-rangka mayat itu merupakan puntianak.

"Penduduk zaman dahulu membuat andaian tentang puntianak kerana ketakutan mereka dengan cerita-cerita (hantu) yang berlegar ketika itu.

"Namun, kita juga tidak boleh menolak tentang upacara-upacara pemujaan yang dibuat masyarakat Barat kerana dipercayai bahawa amalan perbomohan dalam kalangan masyarakat Nusantara turut dipengaruhi budaya Barat sejak zaman lampau," katanya.

Shamsuri memberitahu, kisah gangguan puntianak masih lagi ditakuti penduduk di sebahagian kawasan di Indonesia sehingga mereka berada dalam keadaan berjaga-jaga bagi mengelak diserang hantu itu.

"Cerita-cerita mengenai puntianak yang merupakan jelmaan daripada amalan pemujaan terhadap mayat wanita hamil tujuh hingga lapan bulan yang mati dibunuh pada suatu ketika dahulu telah menimbulkan ketakutan dalam kalangan masyarakat (di Indonesia).

"Ada juga dalam kalangan masyarakat di pedalaman Pulau Jawa yang akan mengunci pintu pada waktu malam kerana khuatir diganggu puntianak," katanya.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Negara

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Negara


Meninggal dunia sebelum mencuri

Posted:

Meninggal dunia sebelum mencuri

Meninggal dunia sebelum mencuri

Oleh MOHD. AZLI ADLAN
azli.adlan@kosmo.com.my

MOHD. DAMANHURI (kanan) tidak berpuas hati dengan laporan bedah siasat bahawa anaknya maut akibat sesak nafas di HRPB, Ipoh semalam.


IPOH - Seorang pemuda ditemui mati selepas badannya tersepit pada celah besi tingkap dipercayai ketika cuba memasuki rumah jirannya di Taman Saz, Silibin dekat sini semalam.

Mayat Sherul Aizam Mohd. Damanhuri, 27, dijumpai oleh pemilik rumah tersebut yang baru tiba di rumahnya pada pukul 12.15 tengah malam. Semasa kejadian, rumah teres satu tingkat itu tiada penghuni.

Ketika ditemui, separuh badan si mati daripada kepala ke dada berada di dalam rumah mangsa manakala pinggang ke kaki masih berada di luar dengan hanya berseluar dalam.

Rumah yang cuba dimasuki si mati adalah selang tiga rumah daripada rumah keluarganya, namun pemuda itu tidak menetap di situ kerana menyewa bersama rakan-rakannya di Buntong, lima kilometer dari lokasi kejadian.

Ketua Polis Daerah Ipoh, Asisten Komisioner Sum Chang Keong berkata, pihaknya dimaklumkan mengenai penemuan mayat itu selepas pemilik rumah berkenaan yang berusia 58 tahun menghubungi polis.

"Semasa polis tiba di lokasi kejadian, pemuda itu sudah tidak sedarkan diri.

"Anggota bomba perlu memotong besi tingkap belakang rumah berkenaan untuk mengeluarkan badan suspek yang tersepit sebelum dia disahkan meninggal dunia oleh pegawai perubatan dari Hospital Raja Permaisuri Bainun (HRPB)," katanya ketika ditemui di pekarangan rumah mayat HRPB di sini.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Lelaki maut ditetak kerana dendam

Posted:

Lelaki maut ditetak kerana dendam

Lelaki maut ditetak kerana dendam

Oleh NOOR HASLIZA NUSI
berita@kosmo.com.my

GEORGE TOWN - Angkara dendam, seorang pemuda maut akibat ditetak selepas diserang sekumpulan lelaki bersenjatakan parang di lorong belakang taman perumahan Lebuh Rambai 14, Air Itam di sini semalam.

Dalam kejadian pukul 5.55 petang itu, G. Durintheran, 24, mati ketika menerima rawatan di Unit Kecemasan Hospital Pulau Pinang (HPP) akibat cedera parah di kepala dan badan.

Kejadian berlaku ketika mangsa yang tinggal di Halaman Mayang, Bayan Baru di sini didatangi oleh suspek yang menunggang beberapa buah motosikal dan membawa pelbagai senjata tajam termasuk parang panjang.

Sumber berkata, mangsa telah dibelasah semasa dia rebah ketika cuba menyelamatkan diri.

"Ketika polis sampai, mangsa sudah berlumuran darah dengan beberapa kesan kecederaan di badan," katanya ketika dihubungi Kosmo! Ahad di sini.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Wanita Kelantan rugi RM31,000

Posted:

Wanita Kelantan rugi RM31,000

Wanita Kelantan rugi RM31,000

Oleh KHAIRI MOHAMAD
khairi.mohamad@kosmo.com.my


MEK NAB menunjukkan laporan polis mengenai kehilangan dompet duit miliknya ketika ditemui di rumahnya di Jalan Berek 12, Kota Bharu semalam.


KOTA BHARU - Ramadan kali ini meninggalkan pengalaman pahit buat seorang wanita apabila kerugian lebih RM31,000 selepas dompet duit yang mengandungi pelbagai barangan berharga disyaki dicuri dua wanita berpurdah di Medan Ilmu, Jalan Dato' Pati di sini kelmarin.

Mek Nab Saad, 51, berkata, kejadian pada pukul 8 pagi itu berlaku ketika dia sedang berjalan-jalan sebelum menyedari dompet duit yang diletakkan di dalam beg tangan hilang ketika hendak membayar baju yang dibeli di situ.

"Sebelum kejadian, saya nampak dua wanita memakai jubah yang lengkap berpurdah berjalan di kawasan sama namun kelibat mereka hilang sebaik sahaja saya menyedari dompet duit saya lesap," kata wanita itu ketika ditemui di rumahnya di Jalan Berek 12 di sini semalam.

Dakwa Mek Nab, dia percaya dompet duitnya itu dicuri oleh dua wanita terbabit yang disedarinya sudah mengekorinya dari stesen bas sehingga ke kawasan Medan Ilmu.

"Ketika saya singgah di kedai pakaian dan leka membelek baju, dua wanita berpurdah itu masih berada di belakang saya.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Pemotoran

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Pemotoran


Tiada lagi gaya MPV mini

Posted:

Tiada lagi gaya MPV mini

Tiada lagi gaya MPV mini

Oleh SHAWKATH AZDE

PEMBABITAN Mercedes-Benz dalam segmen kenderaan saiz kecil bermula dengan pengenalan siri W201 (190E) sekitar tahun 1980-an.

Model 190E menarik perhatian pengguna sehingga ia berjaya mencatat jualan terbaik bagi Mercedes-Benz di bawah konglomerat Daimler AG.

Peredaran zaman telah mengubah trend pembelian kenderaan. Pengguna lebih cenderung memiliki sebuah kenderaan bersaiz kecil.

Fenomena yang berlaku di pasaran Eropah dan Asia itu disedari Mercedes-Benz. Syarikat itu kemudiannya tampil memperkenalkan satu kategori kenderaan baharu iaitu A-Class.

A-Class merangkumi model kenderaan subkompak. Bertempat di Pameran Motor Frankfurt, Jerman pada tahun 1997, Mercedes-Benz memperkenalkan dua varian A-Class iaitu A 140 dan A 160.

A-Class memiliki rekaan yang agak unik pada ketika itu. Ia kompak tetapi tinggi. Ada iras-iras seperti sebuah kenderaan pelbagai guna (MPV) mini.

Sungguhpun begitu, Mercedes-Benz tetap mengaplikasi kekuatan yang dimiliki iaitu kualiti dan keselamatan rangkaian produk keluarannya.

Tahap keselamatan A-Class dikatakan sama seperti mana-mana model sedan Mercedes-Benz. Namun, insiden pada 22 Oktober 1997 mendatangkan tamparan hebat kepada pengeluar itu.

Salah sebuah A-Class dilaporkan terbalik ketika ujian Moose dilakukan di Sweden. Pemandu kereta itu ialah Timbalan Editor majalah Teknikens Vaerld (World of Technique), Robert Collin.

Ujian Moose adalah satu corak pemanduan spontan untuk mengelakkan kenderaan bertembung dengan objek yang muncul secara tiba-tiba di hadapan jentera.

Pemandu perlu membelok ke sebelah kiri untuk mengelak pelanggaran, sebelum mengemudi semula jentera ke bahagian kanan jalan sebaik sahaja melepasi halangan itu.

Insiden itu mendorong Daimler AG untuk memanggil semula produk A-Class bagi program naik taraf.

Biarpun begitu, A-Class tetap meraih sambutan memberangsangkan. Statistik jualan bagi generasi pertama (dari tahun 1997 hingga 2004) mencecah paras 1.7 juta unit.

Selepas itu, generasi kedua diperkenalkan sehingga tahun 2012. Reka bentuknya tidak jauh berbeza dengan model terdahulu. Cuma lebih banyak menerima sentuhan teknologi keselamatan baharu.


DARI kiri: Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif MBM, Roland S.Folger (kiri) dan Naib Presiden Jualan dan Pemasaran MBM, Kai Schlickum pada majlis pelancaran dua varian Mercedes-Benz A-Class terbaharu di Kuala Lumpur baru-baru ini.


Jika diamati beberapa tahun kebelakangan ini, para pemain dalam segmen kereta subkompak telah menampilkan produk-produk yang agak menawan.

Antara contoh mudah ialah BMW 1 Series, Audi A3, Volvo V40 dan Volkswagen Golf.

Bagi memacu momentum persaingan, Mercedes-Benz baru-baru ini tampil dengan generasi ketiga A-Class. Apa yang pasti, tiada lagi warisan rekaan ala-ala MPV mini.

Generasi ketiga A-Class dipertontonkan pada Pameran Motor Geneva di Switzerland baru-baru ini.

A-Class memiliki susuk tubuh sebuah hatchback dengan garisan badan yang meningkatkan lagi sifat maskulin.

Untuk pasaran tempatan, Mercedes-Benz Malaysia (MBM) membawa masuk dua varian iaitu A 200 Blue EFFICIENCY dan A 250 Sport.

A 200 BlueEFFICIENCY

A 200 BlueEFFICIENCY memiliki adunan tona gelap dan sifat sport pada keseluruhan kenderaan.

Pandangan hadapan menampilkan pemasangan gril radiator hitam dengan dua buah ram. Perumah cermin pandang sisi pula disalut cat hitam. Saiz rim aloinya berukuran 18 inci.

Buka pintu varian ini, didapati kerusi sport dibalut material fabrik ARTICO. Kedua-dua kerusi bahagian hadapan ada fungsi memori dan boleh dilaras secara elektrik.

Panel instrumen membabitkan dua set meter yang mana jarum petunjuk akan menunjuk arah pukul 6 jika berada dalam kedudukan pegun.

A 250 Sport

Jika mahu A-Class yang lebih sporty, A 250 Sport adalah jawapannya. Jentera itu memiliki sentuhan talaan jurutera AMG untuk pemanduan dinamik bersama beberapa komponen berprestasi khas.

Komponen dimaksudkan ialah sistem suspensi AMG. Selain itu, gandar hadapan pula dibangunkan khas oleh tenaga pakar Mercedes-AMG.

Tambahan lain membabitkan gayaan AMG Sport pada bahagian luaran jentera.

Ini termasuk gril radiator berbentuk berlian pada bahagian hadapan. Trim warna merah dicalit dapra hadapan dan belakang kereta.

Lampu utama ditambah seri menerusi penggunaan gegelung warna merah. Rim aloi AMG berukuran 18 inci turut dipadankan pada jentera itu.


RUANG kabin varian A 200 BlueEFFICIENCY didominasi dengan tona warna putih.


Ruang kabin dilengkapi kerusi sport pada bahagian hadapan dengan fungsi memori. Material digunakan adalah jenis mikro fiber ARTICO/DINAMICA dengan jahitan benang merah.

Stereng tiga jejari, perehat tangan dan konsol tengah disalut material kulit nappa bersama sulaman benang merah.

Instrumen meter dilengkapi butang dail warna perak dengan jarum petunjuk merah. Trim kemasan gentian karbon juga diberikan pada kawasan papan pemuka.

Inovasi ciri keselamatan

Kedua-dua varian itu mempunyai butang ECO start/stop sebagai usaha mengurangkan pembebasan emisi karbon.

Generasi baharu ini dilengkapi beberapa inovasi termaju seperti Sistem Amaran Radar Pelanggaran dan Bantuan Mengelakkan Pelanggaran dengan Bantuan Brek.

Kedua-dua teknologi itu mengurangkan risiko pelanggaran di bahagian belakang kenderaan.

Ciri keselamatan lain adalah adaptive high beam assist (untuk model A 250 Sport sahaja), ATTENTION ASSIST, Brake Hold, Hill-Start Assist, Active Parking Assist, kamera pandang belakang dan PRE-SAFE.

Pengenalan A-Class di Malaysia baru sahaja bermula. MBM ada rancangan untuk menambah satu lagi varian lebih bertenaga tidak lama lagi. Sama-sama kita nantikan.

Honda Jazz petrol RM74,800

Posted:

Honda Jazz petrol RM74,800

Honda Jazz petrol RM74,800


JAZZ didatangkan dengan empat pilihan warna.


JIKA sebelum ini, model Honda Jazz yang ditawarkan kepada pembeli tempatan boleh dikategorikan sebagai mahal. Kini persepsi itu dilihat tidak lagi relevan.

Honda Malaysia baru-baru ini memperkenalkan model kenderaan CKD kompak itu pada harga di bawah paras RM75,000.

Lebih tepat, harga atas jalan bagi model Honda Jazz varian petrol dijual pada harga RM74,800 seunit atas jalan termasuk insurans.

Tindakan itu sekali gus menjadikan produk CKD Honda Jazz keluaran kilang di Pegoh, Melaka sebagai kereta pertama jenama Honda paling murah dalam rangkaian kenderaan jenama Jepun itu.

Produk yang disasarkan kepada golongan muda profesional dan keluarga kecil urban masih mengekalkan sifat pemanduan menyeronokkan untuk gaya hidup masa kini.

Rangkaian kuasa digunakan tetap sama seperti model yang diimport iaitu enjin 1.5 liter i-VTEC beserta transmisi lima kelajuan automatik. Untuk mengelakkan penukaran gear yang tidak perlu, kotak gear itu dilengkapi ciri Shift Hold Control.

Enjin SOHC itu berupaya menjana kuasa output maksimum sebanyak 120PS, manakala torknya setinggi 146Nm.

Pakej keselamatan yang didatangkan bersama Jazz ialah dua beg udara, Bantuan Kestabilan Kenderaan (VSA), Sistem Brek Antikunci (ABS), Sistem Pengagihan Brek Elektronik (EBD) dan Bantuan Brek (BA) serta Teknologi Kawalan G-Force (G-CON).


RUANGAN dalam tidak jauh berbeza dengan model yang diimport sebelum ini.


Ruang kabin dilengkapi kerusi Ultra Seat berwarna biru hitam, sistem kemasukan tanpa kunci, sepuluh ruang pemegang minuman dan sistem audio dengan ketersambungan AUX/USB.

Bahagian luaran melibatkan penggunaan rim 15 inci dengan tayar bersaiz 175/65. Tambahan lain ialah cermin tutup automatik, lampu LED belakang dan lampu kabus.

Bagi yang mahukan kelainan, anda boleh mendapatkan kit badan Modulo pada harga RM3,950. Komponen yang diberikan ialah gril hadapan, spoiler hadapan, spoiler belakang, skirt sisi dan spoiler bahagian bawah pada bampar belakang.

Selain Modulo, "Urban Package" dijual pada harga RM2,550. Anda diberikan gril baharu, bekas simpanan barang di bahagian belakang, pencahayaan di kawasan pintu hadapan, pedal aloi dan spoiler belakang.

Honda Jazz varian petrol itu didatangkan dengan empat pilihan warna iaitu putih, perak, coklat dan hitam. Jaminan diberikan adalah selama tiga tahun atau jarak perbatuan 100,000 kilometer.

JPM Motorsport beri sumbangan kepada SAMH

Posted:

JPM Motorsport beri sumbangan kepada SAMH

JPM Motorsport beri sumbangan kepada SAMH


CHIN (tengah) bergambar bersama pengurusan dan penghuni SAMH selepas selesai majlis penyampaian sumbangan di ibu negara baru-baru ini.


JPM Motorsport baru-baru ini menyampaikan sumbangan berjumlah RM26,000 kepada The Selangor and Federal Territory Association for the Mentally Handicapped (SAMH).

Sumbangan itu diperoleh menerusi hasil kutipan aktiviti jualan ais krim kepada orang ramai sepanjang penganjuran perlumbaan pusingan ketiga Autobacs Super GT di Litar Antarabangsa Sepang baru-baru ini.

Pemberian itu dijangka dapat menampung kos sara diri dan perbelanjaan latihan untuk 13 orang kanak-kanak bagi tempoh setahun.

SAMH adalah organisasi kesukarelawan yang tidak berasaskan keuntungan. Ia menganjurkan pelbagai program untuk kira-kira 500 kanak-kanak yang memiliki ketidakupayaan berkaitan pemikiran.

"Kami mahu mengucapkan terima kasih kepada semua penonton dan penggemar sukan bermotor yang berbelanja untuk membeli ais krim ketika berlangsungnya Autobacs Super GT.

"Hasil jualan yang diterima kemudiannya disalurkan sepenuhnya kepada SAMH," kata Pengurus Besar JPM, TP Chin dalam satu kenyataan baru-baru ini.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Dunia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Dunia


Indonesia hentikan visa kepada warga Iran

Posted:

Indonesia hentikan visa kepada warga Iran

Indonesia hentikan visa kepada warga Iran

KEVIN Rudd bersalam dengan Susilo sebelum memulakan mesyuarat di Istana Presiden di Bogor, Indonesia 5 Julai lalu.- AP


JAKARTA - Indonesia akan menghentikan pengeluaran visa sewaktu ketibaan kepada warga Iran selepas jumlah mereka yang ditangkap kerana menyeludup dadah atau menggunakan negara ini sebagai transit sebelum mendapatkan suaka di Australia kian meningkat.

Menteri Keadilan dan Hak Asasi Manusia Indonesia, Amir Syamsuddin dikatakan telah menandatangani satu dekri pada Khamis yang membatalkan pemberian visa sewaktu ketibaan kepada warga Iran yang diamalkan sejak tahun 2005, jelas jurucakap pejabat imigresen, Maryoto Hadi.

Arahan baharu itu akan berkuat kuasa mulai 20 Ogos depan.

"Ramai warga Iran menyalahgunakan kemudahan visa. Mereka bukan datang ke sini untuk melancong, tetapi lebih kepada usaha untuk mendapatkan suaka di Australia dan menyeludup dadah," kata Hadi.

Langkah itu akan mengurangkan pencari suaka yang pergi ke Australia dengan menaiki bot. Hadi bagaimanapun enggan mengulas sama ada keputusan tersebut memenuhi tuntutan Perdana Menteri Australia, Kevin Rudd yang menemui Presiden Indonesia, Susilo Bambang Yudhoyono awal bulan lalu.

Indonesia tetap akan mengeluarkan visa kepada warga Iran yang layak selepas memohon di kedutaannya di luar negara.

Republik itu menawarkan visa sewaktu ketibaan kepada lebih 60 buah negara, termasuk Iran untuk melonjakkan sektor pelancongannya.

Pelancong boleh mendapatkan visa sewaktu ketibaan dengan bayaran AS$25 (RM80) di 15 buah lapangan terbang dan 21 pelabuhan seluruh Indonesia. - AP

Trend pelajar sewa kereta mewah

Posted:

Trend pelajar sewa kereta mewah

Trend pelajar sewa kereta mewah


BEBERAPA pelajar menaiki kereta Lamborghini untuk menghadiri majlis graduasi sekolah mereka - REUTERS


LONDON - Pelajar tahun akhir Sekolah Swanlea di sini menyewa kereta mewah untuk meraikan majlis graduasi dan tari-menari sekolah mereka pada bulan ini.

Menurut statistik kerajaan, kawasan Swanlea merupakan antara kejiranan miskin di kota metropolitan itu.

Namun, keadaan itu tidak menghalang kumpulan pelajar berusia 16 tahun itu berbelanja besar untuk menyewa pelbagai jenis kereta mewah untuk ke majlis tersebut.

Semua kenderaan itu turut didatangkan dengan pemandu ekoran mereka belum layak mendapatkan lesen memandu.

"Trend ini untuk menunjuk-nunjuk sebenarnya. Memasang stereo kereta sekuat-kuatnya dan bergerak dari satu kawasan ke kawasan yang lain," kata seorang pelajar Sekolah Swanlea, Foyzur Rahman.

Dia dan seorang rakannya membayar caj AS$610 (RM1,945) untuk menyewa sebuah kereta Audi S4 selama empat hari.

Antara kereta mewah yang menjadi pilihan remaja sekolah ini termasuk Range Rover, Ferrari, Lamborghini dan Rolls-Royce. - Reuters

Kecoh kafe Nazi di Indonesia

Posted:

Kecoh kafe Nazi di Indonesia

Kecoh kafe Nazi di Indonesia

GAMBAR pada 14 Julai lalu menunjukkan bendera Nazi yang digantung pada dinding restoran Soldatenkaffe di Bandung, Jawa Barat, Indonesia.- AP


BANDUNG - Pihak berkuasa Indonesia akan menyoal siasat seorang pemilik restoran kerana membuka kafe dengan tema Parti Nazi yang mencetuskan kemarahan penduduk tempatan dan pelancong asing.

Kafe Soldatenkaffe milik Henry Mulyana yang terletak di sini, dalam wilayah Jawa Barat, telah dibuka sejak April 2011.

Timbalan Datuk Bandar Bandung, Ayi Vivananda berkata, sepucuk surat meminta Mulyana memberikan penjelasan berhubung tujuan dia membuka restoran itu telah dihantar kelmarin.

"Simbol-simbol Swastika (Parti Nazi) yang terdapat di kafe itu dikenali di seluruh dunia kerana sinonim dengan keganasan dan perkauman," kata Vivananda.

Kafe tersebut dihiasi sehelai bendera dengan simbol swastika bersaiz besar dan potret gergasi bekas pemimpin Jerman, Adolf Hitler.

Dekorasi lain termasuk beberapa koleksi berkaitan Nazi yang digantung di dinding berwarna merah di kafe itu.

Premis itu mencetuskan kontroversi di Indonesia dan luar negara selepas satu artikel mengenainya tersiar di internet.

Mengulas kontroversi tersebut Mulyana memberitahu, dia tidak berniat untuk mencetuskan kebencian. Sebaliknya, dekorasi itu hanya untuk menarik pelanggan.

Peniaga itu turut menafikan dia seorang pro-Nazi atau menyokong Hitler yang bertanggungjawab ke atas kematian enam juta orang Yahudi semasa Perang Dunia Kedua.

Katanya, kontroversi terbaharu itu memaksa dia menutup kafenya buat sementara waktu. - AP

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online


Kerajaan beri amaran keras kepada pengganas Sulu supaya jangan cuba ugut untuk masuk Sabah

Posted:

Kerajaan beri amaran keras kepada pengganas Sulu supaya jangan cuba ugut untuk masuk Sabah

Kerajaan beri amaran keras kepada pengganas Sulu supaya jangan cuba ugut untuk masuk Sabah

20/07/2013 9:47pm

BAGAN DATOH - Kerajaan memberi amaran kepada pengganas Sulu supaya jangan cuba mengugut untuk masuk semula ke Sabah bagi tujuan membalas dendam selepas insiden pencerobohan Februari lepas.

Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi berkata, pasukan polis dan tentera yang bertugas di Kawasan Keselamatan Khas Pantai Timur Sabah (ESSCOM) sentiasa dalam keadaan bersiapsiaga bagi menghadapi sebarang ancaman daripada kumpulan itu.

"Jangan cuba mengugut kami. Jangan cuba untuk melakukan sesuatu kerana bukan sekadar pihak polis dan tentera malah rakyat Malaysia akan bangun menentang ancaman daripada pengganas Sulu," katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas menyampaikan sumbangan Ramadan kepada 455 orang miskin dan orang kelainan upaya (OKU) kawasan Dewan Undangan Negeri (DUN) Rungkup di sini hari ini.

Beliau mengulas mengenai tindakan Polis Sabah yang memulakan siasatan ke atas surat yang kononnya ditulis oleh militan Sulu yang mendakwa mereka akan datang ke Tambunan, Sabah untuk membalas dendam. - Bernama

Labuan bantu salur bekalan tenaga ke Sabah

Posted:

Labuan bantu salur bekalan tenaga ke Sabah

Labuan bantu salur bekalan tenaga ke Sabah

20/07/2013 9:46pm

LABUAN - Bekalan tenaga elektrik Labuan mencukupi dengan lebihan sebanyak 50 peratus dan ini membolehkan ia mengeksport semula tenaga itu ke tanah besar Sabah.

Menteri Tenaga, Teknologi Hijau dan Air, Datuk Seri Dr. Maximus Ongkili berkata, kapasiti pengeluaran bekalan tenaga dari loji tenaga Patau-Patau kira-kira 104 megawatt (MW) sehari dan keperluan pengguna di pulau itu hanya 50 MW.

"Justeru, pulau ini mempunyai bekalan tenaga lebihan 50 peratus. Kita ada bekalan tenaga lebih daripada mencukupi pada masa ini untuk memenuhi keperluan pelbagai industri termasuk pengguna," katanya kepada pemberita selepas melawat loji tenaga Patau-Patau dan mendengar taklimat bekalan air di sini hari ini.

Dalam meningkatkan kebolehpercayaan bekalan tenaga di Sabah, beliau berkata kementerian menerusi Sabah Electricity Sdn. Bhd. (SESB), akan menggandakan usaha memberi komitmen kepada pengguna dengan meningkatkan kecekapan operasi dan teknikalnya. - Bernama

Pasar raya, kedai runcit digalak sertai kempen penurunan harga

Posted:

Pasar raya, kedai runcit digalak sertai kempen penurunan harga

Pasar raya, kedai runcit digalak sertai kempen penurunan harga

20/07/2013 9:45pm

JELEBU - Kementeri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan menggalakkan pasar raya dan kedai runcit yang mempunyai rangkaian di seluruh negara, agar menyertai kempen penurunan harga barangan.

Menterinya, Datuk Hasan Malek berkata pengguna dan peruncit sama-sama akan memperoleh manfaat daripada kempen tersebut.

"Pengguna dapat menjimatkan belanja... manakala peruncit dapat menarik lebih lebih ramai pengguna ke kedainya sekali gus dapat meningkatkan jumlah jualan.

"Situasi menang-menang ini juga membantu menggerakkan ekonomi negara," katanya kepada pemberita selepas pelancaran kempen penurunan harga di pasar mini 99 Speedmart Sdn. Bhd. di sini hari ini. - Bernama

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Hiburan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Hiburan


Suratan takdir Cory Monteith

Posted:

Suratan takdir Cory Monteith

Suratan takdir Cory Monteith

SEJAK insan yang dikenali di seluruh dunia sebagai Finn Hudson iaitu karakter lakonannya dalam Glee meninggal dunia pada Ahad, 13 Julai lepas, rakan-rakan artis dan para peminat aktor Cory Monteith meluahkan kesedihan masing-masing menerusi Twitter.

Namun, tiada insan yang paling terkesan dengan kematian Monteith seperti yang dialami Lea Michele.

Sebagai tonggak utama Glee, Monteith, 31, dan Lea, 26, cukup sukses dalam merealisasikan karakter pasangan kekasih Finn dan Rachel menerusi drama muzikal bersiri popular itu.

Meskipun mula berkenalan di set penggambaran Glee sejak tahun 2009, Monteith dan Lea ditakdirkan benar-benar bercinta di alam realiti pada November 2011.

Percintaan agung mereka itu sebenarnya mahu diakhiri dengan sebuah perkahwinan dan seterusnya membina sebuah keluarga.

Itu pengakuan sumber rapat Lea secara eksklusif kepada Hollywoodlife.com baru-baru ini. Malangnya, kematian Monteith telah menghancurkan impian Lea.

"Sekarang Lea seperti berada di dalam neraka. Dia sudah merancang masa depannya dengan hidup bersama Cory (Monteith).

"Walaupun Cory belum melamarnya, Lea positif mereka akan berkahwin dan membina keluarga suatu hari nanti," ujar sumber tersebut.

Tambahnya: "Ketika Cory memasuki pusat pemulihan (dadah), Lea dihimpit dilema sama ada mahu meneruskan atau menamatkan hubungan mereka.

"Namun, tekad hati Lea mengatakan dia tidak akan meninggalkan Cory. Lea malah tidak mampu membayangkan bagaimana dia boleh hidup tanpa Cory.

"Sejak Cory keluar dari pusat pemulihan dia kelihatan sihat. Lea fikir Cory sudah pulih. Saya tidak tahu bagaimana Lea menghadapi perkara (kematian) ini."

Di sebalik wajah naif Monteith, dia sebenarnya sudah berdepan dengan dilema ketagihan dadah sejak usia 13 tahun dan enam tahun kemudian dia dimasukkan ke pusat pemulihan.

Pada tahun ini, dia secara sukarela memasuki pusat pemulihan dari 31 Mac hingga 26 April lalu.

Sebuah majalah antarabangsa, Parade, pernah menyifatkan kehidupan Monteith bagaikan diberi peluang kedua dengan kejayaan yang diraihnya dalam Glee.


CINTA sejati. Kematian Cory Monteith menghancurkan harapan dan impian Lea Michele untuk melangkah ke gerbang perkahwinan bersama lelaki itu.


Namun, peluang itu jelas sekali telah disia-siakannya.

Takdir yang tersurat kini menempatkan Monteith sebaris dengan nama-nama popular dalam dunia hiburan seperti mendiang Amy Winehouse, Whitney Houston, Heath Ledger dan Michael Jackson - kesemuanya meninggal dunia dengan cara yang sama iaitu akibat pengambilan dadah dan alkohol secara berlebihan.

Bagi peminat Glee, kematian Monteith itu cukup mendukacitakan kerana bedah siasat pihak berkuasa Kanada menunjukkan kandungan dadah jenis heroin dan alkohol yang tinggi dalam tubuh pelakon itu.

"Hasil bedah siasat yang membabitkan autopsi dan analisis toksikologi mendapati Cory Monteith mati disebabkan keracunan campuran dadah jenis heroin dan alkohol.

"Harus dinyatakan juga, kematiannya tiada hubung kait atau bukti membabitkan kemalangan tragik," lapor badan penyiasatan terkemuka dunia, Perkhidmatan Koroner British Columbia pada Selasa lalu.

Monteith atau nama sebenarnya Cory Allan Michael Monteith dijumpai telah meninggal dunia oleh kakitangan Hotel Fairmont Pacific Rim selepas dia gagal mendaftar keluar dari hotel itu.

Pihak polis Vancouver, Kanada memberitahu, disebabkan kematiannya secara bersendirian di dalam bilik hotel penginapannya itu, tidak akan ada siasatan lanjut untuk mengenal pasti atau memburu pengedar dadah yang membekalkan dadah kepada Monteith.

"Risiko penyalahgunaan dadah secara haram adalah tinggi dan tiada asas yang kukuh untuk pihak berkuasa menjalankan siasatan lanjut berhubung kes ini.

"Malangnya campuran alkohol dan heroin boleh menyebabkan organ dalaman gagal berfungsi. Siasatan ini secara rasminya sudah mendapat kata putus," ujar wakil polis, Konstabel Brian Montague.

Monteith dilahirkan di Calgary, dibesarkan di Victoria sebelum berpindah ke Nanaimo dan kemudiannya Vancouver bersama ibunya, Ann McGregor.

Sebelum bergelar pelakon, Monteith pernah menlakukan pelbagai pekerjaan antaranya pemandu teksi, pemandu bas sekolah dan penyambut tetamu.

Selain Glee, Monteith pernah mencuri tumpuan menerusi beberapa watak sampingan dalam filem Deck the Halls, Final Destination 3 dan Urban Legend: Bloody Mary selain membintangi drama bersiri The Cleveland Show, Kyle XY, Smallville, Supernatural, Stargate Atlantis dan Kraken: Tentacles of the Deep.

Mayat Monteith telah dibakar dan disemadikan di Vancouver Selasa lalu. Takziah buat Monteith.

Judika hadiahkan bakal isteri kereta sport

Posted:

Judika hadiahkan bakal isteri kereta sport

Judika hadiahkan bakal isteri kereta sport

Oleh RONI HIDAYAT RIDWAN

JUDIKA sudah lama menabung wang khusus untuk perbelanjaan perkahwinannya.


DI SEBALIK jadualnya yang cukup padat demi memenuhi undangan nyanyian dan mempromosikan album terbaharunya, Judika Mencari Cinta, penyanyi yang dikenali dengan nama Judika ini tetap memberi tumpuan kepada persiapan menjelang pernikahannya.

Selepas enam tahun menyulam cinta, Judika mengumumkan bakal mengahwini kekasihnya, Duma Riris Silalahi pada 31 Ogos ini.

Namun, belum pun tarikh itu tiba, Judika telah mengejutkan Duma dengan menghadiahkannya sebuah kereta sport mewah.

Seperti yang dilaporkan Kapanlagi.com, bagi membuktikan lagi cintanya, Judika telah membelikan bakal isterinya itu sebuah kereta sport jenis Maserati yang mencecah harga RM117,000 sebagai hadiah perkahwinan mereka.

Menurut Judika, keputusan untuk membeli kereta berkenaan dibuat kerana dia dan Duma sama-sama meminati kereta sport.

Justeru, dia merasakan pembelian kereta itu merupakan hadiah yang paling sesuai buat Duma.

"Sudah lama kami merancang mencari kereta yang akan digunakan semasa majlis perkahwinan nanti.

"Secara kebetulan saya ada rakan yang bekerja di kedai menjual kereta jenama Maserati buatan Itali, jadi kami terus memilih kereta yang sesuai.

"Sebenarnya, kereta yang baru dibeli ini tidak termasuk sebahagian daripada hantaran kahwin untuk Duma.

"Saya membelinya kerana kereta ini akan digunakan semasa sesi fotografi untuk acara praperkahwinan kami nanti," jelasnya.

Bagaimanapun, Judika menegaskan, pembelian kereta tersebut langsung tidak mengganggu perbelanjaan untuk persiapan perkahwinan mereka yang akan diadakan secara besar-besaran di Medan dan Jakarta.

"Tentang duit, saya tidak kisah kerana saya sudah lama membuat simpanan untuk perkahwinan.

"Dengan menghadiahkan kereta ini pastinya ia akan menjadi salah satu kenangan paling indah semasa majlis perkahwinan kami serta menjadi bukti cinta saya kepada Duma," ujarnya.


BUKTI cinta. Judika membelikan sebuah kereta sport mewah pada harga mencecah RM117,000 khusus buat Duma.


Lagu untuk bakal mertua

Bertemu Judika yang hadir di Kuala Lumpur baru-baru ini bersempena rakaman program Judika & Friends dan Akustik Judika, pelantun lagu Aku Yang Tersakiti itu mengakui agak berdebar menjelang hari perkahwinannya.

"Setakat ini, persiapan perkahwinan kami berjalan lancar, cuma jadual harian saya agak padat kerana sibuk mempromosikan album Judika Mencari Cinta.

"Segala urusan persiapan saya serah kepada Duma yang dibantu oleh perancang perkahwinan kami.

"Kalau ada masa terluang saya akan turut membantu," jelasnya yang akan melangsungkan perkahwinan di Danau Toba, Medan, Indonesia.

Bercerita lebih lanjut mengenai album terbaharunya yang dilancarkan pada 22 Mei lalu, Judika memberitahu, ia lebih istimewa berbanding dua albumnya yang terdahulu.

Ujarnya, kali ini dia diberi sepenuh kepercayaan oleh Sony Music Entertainment Indonesia untuk menjadi penerbit albumnya sendiri di samping menghasilkan beberapa buah lagu.

"Untuk album Judika Mencari Cinta ini ada beberapa buah lagu yang saya hasilkan sendiri serta tiga buah lagu yang dinyanyikan secara duet iaitu Aku Yang Tersakiti (Kotak), Ku Tak Mampu (Janet Glow) dan Sampai Akhir (Duma).

"Menerusi lagu Ku Tak Mampu, saya berduet dengan Janet yang merupakan pemenang sebuah pertandingan yang dianjurkan khusus untuk mencari pasangan duet saya untuk lagu ini," jelasnya.

Selain ketiga-tiga lagu tersebut, terdapat 12 lagu lain yang terkandung dalam album berkenaan.

Menurut Judika, untuk lagu Sampai Akhir yang dinyanyikan secara duet dengan bakal isterinya itu, mereka berdua akan menyanyikan lagu tersebut semasa berlangsungnya majlis perkahwinan nanti.

Menariknya, penyanyi yang pernah muncul sebagai naib juara program realiti Indonesian Idol 2 itu mendedahkan bahawa salah sebuah lagu iaitu Mama Papa Larang dihasilkan khusus buat bakal ibu dan bapa mertuanya.

"Rasanya sudah ramai yang tahu tentang kisah percintaan saya dan Duma yang penuh ranjau dan berliku apabila mendapat tentangan daripada keluarga Duma yang pada mulanya tidak suka anak mereka bercinta dengan penyanyi.

"Bagaimanapun, sepanjang kami bercinta saya telah berusaha untuk membuktikan bahawa nyanyian merupakan satu pekerjaan yang hebat. Segala suka dan duka yang dilalui itu saya luahkan menerusi lagu tersebut," jelasnya.

Kini, pasangan itu bakal mendirikan rumah tangga setelah mendapat restu keluarga masing-masing.

Program Judika & Friends yang turut menampilkan dua penyanyi Malaysia iaitu Klangit dan Alif Satar akan disiarkan pada 10 Ogos manakala Akustik Judika pada 17 Ogos. Kedua-dua rancangan tersebut disiarkan pukul 12 tengah hari menerusi saluran Bintang 141 Astro Indopek.

Artis edar juadah buka puasa

Posted:

Artis edar juadah buka puasa

Artis edar juadah buka puasa


PROFESIONAL. Emma Maembong tidak kekok mengedarkan juadah raya kepada pemandu kereta.


SEMPENA bulan Ramadan yang mulia ini, golongan artis buat kali kedua turun padang mengedarkan 300 bungkus juadah berbuka puasa kepada pengguna jalan raya di hadapan bangunan PNB Darby Park, Kuala Lumpur.

Antara artis popular yang terlibat ialah Fahrin Ahmad, Julia Ziegler, Irma Hasmie, Bob AF, Amran Ismail dan Emma Maembong.

Menurut Pemangku Penolong Pengurus Eksekutif PNB Darby Park, Yatie Omar, program amal itu diadakan bagi menyemai semangat saling membantu antara sesama insan.

"Usaha ini diharapkan dapat memberi manfaat kepada pemandu yang tidak sempat sampai ke destinasi mereka untuk berbuka puasa akibat kesesakan lalu lintas.

"Ia adalah sumbangan kecil daripada keluarga PNB Darby Park untuk orang ramai. Kami berharap dapat menganjurkan lebih banyak aktiviti yang bermanfaat kepada masyarakat pada masa akan datang," ujarnya.

Turut hadir pada program tersebut ialah Ketua Pemasaran PNB Darby Park, Farizan Farees.

Sementara itu, menurut pelakon cantik Emma Maembong, dia yang pertama kali terlibat dalam program amal itu berasa teruja dapat menyumbang sesuatu kepada masyarakat.

"Ini pengalaman baharu buat saya apabila berpeluang mengagihkan juadah berbuka puasa kepada pengguna jalan raya. Terpancar kegembiraan di wajah mereka apabila menerima juadah tersebut," jelasnya.


YATIE (tiga dari kiri) dan Farizan (tengah) pada program pengedaran juadah berbuka puasa di hadapan bangunan PNB Darby Park, Kuala Lumpur baru-baru ini.


Dalam pada itu, jelas Yatie, sempena Ramadan tahun ini, PNB Darby Park menerusi dua restorannya, iaitu The 39 Restaurant dan 10Binjai sekali lagi menghidangkan 100 jenis juadah terbaik untuk dinikmati pengunjung.

Mengulas lanjut, katanya, sebanyak 100 juadah berkonsepkan tradisional dan moden disajikan di The 39 Restaurant.

"Antara juadah yang sentiasa dinantikan ialah kari kepala ikan, nasi minyak, siakap tiga rasa, beriani kambing dan ketam tiga rasa yang boleh dinikmati pada harga RM99++ untuk dewasa sementara kanak-kanak RM49++. Anda boleh menghubungi nombor 03-7490 3838 untuk tempahan.

"Selain itu, sekiranya anda menggemari suasana restoran yang lebih kasual dan kontemporari, boleh ke restoran 10Binjai.

"Antara juadah yang disediakan di situ adalah shawarma, nasi arab, sup gear box, roti john dan lain-lain.

"Juadah tersebut boleh dinikmati pada harga RM79++ untuk dewasa manakala RM39++ untuk kanak-kanak. Sebarang tempahan boleh dibuat menerusi 03-7490 3838," ujarnya lagi.

Kredit: www.kosmo.com.my
 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved