Rabu, 5 Disember 2012

Kosmo Online - Rencana Utama

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Rencana Utama


Saksi kekejaman tentera Serb

Posted:

Saksi kekejaman tentera Serb

Saksi kekejaman tentera Serb

SEKALI imbas, tiada apa yang istimewa apabila berbicara mengenai banglo dua tingkat yang terletak di Lot 707, Jalan Raja Uda, Kampung Baru, Kuala Lumpur ini.

Jika dibandingkan dengan bangunan lain di sekitarnya ia nampak sunyi seakan-akan tidak berpenghuni.

Bagaimanapun, menjengah ke ruang dalam banglo yang telah diubah suai menjadi pusat bantuan kemanusiaan Malaysian Relief Agency (MRA) itu suasananya jauh berbeza.

Di tingkat atas banglo yang sudah agak berusia itu, telefon tidak berhenti berdering.

Beberapa petugas kelihatan tekun melakukan tugas masing-masing. Ada yang membelek fail-fail yang tersusun, ada juga yang sedang menaip sesuatu di komputer.

"Macam inilah rutin kami setiap hari. Apa sahaja perkembangan misi kemanusiaan MRA di seluruh dunia, semua digerakkan di sini," kata Pengarah Bantuan Kecemasan MRA, Khairil Annuar Khalid, 52.

Lelaki yang berasal dari Seberang Perai, Pulau Pinang ini berkata, minatnya sebagai sukarelawan timbul sejak di bangku sekolah lagi.

Katanya, disebabkan itu dia tidak kekok melibatkan diri dalam pelbagai aktiviti kesukarelawan ketika menuntut di Institut Teknologi Mara (kini UiTM) dalam jurusan Diploma Pengurusan Perniagaan dahulu.

Sebaik sahaja menamatkan pengajian, seperti rakan-rakannya yang lain Khairil Annuar ditawarkan pekerjaan di sebuah syarikat bertaraf antarabangsa.

Biarpun begitu, jawatan dan pendapatan yang mencecah empat angka ketika itu tidak mampu memberi kepuasan terhadap dirinya.


MENYAMPAIKAN sumbangan kepada penduduk Islam di Palestin dalam satu misi bantuan kemanusiaan yang diselia oleh MRA.


"Saya memang gemar berdikari dan sukakan sesuatu yang lasak dan mencabar. Sebab itu selepas lima tahun saya mengambil keputusan untuk berhenti dan terlibat sepenuh masa sebagai sukarelawan dan pekerja bantuan.

"Ketika itu ramai yang memandang sinis, termasuk ketua saya sendiri. Semua perasaan itu saya ketepikan disebabkan minat di samping mahu membantu masyarakat dunia yang memerlukan bantuan," katanya.

Tambah Khairil Annuar, disebabkan ketika itu tidak banyak organisasi bantuan kemanusiaan tempatan, dia memohon menjadi sukarelawan dengan sebuah organisasi antarabangsa.

Misi pertamanya ialah menguruskan dan menyelamatkan pelarian perang di Kemboja.

Bagaimanapun, dia bertuah kerana mendapat tunjuk ajar daripada beberapa sukarelawan kanan di sana mengenai operasi dan pengurusan bantuan kemanusiaan.

"Selama hampir dua tahun saya merahsiakan perkara itu daripada keluarga. Tambahan mereka juga tidak mengesyaki apa-apa kerana setiap bulan atau dua bulan sekali saya akan kembali ke tanah air.

"Keluarga hanya tahu apabila saya mendapat tawaran berkhidmat di Amerika Tengah membantu pelarian perang di El Salvador. Biarpun terkejut dan menentang pada peringkat awal, akhirnya saya mendapat restu," jelasnya yang menetap di Bukit Puchong, Selangor.

Pada tahun 1995, Khairil Annuar berhadapan tugas getir apabila dihantar ke Bosnia-Herzegovina yang bergolak akibat perang.

Selain bertanggungjawab menguruskan bantuan kemanusiaan seperti makanan dan ubat-ubatan dari Malaysia, dia juga membantu kerajaan membuka kedutaannya di Sarajevo.

Turut serta dalam misi itu ialah pasukan kemanusiaan Angkatan Belia Islam Malaysia (ABIM).


KHAIRIL ANNUAR rela melepaskan kesenangan yang pernah dikecapinya semata-mata untuk membantu insan yang memerlukan di seluruh dunia.


"Risikonya sangat tinggi. Bayangkan dalam tempoh tiga tahun konflik berlangsung, ramai dalam kalangan sukarelawan dan pekerja bantuan yang terbunuh.

"Namun, demi nasib umat Islam, saya bertekad melakukannya. Saya terpaksa mengubah identiti dengan menggunakan pas Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) dan mengaku sebagai warganegara Filipina untuk mengelak daripada ditangkap," katanya yang turut fasih berbahasa Rusia untuk berkomunikasi dengan penduduk setempat.

Sepanjang di sana, dia melihat sendiri kekejaman tentera Serb yang melancarkan kempen penghapusan etnik terbesar terhadap penduduk Islam Bosnia.

Katanya, apa yang berlaku merupakan jenayah terancang. Ratusan ribu penduduk Islam dibunuh, dirogol dan dihalau dari kediaman masing-masing. Tentera Serb bertindak kejam terhadap sesiapa sahaja tanpa mengira lelaki, wanita, kanak-kanak atau warga emas.

"Bekalan makanan sangat kurang, malah semua kawasan seperti Lapangan Terbang Sarajevo juga dikuasai tentera Serb.

"Bunyi bom dan tembakan mesingan sentiasa kedengaran di sana di sini. Demi keselamatan kami terpaksa menaiki kereta perisai PBB jika mahu ke mana-mana," ceritanya.

Siapa sangka, ketika bertugas di sana dia bertemu jodoh dengan isterinya, Dr. Norhasimah Hashim, 43, seorang sukarelawan tempatan.

Selepas perang tamat, kedua-duanya masih berkhidmat di sana. Malah anak sulung mereka, Muhammad Khairil Asyraf turut dibesarkan di Sarajevo sehingga berusia lima tahun.

Selain di Bosnia-Herzegovina, dia juga pernah berkhidmat di Asia Tengah ketika konflik di Chechnya dan beberapa negara lain di bawah Kesatuan Soviet seperti Uzbekistan, Turkmenistan, Azerbaijan dan Tajikistan.

Selepas menyertai MRA, Khairil Annuar semakin aktif. Berbekalkan pengalaman luasnya, dia diberi kepercayaan melakukan misi di Afghanistan, Palestin, Pakistan, Iraq, Myanmar dan Lebanon.


KHAIRIL dan Norhasimah (dua dari kanan) pernah bersama-sama bertugas di Bosnia Herzegovinia.


Tanggungjawab sebagai sukarelawan tidak sekadar terhad di negara-negara konflik semata-mata. Dia pernah terlibat dalam misi bantuan kemanusiaan di beberapa negara yang musnah akibat bencana alam seperti Acheh dan Padang di Indonesia dan Jepun.

"Walaupun tidak diancam peluru dan bom, bertugas dalam keadaan serba kekurangan, ketiadaan logistik, terputus kemudahan asas seperti air dan elektrik sebenarnya lebih mencabar.

"Di situ seseorang sukarelawan diuji bagaimana untuk bertindak dan membuat keputusan bagi memastikan bantuan yang dihantar sampai kepada kumpulan sasaran," ujarnya.

Bapa kepada tiga cahaya mata ini berkata, biarpun sudah lebih 23 tahun menjadi sukarelawan dan pekerja bantuan kemanusiaan, dia mengakui tidak pernah bosan dengan apa yang dilakukannya.

"Mungkin rakan-rakan saya dahulu kini selesa dengan jawatan dan pendapatan yang tinggi di organisasi masing-masing, namun saya tidak pernah menyesal.

"Pengalaman yang dikutip selama ini ternyata terlalu berharga dan mungkin tidak ditemui di mana-mana.

"Sungguhpun faktor usia menyebabkan saya tidak lagi selincah dahulu, saya tidak akan berhenti menabur bakti selagi diperlukan," katanya mengakhiri perbualan.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Horizon

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Horizon


Calet inap desa Kota Tinggi

Posted:

Calet inap desa Kota Tinggi

Calet inap desa Kota Tinggi

Oleh FARIK SALLEH

AIR laut sedang pasang. Di tepi pantai sekumpulan remaja berkumpul sambil mendengar taklimat daripada seorang lelaki. Mereka kelihatan teruja dengan maklumat yang diberikan.

Kemudian beberapa orang daripada kumpulan itu turun ke dalam laut. Apabila air berada pada paras lutut, mereka berhenti. Tidak lama kemudian terdengar jeritan keriangan.

"Haa.. macam raksasa," kata seorang remaja lelaki berusia 16 tahun. Di tangannya kelihatan sepasang belangkas yang beratnya kurang daripada sekilogram. Dia menangkap belangkas itu dengan memegang ekornya.

Remaja berkenaan, Mohd. Ezwan Rosnizam sangat seronok kerana itulah kali pertama dia menangkap belangkas. Selepas itu, belangkas tersebut dibawa ke darat. Hanya belangkas betina yang diambil manakala yang jantan dilepaskan semula ke laut.

Untuk mengenali jantina belangkas amat mudah iaitu ketika ditangkap pasti berpasangan. Si jantan berada di atas badan betina dan saiznya lebih kecil.

Pengalaman tersebut diperoleh pelajar Sekolah Menengah Vokasional Kota Tinggi ketika mengikuti program di Bob Homestay, Kota Tinggi, Johor.

Sesuai untuk semua


PINTU gerbang menyambut ketibaan para tetamu ke Bob Homestay.


Terletak di Kampung Johor Lama, Kota Tinggi, Bob Homestay merupakan sebuah tempat percutian atau perkhemahan yang sesuai untuk semua peringkat usia.

Kedudukannya di muara Sungai Johor serta jauh daripada kebisingan lalu lintas memberikan suasana damai, malah persekitaran alamnya turut terpelihara dengan baik.

Untuk sampai ke sini, perjalanan menaiki kereta hanya setengah jam dari Bandar Kota Tinggi melalui Jalan Desaru ke Telok Sengat.

Pengurus homestay berkenaan, Shahrool Anuar Rohani berkata, homestay yang ditawarkan pihaknya unik memandangkan ia satu-satunya homestay yang berkonsepkan perkampungan inap desa.

Kedudukan di kawasan Johor Lama juga membuatkan kawasan tersebut terkenal dengan khazanah sejarah yang tidak ternilai.

Shahrool yang juga pengurus Total Sterling Travel And Tours Sdn. Bhd. menambah, kawasan homestay tersebut yang seluas 0.4 hektar pada mulanya dibangunkan oleh sebuah syarikat lain pada tahun 2004 sebelum pihaknya mengambil alih pada akhir tahun 2010.

"Pada peringkat awal dahulu, kami menyasarkan pihak sekolah yang ingin menjalankan aktiviti motivasi pelajar dalam suasana kampung.

"Dari setahun ke setahun, bilangan pelanggan semakin meningkat termasuk membabitkan orang perseorangan, keluarga atau syarikat.

"Kini, kami mempunyai enam bangunan calet yang mampu menampung 120 orang pada satu-satu masa," katanya yang ditemui baru-baru ini.

Setiap calet di homestay itu menawarkan bilik tidur berhawa dingin. Terdapat juga sebuah calet eksklusif yang dilengkapi perabot, peralatan dapur, televisyen dan ruang santai.

Selain itu, para pelanggan boleh memilih calet jenis berkembar atau bilik penginapan berasingan serta dua domitori yang boleh memuatkan 25 orang setiap satu.

Memancing

Bagi penggemar aktiviti memancing, jangan risau kerana di homestay itu anda boleh memenuhi keinginan tersebut. Pihak homestay sememangnya menyediakan sebuah pelantar khas untuk aktiviti berkenaan.


PARA remaja tidak melepaskan peluang mandi-manda di laut yang terletak dalam kawasan Bob Homestay.


Terdapat banyak ikan di kawasan itu. Antara spesies popular termasuk sembilang, jenahak, kerapu, belanak, kitang, siakap, gemang dan malong.

Jika tiada peralatan memancing ia bukanlah satu masalah besar kerana tetamu boleh menyewa joran dengan kadar RM10 setiap satu manakala umpan pula RM15.

Justeru, waktu terluang bolehlah diisi dengan memancing sambil menikmati suasana malam yang dingin bersama rakan-rakan atau ahli keluarga.

Jika masih belum puas memancing di pelantar berkenaan, perkhidmatan bot disediakan bagi mereka yang ingin memancing di kawasan rumah rakit berhampiran.

Bagi mereka yang ingin mengadakan mesyuarat atau hari keluarga juga boleh berbuat demikian kerana terdapat sebuah dewan yang berkapasiti 80 orang. Hendak berkaraoke pun tiada masalah kerana set karaoke turut disediakan.

"Tetamu juga boleh mengikuti aktiviti menyusur Sungai Johor bagi menikmati keindahan dan keunikan hutan paya bakau. Pastinya, aktiviti ini memberikan satu pengalaman baharu kepada mereka. Jika bernasib baik, anda dapat menyaksikan hidupan liar seperti burung, biawak dan monyet," kata Shahrool.

Sekiranya masih mempunyai masa luang, cubalah berjalan kaki atau berbasikal di kawasan kampung. Melihat peninggalan sejarah Johor Lama pasti memberi maklumat yang berguna kepada generasi hari ini.

Johor Lama juga mempunyai industri kecil dan sederhananya sendiri. Perusahaan makanan tradisional seperti kuih baulu gendang dan kuih tekap pasti sukar diperoleh di tempat lain.


PELBAGAI jenis hidangan laut termasuk belangkas yang digoreng dengan sambal boleh dinikmati ketika bercuti di Kota Tinggi.


Belangkas goreng kering

Negeri Johor juga terkenal dengan masakan asam pedas. Bagaimanapun, kampung itu mempunyai makanan istimewa tersendiri iaitu ketam bangkang dan belangkas goreng kering.

Kedudukan perkampungan yang berhampiran laut membuatkannya kaya dengan hasil laut. Dari segi harga pastinya jauh lebih murah berbanding harga makanan di bandar raya Johor Bahru.

Shahrool berkata, walaupun tidak tinggal bersama keluarga angkat seperti inap desa perkampungan lain, tetamu tetap dapat merasai keseronokan bergaul dengan masyarakat kampung.

"Sambil berjalan-jalan di kawasan kampung, mereka boleh berbual mesra dengan penduduk kampung sekali gus mendapat kenalan baharu," katanya.

Kota kegembiraan Bucharest

Posted:

Kota kegembiraan Bucharest

Kota kegembiraan Bucharest


SEBAHAGIAN besar karya seni Romania dan Eropah kini tersimpan rapi di Muzium Kesenian Kebangsaan.


DIKENALI dengan datarannya yang luas dikelilingi pokok-pokok menghijau, keunikan bangunan-bangunan neoklasik dan reputasi kehidupan elitnya satu ketika dahulu, Bucharest merupakan ibu negara dan bandar raya terbesar di Romania.

Kota itu mempunyai legendanya yang tersendiri. Dikatakan, seorang penggembala bernama Bucur telah menemui sebuah lembah luas yang terletak di tebing Sungai Dambovita.

Kepandaian Bucur bermain seruling mempesonakan orang ramai. Sebagai penghormatan, kota yang tidak bernama itu telah dinamakan Bucur yang bermaksud kegembiraan.

Terletak di tenggara Romania, Bucharest yang pernah digelar Little Paris merupakan antara metropolis yang pesat membangun di Eropah.

Kejatuhan era komunisme kira-kira 20 tahun lalu menyaksikan banyak perubahan yang berlaku. Bukan sahaja banyak bangunan pencakar langit mula kelihatan malah masyarakatnya juga semakin terbuka.

Koresponden Reuters, Sam Cage di sana, mencadangkan beberapa destinasi pelancongan yang boleh dilawati dalam tempoh dua hari di bandar raya itu.

Jumaat

Dari lapangan terbang, pengunjung boleh mengambil teksi atau perkhidmatan bas ulang-alik ke Piata Universitatii sebelum ke Lipscani, sebuah daerah yang terkenal dengan deretan bangunan bersejarah ketika zaman pertengahan.

Kawasan sekitarnya nyaris dimusnahkan oleh regim komunis Nicolae Ceausescu sewaktu berkuasa dahulu. Selepas sekian lama tersisih daripada kalendar pelancongan Romania, Lipscani mula berubah wajah dengan pelbagai pembangunan yang menjadi tarikan kepada pelancong.

Anda bebas berjalan-jalan sambil menikmati aktiviti yang ditawarkan. Jangan lupa melawat Stavropoleos Monastery, sebuah gereja berunsurkan gaya Brancovenesc dan seni bina Rom yang dibina pada tahun 1724.

Jika perut berasa lapar, nikmatilah hidangan tempatan di kafe dan bar yang banyak terdapat di situ atau sekadar membeli-belah.

Selepas itu bolehlah ke Curtea Veche untuk melawat istana milik Vlad Tepes yang dibina pada abad ke-15.

Tepes, juga dikenali sebagai Vlad the Impaler kerana kekejamannya dan kegemarannya terhadap darah manusia. Kisahnya menjadi inspirasi kepada penghasilan filem Bram Stoker's Dracula pada tahun 1992.

Jika masih belum puas berjalan, bolehlah ke Hanul lui Manuc, yang pernah menjadi lokasi pertemuan para pedagang ke Romania sekitar abad ke-19.

Sambil bersantai dan menikmati minuman ringan, anda boleh melayan perasaan sambil melihat ragam manusia di sekeliling.

Selepas puas berjalan, pasti perut berasa lapar. Lipscani menawarkan pelbagai gastronomi dari Turki, Perancis, Itali, India dan Hungari yang sesuai dengan selera anda.

Lipscani sememangnya meriah dengan kehadiran puluhan bar dan kelab malam yang menawarkan hiburan malam tanpa henti. Mojo, misalnya menawarkan persembahan muzik live manakala jika mahu suasana yang berbeza bolehlah ke bar-bar bertema seperti Atelierul Mecanic, Papiota dan Energiea.

Sabtu


ARTHENAEUM menjadi medan mengasah bakat karyawan seni di Bucharest.


Mulakan pengembaraan dengan perkhidmatan kereta api bawah tanah ke Piata Romana melepasi pasar Amzei sehingga ke Piata Revolutiei. Ia terkenal dengan deretan bagunan bersejarah termasuk sebuah istana lama yang kini dijadikan Muzium Kesenian Kebangsaan, galeri menempatkan karya-karya seni di Romania dan Eropah.

Terdapat sebuah dataran di antara istana dan bekas ibu pejabat parti komunis di situ. Ia merupakan lokasi tercetusnya revolusi pada tahun 1989 yang menyaksikan Ceausescu melarikan diri dengan menggunakan helikopter untuk mengelak ditangkap dan dibicarakan.

Di tengah-tengah dataran pula terdapat sebuah monumen untuk memperingati mangsa yang terkorban semasa revolusi itu.

Sepanjang berada di situ, anda boleh melawat beberapa tarikan lain seperti gereja Cretulescu atau Athenaeum, dewan filharmonik yang direka berdasarkan seni bina neoklasik.

Teruskan pengembaraan ke Calea Victoriei, melepasi gereja-gereja bersejarah, taman-taman dan Cantacuzino Palace, sebuah muzium yang menempatkan karya komposer terkenal Romania, Enescu.

Jika masih belum puas melawat, bolehlah ke Muzium Desa Romania dibina berdasarkan reka bentuk Rom.

Ia menyimpan pelbagai khazanah seni, tekstil dan dokumen mengenai sejarah silam. Di dalamnya juga terdapat sebuah pangung wayang, kedai cenderamata dan gerai-gerai jualan.

Sekiranya mahu menjamu selera, terdapat sebuah kafe yang menawarkan makanan tradisional Romania di belakang muzium itu.

Halakan langkah melepasi beberapa taman rekreasi menuju ke Bulevardul Aviatorilor.

Di situ terletaknya vila-vila berkonsepkan seni moden Art Deco yang menggagumkan. Kini ia dijadikan pejabat-pejabat kedutaan asing di negara itu.

Sekiranya mahu merasai pengalaman sedikit berbeza, naik trem nombor satu yang bakal membawa anda mengelilingi sekitar bandar raya sehingga ke Piata Victorei.

Sepanjang dua jam perjalanan, anda berpeluang melihat kawasan penempatan dan komersial serta jambatan baharu, Pasajul Basarab yang menghidangkan panorama keseluruhan bandar raya itu.

Ahad


JIKA Paris terkenal dengan monumen Arc de Triomphe, Bucaharest pula berbangga dengan monumen Archof Triumph.


Mulakan hari itu dengan menaiki teksi ke Casa Poporului atau Istana Rakyat. Dengan keluasan kira-kira 340,000 meter persegi, ia diiktiraf sebagai bangunan kedua terbesar di dunia.

Bangunan pelbagai fungsi yang turut menempatkan Parlimen Romania itu dibina oleh Ceausescu pada akhir 1970-an.

Apa yang pasti, sepanjang lawatan, anda akan menggunakan tenaga yang banyak untuk meneroka bangunan itu.

Menggunakan ribuan tan kristal, marmar dan kayu, Ceausescu berharap ia menjadi simbol kuasanya di Romania tetapi sebaliknya polisi sosial yang dibawanya mendapat tentangan rakyat.

Istana Rakyat menyaksikan tindakan kejam Ceausescu yang memusnahkan banyak kawasan penempatan, gereja dan rumah ibadat.

Mereka bukan setakat diusir dari kediaman sendiri malah turut menderita akibat langkah penjimatan kerajaan dalam usaha merealisasikannya.

Di belakangnya, terdapat Muzium Kesenian Kontemporari berserta kafe yang menawarkan panorama keseluruhan bandar raya itu

Berjalan kaki ke Armenian Church di Bulevardul Carol II sambil melihat realiti kehidupan masyarakat di Pusat Sivik. Sebaik tiba, anda boleh bersiar-siar di sekitar kawasan yang dikelilingi vila-vila gaya Perancis, blok apartmen moden dan istana pasca neo-Romania yang dilitupi tumbuhan-tumbuhan menjalar.

Teruskan perjalanan ke Gradina Icoanei dan di situ anda boleh lihat lebih banyak vila di sekitar Bulevardul Dacia yang turut menempatkan kawasan pejabat kedutaan asing. Jika berkesempatan nikmati secawan kopi panas di Try La Calderon 80 atau di Gargantua.

Di situ terletaknya blok-blok apartmen yang luas, diwarisi daripada era komunis dahulu. Bagaimanapun, perlahan-lahan ia kini berwajah baharu dengan pelbagai pengubahsuaian sesuai dengan perkembangan zaman. - Reuters

Panorama dari puncak Menara Alor Setar

Posted:

Panorama dari puncak Menara Alor Setar

Panorama dari puncak Menara Alor Setar

Oleh SHAHNI FARHANA MAT SAHIR

MENARA Alor Setar merupakan menara komunikasi ke-22 tertinggi di dunia.


MENIKMATI keindahan sawah padi, sungai dan laut dari Menara Alor Setar yang berketinggian 165.5 meter sememangnya memukau pandangan mata, apatah lagi pada waktu petang ketika matahari terbenam. Menara Alor Setar terletak kira-kira dua kilometer dari pusat bandar, manakala kira-kira lima kilometer dari Lebuh raya Utara-Selatan.

Bangunan yang menelan kos sebanyak RM40 juta itu menjadi mercu tanda negeri Jelapang Padi sejak dibuka pada tahun 1997. Menara telekomunikasi ke-22 tertinggi di dunia dan kedua tertinggi di Malaysia itu mempunyai tiga tingkat termasuk pelantar pemandangan yang terletak pada ketinggian 88 meter di atas paras laut.

Pada aras itu pengunjung berpeluang menikmati pemandangan negeri Kedah menerusi lima set binokoular automatik yang disediakan.

Restoran berputar

Pengurus Besar Menara Alor Setar, Hariyati Tahir berkata, dua tingkat lagi iaitu restoran berputar yang terletak pada ketinggian 94 meter di atas paras laut. Ia menyajikan makanan dari dapur Restoran Berputar D'Saji Skyview.


TERDAPAT lima set binokular yang disediakan untuk kegunaan pelancongdi Menara Alor Setar.


"Restoran berputar menyediakan hidangan makan tengah hari, minum petang dan makan malam dalam suasana romantik di samping pengunjung berpeluang menikmati keindahan dari tingkap menara.

"Restoran yang diuruskan Felda D'Saji Sdn. Bhd. melalui anak syarikatnya, D'Saji Restaurant & Cafe mampu memuatkan 220 orang," ujarnya.

Tingkat atas yang berketinggian 100 meter di atas paras laut pula dikenali sebagai Mega View Banquet Hall. Hariyati berkata, kemudahan dewan disediakan di aras ini yang memuatkan 150 orang dalam satu-satu masa.

Katanya, kebiasaannya dewan tersebut digunakan untuk pelbagai majlis termasuk perkahwinan dan seminar.

"Aras ini merupakan tingkat yang boleh digunakan untuk pelbagai acara kerana ia mempunyai empat bilik termasuk ruang karaoke," katanya.


JIKA ada kelapangan masa, nikmati makan malam dan sesi karaoke di Mega View Banquet Hall, Menara Alor Setar.


Selain dapat menikmati pemandangan pusat bandar raya, pengunjung juga boleh menikmati panorama indah Gunung Jerai, Kuala Kedah dan sebahagian Pulau Pinang dari setiap ruang Mega View Banquet Hall.

Jumlah pengunjung yang meningkat setiap tahun menjadikan Menara Alor Setar sebagai lokasi pilihan pusat pelancongan utama di Alor Setar.

Selain pelancong tempatan, Menara Alor Setar turut menerima kunjungan pelancong luar termasuk Thailand, Indonesia dan Singapura.

"Bayaran yang dikenakan itu hanyalah untuk menikmati keindahan di pelantar pemandangan sahaja, manakala caj naik ke restoran berputar akan disertakan di dalam bil," katanya.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Komuniti Kita

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Komuniti Kita


PTPTN, Kosmo! erat hubungan dua pihak

Posted:

PTPTN, Kosmo! erat hubungan dua pihak

PTPTN, Kosmo! erat hubungan dua pihak


TEH (tujuh dari kiri) menyampaikan cenderahati kepada Lokman (tujuh dari kanan) selepas majlis makan tengah hari di Kuala Lumpur baru-baru ini.


MESRA. Seramai tujuh orang pegawai dan kakitangan Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) makan tengah hari bersama dengan empat orang wakil Jabatan Pengarang Kosmo! di Hotel Istana, Kuala Lumpur baru-baru ini.

Majlis tersebut bertujuan untuk memperkukuhkan hubungan yang sudah terjalin sebelum ini selain berkongsi idea dan pengalaman organisasi masing-masing.

PTPTN diketuai oleh Ketua Pegawai Korporatnya, Teh Hamid, Pengurus Kanan, Mohd. Rusdi Ismail, Aizam Abdul Aziz@Drahaman dan Penasihat Undang-Undang Haizam Fitri Abdul Jalil.

Sementara Kosmo! pula diketuai oleh Penolong Pengarang Dua, Lokman Othman, Pengarang Berita Kanan, Zuhairi Ali dan Penolong Pengarang Berita, Radzuan Hassan.

Turut serta Pengurus Pengiklanan Kosmo! Stella Abdullah.

Program Hari Keluarga penduduk di Bob Homestay

Posted:

Program Hari Keluarga penduduk di Bob Homestay

Program Hari Keluarga penduduk di Bob Homestay


SEBAHAGIAN penduduk KRT Zon B, Felda Air Tawar 5 bergambar kenangan sempena Program Hari Keluarga di Bob Homestay, Johor Lama, Kota Tinggi baru baru ini.


REKREASI. Lebih 250 penduduk Kawasan Rukun Tetangga (KRT) Zon B, Felda Air Tawar 5 hadir menjayakan Program Hari Keluarga anjuran KRT zon berkenaan dalam usaha mengeratkan hubungan antara mereka di Kota Tinggi, Johor baru-baru ini.

Program santai itu diadakan di Bob Homestay, Johor Lama, Johor dan dipenuhi dengan pelbagai aktiviti-aktiviti riadah dan sukaneka.

Pengerusi KRT Zon B, Felda Air Tawar 5, Rohani Abdul Manan berkata, aktiviti tahunan kali kedua itu menjadi landasan kepada penduduk mengeratkan lagi hubungan antara sesama mereka termasuk dalam kalangan ahli keluarga masing-masing.

150 anggota polis Terengganu tamat latihan kursus LSF

Posted:

150 anggota polis Terengganu tamat latihan kursus LSF

150 anggota polis Terengganu tamat latihan kursus LSF


SEKUMPULAN anggota polis bersorak gembira selepas Majlis Penutup Kursus Asas LSF Kontinjen Terengganu 2012 di Marang baru-baru ini.


GEMBIRA. Seramai 150 anggota polis kontinjen Terengganu berjaya menamatkan Kursus Asas Light Strike Force (LSF) di Akademi Bomba dan Penyelamat Wakaf Tapai, Marang, Terengganu baru-baru ini.

Kursus tersebut dijalankan sebagai persediaan untuk kontinjen Terengganu menghadapi sebarang kemungkinan berlakunya kekecohan dan persediaan untuk pilihan raya umum akan datang.

Pada majlis penutup itu, peserta kursus melakukan demonstrasi cara untuk mengawal kekecohan di hadapan Ketua Polis Terengganu, Datuk Jamshah Mustapa.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Negara

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Negara


Koperal terlepas hukuman jel

Posted:

Koperal terlepas hukuman jel

Koperal terlepas hukuman jel

JENAIN berpelukan dengan rakan selepas dia dibebaskan daripada hukuman penjara oleh Mahkamah Tinggi Shah Alam semalam.


SHAH ALAM - Koperal Jenain Subi yang didakwa menyebabkan kematian Aminulrasyid Amzah, 15, dua tahun lalu dibebaskan oleh Mahkamah Tinggi di sini semalam atas tuduhan tersebut.

Hakim Datuk Abdul Rahman Sebi memutuskan demikian selepas menerima rayuan Jenain, 49, terhadap sabitan dan hukuman penjara lima tahun yang dijatuhkan ke atasnya oleh Mahkamah Sesyen di sini pada September, tahun lepas.

Dalam penghakimannya, Abdul Rahman berpuas hati bahawa anggota polis itu melepaskan tembakan hanya untuk memberhentikan kereta Proton Iswara yang dipandu Aminulrasyid dan bukan dengan niat untuk membunuh remaja lelaki itu.

Menurut beliau, Jenain tidak seharusnya dipersalahkan kerana menyebabkan kematian mangsa.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Jenain mohon maaf kepada keluarga Aminulrasyid

Posted:

Jenain mohon maaf kepada keluarga Aminulrasyid

Jenain mohon maaf kepada keluarga Aminulrasyid

Oleh MEGAT RAMLI MEGAT RAOF
megat@kosmo.com.my

SHAH ALAM – Koperal Jenain Subi yang dibebaskan oleh Mahkamah Tinggi daripada tuduhan menyebabkan kematian Aminulrasyid Amzah memohon maaf kepada keluarga remaja itu atas kejadian tersebut.

Bagaimanapun, Jenain berkata, keputusan mahkamah membuktikan bahawa dia tidak bersalah dalam kes tersebut.

"Alhamdulillah, semua ini kuasa Tuhan dan selama ini saya berserah kepada-Nya. Hari ini terbukti siapa salah dan siapa tidak salah dan akhirnya saya mendapat keadilan sewajarnya.

"Saya minta maaf kepada keluarga Aminulrasyid atas apa yang berlaku," katanya yang ditemani peguam M. Athimulan, Salim Bashir dan Halim Ashgar Mohd. Hilmi di luar mahkamah selepas selesai prosiding.

Bapa kepada empat orang anak yang telah 25 tahun dalam pasukan polis memberitahu, kejadian tersebut tidak mematahkan semangatnya untuk terus berkhidmat sebagai anggota polis.

Sementara itu, isteri Jenain, Siti Nuraniza Tamrin, 38, pula bersyukur dengan keputusan mahkamah dan menganggap doanya dimakbulkan oleh Allah.

Katanya, sepanjang tempoh pertuduhan ke atas Jenain, hidupnya sekeluarga merana kerana ada segelintir pihak memandang serong terhadap mereka.

"Keputusan ini melegakan hati saya apabila suami mendapat pembelaan sewajarnya," kata wanita itu.

Tambah Nuraniza lagi, jika suaminya berhasrat untuk meneruskan perkhidmatan dalam polis, dia berharap Jenain tidak diberi tugas yang melibatkan penggunaan senjata api.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Jurusolek artis mati dibunuh

Posted:

Jurusolek artis mati dibunuh

Jurusolek artis mati dibunuh

Oleh ATIKAH DALI dan NOR SHAFAWATI YUP
berita@kosmo.com.my


ANGGOTA polis menyiasat kematian Dicky di rumah sewanya di Jalan Mangga, Kampung Kasipillay, Sentul kelmarin.


KUALA LUMPUR - Seorang mak nyah yang juga merupakan jurusolek artis pada tahun 1990-an ditemui mati dengan keadaan leher dijerut selepas disyaki diliwat di rumah sewanya di Jalan Mangga, Kampung Kasipillay, Sentul di sini malam kelmarin.

Mayat Othman Hassan, 52, atau lebih dikenali sebagai Dicky dan popular dalam kalangan wartawan hiburan ditemui oleh abangnya yang dikenali sebagai Why, 50-an kira-kira pukul 8 malam selepas mangsa gagal dihubungi.

Dicky pernah menjadi jurusolek kepada artis seperti Amy Mastura, Ziana Zain, Erra Fazira dan Nasha Aziz pada tahun 1990-an.

Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Kuala Lumpur, Datuk Ku Chin Wah berkata, mayat Dicky ditemui dalam keadaan tertiarap dengan kedua-dua belah tangan dan kakinya diikat menggunakan tali langsir berwarna merah di bilik tidur utama.

"Ketika ditemui mangsa berpakaian lengkap baju-T dan berseluar pendek. Hasil pemeriksaan mendapati terdapat kesan dipercayai dijerut pada leher mangsa malah kakinya turut berdarah.

"Polis tidak menolak kemungkinan suspek kejadian merupakan orang yang rapat dengan mangsa dan mempunyai hubungan intim dengannya," kata beliau pada sidang akhbar di sini.

Menurut beliau, siasatan juga mendapati pintu bilik mangsa berkunci dari dalam tetapi terdapat kesan umpil pada tombol pintu tersebut.

"Mangsa yang tinggal bersendirian di rumah sewa itu dipercayai mati dalam tempoh 24 jam sebelum mayatnya ditemui," katanya.

Difahamkan, barang-barang peribadi milik mangsa termasuk komputer riba dan telefon bimbit hilang.

Satu sumber memberitahu, mangsa dipercayai diliwat sebelum dibunuh.

"Polis merampas bantal dan puntung rokok di dalam bilik tersebut.

"Ketika mayat ditemui pukul 9 malam, badan mangsa sudah kembung," katanya.

Tinjauan Kosmo! di tempat kejadian mendapati, ramai keluarga serta kenalan mangsa termasuk dalam kalangan wartawan hiburan turut meluangkan masa untuk menziarahi jenazah Dicky.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Sukan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Sukan


FAM enggan dedah rahsia sebenar

Posted:

FAM enggan dedah rahsia sebenar

FAM enggan dedah rahsia sebenar

Oleh AHMAD FAZLI MOHD. YADI
fazli.yadi@kosmo.com.my

BARISAN kesebelasan utama skuad NS Betaria yang beraksi dalam saingan Liga Perdana musim ini.


PERSATUAN Bola Sepak Malaysia lebih cenderung mengambil pendekatan 'kunci mulut' ketika diminta mengulas mengenai penyingkiran NS Betaria daripada saingan Liga Malaysia (Liga M) musim depan.

"Kenapa Betaria tidak dibenarkan terlibat dalam Liga M, kami tidak boleh dedahkan.

"Setelah menilai semua perkara, ahli jawatankuasa memutuskan kelab itu tidak dibenarkan untuk beraksi pada musim depan," kata sumber dalaman FAM kepada Kosmo! semalam.

Terdahulu, FAM telah bertindak untuk menyingkirkan NS Betaria daripada melibatkan diri dalam semua pertandingan meskipun menewaskan UiTM 3-0 pada aksi playoff Liga Perdana bagi musim 2013, Oktober lalu.

Situasi itu menyaksikan Perlis yang menduduki tangga ke-11 dan UiTM (ketiga Liga FAM) akan beraksi dalam Liga Perdana musim depan bagi mengisi kekosongan yang ditinggalkan oleh NS Betaria dan USM FC yang menarik diri.

Sebagai rekod, NS Betaria menduduki tangga ke-10 daripada 12 pasukan dalam Liga Perdana musim lalu.

Pengerusi Jawatankuasa Pertandingan FAM, Datuk Hamidin Mohd. Amin (gambar) ketika dihubungi Kosmo! semalam pula enggan memberikan sebarang kenyataan rasmi berhubung perkara tersebut.

Sebaliknya, Hamidin mengesahkan bahawa pihaknya telah menerima permohonan pertukaran nama pasukan Johor FC yang bakal dikenali sebagai Darul Takzim FC mulai musim depan.

Jelasnya, FAM tiada sebab untuk menolak permohonan yang dikemukakan Persatuan Bola Sepak Negeri Johor (PBNJ) sejak September lalu.

"FAM telah menerima permohonan tersebut selepas pihak berkenaan telah mengemukakan dokumen yang diperlukan.

"Ia termasuk pengesahan daripada Pejabat Pesuruhjaya Sukan tentang penukaran nama itu," katanya.

Dalam perkembangan sama, Hamidin menegaskan, tiada perubahan nama membabitkan pasukan Johor yang akan beraksi dalam Liga Perdana musim depan.

"Kami tiada sebarang bantahan dan status quo Johor dalam Liga Perdana akan kekal.

"Tunku Mahkota Johor, Tunku Ismail Sultan Ibrahim merupakan Presiden PBNJ manakala Darul Takzim FC akan diuruskan oleh orang lain," ujarnya.

Demi selamatkan karier

Posted:

Demi selamatkan karier

Demi selamatkan karier


SAFEE (kiri) dan Zakaria ketika ditemui di Wisma FAM, Kelana Jaya malam kelmarin.


PENYERANG Harimau Malaya, Safee Sali berkata, keputusannya menyertai Johor musim depan adalah untuk menyelamatkan kariernya dalam arena bola sepak.

Safee berkata, kesungguhan yang ditunjukkan Persatuan Bola Sepak Negeri Johor (PBNJ) mendapatkan khidmatnya juga mendorong dia memilih untuk menyarung jersi skuad Harimau Selatan itu.

"Dalam keadaan sekarang, saya pilih menyertai Johor untuk menyelamatkan karier saya. Saya nampak usaha Johor untuk cuba membuat perubahan dalam arena bola sepak negara... saya terima dan hormati cara mereka.

"Saya dapat rasakan Johor akan memberi impak yang amat positif dalam saingan liga musim depan," kata Safee ketika ditemui di Wisma FAM, Kelana Jaya malam kelmarin.

Safee kini berada di Wisma FAM bersama skuad Harimau Malaya dalam persediaan menghadapi aksi separuh akhir Piala Suzuki AFF 2012 menentang Thailand.

"Dengan dibarisi beberapa pemain kebangsaan, skuad Johor akan muncul sebagai pesaing hebat dalam memburu kejuaraan pada saingan Liga Super musim depan," jelasnya yang menyertai Johor secara pinjaman selama setahun.

Kelmarin, Setiausaha Kehormat PBNJ, Suhairi Hashim mengesahkan bahawa bintang kelab Arema Indonesia itu telah menandatangani perjanjian kontrak dengan disaksikan Presiden PBNJ, Tunku Mahkota Johor, Tunku Ismail Sultan Ibrahim di Wisma FAM.

Sementara itu, pengurus peribadi Safee, Zakaria Ab. Rahim menegaskan, semua pihak tidak harus menjadikan perpindahan Safee ke Johor sebagai satu isu sehingga mampu menjejaskan fokus pemain berusia 28 tahun itu bagi menghadapi kempen Piala Suzuki AFF 2012.

Zakaria percaya pihak pengurusan PBNJ akan membuat pengumuman rasmi berhubung perkara itu selepas berakhirnya kejohanan Piala Suzuki AFF 2012 nanti.

"Kita seharusnya bagi ruang kepada Safee. Lagipun, saya mahu elakkan kenyataan bercanggah dengan PBNJ.

"Saya yakin Johor yang kini dikenali sebagai Darul Takzim FC akan membuat pengumuman rasmi nanti. Kita tunggu dan lihat sahaja," kata Zakaria semalam.

Beliau turut berharap peminat bola sepak tanah air menghormati keputusan Safee berhijrah ke Johor selain mahu menjaga hati semua pihak.

"Saya dan Safee perlu menjaga hati semua pihak termasuk jurulatih negara, Datuk K. Rajagobal.

"Seperti yang saya katakan tadi, kita beri ruang dahulu kepada Safee untuk mempamerkan aksi lebih cemerlang bersama skuad negara," katanya.

Liverpool, Spurs intai peluang

Posted:

Liverpool, Spurs intai peluang

Liverpool, Spurs intai peluang


DEFOE (tengah) dijangka mengemudi jentera serangan Tottenham pada aksi menentang Panathinaikos di White Hart Lane, London awal pagi esok.


LONDON - Dua kelab Liga Perdana England, Liverpool dan Tottenham Hotspur (Spurs) mengintai peluang untuk melayakkan diri ke pusingan kalah mati Liga Europa.

Liverpool dan Spurs berhasrat untuk mengikut jejak langkah Inter Milan, Lyon dan penyandang juara, Atletico Madrid yang telah mengesahkan tempat ke kelompok 32 pasukan terbaik.

Ketika ini, lima daripada 24 pasukan sudah melayakkan diri dan bersedia menghadapi pusingan kalah mati yang akan berlangsung Februari tahun depan.

Liverpool yang melakar kemenangan kedua daripada 10 perlawanan hujung minggu lalu berpeluang untuk mara ke peringkat melakukannya.

Skuad bimbingan Brendan Rodgers itu akan bertandang ke Itali bagi menghadapi cabaran Udinese dalam aksi Kumpulan A dan mereka perlu mengetepikan cabaran Young Boys yang dijangka bergelut menghadapi lawan yang sudah melayakkan diri, Anzi Ma- khachkala dari Rusia.

Liverpool dan Young Boys kini berkongsi tujuh mata daripada lima perlawanan tetapi skuad The Reds memiliki sedikit kelebihan berbanding kelab Switzerland itu berdasarkan rekod jaringan.

Pemain pertahanan antarabangsa Denmark, Daniel Agger yang menjaringkan gol tunggal kemenangan Liverpool ke atas Southampton hujung minggu lalu mengakui Liverpool memiliki peluang yang lebih besar.

"Keyakinan merupakan perkara terbesar ketika ini dan kami begitu yakin.

"Kami berani menguasai bola, kami juga akan terus menyerang. Kami tidak hanya bermain untuk bertahan. Ia sangat berbeza berbanding musim lepas," jelas Agger.

Sementara itu, dalam saingan Kumpulan J, Spurs bakal menanti kunjungan Panathinai- kos di White Hart Lane.

Sekiranya menang, kedua-dua pasukan akan layak ke pusingan kalah mati tetapi Spurs sekadar mengharap keputusan seri untuk layak.

Spurs bermula buruk pada November lalu selepas mencatat tiga kekalahan dalam saingan liga domestik.

Pengurus Spurs, Andre Villas-Boas pantas membuat perubahan dalam pasukannya dan akhirnya mereka berjaya mencapai tiga keputusan yang membanggakan.

Penyerang Spurs, Jermain Defoe menyeru rakan-rakan sepasukannya agar menampilkan aksi terbaik bagi meraih kemenangan yang dicari-cari.

"Kami sentiasa menerima sokongan padu daripada para penyokong. Aksi Piala Europa merupakan antara detik terindah dan bakal menjadi sejarah.

"Kami terdesak untuk layak ke pusingan kalah mati dalam pertandingan ini kerana kami mahu mencipta sejarah gemilang musim ini," kata Defoe. - Agensi

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Varia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Varia


Pembunuh serangga bebas racun

Posted:

Pembunuh serangga bebas racun

Pembunuh serangga bebas racun

Oleh NASRI JAMALUDIN

NAQUIYUDDIN (kiri) dan Naib Presiden Kanan LF Asia, Chan Kar Ming menunjukkan produk Bio-D yang mesra alam dan bebas toksik.


MENYEMBUR atau memasang ubat serangga di dalam bilik sebelum tidur sudah menjadi satu kebiasaan masyarakat di negara ini. Bagaimanapun, perbuatan itu sering menimbulkan perasaan ragu-ragu sama ada ia berbahaya atau tidak kepada diri dan keluarga.

Ekoran itu, EntoGenex Industries Sdn. Bhd., syarikat pengawalan denggi dan malaria berasaskan kaedah bioteknologi memperkenalkan rangkaian produk pengawalan serangga daripada sumber tumbuhan dan bebas toksik bagi kegunaan di rumah.

Pembangunan produk Bio-D bagi mengawal serangga tanpa bahan kimia bertoksik merupakan yang pertama di negara ini. Ia dihasilkan daripada tumbuhan dikenali EGX-101 yang menggunakan teknologi Amerika Syarikat (AS).

EGX-101 merupakan teknologi pengawal serangga perosak berasaskan bahan-bahan yang diperoleh daripada tomato liar di AS. Ia telah diuji di sebuah makmal bebas di negara tersebut iaitu Perbadanan Perkhidmatan Makmal dan Penyelidikan Profesional, Virginia dan terbukti lebih berkesan berbanding serai wangi.

Produk-produk itu berkesan menghalau dan menghapuskan serangga dan binatang perosak seperti nyamuk, lalat, semut, lipas, pepijat dan hama tanpa memberikan sebarang kesan buruk kepada pengguna.

EGX-101 adalah mesra alam dan mendapat pengiktirafan daripada badan-badan yang berkaitan racun perosak di Malaysia dan Singapura.

"Penggunaan penyembur atau racun serangga konvensional telah lama dikaitkan dengan alergi, keracunan dan risiko kesihatan kepada orang ramai.

"Pertubuhan Kesihatan Dunia (WHO) menganggarkan antara satu hingga lima juta kes membabitkan racun perosak setiap tahun mengakibatkan ribuan kematian. Majoritinya adalah bayi dan kanak-kanak," kata Pengerusi EntoGenex, Tunku Naquiyuddin Almarhum Tuanku Ja'afar pada majlis pelancaran produk berkenaan di GSC Signature@The Gardens, Kuala Lumpur baru-baru ini.

Rangkaian produk Bio-D termasuk Penyembur Pengawal Nyamuk dan Serangga, Penyembur Pengawal Pepijat dan Hama serta Losyen Penghalau Serangga dan Nyamuk.

Produk-produk tersebut kini boleh didapati di pasar-pasar raya besar di seluruh negara pada harga antara RM19.90 hingga RM29.90.

Pada majlis tersebut diumumkan kerjasama antara syarikat berkenaan dengan LF Asia iaitu pengedar tunggal produk Bio-D di Malaysia dan Brunei.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online


Tuntutan naik pangkat pensyarah dibenarkan

Posted:

Tuntutan naik pangkat pensyarah dibenarkan

Tuntutan naik pangkat pensyarah dibenarkan

05/12/2012 6:59pm

ALOR SETAR — Mahkamah Tinggi Alor Setar hari ini membenarkan tuntutan kenaikan pangkat seorang pensyarah Universiti Utara Malaysia (UUM) sebagai pensyarah kanan yang dihalang universiti itu empat tahun lepas.

Pesuruhjaya Kehakiman, Mohd. Zaki Abdul Wahab juga memerintahkan UUM membayar faedah gaji tertunggak kepada plaintif, Dr. Abdul Halim Mohamed, 46, pada kadar empat peratus setahun mulai Jun 2008.

Mahkamah turut membenarkan faedah lapan peratus setahun mulai tarikh penghakiman sehingga tarikh penyelesaian penuh dan memerintahkan kos ditanggung oleh defendan pertama, bekas Naib Canselor UUM, Tan Sri Dr. Nordin Kardi dan UUM sebagai defendan kedua.

Abdul Halim pada 11 April 2010 memfail saman menuntut kedua-dua defendan membuat deklarasi bahawa beliau telah memegang jawatan pensyarah kanan sejak Jun 2008 dan berhak jawatan profesor madya.

Plaintif turut menuntut defendan kedua membayar tunggakan gaji, ganti rugi teladan sebanyak RM500,000, pembayaran balik kos pengajian RM200,000 dan ganti rugi akibat tekanan (stres). — BERNAMA

Pasar raya dipecah masuk, rugi RM200,000

Posted:

Pasar raya dipecah masuk, rugi RM200,000

Pasar raya dipecah masuk, rugi RM200,000

05/12/2012 6:49pm

PEKAN — Sebuah pasar raya di Jalan Tanah Putih di sini kerugian wang tunai RM200,000 selepas premis berkenaan dipecah masuk awal pagi semalam.

Kejadian terbabit hanya disedari penyelia pasar raya berkenaan yang terkejut apabila mendapati ruang dalam pejabat pasar raya itu berselerak ketika membuka premis berkenaan kira-kira pukul 8 pagi.

Menurut Ketua Polis Daerah Pekan, Supritendan Yahaya Othman, penyelia terbabit kemudian menghubungi majikannya sebelum membuat laporan di Balai Polis Pekan pukul 9 pagi semalam.

"Kejadian terbabit dipercayai dilakukan lebih daripada seorang suspek antara pukul 12 tengah malam sehingga pukul 5 pagi.

"Suspek dipercayai menceroboh masuk selepas memanjat bumbung premis berkenaan sebelum mengumpil pintu pejabat pasaraya itu.

"Polis juga tidak menolak kemungkinan beberapa suspek lagi berkawal di luar premis terbabit," katanya.

Katanya, selepas mengumpil pintu berkenaan, suspek kemudian menggeledah ruang pejabat terbabit dan juga mengumpil peti besi yang menyimpan wang tunai berkenaan.

Kata beliau, suspek juga dipercayai melarikan diri melalui laluan yang sama dan kes itu disiasat mengikut Seksyen 457 Kanun Keseksaan. — BERNAMA

Sepasang kekasih pengedar dadah diberkas

Posted:

Sepasang kekasih pengedar dadah diberkas

Sepasang kekasih pengedar dadah diberkas

05/12/2012 6:46pm

KUANTAN — Sepasang kekasih berjaya diberkas selepas dipercayai terbabit dalam pengedaran dadah di Taman Amalina Lestari, dekat Raub.

Dalam kejadian pukul 2.30 pagi semalam itu, sepasukan anggota polis dari Bahagian Siasatan Jenayah Narkotik, Ibu Pejabat Polis Daerah Raub membuat serbuan ke rumah berkenaan selepas menerima maklumat awam.

Ketua Polis Daerah Raub, Supritendan Wan Samsudin Wan Osman berkata, lelaki berkenaan berusia 50 tahun sedang berada di ruang tamu bersama teman wanitanya, 30, yang berasal dari China.

"Lelaki terbabit dan teman wanitanya cuba bertindak agresif bagi melarikan diri. Bagaimanapun, berjaya diberkas," katanya ketika dihubungi di sini hari ini.

Beliau berkata, hasil pemeriksaan, polis menemui lebih 1,000 biji pil Eramine 5 (E5) bersama 37 karton rokok seludup di dalam rumah berkenaan.

"Polis turut menemui 110 lagi pil E5 yang disembunyikan di dalam kenderaan pacuan empat roda milik lelaki terbabit serta peralatan menghisap dadah," katanya.

Beliau berkata, semua barangan yang dirampas itu dianggarkan bernilai lebih RM10,000.

Menurutnya, lelaki terbabit yang dipercayai pengedar secara kecil-kecilan di daerah ini juga pernah ditangkap beberapa kali atas kesalahan jenayah dan dadah sebelum ini dan pernah dipenjarakan.

Kes disiasat mengikut Seksyen 39B Akta Dadah Berbahaya 1952. — BERNAMA

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Dunia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Dunia


Kate Middleton hamil

Posted:

Kate Middleton hamil

Kate Middleton hamil

GAMBAR fail menunjukkan Putera William dan Kate berpegangan tangan selepas majlis
perkahwinan mereka di Westminster Abbey, tengah London pada 29 April lalu. - Reuters


LONDON - Isteri kepada Putera William, Kate Middleton atau Duchess of Cambridge, Catherine, terpaksa bermalam di hospital untuk dirawat akibat alahan mengandung yang teruk selepas pengumuman bahawa pasangan diraja berkenaan dijangka menyambut anak pertama mereka.

Keluarga diraja Britain itu mendedahkan berita gembira tersebut pada Isnin, sekali gus menamatkan spekulasi hangat mengenai bayi yang bakal menjadi raja Britain sama ada ia lelaki atau perempuan.

Ratu Elizabeth II dan seluruh keluarga diraja nyata gembira dengan berita kehamilan Kate. William dan bapanya, Putera Charles telah melawat Kate di Hospital King Edward VII di tengah London, jelas sumber istana.

Bayi itu bakal menjadi pewaris takhta diraja Britain selepas Charles dan William tanpa mengira jantinanya berikutan kerajaan Britain mahu menggubal undang-undang lama yang sebelum ini memberi keutamaan kepada pewaris lelaki.

Menurut sumber istana, pasangan tersebut baru sahaja menyedari kehamilan Kate. Agensi berita The Press Association melaporkan kehamilan itu masih belum memasuki minggu ke-12, tetapi pengumuman itu didorong oleh kondisi perubatan Kate.

Kate dimasukkan ke hospital pada Isnin kerana mengalami hypermesis gravidarum, iaitu alahan teruk yang memerlukan hidrasi dan nutrien tambahan.

"Memandangkan kehamilan masih di peringkat awal, beliau dijangka berada di hospital untuk beberapa hari lagi. Kate juga memerlukan masa untuk berehat," jelas kenyataan dari istana.

Presiden Amerika Syarikat, Barack Obama dan isteri, Michelle yang ada bertemu dengan keluarga diraja itu ketika lawatan mereka ke Britain tahun lalu menyampaikan ucapan tahniah mereka. - AFP

Bekas ketua polis trafik ditangkap kerana rasuah

Posted:

Bekas ketua polis trafik ditangkap kerana rasuah

Bekas ketua polis trafik ditangkap kerana rasuah


DJOKO SUSILO (tengah) bersama peguamnya ketika tiba di ibu pejabat KPK di Jakarta, Indonesia.


JAKARTA - Pihak berkuasa Indonesia telah menahan seorang ketua polis trafik kerana terlibat dalam kes rasuah bernilai jutaan ringgit, sekali gus menjadi skandal rasuah terbaharu melibatkan pasukan polis republik tersebut.

Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Indonesia (KPK) mengesahkan penahanan bekas ketua polis bahagian trafik, Djoko Susilo atas tuduhan salah guna kuasa dalam kes melibatkan tender berjumlah AS$21 juta (RM64 juta) untuk pembelian simulator pemanduan.

"Kami akan menyoal siasat suspek dalam tempoh 20 hari. Sekira wujud bukti yang kukuh, kami akan membawa kes ini ke mahkamah," kata jurucakap KPK, Johan Budi.

KPK mendakwa Susilo menerima lebih AS$200,000 (RM608,599) sebagai suapan daripada seorang pembida tender.

Pemenang tender, syarikat keluli, Citra Mandiri Metalindo Abadi yang terkenal dengan pengeluaran penutup botol dikatakan tidak mempunyai pengalaman atau kapasiti untuk membekalkan simulator terbabit.

Tahun lalu, Indonesia mendapat markah 3.0 dalam Indeks Persepsi Rasuah dan Ketelusan Antarabangsa. Markah sepuluh bermaksud bersih daripada rasuah, manakala markah kosong bermakna sangat korup.

KPK diberi kuasa besar untuk menahan suspek, meneliti akaun bank dan menyiasat semua pegawai polis berpangkat tinggi. - AFP

Kastam rampas wang kertas lebih 1.8 juta Euro

Posted:

Kastam rampas wang kertas lebih 1.8 juta Euro

Kastam rampas wang kertas lebih 1.8 juta Euro


WANG kertas lebih 1.8 juta Euro disembunyikan di ruang rahsia tempat duduk belakang kereta Audi A6.


PARIS - Dua lelaki Cina ditangkap di sebuah pos pemeriksaan Perancis dekat bandar Strasbourg pada bulan lalu bersama wang tunai lebih 1.8 juta Euro (RM7.1 juta) yang disembunyikan di tempat duduk kereta mereka, kata Kastam Perancis.

Wang tunai itu ditemui semasa pihak kastam melakukan pemeriksaan di plaza tol lebuh raya A4 di Schwindratzheim.

Sebanyak 38,000 keping wang kertas dengan nilai 20, 50, 100, 200 dan 500 Euro dirampas dari ruang rahsia tempat duduk belakang kereta Audi A6 yang dinaiki oleh mereka.

Tangkapan tersebut dibuat pada 11 November lalu tetapi kastam Perancis mengumumkannya semalam ekoran kes tersebut masih disiasat.

Kedua-dua lelaki berkenaan mendakwa mereka sedang dalam perjalanan ke Vienna untuk bercuti.

Suspek yang berketurunan Cina tetapi menetap di Portugal kini ditahan bagi membantu siasatan kes penyeludupan wang tersebut. - Agensi

Kredit: www.kosmo.com.my
 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved