Selasa, 27 Disember 2011

Kosmo Online - Rencana Utama

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Rencana Utama


Jenayah maya tanpa sempadan

Posted:

Jenayah maya tanpa sempadan

Jenayah maya tanpa sempadan

MENYEDARI dunia Internet adalah suatu alam terbuka untuk mereka yang mahu merebut peluang menjadi kaya, seorang lelaki warganegara Switzerland tidak mahu ketinggalan mengambil kesempatan itu.

Tambah menyeronokkan hati peguam berusia 40-an itu adalah apabila berkenalan dengan seorang lelaki dari Malaysia melalui sebuah laman sosial. Dia teruja kerana menganggap pencariannya bakal membuahkan hasil lumayan.

Lelaki yang ditemui melalui jaringan maya itu memperkenalkan diri sebagai seorang ahli perniagaan yang menjalankan bisnes eksport bahan-bahan mentah penternakan dan memiliki syarikat yang berpangkalan di Malaysia.

Peguam itu ditawarkan sebuah kontrak perniagaan mengeksport bekalan makanan ayam ke Hong Kong, tetapi diminta membayar sejumlah wang terlebih dahulu bagi memastikan kontrak tersebut tidak terlepas ke tangan orang.

Teruja dengan tawaran yang tidak disangka-sangka itu, peguam itu menurut sahaja kemahuan 'ahli perniagaan' itu. Wang sejumlah RM1,360,079.50 pun telah dipindahkan ke dalam akaun lelaki tersebut.

Begitupun, oleh kerana tiada apa-apa yang berlaku dalam tempoh masa yang terlalu panjang, dia yang mempunyai latar belakang undang-undang itu telah melakukan penyiasatan sendiri terhadap syarikat tersebut dengan maklumat yang ada.

Luluh hatinya apabila mendapati syarikat tersebut palsu dan tidak pernah wujud di Malaysia. Tidak mahu si penipu siber itu terlepas begitu sahaja, dia telah melaporkan kes itu kepada pihak berkuasa.

Mujur tindakan pantas pihak polis telah berjaya menangkap dua individu, seorang lelaki dan wanita berhubung kes tersebut. Itu merupakan salah satu kes jenayah siber di negara ini.Pada 15 Jun lalu, negara digemparkan pula dengan serangan alam siber yang ditunjangi penggodam antarabangsa. Dikenali sebagai Anonymous menerusi Operation Malaysia, kesan buruk penggodamannya amat serius.

Dalam serangan tersebut, sebanyak 91 buah laman web telah mengalami gangguan perkhidmatan.

Terdedah ancaman

Kegiatan jenayah dan salah laku siber tidak hanya melumpuhkan laman web, malah sesiapa sahaja boleh terdedah kepada ancaman tanpa sempadan itu.

Ia terbukti apabila CyberSecurity Malaysia melalui Pusat Bantuan Cyber999 telah mencatatkan sebanyak 14,157 insiden keselamatan siber yang dilaporkan oleh pengguna Internet di seluruh Malaysia dari bulan Januari sehingga November 2011.

Jumlah tersebut menunjukkan berlaku peningkatan mendadak sebanyak 97 peratus berbanding tempoh yang sama pada tahun lalu.

Mengikut istilahnya, jenayah siber merujuk kepada perbuatan atau insiden yang dilakukan di alam siber, sama ada menggunakan komputer mahupun peralatan seperti perkakasan dan perisian telekomunikasi.

"Ia dilakukan dengan menggunakan telefon pintar atau peranti teknologi maklumat dan komunikasi (ICT), dengan teknologi Internet digunakan sebagai perantara dan tidak melibatkan perbuatan jenayah secara fizikal.

"Sebagai contoh, penjenayah ini menceroboh maklumat organisasi atau individu, harta intelektual, penipuan kad kredit, kecurian identiti, penggodaman ke atas sistem rangkaian komputer dan laman web organisasi mahupun individu," kata Ketua Pegawai Eksekutif CyberSecurity Malaysia, Lt. Kol. (Bersara) Prof. Datuk Husin Jazri ketika ditemui Kosmo!.

Husin menjelaskan, setiap aktiviti jenayah siber yang dilakukan mempunyai motif atau tujuan tersendiri seperti membalas dendam, marah, berhibur sekadar suka-suka, kewangan dan politik.

Di kebanyakan negara, landskap jenayah siber yang berlaku kesemuanya hampir sama.

Laporan insiden

Di negara ini, CyberSecurity Malaysia mengklasifikasi kategori jenayah atau ancaman siber berdasarkan data laporan insiden keselamatan siber melalui penggunaan Internet yang dikumpulkan Pusat Bantuan Cyber999.


PENIPUAN melibatkan kad kredit juga merupakan salah satu kaedah yang digunakan oleh penjenayah siber.


Statistik yang dikumpul melalui pusat bantuan tersebut dikenali sebagai insiden keselamatan siber, dan tidak dikategorikan sebagai jenayah siber.

Antara insiden keselamatan siber yang dikenal pasti adalah seperti penipuan, spam, pencerobohan, kod berbahaya, cubaan pencerobohan, gangguan siber, laporan kerentanan (vulnerabilities), gangguan perkhidmatan (DoS) dan juga berkaitan kandungan.

Husin memberitahu, terdapat beberapa punca atau sebab berlakunya peningkatan insiden tersebut. Antaranya adalah jumlah pengguna Internet yang semakin bertambah dari semasa ke semasa dan kurang pengetahuan mengenai kepentingan keselamatan siber.

Pusat Bantuan Cyber999 juga banyak menerima laporan insiden keselamatan Internet berkaitan penggunaan media sosial.

"Ada dalam kalangan pengguna Internet yang kurang arif dan juga kurang berhati-hati sewaktu melayari Internet," ujar beliau.

Justeru, peluang tersebut memudahkan lagi penjenayah siber untuk mengambil kesempatan ke atas mereka.

Selain daripada itu, terdapat juga peningkatan ancaman-ancaman penggodaman seperti pencacatan laman web (web defacement) dan juga pencerobohan.

Kelemahan utama yang menjadi sasaran kebanyakan penjenayah siber ialah pihak yang menggunakan penyelesaian sekuriti tidak asli dan yang luput tarikh sah.

Menurut Pengarah Saluran Jualan Kaspersky Lab Asia Tenggara, Jimmy Fong, dalam satu kenyataan akhbar, pengguna peranti teknologi seperti komputer, telefon pintar, tablet dan peranti lain, ia seumpama seseorang yang meninggalkan pintu dan tingkap rumah dalam keadaan terbuka.

"Dalam situasi perbandingan tersebut, pengguna seolah-olah berharap tiada sesiapa yang akan masuk ke dalam rumah seterusnya menyalah guna atau mencuri hak miliknya.

"Di dalam kes ini, ia melibatkan data dan identiti anda," katanya.

Full content generated by Get Full RSS.

Penjaga selera Nelson Mandela

Posted:

Penjaga selera Nelson Mandela

Penjaga selera Nelson Mandela


KAUM kerabat Mandela (kiri) menganggap Xoliswa seperti ahli keluarga sendiri.


BUKU-BUKU masakan pada musim Krismas ini bersaing memaparkan resipi kegemaran Nelson Mandela di kedai-kedai buku di Afrika Selatan, selepas chef peribadinya menerbitkan sendiri koleksi masakan pilihannya.

Buku Xoliswa Ndoyiya bertajuk Ukutya Kwasekhaya (Masakan Rumah) memuatkan 62 buah resipi yang didatangkan dari dapur Mandela. Ia turut disertai anekdot famili pemimpin berkenaan.

Buku yang ditukis bersama pengkritik masakan, Anna Trapido, itu memaparkan pelbagai resipi daripada pucuk lemon brussels hingga salad beras mangga dengan kuah kari, paella, sembilan jenis sup, ayam Belanda oren, pelbagai hidangan ayam dan bebola daging.

"Bukan itu sahaja resipi saya. Saya mempunyai lebih daripada itu!" Kata chef berumur 49 tahun itu sambil tersenyum.

Juga dikenali sebagai Xoli, dia mewarisi bakat memasak daripada neneknya yang memasak untuk sebuah keluarga kulit putih.

Malangnya, kisah Xoli dilihat tipikal oleh kebanyakan kaum berkulit hitam di Afrika Selatan.

Dibesarkan di sebuah perbandaran terpencil, dia mendapat pekerjaan sebagai pekerja domestik dengan sebuah keluarga kulit putih di Johannesburg, sebelum bekerja di sebuah rumah keluarga Yahudi.

Suami pertamanya dibunuh akibat keganasan yang tercetus di kawasan perbandaran berkenaan, iaitu antara Kongres Kebangsaan Afrika (ANC) dengan pesaing yang ingin merebut kuasa, Parti Kebebasan Zulu Inkhata (IFP), pada awal tahun 1990-an sebelum berakhirnya sistem aparteid.

Suami keduanya pula mati akibat kemalangan jalan raya.

Keempat-empat anak chef berkenaan dibesarkan oleh ibu dan kakaknya di pinggir bandar, 800 kilometer dari Johannesburg.

Xoli kemudiannya bertemu dengan Mandela.

Seorang rakan telah membantu Xoli mendapatkan pekerjaan sebagai tukang masak untuk berkhidmat dengan Mandela pada tahun 1992, dua tahun sebelum Mandela memenangi pilihan raya umum pelbagai kaum pertama Afrika Selatan seterusnya memenangi kerusi presiden.

Sejak itu, Xoli menyediakan makanan bukan sahaja kepada negarawan itu malah kepada keluarga beliau, pemimpin ANC, ketua-ketua bangsa asing dan pelawat terkenal seperti Michael Jackson. Selebriti rancangan bual bicara terkenal, Oprah Winfrey dikatakan amat menyukai hidangan kentang berkrim hasil air tangan Xoli.

Masakan rumah adalah kepakaran Xoli, sebagaimana tajuk buku terbitannya.


BANYAK resipi tradisi Afrika Selatan kini dibukukan dan dijual di pasaran.


Kenangan Mandela

Seperti Mandela yang kini berusia 93 tahun yang uzur dan tinggal semula di kampung Eastern Cape yang pernah ditinggalkan sewaktu zaman muda beliau, Xoli juga berasal dari wilayah miskin di selatan negara tersebut.

Dia mengikut Mandela apabila beliau meninggalkan Johannesburg untuk kembali ke kampung halamannya di Qunu.

"Ke mana sahaja dia pergi, saya akan ikut bersama," katanya.

Keluarga Mandela telah menganggap Xoli sebagai ahli keluarga, malah dia juga ibarat ibu kepada cucu Mandela iaitu Madiba yang tinggal bersama mereka ketika anak-anaknya sendiri tinggal berjauhan dengannya.

Di bawah jagaannya, meja makan Mandela sentiasa mempunyai hidangan istimewa seperti hidangan tradisi Xhosa, hidangan klasik Afrika Selatan seperti amasi (susu masam) dan hidangan Yahudi yang dipelajari daripada majikannya yang terdahulu.

Terdapat juga hidangan yang mempunyai sentuhan negara luar seperti hamburger untuk kanak-kanak dan hidangan lasagna Itali.

Kemahiran memasaknya sentiasa berkembang. Contohnya, penambahan bawang putih dalam masakan selepas Mandela berkahwin dengan Graca Machel pada tahun 1998. Graca ialah janda bekas presiden Mozambique, Samora Machel dan bawang putih merupakan bahan utama dalam masakan bekas koloni Portugis itu.

Bagaimana pula dengan cita rasa Mandela?" Dia makan apa sahaja yang saya masak!" katanya sambil memberitahu, presiden kulit hitam pertama Afrika Selatan itu tidak menyukai hidangan berlada.

"Tetapi dia lebih menggemari masakan tradisi. Jika dia tidak dapat menikmatinya selama beberapa hari, dia akan bertanya: "Apa yang berlaku? Kenapa anda tidak memberi saya makan dengan baik?" ujar Xoli.

Tambah wanita itu, beberapa masakan kegemaran Mandela lagi, adalah umsila wenkomo (sup ekor lembu), biji jagung dengan kekacang (umngqusho), atau ulusu (perut lembu). Semua resipi itu ada di dalam buku masakan berkenaan.

Kegemaran Mandela yang lain adalah seperti hidangan kepala kambing dan lidah tidak dimasukkan ke dalam buku itu.

Tukang masak itu kelihatan sedikit beremosi ketika dia mengenang kembali kisah lama. Dia pernah menghantar bubur jagung dengan susu masam menaiki kapal terbang ke London kerana Mandela sudah jemu dengan masakan Inggeris.

Full content generated by Get Full RSS.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Infiniti

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Infiniti


Kerja mengukur lebih mudah

Posted:

Kerja mengukur lebih mudah

Kerja mengukur lebih mudah

Oleh ADLAN JAAFAR

BAGI Alex Seen Chia Choon, 38, setiap saat boleh mempengaruhi jumlah keuntungan yang boleh diraih. Jadi, sebagai seorang kontraktor yang telah bekerja selama 10 tahun, dia percaya alatan yang tepat dan betul mampu menjimatkan masanya.

Baru tiga bulan menggunakan peranti GLM 80 keluaran Robert Bosch Sdn. Bhd., dia sudah melihat perubahan terhadap bilangan kontrak yang diterimanya.

"Dahulu dalam sehari dengan menggunakan pita pengukur, maksimum yang saya boleh dapat adalah sebanyak lima kontrak. Tetapi, dengan GLM 80, saya boleh dapat antara lapan hingga 10 kontrak," katanya ketika ditemui di Petaling Jaya, Selangor baru-baru ini.

Ujarnya, masa yang dijimatkan ketika sesi temujanji bersama pelanggan amat mengagumkan. Sebelum ini, dia memerlukan masa paling kurang 15 minit untuk memberi sebut harga.

Masa banyak terbuang dengan perkara-perkara remeh seperti melakukan persediaan mengukur dan membawa tangga malah, kadangkala pita pengukur tidak mampu mengukur pada jarak yang panjang.

Kini, dengan beberapa tembakan laser ke dinding dalam tiga saat tanpa perlu ada penukaran posisi, dia sudah boleh menyatakan harga yang sudah pun berada dalam mindanya.

Fungsi yang paling menyenangkan Alex adalah gabungan ukuran tinggi tidak langsung. Ia adalah fungsi yang membolehkan pengguna peranti mengukur jarak tinggi pada bahagian tengah dinding.

Pengendalian GLM 80 pula sangat mudah seperti menggunakan telefon bimbit malah, bahasa visual pada paparan juga amat mudah difahami.

Banyak fungsi

Meskipun fungsi asas peranti GLM 80 hanyalah membuat ukuran tetapi, ia telah dipelbagai kaedah ukuran berdasarkan keadaan fizikal sesuatu lokasi itu.

Sebanyak lima aplikasi fungsi yang direka supaya mudah digunakan dalam semua keadaan dan ketinggian iaitu pengukuran tinggi atau panjang tidak langsung, pengukuran gabungan tinggi tidak langsung dan mod inclination.

"Sebagai contoh, amat sukar untuk mengukur satu jarak tertentu yang terletak di bahagian atas dinding namun, GLM 80 akan memudahkan kerja anda.

"Seting perlu ditukar pada menu yang dikehendaki. Mod arahan yang dikenal pasti dengan imej yang terpapar pada skrin. Kemudian, hanya beberapa klik sudah boleh mendapat bacaan," kata Pengurus Jenama Rantau ASEAN (Asia Tenggara), Bahagian Power Tool, Anthony Heng.

Selain untuk kegunaan golongan jurutera dan profesional, peranti itu juga turut menjadi alatan penting kepada para pelajar terutama mereka yang mengambil kursus arkitek serta menjadi tumpuan pereka hiasan dalaman.

Jarak maksimum, GLM 80 boleh mengukur adalah sepanjang 80 meter. Mungkin kerana rakyat Malaysia tidak gemar berjemur jadi, ia amat berguna terutama memerlukan pengukuran di luar bangunan.


GLL 2 Professional Line dengan teknologi laser memudahkan pereka hiasan dalaman mahupun jurutera menentukan garisan lurus dengan menekan satu butang sahaja.


Bacaan digital alatan itu juga mempunyai kejituan ukuran sehingga 1.5 milimeter, manakala paparan imej juga boleh flip secara melintang atau menegak mengikut cara ia dilihat.

Produk-produk keluaran Robert Bosch merupakan yang pertama menggunakan litium ion dan boleh dicas dengan pengecas mikro-USB.

Litium ion membolehkan bateri dicas berulang-ulang walaupun masih ada lagi baki tenaga dalamnya. Hanya bateri berasaskan nikel kadmium boleh mengakibatkan masalah 'efek memori' berlaku.

Laser

Pancaran laser merupakan komponen penting untuk GLM 80 membuat ukuran sesuatu jarak tetapi, jangan risau kerana ia tidak akan membahayakan penglihatan manusia.

Menurut Anthony, laser terbahagi pada enam jenis yang mempunyai perbezaan tahap kekuatan dan kebolehan iaitu kelas pertama banyak digunakan dalam pemain cakera video digital (DVD).

Kelas enam boleh menembusi badan manusia, untuk memotong pula kelas lima digunakan, manakala empat pula boleh menyebabkan luka dan ketiga mampu menyebabkan penglihatan rosak.

"GLM 80 menggunakan laser kelas kedua tetapi, semua cahaya seperti matahari dilihat secara terus dalam jangka masa panjang pun boleh merosakkan mata," terang Anthony.

Selepas ukuran ruang sudah dibuat, pasti ramai orang terutama bukan profesional berdepan dengan banyak masalah seperti bingkai gambar yang digantung senget ataupun mata gerudi terkena sistem pendawaian dalam dinding.

Bosch turut mengeluarkan dua alatan iaitu GSM120 Professional Multi Detector dan GLL 2 Professional Line yang boleh menyelesaikan semua masalah tersebut.

Garisan laser yang dipancarkan daripada alat GLL 2 Professional Line akan mengeluarkan garisan lurus. Pengguna hanya perlu mengetuk paku atau menggerudi pada garisan tersebut.


BAGI seorang jurutera profesional, mengukur adalah bahagian yang paling rumit dan leceh untuk dilakukan.


Untuk GSM120 Professional Multi Detector pula, ia amat berguna terutama kepada mereka yang langsung tidak mempunyai ilmu dalam kejuruteraan.

Tahukah anda, jika anda secara tidak sengaja menggerudi sistem pendawaian rumah, ia akan menyebabkan bekalan elektrik terputus dan kos untuk membaikinya amat mahal?

Kata Alex, harga untuk mata gerudi kecil berharga lingkungan RM3 hingga RM5 dan boleh patah dengan mudah jika terkena pada keluli rebar dalam dinding.

Bayangkan berapa kos yang perlu dikeluarkan jika setiap kali kita mahu menebuk lubang, pasti akan terkena keluli tersebut.

GSM120 Professional Multi Detector merupakan sebuah alat yang boleh mengesan kabel hidup, metal atau kayu yang berada dalam dinding atau siling rumah.

Menurut Anthony, penggunaan produk tersebut sangat mudah iaitu seperti memahami maksud yang disampaikan oleh lampu isyarat jalan.

Ia dilengkapi dengan lampu LED berbentuk lingkaran bulat yang mengeluarkan tiga warna iaitu merah, hijau dan kuning.

Jika warna hijau yang menyala bermakna kawasan persekitaran tersebut selamat untuk digerudi, manakala warna kuning memberi amaran bahawa terdapat sesuatu berdekatan kawasan yang mahu diketuk.

Merah pula adalah arahan yang jelas bahawa kawasan tersebut tidak boleh diketuk atau digerudi.

Multi Detector itu mampu mengesan objek tersembunyi sedalam 12 sentimeter untuk metal ferus, lapan sentimeter untuk logam bukan ferus, lima sentimeter untuk kabel dan 3.8 sentimeter untuk kayu.

Akui Alex, kedua-dua produk tersebut menjimatkan kos bagi dirinya dalam jangka masa panjang walaupun harganya agak mahal.

Full content generated by Get Full RSS.

Perintis bandar hijau di Amazon

Posted:

Perintis bandar hijau di Amazon

Perintis bandar hijau di Amazon


KAYU balak merupakan bahan asli yang didapati dari hutan Amazon dan ia memberi pendapatan lumayan kepada penduduk sekitarnya.


TIGA tahun lalu di hutan Paragominas, Brazil, kepulan asap hitam kebakaran yang dibuat oleh manusia semata-mata untuk menjadikan kawasan tersebut sebagai padang ragut untuk penternakan lembu daging ternyata kelihatan amat menggerunkan.

Kanak-kanak pula dengan berkaki ayam berjalan pada permukaan laluan yang kotor berdekatan tempat pembakaran arang. Paragominas adalah tempat yang paling pantas kehilangan hutan berbanding tempat-tempat lain di Amazon.

Kini, bandar tersebut bangkit daripada debu-debu hitam dan menjadi perintis model bandar hijau. Ia memastikan pendekatan ekonomi baharu mapan dengan menghapuskan kegiatan pembalakan haram.

Ramai pakar berpendapat, ia akan memberi harapan kepada penduduk seramai 25 juta itu bahawa hutan Amazon memberi manfaat jika dipelihara berbanding dibiarkan musnah.

Transformasi tersebut dibuat selepas Brazil disenaraikan dalam 36 negara yang bertanggungjawab terhadap kemusnahan Amazon. Ia menyebabkan berlaku sekatan ekonomi memberikan bandar tersebut dua pilihan sama ada melawan arahan tersebut atau membuat penyelesaian untuk sekurang-kurangnya memelihara apa yang sedang dimiliki.

Adnan Demachki, 46, kelihatan tidak seperti seorang pejuang alam sekitar. Peguam yang bertubuh gempal dan berkaca mata itu dibesarkan di bandar tersebut serta merupakan datuk bandar ketika ia mengalami penggondolan hutan paling teruk.

"Bandar kita disenarai hitam oleh kerajaan. Tiada jalan keluar selain memilih cara terbaharu ini," kata Demachki.

Jalan terbaik


INDUSTRI pembuatan arang merupakan salah satu faktor kemusnahan hutan hujan Amazon di Paragominas.


Rancangan bandar hijaunya menyasarkan untuk menghapuskan semua kegiatan pembalakan haram melalui pelbagai penguatkuasaan seperti penubuhan polis alam sekitar dan mempromosi ekonomi yang tidak bergantung pada aktiviti pembersihan hutan.

Ia memberi fokus pada pembangunan secara mapan dengan menjalankan pengurusan hutan terbaik untuk industri kayu selain memperkenalkan teknik pertanian moden bagi meningkatkan kualiti sambil mengurangkan penggunaan tanah.

Sejak kebelakangan ini, kejayaan Demachki dipuji oleh pihak berkuasa alam sekitar yang sebelum ini merupakan badan paling lantang mengutuk bandarnya.

"Paragominas adalah contoh kejayaan mengatasi masalah pembasmian hutan dan memulakan transisi ekonomi yang boleh memelihara hutan.

"Mereka menukar pendirian dan ikut arahan para pemimpin menggunakan kaedah alternatif yang boleh wujud bersama dengan hutan," ujar ketua di jabatan yang bertanggungjawab melawan kemusnahan Amazon, Kementerian Alam Sekitar, Mauro Pires.

Hutan hujan Amazon merupakan pertahanan terbesar melawan pemanasan global dengan bertindak sebagai penyerap gergasi karbon dioksida. Dengan membalak hasil buminya, dunia bukan sahaja kehilangan pertahanan tetapi, kemusnahannya boleh menambahkan masalah.

Kira-kira 75 peratus pencemaran Brazil datang daripada aktiviti pembersihan hutan hujan, kaedah pertanian secara pembakaran dan pereputan balak. Dianggarkan sebanyak 400 juta tan karbon dioksida ke ruang atmosfera setiap tahun menjadikan Brazil negara keenam pengeluar gas tersebut.

Hampir 20 peratus hutan Amazon di Brazil telah dibersihkan.

Penyelamat hutan

Ramai pakar berpendapat, eksperimen Paragominas sangat penting kerana ia menunjukkan kemungkinan untuk menyakinkan penduduk tempatan.

Buat pertama kali pada tahun 2008, kerajaan Brazil telah meletakkan sasaran yang konkrit dengan memperlahankan kemusnahan hutan hujan melalui pengurangan kawasan sehingga 5,000 kilometer persegi pada tahun 2017.


SEBAGAI sebahagian aktiviti bandar hijau, kanak-kanak Orang Asli diajar mengenai kepentingan menjaga alam sekitar.


Ejen bersenjata menjadikan Paramigos sebagai sasaran selain 36 negara yang disenarai hitam melalui cara mengenakan denda yang besar, menyita lembu dan menutup kilang papan.

Ejen persekutuan di Paragominas yang berkepadatan 100,000 orang telah menutup hampir 300 kilang papan haram. Sebanyak 2,300 sumber pekerjaan hilang dan kerjaan persekutuan turut memotong kredit pertanian.

Langkah pertama pakatan bandar hijau adalah dengan menandatangani perjanjian melibatkan semua peringkat masyarakat supaya bersetuju untuk menegakkan undang-undang melarang pembalakan haram.

Ia bekerjasama dengan kumpulan alam sekitar berpusat di Amerika, The Nature Conservancy yang mempunyai kepakaran dan mengetahui selok-belok memastikan rancangan tersebut berjaya.

Kakitangan konservasi menggunakan imej satelit untuk menentukan sempadan ladang dan tuan tanah diberi surat ikatan yang sah. Tuan tanah diberitahu luas kawasan hutan yang masih tinggal dan keluasan yang perlu ditanam semula. Mereka juga mengajar penternak dan petani kaedah terbaik untuk mengurus tanah. - Agensi

Full content generated by Get Full RSS.

Inovasi hebat tahun 2012

Posted:

Inovasi hebat tahun 2012

Inovasi hebat tahun 2012

Oleh KHAIRUL ANUAR ABDUL RAHMAN


SISTEM operasi Windows 8 berkuasa membina rangkaian kawalan dengan komputer peribadi yang lain.


SEMPENA menyambut kehadiran tahun baru yang menjanjikan pelbagai teknologi terkini dan ciri-ciri aplikasi yang diperhalusi, berikut disenaraikan beberapa gajet dan sistem operasi yang bakal memasuki pasaran pada tahun hadapan.

Ia bakal memudahkan anda untuk memilih gajet idaman hati untuk tahun 2012.

1) Nintendo Wii U

Pengeluar konsol permainan terkemuka Nintendo bakal memasarkan produk pengganti konsol Wii mereka yang dinamakan Wii U. Sesuatu yang ketara tentang konsol terbaharu ini ialah alat kawalannya yang mempunyai skrin sentuh berukuran 15.7 sentimeter (sm) dengan nisbah 16:9.

Alat kawalan ini turut dilengkapkan dengan accelerometer, gyroskop, kamera dan mikrofon bagi memberikan pengalaman baharu dalam dunia permainan video terutamanya gamer.

Setiap unit konsol Wii U, boleh disambungkan kepada sehingga empat alat kawalan Wii secara serentak. Konsol janaan pemproses mikro IBM ini menggunakan unit pemproses grafik AMD Radeon yang mampu menghasilkan grafik lebih lancar dan realistik.

Ia membolehkan variasi output video dengan format 1080p, 1080i, 720p, 480p dan 480. Pengguna Nintendo Wii tidak perlu risau kerana permainan dan aksesori mereka turut boleh digunakan pada Nintendo Wii U ini.


PEMILIK Nintendo Wii U pasti teruja dengan pemproses grafik AMD Radeon yang lebih lancar dan realistik.


2) Acer Iconia Tab A200

Pengeluar komputer terkemuka Acer mengumumkan tablet terbaharu mereka, Iconia Tab A200. Ia sesuai bagi mereka yang inginkan pengalaman pengkomputeran santai seperti membaca buku elektronik, menonton video, bermain permainan komputer, mendengar muzik dan aktiviti rangkaian sosial.

Sungguhpun versi Iconia Tab A200 yang menggunakan sistem operasi Android Honeycomb telah mula dipasarkan pada November lalu, namun versi yang menggunakan sistem operasi Android terkini Ice Cream Sandwich akan hanya dikeluarkan bermula Januari tahun hadapan.

Ditawarkan dalam dua pilihan warna, kelabu titanium dan merah metalik, tablet ini menawarkan skrin pelbagai sentuh berukuran 25.6 sm dan disokong pemproses NVIDIA Tegra 2 Dual Core berkelajuan 1 gigahertz (GHz) dan gyrometer.

Ia turut menawarkan slot USB bersaiz penuh bagi membolehkannya disambung dengan peranti lain. Dari sudut storan pula, pengguna boleh memanfaatkan slot MicroSD bagi menyimpan segala khazanah digital mereka.

Sekiranya anda seorang yang sering berinteraksi menggunakan panggilan video, kamera web dengan resolusi 2 megapiksel turut disediakan demi memberikan imej berkualiti.

3) Canon EOS 5D Mark III

Sungguhpun nama model ini belum dapat dipastikan kesahihannya 100 peratus, Canon dilaporkan telah mengesahkan bahawa mereka sedang dalam proses membangunkan kamera refleks lensa tunggal (DSLR) bingkai penuh terkini.

Model ini berkemungkinan dinamakan 5D Mark III atau 6D. Antara spesifikasi yang dikatakan bakal dimuatkan dalam keluaran terbaharu ini adalah pemproses imej DIGIC 4, sensor bingkai penuh, resolusi 21 megapiksel, skrin OLED dan jangka hayat bateri lebih panjang.


ACER tidak mahu ketinggalan dalam menawarkan teknologi aplikasi hebat melalui produk tabletnya.


Seperti model-model terdahulu, model terkini dari Canon ini dijangka mempertingkatkan ciri sedia ada dan menyelesaikan isu-isu berbangkit yang diluahkan oleh penggemar fotografi terutamanya jurufoto profesional yang menggunakan 5D Mark II.

4) Windows 8

Windows 8 merupakan kod nama bagi sistem operasi keluaran Microsoft yang bakal menggantikan sistem operasi sedia ada iaitu Windows 7.

Menarik tentang sistem operasi ini adalah ia tidak hanya boleh digunakan untuk komputer peribadi dan komputer riba, tetapi juga dikatakan boleh diguna pakai pada peranti tablet.

Antara ciri yang diperkenalkan pada sistem operasi terbaharu ini termasuk pelayar web Internet Explorer versi 10 yang menyokong HTML 5 dan CSS 3.

Ia juga boleh diintegrasi dengan pengkomputeran awan iaitu SkyDrive, yang membenarkan anda mengawal komputer lain menerusi Internet. Ciri itu membolehkan anda mendapatkan gambar atau video daripada komputer milik anda yang lain.

Bagi memastikan keselamatan pengguna, sistem operasi terbaharu ini juga mempunyai papan kekunci pada skrin dan ciri pengecaman tulisan tangan.

Full content generated by Get Full RSS.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Negara

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Negara


Pembeli berang sebab lambat dapat rumah

Posted:

Pembeli berang sebab lambat dapat rumah

Pembeli berang sebab lambat dapat rumah

PEMBELI rumah memecahkan pagar penghadang zink projek pangsapuri Ukay Bistari di Hulu Klang, Selangor semalam.


AMPANG - Sebahagian daripada pembeli pangsapuri Ukay Bistari di Hulu Klang, di sini yang kecewa selepas lapan tahun menunggu projek kediaman mereka siap, bertindak di luar batas undang-undang semalam dengan memecahkan pagar zink di situ sebelum melarikan puluhan gugus kunci rumah.

Tindakan drastik yang melibatkan hampir 100 orang pembeli itu berlaku pada pukul 11 pagi semalam selepas mereka mendakwa syarikat pemaju gagal menyerahkan kunci rumah pada majlis yang berlangsung semalam.

Mereka bertindak memecah masuk bilik operasi pemaju tersebut dan membawa keluar puluhan gugus kunci kediaman dengan kakitangan syarikat itu tidak sempat berbuat apa-apa.

Ada pemilik rumah terbabit menggunakan kunci tersebut untuk masuk ke dalam rumah mereka.

Pengerusi Persatuan Pemilik Bangunan Terbengkalai Malaysia (Victim), Dr. Mohd. Rafick Khan Abd. Rahman mendakwa, pemilik rumah terpaksa bertindak demikian kerana yarikat pemaju sudah empat kali gagal tunai janji untuk menyerahkan kunci rumah.

Beliau selaku jurucakap pembeli memberitahu, majlis penyerahan kunci sepatutnya dilakukan semalam.

Ikuti berita selanjutnya di Kosmo! hari ini.

Full content generated by Get Full RSS.

Jangan bertindak sesuka hati - Menteri

Posted:

Jangan bertindak sesuka hati - Menteri

Jangan bertindak sesuka hati - Menteri

Oleh MOHD. HAFIZI AHMAD
berita@kosmo.com.my


KERATAN Kosmo! 7 November 2011.


KUALA LUMPUR – Pembeli rumah termasuk dalam kes projek pangsapuri Ukay Bistari di Ampang, Hulu Klang dinasihatkan bertindak mengikut saluran undang-undang untuk menuntut ganti rugi jika pihak pemaju didapati melanggar syarat perjanjian.

Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan, Datuk Seri Chor Chee Heung (gambar) berkata, walaupun atas nama hak selaku pembeli, mereka tidak boleh bertindak sesuka hati.

"Tindakan yang melanggar peraturan bukanlah penyelesaian kepada masalah yang dihadapi oleh pembeli.

"Mereka sepatutnya berbincang terlebih dahulu dengan pihak kementerian sebelum mengambil tindakan sendiri," katanya ketika dihubungi semalam.

Ikuti berita selanjutnya di Kosmo! hari ini.

Full content generated by Get Full RSS.

Wanita merajuk sampai mati

Posted:

Wanita merajuk sampai mati

Wanita merajuk sampai mati

Oleh ROSLI HASSAN
rosli.hassan@kosmo.com.my


BULATAN menunjukkan lokasi Ann Nyuyut terjun dari pacuan empat roda di Lebuh AMJ berhampiran Rembia, Alor Gajah pada Rabu lalu.


MELAKA – Seorang wanita Vietnam yang merajuk bertindak nekad terjun dari pacuan empat roda dipandu kekasihnya di Lebuh AMJ berhampiran Rembia, Alor Gajah di sini pada Rabu lalu.

Mangsa yang cedera di kepala meninggal dunia pada Jumaat lalu selepas tiga hari bertarung nyawa.

Dalam kejadian pada pukul 10.45 malam itu, mangsa, Hyunh Ann Nyuyut, 29, terjun dari kenderaan Mitsubishi Triton yang sedang bergerak.

Teman lelaki mangsa yang hanya mahu dikenali sebagai Yong, 35, berkata, ketika kejadian, dia dan mangsa dalam perjalanan dari rumahnya di Rembia ke sebuah bank di Pekan Alor Gajah.

"Selepas kira-kira dua minit kenderaan bergerak, Ann Nyuyut yang membebel sejak mula menaiki kenderaan bertindak membuka pintu Mitsubisihi Triton lalu terjun.

"Sebelum keluar rumah, kami tidak bergaduh atau bertengkar namun Ann Nyuyut tiba-tiba merajuk sejak mula menaiki kenderaan tanpa diketahui puncanya," cerita Yong warga tempatan ketika ditemui di Rumah Mayat Hospital Melaka di sini semalam.

Yong yang merupakan seorang kontraktor berkata, dia yang terkejut melihat tindakan mangsa segera memberhentikan kenderaan bagi membantu mangsa.

Namun sebaik dia memangku Ann Nyuyut, wanita itu sudah tidak sedarkan diri menyebabkan dia segera membawa mangsa ke Hospital Alor Gajah.

Ikuti berita selanjutnya di Kosmo! hari ini.

Full content generated by Get Full RSS.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Sukan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Sukan


‘Saya tunggu keputusan KOAM’

Posted:

'Saya tunggu keputusan KOAM'

'Saya tunggu keputusan KOAM'

"BUKAN satu isu besar."Demikian tegas atlet 400 meter lari berpagar wanita negara, Noraseela Mohd. Khalid ketika mengulas mengenai surat tunjuk sebab yang dikeluarkan Kesatuan Olahraga Amatur Malaysia (KOAM) kepadanya.

Noraseela berkata, surat tersebut sebenarnya telah diterima daripada KOAM kira-kira dua minggu lalu sebelum diketahui oleh pihak media yang mengeluarkan berita mengenai perkara tersebut pada 24 Disember lalu.

"Ketika berita itu didedahkan pihak media, saya sudah membalas surat tunjuk sebab tersebut kepada KOAM.

"Saya sendiri tidak faham, mengapa perkara ini perlu diperbesar-besarkan oleh segelintir pihak.

"Memang saya ada menerima surat tunjuk sebab daripada KOAM dan mereka meminta saya membalasnya semula.

"Saya sudah membalasnya dan harap selepas ini, tidak perlu diperbesarkan lagi," kata Noraseela ketika dihubungi Kosmo! semalam.

KOAM mengeluarkan surat tersebut bagi meminta penjelasan daripada Noraseela selepas dia mengeluarkan kenyataan kepada media mengkritik pengurusan badan induk itu yang disifatkan tidak menghargai jasa dan pengorbanan atlet olahraga negara.

Kenyataan Noraseela itu hadir selepas dia berjaya mempertahankan pingat emas acara 400 meter lari berpagar wanita pada temasya Sukan SEA di Palembang, Indonesia bulan lalu.

Antaranya, kritikan yang dilemparkan atlet tersebut ialah banyak masalah melibatkan atlet olahraga timbul akibat sikap negatif sesetengah pihak dalam kesatuan itu sehingga menjejaskan kemajuan atlet dan sukan olahraga negara secara dasarnya.

Meskipun sedar bahawa kritikannya itu mampu mengundang padah buat kariernya andai KOAM membuat keputusan untuk menghukum dirinya, namun Noraseela masih belum mahu mengangkat 'bendera putih'.

Sebaliknya, dia menganggap semua kemelut yang berlaku dianggap sebagai cabaran bagi menjadikan dirinya lebih kuat untuk meneruskan karier selaku atlet olahraga negara.

"Saya tidak pernah terfikir untuk berhenti. Apa-apa pun, saya tunggu keputusan daripada KOAM," jelasnya.

Full content generated by Get Full RSS.

Deo senjata baharu

Posted:

Deo senjata baharu

Deo senjata baharu

Oleh MUSTAPA LAKAWA
mustapa@kosmo.com.my


AKSI lincah Deo (kiri) ketika menentang Perlis di Stadium Sultan Ismail Nasiruddin Shah, Kuala Terengganu kelmarin.


TIDAK sampai lima jam selepas menjejakkan kaki ke bumi Terengganu, penyerang import dari Liberia, Francis Forkey Deo sudah menjadi idola peminat bola sepak negeri itu.

Semuanya gara-gara aksi menakjubkan yang dipamerkan pemain berusia 26 tahun itu apabila meledak hatrik ketika membantu Terengganu membelasah Perlis 6-0 pada aksi persahabatan kelmarin.

Deo yang sebelum ini bermain untuk kelab Al-Ahly dalam Liga Mesir, tiba di Terengganu kira-kira pukul 4 petang kelmarin untuk diuji dalam usaha memantapkan skuad Penyu bagi menghadapi saingan Piala Konfederasi Bola Sepak Asia (AFC).

Selain mewakili Al-Ahly, Deo juga pernah menyarung jersi New York Red Bulls dan Minnesota Thunder sebelum berhijrah ke DC United dalam Liga Bola Sepak Major Amaerika (MLS).

Ketua jurulatih Terengganu, Mat Zan Mat Aris berkata, beliau sendiri terkejut dengan aksi memberangsangkan yang disajikan Deo sekalipun baharu tiba di Terengganu beberapa jam sebelum perlawanan berlangsung.

"Dia seolah-olah seperti sudah lama berada dalam pasukan apabila berjaya membentuk keserasian yang baik dengan pemain tempatan.

"Malah, Deo juga telah membuktikan keupayaannya selaku penyerang apabila meledak hatrik pada perlawanan itu," kata Mat Zan kepada Kosmo! semalam.

Bagaimanapun, Mat Zan menjelaskan, prestasi sebenar Deo hanya akan dipantau sepenuhnya apabila dia diturunkan pada perlawanan persahabatan menentang Kelantan, Sabtu ini.

"Kita sebenarnya akan mencuba beberapa lagi pemain import bagi menguatkan pasukan apabila kami beraksi dalam Piala AFC," jelasnya.

Sementara itu, Presiden Persatuan Bola Sepak Negeri Terengganu (PBSNT), Datuk Che Mat Jusoh berkata, cabaran Terengganu dalam Liga Malaysia (Liga-M) kini hanya diperkuatkan dengan seorang pemain import iaitu dari Gambia, Mohamadau Suamareh selepas pendaftaran bintang Brazil, Bercio Nunes Machado ditarik balik.

Namun katanya, untuk saingan Piala AFC, kuota bagi pemain import yang dibenarkan adalah tiga orang dengan tarikh akhir pendaftaran adalah pada Februari depan.

Full content generated by Get Full RSS.

Sang Penyu tidak menangis lagi

Posted:

Sang Penyu tidak menangis lagi

Sang Penyu tidak menangis lagi

Oleh MUSTAPA LAKAWA
mustapa@kosmo.com.my


MILIK KAMI... Skuad bola sepak Terengganu meraikan kejayaan muncul juara Piala FA selepas membenam Kelantan pada aksi final.


PENYU tidak menangis lagi. Itu hakikat besar yang telah diubah hampir 1.5 juta penduduk di negeri Terengganu.

Sang Penyu kini makin bertenaga dan terus garang, berenang merentasi lautan untuk mengibarkan bendera Hitam Putih di seluruh pelosok tanah air.

Tahun 2001 telah menjadi bukti. Bukti kepada kelahiran sebuah negeri dari Pantai Timur yang terus megah di puncak pembangunan sukan negara.

Berkeluasan 12,955 kilometer persegi, negeri yang cukup sinonim denankeropok lekor ini secara perlahan-lahan menembusi tembok dan benteng untuk berdiri sama tinggi dengan negeri lain.

Siapa tidak kenal dengan jaguh basikal dunia, Azizulhasni Awang. Melengkapkan lagi kecemerlangan adalah kehadiran ratu basikal Asia, Fatehah Mustafa.

Dua ikon sukan basikal negara ini adalah contoh atlet sejati kelahiran Terengganu yang berjaya menjulang Jalur Gemilang di serata pelosok dunia.

Ironinya, Azizulhasni dan Fatehah bukanlah satu-satunya kejayaan sulung yang dicipta Terengganu.

Namun, sistem pembangunan sukan yang tersusun hasil idea kerajaan negeri serta Majlis Sukan Negeri Terengganu (MSN) telah meletakkan negeri ini sebagai juara sebenar sepanjang tahun 2011.

Buktinya, penganalisis sukan, Profesor Tan Sri Khoo Kay Kim pernah menyuarakan pandangannya agar Majlis Olimpik Malaysia (MOM) melihat semula modul yang digunakan Terengganu dalam mengurus dan mentadbir sukan.

Jelas pakar sejarah itu, Terengganu dahulunya merupakan pasukan tercorot dalam sukan berbanding Selangor, Perak, Pulau Pinang dan Sarawak, namun secara tiba-tiba negeri ini telah melonjak sebagai kuasa baru.

Semua ini, kata Kay Kim, adalah disebabkan kemampuan Terengganu mengenalpasti bakat di kalangan anak-anak tempatan.

Pandangan jujur beliau itu sangat berasas selepas melihat kepada kejayaan Terengganu menjuarai temasya Sukan Malaysia (Sukma) 2011 buat kali ketiga berturut-turut.

Temasya yang berlangsung di Lembah Klang itu menyaksikan Terengganu mengumpul pungutan 30 pingat emas, lapan perak dan 12 gangsa untuk muncul juara keseluruhan sekali gus mengulangi pencapaian edisi 2010 di Melaka dan 2008 di laman sendiri.

Paling menarik, kejayaan itu dilakar tidakpun sampai 24 jam selepas pasukan bola sepak Terengganu menewaskan Kelantan pada perlawanan akhir untuk menjulang Piala FA buat kali pertama dalam tempoh 11 tahun.

Bagaimanapun, bagi Pengerusi Jawatankuasa Belia dan Sukan Negeri, Rozi Mamat, beliau mengakui tahun 2011 merupakan tahun penuh mencabar buat Terengganu dalam lapangan sukan.

Sebelum berlangsungnya temasya Sukma dan saingan bola sepak, Rozi menjelaskan keupayaan pengurusan Terengganu terlebih dahulu diuji dalam perlumbaan Le Tour de Langkawi (LTdL) 2011.

Pada perlumbaan berstatus Hors itu, Terengganu mencipta sejarah tersendiri apabila menampilkan pasukan sendiri yang dikenali sebagai Terengganu Cycling Team (TSG).

"Ia adalah penampilan pertama pasukan Terengganu pada perlumbaan LTdL dan kami berjaya menduduki tempat kelapan keseluruhan daripada 23 pasukan yang mengambil bahagian," katanya kepada Kosmo! baru-baru ini.

Perlumbaan dua minggu itu turut menyaksikan TSG menduduki tempat kelima mengatasi satu lagi pasukan benua, LeTua Cycling Team (L2A) dan pasukan kebangsaan Malaysia dalam kedudukan pasukan Asia.

Rentetan daripada kejayaan pada LTdL, Sukma dan Piala FA serta pelbagai kejohanan peringkat kebangsaan yang disertai, Rozi menjelaskan bahawa ia adalah bukti kepada kesungguhan anak-anak negeri ini untuk berjaya.

Jelasnya, kejayaan itu bukanlah sesuatu yang mudah dilakukan, tetapi telah banyak pengorbanan dibuat termasuk menerusi wang ringgi dan tenaga dalam memastikan sukan di Terengganu terus mekar.

"Jika kita lihat perkembangan sukan di negeri ini, ia sebenarnya sedang menuju ke satu standard yang cukup tinggi. Kami bermula sejak 2006 menerusi program-program pembangunan yang dilakukan di peringkat akar umbi.

"Pada 2008 iaitu apabila Sukma berlangsung di Terengganu, kami telah muncul juara keseluruhan. Walaupun ada pihak yang menganggap ia adalah kejayaan selaku tuan rumah, kami telah buktikan apabila mempertahankan kejayaan itu di Melaka pada 2010," katanya.

Ditanya rahsia sebenar pembangunan yang dibuat, Rozi mengakui ia adalah hasil kerjasama kerajaan negeri yang sentiasa memberi sokongan tidak berbelah bagi kepada sebarang aktiviti sukan di negeri ini.

Katanya, kerajaan negeri menerusi Menteri Besar, Datuk Seri Ahmad Said telah memberi bajet besar kepada MSN untuk mengadakan lebih banyak akademi pembangunan dalam melahirkan atlet yang berkualiti.

"Tahun 2012 akan menyaksikan Akademi Bola Sepak, Akademi Badminton dan Akademi Renang diwujudkan di negeri ini.

"Misi Terengganu kini adalah untuk mengeksport lebih ramai atlet berkualiti di peringkat antarabangsa," jelasnya.

Menyusuri lagi kejayaan yang dicipta Terengganu sepanjang 2011, seramai 54 anak kelahiran negeri itu telah terpilih menyarung jersi Malaysia untuk beraksi di pentas Sukan SEA di Indonesia.

Rozi menjelaskan, kejayaan itu bukan bersandarkan kepada kuantiti semata-mata, tetapi pemilihan yang dibuat adalah berdasarkan kualiti pada atlet-atlet Terengganu yang beraksi dalam acara bola lisut, kenu, silat, basikal, sepak takraw, judo, olahraga, bola sepak, memanah dan lawang pedang.

Menyentuh perkembangan Liga Malaysia, beliau turut melahirkan pujian apabila dua pasukan dari negeri ini iaitu Terengganu dan T-Team berjaya menempatkan diri dalam kelompok empat pasukan terbaik Piala Malaysia.

"Terengganu paling cemerlang apabila muncul juara Piala FA selain menduduki tempat kedua dalam Liga Super dan Piala Malaysia.

"Namun, kehebatan T-Team juga perlu diakui kerana sebagai pasukan kelab, mara ke separuh akhir Piala Malaysia merupakan satu pencapaian membanggakan," ujarnya.

Sementara itu, Pengarah MSN negeri, Zainal Abidin Hussin ketika ditanya mengenai perkembangan sukan Terengganu sepanjang 2001 tampil memberi kredit kepada ibu bapa di negeri ini yang telah menjadi individu pertama membentuk budaya sukan di kalangan anak-anak.

Katanya, trend ibu bapa membawa anak-anak ke akademi termasuk menghantar untuk menyertai apa juga pertandingan adalah bukti kepada kesedaran mereka mengenai kepentingan sukan di negeri ini.

"Menjadi atlet bukan lagi semata-mata untuk memburu emas mahupun perak, tetapi ia adalah satu kerjaya yang menjamin masa depan anak-anak.

"Menerusi pelan yang dilakukan oleh kerajaan negeri, mana-mana atlet yang berjaya tidak kira di peringkat kebangsaan mahupun antarabangsa akan diberikan insentif yang bersesuaian," katanya.

Namun, Zainal mahu lebih bersikap realistik mengenai masa depan sukan di Terengganu dengan tidak terlalu bergantung kepada sukan tradisi negeri ini seperti berbasikal dan kenu serta mendayung.

"Untuk menjadi kuasa sukan yang baru maka pelbagai cabaran perlu ditempuhi. Kami perlu menguasai lebih banyak sukan-sukan utama seperti renang, terjun, angkat berat dan badminton.

"Sasaran kita pada 2012 adalah untuk memastikan gelaran juara keseluruhan Sukma yang bakal berlangsung di Pahang nanti berjaya dipertahankan," jelasnya.

Dalam pada itu, Presiden Persatuan Bola Sepak Negeri Terengganu (PBSNT), Datuk Che Mat Jusoh mengakui, bola sepak Terengganu telah kembali ke landasan sebenar dengan kejayaan yang dicapai sepanjang 2011.

Katanya, paling membanggakan apabila ramai pemain pasukan Terengganu terpilih untuk menyarung jersi pasukan kebangsaan mahupun skuad Harimau Muda.

Antara yang mencuri tumpuan, katanya, adalah Zubir Azmi, Ashaari Shamsudin, Sharbinee Alawie, Joseph Kalang Tie dan Abdul Hadi Yahya.

Full content generated by Get Full RSS.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online


Pegawai polis kena tetak ketika serah saman

Posted:

Pegawai polis kena tetak ketika serah saman

Pegawai polis kena tetak ketika serah saman

27/12/2011 8:22pm

ALOR SETAR - Seorang pegawai polis cedera parah ditetak manakala seorang lagi cedera ringan setelah terlibat dalam satu pergelutan dengan seorang lelaki di Kampung Gelam 2, Alor Pudak, Bukit Besar dekat Yan hari ini.

Dalam kejadian kira-kira 12 tengah hari itu, Inspektor Mohd. Firdaus Zainal, 29, yang bertugas di Bahagian Siasatan Jenayah Ibu Pejabat Polis Daerah Yan, cedera parah di kaki kiri dan dirawat di Hospital Sultanah Bahiyah (HSB) manakala seorang lagi mangsa, iaitu pegawai polis berpangkat Inspektor, menerima rawatan sebagai pesakit luar di Hospital Yan.

Ketua Polis Kedah, Datuk Ahmad Ibrahim berkata, sepasukan 12 pegawai dan anggota polis ke rumah suspek yang berusia 45 tahun bagi menyerahkan saman kepada suspek berhubung satu kes lain.

Beliau berkata, suspek yang melihat kehadiran polis mengambil parang panjang sebelum menyerang pegawai serta anggota polis itu serta merosakkan kenderaan mereka.

"Suspek dan pasukan polis itu terlibat dalam pergelutan dan pihak polis tidak menggunakan senjata kerana mahu menangkap suspek secara biasa. Seorang pegawai kena libasan parang dan mengalami kecederaan serius," katanya kepada pemberita ketika melawat Mohd. Firdaus. - BERNAMA

Full content generated by Get Full RSS.

Polis tumpas sindiket curi lori ”Geng Azlan”

Posted:

Polis tumpas sindiket curi lori "Geng Azlan"

Polis tumpas sindiket curi lori "Geng Azlan"

27/12/2011 6:58pm

KUALA LUMPUR - Polis percaya telah menyelesaikan sekurang-kurangnya lapan kes curi lori di Gombak sejak awal tahun ini dengan penangkapan empat anggota "Geng Azlan" minggu lepas.

Timbalan Ketua Polis Daerah Gombak, Supt. Rosly Hassan berkata, polis turut menemui semula lapan lori terbabit dalam serbuan di Tanjung Karang, Selangor dan Selekoh, Perak.

"Suspek pertama lelaki tempatan, berusia 26 tahun yang dipercayai dalang sindiket ditahan pada 19 Disember, kira-kira 5.30 petang di Parit 3, Tanjung Karang," katanya pada sidang media, di sini hari ini.

Susulan itu pada 21 Disember, polis memberkas suspek kedua juga lelaki warga tempatan yang berusia 30 tahun di Kampung Sawah Sempadan, Tanjung Karang. - BERNAMA

Full content generated by Get Full RSS.

Lencongan lalu lintas dekat KLIA esok

Posted:

Lencongan lalu lintas dekat KLIA esok

Lencongan lalu lintas dekat KLIA esok

27/12/2011 6:20pm

KUALA LUMPUR - Pengguna jalan raya ke Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) di Sepang perlu memberi perhatian bahawa lencongan akan dibuat di kedua-dua arah Lebuhraya KLIA di Kilometer 10 dan Kilometer 11 mulai esok hingga Jumaat.

Malaysia Airports dalam satu kenyataan hari ini berkata, lencongan itu akan dilakukan secara berperingkat bagi melancarkan pembinaan "launching beam" dalam projek KLIA2.

Lencongan ke arah Kuala Lumpur akan dilakukan antara 11 malam Rabu hingga 6 pagi Khamis, manakala bagi arah ke terminal KLIA, ia akan bermula 11 malam Khamis hingga 6 pagi Jumaat.

"Malaysia Airports telah merancang masa lencongan lalu lintas itu dibuat bukan pada waktu puncak bagi penerbangan di KLIA untuk meminimumkan kesannya," kata kenyataan itu.

Malaysia Airports juga menasihati pengguna agar memperlahankan kenderaan mereka ketika menghampiri kawasan yang terjejas akibat hujan lebat baru-baru ini. - BERNAMA

Full content generated by Get Full RSS.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Dunia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Dunia


Pengasas Facebook lawat Vietnam

Posted:

Pengasas Facebook lawat Vietnam

Pengasas Facebook lawat Vietnam

MARK ZUCKERBERG (tengah) diberikan bunga sebelum dia melawat Ha Long Bay di wilayah Quuang Ninh kelmarin.


HANOI, Vietnam - Pengasas bersama laman jaringan sosial Facebook, Mark Zuckerberg melakukan lawatan rahsia bersama kekasihnya Priscilla Chan ke Vietnam, lapor akbar VnExpress kelmarin.

Berdasarkan laporan beberapa sumber, VnExpress menyatakan, Zuckerberg telah menyewa satu penerbangan dari Bangkok menuju ke Lapangan Terbang Noi Bai di Vietnam pada 22 Disember lalu.

Beliau diberikan visa untuk memasuki Vietnam dari 12 Disember selama dua minggu.

Seorang pembaca menelefon jabatan pengarang VnExpress untuk memberitahu, dia dapat mengecam Zuckerberg bersama teman wanitanya semasa terserempak dengan mereka pada Jumaat lalu.

Menurut sumber, Zuckerberg ketika itu memakai baju-T bersama pakaian sukan.

Selepas melawat Penjara Hoa Lo di pusat bandar raya ini, beliau berkunjung ke sebuah kedai telefon bimbit dan kedai jean Levis sebelum kembali ke hotel penginapannya di sini.


KEPALA Mark Zuckerberg (dua dari kiri) ditutup dengan baju yang dipakainya di wilayah Quuang Ninh kelmarin.


Tambahnya, pemilik Facebook itu kelihatan peramah tetapi beberapa pengawai peribadinya bertindak menghalang orang ramai daripada merakam gambarnya.

Selain sumber berkenaan, beberapa lagi sumber menyatakan, Zuckerberg menginap di sebuah hotel lima bintang, dipercayai sama ada Hotel Hilton atau Hotel Sofitel Metropole yang terletak dekat Tasik Hoan Kiem di sni.

Bilionair berusia 27 tahun berada di Vietnam dipercayai kerana kunjungan peribadi sempena cuti perayaan Krismas di Amerika Syarikat.

Beberapa sumber menyatakan, beliau akan melawat sebuah tapak pelancongan popular di Vietnam, dipercayai Pulau Con Dao.

Dalam perkembangan terbaru, Zuckerberg bersama sembilan pengiringnya bermalam di Ha Long Bay yang dilabel sebagai antara tujuh keajaiban alam semula jadi di dunia.

Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) Facebook itu sempat melakukan aktiviti berkayak dan melawat beberapa buah gua di teluk berkenaan.

Beberapa lagi sumber memberitahu, sebelum pergi ke Ha Long Bay, Zuckerberg dan teman wanitanya itu telah berkunjung ke pusara Ho Chi Minh di sini.

Pada Hari Krismas pula, Zuckerberg melakukan perjalanan ke Sapa yang merupakan destinasi popular wilayah Lao Cai, utara Vietnam. - Agensi

Full content generated by Get Full RSS.

40 maut serangan bom pada Hari Krismas

Posted:

40 maut serangan bom pada Hari Krismas

40 maut serangan bom pada Hari Krismas


BEBERAPA lelaki melihat sebuah kereta yang hangus akibat serangan bom di gereja Katolik St. Theresa di luar bandar Abuja kelmarin.


MADALLA, Nigeria - Satu siri letupan bom pada Hari Krismas yang menyasarkan gereja-gereja dan letupan berani mati di sini telah mengorbankan sekurang-kurangnya 40 orang.

Pihak pemerintah menyalahkan sebuah kumpulan Islam, Boko Haram ekoran kejadian itu.

Jurucakap kumpulan tersebut mengaku bertanggungjawab melakukan serangan tersebut di sebuah gereja di luar Abuja dan juga bagi kematian lain.

Gelombang pembunuhan yang melanda Afrika dikutuk Amerika Syarikat.

White House menyatakan ia sebagai keganasan yang tidak munasabah manakala pihak Vatican menyifatkan ia sebagai satu tindakan kebencian yang membabi-buta.

Seramai 35 orang terbunuh di luar sebuah gereja Katolik.

Presiden Nigeria, Goodluck Jonathan berjanji akan membawa penjenayah ke muka pengadilan.

Katanya, dua orang yang disyaki terlibat dengan serangan berdekatan Abuja telah ditahan.

Pihak berkuasa Nigeria tidak dapat menghalang serangan tersebut walaupun tindakan tegas tentera yang telah mengangkap sejumlah anggota Boko Haram.

Serangan bom turut berlaku di luar kawasan gereja di pusat bandar Jos.

Seorang anggota polis mati ditembak.

Satu lagi letupan lagi menyasarkan sebuah gereja di kawasan timur laut Gadaka pada malam Krismas lalu.

Dua letupan lain berlaku di bandar Damaturu pada Hari Krismas, termasuk serangan berani mati.

Serangan bom turut berlaku di gereja St Theresa Katolik diluar bandar Abuja kelmarin. - Agensi

Full content generated by Get Full RSS.

Filem duduki No.1

Posted:

Filem <i>Mission Impossible </i> duduki No.1

Filem Mission Impossible duduki No.1


SALAH satu adegan yang terdapat dalam filem Mission Impossible: Ghost Protocol lakonan Tom Cruise (kiri).


LOS ANGELES - Filem terbaharu lakonan Tom Cruise mengungguli carta box-office pada hujung minggu musim cuti Krismas.

Anggaran kutipan oleh pihak studio kelmarin, filem Mission Impossible: Ghost Protocol lakonan Cruise menduduki tangga No.1 dengan mengutip kutipan tiket sebanyak AS$26.5 juta (RM83.6 juta) melebihi kutipan pada minggu pertama tayangannya.

Filem Sherlock Holmes: A Game of Shadows menduduki tangga kedua pada minggu kedua tayangan dengan kutipan sebanyak AS$17.8 juta (RM56.2 juta).

Filem animasi Alvin and the Chipmunks: Chipwrecked berada pada kedudukan ketiga dengan menjana kutipan tiket sebanyak AS$13.3 juta (RM41.9 juta).

Penampilan artis baharu yang berpotensi gagal menarik perhatian penonton apabila filem lakonan David Fincher dan Daniel Craig, The Girl with the Dragon Tattoo hanya berada pada kedudukan keempat.

Filem tersebut mengutip sebanyak AS$13 juta (RM41 juta).

Filem arahan Steven Spielberg, The Adventures of Tintin berada pada kedudukan kelima dengan mengutip sebanyak AS$9.1 juta (RM28.7 juta).

Berada pada kedudukan keenam ialah filem lakonan Cameron Crowe dan Matt Damon, We Bought a Zoo yang telah mengutip sebanyak AS$7.8 juta (RM24.6 juta). - AP

Full content generated by Get Full RSS.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Hiburan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Hiburan


Jamal ingin bersihkan nama

Posted:

Jamal ingin bersihkan nama

Jamal ingin bersihkan nama

SUKAR untuk membuatkan lelaki bersuara hebat ini mengeluarkan kata-kata. Namun, apabila Jamal Abdillah atau nama sebenarnya Jamal Ubaidillah Ali, 52, mula meluahkan kata-kata bahawa dia kecewa dan sedih dengan apa yang berlaku terhadap dirinya, itu bermakna dia benar-benar terkilan dengan apa yang terjadi.

Rajuk Jamal bukan sebarang apabila dia dikatakan melangkah keluar dan tidak menoleh lagi ke rumah Persatuan Pengasih Malaysia (Pengasih) tempat di mana hampir lima tahun dia menumpang hidup, membina keyakinan dan semangat hidup akibat tidak yakin hidup bersendirian dengan cabaran dan ujian dunia luar.

Tali persahabatan yang dibina bersama penghuni-penghuni Pengasih dan juga pengerusi Pengasih, Datuk Yunus Pathi selama hampir lima tahun rupa-rupanya bukan menjadi simpulan kemas sebaliknya menzahirkan rasa kurang senang di kalangan mereka terhadap penyanyi berasal dari Ipoh, Perak itu.

Dia didakwa tidak memberi sebarang sumbangan ketika menghuni secara istimewa di rumah itu sebaliknya hanya memberi perbelanjaan makan minum untuk dirinya sahaja.

Malah, Jamal juga boleh dianggap memecahkan rekod sebagai penghuni paling lama menginap di Pengasih tanpa dikenakan bayaran yang sepatutnya.

Dakwa Yunus lagi, tempoh penghuni yang menjalani pemulihan dadah di pusat itu dikategorikan kepada tiga kategori iaitu tiga bulan, enam bulan dan setahun sebelum dibenarkan keluar bagi memulakan kehidupan baharu.

Kini jiwanya tenang, setenang air laut yang tidak dipukul ombak kerana tidak lagi dihujani kata-kata cercaan yang mengatakan dia tidak menyumbang apa-apa pun biarpun mempunyai duit yang banyak setelah keluar daripada rumah Pengasih sejak awal November lalu.

"Saya akui lebih tenang berada di luar (Pengasih) daripada duduk di dalam rumah itu. Peranan Pengasih sepatutnya menyokong penghuninya dengan memberi semangat untuk menjadi lebih positif dan bukannya memberi tekanan kepada mereka dengan menyebarkan dakwaan-dakwaan yang tidak betul sekali gus merosakkan nama saya," luahnya kecewa ketika ditemui selepas sidang media penganjuran Karnival Sehari Bersama Jamal dan pelancaran album baharu Raja Pop 2 di pejabat Warner Music, Kuala Lumpur.

Jamal kini terpaksa menyewa di ibu kota sementara menunggu rumahnya siap sepenuhnya pada bulan Februari 2012.

Kehidupan tenang Jamal itu juga diserikan dengan dua orang anaknya iaitu Osama Yamani, 9, dan Ahmad Zaki Yamani, 5, yang dikatakan bakal menetap bersama dengannya apabila rumah tersebut siap.


JAMAL ABDILLAH cukup tersinggung dengan tuduhan dia tidak memberi sebarang sumbangan kepada Pengasih.


Album

Usai kemelut dirinya dihadapi dengan tenang, Jamal juga boleh menarik nafas lega apabila album Raja Pop miliknya dikatakan mencapai jualan sebanyak 150,000 unit. Malah, bekas juara Bintang RTM tahun 1979 itu juga akan muncul dengan album terkininya Raja Pop 2.

Menariknya, kesemua lagu yang terdapat di dalam album itu merupakan lagu-lagu kesukaan Jamal sendiri.

"Tercetusnya idea untuk menghasilkan album Raja Pop 2 ini apabila saya fikir saya perlu ada produk baharu. Berpandukan album Raja Pop saya terfikir pula untuk menghasilkan album Raja Pop 2 dengan mengumpul lagu-lagu lama yang menjadi kesukaan saya," ujarnya.

Raja Pop 2 menampilkan lagu-lagu seniman tahun 50-an dan 60-an seperti S. Effendy, Yopie Latul dan Rahim Maarof.

Bertindak buat julung-julung kalinya sebagai penerbit eksekutif bagi album ini, Jamal juga bekerjasama dengan penerbit lagu Kalau Mencari Teman nyanyian Ziana Zain, Razman untuk pembikinan sebuah lagu baharu iaitu Bahagia Sementara.

Lagu-lagu yang terdapat di dalam album ini adalah lagu Jangan Kau Rayu, Lagu Rindu, Rayuan Maut, Tangisan Di Waktu Malam, Rundung Derita, Manis Manja dan Secupak Dua Cupak.

"Terdapat 10 buah lagu di dalam album di mana dua daripadanya adalah lagu baharu. Selain lagu Bahagia Sementara hasil penulisan lirik wartawan Utusan Malaysia, Shaharudin Mustapha, lagu baharu yang terdapat dalam album ini ialah lagu duet saya bersama Malique iaitu Aku Maafkan Kamu," tuturnya mengenai lagu yang telah digubah semula dengan susunan muzik yang bersesuaian.

Luah Jamal, bila tiba masanya nanti dia akan menjelaskan isu ini dalam satu sidang media serta menunjukkan bukti termasuk dokumen bagi menafikan segala dakwaan pengerusi Pengasih itu.

"Apabila tiba masa yang sesuai saya akan membuat kenyataan bagi menjelaskan perkara sebenar dan membersih kembali nama saya. Biarlah buat masa sekarang saya fokus dulu dengan Karnival Sehari Bersama Jamal Abdillahyang bakal berlangsung 7 Januari 2012.

Karnival

Tidak lekang dengan undangan nyanyian setiap minggu, Jamal juga kini mempunyai produk penjagaan kulit sendiri iaitu D'Jas yang dikeluarkan oleh syarikat miliknya, Bintang Channel.


JAMAL bersama anak kesayangannya, Osama Yamani.


"Produk itu sudah berada dipasaran dan ia akan dilancarkan secara rasmi bersama dengan album Raja Pop 2 pada Karnival Sehari Bersama Jamal Abdillah yang bakal berlangsung pada 7 Januari 2012 di pusat beli-belah Maju Junction.

"Karnival ini dianjurkan melalui idea saya sendiri. Saya mahu berkongsi rasa dan mengumpul semua peminat saya pada karnival itu nanti," ungkapnya mengenai karnival yang turut mendapat kerjasama syarikat Warner Music Malaysia dan juga pusat beli-belah Maju Junction itu.

Jelasnya, karnival itu akan berlangsung dari pukul 10 pagi hingga 6 petang dan acara-acara yang bakal berlangsung ialah pertandingan karaoke lagu-lagu Jamal dan tiru gaya Jamal yang akan diadili oleh wakil daripada pihak Warner Music dan Bintang Channel.

Malah, Jamal turut akan membuat kemunculan istimewa mendendangkan lagu-lagunya termasuk lagu hitnya bersama Malique Aku Maafkan Kamu.

Bagi yang berminat untuk menyertai aktiviti-aktiviti yang bakal diadakan, boleh hubungi Kamal Rashid di talian 019 574 6882 atau ibu pejabat Bintang Channel di talian 03 414 31561.

Full content generated by Get Full RSS.

Ibu-ibu glamor Bollywood

Posted:

Ibu-ibu glamor Bollywood

Ibu-ibu glamor Bollywood


KONKONA SEN SHARMA


TAHUN 2011 menyaksikan ramai aktres-aktres terkenal Bollywood telah melahirkan zuriat masing-masing. Berikut antara aktres-aktres yang dimaksudkan.

Aishwarya Rai Bachchan

Kehamilan aktres dan bekas Ratu Dunia Aishwarya Rai, menantu pelakon Amitabh Bachchan yang juga isteri kepada anak Amitabh, Abhishek Bachchan telah menjadi suatu perkara yang heboh satu dunia. Ini kerana muncul banyak pihak yang bertaruh tentang tarikh kelahiran anak sulung Aishwarya.

Namun akhirnya pada 16 November lepas, dia telah melahirkan anak perempuan.

Bagaimanapun nama anak itu dikatakan hanya akan diberikan pada upacara pemberian nama atau digelar sebagai namkaran dalam masyarakat India.

Namun mungkin ramai yang tidak sedar, pada hakikatnya Aishwarya telah melahirkan anak yang sihat dalam usianya yang kini mencecah 39 tahun!

Konkona Sen Sharma

Aktres yang menyerlah sebagai wartawan hiburan dalam filem Page 3 , Konkona Sen Sharma yang berkahwin dengan Ranvir Shorey telah melahirkan anak sulungnya pada 15 Mac lepas. Dia menamakan anaknya itu sebagai Harron dan Konkona kini sudah kembali aktif dengan kerjaya lakonannya.

Kiran Rao

Isteri aktor tersohor Aamir Khan ini melahirkan anak pada 1 Disember lepas dengan menggunakan teknologi persenyawaan in-vitro (IVF). Anak itu dinamakan sebagai Azad Rao Khan.


AISHWARYA RAI


Lara Dutta

Aktres Lara Dutta yang berkahwin dengan Mahesh Bhupati belum melahirkan anak lagi tetapi dia kini sedang sarat hamil anak sulungnya dan dijadual melahirkan anaknya itu pada Januari tahun depan.

Shilpa Shetty

Selepas melayari bahtera rumah tangga bersama Raj Kudra, aktres jelita Shilpa baru sahaja mengumumkan dia kini hamil anak sulung. Dia dijadual melahirkan anaknya itu menjelang hujung tahun depan.

Preeti Jhangiani

Aktres Preeti Jhangiani yang mengahwini Parvin Dabas telah melahirkan anak lelaki pada 11 April lepas. Preeti pernah membintangi filem-filem pecah panggung seperti Mohabbatein dan Awara Pagal Deewana.

Neha Bajpai

Aktres Neha Bajpai telah melahirkan anak perempuan pada Februari lepas dan menamakan anaknya itu sebagai Ava Nayla Bajpayee.

Malaika Khan

Malaika Khan, isteri kepada aktor muda, Zayed Khan telah melahirkan anak kedua mereka yang merupakan bayi lelaki pada 23 September lepas.

Full content generated by Get Full RSS.
Kredit: www.kosmo.com.my
 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved