Rabu, 5 Mac 2014

Kosmo Online - Rencana Utama

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Rencana Utama


Mendokumentasi khazanah negara

Posted:

Mendokumentasi khazanah negara

Mendokumentasi khazanah negara

SARAWAK Chamber di Taman Negara Mulu mempunyai ruang bawah tanah terbesar di dunia hingga mampu menampung 40 buah kapal terbang Boeing 747.


HANYA 30 minit lagi, kakinya akan menjejak ke Taman Negara Mulu selepas menaiki penerbangan dari Miri, Sarawak.

Meskipun sudah lima kali berkunjung ke Mulu, Diana Rose, 40, masih teruja dan bersedia menerokanya semula.

Apa yang pasti, Diana mahu menikmati keindahan alam semula jadi di samping menyaksikan semula contoh terbaik luluhawa batu kapur tropika termasuk kawasan rabung batu kapur yang tajam, ngarai dan curam hingga digelar sebagai The Pinnacles itu.

Menariknya, kata Diana, taman negara tersebut memiliki bentuk geografi yang unik terdiri daripada gua batu kapur, lingkaran air batu yang jernih dan dilitupi oleh hutan dara tropika.

"Taman Negara Mulu bukan hanya untuk orang-orang yang inginkan ketenangan daripada kesibukan kota tetapi sesuai kepada mereka yang menginginkan kegiatan lasak.

"Taman negara ini juga menawarkan pelbagai aktiviti pilihan dalam meneroka keindahan Gunung Mulu termasuk trek mendaki yang sukar tetapi ia sangat berbaloi," katanya ketika dihubungi Kosmo! baru-baru ini.

Diana yang berasal dari Mukah memberitahu, taman negara tersebut boleh dikunjungi menggunakan pesawat dari Miri dan terus ke Taman Negara Mulu.

Bagaimanapun, katanya, bagi yang inginkan cabaran, mereka boleh pergi ke Mulu menggunakan jalan lain iaitu menggunakan bot ekspres dari Kuala Baram, Miri ke Marudi dan kemudian ke Taman Negara Mulu.

Ceritanya, bagi yang pertama kali datang ke Mulu, pasti berasa kagum dengan rangkaian-rangkaian gua terpanjang di dunia yang terdapat di Mulu selain Sarawak Chamber iaitu ruang bawah tanah terbesar di dunia hingga mampu menampung 40 buah kapal terbang Boeing 747.


WARISAN Arkeologi Lembah Lenggong yang terletak kira-kira 80 kilometer dari Ipoh, Perak diiktiraf sebagai Tapak Warisan Dunia oleh UNESCO.


"Sukar untuk menggambarkan bagaimana perasaan saya ketika pertama kali melawat Gua Rusa iaitu gua yang mempunyai terowong terbesar di dunia.

"Saya juga tertarik dengan Gua Air Jernih iaitu gua paling panjang di Asia Tenggara yang menjadi tempat tinggal berjuta-juta kelawar dan burung layang-layang yang berterbangan keluar menjelang waktu senja," jelasnya.

Begitulah pengalaman mengunjungi tapak warisan semula jadi yang mendapat pengiktirafan oleh Pertubuhan Pendidikan, Saintifik dan Kebudayaan Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (UNESCO) itu.

Taman Negara Mulu diwartakan sebagai Taman Negara pada 3 Oktober 1974 dan terletak di hulu Sungai Tutuh dengan keluasan 544 kilometer persegi dan ia dikategorikan sebagai warisan ketara di negara ini.

Itu cerita warisan ketara, lain pula ceritanya bagi warisan tidak ketara yang menumpukan kepada soal permainan, bahasa dan persuratan, busana, seni, makanan, lauk-pauk, perubatan tradisional, adat serta budaya.

Makanan warisan

Menurut Pakar Makanan yang juga selebriti, Cef Kamarul Hasni Che Ros, 39, perlu satu tindakan yang lebih ke depan dalam usaha mengangkat makanan-makanan di Malaysia sebagai warisan negara.

Misalnya, nasi lemak, kata Kamarul, makanan tersebut seharusnya sudah diangkat sebagai warisan negara memandangkan ia sudah menjadi makanan ruji kepada seluruh lapisan masyarakat di Malaysia.

"Nasi lemak bukan lagi makanan pilihan, tetapi menjadi makanan wajib seb6agai sarapan pagi di negara ini bahkan hidangan itu turut dimakan pada waktu lain termasuk tengah hari, petang dan malam.

"Jadi, tidak salah jika makanan seumpama ini diangkat sebagai makanan warisan negara. Jangan nanti ada negara lain seperti Singapura, Indonesia mahupun Brunei mendapatkan hak warisan terhadap makanan itu dan akhirnya kita berputih mata," ujarnya.

Kamarul menegaskan, negara lain sentiasa berusaha untuk mengangkat makanan-makanan yang ada di negara mereka sebagai warisan hinggakan ada hidangan yang mengambil sempena nama negara itu sendiri seperti mihun Singapura.

Selain Singapura katanya, Indonesia turut mempunyai nasi lemak yang dipanggil nasi uduk, meskipun ada sedikit perbezaan tapi ia banyak persamaan dengan sajian berkenaan.

"Malaysia selalu terkebelakang dalam soal mengiktiraf atau mendapatkan hak dan paten makanan sebagai warisan negara selain kurang mendokumentasikan khazanah-khazanah seumpama itu.

"Seharusnya, pihak yang bertanggungjawab perlu bekerjasama dengan pemain industri untuk mencari mekanisme bagaimana untuk mengangkat warisan-warisan negara ini," katanya yang turut mencadangkan perlu ada piawaian dan keseragaman dalam usaha untuk menjadikan nasi lemak sebagai warisan tidak ketara itu.


MEK Jah mempersembahkan tarian makyung yang diiktiraf sebagai warisan dunia oleh UNESCO pada tahun 2005.


Iktiraf

Penolong Pengarah Kanan (Bahagian Penyelidikan dan Pembangunan), Jabatan Kesenian dan Kebudayaan Negara, Rosnan Abdul Rahman, 41, sependapat dengan Kamarul bahawa warisan negara seharusnya didokumentasi serta dibukukan supaya tidak luntur dek panas, tak lekang dek hujan.

Rosnan yang merupakan satu-satunya pakyung lelaki dalam seni persembahan teater tradisional makyung memberitahu, masih banyak bidang seni dan budaya di negara ini yang belum lagi diangkat atau diiktiraf sebagai warisan negara seperti makyung yang mendapat pengiktirafan daripada UNESCO pada tahun 2005.

Antara kebudayaan dan kesenian yang boleh diangkat sebagai warisan ialah wayang kulit, mek mulung, tarian barongan, tarian asyik, tarian hadrah, gamelan, ghazal, dikir rebana, boria, dikir barat, cak lempung dan sebagainya.

"Makyung misalnya, adalah satu-satunya bentuk kesenian rakyat negara ini yang telah diangkat menjadi antara warisan dunia sekali gus memperlihatkan betapa tinggi nilainya.

"Justeru, kita mahu warisan kesenian dan kebudayaan lain di negara ini turut mendapat pengiktirafan yang sama dan harus dipertahankan dari generasi ke generasi seterusnya," katanya yang pernah mewakili Malaysia mengadakan persembahan di New York, Amerika Syarikat dan Paris, Perancis.

Dalam pada itu, Rosnan menjelaskan, di negara-negara luar terdapat panggung tradisional yang khusus untuk persembahan kebudayaan mereka seperti persembahan opera di China serta kabuki di Jepun yang identitinya dikenali seluruh dunia.

"Di Malaysia, kita tidak ada panggung khas untuk makyung sedangkan ia sudah bertaraf warisan dunia. Saya berharap kita tidak hanya menang pada nama, tetapi kita juga harus menang dalam mempersembahkan warisan budaya sendiri kepada dunia luar," katanya.

Mahu pertahan warisan Malaysia

Posted:

Mahu pertahan warisan Malaysia

Mahu pertahan warisan Malaysia


PERSEMBAHAN dikir barat merupakan warisan tidak ketara negara yang perlu mendapat pengiktirafan di peringkat dunia.


SEBAGAI sebuah negara yang bukan hanya memiliki keindahan alam semula jadi, bahkan turut kaya dengan warisan serta sejarahnya, Malaysia harus memelihara dan memulihara warisan asli milik rakyat agar tidak hilang dek arus pembangunan.

Disebabkan alasan-alasan ini, timbulnya idea daripada Penasihat kerajaan dalam hal ehwal sosial dan kebudayaan, Tan Sri Dr. Rais Yatim untuk mewujudkan sebuah pertubuhan bukan kerajaan (NGO) yang berteraskan pemeliharaan dan pemuliharaan warisan dikenali sebagai Yayasan Warisan Negara.

Kosmo! baru-baru ini berpeluang menemubual orang kuat Yayasan Warisan Negara iaitu Pengerusinya, Datuk Seri Kamaruddin Siaraf bagi mengupas peranan serta fungsi organisasi yang baharu ditubuhkan pada awal tahun ini.

Yayasan Warisan Negara dibiayai oleh Yayasan Al-Bukhary. Kamaruddin menjelaskan, penubuhan yayasan ini bertujuan untuk meningkatkan dan mengekalkan kesedaran terhadap pemuliharaan dan pembangunan warisan lampau di Malaysia dan alam Melayu (Nusantara) dalam kalangan rakyat.

Menurutnya, peninggalan warisan boleh dikategorikan dalam bentuk sama ada bersifat ketara mahu pun yang tidak ketara.

"Untuk tujuan itu, yayasan akan bergerak menerusi promosi, menggunakan media massa sama ada dengan kerjasama media tempatan mahu pun alam Nusantara dan arena antarabangsa bagi melakukan usaha-usaha penyelidikan, pemulihan, seminar dan sebagainya.

"Kerjasama ini turut merangkumi pembabitan pihak kerajaan melalui agensi-agensi berkaitan dengan peninggalan warisan terutamanya Jabatan Warisan Negara, kerajaan negeri, kerajaan tempatan, NGO, individu, swasta dan awam," katanya ditemui di Pejabat Yayasan Warisan Negara di Bangunan Yayasan Al-Bukhary, di Kuala Lumpur.

Kesedaran

Selain itu, Kamaruddin memberitahu, yayasan juga berperanan untuk menyedarkan masyarakat tempatan, nusantara mengenai kepentingan sejarah dan artifak negara dinilai, dipelihara untuk generasi akan datang.

Katanya, sebagai warisan negara, ia bukan sahaja berkaitan dengan sejarah atau masa lampau, namun ia berkait rapat dengan proses pembentukan negara.

Tambahnya, ia juga berkait dengan semangat cintakan negara di samping menyemat jati diri bangsa memandangkan budaya dan bangsa saling berkaitan.

"Justeru, yayasan dengan kerjasama agensi kerajaan terutama Jabatan Warisan Negara akan memastikan usaha dan dasar kerajaan dalam memelihara, mempertahan dan menjaga warisan ini dapat dicapai.

"Secara tidak langsung, langkah itu dilihat penting sebagai galakan kepada pertumbuhan sektor pelancongan di samping memberi nilai tambah kepada pendapatan ekonomi negara," ujar beliau.

Kamaruddin menambah, negara yang memelihara dan mempertahankan warisannya seperti Jepun, Thailand, Korea Selatan dan Indonesia telah menjadikan rakyatnya mempunyai jati diri yang kuat, memiliki semangat cintakan bangsa dan negara yang cukup tinggi.

Apa yang pasti, beliau menegaskan, objektif kewujudan yayasan tersebut sudah tentunya untuk mengangkat warisan negara ke persada antarabangsa selain membuka mata dunia bahawa Malaysia memiliki peninggalan warisan bernilai tinggi.


KAMARUDDIN menerusi Yayasan Warisan Negara komited dalam memelihara dan mempertahankan warisan negara.


Kesedaran

Untuk mencapai usaha tersebut katanya, Yayasan Warisan Negara telah merancang dan melaksanakan program berkaitan warisan dalam usaha meningkatkan kefahaman serta kesedaran rakyat untuk memelihara dan mempertahankan warisan.

"Kita juga akan meningkatkan jaringan dan kerjasama pertukaran maklumat atau penerangan kepentingan bersama melalui NGO, komuniti rakyat serta media massa tentang apa juga yang berkaitan dengan warisan.

"Pada masa sama, yayasan akan menjalankan program pertukaran tenaga penyelidik, promosi dan memberi bentuk bantuan kepada persatuan-persatuan yang aktif dalam menjaga dan mempertahankan peninggalan warisan," jelas beliau.

Selain itu kata Kamaruddin, yayasan akan mengadakan aktiviti yang memberi peluang serta ruang kepada pencinta warisan untuk menimba pengetahuan, pengalaman dan kemahiran dalam bidang-bidang warisan budaya seperti ukiran, batik dan sebagainya bagi memastikan ia dapat dipertahankan.

"Kita akan berusaha untuk menerbit serta mendokumentasikan warisan negara dengan memberi bantuan dalam bentuk geran dan sumbangan kepada para pengkaji dan penyelidik dalam bidang berkenaan," katanya.

Dalam pada itu, warisan negara terbahagi kepada tokoh orang hidup, warisan ketara serta warisan tidak ketara.

Warisan yang melibatkan tokoh orang hidup ialah seperti Datuk Ramli Ibrahim yang pakar dalam tarian klasik India, Puan Mek Jah Deris (Mak Yong) dan Datuk Mohammad Nor Khalid (Lat).

Bagi warisan ketara membabitkan bentuk warisan arkeologi, semula jadi, seni bina, seni halus dan objek ketara.

Sementara itu, warisan tidak ketara pula adalah permaianan tradisi dan pertahanan diri; bahasa dan persuratan; busana, tekstil, seni hias diri dan kraf, seni persembahan, makanan warisan kuih-muih dan manisan, lauk-pauk, perubatan tradisional serta adat dan budaya.

Sebanyak empat tempat di Malaysia telah diiktiraf oleh Pertubuhan Pendidikan, Saintifik dan Kebudayaan Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (UNESCO) iaitu bandar raya bersejarah Melaka dan George Town sebagai tapak warisan budaya manakala Lembah Lenggong (tapak warisan arkeologi).

Dua lagi tapak warisan dunia adalah Taman Negara Mulu dan Taman Negara Kinabalu yang dikategorikan sebagai tapak warisan semula jadi.- SOPI SAMAILE

Manfaat kitar semula di Nigeria

Posted:

Manfaat kitar semula di Nigeria

Manfaat kitar semula di Nigeria

Setiap kali mengumpulkan barang kitar semula, masyarakat di Nigeria bakal menerima hadiah melalui skim Wecyclers.


ADEBIYI (lima dari kiri) menerima anugerah Inisiatif Cartier Wanita, Oktober lalu.


LAGOS, bandar terbesar di Nigeria dengan kepadatan penduduk kira-kira 20 juta menghasilkan lambakan sisa buangan sehingga 10,000 tan metrik sehari.

Sisa tersebut boleh dilihat berlapis-lapis di kawasan jalan yang sibuk selain terapung di permukaan pembetungan terbuka.

Sehingga kini, dianggarkan 40 peratus daripada sisa buangan di bandar raya itu dikumpul dan dibawa ke pusat pengumpulan sampah sebelum pengutip sampah mengambilnya untuk dijual.

Bagaimanapun, satu skim yang baru dilancarkan diharapkan dapat menyuntik kesedaran dalam kalangan masyarakat.

Menerusi skim berkenaan, insentif diberikan kepada mana-mana pihak yang menyumbang barangan buangan seperti botol plastik, beg dan tin.

Skim 'Wecyclers' merupakan idea Bilikiss Adebiyi untuk menangani masalah sisa buangan di bandar itu ketika sedang menuntut di peringkat Sarjana Muda Pengurusan Perniagaan di Amerika Syarikat.

"Orang ramai maut akibat bencana banjir kerana perbuatan membuang sampah sarap sehingga sistem perparitan tersumbat.

"Selain itu, bahan kimia daripada plastik dibiarkan reput dalam tanah memburukkan lagi keadaan. Mereka tidak faham bahawa wujud proses dan kaedah yang betul untuk melupuskan sisa buangan itu," tegasnya yang merupakan graduan Pengurusan MIT Sloan School dan bekas jurutera perisian IBM.

Adebiyi memberitahu, bahan kimia daripada plastik turut memberikan kesan negatif terhadap kesihatan, mata pencarian dan produktiviti.

Dalam pada itu, skim Wecyclers yang diwujudkan sejak 18 bulan lalu dengan sokongan daripada sebuah pertubuhan awam, Pengurusan Sisa buangan Autoriti Lagos (LAWMA), lazimnya menguruskan pengumpulan bahan buangan dan penaja yang ingin membantu.


HASIL sisa kitar semula dikumpulkan di Surulere.


Basikal

Melalui kerjasama tersebut, Wecyclers berjaya mengumpulkan hampir 200 tan metrik sisa buangan daripada kira-kira 5,000 isi rumah. Kesemua sisa buangan berkenaan dikutip menggunakan basikal.

Wecyclers mempunyai cara tersendiri dalam usaha mengumpulkan sisa buangan dari setiap kawasan perumahan dan perniagaan sehingga melalui jalan paling terpencil.

Pengutip berbasikal akan ke setiap rumah untuk mengumpul dan menimbang sisa buangan yang dikumpulkan.

Setiap kilogram (kg) sampah adalah bernilai bagi membolehkan penduduk memenangi hadiah menerusi setiap kutipan mata terkumpul.

"Kitar semula bukanlah perkara asing, namun kita mempunyai kesedaran yang rendah dalam konteks ini bahkan mereka tidak tahu apakah itu kitar semula.

"Inilah sebabnya, kita memperkenalkan sistem insentif melalui pungutan mata supaya mereka boleh menebus barang berharga," jelas Adebiyi.

Setiap isi rumah boleh menebus mata dengan barangan seperti makanan, kelengkapan dapur termasuk pengisar, kad prabayar atau wang tunai.

Malah, terdapat klien yang berjaya menebus mata tersebut dengan penjana elektrik yang merupakan barangan mewah berikutan gangguan elektrik sering berlaku di bandar itu.

Ademiyi berkata, kaedah itu bukan sahaja menghargai klien malah, mampu mendidik mereka memelihara alam sekitar. Ia juga menggalakkan lebih ramai rakyat melakukan kitar semula.

Manfaat

"Insentif ini sering menjadi topik utama dalam kalangan klien. Kami biarkan mereka teruja mengumpul barang kitar semula dan menerima manfaat.

"Kebaikan yang mereka peroleh ialah kebersihan dan mengurangkan kadar kekerapan banjir serta faktor kesihatan," tambahnya.

Setiap sisa yang dikumpul akan dihantar ke sebuah kawasan yang disewa oleh LAWMA di Surulere. Setiap sisa kemudiannya diasingkan sebelum dijual kepada kilang kitar semula.

Bahan plastik yang dikitar semula dijadikan isi bantal dan tilam, gentian tekstil, plastik sampah serta selipar manakala tin timah dicairkan untuk digunakan dalam penghasilan produk aluminium.

Projek berkenaan semakin terkenal hingga Oktober tahun lalu, Adebiyi menerima anugerah Inisiatif Cartier Wanita iaitu sebuah anugerah mengiktiraf keusahawanan wanita di serata dunia.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Horizon

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Horizon


Gamit peserta dari enam benua

Posted:

Gamit peserta dari enam benua

Gamit peserta dari enam benua

Oleh SHAHRIL NIZAM ABDULLAH


PELAJAR Politeknik Ibrahim Sultan, Johor Bahru mencuba kincir angin hasil ciptaan mereka di laman angin FLLSPG 2014.


LAYANG-LAYANG terbang dengan pelbagai pergerakan di ruang udara umpama pesawat kecil kawalan jauh.

Di atas padang pula, seramai 10 gadis yang menutup sebahagian muka dan berkaca mata hitam, bertungkus-lumus mengawal tali yang diikat pada layang-layang masing-masing mengikut rutin yang telah diatur dalam latihan.

Biarpun layang-layang mereka tidaklah sebesar layang-layang gergasi yang lain, namun kombinasi pergerakan menarik yang dipersembahkan berjaya memukau ribuan pengunjung yang hadir.

Pelbagai pergerakan akrobatik layang-layang yang dianggap sukar berjaya mereka lakukan, sekali gus mendapat pujian daripada penonton yang hadir.

Itulah keistimewaan 10 pemain layang-layang dari Kelab Layang-Layang Zhen You ketika menyertai Festival Layang-Layang Sedunia Pasir Gudang 2014 (FLLSPG), pada 19 hingga 23 Februari lalu.

Kumpulan anak gadis yang berasal dari Wilayah Tai Yuan, China itu merupakan antara 1,010 peserta dari dalam dan luar negara yang hadir mempamer kreativiti dan keunikan layang-layang ciptaan masing-masing pada FLLSPG 2014.

Bertempat di Bukit Layang-Layang, Pasir Gudang, FLLSPG 2014 berjaya menggamit 234 peserta dari 39 negara asing membabitkan enam benua iaitu Asia, Australia, Eropah, Afrika, Amerika Utara, Amerika Selatan.

Luar biasa

Pelbagai jenis rekaan layang-layang unik dan menarik ruang udara Bukit Layang-Layang, Pasir Gudang sepanjang festival itu berlangsung sekali gus menyajikan satu pemandangan luar biasa kepada para pengunjung.

"Ini merupakan kali pertama kami datang ke Malaysia untuk menyertai FLLSPG 2014," jelas Sherry Cai, 22, ketua kumpulan Zhen You Kite Club.

"Sejak lima tahun ditubuhkan, kumpulan kami hanya menyertai pertandingan layang-layang di seluruh dunia.

"Namun, kali ini kami memutuskan untuk datang ke sini bagi menyertai pertunjukan di FLLSPG 2014.

"Ia satu pengalaman yang menyeronokkan kerana angin di padang ini sangat kuat dan cuaca juga sangat bagus. Saya bangga apabila sambutan penonton di negara amat bagus dan hebat," jelasnya lagi.


DUA pelayang sedang menaikkan layang-layang bertemakan pasukan bola sepak Johor Darul Takzim.


Kemesraan

Dalam pada itu, Bernhard Dingwerth, 58, dari Hassel, Jerman pula memberitahu, dia tidak pernah terlepas menyertai FLLSPG sejak 2006.

Dingwerth yang menerbangkan layang-layang berbentuk burung kakak tua menjelaskan, keunikan dan kemesraan penduduk di Malaysia turut menarik minatnya untuk datang memeriahkan lagi FLLSPG tahun ini.

"Festival ini sesuatu yang sangat bagus kerana ia mengumpul ramai rakan pelayang dunia yang lain dari pelbagai negara.

"Saya sendiri tidak pernah gagal hadir di festival ini sejak menyertainya buat kali pertama pada tahun tahun 2006.

"Selain cuaca dan faktor angin yang baik di Malaysia, kemesraan, keunikan budaya dan makanan di negara ini turut memikat hati saya," ujarnya yang menyertai festival itu bersama empat lagi rakan lain.

Selain layang-layang istimewa dari Kelab Zhen You serta layang-layang burung kakak tua milik Dingwerth, pelbagai lagi reka bentuk layang-layang dari saiz biasa kepada saiz gergasi berjaya memukau pandangan penonton.

Antara reka bentuk layang-layang gergasi yang menarik perhatian ialah ikan paus, ikan pari, kuda, Harimau Malaya dan bola.

Sementara itu, Pengurus Pemasaran dan Jualan Sejati Global Travel & Tours Sdn. Bhd., Saiful Mukhtar ketika dihubungi berkata, festival berkenaan adalah sebahagian daripada tarikan di Johor.

Katanya, pengunjung dari Kuala Lumpur antara yang sering membuat tempahan untuk berkunjung ke festival berkenaan.

"Kami bukan sahaja mengendalikan siri lawatan ke festival layang-layang malah festival belon panas di Putrajaya.

"Bagaimanapun, dalam konteks festival layang-layang ini, ia menerima sambutan baik dalam kalangan pelanggan," jelasnya.

Festival tersebut adalah sebahagian daripada acara sempena menyokong Tahun Melawat Malaysia (TMM) 2014.

Festival bantu pelancongan negara

Posted:

Festival bantu pelancongan negara

Festival bantu pelancongan negara


SIEW KIONG (empat dari kiri) bersama pelayang dari negara China ketika sedang bermain layang-layang buatan mereka pada FLLSPG.


FESTIVAL Layang-Layang Sedunia Pasir Gudang 2014 (FLLSPG) yang berlangsung pada 19 hingga 23 Februari dilihat antara platform utama bagi daya penarik pelancong asing datang ke Malaysia.

Pengerusi Jawatankuasa Pelancongan, Perdagangan dan Kepengunaan Negeri, Datuk Tee Siew Kiong memberitahu peningkatan peserta luar negara kepada 39 buah berbanding 35 negara pada edisi tahun lepas, membuktikan bahawa festival yang diperkenalkan sejak 1995 itu memiliki prestij dan imej tersendiri dalam kalangan pelancong asing.

Justeru, jelas Siew Kiong, pihak kerajaan negeri percaya perkembangan itu adalah satu tanda positif buat industri pelancongan Johor, khususnya dalam menjayakan kempen Tahun Melawat Malaysia 2014.

"Memasuki edisi ke-19 penganjurannya, FLLSPG ini sudah pasti memiliki imej, pengalaman dan nama yang besar dalam kalangan pelancong asing.

"Kerajaan negeri akan terus memberi sokongan kepada festival ini kerana ia bukan sahaja menampilkan penyertaan domestik, bahkan turut melibatkan kedatangan peserta dari luar negara dan sekolah-sekolah seluruh Malaysia," jelas Siew Kiong.

Menurut Siew Kiong, semua pihak perlu terlibat dalam menjayakan kempen Tahun Melawat Malaysia 2014 supaya ia mampu meningkatkan lagi perkembangan dan kemajuan industri pelancongan di negara ini, khususnya di Johor.

"Menerusi festival ini, kami yakin matlamat tersebut boleh tercapai. Pada festival ini hampir 500,000 pelancong datang menyaksikan kehebatannya dengan 10 peratus daripadanya merupakan pelancong asing," tambahnya.

Sementara itu, Pengerusi Jawatankuasa Penganjur FLLSPG, On Jabar menjelaskan, edisi ke-19 tersebut berjaya menarik lima buah negara baharu iaitu Georgia, Laos, Ireland, Nepal dan Bhutan.

"China pula menjadi negara terbanyak menghantar wakil iaitu 46 orang diikuti Singapura (32) dan Jepun (16).

"Jumlah penyertaan bagi peringkat kebangsaan juga amat menggalakkan iaitu 134 orang dari 12 negeri dan kelab, 288 pelajar dari 72 sekolah seluruh Malaysia, 14 pelajar sekolah dari lima negara ASEAN, 104 peserta di peringkat korporat dengan menjadikan jumlah keseluruhan ialah 1,010 peserta.

"Berdasarkan peningkatan ini, pihak kami mungkin membuat beberapa kejutan baharu pada edisi tahun depan supaya ia dapat menampilkan elemen-elemen baharu dan segar kepada semua peserta," jelasnya lagi.

Abu Simbel diterangi matahari selama dua hari

Posted:

Abu Simbel diterangi matahari selama dua hari

Abu Simbel diterangi matahari selama dua hari


PATUNG berkembar di pintu masuk Kuil Abu Simbel ini diukir daripada tebing gunung.


RIBUAN pelancong membanjiri kawasan Kuil Abu Simbel di Aswan, Mesir untuk menyaksikan sendiri fenomena cahaya matahari menerobos ruang dalaman kuil di samping menerangi ukiran patung Firaun Ramses II.

Berlangsung hanya dua hari dalam setahun, Festival Matahari itu jatuh pada hari Sabtu bersamaan 22 Februari lalu.

Sehari sebelum magis itu berlangsung, para pengunjung sudah mula memenuhi kawasan kuil dengan keterujaan yang maksimum.

Penari Nubia dengan wajah yang gembira menari tanpa henti sambil melenggokkan badan mengikut rentak irama bagi menyambut festival itu dan menghiburkan pelancong yang hadir.

Mereka yang berkumpul tidak sabar menunggu waktu terbitnya matahari menerangi kuil berusia lebih 3,200 tahun itu.


FIRAUN RAMSES II mengukir patung berkembar setinggi 21 meter ini sebagai lambang kekuasaannya di Mesir.


Tenang

Seorang pelancong Jerman, Mattias Vohmart berkata, hatinya tenang saat menyaksikan terbit matahari 'menyirami' kuil purba tersebut.

"Sukar untuk saya masuk ke dalam kuil. Saya sekadar melihat pencahayaan matahari dari luar. Ia sangat mengujakan apabila melihat matahari menerangi patung sebelum naik ke langit," katanya.

Kuil Abu Simbel bukan sahaja terkenal dengan peristiwa tersebut malah, ia adalah bukti cinta Ramses II terhadap permaisurinya.

Ramses II yang mati pada tahun 1212 Sebelum Masihi adalah pemerintah agung sehingga berjaya meluaskan empayar Mesir dengan membina pelbagai monumen dan kuil sepanjang 67 tahun pemerintahannya.

Kuil Abu Simbel dibina atas perlambangan cintanya terhadap Permaisuri Nefertari selain meraikan kemenangan menumpaskan wilayah Nubia.

Malah, tarikh 22 Februari dan 22 Oktober dikhabarkan sebahagian tarikh penting Firaun dalam menyambut hari kelahiran dan pertabalannya sebagai raja.

Bagaimanapun, terdapat juga pendapat menyatakan, ia adalah tarikh perubahan musim yang berkait rapat dengan musim pertanian dan penuaian.

Ketika matahari mulai menembusi ruang dalaman kuil, tiga patung diterangi cahaya iaitu Amun Ra, Ramses II dan Ra-Horakhty yang disinari dalam jangka masa 20 minit.

Hanya patung Ptah yang mewakili tuhan kegelapan tidak terkena cahaya tersebut.


SETIAP tahun pada 22 Februari dan 22 Oktober, Kuil Abu Simbel dibanjiri pengunjung untuk menyaksikan matahari terbit menerangi ruang dalaman kuil.


Keselamatan

Tony Talmage pelancong dari Sussex, England yakin terhadap tahap keselamatannya sepanjang berada di Mesir.

"Saya sangat selesa berada di Mesir. Pelbagai tempat menarik boleh dilawati. Saya sangat gembira dan rasa selamat," tuturnya.

Seminggu sebelum festival itu berlangsung, dua pelancong Korea Selatan termasuk seorang rakyat tempatan terbunuh dalam kejadian letupan bas di selatan Sinai berdekatan sempadan Israel.

Berikutan kejadian itu, kawalan keselamatan di sekitar kuil diperketatkan sepanjang dua hari satu malam festival itu berlangsung.

Seramai 50 anggota polis diarahkan untuk mengawal keselamatan di kuil itu untuk mengelakkan sebarang kejadian yang tidak diingini.

Gabenor Aswan, Mostafa Yousri berkata, kejayaan festival itu berlangsung dengan jayanya adalah perlambangan rakyat Mesir yang mahukan kehidupan yang aman tanpa sebarang ancaman keselamatan.

"Mesej ini menunjukkan rakyat Mesir tidak mudah mengaku kalah dengan ancaman. Kami akan kekalkan khazanah yang ada dan hidup gembira," tegasnya.

Pengurus Besar Antikuiti Abu Simbel, Ahmad Saleh berkata, walaupun Mesir sedang bergelut dalam sektor pelancongan, lokasi bersejarah itu tetap berlangsung dalam suasana yang penuh meriah.

"Kami menjangkakan lebih ramai pelancong ke sini. Bagaimanapun, kejayaan mencatatkan 450 pelancong luar negara dan 5,000 pelancong tempatan sudah cukup memberangsangkan," katanya.

Dalam pada itu, Menteri Pelancongan Mesir, Hisham Zaazou mendedahkan pendapatan sektor pelancongan Mesir merundum sebanyak 41 peratus kepada AS$5.9 bilion (RM19 bilion) pada tahun 2013 berbanding tahun sebelumnya.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Infiniti

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Infiniti


Pusat cambah ilmu angkasa

Posted:

Pusat cambah ilmu angkasa

Pusat cambah ilmu angkasa

Oleh HAFIZ AHMAD


TAYANGAN filem baharu, We Are Astromers dipersembahkan sempena ulang tahun Planetarium Negara.


KEDATANGANNYA di Planetarium Negara, Sabtu lalu bukan yang pertama kali. Kunjungan pertamanya ketika berumur 12 tahun iaitu kira-kira tiga tahun lalu atas dasar ingin mengetahui tentang selok-belok dunia sains, terutamanya mengenai angkasa lepas.

Minatnya itu terus bercambah sehingga ke hari ini dengan mengikuti setiap perincian perkembangan sains angkasa di dalam atau luar negara. Bagi Musaddiq Azli Mubarak, 15, ruang pameran khusus untuk sains angkasa lepas itu memberikan pengajaran secara teori dan praktikal dalam bidang sains.

"Banyak boleh dipelajari di sini sebagai contoh program angkasawan negara yang melahirkan angkasawan negara pertama kita. Selain itu, terdapat juga informasi-informasi berkaitan sains angkasa yang terdapat di Planetarium Negara," ujar pelajar Sekolah Tahfiz di Sentul, Kuala Lumpur itu ketika ditemui Infiniti di pusat tersebut baru-baru ini.

Ditemani bapanya, Azli Mubarak Tahir dan ahli keluarga lain, dia turut menzahirkan kekaguman dengan teknologi yang terdapat di Planetarium Negara.

Berukuran 11,148 meter persegi, bangunan berkubah biru itu jelas kelihatan kerana terletak di puncak bukit di Taman Tasik di Jalan Perdana, Kuala Lumpur.

Tumpuan

++.

Dibuka secara rasmi oleh mantan Perdana Menteri, Tun Dr. Mahathir Mohamad, ia memberi impak positif kepada perkembangan sains angkasa dalam kalangan masyarakat tempatan.

Sehingga kini, ia telah menarik lebih lima juta pengunjung dari dalam dan luar negara. Ia menjadi tumpuan pelancong asing sehingga menjadi lokasi utama dalam senarai lawatan mereka di Malaysia. Bagi warga tempatan, ia merupakan salah satu aktiviti riadah yang bermanfaat kepada anak-anak muda.

"Anak-anak sangat suka berada di sini kerana selain ruang pameran yang menarik, Planetarium Negara turut menyediakan aktiviti interaktif kepada pengunjung," ujar Azli.

Kunjungan kali kedua Azli dan keluarga adalah kerana ajakan oleh anak sulungnya, Musaddiq yang menunjukkan minat dalam bidang sains angkasa.

"Sekurang-kurangnya, mereka dapat belajar sesuatu selepas berada seharian di sini," tambahnya yang merupakan seorang jurutera di sebuah syarikat swasta.

Pengetahuan

PLANETARIUM NEGARA menjadi tumpuan aktiviti riadah sambil menimba ilmu sains angkasa.


Bagi Rozila Rafie, seorang guru di Kolej Matrikulasi Selangor, kewujudan Planetarium Negara telah meningkatkan kesedaran dan pengetahuan rakyat Malaysia mengenai isu-isu berkaitan angkasa lepas.

"Jika dibandingkan sebelum penubuhan pusat ini, ramai yang kurang jelas mengenai subjek angkasa. Malah, ramai yang kurang memberikan tumpuan kepada angkasa lepas," ujarnya yang datang bersama sekumpulan rakan kolejnya.

Tambahnya, pusat pendidikan tersebut membuatkan minat pelajar semakin bertambah dan mula menunjukkan kecenderungan kepada bidang sains angkasa.

"Pembelajaran teori di dalam kelas dapat diselarikan dengan pameran yang terdapat di Planetarium Negara," ujarnya.

Rozila berkata, Kolej Matrikulasi Selangor yang terletak di Banting, aktif dalam menghadiri dan menyertai program-program yang dijalankan oleh Agensi Angkasa Malaysia (Angkasa).

"Malah, penubuhan Pusat Angkasa Negara di Banting turut memberikan impak positif bukan sahaja kepada pelajar, malah ekonomi penduduk setempat juga berkembang dengan baik," ujar Rozila.

Pusat Angkasa Negara di Banting, Selangor siap dibina pada tahun 2005 yang menempatkan Pusat Kawalan Misi (MOC) satelit RazakSAT-1.

Pada masa akan datang, ia akan menempatkan RazakSAT-2 dan Makmal Ujian Optik bagi menjalankan pengujian optikal ke atas satelit RazakSAT-1 atau sebarang komponen optikal satelit pada masa akan datang.

Kesedaran

Sejak ditubuhkan, Planetarium Negara berjaya menganjurkan pelbagai aktiviti kesedaran kepada masyarakat, malah mengadakan jalinan kerjasama dengan beberapa negara dalam bidang sains dan teknologi angkasa.

Pada tahun 2007, Planetarium Negara dan Jepun menjalankan program-program pendidikan Eksperimen Sains Mikrograviti susulan daripada kejayaan Program Angkasawan Negara.

Antara aktiviti-aktiviti tersebut ialah Try Zero G, Space Seed, Parabolic Flight dan Pertandingan Teknologi Pelancaran Roket Asia Pasifik.

Selain itu, pusat tersebut menjadi rujukan program-program pendidikan angkasa kepada negara-negara jiran seperti Indonesia, Singapura, Thailand dan Vietnam.

Bercakap mengenai senarai panjang kejayaan 20 tahun Planetarium Negara, tidak lengkap jika tidak melibatkan sejarah yang dicatatkan oleh Datuk Dr. Sheikh Muszaphar Shukor.

Menerusi program Angkasawan Negara yang diadakan pada tahun 2007, beliau menjadi rakyat Malaysia pertama berada di ruang angkasa lepas.

Mengimbas detik bersejarah itu, program bawah Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi tersebut telah mendapat penyertaan sebanyak 11,267 orang.

Selepas melalui pelbagai cabaran fizikal dan mental, Dr. Sheikh Musza- phar akhirnya dipilih untuk menyertai misi angkasa itu. Beliau berlepas ke Stesen Angkasa Antarabangsa (ISS) menggunakan roket Soyuz TMA-11 buatan Rusia dari tapak pelancaran Baikonur Cosmodrome, Kazakhstan tepat pukul 7.21 malam (9.21 malam waktu Malaysia).

Pada masa sama, beliau menjalankan kajian mengenai perkembangan penyakit barah tropika dan mikrob tempatan.

"Tidak dinafikan ia telah mengubah hidup saya kerana berada di ruang angkasa menjadi impian kepada semua orang," ujarnya ketika dihubungi baru-baru ini.

Dia menambah, kejayaan program tersebut telah membuka minda masyarakat, khususnya kanak-kanak untuk mendalami bidang sains.


ANTARA kumpulan pelajar yang meminati bidang sains dan teknologi angkasa berkunjung ke Planetarium Negara baru-baru ini.


Inspirasi

"Kejayaan program angkasawan negara telah memberi inspirasi kepada generasi muda. Jika mereka mempunyai cita-cita untuk menjadi seperti saya, kejarlah impian tersebut sehingga tercapai. Saya juga seperti mereka, maka tiada halangan untuk mencapai impian tersebut," katanya.

Sheikh Muszaphar berkata, negara perlu memberi perhatian serius dalam bidang sains dan teknologi kerana ia memberi manfaat dalam jangka masa yang panjang.

"Seluruh dunia berlumba-lumba untuk menguasai sains dan teknologi kerana melalui bidang tersebut, sesebuah negara akan lebih maju," jelasnya.

Melalui Planetarium Negara juga telah mewujudkan program Mikrosatelit negara TiungSAT pada September 2000. Ia dilancarkan ke ruang angkasa lepas dari Baikanor, Kazakhstan.

Satelit itu membawa tiga misi iaitu pencerapan bumi, uji kaji saintifik Cosmic-Ray Energy Disposition Experiment (CEDEX) dan juga aplikasi komunikasi. Satelit ketiga negara kini sedang dalam rangka pembinaan yang dinamakan RazakSAT-2.

Dalam usia dua dekad itu, Planetarium Negara terus kukuh sebagai pusat pengumpulan maklumat mengenai angkasa lepas.

Penubuhan Pusat Angkasa Negara di Banting dan Pusat Observatori Langkawi (ONL) di Langkawi, Kedah bakal merancakkan lagi perkembangan bidang sains angkasa dalam negara.

Program mantapkan Planetarium Negara

Posted:

Program mantapkan Planetarium Negara

Program mantapkan Planetarium Negara


DR. SHEIKH MUSZAPHAR berharap generasi muda mendalami menimba ilmu sains, sekali gus mengubah Malaysia ke arah negara maju.


PERANCANGAN awal negara untuk menceburi bidang angkasa dimulakan sejak tahun 1989. Ia dilakukan untuk melonjakkan kedudukan Malaysia yang sedang membangun dan sebagai persediaan kepada pembentukan sebuah negara maju.

Inisiatif itu diharap dapat meningkatkan kefahaman dan pada masa sama memberikan inspirasi kepada rakyat Malaysia dalam bidang sains negara.

Sehingga kini, Planetarium Negara terus memacu bidang sains angkasa dengan peningkatan mutu dan kualiti program agar terus selari dengan perkembangan semasa.

Menurut Ketua Pengarah Agensi Angkasa Malaysia (Angkasa), Dr. Noordin Ahmad, beberapa rancangan telah dirangka untuk memantapkan program di Planetarium Negara.

"Antaranya, menjalankan kerjasama dengan pihak Persatuan-Persatuan Astronomi Malaysia selain mengadakan bengkel-bengkel dan program-program pendidikan sains dan teknologi angkasa secara terbuka kepada orang ramai.

"Pada masa sama, pihak Angkasa akan terus giat menerbitkan artikel-artikel berkenaan sains dan teknologi angkasa di media massa," ujarnya.

Beliau menambah, program-program yang dianjurkan oleh Planetarium Negara telah menarik para pengunjung luar dan dalam negara.

Sehubungan dengan sambutan ulang tahun kali ke-20, Planetarium Negara menganjurkan program Malaysia Space Odysses: 20th Years with National Planetarium bagi memberikan pendedahan kepada orang ramai mengenai sejarah dan kejayaan pusat maklumat angkasa lepas itu.

Orang ramai turut berpeluang untuk menyaksikan tayangan baharu, We Are Astromers di skrin berbentuk kubah yang telah dipertingkatkan dengan Full Dome Digital Immersive System (FDS). Ia memberikan imej digital keseluruhan skrin dengan hanya menggunakan sebuah komputer.

Ia boleh disaksikan dengan bayaran RM6 untuk dewasa dan RM4 untuk kanak-kanak warganegara Malaysia. Pelancong dikenakan bayaran sebanyak RM12 (dewasa) dan RM8 (kanak-kanak).ns angkasa dalam negara.

Ragam krisis air Selangor

Posted:

Ragam krisis air Selangor

Ragam krisis air Selangor

Oleh NADIA SHAIFUL BAHARI


AKIBAT kehausan, pekerja kontraktor ini terpaksa meneguk air dari Tasik Bukit Tadom setelah keletihan seharian memasang kabel elektrik bawah tanah di Kampung Labohan Dagang, Kuala Langat.


KEADAAN tangga di Flat Taman Setia Balakong, Selangor dibasahi air yang tertumpah dari baldi milik penduduk. Walaupun setiap baldi yang dipenuhi air dibawa dengan cermat ke kediaman masing-masing, air tetap tertumpah ke atas tangga.

Selain mendaki anak tangga satu persatu, ada yang mengambil inisiatif dengan mengangkat air menggunakan tali untuk ditarik ke rumah mereka. Kelihatan aksi tersebut seakan-akan sedang menimba air dari perigi.

Dalam pada itu, beberapa wanita dilihat menyorong troli yang diisi bekas-bekas air. Bekalan air itu disediakan pihak Syarikat Bekalan Air Selangor Sdn. Bhd. (Syabas) bagi memenuhi permintaan penduduk yang terjejas akibat krisis air sejak sebulan lalu.


WARGA emas, Kalsom Daud, 75, (kanan) terpaksa menggunakan kudrat yang ada bagi mengambil air yang disediakan oleh pihak Syabas.


Penstrukturan semula

Bagaimanapun, dengan termeterainya persetujuan dalam memorandum persefahaman (MoU) berhubung penstrukturan semula industri bekalan air Selangor pada minggu lalu, rakyat yang sekian lama dihimpit krisis tersebut sedikit sebanyak sudah boleh menghela nafas lega.

MoU tersebut menandakan kata sepakat yang selama ini ditunggu-tunggu daripada Kerajaan Negeri Selangor akhirnya diperoleh, sekali gus merungkai kemelut pembinaan Loji Rawatan Air Langat 2 (Langat 2) yang berlarutan sejak enam tahun lalu.

Berita menggembirakan itu disambut baik oleh penduduk Selangor biarpun projek pembinaan berkenaan dijangka siap dibina dalam tempoh lebih tiga tahun lagi. Bukannya mahu bersikap menambah garam pada luka, namun kesulitan yang dihadapi rakyat selama ini wajar dipaparkan kembali sebagai peringatan pada masa hadapan.

Seorang suri rumah, Norhayati Kamaruddin, 29, berkata, Langat 2 sepatutnya dibina sejak tahun 2010 lagi.

Tambahnya, apabila berlaku krisis air yang dihadapi sekarang, baru semua pihak membuka mata terhadap penderitaan rakyat.

Akhbar Utusan Malaysia pada 22 Februari lalu melaporkan, rata-rata penduduk Pangsapuri Kasawari di Seri Kembangan, Selangor sudah tidak mampu bertahan menanggung derita keputusan bekalan air paip.

Taman Impian Ehsan merupakan kawasan yang menerima bekalan air Loji Rawatan Air (LRA) Cheras Batu 11 dan LRA Bukit Tampoi yang masih ditutup ekoran pencemaran ammonia di Sungai Langat dan paling teruk terjejas.


PROSES pembenihan awan terpaksa ditangguh akibat atmosfera yang tidak sesuai untuk menghasilkan hujan.


Dalam pada itu, sebuah akhbar tempatan pada Jumaat lalu melaporkan, seorang wanita, Holifah Siman, 30, melewati episod duka dalam hidupnya apabila disahkan keguguran selepas mengangkat air ke rumahnya.

Kejadian tersebut berlaku pada 23 Februari lalu selepas wanita berkenaan dan beberapa penduduk lain di Taman Impian Ehsan, Balakong, Selangor terpaksa mengangkat air ke rumah masing-masing ekoran krisis air berpanjangan.

Holifah yang hamil anak kembar berusia tiga bulan dikatakan hampir tiba di pintu rumahnya di tingkat tiga apabila menyedari darah mengalir di kakinya.

"Saya bergegas ke klinik berdekatan dan doktor mengesahkan bahawa bayi kembar yang dikandung sudah tiada," luahnya yang menetap di Apartment Rakyat di taman tersebut.

Dobi

Usaha untuk mendapatkan bekalan air memaksa penduduk menggadai masa dan tenaga, lantas air yang ada digunakan sebaik mungkin. Bagi mereka yang mampu mengeluarkan belanja lebih, perkhidmatan dobi menjadi pilihan untuk mencuci pakaian.

Sedikit sebanyak, tindakan tersebut membuatkan kos sara diri penduduk turut meningkat. Sebagai langkah penjimatan, penduduk disaran menggunakan dobi layan diri berbanding dobi biasa.

Penyelesaian sementara terhadap krisis air dan masalah cuaca panas berpanjangan ternyata perlu dibayar pada harga mahal. Begitu, kaedah pembenihan awan yang melibatkan kos mencecah ratusan ribu ringgit belum tentu menjanjikan krisis tersebut dapat diselesaikan segera.

Terdapat beberapa faktor sampingan perlu diambil perhatian sebelum meneruskan operasi pembenihan awan supaya usaha tersebut tidak menjadi sia-sia.

Operasi yang sepatutnya berlangsung minggu lalu terpaksa ditangguhkan ekoran keadaan atmosfera yang kurang sesuai dan tiada awan towering cumulus (kumulus menjulang) yang sesuai untuk menghasilkan hujan.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Hiburan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Hiburan


Bawa anak, tinggal suami

Posted:

Bawa anak, tinggal suami

Bawa anak, tinggal suami

KELUARGA bahagia Wardina dan Ikhwan.


WALAUPUN nama aktres dan pengacara terkenal, Wardina Safiyyah kurang menjadi bualan dalam kalangan peminat seni tempatan tanah air sejak akhir-akhir ini, namun bagi wanita kelahiran Kuala Lumpur itu, dia berasa tenang dengan keadaan sebegitu.

Sinonim dengan imej seorang ibu yang sering menjadi ikutan ramai remaja wanita dan ibu muda, Wardina kini dilihat sebagai ikon yang mempunyai kelas yang tersendiri.

Bahagia bersama suami, Ikhwan Johari, 39, dan tiga anak tercinta, Wardina menjadikan ikatan kekeluargaannya sebagai kekuatan dirinya untuk menjalani tugas sebagai seorang anak seni, sekali gus sebagai ikon yang disegani ramai.

Kosmo! berpeluang bertemu dengan pemilik nama Wardina Safiyyah Fadlullah Wilmot, 35, itu pada majlis pelancaran Himpunan Eksklusif Set Tilam Terbaharu Goodnight di Hotel Westin, Kuala Lumpur baru-baru ini.

Jelas terpancar ekspresi ceria pada wajah pelakon yang pernah membintangi drama Cinta Madinah itu apabila ditebak dengan soalan berkaitan kehidupan dan perjalanan karier seninya.

Siapa sangka, walaupun telah bergelar seorang ibu kepada tiga cahaya mata - Amna Nafeesa, 11, Azra Sareera, 8, dan Imran Arrazi, 5, Wardina telah mengatur strategi dan perancangan rapi dalam kehidupannya.

Dia kini sudah setahun bergelar seorang pelajar di salah sebuah universiti swasta di ibu kota. Mengambil pengkhususan dalam bidang psikologi, ujar Wardina, dia terpanggil untuk membantu golongan yang memerlukan.

"Jika kita lihat dalam tempoh jangka panjang dan di negara maju, bidang psikologi merupakan bidang yang sangat penting. Di samping itu, niat ingin membantu masyarakat terutamanya memberi khidmat kaunseling juga merupakan salah satu sebab saya mengambil jurusan ini," ujar figura berdarah kacukan Acheh-Australia ini.

Dalam perkembangan yang sama, Wardina juga kini sedang menunggu keputusan untuk menyambung pengajiannya di Brisbane, Australia.

Wardina yang baru sahaja mempunyai masa terluang untuk menyambung pengajiannya berkata, dia akan membawa ketiga-tiga cahaya matanya ke Australia.

"Saya akan membawa ketiga-tiga orang anak saya dan mereka akan bersekolah di sana. Saya hanya mahu untuk mereka belajar mengenal kehidupan dan cara hidup yang baharu.

"Di sana (Brisbane) kami akan tinggal bersama datuk saya. Suami saya akan tinggal di Malaysia selama saya dan anak-anak di sana dua tahun. Saya juga akan berulang-alik sekiranya mempunyai urusan di Malaysia," ujar duta tilam Goodnight itu.


WARDINA berbincang dengan suaminya terlebih dahulu sebelum memberikan persetujuan untuk menjadi duta tilam Goodnite.


Kaunseling

Bercerita mengenai perkembangan terbaharunya, Wardina berkata, dia kini sibuk menjalankan aktiviti-aktiviti yang berkaitan khidmat sosial dan kemasyarakatan.

"Saya kini bernaung di bawah sebuah organisasi kemasyarakatan yang dikenali sebagai Yayasan Mizan. Ia merupakan sebuah organisasi yang membantu golongan yang mempunyai masalah sosial.

"Komuniti ini bertindak untuk membantu golongan yang kurang bernasib baik dalam memberi mereka motivasi, mendengar masalah dan memberi nasihat.

Terpanggil untuk membantu golongan tersebut, Wardina selesa menjadi seorang kaunselor.

Menurutnya, dia terkejut apabila peminat dan masyarakat menghubunginya melalui laman sosial dan menjadikan dia sebagai rujukan mereka.

"Saya terkejut apabila ramai orang telah menghantar pesanan melalui laman sosial Facebook saya dan bercerita mengenai masalah mereka.

"Apa yang mampu saya buat ialah cuba menyelesaikan masalah mereka dengan merujuk kepada badan-badan yang berkuasa dan mempunyai pengalaman dalam bidang tersebut," ujarnya.

Wardina juga bercadang untuk membuka pusat kaunseling dan asuhan sekiranya berjaya menamatkan pengajiannya dalam bidang psikologi kelak.

"Saya bercadang untuk membuka pusat kaunseling dan sebuah yayasan untuk membantu golongan ini kerana kita lihat, semakin negara kita menuju ke arah kemajuan, masalah sosial semakin bertambah.

"Sekurang-kurangnya setelah saya mempunyai kelulusan kelak, saya dapat membantu mereka. Saya rasa ia merupakan tanggungjawab saya untuk membimbing golongan yang memerlukan," ujarnya.

Menurut Wardina lagi, dia kini sedang sibuk menyiapkan buku keduanya yang berjudul, Mama Saya Nak Solat selepas buku pertamanya keluaran MPH Bookstores, Mama Saya Lapar mendapat sambutan yang menggalakkan.

Duta tilam

Mengulas mengenai penerimaannya untuk menjadi duta tilam Goodnight, Wardina memberitahu, keputusan tersebut diambil setelah pihak pengurusan menerima syarat-syarat yang telah ditetapkannya.

"Memandangkan imej saya yang bertudung, saya agak memilih terutamanya apabila dirisik oleh mana-mana syarikat untuk dijadikan duta.

"Saya menetapkan syarat termasuk tidak boleh memakai pakaian seksi, ketat dan tidak mahu menggayakan bentuk badan. Alhamdulillah, pihak syarikat tersebut bersetuju dengan semua syarat yang telah ditetapkan.

"Setelah saya berbincang dengan suami, saya bersetuju untuk menerima tawaran ini memandangkan pihak syarikat memahami keadaan saya," katanya yang mengikat kontrak selama dua tahun dengan syarikat pengeluar tilam Goodnight.

Dalam perkembangan yang sama, Wardina berkata, dia bersama syarikat tersebut akan mengadakan jelajah ke seluruh pelosok negara dalam mempromosikan tilam keluaran terbaharu syarikat tersebut.

Aiman mahu kembali menyanyi

Posted:

Aiman mahu kembali menyanyi

Aiman mahu kembali menyanyi

Oleh KHAIRUL AMRI HASSAN

AIMAN mengakui teruja untuk meneruskan langkah dalam dunia lakonan teater selepas pertama kali muncul menerusi pementasan, Bidasari.


LANGKAH bermula menerusi program pencarian bakat nyanyian, Mentor 5 pada tahun 2011, Aiman Hakim Ridza kini nampak selesa mencongak kerjaya dalam arus dunia lakonan.

Seperti meminggirkan kerjaya nyanyiannya, harus diakui kredibiliti Aiman di pentas seni suara tidak secerah kualiti dalam bidang nyanyian.

Atas dasar itu, keselesaan itu barangkali menjadi bekal untuk protege Rahim Maarof itu untuk terus berkelana dalam dunia yang lebih terjamin dan mudah meraih populariti itu.

Paras rupa dan ketinggian sebagai bonus buat anak kelahiran Johor Bahru, Johor itu mencipta fenomena tersendiri.

Selepas drama bersiri Vanilla Coklat, Indera Joned, Friday I'm In Love, Rindu Bertamu Di Abu Dhabi, Diandra dan terkini, Projek Memikat Suami, mungkin Aiman sendiri sudah sebati dengan dunia lakonan.

Aiman yang ditemui pada acara Anugerah Drama Festival Kuala Lumpur di Hotel The Royale Chulan, Kuala Lumpur baru-baru ini menerangkan lebih lanjut mengenai prioriti dalam kerjayanya.

Ikuti temu bual pelakon tinggi lampai ini bersama Kosmo!.

Kosmo!: Selepas satu persatu drama lakonan Aiman dan terbaharu selesai pementasan teater bangsawan Bidasari, apa pula selepas ini?

AIMAN HAKIM RIDZA: Kalau boleh setiap hari saya mahu belajar perkara baharu, tidak kira teknik berlakon atau kemahiran untuk menguasai pelbagai emosi berbilang watak. Insya-Allah, kalau ditawarkan untuk berlakon teater lagi saya akan terima sebab sudah mula rasa seronok. Buat masa sekarang, saya berehat seketika selepas tamat pementasan teater Bidasari pertengahan bulan Februari lalu.

Apakah pengalaman berharga yang dikutip daripada pementasan teater bangsawan Bidasari sepanjang tujuh hari?

Hari pertama memang huru-hara, sukar untuk saya biasakan diri dengan pentas. Memang ada kritikan saya terima, tapi hari demi hari saya perbaiki kekurangan daripada pihak saya. Puasnya teater kerana sarat dengan ilmu seni yang tidak dapat melalui penggambaran drama.

Berlakon dengan pelakon teater yang sudah berpengalaman, adakah mungkin Aiman hilang fokus apabila mereka boleh memanipulasi keadaan dengan mudah berbanding Aiman sendiri?

Mereka nama-nama besar seperti Raja Azura dan Datuk Jalaludin Hassan yang boleh 'makan' saya kalau terleka. Sepanjang 10 kali pementasan selama tujuh hari saya sedikit sebanyak boleh menggenggam apa maknanya pentas dan mengenalpasti corak permainannya.

Ke arah manakah pementasan teater itu membawa hala tuju karier Aiman sendiri?

Sejujurnya, teater ini telah mengembalikan keyakinan yang hilang ketika menyertai Mentor 5 sebelum ini. Itulah ilmu percuma yang saya tidak dapat sebelum ini. Teater ini permulaan semula untuk saya kembali aktif dalam bidang nyanyian dan memang menyanyi adalah cita-cita saya yang tidak akan saya ketepikan. Malah, single pertama saya berjudul Buatmu Cinta menjadi runut bunyi drama Projek Memikat Suami yang sedang ditayangkan sekarang.

Apakah lagi drama lakonan Aiman yang sedang ditayangkan di kaca televisyen sekarang dan projek lain yang sedang diusahakan anda?

Projek Memikat Suami ditayangkan di Astro Ria), 7 Suami (TV9) dan Antara Laut China Selatan (TV2). Selain itu, saya sedang mengusahakan bisnes keluarga iaitu sebuah studio jamming, penerbitan iklan dan pengurusan acara di Ara Damansara, Selangor.

Apabila watak lakonan Aiman dilihat hampir sama dalam setiap drama dan telefilem, apakah impian Aiman untuk melihat perubahan corak karakter pada masa akan datang?

Saya akui kebanyakan karakter yang saya lakonkan kelihatan hampir sama dan mungkin juga pada skripnya. Ia bukan soal duit tapi lebih pada niat saya untuk belajar lebih banyak lagi. Teringin juga saya melakonkan watak seorang wartawan dan orang gila selepas ini.

David Foster dan Cakra Khan pilihan Siti

Posted:

David Foster dan Cakra Khan pilihan Siti

David Foster dan Cakra Khan pilihan Siti

Oleh MOHD. IZUAN ROSELI


SITI dikelilingi para pelukis yang terbabit dalam pameran An Iconic Exhibition of Datuk Siti Nurhaliza.


HASRAT penyanyi kesayangan negara, Datuk Siti Nurhaliza untuk berkolaborasi bersama idolanya, komposer tersohor kelahiran Kanada, David Foster tercapai setelah kedua-dua ikon tersebut bakal berkolaborasi dalam konsert terbaharu Siti di Pusat Seni Persembahan The Star, Singapura.

Tambah menarik apabila Foster bakal mengiringi Siti dengan petikan piano pada konsert dikenali sebagai Datuk Siti Nurhaliza Live in Singapore yang bakal berlangsung pada hari ini, 5 Mac.

Siti yang begitu teruja dengan kolaborasi bersama idolanya itu menyifatkan ia merupakan satu pengiktirafan buatnya.

Selain itu, ia juga memberi memori indah yang tidak dapat dilupakan bagi penyanyi kelahiran Kuala Lipis, Pahang itu.

"Sudah tentu saya teruja apabila diberikan peluang untuk berkolaborasi dengan David Foster. Perasaan tersebut sama ketika diberi peluang berduet dengan pemenang 10 kali anugerah Grammy, Babyface sebelum ini (pada tahun 2013).

"Dari segi susunan dan pemilihan lagu segalanya akan ditentukan oleh pihak David dan saya berharap konsert itu nanti dapat dijayakan dengan sebaiknya," ujarnya ketika ditemui pada majlis pelancaran pameran An Iconic Exhibition of Datuk Siti Nurhaliza di Galeri Artelier Solaris Dutamas, Publika, Kuala Lumpur baru-baru ini.

Sementara itu, Siti yang pernah berkolaborasi dengan penyanyi Indonesia seperti Krisdayanti turut ditawarkan untuk berduet dengan Cakra Khan dalam album terbaharunya.

Projek tersebut merupakan permintaan daripada pihak pengurusan penyanyi kacak Indonesia itu.

Setelah beberapa perbincangan diadakan, Siti bersetuju untuk berduet dengan penyanyi yang tersohor menerusi single Harus Berpisah itu.

"Memandangkan saya pernah berkolaborasi dengan dia (Cakra Khan) sebelum ini iaitu pada majlis Anugerah Planet Muzik (APM), saya rasa ia tidak menjadi masalah.

"Buat masa sekarang, pihak kami masih lagi dalam proses mencari lagu yang sesuai sebelum memasuki studio.

Pemilihan dan komposisi lagu penting untuk memastikan vokal kami dapat diserasikan dalam lagu itu nanti," ujarnya.

Pameran

Dalam pada itu, Datuk Siti Nurhaliza telah menjadi pilihan 17 pelukis dari seluruh pelosok dunia termasuk Iran, Indonesia dan Malaysia dalam menzahirkan bakat menghasilkan potret penyanyi yang pernah membuat persembahan di Dewan Philharmonik London itu menerusi pameran An Iconic Exhibition of Datuk Siti Nurhaliza.

Pelbagai teknik digunakan seperti semburan, cat, media baharu dan media campuran digunakan para pelukis untuk menggambarkan pandangan masing-masing terhadap penyanyi yang popular menerusi lagu Cindai itu.

Pameran tersebut berlangsung sejak 26 Februari dan akan berterusan selama sebulan.

Antara pelukis yang terlibat dalam projek tersebut termasuk Andrian Torres dari Sepanyol, E.M Night Watcher (Iran) serta lima pelukis Malaysia terdiri daripada Haffendi Anuar, Azizi Latif, Faiz Yunus, Zizan Osman dan Nazmi Ismail.

Lukisan tersebut dipamerkan untuk dijual kepada orang ramai yang berminat dengan harga antara RM1,500 sehingga RM75,000.

Melalui penjualan lukisan tersebut, dana akan dikumpulkan untuk disalur kepada organisasi milik penyanyi tersebut iaitu Yayasan Nurjiwa.

Pelantun lagu Bukan Cinta Biasa itu sempat memberitahu, beliau sangat tersentuh dengan lukisan yang dihasilkan.

Pada masa yang sama, suaminya, Datuk Khalid Muhammad Jiwa atau Datuk K juga meminati karya seni tersebut.

Siti dan Datuk K turut bercadang membeli salah sebuah lukisan yang dipamerkan di Galeri Artelier Solaris Dutamas, Publika, Kuala Lumpur itu.

Kredit: www.kosmo.com.my
 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved