Sabtu, 25 Januari 2014

Kosmo Online - Rencana Utama

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Rencana Utama


Bekukan getah, tak cacatkan wajah

Posted:

Bekukan getah, tak cacatkan wajah

Bekukan getah, tak cacatkan wajah

ASID mempunyai sifat masam dan menghakis. Perkataan asid itu sendiri berasal daripada perkataan Latin, Acidus yang bererti masam.

Asid mampu melarutkan banyak benda seperti logam, kapur, besi, magnesium dan zink selain berupaya menukarkan warna sesetengah tumbuhan.

Sifatnya yang menghakis boleh mendatangkan kecederaan seperti melecur dan buta jika terkena pada mata.

Sebatian kimia itu turut digunakan secara meluas oleh penoreh getah yang memerlukan asid formik atau bahasa pasarnya, cuka getah untuk membekukan hasil getah cair yang dikumpul sebelum dihantar ke kilang.

Tetapi, apabila cuka getah disalahgunakan oleh orang tertentu untuk tujuan membalas dendam atau melepaskan rasa marah, maka kesannya amat tragis sehingga menyebabkan kulit melecur, mematikan tisu, kulit tertanggal dan meninggalkan parut yang dahsyat.

Atas sebab itulah, sebuah syarikat Bumiputera, Hiska Sinergi Sdn. Bhd. memperkenalkan cuka getah Hiska bagi menggantikan cuka getah sedia ada yang ternyata berbahaya kepada pengguna apatah lagi kalau disalagunakan.

Menurut Ketua Pegawai Eksekutifnya, Mohd. Hisham Kassim, 43, idea untuk menghasilkan produk berkenaan diperoleh pada tahun 2007 selepas beliau berpendapat inovasi baharu perlu dilakukan bagi menggantikan cuka getah sedia ada.

"Seperti yang diketahui, cuka getah sangat mudah diperoleh dan ia turut menjadi senjata dalam kes-kes simbah asid. Disebabkan itu, kami mencipta produk cuka getah yang tidak berbahaya dan selamat digunakan.

SEORANG pekerja mengisi cuka getah Hiska yang sudah siap diproses ke dalam botol 5 liter dan 20 liter.


"Produk ini adalah hasil garapan idea saya bersama dua pengarah teknikal, Abdullah Ahmad, 60, dan Abd. Rafik Yusof, 56.

"Kami menjalankan penyelidikan menggunakan bahan asid formik sebagai asas penghasilan cuka getah selama lebih dua tahun dan hampir 100 kali percubaan bagi membekukan susu getah dalam masa yang singkat," ujarnya ketika ditemui di pejabatnya di Mentakab, Pahang.

Musim tengkujuh

Jelasnya, pada permulaan penyelidikan, tempoh pembekuan susu getah dicatatkan selama setengah jam dan dari situ, proses penambahbaikan dilakukan.

"Setiap sampel penyelidikan dihantar kepada Lembaga Getah Malaysia sehinggalah kami berjaya membekukan susu getah dalam masa tiga minit.

"Proses pembekuan susu getah memakan masa yang lama iaitu antara enam jam hingga sehari sekiranya menggunakan cuka getah sedia ada.

"Tetapi, dengan Hiska ia dapat menjimatkan masa malah membantu pengusaha ladang memperoleh hasil lebih lumayan," tambahnya yang sudah menjalankan perniagaan selama lima tahun.

Beritahu beliau, cuka getah Hiska juga tidak berbau selain tidak merosakkan kulit dan akar pokok getah.

Katanya, produk itu juga membantu menjadikan kandungan getah lebih berat antara 8 hingga 25 peratus sementara penoreh tidak perlu bimbang dengan kedatangan musim tengkujuh.

"Hujan lebat mengakibatkan susu getah melimpah dari bekasnya dan ini amat merugikan kerana susu getah terbuang begitu sahaja, malah kegagalan penoreh memungut hasil mengakibatkan komoditi bernilai itu menjadi mangsa kecurian.


SUSU getah menjadi padat dan kenyal serta tidak berbau busuk.


"Jika tidak hujan sekali pun, susu getah tidak dapat dipungut dalam jangka masa singkat kerana perlu menunggu jumlahnya separuh atau penuh.

"Dalam jumlah itu barulah cuka dapat diletakkan sebelum hasil getah dapat dipungut dalam tempoh 24 jam," katanya sambil memberitahu, produk keluaran syarikatnya itu memenangi tempat kedua Pertandingan Reka Cipta dan Inovasi pada Ekspo Teknologi Malaysia 2010.

Menurutnya, getah beku yang dihasilkan itu masih tidak padat sepenuhnya selain mengeluarkan air apabila ditekan.

"Cara penggunaannya juga amat mudah, penoreh hanya perlu meletakkan cuka getah Hiska sebanyak kira-kira 25 mililiter ke dalam bekas susu getah bersaiz 1 kilogram sebelum menoreh.

"Penoreh juga boleh menoreh terlebih dulu dan kemudiannya meletakkan cuka getah Hiska tetapi mereka perlu mengacaunya supaya campuran tersebut menjadi sekata.

Padat

"Susu akan membeku sebaik sahaja menitis ke dalam bekas itu dan penoreh dapat memungutnya dengan kadar segera sekali gus mengelakkan risiko getah beku dicuri," jelasnnya.

Tambahnya, terdapat beberapa punca sekiranya susu getah tidak membeku, antaranya disebabkan usia pokok getah tersebut.

"Pokok getah yang berusia 26 tahun ke atas melambatkan proses membeku selain penggunaan penggalak susu," beritahu beliau.

Mohd. Hisham berkata, dengan terhasilnya produk itu, diharapkan tiada lagi berita mengenai mangsa simbahan asid menggunakan cuka getah manakala kerja menoreh dapat dilakukan sepanjang masa walaupun pada musim hujan.

"Cuka getah Hiska didatangkan dalam bentuk 5 dan 20 liter serta masing-masing dijual pada harga RM30 dan RM180.

"Bagi kandungan 5 liter, ia boleh digunakan pada 200 batang pokok getah manakala 1,600 batang pokok bagi kandungan 20 liter.

MENURUT Mohd. Hisham, sebanyak 50,000 botol cuka getah Hiska dihasilkan syarikatnya dalam sebulan.


"Malah, produk ini juga boleh mencapai jangka hayat selama 15 tahun atau lebih.

"Ia turut digunakan di tanah rancangan milik kerajaan seperti Lembaga Kemajuan Tanah Persekutuan (Felda) serta Lembaga Penyatuan dan Pemulihan Tanah Persekutuan (Felcra)," ujarnya yang memberitahu, pihaknya menghasilkan 50,000 botol Hiska dalam sebulan.

Katanya, berdasarkan maklum balas, penggunaan cuka getah Hiska turut mengurangkan jumlah populasi nyamuk dan serangga perosak di kawasan ladang.

Sementara itu, Pengurus Kawasan Felcra Bukit Sireh, Kuala Krai, Kelantan, Rudaini Ramli, 44, berkata, beliau mula menggunakan produk itu hampir dua tahun iaitu semasa bertugas di Felcra Kawasan Teratak Batu, Pasir Puteh, Kelantan.

"Sebelum ini, kami menggunakan cuka getah biasa yang memerlukan masa selama dua hingga tiga jam untuk susu getah membeku. Tetapi dengan Hiska, tempoh pembekuannya lebih singkat walaupun pada musim hujan.

"Malah, saya dapati susu getah yang dicampurkan dengan cuka getah Hiska menjadi lebih padat dan tiada rongga-rongga udara kelihatan," katanya.

Jelasnya, hampir 8 peratus pertambahan berat dicatatkan berbanding penggunaan cuka getah biasa.

Si pelakar imej organisasi

Posted:

Si pelakar imej organisasi

Si pelakar imej organisasi

Oleh ZULHILMI JALIL
zulhilmi.jalil@kosmo.com.my


ROSLIZA sudah lali dengan lemparan kata-kata kesat orang ramai yang datang membuat aduan kepadanya.


SEPERTI yang diaturkan, kunjungan kru Jurnal ke pejabat Majlis Perbandaran Ampang Jaya (MPAJ), Selangor baru-baru ini disambut mesra wanita berbaju ungu ini.

Biarpun pada ketika itu beliau sedang ditatarias si jurumekap, sempat juga beliau mempelawa masuk ke dalam ruang bilik pejabatnya.

"Ungu dikatakan warna bagi tahun 2014 sebab itulah saya pakai baju ungu hari ini," seloroh si pemilik nama Rosliza Mohd.

Menggalas tanggungjawab sebagai Pengarah Jabatan Perancangan Korporat MPAJ, ternyata anak kelahiran Seremban, Negeri Sembilan ini memiliki jadual kerja yang padat.

Sungguhpun begitu, hasrat kru Jurnal untuk betemu beliau pada tengah hari itu tidak dihampakan.

Suka bertanya

Saat menceritakan kisah di sebalik kerjayanya, ada gambaran jelas bahawa wanita ini sememangnya memikul satu amanah yang besar dalam memastikan fungsi jabatan yang diterajuinya itu terlaksana.

Lebih-lebih lagi, jabatan tersebut jugalah yang berperanan menjaga imej pihak berkuasa tempatan (PBT) berkenaan.

Namun, melihatkan kepetahan beliau bercakap, tiada siapa menyangka ibu kepada dua anak ini sebenarnya tidak memiliki latar belakang dalam bidang perhubungan awam.

"Saya dulu seorang jurutera perisian. Malah, sewaktu mula-mula bekerja di sini, saya bertugas sebagai pegawai teknologi maklumat," ujar graduan Teknologi Maklumat dari Universiti Utara Malaysia (UUM) ini.

JADUAL kerja yang padat membuatkan wanita ini perlu bijak membahagikan masa antara pejabat dan keluarga.


Rosliza yang berkhidmat bersama PBT itu sejak tahun 2003 memberitahu, beliau perlu bijak menguruskan Unit Perhubungan Awam, Unit Inovasi dan Unit Teknologi Maklumat yang terletak di bawah jabatannya.

"Saya suka bertanya kepada orang yang lebih mahir jika saya tidak pasti mengenai sesuatu perkara. Daripada situlah saya belajar khususnya semasa mula-mula memegang jawatan ini," ujar bekas pelajar Kolej Tunku Kursiah di Seremban ini.

Malah, katanya, pengalaman lalu sebagai Ahli Jawatankuasa Perwakilan Pelajar di UUM juga banyak membantu beliau belajar cara berkomunikasi dengan baik.

"Kerjaya perhubungan awam memerlukan saya berjumpa ramai orang termasuk wartawan.

"Jadi saya kena tahu cara untuk berurusan dengan mereka sebab masing-masing ada ragam tersendiri," katanya.

Ketika ditanya pengalaman pahit beliau bersama PBT itu, Rosliza berkata, bilik pejabatnya pernah diceroboh oleh seorang lelaki yang ingin membuat aduan.

"Dia terus meluru masuk ke dalam bilik saya sambil mengeluarkan kata-kata kesat.

"Katanya, dia tidak puas hati dengan tahap kebersihan di kawasan rumahnya," ujar Rosliza.

Biarpun PBT selalu menjadi tudingan jari segelintir masyarakat berkaitan isu kebersihan atau penjaja haram, Rosliza ada formula untuk menanganinya.

"Kena maki sama ada secara berdepan mahupun menerusi telefon itu perkara biasa. Tapi kita kena guna cara berhemah apabila berdepan dengan situasi seperti itu," ujarnya.

Keluarga

Cerita Rosliza, dia lebih gemar bersikap tenang walaupun individu terbabit datang dengan penuh kemarahan.

Katanya, rata-rata aduan yang diterima banyak berkaitan dengan perkhidmatan asas seperti penyelenggaraan infrastruktur dan pengurusan sampah.


WANITA ini menggalas tanggungjawab menjaga imej Majlis Perbandaran Ampang Jaya.


Di sebalik pelbagai cabaran, wanita ini tekad mahu mengubah persepsi masyarakat terhadap PBT.

"Orang selalu salahkan PBT untuk semua masalah di kawasan mereka. Jadi, saya mahu buang segala persepsi buruk itu," katanya.

Rosliza turut mengakui kerjaya itu menuntut beliau sentiasa bersedia menghadapi segala kemungkinan termasuk di luar waktu pejabat.

Sesibuk mana sekalipun, katanya, keluarga tetap menjadi keutamaannya.

Maka, sebab itulah Rosliza akan memastikan dirinya pulang ke rumah bagi memasak hidangan makan malam untuk keluarganya biarpun beliau ada menggaji pembantu rumah.

"Anak-anak saya pernah kata 'ibu ini asyik bekerja sahaja'. Maklumlah, hujung minggu pun selalu ada program, jadi kena turun padang sekali," ujarnya.

Menurut Rosliza, sepasang anaknya itu turut memiliki jadual harian masing-masing.

"Selain ke sekolah, ada kelas-kelas tambahan di luar yang saya hantar mereka untuk belajar pada hujung minggu," katanya yang mengakui telefon pintar banyak memudahkannya melaksanakan tugas seharian.

Fenomena cuaca sejuk

Posted:

Fenomena cuaca sejuk

Fenomena cuaca sejuk


UNGGUN api digunakan untuk memanaskan badan dalam cuaca dingin.


RUTIN harian Sukhon berubah sejak tiga bulan lalu sementelah lelaki warga Thailand itu terpaksa menjerang seperiuk besar air panas untuk kegunaannya mandi setiap pagi.

Malah, dia terpaksa mengenakan dua hingga tiga lapis pakaian termasuk baju sejuk dan stoking walaupun berada di dalam rumah.

Kesejukan luar biasa itu menyebabkan lelaki berusia lewat 40-an itu mengelak untuk keluar dari rumah terutamanya pada waktu malam dan awal pagi.

Cuaca sejuk dengan suhu minimum 17 darjah Celsius yang melanda Thailand bukan sahaja mengehadkan kegiatan harian penduduk malah turut memberi kesan kepada tanaman padi di negara itu.

"Tuaian baharu padi didapati tidak berkualiti kerana berbunga lebih awal daripada biasa.

"Apabila suhu rendah, pembajaan terjejas dan kami hanya mendapat sekam padi kosong," kata Presiden Kehormat Persatuan Pengeksport Padi Thailand, Vichai Sripraset menerusi portal berita Bangkok Post.

Lebih memburukkan keadaan, musim sejuk yang melanda seluruh wilayah utara, timur laut dan tengah Thailand itu telah meragut 63 nyawa setakat ini.

Turut menjadi mangsa ialah ialah seorang bayi berusia sebulan dan warga emas berumur 81 tahun serta seorang warga Kemboja dan seorang rakyat Britain.

Paling sejuk

Timbalan Ketua Pengarah Jabatan Meteorologi Thailand, Songkram Aksorn memberitahu, wilayah sempadan utara Chiang Rai mencatatkan paling banyak kematian dengan jumlah enam mangsa setakat ini.

Ia diikuti wilayah Sa Kaeo dan Nakhon Ratchasima di timur laut dengan masing-masing mencatat lima kematian.

Katanya, Bangkok turut mengalami waktu malam paling sejuk pernah direkodkan dalam tempoh 30 tahun dengan suhu jatuh sehingga 15.6 darjah Celcius.

"Musim sejuk tahun ini adalah paling panjang dalam dekad ini iaitu berlarutan sehingga tiga bulan," ujarnya.

Kejadian cuaca sejuk yang berlaku di Negara Gajah Putih itu turut melanda Malaysia apabila beberapa buah negeri di laporkan mencatatkan suhu purata serendah 17 darjah Celcius akibat terkena 'tempias' fenomena tersebut.


PENDUDUK Thailand terpaksa mengenakan baju sejuk dan skaf ketika berada di luar rumah.


Perlis yang pernah mencatatkan suhu paling panas iaitu 40.1 darjah Celcius pada tahun 1998 kini mengalami perubahan suhu yang nyaman iaitu sekitar 23.3 darjah Celcius pada waktu siang dan 20 darjah Celcius pada malam hari.

Beberapa buah kawasan di negeri Pantai Timur tidak terkecuali apabila mencatatkan suhu terendah pernah direkodkan dalam sejarah.

Jajahan Kuala Krai, Kelantan mencatatkan bacaan suhu paling rendah iaitu 17 darjah Celcius berbanding sekitar 29 darjah Celcius bagi suhu maksimum.

Kawasan Pasir Putih pula mencatatkan bacaan 19 darjah Celsius selain Kota Bharu dan Gong Kedak dengan purata 20 hingga 25 darjah Celsius.

Angin monsun

Di Terengganu, Besut mencatatkan penurunan sehingga 19 darjah Celsius menjadikan ia rekod suhu terendah yang pernah dicatatkan di daerah itu.

Seorang penduduk di Kerteh, Siti Nuur Ailmi Ahmad, 27, memberitahu, cuaca di daerah itu ternyata lebih dingin daripada biasa dengan suhu sekitar sekitar 21 darjah Celsius berbanding hari biasa.

"Kami sekeluarga sudah dua bulan tidak menggunakan pendingin hawa, kipas pun guna pengaliran udara.

"Kalau mandi pun sekejap sahaja sebab sejuk sampai ke tulang," katanya.

Sementara itu, Pengarah Pusat Cuaca Nasional Jabatan Meteorologi Malaysia, Muhammad Helmi Abdullah berkata, keadaan itu berlaku ekoran tempias cuaca sejuk melampau dari negara di Hemisfera Utara yang dibawa oleh tiupan angin Monsun Timur Laut.

Angin monsun itu membawa kedinginan dari tanah besar China yang ketika ini sedang mengalami musim sejuk.

"Keadaan litupan awan yang kurang di seluruh Semenanjung Malaysia sepanjang minggu ini turut membantu merendahkan suhu pada waktu malam dan awal pagi," katanya.

Tambah Helmi, cuaca dingin ini dijangka akan berlarutan sehingga awal minggu hadapan berdasarkan keadaan cuaca dan tiupan angin untuk beberapa hari yang akan datang.

"Fenomena ini akan berakhir apabila tiba musim peralihan dengan angin bertiup dari arah Lautan Pasifik," ujarnya.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Negara

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Negara


Jatuhkan hukuman ikut emosi

Posted:

Jatuhkan hukuman ikut emosi

Jatuhkan hukuman ikut emosi

Oleh FIRDAUS HASSAN
firdaus.hassan@kosmo.com.my

YARNIS menunjukkan laporan polis yang dibuat di Balai Polis Sungkai semalam. Di belakang ialah Muktasim manakala kanan Siti Aisyah.


TAPAH - Seorang guru lelaki bertindak keterlaluan sewaktu menjatuhkan hukuman denda ke atas dua murid Tahun Empat Sekolah Jenis Kebangsaan Cina (SJKC) Khai Meng, Sungkai di sini apabila menjadikan mereka bagaikan lembu dengan menggantung loceng di leher dan memaksa mereka makan rumput pada Khamis lalu.

Kejadian kira-kira pukul 9 pagi itu berlaku selepas kedua-dua murid berusia 10 tahun itu didakwa gagal menyiapkan tugasan sekolah yang diberi.

Mereka dihukum oleh guru berusia 26 tahun itu yang mengajar mata pelajaran Bahasa Inggeris di sebuah kelas yang mempunyai 11 orang murid di sekolah tersebut.

Empat orang pelajar gagal menyiapkan tugasan yang diberikan namun guru itu hanya menjatuhkan hukuman kepada kedua-dua pelajar tersebut.

Salah seorang bapa saudara mangsa iaitu Muktasim Hashim, 28, mendakwa, pada mulanya mereka dirotan dua kali di tapak tangan sebelum diarah memakai loceng di leher dari pukul 9 pagi sehingga tamat waktu persekolahan pada pukul 1.30 petang.

"Jika gagal berbuat demikian, mereka akan dirotan 10 kali lagi. Jadi mereka akur dengan arahan tersebut sehinggakan mereka malu untuk ke kantin sekolah.

"Kejadian kedua pula berlaku pada waktu rehat pukul 10.10 pagi apabila guru tersebut yang datang semula ke kelas mangsa telah bertindak mengambil rumput di hadapan kelas lalu memaksa mangsa makan," katanya ketika ditemui pada satu sidang akhbar di Balai Islam Taman Permai, di sini semalam.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Kerajaan dengar keluhan rakyat

Posted:

Kerajaan dengar keluhan rakyat

Kerajaan dengar keluhan rakyat

Oleh SOPI SAMAILE
berita@kosmo.com.my


HASAN (kiri) dan Ahmad Bashah (tengah) bertanya sesuatu kepada seorang peniaga ikan ketika mengadakan tinjauan di Pasar Borong Kuala Lumpur di Selayang, Selangor semalam.


SELAYANG – Peruntukan tambahan sebanyak RM20 juta untuk pembelian stok penimbal bagi menstabilkan harga barang yang diumumkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak kelmarin membuktikan kerajaan mendengar aduan dan keluhan rakyat.

Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan, Datuk Seri Hasan Malek berkata, menerusi aduan rakyat itu, kerajaan membuat dasar dengan memberi modal RM8 juta kepada Lembaga Pemasaran Pertanian Persekutuan (FAMA) manakala bakinya diserahkan kepada Persatuan Nelayan Kebangsaan (Nekmat) bagi mencapai matlamat mengimbangi harga barangan pengguna di pasaran.

"Kerajaan yang prihatin terhadap kos sara hidup rakyat yang semakin meningkat telah menyalurkan peruntukan itu kepada FAMA dan Nekmat untuk menjadi pemborong produk asas tani dalam memastikan harga barangan stabil di pasaran.

"Langkah tersebut juga diharapkan dapat mengekang peranan orang tengah yang selama ini mengaut keuntungan lumayan dalam perniagaan tertentu dengan memanipulasikan harga sehingga membebankan pengguna," katanya.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Baju sejuk jadi popular di Kuala Krai

Posted:

Baju sejuk jadi popular di Kuala Krai

Baju sejuk jadi popular di Kuala Krai


MOHD. RIZWANI menunjukkan sebahagian daripada baju sejuk yang dijual di gerainya di bandar Kuala Krai, Kelantan semalam.


KUALA KRAI - Cuaca sejuk yang melanda Kuala Krai sehingga 17 darjah Celsius persis di London, United Kingdom minggu ini menyebabkan baju sejuk menjadi pakaian popular dan mendapat permintaan yang agak tinggi di jajahan itu berbanding sebelum ini.

Tinjauan Kosmo! semalam di bandar Kuala Krai semalam mendapati ramai antara penduduknya yang mengenakan baju sejuk, jaket atau sekurang-kurangnya berbaju dua lapis walaupun selepas pukul 10 pagi.

Seorang penjual pakaian di Pasar Besar Kuala Krai, Mohd. Rizwani Abdul Halim, 34, mengakui dia yang sebelum ini hanya 'memerap' baju-baju sejuk jualannya terpanggil untuk mempamer dan menjual pakaian itu sejak kelmarin.

"Cuaca sejuk ini memaksa ramai orang mencari pakaian sejuk dan secara tak langsung permintaan terhadapnya lebih banyak daripada kebiasaannya.

"Pada hari ini (semalam) saya telah menjual 20 helai baju sejuk yang dijual dengan harga antara RM10 hingga RM30 sehelai," katanya yang berniaga pakaian terpakai di sini semalam.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Sukan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Sukan


Slovakia tekad pertahankan kejuaraan

Posted:

Slovakia tekad pertahankan kejuaraan

Slovakia tekad pertahankan kejuaraan

JURULATIH Slovakia, Ladisav Pecko (dua dari kiri) dan jurulatih Iran, Mostafa Ghanbar (dua dari kanan) memegang trofi Piala Antarabangsa Frenz bersama Noor Ihsan (tengah) selepas sidang akhbar di Wisma FAM, Kelana Jaya semalam.


BIARPUN tampil sebagai juara bertahan, skuad bawah 16 tahun (B-16) Slovakia enggan memandang mudah terhadap cabaran pasukan B-16 Iran menjelang aksi final Kejohanan Piala Antarabangsa Frenz B-16 2014 di Stadium Frenz, Janda Baik, Bentong, Pahang malam ini.

Atas kertas, B-16 Slovakia dilihat tidak berdepan masalah untuk mempertahankan kejuaraan ini tetapi jurulatihnya, Ladislav Pecko bagaikan dapat 'menghidu' sesuatu daripada Iran.

Pecko percaya skuad kendaliannya bakal mengundang padah jika terlalu mengambil ringan cabaran skuad kendalian Mostafa Ghanbar Pour itu.

Apa yang pasti, Pecko yakin pertemuan di pentas final kali ini menjanjikan suatu kelainan jika dibanding edisi-edisi terdahulu.

"Dalam bola sepak, misi mempertahankan kejuaraan adalah lebih sukar daripada merebutnya.

"Kami boleh dikatakan agak bernasib baik kerana dapat melepasi peringkat kumpulan yang mana setiap kumpulan dibarisi pasukan-pasukan yang hebat.

"Saya dapat rasakan final kali ini sangat berbeza kerana saya yakin Iran akan memberikan cabaran yang cukup hebat perlawanan akhir nanti.

"Seperti yang saya katakan tadi, Iran adalah salah satu pasukan yang kuat tetapi saya berharap pertemuan final kali ini bakal menyajikan aksi terbaik kepada para penonton.

"Apa yang pasti, saya bersama anak-anak buah saya sudah bersedia untuk berjuang demi mempertahankan kejuaraan ini," katanya pada sidang akhbar di Wisma FAM, Kelana Jaya semalam.

Turut hadir pada majlis tersebut ialah Presiden Frenz United FC, Datuk Noor Ihsan A. Hamid.

Dalam perkembangan sama, rakan sejawat Pecko, Mostafa kini enggan lagi menoleh ke belakang dan mereka mahu menebus kekecewaan apabila sekadar muncul sebagai naib juara pada edisi sulung Piala Antarabangsa Frenz sebelum ini.

Jelasnya, cabaran tahun ini lebih sengit jika dibandingkan pada kejohanan pertama lalu dan Mostafa percaya skuad kendaliannya memiliki kualiti untuk dinobatkan sebagai juara baharu.

"Saingan cukup sengit, kita telah saksikan banyak pasukan hebat beraksi pada edisi tahun ini.

"Namun, saya amat gembira kerana kami sekali lagi berjaya melangkah ke pentas final.

"Muncul sebagai juara kejohanan ini sangat penting bagi Iran dalam usaha menyuntik semangat sebelum mengharungi Piala AFC B-16 di Thailand pada September depan.

"Apa yang pasti, Iran menimba pengalaman cukup berguna ketika bertemu pasukan dari seluruh dunia," katanya.

Iran melangkah ke final selepas menewaskan wakil Brazil, Internacional FC 3-1 pada aksi separuh akhir kelmarin, manakala Slovakia menang tipis 8-7 ke atas Sporting Lisbon menerusi penentuan sepakan penalti.

Sementara itu, penentuan tempat ketiga dan keempat, Sporting Lisbon (Portugal) akan bertemu Internacional dari Brazil di gelanggang sama pada pukul 4 petang ini.

Juara bakal menerima hadiah wang tunai AS$50,000 (RM160,000), naib juara AS$25,000 (RM80,000), tempat ketiga AS$15,000 (RM48,000) dan keempat AS$10,000 (RM32,000).

Pemain terbaik kejohanan akan menerima AS$3,000 (RM9,600).

Bujang Senang berputih mata

Posted:

Bujang Senang berputih mata

Bujang Senang berputih mata

Oleh MULLER ASEN
muller.asen@kosmo.com.my

PENYERANG Sarawak, Gabor Gyepes (kanan) berjaya melepaskan tandukan ke arah gawang Kelantan pada aksi Liga Super di Stadium Negeri di Kuching malam tadi.


SKUAD Bujang Senang gagal memanfaatkan kelebihan bermain di laman sendiri apabila kalah 0-1 kepada Kelantan dalam saingan Liga Super di Stadium Negeri, Kuching malam tadi.

Penyerang import Kelantan, Francis Forkey Doe muncul wira pasukan The Red Warriors apabila menjaringkan gol kemenangan pada minit ke-89 selepas menolak mudah hantaran Mohamad Gaddar.

Dengan keputusan itu, skuad kendalian Steve Darby kini mengutip enam mata selepas mengharungi dua perlawanan.

Skuad Bujang Senang yang dibimbing Robert Alberts pula terus dihimpit episod suram apabila gagal mengutip sebarang mata selepas tewas 0-2 kepada Angkatan Tentera Malaysia (ATM) minggu lalu.

The Red Warriors pula mengutip enam mata selepas berjaya mengatasi Sime Darby 2-0 di Kota Bahru, sebelum ini.

Bermain di hadapan kira-kira 20,000 penyokong, pasukan tuan rumah terlebih dahulu memberi amaran kepada The Red Warriors seawal minit keempat menerusi serangan pantas penyerang import, Milorad Janjus dan Alireza Abasfard.

Bagaimanapun, jaringan oleh kapten pasukan Sarawak, Joseph Kalang Tie pada minit ke-43 tidak diiktiraf oleh pengadil apabila dia berada di posisi ofsaid.

Sebaik bermula babak kedua, Sarawak bermula garang apabila tandukan Milorad Janjus melepasi palang gol Kelantan yang dikawal Khairul Fahmi Che Mat.

Sarawak terus mengasak untuk mencari gol penyamaan pada minit-minit terakhir, namun jentera penyerang buntu menghasilkan gol sehinggalah pengadil Mohd. Nafeez Abd Wahab meniupkan wisel penamat.

Sementara itu, Alberts meluahkan rasa kecewa dengan persembahan yang dipamerkan oleh para pemainnya selepas gagal melakukan gerakan penyudah yang tepat.

Katanya, para pemain nampak keletihan selepas mengharungi aksi Piala FA menentang Pulau Pinang, Selalu lalu selain jadual perlawanan liga yang padat.

"Saya tidak salahkan pemain saya, tetapi kegagalan mereka menyempurnakan peluang di depan gol menyebabkan kita gagal menghasilkan sebarang gol selepas dua perlawanan.

"Jadi, saya berharap pemain saya akan bangkit mencipta kemenangan pada perlawanan menentang Sime Darby pada Selasa depan," katanya.

Juara Piala Malaysia 2013 tersungkur

Posted:

Juara Piala Malaysia 2013 tersungkur

Juara Piala Malaysia 2013 tersungkur

Oleh AHMAD FAZLI MOHD. YAD


PENYERANG Sime Darby, Dilshod Sharofetdidov jersi merah diasak pemain pertahanan Pahang pada perlawanan Liga Super di Stadium Majlis Perbandaran Selayang malam tadi yang menyaksikan Sime Darby menang 1-0.


JURULATIH Sime Darby, Ismail Zakaria percaya skuad kendaliannya sudah mampu bersaing dengan pasukan elit dalam saingan Liga Super pada musim ini.

Keyakinan Ismail itu hadir sejurus menyaksikan kejayaan Sime Darby menewaskan juara Piala Sumbangsih 2014, Pahang 1-0 di Stadium Majlis Perbandaran Selayang, malam tadi.

Pada aksi tersebut, pemain tengah The Giant Killer, Fakhrul Razi Kamaruddin muncul wira apabila meledak gol tunggal perlawanan pada minit ke-50.

Apa yang pasti, Ismail jelas gembira menyaksikan pasukan bimbingannya melakarkan kemenangan kedua berturut-turut termasuk kejayaan menewaskan Angkatan Tentera Malaysia (ATM) 2-1 pada aksi pusingan pertama Piala FA di venue yang sama pada Selasa lalu.

"Saya cukup berpuas hati dengan kesungguhan pemain saya. Mereka nampak yakin dan memiliki semangat untuk meraih kemenangan malam ini (malam tadi).

"Begitupun, masih banyak ruang perlu diperbaiki dan saya percaya kami mampu menjaringkan lebih dari satu gol tetapi palang dan tiang gol lawan menjadi penghalang.

"Begitupun, perjalanan liga masih jauh dan kami mempunyai ruang untuk memperbaiki kelemahan pasukan ini sebelum aksi menentang Sarawak pada Selasa ini," katanya kepada pemberita selepas tamat perlawanan malam tadi.

Ketika ditanya mengenai Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM) mahu menyiasat kenyataan yang mengkritik mutu pengadilan ketika tewas 1-2 kepada Kelantan di Stadium Sultan Muhammad IV, Kota Bharu pada 18 Januari lalu, Ismail kekal tenang dengan menyifatkan beliau sedia disiasat.

Sebelum ini, Ismail lantang bersuara mempersoalkan keputusan pengadil yang memberikan sepakan penalti kepada The Red Warriors pada aksi pembuka tirai Liga Super.

"Terpulang kepada FAM. Mereka lebih arif dalam hal ini dan sebenarnya, saya tidak mengkritik (FAM). Itu sahaja saya boleh katakan," ujarnya.

Dalam perkembangan lain, jurulatih Pahang, Ronald Smith mengakui kecewa apabila misi untuk mengutip sekurang-kurangnya satu mata tidak kesampaian.

"Kami sudah cuba yang terbaik tetapi malangnya, nasib tidak menyebelahi kami pada aksi tersebut.

"Mungkin kami terlalu terburu-buru untuk mencari jaringan awal menyebabkan Pahang dihukum menerusi jaringan pantas Sime Darby," katanya.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online


Hubungan baik kerajaan pusat dan kerajaan negeri penting untuk kemajuan negara

Posted:

Hubungan baik kerajaan pusat dan kerajaan negeri penting untuk kemajuan negara

Hubungan baik kerajaan pusat dan kerajaan negeri penting untuk kemajuan negara

25/01/2014 11:09pm

JOHOR BAHRU - Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak berkata, hubungan baik antara kerajaan pusat dan negeri amat penting untuk kemajuan pembangunan ekonomi negara.

Beliau berkata, Iskandar Malaysia adalah contoh terbaik hubungan kerajaan pusat dan kerajaan negeri Johor yang memberi manfaat kepada kedua-dua belah pihak.

"Iskandar Malaysia setakat ini berjaya menarik nilai pelaburan terkumpul sebanyak RM131 bilion dengan 45 peratus daripadanya telah direalisasi.

"Ini adalah hasil hubungan erat yang terjalin antara kerajaan pusat dan negeri, hasil perbelanjaan infrastruktur sebanyak RM8 bilion kita berjaya menarik pelaburan RM131 bilion dengan 554,000 peluang pekerjaan sejak 2006 sehingga kini," katanya.

Perdana Menteri berkata, demikian ketika berucap merasmikan Majlis Makan Malam 'Bingkisan Medini' dan penutupan rasmi program tahunan Isteri-Isteri Wakil Rakyat Barisan Nasional Se-Malaysia 2013/2014 di sini malam ini. - Bernama

Marahkan isteri, anggota Maritim Malaysia lepaskan tembakan di dalam pasar raya

Posted:

Marahkan isteri, anggota Maritim Malaysia lepaskan tembakan di dalam pasar raya

Marahkan isteri, anggota Maritim Malaysia lepaskan tembakan di dalam pasar raya

25/01/2014 11:03pm

PELABUHAN KLANG - Gara-gara perselisihan faham dengan isteri, seorang anggota Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia bertindak melepaskan beberapa das tembakan yang mengenai dinding cermin sebuah pasar raya di sini hari ini.

Ketua Polis Daerah Klang Selatan, Asisten Komisioner Kamarulzaman Mamat berkata, suspek yang berusia 45 tahun hilang pertimbangan selepas bertengkar dengan isterinya di dalam premis tersebut.

"Dia yang hilang pertimbangan telah mengeluarkan sepucuk pistol jenis Glock yang dibekalkan agensinya lalu melepaskan beberapa das tembakan yang mengenai dinding cermin sebuah premis di dalam pasar raya besar berkenaan.

"Tembakan itu tidak mencederakan sesiapa. Suspek kemudiannya menyerah diri di Balai Polis Pelabuhan Klang di sini tidak lama kemudian," katanya kepada Kosmo! di sini hari ini. - KOSMO!

Kedai rakyat 1Malaysia dapat sambutan - Ahmad Bashah

Posted:

Kedai rakyat 1Malaysia dapat sambutan - Ahmad Bashah

Kedai rakyat 1Malaysia dapat sambutan - Ahmad Bashah

25/01/2014 9:02pm

TANAH MERAH - Kedai Rakyat 1Malaysia (KR1M) semakin mendapat sambutan dalam kalangan penduduk luar bandar kerana barangannya berkualiti dan dijual dengan harga rendah.

Timbalan Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan Datuk Seri Ahmad Bashah Md Hanipah berkata, KR1M berkonsepkan kedai serbaneka dan menjual 397 jenis produk keperluan asas pada harga sehingga 50 peratus lebih murah daripada yang dijual di premis lain.

"KR1M di Tok Bali, Pasir Puteh merupakan KR1M yang merekodkan jualan tertinggi di seluruh negara iaitu antara RM350,000 dan RM400,000 sebulan. Ini jelas menunjukkan KR1M mendapat sambutan menggalakan daripada rakyat," katanya kepada pemberita selepas merasmikan KR1M Tanah Merah di sini, hari ini.

Ahmad Bashah berkata, sejak diperkenalkan pada April 2011, sebanyak 125 KR1M sudah ditubuhkan di 110 kawasan Parlimen, dan sebanyak 60 KR1M lagi akan dibuka di seluruh negara tahun ini.

"Di Kelantan sudah ada empat KR1M iaitu di Kota Baharu, Tok Bali di Pasir Puteh, Ayer Lanas di Jeli dan Tanah Merah. Dua lagi akan dibuka iaitu di Machang dan Gua Musang dalam tempoh terdekat ini," katanya. - Bernama

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Dunia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Dunia


Pilihan raya Thai boleh ditunda

Posted:

Pilihan raya Thai boleh ditunda

Pilihan raya Thai boleh ditunda

YINGLUCK


BANGKOK - Mahkamah Perlembagaan Thailand semalam memutuskan bahawa pilihan raya umum yang dijadual berlangsung pada 2 Februari depan boleh ditunda, lapor agensi berita Bernama.

Menurut satu kenyataan, mahkamah berkenaan turut memberi tanggungjawab kepada Perdana Menteri kerajaan sementara, Yingluck Shinawatra dan Pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) Supachai Somcharoen untuk menetapkan tarikh baharu pilihan raya.

Proses pilihan raya sepatutnya bermula Ahad ini dengan pengundian awal.

Perkembangan terbaharu itu dianggap sebagai satu tamparan kepada Yingluck kerana beliau berkeras mahu pilihan raya itu berlangsung seperti yang dijadual meskipun berdepan dengan tunjuk perasaan yang diketuai pemimpin Jawatankuasa Pembaharuan Demokrasi Rakyat (PDRC), Suthep Thaugsuban.

Tunjuk perasaan di bahagian selatan, yang memperlihatkan sokongan kuat kepada PDRC, menyaksikan beberapa calon gagal mendaftar di 28 kawasan dan kakitangan SPR takut untuk bertugas di lokasi tertentu.

Bagaimanapun, perkembangan terbaharu itu dijangka tidak menghentikan tunjuk perasaan di ibu negara ini yang berlangsung selama beberapa bulan.

Tunjuk perasaan itu bermula dengan protes terhadap satu rang undang-undang pengampunan yang kemudian dibatalkan kerajaan.

Para penunjuk perasaan itu kemudian mendesak pembaharuan politik dilakukan, pilihan raya ditangguhkan dan peletakan jawatan Yingluck.

Terdahulu, jurucakap PDRC, Akkanat Prompan berkata, kumpulan itu tidak bercadang untuk berarak bagi mengganggu pengundian awal pada Ahad ini.

Namun, pihak PDRC berkata, rakyat berhak menentang pilihan raya berkenaan.

Beliau berkata, Suthep akan mengetuai satu perarakan, yang bermula pada 10 pagi pada hari ini untuk 'menjemput' rakyat menyertai tunjuk perasaan mereka bagi mendesak Yingluck meletak jawatan sebagai Perdana Menteri kerajaan sementara.

Perarakan itu dijangka bermula dari persimpangan Ratchaprasong.

Akkanat juga berkata, perintah darurat yang diisytihar di Bangkok dan wilayah berhampiran tidak memberi kesan ke atas perhimpunan PDRC.

Para penunjuk perasaan itu mahu Yingluck meletakkan jawatan kerana beliau dianggap sebagai boneka abangnya yang juga bekas Perdana Menteri, Thaksin Shinawatra.

Thaksin digulingkan dalam satu rampasan kuasa tentera pada tahun 2006 selepas kerajaannya didakwa melakukan rasuah dan penyalahgunaan kuasa. - Agensi

JLo, Pitbull, Leitte nyanyi lagu bola sepak Piala Dunia

Posted:

JLo, Pitbull, Leitte nyanyi lagu bola sepak Piala Dunia

JLo, Pitbull, Leitte nyanyi lagu bola sepak Piala Dunia

PITBULL


RIO DE JANEIRO, - Persekutuan Bola Sepak Antarabangsa (FIFA) memberitahu penyanyi terkenal, Jennifer Lopez, Pitbull dan Claudia Leitte dari Brazil menyanyi lagu rasmi Pusingan Akhir Bola Sepak Piala Dunia di Brazil pada Jun depan.

Badan bola sepak telah membuat pengumuman itu kelmarin.

Namun, ia tidak memberitahu bila lagu "We Are One (Ole Ola)" akan diperdengarkan kepada orang ramai.

Lagu tersebut dicipta Pitbull.

Leitte berkata, dia akan menari tarian samba bersama Pitbull dan Jennifer Lopez yang turut dikenali sebagai JLo semasa membuat persembahan.

Sebelum ini, bintang pop Colombia, Shakira mencipta lagu Waka Waka pada Pusingan Akhir Bola Sepak Piala Dunia 2010 yang diadakan di Afrika Selatan. - AP

Guna najis lembu tampal dinding rumah

Posted:

Guna najis lembu tampal dinding rumah

Guna najis lembu tampal dinding rumah


SEORANG lelaki menampal dinding rumahnya dengan najis lembu di kampung Subalpur, India semalam.


KOLKATA, India - Seorang penduduk menggunakan najis lembu untuk membina dinding rumahnya di kampung Subalpur, 240 kilometer dari sini semalam.

Penggunaan najis lembu untuk menampal dinding rumah itu sudah menjadi tradisi dalam kalangan penduduk luar bandar di India.

Menurut satu kajian saintifik, najis lembu itu boleh menyejukkan ruang di dalam rumah berkenaan.

Najis itu juga boleh membunuh bakteria yang mampu menjejaskan kesihatan manusia. - Agensi

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Hiburan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Hiburan


Nina diminati anak Datuk K

Posted:

Nina diminati anak Datuk K

Nina diminati anak Datuk K

MEMILIKI paras rupa cantik sudah tentu menjadi pakej paling berharga buat pelakon Nur Akmalina Iskandar atau lebih dikenali dengan panggilan Nina Iskandar untuk terjun ke dunia seni.

Ternyata, keputusannya untuk cuba menembusi dunia lakonan di Malaysia merupakan satu langkah yang tepat, tambahan pula dilamar untuk bernaung di bawah syarikat Metrowealth (MIG).

Bagaimanapun, sudah lumrah menjadi seorang artis apabila tidak dapat lari daripada dilanda dengan gosip hangat. Hakikatnya, itulah cabaran yang perlu dilalui terutamanya membabitkan pelakon-pelakon baharu.

Gadis jelita berusia 23 tahun yang ditemui pada majlis kesyukuran dan sambutan Tahun Baru Cina anjuran MIG yang berlangsung di N'Dah Catering & Services, Shah Alam, Selangor baru-baru ini berkata, dia mengakui agak takut apabila berhadapan dengan gosip.

"Kalau boleh saya tidak mahu terlibat dengan cerita yang negatif, terutamanya membabitkan tentang peribadi serta gosip yang yang kurang baik sehingga menjejaskan matlamat asal untuk mencipta nama sebagai pelakon.

"Apabila saya memilih lakonan sebagai karier utama dan berhijrah ke Malaysia, saya mahu dikenali dengan nama yang bersih dan ingin peminat lebih menilai bakat yang saya miliki ini berbanding cerita peribadi," jelasnya yang baru sahaja tampil dalam filem sulung berjudul Muka Surat Cinta.

Ujarnya, gosip juga sebenarnya merupakan sesuatu yang cukup asing buat dirinya memandangkan di negara kelahirannya, tidak ramai artis yang dikaitkan dengan gosip lantaran industri hiburan di sana yang tidak besar.


FIGURA jelita ini cuba mengelakkan diri daripada terbabit dengan gosip negatif.


Berhubung dengan gosip yang melanda dirinya berkenaan hubungan yang terjalin dengan salah seorang anak Datuk Seri Khalid Mohamad Jiwa iaitu Muhammad Adib, 24, ujar Nina, mereka berdua tidak pernah menjalinkan sebarang hubungan istimewa.

Jelasnya, perkenalan mereka hanya bermula ketika dia bersama Ketua Pegawai Eksekutif MIG, David Teo menghadiri majlis ulang tahun ke-35 Datuk Siti Nurhaliza yang berlangsung di Restoran Marini's On 57, Menara Petronas, Kuala Lumpur pada 11 Januari lalu.

"Saya hanya diberitahu (untuk ke sana) oleh David pada saat-saat terakhir sebelum majlis itu berlangsung dan kehadiran kami adalah bagi memenuhi undangan yang diterima oleh pihak MIG.

"David turut mengajak saya kerana ia merupakan permintaan daripada Adib yang meminta saya agar turut hadir.

"Lagipun, saya sendiri tidak tahu mengenai perkara berkenaan sehinggalah saya hadir ke majlis itu dan diberitahu yang Adib ini merupakan peminat saya," luahnya.

Dalam pada itu, Nina meminta supaya peminat tidak terus membuat andaian yang dia mempunyai hubungan istimewa dengan Adib, biarpun mereka duduk bersebelahan pada majlis pratonton filem Muka Surat Cinta di TGV Sunway Pyramid, Bandar Sunway, Subang Jaya, Selangor baru-baru ini.

"Saya anggap ia merupakan gosip semata-mata dan selepas majlis pratonton itu kami tidak berhubungan lagi antara satu sama lain.

"Mengenai maklum balas daripada keluarga saya di Brunei pula berkenaan gosip ini, mereka sekadar berpesan agar dapat membiasakan diri untuk berhadapan dengan sebarang gosip yang akan dilalui saya pada masa akan datang," tuturnya lagi.

Mengulas mengenai status Twitter milik Adib yang dilihat yang seolah-olah menafikan dirinya merupakan peminat Nina seperti yang laporkan oleh beberapa portal sebelum ini, pelakon itu enggan mengulas lanjut.

Ini kerana dia tidak membaca apa yang ditulis memandangkan dirinya tiada dalam senarai rakan Twitter kepada jejaka kacak tersebut.

FOTO yang dimuatnaik ke dalam IInstagram Nina menunjukkan Nina duduk sebaris bersama Adib (tengah) dan adik Adib, Mohammad Asyraf.


Cabaran

Mengulas lanjut mengenai situasi yang melanda dirinya sekarang ini apabila terpalit dengan gosip cinta, Nina menyatakan bahawa ia merupakan satu cabaran yang terpaksa ditempuhi sebagai seorang pelakon.

Ujarnya, perjalanan yang perlu ditempuhi untuk menjadi seorang pelakon yang berjaya masih lagi panjang dan apa yang menimpa dirinya sekarang ini langsung tidak mematahkan semangatnya.

"Setiap orang ada pandangan dan persepsi masing-masing terhadap sesuatu perkara itu dan saya tidak boleh menutup mulut mereka yang memperkatakan tentang diri saya.

"Dalam keadaan sekarang ini, saya berasa sangat lega kerana bernaung di bawah sebuah syarikat seperti MIG yang sentiasa prihatin terhadap kebajikan para pelakon, selain peluang yang diberikan untuk mengembangkan lagi karier lakonan saya," ujarnya.

Berkenaan dengan karier lakonannya pula, ujar Nina, selepas Muka Surat Cinta, terdapat beberapa buah lagi filem lakonannya yang akan ditayangkan pada tahun ini seperti Pengantin Malam, Sniper dan Lu Gua Bro.

Retorik kancah kemiskinan

Posted:

Retorik kancah kemiskinan

Retorik kancah kemiskinan

Oleh IZWAN MOHD. ISA


ANTARA tonggak utama yang menjayakan Jam Dinding Yang Berdetak termasuklah Kirin Muhamad (dua dari kiri), Siti Surya Suryani Muhammad Nor Abidin (tiga dari kanan), Nadiya Nisaa (dua dari kanan) dan Amerul Affendi (kanan).


ISTILAH kemiskinan bukan sahaja sering dipandang remeh oleh sesetengah pihak, bahkan, kisah-kisah yang terjadi di sebalik kelambu kedaifan kadangkala dibiarkan sepi tanpa rasa peduli.

Mengangkat penceritaan tentang keluarga yang berantakan akibat dibelenggu kemiskinan, pementasan teater Jam Dinding Berdetak yang berlangsung di Lambang Sari, Istana Budaya, Kuala Lumpur baru-baru ini merupakan sebuah platform terbaik untuk penonton mengikuti sekelumit kisah hidup yang mampu dijadikan teladan untuk masa akan datang.

Diadaptasi daripada novel karya novelis Indonesia, Nano Riantiarno dari Indonesia, teater tersebut diolah kemas dengan beberapa babak yang disuntik bibit-bibit secara sinikal yang direalisasikan oleh pengarah tempatan, Aloeng Silalahi.

Penceritaan dimulakan dengan kekecohan pada waktu dinihari apabila Adzam (lakonan Kirin Muhamad) pulang ke rumah dalam keadaan mabuk. Dia mengejutkan isterinya, Rafidah (lakonan Siti Surya Suryani Muhammad Nor Abidin) dan juga seisi rumah sambil bersiap-siap mahu mencari pekerjaan.

Setelah diberhentikan kerja, keadaan keluarga Adzam menjadi tidak tentu arah. Makan dan pakai tidak terurus.

Sarapan pagi tidak tersedia dan tong beras pula tidak berisi. Rafidah terpaksa pergi ke pasar semata-mata untuk membeli lebihan makanan dengan harga yang murah.

Anak kepada pasangan itu, Erna (lakonan Nadiya Nisaa) dan adiknya Adi (lakonan Amerul Affendi) pula terpaksa menahan telinga mendengar leteran ibunya saban hari kerana tertekan dengan keadaan mereka yang miskin.

Erna berhenti belajar semata-mata mahu membantu Adi menyambung pelajaran dan bekerja di kilang sebagai tukang jahit.


ADZAM yang sering mabuk menambahkan lagi konflik antara mereka berempat.


Konflik mula tercetus apabila Rafidah bertindak memotong rambutnya untuk dijual kepada pembuat rambut palsu semata-mata mahu mengadakan majlis sambutan ulang tahun perkahwinan mereka ke-26 secara kecil-kecilan.

Bertitik-tolak daripada tindakannya itu, Adzam mula naik berang dan mula menghamburkan rahsia-rahsia hitam yang selama ini menyelimuti keluarga itu selepas mereka dilanda kemiskinan.

Elemen miskin yang digarap melalui pementasan ini dilihat begitu unik apabila subjek utamanya dikelaskan sebagai lemah tanpa kehadiran helainan wang ringgit.

Disebabkan kekurangan wang, Rafidah terpaksa menderita penyakit kelamin tanpa berpeluang mendapat rawatan. Disebabkan itu juga, Adzam keluar mencari perempuan lain kerana ingin memuaskan nafsu.

Semua elemen ini digarap kemas bagi menunjukkan penderitaan si miskin dalam menjalani kehidupan yang tidak pernah bahagia.

Salah satu adegan sinikal yang mencuit hati penulis ialah bagaimana kedua-dua anak berusaha untuk membeli minuman keras untuk ayahnya agar dia tidak keluar rumah untuk menyambut ulang tahun perkahwinan bersama.

Walaupun nampak bertentangan dengan ajaran agama, ia sedikit sebanyak mampu menunjukkan realiti sebenar yang berlaku dalam kehidupan seharian.

Mutu lakonan keempat-empat teraju utama harus diberikan pujian kerana setiap bait dialog yang diucapkan begitu melekat di hati penonton.

Walaupun tidak mempunyai latar belakang dalam bidang teater, prestasi Nadiya Nisaa sepanjang pementasan itu berlangsung juga perlu diberi perhatian.

Secara keseluruhan, mesej mengenai kemiskinan yang cuba disampaikan begitu jelas apabila setiap perumpamaan yang diberi tidak pernah lari daripada realiti kehidupan masyarakat di negara kita.

Afgan teruja bersama Rossa, Jamal

Posted:

Afgan teruja bersama Rossa, Jamal

Afgan teruja bersama Rossa, Jamal

FIGURA ini bakal membuat persembahan dengan enam buah lagu memeriahkan lagi majlis Malam Gala Cinta Tanpa Sempadan.


PADA 14 Februari ini, tiga penyanyi hebat bakal bergabung suara sempena persembahan pada majlis makan malam yang dikenali sebagai Malam Gala Cinta Tanpa Sempadan di Ballroom Taman Mahsuri, Hotel Royale Chulan, Kuala Lumpur.

Tiga penyanyi hebat yang bakal beraksi di pentas konsert tersebut bermula pukul 8 malam itu merupakan dua penyanyi dari Indonesia iaitu Datuk Rossa dan Afgan serta penyanyi dari Malaysia, Datuk Jamal Abdillah.

Idea untuk mengadakan majlis tersebut datang daripada Rossa sendiri.

Namun, Rossa memohon maaf kerana tidak dapat hadir pada majlis sidang akhbar mengenai majlis tersebut di Kuala Lumpur baru-baru ini.

"Rossa mohon maaf kerana tidak dapat hadir tetapi pada 14 Februari nanti dia akan datang memberi persembahan yang terbaik.

"Dia kini (ketika majlis sidang akhbar) berada di sebuah hospital di Singapura kerana masalah kesihatan,"jelas pengurus Rossa, Puteri Intan Sari ketika ditemui pada sidang akhbar berkenaan.

Berbicara mengenai persembahan Rossa pada malam itu, kata Puteri, akan ada kolaborasi antara ketiga-tiga penyanyi tersebut dan Rossa juga akan tampil dengan kejutan dalam persembahan solonya nanti.

Bertepatan dengan tema cinta, Rossa juga akan menyampaikan koleksi lagu-lagu cintanya dan juga lagu dari luar negara.

"Lagu-lagu Rossa bukan hanya menceritakan tentang cinta terhadap kekasih tetapi juga cinta kepada teman-teman dan orang tua," ungkap Puteri lagi.


AFGAN berharap mampu memberikan persembahan yang terbaik.


Teruja berkongsi pentas bersama Rossa dan Jamal, menurut Afgan pula, dia juga akan menampilkan sebuah persembahan yang istimewa buat peminatnya pada malam itu.

"Saya akan tampil dengan enam buah lagu. Paling penting, saya dapat beri persembahan terbaik. Doa saya agar (mampu) juga beri persembahan yang lancar pada malam itu," ulas Afgan.

Sementara itu, Pengerusi Eksekutif Airish Global Sdn. Bhd. yang juga merupakan penaja utama majlis konsert tersebut, Datuk Mohd. Aizuddin Mohd. Ghazali memberitahu, tujuan majlis tersebut diadakan untuk memberi sokongan kewangan buat Persatuan Kebajikan Anak Pesakit HIV/AIDS Nurul Iman Malaysia (Pernim) yang diterajui oleh Norlina Alawi.

"Malam Gala Tanpa Sempadan bukan sahaja fokus kepada kekasih. Tetapi ia lebih kepada misi bantuan kemanusiaan yang tanpa sempadan. Kami akan mengundang anak-anak keluarga besar Norlina bagi memeriahkan lagi acara pada malam tersebut," katanya.

Selain itu, menurut Mohd. Aizuddin, bagi pembeli meja premium dan platinum, mereka berpeluang untuk bertemu dan bergambar dengan Rossa, Jamal dan Afgan.

Malam Gala Cinta Tanpa Sempadan bakal dikendalikan oleh pengacara dan deejay terkenal, A.G Hot FM serta pelakon popular Hanez Suraya.

Tiket dijual pada harga RM350, RM500, RM750 dan RM1,000 (platinum) boleh dibeli menerusi talian 012-2165 949, 012-7131 766, 018-2699 214 dan 017-4707 333. - FATEN SAPHILLA MOHAMED ISA

Kredit: www.kosmo.com.my
 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved