Rabu, 23 Oktober 2013

Kosmo Online - Rencana Utama

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Rencana Utama


Kontrak, antara fleksibel dan 'terikat'

Posted:

Kontrak, antara fleksibel dan 'terikat'

Kontrak, antara fleksibel dan 'terikat'

ISU perlanggaran kontrak bukan satu perkara baharu di seluruh dunia, khususnya dalam dunia hiburan. Kebiasaannya, pihak pengurusan akan mengeluarkan kontrak untuk ditandatangani oleh artis yang ingin bernaung di bawah syarikat mereka. Biasanya, isi butiran kontrak yang diberi kebanyakan syarikat meliputi beberapa etika am yang lazimnya serupa dengan mana-mana kontrak di seluruh dunia.

Misalnya, jika seseorang artis itu penyanyi, kontrak yang harus dipatuhi meliputi tahun menghasilkan album, tidak boleh membuat kolaborasi dengan artis syarikat rakaman lain dan sebagainya.

Jika pelakon pula, dia perlu terbabit dalam produk yang dikeluarkan rumah produksi serta beberapa perkara lain yang termaktub di dalam kontrak yang diberi.

Namun, apa yang menjadi isu ialah bagaimana pihak pengurusan memuatkan syarat untuk diberikan kepada artis serta pemahaman pihak artis itu sendiri untuk mengikut garis panduan yang telah mereka tandatangani.

Metrowealth International Group (MIG) misalnya, merupakan salah satu syarikat pengurusan dan penerbitan yang terbesar di Malaysia. Namun, seperti yang semua sedia maklum, antara syarat yang termaktub di bawah kontrak MIG Talents seperti yang sering didakwa ialah larangan artis residen mereka dilarang bercinta.

Memang ia kedengaran seperti 'zalim' menghalang artis residen untuk menjalinkan hubungan cinta kerana perkara tersebut dilihat sebagai terlalu mengongkong sehingga melanggar hak peribadi.

Namun, menurut Ketua Pegawai Eksekutif MIG, David Teo, ada sebab tertentu perkara tersebut dimasukkan sebagai syarat dalam kontrak syarikatnya.

"Kami ada sembilan garis panduan berhubung kontrak itu termasuk mengelak daripada gejala maksiat, artis ditangkap khalwat dan anak luar nikah, menimbulkan cemburu di lokasi dan kontroversi serta syak wasangka.

"Selain itu, ia juga bertujuan mengelak daripada difitnah, diambil kesempatan oleh pihak lain, kehancuran rumah tangga, mengekalkan ikon kepada masyarakat dan mempertahankan maruah artis, keluarga serta syarikat," jelasnya kepada sebuah portal tempatan mempertahankan kontrak syarikatnya.


AERIL ZAFREL dan Wawa Zainal mencetuskan polemik tentang kontrak artis apabila mendakwa 'takut' melanggar kontrak dan terpaksa menipu semua pihak tentang perkahwinan mereka.


Walaupun telah 13 tahun menggunakan kontrak yang hampir serupa kepada kesemua artis yang ingin bernaung di bawah syarikat produksinya, bagaimanapun ia menjadi panas selepas pelakon Wawa Zainal mendakwa merahsiakan percintaan sekali gus perkahwinannya bersama Aeril Zafrel kerana bimbang dimarahi David atas kesilapan mereka melanggar kontrak yang telah dipersetujui.

Kontrak perlu

Pada awal kemunculan, pelakon jelita, Lisa Surihani juga pernah menjadi artis naungan MIG Talents selama lima tahun sejak 2008. Namun, setelah itu, Lisa mengambil keputusan untuk tidak menyambung kontrak dan memberi lebih ruang bagi dirinya menguruskan karier sendiri.

Bagaimanapun, ketika ditebak soalan tentang kewajaran pihak pengurusan memasukkan klausa tentang larangan tersebut, jelas Lisa, ia perlu jika untuk menjaga kelakuan seseorang artis.

"Saya faham mengapa sesetengah syarikat meletakkan syarat tersebut kerana tidak mahu benda buruk berlaku pada masa hadapan. Pada masa yang sama juga ia merupakan tanggungjawab artis itu sendiri untuk menjaga perangai bagi mengelakkan perkara yang tidak diingini berlaku," tutur Lisa memberi pendapat peribadi.

Akui Lisa, lima tahun bernaung di bawah pihak pengurusan MIG, syarikat tersebut memang banyak membantu dari segi karier sebagai seorang pelakon. Malah katanya, perkara yang paling penting ialah artis itu sendiri perlu meneliti dan memahami kontrak yang diberi sebelum bersetuju.

"Jujurnya, ketika saya tandatangan kontrak bersama MIG, saya mempunyai hubungan dengan seseorang dan jika saya berbuat demikian saya akan dianggap melanggar kontrak. Jadi, sebelum saya turunkan tandatangan, saya telah berbincang dan minta ia diubah.

"Kita sepatutnya berkomunikasi dengan pihak pengurusan. Kita harus jelaskan kepada mereka serta berani tampil menceritakan hal sebenar. Kita harus menjaga jenama yang mengikat kita dan untuk itu kita perlu mempunyai kesedaran bahawa kita mempunyai tanggungjawab sebagai artis," bicara isteri kepada komposer serta penerbit terkenal, Yusry Abdul Halim itu.


KETUA Pegawai Eksekutif MIG, David Teo tidak menyembunyikan fakta tentang kontrak syarikatnya yang mempunyai sembilan perjanjian yang perlu dipersetujui.


Sementara itu, bagi penyanyi bersuara lunak Alyah atau nama sebenarnya, Noor Hasliah Abu Hassan pula, kini dia lebih selesa dan gembira menguruskan diri sendiri.

Bagaimanapun, dia yang mempunyai syarikat pengurusan sendiri, Like Music bagaimanapun, pernah suatu ketika dahulu bernaung di bawah syarikat rakaman EMI sekitar tahun 2003.

Mengimbau pengalamannya bersama pihak EMI, cerita Alyah, selain banyak membantu dalam karier sebagai seorang penyanyi, syarikat tersebut juga tidak pernah menghalang keputusan yang dibuatnya.

"Alhamdulillah, sewaktu bernaung di bawah syarikat rakaman EMI, mereka banyak membantu saya dan ketika ingin keluar, mereka bersetuju dan memberikan kerjasama yang baik. Ia sebenarnya terpulang kepada seseorang artis itu sendiri.

"Saya telah melepasi zaman (terikat dengan kontrak) tersebut. Apa yang penting, sebagai seorang artis, mereka perlu tahu apa yang dimahukan sebelum tandatangani kontrak. Ini kerana, situasi yang dialami setiap orang berbeza," katanya.

Tambah penyanyi itu lagi, syarikat rakaman atau pengurusan itu umpama tauke kedai yang mampu menentukan apa sahaja. Namun, jika perlu atau ingin mengubah kontrak yang diberikan, jangan takut untuk berbincang.

Katanya: "Kesimpulannya, seseorang artis itu harus berfikir masak-masak untuk buat keputusan dan tahu apa yang mereka mahu sebenarnya. Mungkin jika mahukan sesuatu, perlu bawa berbincang dengan baik."

Kontrak bersifat fleksibel

Bagi pemilik syarikat pengurusan artis, Indigital Sdn. Bhd., Nana Mohamad Rom yang telah hampir lima tahun mengendalikan syarikat tersebut bersama suami, klausa yang termaktub di dalam kontrak sebenarnya boleh dibawa berbincang.

"Ini kerana bagi saya kontrak yang dibuat itu bersifat fleksibel. Sebelum menandatangani kontrak, ia tentang persetujuan bersama dan seseorang artis itu ada hak untuk pinda. Namun, sebagai pengurus, kami tahu apa yang terbaik untuk artis yang kami jaga.

"Justeru, sebelum tandatangan kontrak, fikir apa yang dimahukan dan baca dahulu ia dengan betul. Jangan ghairah sebab dapat peluang jadi artis dan kemudian akan timbul perkara berbangkit pada kemudian hari.

"Pokoknya di sini, apa juga perkara yang rasa kurang puas hati tentang kontrak, boleh dibawa bincang secara baik," kata Nana ketika dihubungi Kosmo!.

LISA menegaskan seseorang artis jangan bimbang untuk berbincang tentang kontrak yang bakal ditandatangani dengan sesebuah syarikat yang dinaungi.


Perlu faham

Tambahnya lagi, bagaimanapun, pihak pengurusan tidak perlu untuk menyekat rezeki artis dengan 'menahan' mereka di bawah kontrak yang diberi. Jika mungkin pada pertengahan jalan, artis tidak berpuas hati dengan pengurusan yang diberikan, maka mereka boleh ambil keputusan untuk keluar setelah bersemuka secara baik.

Kesimpulannya, tutur Nana, apa yang penting, artis tersebut perlu faham 'bahasa kontrak' atau 'bahasa undang-undang' yang ditulis dalam sesebuah kontrak itu.

"Saya sering kali akan bertanya kepada artis tersebut sama ada mereka faham atau tidak dengan klausa yang dibaca. Mungkin kebanyakan mereka yang kurang faham, dan akibatnya, mereka terperangkap dengan kontrak yang ditandatangani oleh diri sendiri," jelasnya yang menyeru artis baharu mempunyai kefahaman yang tinggi terhadap klausa sesebuah kontrak yang dimeterai," katanya.

Kontrak pelik selebriti Hollywood

Posted:

Kontrak pelik selebriti Hollywood

Kontrak pelik selebriti Hollywood


JENNIFER LOPEZ


MUNGKIN perlanggaran kontrak menjadi isu besar dalam industri hiburan tempatan. Jarang sekali kita mendengar ada artis yang meminta untuk menambah klausa yang bersifat peribadi di dalam kontrak yang diberi.

Namun, di Hollywood, perkara sebaliknya berlaku apabila selebriti mereka menambah pelbagai perkara pelik dimasukkan ke dalam kontrak mereka, terutama sewaktu melakukan siri konsert jelajah.

Apa yang menariknya, keinginan 'diva' selebriti-selebriti Hollywood ini sering ditunaikan oleh syarikat pengurusan, rakaman mahupun orang yang bertanggungjawab menjaga kehendak besar mereka.

Namun begitu, tidak dapat dinafikan, seiring dengan perangai diva mereka, kejayaan yang dikecapi atau diperolehi mereka juga sangat tinggi.

Oleh itu, mereka merasakan jika telah bersusah payah untuk mencapai tahap sekarang, tiada salah jika apa yang dimahukan harus ditunaikan.

Jennifer Lopez

Bagi penyanyi bertaraf diva, Jennifer Lopez, setiap kali terlibat dengan sesuatu aktiviti, bintang tersebut pasti meminta perkara yang di luar dugaan. Misalnya, pernah sekali ketika dirinya terlibat dengan pembikinan video amal bagi membantu masyarakat Afrika, dia benar-benar menuntut beberapa perkara untuk memenuhi kehendak dirinya yang pelik itu.

Ketika itu, dia meminta bunga berwarna putih, perabot putih serta langsir putih termasuk masakan Cuba. Pada hakikatnya, penglibatan Lopez menerusi video tersebut hanya sebagai penampilan istimewa yang memerlukan dia selama kurang dari sejam.

MARY J. BLIGE sering menggunakan nama yang tidak dikenali sewaktu mendaftar masuk ke hotel.


Mary J. Blige

Bagi ratu hip-hop ini pula, setiap kali terlibat dalam siri jelajah atau persembahan, nama daftar masuknya di hotel pasti dikenali sebagai Puan Jefferson. Selain itu, wanita kelahiran New York, Amerika Syarikat ini mahukan pihak pengurusan menukar tempat duduk tandas yang baharu untuk kegunaannya seorang.

Christina Aguilera

Penyanyi genit yang bersuara lantang ini pula merupakan seorang wanita yang sangat mementingkan kesihatan diri. Dia akan membuat permintaan sentiasa mahu disediakan kopi. Bagaimanapun, ia bukan kopi biasa, sebaliknya kopi tersebut perlu dicampur dengan susu dan keju yang diperbuat dari soya, Echinacea, vitamin C serta vitamin kunyah Flintstones.

John Mayer

Penyanyi tinggi lampai John Mayer ini pula merupakan penggemar gigi yang sempurna. Oleh itu, biasanya Mayer meminta empat batang berus gigi yang mempunyai berus lembut serta pencuci mulut Listerine.

Bukan itu sahaja, dia juga telah meminta ubat gigi Sensodyne berperisa pudina atau ubat gigi berjenama Tom's Of Maine termasuk penyegar mulut berjenama Altoids.

Selain itu, Mayer hanya memakan buah-buahan organik serta susu soya, ketika siri jelajahnya pada tahun 2005.

Malah, sewaktu kemaruk bercinta pada tahun 1008, Mayer meminta klausa kontrak perlu memasukkan percutian buat dia dan kekasihnya sekali!

Unit kaunseling di setiap ibu pejabat polis kontinjen

Posted:

Unit kaunseling di setiap ibu pejabat polis kontinjen

Unit kaunseling di setiap ibu pejabat polis kontinjen

MASALAH perlu ditangani sebaik mungkin bagi mengelakkan seseorang bertindak di luar batasan.


INSIDEN tragis melibatkan seorang anggota polis yang menembak mati isteri dan bapa mentuanya sebelum menembak dirinya sendiri di Ledang, Johor baru-baru ini menunjukkan soal tekanan mental yang dialami anggota keselamatan tidak boleh dipandang remeh.

Tekanan jiwa yang mereka hadapi, baik soal peribadi mahupun profesion wajar diberi perhatian bagi memastikan mereka tidak bertindak di luar jangkaan ekoran stres yang melampau. Lebih-lebih lagi membabitkan mereka yang berpakaian seragam biru dan memegang senjata api.

Satu hasil kaji selidik yang dijalankan dari tahun 2007 hingga 2009 oleh Pusat Perubatan Universiti Kebangsaan Malaysia mendapati, 53.7 peratus daripada 453 anggota pasukan keselamatan di enam balai polis di Wilayah Persekutuan mengalami stres di tempat kerja.

Angka itu menunjukkan polis berada di kedudukan teratas mengatasi enam organisasi lain, iaitu bomba (47.3 peratus), guru (45.8 peratus), jururawat (42.3 peratus) dan doktor (40.7 peratus).

Hasil kajian itu juga menunjukkan 61.1 peratus anggota polis berpangkat sarjan ke atas mengalami kadar stres lebih tinggi berbanding anggota biasa iaitu koperal dan konstabel dengan peratusan masing-masing 56 peratus dan 51.3 peratus.

Insiden di Johor itu bukan pertama kali direkodkan. Dalam satu kejadian menyedihkan pada 26 April 2012, Konstabel Mohamad Sobri Md. Sidik, 22, yang bertugas di Istana Anak Bukit, Kedah, maut di tepi pintu pagar istana itu akibat ditembak rakan setugas dipercayai akibat perselisihan faham.

Pada April 2011, seorang konstabel ditemui mati dengan satu kesan tembakan di kepala dalam biliknya di kuarters Balai Polis Salak Selatan, Kuala Lumpur. Kes diklasifikasikan sebagai mati mengejut. Pada bulan Februari 2011 seorang sarjan ditemui mati dengan kesan tembakan di kepala di Jalan Mahang, Puncak Alam 2, Selangor.

Pada Disember 2009, seorang sub inspektor pula ditemui mati dengan kesan tembakan di pejabat cawangan Trafik, Ibu Pejabat Polis Daerah Jelebu, Negeri Sembilan. Dalam ketiga-tiga kejadian itu, tekanan jiwa disebabkan masalah keluarga atau kerja tidak dapat ditolak.

Baru-baru ini, Mahkamah Tinggi memerintahkan seorang konstabel untuk membayar ganti rugi sebanyak RM585,000 kepada bekas isteri dan abang iparnya selepas cedera ditembak lelaki itu, tiga tahun lalu di Pantai Dalam, Kuala Lumpur.


TUGAS kepolisan amat mencabar dan menuntut ketahanan mental dan fizikal.


Kesemua kejadian itu jelas menunjukkan bahawa isu tekanan mental anggota polis perlu diberi perhatian serius termasuk melaksanakan pemeriksaan kesihatan mental menyeluruh dan mengambil langkah pencegahan serta pemulihan bagi mengelak perkara tidak diingini.

Aktivis sosial Tan Sri Lee Lam Thye baru-baru ini menyarankan agar Polis Diraja Malaysia (PDRM) mewujudkan sebuah unit khas kaunseling di setiap ibu pejabat polis kontinjen (IPK) bagi menangani isu kesihatan mental dalam kalangan anggotanya.

Lam Thye yang juga anggota Majlis Penasihat Penggalakan Kesihatan Mental berpendapat, masalah mental perlu ditangani sebaik mungkin bagi mengelakkan anggota pasukan keselamatan melakukan tindakan di luar batasan. Unit kaunseling atau psikologi bertindak sebagai pencegahan awal dengan memberi nasihat, pandangan dan mengenali tanda-tanda masalah mental yang dihadapi anggota.

Buat masa ini, Bahagian Agama dan Kaunseling (Baka) telah diwujudkan di setiap kontinjen, namun peranan unit itu terlalu umum dan tidak memberi pengkhususan terhadap masalah mental semata-mata, kata Lam Thye.

Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi berkata, langkah mewujudkan unit kaunseling itu wajar dipertimbang bagi meningkatkan prestasi dan produktiviti anggota pasukan.

Beliau turut mencadangkan agar jawatan kaunselor atau doktor pakar kesihatan mental diwujudkan bagi tujuan itu.

Proses pengambilan

"Saya setuju dan ia merupakan satu cadangan yang baik.

"Saya melihat kewujudan unit khas itu perlu, selari dengan bebanan kerja yang bertambah. Ia mungkin boleh menyebabkan timbul isu tekanan mental dalam kalangan anggota," kata Ahmad Zahid.

Dalam pada itu, Penganalisis Jenayah, Datuk Akhbar Satar pula mencadangkan PDRM memperketatkan proses pengambilan anggota dengan menyelitkan ujian psikologi atau stres bagi mengesan peringkat awal masalah kesihatan mental yang adakalanya disebabkan keturunan.

"Sebelum pengambilan anggota, perlu dibuat pemeriksaan latar belakang dan ujian tekanan oleh pakar bagi memastikan mereka tidak mempunyai masalah dari segi mental kerana tugas kepolisan ini amat mencabar dan menuntut ketahanan mental dan fizikal.

"Jika sejak awal mereka tidak mampu menangani stres, sudah tentu mereka tidak sesuai untuk menyarung uniform biru," katanya.


ANGGOTA keluarga Koperal Fadzly Omar, 29, tidak dapat menahan sebak melihat jenazah Fadzly ketika ditemui di rumah mayat Hospital Tangkak,Johor. Fadzly bertindak menembak mati isteri dan bapa mertuanya sebelum menembak dirinya sendiri.


Bagaimanapun, bagi anggota sedia ada, PDRM perlu memperbanyakkan latihan atau aktiviti seperti kursus ketenangan jiwa dan kursus mengatasi stres bagi menangani masalah suasana kerja dan kehidupan.

Akhbar juga mencadangkan supaya diwujudkan unit khas kaunseling.

"Anggota polis yang berasakan mereka mempunyai masalah pula perlu bersikap lebih terbuka untuk ke kaunseling. Ada anggota yang mungkin enggan dan segan suarakan tekanan yang dihadapi, membuatkan apa yang disimpan itu akhirnya 'meletup' dan berlaku sesuatu di luar jangkaan," katanya.

Dalam pada itu, beliau berkata, kadar masalah mental dalam kalangan anggota polis sebenarnya belum mencapai tahap serius tetapi kelihatan seperti ramai yang terlibat disebabkan bilangan keanggotaannya yang semakin bertambah.

Punca stres

Bagaimanapun, ia perlu diberi perhatian segera dan dicari jalan penyelesaian terbaik supaya masalah seperti kemurungan, penyakit mental dan gangguan jiwa dapat dielakkan agar insiden di luar jangka tidak berulang.

Akhbar berkata, stres yang dihadapi anggota polis berpunca daripada tiga sebab utama iaitu profesion kepolisan, peraturan atau polisi yang ketat dalam organisasi dan masalah individu itu sendiri.

"Mungkin ada faktor keturunan tetapi kebanyakkannya faktor alam sekeliling seperti bebanan tugas yang banyak kerana kekurangan nisbah anggota polis dan memerlukan masa yang cepat untuk menyelesaikan kes yang banyak, penangguhan kes di mahkamah selain berhadapan dengan persepsi negatif masyarakat terhadap polis.

"Ia juga mungkin kerana anggota itu menanggung banyak hutang selain tertekan dengan masalah keluarga seperti isteri yang mendesak, tabiat buruk diri, gaji yang kecil dan juga pengalaman buruk berhadapan dengan penjenayah yang mungkin menyaksikan rakan sepasukan terbunuh. Ini semua mewujudkan stres," katanya.

Anggota polis yang mengalami stres dan terus mendiamkan masalah mereka dikhuatiri berisiko berdepan dengan penyakit jiwa berpanjangan dan mengakibatkan banyak perkara tidak diingini berlaku termasuk menyebabkan nyawa orang lain terancam.

Timbalan Ketua Polis Negara, Datuk Seri Mohd. Bakri Mohd. Zinin pula berkata, PDRM akan mempertingkatkan pemantauan dan pemeriksaan kesihatan mental anggotanya bagi memastikan mereka yang mengalami tekanan perasaan dapat dibantu dari awal.

Beliau berkata, langkah itu perlu dilaksana segera untuk memastikan tiada anggota atau warga PDRM hilang pertimbangan lalu bertindak di luar batasan.

"Kita perlu membantu pegawai atau anggota yang berdepan masalah. Jika ada yang mengalami tekanan perasaan sebagai contoh, kena ada usaha untuk membantu menyelesaikan masalah itu," katanya.

Justeru dalam usaha pasukan itu menjaga keselamatan negara dan awam, kesihatan mental warganya tidak sesekali diabaikan, sekali gus meningkatkan motivasi dan prestasi kerja mereka. - Bernama

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Horizon

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Horizon


Berubat sambil melancong

Posted:

Berubat sambil melancong

Berubat sambil melancong

Oleh MUHAMMAD AYMAN GHAFFA

DALAM kesibukan kerjaya, Janet Olisa yang menjawat jawatan sebagai Timbalan Pesuruhjaya Tinggi Nigeria di Malaysia, beliau tetap mengambil berat terhadap kesihatan ibunya yang menetap di negara asalnya.

Setelah dua tahun menetap di negara ini, beliau tersentak apabila mendapat berita ibu kesayangannya diserang penyakit jantung baru-baru ini.

Atas nasihat rakan-rakan di pejabatnya, beliau telah membawa ibunya yang berumur 80 tahun itu untuk menjalani pembedahan di Institut Jantung Negara (IJN), Jalan Tun Razak, Kuala Lumpur.

"Arteri kiri jantung ibu saya tersumbat sehingga menyebabkan dia sukar untuk bernafas. Walaupun ramai doktor perubatan di Nigeria, tetapi tiada pakar jantung. Selain itu, pesakit-pesakit di hospital juga terpaksa menunggu lama untuk mendapatkan rawatan.

"Saya mengambil langkah berani dengan membawa ibu ke Malaysia untuk menerima rawatan di IJN walaupun tahu akan berdepan dengan pelbagai risiko. Anak perempuan saya menemani ibu dari Nigeria ke Malaysia," ujarnya ketika ditemui Kosmo! baru-baru ini.

Selepas menjalani pembedahan yang menelan belanja sebanyak RM45,000, ibunya semakin pulih dan kini telah kembali ke Nigeria. Selama seminggu ibunya mendapat rawatan tersebut, Olisa amat berpuas hati dengan servis yang disediakan oleh pihak hospital.

Pada masa sama, ibu Janet berpeluang berlibur di sekitar Kuala Lumpur selepas pembedahan tersebut berjaya. Ia juga merupakan satu pengalaman baharu kepada ibunya sewaktu berkunjung ke Malaysia.

IJN merupakan salah satu destinasi tumpuan para pesakit dari rantau Asia untuk membuat rawatan atau pembedahan jantung dan hati. Kunjungan pesakit-pesakit dari luar negara ke Malaysia dikategorikan sebagai pelancongan perubatan dan ia merupakan salah satu penyumbang kepada pembangunan ekonomi negara.

Selain mendapatkan rawatan dan pembedahan, pesakit berpeluang berkunjung ke kawasan tumpuan pelancongan di Malaysia.

PRINCE COURT menyediakan pelbagai kemudahan untuk pesakit sepanjang menerima rawatan di pusat perubatan itu.


Promosi

Majlis Pelancongan dan Kesihatan Malaysia (MHTC) merupakan agensi utama kerajaan untuk membangunkan dan mempromosi industri pelancongan berteraskan kesihatan dan perubatan di negara ini.

Pengurus Komunikasi Korporat dan Servis Pesakit IJN, Aina Jamil memberitahu, pelancongan perubatan di pusat perubatan tersebut bermula pada tahun 2010.

"IJN menyediakan sebanyak 464 buah katil untuk pesakit dalam satu-satu masa.

"Sejak mula dibuka 21 tahun lalu, IJN telah merawat kira-kira dua juta pesakit dalam dan luar negara sekali gus dikategorikan sebagai pusat perubatan terbesar di rantau Asia," ujarnya.

Menurutnya, pesakit jantung dari Indonesia merupakan antara yang paling ramai berkunjung ke IJN sejak tahun 2010. Negara lain termasuk Myanmar, India, Iraq, Britian dan Yemen.

Pembedahan dan rawatan yang disediakan oleh pihak IJN kepada pesakit terbahagi kepada empat iaitu rawatan pesakit luar, rawatan pesakit, perkhidmatan kesihatan bersekutu dan program saringan eksekutif.

Dua bulan lalu, pihak IJN memperkenalkan satu kaedah rawatan baharu iaitu Payung Nyawa yang bertujuan untuk membantu mengepam jantung pesakit.

Penglibatan IJN dalam MHTC merupakan cara terbaik untuk untuk mempromosikan pelancongan perubatan di Malaysia. Sehingga kini, IJN juga berada dalam radar pesakit-pesakit jantung dari negara Nauru dan Kazakhtan untuk mendapatkan rawatan.

"Pihak IJN dalam proses untuk mempertingkatkan aplikasi dalam laman web rasmi pusat perubatan. Antaranya, ruangan perbualan secara langsung yang boleh diakses pengguna internet seluruh dunia.

"Menerusi ruangan perbualan secara langsung, pesakit boleh bertanyakan sebarang persoalan mengenai penyakit jantung secara terus kepada pihak IJN. Koordinator yang mengendalikan laman web akan mendapatkan penjelasan secara terus daripada doktor bagi menjawab soalan," jelasnya.

Kewujudan hospital-hospital pakar di seluruh negara memberi kemudahan kepada pelancong yang membuat rawatan di Malaysia. Rawatan-rawatan yang ditawarkan di hospital swasta pula merangkumi pelbagai aspek antaranya, pemeriksaan kesihatan, pembedahan dan rawatan ortopedik.

Kolaborasi pelbagai sektor seperti kesihatan, syarikat penerbangan, agensi pelancongan, insurans dan perhotelan membantu pembangunan industri pelancongan yang berteraskan perubatan di Malaysia.


LAYANAN baik pihak hospital menjadi faktor lain yang menarik pesakit dari luar negara untuk mendapatkan rawatan di Malaysia.


Faktor kos

Pegawai Eksekutif Jualan dan Pemasaran Pusat Perubatan Prince Court (Prince Court), Noraini Abdullah memberitahu, faktor kos pembedahan dan rawatan yang murah di kebanyakan hospital Malaysia ternyata menarik perhatian pesakit dari luar negara.

"Jika dibandingkan dengan Singapura, kos pembedahan dan rawatan di sini jauh lebih murah. Dalam Akta Perubatan 1971 telah termaktub bahawa rundingan pertama pesakit dengan doktor hospital swasta akan dicaj dengan kadar bayaran tetap iaitu RM180. Begitupun hospital di Singapura, mereka tidak menetapkan caj yang minimum untuk pesakit yang pertama kali berunding dengan doktor," ujarnya.

Kelengkapan, pembedahan dan rawatan hospital di Singapura sama seperti di Malaysia. Namun, perbezaan kadar bayaran yang jauh lebih tinggi menyebabkan pesakit dari luar negara memilih Malaysia untuk menjalankan pembedahan dan rawatan.

Prince Court merupakan salah sebuah hospital yang terlibat dalam mempromosikan pelancongan perubatan di Malaysia.

Selain daripada pembedahan dan rawatan, pusat perubatan yang dimiliki oleh syarikat petroleum, Petronas itu menyediakan pelbagai kelengkapan dan kemudahan yang selesa untuk pesakit yang mendapatkan rawatan di situ.

Pusat perubatan yang mula dibuka sejak tahun 2008 itu juga menyediakan pelbagai pusat rawatan untuk pesakit antaranya ialah pusat jantung, pusat kanser, ortopedik, pusat persenyawaan in-vitro (IVF) dan kosmetik.

MESIN Pengimejan Resonan Magnetik digunakan untuk proses diagnosis pesakit jantung di Prince Court.


Kemudahan

Menurut Noraini, selain penginapan di pusat perubatan, pesakit juga boleh memilih untuk menginap di hotel sekitar ibu kota.

"Lokasi Prince Court yang terletak di Jalan Kia Peng memberi kemudahan kepada pesakit untuk memilih penginapan mereka. Kebanyakan pesakit dari luar negara yang membuat rundingan bersama doktor di sini akan tinggal di hotel berdekatan seperti Hotel Prince, Mandarin Oriental dan Hotel The Royale Chulan.

"Pesakit dari luar negara memilih Prince Court untuk mengadakan temu janji kerana masa rundingan lebih lama sekali gus dapat mengetahui lebih lanjut tentang penyakit dalam masa yang singkat. Sementara pesakit menunggu laporan kesihatan, mereka juga berpeluang bersiar-siar di sekitar ibu kota," ujarnya.

Prince Court menawarkan empat kategori bilik untuk pesakit yang menjalankan pembedahan dan rawatan iaitu VVIP Suite, Suite, Junior Suite dan bilik standard.

Pihak pusat perubatan juga menyediakan perkhidmatan jurubahasa Jepun dan Arab bagi pesakit dari dua negara itu bagi memudahkan urusan rundingan dan rawatan di situ.

Penglibatan Prince Court dalam pelancongan perubatan telah mendapat pengiktirafan di rantau ini apabila menerima Anugerah Bilangan Pesakit Pelancongan Perubatan 2013.

Menjejak budaya Makassar dan Tana Toraja

Posted:

Menjejak budaya Makassar dan Tana Toraja

Menjejak budaya Makassar dan Tana Toraja


SUSUNAN rumah adat yang di belakangnya terdapat tempat simpanan padi dan pernah menjadi tempat upacara Rambu Solo.


MAKASSAR dan Tana Toraja, dua tempat berlainan yang berbeza budaya. Makassar yang merupakan tanah asal usul orang Bugis kelihatan tidak begitu menarik, kurang bersih dan berdebu. Pada pandangan penulis, faktor itu mungkin disebabkan fungsinya sebagai sebuah bandar pelabuhan.

Menurut pemandu pelancong, keseluruhan masyarakat Bugis di Makassar beragama Islam, namun adat dan budaya warisan nenek moyang masih tetap dikekalkan.

Rumah-rumah di situ tidak banyak berbeza dengan kawasan perkampungan di Malaysia. Mereka masih menggunakan rumah panggung kerana percaya bahawa rumah-rumah begitu memiliki pengudaraan yang baik dan sejuk untuk didiami.

Masyarakat Bugis Makassar amat menitikberatkan hal-hal keturunan dan dengan melihat pada penutup bahagian atas bumbung rumah, semua orang sudah tahu sama ada tuan rumah terdiri daripada golongan bangsawan, pertengahan atau orang kebanyakan.

Jemputan dan kedudukan tempat duduk dalam majlis-majlis juga ada pengasingan antara golongan bangsawan dan orang biasa. Masyarakat Bugis Makassar juga amat menyanjungi Bissu. Bissu merupakan istilah yang digunakan untuk lelaki yang menyerupai wanita atau pondan.

Bissu merupakan orang tengah untuk upacara meminang dan menentukan sama ada pasangan tersebut secocok atau tidak serta menetapkan tarikh majlis yang perlu diadakan. Tanpa mereka, suatu urusan perkahwinan tidak dapat dijalankan.

Pesta kematian

Tidak banyak tempat yang boleh dilawati di Makassar selain Muzium La Galigo yang menempatkan pelbagai khazanah tinggalan nenek moyang seperti peralatan menuai dan senjata.

Di samping itu, terdapat Pelabuhan Soekarno Hatta dan Pantai Losari, selain Masjid Amirul Mukminin yang dibina di atas laut dan terkenal dengan jolokan Masjid Terapung Makassar.

Kami meneruskan perjalanan ke Tana Toraja yang biasanya mengambil masa selama lapan jam tanpa henti dari Makassar. Namun demikian, kami mengambil masa selama 13 jam untuk sampai ke bandar Rantepao yang juga merupakan bandar terbesar di Tana Taroja kerana melakukan beberapa hentian sebelum itu.


UPACARA penyembelihan kerbau dijalankan pada upacara Rambu Solo.


Hentian pertama kami ialah di Pare-Pare, sebuah bandar kecil yang kaya dengan khazanah laut untuk menjamu selera selepas melepasi perjalanan selama hampir tiga jam. Kemudian, kami berhenti di Puncak Lakawan yang terkenal dengan gelaran Gunung Erotik bagi menikmati secawan kopi dan sayur-sayuran seperti pisang nangka dan buah salak.

Sungguhpun hampir 90 peratus penduduk Toraja menganut agama Kristian tetapi adat istiadat tinggalan nenek moyang masih menjadi pegangan.

Bagi masyarakat sana, pesta kematian yang dikenali sebagai Rambu Solo adalah pesta besar-besaran yang membawa kepada penyembelihan paling minimum 24 ekor kerbau yang akan menjadi tunggangan si mati kelak. Selain itu puluhan ekor babi disembelih sebagai makanan sementara roh melakukan perjalanan menuju Puya.

Mayat ahli keluarga akan diawet dan disimpankan dalam rumah adat bersama-sama dengan penghuni rumah selama beberapa tahun sehingga ahli keluarga dapat berkumpul dan berkemampuan untuk mengadakan Rambu Solo.

Selepas selesai Rambu Solo, mayat ini tidak dikebumikan di dalam tanah, sebaliknya dikebumikan di dalam batu, di dalam gua atau di lereng-lerang gunung. Kubur tergantung atau dikenali kete kesu merupakan kubur lama yang sudah tidak lagi digunakan.

Terdapat sederet rumah adat di sini lengkap dengan tempat simpanan padi di setiap buah rumah. Rumah-rumah adat ini dikenali dengan nama Tongkanan yang juga rumah tradisi bagi masyarakat Tana Toraja.

Kuburan unik

Di bahagian belakang deretan Tongkanan terdapat kubur batu yang berusia ratusan tahun. Banyak keranda berbentuk perahu yang diletakkan di celah-celah batu atau digantung di lereng-lereng bukit.

Oleh sebab peredaran masa, banyak keranda tergantung itu telah jatuh ke tepi bukit. Ada juga keranda-keranda berkenaan yang disokong dengan kayu selain lereng-lereng bukit dipahat untuk diletakkan keranda tersebut.

Terdapat juga tau-tau (patung kayu) yang diukir menyerupai lelaki dan perempuan untuk menjadi penjaga kepada kubur-kubur ini.

Keranda atau dikenali dengan nama Erong diletakkan di tepi-tepi tebing curam dan disangga dengan kayu. Setiap Erong menempatkan sebuah keluarga.

Semakin tinggi kedudukan Erong itu diletakkan, bermakna lebih tinggi darjat si mati dalam masyarakat. Hanya golongan bangsawan yang mampu untuk meletakkan tau-tau yang diukir mirip wajah si mati dan diletakkan di bahagian atas Erong.

Selain kuburan di tebing curam, Londa pula menempatkan perkuburan di dalam gua. Bagi memasuki gua, kami perlu menyewa lampu gasolin dan pembawa lampu menjadi penunjuk arah kepada kami semasa di dalam gua.


SUASANA di pasar tradisi Makassar yang menjual pelbagai jenis barangan menarik.


Suasana di dalam gua agak lembap tetapi tidak berbau. Kelihatan peti mayat yang diletakkan di antara batuan. Peti yang telah reput atau tulang yang telah berserakan tidak boleh diganti atau disentuh kerana sebarang sentuhan dan alihan akan membawa kepada upacara Rambu Solo.

Lemo merupakan kuburan batu yang terletak di antara sawah padi dan lereng gunung. Bongkah batu besar akan dipahat secara tradisi dan mengambil masa enam bulan hingga setahun untuk disiapkan.

Setiap satu kuburan batu adalah untuk sebuah keluarga. Peti mayat akan dimasukkan di dalam lubang yang telah siap dipahat dan ditutup dengan kayu. Kuburan batu merupakan kuburan yang agak berbeza berbanding kuburan lain.

Bagi bayi yang meninggal sebelum tumbuh gigi, terdapat kuburan istimewa untuk mereka. Ia merupakan kuburan pokok atau Suaya. Batang pokok yang cukup besar ditebuk dan mayat bayi itu akan dimasukkan di dalam batang pohon tersebut.

Walaupun perjalanan ini amat memenatkan tetapi saya merasai kepuasannya. Akhirnya keunikan Tana Toraja sudah saya saksikan sendiri.

Agak sukar untuk mendapatkan makanan halal di sini kecuali sebuah restoran yang disahkan sendiri oleh seorang gadis tempatan beragama Islam.

Jarang orang luar terutamanya dari Malaysia yang mengunjungi Tana Toraja berbanding pelancong Barat kerana faktor istiadat yang ingin disaksikan dan juga makanan khas kawasan itu yang dikatakan boleh menambahkan tenaga dan sangat lazat.

Ekspedisi ATV bersama Raja Muda Selangor

Posted:

Ekspedisi ATV bersama Raja Muda Selangor

Ekspedisi ATV bersama Raja Muda Selangor

Oleh MD. AZRIN ROSLY


TENGKU Amir Shah (tengah) mengambil gambar bersama peserta-peserta Ekspedisi Raja Muda Selangor 2013 - Rakyat Dicintai, Rimba Disayangi.


SEMANGAT kerjasama, saling bantu-membantu menjadi pegangan setiap peserta sepanjang tiga hari Ekspedisi Raja Muda Selangor 2013 - Rakyat Dicintai, Rimba Disayangi baru-baru ini.

Keberanian dan keyakinan diri kesemua 35 peserta diuji sepanjang perjalanan yang sejauh 120 kilometer dengan menggunakan kenderaan pelbagai permukaan (ATV).

Para peserta perlu mengharungi kawasan bersungai, mendaki bukit berlumpur dan melalui ladang kelapa sawit serta getah di sekitar Hulu Selangor.

Ekspedisi itu merupakan peluang terbaik bagi Raja Muda Selangor, Tengku Amir Shah Ibni Sultan Sharafuddin Idris Shah untuk bertemu masyarakat di sekitar Felda Sungai Tengi dan Kampung Sungai Jang dengan lebih dekat.

Baginda ketika ditemui bertitah, program itu telah dirancang sejak setahun lalu dengan tujuan untuk menjelajah dan melihat kawasan hutan dan alam sekitar di Selangor.

"Pengalaman yang penuh mencabar ini membuka mata saya tentang keindahan alam semula jadi dan tanaman yang terdapat di sini. Masyarakat di negara ini perlu terus menjaga dan memastikan agar ia dapat dinikmati dan dihargai generasi akan datang.

"Sepanjang ekspedisi, setiap peserta sentiasa bekerjasama dan menyokong antara satu sama lain. Faktor-faktor itu juga telah melancarkan perjalanan kami," titahnya.

HALANGAN di kawasan berbukit tidak menjadi penghalang kepada peserta untuk meneruskan ekspedisi sehingga ke garisan penamat.


Baginda turut bertitah, menaikkan ATV di atas rakit untuk mengharungi sungai deras merupakan pengalaman yang tidak dapat dilupakan sepanjang ekspedisi itu.

Program kendalian ATV Adventure Park Kuala Lumpur itu turut mendapat kerjasama daripada Jabatan Perhutanan Selangor, Jabatan Perlindungan Hidupan Liar dan Taman Negara (Perhilitan) Selangor, Majlis Daerah Hulu Selangor dan Polis Diraja Malaysia.

Hanya 25 orang peserta yang memandu ATV, manakala 10 peserta lain berperanan sebagai ahli jawatankuasa yang menyediakan kelengkapan logistik seperti bekalan makanan, minyak dan air sepanjang ekspedisi itu.

Salah seorang peserta, Shah Khan, 57, memberitahu, trek sepanjang ekspedisi yang melalui kawasan hutan simpan dan bukit curam kadangkala membuatkan peserta hilang keyakinan.

"Sokongan rakan-rakan yang sentiasa bersikap positif membuatkan kami berjaya mengharungi segala cabaran.

"Tip yang diberikan oleh Mas Fadzil Khan selaku Pengarah Urusan ATV Adventure Park Kuala Lumpur agar meluruskan pemegang ATV semasa menaiki bukit juga amat berguna. Teknik itu memastikan ATV yang dinaiki tidak senget dan mudah melepasi halangan," jelasnya.


RAJA Muda Selangor mengetuai ekspedisi peserta di lokasi pelepasan ketiga iaitu Universiti Islam Antarabangsa Malaysia di Gombak.


Melepasi cabaran

Bagi Mazlan Ab. Rahman, 49, laluan yang dilalui sepanjang ekspedisi tersebut ternyata sukar bagi mereka yang baru mula berjinak-jinak dalam sukan lasak ATV.

"Keyakinan dan keberanian merupakan perkara paling penting yang perlu disemat dalam jiwa setiap peserta. Selain itu, teknik pengendalian ATV yang betul di laluan-lauan sukar juga memberi satu pengajaran yang berguna," ujarnya.

Sementara itu, Mas Fadzil berkongsi pendapat, dia kagum dengan kemampuan setiap peserta yang mengendalikan kenderaan ATV mereka dalam ekspedisi berkenaan.

"Saya tidak sangka, peserta yang baru belajar memandu ATV berjaya melepasi cabaran walaupun ada kalanya ia berlarutan sehingga ke waktu malam.

"Sekiranya terkandas, saya pasti mereka akan mengambil masa lebih sejam untuk melepasi halangan itu dan tidak mustahil ekspedisi itu mengambil masa yang lebih lama untuk tamat," ujarnya.

Menerusi ekspedisi tersebut, peserta berpengalaman berkhemah bersama Tengku Amir Shah.

Maklumat lanjut mengenai aktiviti ATV yang disediakan oleh ATV Adventure Park Kuala Lumpur boleh diperoleh dilayari laman web www.atvadventurepark.com atau hubungi talian 019-244 8544.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Komuniti Kita

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Komuniti Kita


400 staf sertai Boling Piala Ketua Setiausaha Negara

Posted:

400 staf sertai Boling Piala Ketua Setiausaha Negara

400 staf sertai Boling Piala Ketua Setiausaha Negara

ALI (berdiri tengah) bergambar bersama sebahagian pegawai dan kakitangan kerajaan yang menyertai pertandingan Boling Piala Ketua Setiausaha Negara 2013 anjuran Puspanita dan PPTD di Alamanda, Putrajaya baru-baru ini.


MERIAH. Seramai 400 peserta mengambil bahagian dalam pertandingan Boling Piala Ketua Setiausaha Negara Kali kedua yang berlangsung di ARL Powerbowl, Alamanda, Putrajaya baru-baru ini.

Ketua Setiausaha Negara, Tan Sri Dr. Ali Hamsa berkata, tujuan pertandingan itu dianjurkan adalah bagi menyahut seruan membudayakan aktiviti bersukan sebagai amalan hidup sihat.

Pertandingan yang berlangsung selama dua hari itu merupakan anjuran Persatuan Suri dan Anggota Wanita Perkhidmatan Awam Malaysia (Puspanita) dengan kerjasama Persatuan Pegawai Tadbir dan Diplomatik (PPTD).

Program kepimpinan untuk belia Felda dari tiga negeri

Posted:

Program kepimpinan untuk belia Felda dari tiga negeri

Program kepimpinan untuk belia Felda dari tiga negeri


SEBAHAGIAN peserta mendengar ceramah kepimpinan program Bina Insan Generasi Y Cemerlang Zon Selatan di Pusat Latihan dan Rekreasi Felcra Tebing Tinggi, Segamat, Johor baru-baru ini.


LATIHAN KEPIMPINAN. Seramai 50 belia Felda dari Johor, Negeri Sembilan dan Melaka diberi pendedahan tentang aspek kepimpinan pada program Bina Insan Generasi Y Cemerlang Zon Selatan di Pusat Latihan dan Rekreasi Felcra Tebing Tinggi, Segamat, Johor baru-baru ini.

Presiden Majlis Belia Felda, Anuar Abdul Manap berkata, generasi baharu Felda digalakkan secara berterusan untuk mencari ilmu dan bergerak aktif dalam persatuan.

"Pihak pentadbiran Felda dan Majlis Belia Felda juga mengalakkan golongan belia Felda menonjolkan bakat mereka dalam pelbagai bidang termasuk kepimpinan," katanya.

Alfred Jabu dilantik Pro-Canselor kedua Unimas

Posted:

Alfred Jabu dilantik Pro-Canselor kedua Unimas

Alfred Jabu dilantik Pro-Canselor kedua Unimas


ALFRED JABU (tengah) menerima watikah pelantikan Pro-Canselor kedua Unimas daripada Naib Canselor Unimas, Prof. Datuk Mohamad Kadim Suaidi (tiga dari kanan) di Wisma Bapa Malaysia, Kuching, Sarawak baru-baru ini.


LANTIK. Timbalan Ketua Menteri Sarawak, Tan Sri Alfred Jabu Numpang telah dilantik sebagai Pro-Canselor Universiti Malaysia Sarawak (Unimas) yang kedua baru-baru ini.

Pelantikan yang berkuat kuasa pada 8 Oktober lalu merupakan lantikan kedua selepas Ketua Menteri Sarawak, Tan Sri Abdul Taib Mahmud dilantik menjadi Pro-Canselor yang pertama pada tahun 1997.

Alfred Jabu menyifatkan lantikan sebagai Pro-Canselor Unimas yang kedua sebagai satu penghormatan yang cukup tinggi kepada dirinya.

"Saya akan laksanakan tanggungjawab ini dengan penuh tanggungjawab bagi memastikan Unimas terus cemerlang dalam bidang pendidikan negara," katanya selepas menerima watikah pelantikan Pro-Canselor kedua Unimas di Wisma Bapa Malaysia, Kuching, Sarawak baru-baru ini.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Negara

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Negara


3 mati dalam gulungan lumpur

Posted:

3 mati dalam gulungan lumpur

3 mati dalam gulungan lumpur

Oleh MOHD. AZLI ADLAN
azli.adlan@kosmo.com.my

PEMANDANGAN kemusnahan di Lembah Bertam semalam.


CAMERON HIGHLANDS - Tiga terbunuh dengan dua daripada mereka mati lemas selepas terperangkap dalam rumah yang ditenggelami banjir lumpur manakala seorang lagi diserang sakit jantung kerana terkejut dengan kejadian bencana alam yang tiba-tiba melanda Lembah Bertam, Ringlet dekat sini semalam.

Kejadian pukul 1 pagi yang menenggelamkan hampir keseluruhan perkampungan milik pekebun sayur yang tinggal di tebing Sungai Bertam berpunca daripada limpahan air Empangan Sultan Abu Bakar yang terletak 1.3 kilometer dari kawasan yang dilanda banjir.

Dua mangsa yang mati lemas ialah lelaki Bangladesh, Md. Zahangi Alam, 30, dan seorang wanita Indonesia yang dikenali sebagai Kesmat, 46.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Terkurung dalam rumah dimasuki air

Posted:

Terkurung dalam rumah dimasuki air

Terkurung dalam rumah dimasuki air

CAMERON HIGHLANDS - "Kami terkurung di dalam rumah kerana pintu tidak boleh dibuka. Ketika itu air terus melimpah masuk sehingga ke paras dada," kata Shaifa Jamil, seorang daripada 54 penduduk yang dipindahkan apabila rumah mereka di Lembah Bertam musnah dalam kejadian banjir kilat semalam.

Shaifa, 19, yang ditemui di pusat pemindahan banjir di Dewan Orang Ramai Ringlet di sini berkata, ketika kejadian dia dan ibunya berada di dalam rumah manakala ayah dan abangnya berada di luar rumah.

Menceritakan detik cemas itu, dia berkata, siren kecemasan dibunyikan dua kali sebelum dia kemudian ternampak kayu balak dibawa arus Sungai Bertam.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Anak VIP miliki kereta elak cukai

Posted:

Anak VIP miliki kereta elak cukai

Anak VIP miliki kereta elak cukai

Oleh KHAIRIYAH HANAFI
khairiyah.hanafi@kosmo.com.my


KHAZALI bersama pegawai kastam melihat sebahagian daripada 22 buah kereta mewah yang dirampas daripada beberapa individu pada sidang akhbar di Petaling Jaya, Selangor semalam.


PETALING JAYA - Cubaan beberapa individu untuk melaram dengan memandu 22 buah kereta mewah luar negara bernilai RM25 juta tanpa membayar duti import terbantut apabila kesemua kenderaan tersebut dirampas Jabatan Kastam Diraja Malaysia (JKDM) dalam operasi selama empat hari bermula 16 Oktober lalu.

Antara jenis kereta yang dirampas dalam serbuan di hotel, rumah dan premis pameran di sekitar ibu negara serta Perak termasuk 15 buah Ferrari, Lamborghini (3) serta masing-masing sebuah Bentley, Roll Royce, Porsche dan Nissan GTR 35.

Difahamkan, pemilik kesemua kereta tersebut menggunakan nombor pendaftaran Langkawi (KV), Wilayah Persekutuan Labuan (LE) dan Gagasan 1 Malaysia (G1M) bagi mengelirukan pihak berkuasa. Ada antara pemilik kereta tersebut merupakan anak orang kenamaan (VIP).

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Sukan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Sukan


Awas SPRM pantau jualan tiket

Posted:

Awas SPRM pantau jualan tiket

Awas SPRM pantau jualan tiket

Oleh KHAIRI MOHAMAD
khairi.mohamad@kosmo.com.my

SEBAHAGIAN penyokong beratur untuk membeli tiket aksi separuh akhir pertama Piala Malaysia di Stadium Majlis Perbandaran Selayang, Jumaat lalu.


PERSATUAN Bola Sepak Kelantan (KAFA) mengesahkan bahawa Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) akan memantau penjualan tiket aksi separuh akhir kedua Piala Malaysia antara Kelantan dan Angkatan Tentera Malaysia (ATM) di Stadium Sultan Muhammad IV, Kota Bharu, Jumaat ini.

Nwakaemi mahu lanyak benteng ATM

Posted:

Nwakaemi mahu lanyak benteng ATM

Nwakaemi mahu lanyak benteng ATM


NWAKAEMI (kiri) melepasi asakan pemain ATM, Mohd. Affize Faisal Mamat pada saingan di Selayang, Jumaat lalu.


PENYERANG 'besi' Kelantan, Dickson Nwakaemi memberi amaran kepada benteng Angkatan Tentera Malaysia (ATM) agar lebih berwaspada pada aksi separuh akhir kedua Piala Malaysia, Jumaat ini.

Menurut Nwakaemi, dia makin bersemangat membawa Kelantan beraksi di pentas final selepas kejayaan The Red Warriors menumbangkan ATM 2-1 pada aksi pertama di Selayang, Jumaat lalu.

Bagaimanapun, Nwakaemi berkata, dia dan rakan-rakan sepasukannya harus menampilkan disiplin yang tinggi pada pertembungan di Kota Bharu nanti bagi merealisasikan hajat tersebut.

"ATM sebuah pasukan yang bagus, mereka memiliki pemain hebat seperti Marlon Alex James dan Hairuddin Omar serta seorang penjaga gol yang bagus (Farizal Harun).

"Kami dan mereka (ATM) adalah sebuah pasukan yang hebat di negara ini, sudah pasti ia menjanjikan satu perlawanan yang hebat.

"Saya tidak ambil mudah pertemuan ini, para pemain perlu fikir ia adalah perlawanan pertama dengan keputusan masih 0-0.

"Kami akan bermain seperti perlawanan akhir dan saya harap kami akan menang," katanya semalam.

Nwakaemi menambah, semangatnya juga berkobar-kobar kerana ini merupakan aksi terakhir Kelantan di Kota Bharu dan sudah tentu dia mahu mengambil kesempatan untuk menghadiahkan sesuatu kepada ribuan penyokong setia Kelantan.

"Antara faktor kekuatan Kelantan adalah kerana mendapat sokongan padu daripada penyokong sendiri sejak beberapa tahun lalu," jelasnya.

Mengulas kenyataan berseloroh jurulatih ATM, B. Sathianathan yang menganggap dia 'makan besi' sejurus tamat aksi di Selayang tempoh hari, Nwakaeme menjawab: Itu pendapat beliau (Sathianathan), semua orang boleh mengeluarkan pendapat masing-masing.

"Mungkin saya kuat sebab saya berlatih bersungguh-sungguh. Sebelum ini saya tidak begitu cergas, sering cedera tetapi sekarang saya sudah pulih sepenuhnya dan mampu bermain pada tahap terbaik.

"ATM juga tidak mempunyai pertahanan import, mungkin itu juga menjadikan saya lebih selesa ketika berada di kawasan gawang mereka.

"Saya tidak peduli siapa yang akan ditugaskan untuk mengawal saya nanti, apa yang pasti mereka akan menghadapi tekanan hebat kerana saya mahu menjaringkan gol," ujarnya.

ATM cari ramuan bedil Kelantan

Posted:

ATM cari ramuan bedil Kelantan

ATM cari ramuan bedil Kelantan

Oleh AHMAD FAZLI MOHD. YADI
fazli.yadi@kosmo.com.my


PEMAIN sayap ATM, Christie Jayaselan (kanan) melepasi halangan Indra pada saingan
separuh akhir pertama Piala Malaysia di Stadium Majlis Perbandaran Selayang, Jumaat lalu.


REKOD cemerlang Kelantan di Stadium Sultan Muhammad IV, Kota Bharu dijangka memberi kelebihan buat The Red Warriors ketika menanti kunjungan Angkatan Tentera Malaysia (ATM) pada aksi separuh akhir kedua Piala Malaysia Jumaat ini.

Sebagai rekod, Kelantan hanya tewas tiga kali sepanjang kempen musim ini ketika beraksi di gelanggang keramat mereka itu.

Kali terakhir skuad kendalian Bojan Hodak itu tumbang di Kota Bharu adalah ketika tewas 2-3 kepada Negeri Sembilan dalam saingan Kumpulan C Piala Malaysia.

Sebelum itu, Kelantan tewas 0-2 kepada Kitchee SC dalam saingan Piala AFC pada 14 Mei dan kalah 1-3 kepada ATM dalam kempen Liga Super (13 April).

Sedar ranjau berliku bakal menanti anak-anak buahnya melihatkan rekod cemerlang Kelantan di gelanggang sendiri, jurulatih ATM, B. Sathinathan berharap The Gladiators tampil lebih garang bagi membenam The Red Warriors.

"Semua orang tahu bahawa Kelantan cukup kebal apabila beraksi di Stadium Sultan Muhammad IV.

"Pada masa sama, mereka memiliki ramai berkualiti, antaranya Norfarhan (Muhammad), Indra Putra (Mahayuddin), Badhri (Mohd. Radzi) dan ancaman terbesar kami, Dickson (Nwakaeme).

"Namun, kami tetap akan berjuang untuk mencari dua gol di sana dalam usaha melayakkan diri ke final," katanya ketika dihubungi Kosmo! semalam.

Menurut Sathianathan, beliau dalam proses mencari 'resipi' terbaik bagi menyekat Nwakaeme daripada terus berleluasa di kawasan kotak penalti ATM.

"Seperti yang saya cakap sebelum ini, pemain 'besi' itu (Nwakaeme) harus dihalang, tidak kira apa jua cara pun jika ATM mahu melayakkan diri ke final.

"Nwakaeme kerap memberikan masalah kepada benteng pertahanan ATM yang mana dia memiliki fizikal yang kuat sehingga empat pemain pertahanan kami masih belum mampu menjatuhkannya.

"Ketangkasan Nwakaeme juga menyebabkan ruang ATM terdedah apabila pemain seperti Bahdri, Norfarhan dan Indra mudah menyelinap masuk dalam kawasan kotak penalti kami untuk mencari gol.

"Jadi, saya akan cuba mencari jalan untuk menutup setiap ruang yang ada," katanya.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Varia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Varia


Metafora mimpi dan imaginasi

Posted:

Metafora mimpi dan imaginasi

Metafora mimpi dan imaginasi

Oleh HAFIZ AHMAD

LOPE bersama lukisan potret berjudul Self Potrait-Self Maintenance.


MIMPI menjadi sandaran untuk lari dari dunia realiti dan membenarkan otak berehat selepas bertungkus lumus dipergunakan seharian. Disebabkan itu, malam dicipta oleh Yang Maha Esa supaya badan dan fungsi dalaman memperlahankan operasi dan mengembalikan tenaga untuk keesokan hari.

Apabila berbicara tentang mimpi, ia sering dikaitkan dengan alam fantasi di mana akal meninggalkan realiti membiarkan ia menerawang memikirkan cerita-cerita indah yang sukar digapai pemikiran waras manusia. Tidak salah jika dikatakan, fantasi-fantasi ini sering dialami pada zaman kanak-kanak. Setiap daripada kita pasti mempunyai ceritera mimpi yang digebangkan penuh ghairah kepada rakan dan ahli keluarga.

Ironinya, rangkaian imaginasi mimpi itu berjaya dipercikkan di atas kanvas oleh pelukis kontemporari, Raja Lope Rasyidi Raja Rozlan, 40, dalam pameran solonya, Lope. Setiap satu daripada 15 lukisannya melingkari tema mainan tidur itu dengan olahan yang kaya dengan unsur-unsur budaya.

Watak-watak yang dicipta kreatif oleh pelukis yang dikenali sebagai Lope itu diselitkan dengan keindahan susur galur kepelbagaian budaya yang terdapat dalam masyarakat majmuk di Malaysia. Kuda kepang, wayang kulit, wau bulan, naga, burung jentayu dan gasing antara cetusan idea yang dibawa ke medium seni lukisan.

"Penerapan unsur-unsur tradisional sengaja dilakukan. Lihat sahaja senario hari ini ramai generasi muda tidak kenal dengan budaya dan permainan tradisi sendiri. Disebabkan itu, saya mengangkat dan memperkenalkan semula kepada masyarakat ketinggian nilai seni dan budaya bangsa," ujar Raja Lope Rasyidi Lope atau mesra dengan panggilan Lope ketika ditemui Kosmo! baru-baru ini.

Mungkin segelintir peminat seni berasa klise kerana unsur-unsur itu kelihatan biasa dalam kebanyakan karya anak tempatan, juga negara jiran. Tetapi uniknya persembahan Lope apabila watak-watak tersebut diolah menerapkan elemen moden dan kontemporari.


KARYA Lope dapat disaksikan di Galeri Core Design, Subang Jaya sehingga 30 November ini.


Pernahkah anda terbayang apabila watak yang terdapat dalam persembahan wayang kulit sebenarnya dayang-dayang istana berbadan robot? Lenggoknya sama gemalai seperti yang biasa dilihat tetapi bertubuhkan logam-logam. Ia merupakan sesuatu yang baru kepada khayalan akal.

"Tetapi sebenarnya, gaya lukisan ala anime ini sudah lama diperkenalkan di luar lingkungan seni kita. Mereka lebih dahulu menyampaikan imaginasi mereka dalam genre sebegini. Idea itu saya bawa dan terapkan dengan cita rasa orang kita," jelas pemuda berasal dari Beruas, Perak itu.

Di sebalik mainan imaginasi, Lope tegas menyampaikan mesej-mesej kemanusiaan dan alam sekitar yang dirasakannya semakin terhakis dalam diri masyarakat hari ini. Kehadiran pari-pari hijau yang terdapat dalam kebanyakan lukisannya diibaratkan sebagai penyampai mesej kepada hidupan negara imaginasi Lope.

Kebimbangan makhluk mitos itu cuba menggambarkan kemusnahan alam yang semakin ketara. Jika tidak dipelihara, keindahan flora dan fauna hanya tinggal cerita semata-mata.

Mengambil masa setahun setengah untuk menyiapkan keseluruhan koleksi tersebut, Lope percaya setiap lukisannya bakal membawa kegembiraan kepada pengunjung dan penggemar seni kontemporari. Dia berpendapat seni itu sangat subjektif. Ada penggemar seni yang mahu berfikir kritis apabila melalui atau menghayati karya seni, tetapi bagi Lope, dia percaya seni tidak perlu terlalu serius.

"Saya mahukan mereka yang menghayati seni saya pulang dengan senyuman dan mengimbas kembali memori ketika zaman kanak-kanak. Penggunaan warna-warna terang dapat menarik perhatian, khususnya golongan muda.

"Pada awalnya, saya menggambarkan lukisan-lukisan ini boleh bergerak dengan mainan animasi tiga dimensi. Bagi menggantikan idea tersebut, saya banyak bermain dengan warna bagi menghidupkan watak-watak dalam lukisan," ujarnya.

Selain itu, dia menggunakan teknik berus udara yang banyak digunakan dalam proses mewarna aksesori kenderaan bermotor. Jelas Lope, ia menaikkan lagi mood lukisan berbanding menggunakan kaedah lain.

"Ia merupakan eksperimen pertama saya dan nyata memberi hasil yang sangat mengagumkan. Sebagai contoh, efek-efek awan yang menjadi latar belakang lukisan kelihatan jelas dan asli," katanya.

Pencinta seni tempatan dijemput untuk menikmati karya seni Lope di Galeri Core Design, Subang Jaya yang telah bermula 12 Oktober dan berakhir pada 30 November 2013.

Tea Twist papar modifikasi teh

Posted:

Tea Twist papar modifikasi teh

Tea Twist papar modifikasi teh

Oleh ALIF ABU BAKAR


DARI kiri: Rakesh, Nik Michael Imran dan Herry pada majlis pelancaran Tea Twist di Hotel Maya, Kuala Lumpur baru-baru ini.


TEH ialah minuman ruji masyarakat di seluruh dunia. Perbezaannya di setiap negara terletak pada cara penyediaan, perisa, penambahan bahan lain dan bagaimana ia dihidangkan.

Rakyat di Malaysia juga mempunyai kefahaman tersendiri terhadap teh. Ada yang memilih teh panas kosong atau teh ais iaitu teh yang dicampur bersama susu pekat manis, tidak ketinggalan individu yang menggemari teh herba, teh Cina dan teh berperisa buah-buahan.

Bagaimanapun kita jarang melakukan eksperimen pengubahsuaian ke atas teh. Penambahan bahan di luar jangkaan termasuk hirisan buah, potongan sayur atau serbuk perisa yang bersesuaian, mampu menghasilkan secawan teh yang baharu pada tunas rasa seseorang.

Sekiranya anda mahu belajar teknik-teknik kreatif terhadap modifikasi teh, jangan ketinggalan menonton rancangan masakan berkonsep santai Tea Twist yang dihoskan chef muda yang sedang meningkat naik, Nik Michael Imran Nik Ezar.

Mula bersiaran pada 18 Oktober lalu pada pukul 9.30 malam, program enam episod berdurasi 30 minit itu disiarkan pada saluran Asian Food Channel (AFC) iaitu Saluran Astro 703 dan dapat disaksikan di 12 wilayah Asia yang berbeza.

Pada setiap episod, Nik Michael Imran, 23, bekerjasama dengan jenama teh panas nombor satu di dunia, Lipton bagi berkongsi penyediaan teh gaya baharu menggunakan uncang teh Lipton Yellow Label.

Sebanyak tujuh resipi teh akan dipertontonkan sepanjang rancangan Tea Twist dan pada setiap episod, Nik Michael Imran akan memadankan teh yang bersesuaian mengikut sajian utama dan pencuci mulut yang disediakan.

Rangkaian teh Lipton Yellow Label yang bakal diolah menerusi kreativiti Nik Michael Imran ialah paradise sunrise, teh ais sparkle, teh serai madu (panas dan sejuk), mo-tea-to, lovely berries dan teh latte halia earl grey.

TEH merupakan antara minuman utama masyarakat tempatan.


"Saya jenis individu yang minum teh untuk relaks dan apabila berada dalam keadaan santai, ia mengundang kedamaian dengan bersahaja.

"Secara peribadi, teh juga minuman yang sangat fleksibel. Ia mudah diadun bersama pelbagai perisa, rempah-ratus atau herba yang sering digunakan dalam masakan di Asia.

"Setiap bahan tersebut mampu mencipta rasa yang berbeza dan itu yang ingin kami paparkan dalam Tea Twist. Kami berharap ia dapat memberi ilham kepada penonton untuk melakukan eksperimen terhadap teh dan merasai sendiri keseronokan hasil pengalaman tersebut," kongsi Nik Michael Imran pada majlis pelancaran rancangan Tea Twist di Hotel Maya, Kuala Lumpur baru-baru ini.

Kempen

Pengenalan program Tea Twist juga menandakan permulaan terhadap kempen Lipton, A New Twist to Your Lipton Moments di Malaysia. Kempen yang diterajui uncang teh Lipton Yellow Label itu bertujuan memperkenalkan konsep baharu meminum teh.

Menerusi penyediaan dan penyajian menggunakan bahan-bahan yang mudah diperoleh di sekeliling kita, Lipton mahu rakyat Malaysia mencipta detik istimewa ketika menjamu minuman teh pada bila-bila masa dan acara.

"Kami mahu menunjukkan nilai versatil yang dimiliki seuncang teh. Lipton merupakan jenama yang sering membawa sesuatu yang positif dan mahu pengguna mereka rasa bersemangat saat menikmati secawan teh.

"Kami juga berharap para pengguna Lipton akan mencuba resipi teh baharu yang dipaparkan dalam Tea Twist," ujar Pengerusi Unilever Malaysia dan Singapura, Rakesh Mohan.

Sementara itu, Pengarah Pemasaran Unilever Malaysia, Herry Budiazhari berkata, uncang teh Lipton adalah uncang teh nombor satu di Malaysia. Jelasnya: "Uncang teh Lipton Yellow Label diperbuat daripada gabungan bahan terbaik yang dibawa dari Sri Lanka dan Kenya, sekali gus mencipta aroma dan keistimewaan pada seuncang teh Lipton."

Kredit: www.kosmo.com.my
 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved