Sabtu, 29 September 2012

Kosmo Online - Rencana Utama

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Rencana Utama


Tanduk rusa Sungai Lembing

Posted:

Tanduk rusa Sungai Lembing

APABILA ditanya pendapat orang ramai tentang fungsi tanduk rusa, kebanyakan mereka beranggapan ia hanya sesuai dijadikan perhiasan dinding.

Dengan cabang lancip yang asalnya tumbuh meninggi, gantungan tanduk rusa apatah lagi di rumah desa, mudah memberi tafsiran bahawa ia adalah ornamen yang kaya dengan nilai eksotik.

Namun, di sebalik pandangan tipikal itu, tanduk rusa sebenarnya mempunyai 1001 manfaat perubatan yang diketahui sejak 2,000 tahun lalu.

Di Rusia misalnya, pakar-pakar kesihatan dan kecergasan negara itu mendedahkan bahawa atlet mereka mengalami peningkatan prestasi yang besar selepas mengambil bahan bukan toksik yang dihasilkan daripada tanduk muda rusa yang lebih dikenali sebagai tanduk baldu atau velvet antler.

Malah, menurut satu penyelidikan perubatan alternatif yang diketuai Pengerusi Persatuan Akupuntur Amerika dan Perubatan Biotenaga, Prof. Dr. Alex Duarte, di New Zealand, tanduk baldu digunakan sejak berabad lalu untuk mengawal tekanan darah, meningkatkan tahap hemoglobin serta menambah kecekapan fungsi paru-paru.

Menurut sejarah perubatan, tanduk baldu boleh mengubati 52 penyakit berbeza.

Antaranya, membantu pembinaan otot, meningkatkan fungsi kelenjar, menambahkan stamina, menajamkan kecerdasan mental, melegakan keradangan artritis, dan menyembuhkan ulser perut.

LELAKI ini optimis ternakan rusa dan tuaian tanduk baldu boleh dikomersialkan dan menjadi cabang baharu kepada industri perubatan alternatif tempatan.


Sementara itu, pakar herba China menggunakan tanduk baldu bagi menyeimbangkan sistem endokrin dan rawatan mati pucuk kaum lelaki.

"Tanduk baldu sangat bagus untuk merawat bengkak pada kelenjar prostat, malah boleh memekatkan air mani.

Mati pucuk

"Ia juga banyak digunakan untuk merawat gangguan haid kerana ia mengandungi kedua-dua hormon lelaki dan wanita.

"Selain itu, tanduk baldu kaya dengan komponen tulang rawan, enzim, mineral, vitamin, prostaglandin antiradang dan sejenis insulin pertumbuhan iaitu IGF-1," jelas Duarte.

Lantaran manfaatnya yang pelbagai dan potensi kebolehpasaran tanduk baldu sebagai cabang perubatan alternatif, seorang usahawan ternakan, Muhammad Akhbar Chiraghdin, 52, yang sejak muda menternak lembu dan kambing, mula mengalihkan tumpuan kepada ternakan rusa.

Mempunyai pengalaman selama 19 tahun menternak rusa, beliau kini merupakan penternak terbesar rusa di negara ini.

Bermula dengan 22 ekor rusa di ladang yang dibuka di Bukit Sentosa, Rawang, Selangor, rusa yang dibiak dan diternaknya kini mencecah 2,000 ekor.


PANGKAL tanduk diikat sebelum tanduk dipotong dengan wayar kabel.


Penternakan skala besar itu juga mendorong Muhammad Akhbar untuk berpindah ke ladang baharu di Sungai Jin yang terletak di Sungai Lembing, Pahang, dua tahun lalu.

Berdiri atas nama De Paradise Sdn. Bhd., anak kelahiran Chenor, Maran ini berpendapat, menternak rusa jauh lebih mudah daripada lembu atau kambing kerana ia memiliki daya tahan penyakit yang tinggi.

"Kita tidak perlu risaukan penyakit berjangkit seperti penyakit kaki, mulut, tangan dan kuku, malah kadar penyembelihan haiwan kerana sakit juga jauh lebih rendah berbanding dahulu," ujarnya.

Buktinya, di ladang seluas 102 hektar yang diusahakannya itu, Muhammad Akhbar memerlukan empat atau lima pekerja sahaja bagi memastikan ribuan rusa pelbagai spesies yang mempunyai kadar kesuburan 125 peratus itu diberi makan pada masa tertentu.

Gigit tanduk

Menariknya, tujuan lelaki ini menternak bukanlah untuk menjual daging rusa, sebaliknya mahu mendapatkan tanduk baldu yang kaya dengan khasiat perubatan.

"Selepas membaca banyak jurnal perubatan dari Amerika Syarikat, Kanada, New Zealand, China dan Korea, kemudian bertukar-tukar pendapat dengan rakan-rakan penternak dari Australia serta merasai sendiri manfaat daripada tanduk baldu rusa, saya pasti penternakan rusa berpotensi untuk dikomersialkan.

"Saya ternak rusa untuk dituai tanduk baldunya memandangkan belum ada pengusaha tempatan yang menceburi bidang ini, apatah lagi dalam skala besar.

"Rusa hanya akan disembelih dan dijual dagingnya apabila ia tercedera atau tidak mampu menghasilkan tanduk yang berkualiti," katanya.

Menurut beliau lagi, hanya rusa jantan yang ditumbuhi tanduk dan ia boleh dituai seawal usia tiga tahun.

"Selepas dua bulan tanduk baldu tumbuh, ia boleh dituai. Dalam tempoh itu, tanduk memiliki kepanjangan antara 40 sentimeter (sm) hingga 60sm.

"Tanduk yang berumur tiga bulan boleh mencecah ukuran sehingga 80sm, tetapi pada masa itu tanduk mula mengeras.

"Rusa yang bakal dituai tanduknya diasingkan sebelum dimasukkan ke dalam sebuah bilik gelap.

"Di situ nanti, proses menuai dilakukan. Ramai beranggapan, memotong tanduk rusa hidup-hidup kelihatan zalim, namun fitrah rusa itu sendiri mahukan tanduk itu ditanggalkan.


UNTUK mematikan saraf tanduk dan menghentikan pendarahan, bahan kimia khas digunakan.


"Kalau tanduk dibiarkan panjang dan mengeras, rusa lain akan menggigit tanduk rusa tersebut sehingga ia tertanggal. Fitrah ini berlaku dalam keadaan tenang, bukan dalam situasi pergaduhan," ujar Muhammad Akhbar.

Jelasnya juga, tanduk rusa akan dituai sehingga ke pangkalnya.

"Selepas dua minggu tanduk dipotong, pangkalnya yang mengeras akan tertanggal.

"Beberapa bulan selepas itu, tanduk baldu akan tumbuh semula. Begitupun, tanduk tidak akan terus tumbuh.

"Jika tanduknya dituai pada bulan September tahun ini, tanduk rusa yang sama hanya boleh dituai pada bulan Oktober tahun hadapan.

"Dalam setahun, hanya sekali tanduk rusa boleh dituai," jelas Muhammad Akhbar yang menjalankan rutin menuai tanduk baldu seminggu sekali di ladangnya.

Katanya, dalam setahun, ladangnya mampu mengeluarkan sehingga 600 kilogram (kg) tanduk baldu.

Topeng bomoh bergelar ustaz

Posted:

Topeng bomoh bergelar ustaz

Oleh SITI NOR AFZAN KASIMAM

PESAKIT wanita perlu ditemani mahram ataupun rakan semasa menjalani rawatan. Jika pengamal perubatan itu lelaki, batasan aurat juga perlu dijaga. - Gambar hiasan


MINGGU lalu, seorang bomoh palsu, Muhammad Sombhah Abdullah, 48, diberkas Jabatan Hal Ehwal Agama Islam Negeri Sembilan (JHEAINS) ketika merawat seorang wanita berusia 23 tahun.

Dia yang tinggal di Kuala Lumpur datang ke rumah wanita berkenaan sebelum dipercayai mengamalkan nikah batin bagi menghalalkan zina dengan si pesakit.

Dia berbuat begitu kononnya itulah cara untuk mengubati masalah mendapatkan anak yang dihadapi wanita itu. Ketika ditahan, lelaki itu hanya memakai seluar dalam manakala mangsa berpakaian lengkap.

Bertopengkan ayat-ayat suci al-Quran untuk memperdaya mangsa, lelaki itu dikatakan memulakan muslihat upacara nikah batin dengan bayaran mas kahwin sebanyak RM200.

Di Johor Bahru pula, seorang bomoh yang mendakwa dirinya mampu menggandakan wang, mengelak wang daripada disedut makhluk halus dan boleh membersihkan barang kemas daripada saka, dijatuhi hukuman penjara 45 tahun dan 15 sebatan Jumaat lalu selepas didapati bersalah menipu tiga individu di negeri itu yang melibatkan kerugian RM173,478.

Berteman

Pada tahun 2008, taktik kotor pengamal perubatan tradisional tempatan untuk mengaut keuntungan itu pernah dipaparkan di stesen televisyen Korea.

Bomoh yang menggunakan status ustaz dalam rancangan itu mendakwa boleh menyerap racun dalam badan pesakit menggunakan telur, sedangkan telur yang digunakannya sudah menjalani beberapa kaedah saintifik yang dapat mengubah isi kandungannya.

Tindakan bomoh-bomoh palsu tersebut ternyata jauh menyimpang daripada kaedah perubatan saintifik yang diamalkan secara meluas di negara ini.

Namun begitu, rakyat Malaysia masih ramai yang suka menyelesaikan masalah dengan mencari bomoh. Bermula daripada mencari barang hilang, membuka pintu rezeki, menaikkan seri wajah, pendinding dan pelaris hinggalah terkena penyakit misteri, semuanya mahu dibawa berjumpa bomoh.

Menurut pengamal perubatan Islam daripada Persatuan Pengubatan Islam Darul Ansar, Saiful Nizam Hasim, individu yang ingin mendapatkan khidmat pengubatan tradisional perlu peka dengan kaedah rawatan yang diamalkan bagi mengelak daripada terpedaya.

"Seorang pengamal perubatan Islam sepatutnya merawat pesakit berlandaskan syariat Islam. Mereka harus menjaga batas aurat dan tidak sekali-kali merawat wanita secara bersendirian.

"Malah, pengamal mesti meminta izin terlebih dahulu daripada mahramnya.

"Selain itu, anda juga boleh melihat barang-barang yang digunakan untuk mengubat. Jika ada kemenyan ataupun keris, berwaspadalah. Barang-barang itu tidak salah, tetapi kaedah pemujaan yang dilakukan bertentangan dengan syariat Islam.

"Sekiranya anda bertemu dengan dukun yang mengamalkan jampi atau mantera, walaupun ada diselitkan dengan ayat-ayat al-Quran, pastikan anda mendengar dengan jelas, ditakuti ada tersembunyi sesuatu di sebalik mantera yang dibacakan," jelasnya.

Dalam kalangan pengamal perubatan, ada juga yang percaya bahawa mereka boleh merawat dengan bantuan daripada roh tokoh terbilang Islam seperti Sunan Kalijogo atau Sheikh Abdul Kadir Jailani.

Akta

"Itu hanya tipu daya jin kerana mengikut konsep tauhid Ahli Sunah Waljamaah, roh tidak boleh bertemu dengan manusia," katanya.

Sementara itu, menurut Yang Dipertua Gabungan Pertubuhan Pengamal Perubatan Tradisional Melayu Malaysia (Gapera), Mohd. Adzhar Abd. Latif, sesiapa yang ingin mendapatkan khidmat bomoh dinasihatkan supaya melihat keperibadian pengamal perubatan itu terlebih dahulu.

"Tidak salah jika kita meletak rasa curiga terhadap perlakuan dan permintaan aneh daripada bomoh berkenaan.

"Pesakit berhak memilih kaedah rawatan yang dirasakan sesuai. Apa yang penting, pastikan pengamal yang anda jumpa benar-benar layak untuk merawat apatah lagi sekarang semua pengamal perubatan tradisional sudah diwajibkan mendaftar," katanya.

Khamis lalu, Dewan Rakyat meluluskan Rang Undang-Undang Perubatan Tradisional dan Komplementari 2012 yang bertujuan memastikan kualiti dan keselamatan pesakit yang menggunakan rawatan alternatif terjamin.

Pewartaan rang undang-undang itu mewajibkan semua pengamal perubatan tradisional dan komplementari berdaftar dengan Majlis Perubatan Tradisional dan Komplementari yang dipengerusikan Ketua Pengarah Kesihatan jika ingin memberikan perkhidmatan kepada masyarakat.

"Melalui rang undang-undang ini, pengamal berdaftar akan melaksanakan perkhidmatan mengikut garis panduan yang telah ditetapkan.

"Jika wujud salah laku, pesakit boleh mengadu kepada Kementerian Kesihatan ataupun pihak penguasa tempatan untuk diambil tindakan," kata Mohd. Adzhar.

Gurah mencuci suara

Posted:

Gurah mencuci suara

Oleh SITI NOR AFZAN KASIMAN

LEBIHAN lendir menyempitkan rongga hidung seterusnya mengganggu kelancaran pernafasan dan penghasilan suara dengan sempurna.


DALAM perubatan tradisional, ada beberapa kaedah pengubatan yang berupaya mengeluarkan toksin secara langsung daripada tubuh sekali gus membuatkan pesakit berasa lega. Antaranya rawatan bekam, resdung dan gurah.

Mungkin ramai yang sudah biasa mendapatkan rawatan resdung dan pernah mendengar ataupun melihat sendiri cara berbekam, namun, rawatan gurah memang jarang-jarang diperkatakan.

Menurut seorang pengamal perubatan gurah, Muhammad Razali Ahmad, 37, kaedah rawatan ini dapat mengeluarkan semua lendir yang ada di hidung dan kerongkong supaya nafas menjadi lebih panjang dan lunak.

"Rawatan ini turut dikenali sebagai rawatan cuci suara. Selain membersihkan hidung dan kerongkong, ia juga dapat menyelesaikan masalah resdung dan simptom kerap bersin terutamanya pada waktu pagi.

"Bagi yang kerap berdengkur, rawatan ini turut membantu pelanggan mengurangkan dengkuran bagi mendapatkan tidur yang lebih berkualiti.

"Begitupun, buat pelanggan yang mahu mengurangkan dengkuran, mereka perlu menjalani rawatan lebih kerap berbanding pesakit biasa, lama-kelamaan, insya-Allah, masalah dengkur mereka akan beransur hilang," kata Muhammad Razali.

Menurutnya, kaedah rawatan yang menggunakan titisan air rebusan akar kayu terpilih itu biasanya mengambil masa selama 45 minit untuk selesai.

"Pelanggan akan diminta berbaring sebelum air rebusan akar kayu dititiskan ke dalam hidung.

"Dalam masa seminit, tekak pesakit akan berasa sedikit pedih sebelum dia diminta duduk dengan memegang sebuah baldi kecil.

"Beberapa saat kemudian, pesakit secara automatik memuntahkan lendir berwarna putih jernih daripada hidung dan mulut.

"Bagi yang tidak pernah membuat rawatan gurah, ibu kerak yang berwarna kekuningan seperti nanah dan sedikit berbau juga akan keluar bersama," ujar Muhammad Razali lagi.

Dengan bayaran RM50 bagi sekali rawatan, lendir yang dikeluarkan pesakit akan dipastikan benar-benar bersih sebelum sesi tersebut dianggap selesai.

Antara pelanggan yang sering mendapatkan khidmat gurah terdiri daripada kalangan artis, qari, qariah dan bilal.

Lancar

"Selepas rongga dibersihkan, lontaran suara anda akan berasa ringan serta mantap. Kaedah ini juga mampu merawat penyakit suka berkahak dan resdung yang kerap bersin pagi," ujar Muhammad Razali.

Katanya lagi, apabila terlalu banyak lendir di dalam kerongkong dan rongga hidung, saluran pernafasan menjadi sempit. Bayangkan jika lendir itu sudah berkumpul di situ bertahun-tahun lamanya, pasti sedikit sebanyak ia menjejaskan fungsi rongga yang dahulunya lapang.

Walaupun tidak memberi kesan sakit secara langsung, kehadiran lambakan lendir di kawasan tersebut mengganggu kelancaran pernafasan dan suara.

"Kebanyakan pelanggan yang datang mendapatkan rawatan di sini sering mengadu sukar untuk menarik suara dalam nada tinggi ataupun panjang.

"Biasanya apabila sudah terlalu banyak lendir, tidak banyak angin yang boleh memasuki rongga hidung dan kerongkong. Keadaan ini menyebabkan dada cepat mengah dan suara mudah 'tersepit'.

"Seperti meniup belon, bila kita tiup, ia mampu menyimpan banyak angin, jika kita lepaskan, pengaliran udara yang keluar juga lancar, tetapi jika kita kepitkan jari di mulut belon, pastinya angin susah nak keluar dan bunyinya juga membingitkan telinga, begitu juga kaitan antara rongga yang luas, udara dan suara," jelas Muhammad Razali panjang lebar.

Walaupun banyak manfaat rawatan pembersihan kerongkong dan rongga hidung ini, pelanggan tidak digalakkan melakukannya secara kerap.

"Paling ideal, ia dilakukan tiga bulan sekali. Jika terlalu kerap, lendir belum banyak terkumpul. Dikhuatiri proses pembersihan tersebut akan memedihkan rongga hidung pula," ujarnya yang belajar mengendalikan rawatan gurah daripada seorang pakar gurah di Pahang.

Biarpun kaedah rawatan ini nampak mudah, Muhammad Razali tidak menggalakkan pelangannya melakukan proses pembersihan lendir ini sendirian di rumah.

"Jika tidak kena teknik memasukkan air rebusan kayu itu tadi, mungkin rawatan ini tidak menjadi," katanya yang menyediakan rawatan untuk pesakit lelaki sahaja.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Negara

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Negara


Kanak-kanak 13 bulan mati digilis

Posted:

Kanak-kanak 13 bulan mati digilis

Oleh AHMAD SYAHIR KASSIM
syahir.kassim@kosmo.com.my

MUHAMMAD UZAIR menunjukkan tempat kejadian Auni Iylia Aifa (gambar kiri) digilis di Felda Lubuk Merbau, Kuala Nerang semalam.


KUALA NERANG - Sebuah keluarga di Felda Lubuk Merbau dekat sini diselubungi insiden menyayat hati apabila anak mereka berusia 13 bulan maut akibat digilis kereta yang dipandu bapa sendiri petang kelmarin.

Kejadian malang kira-kira pukul 6 petang itu berlaku ketika Muhammad Uzair Zul, 22, memandu kereta Proton Persona miliknya selepas mengisi petrol di stesen minyak yang terletak bersebelahan rumahnya

Ketika menggerakkan kereta tersebut, Muhammad Uzair tidak menyedari Auni Iylia Aifa yang merupakan anak bongsu daripada dua beradik bermain di sebelah kanan kenderaan yang dipandunya.

Menurutnya, dia langsung tidak menyedari Auni Iylia berada di situ kerana ketika memasuki kawasan stesen minyak tersebut anaknya bermain bersama sepupunya di kedai membaiki motosikal bersebelahan rumahnya.

"Saya hanya sedar apabila terdengar sesuatu seperti terlanggar anak kucing. Apabila menjenguk kepala menerusi tingkap saya terkejut Auni Iylia berada di bawah kereta.

"Saya mengucap panjang melihat anak saya itu sudah tidak bermaya, saya berasa sebak dan sayu namun menerima kejadian itu sebagai takdir Tuhan," katanya ketika ditemui pemberita di sini semalam.

Tambahnya, isterinya, Jamilah Ahmad, 45, yang berada di dalam rumah bergegas keluar selepas menyedari kejadian itu sebelum mendukung anaknya itu menuju ke Klinik Kesihatan Felda Lubuk Merbau terletak kira-kira 50 meter dari rumah mereka.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Panahan asmara darling Betong

Posted:

Panahan asmara darling Betong

Oleh WARTAWAN KOSMO! AHAD

BEBERAPA orang pelacur menunggu pelanggan dari Malaysia di Betong, Thailand.


BETONG (Selatan Thailand) - Sekali pandang, pemandu teksi, Awan Taib sudah tahu niat rakyat Malaysia yang mahu menggunakan perkhidmatannya ketika berada di Betong, pekan paling selatan di Thailand dan hanya lima minit perjalanan dari sempadan Malaysia di Pengkalan Hulu, Perak.

Selepas lima tahun memandu teksi dan membawa ratusan penumpang pelbagai kaum dari Malaysia di pekan itu, Awan, 45, sudah hampir pasti niat mereka cuma satu iaitu mencari darling, gelaran untuk pelacur di Betong.

"Lelaki Malaysia yang datang ke Betong sama ada seorang atau ramai memang mencari pelacur. Kami sudah tahu dari saat mereka melambaikan tangan untuk menahan teksi," kata Awan dalam loghat Kelantan kepada wartawan Kosmo! Ahad yang berada di pekan tersebut untuk meninjau kegiatan seks di kawasan itu.

Betong menjadi tumpuan rakyat Malaysia bukan sahaja kerana lokasinya berdekatan sempadan negara tetapi juga ia lebih aman berbanding Hatyai dan Golok yang kerap menjadi sasaran serangan puak pemisah Islam.

Nikmat keamanan itulah punca rezeki kepada ramai warga Betong termasuk Awan yang hampir tidak menang tangan melayan penumpang khususnya pada cuti umum dan hujung minggu.

Tugas Awan cukup mudah, dia hanya perlu membawa penumpang meronda di beberapa buah lorong yang menjadi pusat pelacuran di tengah-tengah pekan tersebut.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Polis tahan empat lelaki culik anak doktor

Posted:

Polis tahan empat lelaki culik anak doktor

DUA daripada empat lelaki yang disyaki menculik seorang kanak-kanak berusia 13 tahun dibawa ke Mahkamah Majistret di Alor Setar semalam.


ALOR SETAR - Polis menahan empat lelaki yang disyaki terlibat menculik anak seorang doktor pakar kulit berusia 13 tahun dengan menuntut wang tebusan RM500,000 di sini Selasa lalu.

Kesemua suspek yang terdiri daripada tiga lelaki tempatan dan seorang warga negara Myanmar itu ditahan dalam serbuan berasingan Khamis lalu dan awal pagi semalam.

Suspek pertama ditahan di sebuah rumah di Kuala Kedah di sini malam Khamis lalu manakala tiga lagi rakannya dicekup di sebuah kuil yang dalam pembinaan di Taman Sutera, Sungai Petani pukul 2 pagi semalam.

Dalam serbuan di Taman Sutera, salah seorang suspek dikatakan cuba menyorok di dalam kuil itu selama hampir dua jam sebelum polis memberkasnya dengan kerjasama anggota bomba.

Menurut sumber, kanak-kanak lelaki itu diculik ketika pulang dari kelas tuisyen di sini kira-kira pukul 10 malam Selasa lalu.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Sukan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Sukan


RM50 juta cari emas Olimpik

Posted:

RM50 juta cari emas Olimpik

CHONG WEI (kiri) dan Pandelela antara atlet negara yang cukup menyerlah pada Sukan Olimpik 2012 di London baru-baru ini.


SEBANYAK RM50 juta diperuntukkan bagi tempoh empat tahun, bermula tahun ini, bagi persiapan program 'Road to Rio' menjelang Sukan Olimpik di Rio de Janiero, Brazil pada 2016.

Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak berkata, kerajaan sentiasa memberi penekanan dalam memastikan pembangunan sukan dilaksanakan secara berterusan.

"Atlet seperti Datuk Lee Chong Wei (badminton), Pandelela Rinong Anak Pamg (terjun), Datuk Nicol Ann David (skuasy) dan Mohd. Azizulhasni Awang (berbasikal) adalah antara wira dan wirawati sukan yang dikagumi. Pencapaian mereka di peringkat antarabangsa cukup membanggakan.

"Sehubungan itu, bagi tahun 2013, kerajaan memperuntukkan sebanyak RM738 juta bagi pembangunan belia dan sukan," kata Najib yang juga Menteri Kewangan ketika membentangkan Bajet 2013 di Dewan Rakyat, semalam.

Program 'Road to Rio' adalah kesinambungan daripada program 'Road To London 2012' yang bertujuan mencari pingat emas pertama Malaysia di Sukan Olimpik.

Di bawah program 'Road to London' sebanyak RM20 juta diperuntukkan namun Malaysia hanya memperoleh satu pingat perak menerusi Chong Wei dalam acara badminton perseorangan lelaki dan satu pingat gangsa melalui Pandelela menerusi acara terjun 10m platform.

Najib berkata, sebanyak RM15 juta juga diperuntukkan bagi mempersiapkan atlet negara ke kejohanan sukan antarabangsa termasuk Sukan SEA 2013 di Myanmar, Sukan Para ASEAN 2013 (Myanmar), Sukan Komanwel 2014 di Glassgow, Scotland and Sukan Asia 2014 di Incheon, Korea Selatan.

Kerajaan akan membina sebuah velodrom tertutup di Seremban dan akademi badminton di Bukit Kiara dengan peruntukan sebanyak RM80 juta.

Kim Swee buka 'buku' baharu

Posted:

Kim Swee buka 'buku' baharu

Oleh NAN HIDAYAT NAN AZMIE
hidayat.azmie@kosmo.com.my

THAMIL Arasu (depan) meletakkan Harimau Muda di depan sebelum perlawanan dihentikan.


BENAR kata orang, barang yang lepas usah dikenang.Malam kelmarin, skuad Harimau Muda kempunan meneruskan momentum kemenangan selepas aksi menentang Balestier Khalsa dalam saingan Liga Singapura (Liga S) di Stadium Yishun terpaksa ditangguhkan gara-gara hujan lebat.

Biarpun selesa mendahului 1-0 hasil jaringan tunggal penyerang, A. Thamil Arasu menerusi sepakan penalti pada minit ke-12, anak-anak buah Ong Kim Swee terpaksa akur dengan keputusan pengadil yang bertindak menangguhkan perlawanan pada pertengahan babak kedua atas faktor keselamatan.

Disebabkan itu, kedua-dua pasukan terpaksa mengharungi perlawanan ulangan di stadium yang sama pada 3 Oktober depan.

Begitupun, Kim Swee enggan fokus anak-anak buahnya terjejas dengan situasi itu sambil menegaskan mereka perlu bersedia dari aspek mental dan fizikal ketika berdepan Gombak United di stadium yang sama, malam esok.

"Kecewa memanglah kecewa (apabila perlawanan ditangguhkan), tetapi kami menghormati keputusan pengadil ekoran kilat sabung-menyabung selain permukaan padang yang semakin licin.

"Jika diteruskan sehingga membahayakan nyawa pemain, sudah tentu kedua-dua pasukan berdepan natijah yang lebih teruk," katanya kepada Kosmo! ketika dihubungi di Singapura semalam.

Selain aksi kedua-dua pasukan, pertembungan antara Geylang United dan Gombak United dalam satu lagi aksi Liga S kelmarin juga ditangguhkan gara-gara faktor cuaca. Geylang ketika itu sedang mendahului 1-0.

Kim Swee memberitahu: "Kami perlu membuka 'buku' baharu kerana aksi berdepan Gombak United (malam esok) juga tidak kurang penting jika mahu menamatkan saingan Liga S di tangga kelima musim ini."

Selepas menentang Gombak United dan Balestier Khalsa, Harimau Muda akan membuat perhitungan dengan Hougang United di tempat lawan pada 20 Oktober sebelum melayan kunjungan Geylang United empat hari selepas itu.

Raja Bola meninggal dunia

Posted:

Raja Bola meninggal dunia

ALLAHRAYHAM Ghani (kiri) memang tangkas ketika di zaman puncaknya.


RAJA Bola, Tan Sri Abdul Ghani Minhat meninggal dunia di Institut Jantung Negara (IJN), Kuala Lumpur semalam akibat komplikasi selepas menjalani pembedahan pintasan jantung di institut itu.

Allahyarham, 77, menjalani pembedahan itu pada Selasa lalu dan menghembuskan nafas terakhir pada pukul 10.34 pagi semalam.

Ia disahkan oleh adik iparnya, Datuk Nik Kamaruddin Ismail semalam.

Nik Kamaruddin berkata, jenazah Allahyarham akan disembahyangkan di masjid Kampung Baru di ibu negara dan dikebumikan selepas solat Jumaat di Tanah Perkuburan Islam USJ 21, Subang Jaya.

Allahyarham Abdul Ghani meninggalkan isteri, Puan Sri Tengku Aishah Tengku Ibrahim dan empat anak, dua lelaki dan dua wanita.

Ketika zaman kegemilangannya di sekitar tahun 1960-an hingga 1970-an, Allahyarham yang bermain sebagai penyerang tengah, merupakan pemain yang licik dan lincah dan sering menggerunkan pihak lawan.

Walaupun dilahirkan di Rantau, Negeri Sembilan pada 1935, Allahyarham banyak menyumbangkan tenaga sebagai pemain dan jurulatih bersama pasukan Selangor.

Pada 1959, Persatuan Bola Sepak Selangor (FAS) menganugerahkan gelaran Raja Bola kepada Allahyarham sebagai menghargai sumbangannya kepada negeri itu.

Allahyarham pernah merangkul anugerah Pemain Terbaik kebangsaan pada tahun 1959 dan 1960 dan pernah melakukan keajaiban dengan menjaringkan 106 gol hanya dalam 15 perlawanan. - Bernama

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Varia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Varia


Lesung air 'menjelma' semula

Posted:

Lesung air 'menjelma' semula

Oleh RIZAM ZAKARIYA

MOHD. SAUFI menunjukkan sisa besi yang pernah dijadikan struktur dalam binaan lesung air.


KINCIR air biasanya dikaitkan dengan teknologi zaman lampau yang banyak digunakan dalam sektor pertanian bagi mengalirkan air dari sungai ke kawasan-kawasan tanaman.

Bukan sahaja di Eropah, teknik penggunaan kincir air juga sudah lama digunakan pakai di negara ini terutama ketika zaman Kesultanan Melayu Melaka.

Sejak beratus-ratus tahun dahulu, orang Melayu juga sudah mempelbagaikan peranan kincir air dalam kehidupan seharian mereka dan bukan sekadar bagi tujuan penyaliran air.

Di Mukim Mahang, Kulim, Kedah misalnya, kincir air telah digunakan menggerakkan lesung air untuk menumbuk padi bagi mengasingkan beras daripada hampasnya sekitar tahun 1940-an.

Seorang anak jati Kampung Hulu Mahang, Hussin Shamsudin, 76, ketika ditemui Kosmo! baru-baru ini berkata, lesung air berkenaan merupakan alat yang diciptakan oleh arwah datuknya, Md. Daud Idris yang ketika itu bertugas sebagai Penghulu Mukim Mahang sejak awal tahun 1900.

"Ketika datuk saya jadi penghulu, dia telah mencipta lesung air bagi memudahkan penduduk di beberapa buah kampung di sekitar Mukim Mahang untuk menumbuk padi selepas musim menuai.

"Lesung air yang dicipta itu bukan sahaja mampu mempercepatkan proses menumbuk padi, malah dapat menjimatkan tenaga manusia ketika proses tersebut dijalankan," katanya dengan memberitahu alat tersebut diberi nama lesung air kerana ia digerakkan dengan menggunakan aliran air yang memusingkan kincir.

Ceritanya lagi, lesung air berkenaan mempunyai empat lesung sebesar kawah berdiameter hampir satu meter yang diperbuat daripada kayu berangan, manakala empat batang alu yang bertindak sebagai penumbuk juga diperbuat daripada kayu yang sama.

Kayu Cengal

Kayu cengal pula digunakan untuk membuat kincir yang berdiameter kira-kira dua meter, manakala lengan alu pula diperbuat daripada kayu merbau.

"Dahulu nak dapat minyak gris (pelincir) susah, jadi orang dulu-dulu guna lemak kerbau untuk menggantikan gris bagi melicinkan putaran lengan kayu yang bersambung dengan kincir," tambahnya.

Jelas Hussin lagi, kesemua peralatan tersebut termasuk kincir dan lesung ditempatkan di bawah sebuah bangsal besar yang beratapkan daun nipah dan rumbia.

REPLIKA lesung air yang pernah digunakan untuk menumbuk padi sekitar tahun 40-an.


Air bukit pula ditadah di dalam satu kolam khas berhampiran bangsal tersebut dan air dari kolam itu hanya akan dibuka sekiranya ada petani yang ingin menggunakan lesung air tersebut untuk menumbuk padi.

Menurut Hussin, walaupun peralatan tersebut dicipta oleh datuknya, namun para petani dari beberapa kampung berhampiran dibenarkan menggunakan lesung air tersebut secara percuma.

Ini kerana lesung air berkenaan merupakan satu-satunya peralatan moden ketika itu yang dapat digunakan oleh petani untuk menumbuk padi mereka selain kaedah tradisional lain termasuklah mengangin padi.

Ditinggalkan dan mereput

Hussin memberitahu, selepas digunakan kira-kira 20 tahun, lesung air itu mula ditinggalkan oleh para petani selepas mereka menemui kaedah lain yang lebih moden bagi menumbuk padi.

Akibat tiada penjagaan yang rapi selain semakin jarang digunakan, lesung air yang telah banyak memberi khidmat kepada penduduk setempat itu akhirnya ditinggalkan begitu sahaja dan kayunya juga semakin mereput.

Bagi mengembalikan nostalgia dan sejarah penggunaan lesung air itu, anaknya, Mohd. Saufi, 45, telah mengambil inisiatif untuk mencipta semula lesung air tersebut.

Hasil kajian selama beberapa tahun berdasarkan cerita-cerita lama yang diperoleh daripada orang tua-tua di sekitar mukim itu, akhirnya Mohd. Saufi berjaya melakar gambar rajah seterusnya mencipta replika lesung air berkenaan untuk dijadikan tatapan umum.

Menurut Mohd. Saufi, dengan bantuan seorang tukang kayu yang juga kenalannya, replika lesung air itu akhirnya berjaya disiapkan dalam tempoh kira-kira tiga bulan.

"Saya pernah menceritakan mengenai kewujudan lesung air ini kepada Pengerusi Persatuan Sejarah Malaysia cawangan Kedah, Datuk Wan Samsudin Mohd. Yusof dan beliau amat berminat dengannya.

"Malah, beliaulah yang memberi saranan kepada saya untuk membina replika lesung air ini," katanya.

Jelas Mohd. Saufi, berdasarkan kata-kata Wan Samsudin kepadanya, replika lesung air itu bakal ditempatkan di Muzium Padi untuk dijadikan bahan sejarah.

Tambahnya, walaupun tapak bangsal lesung air itu sudah hilang daripada pandangan, namun dia tetap berbangga kerana nama moyangnya itu bakal terpahat dalam sejarah negara sebagai seorang pencipta peralatan pertanian dalam kehidupan orang Melayu zaman dahulu.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online


Lelaki miliki heroin dan pedang bertindak ganas elak polis

Posted:

Lelaki miliki heroin dan pedang bertindak ganas elak polis

29/09/2012 5:20pm

KUANTAN — Seorang lelaki yang memiliki heroin dan pedang di dalam kenderaannya bertindak ganas dengan memandu secara melawan arus ketika cuba ditahan polis di Jalan Besar berhadapan Hospital Tengku Ampuan Afzan di sini petang semalam.

Lelaki berusia 40 tahun itu yang memandu pacuan empat roda bersama anak lelakinya yang berusia tiga tahun turut melanggar tiga buah kenderaan lain dalam aksinya itu.

Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Narkotik Pahang, Supt. Yap Thoon Khuan berkata, bagi menghalang tindakannya itu, polis terpaksa melepaskan satu das tembakan yang mengenai tayar belakang sebelah kanan kenderaannya.

"Dalam kejadian 6 petang itu, suspek akhirnya berjaya ditahan dan pihak polis polis menemui sebilah pedang di tempat duduk belakang kenderaan itu dan tiga tiub straw yang mengandungi serbuk putih dipercayai heroin di lantai kenderaan di bahagian pemandu," katanya kepada pemberita hari ini.

Thoon Khuan berkata, lelaki itu kini ditahan reman di Lokap Balai Polis Kuantan untuk membantu siasatan mengikut Seksyen 12 (2) Akta Dadah Berbahaya 1952, Akta Bahan Kakisan dan Letupan serta kesalahan trafik. — BERNAMA

Restoran dipantau berikutan pengurangan subsidi gula

Posted:

Restoran dipantau berikutan pengurangan subsidi gula

29/09/2012 5:17pm

KUALA LUMPUR — Seramai 1,900 pegawai penguat kuasa dan 1,300 pegawai pemantau harga akan meninjau restoran di seluruh negara bagi mengelak kenaikan harga makanan dan minuman berikutan pengurangan subsidi gula sebanyak 20 sen sekilogram seperti yang diumumkan dalam Belanjawan 2013.

Timbalan Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan, Datuk Tan Lian Hoe berkata berikutan pengurangan subsidi itu, pihak pembekal makanan dan restoran sepatutnya mengurangkan kandungan gula di dalam proses penyediaan sajian mereka dan bukannya mengambil kesempatan menaikkan harga makanan.

"Langkah kerajaan mengurangkan subsidi gula sepatutnya dilihat dari segi kesihatan yang mana kerajaan ingin mengubah pengambilan gula berlebihan oleh rakyat di negara ini.

"Kerajaan bukan sengaja kurangkan subsidi, sebaliknya ia dilakukan ekoran statistik rakyat di negara ini yang kerap mempunyai penyakit disebabkan pengambilan gula berlebihan," katanya kepada Bernama di sini hari ini.

Semalam, Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak ketika membentangkan Belanjawan 2013 mengumumkan pengurangan subsidi gula sebanyak RM0.20 sen sekilogram berkuat kuasa hari ini.

Berdasarkan rekod, gula sebagai barangan kawalan telah mengalami kenaikan harga sebanyak empat kali sejak 1 Jan 2010 iaitu sebanyak RM0.20 sekilogram, RM0.25 sekilogram (18 Julai 2010), RM0.20 sekilogram (4 Dis 2010) dan kali terakhir pada 10 Mei 2011 (RM0.20 sekilogram) menjadikan harga runcit gula RM2.30 sekilogram sehingga kini.

Lian Hoe berkata, rakyat sebagai pengguna perlu membantu kerajaan dalam memantau harga makanan ekoran pengurangan subsidi tersebut dengan melaporkannya kepada pejabat kementerian.

"Rakyat adalah mata dan telinga kerajaan dan laporkanlah sekiranya berlaku kenaikan harga makanan yang tidak relevan kepada pihak kementerian," katanya. — BERNAMA

Pertandingan video IMAGINOVASI Skillsmalaysia 2012

Posted:

Pertandingan video IMAGINOVASI Skillsmalaysia 2012

29/09/2012 5:16pm

KUALA LUMPUR — Jabatan Pembangunan Kemahiran (JPK), Kementerian Sumber Manusia dengan kerjasama CandidSyndrome Sdn. Bhd. sedang menganjurkan Pertandingan Video Pendek IMAGINOVASI SkillsMalaysia bagi tahun 2012.

Pertandingan ini telah dibuka penyertaannya kepada seluruh rakyat Malaysia mulai dari 16 September 2012 hingga 31 Oktober 2012.

Penganjuran Pertandingan Video Pendek IMAGINOVASI SkillsMalaysia ini adalah sebahagian daripada aktiviti Kempen Promosi SkillsMalaysia yang dilancarkan kerajaan bagi meningkatkan kesedaran masyarakat terhadap kepentingan latihan kemahiran dalam usaha Malaysia menjadi sebuah negara maju menjelang tahun 2020.

Pertandingan video pendek yang dianjurkan ini bertemakan "kemahiran" di mana peserta yang berminat bebas memilih tema kemahiran yang sesuai.

Selain itu, pihak penganjur juga turut menyediakan satu video promosi bertajuk "Man Pomen" yang boleh ditonton melalui laman YouTube SkillsMalaysia di alamat youtube.com/skillsmalaysia.

Hadiah keseluruhan bagi pertandingan ini berjumlah lebih RM10,000.00. Pemenang tempat pertama bakal membawa pulang hadiah wang tunai bernilai RM5,000.00 berserta sijil.

Hadiah kedua pula merupakan wang tunai bernilai RM3,000.00, tempat ketiga menerima wang tunai bernilai RM1,500.00. Tempat ke empat hingga ke sepuluh menerima wang saguhati bernilai RM500.00. —Bernama

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Hiburan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Hiburan


Angelina Jolie versi Bollywood

Posted:

Angelina Jolie versi Bollywood

PASANGAN kekasih terhangat Bollywood saat ini, aktres Kareena Kapoor dan aktor Saif Ali Khan kini meraih label Brangelina versi Bollywood.

Brangelina merujuk kepada pasangan pelakon tersohor Hollywood, Brad Pitt dan Angelina Jolie yang sudah bercinta dan bersekedudukan tanpa sebarang ikatan pernikahan selama tujuh tahun.

Kareena dan Saif pula melakukan perkara yang sama sejak lima tahun yang lalu.

Tiada langsung perasaan malu dalam diri Kareena dilabelkan setaraf pasangan Brangelina atau lebih tepat dirinya kini diumpamakan sebagai Angelina Jolie versi Bollywood, khususnya daripada segi bersekedudukan tanpa nikah dengan kekasih hati.

Kareena sebaliknya bersikap terbuka mengenai perkara tersebut.

Ia ekoran gosip tersebar sejak beberapa bulan lalu mengatakan dia dan Saif bakal berkahwin sekitar bulan Oktober ini.

Malah tarikh perkahwinan mereka iaitu pada 18 Oktober ini sudah didedahkan kepada media baru-baru ini oleh ibu Saif sendiri iaitu aktres veteran legenda Sharmila Tagore.

Namun khabarnya pula, tarikh itu ditunda ekoran Saif dikatakan sibuk dengan projek filem terbaharu lakonannya, Go Goa Gone.

Laporan-laporan akhbar di India sebelum ini juga telah mendedahkan bahawa Saif sudah menghantar beberapa dokumen undang-undang di pejabat pendaftaran Bandra, Mumbai, India pada 12 September lepas bagi membolehkan dia mengahwini Kareena.

Mengikut undang-undang di India, bagi pasangan yang ingin berkahwin mereka perlu menghantar borang berkaitan sekurang-kurangnya sebulan awal bagi mendapatkan kebenaran perkahwinan.

Justeru, Kareena dan Saif dijangka akan berkahwin selepas 12 Oktober nanti.

Namun, kedua-dua Kareena dan Saif sehingga kini masih mengunci mulut mengenai tarikh sebenar perkahwinan mereka.

Kareena terutamanya, seumpama bermain teka-teki tentang perkara itu.

Ini kerana ketika ditemui wartawan di India dan ditanya mengenai tarikh sebenar perkahwinan itu baru-baru ini, Kareena secara sinis menegaskan bahawa dia sudah lama 'berkahwin' dengan Saif.

"Sudah lima tahun saya dan Saif tinggal bersama. Kami beli rumah dan menghias rumah itu bersama-sama. Saya juga sudah jumpa keluarganya dan semua orang tahu mengenai hal ini," ujarnya.

Jelasnya lagi, perkahwinan mereka cuma masih belum ada pengesahan di atas kertas dan mereka akan melakukannya tidak lama lagi.

"Ertinya saya sudah berkahwin dengan Saif dan menjadi Puan Saif Ali Khan bukan suatu perkara baharu buat saya," ujar Kareena yang baru-baru ini turut menerima ucapan tahniah daripada pasangan Brangelina berhubung perkahwinan mereka itu.

Tambah Kareena, dia langsung tidak mempunyai masalah dengan anak-anak Saif daripada perkahwinannya terdahulu.

Hasil perkahwinan Saif bersama aktres Amrita Singh sebelum ini memperoleh dua anak iaitu Ibrahim dan Sarah.

Katanya: "Saya menyayangi kedua-dua Ibrahim dan Sarah seperti mana mereka menyayangi saya.


AKTRES jelita ini berjanji akan mengumumkan tentang tarikh sebenar perkahwinannya.


"Ibrahim dan Sarah juga hormati saya. Mereka sedang membesar dan Sarah kelihatan sangat cantik."

Isu tarikh perkahwinan Kareena dan Saif sebenarnya telah bertiup kencang sejak tahun lepas lagi, apabila pasangan itu dikatakan akan berkahwin pada bulan Februari atau Mac tahun tersebut.

Namun, mereka telah menundanya kerana ingin memberi tumpuan kepada penggambaran filem, Agent Vinod yang melibatkan mereka sebagai pelakon utama.

Sekarang ini timbul tarikh baharu pula. Kareena dan Saif dikatakan akan berkahwin pada 16 Oktober ini, tetapi Kareena pantas menafikan perkara berkenaan dengan berkata: "Sejak tahun 2009 sehingga kini, ramai pihak membuat spekulasi sendiri mengenai tarikh perkahwinan kami."

"Jangan risau, jika kami benar-benar berkahwin, sudah pasti kami akan mengumumkannya kepada media dan peminat semua," kata Kareena.

Walaupun sering diasak dengan pelbagai khabar angin mengenai tarikh perkahwinannya, Kareena tetap memberi tumpuan utama terhadap kariernya.

"Saya perlu bersikap profesional dan tidak mudah melatah. Industri hiburan pastinya mengundang pelbagai gosip dan anda perlu bijak menanganinya," ujar Kareena.

Peluk Islam

Dalam perkembangan sama, setelah berkahwin nanti, Kareena dikatakan akan menukar namanya menjadi KKK atau Kareena Kapoor Khan.

"Saif tidak mahu saya mengubah apa-apa selepas berkahwin nanti termasuklah nama saya, tetapi saya tetap akan menggunakan nama Kareena Kapoor Khan," ujarnya.

"Ia cukup bermakna buat saya kerana mempunyai dua nama keluarga hebat dalam industri perfileman Bollywood," katanya seperti dilaporkan Times of India.

Ketika ditanya mengenai agama anutannya selepas berkahwin dengan lelaki Muslim itu, Kareena yang beragama Hindu menjawab dalam nada tegas: "Itu satu soalan yang salah. Saya tidak akan menjawabnya. Sebelum ini media melaporkan bahawa Saif tidak akan memaksa bakal isterinya untuk menukar agama asalnya."

Spekulasi kehamilan

Mengenai karier lakonannya pula, selepas muncul dengan filem pecah panggung terbaharunya, Heroine, Kareena dikatakan menjadi pilihan penerbit tersohor di Bollywood, Sanjay Leela Bhansali untuk watak utama filem berjudul, Ram Leela.

Namun menurut laporan Times of India bertarikh 26 September lepas, Kareena tidak akan membintangi filem itu kerana dia dikatakan gagal memenuhi klausa kontrak lakonan untuk produksi filem di Bollywood.


KIRI: Kareena bersama kakaknya, Karishma Kapoor dirakam semasa menghadiri sebuah majlis hiburan di Mumbai pada 14 September lalu.


Sumber memberitahu akhbar berkenaan: "Dalam klausa kontrak perfileman di Bollywood mensyaratkan pelakon wanita terutama bagi watak utama tidak boleh hamil sepanjang penggambaran sesuatu filem."

"Justeru, adakah ini bermakna Kareena sudah hamil dan menjadi faktor kenapa dia tidak jadi membintangi filem terbaharu terbitan Sanjay Leela Bhansali, Ram Leela?

"Ini kerana soal angka bayaran lakonan sebelum ini tidak pernah menjadi penghalang kolaborasi antara Kareena dan Sanjay."

Zahid mahu kahwin tahun depan

Posted:

Zahid mahu kahwin tahun depan

Oleh SITI KAMILAH MUSTAPHA


ZAHID berikrar mahu berkahwin pada tahun depan meskipun walaupun belum mempunyai calon isteri.


CERITA bekas juara Akademi Fantasia musim kedua, Ahmad Zahid Baharuddin atau Zahid AF, 32, agak jarang kedengaran selain mengenai kerjayanya sebagai penyampai radio di Era FM.

Walaupun jarang sekali ceritanya menjadi bahan gosip, kisah cintanya dengan Nita Malaysian Idol musim kedua dan seorang gadis misteri pernah menjadi paparan media sebelum ini.

Cinta pertamanya sejak bergelar artis adalah dengan Nita atau Norhanita Hamzah iaitu naib juara Malaysian Idol 2, namun ia hanya mampu bertahan hampir tiga tahun.

Selepas itu, Zahid dikaitkan dengan seorang gadis misteri dan cinta mereka juga tidak tahan lama dan kini Zahid dikatakan sudah solo tanpa teman wanita sejak sembilan bulan lalu.

Mengakui dirinya kini agak terlewat untuk berumah tangga walaupun masih belum mempunyai teman wanita baharu atau calon isteri, dia tetap tekad untuk 'membina masjid' paling lewat pada tahun depan.

Ketika ditemui di rumah terbuka Aidilfitri radio Era FM, Zahid meluahkan isi hatinya dan impiannya kepada Kosmo! untuk berumah tangga pada tahun depan.

Kosmo!: Adakah Zahid sekarang mempunyai teman wanita baharu atau masih dengan gadis misteri yang diperkatakan sebelum ini?

ZAHID: Sekarang saya single, putus cinta sembilan bulan lalu. Mengenai gambar gadis misteri yang dikatakan teman wanita saya sebelum ini adalah tidak benar. Dia bukan kekasih saya yang kini putus cinta itu.

Maknanya sekarang Zahid masih terluka memandangkan baru putus cinta sembilan bulan lalu?

Memang agak kecewa memandangkan kami pernah bincang untuk berkahwin tetapi tiba-tiba putus pula, tetapi hidup ini perlu diteruskan, nasib baik saya sibuk dengan radio dapat hilangkan sikit pedih putus cinta itu.

Bilakah agaknya Zahid akan berkahwin?

Dahulu, saya sasarkan umur 30 tahun tetapi sekarang sudah 32 tahun, saya perlu cepat sikit cari calon supaya tidak terlewat. Saya bimbang kalau kahwin umur 35 tahun nanti, anak-anak baru nak membesar saya sudah tua.

Calon isteri macam mana yang Zahid hendak, adakah dalam kalangan artis atau orang biasa sahaja?

Saya tidak kisah sama ada artis atau sebaliknya, kalau saya cakap tidak mahu calon daripada artis nanti dapat pula artis, kalau dapat cikgu pun baik juga boleh ajar anak-anak belajar dan kalau dapat doktor senang kalau anak sakit.

Apakah ciri-ciri calon isteri yang Zahid mahukan?

Saya tidak memilih janji dia mesti 'satu kepala' dengan saya dan keluarga saya selain mesti pandai masak serta hormat orang tua. Saya juga tidak kisah sama ada dia pakai tudung atau tidak, tapi lebih baik bertudung.

Adakah Zahid terfikir untuk keluarga carikan calon isteri?

Saya lebih selesa cari sendiri, walaupun ibu saya pernah nyatakan untuk carikan calon isteri untuk saya.

Selain menjadi penyampai radio, apa aktiviti Zahid sekarang?

Saya masih menyanyi tetapi pada hujung minggu sahaja. Saya masih memenuhi undangan nyanyian di majlis korporat dan majlis tertutup.

Pencarian Band Bola Kampung

Posted:

Pencarian Band Bola Kampung


AG gitaris kumpulan Coco merupakan salah seorang juri Battle of the Band: Bola Kampung The Movie.


JIKA anda sentiasa bergerak dengan muzik yang tersendiri, berita gembira untuk anda apabila pihak Animasia Studio yang tampil dengan siri Bola Kampung bakal menganjurkan sebuah pertandingan band bertajuk Battle of the Band: Bola Kampung The Movie.

Siri animasi Malaysia, Bola Kampung telah menemui kejayaan di peringkat global dengan disiarkan di negara-negara Asia Tenggara melalui Disney Channel Asia dan Cartoon Network Asia.

Justeru, pihak Animasia Studio mahu mengulangi kejayaan apabila muncul dengan produk Bola Kampung - The Movie, sebuah filem 3D animasi stereoskopik yang disasarkan menemui penonton di pawagam pada awal tahun 2013. Inilah masanya untuk band anda akan mencapai kemasyhuran segera dengan menjadi band yang akan terlibat dalam pembikinan runut bunyi untuk filem tersebut.

Pertandingan tersebut memerlukan sekurang-kurangnya tiga ahli berusia antara 18 hingga 25 tahun untuk bersaing merebut hadiah hebat termasuk rakaman studio dengan artis istimewa, hadiah wang tunai dan baucar Roland!

Muat turun borang penyertaan dari www.facebook.com/bolakampung dan kongsikan video persembahan anda melalui link YouTube band anda. Kemudian, e-mel butiran band anda kepada makenoise@noisy-bunch.com untuk berpeluang melayakkan diri ke pertandingan akhir Battle Of The Band: Bola Kampung The Movie.

Hanya 10 band akan disenarai pendek dan diumumkan menerusi akaun Facebook Bola Kampung, untuk bersaing pada peringkat akhir di Sunway Lagoon Theme Park (Main Entrance) pada 6 Oktober ini.

Sebanyak 10 band terpilih akan diminta untuk mempersembahkan versi remix lagu tema Bola Kampung sebagai syarat dengan dua buah lagu lain.

Band yang bertanding juga berpeluang untuk mempelajari tips berharga dan nasihat daripada artis tempatan popular serta berpengetahuan dalam senario muzik semasa iaitu Rahul (One Buck Shot) dan gitaris Hujan, AG Coco, yang juga berperanan sebagai juri pertandingan.

Rahul merupakan tulang belakang dalam menguruskan siri konsert berjaya Rockaway dan AG Coco telah menjelajah ke United Kingdom serta sekitar Asia Tenggara dengan band rock alternatifnya, Hujan.

Mereka akan menilai semua penyertaan berdasarkan estetika, keaslian, kreativiti dan sejauh mana tema Bola Kampung difahami oleh setiap band. Para juri juga akan mencari penyertaan yang kreatif dalam memberi inspirasi kepada filem tersebut serta cara interaksi bersama peminat melalui lagu yang dihasilkan.

Untuk maklumat lanjut, sila layari www.facebook.com/bolakampung.

Kredit: www.kosmo.com.my
 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved