Selasa, 23 Oktober 2012

Kosmo Online - Rencana Utama

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Rencana Utama


Generasi baharu buku Malaysia

Posted:

Generasi baharu buku Malaysia

PENGALAMAN menjadi kolumnis sejak berumur 14 tahun di salah sebuah akhbar tanah air menjadi bekalan buat Amir Muhammad, 39, untuk terus berkarya dalam arena penulisan tanah air.

Amir yang terkenal dengan buku yang bertajuk 120 Malay Movies, KL Panorama dan Rojak itu menzahirkan idea segar dalam setiap karyanya untuk dijadikan bahan bacaan rakyat Malaysia walaupun ada pihak yang mempertikaikan kredibiliti karya beliau.

Walaupun tanpa karya terbaharu, langkah Amir semakin panjang dewasa ini apabila dia mula membina empayar syarikat penerbitan yang mula beroperasi sejak pertengahan tahun lalu.

Penerbitan Buku Fixi kini bukan lagi satu nama asing dalam kalangan peminat novel dan cerpen, malah ia berjaya mencungkil bakat penulis-penulis baharu.

Buku Fixi yang diasaskan oleh Amir merupakan salah sebuah syarikat penerbitan alternatif yang telah menakluki pasaran buku Malaysia, malah menggunakan bahasa Melayu sepenuhnya dalam setiap karya yang dihasilkan.

Pembaca Malaysia dan novel cinta

Penerbitan alternatif pada dasarnya merujuk kepada penerbitan yang bersifat lebih telus terutama dari segi aspek penggunaan bahasa serta idea yang diketengahkan.

Apa yang membezakan penerbitan alternatif dengan buku terbitan kebanyakan syarikat besar arus perdana ialah modal, kuantiti cetakan dan pasaran.

Bagi Amir, idea untuk menghasilkan syarikat Buku Fixi muncul setelah dia menghadiri sebuah majlis yang berkisar mengenai perjalanan dan senario industri buku di Malaysia tidak lama dahulu.

"Dalam majlis itu, saya mendapat satu statistik bahawa sembilan daripada 10 novel bahasa Melayu yang terlaris di Malaysia adalah novel cinta. Pada saat itu juga soalan yang berputar di dalam benak fikiran saya adalah apakah tiada bahan bacaan lain yang dibaca oleh rakyat Malaysia selain daripada novel cinta?

"Saya bukan mahu lari daripada realiti keinginan masyarakat di Malaysia. Saya cuma mahu bahan bacaan mereka tidak tertumpu terhadap satu genre sahaja, sebaliknya perlu lebih variasi," ujarnya.

Tambah Amir lagi, buku-buku penerbitan alternatif juga menekankan aspek kejujuran dan situasi persekitaran terkini dalam penulisan. Ia dilihat lebih dekat dengan jiwa pembaca walaupun kebanyakan karya hanya imaginasi serta fantasi penulis.

Antara karya Buku Fixi yang telah berada di pasaran ialah Ngeri, Dosa, Licik dan Kelabu. Dua buah karya Buku Fixi iaitu Zombijaya dan Pecah turut menangkap pembikin filem tanah air apabila jalan cerita dua karya itu telah diangkat ke arena perfileman negara.

Matlamat asal pejuang-pejuang penerbitan itu adalah untuk mengembangkan idea-idea baharu yang jarang diketengahkan dalam arena penulisan negara.

Tidak tertumpu kepada penghasilan novel dan cerpen sahaja, buku kompilasi pantun, sajak dan puisi turut menjadi madah penerbit alternatif untuk mengembalikan nostalgia lama dengan cara baharu serta moden.

Menurut Amir, Buku Fixi kini telah mempunyai 20 buah karya yang menggunakan bahasa Melayu sepenuhnya dalam setiap karya.

"Seperti yang kita tahu, remaja masa kini meminati bahan bacaan bahasa Inggeris dan antara matlamat saya adalah untuk mengajak serta memperkenalkan kepada mereka bahan bacaan bahasa Melayu.

PENERBIT buku turut mengadakan sesi pelancaran buku terbaharu mereka di Pasar Buku Boco baru-baru ini.


"Bagi saya, tiada paksaan untuk pembaca memilih bahan bacaan mereka kerana saya berpegang teguh kepada prinsip demokrasi. Saya hanya menyediakan medium kepada mereka," ujarnya yang turut mempunyai dua buah karya dokumentari bertajuk Lelaki Komunis Terakhir dan Apa Khabar Orang Kampung.

Siri jelajah

Kewujudan syarikat penerbitan alternatif itu juga tidak bercita-cita untuk menyaingi syarikat-syarikat penerbitan buku gah tanah air, sebaliknya cuba mengumpul kelompok pembaca baharu yang dahagakan bacaan segar.

Buku Fixi ternyata tidak bersendirian apabila pergerakan atau perjuangan syarikat itu yang boleh dianggap satu usaha alternatif, turut disertai beberapa syarikat penerbitan lain seperti Sang Freud Press, Moka Mocha Ink, Selut Press dan Lejen Press.

Sementara itu, penerbit Lejen Press Shahrul Naim Amin, 26, pula memberitahu penerbitan buku alternatif masih dalam pembinaan asas yang kukuh dan semakin mendapat tempat di hati peminat buku tanah air.

Baginya yang mula membina empayar Lejen Press sejak tahun lalu dengan tiga judul buku iaitu Kitab Terfaktab, Sperma Cinta dan Awek Chuck Taylor beranggapan bahawa walaupun penerbitan buku alternatif semakin berkembang, dia masih menganggap pasaran untuk penerbitan buku alternatif ini amat terhad.

"Kami tidak bergantung kepada hasil jualan di kedai-kedai buku sahaja kerana kebanyakan gedung buku tidak memasarkan buku-buku kami. Oleh itu, kami mengadakan siri jelajah ke pesta buku dan universiti di seluruh tanah air dengan menamakannya sebagai siri Jelajah LejenFixi.

"Melalui siri jelajah ini, kami tidak berdiri di atas kaki sendiri. Kami turut membawa buku-buku daripada syarikat penerbitan alternatif yang lain untuk dipromosikan kepada remaja," ujarnya.

Lejen Press juga tidak cerewet dalam pemilihan setiap manuskrip. Syarikat penerbitan itu sedia menerima manuskrip daripada orang ramai asalkan gaya penulisan bebas serta menarik.

Penulis-penulis yang bernaung di bawah payung Lejen Press terdiri daripada pelajar universiti dan golongan yang telah berkerjaya dan profesional. Kebanyakan daripada mereka mula mencungkil bakat penulisan di laman blog kemudian mula mencuba cerpen atau novel apabila mendapat tawaran daripada pihak penerbitan.

Cabaran awal

Bagi penerbit buku alternatif Selut Press, Nurul Asyikin Abdul Hamid atau nama penanya Aloy Paradoks, dia mengakui, melalui laluan sukar pada awal untuk menerbitkan buku alternatif atau idea olahannya sendiri bertajuk Sayap-Sayap Patah pada tahun 2011.

Jelasnya, apa yang biasa dialami oleh kebanyakan penerbit buku alternatif pada awalnya adalah masalah daripada aspek modal dan permintaan yang amat terhad.

"Dengan modal sebanyak RM200, saya mula mencetak 30 naskhah Sayap-Sayap Patah untuk dijual kepada rakan-rakan terdekat. Daripada titik permulaan itu, permintaan semakin galak dan saya mula menambah cetakan menjadi 50, seterusnya 100 dan sehingga kini buku-buku itu telah mendapat sambutan sehingga dicetak dalam kuantiti yang banyak.

"Pada awal pembabitan saya dalam industri penerbitan alternatif ini, setiap buku diterbitkan berdasarkan permintaan (print on demand). Lebih buruk pada masa itu penerbit-penerbit buku alternatif tidak diberi peluang untuk menyertai pesta-pesta buku," ujarnya yang aktif dalam kegiatan seni teater tanah air sejak tahun 2009.

Selut Press turut mempunyai beberapa cabang penulisan dalam penerbitan buku mereka iaitu Selut Puisi, Selut Cerpen, Selut Novel dan yang terbaharu ialah Selut Saku yang turut memperkenalkan buku bersaiz kecil.

BLOG merupakan satu cara Selut Press untuk mempromosikan buku alternatif.


Bagaimanapun menurut Nurul Asyikin, penerbitan buku alternatif turut mengundang persepsi negatif masyarakat mahupun golongan intelektual mengenai idea serta gaya penulisan santai yang diketengahkan oleh mereka.

"Ia sebenarnya seperti kitaran roda. Semua perkara baharu pasti mendapat kritikan. Apabila sesuatu perkara itu sudah lali dengan perkara itu, ia sudah menjadi sesuatu kebiasaan dan pada akhirnya ia akan diterima secara perlahan-lahan," jelasnya yang turut terlibat dalam projek filem pendek, Kontradiksi baru-baru ini.

Nakhoda yang mencintai laut

Posted:

Nakhoda yang mencintai laut

LAUT merupakan salah satu ciptaan Tuhan yang cukup istimewa. Dengan warna latar biru kehijauan, ia mampu membuatkan jiwa yang lara kembali tenang. Tiupan angin laut yang asyik dan mendamaikan membawa pelbagai definisi mengenai kehebatan alam ini.

Ramai yang cuba mengambil peluang untuk menjadikan laut sebagai platform yang mengujakan, sama ada sebagai hobi, rekreasi mahupun kerjaya yang berkaitan dengannya.

Bagi Ramasamy Menon, 64, kebahagiaan rumah tangga bersama isterinya, C. Vijayaletchumi, turut diisi dengan dengan keghairahan terhadap keindahan laut.

Setahun yang lalu, Ramasamy atau lebih mesra dengan panggilan Rama, memasang hajat untuk meneroka samudera. Tanpa pengalaman dan kemahiran, Rama terus berdaftar dengan Kelab Layar Diraja Selangor (RSYC) di Pelabuhan Klang.

"Saya sekadar mahu belayar. Pada usia muda dahulu, saya sibuk bekerja, membuka perniagaan dan mengumpul duit. Kini, saya perlu mengejar semula hobi dan minat yang tidak kesampaian ketika muda," kata Rama.

Di RSYC, Rama sempat berkenalan dengan pesara tentera Laut Turki, Kapten Ali Engin Senyuva, yang ketika itu bertugas sebagai koordinator. Bermula daripada pengenalan tersebut dan penglibatan dalam RSYC, Rama tidak melepaskan peluang untuk sama-sama belayar dengan rakan-rakan lain di kelab tersebut.

Selepas setahun menimba pengalaman dalam dunia pelayaran, Rama bersama Ali kini membuka peluang kepada generasi muda untuk melibatkan diri dalam bidang tersebut, baik untuk tujuan rekreasi mahupun secara serius.


KAPTEN Ali bersama Rama di Glenmarie Cove di pelabuhan Klang.


Rama amat yakin bahawa Ali yang memiliki rekod sebagai pesara kapten tentera laut dengan pengalaman lebih 20 tahun, mampu membawa kelangsungan minat dalam kalangan generasi semasa melalui kursus pelayarannya.

"Setakat ini, lebih 200 orang menghadiri kelas pengenalan pelayaran yang berlangsung dalam durasi sehari. Mereka sangat teruja malah menunjukkan keinginan tinggi untuk belajar ke peringkat yang lebih mendalam.

"Bagi kursus peringkat seterusnya, iaitu pengenalan kru, kami baru bermula dengan satu kumpulan yang terdiri daripada lima orang. Sebanyak 10 lagi kumpulan sudah mendaftar dan sedang menunggu giliran," kata Ali sambil duduk di atas kapal layar sepanjang 11.6 meter yang boleh memuatkan seramai tujuh orang.

Sambutan menggalakkan

Menurut Ali, kapal layar yang dibeli di Phuket, Thailand itu menjadi pusat kepada kursus pengenalan kru pertama kali diadakan pada 30 Ogos hingga 2 September lalu. Ia juga membuka peluang kepada para peserta menyertai Merdeka Race yang diadakan sempena sambutan Hari Merdeka.

"Mereka sangat bertuah kerana bukan sahaja belajar kemahiran secara praktikal malah dapat menyertai Merdeka Race yang belayar ke Pangkor dan kembali ke Pelabuhan Marina di sini," katanya.

Sambil duduk menghadap pengemudi kapal layar tersebut, Ali menunjukkan asas operasi kapal. Selaku kapal layar auto pilot, ia menunjukkan beberapa elemen penting iaitu radar arah angin, kedalaman air di bawah kapal dan kelajuan angin.

Di dalam perut kapal terdapat ruang memasak berserta dapur, tandas, bilik mandi, tiga ruang dengan dua tempat tidur masing-masing, ruang sofa, peti ais, ruang stok makanan dan ruang bacaan serta komunikasi.

RUANG dalaman kapal layar milik Rama yang lengkap dengan pakaian keselamatan dan kemudahan umum yang lain.


Ideal untuk lima orang pelajar, seorang pembantu dan Ali sendiri, kapal layar yang sama tetapi serba baharu boleh dibeli pada harga RM200,000 hingga RM250,000. Begitupun, beliau tidak mendedahkan harga kapal layar tersebut yang dibeli daripada seorang pemilik lain.

"Kapal layar ini sangat menjimatkan kerana sebahagian besar perjalanan anda menggunakan tiupan angin. Malah, ramai yang belayar sepenuhnya menggunakan angin!" kata beliau.

Ali yang menjalankan kursus pelayaran di Sekolah Pelayaran Malaysia (SSM) memberitahu, pihaknya diiktiraf dan sijil SSM diakui oleh International Yatch Training (IYT) iaitu sebuah badan pelatih kru pelayaran berpusat di Kanada.

"Buat masa ini, SSM adalah satu-satunya sekolah dengan pengiktirafan daripada IYT. Selain di Pelabuhan Klang, kursus pelayaran seperti ini turut ditawar di Langkawi dan Pulau Pinang oleh pihak lain. Di sini, kami mempunyai beberapa peringkat atau modul mengikut silibus IYT," jelas Ali.

Tambah Ali, mereka yang berminat menyertai kursus tersebut tidak memerlukan apa-apa syarat ketat. Mereka hanya perlu berusia 18 tahun ke atas, bukan pesakit jantung, tidak hamil dan mempunyai keghairahan terhadap pelayaran.

Impian ke Maldives

Bagi Rama dan isteri beliau, mereka memasang hajat untuk berlayar ke Pulau Maldives pada tahun hadapan.

Memadangkan mereka sudah pernah belayar bersama di sekitar pulau berdekatan Pelabuhan Klang dan sehingga ke Kuala Selangor, pasangan itu percaya hasrat ke Pulau Maldives mampu dicapai.

"Perniagaan saya sendiri ada kena-mengena dengan pelantar, jadi selain keghairahan terhadap laut, ia juga dekat dengan kerjaya saya. Oleh yang demikian, hati saya sangat terpengaruh dengan dunia pelayaran," katanya yang mempunyai perniagaan di Pulau Indah.

Tinggal di Glenmarie Cove, kawasan penginapan yang menyediakan lot parkir kapal air, di muara sungai, bapa kepada empat orang anak itu mengakui bahawa dia selalu bertukar hobi.

PANTRI kecil dan basin air, antara kelengkapan lain yang memudahkan perjalanan pelayar.


"Sebelum ini dia terlibat dalam sukan go-kart, marathon dan sebagainya. Saya hanya ikut dia bersama kerana ada kebanyakan masa kami kongsi minat yang serupa.

"Setakat ini, anak-anak kami tidak menunjukkan sebarang minat. Kini giliran mereka pula untuk sibuk membangun perniagaan," kata Vijayaletchumi.

Inisiatif pereka India memodenkan sari

Posted:

Inisiatif pereka India memodenkan sari

MODEL menggayakan rekaan terbaharu pereka India Mukherjee dalam satu pertunjukan fesyen di New Delhi.


KETIKA seorang model melangkah penuh gaya di hadapan pancaran denyar kamera sambil diiringi lagu kumpulan U2, Sabyasachi Mukherjee meninjau tahap kemajuan kempennya untuk membawa sari keluar daripada almari pakaian ke pentas peragaan.

"Ramai wanita yang menganggap sari sebagai sesuatu yang sangat mundur dan tidak bergaya.

"Saya mahu beritahu dunia bahawa sari sangat cantik, mudah, unik dan eksotik," kata pereka busana dari India yang banyak memenangi anugerah itu.

Usahanya memodenkan sari menggunakan fabrik di luar kebiasaan seperti baldu putih namun pada masa sama mengekalkan bentuk pakaian ikonik itu menyemarakkan kebangkitan busana tradisional tersebut.

Lelaki yang berusia 38 tahun itu merupakan pereka fesyen paling berjaya di India kerana jenama yang dibawanya menjana keuntungan sehingga AS$11 juta (RM33.74 juta).

Wanita muda bekerjaya pada hari ini semakin melupakan sari kerana merasakan ia sukar dipakai dan tidak sesuai dengan gaya hidup yang sibuk.

Mukherjee yang mencipta nama melalui pakaian mini mula mendedikasikan usaha mereka pakaian sari berlisu, mudah diikat, dipenuhi sulaman dan manik.

"Ketika saya muda, saya lebih berminat kepada pakaian Barat. Saya mengambil masa yang agak lama untuk mengetahui apa sebenarnya yang saya mahukan, iaitu mengembalikan busana India kepada rakyat India sendiri," katanya.

Pereka fesyen itu memulakan syarikat yang beribu pejabat di Kolkata dengan dua tukang jahit pada tahun 2001 dengan modal serendah AS$400 (RM1,227) yang diperoleh daripada kakaknya.

Rekaannya menjadi terkenal dengan pantas dalam lingkungan fesyen India kerana beliau menggunakan tekstil asli dalam mereka bentuk pakaian mini yang kemudiannya dijual di gedung terkemuka London seperti Selfridges.

Walaupun kini beralih tumpuan, popularitinya tidak berkurangan bahkan pertunjukan fesyennya baru-baru ini dipenuhi dengan pengunjung.

Selepas seorang aktres Bollywood memakai sari di atas pentas peragaan, giliran beberapa orang model muncul dengan sari berlisu yang dilitupi renda dan aksesori lain seperti kasut tumit tinggi.

Ujar Mukherjee, itu semua merupakan sebahagian usaha untuk menarik pelanggan muda dan lebih mempunyai kesedaran fesyen.

"Saya sukakan sesuatu yang asli. Saya gemarkan sari tradisional tetapi saya perlu bermain dengan sari untuk membuatkan ramai terpesona dengan sedikit modifikasi," katanya.

Dia turut mendapat menembusi pasaran Bollywood dalam kempen mengembalikan semula ketuanan pakaian itu dalam almari pakaian wanita India.

Selain mereka pakaian yang digayakan oleh bekas Ratu Cantik Dunia, Aishwarya Rai dan Vidya Balan di karpet merah, Mukherjee turut mereka pakaian untuk digayakan dalam beberapa filem Hindi.

Menurut Shefalee Vasudev, pengarang dan pengasas majalah Marie Claire India, Mukherjee merupakan seorang yang berpandangan jauh dalam fesyen.

"Dia sedar bahawa dalam ribut kegemilangan dan jenama antarabangsa tiada apa yang akan benar-benar menonjol.

"Jika semua orang memiliki Louis Vuitton dan Hermes, mereka memerlukan sesuatu yang berbeza untuk menarik perhatian ramai," katanya.

Hari ini, sari buatan Mukherjee dijual pada harga serendah AS$130 (RM399) sehingga AS$9,620 (RM29,507), janaan hasil yang merupakan 50 peratus daripada keuntungan yang diperolehnya.

Di salah sebuah gedung Mukherjee di Delhi, sari yang diperbuat daripada kain kapas, sutera, tulle dan organza dipamerkan berlatarbelakang India pada zaman lampau dengan puluhan jam antik dan gambar vintaj di dindingnya.

Penuh nostalgia

"Sari tradisional sangat sukar untuk difahami dan digayakan. Sangat leceh memakainya. Blaus lebih ringkas dan mudah dipakai.

"Kadangkala ia sudahpun diikat dengan lisunya yang mana anda hanya perlu menyangkutnya di pinggang dan semuanya siap. Jadi pakaian seperti ini amat memudahkan," kata seorang pelanggan tetapnya, Kirti Sharma, 26, yang mengakui mempunyai koleksi sari Mukherjee.

Mukherjee merancang untuk membuka lebih banyak gedung pakaian di seluruh India sebagai tambahan kepada empat kedai yang dimilikinya.

"Ia satu kesilapan besar kepada pereka fesyen India untuk tidak mengendahkan sari. Jenama Barat boleh memusnahkan persaingan tempatan dengan memasuki pasaran kita," katanya.

Sejak beliau menjadikan sari sebagai tumpuan utama, beberapa pereka fesyen India turut bereksperimen dengan busana itu menggunakan fabrik lycra dan kulit.

"Kita tidak begitu selesa dengan pakaian singkat dan pakaian dalam seksi bewarna hitam. Jika kita selesa memakainya, kita mesti memiliki nilai India di dalamnya," katanya lagi. - AFP

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Infiniti

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Infiniti


Nilai saintifik terjunan bebas tertinggi

Posted:

Nilai saintifik terjunan bebas tertinggi

MELALUI lompatan bebas pada ketinggian 39 kilometer (km), Felix Baumgartner, 43, telah membuka mata sejagat bahawa tiada apa yang mampu menghalang manusia untuk menerokai alam. Semakin alam ini diterokai semakin banyak ilmu dan dunia bertambah luas.

"Kadangkala, kami perlu berada pada kedudukan tertinggi untuk melihat diri sendiri yang begitu kecil," kata Felix merendah diri kepada pemberita selepas penerjunan itu.

Dikenali sebagai Red Bull Stratos, ia merupakan satu misi luar biasa apabila Felix akan dibawa oleh kapsul dan belon helium khas sehingga ke lapisan stratosfera (lapisan antara 10 km hingga 50 km daripada bumi) sebelum membuat terjunan bebas.

Atmosfera terdiri daripada beberapa lapisan yang dinamakan menurut fenomena iaitu troposfera, stratosfera, mesosfera, termosfera dan eksosfera.

Ketika bahagian pertama terjunan bebas Felix, pasukan pemantau yang berada di pusat kawalan misi panik apabila dia kelihatan berpusing-pusing tanpa kawalan.

"Ketika saya berpusing pada 10 ke 20 saat pertama, saya tidak pernah terfikir akan kehilangan nyawa, tetapi lebih bimbang jika misi ini gagal. Saya berkorban tujuh tahun untuk ini," ceritanya.

Situasi tersebut merupakan risiko terbesar yang dihadapi Felix sepanjang penerjunan bebas. Putaran di luar kawalan itu boleh menyebabkan lebihan tenaga graviti sekali gus menjadikan dia hilang kesedaran.

Pada tarikh bersejarah iaitu 14 Oktober baru-baru ini, Felix akhirnya berjaya melakukan terjunan bebas sehingga mencapai kelajuan bunyi kelajuan 1,348.8 km sejam.

Dia mendarat di New Mexico, Amerika Syarikat (AS).

FELIX meninggalkan kapsul selepas cubaan pertama pada 9 Oktober gagal akibat angin kencang di Roswell, New Mexico.


Masalah lain yang turut dihadapinya dalam penerjunan itu adalah pada helmet ketika sedang naik ke lapisan stratosfera. Pemanas pada plat bahagian muka gagal berfungsi, ia boleh mengakibatkan pembentukan kabus apabila Felix bernafas.

Namun, dia dan pasukannya mengambil keputusan meneruskan penerjunan tersebut.

Di sebalik kejayaan gila Felix itu, bekas angkasawan Pentadbiran Aeronautik dan Angkasa Lepas Kebangsaan (NASA), Leroy Chiao percaya, elemen-elemen yang digunakan pada sut tekanan Felix amat berguna dalam bidang aeroangkasa.

"Teknologi sut tekanan boleh digabungkan ke dalam rekaan sut-sut tekanan pada masa hadapan untuk kegunaan dalam kapal angkasa," katanya dalam wawancara bersama stesen televisyen CNN.

Kajian saintifik

Bersama-sama Felix, terdapat sebuah pasukan yang dianggotai lebih 100 orang penyelia termasuk pesara Tentera Udara AS, Joe Kittinger yang memegang rekod terjunan bebas tertinggi sebelum ini pada ketinggian 31.33 kilometer pada tahun 1960.

Misi Felix direka bagi meningkatkan pemahaman saintifik bagi melihat ketahanan badan manusia dalam menahan keadaan ekstrem di angkasa lepas.

Joe yang mengetuai pasukan tersebut amat memahami nilai saintifik yang didapati daripada sesebuah penyelidikan.

Keputusan misi itu akan memberi faedah kepada komuniti sains melalui data-data yang dikumpul untuk pembangunan sut angkasa lepas bagi generasi akan datang.

Tindakan berani mati Felix juga boleh meningkatkan prosedur kecemasan menyelamatkan diri untuk penumpang dan krew di angkasa lepas selain mencipta payung terjun yang memiliki sistem keselamatan tercanggih.

Semua sistem pengangkutan di angkasa lepas mempunyai prosedur keselamatan, tetapi sehingga kini para penyelidik masih lagi tidak mempunyai jawapan bagi banyak persoalan terutamanya pada altitud yang sangat tinggi.

FELIX melakukan senaman sebelum melakukan cubaan terjunan pertama.


Antara data yang dilihat amat berpotensi dalam kajian sains angkasa adalah kelajuan bunyi yang dicapai, altitud dan tempoh masa dalam melakukan terjunan bebas.

Selain itu, kapsul kenaikannya yang menggunakan belon mampu mencapai altitud 39 kilometer mampu memberi data yang amat berguna.

Kelak, hasil misi itu amat berguna dalam pembangunan keselamatan bagi industri pelancongan angkasa lepas dan juga juruterbang serta angkasawan yang sudah pun berada di angkasa.

Tingkat kesedaran teknologi hijau

Posted:

Tingkat kesedaran teknologi hijau

Oleh KHADIJAH MOHAMAD NOR

SEORANG model, Jocelyn Koh menunjukkan demonstrasi mengecas kereta elektrik Nissan LEAF pada pameran tersebut.


TEKNOLOGI kereta dan motosikal hibrid, produk pencahayaan jimat tenaga, serta pelbagai barangan 'hijau' mewarnai Pameran dan Persidangan Teknologi Hijau dan Produk Eko Antarabangsa Malaysia (IGEM) 2012 yang berlangsung baru-baru ini.

Diadakan di Pusat Konvensyen Kuala Lumpur (KLCC), pameran selama empat hari bermula dari 10 hingga 13 Oktober itu, berjaya menarik kehadiran lebih 61,000 pengunjung.

Penganjuran IGEM buat kali ketiga sejak dua tahun lalu menyaksikan 600 ruang pameran disediakan dengan penyertaan 330 pempamer dari dalam dan luar negara. Antaranya ialah Australia, Perancis, Jepun, United Kingdom, Norway, Poland, Jerman, Korea dan China. .Jika sebelum ini, IGEM hanya dibuka kepada orang awam sehari, tetapi kali ini pihak penganjur memanjangkan tempoh tersebut selama dua hari.

IGEM 2012 dianjurkan oleh Kementerian Tenaga, Teknologi Hijau dan Air (KeTTHA) dengan kerjasama Perbadanan Teknologi Hijau Malaysia, Expomal International Sdn. Bhd., International Green Purchasing Network dan Green Purchasing Network Malaysia.

Menteri KeTTHA, Datuk Seri Peter Chin Fah Kui berkata, IGEM 2012 bersedia untuk menjadi acara yang lebih besar dan lebih baik untuk penumpuan antara Timur dan Barat pada masa akan datang.

Jana jualan

"Di sini, semua pemain industri daripada lapan sektor utama hijau yang terdiri daripada bangunan, tenaga, pengangkutan, produk eko dan perkhidmatan, teknologi maklumat dan komunikasi (ICT), pengurusan air dan sisa, pembuatan dan kewangan hijau berkongsi sumber dan wawasan kolektif mereka dengan mempamerkan apa yang boleh dilakukan demi masa depan yang lebih baik," kata beliau.

Sementara itu, melalui pertemuan yang diatur terlebih dahulu oleh Matrade sempena pameran tersebut telah menjana jualan keseluruhan sebanyak RM221 juta yang melibatkan 20 pembeli asing dengan 28 wakil mengambil bahagian.

Antara produk yang dicari oleh syarikat asing itu ialah biofuel, kulit isirung sawit, serat sawit, lantai komposit plastik kayu dan pelet tandan buah segar. Pembungkusan rosot bio, panel polisterin kembang jimat tenaga, panel dinding bersalut, panel aluminium menjimatkan tenaga dan dinding pembinaan juga tidak terkecuali.

Dalam pada itu, Panasonic Malaysia Sdn. Bhd. turut mengambil bahagian dalam pameran antarabangsa tersebut dengan menawarkan penyelesaian teknologi hijau secara menyeluruh melalui Pameran Panasonic Econation.

Pameran itu memaparkan sembilan bahagian utama iaitu penyelesaian bagi rumah, pejabat, kedai serbaneka, bangunan, kilang, bandar baharu, kenderaan elektrik dan penyelesaian tenaga menyeluruh.

Bagi Pengurus Jabatan Penyelidikan dan Pembangunan, Isle of Veg Sdn. Bhd., Ichiro Shiohara, pihaknya mengambil inisiatif mempamerkan produk Mama Veg Box yang berjaya menarik perhatian ramai pengunjung.

"Produk ini merupakan rak pertanian sayur-sayuran unik yang mampu melancarkan tugas para ibu jika mahu berkebun di dalam rumah.

"Ia diperbuat daripada besi aluminium tahan karat dan mudah digunakan terutama bagi rumah yang mempunyai ruang terhad," ujar Shiohara yang agak kurang fasih berbahasa Inggeris.

Tingkat kesedaran

Seorang lagi wakil pempamer yang mengambil bahagian mengakui, penganjuran IGEM secara tidak langsung dapat meningkatkan tahap kesedaran masyarakat terhadap aspek teknologi hijau.

"Sejak mula diadakan, syarikat kami tidak pernah ketinggalan untuk menyertai IGEM. Ia satu platform terbaik untuk mempamerkan produk masing-masing di samping memberi maklumat berguna kepada masyarakat tentang kepentingan penggunaan teknologi hijau," kata Wan Nur Sazwana Wan Ahmad, Eksekutif Penyelidikan dan Pembangunan SP Multitech Renewable Energy Sdn. Bhd.

SALAH satu produk diod pemancar cahaya (LED) menggunakan teknologi hijau oleh syarikat SNFOR Sdn. Bhd. turut dipamerkan.


Syarikat tersebut menawarkan penyelesaian terhadap sisa buangan yang boleh dijana semula untuk menjadi tenaga. Antara projek yang telah dilaksanakan ialah Loji Biogas Ladang Ayam yang pertama kali dibuat di Malaysia. Ia terletak di Nilai, Negeri Sembilan.

Sempena IGEM 2012 juga, satu majlis anugerah GreenTech Malaysia 2012 turut diadakan pada 12 Oktober. Akhbar Utusan Malaysia berjaya mengungguli dua anugerah bagi kategori Anugerah Perak Teknologi Hijau Kewartawanan (akhbar Bahasa Melayu) yang dimenangi wartawan Khairunnisa Sulaiman manakala Utusan Malaysia pula menerima anugerah Khas Media Cetak.

Penerima yang lain ialah Sekolah Menengah St. Michael, Penampang, Sabah dan Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Iskandar Shah, Jasin, Melaka bagi Anugerah Platinum Teknologi Hijau Sekolah.

Institut Penyelidikan Tenaga Solar Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) dan Universiti Teknologi Malaysia (UTM) pula merangkul Anugerah Emas Universiti.

Bagi Anugerah Khas Sektor Perbankan, ia diberi kepada Bank Pembangunan (M) Bhd., Bank Perusahaan Kecil dan Sederhana (M) Bhd. serta AmBank.

Anugerah Khas Media Televisyen diterima Astro Awani Network Sdn. Bhd. dan kategori Anugerah Platinum Teknologi Hijau Kewartawanan Televisyen dimenangi oleh RTM.

Ramalan trend ultrabook 2013

Posted:

Ramalan trend ultrabook 2013

Oleh ADLAN JAAFAR

SIFAT boleh ubah ultrabook menjadi tablet dijangka memberi persaingan pada gajet tablet tidak lama lagi.


ULTRABOOK bukanlah berada dalam kategori yang sama dengan netbook atau komputer riba. Bagaimanapun, ia mampu bertindak sebagai peranti pereka kandungan sekali gus boleh berfungsi seperti telefon pintar atau tablet.

Sejak diperkenalkan pada tahun 2011, terdapat beberapa kriteria yang dikeluarkan oleh syarikat semikonduktor Intel untuk menepati ciri-ciri sebuah ultrabook.

Antara kriterianya ketebalan sesebuah ultrabook tidak boleh melebihi 2.5 sentimeter, jangka hayat bateri yang panjang, kecekapan komputer berfungsi dengan pantas dan boleh bertindak serta-merta.

Biarpun tidak sampai setahun ia berada di pasaran, sudah terdapat tiga generasi cip pemprosesan iaitu iCore 3, iCore 5 dan iCore 7 yang mempunyai perbezaan dari segi kecekapan perkomputeran.

Asas sebuah komputer adalah terletak pada cip pemprosesan yang mengandungi beribu-ribu transistor dalam sebuah peranti elektronik yang kecil yang mampu mencecah ukuran 32 nano meter.

Semakin kecil sesuatu cip itu dengan kapasiti transistor yang semakin bertambah boleh merealisasikan sesebuah komputer kecil, tetapi mempunyai kecekapan yang tinggi.

Perbezaan generasi ultrabook bukan sahaja merujuk kepada peningkatan teknologi dan keupayaannya, tetapi turut dapat memenuhi keperluan pengguna yang berbeza-beza.

Pengurus Jualan Negara Intel, Norhizam Abdul Kadir berkata, terdapat beberapa penambah baik pada rekaan fizikal dan cip itu sendiri pada tahun hadapan.

"Trend pada tahun 2013 memperlihatkan kepelbagaian yang boleh dibuat pada ultrabook selain memperkenalkan generasi cip pemprosesan berikutnya, generasi keempat," katanya ketika ditemui di Bangsar, Kuala Lumpur.

Terangnya lagi, ultrabook pada tahun hadapan akan memperlihatkan paparan skrinnya yang boleh berfungsi sebagai skrin sesentuh sama seperti tablet mahupun telefon pintar.

Ultrabook juga nanti bersifat boleh ubah menjadi gajet tablet. Kaedah yang digunakan ialah skrin yang boleh dicabut dan dipasang menjadi gajet yang berlainan sama seperti tablet.

Kehendak pasaran

Bagaimanapun, Norhizam menolak untuk menerangkan lebih lanjut pengeluar komputer yang bakal memperkenalkan ultrabook sebegitu.

Dalam masa yang sama, Norhizam turut bercerita mengenai perubahan trend pasaran teknologi terhadap peningkatan teknologi zaman sekarang.

Jika dahulu, para pengguna terpaksa membeli dan menyesuaikan diri dengan mengikuti perkembangan syarikat pengeluar, kini pihak pengeluar termasuk pengeluar semikonduktor seperti Intel harus mengkaji dan menilai kehendak pasaran pula.

Mudah alih, ringan dan mampu bertindak serta-merta merupakan antara permintaan dalam pasaran perkomputeran.

Hampir 60 peratus pengguna komputer peribadi adalah terdiri daripada ahli perniagaan yang menjalankan syarikat kecil dan medium serta pengguna peribadi.

Seiring dengan perkenalan kategori ultrabook, Intel telah melaburkan sebanyak AS$300 juta (RM922 juta) bagi mempromosi dan mendidik masyarakat seluruh dunia mengenai peranti tersebut.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Komuniti Kita

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Komuniti Kita


Hari Keluarga Maybank Bertam meriah

Posted:

Hari Keluarga Maybank Bertam meriah

PEKERJA-PEKERJA Maybank Bertam, Kepala Batas bergambar kenangan dengan keluarga masing-masing semasa mengadakan Hari Keluarga KKMB di Hotel Nazar, Pulau Pinang baru-baru ini.


GEMBIRA. Kelab Kakitangan Maybank Cawangan Bertam (KKMB) Kepala Batas, Pulau Pinang mengadakan Hari Keluarga KKMB bertempat di Hotel Naza Taliya, George Town, Pulau Pinang baru-baru ini.

Kira-kira 40 kakitangan hadir bersama keluarga masing-masing pada program itu yang bertujuan merapatkan lagi hubungan sesama mereka selain berehat dalam suasana santai.

Pengerusi program itu, Jusmawati Yusof berkata, pelbagai aktiviti menarik diadakan seperti bola tampar pantai, mencari harta karun serta sukaneka untuk kanak-kanak dan keluarga.

"Ini kali pertama KKMB anjurkan program bersama di bahagian pulau dan kami sememangnya berhasrat untuk menjadikan ia sebagai acara tahunan," ujarnya.

Murid PPKI dirai sempena Hari Kanak-Kanak Sedunia

Posted:

Murid PPKI dirai sempena Hari Kanak-Kanak Sedunia

SUHAIMI (tengah) bergambar bersama sebahagian murid dan guru PPKI, Sekolah Kebangsaan Taman Seri Gombak di Ampang baru-baru ini.


RAI. Seramai 81 murid Program Pendidikan Khas Intergrasi (PPKI), Sekolah Kebangsaan Taman Seri Gombak, Selangor diraikan sempena sambutan Hari Kanak-Kanak Sedunia 2012 di Kelab Darul Ehsan, Ampang baru-baru ini.

Pada majlis yang sama turut diadakan serentak majlis menyambut hari lahir dan majlis perpisahan murid-murid PPKI ke sekolah menengah.

Majlis tersebut dirasmikan oleh Setiausaha Politik Perdana Menteri, Datuk Suhaimi Ibrahim. Turut hadir Ketua Pergerakan Wanita UMNO Bahagian Gombak, Datin Sharifah Salmah Syed Agil.

Suhaimi juga menyampaikan sumbangan Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat sebanyak RM10,000 kepada PPKI tersebut.

Hospital Pakar Regency sambut Hari Jantung Sedunia

Posted:

Hospital Pakar Regency sambut Hari Jantung Sedunia

SEBAHAGIAN daripada peserta yang menyertai acara walkaton sempena Hari Jantung Sedunia di Hospital Pakar Regency, Bandar Seri Alam, Masai, Johor Bahru baru-baru ini.


JAGA JANTUNG.Hospital Pakar Regency, Johor Bahru, Johor menganjurkan pelbagai aktiviti bertujuan memberi kesedaran mengenai betapa pentingnya menjaga kesihatan terutama jantung sempena sambutan Hari Jantung Sedunia baru-baru ini.

Acara yang paling mencuri tumpuan pastinya acara berbasikal sejauh 18 kilometer mengelilingi Bandar Seri Alam yang melibatkan lebih 270 peserta.

Selain itu, acara lain yang diadakan ialah seperti walkaton, pameran kesihatan dan program melibatkan kanak-kanak seperti Masterchef Healthy Junior serta pertandingan mewarna.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Negara

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Negara


Amy Search tutup restoran setelah empat tahun operasi

Posted:

Amy Search tutup restoran setelah empat tahun operasi

Oleh RONI HIDAYAT RIDWAN
roni.ridwan@kosmo.com.my

INILAH Restoran Cheng Ho milik Amy Search di Wangsa Maju, Kuala Lumpur yang ditutup mulai semalam.


KUALA LUMPUR - Selepas empat tahun beroperasi, penyanyi Amy Search akhirnya menerima hakikat bahawa Restoran Cheng Ho miliknya di Wangsa Maju di sini terpaksa ditutup mulai semalam.

Amy atau nama sebenarnya Suhaimi Abdul Rahman, 53, berkata, restoran yang terkenal dengan masakan ala Cina itu terpaksa ditutup kerana pihak yang diberi tanggungjawab untuk menguruskannya berdepan pelbagai masalah.

"Apa pun, saya tetap sedih kerana perniagaan ini sudah lama dijalankan tetapi akhirnya terpaksa ditutup," katanya ketika dihubungi Kosmo! semalam.

Menurut Amy, dia memulakan perniagaan tersebut empat tahun lalu dengan modal RM250,000.

Bagaimanapun pada bulan Jun tahun lalu dia menyerahkan segala urusan perniagaan itu kepada seorang rakan tetapi ia berdepan masalah.

Restoran tersebut menyediakan masakan ala Cina kegemaran pelanggan antaranya ketam masak telur masin, udang bersalut mentega dan ikan siakap nyonya.

Amy berkata, dia bernasib baik kerana telah mempatenkan nama Restoran Cheng Ho sebelum ini.

Justeru, katanya, tiada pihak yang dibenarkan menggunakan nama tersebut.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Ananda Krishnan dapat RM764.25 juta

Posted:

Ananda Krishnan dapat RM764.25 juta

INILAH Mahkamah Tinggi Singapura yang membuat keputusan Ananda menang dalam kes samannya semalam.


SINGAPURA - Mahkamah Tinggi Singapura di sini menganugerahkan AS$250 juta (RM764.25 juta) kepada pemilik Astro All Asia Networks Plc. (Astro), Tan Sri T. Ananda Krishnan sebagai ganti rugi berikutan kegagalan usaha sama beliau dengan bekas rakan niaganya dari Indonesia, James Riady.

Mahkamah Tinggi berkenaan dalam keputusannya kelmarin mengekalkan perintah sebuah pusat timbang tara di sini yang sebelum ini memihak kepada Ananda.

Ganti rugi itu diberikan kepada Ananda pada tahun 2010 oleh Pusat Timbang Tara Antarabangsa Singapura selepas kerjasama mewujudkan televisyen berbayar oleh kedua-dua pihak menemui kegagalan.

Pusat tersebut bertindak sebagai sebuah mahkamah bagi menyelesaikan pertikaian perniagaan yang rumit.

Ananda merupakan orang nombor satu empayar komunikasi Astro di Malaysia manakala Riady pula menerajui Kumpulan Lippo di Indonesia.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Semua pandangan diambil kira

Posted:

Semua pandangan diambil kira

MUHYIDDIN (tiga dari kanan) beramah mesra dengan sebahagian daripada pengetua cemerlang di Kuala Lumpur semalam.


KUALA LUMPUR - Pelan Pembangunan Pendidikan Malaysia (PPPM) 2013-2025 yang lengkap akan dipersembah kepada Majlis Raja-Raja untuk mendapat restu bagi pelaksanaannya yang berupaya membawa anjakan besar terhadap sistem pendidikan negara.

Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata, PPPM merupakan dokumen yang memberi sumbangan besar kerana ia dibawa kepada khalayak masyarakat dan memberi peluang kepada sesiapa yang mahu mengetahui kandungan pelan itu.

Katanya, selain itu kementerian tersebut turut mengambil maklum terhadap setiap kritikan dan cadangan yang dikemukakan rakyat untuk penambahbaikan pelan berkenaan.

"Sekarang ini kita sudah lancarkan pelan tindakan dan ia bukan laporan akhir. Laporan akhir akan selesai selepas Kabinet luluskan dan sebab itu kita masih di peringkat proses penglibatan," katanya selepas menutup Konvensyen Kebangsaan Pengurusan Pendidikan Pengetua Cemerlang Malaysia 2012 dan Penyerahan Watikah Pelantikan Pengetua Cemerlang di sini semalam.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Stailo

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Stailo


Item wajib setiap jejaka

Posted:

Item wajib setiap jejaka

Oleh ALIF ABU BAKAR

FRASA lelaki sejati memakai hitam berkemungkinan boleh dipersetujui ramai. Malah, pada tahun 1990, kumpulan muzik bergenre R&B/funk, Cameo turut meminjam kenyataan Real Men... Wear Black sebagai tajuk album mereka.

Apakah kuasa yang terkandung dalam warna pilihan jejaka itu? Jawapannya mudah, ia satu rona ringkas yang mampu mengekspresikan 1,001 gaya lelaki tanpa bantuan warna lain.

Hitam sudah mampu membentuk personaliti maskulin seorang lelaki.

Apa jua jenis pakaian berwarna hitam pasti menjadi pilihan lelaki di serata dunia, begitu juga Malaysia. Namun sayangnya, kecenderungan itu tidak kelihatan pada pemilihan sut. Segelintir sahaja menyedari aura sut hitam, manakala selebihnya lebih teruja menyarungkan sut berona terang khususnya golongan selebriti lelaki tempatan.

"Artis-artis lelaki kita sukakan pakaian atau sut berwarna terang dan yang berkilat. Bagi mereka, sut hitam bakal membuatkan mereka tampak bosan dan tidak menyerlah di karpet merah.

"Di sinilah silapnya mentaliti yang mereka pegang. Cuba teliti pemakaian selebriti lelaki Hollywood. Majoriti mereka selesa menggayakan sut hitam. Ia mungkin kelihatan ringkas, tetapi kebijaksanaan suai padan dan potongan yang sempurna mampu menciptakan penampilan eksklusif.

"Sewajarnya, artis lelaki yang datang berpasangan perlu tampil ringkas dengan sut hitam. Selebriti wanita memang tidak dinafikan perlu bergaya sehabis baik bagi menangkap perhatian sekeliling. Lelaki pula perlu menjadi pelengkap kepada gaya wanita dan memakai sesuatu yang tidak keterlaluan.

"Pakaian lelaki tidak dinilai semata-mata pada kecantikannya, malah lebih kepada penonjolan karakter yang diserlahkan. Oleh yang demikian, jika anda diberi tajaan sekalipun, pastikan pakaian tersebut bertepatan dengan personaliti diri," demikian pesanan bernas yang diutarakan pereka fesyen prolifik, Bon Zainal.

Sebagai 'raja sut lelaki', Bon cukup arif tentang identifikasi persalinan rasmi jejaka itu. Menyifatkan bahawa sut hitam adalah item wajib ada dalam setiap almari lelaki, ujar Bon, ia menjadi pilihan mudah dan terbaik sekiranya anda mengalami masalah memilih pakaian bersesuaian.


JAKET hitam denim mirip kulit buaya tampak ranggi dipadankan bersama jean kain kapas ini.


Kuasa sut hitam terletak pada keseluruhan aspek yang dibawanya. Selain menjadi pendamping untuk acara formal, ia boleh diolah untuk disesuaikan ke majlis kasual dan santai.

Segak seorang jejaka dalam sut hitam akan lebih mantap dengan potongan dan saiz yang tepat. Sut hitam klasik kebanyakannya tertumpu kepada potongan slim yang amat sesuai bagi jejaka bertubuh segak. Keseimbangan bahagian atas dan bawah juga perlu sesuai dengan bentuk badan.

Selain itu, warna hitam sebenarnya boleh dipecahkan kepada beberapa tona warna. Sut hitam boleh diterjemahkan menerusi rona hitam arang, karbon, ebony, ivory, onyx, matte dan banyak lagi.

Memilih sut hitam

Apabila memilih sepasang sut hitam, apa yang perlu diambil kira adalah jenis butangnya. Sut hitam berbutang sebaris (single breasted) adalah pilihan terbaik dan seelok-eloknya yang mempunyai dua butang. Terdapat juga sut single breasted berbutang tiga dan empat tetapi, ia bergantung kepada fizikal dan ketinggian seseorang.

Sut hitam silang pangkah (herringbone), mirip kulit atau hitam bertekstur antara gaya yang boleh dibentuk menerusi persalinan merentas zaman tersebut. Hentikan stigma bahawa sut hitam hanya menepati tema pakaian acara formal kerana ia mampu digayakan lebih daripada itu.

"Sepasang sut hitam boleh membentuk 10 hingga 15 gaya yang berbeza. Anda boleh hapuskan formaliti dengan mengenakan jaket hitam bersama seluar putih atau kelabu.

"Jean juga sepadan dengan jaket atau blazer hitam. Sekiranya mahu penampilan santai tetapi kemas, sarungkan baju T leher V warna putih dan lengkapkan bersama jaket hitam.

"Anda perlu kreatif dengan sut hitam. Cukup dengan satu sut, anda boleh mencipta pelbagai gaya tanpa perlu gusar komen orang ramai.

"Tiada siapa akan menegur anda memakai sut hitam berulang kali. Paling penting, suai padan dan bijak mengatur gaya berlainan," jelas Bon yang memiliki 12 koleksi sut hitam pelbagai stail dan potongan.

Tambah Bon, kasut hitam menjadi pilihan terbaik bagi sut hitam. Stoking pula perlu dipadankan mengikut kesesuaian majlis. Acara formal lebih sesuai dengan stoking hitam, sporty pula tampak menarik bersama stoking putih dan baju T putih, ibarat gaya sinonim Raja Pop Dunia, Michael Jackson.

Bagaimanapun, semuanya berbalik kepada kehebatan warna hitam yang padan dengan semua rona. Campurkan apa sahaja warna bersama hitam, ia sama sekali tidak akan bercanggah.

BON Zainal (dua dari kanan) memiliki 12 koleksi sut hitam peribadi pelbagai stail dan potongan.


Tatacara gaya

Selepas sut hitam segak disarungkan, jangan rosakkan keseluruhan penampilan dengan kesilapan penggayaan rambut. Pesona sut hitam perlu disokong gaya rambut yang kemas dan rapi.

Ujar Bon: "Sut hitam ke acara formal perlu disertakan bersama gaya rambut dirapi menggunakan gel. Selalunya, rambut disikat ke belakang (slick back) dengan gaya kebasahan (wet look) menjadi pilihan sempurna penampilan ini.

"Bergaya bersama jaket hitam bagi acara kasual pula memerlukan rambut ringkas dan rileks. Tidak salah jika jejaka berambut panjang mengikat rambut mereka seperti gaya ekor kuda."

Satu lagi elemen perlu dititikberatkan kaum Adam di luar sana adalah penjagaan badan. Sememangnya diakui, hitam mampu memberi ilusi fizikal bentuk badan yang besar menjadi lebih kecil. Namun, perut buncit dan lemak berlebihan pada kawasan tertentu seperti pinggang dan punggung, secara terang-terangan mencacatkan penampilan.

Lelaki dinasihatkan menjaga bentuk badan agar sut hitam yang disarungkan mampu menyerlahkan penampilan luaran sempurna. Untuk kelihatan segak dan kacak, ia perlu seimbang dari segi pemilihan pakaian dan usaha menjaga bentuk badan.

Pertembungan kurung moden, klasik

Posted:

Pertembungan kurung moden, klasik

Oleh ALIF ABU BAKAR & HAFIZ AHMAD


IMEJ ringkas kaftan dapat diolah kepada penampilan mewah dengan adunan perincian eksklusif dan adunan warna menawan ini.


SAMBUTAN Aidiladha di sebahagian besar negeri di Pantai Barat di negara ini mungkin tidak semeriah Hari Raya Aidilfitri. Bagaimanapun, masyarakat Islam di Malaysia masih menghargai kenikmatan kurniaan Allah itu yang mengangkat nilai pengorbanan dalam kehidupan.

Dalam kesederhanaan, kaum Hawa tidak sekali-kali melepaskan peluang melaram pada pagi Aidiladha tatkala berkumpul bersama keluarga. Walaupun diraikan dalam tempoh singkat, persalinan istimewa yang sopan harus menjadi pilihan agar diri tampak bergaya dan menawan.

Baju kurung moden atau kaftan dengan percikan rona terang menjadi sandaran Hasfitri Yusof, 25. Ujar pereka yang bernaung di bawah Persatuan Pereka Bumiputra (BDA) itu, setiap rekaannya boleh dipadankan bersama baju berbeza bagi menampilkan stail tersendiri.

"Potongan yang saya terapkan bersifat kontemporari, jadi ia tidak terhad untuk musim perayaan sahaja," kata Hasfitri yang dinobatkan sebagai pereka pakaian wanita terbaik pada acara Muay Thai VS Asia (The Best of Malaysia) baru-baru ini.

Signatur

Mainan rona kontra pada baju potongan klasik membangkitkan perasaan ceria si pemakai. Ia turut diperindahkan dengan batu-batu jemeki yang menjadi signatur Hasfitri.

Kurung moden putih yang digabungkan dengan renda berwarna gelap sesuai digayakan ketika menghadiri majlis keraian atau berkunjung ke rumah terbuka. Sekiranya mahukan kelainan, sarungkan busana dengan teknik lipatan dan balut yang boleh dipadankan bersama songket rona hangat.

Anda inginkan imej klasik? Sarungkan baju kurung tradisional yang mendapat suntikan moden hasil kerja Melvin Shah. Kurung pesak seperti pesak gantung, kurung Riau dan kurung Pahang bakal menciptakan penampilan ringkas yang ayu.

Menepati ciri-ciri sepasang kurung klasik, potongan yang disediakan sedikit longgar dan ia sengaja direka untuk tidak menampakkan bentuk badan si pemakai. Namun, anda boleh mengolah potongan tersebut mengikut cita rasa tersendiri asalkan konsep tradisional itu tidak hilang.

"Wanita muda sukakan kurung tradisional yang telah dimodenkan, jadi, saya menambah manik-manik pada bahagian leher kurung Johor, sulaman lebih sarat dan banyak menggunakan mutiara dan kristal.

"Warna-warna neutral mengisi palet utama untuk koleksi baharu ini dan material saya tekankan ialah sutera Thailand, sutera mentah, tafeta dan syantung," jelas Melvin.

Keluarga keutamaan Zahnita

Posted:

Keluarga keutamaan Zahnita


SELEPAS berkeluarga, jadual kerja Zahnita tidak boleh melebihi waktu lewat malam.


KALI terakhir menatap wajah wanita ini di layar perak ialah pada tahun 2004 menerusi filem Kuliah Cinta. Selepas itu, nama dan kariernya bagaikan berkubur dalam industri seni tempatan.

Biarpun begitu, kelibat Zahnita Wilson, 27, masih kelihatan pada beberapa acara fesyen, malah perkembangan mengenainya pernah disiarkan oleh beberapa media cetak dan elektronik beberapa tahun lalu.

Sekejap timbul, sekejap tenggelam, begitulah diibaratkan perjalanan seni wanita ini. Dia tidak merajuk dan bukan memilih untuk menyepi, tetapi tuntutan keluarga membuatkan Zahnita kurang memberi penekanan kepada dunia seni.

Jujur mengakui bahawa kerjaya sebagai model yang disandang lebih sedekad lalu membuatkannya lebih selesa meneruskan dunia peragaan berbanding lakonan.

Agak keberatan

Baru-baru ini, Zahnita mengejutkan industri seni dengan penyiaran gambar-gambarnya ketika sarat hamil yang disiarkan oleh beberapa laman web. Rata-rata memberikan komen positif dan kagum dengan kejelitaan Zahnita walaupun sudah bergelar ibu.

"Pada awalnya, saya agak keberatan melakukan sesi fotografi tersebut kerana tidak yakin dengan kebolehan untuk beraksi di depan kamera ketika hamil.

"Ia satu pengalaman yang menakjubkan dan saya pasti menyesal kelak jika tidak melakukan perkara ini. Sekurang-kurangnya, saya dapat menjadikan foto-foto ini sebagai memori pada masa depan," kongsi Zahnita ketika dihubungi Stailo baru-baru ini.

Bakal menyambut kelahiran anak perempuan keduanya November ini, Zahnita mendedahkan bahawa kekosongan yang ditinggalkan dalam dunia seni bukan bererti penamat kepada bidang lakonan.

Kecintaannya terhadap lakonan masih kuat, cuma tawaran yang diterima masih belum mampu meyakinkannya untuk kembali beraksi. Hasil daripada empat filem dan dua telemovie yang pernah dilakonkan Zahnita, menyaksikan karakternya sebagai perempuan gedik yang terlalu stereotaip.

Bosan dengan peranan itu, Zahnita memutuskan untuk kembali ke pentas lakonan sekiranya diberikan skrip yang menarik dan tanggungjawab yang berbeza. Katanya: "Saya mengimpikan watak yang serius tetapi mungkin belum ada yang yakin dengan kemampuan saya memikul watak berat.

Lebih selektif

"Tambahan pula, bergelar pelakon dan model sepenuh masa menuntut komitmen yang tinggi. Saya tidak mampu menggalas dua pekerjaan itu secara serentak," katanya.

Alam perkahwinan yang menjangkau usia tujuh tahun banyak mengubah gaya hidup Zahnita sebagai model. Dahulu, segala jemputan dan permintaan sesi fotografi dan pentas peragaan dipersetujui tanpa mengambil kira waktu.

Kini Zahnita lebih selektif dan mengambil tawaran yang tidak melewati waktu malam. Paling lewat, dia perlu berada di rumah pada pukul 11 malam.

"Saya tiada pembantu rumah, jadi segala urusan rumah tangga seperti memasak, mengemas dan menguruskan keperluan suami dan anak menjadi tanggungjawab utama. Walaupun saya masih aktif dalam dunia peragaan, keluarga tetap menjadi keutamaan.

"Tawaran sebagai model yang saya ambil sekarang dijadikan pendapatan ekstra bagi menampung keperluan tambahan.

"Suami pula tidak menghalang saya untuk terus aktif dalam bidang peragaan dan memahami skop kerja saya. Namun, segalanya perlu kembali kepada keutamaan saya menguruskan keluarga," kata Zahnita memberitahu anak sulungnya, Zahrafeena Zackery, 5, sudah pun dihantar ke taska.- ALIF ABU BAKAR

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Sukan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Sukan


Chong Wei sah sunting Mew Choo

Posted:

Chong Wei sah sunting Mew Choo

Oleh MOHD. IKHSAN FIRDAUS AZMI
ikhsan.azmi@kosmo.com.my

CHONG WEI (kiri) dan Mew Choo akan melangsungkan perkahwinan bulan depan.


SELEPAS 11 tahun jaguh badminton negara, Datuk Lee Chong Wei berpacaran dengan Wong Mew Choo, akhirnya kedua-dua pasangan itu bakal melangsungkan perkahwinan pada November depan.

Begitupun, tarikh rasmi perkahwinan tersebut masih belum dimaklumkan memandangkan Chong Wei masih berada di Odense dan baru mengakhiri misinya pada Kejohanan Badminton Siri Super Primer Terbuka Denmark kelmarin dengan muncul juara.

Sebaliknya, abang Chong Wei, Lee Chong Hoon sekadar memberitahu, majlis resepsi bagi meraikan perkahwinan tersebut akan diadakan selama dua hari di Pusat Konvensyen Kuala Lumpur (KLCC) pada 9 dan 10 November depan.

"Tarikh (pendaftaran perkahwinan) dan tempat perkahwinan tersebut akan dimaklumkan sendiri oleh Datuk Lee Chong Wei dan Mew Choo pada sidang akhbar akan datang," katanya pada sidang akhbar di ibu pejabat syarikat Chong Wei Binajaya Sdn. Bhd. di Bandar Puteri, Puchong semalam.

Chong Hoon yang mengakui gembira dengan keputusan adiknya untuk menamatkan zaman bujang pada tahun ini berkata, seluruh ahli keluarganya tidak sabar menunggu majlis gilang-gemilang tersebut.

"Ibu saya sangat gembira dan seluruh keluarga juga gembira dengan perkahwinan ini kerana setelah sekian lama mereka akan disatukan.

"Walaupun kami hanya ada masa selama 43 hari untuk membantu persediaan majlis perkahwinan ini tetapi kami akan cuba untuk melangsungkannya dengan sempurna.

"Memang kami kesuntukan masa dan Chong Wei juga begitu kerana dia bukan sahaja 'terkejar-kejar' untuk menguruskan hal perkahwinan tetapi terpaksa mengikuti latihan seperti biasa untuk menyertai Terbuka Denmark," ujar Chong Hoon.

Majlis yang akan berlangsung selama dua hari di KLCC itu dijangka akan disertai seramai 2,500 tetamu dan 500 petugas majlis perkawinan.

Jelasnya, majlis pada 9 November nanti akan melibatkan lebih kurang 1,000 jemputan terdiri daripada tetamu kehormat dan antara yang diundang ialah Yang di-Pertuan Agong, Tuanku Abdul Halim Mu'adzam Shah; Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak, beberapa menteri Kabinet serta ahli-ahli korporat dari dalam dan luar negara.

"Pada malam kedua, majlis akan diadakan untuk kaum keluarga dan sahabat handai yang melibatkan 1,500 jemputan termasuk 500 kru bertugas.

"Jumlah sebenar perbelanjaan untuk majlis perkahwinan ini juga tidak dapat dinyatakan lagi tetapi kebanyakan kos ditanggung oleh penaja," jelasnya.

Sementara itu, bapa pemain badminton No. 1 dunia itu, Lee Ah Chai, 59, mengakui sangat teruja apabila perkara yang sudah lama 'dinanti-nantikan' itu terjawab apabila Chong Wei menghubunginya pada bulan lepas untuk memberitahu akan menamatkan zaman bujangnya.

Menurut Ah Chai, beliau berharap perkahwinan Chong Wei dengan bekas pemain badminton wanita negara tersebut akan dilimpahi dengan kebahagiaan.

"Hanya Chong Wei seorang sahaja anak saya yang belum berkahwin dan apabila dia memberitahu mahu menamatkan zaman bujangnya, sudah pasti saya rasa sangat gembira.

"Saya juga merasa gembira kerana dia memilih Mew Choo sebagai teman hidupnya kerana saya sudah lama mengenali Mew Choo iaitu sebelum Chong Wei menyertai akademi lagi (Persatuan Badminton Malaysia)."

"Saya berharap mereka bahagia kerana Mew Choo sangat baik dan dia juga pasti sangat memahami Chong Wei," katanya.

Lebih menarik, Chong Hoon turut mengumumkan bahawa seramai 10 peminat Chong Wei akan diberi peluang untuk hadir bersama-sama meraikan malam resepsi majlis perkahwinan tersebut di KLCC pada 9 November.

Misi Malaysia pertahan juara

Posted:

Misi Malaysia pertahan juara

Oleh NAN HIDAYAT NAN AZMIE
hidayat.azmie@kosmo.com.my

MAHALLI (dua dari kiri) turut tersenarai untuk menyertai latihan skuad Piala AFF Suzuki negara.


SELEPAS sekian lama 'bereksperimen', pengendali skuad bola sepak kebangsaan, Datuk K. Rajagobal akhirnya mengumumkan senarai 35 pelatih bagi menggalas cabaran negara mempertahankan Piala AFF Suzuki yang bakal membuka tirainya November depan.

Semalam, Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM) mengumumkan 28 pelatih yang bakal menjalani latihan pusat di Wisma FAM bermula semalam.

Selain 28 pelatih itu, tujuh lagi pemain pelatih 'KIV' juga bakal dipanggil bila-bila masa bagi menggantikan mana-mana 28 pemain yang tercedera menjelang kejohanan Piala AFF Suzuki nanti.

Dalam skuad Piala AFF Suzuki kali ini, paling mencuri tumpuan ialah kehadiran semula 'kuda tua' Selangor, Amri Yahyah yang berada dalam senarai calon 'KIV'.

Turut disenarai ialah Mohd. Azmi Muslim dan Irwan Fadzli Idrus daripada skuad Angkatan Tentera Malaysia (ATM) bersama Ahmad Shakir Md Ali (Negeri Sembilan) serta tiga tonggak Harimau Muda, Ahmad Hazwan Bakri, Mohd. Affize Faisal Mamat dan Mohd. Izham Tarmizi Roslan.

Begitupun, beberapa pemain Kelantan seperti Khairul Fahmi Che Mat, Mohd. Shakir Shaari, Norshahrul Idlan Talaha. S. Subramaniam dan Nik Shahrul Azim Abdul Halim yang terlibat dalam final Piala Malaysia, Sabtu lalu hanya akan menyertai latihan bermula hari ini.

Turut menjalani latihan hari ini ialah pemain ATM seperti Amiridzwan Taj Tajudin, Aidil Zafuan Abdul Radzak, Zaquan Adha Abdul Radzak dan Christie Jayaselan.

Seperti diduga, Rajagobal masih menaruh kepercayaan kepada majoriti muka lama sebelum ini seperti Safee Sali, Safiq Rahim, Ahmad Fakri Saarani, Yong Kuong Yong, Azamuddin Akil dan Baddrol Bakhtiar.

Kecemerlangan penjaga gol Selangor, Norazlan Razali sepanjang kempen Piala Malaysia juga berbaloi apabila turut dipanggil Rajagobal kali ini sebagai penjaga gol ketiga negara di belakang Farizal Marlias (Negeri Sembilan) dan Khairul Fahmi.

Kehadiran Norazlan kali ini dilihat menutup peluang bekas penjaga gol Terengganu, Sharbinee Allawee beraksi dalam pentas Piala AFF Suzuki kali ini.

Turut mendapat kepercayaan Rajagobal kali ini ialah beberapa tonggak Harimau Muda iaitu Mahalli Jasuli, Mohd. Fadhli Shas, Wan Zack Haikal Wan Nor dan Gary Steven Robbat.

Sebelum sepak mula Piala AFF Suzuki pada 23 November depan, Harimau Malaya terlebih dahulu bakal diuji dalam tiga aksi persahabatan antarabangsa apabila berdepan Vietnam di Stadium My Dinh, Hanoi pada 3 November depan.

Mereka kemudiannya berdepan cabaran Thailand di Chiang Mai (7 November) sebelum melayan kunjungan Hong Kong di Stadium Shah Alam, 14 November depan.

Pada edisi Piala AFF Suzuki kali ini, Harimau Malaya diundi bersama Indonesia, Singapura dan Laos dalam Kumpulan B.

Malaysia akan memulakan kempen menentang Singapura pada 25 November, diikuti berdepan Laos dua hari kemudian sebelum menamatkan aksi kumpulan bertemu Indonesia, 1 Disember depan.

Juara tiga kali, Thailand yang merupakan tuan rumah bersama Piala AFF Suzuki 2012 dengan Malaysia pula diundi dalam Kumpulan A bersama juara edisi 2008 Vietnam, Filipina dan Myanmar.

Perlawanan Kumpulan A akan diadakan di Stadium Rajamangala, Bangkok, Thailand manakala aksi Kumpulan B di Stadium Nasional, Bukit Jalil dari 24 November hingga 22 Disember.

Dua pasukan teratas setiap kumpulan layak ke separuh akhir dengan format perlawanan, bermain di tempat sendiri dan lawan dari 8 hingga 13 Disember.

Kafa tetap tunaikan

Posted:

Kafa tetap tunaikan

Oleh YATIMIN ABDULLAH
sukan@kosmo.com.my

IMBAS... Para pemain dan pegawai pasukan Kelantan meraikan kejayaan mereka menjuarai Piala Malaysia 2012 di Stadium Shah Alam, Sabtu lalu.


PERSATUAN Bola Sepak Kelantan (Kafa) akan menunaikan janji mereka untuk menghadiahkan lot tanah kepada barisan pemain The Red Warriors (TRW) selepas mereka berjaya menjulang kejuaraan trebel musim ini.

Naib Presiden Kafa, Rosmadi Ismail berkata, bagaimanapun pihaknya masih belum membuat keputusan mengenai lokasi lot tanah yang akan diberikan kepada pemain atas kejayaan tersebut.

Menurutnya, keputusan mengenai lokasi lot tanah berkenaan akan diputuskan dalam mesyuarat pengurusan sebaik sahaja Presiden Kafa, Tan Sri Annuar Musa pulang daripada mengerjakan haji pada hujung bulan ini.

"Buat masa ini Kafa sedang mengenal pasti lokasi terbaik untuk dijadikan lot tanah bagi diagihkan kepada barisan pemain The Red Warriors.

"Kita akan tunaikan apa yang telah dijanjikan kepada pemain sebagai menghargai pengorbanan yang dicurahkan oleh mereka sepanjang kempen Liga Malaysia (Liga M) musim ini," katanya ketika dihubungi Kosmo! semalam.

Tambahnya, kejayaan merangkul kejuaraan trebel ini cukup manis, dan ia akan menjadi sejarah yang akan dikenang sampai bila-bila oleh pemain dan penyokong Kelantan.

Pada 16 Oktober lalu, akhbar melaporkan bahawa Kafa akan menghadiahkan lot tanah kepada barisan pemain skuad The Red Warriors sekiranya mereka berjaya merangkul tiga kejuaraan termasuk Piala Malaysia.

Perkara tersebut diumumkan oleh Presiden Kafa, Tan Sri Annuar Musa dalam majlis perjumpaan dan pembahagian bonus kepada pemain skuad Kelantan selepas mereka layak ke perlawanan akhir Piala Malaysia musim ini.

Difahamkan, setiap lot tanah tersebut dianggar bernilai antara RM60,000 hingga RM80,000 dan dijangka akan menelan perbelanjaan keseluruhan RM2 juta.

Kelantan menutup saingan Liga M musim ini dengan bergaya apabila menjulang tiga kejuaraan iaitu Liga Super, Piala FA dan Piala Malaysia, sekali gus melakar kejayaan terbesar dalam sejarah bola sepak di negeri berkenaan.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Dunia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Dunia


Berjalan kaki 5,700km untuk tunaikan haji

Posted:

Berjalan kaki 5,700km untuk tunaikan haji

SENAD HADZIC


SARAJEVO - Seorang lelaki Islam Bosnia yang berjalan kaki untuk menunaikan ibadah haji di Mekah pada tahun lalu memberitahu agensi berita AFP bahawa dia tiba di kota suci tersebut selepas merentasi tujuh buah negara termasuk Syria yang kini dilanda perang saudara.

"Saya tiba di Mekah pada Sabtu lalu. Saya tidak letih, ini merupakan hari paling bahagia dalam hidup saya," kata Senad Hadzic menerusi satu temu bual telefon.

Lelaki berusia 47 tahun itu memberitahu, dia berjalan kaki sejauh 5,700 kilometer (km) selama 314 hari merentasi Bosnia, Serbia, Bulgaria, Turki, Syria dan Jordan untuk ke Mekah dengan membawa beg sandang seberat 20 kilogram.

Hadzic memaparkan perjalanan tersebut dalam akaun Facebook miliknya termasuk gambar dia memperoleh kad masuk dan keluar Syria yang dikeluarkan oleh kementerian dalam negeri kepada warga asing.

"Saya merentasi Syria pada April lalu. Saya berjalan sekitar 500km dalam tempoh 11 hari. Saya melintasi bandar raya Aleppo dan Damsyik serta sejumlah pos kawalan tentera rejim dan pemberontak tetapi saya tidak pernah ditahan.

"Di sebuah pos kawalan tentera Presiden Bashar Al-Assad, beberapa askar mengarahkan saya mengosongkan beg sandang saya. Apabila saya menunjukkan al-Quran dan menyatakan saya berjalan kaki ke Mekah, mereka melepaskan saya," ujar Senad.

"Saya berjalan kerana Allah, untuk Islam, untuk Bosnia-Herzegovina, untuk ibu bapa dan saudara perempuan saya," tambah lelaki itu.

Di laman Facebooknya, dia memberitahu, Tuhan telah menunjukkan jalan ke Mekah dalam mimpinya termasuk menuju ke kota suci itu melalui Syria dan bukan Iraq.

Semasa perjalanannya, Senad berdepan suhu sejuk antara -35° darjah Celsius di Bulgaria hingga kepanasan mencecah 44° darjah Celsius di Jordan.

Menurutnya, dia terpaksa menunggu di Istanbul selama beberapa minggu untuk mendapatkan kebenaran bagi merentasi Jambatan Bosphorus dengan berjalan kaki, selain dua bulan di sempadan Jordan dan Arab Saudi bagi mendapatkan visa untuk mengerjakan ibadah haji. - AFP

Pereka fesyen nafi gelar Presiden Perancis bodoh

Posted:

Pereka fesyen nafi gelar Presiden Perancis bodoh

KARL LAGERFELD bersama penyanyi Jennifer lopez semasa menyertai program televisyen Jerman terbitan saluran ZDF di Duesseldorf pada 6 Oktober lalu.


PARIS - Pereka fesyen terkenal, Karl Lagerfeld kelmarin menafikan beliau menggelar Presiden Perancis, Francois Hollande sebagai bodoh.

Beliau sebaliknya memberitahu, kenyataannya yang dilaporkan oleh sebuah majalah Sepanyol berpunca daripada kesilapan terjemahan.

"Apa yang nyata, saya tidak berkata demikian. Justeru, saya tidak perlu memohon maaf kerana saya tidak berkata begitu," jelas pereka fesyen dari Jerman yang beribu pejabat di sini kepada stesen televisyen tempatan, France 2.

"Sayang sekali, saya tidak bertutur dalam bahasa Sepanyol. Jadi, saya tidak tahu apa yang dilaporkan oleh majalah berkenaan," tambahnya.

Lagerfeld merupakan pengarah rumah fesyen terkenal Perancis, Chanel.

Menurut satu wawancara bersama majalah Marie Claire edisi Sepanyol, Lagerfeld menggelar Hollande bodoh kerana melaksanakan cukai 75 peratus ke atas individu berpendapatan tahunan melebihi 1 juta euro (RM3.98 juta).

Hollande sebelum ini memberitahu, beliau tidak menyukai golongan kaya.

- AFP

Yash Chopra meninggal dunia akibat denggi

Posted:

Yash Chopra meninggal dunia akibat denggi

MUMBAI - Pengarah tersohor Bollywood, Yash Chopra (gambar) meninggal dunia kelmarin selepas lebih seminggu menghidap demam denggi, kata seorang doktor.

Tokoh besar perfileman India itu menghembuskan nafas terakhir pada usia 80 tahun.

Dr. Prakash Jiyavani berkata, Chopra yang meninggal dunia di Hospital Lilavati, Mumbai turut menghidap penyakit buah pinggang.

"Beliau meninggal dunia kerana demam denggi dan kegagalan beberapa organ dalaman," kata jurucakap hospital, Sudhir seperti dilaporkan oleh agensi berita Press Trust of India.

Chopra dikenali sebagai Raja Romantik dan telah menghasilkan filem Bollywood selama hampir lima dekad.

Antara filem arahannya yang terkenal ialah Deewar, Dil To Pagal Hai dan Chandni.

Filem terbaharu Chopra, Jab Tak Hai Jaan bakal ditayangkan di India bulan depan.

Anak sulungnya, Aditya Chopra juga merupakan pengarah filem yang berjaya. Anak bongsunya, Uday Chopra mengendalikan cawangan syarikat produksi keluarga di luar negara.

Chopra mula terlibat dalam bidang filem di bawah didikan abang sulungnya, pengarah veteran, B.R. Chopra yang mati empat tahun lalu ketika berusia 94 tahun. - Agensi

Kredit: www.kosmo.com.my
 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved