Sabtu, 22 Jun 2013

Kosmo Online - Rencana Utama

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Rencana Utama


Berenang pakai rambut palsu

Posted:

Berenang pakai rambut palsu

Berenang pakai rambut palsu

TEKSTUR dan warna rambut perlu dirujuk terlebih dahulu agar sesuai dengan pelanggan sebelum ditempah di sebuah kilang di Korea Selatan.


LELAKI yang bertubuh kurus itu bersungguh-sungguh mendapatkan saiz dan bentuk kepala seorang pelanggannya untuk menghasilkan acuan rambut.

Sebagai seorang pengusaha pusat tempahan khas rambut palsu, lelaki itu, Mohd. Nur Firdaus, 40-an mahu menghasilkan rambut yang kelihatan asli untuk pelanggannya.

Menurutnya, rambut yang dihasilkannya itu berbeza berbanding yang terdapat di pasaran.

Mohd. Nur berkata, kebanyakan rambut palsu di pasaran mempunyai hasil kerja yang kelihatan kasar.

"Namun, khidmat yang saya tawarkan ini adalah membuat rambut palsu tempahan khas dengan mengikut imej pelanggan.

"Rambut itu nampak benar-benar semula jadi apabila ia digayakan," katanya kepada Jurnal.

Kebanyakan pelanggannya bukan hanya mahu kelihatan cantik semata-mata.

Sebaliknya, teknik itu merupakan salah satu kaedah kosmetik untuk mengatasi masalah botak dan rambut gugur.

Sebahagian daripada pelangganya itu adalah golongan lelaki yang mempunyai masalah botak di tengah kepala.

Ada juga pelanggannya yang mempunyai masalah rambut jarang sehingga kulit kepala kelihatan selain botak akibat penyakit.

Khidmatnya lebih menjurus kepada meningkatkan keyakinan diri pelanggannya yang mempunyai masalah tersebut.

"Mereka datang dengan perasaan rendah diri. Setelah pulang dengan rambut baharu, mereka semakin yakin pada diri sendiri. Pada kebiasaannya, para pelanggan yang datang adalah mereka yang mengalami botak di bahagian tengah kepala, rerambut nipis, rambut gugur akibat rawatan kemoterapi atau alopesia (bahagian tertentu kepala yang tidak ditumbuhi rambut)," ujarnya yang memulakan perniagaan itu sejak tahun 2006.

Meskipun pada suatu ketika dahulu teknik kosmetik tersebut lebih popular dalam kalangan mereka yang telah berusia namun, sejak dua tahun kebelakangan ini Firdaus mula menerima pelanggan yang lebih muda.

"Dahulu hanya pelanggan yang telah berusia yang datang membuat tempahan. Bagaimanapun, kini semakin ramai remaja berusia 19 tahun ke atas yang datang dengan masalah yang sama. Ia sebenarnya menunjukkan perkembangan yang tidak sihat kerana mereka semakin terdedah dengan masalah rambut.

"Kebanyakannya memberi alasan bahawa telah banyak kali melakukan rawatan kimia ke atas rambut dan meluruskan rambut. Jika boleh, elakkan daripada menggunakan bahan kimia pada rambut agar ia tidak menipis sebelum tua," nasihat Firdaus kepada golongan muda.

Rambut yang dihasilkan oleh Firdaus di pusat rambut palsu Hairsetup Enterprise yang beroperasi di Pandan Indah, Kuala Lumpur itu dijahit dengan lebih teliti berbanding yang terdapat di pasaran.

Firdaus akan memastikan kesemua aspek termasuk ukuran dan jenis rambut palsu yang digunakan adalah hampir sama dengan rambut asal pelanggannya.

KEBANYAKAN lelaki yang mempunyai masalah botak di bahagian tengah kepala menempah rambut palsu daripada Firdaus.


Buatan Korea

Tujuan penelitian itu dibuat adalah untuk memastikan orang ramai tidak sedar pelanggannya itu sebenarnya memakai rambut palsu.

"Saya perlu menghasilkan rambut baharu di bahagian tertentu sahaja kerana sebahagian daripada rambut asal pelanggan masih ada. Ia merupakan kerja yang agak rumit kerana hasilnya perlu kelihatan sekata apabila rambut tersebut dipakai oleh pelanggan," katanya.

Bagaimanapun, Firdaus tidak menjahit sendiri rambut tersebut. Sebaliknya, dia menghantar maklumat tentang rambut yang hendak dipakai oleh pelanggannya ke sebuah kilang rambut di Seoul, Korea Selatan.

"Setelah ukuran rambut diambil termasuk ketebalan dan warna yang diperlukan, sampel rambut dan maklumat pelanggan tersebut akan dihantar ke kilang pembuatan rambut di Korea Selatan. Dalam tempoh kira-kira 48 hari, rambut pelanggan akan siap dan sedia untuk dipakai.

"Pihak pembuat akan menghantar rambut yang mempunyai tekstur dan warna sama dengan pelanggan tanpa didandan terlebih dahulu," katanya.

Menurutnya, pihak pembekal akan menyiapkan rambut yang panjangnya kira-kira 15 sentimeter untuk disesuaikan dengan wajah pelanggannya.

Firdaus meyakinkan pelanggannya bahawa rambut tersebut kelihatan hampir sama dengan rambut asli.

Jenis kain renda berwarna coklat yang digunakan dalam pembuatan rambut itu membezakannya daripada rambut palsu yang dijual di pasaran.

Struktur tersebut yang berperanan seperti kulit kepala kelihatan begitu nipis dan menjadi penyokong kepada helaian rambut yang dijahitnya.

Lubang pada keseluruhan kain renda itu menyalurkan udara kepada si pemakai. Apabila berpeluh, ia mudah diserap dan tidak memberi sebarang masalah kepada kulit kepala pengguna.

Menurut Firdaus, terdapat tiga cara untuk memasang rambut palsu tersebut pada bahagian kepala yang tidak berambut atau berambut jarang iaitu menerusi teknik menampal, menggantung dan memintal.

"Teknik yang paling berkesan dan praktikal adalah menampal dengan menggunakan pelekat dua muka khas. Ia selamat digunakan dan tidak mudah tertanggal. Pelekat itu begitu kuat sehinggakan pelanggan boleh berenang atau tidur sambil memakai rambut palsu. Ia mampu bertahan sehingga seminggu, tetapi adalah dinasihatkan agar rambut itu ditanggal pada setiap hari.

"Selain itu, teknik memintal yang selalunya mengambil masa kira-kira 30 minit untuk dipasang turut mendapat permintaan daripada pelanggan. Melekatkan rambut palsu dengan menggunakan klip juga boleh digunakan.

Harga

"Namun, ia kurang praktikal berbanding teknik lain. Ia hanya sesuai untuk mereka yang mempunyai rambut yang tebal agar klip plastik tersebut tidak kelihatan menonjol.

"Strukturnya yang keras juga boleh memberi kecederaan jika si pemakai melakukan aktiviti lasak," ujarnya.

Meskipun terdapat dua jenis tekstur rambut yang digunakan iaitu rambut sebenar dan rambut sintetik, Firdaus menasihati para pelanggannya agar menggunakan rambut sebenar supaya ia kelihatan lebih semula jadi.

"Untuk membezakan rambut asli dengan yang palsu, apabila ditiup angin, rambut sebenar akan berterbangan mengurai berbanding rambut sintetik yang kelihatan kejur.

"Rambut asli itu selalunya diperoleh daripada para peniaga rambut di China, Mongolia dan Vietnam. Kebanyakan rambut untuk pelanggan saya adalah dari Vietnam kerana rupanya lebih menyamai rambut orang Malaysia.

"Jika ramai yang beranggapan bahawa rambut tersebut diperoleh daripada orang mati, sebenarnya ia adalah tanggapan yang silap," jelasnya.

Firdaus berkata, kebanyakan golongan remaja menyara hidup dengan menjual rambut mereka di luar negara.

Dia berkata, rambut palsunya tidak mudah rosak apabila terkena air ataupun disapu gel rambut. Ia juga perlu dicuci dengan menggunakan syampu khas tiga kali seminggu.

Harga bagi setiap set rambut palsu adalah antara RM1,900 hingga RM2,600 bergantung kepada saiz untuk menutup sebahagian kepala yang botak.

Para pelanggan perlu membayar sebanyak RM3,600 jika mahu menggunakan rambut yang menutup keseluruhan kepala.

Silat batin lindungi diri

Posted:

Silat batin lindungi diri

Silat batin lindungi diri

Oleh SITI NOR AFZAN KASIMAN


NAZARI menunjukkan salah satu jurus dalam silat kebatinan yang digunakan untuk tujuan perubatan.


DALAM suasana kelam pada malam itu yang hanya diterangi cahaya bulan mengambang, sekumpulan pengamal seni silat kebatinan Gerak Halilintar giat menjalani latihan.

Dengusan kasar yang kedengaran dalam kalangan pengamal silat yang berpakaian hitam semasa melakukan latihan itu bukanlah perkara asing buat mereka.

Para pengamal silat itu mengamalkan zikir yang dipercayai boleh mengeluarkan tenaga dalaman untuk dijadikan 'pagar' bagi melindungi tubuh daripada sebarang ancaman musuh.

"Silat Gerak Halilintar itu merupakan gabungan 18 ilmu tauliah dari 18 perguruan berbeza yang dipelajari sebelum ini," ujar pengasas silat kebatinan tersebut, Mohmad Nazari Mat Saad.

Lelaki tersebut banyak mendapat tunjuk ajar daripada seorang guru dari Terengganu yang dikenali sebagai Guru Murad.

Beliau turut mengupas tentang perbezaan silat fizikal dengan silat kebatinan.

"Silat fizikal menggunakan tenaga luaran untuk menepis, mempertahankan serta melindungi diri daripada ancaman musuh.

"Sebaliknya bagi silat kebatinan, tenaga yang digunakan ialah tenaga dalaman yang dikeluarkan dengan sekali hembusan nafas sahaja.

"Namun, ia sudah mencukupi untuk menghumban si penyerang jauh dari mangsa yang diserang.

"Ia juga dapat melindungi si pengamal daripada mendapat kecelakaan yang tidak disangka-sangka.

"Misalnya, jika berlaku kemalangan ngeri yang pada kebiasaanya si mangsa akan luka parah atau meninggal dunia.

"Bagaimanapun, menerusi amalan kebatinan itu, si mangsa mungkin tidak akan mengalami kecederaan langsung.

"Dengan erti kata mudah, dengan izin Allah, si pengamal mungkin dapat mengelak daripada sebarang musibah, terutamanya dalam keadaan kecemasan," dakwa Mohmad Nazari.

Ketika diajukan soalan mengenai amalan tertentu yang boleh melindungi pengamal, lelaki tersebut memberitahu surah Al-Fatihah perlu dibaca sebanyak tiga kali selain berdoa bagi meminta keselamatan diri dan harta benda daripada Allah.

"Niatkanlah perkara yang kita mahukan seperti keselamatan diri, perjalanan ke tempat kerja, keselamatan rumah, harta benda dan lain-lain lagi.

"Apa yang penting ialah yakin kepada Allah dan jangan sesekali tinggalkan amalan zikrullah,"kata Mohmad Nazari.


SELEPAS ilmu silat kebatinan dipindahkan, ia dapat menjadikan tubuh penulis (kanan) kebal buat sementara waktu.


Pantang

Bagaimanapun, cara terbaik untuk mengusasai silat kebatinan, katanya, adalah dengan mempelajari dahulu silat fizikal.

"Silat fizikal menuntut pengamalnya supaya rajin berlatih untuk memastikan buah pukulan dan pergerakan mereka lebih padu serta mantap.

"Bagi pengamal silat kebatinan pula, mereka perlu beramal dan tidak boleh melanggar syariat Islam.

"Ilmu batin ialah ilmu hati yang membawa pengamalnya mendekati Allah.

"Ia juga menuntut pengamalnya untuk membersihkan diri, menyucikan roh dan akhlak, menguasai nafsu, menjauhi maksiat serta memerangi perkara yang boleh merosakkan hati.

"Tiada pantang larang dalam mendalami ilmu itu. Apa yang dilarang oleh agama itulah yang tidak boleh dilakukan oleh pengamal silat kebatinan," kata Mohmad Nazari ketika ditemui di Seremban, Negeri Sembilan baru-baru ini.

"Ramai orang yang memperkatakan adalah salah untuk mempelajari silat kebatinan atau ilmu tenaga dalaman lebih-lebih lagi jika seseorang itu boleh menguasai pelbagai teknik silat dalam masa yang singkat.

"Saya tidak menafikan ada pengamal silat kebatinan yang menyalahgunakan amalan itu sehingga dia boleh mengancam dan menggugat keselamatan orang lain.

Roh perisik

"Namun, tidak semua ilmu silat kebatinan itu salah atau sesat.

"Bukan semuanya menggunakan khidmat khadam atau jin.

"Sebaliknya, kebanyakan perguruan silat mewajibkan pelajarnya untuk bersolat dan sentiasa berzikir untuk mengabdikan diri kepada Allah selain menjalankan tanggungjawab kepada keluarga, bangsa serta negara.

"Sebagai orang Islam, jika tidak mempelajari silat pun, kita masih wajib menunaikan solat dan sentiasa meminta pertolongan daripada Allah.

"Namun, ada juga segelintir pelajar yang belajar separuh jalan dengan mencari cara mudah untuk menguasai ilmu persilatan kebatinan. Merekalah yang memburukkan persilatan itu.

"Sebagai ahli bela diri kebatinan, mereka perlu menjaga tingkah laku dan menghindari perkara yang dilarang syariat," tambahnya.

Menurutnya, menghindari perkara yang dilarang syariat Islam amat penting kerana melakukan dosa kecil dan dosa besar sama ada sengaja ataupun kebetulan boleh merosakkan imej perguruan yang telah diikuti mereka.

Mohmad Nazari berkata, silat kebatinan juga boleh digunakan untuk merisik.

Dengan menggunakan roh sebagai ejen risikan, para pengamal boleh mengetahui dan mendapatkan maklumat, rahsia ataupun strategi terutamanya daripada musuh-musuh Islam.

"Bunyinya mungkin pelik apabila saya katakan roh boleh menjadi perisik, namun itulah hakikat rahsia ketuhanan yang ada pada umat Islam tetapi tidak digunakan sepenuhnya," katanya.

"Bagi yang dikurniakan Allah dengan kelebihan itu, mereka boleh berada di mana-mana tempat dalam sekelip mata.

"Sebelum tidur, niatkan dalam hati untuk pergi ke mana dan mohonlah kepada Allah supaya menghantar roh mereka ke mana tempat sahaja tanpa menggunakan sebarang kenderaan.

"Kelajuan dan kepantasan roh kita cukup hebat malah ia merupakan senjata teknologi yang Allah perturunkan kepada umat Islam," ceritanya.

Pangkin kampung di kafe Arab

Posted:

Pangkin kampung di kafe Arab

Pangkin kampung di kafe Arab

REKAAN Kafe Mukha agak ringkas tetapi sarat dengan elemen tradisional dan antik yang menarik.


ADA aura tersendiri yang cuba ditonjolkan oleh pemilik Kafe Mukha, Sayid Abdul Rahman Sayid Hussin Al Junid yang terletak di Lorong Rahim Kajai 13, Taman Tun Dr. Ismail, Kuala Lumpur.

Kunjungan kru Jurnal di kafe itu pada Khamis minggu lalu disambut dengan beberapa elemen kejutan.

Pertamanya, cara pemakaian Sayid Abdul Rahman sendiri yang memakai kopiah berwarna biru, kemeja putih selain kain pelekat.

"Biasanya, pakaian kerja lebih kepada pakaian korporat yang lengkap bertali leher, cuma pada hari ini tiada urusan kerja menyebabkan saya berpakaian sebegini.

"Namun, ia bukan menggambarkan konsep kafe yang santai dan serba ringkas ini," ujar Sayid Abdul Rahman sebagai membuka bicara.

Konsep santai yang dipertuturkan lelaki yang turut mengusahakan agensi pengiklanan itu ternyata benar.

Kafenya yang baru beroperasi dua tahun itu tampak berbeza.

Sebaik sahaja melangkah masuk ke bahagian luar, pandangan mata akan terarah ke sebuah set pangkin yang dialas dengan tikar plastik.

Kata lelaki yang berkahwin pada umur 20 tahun itu, pangkin itu berfungsi untuk memudahkan pelanggan bersantai bersama-sama keluarga atau rakan-rakan.

"Sebenarnya, konsep sebegini sudah popular di restoran lain kerana pelanggan dapat duduk bersila selain bersandar dengan selesa selepas kenyang menikmati makanan.

"Sama seperti pangkin di kampung, tiada penggunaan meja kecil atau kerusi namun, sudah mencukupi sekadar duduk menikmati makanan sambil dihembus angin yang mendamaikan.

Simen

PANGKIN yang dialas dengan tikar plastik pasti menjadi rebutan pelanggan kafe untuk bersantai.


"Ia cukup sesuai untuk berehat setelah hampir seharian bekerja," ujarnya.

Selain dekorasi yang agak pelik itu, pengunjung pasti dapat menikmati makanan yang dipesan dengan tenang sambil mendengar alunan lagu-lagu sentimental dan rancak yang memenuhi seisi restoran.

Lantai kafe milik lelaki berketurunan Arab Yemen itu bersifat tradisional apabila dia mengekalkan lepaan simen tanpa dicat atau dipasang marmar.

"Sebenarnya, kami mengekalkan lantai bersimen kerana ia mampu mengimbau suasana kediaman pada zaman dahulu.

"Malah, dinding bata merah yang ada di beberapa sudut restoran sengaja tidak diplaster bagi mewujudkan persekitaran semula jadi," ujarnya.

Sedang kami rancak berbual, penulis menyedari kehadiran sebuah sofa lama yang sudah berlubang dan koyak.

"Jangan terkejut kerana kebanyakan kerusi dan meja di kafe ini ialah barangan terpakai yang telah dibuang oleh pemiliknya.

"Namun, fizikal kesemua barangan itu masih elok dan boleh digunakan lagi," jelas Sayid Abdul Rahman.

Uniknya, set sofa di kafe yang ditutup pada setiap Isnin itu hadir dengan variasi warna seperti hijau, coklat dan biru sekali gus memberikan sudut pandang yang berbeza.

Bukan itu sahaja, kerusi yang digunakan pula tidak seragam.

"Pelanggan juga mempunyai cita rasa masing-masing tentang kerusi dan meja yang menjadi kegemaran mereka," terangnya.

Walaupun teruja dengan konsep santai, lelaki itu tidak sekali-kali meminggirkan rekaan kontemporari.

Bagi memenuhi jiwa kontemporari itu, Kafe Mukha menyediakan set sofa mewah ala kolonial.

Sebaik sahaja melangkah masuk ke bahagian dalaman kafe, anda akan melalui transisi dua alam yang berbeza iaitu ala tradisional dan moden.


BAHAGIAN luar Kafe Mukha yang santai dan selesa.


Antik

Malah, terdapat beberapa poster dalam bahasa Arab yang menceritakan mengenai daerah Mokha yang terletak Yemen.

Mokha ialah sebuah bandar pelabuhan yang juga pengeluar minuman kopi terbaik di negara itu.

Selain berfungsi sebagai kedai makan, Mukha juga kerap mengadakan jualan amal untuk membantu umat Islam yang hidup dalam kemiskinan di Kemboja, Bangladesh dan Vietnam.

"Pada kebiasaannya, program itu dijalankan sebulan sekali. Caranya ialah pelanggan dapat menikmati tiga menu makanan yang disediakan pada harga RM10.

"Sebanyak 50 peratus daripada hasil jualan akan didermakan kepada badan kebajikan yang terpilih," katanya.

Ukiran kayu penghadang di bahagian dapur kafe itu jelas menonjolkan ciri-ciri Asia Barat dengan motif alam semula jadi.

Sebuah almari antik yang disulami lampu klasik yang memberikan pencahayaan suram berjaya mencetuskan suasana romantik. Ia sesuai bagi mereka yang sedang bermadu kasih.

Barangan antik seperti beg, cawan, teko dan piring tembaga yang disusun kemas di atas meja tidak mencacatkan pemandangan.

Soal makanan pastinya menjadi kegemaran sesiapa sahaja.

Justeru, menu yang disediakan di kafe tersebut boleh dipuji terutamanya roti yang dicecah bersama bebola daging yang lazat.

Menikmati kopi Arab yang dicampur dengan halia juga sudah cukup untuk menyegarkan tubuh yang lesu pada waktu petang.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Negara

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Negara


Buat maksiat dalam pesta buih

Posted:

Buat maksiat dalam pesta buih

Buat maksiat dalam pesta buih

Oleh FARHANA HANIM MOHD. MYDIN
farhana.mydin@kosmo.com.my

SEBAHAGIAN daripada pengunjung sebuah pub yang ditahan selepas pihak berkuasa
menyerbu pesta liar mandi buih di Jalan Yap Kwan Seng semalam.


KUALA LUMPUR - Sepasukan anggota penguat kuasa yang melakukan serbuan hanya mampu menepuk dahi apabila mendapati 47 remaja Melayu begitu asyik melakukan aksi sumbang sambil mandi buih ketika menghadiri satu pesta liar di sebuah pub di Jalan Yap Kwan Seng di sini kelmarin.

Lebih memeranjatkan apabila tiga daripada mereka merupakan pelajar perempuan tingkatan lima yang didapati turut terkinja-kinja dengan seluruh badan dilitupi buih. Baju yang dipakai lencun hingga menampakkan susuk tubuh mereka.

Serbuan pukul 12.30 tengah malam itu dilakukan oleh Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan (Jawi) dengan dibantu anggota polis daripada Bahagian Kongsi Gelap, Judi dan Maksiat (D7) Kuala Lumpur dan Dewan Bandaraya Kuala Lumpur.

Daripada jumlah itu, 38 merupakan lelaki manakala bakinya perempuan berusia antara 17 hingga 30 tahun.

Difahamkan, pelanggan dikehendaki membayar RM40 untuk menyertai parti liar tersebut.

Parti itu sering dianjurkan di premis berkenaan tetapi ia tidak khusus pada hujung minggu sahaja. Penganjur akan mengadakan parti berkenaan pada hari-hari tertentu mengikut permintaan pelanggan tetap.

Dalam serbuan itu, pihak berkuasa turut menahan dua pemilik premis berusia dalam lingkungan 30-an yang dipercayai penganjur parti mengikut Seksyen 35 Akta Jenayah Syariah Wilayah Persekutuan kerana menggalakkan maksiat.

Tinjauan mendapati, ketika diserbu, kesemua pelanggan tersebut sedang asyik menari mengikut alunan muzik rancak sambil tubuh mereka diselaputi buih serta memakai pakaian seksi seperti bikini.

Ikuti berita selanjutnya di akhbar Kosmo!

Jerebu di Muar sangat bahaya

Posted:

Jerebu di Muar sangat bahaya

Jerebu di Muar sangat bahaya


MASJID Jamek Sultan Ismail di Tanjung Agas, Muar hilang ditelan jerebu ketika gambar ini diambil pada pukul 2 petang semalam.


MUAR - Kualiti udara di daerah Muar kini berada pada tahap sangat berbahaya dengan Indeks Pencemaran Udara (IPU) mencatat bacaan 453 pada pukul 4 petang semalam.

Pengerusi Bencana Alam (Pencemaran Udara dan Jerebu) Daerah Muar, Abdul Rahman Mohamed Dewam berkata, pada pukul 7 pagi, bacaan IPU di Muar mencatat angka 276 dan kemudian meningkat kepada 373 pada pukul 12 tengah hari.

Menurutnya, bacaan IPU di daerah itu kemudiannya diklasifikasikan sangat bahaya apabila ia mencecah 453 pada pukul 4 petang.

"Keadaan jerebu di Muar semakin buruk semalam dan bagi memastikan ia dapat dikurangkan, Bilik Gerakan Bencana Alam akan merangka pelan tindakan melibatkan lapan agensi kerajaan di sini," katanya ketika dihubungi di sini semalam.

Abdul Rahman yang juga Pegawai Daerah Muar berkata, agensi yang terlibat ialah Majlis Perbandaran Muar (MPM), Pejabat Tanah, polis, Pejabat Pendidikan Daerah, bomba, Pejabat Kesihatan, Pejabat Pertanian, Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) dan Jabatan Alam Sekitar (JAS).

Di JOHOR BAHRU, jurucakap Bilik Gerakan Jabatan Alam Sekitar ketika dihubungi berkata, IPU di Pasir Gudang mencatatkan bacaan 190, Kota Tinggi (192) manakala Larkin Lama (170), yang kesemuanya pada paras tidak sihat.

Pengerusi Jawatankuasa Pendidikan, Pembangunan Usahawan dan Koperasi Johor Md. Jais Sarday berkata, keputusan untuk membuka semula sekolah pada Isnin ini di beberapa daerah yang ditutup berikutan masalah jerebu akan diketahui esok.

Keadaan jerebu semakin buruk di negara ini sejak kelmarin disebabkan oleh Ribut Bebinca dari Macau yang menjadikan tiupan angin lebih kencang dan kering serta membawa sekali jerebu dari arah Sumatera, Indonesia.

Sementara itu di SHAH ALAM, Selangor, kawasan Pelabuhan Klang dan Banting mencatatkan IPU tidak sihat dengan bacaan 139 dan 113 sehingga tengah hari semalam.

Tiada operasi pembakaran di Ladang Sime Darby di Sumatera

Posted:

Tiada operasi pembakaran di Ladang Sime Darby di Sumatera

Tiada operasi pembakaran di Ladang Sime Darby di Sumatera

KUALA LUMPUR - Sime Darby Plantation menegaskan tiada kebakaran di kawasan operasi syarikat itu di Indonesia, dan telah mematuhi sepenuhnya dasar sifar pembakaran dalam operasinya.

"Laporan semasa mengenai titik panas di Riau adalah termasuk dalam kawasan konsesi PT Tunggal Mitra Plantations (PT MTP)," katanya dalam kenyataan tiga perenggan di sini semalam.

Menurutnya, keseluruhan kawasan konsesi PT MTP ialah 13,836 hektar, dan jumlah kawasan yang ditanam ialah 10,825 hektar dengan 537 hektar terdiri daripada kawasan tapak semaian dan pembangunan dengan bangunan-bangunan, tapak semaian, jalan raya dan jambatan.

"Sebanyak 2,474 hektar dihuni penduduk setempat. PT MTP tidak mampu mengawal aktiviti yang dilakukan di luar kawasan operasinya dan di tempat yang dihuni pihak-pihak lain," katanya.

Bagaimanapun, PT MTP akan terus memantau keadaan, bekerjasama dengan pihak berkuasa tempatan dan membantu menerusi pasukan pencegahan kebakarannya bagi memastikan sebarang bencana diurus dengan sewajarnya, kata kenyataan itu.

Semalam, Pejabat Perdana Menteri dalam satu kenyataan menggesa syarikat milik Malaysia yang beroperasi di Indonesia supaya mematuhi semua undang-undang dan peraturan setempat, dan memastikan mereka tidak menyumbang kepada masalah alam sekitar. - Bernama

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Dunia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Dunia


Robert Downey Jr. jadi Iron Man dalam Avengers

Posted:

Robert Downey Jr. jadi Iron Man dalam Avengers

Robert Downey Jr. jadi Iron Man dalam Avengers

AKTOR Robert Downey Junior terus diberi kepercayaan untuk mendokong watak adi wira Iron Man.


LOS ANGELES - Pelakon popular Hollywood, Robert Downey Jr. menandatangani persetujuan akan melakonkan watak adiwira Iron Man dalam sambungan filem "The Avengers", kata Studio Marvel kelmarin.

Dia sebelum ini memperoleh kejayaan besar menerusi watak Iron Man.

Downey, 48, menggalas antara watak utama dalam barisan superhero filem The Avengers" pada 2012 yang membariskan adiwira Iron Man, The Hulk, Captain America, Thor dan Black Widow.

Filem The Avengers yang diterbitkan oleh Studio Marvel menjadi filem ketiga berjaya mengutip kutipan tertinggi sepanjang zaman.

Filem tersebut mengaut hasil kutipan tiket sebanyak AS$1.5 bilion (RM4.8 bilion) dalam tayangan di seluruh dunia.

Downey dijangka disertai pelakon popular Chris Evans, Chris Hemsworth, Mark Ruffalo dan Scarlett Johansson untuk mendukung kembali watak mereka dalam The Avengers 2.

Filem arahan Joss Whedon itu dijadual ditayangkan pada 1 Mei 2015.

Marvel menyatakan, filem itu akan menggabungkan watak adiwira daripada filem pertama di samping menampilkan beberapa watak baharu.

Tiga filem Iron Man lakonan Downey dari 2008 hingga 2013 berjaya memperoleh kutipan tiket lebih AS$2.4 bilion( RM7.7 bilion).

Iron Man 3 yang mula ditayang pada bulan lepas menjadi antara filem yang berjaya meraih kutipan tertinggi tahun ini, iaitu sebanyak AS$ 1.2 bilion (RM3.8 billion). - AFP

Tidak perlu solat Jumaat

Posted:

Tidak perlu solat Jumaat

Tidak perlu solat Jumaat


INDEKS pencemaran udara di Singapura akibat jerebu berada di tahap 401 yang boleh memberi impak negatif kepada warga tua dan mereka yang mempunyai masalah kesihatan.


SINGAPURA - Pejabat Mufti Singapura semalam mengeluarkan fatwa bahawa penganut Islam di republik itu tidak perlu ke masjid untuk menunaikan solat Jumaat berikutan masalah jerebu yang semakin serius.

"Ini kerana jerebu memberi kesan negatif kepada kesihatan dan mungkin boleh mengancam nyawa," kata pejabat Mufti Singapura.

Justeru, orang ramai dinasihatkan supaya menunaikan solat Zohor di rumah atau di mana-mana sahaja.

Berdasarkan kepada data tahun 2012, umat Islam di Singapura mewakili kira-kira 13 peratus populasi keseluruhan Singapura.

Indeks jerebu Singapura semalam mencatat tahap kritikal iaitu 401 yang dilihat mampu mengancam nyawa mereka yang mengalami masalah kesihatan dan warga emas sekiranya keadaan kekal selama 24 jam.

Para pegawai Singapura dan Indonesia telah mengadakan perbincangan khas bagaimana untuk memadamkan api di kawasan perladangan di Sumatra yang menjadi punca jerebu.

Beberapa buah helikopter milik Indonesia juga telah dihantar ke lokasi untuk menjalankan aktiviti pembenihan awan bagi menghasilkan hujan. - AFP

Kanak-kanak Britain hasil 1,200origami bantu mangsa gempa bumi

Posted:

Kanak-kanak Britain hasil 1,200origami bantu mangsa gempa bumi

Kanak-kanak Britain hasil 1,200origami bantu mangsa gempa bumi


GAMBAR menunjukkan imej origami yang dijual Westaway untuk mengumpul dana mangsa bencana gempa bumi.


LONDON - Seorang kanak-kanak di Britain berjaya menghasilkan lebih daripada 1,200 bentuk lipatan origami untuk dijual bagi mengumpul wang bagi mangsa gempa bumi di Tohoku, Jepun.

Berusia 10 tahun, budak lelaki berkenaan, Eugene Westaway, mempunyai darah campuran Jepun.

Dia menggerakkan kempennya sejurus selepas bencana alam tersebut menimpa pada bulan Mac 2011.

Westaway yang menetap di England berjaya mengumpul sekitar £4,200 (RM20,840) setakat April lalu untuk disumbangkan kepada mangsa gempa bumi itu.

Semua sumbangan tersebut dihantar melalui perkhidmatan Palang Merah Britain.

Usaha gigih budak lelaki itu telah menyentuh hati rakyat Britain.

"Westaway pernah diejek rakan-rakannya kerana berketurunan Jepun dan dia pernah berasa sedih mengenai keadaan tersebut.

"Namun selepas melihat mangsa-mangsa bencana yang kehilangan ahli keluarga dalam gempa bumi semangatnya menjadi semakin kuat. Saya fikir semangat itu membuatnya untuk bertindak membantu Jepun," kata ibunya yang berusia 42 tahun, Junko. - Agensi

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online


Calon SPM ingin belajar berenang dipercayai lemas di Pantai Chenang

Posted:

Calon SPM ingin belajar berenang dipercayai lemas di Pantai Chenang

Calon SPM ingin belajar berenang dipercayai lemas di Pantai Chenang

22/06/2013 9:51pm

LANGKAWI - Seorang calon yang bakal menduduki peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) tahun ini dipercayai lemas ketika cuba belajar berenang di sekitar Pantai Chenang di sini.

Mohd Aizat Ahmad Nazri, 17, pelajar Sekolah Menengah Tengku Putra, dikatakan berenang bersama dua rakannya ketika hilang di kawasan berhampiran sebuah resort sekitar pantai itu sejak petang semalam.

Saksi saksi yang enggan dikenali berkata kejadian itu berlaku kira-kira 7 petang semalam, dan mungkin berpunca daripada gelombang tarikan air laut yang berlaku semasa air surut.

Bagaimanapun, dua rakan mangsa berjaya diselamatkan pelancong yang berada di sekitar pantai itu.

Ibu mangsa, Norhashimi Ismail berkata Mohd Aizat, anak sulung dari empat beradik, tidak tahu berenang dan mengajak dua rakannya untuk belajar melakukannya.

Norhashimi berkata, beliau tidak pasti sama ada rakan mangsa boleh berenang atau tidak.

Berikutan kejadian itu, operasi mencari dan menyelamat dimulakan selepas kejadian berkenaan disedari petang semalam sehingga pukul 10 malam dan disambung semula awal pagi tadi sehingga petang ini, namun belum berhasil menjumpai mangsa. - Bernama

Hamas menghukum bunuh dua rakyat Palestin yang menjadi pengintip Israel

Posted:

Hamas menghukum bunuh dua rakyat Palestin yang menjadi pengintip Israel

Hamas menghukum bunuh dua rakyat Palestin yang menjadi pengintip Israel

22/06/2013 8:48pm

GAZA - Pemimpin Hamas berkata pihaknya telah menjatuhkan hukuman gantung sampai mati terhadap dua rakyat Palestin yang didapati bersalah atas kesalahan menjadi pengintip Israel selema lebih sedekad lalu.

Seramai 16 rakyat Palestin telah dibunuh di Gaza gara-gara menjadi pengintip Israel sejak Hamas menawan wilayah itu pada tahun 2007.

Hamas yang menolak sebarang pengiktirafan Israel sebagai negara yang sah berkata, hukuman tersebut bertujuan menghalang rakyat Palestin miskin di Gaza 'menjual' maklumat kepada pihak Israel mengenai kedudukan militan dan depoh senjata.

Sementara itu, aktivis hak asasi manusia turut menyifatkan bahawa hukuman tersebut telah melanggar undang-undang Palestin kerana mana-mana kes seumpama itu perlu dirujuk kepada Presiden Mahmoud Abbas.

Namun pihak Hamas tidak mengiktiraf Abbas, yang disokong Barat itu, sebagai memiliki kuasa di Gaza. - Reuters

Pelumba TSG Mohd. Shahrul mat Amin juara acara lebuh raya lelaki elit

Posted:

Pelumba TSG Mohd. Shahrul mat Amin juara acara lebuh raya lelaki elit

Pelumba TSG Mohd. Shahrul mat Amin juara acara lebuh raya lelaki elit

22/06/2013 8:40pm

KANGAR - Pelumba TSG Terengganu, Mohd. Shahrul Mat Amin menjuarai acara lebuh raya lelaki elit Kejohanan Lumba Basikal Kebangsaan 2013, menewaskan lebih 100 peserta lain di sini hari ini.

Pelumba berusia 24 tahun itu mencatat masa empat jam, 39 minit dan 56 saat (4:39.56) untuk menamatkan kayuhan sejauh 198.9 kilometer.

Rakan sepasukannya, Nur Amirull Fakharuddin yang mencatat masa sama, ketinggalan di tempat kedua apabila foto penamat menyaksikan Mohd. Shahrul tiba terlebih dahulu di garisan akhir.

Tempat ketiga disandang pelumba ATM, Mohd. Adiq Husaini Othman, yang turut mencatat masa 4:39.56.

Seorang lagi pelumba ATM, Mohd. Zamri Saleh terpaksa berpuas hati di tangga keempat apabila mencatat masa 4:40.48 manakala pelumba TSG Mohd Saiful Anuar Aziz, yang mencatat masa sama, di tangga kelima.

Kejohanan dua hari anjuran Persekutuan Kebangsaan Berbasikal Malaysia, Persatuan Berbasikal Negeri Perlis dan kerajaan negeri itu akan berlangsung selama dua hari bermula hari ini. - Bernama

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Hiburan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Hiburan


Andy Lau cintakan filem aksi

Posted:

Andy Lau cintakan filem aksi

Andy Lau cintakan filem aksi

PESONA aktor dan penyanyi terkenal Hong Kong, Andy Lau masih kekal bertahan pada usia 52 tahun sekarang. Umurnya itu memang agak lanjut untuk watak seorang wira di layar perak apatah lagi untuk melakukan aksi lagak ngeri.

Namun begitu, faktor usia bukan masalah besar buat Andy. Sejak berkecimpung dalam industri seni pada tahun 1981, Andy telah berlakon dalam lebih 160 buah filem dan merakam lebih 50 buah album.

Katanya, dia tidak akan berhenti daripada menghambakan diri kepada bidang seni selagi hayat dikandung badan.

Menerusi filem terbaharunya, Switch, Andy memegang watak Xiao Jinhan iaitu seorang perisik yang diberikan tugasan untuk menyelamatkan sebuah lukisan lama.

Bagi merealisasikan karakter tersebut, dia melakukan sendiri kebanyakan aksi lagak ngeri yang memerlukan kekuatan mental dan fizikal - sesuatu yang agak luar biasa untuk lelaki sebayanya.

"Ya, memang saya agak berusia untuk memegang watak wira dalam filem tetapi itu bukanlah masalah besar. Selagi kesihatan mengizinkan, saya tidak akan menolak watak yang mencabar dan memerlukan saya melakukan aksi lagak ngeri.

"Semuanya bergantung kepada kesihatan. Saya tidak akan melakukan sesuatu yang di luar kemampuan diri.

"Masih banyak filem lain saya boleh berlakon tanpa mencederakan diri akibat aksi lagak ngeri," katanya.

Menariknya dalam satu babak Switch yang dilakukan di Burj Khalifa, Dubai, ramai yang membandingkannya dengan babak dalam filem Mission: Impossible 4 lakonan aktor Hollywood terkenal, Tom Cruise.

Namun, Andy mempunyai jawapan. Katanya: "Perbandingan memang sukar dielakkan. Selagi ada lebih daripada seorang manusia yang hidup di muka bumi ini, pasti akan ada sahaja usaha untuk membanding-bandingkan seseorang atau sesuatu.

"Saya tidak ada masalah jika disamakan dengan Tom Cruise kerana dia seorang pelakon yang hebat. Apa yang pasti, penggambaran sudah selesai dan terjunan telah pun saya lakukan."

Tambahnya: "Sebenarnya, berlakon dalam filem ini tidaklah sukar seperti yang anda bayangkan kerana terdapat banyak kesan khas digunakan apatah lagi ia melibatkan penggambaran di dalam studio.

"Contohnya, babak di Burj Khalifa, di mana saya perlu melompat dari ketinggian 9.31 meter. Latar belakang tempat itu telah dibuat menggunakan teknologi kesan khas sekali gus dapat melindungi pelakon daripada risiko berbahaya.

"Lebih-lebih lagi, bukan semua orang seperti Jet Li atau Jackie Chan yang mampu melakukan sendiri aksi lagak ngeri yang luar biasa," ujarnya.

Meskipun berupaya melakonkan aksi lagak ngeri, Andy mengakui dia masih fobia terhadap ketinggian.

"Bagi saya, babak paling bahaya sudah tentu terjunan di Burj Khalifa. Meskipun hanya pada ketinggian 9.31 meter, saya gementar sepanjang penggambaran. Sebenarnya saya gerun dengan ketinggian. Saya terpaksa lakukan terjunan kerana tiada pilihan. Saya rasa Tom Cruise juga menghadapi dilema yang sama (ketawa).

"Walaupun gayat, saya berjaya mengatasi masalah ini sejak 20 tahun lalu. Namun, ia hanya untuk lakonan.

"Sehingga kini, saya masih gayat jika diminta berdiri di tempat yang tinggi. Saya seboleh-bolehnya cuba mengelak daripada melakukan aktiviti lasak di tempat tinggi," akuinya.


MENERUSI filem Switch, Andy masih berkemampuan melakukan aksi lagak ngeri dengan terjun dari tempat tinggi pada usia 52 tahun sekarang.


Cedera

Sejujurnya, Andy yang telah berlakon dalam puluhan filem aksi berkata, dia tidak memiliki sebarang kemahiran seni mempertahankan diri.

Katanya, semuanya sekadar lakonan namun dia bangga kerana ramai orang percaya dia pandai berkung fu.

"Saya tidak ada asas seni mempertahankan diri langsung. Apa yang anda tonton hanyalah berdasarkan pengalaman yang saya peroleh sepanjang bergelar pelakon. Saya bukannya Jet Li atau Jackie Chan," ujarnya.

Menyentuh tentang hal peribadinya pula, kehidupan Andy kini semakin lengkap dengan kehadiran seorang anak perempuan hasil pengkongsian hidup bersama isterinya, Carol Chu, yang berasal dari Malaysia.

Sejak itu, Andy lebih berhati-hati apabila memilih watak. Dia tidak mahu masalah kesihatan mengganggu tugasnya sebagai ketua keluarga.

"Ya, saya memang memilih watak sekarang kerana saya ada tanggungjawab yang besar terhadap keluarga.

"Ketika umur saya sekitar 20-an, saya begitu agresif melakonkan sebarang aksi sehingga saya pernah mengalami masalah tulang belakang.

"Kini, dalam usia sebegini, kesan sampingannya mula terasa. Adakalanya dalam sebulan, tangan saya tiba-tiba berasa kebas akibat masalah saraf. Mujurlah teknik penggambaran filem sekarang lebih moden dan selamat," katanya.

Gosip panas

Selepas hampir tiga dekad bergelumang dalam industri seni, Andy sudah melalui segala macam asam garam sebagai selebriti. Gosip panas, menerima anugerah, mengadakan konsert besar serta dipuja jutaan peminat merupakan takdir hidupnya.

Jika ditoleh kembali perjalanannya, Andy akan tersenyum puas dengan pencapaian yang dinikmatinya hasil usaha kerasnya.

"Saya berasa hebat. Meskipun keupayaan fizikal saya berbeza jika dibandingkan dengan masa lalu, saya percaya penonton menghargai kepelbagaian watak yang saya bawakan.

"Contohnya, filem A Simple Life tidak mempunyai babak aksi, namun penonton masih mengaguminya.

"Filem kaya dengan genre-genre sehinggakan saya tidak perlu mengehadkan diri dengan genre tertentu sahaja.

"Semua orang akan tua, begitu juga saya, tetapi saya lihat ramai pelakon antarabangsa yang masih hebat berlakon dalam filem aksi pada umur 60-an dan 70-an. Jadi selagi saya hidup, saya akan terus berlakon filem aksi," tegasnya.

Meletakkan dirinya sebagai penonton pula, Andy tetap memilih filem aksi sebagai genre kegemarannya. Katanya, dia amat sukakan lakonan Matt Damon dalam filem aksi The Bourne Identity.

"Saya gemarkan The Bourne Identity. Bagi saya, lakonan Matt Damon cukup mantap. Sebagai penonton saya teruja melihat filem sebegitu.

"Jadi, saya rasa amat bertuah kerana saya dapat melakonkan aksi-aksi seperti dalam filem yang saya minati," ulasnya.

Menyentuh soalan adakah filem Switch mampu menandingi filem seperti The Bourne Identity di peringkat antarabangsa, Andy ada jawapannya.

Katanya: "Semuanya bergantung kepada penonton. Banyak masa telah dilaburkan. Teknologi pula telah digabungkan dengan kru yang hebat, kesan khas dan teknologi 3D.

"Namun begitu, pengarah filem ini berada dalam tekanan. Tidak pernah dalam sejarah lakonan saya skrip diubah sebanyak 17 kali.

"Bagi saya, setiap syot sungguh mengasyikkan. Oleh kerana tarikh pelancaran semakin dekat, kami bertungkus-lumus memberikan sentuhan akhir untuk filem ini."

Dalam pada itu, khabarnya, pengarah Switch, Jay Sun amat tertekan sepanjang penggambaran filem ini sehingga memaksa penggambaran di Dubai dipendekkan masanya.

Meskipun begitu, kata Andy, dia tidak mencampuri urusan produksi sebaliknya hanya memberi fokus kepada tugasnya sebagai pelakon.

"Saya cuma melakukan apa yang sepatutnya dibuat oleh seorang aktor. Memikirkan aspek kewangan, persinggahan kami di Dubai terpaksa disingkatkan.

"Setiap pagi saya habiskan masa dengan berlatih aksi pertarungan manakala pada waktu tengah hari penggambaran dimulakan.

"Cara kami bekerja hampir sama dengan penggambaran siri televisyen dengan beberapa orang pengarah dan penulis skrip bekerjasama memastikan hasil yang terbaik dapat diperoleh.

"Bayangkan jika kami tidak memahami watak-watak, pasti ada masalah yang muncul," ujarnya yang pernah menjadi penerbit filem.

Selain Andy, Switch turut menampilkan pelakon Zhang Jing Chu dan Lin Chi Ling.

Bounce Plan enggan menyerah

Posted:

Bounce Plan enggan menyerah

Bounce Plan enggan menyerah

Oleh KHAIRUL AMRI HASSAN
amri.hassan@kosmo.com.my


BARISAN juri (dari kiri), Joe, Maple, Jay dan Haw.


TINGGAL harapan. Kru Bounce Plan yang diramalkan bakal menggegarkan pentas akhir Showdown 2013 terpaksa berputih mata apabila mereka tersingkir dalam saingan suku akhir pada hari Ahad lalu.

Menerusi kategori All Star, kru Bounce Plan yang dianggotai oleh lapan orang ahli hasil kolaborasi kumpulan asal Bounce Stepperz dan Plan B hanya sempat berentap dalam dua pusingan sebelum tumpas kepada lima kru lain.

Kru yang telah berjaya melayakkan diri ke peringkat separuh akhir Showdown 2013 pada 23 Jun ini ialah The Last Hustler, Katoon Network, Elecoldxhot, Art In Motion dan Rejuvenate Crew.

Menerusi persembahan pusingan pertama Bounce Plan pada malam Sabtu lalu, pujian telah diberikan oleh keempat-empat juri yang mengadili Showdown 2013 iaitu Jay Smooth dari Amerika Syarikat, Haw dari Korea Selatan, serta Joe Flizzow dan Maple Loo dari Malaysia.

"Gadis yang melakukan tarian tap terbukti sangat bagus. Tahap tenaganya luar biasa. Saya tidak pernah menyaksikan rutin sebegitu dipersembahkan sebelum ini," komen Jay Smooth menerusi persembahan pertama kru Bounce Plan.

Bagaimanapun, nasib tidak menyebelahi Bounce Plan apabila pergerakan mereka pada persembahan malam kedua menghampakan.

Ujar Jay lagi: "Ada banyak detik menakjubkan yang ditampilkan kali ini. Secara keseluruhannya persembahan kedua lebih bagus tapi malangnya kurang kemas."

Atas alasan itu, Bounce Plan bersama Famous School harus akur dengan keputusan juri untuk berundur daripada pertandingan yang menjanjikan hadiah utama RM75,000 ini.


BOUNCE PLAN sudah mencuba untuk memberikan persembahan yang terbaik, namun nasib tidak menyebelahi mereka apabila tersingkir awal daripada program Showdown 2013.


All Star adalah satu-satunya kategori dalam Showdown 2013 yang mana peserta bertanding tidak perlu menghadiri sesi uji bakat, sebaliknya dijemput oleh pihak penerbit iaitu 8TV.

Kata ketua kru Bounce Plan, Mohd. Asrulnah Zaini atau lebih dikenali dengan panggilan Aroy, penyingkiran kali ini tidak melemahkan semangat mereka untuk terus memperjuangkan aliran street tradisional cara mereka.

"Tersenarai sebagai kru All Star sudah cukup membuktikan bahawa kami adalah antara kru terbaik di Malaysia.

"Insya-Allah, kami akan terus memperjuangkan tarian yang kami pegang selama ini," katanya yang ditemui usai pertandingan peringkat suku akhir Showdown 2013 di Dewan A, Menara Matrade, Kuala Lumpur baru-baru ini.

Tambah Aroy, penggabungan kru Bounce Stepperz dan Plan B menunjukkan kemajuan dan perjuangan baharu dalam mengangkat martabat tarian tradisional dalam versi moden cara Malaysia.

"Bounce Plan membawa satu elemen baharu dalam Showdown 2013. Kami menggabungkan tarian tradisional dan B-Boy dalam kru kami.

"Selama hampir setahun bersama belum pernah ada pergaduhan atau ketidaksefahaman," ujarnya.

Bounce Plan dianggotai oleh Aroy, Raja Nur Aizureen Raja Azahari, Muhamad Zakwan Abdul Rahim, Muhamad Zufar Abdul Rahim, Umar Ali Jening, Luqmanulhakim Yusoff, Siti Nabilah Samat dan Mohd. Az-Zahir Azmi yang berusia antara 17 hingga 25 tahun.

Kru-kru yang berjaya dalam sesi uji bakat akan mara ke peringkat suku akhir dan separuh akhir. Hanya tiga kru daripada setiap kategori akan beraksi di pentas akhir Showdown 2013 pada 6 Julai depan di Stadium Negara.

Final Showdown 2013 akan disiarkan secara langsung pada pukul 8.30 malam menerusi 8TV. Rancangan ini kini bersiaran setiap hari Sabtu dan Ahad pukul 10.30 malam dan 10 malam di 8TV.

Sarah Sechan masih bersama Neil Furuno

Posted:

Sarah Sechan masih bersama Neil Furuno

Sarah Sechan masih bersama Neil Furuno

Oleh NURUL NAFISAH MAZLAN

SARAH SECHAN memiliki sebuah program bual bicara yang menggunakan namanya sebagai judul.


SIFAT peramah ibu kepada seorang anak lelaki ini sering membuatkan umum menyenangi dirinya.

Bijak berkata-kata dan berjenaka, ditambah pula dengan perwatakannya yang menarik, Sarah Sechan, 39, sering diburu peminat dan wartawan yang ingin mengetahui rutin sehariannya di luar lingkungan kerjayanya sebagai selebriti.

Walaupun begitu, Sarah sangat berhati-hati apabila bercakap mengenai kehidupannya yang kini disifatkan begitu bahagia bersama anak lelakinya, Rajata serta kekasih hati, Neil Furuno, seorang doktor hiropraktik yang juga bekas kekasih penyanyi Agnes Monica.

Sarah mula mendapat perhatian ramai selepas dia menjadi pengacara majlis Anugerah Planet Muzik (APM) pada tahun 2008.

Sejak itu, namanya terus melonjak naik sehingga dia digelar pengacara termahal di Indonesia.

Berkesempatan menemui figura jelita ini pada sidang akhbar Konsert Enjoy Jakarta di Hotel JW Marriot, Kuala Lumpur, baru-baru ini, Kosmo! bertanyakan cerita peribadi serta kerjayanya sekarang. Ini memandangkan dia sudah agak lama tidak muncul di dada akhbar.

Ikuti temu bual Kosmo! bersama pelakon dan pengacara kelahiran Bandung, Indonesia itu.


SARAH enggan mengulas secara terperinci tentang hubungan cintanya bersama Neil Furuno.


Kosmo!: Sudah lama cerita anda tidak dipaparkan dalam akhbar. Bagaimana kehidupan anda sekarang?

SARAH: Syukur, saya masih ada dan bernyawa. Bukan tidak keluar dalam media, tetapi saya ini pemalu orangnya (ketawa). Saya sebenarnya ada program temu bual sendiri yang menggunakan nama saya, Sarah Sechan. Ia disiarkan menerusi saluran Net bermula dari hari Isnin hingga Sabtu pada pukul 7 malam.

Program tersebut membincangkan banyak perkara. Ia tidaklah terlalu serius. Saya ada menyelitkan elemen kelakar dan menyeronokkan untuk menghiburkan tetamu dan penonton.

Kepada rakyat Malaysia, anda boleh memuat naik aplikasi Net untuk menonton program itu secara streaming.

Kata-kata anda jelas menunjukkan yang anda gembira menjadi pengacara rancangan tersebut. Bagaimana pula dengan kehidupan peribadi bersama kekasih? Masih bersama dengan si dia?

Lelaki mana (yang dimaksudkan) ini? Apa yang boleh saya katakan, ya, saya masih bersamanya. Kami okey sahaja dan berkawan seperti biasa. Saya ini cantik orangnya, ramai betul pacar (lelaki) yang ingin mendekati (ketawa).

SARAH bersama anak lelakinya, Rajata.


Menyentuh mengenai kerjaya, jika dulu anda dikenali menerusi APM, tetapi kenapa sekarang anda tidak lagi menjadi pengacara acara anugerah berkenaan?

Saya amat rindu dengan APM, tetapi memandangkan jadual kerja saya yang padat dan kadangkala bertindih, saya tidak dapat menerima tawaran tersebut.

Saya rindukan kru produksi APM yang amat menyenangkan. Kami semua satu kepala - gila-gila. Jadi, terbabit dengan APM merupakan sesesuatu yang sangat menggembirakan.

Terbaharu, anda diberi tanggungjawab untuk menjadi pengacara bagi Konsert Enjoy Jakarta untuk mempromosikan Indonesia di Malaysia. Boleh ceritakan mengenai konsert tersebut?

Konsert itu diadakan khusus untuk peminat muzik Indonesia di Malaysia. Ia merupakan satu platform bagi mengetengahkan tradisi dan budaya Indonesia yang pasti memikat hati pemuzik Malaysia.

Malaysia dipilih kerana negara ini mempunyai potensi pelancongan yang bagus. Penduduknya juga sering datang ke Indonesia untuk membeli-belah. Jadi amat sesuai konsert itu diadakan di sini.

Kredit: www.kosmo.com.my
 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved