Sabtu, 29 Oktober 2011

Kosmo Online - Rencana Utama

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Rencana Utama


Pelumba tidak takut mati

Posted:

Pelumba tidak takut mati

Pelumba tidak takut mati

Pelumbaan litar seperti Formula Satu dan MotoGP berbahaya tetapi dianggap menyeronokkan oleh pelumba.

TIADA lagi kelibat motosikal bernombor 58 milik Simoncelli.


KEMATIAN pelumba MotoGP Itali, Marco Simoncelli di Litar Antarabangsa Sepang (SIC), Ahad lalu mengejutkan peminat sukan bermotor untuk dua minggu berturut-turut.

Simoncelli dari pasukan Honda hilang kawalan pada pusingan kedua menyebabkan dia terjatuh sebelum dilanggar Colin Edwards dan Valentino Rossi. Perlumbaan itu terpaksa dibatalkan.

Kematian Simoncelli berlaku seminggu selepas pelumba kereta British, Dan Wheldon - juara dua kali lumba kereta Indy 500, terbunuh selepas 15 buah kereta terlibat dalam kemalangan di Litar Pemotoran Las Vegas, Amerika Syarikat.

Penunggang Sepanyol, Dani Pedrosa berkata: "Kita seringkali lupa betapa bahayanya sukan ini dan apabila kita kehilangan seseorang ia seperti tidak memberi apa-apa makna."

Juara baharu MotoGP, Casey Stoner menambah: "Apabila perkara seperti ini berlaku ia mengingatkan anda tentang begitu berharganya hidup, ia membuatkan saya rasa sakit di dalam."

Simoncelli yang menjadi juara dunia 250cc pada tahun 2008 menyertai MotoGP pada tahun 2010. Dia mendapat tempat kelapan tahun lalu. Kematiannya merupakan insiden kehilangan terbaharu dalam MotoGP selepas pelumba Jepun, Daijiro Katoh terbunuh dalam kemalangan di Grand Prix Jepun 2003.

Topi keledar yang dipakai Simoncelli tercabut. Casey Stoner, yang menjuarai GP Australia buat kali kedua tiga minggu lalu berkata: "Kejadian topi keledar tercabut merupakan satu petanda buruk."

Insiden topi keledar Simoncelli tertanggal itu merupakan fokus utama pasukan penyiasat kini.

Shoya Tomizawa, pelumba Moto2 iaitu kelas perlumbaan yang lebih bawah daripada MotoGP juga maut akibat kemalangan yang hampir serupa dengan Simoncelli tahun lalu di Grand Prix San Marino.

Sekalipun di atas sebuah litar lumba moden seperti Litar Sepang - direka oleh pakar Jerman, Hermann Tilke dan dibuka pada tahun 1999, tidak banyak yang boleh dilakukan untuk mengurangkan bahaya dalam perlumbaan berkelajuan tinggi itu.

Ketika pelumba menekan pedal minyak untuk mencapai kelajuan maksimum, pelanggaran sesama motosikal atau kereta akan memberi kesan yang besar.

Keselamatan

Walaupun litar itu dibina menepati standard keselamatan terkini, perlumbaan itu sendiri berbahaya kepada pelumba dan penonton.

Berikutan kematian Wheldon, para pemerhati mencadangkan supaya tahap keselamatan IndyCar dikaji semula. Standard keselamatannya dikatakan 20 tahun terkebelakang daripada Formula Satu (F1). Standard keselamatan F1 telah dirombak semula berikutan kematian Ayrton Senna dan Roland Ratzenberger pada tahun 1994.

Simoncelli merupakan pelumba pertama yang maut di Litar Sepang. Pengerusi SIC, Datuk Mokhzani Mahathir berkata: "Kami mempunyai empat prosedur operasi standard... Ini merupakan satu kemalangan pelik di mana topi keledar tertanggal.

"Saya yakin FIM (Persekutuan Motosikal Antarabangsa) dan MotoGP akan memberi perhatian kepada isu ini."

Walaupun berbahaya, sesetengah pelumba kelihatan seperti tidak takut mati.

"Tiada siapa yang menyuruh kami menyertai F1 atau mengacukan senapang di kepala supaya kamu berlumba. Ia adalah kerjaya yang kami pilih," kata pelumba F1 India, Karun Chandhok.

"Saya percaya elemen nasib wujud dalam perlumbaan. Faktor bahaya sememangnya ada.

"Tetapi ia kerjaya yang mengujakan dan keterujaan itu akan lenyap jika anda terlalu memikirkan langkah keselamatan," tambahnya.

F1 dianggap lebih selamat berbanding IndyCar yang diadakan di litar berbentuk bujur. "Tiada kecederaan serius sejak kebelakangan ini.

Pada kelajuan 360 kilometer sejam ia masih bahaya tetapi mujurlah kereta F1 sangat selamat. Perlumbaan motosikal agak berbeza dan juga bahaya," kata Chandhok.

Sebanyak 45 pelumba maut dalam F1 pada 44 tahun pertama perlumbaan itu tetapi tiada seorang pun yang mati dalam tempoh 17 tahun lalu.

Persekutuan Automobil Antarabangsa (FIA) telah meletakkan syarat yang ketat selepas Ayrton Senna terbunuh dalam Grand Prix Imola dan Roland Ratzenberger di Grand Prix San Marino, kedua-duanya pada tahun 1994.

Seperti F1, kereta IndyCar mempunyai satu tempat duduk. Bagaimanapun, kereta IndyCar berlumba di atas litar berbentuk bujur seperti dalam perlumbaan NASCAR.

"Mereka sering memperlahankan kenderaan secara mendadak, jadi risiko untuk mereka terlibat dalam kemalangan lebih tinggi," kata Narain Karthikeyan, pelumba NASCAR India.

Bagi pelumba rali negara, Saladin Mazlan, 34, risiko kemalangan maut sentiasa ada dalam setiap perlumbaan.

"Perlumbaan rali merupakan sukan yang lasak. Malah, ia lebih berbahaya berbanding perlumbaan di atas litar seperti MotoGP dan F1," ujarnya.

Saladin mempunyai kesan parut panjang di pipi kirinya akibat kemalangan semasa berlumba.

"Ketika itu saya menyertai rali tempatan di Sungai Buloh, Selangor pada tahun 1998. Saya sedang memandu pada kelajuan 150 kilometer sejam mengharungi ladang kelapa sawit.

"Tiba-tiba stereng kereta saya patah lalu terlanggar pokok sawit," ujarnya.

Dalam kejadian itu, Saladin mengalami kecederaan ligamen paha dan luka di muka.

Full content generated by Get Full RSS.

Motosikal sepantas 300 kilometer sejam

Posted:

Motosikal sepantas 300 kilometer sejam

Motosikal sepantas 300 kilometer sejam


ZAMRI membuat persediaan sebelum menyertai Grand Prix Sepang bagi kategori 600cc minggu lalu.


PELUMBA kategori 600cc negara, Mohd. Zamri Baba, 28, mengaku dia pernah terjatuh beberapa kali dari motosikal lumbanya tetapi menyifatkan ia sebagai sesuatu yang normal bagi seseorang pelumba. Dalam kebanyakan insiden, ia tidak menyebabkan kecederaan kerana pelumba dilindungi jaket keselamatan berkualiti tinggi.

Tambahnya, pelumba hanya menyertai sesuatu perlumbaan selepas motosikal mereka disahkan selamat.

"Saya tidak tahu punca sebenarnya kemalangan maut. Kebanyakan kemalangan tidak menyebabkan kecederaan parah atau maut setakat ini. Situasi dua buah motosikal berlanggar sesama sendiri di atas litar adalah sesuatu yang biasa berlaku.

"Namun, pelanggaran pada pusingan awal boleh mengundang bahaya kerana tangki kenderaan dipenuhi minyak dan boleh mengakibatkan kebakaran. Letupan besar tentu saja memberi petanda yang buruk," katanya.

Zamri ditemu bual semasa beliau sedang sibuk melakukan persiapan untuk menghadapi perlumbaan di Grand Prix Sepang bagi kategori 600cc hujung minggu lalu.

Ketika ditanya kelajuan tertinggi yang dicatatkan oleh seseorang pelumba di atas litar setakat ini, Zamri berkata ada pelumba yang mencatatkan kelajuan sehingga 306 kilometer (km) sejam.

Menurut Zamri, kelajuan tertinggi pernah dicatatkan beliau setakat ini 290 km sejam.

Full content generated by Get Full RSS.

bakal popular Bakun

Posted:

bakal popular<br />Bakun

bakal popular
Bakun


EMPANGAN gergasi di tengah-tengah hutan negeri Sarawak ini bakal menjadi tarikan pelancongan negara sama seperti Tasik Kenyir di Terengganu.


ENJIN turbin pertama sedang berputar ligat. Tenaga elektrik turut terhasil. Paras air di Empangan Elektrik Hidro Bakun yang terletak di tengah-tengah hutan di Sarawak turut naik.

Empangan gergasi itu dianggarkan bernilai RM7 bilion.

Turbin pertama yang dibina oleh syarikat gergasi tenaga, Alstom, dari Perancis itu mula menghasilkan tenaga elektrik sejak beroperasi pada Ogos lalu.

Takungan airnya mula merebak menjadi sebesar saiz negara Singapura.

Sungai Balui

Selepas dikritik dan diberi amaran pada beberapa tahun lalu mengenai impak projek itu ke atas hutan dara dan pemindahan etnik tempatan di negeri itu, Pengarah Urusan Sarawak Hidro, Zulkifle Osman mula melihat cahaya yang menyinar di hujung terowong.

Zulkifle yang memantau pembinaan projek itu sejak tahun 2000 mempertahankan rasional pembangunan itu biarpun berlaku lebihan tenaga elektrik.

"Ia adalah seperti permainan ayam dan telur. Saya yakin bahawa permintaan untuk tenaga elektrik di Sarawak sangat banyak," ujar Zulkifle.

Namun, mereka yang menentang projek Bakun itu menganggapnya sebagai satu perancangan yang salah.

Fasiliti itu terletak di Sungai Balui. Lembangan itu turut menjadi kediaman kepada Orang Utan, harimau bintang serta pelbagai spesies flora dan fauna yang lain.

Projek itu dimuktamadkan pada tahun 1986 ketika pentadbiran Perdana Menteri, Tun Dr. Mahathir Mohamad. Ia adalah sebagai usaha untuk menyalurkan tenaga elektrik murah ke Semenanjung.

Buat masa ini, penduduk yang tinggal di sekitar kawasan empangan yang dikatakan antara tertinggi di dunia iaitu pada paras 205 meter itu sudah ada yang menerima tempiasnya.

Menurut mereka, kualiti air sungai telah merosot. Ikan juga semakin berkurangan selain sungai berbau busuk manakala airnya dikhuatiri tidak selamat diminum.

Empangan itu nampaknya memberi kesan buruk buat kaum pribumi apabila banyak kelodak yang muncul.

Sambil menaiki bot di Kampung Uma Nyaving yang terletak kira-kira 10 kilometer ke hilir Bakun, Richard Let merungut kerana jumlah ikan sungai semakin berkurangan.

"Rezeki untuk kami sekeluarga sudah merosot. Saiz ikan juga tidak besar. Sungai semakin cetek dan begitu sukar untuk saya menangkapnya," kata Let, 31, dari suku Kayan.

Pelancongan


BAKUN merupakan empangan kedua tertinggi di Asia selepas Empangan Shibiyanu di China.


Dari empangan hingga ke muara sungai, terdapat kira-kira 12,000 penduduk tempatan yang terdiri daripada pelbagai etnik termasuklah Kayan, Kenyah, Ukit dan Penan yang tinggal di rumah panjang. Kesemua mereka masih mengamalkan gaya hidup tradisional di Sungai Asap.

Sungai Asap merupakan penempatan baharu buat penduduk tempatan untuk tinggal selepas projek itu dimulakan.

Biarpun di dalam hutan, mereka menikmati kemudahan air paip, elektrik, sekolah, sambungan Internet dan kemudahan kesihatan di situ.

Di sebalik semua itu, Zulkifle masih optimis.

"Saya yakin bahawa tenaga dari Bakun akan berguna. Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri sedang berusaha keras untuk menarik pelabur," ujar beliau.

Zulkifle turut menolak kebimbangan mengenai keselamatan di empangan batu yang terbesar di dunia itu.

Jelasnya, air yang dilepaskan itu adalah yang dirawat untuk memastikan ia bersih.

Dalam pada itu, selain membekalkan tenaga elektrik, empangan itu dirancang untuk dijadikan produk pelancongan baharu negara ini khusus bagi mereka yang meminati alam semula jadi.

Timbalan Menteri Tenaga, Teknologi Hijau dan Air, Noriah Kasnon berkata, pihaknya akan bekerjasama dengan Kementerian Pelancongan bagi mempromosi empangan itu sama seperti yang dilakukan terhadap Tasik Kenyir yang kini menjadi antara tarikan utama negara dalam bidang ekopelancongan.

"Tidak mustahil empangan ini akan menjadi popular sama seperti Tasik Kenyir," katanya.

Full content generated by Get Full RSS.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Negara

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Negara


Terbayang maut

Posted:

Terbayang maut

Terbayang maut

Oleh KHAIRI MOHAMAD
khairi.mohamad@kosmo.com.my

WAN Mohd. Shuhaimi melihat kecederaan anaknya selepas dia jatuh ke dalam perigi di Kampung Kota, Kota Bharu semalam.


KOTA BHARU - "Pada mulanya saya masih boleh bertahan tetapi selepas beberapa minit, mula timbul rasa takut sampai teringat mati". Demikian cerita Wan Mohamad Syaqir Iqwan Wan Mohd. Shuhaimi, 19, yang terperangkap di dalam sebuah perigi sedalam kira-kira 12 meter selepas terjatuh ketika cuba mengait buah rambutan gading di belakang rumahnya di Kampung Kota, di sini pukul 1.50 petang semalam.

Sebelum kejadian. pelajar Kejuruteraan Marin di Akademi Laut Malaysia (Alam) di Terengganu itu memanjat perigi tersebut dan berdiri di atas penutup konkrit untuk memetik buah rambutan.

"Ayah yang minta petik buah rambutan, saya pun panjat perigi yang ditutup dengan konkrit, tetapi tiba-tiba penutupnya pecah lalu saya terjatuh ke dalam.

"Sebaik sahaja jatuh, saya tenggelam dan cuba apungkan diri dengan menahan kaki serta badan pada dinding perigi bagi mengelak lemas," katanya ketika ditemui semalam.

Bapanya, Wan Mohd. Shuhaimi Wan Mustapa, 49, yang turut berada di tempat kejadian menghulurkan getah paip untuk diikat pada badan selain menurunkan tangga sebagai satu lagi cara untuk mengelakkan anak kedua daripada tiga beradik itu tenggelam.

Isterinya, Suhaila Abdullah, 44, pula bergegas mendapatkan bantuan jiran-jiran sambil menelefon Jabatan Bomba dan Penyelamat yang tiba lima minit kemudian.

"Saya takut dia tidak dapat bertahan lama, tangga yang dihulurkan juga tenggelam kerana perigi itu terlalu dalam," ujarnya dengan menambah, peristiwa itu sudah menjadi alasan yang cukup kuat untuk mereka menimbus perigi itu selepas ini.

Sementara itu, Ketua Operasi Balai Bomba Darulnaim, Pegawai Bomba Kanan II, Ahmad Radi Ibrahim berkata, pihaknya menerima panggilan kecemasan kira-kira pukul 1.52 petang sebelum tiba dengan empat anggota.

"Anggota kami, Mohd. Hazam Abdul Rahman yang lengkap dengan peralatan termasuk tali penyelamat turun ke dalam perigi tersebut dan berjaya memangku mangsa untuk membawanya naik dalam tempoh lima minit.

"Operasi menyelamat tidak mengalami kesukaran berikutan mangsa mampu mengawal perasaan takut dan menjadikan kerja-kerja lebih mudah," ujarnya.

Katanya, mangsa cukup bernasib baik kerana kejadian tersebut disedari oleh ahli keluarga yang lain selain dia juga mempunyai kemahiran ketika berada di air.

"Mungkin ramai yang menganggap terjatuh dan terperangkap di dalam perigi adalah suatu yang tidak serius tetapi hakikatnya ia bahaya kerana gas yang dikeluarkan daripada tanah di dalam perigi itu mungkin beracun," jelasnya.

Bagi Mohd. Hazam, 48, ini bukan kali pertama beliau melakukan kerja-kerja menyelamat seumpama itu sepanjang tempoh khidmatnya bersama pasukan bomba sejak 25 tahun lalu.

"Sebelum ini telah melakukan kerja-kerja sebegitu cuma, kali ini ia tidak begitu sukar berikutan mangsa kelihatan tenang dan masih ada tenaga untuk bertahan" katanya.

Full content generated by Get Full RSS.

Amil direman empat hari bantu siasatan polis

Posted:

Amil direman empat hari bantu siasatan polis

Amil direman empat hari bantu siasatan polis


REDZUAN menunggu proses tahanan reman di Mahkamah Majistret Johor Bahru semalam bagi membantu siasatan kes kehilangan wang zakat sebanyak RM18,000 tahun lalu.


JOHOR BAHRU - Polis mendapat perintah reman selama empat hari bermula semalam terhadap bekas imam masjid di Kulaijaya di sini, Redzuan Mohd. Said bagi membantu siasatan berhubung kes kehilangan wang zakat fitrah sebanyak RM18,000 tahun lepas.

Pemangku Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Komersial Johor, Supritendan Mohd. Luthfi Ismail berkata, polis akan meneruskan siasatan terhadap lelaki berusia 28 tahun itu.

Katanya, polis percaya keterangannya dapat membantu melengkapkan siasatan dalam tempoh reman dan menyerahkannya kepada pihak pendakwaraya.

"Polis akan meneruskan siasatan termasuk membuat kawad cam melibatkan beberapa orang saksi," katanya ketika dihubungi Kosmo! Ahad semalam.

Kosmo! sebelum ini melaporkan bekas imam yang dilantik oleh Majlis Agama Islam negeri Johor (MAIJ) itu didakwa gagal menyerahkan kutipan wang zakat sebanyak RM18,000.

Dia yang sudah berumahtangga bagaimanapun menyerah diri di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Kulaijaya pagi kelmarin untuk membantu siasatan.

Kes itu disiasat di bawah Seksyen 408 Kanun Keseksaan yang membawa hukuman penjara tidak lebih 10 tahun, sebatan serta denda jika sabit kesalahan.

Full content generated by Get Full RSS.

Lebih 20,000 khatam Al-Quran serentak

Posted:

Lebih 20,000 khatam Al-Quran serentak

Lebih 20,000 khatam Al-Quran serentak


SEBAHAGIAN daripada lebih 20,000 pelajar KAFA membaca ayat-ayat suci Al-Quran menggunakan e-Book pada majlis khatam beramai-ramai di Kuala Terengganu semalam.


KUALA TERENGGANU - Terengganu semalam mencipta rekod baharu dalam Malaysia Book of Records apabila seramai 20,133 pelajar Kelas Fardu Ain (KAFA) negeri ini khatam Al-Quran.

Pengerusi Jawatankuasa Agama dan Penerangan negeri Khazan Che Mat berkata, jumlah itu meningkat berbanding catatan tahun lepas seramai 16,929 orang.

"Untuk majlis kali ini, kita mendapat pengiktirafan daripada Malaysia Book of Records," katanya kepada pemberita selepas Majlis Khatam Al-Quran & Anugerah Kecemerlangan Ujian Penilaian(UPKK) pelajar Kelas Al-Quran & Fardu Ain (KAFA) negeri Terengganu 2011.

Khazan berkata, Melaka merupakan negeri kedua paling ramai pelajar KAFA membuat khatam al-Quran iaitu 15,033 orang.

Beliau berkata, majlis khatam Al-Quran di Terengganu semalam dibuat serentak di seluruh negeri iaitu Kuala Terengganu seramai 6,325, Besut (3,149), Setiu (2,311), Marang (2,744), Hulu Terengganu (1,910), Dungun (2,024) dan Kemaman (1,670).

Sebahagian besar daripada pelajar berkenaan menggunakan Al-Quran digital menerusi e-Book yang diagihkan kerajaan, katanya.

Full content generated by Get Full RSS.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Sukan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Sukan


MILIK JANG!

Posted:

MILIK JANG!

MILIK JANG!

NEGERI SEMBILAN kembali ditabalkan selaku juara Piala Malaysia. Kemenangan 2-1 ke atas Terengganu pada aksi final Piala Malaysia di Stadium Shah Alam malam tadi membolehkan skuad Hoben Jang Hoben kembali menjulang piala berprestij itu.

Ia merupakan kejayaan ketiga Negeri Sembilan menjuarai Piala Malaysia selepas edisi 1948 dan 2009.

Bagi Terengganu pula, skuad Peteh itu gagal mengulangi pencapaian sedekad yang lalu dengan kejayaan menjulang Piala Malaysia.

Kekalahan itu juga sekali gus menyebabkan Terengganu gagal dalam misi merangkul gelaran berganda musim ini selepas mereka muncul juara Piala FA pada Jun lalu.

Pada aksi malam tadi, kedua-dua pasukan dilihat menampilkan corak permainan seimbang sepanjang 90 minit perlawanan berlangsung.

Selepas gagal memecahkan kebuntuan gol pada babak pertama, Terengganu terlebih dahulu menceriakan kira-kira 35,000 penyokong skuad Penyu yang hadir menyaksikan aksi final di stadium.

Pemain sayap, Mohd. Ashaari Samsudin berjaya menewaskan penjaga gol Negeri Sembilan, Farizal Marlias untuk gol pertama Terengganu pada minit ke-59.

Tersentak dengan jaringan itu, Negeri Sembilan bingkas bangkit menguasai perlawanan bagi memburu gol penyamaan.

Hasilnya, pemain sayap lincah, S. Kunanlan berjaya menjaringkan gol penyamaan pada minit ke-81 selepas rembatannya dari sebelah kanan pintu gol Terengganu gagal ditangkap kemas oleh penjaga gol, Mohd. Sharbinee Alllawee.

Hairuddin mengesahkan kemenangan Negeri Sembilan apabila meledak gol berselang lima minit kemudian selepas menyudahkan hantaran lintang kapten, Shukor Adan.

Ia dianggap detik cukup istimewa bagi Hairuddin, 32, kerana dia turut menjaringkan gol dalam dua edisi final sebelum ini.

Pada edisi 2009, Hairuddin yang dipinjamkan ke Negeri Sembilan dari kelab T-Team, berjaya menjaringkan gol menerusi tandukan menarik, sekali gus mengecewakan Kelantan 3-1 di pentas final.

Ketika menyarung jersi Kelantan musim lalu pula, Hairuddin menjadi watak pemusnah bagi Negeri Sembilan apabila tandukannya berjaya menyamakan kedudukan buat The Red Warriors sebelum jaguh Pantai Timur itu menang 2-1.

Full content generated by Get Full RSS.

United temui rentak semula

Posted:

United temui rentak semula

United temui rentak semulaLONDON - Manchester United bangkit semula daripada kekalahan memalukan 1-6 kepada Manchester City pada hujung minggu lalu apabila skuad The Red Devils itu membenam Everton 1-0 pada aksi Liga Perdana England di Goodison Park semalam.

Kemenangan tersebut meletakkan United dua mata di belakang pendahulu liga iaitu Manchester City dengan mengumpul 23 mata daripada 10 perlawanan.

Javier Hernandez menjadi hero United dan telah memberikan kemenangan pertama mereka di Goodison Park sejak September 2007.

Jaringan tersebut hadir apabila Hernandez menyudahkan hantaran lintang pemain pertahanan, Patrice Evra pada minit ke-19.

Everton hampir menyamakan kedudukan pada minit ke-20 apabila rembatan Leighton Baines terkena palang gol selepas berjaya menewaskan penjaga gol United, David De Gea.

Sementa itu, kapten, Robin van Persie menjadi watak pemusnah kepada Chelsea apabila meledakkan hatrik dalam pertembungan di Stamford Bridge yang berkesudahan Arsenal menang 5-3.

Kemenangan tersebut merupakan kemenangan peribadi ke-500 Arsene Wenger sejak bergelar pengurus Arsenal sejak tahun 1996.

Bagi Chelsea pula, ia adalah kekalahan kedua mereka berturut-turut selepas tewas kepada Queens Park Rangers (QPR) hujung minggu lalu.

Ia juga kekalahan kelima Chelsea di tempat sendiri setelah tewas 2-5 kepada Liverpool dalam pertemuan pada Disember 1989.

Pada aksi semalam, Chelsea mendahului pada minit ke-14 melalui Frank Lampard sebelum van Persie menyamakan kedudukan pada minit ke-36.

Namun kapten, John Terry meletakkan Chelsea di hadapan semula apabila menjaringkan gol pada minit-minit terakhir separuh masa pertama.

Arsenal bangkit menyamakan jaringan melalui Andre Santos pada awal separuh masa kedua sebelum Theo Walcott meletakkan kedudukan 3-2 melalui larian menarik sebelum menjaringkan gol pada minit ke-55.

Bagaimanapun, kedudukan tersebut tidak bertahan lama apabila Juan Mata menyamakan kedudukan 3-3 melalui sepakan lintang pada minit ke-80.

Van Persie kembali meletakkan Arsenal di depan apabila mengambil kesempatan akan kealpaan benteng pertahanan Chelsea untuk meledak gol keempat The Guners lima minit kemudian sebelum dia melengkapkan hatrik pada masa kecederaan. - Reuters

Full content generated by Get Full RSS.

Umardi tawan GP Perlis 2011

Posted:

Umardi tawan GP Perlis 2011

Umardi tawan GP Perlis 2011


UMARDI (tengah) bersama barisan pemenang yang lain pada Kejohanan Lumba Basikal GP Perlis 2011 di Kangar semalam.


PELUMBA Terengganu Cycling Team (TSG), Mohd. Nor Umardi Rosdi muncul juara acara lepas beramai-ramai elit lelaki pada Kejohanan Lumba Basikal Grand Prix Kebangsaan Sirkit Perlis (GP Perlis) dengan catatan masa 3 jam 34 minit 57 saat.

Pada perlumbaan sejauh 151.2 kilometer itu, Umardi melakukan breakaway sejak pusingan pertama seterusnya berjaya menepis asakan pelumba Kuala Lumpur, Ahmad Fallanie Ali yang hanya keciciran satu saat di belakang untuk sekadar menduduki tempat kedua.

Tempat ketiga pula menjadi milik pelumba kebangsaan, Ng Yong Li dengan catatan masa keseluruhan 3:35.01s.

"Sejak awal lagi saya yakin boleh menang hari ini (semalam). Saya memang simpan tenaga untuk menewaskan Fallanie pada hujung garisan penamat.

"Saya tahu Fallanie memang kuat, tetapi saya masih ada tenaga untuk menang," kata Umardi.

Pelumba berpengalaman, Suhardi Hassan yang baharu diselitkan dalam pasukan kebangsaan untuk menghadapi acara lepas beramai-ramai pada Sukan SEA 2011 di Indonesia berjaya menduduki tempat keenam dengan masa 3:35.22s.

Acara lepas beramai-ramai wanita elit pula menyaksikan berlaku kejutan apabila pelumba Johor, Nurul Sakinah Abd. Karim mengetepikan beberapa pelumba ternama seperti Masziyaton Mohd. Radzi dan Mariana Mohamad.

Nurul Sakinah berjaya melakukan henjutan kemas untuk lebih awal melepasi garisan penamat dengan catatan masa 3:10.07s pada perlumbaan sejauh 108km.

Masziyaton menduduki tempat kedua diekori pelumba Vietnam, Cao Thi Cam Le dengan catatan masa yang sama.

Mariana, juara kebangsaan 2010 pula sekadar menduduki tempat keempat dengan catatan masa yang sama.

Dalam acara lepas beramai-ramai junior lelaki, Hamdan Hamidun muncul juara dengan catatan masa 2:39.20s.

Full content generated by Get Full RSS.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Dunia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Dunia


Posted:

[unable to retrieve full-text content]
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online


Kenal pasti perubahan khidmat bas – SPAD

Posted:

Kenal pasti perubahan khidmat bas – SPAD

Kenal pasti perubahan khidmat bas – SPAD

29/10/2011 7:07pm

KUALA LUMPUR – Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD) sekali lagi mengingatkan orang ramai tentang perubahan beberapa perkhidmatan bas yang sebelum ini beroperasi di Pasarama Kota atau Stesen Bas Klang ekoran penutupan hentian bas itu mulai Selasa depan.

Perkhidmatan Cityliner (Kenderaan Klang Banting Sdn Bhd) dan Causeway Link (Handal Ceria Sdn Bhd) akan berpindah ke Pudu Sentral, begitu juga dengan Seranas/Wawasan Sutera yang sebelum ini beroperasi di Jalan Sultan Mohamed (berhampiran Pasarama Kota).

Perkhidmatan bas RapidKL nombor U91 juga akan berpindah ke Pudu Sentral, manakala bas lain di Pasarama Kota akan beroperasi di Jalan Sultan Mohamed," kata SPAD dalam satu kenyataan hari ini.

Menurut kenyataan itu, penutupan stesen Pasarama Kota adalah bagi memberi laluan kepada pembinaan stesen bawah tanah MRT Pasar Seni, yang akan dihubungkan dengan stesen LRT Pasar Seni sedia ada.

"Ini bagi membolehkan pertukaran penumpang LRT ke MRT, dan sebaliknya dilakukan tanpa perlu penumpang meninggalkan stesen tersebut, atau membeli tiket baru," katanya.

Kenyataan itu juga menyebut sebuah terminal bas baru dijangka dibina di lokasi yang sama apabila projek MRT siap pada 2016.

Perkhidmatan RapidKL boleh dihubungi di talian 03-7885 2528, Cityliner (03-5512 9434) dan Causeway Link (07-360 2244). – Bernama

Full content generated by Get Full RSS.

5 lelaki samun, curi waktu malam ditahan

Posted:

5 lelaki samun, curi waktu malam ditahan

5 lelaki samun, curi waktu malam ditahan

29/10/2011 6:05pm

KOTA BHARU – Polis Kelantan dapat menyelesaikan 15 kes samun dan curi waktu malam yang melibatkan kedai serba guna 24 jam dan kafe siber di negeri ini selepas menahan lima suspek yang disyaki terbabit dalam kumpulan itu.

Ketua Polis Kelantan, Datuk Jalaluddin Abdul Rahman berkata, kumpulan itu bukan sahaja bergerak di negeri ini malah di Terengganu dan Pahang.

Beliau berkata, kesemua lelaki itu yang berusia antara 20 dan 40 tahun ditahan di sekitar Kota Bharu minggu ini dan merampas barangan curi bernilai kira-kira RM20,000.

Bercakap kepada pemberita ketika melawat tapak karnival Jom Heboh Kelantan di Stadium Sultan Muhammed Ke-IV di sini hari ini, Jalaluddin berkata, kejayaan itu hasil kerjasama orang ramai memberi maklumat membabitkan kegiatan kumpulan berkenaan di sempadan negeri itu.

"Setakat ini kita berjaya mengesan geng "7 Eleven" dan "Kumpulan Din" yang melakukan kegiatan jenayah waktu malam," katanya. – Bernama

Full content generated by Get Full RSS.

Latihan penyelenggaraan pesawat di IKBN

Posted:

Latihan penyelenggaraan pesawat di IKBN

Latihan penyelenggaraan pesawat di IKBN

29/10/2011 3:52pm

MIRI – Kementerian Belia dan Sukan (KBS) bercadang memasukkan latihan penyelenggaraan pesawat, teknologi pertanian, perhotelan, spa dan urutan sukan di Institut Kemahiran Belia Negara (IKBN).

Timbalan Menterinya, Gan Ping Sieu berkata, bidang-bidang ini telah dikenal pasti sebagai antara yang dapat memastikan lepasan IKBN dapat memenuhi permintaan tenaga kerja yang tinggi dalam sektor industri yang berkaitan.

Berucap merasmikan Konvokesyen Kelima IKBN Miri di Bandar Baru Permyjaya di sini hari ini, beliau berkata, ini merupakan sebahagian daripada inisiatif yang sedang dilaksanakan di bawah perancangan strategik lima tahun kementerian itu antara 2010 dan 2015.

Katanya, selain latihan kemahiran sepenuh masa di IKBN, perancangan ini turut melibatkan pelaksanaan kursus jangka pendek, program latihan luar IKBN dan yang terbaru, mempersijilkan para belia melalui kaedah pentauliahan pencapaian terdahulu.

Setakat ini, kursus-kursus yang dijalankan adalah menggunakan Sijil Kemahiran Malaysia atau SKM, di mana tahap tertinggi adalah Diploma Lanjutan Kemahiran Malaysia atau SKM Tahap 5, katanya. – Bernama

Full content generated by Get Full RSS.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Hiburan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Hiburan


Tidak selamat dengan peminat

Posted:

Tidak selamat dengan peminat

Tidak selamat dengan peminat

MULA menyertai pertandingan One In A Milion (8TV) pada tahun 2006, Alif Satar atau nama sebenarnya Muhammad Alif Mohd. Satar mula membina nama dalam industri seni setapak demi setapak seawal usia 16 tahun.

Tiga tahun menimba ilmu dan mengaut pengalaman, penyanyi berasal dari Kuala Lumpur itu kemudiannya mengeluarkan album pertamanya berjudul Nakal dengan menampilkan lagu pop popular Jangan Nakal.

Menakjubkan apabila lagu tersebut menjadi kegilaan dan siulan ramai terutamanya golongan kanak-kanak dan remaja. Alif yang ketika itu berusia 19 tahun mula dikenali sebagai penyanyi bagi ikon kanak-kanak.

Kini, sesuai dengan usianya yang sudah menginjak 21 tahun, Alif muncul dengan album kedua berjudul Lelaki Seperti Aku seterusnya menampilkan sisi matangnya.

Begitupun, Alif masih mengekalkan lagu bergenre pop dan mudah didengar bagi mengekalkan selera pendengar kanak-kanak dan remaja.

"Walaupun untuk album kedua ini saya menampilkan sisi matang tetapi saya yakin pendengar yang terdiri daripada kanak-kanak dan remaja masih ada. Sebabnya mereka juga membesar dengan kerjaya seni saya.

"Sebagai contoh, penyanyi Justin Timberlake yang mula dengan Disney, kemudian beralih kepada kumpulan remaja N'Sync dan sekarang menampilkan ciri-ciri seorang lelaki apabila menyanyi secara solo," katanya yang mahu dirinya melalui fasa seperti Justin yang sentiasa diterima dan disokong peminat sejak awal sehingga kini.

Peminat dua tahun

Berasa puas dengan pemilihan lagu yang terdapat dalam album terbaharu itu, Alif juga berasa terharu kerana sambutan single pertamanya, Lelaki Seperti Aku berjaya menduduki carta tertinggi di beberapa stesen radio tempatan.

Malah, dia merasa bangga kerana lagu Lelaki Seperti Aku telah dinyanyikan oleh kanak-kanak berusia dua tahun dan ia telah dimuat turun dalam laman YouTube. Begitu juga dengan penyanyi remaja Shila Amzah yang turut menyanyikan lagu itu dalam versi perempuan iaitu Gadis Seperti Aku.


ALIF kini sedang melalui fasa transisi dalam kerjaya seni seiring dengan peningkatan usianya.


"Ia penghormatan buat diri saya apabila penyanyi Shila Amzah ingin menyanyikan lagu ini untuk versi perempuan dan meletakkan videonya di laman YouTube. Video itu telah ditonton hampir 100,000 orang," katanya ketika ditemui selepas majlis pradengar album keduanya di pejabat Sony Music Entertainment Malaysia, Kuala Lumpur baru-baru ini.

Tidak mahu mengikut kata hati semata-mata, Alif lebih suka menghasilkan lagu mengikut selera pendengar.

Katanya, dia tidak mahu mencipta sesuatu lagu yang tidak dekat dengan peminatnya.

Bercakap tentang kepuasan dalam nyanyian, menurut Alif, dia lebih suka menyanyi lagu bergenre jazz.

"Memang benar muzik jazz menjadi pilihan berbanding pop tetapi saya lebih senang menurut permintaan peminat yang lebih suka jika saya menyanyikan lagu pop. Namum Insya-Allah satu hari nanti saya akan mencita sebuah album dan lagu yang menunjukkan kematangan sebenar dan ia menepati kepuasan sebenar saya," ujarnya.

Alif juga tidak kisah jika dia masih dilabelkan sebagai ikon kanak-kanak kerana sememangnya golongan itu yang banyak membantu kariernya sejak dahulu lagi.

Ditebak persoalan tentang kenapakah dia kini berani muncul dengan album yang menampilkan kematangannya selari dengan usianya yang kini mencapai 21 tahun, jawab Alif, dia khuatir popularitinya di kalangan peminat belum terjamin sepenuhnya.

"Saya bukan macam penyanyi Siti Nurhaliza dan Faizal Tahir. Saya masih berasa tidak 'secure' dengan peminat sendiri. Jadi, saya harus mencipta sesuatu yang menepati selera mereka," katanya jujur.

Sebanyak 80 buah lagu yang ada dipilih untuk dimuatkan dalam album kedua Alif yang bakal dipasarkan pada 28 Oktober ini. Album itu menampilkan sebanyak lapan buah lagu termasuk sebuah lagu Inggeris ciptaan penyanyi baharu, Amirah Ali berjudul There We Go.


FIGURA ini meraih pengalaman yang cukup bermakna ketika merakamkan lagu Inggeris pertamanya, There We Go.


"There We Go merupakan lagu Inggeris pertama yang dirakamkan. Pengalaman merakamkan lagu Inggeris pertama tidak sukar seperti yang saya bayangkan tetapi perasaan gementar tetap ada lebih-lebih lagi 'feedback' daripada peminat," katanya.

Selain There We Go, Alif turut menyanyikan lagu Inggeris nyanyian Kelly Clarkson & Justin Guarini yang berjudul Timeless. Alif Satar bergandingan dengan penyanyi popular dari Filipina, Julia Abueva yang mempunyai vokal yang cukup memukau.

Lagu lain yang turut dimuatkan dalam album itu adalah Pendusta, Rapuh, Dalam Sunyi dan Abdul yang merupakan single kedua album itu.

Tentang Abdul

Amat jarang seorang penyanyi lelaki menyanyikan lagu untuk lelaki. Tetapi bagi Alif, Abdul semenangnya seorang yang istimewa di matanya.

"Abdul ditulis sepenuhnya oleh Panji Sakti menampilkan lirik yang 'catchy', mudah diingat serta susunan muziknya yang 'fun'.

"Ia bukan lagu yang memuji tetapi sebuah lagu yang menceritakan sikap lelaki yang bernama Abdul," katanya mengenai lagu Abdul yang mirip melodi lagu popular I'm Yours nyanyian Jason Mraz.

Selain mencipta nama sebagai penyanyi, Alif juga dikenali sebagai pelakon dan pengacara. Baru sahaja selesai menjalani penggambaran drama bersiri Cuak untuk stesen Astro Ceria, Alif juga terlibat dengan telefilem Lari Sayang Lari yang mula bersiaran di Astro Prima pada 23 Oktober lalu.


RAIH kepercayaan. Alif menerima hadiah kek istimewa daripada pengarah urusan Sony Music Entertainment Malaysia, Adrian Lim.


"Lari Sayang Lari adalah sebuah drama arahan pengarah Jepun yang juga seorang penulis skrip terkenal di Hollywood, Yasu Tanaka. Jika ia mendapat sambutan yang baik, saya diberitahu ia akan dikembangkan pula sebagai sebuah drama bersiri," katanya.

Bercerita mengenai bidang pengacaraan pula, Alif ketika ini sedang mempersiapkan diri untuk kembali ke set program realiti, Idola Kecil 4.

Dia bersyukur kerana diberi kepercayaan sekali lagi untuk mengacarakan program itu untuk empat musim berturut-turut.

"Alhamdulillah, saya masih diberi kepercayaan untuk mengendalikan program Idola Kecil. Kehadiran lebih 3,000 peserta sangat memberansangkan. Bayangkan, ketika uji bakat dilakukan, ada seorang kanak-kanak berusia 10 tahun menyanyikan lagu Adele iaitu Rolling In The Deep sambil bermain gitar.

"Dia berjaya memukau semua orang. Justeru, Idola Kecil tahun ini antara rancangan yang perlu anda saksikan kerana kita semua pasti terkejut melihat kebolehan setiap peserta yang ada," katanya lagi.

Full content generated by Get Full RSS.

Tomok bakal jadi bapa

Posted:

Tomok bakal jadi bapa

Tomok bakal jadi bapa

Oleh KHAIRUL AMRI HASSAN


TOMOK bakal ke London untuk menjalani penggambaran klip video bersama band One Night Only pada November ini.


USAI menjalani penggambaran filem Istanbul Aku Datang, Tomok atau nama sebenarnya Shah Indrawan Ismail, 27, gembira bukan kepalang saat kakinya kembali menjejak bumi Malaysia.

Gembiranya dilahirnya dalam panjat syukur atas nikmat dan rezeki sulung yang dilimpahkan yang Maha Esa, akhirnya tidak lama lagi Tomok juga bakal menukar statusnya menjadi bapa.

Biarpun usia kandungan isterinya, Siti Rahayu Abas, 32, baru mencecah dua bulan, keterujaan luar biasa dilihat dari raut wajah pemenang rancangan realiti One In A Million (OIAM) itu.

"Saya berada di Istanbul selama dua minggu dan pada minggu pertamanya saya mendapat panggilan telefon dari Malaysia pada pukul 5 pagi.

"Debaran cemas bertukar ceria apabila isteri memaklumkan dia mengandung selepas membuat ujian menggunakan alat pengesan kehamilan," katanya yang ditemui ketika majlis sidang akhbar pengumuman 30 lagu ke separuh akhir Muzik-Muzik 26 di Wisma Bentley, Mutiara Damansara, Selangor baru-baru ini.

Hadiah paling bermakna buat dirinya itu disimpan untuk pengetahuan pasangan suami isteri itu saja sepanjang tempoh Tomok berada di Istanbul, Turki.

Namun, sepanjang tempoh seminggu berbaki di bumi anbiya itu sang suami tidak putus-putus menanyakan khabar si isteri di tanah Malaysia.

"Gembira tidak terkata selepas dapat tahu berita gembira itu, selepas khabar itu saya macam tidak boleh tidur malam dan setiap hari bertanya khabar dia," luah Tomok yang melangsungkan perkahwinannya dengan Ayu pada 1 Julai lalu.

Pulang dari Istanbul, pasangan sejoli itu segera berjumpa doktor untuk mendapatkan pengesahan yang tepat mengenai status kandungan isterinya.

"Selepas pemeriksaan, doktor mendapati isteri saya sah mengandung dua bulan dan selepas itu barulah kami suami isteri memaklumkan khabar gembira ini kepada keluarga terdekat," ujarnya yang sememangnya bersedia menimang cahaya mata.

Terkini, isterinya Ayu sekadar muntah-muntah namun belum mengidam makanan yang pelik-pelik. Betapa terujanya Tomok apabila dia pula mengambil tugas Ayu membuat kerja rumah.

"Katanya, badan selalu tidak selesa dan sekarang saya akan membantunya membuat kerja rumah, buat masa sekarang saya memintanya berhenti bekerja seketika sehingga selepas dia bersalin," ceritanya yang tidak kisah dikurniakan anak lelaki ataupun perempuan.

Bagaikan Bidadari

Menerusi separuh akhir Muzik-Muzik 26, Tomok turut tercalon menerusi lagu Bagaikan Bidadari.

Lagu ciptaan komposer Aubrey Suwito dan lirik olehnya sendiri itu akan berentap bersama 10 buah lagu lain pada separuh akhir kedua, 25 November ini.

"Insya-Allah saya akan cuba lakukan yang terbaik untuk melengkapkan hatrik saya ke pusingan akhir Anugerah Juara Lagu (AJL) selepas lagu Berlari (AJL 25) dan Rindu Terhenti (AJL 24)," getus Tomok menyimpan impian.

Tomok dalam pada itu, sedang membuat persiapan mengadakan penggambaran klip video bersama band One Night Only di London pada bulan November ini.

Selain terlibat dalam Bidadari, dia juga akan mengadakan konsert sempena Kempen Buka Semangat TV3 & Coca Cola pada hujung tahun ini.

Full content generated by Get Full RSS.

AJL 26 tanpa Irama Malaysia

Posted:

AJL 26 tanpa Irama Malaysia

AJL 26 tanpa Irama Malaysia

Oleh KHAIRUL AMRI HASSAN


KIRI: Antara 30 artis yang tercalon untuk bersaing di peringkat separuh akhir Muzik Muzik 26.


SEBANYAK 30 buah lagu akan berentap pada pusingan separuh akhir Muzik-Muzik 26 sepanjang tiga minggu berturut-turut pada setiap hari Jumaat pukul 9 malam, bermula 18 November (11 lagu), 25 November (11 lagu) dan 2 Disember (8 lagu).

Acara itu akan disiarkan secara langsung dari Studio Sri Pentas 2, Plaza Alam Sentral, Shah Alam dan 12 buah lagu yang layak ke pentas akhir akan diumumkan juri profesional pada minggu ketiga.

Persaingan pelbagai genre dalam tiga pusingan separuh akhir itu memperlihatkan hanya lagu bergenre pop rock dan balada yang layak untuk berentap merebut peluang untuk ke peringkat akhir Anugerah Juara Lagu kali ke-26.

Menurut Pengurus Penerbitan Hiburan Primeworks Studios, Fadzliniza Zakaria, pihaknya langsung tidak memperoleh sebarang penyertaan lagu bergenre irama Malaysia mahupun etnik kreatif sejak pusingan Muzik-Muzik 26 dimulakan awal tahun ini.

"Tiada penyertaan lagu bergenre irama Malaysia atau etnik kreatif sepanjang Muzik-Muzik bersiaran tahun ini dan kita kena perhatikan trend sekarang.

"Kebanyakan penyanyi hantar penyertaan lagu bukan berdasarkan album tapi lebih kepada single, itu mungkin punca utama tiada lagu bergenre sedemikian masuk ke semi final," katanya ketika sidang akhbar pengumuman 30 buah lagu yang bakal berentap di pentas separuh akhir Muzik-Muzik 26 di Wisma Bentley, Mutiara Damansara, Selangor baru-baru ini.

Sementara itu, Fadzliniza turut mengulas perubahan corak dominasi artis yang bertanding pada peringkat separuh akhir Muzik-Muzik 26 itu juga.

"Untuk tempoh tiga tahun ini kita melihat dominasi band-band indie dan sekarang trend itu juga sudah berubah, band indie masih ada tapi ada kemasukan penyanyi solo dan duet dan ini adalah satu kombinasi yang seimbang," ujarnya yang melihat setiap lagu ada kekuatan tersendiri.

Seperti sebelumnya, Muzik-Muzik 26 masih mengekalkan sistem pencalonan baharu iaitu berdasarkan carta lagu popular stesen radio tempatan untuk menzahirkan keseimbangan, di mana setiap lagu dipilih berdasarkan citarasa pendengar dari pelbagai faktor seperti demografi, genre dan peringkat umur.

Format penjurian juga masih sama, yakni mengekalkan 100 peratus pilihan daripada juri.

"70 peratus pecahannya adalah prapenjurian dan 30 peratus ketika hari persembahan separuh akhir," maklumnya yang masih belum memilih barisan 5 orang juri yang akan mengadili lagu, lirik dan vokal.

Lebih menarik, pusingan separuh akhir Muzik-Muzik 26 akan turut diserikan dengan persembahan artis jemputan setiap minggu seperti Hazami (medley lagu Kata dan Sonata Musim Salju), kumpulan Ilusi (medley irama klasik) dan Aris Ariwatan (medley Lamunan Terhenti dan Cinta Tak Kenal Siapa).

Tiket percuma kepada mereka yang berminat untuk menyaksikan persembahan artis kegemaran masing-masing boleh didapati di Balai Pengawal Sri Pentas Bandar Utama dan Balai Pengawal Sri Pentas 2, Plaza Alam Sentral, Shah Alam pada 18 November, 25 November dan 2 Disember mulai pukul 11 pagi hingga 5 petang.

Full content generated by Get Full RSS.
Kredit: www.kosmo.com.my
 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved