Isnin, 26 Disember 2011

Kosmo Online - Rencana Utama

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Rencana Utama


Bangun pagi, jumpa kawan baru

Posted:

Bangun pagi, jumpa kawan baru

Bangun pagi, jumpa kawan baru

BAGI seorang ibu dari Subang Jaya, Selangor, Siar Siew Ling, 35, beliau sudah mula risau memikirkan anaknya yang bakal menjejak sekolah hanya dalam beberapa hari sahaja lagi. Bakal melalui pengalaman segar kerenah anak berhadapan dengan sekolah baharu di Tahun Satu, Siew Ling kelihatan lebih risau berbanding anaknya, Gabriel Kong Tze Hean, 6.

Ini kerana walaupun anaknya itu berasa teruja terutama sekali apabila sudah mempunyai beg sekolah, pakaian sekolah, kasut dan peralatan tulis baharu, dalam diam-diam, Siew Ling dapat juga merasai akan berlaku sedikit kejutan bagi Gabriel.

"Ia akan menjadi satu pengalaman yang sangat berbeza. Walaupun pernah memasuki tadika dan prasekolah selama tiga tahun iaitu bermula usia empat tahun, saya tetap takut," katanya.

Tambah Siew Ling lagi, berhadapan dengan persekitaran pendidikan formal, guru besar, guru sekolah, kumpulan pelajar yang lebih besar dan peraturan sekolah pasti akan membuatkan kanak-kanak Tahun Satu sedikit terkejut.

Bagaimanapun ia adalah satu perasaan normal dalam kalangan ibu bapa supaya mereka lebih bersedia dan mahir mengendalikan situasi yang pelbagai, demikian kata Pakar Psikologi Klinikal, Program Psiko Kesihatan, Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), Professor Madya Dr. Alvin Ng Lai Oon.

"Apa yang penting, jangan takutkan anak-anak terlalu awal mengenai zaman persekolahan tetapi, dedahkan secara berperingkat pada usia yang betul. Biar mereka didedah dengan persekitaran sekolah, melihat kanak-kanak lain ke sekolah dan bekalkan peralatan sekolah untuk menyedarkan kini tiba giliran mereka pula ke sekolah," ujar Alvin.

Jangan terlampau risau

Kanak-kanak yang baru memasuki alam persekolahan Tahun Satu dilaporkan banyak berhadapan dengan tekanan atau ketakutan. Walaupun ia sesuatu yang normal, adalah disarankan supaya ibu bapa mendekatkan kanak-kanak dengan persekitaran sekolah supaya ketakutan itu tidak lama, berpanjangan mahupun memberi impak terhadap akademik.


PASTIKAN anak mendapat tidur yang cukup untuk mengelakkan mereka mengantuk sewaktu berada di dalam kelas.


Alvin juga menyarankan agar ibu bapa tidak berkelakuan terlalu mengendahkan tekanan yang bakal dihadapi kanak-kanak sebaliknya cukup untuk mengambil kira ia sebagai satu kepentingan.

Mengambil contoh kebimbangan Siew Ling terhadap anaknya yang teruja untuk ke sekolah, Alvin juga mahu ibu bapa bersedia dengan beberapa perancangan atau pelan apabila anak mereka mula membuat perangai.

Apa yang dimaksudkan oleh Alvin ialah terhadap kanak-kanak yang akan mengharapkan ibu atau bapa akan sentiasa menemani mereka sepanjang berada di sekolah. Kanak-kanak itu akan menangis jika dipisah daripada ibu bapa atau enggan membuka mulut sewaktu di dalam kelas.

"Mungkin pada hari-hari permulaan, ibu atau bapa perlu memberi sedikit ruang dan masa. Tetapi jangan sekali-kala memanjakan anak sehingga anda memaksa diri untuk tinggal di sekolah sepanjang waktu persekolahan untuk tempoh lama," katanya sambil mengakui ada ibu bapa yang terpaksa 'berkampung' di sekolah selama lebih sebulan.

Apabila ditanya penyelesaian untuk berhadapan dengan situasi yang disenarai tadi, Alvin berkata semuanya perlu bermula dari awal oleh ibu bapa sebagai modal dan disiplin di samping kelonggaran di mana patut.


ALAM persekolahan membolehkan anak-anak mengumpul sahabat baharu.


Bercakap panjang lebar, Alvin merujuk kepada kenyataan seorang lagi ibu Halina Mihamed Yasin, 32, "Saya berpendapat anak saya akan berhadapan dengan masalah bangun awal memandangkan sekolahnya bermula pada sesi pagi."

Kata Alvin, masalah bangun awal pagi bukan satu masalah besar memandangkan setiap kanak-kanak melaluinya dan lazimnya mampu dilatih oleh ibu bapa. Katanya, ibu bapa perlu manjadikannya satu rutin dan ibu bapa perlu menjadi modal asas.

"Juga, ibu bapa boleh memberi ganjaran, jika anak bangun awal. Bukan merasuah atau tawaran tetapi, ganjaran dan ia dilakukan hanya selepas kanak-kanak itu berjaya melakukan," katanya yang mengalakkan ganjaran untuk apa jua kelakuan positif kanak-kanak.

Katanya lagi, latihan untuk bangun awal boleh dilakukan apabila ibu bapa bersama-sama terlibat untuk tidur dan bangun awal. Lain-lain tip yang dikongsi Alvin bagi ibu bapa pertama kali mempunyai anak melangkah ke Tahun Satu ialah untuk memastikan anak-anak diberi pemakanan yang sihat sama ada sebelum pergi ke sekolah, bekalan makanan pada waktu rehat dan sepanjang hari. Katanya, diet sihat adalah antara elemen yang paling penting diberi keutamaan.

Belajar pengalaman anak sulung

Dalam pada itu, Halina, ibu kepada tiga orang anak akui kini giliran anak kedua pula ke sekolah rendah dan beliau sudah melakukan persediaan yang sepatutnya.

Sambil tersenyum manis, Halina mengakui seperti kanak-kanak lain, anaknya, Muhamad Aiman Haziq berasa seronok tetapi, dalam masa ketakutan itu tetap ada.

"Biasanya kanak-kanak suka pergi sekolah kerana dapat berjumpa ramai kawan. Dari segi sosial, biasanya tiada masalah tetapi persediaan akademik, saya terpaksa memberi sedikit tumpuan. Ini hasil pengalaman anak pertama saya," ujar Halina.


IBU bapa tidak seharusnya terlampau risau dengan alam baharu anak-anak, selain memberikan kepercayaan kepada guru untuk menjalankan tugas mereka.


Tambah beliau, sebagai melatih dan bersiap sedia dengan pendekatan akademik anaknya, Halina bertindak menghantar Aiman ke tuisyen selama sebulan sebelum sesi persekolahan bermula.

"Saya dapat melihat perkembangannya, walaupun pernah menghantar ke tadika, saya memilih untuk hantar tuisyen untuk memastikan Aiman tidak akan ketinggalan di sekolah kelak. Nampaknya dia mampu mengikuti silibus baru," akuinya.

Menurut seorang guru yang mengajar kanak-kanak kanak-kanak Tahun Satu di sebuah sekolah di Lembah Kelang, masalah yang dihadapi bukan sebenarnya daripada kanak-kanak itu.

"Kami boleh mengawal kanak-kanak dan memperkenalkan satu persekitaran yang mesra. Tetapi sukar untuk ibu bapa mempercayai kami dan meninggalkan anak mereka," katanya yang enggan dikenali.

Dengan pengalaman hampir lima tahun, guru itu memberitahu, pada minggu pertama kanak-kanak hanya didedah dengan program orientasi dan suai kenal. Tetapi apabila ibu bapa bertindak berada di luar kelas dan terlalu memantau anak mereka, kanak-kanak ini seolah-olah terikat.

"Mereka (kanak-kanak) akan hanya memberi perhatian kepada ibu bapa yang sedang menunggu di luar dan bukan perjalanan dalam kelas," katanya kesal.

Full content generated by Get Full RSS.

Revolusi seni tenunan Iran

Posted:

Revolusi seni tenunan Iran

Revolusi seni tenunan Iran


PENJUAL permaidani di kota Isfahan ini ligat 'menggoda' pelanggan dengan mempromosi permaidani Parsi.


JARI-JEMARI Zahra Nazer kelihatan begitu cekap mengendalikan mesin tenunan. Dia dengan pantas menenun benang sutera yang berwarna-warni menjadi sebidang permaidani. Biasanya, untuk melengkapkan sebidang permaidani, ia mengambil masa setahun untuk siap sepenuhnya.

Ya, mesin tenunan dengan rod kayu yang tergantung pada bahagian atasnya itu sudah berusia, tetapi pergerakan mesin itu tampak pantas.

Namun, peralatan yang menjadi kebanggaan masyarakat Iran itu tidak pernah menjalani revolusi dan hampir-hampir tidak berubah sejak 2,500 tahun lalu.

Pasaran permaidani Iran kini tidak sehebat dulu. Industri eksportnya yang mencecah nilai berbilion dolar semakin dihimpit ancaman sejak kebelakangan ini.

Mengapa? Semua itu didorong transformasi radikal terhadap prasarana yang menghasilkan sebidang karpet hingga menggalakkan kes-kes peniruan.

Kata Nazer, teknologi pada abad-21 sesungguhnya telah menenggelamkan tradisi yang selama ini dipertahankan negaranya.

Ujar wanita itu, dia, bapa dan ibu saudaranya antara 200,000 penenun yang berdaftar di negara itu.

"Usia saya 18 tahun dan saya mula menenun sejak berumur 15 tahun. Saya suka menenun dan ia tidaklah sukar. Pekerjaan ini merupakan profesion warisan yang diperturunkan sejak zamanberzaman," kata remaja perempuan itu.

Permintaan merosot

Di sebalik bengkelnya yang selesa dikongsi bersama berdozen wanita lain, Nazer tidak perasan bahawa pasaran dunia sudah merentas satu perubahan.

Sama ada dia sedar atau tidak, di Iran sendiri, permaidani tiruan yang kebanyakannya ditenun oleh penenun dari China dan Pakistan sangat berleluasa.

Bilangan pembeli permaidani asli semakin berkurangan. Tambahan, kos pembikinan permaidani semakin mahal ekoran kenaikan harga sutera.


SEORANG wanita tekun menenun permaidani di sebuah kilang di Kashan.


Nazer memberitahu wartawan, sebidang permaidani Parsi yang tulen dan dibuat 100 peratus dengan tangan semestinya berkualiti tinggi berharga ribuan dolar.

Namun, akui remaja perempuan itu, kecekapan dan ketelitiannya hanya dibayar kurang dari satu dolar untuk sehari.

Dalam pada itu, seorang penenun yang dikenali sebagai Hassan Hosseinzadeh memberitahu: "Situasi di pasaran kini merosot secara drastik sejak beberapa tahun lalu. Itu semua disebabkan kekurangan pembeli.".

Hassan ditemui ketika mengambil bahagian dalam satu pameran karpet di kota Isfahan baru-baru ini.

Untuk mengelak daripada industri karpet itu terus merudum, sesetengah pihak di negara itu beralih menggunakan teknologi komputer dan beberapa infrastruktur canggih.

Dalam sebuah firma yang terletak di kota Qom, seorang pereka yang dikenali sebagai Davad Dejahany duduk di hadapan komputer yang disambung terus dengan tablet lukisan.

Dia menggunakan tablet itu untuk melukis paten yang rumit seperti motif bunga dan burung yang menjadi corak untuk sebidang permaidani dan kemudiannya diserahkan kepada penenun wanita untuk tindakan seterusnya.

Duduk di sebelahnya ialah seorang pekerja yang sudah lanjut usia yang melaksanakan tugas-tugas menenun dengan cara lama dan melukis atas kertas grid. Jurang pembuatan permaidani antara kedua-duanya sangat besar.

Ujar lelaki itu, teknologi yang diguna pakai mempercepatkan segala proses termasuk proses pencelupan.

Javad Firoozi yang mengendalikan proses pencelupan di firma itu memberitahu, teknik itu masih menekankan seni tradisional.

Di sebuah kilang yang terletak di luar bandar Kashan, iaitu di antara kota Qom dan Isfahan, anjakan industri pembuatan permaidani dapat dilihat dengan jelas.


LELAKI ini memantau proses automatik pencelupan warna terhadap benang-benang yang akan digunakan dalam tenunan permaidani.


Seorang pekerja yang mengenakan kot putih menyelia proses pencelupan secara automatik dalam sebuah tangki keluli tahan karat. Tujuannya adalah untuk memastikan warna pada permaidani sama rata dan mengikut standard katalog.

Kelas formal

Untuk menyelaraskan transformasi dalam industri itu, gaya pengajaran menenun telah beralih dari bengkel-bengkel kepada bilik darjah yang lebih formal.

Di Universiti Seni Isfahan misalnya, para pelajar akan mempelajari teknik tradisional yang lazimnya memakan masa berbulan-bulan daripada tenaga pengajar yang berpengalaman.

"Metodologi yang saya guna pakai benar-benar mempercepatkan pengajaran saya di kelas," kata tenaga pengajar yang juga penenun karpet di universiti itu, Ali Reza Iranpour.

Dia menunjukkan contoh hasil kerja seorang pelajar yang dapat menghasilkan sebidang karpet yang setara dengan kualiti kaedah kuno. Pelajar itu katanya, hanya mengambil masa selama enam minggu untuk mahir menenun.

– AFP

Full content generated by Get Full RSS.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Komuniti Kita

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Komuniti Kita


Majlis perpisahan pengetua SMK Puchong Batu 14

Posted:

Majlis perpisahan pengetua SMK Puchong Batu 14

Majlis perpisahan pengetua SMK Puchong Batu 14


NOOR HIAKMAH (memegang jambangan bunga) bergambar bersama warga sekolah pada majlis perpisahan sempena persaraannya di Sekolah Menengah Kebangsaan Puchong baru-baru ini.


HARGAI JASA. Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Puchong Batu 14, Puchong mengadakan majlis perpisahan di sekolah itu baru-baru ini sempena persaraan pengetuanya, Noor Hiakmah Hamid selepas berkhidmat selama 34 tahun.

Pelbagai acara menarik diadakan sepanjang majlis yang diberi nama Seikhlas Hati, Setulus Budi, Lambaian Kasih seperti persembahan daripada murid-murid tingkatan tiga dan enam.

Majlis diserikan lagi dengan kehadiran Ketua Penolong Pengarah Sektor Jaminan Kualiti, Jabatan Pelajaran Selangor, Abdul Aziz Abdul Jalil, wakil Pejabat Pelajaran Daerah Petaling Perdana, Azhar Nor Arifin Ahmad dan Yang Dipertua Persatuan Ibu bapa dan Guru sekolah itu, Arman Ali Roshid Ali.

Noor Hiakmah kemudiannya diarak meninggalkan perkarangan sekolah dengan sebuah kereta vintaj sambil diiringi warga sekolah.

Full content generated by Get Full RSS.

Pelajar miskin Seberang Perai Selatan terima bantuan Perda

Posted:

Pelajar miskin Seberang Perai Selatan terima bantuan Perda

Pelajar miskin Seberang Perai Selatan terima bantuan Perda


MAHMUD (tengah) bergambar bersama pelajar yang menerima bantuan pada majlis penyerahan bantuan di Sungai Acheh, Nibong Tebal baru-baru ini.


BANTU. Seramai 60 pelajar sekolah rendah dan menengah dari keluarga miskin di seluruh daerah Seberang Perai Selatan (SPS), Pulau Pinang menerima bantuan pakaian seragam sumbangan Lembaga Kemajuan Wilayah Pulau Pinang (Perda) baru-baru ini.

Majlis penyerahan bantuan itu disempurnakan oleh Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) kawasan Sungai Acheh, Datuk Mahmud Zakaria pada satu majlis yang diadakan di Nibong Tebal.

"Sumbangan ini adalah sebagai meringankan beban keluarga pelajar-pelajar yang bakal meneruskan persekolahan tahun depan," katanya.

Setiap pelajar lelaki menerima bantuan bernilai RM200 manakala pelajar perempuan menerima bantuan bernilai RM250 yang terdiri daripada baju seragam sekolah, beg dan kasut.

Full content generated by Get Full RSS.

280 murid terima pakaian seragam sekolah

Posted:

280 murid terima pakaian seragam sekolah

280 murid terima pakaian seragam sekolah


SHABUDIN (tiga dari kanan) menyampaian bantuan pakaian seragam sekolah pada Hari Kerjaya dan Kemahiran di Taman Desa Murni Sungai Dua, Tasek Gelugor baru-baru ini.


BANTUAN. Seramai 280 murid menerima pakaian seragam sekolah dan peralatan lain bernilai RM250 sempena majlis Hari Kerjaya dan Kemahiran di Dewan Belia 4B Taman Desa Murni Sungai Dua, Tasek Gelugor baru-baru ini.

Majlis dianjurkan oleh UMNO Bahagian Tasek Gelugor dengan kerjasama Yayasan Taqwa Kuala Lumpur itu. Sumbangan disampaikan oleh Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Permatang Berangan, Shabudin Yahya.

Shabudin berkata, pelajar yang terpilih menerima sumbangan itu terdiri daripada keluarga miskin dan anak yatim.

Full content generated by Get Full RSS.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Negara

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Negara


Bencana air pasang besar

Posted:

Bencana air pasang besar

Bencana air pasang besar

Oleh MUSTAPA LAKAWA dan TOREK SULONG
berita@kosmo.com.my

ORANG ramai melihat sebahagian daripada Jalan Teluk Lipat, Dungun yang terpaksa ditutup selepas runtuh dilanda air pasang besar semalam.


DUNGUN – Ribuan penduduk pesisir pantai di daerah ini serta sepanjang pantai Bachok, Kelantan panik apabila kawasan tempat tinggal mereka dipukul ombak akibat fenomena air pasang besar sejak seminggu lalu.

Kesan daripada kejadian itu mengakibatkan jalan raya yang menghubungkan Pantai Teluk Lipat ke Universiti Teknologi Mara (UiTM) Kampus Dungun runtuh selepas dipukul ombak besar.

Fenomena luar biasa itu yang turut diibarat sebagai 'tsunami kecil' oleh penduduk tempatan dianggap sebagai kejadian paling buruk yang pernah berlaku di daerah tersebut.

Selain runtuhan jalan raya, puluhan pokok ru di sepanjang pesisir pantai berkenaan turut menyembah bumi sehingga mengancam keselamatan penduduk setempat.

Tinjauan Kosmo! di kawasan kejadian semalam mendapati masih ramai pengguna jalan raya melalui kawasan runtuhan sepanjang dua kilometer itu walaupun pihak berkuasa telah meletakkan papan tanda amaran.

Seorang peniaga kedai makan, Ahmad Fauzi Ismail, 50, mendakwa kejadian air pasang besar di pantai itu mula dikesan sejak minggu lalu sebelum bertukar menjadi lebih buruk kelmarin.

Katanya, situasi di kawasan itu juga dilihat tidak selamat apabila ramai menjangkakan ribut dan angin kencang serta air pasang akan berlaku dalam beberapa hari lagi.

"Selama saya tinggal di sini, inilah bencana paling buruk pernah berlaku sampaikan hampir keseluruhan jalan pesisir pantai runtuh.

"Saya nampak sendiri batu-batu besar dihanyutkan ombak," katanya ketika ditemui di sini semalam.

Ikuti berita selanjutnya di Kosmo! hari ini.

Full content generated by Get Full RSS.

Anak mati dihempap dahan pokok

Posted:

Anak mati dihempap dahan pokok

Anak mati dihempap dahan pokok

Oleh ROSLI HASSAN
rosli@kosmo.com.my


ANGGOTA-ANGGOTA pasukan penyelamat memeriksa mayat Yong Wee yang maut selepas dihempap dahan pokok yang patah dalam kejadian di Jalan Ayer Salak, Bukit Rambai, Melaka semalam.


MELAKA – Seorang bapa yang nyaris maut dihempap dahan sebatang pokok jenis akasia 10 tahun lalu terpaksa menerima hakikat kehilangan seorang anak lelakinya apabila juruteknik pendingin hawa itu mati dihempap dahan pokok yang sama selepas ia patah di Jalan Ayer Salak di sini semalam.

Tan Yee Meng, 63, tidak menyangka yang anaknya, Tan Yong Wee, 21, menemui ajal dalam keadaan tidak disangka-sangka ketika dalam perjalanan dari rumahnya di Ayer Salak, Bukit Rambai di sini untuk menemui abang mangsa di Tanjung Minyak pada pukul 10.45 pagi. Jarak antara dua tempat itu kira-kira lima kilometer.

Menurut Yee Meng, dia tidak menyangka tragedi yang menimpanya 10 tahun lalu berulang kembali tetapi kali ini lebih teruk hingga mengakibatkan nyawa anaknya melayang.

"Sepuluh tahun lalu saya hanya mengalami cedera ringan setelah terjatuh dari motosikal ketika mengelak dahan pokok yang patah.

"Sungguh tidak sangka dahan pokok yang sama pula menimpa Yong Wee," rintihnya yang bergegas ke tempat kejadian sebaik dimaklumkan oleh jirannya mengenai kejadian itu.

Sementara itu, saksi kejadian, Lim Kang Sui, 53, berkata, dia yang berada kira-kira 100 meter di belakang mangsa nampak bagaimana Yong Wee terjatuh dan diseret motosikalnya sendiri selepas dihempap dahan pokok tersebut.

Ikuti berita selanjutnya di Kosmo! hari ini.

Full content generated by Get Full RSS.

Kukuhkan hubungan sesama kaum

Posted:

Kukuhkan hubungan sesama kaum

Kukuhkan hubungan sesama kaum

Oleh HISHAM IDRIS
hisham.idris@kosmo.com.my


Muhyiddin bersalaman dengan orang ramai pada Majlis Rumah Terbuka Malaysia Krismas 2011 di Kajang semalam.


KAJANG – Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin mahu asas persefahaman antara kaum di negara ini diperkukuhkan dan dipertahankan dalam usaha menjamin semua pelan transformasi kerajaan ke arah negara maju 2020 dapat dicapai.

Katanya, persefahaman itu merupakan satu daripada perkara paling utama bagi mewujudkan perpaduan daripada asas-asas yang terbina sejak 54 tahun lalu.

"Kita perlu kukuhkan dan jangan ada pihak yang hendak meruntuh atau meleraikan segala asas yang terbentuk di atas kesepakatan dan kerjasama antara pimpinan yang datang daripada pelbagai kaum dan agama khususnya menerusi konsep kerajaan Barisan Nasional (BN) dalam meneruskan perjuangan pada masa-masa akan datang," katanya.

Beliau berkata demikian ketika berucap pada Majlis Rumah Terbuka Malaysia Krismas 2011 di Sekolah Menengah Kebangsaan Tinggi Kajang di sini semalam.

Hadir sama ialah isterinya, Puan Sri Noorainee Abdul Rahman; Menteri Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan, Datuk Seri Dr. Rais Yatim serta isterinya, Datin Seri Masnah Rais.

Menurut beliau, masyarakat kini sedia maklum bahawa tumpuan utama diberikan kepada usaha pembangunan masyarakat melalui program transformasi yang dilaksanakan kerajaan iaitu melalui transformasi kerajaan, ekonomi, politik dan sosial.

Ikuti berita selanjutnya di Kosmo! hari ini.

Full content generated by Get Full RSS.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Stailo

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Stailo


Aura fesyen bintang realiti

Posted:

Aura fesyen bintang realiti

Aura fesyen bintang realiti

MEREKA pernah muncul di pentas minggu fesyen New York dan bergambar untuk pelbagai tugasan modeling. November lalu pula, mereka dianugerahkan dengan gelaran pasangan adik-beradik bergaya Hollywood.

Pengiktirafan itu disampaikan di Los Angeles sempena majlis Anugerah Gaya Hollywood. Dalam majlis tersebut, ramai selebriti telah hadir sebagai penyampai anugerah sekali gus menyaksikan kejayaan adik-beradik tersebut. Antaranya ialah Kristin Davis, Mandy Moore, Zoe Saldana dan Eva Longoria.

Kemunculan adik-beradik Kendall, 16, dan Kylie Jenner, 14, itu mengingatkan peneliti fesyen kepada pasangan kembar Olsen yang terkenal dengan gaya boho.

Kendall dan Kylie Jenner, bagaimanapun, tidak menjual baju atau kasut. Mereka memilih untuk memperkenalkan barangan kemas bersama Glamhouse Productions yang bakal menghasilkan aksesori untuk remaja berusia 12 hingga 19 tahun.

"Kami sangat menyukai aksesori. Paling menyeronokkan adalah kami akan memasarkan rekaan kami sendiri yang boleh dipakai setiap hari serta dikongsi bersama rakan," ujar Kendall dalam satu kenyataan.

Pasangan adik-beradik berkenaan dijadualkan memperkenalkan koleksi berkenaan pada musim luruh tahun depan yang merupakan rekaan dari sisi peribadi mereka sendiri yang bersifat gembira dan remaja tetapi edgy.

Presiden Glamhouse Productions, Pascal Mouawad berkata, melalui siri realiti televisyen mereka di E! Entertainment Television, jutaan remaja mengikuti perkembangan Kendall dan Kylie. Justeru mereka dilihat paling sesuai bergabung dengan rumah fesyen tersebut.

Bercakap tentang pendedahan di mata umum, Kendall terlebih dahulu mengorak langkah apabila ditawarkan kerjaya sebagai model berbanding adiknya Kylie. Musim panas Oktober lalu, Kendall telah dipilih sebagai model pakaian renang dan pentas peraga buat pertama kalinya sempena Minggu Fesyen New York.


KYLIE lebih condong kepada gaya boho.


Iklan pakaian renang yang diterima Kendall adalah kolaborasinya bersama jenama pakaian renang White Sands yang menampakkan bakat semula jadi Kendall sebagai pelapis model peragaan. Gayanya santai dan bersahaja, lebih-lebih lagi ketika menyarungkan pakaian renang bercirikan retro dan berpinggang tinggi.

Jenama adik-beradik

Sebelum kemunculan mereka, fesyen selebriti adik-beradik telah terbukti mampu menjadi bisnes besar. Sebagai contoh, adik-beradik Jessica dan Ashlee Simpson telah lama memperkenalkan jenama remaja, Jessica Simpson Girls.

Selain itu, pasangan adik-beradik kembar paling digemari, Ashley dan Mary-Kate Olsen turut dikenali sebagai ikon fesyen yang memperkenalkan label fesyen remaja The Row. Koleksi mereka boleh didapati di kedai Walmart seluruh Amerika Syarikat (AS).

Jika sebelum ini pasangan Kendall dan Kylie lebih banyak dibayangi aura gemerlapan kakak-kakak tiri mereka iaitu Khloe, Kourtney dan Kim Kardashian, kini mereka telah berjaya muncul dalam tajuk-tajuk utama media di arena fesyen.

Apatah lagi dengan penganugerahan yang baru mereka terima, adik-beradik bertuah itu berjaya memenangi hati pihak pengurusan syarikat aksesori dan barangan kemas, Glamhouse, hingga termeterainya perjanjian kerjasama antara mereka.

Koleksi yang belum diberi nama itu bakal dipasarkan pada harga berpatutan iaitu antara AS$19.99 (RM63) hingga AS$69.99 (RM221).

Bagaimanapun, Kendall dan Kylie tidak cepat melatah dan masih meminta tip dan nasihat daripada kakak-kakak mereka yang jauh lebih awal menceburkan diri dalam bidang fesyen.


KELIBAT Kendall di pentas peragaan bermula pada Oktober lalu apabila beliau dipilih bagi menggayakan pakaian renang jenama White Sands pada Minggu Fesyen New York dan kini semakin aktif sebagai model pertunjukan fesyen.


Kakak-kakak tiri mereka itu pernah mempunyai usaha sama dengan pelbagai jenama seperti OPI, Bebe dan Sears. Terkini, Khloe, Kourtney dan Kim sudahpun sibuk menguruskan butik mereka sendiri iaitu Dash.

Inspirasi

Walaupun dibesarkan dalam suasana yang sama, ternyata Kendall dan Kylie mempunyai cita rasa fesyen yang berbeza. Sebagai contoh, Kylie menggemari gaya fesyen Nicole Richie malah mempunyai beberapa koleksi Miley Cyrus. Kedua-dua selebriti itu mengetengahkan gaya boho.

Bagi Kendall pula, dia menganggap kakak-kakaknya sebagai ikon fesyen. Dia menyukai gaya vintaj seperti mengenakan skarf dan seluar atau skirt yang berpinggang tinggi.

"Boho adalah trend fesyen kegemaran saya ketika ini," kata Kylie, manakala Kendall pula berkata: "Saya menyukai apa sahaja pakaian yang berpinggang tinggi dan digayakan bersama skarf."

Mereka juga menyimpan impian besar dalam arena fesyen antarabangsa.

"Saya mengimpikan tugas modeling dengan jenama-jenama terkenal seperti Chanel. Saya juga menjadikan kejayaan kakak-kakak saya sebagai inspirasi untuk mencapai impian.

"Saya akan menyambung kerjaya ini apabila dewasa tetapi saya juga mahu belajar di kolej, bergantung kepada peluang ketika itu," ujar Kendall yang merasakan dirinya mempunyai sikap sama seperti kakaknya, Khloe.

Sementara itu, Kylie yang sibuk dengan bisnes keluarga dan persembahan fesyen juga tidak ambil mudah soal penjagaan wajah dan rutin persekolahan.

"Saya mencuci wajah setiap pagi dan malam dan memastikan saya minum banyak air serta makan makanan yang sihat.

"Walaupun terlibat dalam bidang fesyen, saya belum membuat sebarang keputusan tentang perkara yang akan dilakukan apabila dewasa kelak.

"Saya hanya mahu fokus pada sesi persekolahan buat masa ini," katanya.

Masyhur

Hakikatnya, dua remaja yang baru sahaja menceburkan diri dalam bidang fesyen itu tetap berdepan dengan suntikan kemasyhuran.

Mereka yang terlebih dahulu dikenali sebagai bintang siri realiti televisyen Keeping Up with the Kardashians yang bersiaran di E! Entertainment Televisyen telah mengumpul sejumlah peminat yang ramai termasuk peminat fanatik.


KEDUA-DUA remaja ini bakal tampil dengan koleksi aksesori tersendiri dengan kerjasama Glamhouse Productions yang akan diperkenalkan pada musim luruh tahun depan.


"Pernah berlaku satu kejadian di Miami pada musim bunga lalu apabila saya terpaksa bersembunyi di dalam sebuah bilik di belakang hotel.

"Semuanya gara-gara diserbu peminat sehingga pengawal keselamatan terpaksa membantu saya untuk masuk ke dalam bilik hotel.

"Ia pengalaman yang gila tetapi manis untuk dikenang," kata Kylie.

Sementara Kendall pula memberitahu, pada percutian yang sama di Miami, dia, Kylie, ibu dan beberapa rakan mereka tidak dapat keluar dari bilik hotel apabila para peminat mereka mendapat tahu nombor bilik hotel mereka.

"Lebih kurang 50 remaja sedang berkumpul di luar bilik penginapan kami. Memang gila," imbasnya.

Tetapi mereka bernasib baik kerana keadaan di sekolah adalah sebaliknya. Walaupun popular, mereka menerima layanan sama rata daripada semua pelajar dan kakitangan sekolah.

"Kebanyakan rakan sekolah saya adalah mereka yang sudah saya kenali sejak di sekolah tadika, malah kawan-kawan baik saya juga adalah sahabat saya sejak di gred tiga," kata Kylie.

"Saya gembira ke sekolah kerana saya dilayan sama sahaja dengan pelajar lain malah mempunyai beberapa sahabat yang hebat," kata Kendall yang meminati artis Usher, Mario dan Chris Brown.

Full content generated by Get Full RSS.

Gabungan gaya Manhattan

Posted:

Gabungan gaya Manhattan

Gabungan gaya Manhattan


BLAUS rona merah dipadankan dengan skirt pendek berperincian merah berkilau menyerlahkan imej seksi si pemakai.


GAYA DKNY Resort 2011 bermula dengan skaf yang dipakai dengan cara moden yang mudah. Rona hitam menjadi penata utama dengan sedikit siluet merah lembayung, fauna dan kuning kadmium.

Selain warna asas berkenaan, DKNY Resort 2011 turut menampilkan warna-warna natural seperti dres skaf corak kulit haiwan yang mempunyai potongan ringkas serta disarung longgar.

Blaus trapez sutera atau berperincian pula sesuai dipakai sama ada waktu siang atau malam. Untuk menampilkan gaya lebih dramatik, jaket kulit disarung untuk mewujudkan gabungan gaya maskulin namun masih mengekalkan ciri-ciri kelembutan.

Koleksi dres pula tampil dengan pilihan warna sejuk biru dengan gabungan putih atau perang. Ia memberikan sedikit suntikan unsur alam dan rona panas merah yang mengiringi hayunan langkah yakin si gadis.


GABUNGAN dres pendek paras lutut dengan jaket berkait labuh sesuai bagi mereka yang inginkan gaya feminin.


Bagi mereka yang inginkan gaya feminin, gabungan jaket berkait labuh atau satin dan pilihan kardigan ringkas melengkapkan gaya berkenaan. Pada masa yang sama, elemen kasual diserlahkan apabila menyarung dres pendek paras lutut rona kelabu dan hitam.

Dres pendek yang seksi juga tersedia dalam beberapa pilihan sama ada tanpa lengan, beropol atau berkedut. Pilihan tersebut tampil dalam pilihan sama ada polos, berperincian atau bercirikan blok warna.

Selain dres, pilihan tank atau tee tampil dengan perincian ringkas sama ada ropol berkedut atau pelet ringkas.

Gaya kali ini yang banyak menampilkan busana longgar dalam dua saiz dapat disesuaikan dengan jaket dan tali pinggang bersesuaian.

Donna Karan telah memilih gaya resort untuk melatari pentas fesyen peragaan berbanding gaya formal yang sering ditampilkannya sebelum ini. Namun, pemilihan rona putih, hitam, navi dan perak menjadi pilihan utama dalam koleksi berkenaan.


BUSANA jubah dan skaf DKNY kali ini sesuai buat hadiah Krismas kerana ia mampu menyerikan penampilan serta-merta.


Baginya, musim percutian banyak didominasi acara santai pada waktu malam. Dia mahu menampilkan koleksi yang mempunyai suntikan maskulin dan feminin dalam satu rekaan atau melalui gabungan suai padan mengikut cita rasa penggemar jenama DKNY.

Hala tuju rekaannya juga dapat dilihat pada rekaan sut seluar yang lembut dan mengikut lenturan badan dan jaket yang mempunyai hud. Tidak ketinggalan jumpsuit sutera berpotongan kemas di bahagian atas tetapi longgar dan beralun dari paras pinggang ke bawah.

Sebagaimana bandar raya New York itu sendiri, koleksi kali ini tampil berseni dan bold. Ia sarat dengan tekstur yang membekalkan 'tenaga' di dalam almari pakaian sekali gus meraikan mood dan momen si pemakainya dengan penuh gaya.

Full content generated by Get Full RSS.

Pentas pereka Asia

Posted:

Pentas pereka Asia

Pentas pereka Asia


TUJUH pereka dari lima buah negara Asia terlibat dalam acara tersebut.


SEBAGAI titik permulaan membentuk Macau sebagai hab fesyen dunia, City Of Dreams milik Melco Crown Entertainment Limited (NASDAQ: MPEL), telah melancarkan acara ekstravaganza fesyen Glam Slam selama tiga hari pada Oktober lalu.

Dengan penglibatan kumpulan pereka tersohor rantau Asia, acara yang pertama kali diadakan itu turut disertai pereka tersohor Malaysia, Lee Khoon Hooi.

Khoon Hooi yang pernah memenangi Anugerah Pereka Tahunan Terbaik daripada Malaysia International Fashion Alliance (MIFA) pada 2005, tampil megah dengan koleksi feminin kontemporari.

Mengupas elemen bunga yang sedang mengembang menerusi rekaannya, dres labuh daripada fabrik lembut ciptaan Khoon Hooi menyerlahkan kejelitaan model terkemuka Asia, Eunice Chan yang memperagakan rekaan beliau.

Turut mencuri tumpuan ialah pereka dari Hong Kong, Barney Cheng yang mendukung tema urban nomad. Ia diilhamkan hasil pengamatan beliau terhadap peradaban masyarakat dunia menerusi pengalaman perjalanan beliau ke beberapa buah negara.

Francis Cheong dari Singapura mempersembahkan koleksi busana malam haute couture feminin dengan perincian halus manakala pereka dari Taiwan, Jasper Huang mempamerkan koleksi berani dengan pemilihan warna-warna terang dan digabungkan dengan hiasan halus yang dapat dilihat di tokong-tokong Taiwan.

Antara pereka lain yang turut terlibat ialah Qi Gang dari Tanah Besar China, Vivian Luk serta William Tang yang mewakili Hong Kong.

Ketua Pegawai Operasi Bersama NASDAQ: MPEL, Nicholas Naples menyatakan acara tersebut memberi peluang kepada para pereka Asia menyerlahkan kreativiti mereka dan berkongsi rekaan-rekaan tersebut untuk dibawa ke peringkat antarabangsa.


GLAM SLAM menghimpunkan pereka-pereka terbaik Asia bagi mempromosikan Macau sebagai hab fesyen dunia sekali gus mengembangkan industri fesyen Asia ke peringkat antarabangsa.


"Ia juga sebagai medium menjadikan Macau sebagai destinasi fesyen bertaraf dunia satu hari nanti ," jelasnya.

Selain pertunjukan fesyen, Glam Slam turut memberi peluang kepada orang ramai memiliki beberapa rekaan yang dihasilkan pereka-pereka tersebut yang dijual di Pop-up Store.

Lebih menakjubkan, acara tersebut turut dihadiri lebih 450 pengkritik fesyen, golongan sosialit, selebriti dan pencinta fesyen.

Full content generated by Get Full RSS.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Varia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Varia


Drive M7 tembusi pasaran tempatan

Posted:

Drive M7 tembusi pasaran tempatan

Drive M7 tembusi pasaran tempatan

Oleh MAZLINA ABDUL MAJID
mazlina.majid@kosmo.com.my

AHMAD menjelaskan minuman Drive M7 dirumus untuk memberi tenaga dan mempertingkatkan stamina.


MUTIARA Motors Sdn. Bhd. (Mutiara Motors) membawa anjakan baharu dalam segmen perniagaannya apabila melancarkan produk minuman tenaga terkenal, Drive M7 yang berasal dari negara matahari terbit, Jepun.

Drive M7 merupakan antara produk yang dihasilkan sepenuhnya oleh M7 Co. Ltd (Japan).

Jenama M7 sebenarnya cukup sinonim dalam industri automotif dunia yang berskala besar. Selain Drive M7, M7 meliputi produk berprestasi tinggi seperti minyak pelincir, produk elektronik, sistem turbo dan sistem ekzos.

Pengarah Jualan dan Pemasarannya, Mahathir Ahmad ketika ditemui berkata, pihaknya yakin bahawa produk baharu itu akan mendapat sambutan yang baik daripada masyarakat Malaysia.

"Sebenarnya minuman ini mula diperkenalkan di Jepun pada tahun 2006. Selepas kita melihat penglibatan aktif dan kekuatan jenama ini di pasaran global, di situ tercetus idea untuk membawanya ke Malaysia.

"Selepas mengadakan perbincangan dengan pihak yang berkaitan, akhirnya kita berjaya memperoleh hak pengedaran daripada syarikat pengeluarnya iaitu M7," ujarnya.

Beliau berkata demikian ketika ditemui pada Majlis Pelancaran Minuman Drive M7 di Dataran Merdeka baru-baru ini.

Hadir sama ialah Pengerusi Eksekutif Mutiara Motors, Datuk Ahmad Kemin, Pengarah Urusannya, Mokhtar Ahmad dan duta produk berkenaan, pelakon Aaron Aziz.

Dalam pada itu, memetik kenyataan Ahmad, Mutiara Motors telah melabur kira-kira RM1 juta bagi proses penyelidikan dan pembangunan (R&D), pembuatan, pembungkusan, promosi dan pemasaran Drive M7.

Tingkat stamina

Mengulas lanjut mengenai Drive M7, Mahathir berkata, produk ini sangat kukuh dan begitu terkenal di Amerika Syarikat (AS) selain di Jepun.

Kata Mahathir, minuman ini sangat berbeza dengan jenama minuman bertenaga yang terdapat di pasaran sekarang.

"Drive M7 dirumus untuk memberi tenaga dan mempertingkatkan stamina untuk mereka yang terlibat dalam aktiviti lasak.

"Namun, yang paling signifikan ia merupakan minuman yang tidak bergas dan rendah kandungan gula. Saya sifatkan minuman ini sebagai seronok untuk diminum," jelasnya.


MAHATHIR (dua dari kiri) meluahkan keyakinan bahawa minuman tenaga baharu dari Jepun, Drive M7 ini mampu meraih perhatian luar biasa di pasaran tempatan seperti di Jepun, Amerika Syarikat dan negara Eropah yang lain.


Antara intipati Drive M7 ini ialah taurine, inosito dan pelbagai jenis vitamin yang mampu mengawal kesihatan tubuh dengan baik.

Mahathir berkata, minuman ini tidak terhad kepada mereka yang lasak dan cergas sahaja. Malah, ia berupaya mengatasi keletihan selepas seseorang melakukan pemanduan jarak jauh.

Drive M7 baru-baru ini juga bertindak sebagai minuman rasmi bagi Achilles Radial: Asian Drift Series yang berlangsung di ibu negara.

Drive M7 juga menjadi minuman rasmi kepada filem terbaharu terbitan Skop Productions iaitu KL Gangster 2 yang dilakonkan oleh dutanya, Aaron.

Sasaran

Bercakap mengenai pengeluaran, Mahathir memberitahu, untuk fasa pertama, Mutiara Motors akan memasarkan sebanyak 200,000 tin yang dikeluarkan di kilangnya di Melaka. Angka itu akan ditingkatkan kepada 500,000 tin.

Pada tahun hadapan, syarikat menyasarkan untuk mengeluarkan 1 juta tin pula dan untuk setin Drive M7 yang berukuran 250 mililiter (ml), ia dijual pada harga RM4.

Mahathir cukup optimis bahawa minuman bertenaga yang dibawanya mampu menakluk pasaran tempatan.

Katanya, sebagai permulaan, pengguna boleh mendapatkan Drive M7 melalui pengedar-pengedar sah yang dilantik termasuk di beberapa hentian rawat dan rehat (R&R) dan di stesen-stesen minyak terpilih.

Namun, dalam masa terdekat ini, syarikat berkenaan akan meluaskan pasaran mereka dengan memasuki gedung-gedung terkemuka dan beberapa jenama kedai serbaneka di seluruh negara.

Mengulas mengenai pemilihan Aaron sebagai duta, Mahathir percaya, populariti, personaliti serta disiplin yang ditonjolkan oleh aktor itu mampu mengetengahkan Drive M7.

Kepada orang ramai yang berminat untuk menjadi pengedar kepada minuman tenaga baharu ini, anda boleh berbuat demikian dengan menghubungi Roy Azren di talian 012-7859 007/07-331 9099 atau e-mel royazren@mutiaramotors.com.

Full content generated by Get Full RSS.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Sukan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Sukan


Safee sudah ada pelan alternatif

Posted:

Safee sudah ada pelan alternatif

Safee sudah ada pelan alternatif

Oleh AHMAD FAZLI MOHD. YADI
fazli.yadi@kosmo.com.my

SAFEE mahu terus memberi komitmen bersama Pelita Jaya buat masa ini.


PENYERANG berbisa Harimau Malaya, Safee Sali tidak mahu cepat melatah di sebalik kemelut yang melanda Liga Super Indonesia (ISL) dan Liga Premier Indonesia (IPL) ketika ini.

Sejak minggu lalu, pelbagai khabar angin yang melanda bekas penyerang Selangor itu yang dilaporkan terdesak untuk mencari majikan baharu ekoran status ISL yang dikatakan tidak diiktiraf oleh Persekutuan Bola Sepak Antarangsa (FIFA).

Namun kapten Pelita Jaya ini tetap serius untuk menumpukan fokus bersama kelab yang disertainya itu sejak Februari lalu.

Bagi Safee, masalah pentabdiran Persatuan Sepak Bola Seluruh Indonesia (PSSI) - badan yang bertanggungjawab mengendali ISL langsung tidak bermain di fikirannya, sebaliknya dia berharap kemelut itu dapat diselesaikan dalam masa terdekat.

"Sehingga kini, saya masih menghormati kontrak bersama Pelita Jaya yang akan berakhir pada 31 Januari depan.

"Baru-baru ini, pihak Pelita Jaya telah mengemukakan kontrak selama tiga tahun (kepada saya), tetapi saya perlu meneliti tawaran tersebut memandangkan ia (kontrak baharu) agak lama.

"Jika bersesuaian dengan kontrak, saya mahu lagi beraksi untuk mengetuai Pelita Jaya bagi memburu gelaran juara ISL," katanya pada sidang akhbar di Garden, The Curve Mutiara Damansara petang semalam.

Berhubung kemelut yang melanda PSSI, sekiranya Safee menandatangani kontrak baharu bersama Pelita Jaya, masa depan pemain berusia 28 tahun itu masih terselamat sekalipun FIFA meletakkan status haram terhadap ISL, IPL mahupun PSSI.

Ini kerana Safee masih boleh 'ditukarkan' kepada kelab Australia, Brisbane Roar FC atau sebuah kelab Belgium yang dipegang oleh pemilik Pelita Jaya, Bakrie Group yang dimiliki Dermawan Bakrie.

Selain itu, Pelita Jaya juga masih boleh beraksi secara jemputan dalam mana-mana liga yang diiktiraf FIFA di rantau Asia Tenggara jika PSSI diharamkan.

Sementara itu, pengurus peribadi Safee, Zakaria Ab. Rahim berkata, beliau sudah mengadakan perbincangan dengan pihak pengurusan Pelita Jaya bagi membincangkan masa depan peledak berbisa Harimau Malaya itu.

Jelas Zakaria, beliau bersama Safee perlu merujuk kandungan kontrak yang diterima sebelum bersetuju untuk melanjutkan kontrak bersama Pelita Jaya.

Dalam masa yang sama, Zakaria turut membayangkan kepada mana-mana pasukan tempatan yang berhajat untuk 'merantai' penyerang kelahiran Kajang itu supaya menawarkan kontrak yang sewajarnya.

Ini kerana menurutnya, meskipun Safee mahu menumpukan karier di luar negara dalam tempoh lima tahun lagi, tidak mustahil pemain itu akan kembali beraksi dalam Liga Malaysia (Liga-M) sekiranya mendapat tawaran menarik.

Full content generated by Get Full RSS.

Selangor sedia terima Safee

Posted:

Selangor sedia terima Safee

Selangor sedia terima Safee

Oleh NAN HIDAYAT NAN AZMIE
hidayat.azmie@kosmo.com.my


SAFEE pernah menyarung jersi Selangor selama enam musim bermula 2006.


"Kecil tapak tangan, nyiru kami tadahkan." Demikian respons Selangor andai penyerang sensasi Harimau Malaya itu mahu kembali semula ke pangkuan Gergasi Merah bagi mengharungi saingan Liga Malaysia (Liga-M) musim depan.

Masa depan penyerang kelab Pelita Jaya itu kini menimbulkan tanda tanya dalam kalangan pemerhati bola sepak tempatan, lantaran dikhabarkan tidak dibenarkan mewakili skuad kebangsaan jika benar saingan Liga Super Indonesia (ISL) diharamkan oleh Persekutuan Bola Sepak Antarabangsa (FIFA).

Selain dikatakan bakal berpatah balik ke Liga-M, Safee juga dikaitkan dengan penghijrahan ke Liga Belgium dan Liga Australia bagi menyelamatkan kariernya sekiranya isu tersebut gagal diselesaikan oleh Persatuan Sepak Bola Seluruh Indonesia (PSSI) dalam tempoh terdekat.

Pengendali baharu Selangor, Irfan Bakti Abu Salim memberitahu, sebagai jurulatih, beliau sentiasa mengagumi kelebihan yang dimiliki Safee terutamanya ketajaman penyudah penyerang kelahiran Kajang itu dalam merobek gol lawan.

"Siapa yang tidak berkenan dengan Safee, dia memang seorang pemain yang hebat.

"Jika dia mahu kembali beraksi bersama Selangor, sudah tentu saya merupakan individu yang paling gembira menantikan kepulangannya," katanya kepada Kosmo! semalam.

Terdahulu, Safee bersama pengurus peribadinya, Zakaria Abdul Rahim mengadakan sidang akhbar khas mengenai masa depannya bersama Pelita Jaya di Garden, The Curve Mutiara Damansara petang semalam.

Sebelum berhijrah ke Pelita Jaya pada 14 Februari lalu, Safee juga pernah mewakili Kuala Lumpur dan Sarawak sebelum menyarung jersi Selangor selama enam musim bermula 2006.

Begitupun, Irfan Bakti berkata, Safee perlu menunggu 'lampu hijau' sekurang-kurangnya sehingga pintu pendaftaran pemain dibuka semula pada 6 April tahun depan jika benar-benar berhajat kembali semula ke pangkuan Gergasi Merah.

"Pintu pendaftaran pemain sudah pun ditutup baru-baru ini, jadi mahu tidak mahu Safee mungkin terpaksa menunggu lama jika berminat untuk kembali semula bersama Selangor.

"Bagi saya, pintu sentiasa terbuka buatnya, apa pun saya menyerahkan perkara itu kepada pihak pengurusan untuk membuat sebarang keputusan," katanya.

Selangor yang akan melayan cabaran pasukan UiTM bagi aksi pra-musim di Shah Alam malam ini ketika ini memiliki jentera serangan yang berwibawa seperti Amirulhadi Zainal, Safiq Rahim dan kapten, Amri Yahyah.

Juara Piala Malaysia sebanyak 32 kali itu juga berjaya mengikat penyerang import baharu dari Congo, Lelo Mbele yang kredibilitinya begitupun sedikit meragukan kerana dikatakan tidak cergas sepenuhnya gara-gara baru pulih daripada pembedahan lutut akibat kecederaan sebelum ini.

Full content generated by Get Full RSS.

Mendaki puncak kemasyhuran

Posted:

Mendaki puncak kemasyhuran

Mendaki puncak kemasyhuran

Oleh NAN HIDAYAT NAN AZMIE
hidayat.azmie@kosmo.com.my


IBU EMAS... Skuad Harimau Muda meraikan kejayaan muncul juara acara bola sepak pada Sukan SEA di Jakarta, Indonesia bulan lalu.


TAHUN 2011 kini hanya menghitung detik-detik terakhir sebelum melabuhkan tirainya beberapa hari sahaja lagi.

Sepanjang tahun ini, pelbagai suka duka mewarnai skuad bola sepak negara yang dilihat berada di landasan yang tepat untuk kembali dimartabatkan di pentas antarabangsa terutama di Asia Tenggara.

Sedar atau tidak, perjalanan gemilang 'adik dan abang' - skuad Harimau Muda dan Harimau Malaya sepanjang tahun ini bukannya tercipta sebegitu sahaja.

Sebaliknya, ia mengambil masa sejak bertahun lagi dan ia jelas terbukti apabila semakin ramai peminat semakin membanjiri stadium dan mula mengenali nama-nama pemain tempatan, selain berbangga menyarung jersi kebangsaan tidak kira tempat dan waktu ketika ini.

Paling jelas, semakin ramai yang 'pantang dicuit' terutamanya jika pihak media 'mengusik' pasukan kesayangan mereka yang tewas mengejut dalam perlawanan tertentu.

Percaya atau tidak, ia memang satu perkara yang positif dan cukup membanggakan sebenarnya kerana menjadi petanda yang cukup jelas betapa pasukan negara kini kembali bertakhta di hati peminat.

SKUAD HARIMAU MUDA

MENGIMBAU semula warna-warni kejayaan Harimau Muda sepanjang tahun ini, pastinya kemilau emas temasya Sukan SEA yang berjaya dipertahankan di Jakarta, Indonesia November lepas tercatat sebagai kejayaan yang paling membanggakan bagi tahun 2011.

Tanyalah sesiapa sahaja, mungkin tidak ramai yang seberani pengendali Harimau Muda, Ong Kim Swee yang sanggup bertindak 'kamikaze' sebaik mengambil alih 'baton' daripada Datuk K. Rajagobal yang berjaya menamatkan kemarau emas selama 20 tahun di Vientiane, Laos pada dua tahun lepas.

Ternyata, kejayaan menggenggam ibu segala emas di depan jutaan penyokong fanatik Indonesia di Stadium Gelora Bung Karno, Jakarta sememangnya berbaloi meskipun terpaksa ditentukan oleh sepakan penalti, tambahan pula sentimen 'bencikan Malaysia' yang cukup membara di negara itu sejak bertahun lamanya.

Pengalaman terpaksa 'diarak dengan cukup terhormat' dengan menaiki Barracuda pastinya berbekas di hati barisan pemain muda negara terutamanya 'Kapten Marvel', Baddrol Bakhtiar yang pernah berdepan pengalaman yang sama dengan skuad senior pada aksi final Piala AFF Suzuki tahun lalu.

Malah, kata-kata azimat Kim Swee yang tidak mahu anak-anak buahnya diperbudakkan sebegitu sahaja menjadi 'tonik' yang cukup berkesan buat pasukan negara yang pada mulanya dilihat agak meragukan apabila sekadar mencatatkan keputusan seri tanpa jaringan dalam aksi pembuka tirai menentang Singapura sebelum itu, rekod yang paling buruk buat Harimau Muda dalam aksi pembukaan temasya Sukan SEA sejak 2001.

Untuk rekod, skuad negara yang tidak pernah gagal mencatatkan kemenangan sulung dalam setiap aksi kumpulan temasya Sukan SEA sejak sedekad lalu.

Pada temasya Sukan SEA di Kuala Lumpur pada 2001, Malaysia menewaskan Brunei 5-0, sementara membelasah Kemboja 8-1 dan 5-0 pada temasya 2003 dan 2005.

Malaysia juga menang 4-0 ke atas Laos pada aksi pembuka tirai temasya Sukan SEA di Korat pada 2007 sebelum membelasah Timor-Leste 11-0 di Laos dua tahun lepas.


PENGALAMAN BERHARGA... Skuad Harimau Malaya diberi peluang mengadakan aksi persahabatan dengan kelab gergasi England, Liverpool di Stadium Nasional, Bukit Jalil Julai lalu.


Begitupun kali ini, Kim Swee dan anak-anak buahnya tidak lagi menoleh ke belakang apabila kembali bangkit menewaskan Thailand (2-1), Kemboja (3-1) dan Indonesia (1-0) sebelum menjinakkan Myanmar dengan gol tunggal Ahmad Fakri Saarani pada separuh akhir.

"Sultan kamu tidak dihormati, maruah ahli keluarga kamu dipijak-pijak. Jika kita tewas malam ini, bermakna kita bersetuju dengan tindakan rakyat Indonesia."

Demikian lebih kurang bunyinya cabaran yang disuarakan Kim Swee yang jelas disambut anak-anak buahnya dengan penuh sifat 'kejantanan' di pentas final.

Menginjak usia 41 tahun pada 11 Disember lepas, pengendali kelahiran Melaka itu kini tidak ubah bagaikan selebriti apabila cukup dikenali ramai termasuk anak-anak kecil.

Bijak berdepan media serta memiliki karisma sebagai pemimpin, ada usikan nakal daripada pemerhati bola sepak yang berasakan Kim Swee wajar dianugerahkan gelaran Datuk.

Enggan mendabik dada terlalu awal, Kim Swee sebaliknya mahu keikhlasannya mengemudi Harimau Muda tidak disalah-ertikan mana-mana pihak.

"Saya bukan bekerja untuk mengejar pangkat. Saya ikhlas bekerja dan jangan panggil saya Datuk, segan saya," katanya kepada Kosmo! baru-baru ini.

Apa yang pasti, kejayaan Harimau Muda di Jakarta dilihat menutup terus 'mulut' pengkritik yang sebelum ini memperlekehkan usaha anak-anak buah Kim Swee 'berguru' di Slovakia termasuk menyertai kejohanan jemputan Piala VFF di Vietnam awal Oktober lalu.

Lebih manis, skuad kendalian Kim Swee juga menutup tirai 2011 dengan penuh bergaya sepanjang menjalani latihan di Australia baru-baru ini apabila menewaskan Sydney FC 3-0 serta kembali bangkit membelasah Central Coast Mariners 4-1 selepas dijinakkan pasukan yang sama dengan keputusan 0-1 sebelum itu.

Begitupun, 'langit tidak selalunya cerah'. Kecemerlangan anak buah Kim Swee yang cemerlang di temasya Sukan SEA begitupun sedikit 'tercalar' apabila masih belum dapat mencatatkan sebarang kemenangan bagi aksi kelayakan Kumpulan C temasya Olimpik Zon Asia setakat ini.

Selepas berjaya membenam Pakistan dan Lubnan pada dua pusingan terdahulu, impian Harimau Muda sebagai pasukan tunggal dari Asia Tenggara yang layak ke pusingan akhir kelayakan ternyata belum cukup untuk menghadirkan gerun di hati Gergasi Asia, Jepun apabila tewas 0-2 dalam aksi pertama kumpulan.

Kepadatan jadual perlawanan yang selang dua sehari daripada aksi final Sukan SEA ternyata menjejaskan prestasi Harimau Muda yang terpaksa akur apabila tewas 0-2 kepada Syria selepas itu.

Paling memeritkan, mereka seolah-olah belajar erti sebenar bola sepak apabila dijinakkan Bahrain dengan keputusan 2-3 meskipun selesa mendahului dua gol sebelum itu, satu keputusan yang cukup 'pelik bin ajaib' dan sukar diterima.

Yang pasti, 'arang yang tercalit' di muka setiap pemain Harimau Muda harus segera ditebus apabila kembali membuat perhitungan dengan ketiga-tiga pasukan itu awal tahun depan.

Tunjukkan kepada mereka kekalahan kita tempoh hari hanyalah gara-gara faktor keletihan.

Dalam masa sama, pengalaman beraksi selama empat musim di Liga Singapura bermula Februari tahun depan juga dilihat sebagai medan terbaik membentuk perancangan jangka panjang bagi menghadapi temasya Sukan SEA di Myanmar (2013) dan juga Sukan Asia di Korea Selatan pada 2014 nanti.

SKUAD HARIMAU MALAYA

LANGKAH hebat skuad senior pada tahun ini tidak serancak 'adik' mereka - Harimau Muda setelah ditunjukkan jalan keluar daripada aksi kelayakan Piala Dunia 2014 pada Julai lalu.

Membuka tirai 2011 dengan memegang reputasi selaku juara Piala AFF Suzuki setelah membenam Indonesia dengan agregat 4-2 tahun lepas, kegagalan Harimau Malaya untuk mara lebih jauh pada saingan itu mula menerbitkan 'kata-kata sumbang' pemerhati bola sepak yang mempersoalkan kredibiliti Rajagobal termasuk mendesak jurulatih itu meletakkan jawatan.

Mungkin, kejayaan pada Sukan SEA dan Piala AFF sebelum ini disifatkan hadir 'terlalu awal' buat Rajagobal yang begitupun tidak mudah melatah dengan provokasi negatif sedemikian.

Memulakan aksi tahun ini dengan cukup cemerlang apabila menewaskan Hong Kong 2-0 sebelum seri 1-1 dengan kelab Perancis, Etoile FC bagi aksi persahabatan, detik cemas Harimau Malaya bermula apabila terikat dengan agregat 4-4 dengan pasukan China Taipei pada aksi pertama kelayakan Piala Dunia 2014 pada Jun lalu.

Terlebih dahulu menang 2-1 di tempat sendiri, Harimau Malaya tiba-tiba dikejutkan dengan kekalahan 2-3 di tempat lawan, namun masih terselamat daripada ditunjukkan jalan keluar lebih awal apabila layak ke pusingan kedua hasil peraturan gol di tempat lawan.

'Malapetaka' pasukan negara akhirnya dijelmakan seteru utama, Singapura yang menewaskan Malaysia dengan agregat 4-6 pada pusingan kedua pada Julai lepas.

Apa tidaknya, jutaan peminat fanatik bola sepak tempatan pasti belum dapat melupakan kekalahan memilukan itu menerusi enam gol jaringan Alexandar Duric (dua gol), Qiu Li, Mustafic Fahrudin, Shahril Ishak dan Shi Jia Yi.

Kekok beraksi di atas padang tiruan juga ternyata menyaksikan benteng pertahanan negara begitu rapuh apabila tewas 3-5 di Stadium Jalan Besar sebelum sekadar seri 1-1 di Stadium Nasional, Bukit Jalil.

Ada yang beranggapan betapa Harimau Malaya masih dibuai mimpi indah sehingga 'terlupa' misi sebenar untuk beraksi lebih jauh pada saingan Piala Dunia 2014 apabila berpeluang berdepan gergasi Liga Perdana England menentang Arsenal dan Liverpool pada aksi Pra-Jelajah Asia di bulan yang sama. Mereka tewas 0-4 dan 3-6 dalam kedua-dua perlawanan itu.

Rentetan kekalahan Harimau Malaya di pentas antarabangsa juga tidak berakhir di situ apabila dibelasah 0-5 oleh Australia sebelum seri 1-1 dan tewas 2-3 kepada India dalam siri perlawanan persahabatan selepas itu.

'Mendung tidak bererti hujan', kesungguhan Rajagobal mengadakan banyak perlawanan persahabatan berstatus A sepanjang tahun ini sebenarnya wajar dipuji dan ternyata berbaloi apabila melonjak tujuh anak tangga ke tangga ke-155 berdasarkan ranking terkini yang dikeluarkan FIFA pertengahan Disember lalu.

Biarpun masih terlalu jauh dengan pencapaian terbaik negara yang pernah menduduki ranking ke-75 dunia pada tahun 1993, sekurang-kurangnya ia menunjukkan kita masih antara pencabar utama di peringkat Asia Tenggara.

"Daripada awal, saya telah katakan bahawa layak atau tidak ke pusingan ketiga Piala Dunia, perancangan pasukan tetap perlu diteruskan mengikut sasaran utama kita layak ke pusingan akhir Piala Asia.

"Tetapi ramai yang tidak faham. Siapa yang mahukan kekalahan. Jangan buat rumusan hanya berdasarkan satu perlawanan.

"Kita baru mahu bangkit selepas menang Sukan SEA 2009 dan Piala Suzuki AFF 2010. Kita kena terima hakikat, kita perlu naik dari satu peringkat ke satu peringkat," jelas Rajagobal sebelum ini.

Biarpun ramai menganggap skuad kebangsaan terlepas enam aksi kompetitif setelah gagal layak ke pusingan ketiga Kelayakan Piala Dunia 2014, perkara itu perlu dilihat daripada sudut positif sebagai persiapan mempertahankan Piala AFF Suzuki tahun depan.

Full content generated by Get Full RSS.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Dunia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Dunia


Angka kematian letupan meningkat 13 orang

Posted:

Angka kematian letupan meningkat 13 orang

Angka kematian letupan meningkat 13 orang

SEORANG anggota polis melihat timbunan runtuhan sebuah rumah di pinggir bandar Dos Quebradas, Colombia pada Jumaat lalu.


BOGOTA, Colombia - Sebanyak 13 orang disahkan maut dan hampir 100 yang lain cedera dalam letupan saluran paip minyak di barat Colombia, kata beberapa pegawai kelmarin.

Letupan sebelum subuh pada Jumaat lalu itu memusnahkan sebahagian paip minyak di bandar Dosquebradas dan mencetuskan kebakaran besar yang memusnahkan 35 buah rumah setinggan manakala 50 lagi rumah berkenaan rosak.

"Operasi mencari telah berakhir dengan sejumlah 13 orang terbunuh manakala 99 lagi cedera dengan 49 daripada mereka masih dirawat di hospital," kata seorang pegawai Pejabat Pengurusan Risiko.

Angka kematian terbaharu itu meningkat sebanyak dua orang manakala bilangan kecederaan bertambah kepada 20 orang berbanding Jumaat lalu.

Pihak berkuasa pada mulanya menyalahkan pencuri-pencuri minyak kerana menyebabkan letupan tersebut berlaku. Namun siasatan terperinci mendapati saluran minyak berkenaan pecah kerana gegaran tanah semasa hujan lebat turun sejak beberapa minggu lalu.

Kebanyakan tempat di Colombia kini diletakkan dalam keadaan berjaga-jaga selepas hujan lebat yang turun sejak September lalu menyebabkan banjir yang mengorbankan sekurang-kurangnya 177 orang setakat ini.

Ribuan lagi mangsa banjir kehilangan rumah mereka dalam bencana alam terbaharu di negara rantau Amerika Selatan tersebut. - AFP

Full content generated by Get Full RSS.

Ekonomi Eropah diramal goyah pada 2012

Posted:

Ekonomi Eropah diramal goyah pada 2012

Ekonomi Eropah diramal goyah pada 2012


GAMBAR tidak bertarikh yang disediakan oleh pejabat pencetakan Jerman menunjukkan wang kertas 50 euro sedia untuk diagihkan di Berlin.


LONDON, Britain - Saham Eropah dan mata wang euro diramal berdepan pergolakan baharu pada 2012 selepas mata wang tunggal Kesatuan Eropah (EU) berkenaan merosot berbanding dolar Amerika Syarikat (AS) susulan krisis hutang negara-negara Eropah.

Bursa-bursa utama Eropah menjunam antara 6.5 dan 25 peratus sejak permulaan tahun ini manakala mata wang euro merosot 2.5 peratus berbanding dolar dalam dagangan turun naik sepanjang bulan ini.

"Siapa yang dapat menyangka bahawa menjelang November, kita bercakap tentang bukan sahaja keruntuhan negara-negara mata wang euro tetapi tentang kemungkinan pembubaran EU," kata pakar strategi kanan firma BGC Partners, Howard Wheeldon.

"Siapa yang menyangka dalam tempoh sesingkat itu ekonomi EU berhenti daripada berkembang manakala pertumbuhan kembali ekonomi rantau berkenaan dilihat terlalu sukar," tambahnya.

Mata wang euro menamatkan dagangan tahun ini dengan menjunam di bawah AS$1.30 untuk satu euro sekali gus tahap terendah sejak permulaan tahun 2011.

Mata wang tunggal EU itu turut menjunam pada takat terendah berbanding yen sejak 10 tahun lalu dalam dagangan pada September lepas.

Keadaan tersebut berikutan kebimbangan pelabur berhubung ketidaktentuan ekonomi global dan kemerosotan nilai ekuiti di Eropah dan AS.

"Krisis mata wang euro dijangka semakin meruncing. Ekonomi global (pada 2012) diramal sama ada menyusut ke dalam kemelesetan atau mengalami pengurangan dalam pertumbuhan," kata penganalisis Commerzbank, Ulrich Leuchtmann.

"Pelaburan dalam mata wang dolar mungkin menguntungkan selain mata wang yen dan emas," tambahnya. - AFP

Full content generated by Get Full RSS.

Sandra Bullock pujuk hati ke layar perak

Posted:

Sandra Bullock pujuk hati ke layar perak

Sandra Bullock pujuk hati ke layar perak


IMEJ oleh studio Warner Bros. menunjukkan Sandra Bullock membawa watak ibu, Linda Schell dalam adegan filem Extremely Loud & Incredibly Close. - AP


NEW YORK, Amerika Syarikat (AS) - Setelah dimalukan skandal sulit suaminya, Jesse James, bintang filem Hollywood, Sandra Bullock kini bersedia untuk kembali ke layar perak.

Keretakan rumah tangga membawa kepada perpisahan mereka pada Mac tahun lalu.

Bullock kemudian mengambil seorang anak angkat lelaki untuk cuba mengubat jiwa laranya susulan perceraian tersebut

"Saya menerima takdir untuk hidup penuh sepi sepanjang hidup saya. Saya berbelah bahagi untuk berlakon apabila pengarah filem dari Britain, Stephen Daldry menawarkan saya membintangi filemnya," kata Bullock.

Namun, kata Bullock, dia akhirnya berjaya memujuk hatinya supaya menerima tawaran tersebut.

Aktres berusia 47 tahun itu akan muncul di layar perak menerusi filem terbaharunya, Extremely Loud & Incredibly Close yang diarahkan oleh Daldry.

Diadaptasi daripada novel karya Jonathan Safran Foer's, Bullock melakonkan watak ibu seorang kanak-kanak genius yang kematian ayahnya dalam serangan pengganas ke atas AS pada 11 September 2001.

Filem berkenaan dijadual menemui peminat di seluruh dunia pada 20 Januari tahun depan. -Agensi

Full content generated by Get Full RSS.
Kredit: www.kosmo.com.my
 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved