Sabtu, 8 Februari 2014

Kosmo Online - Rencana Utama

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Rencana Utama


Wanita dikubur bersama manik

Posted:

Wanita dikubur bersama manik

Wanita dikubur bersama manik


AKSESORI manik boleh diperturunkan dari satu generasi ke satu generasi dan dikatakan mempunyai nilai yang tinggi apabila diwarisi.


LITAD MULOK, 60, sedang leka menguli adunan tanah liat ketika dia didatangi kru Jurnal di gerai pamerannya sempena Karnival Bersama Muzium 2014 di Muzium Negara, Kuala Lumpur baru-baru ini.

Dia yang selesa mengenakan sepasang baju kebaya Nyonya berona kuning cair dengan kain sarung bercorak pua kumbu kelihatan malu-malu apabila gambarnya dibidik jurufoto Ghazali Basri.

"Tidak payah ambil gambar saya banyak-banyak. Saya sudah tua, tidak cantik lagi," ujarnya berseloroh.

Sesi temu bual tambah mengujakan apabila wanita berketurunan Lun Bawang itu langsung tidak kekok berbahasa Melayu. Setiap butir katanya pula kedengaran baku persis gaya percakapan orang Sabah.

"Saya berasal dari Lawas, Sarawak. Daerah ini bersempadan dengan negeri Sabah. Tidak jauh kalau mahu ke Sipitang, Sabah, kira-kira 37 kilometer sahaja. Itu sebab cara pertuturan kami kedengaran seperti pelat orang negeri itu," ceritanya tersenyum.

Sambil menggentel dan mengepal adunan tanah liat menjadi bentuk bebola kecil, Litad memberitahu, manik yang siap dibentuk perlu dibakar sebelum diwarnakan.

"Tidak susah untuk buat manik. Macam buat biskut sahaja.

"Lepas siap diuli, kita buat bentuk yang diingini dan bakar dalam ketuhar," seloroh wanita bertubuh kecil itu sambil disambut ketawa kecil beberapa pengunjung yang secara kebetulan berada di situ untuk melihat demonstrasi yang ditunjukkan.

Bagaimanapun, Litad mengakui proses membuat alat perhiasan itu memerlukan pengalaman serta kesabaran yang tinggi.

Ibu kepada enam orang zuriat itu berkata, manik boleh diperoleh dalam pelbagai warna, bentuk dan jenis selain memiliki identiti serta fungsi tersendiri.

Menurutnya, manik yang biasa menjadi pilihan termasuklah yang diperbuat daripada kaca, tanah liat, batu permata, cangkerang dan logam.

"Ada juga yang diperbuat daripada gigi, kuku atau tulang binatang seperti beruang, babi hutan, badak sumbu, landak dan tenggiling.

"Etnik Bidayuh misalnya sangat menghargai manik kaca berwarna kebiru-biruan manakala etnik Kayan menggemari manik seramik dengan corak tertentu seperti roset dan tribal.

"Masyarakat Orang Ulu dan Iban pula sinonim dengan manik-manik kecil beraneka warna yang biasa dijahit pada pakaian tradisional, bakul, bekas tembakau serta pengendong bayi.


KEMAHIRAN Litad membuat manik seramik menarik perhatian pengunjung dari dalam dan luar negara.


Buaya

Litad yang menjalankan perusahan manik seramik di Kampung Long Tuma berkata, dia mendapatkan sumber tanah liat mentah dari tebing Sungai Lawas.

Dia yang diiktiraf sebagai 'Tukang Ulung' oleh Perbadanan Kemajuan Kraftangan pada tahun 2013 menjelaskan, tanah liat lebih mudah digali dari dasar sungai ketika air surut.

"Kalau air pasang, kami terpaksa menyelam lebih dalam untuk mendapatkan tanah liat," katanya sambil memberitahu, sumber alam itu boleh diambil sepanjang tahun.

Bertutur lanjut, Litad berkata, aktiviti tersebut bagaimanapun jarang dilakukan ketika air pasang memandangkan buaya gemar muncul ke permukaan air pada waktu tersebut.

"Biasanya kami menjalankan kerja secara berkumpulan terdiri daripada enam hingga tujuh orang wanita.

"Bukan apa, kalau ramai, kami boleh saling menjaga keselamatan antara satu sama lain," katanya yang pernah terserempak dengan reptilia ganas itu tetapi mujurlah sempat beredar.

Berpengalaman selama lebih 20 tahun dalam bidang seni pembuatan manik seramik, Litad menerangkan, tanah liat itu kemudian dijemur di bawah terik matahari selama tiga hari berturut-turut.

Menurutnya, setelah betul-betul kering, ia akan ditumbuk menggunakan lesung batu bagi mendapatkan tekstur yang halus dan sekata.

"Seterusnya, serbuk tanah liat atau napal tadi akan diayak bagi mengasingkan lebihan pasir. Proses ini penting supaya manik tidak merekah atau pecah apabila dibakar.

"Selepas itu, ia dicampur dengan air dan diuli sehingga menjadi doh sebelum dibalut di dalam plastik bagi mengekalkan kelembapan," jelasnya yang mampu menghasilkan sehingga 2,000 biji manik seramik sehari.

Litad yang mengusahakan perniagaan itu bersama anaknya, Patricia Busak berkata, manik perlu dibakar sebanyak dua kali bagi mendapatkan warna yang cantik dan berkilat.

REKA bentu manik diberi nafas baharu supaya bersesuaian dengan cita rasa pelanggan.


Harta pusaka

"Pembakaran pertama selama lapan jam dibuat pada suhu 800 darjah Celcius. Proses mewarna menggunakan cat seramik dilakukan sebelum dibakar sekali lagi dalam tempoh sama, kali ini pada suhu 1,800 darjah Celcius," katanya.

Menurut Patricia, 45, pilihan warna tradisi seperti rona hitam, merah, kuning dan putih dikekalkan bagi memelihara keunikan pembuatan manik tradisional.

Diilhamkan daripada motif flora serta corak imej tribal, manik dijadikan aksesori rantai, anting-anting, gelang tangan, hiasan kepala dan tali pinggang bagi menyerlahkan rupa paras si pemakai.

"Corak-corak ini dilukis dengan teliti supaya kelihatan seragam dengan manik-manik lain.

"Tekstur jalur pada manik juga dilorek menggunakan pencungkil gigi untuk mencipta sedikit kelainan khususnya dalam seni pembuatan manik moden," tuturnya.

Tambah Patricia, seperti emas dan perak, manik seramik turut mempunyai nilai tersendiri.

Katanya, selain digunakan sebagai perhiasan diri, ia dikumpul sebagai koleksi dan diperturunkan dari satu generasi ke satu generasi.

Oleh sebab ia barang warisan, seutas rantai manik tanah liat berusia ratusan tahun mampu mencecah harga ribuan ringgit, manakala sebiji manik tersebut berharga ratusan ringgit.

"Manik pusaka disifatkan sangat berharga dan diangkat sebagai simbol kemewahan yang melambangkan status sosial si pemakai dalam masyarakat.

"Dulu, manik hanya dipakai oleh golongan bangsawan, penghulu, ketua kampung atau tuai rumah.

"Bagi masyarakat Lun Bawang, 50 biji manik jenis 'bao tulong buror' yang memiliki corak jalur seperti penyedut minuman dikatakan mempunyai nilai bersamaan dengan seekor kerbau," katanya.

Seekor kerbau betina dengan berat 200 hingga 450 kilogram (kg) dijual pada harga RM700 hingga RM1,700 manakala kerbau jantan dengan berat antara 300 hingga 600 kg boleh didapati pada harga RM2,500 hingga RM4,000 seekor.

Bagaimanapun, kata Patricia, ada yang beranggapan manik terlalu berharga untuk diperdagangkan lebih-lebih lagi jika ia merupakan warisan nenek moyang.

"Manik pusaka lazimnya diwarisi oleh golongan wanita baik anak perempuan, anak saudara perempuan atau menantu perempuan.

"Bagi yang tiada waris, mereka akan dikuburkan bersama manik tersebut bagi mengelakkan ia jatuh ke tangan orang lain," jelasnya.

Busukkan diri sebelum kahwin

Posted:

Busukkan diri sebelum kahwin

Busukkan diri sebelum kahwin


TEPUNG dan telur antara bahan yang dilempar kepada bakal pengantin.


MENJADI kelaziman, individu yang ingin melangsungkan perkahwinan akan pergi ke spa kecantikan bagi rawatan diri. Namun, amalan tersebut boleh dilupakan penduduk Scotland.

Ini kerana badan bakal pengantin akan dikotorkan terlebih dulu sebagai salah satu acara praperkahwinan yang merupakan tradisi masyarakat setempat.

Upacara yang dikenali sebagai blackening itu dilakukan ke atas bakal pengantin yang ingin melangsungkan majlis perkahwinan.

Ia tradisi yang dianggap kotor dan menjijikkan, namun itulah budaya yang masih wujud dalam kelompok masyarakat di Scotland sehingga hari ini.

Upacara praperkahwinan itu memerlukan bakal pengantin dilempar dengan pelbagai barangan untuk mengotorkan diri mereka.

Dalam tempoh seminggu sebelum majlis perkahwinan berlangsung, pasangan pengantin akan ditangkap secara mengejut.


DI Orkney Isles, upacara blackening dilakukan ke atas pengantin lelaki sahaja.


Sungguhpun begitu, bakal pengantin selalunya tahu apa yang bakal berlaku semasa mereka 'diculik'.

Bergantung kepada sesetengah negeri, upacara itu ada yang dilakukan ke atas kedua-dua pasangan dan ada juga hanya dikenakan ke atas salah seorang pengantin.

Misalnya, penduduk di perkampungan Balintore sekadar mengamalkan upacara tersebut ke atas bakal pengantin perempuan, begitu juga di Aberdeenshire.

Bagaimanapun, di Orkney Isles upacara blackening itu dibuat ke atas bakal pengantin lelaki sahaja.

Antara barangan yang digunakan dalam tradisi tersebut ialah telur, tepung, sirap dan cecair yang boleh menyebabkan tubuh berasa melekit, kotor dan busuk.

Selepas itu, pasangan pengantin akan dibawa berarak mengelilingi kawasan perkampungan dengan menaiki lori atau trak.

Sepanjang perjalanan itu, mereka digalakkan membuat bising sekuat yang mungkin dengan menggunakan hon kereta, jeritan, wisel, dan sorakan.


SELEPAS badan dikotorkan, pasangan akan dibawa berarak ke kawasan sekitar dengan iringan bunyi hon kenderaan dan sorakan.


Menyeronokkan

Bunyi bising tersebut dikatakan bagi memaklumkan kepada orang ramai bahawa pasangan tersebut akan mendirikan rumah tangga.

Sungguhpun tradisi itu dipandang pelik oleh masyarakat luar, namun amalan ini menjadi ritual yang menyeronokkan bagi penduduk tempatan.

Warga Scotland juga percaya bentuk 'penghinaan' dengan mengotorkan pengantin ini merupakan simbolik bahawa mereka bersedia untuk menempuh cabaran mendatang.

Ritual pelik ini juga menjadi kayu pengukur bagi pengantin untuk mengenal pasti tahap kesediaan mereka untuk berumah tangga.

Malah, ada juga yang beranggapan ia sebagai ganti kepada ritual lama yang mengetengahkan tradisi membersihkan kaki dan rambut yang dilakukan orang dulu-dulu.

Mereka percaya pasangan bakal pengantin perlu dikotorkan sebelum mereka melalui satu fasa baharu yang dianggap bersih menerusi perkahwinan.

Menerusi upacara ini juga, ia dapat mengeratkan lagi hubungan sesama pasangan.

Ini kerana apabila pasangan tersebut sudah kotor, tiada siapa yang mampu mendekati mereka kecuali mereka berdua sahaja yang akan saling berdampingan.

Misteri rumah Darmo

Posted:

Misteri rumah Darmo

Misteri rumah Darmo


KELUARGA pemilik kediaman di kawasan perumahan elit Darmo Permai ini didakwa dibunuh secara misteri pada tahun 1980-an.


SURABAYA merupakan salah satu kota bersejarah di Indonesia yang memiliki cerita-cerita rakyat berunsurkan mistik.

Antara cerita yang terkenal dalam kalangan warga tempatan dan kawasan sekitarnya ialah kisah Rumah Hantu Darmo yang lebih dikenali dengan nama singkatan RHD.

Banglo yang dipercayai berhantu itu terletak di kawasan perumahan elit di Surabaya Barat iaitu Darmo Permai.

Dikatakan mereka yang benar-benar berani sahaja akan pergi ke rumah tersebut kerana kawasan itu dihuni banyak makhluk ghaib.

Terletak di Jalan Puncak Permai II, pelbagai kisah seram disampaikan dari mulut ke mulut oleh penduduk setempat.

Keadaannya yang usang sudah cukup untuk membuatkan orang ramai takut menghampirinya.

Takut

Apa yang tinggal di bangunan itu sekarang hanyalah tiang dan dinding yang merekah dan pecah. Rumah itu tidak berbumbung lagi.

"Memang betul, penduduk di sini menggelarnya rumah hantu," ujar seorang penduduk bernama Minto.

Minto memberitahu, banyak kejadian aneh yang menyebabkan dia takut walaupun sekadar memandang rumah tersebut.

Dia pernah merasai pengalaman menyeramkan semasa bekerja sebagai penjual surat khabar suatu ketika dahulu.

"Saya ingin menghantar surat khabar ke kawasan perumahan Darmo Harapan. Ketika itu waktu subuh.

"Semasa lalu di sini, saya lihat ada makhluk seperti seorang wanita mengenakan pakaian berwarna putih.

"Mahluk itu berjalan perlahan di hadapan rumah hantu ini," katanya.

Seorang lagi penduduk, Ira, 16, berkata, dia pernah datang ke rumah tersebut pada waktu malam bersama rakannya yang memiliki 'deria keenam' iaitu kebolehan mengetahui kehadiran entiti ghaib.

"Kata rakan saya itu, dia nampak satu makhluk bertubuh besar di samping seekor harimau," ujarnya.

Menurut cerita orang lama, kejadian aneh sering berlaku sejak tahun 1980-an lagi selepas pasangan suami isteri dan tiga orang anak mereka yang menghuni rumah tersebut dibunuh secara misteri.


TINDAKAN muda-mudi yang melakukan perkara sumbang dikaitkan sebagai punca banglo ini terbakar pada tahun 1997.


Perjanjian jin

Ada juga yang cuba mengaitkan kes pembunuhan tersebut dengan tindakan penghuni rumah yang dikatakan telah membuat perjanjian dengan jin.

Menurut cerita, keluarga itu telah membuat pertaruhan nyawa dengan jin bagi mendapatkan kemewahan hidup.

Namun, atas sebab tertentu, pemilik rumah kemudian tidak sanggup lagi meneruskan perjanjian tersebut.

Jadi, mereka melarikan diri dengan menaiki sebuah bot peribadi. Malangnya, bot itu karam dan tidak dijumpai sehingga kini.

Sejak itu, ramai yang mendakwa mendengar suara orang menangis dari dalam rumah tersebut pada malam hari.

Seorang pembantu rumah berumur 25 tahun yang ditinggalkan keluarga itu pula ditemui mati dibunuh di rumah tersebut.

Apa yang menyedihkan, pembunuhnya tidak diketahui hingga sekarang.

Rumah itu juga pernah terbakar pada tahun 1997 namun tiada siapa yang tahu puncanya.

Bagaimanapun, penduduk setempat percaya ia disebabkan penunggu tersebut marah apabila muda-mudi menjadikan rumah tersebut tempat untuk melakukan perkara yang tidak senonoh.

Menurut Rouf pula, setakat ini sudah tujuh kejadian pengunjung rumah berhantu berkenaan diserang histeria.

"Mungkin mulut mereka celupar semasa melawat rumah tersebut," ujar pengawal keselamatan itu yang bekerja di kawasan berdekatan rumah tersebut.

Misteri RHD turut mendapat perhatian pihak berkuasa tempatan sehinggakan pihak polis terpaksa campur tangan.

"Kita kena pastikan rumah tersebut tidak didatangi orang ramai," kata Ketua Polis Daerah Sukomanunggal, M. Baderi.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Negara

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Negara


Pelajar mangsa buli maut minum racun serangga

Posted:

Pelajar mangsa buli maut minum racun serangga

Pelajar mangsa buli maut minum racun serangga

Oleh SHAHRULANOOR ISHAK
berita@kosmo.com.my

INILAH SMK Bandar Rinching, Semenyih, Selangor tempat Kavinraj belajar.


KAJANG - Seorang pelajar tingkatan satu sebuah sekolah menengah di sini maut selepas dia nekad meminum racun serangga malam kelmarin dipercayai akibat tidak tahan dibuli dan diejek rakan sekelas.

Mangsa, T. Kavinraj, 13, yang juga pengawas di Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Bandar Rinching, Semenyih di sini mengalami tekanan perasaan selepas diejek dan dipulau oleh rakan-rakan kerana dia tidak mempunyai bapa.

Akibatnya, anak sulung daripada empat beradik itu berasakan dirinya terasing di sekolah itu tanpa sebarang kawan.

Bapa mangsa, P. Thangavelu, mati pada Disember 2012 akibat serangan strok.

Mendiang Thangavelu meninggalkan empat orang anak berumur antara lapan hingga 13 tahun termasuk Kavinraj serta balu, B. Thanamalar, 43.

Mangsa yang mendapat keputusan 4A dalam Ujian Penilaian Sekolah Rendah (UPSR) di Sekolah Jenis Kebangsaan Tamil Ladang Rinching di sini juga dikatakan dipulau rakan kerana ditempatkan di kelas keempat dan terakhir.


KAVINRAJ


Ibu mangsa, B. Thanamalar, mendakwa, anaknya itu mengadu telah meminum racun serangga perosak yang disimpan di dalam rumah pada kira-kira pukul 9.30 malam.

"Dia datang kepada saya dan beritahu tekaknya terasa pedih sebab minum racun. Mungkin dia sangat tertekan kerana teringat kepada bapanya.

"Saya cepat-cepat bawa dia ke Hospital Serdang. Semasa 15 minit dirawat, dia disahkan mati selepas batuk darah," katanya semasa ditemui pemberita di rumahnya di Bandar Rinching di sini semalam.

Dalam pada itu, ibu saudara mangsa, B. Ananthi, 47, mendakwa, rakan sekelas mangsa mengejek dan memulau Kavinraj setiap hari.

Keadaan itu menyebabkan anak saudaranya itu mengalami masalah kemurungan.

"Kawan-kawan dia ejek, budak pandai tak ada ayah, mana boleh duduk kelas ini, pergi masuk kelas budak pandai. Tak sangka dia sangat tertekan dengan ejekan itu," katanya.

Beliau menjelaskan, Kavinraj ada mengadu yang dia dibuli di sekolah dan ibunya telah menasihatkannya supaya bersabar.

Katanya, anak saudaranya itu juga mengadu kepada gurunya supaya ditukarkan kelas dan gurunya meminta supaya tunggu pada hari Isnin lepas.

"Dia ada memaklumkan perkara itu kepada ibunya semasa pulang dari sekolah pada Khamis lalu tetapi pada malam Jumaat, dia minum racun," katanya.

Sementara itu, Ketua Polis Daerah Kajang, Asisten Komisioner Ab. Rashid Ab. Wahab ketika dihubungi mengesahkan kejadian dan siasatan sedang dijalankan.

Mati disyaki ditetak suami sendiri

Posted:

Mati disyaki ditetak suami sendiri

Mati disyaki ditetak suami sendiri

Oleh HAFIZ ABBAS
mohdhafiz.abbas@kosmo.com.my


ANGGOTA polis mengangkat mayat seorang surirumah ditemui mati dengan kesan tetakan di bahagian lehernya di Taman Setia Jaya, Batu Pahat, Johor semalam.


BATU PAHAT – Seorang surirumah ditemui mati dengan kesan tetakan pada leher hingga hampir putus dipercayai dilakukan oleh suaminya yang sakit mental di rumah mereka di Taman Setia Jaya di sini semalam.

Dalam kejadian kira-kira pukul 8.30 pagi itu, mangsa, Tan Wei Qi, 37, dilaporkan mati di tempat kejadian akibat kecederaan parah dan mengalami pendarahan teruk.

Difahamkan, suami mangsa yang berumur 40-an dipercayai mempunyai masalah mental dan gangguan emosi sejak dua tahun lalu selepas terlibat dalam satu kemalangan jalan raya.

Bapa mangsa yang hanya mahu dikenali sebagai Tan, 60, memberitahu, dia hanya mengetahui tentang kejadian itu pada pukul 9 pagi apabila datang ke rumah pasangan itu selepas gagal menghubungi mereka"Disebabkan gagal dihubungi, saya pergi ke rumah mereka dan mendapati dia dalam keadaan tidak sedarkan diri dan berlumuran darah.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

BR1M 3.0 dilancar 22 Februari

Posted:

BR1M 3.0 dilancar 22 Februari

BR1M 3.0 dilancar 22 Februari

Oleh SAHLIZAH MOHAMAD
sahlizahmohamad@kosmo.com.my


NAJIB bersalaman dengan orang ramai pada majlis pecah tanah Wisma UMNO Bukit Gantang, Taiping, Perak semalam.


TAIPING - Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak berkata, Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M) 3.0 peringkat nasional akan dilancarkan pada 22 Februari ini.

Beliau berkata, pengagihan bagi peringkat Parlimen dan Dewan Undangan Negeri pula diadakan pada 23 Februari ini.

Menurutnya, pemberian bantuan adalah seperti yang dijanjikan dalam manifesto Barisan Nasional (BN) yang mana jumlah BR1M dinaikkan dari semasa ke semasa dalam tempoh lima tahun sehingga mencapai RM1,200.

"Pemberian BR1M ini juga akan diagihkan kepada golongan bujang. Kalau gula naik 34 sen banyak mana kita pakai gula sebulan, habis banyak dua kilogram cuma 68 sen. Yang kita nak beri ini melalui BR1M, bantuan persekolahan dan buku baucar jauh lebih besar daripada itu," katanya ketika berucap pada majlis pecah tanah Wisma UMNO Bukit Gantang di sini semalam.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Sukan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Sukan


Liverpool aibkan Arsenal

Posted:

Liverpool aibkan Arsenal

Liverpool aibkan Arsenal

SKRTEL (depan) meraikan jaringannya selepas membantu Liverpool menewaskan Arsenal 5-1 di Anfield semalam.


LONDON - Liverpool menghidupkan peluang untuk gelaran Liga Perdana England musim ini apabila membelasah pendahulu liga, Arsenal 5-1 di Anfield semalam.

Skuad kendalian Brendan Rodgers itu tampil dalam kelas tersendiri apabila meraih empat gol dalam aksi 20 minit pertama perlawanan.

Kemenangan itu turut menyaksikan rekod Arsenal tidak tewas dalam 10 perlawanan yang lalu lalu lebur ketika bertandang di Liverpool.

Martin Skrtel menjaringkan dua gol pada minit pertama dan ke-10, diikuti jaringan Raheem Sterling (ke-16, ke-52) dan Daniel Sturridge (ke-20).

Arsenal pula meraih gol tunggal mereka menerusi Mikel Arteta hasil sepakan penalti.

Walaupun kekal di tangga keempat liga, Liverpool telah merapatkan jurangnya dengan perbezaan lima mata di belakang Arsenal.

Kedua-dua pasukan itu akan bertemu semula dalam aksi pusingan kelima Piala FA di Stadium Emirates minggu depan. - AFP

Pemain T-Team sedia angkat sumpah

Posted:

Pemain T-Team sedia angkat sumpah

Pemain T-Team sedia angkat sumpah

Oleh NADZARUL AMIR ZAINAL AZAM
amir.azam@kosmo.com.my


PARA pemain T-Team bersedia untuk melakukan sumpah al-Quran seperti yang diarahkan oleh Ahmad Said.


DEMI mencari kebenaran, para pemain skuad Liga Super T-Team bersedia melakukan sumpah al-Quran seperti yang diminta Menteri Besar Terengganu, Datuk Seri Ahmad Said kelmarin.

Ketua Pegawai Eksekutif T-Team, Ab. Rasid Jusoh berkata, kesemua para pemain beragama Islam pasukan T-Team bersedia menunaikan tanggungjawab tersebut pada bila-bila masa sahaja.

"Buat masa ini, kami masih menunggu tarikh sesuai yang ditetapkan untuk mengangkat sumpah al-Quran seperti yang diminta oleh Menteri Besar (Terengganu)," katanya ketika dihubungi di Kuala Terengganu semalam.

Semalam, akhbar Kosmo! melaporkan Menteri Besar Terengganu, Datuk Seri Ahmad Said meminta para pegawai dan pemain T-Team mengangkat sumpah al-Quran berhubung insiden kekecohan yang berlaku pada perlawanan pusingan kedua kempen Piala FA ketika menentang Johor Darul Takzim (Johor DT) di Stadium Tan Sri Haji Hassan Yunos di Larkin, Johor Bahru pada Sabtu lalu.

Insiden tersebut berlaku dalam terowong menuju ke bilik persalinan pemain pada waktu rehat separuh masa pertama di stadium berkenaan apabila pemain T-Team dilaporkan telah dikasari.

Ekoran kejadian tersebut, T-Team membuat keputusan untuk menarik diri daripada meneruskan aksi separuh masa kedua atas faktor keselamatan.

Tindakan T-Team itu mengakibatkan mereka tersingkir daripada kempen Piala FA apabila Jawatankuasa Pertandingan Tempatan (JKPT) Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM) yang bermesyuarat Khamis lalu memberi kemenangan percuma 3-0 kepada Johor DT.

Mesyuarat yang dipengerusikan Naib Presiden FAM, Datuk Seri Afandi Hamzah itu mendapati tindakan T-Team itu telah melanggar Peraturan Pertandingan Liga Malaysia (Liga M) 2013-2014 prerenggan 4.12.15 (b) kerana menarik diri dan gagal meneruskan permainan pada perlawanan tersebut.

Ekoran itu, Ahmad Said telah meminta para pemain dan pihak pengurusan T-Team melakukan sumpah al-Quran bagi mencari kebenaran terhadap apa yang berlaku dalam terowong di tadium berkenaan sehingga mengakibatkan T-Team enggan meneruskan permainan.

Ahmad Said juga meminta pihak Johor DT berbuat perkara yang sama bagi mencari kebenaran.

Dalam pada itu, Rasid menambah, pasukan T-Team tidak mahu insiden tersebut menjejaskan prestasi mereka dalam siangan liga, sebaliknya terus memberi tumpuan dengan sisa-sia perjuangan dalam liga.

Katanya, ia merupakan satu cabaran kepada pasukan apabila Menteri Besar Terengganu, Datuk Seri Ahmad Said meminta meneruskan perjuangan demi sukan bola sepak dan peminat negeri Terengganu.

"Kita sudah pasti akan memberi tumpuan sepenuhnya dalam saingan Liga Super.

"Para pemain akan terus bekerja keras bagi memastikan mereka dapat menyaingi pasukan lain untuk memperbaiki kedudukan dalam Liga Super," ujarnya.

Khairy kecewa 'samseng bola sepak' semakin menjadi-jadi

Posted:

Khairy kecewa 'samseng bola sepak' semakin menjadi-jadi

Khairy kecewa 'samseng bola sepak' semakin menjadi-jadi

KEMENTERIAN Belia dan Sukan (KBS) memandang serius insiden kecohan yang membabitkan pe nyokong selepas perlawanan Liga Super antara Pahang dengan Johor Darul Takzim (Johor DT) di Stadium Darul Makmur, Kuantan malam kelmarin.

Menterinya, Khairy Jamaluddin (gambar) berkata, pihaknya akan mengadakan pertemuan dengan Persatuan Bola Sepak Ma laysia (FAM) bagi mendapatkan laporan kejadian tersebut.

"Saya memandang serius kejadian yang berlaku ini, bukan sahaja insiden semalam (kelmarin) tetapi termasuk juga insiden kekecohan dalam terowong menuju ke bilik per salinan pemain di Stadium Tan Sri Hassan Yunos, Larkin, Johor Bahru antara Johor DT dengan T-Team pada Sabtu lepas.

"Perlu ada satu tindakan tegas daripada FAM dan saya juga telah berbincang dengan Setiausaha Agung FAM (Datuk Hamidin Mohd. Amin) dimana beliau memberi jaminan akan menangani perkara ini dengan serius," katanya pada sidang akhbar di ibu negara semalam.

Beliau ditemui selepas merasmikan Simposium Kepimpinan dan Aspirasi Nasional Kedua di Pusat Dagangan Dunia Putra, Kuala Lumpur.

Kata Khairy, pihaknya akan mengambil langkah drastik bagi mengenal pasti tindakan yang boleh dilaksanakan untuk mengelak masalah disiplin berlaku bukan sahaja membabitkan pemain tetapi termasuk juga penonton di stadium.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Varia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Varia


Kongsi video anak bersama Dutch Lady

Posted:

Kongsi video anak bersama Dutch Lady

Kongsi video anak bersama Dutch Lady


CHE NORIZAM (kiri) bersama seorang pelajar SK Bangsar dan Mia Sara(kanan) bergambar bersama pada majlis pelancaran kempen Mak Kata di Kuala Lumpur baru-baru ini.


PENERAJU utama industri tenusu tempatan, Dutch Lady Milk Industries Berhad (Dutch Lady Malaysia) melancarkan kempen Mak Kata di Sekolah Kebangsaan (SK) Bangsar, Kuala Lumpur baru-baru ini.

Duta susu untuk membesar Dutch Lady, Mia Sara Nasuha telah menyempurnakan pelancaran kempen yang diinspirasikan daripada iklan televisyen Dutch Lady pada tahun 1983.

Iklan tersebut menampilkan dua kanak-kanak lelaki sedang bercerita mengenai pesanan yang diberikan oleh ibu mereka mengenai kebaikan meminum susu. Dialog tersebut telah menjadi ikutan masyarakat tempatan pada ketika itu.

Menyedari peranan dan impak penting yang dibawakan oleh golongan ibu, Dutch Lady Malaysia telah melakukan pencarian di seluruh negara untuk mengumpul pesanan ibu yang terbaik.

Pengetua SK Bangsar, Che Norizam Abdullah berkata, kebanyakan pesanan Mak Kata yang dihantar oleh para pelajar biasanya berkaitan dengan pendidikan, pemakanan sihat dan keselamatan.

"Pelbagai nasihat ibu sering kita dengari seperti kebaikan menikmati makanan sihat, kepentingan tidur awal atau disiplin menyiapkan kerja rumah.

"Seorang ibu pasti sayangkan anaknya, jadi kasih sayang ini disampaikan melalui pesanan, lalu menjadi dorongan dan panduan untuk seseorang itu berjaya dalam hidup," katanya.

Sementara itu, menurut Pengurus Pemasaran Dutch Lady Malaysia, Van Tran, pihaknya tidak menyangka video yang disiarkan di internet itu telah mendapat sambutan baik daripada orang ramai.

"Video itu merupakan sebahagian daripada permulaan kempen iklan Dutch Lady Malaysia pada tahun 1983. Kami telah menyiarkannya di laman Facebook dan Twitter milik Mia Sara dan Dutch Lady.

"Ia telah memberi inspirasi kepada kami untuk mengadakan kempen ini," jelasnya.

Kempen Mak Kata sedang berlangsung sehingga 28 Februari ini. Sehubungan itu, Mia Sara dan Dutch Lady Malaysia akan berkunjung ke beberapa lokasi terpilih di seluruh negara bagi mengumpul pesanan Mak Kata daripada para ibu dan anak mereka.

Ibu-ibu juga boleh menghantar pesanan mereka atau klip video melalui khidmat pesanan ringkas atau laman web www.smartmoments.com atau www.facebook.com/DutchLady.SmartMoments.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Dunia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Dunia


Singapura bantah nama kapal baharu Indonesia

Posted:

Singapura bantah nama kapal baharu Indonesia

Singapura bantah nama kapal baharu Indonesia


GAMBAR fail tanpa tarikh menunjukkan sebuah kapal perang milik Angkatan Laut Tentera Nasional Indonesia.


SINGAPURA -- Pemerintah Singapura membantah rancangan Indonesia yang mahu menamakan dua kapal perang terbarunya sempena nama dua askarnya yang terlibat mengebom bandar raya ini pada tahun 1965.

Tiga menteri Singapura telah meminta rakan sejawat mereka di Indonesia untuk menimbang semula cadangan berkenaan.

Jakarta sebelum ini merancang menamakan dua kapal terbaru mereka sempena dua anggota tenteranya, Osman Haji Mohamed Ali dan Harun Said yang didapati bersalah mengebom bangunan MacDonald House di Orchard Road di sini pada Mac 1965.

Seorang jurucakap Kementerian Luar Singapura berkata, dua askar itu didapati bersalah mengebom lokasi tersebut yang meragut tiga nyawa manakala 33 yang lain cedera.

Menteri Luar Singapura, K. Shanmugam, Menteri Pertahanan, Ng Eng Hen dan Timbalan Perdana Menteri, Teo Chee Hean telah menghubungi rakan sejawat masing-masing dari Indonesia bagi menyampaikan bantahan tersebut.

Serangan itu berlaku ketika konfrontasi Indonesia terhadap pembentukan Malaysia. Singapura merupakan sebahagian daripada Malaysia ketika itu.

Kedua-dua anggota tentera berkenaan kemudiannya didapati bersalah dan dijatuhi hukuman gantung sampai mati di sini. Pulau ini memperoleh kemerdekaan pada Ogos 1965.

Bagaimanapun, kedua-dua anggota tentera itu dianggap sebagai wira di Indonesia dengan upacara pengebumian negara turut dijalankan untuk mereka. - Reuters

Empat anggota polis cedera serangan bom di Kaherah

Posted:

Empat anggota polis cedera serangan bom di Kaherah

Empat anggota polis cedera serangan bom di Kaherah


BEBERAPA penduduk melihat kesan letupan di Kaherah pada 24 Januari lalu. Mesir sering digegarkan dengan siri serangan bom selepas bekas Presiden Mesir, Mohamed Morsi
diguling.


KAHERAH - Empat anggota polis cedera dalam satu serangan bom ke atas pos kawalan di sebuah jambatan di sini semalam, kata Kementerian Dalam Negeri Mesir.

Serangan tersebut mencetuskan ketegangan di bandar raya ini selepas beberapa siri serangan serupa pada 24 Januari lalu telah mengorbankan 24 anggota polis.

Kejadian tersebut dipercayai didalangi oleh kumpulan pejuang yang tidak berpuas hati selepas bekas Presiden Mesir, Mohamed Morsi ditumbangkan dalam satu rampasan kuasa oleh tentera pada Julai tahun lalu.

Seorang pegawai Kementerian Dalam Negeri berkata, dua bom meletup berhampiran pos kawalan polis di jambatan tersebut di tengah bandar raya ini.

Bagaimanapun, pihak berkuasa tidak dapat mengesahkan sama ada bom berkenaan dipasangan di lokasi kejadian atau di baling oleh penyerang tidak dikenali.

Menurut pegawai berkenaan, empat anggota polis yang berada di pos kawalan itu cedera akibat terkena serpihan bom tersebut.

Imej televisyen Mesir menunjukkan beberapa buah kenderaan polis dan ambulans dikejarkan ke lokasi serangan untuk membantu mangsa. - AFP

Pengarah filem didenda RM4 juta kerana ada tiga anak

Posted:

Pengarah filem didenda RM4 juta kerana ada tiga anak

Pengarah filem didenda RM4 juta kerana ada tiga anak

Agensi
YIMOU (kanan) dan isterinya, Chen Ting bersama tiga anak mereka.


BEIJING - Pengarah filem terkenal China, Zhang Yimou dan isterinya membayar denda lebih AS$1.2 juta (RM4 juta) semalam kerana mempunyai tiga orang anak sekali gus melanggar dasar satu keluarga satu anak yang dikuatkuasakan di China.

Satu notis di pejabat perancang keluarga daerah Wuxi, selatan China menunjukkan denda tersebut telah dibayar secara tunai dan wang berkenaan telah diserahkan kepada Perbendaharaan Negara.

Pada tahun lalu, terdapat khabar angin bahawa Yimou, 63, dan isterinya Chen Ting, 32, mempunyai lebih daripada seorang anak sekali gus melanggar undang-undang negara itu yang hanya membenarkan seorang anak untuk satu keluarga.

Jurucakap Yimou kemudiannya mengesahkan beliau mempunyai dua anak lelaki dan seorang anak perempuan serta akan bekerjasama dengan siasatan pihak berkuasa.

Pihak berkuasa China kemudian mendenda pasangan itu sebanyak AS$1.2 juta (RM4 juta).

Lazimya, denda dan bukan hukuman penjara biasa dikenakan terhadap keluarga yang mempunyai lebih daripada seorang anak.

Yimou merupakan salah seorang pengarah terkenal di China dan mengarahkan beberapa buah filem popular seperti ,Hero, House of Flying Daggers serta The Flowers of War yang dibintangi aktor Hollywood, Christian Bale.

Beliau juga mengarahkan majlis pembukaan dan penutup Sukan Olimpik Beijing pada 2008. - AP

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online


Ops Tanduk: 256 PATI ditahan sekitar Kota Kinabalu

Posted:

Ops Tanduk: 256 PATI ditahan sekitar Kota Kinabalu

Ops Tanduk: 256 PATI ditahan sekitar Kota Kinabalu

08/02/2014 8:26pm

KOTA KINABALU - Sebanyak 256 pendatang asing tanpa izin (PATI) ditahan dalam Ops Tanduk yang dijalankan di sekitar Kota Kinabalu semalam.

Pengarah Pasukan Petugas Khas Persekutuan Sabah dan Labuan, Datuk Suhaimi Mohd. Salleh berkata, daripada jumlah itu, 195 adalah warga Filipina terdiri daripada 115 lelaki dan 80 wanita manakala selebihnya warga Indonesia, 42 lelaki dan 19 wanita.

Katanya, sebanyak 625 orang diperiksa dalam operasi itu membabitkan 118 anggota dari Pasukan Petugas Khas Persekutuan, Jabatan Imigresen, Polis, Jabatan Ketua Menteri Sabah, Jabatan Pendaftaran Negara dan Dewan Bandaraya Kota Kinabalu.

Tambahnya, pihaknya sedang berbincang dengan Kawasan Keselamatan Khas Pantai Timur Sabah (ESSCOM) untuk mengadakan Ops Tanduk Bersepadu di seluruh negeri, termasuk kawasan di bawah Zon Selamat Timur Sabah (ESSZONE). - Bernama

Pelajar tahfiz lemas di Kuantan

Posted:

Pelajar tahfiz lemas di Kuantan

Pelajar tahfiz lemas di Kuantan

08/02/2014 7:46pm

KUANTAN - Seorang pelajar tahfiz lemas ketika mandi di kolam renang di sebuah resort di Balok dekat sini hari ini.

Timbalan Ketua Polis Daerah Kuantan, Superintenden Abdul Aziz Ahmad berkata, dalam kejadian kira-kira pukul 9.05 pagi itu, mangsa, Muhammad Hafeez Amir Sharudin, 20, dari Kampung Huma Luas, Kerdau, Temerloh dilaporkan mandi di kolam sedalam tiga meter bersama enam lagi rakannya.

"Mangsa disedari lemas lima minit selepas itu oleh salah seorang rakannya yang kemudian meminta bantuan pekerja resort. Mangsa yang diselamat telah diberi bantuan pernafasan sebelum dihantar ke sebuah klinik berhampiran.

"Bagaimanapun mangsa disahkan meninggal dunia sebaik tiba di klinik berkenaan," katanya.

Mangsa adalah antara 65 pelajar sebuah tahfiz yang datang ke resort berkenaan sejak semalam untuk mengikuti seminar peperiksaan yang akan berakhir esok. - Bernama

RM84,000 dilarikan daripada mesin ATM, polis tahan dua lelaki

Posted:

RM84,000 dilarikan daripada mesin ATM, polis tahan dua lelaki

RM84,000 dilarikan daripada mesin ATM, polis tahan dua lelaki

08/02/2014 7:30pm

KOTA BHARU - Dua lelaki ditahan di Pasir Mas di sini bagi membantu siasatan kes menyamun RM84,000 daripada mesin pengeluaran wang automatik (ATM) di hadapan Politeknik Kota Bharu, Kok Lanas pada Rabu lepas.

Timbalan Ketua Polis Daerah Kota Bharu, Superintenden Idris Abd. Rafar berkata, lelaki berusia 38 tahun itu ditahan di sebuah rumah di Lorong Rogayah kira-kira pukul 10 malam tadi disusuli penahanan lelaki berumur 36 tahun kira-kira pukul 3.30 pagi tadi di kampung sama.

Tambahnya, polis turut merampas sebuah kenderaan jenis Honda CRV berwarna perak yang dipercayai digunakan dalam kejadian itu.

"Pemeriksaan polis turut menemui sebatang kuku kambing berukuran 1.9 meter, segulung kabel berukuran 8.2 meter, dua peralatan mendaki serta sebatang cota berwarna hitam.

"Polis juga menjumpai dua topeng muka dan sehelai sarung tangan warna hijau, yang dipercayai digunakan untuk melakukan jenayah itu," katanya. - Bernama

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Hiburan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Hiburan


Muzik keras cara TDWP

Posted:

Muzik keras cara TDWP

Muzik keras cara TDWP


SETIAP bait lirik TDWP dalam lagu yang disampaikan turut sama dinyanyikan oleh 1,500 penonton yang hadir.
DARI kiri: Mike, Jeremy, Chris, Andy dan Daniel yang menganggotai TDWP teruja membuat persembahan pertama kali di Kuala Lumpur.
DARI kiri: Mike, Jeremy, Chris, Andy dan Daniel yang menganggotai TDWP teruja membuat persembahan pertama kali di Kuala Lumpur.


JERITAN penonton mula menggegarkan suasana dalam ruang konsert KL Live, Jalan Sultan Ismail, Kuala Lumpur, Sabtu lalu sebaik sahaja kelibat sang vokalis, Mike Hranica yang memakai jersi pasukan hoki ais Ohio bernombor 47 melangkah masuk ke atas pentas.

Tanpa menunggu lama, kumpulan The Devil Wears Prada (TDWP) memulakan rantaian persembahan pada malam itu dengan lagu Gloom yang dipetik daripada album terbaharu mereka bertajuk 8:18.

Lagu pembukaan itu ternyata memberi energi awal kepada penonton yang setia menanti mereka sejak petang lagi. Jeritan nada tinggi nyanyian Mike yang diselangi dengan alunan melodi gitar, bass dan dram dalam lagu itu seolah-olah meresap lalu merasuk jiwa penonton.

Hempas mikrofon

Seperti tahu apa yang harus dilakukan, penonton terus memulakan aksi mosh iaitu sejenis tarian yang dilakukan dalam formasi bulatan yang sinonim dalam konsert atau persembahan muzik metal.

Tatkala gitaris kedua kumpulan TDWP, Jeremy DePoyster menyanyikan rentak melodi pada bahagian korus dalam setiap lagu yang dipersembahkan, suara penonton turut sama membingitkan lagi suasana ruang persembahan itu.

Insiden masalah teknikal pada pertengahan set sehingga menyebabkan Mike menghempas mikrofon ternyata tidak merencatkan rentak kumpulan itu sehingga ke akhir persembahan.

Interaksi Mike dengan penonton sepanjang persembahan wajar diberi pujian. Kata-katanya yang menjadi pembuka bicara sebelum memulakan sesebuah lagu ternyata menceriakan penonton.

"Penonton Malaysia lebih sporting berbanding ketika kami mengadakan persembahan di Indonesia dan Singapura," laung Mike pada pertengahan set sehingga mendapat sorakan gemuruh daripada kira-kira 1,500 penonton yang hadir.

Selain Mike dan Jeremy, TDWP yang turut ditunjangi oleh Chris Rubey (gitar utama), Andy Trick (bass) dan Daniel Williams (dram) memberikan persembahan bertenaga sepanjang sejam beraksi di pentas.

TDWP menghidangkan sebanyak 13 lagu dalam konsert itu. Antaranya ialah Assistant To The Regional Manager, Outnumbered, Born To Lose, First Sight, Danger:Wildman dan Dead Throne.

Kerancakan muzik TDWP pada malam itu bagaikan tidak mampu dihentikan. Sebaik sahaja lagu terakhir bertajuk Hey John, What's Your Name Again? dipersembahkan, penonton masih lagi tidak berganjak dan berharap TDWP menyambung persembahan mereka.

Persembahan pemanas badan daripada tiga kumpulan dari Malaysia iaitu Oh Chentaku, Massaccre Conspiracy dan The Padangs sebelum kemunculan TDWP di pentas ternyata menghangatkan suasana KL Live pada malam itu.

Usaha Fat Boys membawa kumpulan itu dalam konsert The Devil Wears Prada Live In Kuala Lumpur merupakan penamat kepada penantian peminat tegar mereka di negara ini.

Di sebalik 8:18

Nama TDWP bukanlah satu nama asing bagi peminat muzik genre Metalcore di Malaysia. Kumpulan yang berasal dari Dayton, Ohio, Amerika Syarikat ini ternyata mempunyai pengikut tersendiri sejak kemunculan album pertama mereka berjudul Dear Love:A Beautiful Discord pada tahun 2006.

Tahun lalu, album 8:18 yang diedarkan di bawah rekod label gergasi, Roadrunner Records membuktikan muzik aliran keras yang menjadi signatur kumpulan itu masih mendapat tempat di hati peminat muzik aliran Metalcore di seluruh dunia.

Ketika berpeluang menemu bual TDWP beberapa jam sebelum konsert tersebut berlangsung, Mike yang mewakili kumpulan itu berkata, banyak perkara yang dipelajari oleh mereka ketika menyiapkan album Dead Throne lalu disuntik sewaktu membikin 8:18.

"Sewaktu merakamkan lagu-lagu untuk album Dead Throne beberapa tahun yang lalu, banyak perkara yang kami pelajari terutamanya tentang penulisan lagu dan lirik. Ia termasuk dari segi teori penulisan serta cara menggubah bagi menjadikan lagu-lagu yang dirakam untuk 8:18 kedengaran lebih menarik.

"Walaupun kami menggunakan formula yang sama ketika menulis lagu, ia tidak bermaksud bahawa kami tidak mempelajari sesuatu yang baharu setiap kali kami mengeluarkan album. Tetapi, pengalaman menulis 8:18 ternyata berbeza berbanding sesi penulisan yang sebelum ini," ujarnya.

Lebih serius

Sebelum ini, TDWP cukup terkenal dengan tajuk-tajuk lagu yang pelik serta tidak selari dengan lirik yang ditulis oleh mereka. Tetapi, setelah muncul dengan 8:18, mereka tampak lebih matang dan serius dalam mempersembahkan lagu-lagu ciptaan mereka.

Melanjutkan perbualan, Daniel memberitahu, mereka gemar meniru band-band kegemaran mereka sewaktu pertama kali muncul menerusi album Dear Love: A Beautiful Discord.

"Ketika itu, kami baru sahaja menapak dalam dunia nyanyian. Tajuk-tajuk lagu yang pelik itu dianggap sebagai salah satu cara untuk kami bereksperimentasi dengan haluan muzik kumpulan kami.

"Kami juga cuba untuk tampil dengan cara yang berbeza berbanding band-band yang ada ketika itu. Jika kami mengikut apa yang sedang menjadi ikutan pada ketika itu, kami juga akan tergolong dalam kumpulan yang dikategorikan sebagai melakukan perkara yang sama sahaja," ujarnya.

Ulang tahun ke-15

Sempena ulang tahun band itu yang ke-15 tahun hadapan, Mike dan ahli kumpulan yang lain mempunyai perancangan yang tersendiri dalam menyambut hari yang bersejarah itu.

"Kami mula menyanyi di lapangan tempat orang ramai bermain papan lungsur di Ohio. Jadi, tidak salah rasanya kembali menyanyi di sana sambil disaksikan oleh peminat yang setia mengikuti perjalanan karier kami sejak dulu," katanya.

Shukur sokong karier Farawahida

Posted:

Shukur sokong karier Farawahida

Shukur sokong karier Farawahida

Oleh FATEN SAPHILLA MOHAMED ISA

ABDUL SHUKUR dan Farawahida merancang berbulan madu ke Jepun.


MENJADI suami kepada penyanyi Farawahida, bukan tiket untuk Abdul Shukur Mohd. Zain menghalang isteri yang dikenalinya selama lebih lapan tahun itu untuk meneruskan kariernya.

Segak mengenakan sut hitam dengan tali leher berwarna merah pada majlis resepsi kedua yang diadakan di Dewan N'dah Catering Shah Alam, Selangor malam Rabu lalu, Abdul Shukur, 30, yang merupakan seorang usahawan menyokong sepenuhnya kerjaya Farawahida namun dalam masa yang sama menjalankan tanggungjawab sebagai suami.

"Keluarga tidak pernah mengongkong saya. Jadi, saya juga mahu membiarkan apa yang sepatutnya dilakukannya. Tuhan bagi kelebihan untuk dia menyanyi.

"Sebagai suami saya hanya menjalankan tanggungjawab menegur mana yang boleh dilakukan dan mana yang tidak boleh," ungkapnya sambil memandang Farawahida.

Tidak menolak berdepan dengan cabaran hebat menjadi suami kepada seorang selebriti, Abdul Shukur, mengambil pendekatan positif.

Katanya: "Ia satu cabaran yang cukup kuat. Perkara yang menimpa dia selama ini, membuatkan saya sentiasa berada di belakangnya. Saya banyak bagi nasihat. Saya juga cuba memahaminya.

"Saya ambil pendekatan positif. Mana yang kurang saya tegur. Mana yang negatif pula saya akan tenang menghadapinya dan tidak mudah melatah. Saya juga kena faham kerjayanya sebagai selebriti."

Tambah Abdul Syukur lagi, untuk mengharungi masa depan bersama Farawahida pula, dia tidak tahu apa yang bakal dihadapi mereka tetapi akan mengharunginya kerana percaya kepada jodoh mereka.

Sederhana

Indah dengan persalinan busana warna lavender dan merah, Farawahida pula mengakui bersyukur dengan kehadiran Abdul Shukur dalam hidupnya.

Berjanji menjaga maruahnya sebagai isteri, jelas Farawahida lagi, dia juga cuba untuk menjadi isteri terbaik kepada suaminya.

"Saya rasa sangat bersyukur. Dia seorang lelaki yang sangat sederhana. Mungkin itu membuatkan percintaan kami lama," luahnya.

Mengangkat tema musim luruh pada resepsi di Shah Alam itu, ujar Farawahida, suaminya itu juga tidak cerewet dalam soal makanan.

"Saya seorang yang menjaga kesihatan. Saya suka makan tempe goreng. Dia pandai masak. Kalau dia masak saya boleh makan sehingga dua atau tiga pinggan," ujar Abdul Syukur pula sambil menguntum senyuman kepada Farawahida.

Jepun

Berkongsi mengenai destinasi bulan madunya, kata Abdul Syukur, dia lebih suka berbulan madu di Malaysia dan kemudiannya baru memilih lokasi bulan madu di luar negara pula.

Sebaliknya, bagi Farawahida, dia merancang untuk bercuti di Jepun.

"Ada perancangan ke Jepun sebab bapa saya tinggal di sana. Jadi, ia menyenangkan kami. Tetapi, sekarang musim sejuk. Jadi terpaksa tunggu dulu," ulas Farawahida yang menjemput kira-kira 400 tetamu ke majlis resepsinya di Shah Alam itu.

Berkongsi momen menjadi isteri kepada Abdul Syukur pula, Farawahida memberitahu, masih menyesuaikan diri tinggal berdua.

"Selama ini saya tinggal dengan keluarga. Jadi, sekarang saya kena sesuaikan diri tinggal berdua. Kadang-kadang dia sibuk bekerja sampai balik pukul 3 atau 4 pagi. Rasa sunyi dan takut juga bila kena tinggal bersendirian," ulasnya lagi.

Majlis resepsi Farawahida yang berlangsung di Shah Alam pada 5 Februari lalu itu turut dihadiri oleh beberapa selebriti seperti Fara Fauzana dan Nassier Wahab.

Kredit: www.kosmo.com.my
 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved