Khamis, 27 Jun 2013

Kosmo Online - Rencana Utama

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Rencana Utama


Kesan sekatan penjualan tembakau

Posted:

Kesan sekatan penjualan tembakau

Kesan sekatan penjualan tembakau

SEKUMPULAN petani tekun menyemai biji-biji benih tembakau di kawasan berbatu yang terletak di utara Tebing Barat, Palestin.

Daripada riak wajah masing-masing, terpancar harapan agar tanaman yang diusahakan mampu membuahkan hasil, sekali gus menjamin kelangsungan hidup di wilayah yang diperjuangkan selama ini.

Bermula daripada proses menanam, mengering dan menggulung, industri tembakau dilihat berjaya menyediakan peluang pekerjaan kepada penduduk Palestin.

Bagaimanapun, tekanan terhadap industri itu semakin meningkat sejak akhir-akhir ini.

Ia berpunca daripada undang-undang rasmi Pihak Berkuasa Palestin (PA) terhadap industri tembakau dan sebahagian besar kegiatan ekonomi luar bandar bertujuan meningkatkan pendapatan dan mengurangkan bebanan kewangan yang ditanggung.

Tidak hairanlah, sejak beberapa bulan lalu PA mula bertindak tegas terhadap golongan petani. Sesiapa yang menghasil dan menjual rokok gulung akan dihukum termasuk berdepan dengan tuduhan menyeludup atau ditangkap.

PA sebelum ini berpendapat, pelaksanaan ekonomi moden memerlukan penguatkuasaan undang-undang yang menyeluruh.

Bagaimanapun, tindakan itu dikritik kerana langkah menghapuskan perdagangan pasaran gelap merupakan antara contoh kegagalan PA dalam melaksanakan polisi yang mampu menjamin peluang pekerjaan dan menarik keluar penduduk Palestin daripada belenggu kemiskinan.

"Semua penduduk di sini mempunyai pekerjaan," kata seorang petani, Mohammed Amarnih, 65, sambil memberitahu, penanaman tembakau telah menurunkan kadar pengangguran di kampung-kampung ke paras sifar.

"Pihak pemerintah tidak memberi kami alternatif lain, sebab itu perdagangan tembakau melalui pasaran gelap merupakan satu-satunya cara kami meneruskan kehidupan seperti biasa," ujarnya.


DAUN tembakau yang dikeringkan akan diproses untuk menghasilkan rokok.


Bekas Perdana Menteri, Salam Fayyad yang meletak jawatan bulan ini turut berdepan tugas getir untuk mengurangkan kadar kemiskinan dan pengangguran yang mencecah kira-kira 25 peratus di negara yang diiktiraf sebagai negara pemerhati bukan anggota dalam Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu.

Beliau bagaimanapun terpaksa meletakkan jawatan selepas gagal melaksanakan manifestonya untuk meningkatkan tahap ekonomi dan kos sara hidup rakyat.

Bantuan kewangan

Kini, wilayah itu diperintah kerajaan baharu. Ketika pertemuan dengan media baru-baru ini, Timbalan Perdana Menteri, Mohamad Mustafa yang bertanggungjawab terhadap hubungan kewangan di Palestin memberitahu bahawa cabaran 'getir' sedang menantinya.

"Kami sedang mengkaji polisi ekonomi kerajaan sebelum ini bagi meningkatkan kehidupan dan mengurangkan beban rakyat," katanya.

Tambah Mustafa, PA yang menjalankan pemerintahan sendiri yang terhad di Tebing Barat di bawah perjanjian damai sementara dengan Israel, mempunyai pendapatan tambahan melalui bantuan wang daripada negara-negara penyumbang di samping pungutan cukai.

Bagaimanapun, beliau menyedari bahawa lebih 70 peratus pendapatan wilayah itu datang dari sumber yang tidak dikawal sama ada dari negara-negara luar atau di pintu sempadannya melalui hasil-hasil cukai yang dikutip oleh rejim Zionis bagi pihaknya.

Pentadbiran beliau juga turut berhadapan dengan tindakan pihak rejim yang sengaja menghentikan pembayaran setiap kali berlakunya pertikaian dengan kerajaan Palestin.

Selama bertahun-tahun PA berusaha membina institusi politik dan ekonomi sebagai persediaan menjadi sebuah negara Palestin yang merdeka.

Bagaimanapun, ia terhalang disebabkan pelbagai sekatan yang dikenakan rejim Zionis sama ada di udara, darat dan laut termasuk menyekat pergerakan penduduk dan perdagangan antarabangsa.

Selain itu, ia juga berdepan dengan bil-bil utiliti di kem-kem pelarian, di samping duti kastam yang tidak dituntut di sempadan yang dikuasai, sekali gus menyebabkan pemerintah terpaksa menanggung hutang sehingga AS$4.2 bilion (RM13.4 bilion).

Jumlah itu menyamai kira-kira 40 peratus Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) dan bajet tahunan yang mencecah AS$3.8 bilion (RM12 bilion).


WALAUPUN diserang bertubi-tubi oleh Zionis yang mengakibatkan mereka kehilangan tempat tinggal, namun rakyat Palestin tidak pernah mengalah.


Tidak jauh dari perkampungan Ya'abad, Nouredeen Atatra, 22, dan beberapa petani tembakau lain berdiri di belakang traktor buatan sendiri yang digunakan untuk menggali tanah bagi mengairi kawasan pertanian di situ.

Sesekali mereka menunduk, sambil menggembur baja asli di tapak semaian anak benih.

Rampasan tanah

"Saya mempunyai ijazah sarjana muda dalam bidang sains politik tetapi terpaksa menanam tembakau kerana tiada pekerjaan," kata Atatra.

Jelas Atatra, keluarganya telah mengusahakan tanah pertanian di situ selama beberapa generasi.

"Kami tidak malu menjadi petani di sini. Bagaimanapun, jika kerajaan tidak membenarkan kami menanam tembakau, kami bimbang tanah-tanah kami akan dirampas untuk membina penempatan pendatang Yahudi," ujarnya.

Melalui kenyataan yang dikeluarkan oleh PA baru-baru ini tembakau mesti dijual mengikut saluran yang sah.

Para petani mendakwa, PA cuba menyekat penjualan tembakau yang mereka usahakan biarpun kepada syarikat yang sah kerana mahu syarikat-syarikat itu mengimport tembakau, sekali gus meningkatkan perolehan cukai import.

Bagaimanapun, situasi ekonomi semasa menyebabkan kebanyakan syarikat terpaksa membeli tembakau tempatan yang jauh lebih murah.

Menurut statistik yang dikeluarkan kira-kira satu pertiga golongan dewasa di Palestin merokok dan ramai berpendapat, harga AS$7 (RM22) untuk sekotak rokok berjenama antarabangsa seperti Marlboro terlalu mahal.

Ketika ini, mereka boleh membeli rokok pada harga AS$1.10 (RM3.50) sekotak yang dikeluarkan di Ya'abad dan perkampungan sekitarnya.

Penganalisis berkata, pemerintah perlu berusaha lebih bagi mengurangkan tekanan kewangan yang dialami penduduk Palestin.

"Ya, mereka tidak mempunyai kuasa untuk mengawal perdagangan dan polisi kewangan. Bagaimanapun, mereka mempunyai kuasa dalam polisi fiskal, seperti pihak-pihak yang dikenakan cukai.

"Polisi sedia ada gagal melindungi kepentingan penduduk sehingga menyebabkan ketidaksamaan pendapatan meningkat," kata penganalisis ekonomi, Nasser Abdul Kareem.

Sambil duduk bersantai dan menggulung rokok di tangan, seorang petani cuba melahirkan ketidakpuasan yang terbuku di hatinya.

"Mereka terlalu bergantung kepada bantuan asing sampai terlupa kemampuan diri sendiri," kata Abu Ayman sambil menyedut dalam asap rokoknya.


PENANAM tembakau di Palestin kini tertekan dengan pelbagai sekatan yang dikenakan PA.


"Apa yang kamu boleh harapkan daripada perjanjian Oslo?" tanya seorang petani lain yang merujuk kepada perjanjian keamanan yang ditandatangani dengan Israel sekitar 1990-an.

Rata-rata penduduk Palestin menyalahkan kelemahan perjanjian itu yang merencatkan pertumbuhan ekonomi mereka selama ini.

Jerusalem Cigarette Co. (JCC), sebuah firma perdagangan awam yang beroperasi di luar zon perindustrian di timur Baitulmuqaddis dan merupakan peneraju utama sektor tembakau di Palestin turut berdepan tekanan disebabkan cukai tinggi dikenakan terhadap penjualan rokok sehingga AS$2.60 (RM8.30) bagi setiap kotak, hampir menyamai dua pertiga kos operasinya.

Bagaimanapun, penduduk-penduduk kampung yang membekalkan ratusan tan tembakau kepada JCC setiap tahun mendakwa, syarikat tersebut kini kurang membeli daripada separuh jumlah tembakau tempatan yang dituai disebabkan kerajaan menggalakkan mereka untuk mengimport tembakau.

Keadaan itu menyebabkan mereka tidak mempunyai pilihan lain kecuali menjualnya melalui pasaran gelap.

"Tiada Ahli Parlimen yang mahu mewakili suara kami dan Perdana Menteri juga telah memuktamadkan polisi yang ada," kata Saleh Jamel, ketua majlis Kampung Zabdeh yang bertanggungjawab mengkoordinasi polisi pertanian tempatan dengan pemerintah.

Tambah Jamal, penduduk tidak akan mampu bersabar lagi sekiranya terus menerima tekanan.

"Sekiranya pemerintah tidak menyelesaikannya, golongan muda akan hilang sabar dan adalah tidak menghairankan fenomena Arab Spring akan berlaku di sini hanya disebabkan rokok," katanya.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online


Jambatan Pulau Pinang sesak angkara lori terbalik

Posted:

Jambatan Pulau Pinang sesak angkara lori terbalik

Jambatan Pulau Pinang sesak angkara lori terbalik

27/06/2013 9:42pm

PERAI - Beribu-ribu pengguna jalan raya yang melalui Jambatan Pulau Pinang dari kedua-dua arah masuk dan keluar dari bahagian pulau terperangkap dalam kezesakan jalanraya selepas berlaku kemalangan dan kerosakan kenderaan kedua-dua laluan berkenaan.

Kemalangan pertama dipercayai berlaku kira-kira pukul 5 petang di Kilometer 1 arah pulau ke Perai apabila sebuah lori terbalik selepas melanggar pembahagi jalan.

Kemalangan itu menyebabkan hanya satu lorong boleh dilalui kenderaan lain dan seterusnya menyebabkan berlaku kesesakan jalanraya sejauh lebih 10 kilometer (km) sehingga ke Kawasan Perindustrian Bebas Bayan Lepas di Batu Maung dan sepanjang Lebuhraya Tun Dr. Lim Chong Eu hingga ke Pengkalan Weld di George Town.

Manakala kemalangan kedua pula dipercayai berlaku selang beberapa minit selepas itu di KM 1.6 arah pulau apabila sebuah lori lain mengalami kerosakan enjin.

Kejadian itu juga menyebabkab berlaku kesesakan melebihi 10km sehingga ke Plaza Tol Sungai Dua di Butterworth dan hingga ke Plaza Tol Juru di Bukit Mertajam.

Jurucakap Penang Bridge Sdn. Bhd. ketika dihubungi memberitahu sehingga pukul 8.45 malam tadi kedua-dua kenderaan tersebut masih belum dialihkan.

Namun katanya usaha untuk mengalihkan kenderaan terbabit sedang giat dijalankan bagi membolehkan lalulintas kembali bergedak seperti biasa. - KOSMO

Jabatan Kesihatan Selangor rampas Produk kecantikan bernilai RM55,750

Posted:

Jabatan Kesihatan Selangor rampas Produk kecantikan bernilai RM55,750

Jabatan Kesihatan Selangor rampas Produk kecantikan bernilai RM55,750

27/06/2013 9:35pm

SHAH ALAM - Jabatan Kesihatan Selangor menahan seorang lelaki berusia 40 tahun dan merampas produk kecantikan bernilai RM55,750 dalam

serbuan di sebuah pangsapuri di Cheras hari ini.

Ketua Seksyen Pencegahan dan Kesedaran Pengguna Cawangan Penguatkuasa Farmasi Bahagian Perkhidmatan Farmasinya, Halimi Mat Piah berkata, premis itu diserbu pukul 10 pagi tadi susulan aduan ada penjualan produk suntikan Vitamin C yang dipercayai tidak berdaftar dengan Kementerian Kesihatan.

"Pelbagai jenis produk kesihatan dan kecantikan dijumpai termasuk suntikan Vitamin C dan suntikan-suntikan lain bagi tujuan kecantikan yang dijual pada harga RM200 hingga RM350 sekotak," katanya pada sidang media, di sini.

Menurutnya produk terbabit hanya dijual dalam talian menerusi laman sosial seperti Facebook dan blog bagi mengelak dikesan pihak berkuasa.

Beliau berkata, pengambilan suntikan Vitamin C kini menjadi satu budaya dalam kalangan mereka yang ingin mencerahkan kulit kerana kesannya lebih cepat berbanding pengambilan tablet.

Bagaimanapun menurutnya, pengambilan produk yang tidak berdaftar dengan Kementerian Kesihatan boleh menimbulkan pelbagai masalah kesihatan kepada pengguna seperti cirit-birit, gastrik, batu karang dan kegagalan fungsi buah pinggang jika diambil untuk jangka masa panjang.

Kes hari ini disiasat mengikut Peraturan 7(1)(A) Peraturan-peraturan

Kawalan Dadah dan Kosmetik 1984 yang memperuntukkan hukuman penjara tidak lebih tiga tahun atau denda tidak lebih RM25,000 atau kedua-duanya jika sabit kesalahan bagi individu, manakala syarikat pula boleh dikenakan denda tidak lebih RM50,000. - Bernama

Dua pemain terbaik Johor DT bakal terima Audi Q7 jika menang Piala FA

Posted:

Dua pemain terbaik Johor DT bakal terima Audi Q7 jika menang Piala FA

Dua pemain terbaik Johor DT bakal terima Audi Q7 jika menang Piala FA

27/06/2013 9:28pm

JOHOR BAHRU - Dua pemain terbaik pasukan Johor Darul Takzim (Johor DT) pada musim ini akan menerima ganjaran berbentuk kereta utiliti sukan (SUV) Audi Q7, kata presiden Persatuan Bola Sepak Negeri Johor (PBNJ), Tunku Ismail Sultan Ibrahim.

Ganjaran tersebut adalah tambahan kepada bonus lumayan yang akan diberikan kepada kedua-dua pasukan Johor sekiranya Johor DT memenangi Piala FA menentang Kelantan pada final, Sabtu ini.

"Semua inisiatif ini dilakukan sebagai menunjukkan penghargaan terhadap

segala usaha dan komitmen yang ditunjukkan pasukan dan para pemain," katanya dalam kenyataan di sini hari ini.

Bagi final di Stadium Nasional Bukit Jalil, Tunku Ismail menyeru penyokong

pasukan itu agar sentiasa menjaga disiplin dan tingkah laku mereka ketika di stadium itu.

"Elakkan daripada mencetuskan sebarang kekecohan dan provokasi, serta

sentiasa patuh kepada arahan pegawai-pegawai keselamatan yang bertugas.

"Saya berharap penyokong dari kedua-dua pasukan menunjukkan semangat kesukanan dan persaudaraan," katanya.

Justeru, menurut beliau satu perjumpaan ramah mesra di antara penyokongJohor DT dan Kelantan akan diadakan di kawasan rehat Seremban, Lebuh Raya Utara-Selatan sebelum mereka meneruskan perjalanan ke Bukit Jalil pada hari perlawanan. - Bernama

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Dunia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Dunia


Hujan padam kebakaran hutan di Riau

Posted:

Hujan padam kebakaran hutan di Riau

Hujan padam kebakaran hutan di Riau

BEBERAPA anggota tentera cuba memadamkan kebakaran tanah gambut di sebuah ladang kelapa sawit di Bengkalis, dalam wilayah Riau kelmarin.- AFP


DUMAI - Kebakaran hutan di Indonesia yang menyebabkan jerebu di Singapura dan Malaysia berkurangan selepas hujan lebat semalam, sekali gus meningkatkan harapan krisis pencemaran udara di Asia Tenggara itu akan berakhir.

Jerebu kali ini adalah yang terburuk pernah melanda Singapura dan Malaysia.

Asap tebal akibat pembakaran hutan dan tanah pertanian di Pulau Sumatera menyebabkan jerebu mencatat paras tertinggi di Singapura pada minggu lalu.

Perubahan arah angin pula membersihkan udara di pulau itu tetapi jirannya, Malaysia masih dilanda masalah tersebut.

Kelmarin, mengerahkan beribu-ribu petugas bagi memadamkan kebakaran yang berpusat di wilayah Riau, Sumatera.

Mereka disokong beberapa helikopter yang menjatuhkan bom air di samping sebuah pesawat turut digunakan untuk mendorong hujan turun menerusi proses pembenihan awan.

Beberapa pegawai berkata, usaha tersebut mula membuahkan hasil apabila hujan lebat turun kelmarin dan awal semalam di beberapa kawasan di Riau.

Pegawai Agensi Bencana Kebangsaan, Agus Wibowo memberitahu agensi berita AFP bahawa setakat pagi semalam, bilangan titik panas kebakaran berkurangan kepada 54 berbanding 265 pada hari sebelumnya.

"Hujan banyak membantu usaha kami. Dengan cuaca memihak kepada kami, kami akan menggunakan peluang ini sebaik mungkin untuk memadamkan kebakaran," katanya.

Jerebu merupakan masalah tahunan di rantau Asia Tenggara berikutan tindakan pemilik ladang dan kebun menggunakan kaedah pembakaran sebagai cara murah untuk membersihkan tanah pertanian mereka. Pada tahun 1997 hingga 1998 jerebu teruk menyebabkan rantau Asia Tenggara kerugian sekitar AS$9 bilion (RM28.8 bilion) akibat perjalanan udara dan aktiviti perniagaan terganggu. - AFP

Korea Selatan lancar perkhidmatan LTE-A paling laju

Posted:

Korea Selatan lancar perkhidmatan LTE-A paling laju

Korea Selatan lancar perkhidmatan LTE-A paling laju


SEORANG model memegang telefon pintar Samsung Galaxy S4 yang menggunakan data rangkaian mudah alih LTE-Advanced di Seoul, Korea Selatan semalam.- AFP


SEOUL - Syarikat pembekal perkhidmatan telefon bimbit utama di Korea Selatan, SK Telecom semalam memperkenalkan rangkaian mudah alih generasi baharu, LTE-Advanced (LTE-A) yang pertama di dunia.

Rangkaian terbaharu itu menawarkan kelajuan dua kali ganda berbanding rangkaian LTE sebelum ini. Ia juga sepuluh kali lebih pantas berbanding perkhidmatan telekomunikasi Generasi Ketiga (3G).

Perkhidmatan LTE-Advanced yang boleh didapati di Seoul dan 40 bandar lain tidak lama lagi itu akan membolehkan para pengguna untuk memuat turun sebuah filem hanya sekitar 40 saat.

Ia dilancarkan bersama versi LTE-A baharu telefon pintar Samsung Galaxy S4. SK Telecom menyatakan sebanyak enam model telefon pintar yang bersesuaian dijangka ditawarkan pada separuh masa kedua tahun ini.

"LTE-A akan menawarkan perkhidmatan tambah nilai mudah alih baharu yang boleh membawa perubahan inovatif kepada kehidupan pelanggan kami," kata Presiden Network Business Operations di SK Telecom, Park In-Sik.

SK Telecom merancang menggunakan rangkaian baharu itu untuk melancarkan perkhidmatan panggilan video secara berkumpulan sehingga empat orang pengguna.

Ia didakwa akan mempunyai kualiti video 12 kali lebih baik. Selain kualiti audio dua kali ganda lebih jelas daripada perkhidmatan sedia ada.

Korea Selatan kini mempunyai sekitar 20 juta pengguna perkhidmatan 4G. - AFP

Dadah bernilai RM246.6 juta musnah dibakar

Posted:

Dadah bernilai RM246.6 juta musnah dibakar

Dadah bernilai RM246.6 juta musnah dibakar


BEBERAPA anggota polis wanita mengawal dadah yang akan dimusnahkan sempena Hari Memerangi Penyalahgunaan dan Penyeludupan Dadah di luar Yangon, Myanmar semalam.- AFP


YANGON - Pemerintah Myanmar memusnahkan pelbagai jenis dadah sempena sambutan Hari Memerangi Penyalahgunaan dan Penyeludupan Dadah Antarabangsa di pinggir bandar raya ini semalam.

Sambutan tersebut dikelola Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu.

Semua dadah yang dimusnahkan itu termasuk pil methamphetamine dirampas di seluruh Myanmar.

Rampasan dadah tersebut dianggarkan bernilai AS$77 juta (RM246.6 juta).

Barang terlarang itu dibakar di sebuah bangsal dalam majlis tersebut yang turut dihadiri oleh beberapa diplomat asing.

Myanmar terkenal sebagai hab untuk pengeluaran, transit dan aktiviti penyalahgunaan dadah. - Agensi

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Hiburan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Hiburan


Kisah hidup menerusi lagu

Posted:

Kisah hidup menerusi lagu

Kisah hidup menerusi lagu

BERHASIL merangkul sehingga 14 anugerah dalam tempoh empat tahun bergelar penyanyi, menjadi kebanggaan buat Mohd. Hafiz Mohd. Suip. Bukan mudah untuk meraih kejayaan sedemikian memandangkan persaingan yang semakin sengit dengan kemunculan ramai penyanyi baharu, namun Hafiz terus konsisten.

Terbaharu, penyanyi yang dicungkil bakatnya menerusi rancangan realiti Akademi Fantasia 7 (AF7) itu muncul dengan album yang diberi judul Hafiz Suip - Luahan Hati Anak Seni.

Berkesempatan bertemu dengannya semasa majlis pelancaran album tersebut baru-baru ini, Hafiz berkata, album keduanya itu begitu istimewa buat dirinya.

"Pertama, saya sangat berbesar hati kerana ramai komposer hebat terlibat dalam penerbitan album ini. Ia satu penghormatan yang besar.

"Kedua, album ini istimewa kerana kebanyakan lagunya menceritakan kisah hidup saya sepanjang berkecimpung dalam dunia seni," ujar anak kelahiran Kuching, Sarawak itu.

Menggunakan konsep 'majalah mini' untuk album tersebut, Hafiz menjelaskan, sebanyak sembilan buah lagu dimuatkan dalam album itu antaranya Bahagiamu Deritaku, Mungkinkah, Hanya Ingin Kau Cinta, Deklamasiku, Kesimpulan, Patah Hati, Satu Cerita, Muara Hati dan Matahari.

Ujarnya, dia cukup gembira kerana salah satu single iaitu Bahagiamu Deritaku kini semakin mendapat tempat di hati peminat serta mengungguli carta stesen radio popular di negara ini.

"Saya bertuah kerana lagu ini dicipta oleh komposer hebat seperti LY dan Baiduri sehingga ia menjadi siulan ramai.

"Saya juga bangga kerana komposer seperti Mega Pandawa, Idzam, Ajai, Kunci Demak, Mohd. Atlas, Manusia Putih dan Aiman telah menghasilkan lagu yang menarik dan sedap didengar," ujarnya.

Menurut Hafiz, dia kini sudah melangkah setapak lagi dalam karier seninya apabila berpeluang menghasilkan lirik bagi dua buah lagu iaitu Mungkinkah dan Deklamasiku.

"Bidang penulisan lirik ini merupakan sesuatu yang baharu bagi saya, namun ia percubaan yang berbaloi. Rasanya tidak sia-sia saya berguru dengan komposer Kunci Demak bagi mendalami ilmu penulisan lagu," jelasnya.

Ketika ditanya sama ada lagu-lagu dalam album itu turut membabitkan kisah cintanya, Hafiz tersenyum dan mengambil masa yang agak lama untuk menjawabnya.

"Apa yang saya boleh katakan ada beberapa buah lagu yang menceritakan mengenai diri saya, tetapi tidak mahu bercerita lebih lanjut mengenainya.

"Seboleh-bolehnya saya mahu peminat mendengar dan menghayati kesemua lagu sekiranya mahu mendalami kisah hidup saya," ujarnya.

Bercerita mengenai kekasih hati setelah dikaitkan dengan penyanyi Adira sebelum ini, Hafiz mengakui dia sedang bercinta dengan seorang gadis.

Bagaimanapun, penyanyi berkenaan ingin merahsiakan identiti gadis berkenaan memandangkan si dia masih seorang pelajar.

"Buat masa ini, biarlah saya tidak mendedahkan kekasih saya itu kepada umum kerana tidak mahu pelajarannya terjejas," tegasnya.


PELANTUN lagu Awan Nano ini berdepan masalah saluran telinga yang dikatakan boleh memberi kesan terhadap vokalnya.


Nama sebenar

Jika sebelum ini dia dikenali sebagai Hafiz AF, penyanyi berkenaan menyatakan bahawa dia sekarang lebih selesa menggunakan nama sebenarnya iaitu Hafiz Suip.

Bukan mahu melupakan segala kenangan sepanjang bergelar peserta AF7, tetapi penggunaan nama sekarang lebih sesuai dan membuatkan dirinya berasa begitu dekat dengan keluarganya.

"Antara tunjang kejayaan saya sudah tentu sekali sokongan daripada ahli keluarga terutamanya ibu bapa saya.

"Jadi, penggunaan nama sebenar ini lebih sesuai kerana saya mahu semua ahli keluarga berkongsi kejayaan dan kegembiraan yang saya kecapi sekarang," jelasnya.

Menurutnya, kini dia tidak lagi berasa terlalu sunyi kerana berjauhan dengan keluarga memandangkan kedua-dua ibu bapanya sudah menetap di Kuala Lumpur.

Sakit

Di sebalik riak wajahnya yang sentiasa gembira serta sikapnya yang ceria, ramai yang tidak tahu bahawa Hafiz berhadapan dengan masalah kesihatan.

Menurutnya, beberapa bulan lalu dia terpaksa berehat seketika daripada aktiviti nyanyian setelah disyaki menghidap tonsil.

"Ketika mendapat rawatan di klinik kerana berasa kurang sihat, doktor memberitahu saya mengalami masalah tonsil. Setelah makan ubat yang diberikan sakit tekak saya masih tidak sembuh.

"Kemudian saya berjumpa dengan doktor pakar telinga, hidung dan tekak.

"Akhirnya, barulah saya dapat tahu yang saya sebenarnya mengalami masalah di bahagian saluran telinga yang boleh memberi kesan kepada suara saya," ujarnya.

Menurut Hafiz, doktor berkenaan menyatakan dia bernasib baik kerana masalah itu dikesan lebih awal. Sekarang dia masih menjalani rawatan susulan.

"Mujurlah masalah yang saya hadapi itu tidak menjejaskan aktiviti seni saya malah saya boleh terus menyanyi.

"Cuma pada peringkat awal dahulu adakalanya saya berasa sakit semasa membuat persembahan," jelasnya.

Aksi 1 Lawan Satu

Posted:

Aksi 1 Lawan Satu

Aksi 1 Lawan Satu


PIERRE (berdiri tiga dari kanan) dan Mikael (berdiri dua dari kiri) bersama barisan karyawan filem 1 Lawan Satu.


FILEM aksi sulung arahan pengarah Pierre Andre, 1 Lawan Satu mendapat reaksi kurang senang daripada kalangan penggemar filem lantaran babak pertarungan yang terlampau banyak.

Daripada keseluruhan filem yang berdurasi sejam 30 minit itu, cuma 20 peratus menampilkan dialog barisan pelakon dan selebihnya adalah aksi pergaduhan yang memaparkan pelbagai seni bela diri popular antaranya silat, taekwondo, capoeira dan street fight.

Mengulas tentang hal tersebut, ujar Pierre, dia melihat dari satu sudut berbeza dalam usaha menghasilkan sebuah filem yang padat aksi dan tidak meleret-leret.

"Setiap pengarah ada pandangan sendiri mengenai filem arahannya begitu juga saya. Saya tidak melihat 1 Lawan Satu yang terlalu padat aksi sebagai masalah.

"Ada penonton yang gemarkan sebuah filem yang mencabar adrenalin mereka, ibaratnya aksi yang ditampilkan itu tidak memberi ruang penonton bernafas.

"Secara jujurnya saya puas dengan hasil filem aksi ini," katanya yang ditemui ketika majlis tayangan perdana filem 1 Lawan Satu di Sunway Pyramid, Petaling Jaya, Selangor baru-baru ini.

1 Lawan Satu menceritakan kehidupan dua individu berbeza latar belakang iaitu Radhi dan Saleh. Radhi terpaksa bertarung di jalanan demi mendapatkan wang untuk menampung pembiayaan perubatan adiknya, Sara yang sedang sakit.

Sementara itu, Saleh yang handal bersilat sedang menyelesaikan misi keluarganya untuk membawa adiknya, Saleha pulang setelah diculik oleh Oman.

Radhi yang terdesak kerana memikirkan keadaan Sara menerima tawaran Oman untuk berlawan untuknya manakala Saleh perlu berlawan dalam satu pertarungan demi menyelamatkan Saleha.

Tambah Pierre, dia mahu membiarkan penonton membuat kesimpulan sendiri apabila menyaksikan filem itu. Atas faktor itu juga dia memilih dua watak protagonis sebagai tonggak filem itu.

"Judul filem ini sendiri sudah cukup kuat untuk menggambarkan keseluruhan filem. Saya pilih dua watak utama yang protagonis supaya penonton boleh membuat kesimpulan pada penghujung filem itu nanti.

"Susah untuk cari filem Asia yang memberikan penonton kebebasan membuat pilihan," ujarnya yang tidak menolak kebarangkalian akan ada sekuel untuk filem itu.

Memilih pelakon baharu iaitu adiknya sendiri, Mikael Andre sebagai pelakon utama, Pierre ada alasan yang tersendiri.

"Saya suka bekerja dengan pelakon baharu kerana tidak perlu memikirkan masalah disiplin. Kalau pelakon bertaraf bintang nanti, saya perlu mengambil kira jadual selain perilaku yang mungkin merumitkan.

"Lagipun, Mikael sebagai contoh berjaya memberikan komitmen tinggi dalam kerjanya. Pemilihan pelakon bukan kerana faktor hubungan persaudaraan saya dan dia sebaliknya minatnya yang mendalam dalam bidang lakonan," tegasnya.

Sementara itu, Mikael berkata, dia berdepan detik cemas apabila dia secara tidak sengaja menumbuk hidung salah seorang pelakon sehingga patah.

"Mujur dia seorang bekas komando. Apabila saya tertumbuk hidungnya hingga patah dia dengan senangnya membetulkan masalah itu dengan menggunakan sebatang pen dan kembali meneruskan lakonan," katanya yang sedikit trauma akibat kejadian itu.

Selain Mikael, filem yang bakal ditayangkan bermula 27 Jun ini turut dibintangi Azlan Komeng, Along Eyzendy, Fyza Kader dan Mimie Ernida.- KHAIRUL AMRI HASSAN

Kredit: www.kosmo.com.my
 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved