Selasa, 4 September 2012

Kosmo Online - Rencana Utama

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Rencana Utama


Gajet dapat sentuhan kreatif selebriti

Posted:

Gajet dapat sentuhan kreatif selebriti

WALAUPUN pernah berkolaborasi dengan syarikat jenama terkenal antarabangsa seperti Fendi, Piaget dan Levis melalui karya kreatifnya, Marini Ramlan, 34, tidak pernah mendabik dada dengan kejayaan dan penghormatan tersebut.

Dia yang lebih dikenali dengan nama Nini Marini itu merasakan setiap pelukis mempunyai cara dan identiti tersendiri dalam setiap penghasilan karya mereka. Baginya, terjemahan kreatif itu menggambarkan emosi dan juga ekspresi seseorang pelukis.

Namun, sekiranya seseorang pelukis itu diberi peluang untuk menjalin kerjasama dengan syarikat-syarikat besar untuk tujuan mempromosikan hasil karya mereka, itu merupakan suatu bonus untuk penggiat seni kreatif sepertinya.

Baru-baru ini, enam hasil karya Nini Marini telah dipilih oleh syarikat sarung telefon bimbit dan gajet, Popmycase untuk menghasilkan kaedah pengubahsuaian sarung telefon dan gajet.

Nini Marini ternyata tidak keseorangan apabila dua selebriti terkenal tempatan iaitu Amy Search dan Bunkface bersama enam penggiat seni jalanan tanah air iaitu Orkibal, Spoonman, Sheiko, Kukubesi, TheSuperSunday dan Art:Tech juga telah dipilih oleh syarikat tersebut.

Popmycase merupakan syarikat pertama di rantau Asia yang mengkhususkan rekaan dan pengubahsuaian sarung telefon pintar dan gajet pengguna. Syarikat itu juga membolehkan pengguna memuat naik gambar kegemaran untuk dizahirkan pada sarung telefon pintar mereka.

Meminati bidang seni lukisan sejak berumur enam tahun, Nini Marina ternyata sering menyelitkan elemen-elemen corak dan haiwan untuk dalam setiap karyanya.

"Untuk kolaborasi bersama Popmycase, saya telah menyumbang sebanyak enam hasil lukisan untuk pilihan peminat-peminat karya seni lukis untuk dizahirkan pada sarung telefon dan gajet canggih mereka.

"Kolaborasi saya dan rakan-rakan penggiat seni lukis yang lain dengan Popmycase mampu mengetengahkan lagi bakat serta kewujudan pelukis-pelukis Malaysia kepada orang ramai," jelasnya yang juga terlibat dengan industri media tanah air.

Enam koleksi daripada Nini Marini ialah The Fire Bird, Fishes, Fleurs, Ayoki, Peacock Feather dan Shelves itu mampu menjadikan sarung telefon bimbit dan gajet muda-mudi masa kini berada dalam kelas yang tersendiri.

Elemen corak yang digabungkan dengan haiwan juga memberikan mood yang berbeza kepada sesetengah individu dan corak tersebut juga menjadi trend kepada golongan muda.

"Corak The Fire Bird, yang menggambarkan seekor burung phoenix yang sedang berterbangan merupakan antara corak yang sering ditempah oleh penggemar sarung telefon bimbit Popmycase," ujarnya yang juga aktif dalam mengajar seni lukisan kepada kanak-kanak di Pusat Aktiviti Kanak-Kanak: Yayasan Chow Kit.

Bagi Nini Marini, peluang untuk berkolaborasi dengan Popmycase juga merupakan salah satu kaedah untuk pelukis-pelukis tempatan untuk melebarkan hasil karya mereka ke luar negara kerana produk tersebut juga didatangkan bersama perkhidmatan penghantaran.

JOSAFRI (empat dari kiri) bersama dengan artis, pelukis dan pereka seni grafik tanah air yang telah menyumbangkan karya kreatif mereka untuk Popmycase pada sesi pelancaran sarung telefon bimbit dan tablet itu baru-baru ini.


Tandatangan istimewa

Legenda rock tanah air, Amy Search pula mempunyai kisah tersendiri apabila sarung iPhone 4S miliknya yang tertera gambar dan juga tandatangannya itu telah menarik perhatian rakan-rakan artis malah peminat-peminat beliau.

"Ramai yang sering bertanya kepada saya, bagaimana saya boleh mencetak gambar saya pada sarung iPhone 4S ini?

"Jawapan saya mudah, ini merupakan teknologi terbaharu yang dihasilkan oleh Popmycase dan secara tidak langsung ia turut mempromosikan sarung rekaan terbaharu saya kepada rakan-rakan artis serta peminat saya," ujarnya.

Walaupun Amy tidak mencipta atau melukis rekaannya sendiri, sarung telefon yang memaparkan gambarnya itu mempunyai aura tersendiri dan turut menarik peminat tegar vokalis kumpulan rock itu untuk mengetahui lebih lanjut mengenai sarung tersebut.

Menurut Amy, sarung keluaran telefon Popmycase itu merupakan salah satu koleksi rasmi yang harus dimiliki oleh para peminatnya.

"Segala idea dan reka bentuk sarung telefon saya ini sepenuhnya datang daripada saya dan pihak Popmycase bertanggungjawab mencetak setiap gambar saya pada sarung telefon dengan sempurna.

"Ini juga merupakan salah satu peluang perniagaan yang telah diberikan oleh pihak Popmycase kepada saya dan saya berasa amat berbangga kerana syarikat tersebut telah memberi kepercayaan kepada saya," jelasnya yang kini dalam perancangan untuk mencipta dan melukis rekaan sendiri untuk peminat-peminatnya.

Aplikasi yang terdapat di laman web memberikan kebebasan kepada pengguna untuk membesarkan gambar atau imej dan menggabungkan pelbagai corak serta warna untuk rekaan sarung telefon pintar. Ia nyata berbeza dengan rekaan sarung telefon pintar di pasaran.

Amy turut memberitahu, sarung telefon pintar daripada Popmycase juga mudah untuk disarungkan pada iPhone 4S miliknya dan mudah untuk dibawa ke mana-mana.

"Saya sudah menggunakan sarung telefon bimbit selama beberapa bulan dan sepanjang tempoh saya menggunakannya, telefon saya telah beberapa kali terjatuh dan tiada keretakan mahupun kerosakan yang berlaku kepada telefon kesayangan saya ini," jelasnya.

Aspek kualiti juga menjadi perhatian Popmycase. Bahan-bahan untuk menghasilkan setiap sarung itu menggunakan Lexan iaitu jenama resin polikarbonat yang tahan lasak, ringan, fleksibel dan memberikan perlindungan pada gajet.

Lexan pernah digunakan oleh Pentadbiran Aeronautik dan Angkasa Lepas Kebangsaan (NASA) dan menjadi bahan binaan untuk jentera kereta lumba Formula One (F1).

APLIKASI di laman web memudahkan peminat sarung telefon bimbit untuk mengubah suai sarung telefon bimbit dan tablet mengikut cita rasa mereka.


Langkah mudah

Pengarah Digital Kumpulan Popmycase, Riz Ainuddin turut memberikan informasi yang lengkap mengenai cara-cara untuk menggunakan aplikasi di laman web tersebut.

Menurutnya, pengguna-pengguna disarankan untuk memuat naik gambar atau imej yang mempunyai resolusi besar untuk mengelakkan gambar pilihan itu pecah sewaktu proses pencetakan dilakukan.

"Dengan hanya tiga langkah mudah iaitu pilih jenis telefon pintar anda, muat naik gambar atau karya seni anda kemudian ia sedia untuk dihantar ke rumah.

"Pengguna juga boleh mengubahsuai rekaan sarung telefon pintar itu mengikut cita rasa mereka sendiri malah mereka juga diberi pilihan untuk memilih rekaan artis-artis dan pelukis.

Lebih menarik, pengguna boleh memuat turun gambar kegemaran mereka terus daripada komputer, tablet, Facebook atau Instagram ke laman web tersebut.

Tambah Riz, bagi menjaga kualiti, Popmycase menggunakan teknologi percetakan secara penerapan dakwat (ink-embedded process).

Melalui teknologi tersebut, tekanan dan haba ketuhar akan mencetak rekaan dengan cara meresap terus ke dalam permukaan sarung telefon pintar bagi menghasilkan rekaan dengan imej sangat jelas dan tidak mudah pudar.

Siswazah Korea Selatan menganggur

Posted:

Siswazah Korea Selatan menganggur

PARA pelajar Korea Selatan yang belum mempunyai kerjaya dinasihatkan agar menurunkan standard dalam mencari pekerjaan bagi mengelakkan berlaku inflasi pendidikan.


SONG A-HYUN percaya dia akan mengikut jejak langkah ayahnya, graduan salah sebuah universiti terbaik di Korea Selatan yang bekerja di firma terkemuka dan menikmati zaman kerjaya penuh kehebatan.

Bagaimanapun, impian gadis berusia 23 tahun itu tidak kesampaian. Sejak setahun lalu, dia sudah menghantar lebih 40 resume menjelang konvokesyennya Ogos ini. Namun, semuanya ditolak mentah-mentah.

Memiliki ijazah di universiti wanita terkenal di Ewha dengan Purata Nilai Gred Kumulatif (CGPA) 3.7, pernah berada di Hong Kong selama setahun untuk program pertukaran pelajar, fasih berbahasa Inggeris dan menjalani dua latihan praktikal rupa-rupanya masih belum mencukupi untuk melayakkan A-Hyun mendapatkan pekerjaan.

"Semua orang mendapat Purata Nilai Gred (GPA) yang baik, menguasai ujian kemahiran bahasa Inggeris dan telah melakukan satu atau dua latihan praktikal. Jadi, mungkin tiada apa yang istimewa dalam resume saya.

"Saya bekerja keras untuk mendapatkan semua kelayakan ini. Namun, masalahnya terdapat ramai pelajar seperti saya dan terlalu sedikit kerja yang ada untuk kami," keluh A-Hyun.

A-Hyun merupakan salah seorang daripada anak muda Korea Selatan yang berpendidikan tinggi dan jumlah itu semakin meningkat. Ia menyebabkan golongan tersebut berhadapan dengan prospek pekerjaan yang suram untuk masa depan mereka.

Dilema pendidikan Korea Selatan telah lama dianggap sebagai pencetus kepada peningkatan cemerlang daripada kemiskinan teruk selepas bergelut dengan kuasa ekonomi global.

Tekanan belajar

Kanak-kanak dan remaja menghabiskan zaman kecil mereka dengan penuh tekanan untuk memasuki universiti berprestij atau sekurang-kurangnya kolej-kolej ternama. Ia dilihat amat penting untuk kemakmuran, kedudukan sosial dan malah terhadap prospek perkahwinan.

Universiti-universiti yang dipanggil SKY iaitu Universiti Kebangsaan Seoul, Universiti Korea dan Yonsei adalah merupakan universiti paling berprestij di negara tersebut.

Namun, peningkatan kadar pengangguran graduan menyebabkan kerajaan melancarkan kempen bagi menggalakkan lebih ramai anak muda untuk memintas sesi universiti atau kolej. Ia menyeru lebih banyak perniagaan agar mengambil pelajar lepasan sekolah untuk terus bekerja.

Kira-kira 72 peratus daripada lulusan sekolah akan menyambung pengajian ke kolej atau universiti tahun lalu. Jumlah itu sedikit lebih rendah daripada rekod 83.8 peratus pada tahun 2008, namun ia masih antara angka tertinggi di dunia.

Presiden Lee Myuang-Bank telah berkali-kali menggesa pelajar-pelajar kolej untuk menurunkan standard mereka dan mencari pekerjaan di syarikat yang kurang terkenal.

Selain itu, pihaknya turut mengambil inisiatif menerima pakai lebih banyak program untuk menyokong sekolah tinggi vokasional.

"Inflasi pendidikan yang berlebihan di negara kita menyebabkan begitu banyak masalah sosial dan ekonomi," kata Myuang-Bank awal tahun ini.

Malah, beliau juga mencadangkan penetapan kuota pengambilan pekerja di badan-badan kerajaan untuk graduan sekolah tinggi. Ia satu langkah yang bertujuan untuk menggalakkan lebih ramai remaja mencari kerja selepas tamat sekolah dan bukannya menyambung pengajian di kolej tanpa matlamat yang jelas.

Statistik meresahkan

Kadar pengangguran keseluruhan rasmi adalah serendah kira-kira tiga peratus, tetapi kadar bagi individu berusia 25 hingga 29 tahun adalah dua kali ganda lebih tinggi.

Dalam suku kedua pengangguran lulusan kolej atau universiti dianggarkan berjumlah 373,000. Ia mengatasi kadar pengangguran lepasan sekolah tinggi untuk kali pertama dalam tempoh lebih 10 tahun.

Malah di Universiti Kebangsaan Seoul, hampir 30 peratus daripada pemegang Ijazah Doktor Falsafah tidak bekerja atau menganggur pada tahun 2011 berbanding kira-kira 15 peratus dua tahun sebelumnya.

Firma-firma gergasi ternyata memberi respons kepada desakan rasmi untuk mengambil lebih ramai lepasan sekolah bekerja dan melantik mereka ke jawatan tertinggi.

Samsung dalam satu perubahan drastik tahun ini telah mengambil kira-kira 700 pekerja lepasan sekolah tinggi untuk melakukan tugas-tugas pejabat.

"Mempunyai ramai penduduk dengan ijazah lanjutan adalah satu perkara yang baik. Tetapi di negara ini, jumlah yang terlalu banyak menyebabkan kesukaran untuk mereka mendapatkan pekerjaan sesuai," tegas Kim Hi-Sam, penyelidik di Institut Pembangunan Korea.

"Konglomerat seperti Samsung, LG, atau Hyundai hanya menawarkan 10 peratus daripada pasaran kerja di Korea. Bagaimanapun, tanyalah kepada mana-mana pelajar kolej, semua akan mengatakan bahawa mereka layak untuk bekerja di firma-firma tersebut dan bukan syarikat yang lebih kecil daripada itu." - AFP

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Infiniti

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Infiniti


Rumah sejuk tanpa pendingin hawa

Posted:

Rumah sejuk tanpa pendingin hawa

Oleh ADLAN JAAFAR

DARI luar, rumah dua tingkat yang mempunyai pagar berwarna hijau di Jalan SS2/53, Petaling Jaya, Selangor kelihatan sama dengan rumah-rumah teres lain. Dengan jarum jam menunjukkan tepat pada pukul 12 tengah hari, cuaca di luar kejiranan Petaling Jaya itu sangat terasa bahangnya kerana terik matahari.

Namun, sebaik kaki menginjak lantai rumah berwarna hijau itu suasana nyaman dapat dirasa, ditambah pula dengan putaran kipas siling menjadikan suasana sungguh menyegarkan.

Walaupun udara itu tidaklah terlalu sejuk seperti menggunakan pendingin hawa, namun ia sudah cukup untuk memberikan keselesaan kepada isi rumah.

Rumah itu sebenarnya ialah ibu pejabat Pusat Untuk Alam Sekitar, Teknologi Dan Pembangunan Malaysia (Cetdem) yang juga sebuah rumah contoh demonstrasi penyejukan.


TUMBUH-TUMBUHAN hijau di laman hadapan rumah turut memberi impak suhu udara di dalam rumah.


Pengubahsuaiannya mula dilakukan pada bulan Mac 2004 selama empat tahun dan siap sepenuhnya pada Februari 2007.

Ia dibiayai sepenuhnya oleh Persatuan Pembangunan Antarabangsa Danish menggunakan dana sebanyak RM1 juta dengan kos pengubahsuaian sahaja menelan RM40,200.

Kata Pengarah Eksekutif Cetdem, Anthony Tan Kee Huat, ketika itu kosnya sangat mahal terutama untuk bahan penebat.

Bagaimanapun, teknologi semakin berkembang seiring dengan perjalanan masa menjadikan bahan-bahan berteknologi yang lama menjadi semakin murah.

Bumbung perangkap haba

Pengubahsuaian terbesar dilakukan pada bahagian bumbung yang diletakkan bahan penebat. Menurut Anthony, bumbung atap genting memerangkap haba dan mampu menyimpannya dalam masa yang lama.

Di antara atap genting dan penebat, terdapat sela yang menjadi laluan udara panas rumah seterusnya keluar tanpa terperangkap dalam kediaman.

Secara saintifik, udara panas mempunyai ketumpatan yang kurang berbanding udara sekeliling dan membolehkan ia naik ke atas.

Penebat yang dipasang pula membolehkan udara sejuk terperangkap dalam rumah sekali gus dapat mengekalkan suhu pada nilai yang tetap.


ANTHONY menunjukkan perbezaan suhu di dalam dan luar rumah yang mempunyai sistem penyejukkan.


Penebat berjenama Rockwool itu berwarna kekuningan dan diperbuat daripada batu-batuan gunung berapi. Ia amat sesuai menjadi penebat suhu pada atap genting yang mampu mencecah suhu 40 darjah celsius.

Rekaan rumah biasa yang digunakan sekarang menyebabkan udara panas terperangkap di dalam dan masalah semakin ketara terutama kediaman jenis kondominium. Ia berlaku kerana tiada laluan udara panas untuk keluar.

Secara purata, suhu rumah akan turun dalam lingkungan tiga darjah celsius dan penurunan menjadi lebih banyak jika dibandingkan dengan suhu luar.

Ketika ditemui, Anthony menunjukkan bacaan suhu dalam rumah yang diukur setiap hari adalah pada 27 darjah celsius ketika jam mula menunjukkan pukul 1 petang.

"Penghuni rumah akan mempunyai kecenderungan memasang alat pendingin hawa apabila suhu dalam rumah melebihi 30 darjah celsius. Jadi apabila suhu berada sekitar 27 darjah celsius, ia sudah memberi keselesaan kepada penghuni rumah," terang lelaki yang menetap di Subang Jaya itu.

Apabila menggunakan alat penyejukan seperti pendingin hawa, penggunaan tenaga elektrik meningkat kerana ia memakan tenaga elektrik hampir 34 peratus daripada keseluruhan penggunaan dalam sehari.

Selain itu, kedudukan rumah juga memainkan peranan penting sama ada menghadap matahari terbenam atau terbit, kata Anthony.

Suhu udara matahari terbit lebih rendah berbanding matahari terbenam. Jadi, rumah yang terbaik adalah menghadap matahari terbit.

Di hadapan rumah dua tingkat itu terutamanya pada bahagian tingkap terdapat struktur penahan matahari. Ia diperbuat daripada aluminium dan direka secara condong. Kecondongan plat dapat memantul cahaya matahari supaya tidak terus sampai ke dalam rumah.


SELAIN penebat, plat solar yang menjana elektrik daripada cahaya matahari mampu menjimatkan penggunaan bekalan tenaga.


Struktur penahan matahari dipasang pada jarak tertentu supaya cahaya yang sampai hanya pantulan yang terhasil daripada penahan itu. Pantulan itu kurang silau dan cahaya serta suhunya agak rendah berbanding secara terus.

"Bahan-bahan lain yang lebih murah seperti buluh dan kayu juga boleh digunakan untuk dijadikan sebagai penahan matahari," terang Anthony kepada Kosmo!

Jimatkan tenaga

Jika terdapat ruang tanah di hadapan rumah, pokok-pokok renek sesuai ditanam bagi memastikan udara yang masuk ke rumah lebih dingin kerana ia melakukan proses fotosintesis.

Di halaman rumah bernombor 17 itu, sayur-sayuran yang ditanam secara organik menghiasi laman sekali gus dapat menjimatkan perbelanjaan rumah.

Menambahkan lagi teknologi tinggi pada rumah itu, bahagian bumbung rumah dipasang enam keping plat solar fotovoltan (PV) yang dapat menjana bekalan elektrik 2,000 watt sehari.

Menggunakan inverter (penyongsang), bekalan elektrik yang dijana dihantar ke Tenaga Nasional Berhad (TNB). Pihak TNB mempunyai skim Fit In Tarif (FIT) yang dapat menjimatkan bekalan elektrik dengan keuntungan RM1 bagi setiap 1,000 watt jam.

Rumah yang dingin, hanya perlu menggunakan kipas tanpa pemasangan ala penyejukan tambahan seperti pendingin hawa. Kipas hanya menggunakan 70 watt jam berbanding pendingin hawa yang memakan tenaga sebanyak 750 watt jam.

Mungkin terdapat individu di luar sana yang mengatakan bahawa sudah cukup pintu dan tingkap ditutup dengan langsir, tetapi Anthony berpendapat sebaliknya.


BAHAN kekuningan ini digunakan sebagai penebat suhu dalam rumah.


Ruang antara kain langsir dan tingkap masih lagi memerangkap suhu panas. Apabila kipas dihidupkan, putarannya menyebabkan kain langsir bergerak sekali gus udara panas memasuki ruang rumah.

Pemindahan haba berlaku dan kipas sahaja tidak mungkin mencukupi dalam menyejukkan rumah. Mengikut data yang diberikan Cetdem, penggunaan elektrik untuk menyejukkan rumah memakan bekalan elektrik tertinggi iaitu sebanyak 34 peratus berbanding peti sejuk yang dihidupkan setiap masa iaitu 23 peratus.

Selain itu, rumah demonstrasi itu turut mengamalkan tuaian air hujan bagi penggunaan mencuci rumah dan menyiram tanaman.

Sebuah tangki mampu menampung air sebanyak 900 liter atau dua meter kubik jadi, air yang disampaikan oleh pihak Syabas boleh digunakan untuk tujuan minuman sahaja.

Lampu kalimantang sudah tidak digunakan lagi di rumah tersebut yang diganti dengan mentol jimat tenaga dengan memberikan kecerahan yang sama, tetapi lebih tahan lama.

Selain itu, Anthony menasihati orang ramai supaya menaikkan sedikit suhu pendingin hawa kerana setiap satu darjah celsius dinaikkan, penggunaan elektrik bagi pemampat akan berkurangan sebanyak 10 peratus.

Semua perubahan yang kelihatan ringkas dan leceh itu menjadikan rumah dua tingkat di Petaling Jaya itu sebuah kediaman yang memiliki kecekapan tenaga.

Jangan buang sampah merata-rata

Posted:

Jangan buang sampah merata-rata

Oleh ADLAN JAAFAR

PERJALANAN kumpulan ini bermula di hadapan pusat beli-belah Lot 10, Jalan Bukit Bintang, Kuala Lumpur pada pukul 2 petang.


WALAUPUN panas matahari petang menyebabkan ramai pengunjung di Jalan Bukit Bintang bercermin mata gelap dan bertopi, tetapi baru-baru ini 20 orang sukarelawan daripada Sekretariat Malaysian Plastics Forum (MPF) dan Malaysian Plastics Manufacturers Association (MPMA) sanggup berjalan kaki tanpa mempedulikan cuaca yang membahang.

Mereka yang terdiri daripada pelbagai kaum dan peringkat umur sanggup berjalan kaki dari hadapan pusat beli-belah Lot 10 ke Kuala Lumpur City Centre (KLCC) semata-mata mahu menyebarkan mesej kesedaran kepada orang ramai.

Sambil berjalan, mereka membawa sepanduk bertulis Hi-Five Me, Don't be a litterbug. Setiap orang yang lalu-lalang pasti ditegur dengan memberikan tepukan hi-five tanpa malu sebagai tanda terima kasih kerana tidak membuang sampah merata-rata.

Mereka turut membawa beg plastik hitam besar supaya orang ramai yang berada di kawasan-kawasan tumpuan tetapi kurang tong sampah dapat membuang sampah ke dalam beg plastik itu.

Pada masa yang sama, mereka yang sepakat berpakaian warna hijau kekuningan itu juga membawa plastik kecil untuk diberikan kepada orang ramai sebagai bekas untuk membuang sampah.

Walaupun berpanas dan kadangkala tidak mendapat kerjasama pemilik premis kerana tidak dibenarkan melakukan sebarang aktiviti berkumpulan, mereka tetap meneruskan kempen tersebut.

Kempen yang pertama kali diadakan itu bertemakan Hi-5 Mother Earth, Bye-Bye Litterbugs dan merupakan anjuran hasil kerjasama MPF dan MPMA. Ia bertujuan untuk mendidik masyarakat supaya tidak membuang sampah merata-rata dalam persekitaran.

Setiap tahun, jumlah sampah yang dikutip di Kuala Lumpur lebih kurang 21,000 tan dan dijangkakan pada tahun 2020 nanti, ia akan meningkat sehingga 30,000 tan.

Orang ramai kerap menyalahkan pihak pengurusan kerana tidak melakukan kaedah pengurusan yang baik dalam memproses sampah.

Lebih daripada itu, jenis sampah yang kebanyakannya terdiri daripada bahan plastik kerap disalahkan kerana ia sukar mereput secara semula jadi.

Sebenarnya, masalah terbesar longgokan sampah sarap berpunca daripada sikap manusia sendiri iaitu gemar membuang sampah merata-rata dan tidak mengamalkan amalan kitar semula.


KITA boleh mengubah pemandangan yang menjijikkan seperti ini demi kesejahteraan bersama.


Tanggungjawab semua

"Sepatutnya, plastik sampah wajib dihapuskan dengan betul dan selamat. Ia merupakan tanggungjawab semua orang dan membuang merata-rata bukanlah penyelesaian yang tepat," kata eksekutif alam sekitar MPMA, S. Sri Umeswaran, 30, ketika ditemui di program tersebut bulan Jun lalu,

Amat mudah untuk menyalahkan bahan buangan sebagai punca kepada tempat dan keadaan yang kotor, tidak terurus serta menyakitkan mata. Hakikatnya, perangai manusia paling sukar untuk diubah.

Berita-berita mengenai aliran sungai yang dipenuhi sampah sarap kerap kedengaran. Ia menyebabkan operasi pembersihan hasil daripada tindakan tabiat manusia itu memakan kos yang tinggi.

Oleh yang demikian, tindakan para sukarelawan daripada MPF dan MPMA amatlah dipuji walaupun kelihatan belum memberi impak besar dalam jangka masa terdekat.

Pengerusi bagi pendidikan dan kesedaran MPF, Ahmad Khairuddin Shaban, 54, pula berkata, pendekatan yang dilakukan adalah bersifat holistik.

"Perubahan sikap untuk tidak membuang sampah merata-rata diharap menjadi budaya dalam kalangan rakyat Malaysia," katanya.

Khairuddin menambah, kempen yang dijalankan itu juga sebagai tanda komitmen mereka dengan pihak Dewan Bandaraya Kuala Lumpur seperti yang telah dipersetujui melalui perjanjian persefahaman Agenda 21 DBKL yang ditandatangani bersama.

Selepas berjalan di persekitaran Jalan Bukit Bintang dan KLCC, kumpulan yang penuh iltizam dan dedikasi itu menaiki sistem transit aliran ringan (LRT) ke kawasan Masjid India yang ketika itu sedang sibuk dengan gerai jualan untuk berbuka puasa dan sambutan hari raya.

Langkah itu adalah bagi meluaskan ruang kempen dan liputan supaya ahli masyarakat yang disasarkan dapat menerima mesej yang hendak disampaikan.

Jumlah perjalanan yang dilakukan pada hari itu dari pukul 2 petang hingga 6 petang pada hari itu adalah lebih kurang empat kilometer.

Pencetak dilengkapi Wi-Fi

Posted:

Pencetak dilengkapi Wi-Fi


PENGGUNA boleh mengambil foto, memuat turun melalui Instagram dan terus mencetak menggunakan Selphy CP900.


JENAMA terkemuka dalam pengimejan digital, Canon tampil dengan pencetak foto kompak terbaharu Selphy CP900 dengan rekaan yang lebih menawan dan dilengkapi dengan sambungan internet.

Dengan keupayaan Wi-Fi dan label pelekat persegi baharu, Selphy CP900 mampu mengintegrasi aliran kerja rangkaian sosial dengan sokongan untuk aplikasi foto seperti Instagram.

Pengguna dengan mudah boleh mencetak gambar berkualiti tinggi yang dirakam serta-merta.

Melalui aplikasi Canon Easy-Photo Print untuk peranti iOS, iPhone dan iPad, mereka juga menghasilkan cetakan segera. Tidak ketinggalan, peranti Android juga boleh disambung secara wayarles kepada Selphy CP900 dengan bantuan satu titik akses WLAN.

Keupayaan wayarles Selphy CP900 turut menyokong DSP melalui IP (standard bagi peranti bersambung melalui LAN/wayarles) untuk dedikasi kamera kepada sambungan dan pencetakan tanpa wayar yang tidak melibatkan penggunaan komputer.

Untuk pilihan pencetakan yang lebih tradisional, Selphy CP900 mempunyai slot kad memori yang serasi dengan penyimpanan kad biasa seperti SD/SDHC/SDXC/MMC/MMCplus/HC MMCplus serta slot USB untuk pemacu dan cakera keras luaran.

Di samping itu, model ini juga dikenali dengan keupayaan cetakan unggul. Pengguna boleh mengoptimum gambar dengan menganalisis imej dan membetulkan untuk kecerahan, kontras dan pengurangan bunyi menjadikan ia kelihatan lebih sempurna daripada imej sumber.

Gambar yang dicetak oleh Selphy CP900 turut dilindungi oleh cetakan perlindungan salutan yang lebih tahan lama sekali gus mengekalkan imej setiap gambar sehingga 100 tahun jika disimpan di dalam album.

Pencetak Canon Selphy CP900 boleh didapati dalam tiga warna iaitu hitam, putih dan merah jambu. Ia boleh didapati di pasaran bermula 1 September lalu. - KHADIJAH MOHAMAD NOR

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Negara

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Negara


Pakej jalur lebar serendah RM20

Posted:

Pakej jalur lebar serendah RM20

Oleh JUNHAIRI ALYASA
junhairi.alyasa@kosmo.com.my

KUALA LUMPUR - Penduduk luar bandar di Sabah, Sarawak, Pahang, Terengganu dan Kelantan bakal menikmati kemudahan melanggan Pakej Mampu Milik Jalur Lebar 1Malaysia dari harga serendah RM20 sebulan bermula 16 September ini.

Menerusi pakej tersebut, mereka boleh memilih untuk mendapatkan perkhidmatan tanpa wayar dengan caj RM20 hingga RM25 sebulan bagi kelajuan 512 kilobait sesaat (kbps) hingga 1 megabait sesaat (mbps) manakala perkhidmatan berwayar pula RM38 dengan kelajuan minimum 384kbps dengan kapasiti tanpa had.

Pakej asas tersebut akan ditawarkan oleh syarikat-syarikat telekomunikasi tidak lama lagi dengan syarat-syarat kelayakannya bakal diumumkan kelak.

Menteri Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan, Datuk Seri Dr. Rais Yatim berkata, pakej tersebut diperkenalkan untuk mengurangkan jurang digital antara bandar dan luar bandar selain meningkatkan kadar penembusan jalur lebar.

"Kita cuba dulu di lima negeri itu kerana kadar penembusan jalur lebar mereka masih di bawah kadar negara iaitu 64 peratus.

"Jika pakej yang ditawarkan mendapat sambutan, kita akan perluaskan ke negeri-negeri lain," jelasnya kepada pemberita selepas majlis pelancaran pakej tersebut di sini semalam.

Ikuti berita selanjutnya di akhbar Kosmo!

Gadai nyawa demi sesuap nasi

Posted:

Gadai nyawa demi sesuap nasi

Oleh MOHD. YUNUS YAKKUB
yunus.yakkub@kosmo.com.my

Dua kanak-kanak dipercayai warga Filipina yang ditahan dalam operasi mencegah pengemis di Kota Kinabalu kelmarin.


KOTA KINABALU - Sekumpulan 20 kanak-kanak dipercayai warga Filipina sanggup bergadai nyawa meredah Laut China Selatan dengan menaiki bot penambang dari Pulau Gaya di sini semata-mata untuk mengemis di pusat bandar raya ini sejak dua bulan lalu.

Kanak-kanak berusia antara 10 hingga 12 tahun itu dipercayai diperalat satu sindiket yang akan mengutip RM10 daripada mereka jika berjaya memperoleh pendapatan RM50.

Jarak di antara Pulau Gaya dan bandar Raya Kota Kinabalu ialah kira-kira 1.5 kilometer.

Difahamkan, kadar tambang bot penambang serendah 40 sen bagi satu perjalanan menjadi pendorong kepada kanak-kanak terbabit untuk mengemis meskipun menyedari diri mereka dipergunakan sindiket tertentu.

Bagaimanapun tembelang sindiket tersebut terbongkar hasil operasi bersepadu Dewan Bandaraya Kota Kinabalu (DBKK) di sekitar bandar raya ini selama dua jam bermula 7.30 malam kelmarin.

Ketika operasi dijalankan, ada kanak-kanak yang sanggup berlari berkaki ayam sejauh 100 meter serta mempertaruhkan nyawa merempuh kesesakan lalu lintas bagi mengelak dicekup pihak berkuasa.

Seorang daripada mereka yang dikenali sebagai Aren, 11, mendakwa, dia menaiki bot bersama rakan-rakan lain termasuk pengemis dewasa ke pusat bandar raya ini setiap hari.

Katanya, mereka akan bertolak dari Pulau Gaya pada pukul 6.45 petang dan tiba di pusat bandar raya pada pukul 7 malam dan terus mengemis.

LOKASI Pulau Gaya di Sabah.


"Kami boleh dapat sehingga RM50 setiap hari dengan menadah tangan dan pakai baju buruk sahaja.

"Apabila pulang semula ke Pulau Gaya, kami perlu beri RM10 kepada abang sindiket," katanya ketika ditemui di pekarangan lobi DBKK selepas ditahan kelmarin.

Sementara itu, Pegawai Penguat Kuasa Kanan DBKK, Superintendan Ernest Majikon berkata, pihaknya menerima banyak aduan daripada orang awam termasuk pelancong yang tidak selesa dengan kegiatan mengemis itu.

Ujarnya, modus operandi mereka adalah dengan mengetuk pintu kenderaan di kawasan yang sesak dengan lalu lintas di beberapa kawasan tertentu bagi meminta sedekah.

"Sebanyak enam tangkapan berjaya dilakukan termasuk dua kanak-kanak perempuan yang bertindak mengemis dan menjual rokok haram di bandar raya ini.

"Turut ditahan seorang lelaki berusia lingkungan 30-an yang secara tiba-tiba memasuki lobi DBKK bagi melihat kesemua kanak-kanak ditangkap selain memiliki kad pengenalan tentera palsu," kata beliau.

Malaysia-Brunei tingkat kerjasama

Posted:

Malaysia-Brunei tingkat kerjasama

NAJIB bersalaman dengan Sultan Hassanal Bolkiah ketika menerima kunjungan baginda di Bangunan Perdana Putra, Putrajaya semalam.


PUTRAJAYA - Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak semalam mengadakan pertemuan dengan Sultan Brunei, Sultan Hassanal Bolkiah di pejabatnya di sini bersempena Perundingan Tahunan Pemimpin Malaysia-Brunei Darussalam ke-16 selama dua hari yang bermula kelmarin.

Ketibaan Sultan Hassanal Bolkiah di Kompleks Perdana Putra disambut Perdana Menteri pada pukul 10.55 pagi sebelum mereka memulakan perbincangan.

Wisma Putra dalam kenyataan pada Sabtu lalu berkata, kedua-dua pemimpin mengambil peluang pada perundingan tahunan itu untuk menilai kemajuan kerjasama yang berjalan dan mencari potensi baharu bagi meningkatkan perkongsian yang memberi manfaat bersama rakyat kedua-dua negara.

Menurutnya, perundingan itu merupakan acara paling penting dalam kalendar kedua-dua negara kerana ia merupakan mekanisme bagi perbincangan pelbagai isu kepentingan bersama dua hala, serantau dan antarabangsa.

Pada Perundingan Tahunan Pemimpin Malaysia-Brunei Darussalam yang ke-15 di Bandar Seri Begawan, Brunei pada 12 September tahun lepas, kedua-dua pemimpin menandatangani satu perjanjian dan tiga memorandum persefahaman.

Pada majlis sama, kedua-dua pemimpin turut menyaksikan pertukaran dokumen berhubung Perjanjian Kerjasama Ekonomi antara kerajaan Malaysia dan Brunei.

Ikuti berita selanjutnya di akhbar Kosmo!

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online


UiTM perkenal program pengurusan dan sains halal

Posted:

UiTM perkenal program pengurusan dan sains halal

04/09/2012 4:33pm

KUALA LUMPUR — Universiti Teknologi Mara (UiTM) akan menjadi universiti pertama memperkenalkan kursus Diploma dan Ijazah Sarjana Muda Pengurusan dan Sains Halal di negara ini.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Jamil Khir Baharom berkata pengenalan kursus itu akan membantu meningkatkan pertumbuhan industri halal negara menerusi penghasilan modal insan yang lebih arif tentang sektor tersebut.

"Graduan yang lahir dari kursus ini nanti akan menjadi penghubung utama antara Halal Development Centre (HDC), Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) dengan industri yang memerlukan keperluan halal," katanya kepada pemberita selepas merasmikan Persidangan Halal Antarabangsa 2012, di sini hari ini.

Sementara itu, Naib Canselor UiTM Datuk Prof Dr Sahol Hamid Abu Bakar yang turut hadir, berkata kursus akan ditawarkan di kampus induk di Shah Alam dan dalam proses mendapat kelulusan Agensi Kelayakan Malaysia (MQA).

Pengambilan pertama dijangka September depan, membabitkan 30 lulusan Sijil Pelajaran Malaysia yang akan mengikuti pengajian asasi selama setahun sebelum meneruskan ke peringkat ijazah selama tiga tahun, katanya. — BERNAMA

Smart hanya selesai 45 peratus banjir KL

Posted:

Smart hanya selesai 45 peratus banjir KL

04/09/2012 4:09pm

KUALA LUMPUR — Sistem reka bentuk Lebuhraya Smart yang dibina sejak lima tahun lepas hanya dapat menyelesaikan 45 peratus masalah banjir besar di sekitar Kuala Lumpur.

Ketua Pegawai Operasi Syarikat Mengurus Air Banjir dan Terowong Sdn Bhd (Smart) Mohd Fuad Kamal Ariffin berkata Smart hanya berfungsi mengalih lebihan air di sekitar kawasan liputan Sungai Klang dan Sungai Ampang daripada memasuki pusat bandar.

Laluan diliputinya termasuk Masjid Jamek, Leboh Ampang, Jalan Tun Perak, Dataran Merdeka, Dang Wangi, Leboh Pasar, Pasar Seni, Dayabumi, Jalan Petaling serta kawasan segi tiga emas, Sungai Wang, Bukit Bintang, KLCC dan Pavilion.

Ketika ditemui pada Rumah Terbuka Smart di sini hari ini, beliau berkata bagi kawasan luar dari liputan Smart, banjir diselesaikan oleh beberapa projek lain antaranya Kolam Takungan Batu Jinjang.

Sepanjang tahun ini, katanya, Smart ditutup sebanyak dua kali iaitu pada Mac dan Mei bagi mengelak banjir.

"Walaupun Kuala Lumpur menghadapi kadar hujan yang tinggi, Smart masih boleh menampung dan membuat pengalihan air ke Sungai Kerayong," katanya.

Mengulas dakwaan terowong Smart tidak dapat berfungsi dengan baik dalam beberapa kejadian banjir besar di Kuala Lumpur pada Mac dan Mei lepas, beliau berkata kejadian banjir besar yang melanda Ampang, Bukit Belacan dan Hulu Langat serta Bandar Tun Razak pada Mac dan Mei lepas adalah disebabkan kadar taburan hujan terlalu tinggi. — BERNAMA

Mainan bernilai RM13,840 dirampas

Posted:

Mainan bernilai RM13,840 dirampas

04/09/2012 3:44pm

PUTRAJAYA - Barangan mainan kanak-kanak bernilai RM13,840 dirampas di seluruh negara bagi tempoh lima bulan pertama tahun ini kerana tidak mempamerkan tanda "Malaysian Conformity (MC)", yang diwajibkan mengikut Peraturan Standard Keselamatan Bagi Mainan Kanak-Kanak berkuatkuasa 1 Ogos 2010.

Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata pada masa yang sama, 26 kes sedang disiasat berhubung ketidakpatuhan tersebut, dan jika sabit kesalahan boleh dikompaun tidak lebih 50 peratus daripada nilai denda atau dihadapkan ke mahkamah.

"Kita akan terus melaksanakan penguatkuasaan termasuk di pasar-pasar malam.

Kita juga harap pihak pengguna akan memaklumkan kepada kementerian kalau ada mengesyaki permainan yang tidak mengikut (mematuhi) standard ini," katanya kepada pemberita pada majlis Rumah Terbuka Aidilfitri kementerian di sini hari ini.

Kesalahan tersebut boleh didakwa mengikut Seksyen 25 (1), Akta Perlindungan Pengguna 1999, yang memperuntukkan denda maksimum RM100,000 atau penjara tidak melebihi tiga tahun atau kedua-duanya terhadap individu bagi kesalahan pertama manakala untuk kesalahan kali kedua atau berikutnya boleh didenda tidak melebihi RM250,000 atau dipenjara tidak melebihi enam tahun atau kedua-duanya.

Bagi pertubuhan pula boleh dikenakan denda tidak melebihi RM250,000 bagi kesalahan pertama manakala bagi kesalahan kedua atau yang berikutnya boleh didenda tidak melebihi RM500,000.

Kira-kira 5,000 jemputan menghadiri rumah terbuka tersebut termasuk 75 anak yatim dari Rumah Anak Yatim Nurhikmah, Kajang. — BERNAMA

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Hiburan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Hiburan


Izzue buta, Adleena bisu

Posted:

Izzue buta, Adleena bisu

ADLEENA dan Izzue masing-masing teruja kerana berpeluang terbabit dalam filem 29 Februari.


TAHUN ini, genap empat tahun usia penglibatan Izzue Islam dalam bidang seni. Bergelar seorang pelakon dan penyanyi iaitu salah seorang anggota kumpulan Forteen bukanlah sesuatu yang diimpikan, tetapi merupakan rezeki yang tidak disangka.

Kontroversi jejaskan periuk nasi saya - Razali Hussain

Posted:

Kontroversi jejaskan periuk nasi saya - Razali Hussain

Oleh RONI HIDAYAT RIDWAN

SELAIN bergelar pelakon dan penyanyi, Razali kini berjinak dalam bisnes yang membekalkan peralatan pejabat.


MEMULAKAN kerjaya sebagai anak seni sejak muncul dalam rancangan realiti, Audition musim kedua pada tahun 2005, Razali Hussain dilihat antara pelakon lelaki yang mampu menyinar dalam industri hiburan tempatan.

Kredit: www.kosmo.com.my
 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved