Isnin, 26 Disember 2011

Kosmo Online - Rencana Utama


Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Rencana Utama


Bangun pagi, jumpa kawan baru

Posted:

Bangun pagi, jumpa kawan baru

Bangun pagi, jumpa kawan baru

BAGI seorang ibu dari Subang Jaya, Selangor, Siar Siew Ling, 35, beliau sudah mula risau memikirkan anaknya yang bakal menjejak sekolah hanya dalam beberapa hari sahaja lagi. Bakal melalui pengalaman segar kerenah anak berhadapan dengan sekolah baharu di Tahun Satu, Siew Ling kelihatan lebih risau berbanding anaknya, Gabriel Kong Tze Hean, 6.

Ini kerana walaupun anaknya itu berasa teruja terutama sekali apabila sudah mempunyai beg sekolah, pakaian sekolah, kasut dan peralatan tulis baharu, dalam diam-diam, Siew Ling dapat juga merasai akan berlaku sedikit kejutan bagi Gabriel.

"Ia akan menjadi satu pengalaman yang sangat berbeza. Walaupun pernah memasuki tadika dan prasekolah selama tiga tahun iaitu bermula usia empat tahun, saya tetap takut," katanya.

Tambah Siew Ling lagi, berhadapan dengan persekitaran pendidikan formal, guru besar, guru sekolah, kumpulan pelajar yang lebih besar dan peraturan sekolah pasti akan membuatkan kanak-kanak Tahun Satu sedikit terkejut.

Bagaimanapun ia adalah satu perasaan normal dalam kalangan ibu bapa supaya mereka lebih bersedia dan mahir mengendalikan situasi yang pelbagai, demikian kata Pakar Psikologi Klinikal, Program Psiko Kesihatan, Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), Professor Madya Dr. Alvin Ng Lai Oon.

"Apa yang penting, jangan takutkan anak-anak terlalu awal mengenai zaman persekolahan tetapi, dedahkan secara berperingkat pada usia yang betul. Biar mereka didedah dengan persekitaran sekolah, melihat kanak-kanak lain ke sekolah dan bekalkan peralatan sekolah untuk menyedarkan kini tiba giliran mereka pula ke sekolah," ujar Alvin.

Jangan terlampau risau

Kanak-kanak yang baru memasuki alam persekolahan Tahun Satu dilaporkan banyak berhadapan dengan tekanan atau ketakutan. Walaupun ia sesuatu yang normal, adalah disarankan supaya ibu bapa mendekatkan kanak-kanak dengan persekitaran sekolah supaya ketakutan itu tidak lama, berpanjangan mahupun memberi impak terhadap akademik.


PASTIKAN anak mendapat tidur yang cukup untuk mengelakkan mereka mengantuk sewaktu berada di dalam kelas.


Alvin juga menyarankan agar ibu bapa tidak berkelakuan terlalu mengendahkan tekanan yang bakal dihadapi kanak-kanak sebaliknya cukup untuk mengambil kira ia sebagai satu kepentingan.

Mengambil contoh kebimbangan Siew Ling terhadap anaknya yang teruja untuk ke sekolah, Alvin juga mahu ibu bapa bersedia dengan beberapa perancangan atau pelan apabila anak mereka mula membuat perangai.

Apa yang dimaksudkan oleh Alvin ialah terhadap kanak-kanak yang akan mengharapkan ibu atau bapa akan sentiasa menemani mereka sepanjang berada di sekolah. Kanak-kanak itu akan menangis jika dipisah daripada ibu bapa atau enggan membuka mulut sewaktu di dalam kelas.

"Mungkin pada hari-hari permulaan, ibu atau bapa perlu memberi sedikit ruang dan masa. Tetapi jangan sekali-kala memanjakan anak sehingga anda memaksa diri untuk tinggal di sekolah sepanjang waktu persekolahan untuk tempoh lama," katanya sambil mengakui ada ibu bapa yang terpaksa 'berkampung' di sekolah selama lebih sebulan.

Apabila ditanya penyelesaian untuk berhadapan dengan situasi yang disenarai tadi, Alvin berkata semuanya perlu bermula dari awal oleh ibu bapa sebagai modal dan disiplin di samping kelonggaran di mana patut.


ALAM persekolahan membolehkan anak-anak mengumpul sahabat baharu.


Bercakap panjang lebar, Alvin merujuk kepada kenyataan seorang lagi ibu Halina Mihamed Yasin, 32, "Saya berpendapat anak saya akan berhadapan dengan masalah bangun awal memandangkan sekolahnya bermula pada sesi pagi."

Kata Alvin, masalah bangun awal pagi bukan satu masalah besar memandangkan setiap kanak-kanak melaluinya dan lazimnya mampu dilatih oleh ibu bapa. Katanya, ibu bapa perlu manjadikannya satu rutin dan ibu bapa perlu menjadi modal asas.

"Juga, ibu bapa boleh memberi ganjaran, jika anak bangun awal. Bukan merasuah atau tawaran tetapi, ganjaran dan ia dilakukan hanya selepas kanak-kanak itu berjaya melakukan," katanya yang mengalakkan ganjaran untuk apa jua kelakuan positif kanak-kanak.

Katanya lagi, latihan untuk bangun awal boleh dilakukan apabila ibu bapa bersama-sama terlibat untuk tidur dan bangun awal. Lain-lain tip yang dikongsi Alvin bagi ibu bapa pertama kali mempunyai anak melangkah ke Tahun Satu ialah untuk memastikan anak-anak diberi pemakanan yang sihat sama ada sebelum pergi ke sekolah, bekalan makanan pada waktu rehat dan sepanjang hari. Katanya, diet sihat adalah antara elemen yang paling penting diberi keutamaan.

Belajar pengalaman anak sulung

Dalam pada itu, Halina, ibu kepada tiga orang anak akui kini giliran anak kedua pula ke sekolah rendah dan beliau sudah melakukan persediaan yang sepatutnya.

Sambil tersenyum manis, Halina mengakui seperti kanak-kanak lain, anaknya, Muhamad Aiman Haziq berasa seronok tetapi, dalam masa ketakutan itu tetap ada.

"Biasanya kanak-kanak suka pergi sekolah kerana dapat berjumpa ramai kawan. Dari segi sosial, biasanya tiada masalah tetapi persediaan akademik, saya terpaksa memberi sedikit tumpuan. Ini hasil pengalaman anak pertama saya," ujar Halina.


IBU bapa tidak seharusnya terlampau risau dengan alam baharu anak-anak, selain memberikan kepercayaan kepada guru untuk menjalankan tugas mereka.


Tambah beliau, sebagai melatih dan bersiap sedia dengan pendekatan akademik anaknya, Halina bertindak menghantar Aiman ke tuisyen selama sebulan sebelum sesi persekolahan bermula.

"Saya dapat melihat perkembangannya, walaupun pernah menghantar ke tadika, saya memilih untuk hantar tuisyen untuk memastikan Aiman tidak akan ketinggalan di sekolah kelak. Nampaknya dia mampu mengikuti silibus baru," akuinya.

Menurut seorang guru yang mengajar kanak-kanak kanak-kanak Tahun Satu di sebuah sekolah di Lembah Kelang, masalah yang dihadapi bukan sebenarnya daripada kanak-kanak itu.

"Kami boleh mengawal kanak-kanak dan memperkenalkan satu persekitaran yang mesra. Tetapi sukar untuk ibu bapa mempercayai kami dan meninggalkan anak mereka," katanya yang enggan dikenali.

Dengan pengalaman hampir lima tahun, guru itu memberitahu, pada minggu pertama kanak-kanak hanya didedah dengan program orientasi dan suai kenal. Tetapi apabila ibu bapa bertindak berada di luar kelas dan terlalu memantau anak mereka, kanak-kanak ini seolah-olah terikat.

"Mereka (kanak-kanak) akan hanya memberi perhatian kepada ibu bapa yang sedang menunggu di luar dan bukan perjalanan dalam kelas," katanya kesal.

Full content generated by Get Full RSS.

Revolusi seni tenunan Iran

Posted:

Revolusi seni tenunan Iran

Revolusi seni tenunan Iran


PENJUAL permaidani di kota Isfahan ini ligat 'menggoda' pelanggan dengan mempromosi permaidani Parsi.


JARI-JEMARI Zahra Nazer kelihatan begitu cekap mengendalikan mesin tenunan. Dia dengan pantas menenun benang sutera yang berwarna-warni menjadi sebidang permaidani. Biasanya, untuk melengkapkan sebidang permaidani, ia mengambil masa setahun untuk siap sepenuhnya.

Ya, mesin tenunan dengan rod kayu yang tergantung pada bahagian atasnya itu sudah berusia, tetapi pergerakan mesin itu tampak pantas.

Namun, peralatan yang menjadi kebanggaan masyarakat Iran itu tidak pernah menjalani revolusi dan hampir-hampir tidak berubah sejak 2,500 tahun lalu.

Pasaran permaidani Iran kini tidak sehebat dulu. Industri eksportnya yang mencecah nilai berbilion dolar semakin dihimpit ancaman sejak kebelakangan ini.

Mengapa? Semua itu didorong transformasi radikal terhadap prasarana yang menghasilkan sebidang karpet hingga menggalakkan kes-kes peniruan.

Kata Nazer, teknologi pada abad-21 sesungguhnya telah menenggelamkan tradisi yang selama ini dipertahankan negaranya.

Ujar wanita itu, dia, bapa dan ibu saudaranya antara 200,000 penenun yang berdaftar di negara itu.

"Usia saya 18 tahun dan saya mula menenun sejak berumur 15 tahun. Saya suka menenun dan ia tidaklah sukar. Pekerjaan ini merupakan profesion warisan yang diperturunkan sejak zamanberzaman," kata remaja perempuan itu.

Permintaan merosot

Di sebalik bengkelnya yang selesa dikongsi bersama berdozen wanita lain, Nazer tidak perasan bahawa pasaran dunia sudah merentas satu perubahan.

Sama ada dia sedar atau tidak, di Iran sendiri, permaidani tiruan yang kebanyakannya ditenun oleh penenun dari China dan Pakistan sangat berleluasa.

Bilangan pembeli permaidani asli semakin berkurangan. Tambahan, kos pembikinan permaidani semakin mahal ekoran kenaikan harga sutera.


SEORANG wanita tekun menenun permaidani di sebuah kilang di Kashan.


Nazer memberitahu wartawan, sebidang permaidani Parsi yang tulen dan dibuat 100 peratus dengan tangan semestinya berkualiti tinggi berharga ribuan dolar.

Namun, akui remaja perempuan itu, kecekapan dan ketelitiannya hanya dibayar kurang dari satu dolar untuk sehari.

Dalam pada itu, seorang penenun yang dikenali sebagai Hassan Hosseinzadeh memberitahu: "Situasi di pasaran kini merosot secara drastik sejak beberapa tahun lalu. Itu semua disebabkan kekurangan pembeli.".

Hassan ditemui ketika mengambil bahagian dalam satu pameran karpet di kota Isfahan baru-baru ini.

Untuk mengelak daripada industri karpet itu terus merudum, sesetengah pihak di negara itu beralih menggunakan teknologi komputer dan beberapa infrastruktur canggih.

Dalam sebuah firma yang terletak di kota Qom, seorang pereka yang dikenali sebagai Davad Dejahany duduk di hadapan komputer yang disambung terus dengan tablet lukisan.

Dia menggunakan tablet itu untuk melukis paten yang rumit seperti motif bunga dan burung yang menjadi corak untuk sebidang permaidani dan kemudiannya diserahkan kepada penenun wanita untuk tindakan seterusnya.

Duduk di sebelahnya ialah seorang pekerja yang sudah lanjut usia yang melaksanakan tugas-tugas menenun dengan cara lama dan melukis atas kertas grid. Jurang pembuatan permaidani antara kedua-duanya sangat besar.

Ujar lelaki itu, teknologi yang diguna pakai mempercepatkan segala proses termasuk proses pencelupan.

Javad Firoozi yang mengendalikan proses pencelupan di firma itu memberitahu, teknik itu masih menekankan seni tradisional.

Di sebuah kilang yang terletak di luar bandar Kashan, iaitu di antara kota Qom dan Isfahan, anjakan industri pembuatan permaidani dapat dilihat dengan jelas.


LELAKI ini memantau proses automatik pencelupan warna terhadap benang-benang yang akan digunakan dalam tenunan permaidani.


Seorang pekerja yang mengenakan kot putih menyelia proses pencelupan secara automatik dalam sebuah tangki keluli tahan karat. Tujuannya adalah untuk memastikan warna pada permaidani sama rata dan mengikut standard katalog.

Kelas formal

Untuk menyelaraskan transformasi dalam industri itu, gaya pengajaran menenun telah beralih dari bengkel-bengkel kepada bilik darjah yang lebih formal.

Di Universiti Seni Isfahan misalnya, para pelajar akan mempelajari teknik tradisional yang lazimnya memakan masa berbulan-bulan daripada tenaga pengajar yang berpengalaman.

"Metodologi yang saya guna pakai benar-benar mempercepatkan pengajaran saya di kelas," kata tenaga pengajar yang juga penenun karpet di universiti itu, Ali Reza Iranpour.

Dia menunjukkan contoh hasil kerja seorang pelajar yang dapat menghasilkan sebidang karpet yang setara dengan kualiti kaedah kuno. Pelajar itu katanya, hanya mengambil masa selama enam minggu untuk mahir menenun.

– AFP

Full content generated by Get Full RSS.
Kredit: www.kosmo.com.my

0 ulasan:

Catat Komen

 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved