Selasa, 8 Januari 2013

Kosmo Online - Rencana Utama

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Rencana Utama


Pusat pembimbing memurnikan akidah

Posted:

Pusat pembimbing memurnikan akidah

Pusat pembimbing memurnikan akidah

Pusat Pemurniaan Akidah Baitul Iman antara yang berusaha memulihkan kembali akidah umat Islam yang terpesong kerana kekurangan ilmu agama, ajaran sesat dan murtad.

KAEDAH rawatan Islam digunakan bagi memulihkan akidah individu yang murtad atau terbabit dengan ajaran sesat.


KISAH Abdul Kahar Ahmad yang mengaku sebagai Rasul Melayu pernah menggemparkan negara beberapa tahun lalu.

Intipati ajarannya seperti mengaku diri sebagai Rasul dengan menerima wahyu di Bukit Kemensah, mempunyai mukjizat, tidak wajib sembahyang lima waktu, tidak percaya pada al-Quran, menolak hadis dan tidak perlu menunaikan haji nyata menyeleweng daripada ajaran Islam.

Akibatnya, lelaki berkenaan yang kini berusia 63 tahun ditahan Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) sebelum Mahkamah Tinggi Syariah menjatuhkan hukuman selama 10 tahun dan enam kali sebatan serta denda RM16,500 selepas dia mengaku salah atas lima pertuduhan berhubung penyebaran ajaran sesat yang diasaskannya pada tahun 2006.

Dia turut diperintah dihantar ke Pusat Pemurnian Akidah Baitul Iman untuk tempoh enam bulan terakhir hukuman tersebut.

Bagaimanapun, hukuman terhadap lelaki yang berasal dari Hulu Klang, Selangor itu gagal menjadi teladan dalam membanteras ajaran sesat yang subur di negara ini.

Di Selangor sahaja, pihak berkuasa telah mengenal pasti lebih daripada 70 ajaran sesat. Ia sukar dibendung kerana perbuatan tersebut dilakukan secara tersembunyi.

Pengikut-pengikut juga dilarang menceritakan segala yang berlaku dalam kumpulan mereka kepada pihak luar menyebabkan gejala itu sukar dikesan pihak berkuasa.

Difahamkan, kekurangan kakitangan penguatkuasaan juga antara faktor ajaran sesat sukar dibendung kerana ia memerlukan siasatan yang rapi dan masa yang panjang.

Selain itu, masyarakat yang kurang ilmu agama mudah terpengaruh dengan ajaran-ajaran sesat. Tidak mendirikan solat atau sekadar belajar agama di sekolah tanpa memahami ilmu yang dipelajari antara penyumbang ajaran sesat berkembang di negara ini.

Penceramah bebas, Mohd. Salahuddin Mohamed berkata, terdapat tiga faktor yang menyumbang kepada gejala tersebut seperti belajar agama tetapi secara menghafal bukannya menghayati, tidak mengetahui atau belajar agama Islam serta tidak kenal Rasulullah dan Nabi.

"Hasil pergaulan dan program yang saya anjurkan dengan golongan yang bermasalah mendapati mereka ini belajar agama di sekolah sahaja. Itupun secara menghafal tanpa menghayati ilmu tersebut.

"Bahkan, tidak mengetahui Rukun Islam, Rukun Iman dan asas-asas agama serta tidak mendirikan solat. Penganjuran sambutan Maulidur Rasul setiap tahun juga hanya dilakukan di masjid dan apabila keluar dari masjid kebanyakan orang tidak mengikuti ajaran tersebut," kata Pengarang Kanan Majalah di Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP) itu.

Sehubungan itu, katanya, pelaksanaan ibadah solat perlu dititikberatkan dalam kehidupan harian kerana jika tidak bersolat akidah mudah diselewengkan.

"Rasulullah mengajar para sahabatnya menunaikan solat secara berjemaah dan menyatakan bahawa solat berjemaah dapat mengeratkan hubungan sekali gus mengelakkan perselisihan dalam masyarakat. Solat juga tiang bagi segala-galanya," ujarnya.

Jelasnya lagi, umat Islam juga perlu diajar mengenal Allah melalui penciptaan alam semesta yang dicipta Allah dengan penuh kehebatan. Dengan mengenal kehebatan Allah barulah umat Islam dapat mendekatkan diri dengan yang Maha Esa.


ABDUL KAHAR merupakan individu pertama berkaitan ajaran sesat yang dijatuhi hukuman oleh mahkamah.


Mendapat pengaruh

Seorang lagi penceramah bebas, Daud Che Ngah berkata, orang ramai mudah terpengaruh kerana pengamal ajaran sesat biasanya mempunyai motif tersendiri seperti mendapatkan pengaruh atau kuasa, wang dan wanita.

"Ketua pengamal ajaran sesat kebanyakan memberitahu pengikutnya bahawa dia mendapat 'wahyu' daripada mimpi dan diangkat menjadi orang yang hebat. Dia menjadi insan yang terpilih bagi membimbing masyarakat.

"Sebenarnya, syaitan yang memasuki mimpi ketua mereka dan mengajar benda syirik. Pengikut pula tidak mempunyai ilmu al-Quran dan apabila tiada ilmu maka sesatlah mereka," katanya.

Pusat pemurnian

Bagi memulihkan individu-individu yang terbabit dengan ajaran sesat di negara ini, mereka akan dihantar ke Pusat Pemurnian Akidah Baitul Iman di Kuala Kubu Bharu, Selangor.

Pusat pemurnian yang pertama seumpamanya di negara ini menyediakan khidmat bimbingan kaunseling kepada individu atau kumpulan Islam yang memerlukan pemulihan akidah.

Pusat yang ditubuhkan pada tahun 2000 itu setakat ini masih belum menerima pelatih bagi kes ajaran sesat. Kes Rasul Melayu merupakan kes pertama setelah mahkamah memerintahkan Abu Kahar menjalani tempoh enam bulan terakhir hukumannya di pusat tersebut.

"Tempat ini merupakan satu-satunya pusat pemurnian akidah di Semenanjung Malaysia yang beroperasi 24 jam," kata Penguasanya, Izhar Ismail.

Sebelum ini, pusat berkenaan beroperasi di bangunan Kem JPG Markas II Briged Tengah Ulu Yam Bharu. Ia berpindah di Kuala Kubu Bharu sementara menanti Kompleks Baitul Iman yang baharu di Jalan Sungai Tua Ulu Yam, Selangor siap.

Meskipun masih belum menerima sebarang kes berkaitan ajaran sesat, pusat berkenaan tetap berusaha memantapkan satu modul bagi menangani kes berkenaan.

"Apabila menerima kes, kita akan gunakan rawatan Islam, kenal pasti dulu pelatih itu ada kaitan dengan sihir atau tidak. Kalau ada masalah mental, kita kena pulihkan selain mengikuti Bengkel Istitabah bagi meminta mereka bertaubat.

"Bagi kes tertentu kita beri khidmat kaunseling, perbincangan atau adakan debat bersama pelatih berkenaan," katanya lagi.

Penulis skrip drama pilihan Zabidi

Posted:

Penulis skrip drama pilihan Zabidi

Penulis skrip drama pilihan Zabidi


ZABIDI


PERTEMUAN penulis bersama Zabidi Mohamed, 50, bekas pemimpin kanan kumpulan al-Arqam di sebuah pusat beli-belah di ibu negara baru-baru ini telah menyingkap kembali kisah silamnya semasa menyertai kumpulan tersebut suatu masa dahulu.

Dalam pertemuan singkat itu, Zabidi tidak begitu teruja menceritakan pembabitan beliau dalam al-Arqam yang dianggapnya telah dilupakan orang ramai.

"Kini saya lebih selesa menjalani kehidupan sebagai penulis skrip drama. Namun, saya masih mengikuti perkembangan ajaran-ajaran sesat di negara ini yang saya lihat sukar dibendung," katanya.

Beliau pernah menghasilkan buku, Tersungkur Di Pintu Syurga pada tahun 1998 yang membongkar kehidupannya sepanjang menyertai kumpulan al-Arqam.

Dalam bukunya, Zabidi menyatakan kejahilan diri membuatkan dirinya buta tentang agama Allah malah sepanjang mengikuti al-Arqam, beliau dan ahli kumpulan menyanjung pengasas al-Arqam, Allahyarham Ashaari Muhammad yang dikatakan mendapat mesej daripada Rasulullah.

Ashaari dikatakan bakal menjadi Perdana Menteri Malaysia pada zaman Daulah Islamiah sebelum Ashaari menyerahkan tampuk pimpinan kepada Imam Mahadi.

Kemampuan dan strategi Ashaari dalam menyebarkan dakwah termasuk di luar negara seperti di Indonesia, Filipina dan Thailand juga membuatkan Zabidi menyanjung ketuanya itu.

Namun sekitar tahun 1994 mencatatkan satu detik keruntuhan al-Arqam apabila kumpulan tersebut dikatakan menubuhkan tentera Badar di Thailand.

Pada 5 Ogos tahun sama, al-Arqam telah diharamkan kerajaan. Malah, pemimpin-pemimpin kanan dan Ashaari telah ditangkap dan ditahan di bawah Akta Keselamatan Negara (ISA) sekali gus membawa kepada kehancuran al-Arqam.

"Dalam tahanan ISA, saya berdoa kepada Allah agar diberi petunjuk. Saya kemudian bertemu ramai ulama dan guru-guru agama selain membuat kajian tentang ajaran sesat.

"Setelah benar-benar yakin saya kembali ke pangkal jalan, tiga tahun kemudian," kata Zabidi yang aktif memberikan ceramah berkaitan ajaran sesat di negara ini.

Menurutnya, masyarakat mudah terpengaruh dengan ajaran sesat kerana terdapat pihak yang mentafsir hadis mengikut cara masing-masing tanpa merujuk kepada hukum Islam.

"Terdapat empat sumber yang disepakati oleh ulama untu menjadi panduan hidup mereka iaitu al-Quran, al-Hadis, ijmak dan qias.

"Masyarakat yang kurang ilmu mudah terpengaruh dengan ajaran sesat. Ini kerana ajaran sesat ini turut membabitkan sihir yang berselindung di sebalik pengamal perubatan Islam," katanya yang banyak menghasilkan skrip-skrip drama berkaitan Islam.

Peladang obses mencipta tasik

Posted:

Peladang obses mencipta tasik

Peladang obses mencipta tasik


SELEPAS hampir 14 tahun barulah Tonu berjaya menyiapkan tasik binaan impiannya.
KEINDAHAN tasik buatan Tonu menggamit ribuan pengunjung untuk mengadakan pelbagai aktiviti.
TONU dan Tiiu-Mall mendedikasikan hidup mereka untuk membina tasik semula jadi yang indah dan mendamaikan.


MENGAKUI obses dengan setiap tasik semula jadi yang pernah dilawatinya, seorang lelaki berbangsa Estonia yang berumur 71 tahun telah mendedikasikan separuh umurnya bagi membina tasik buatan sendiri.

"Mungkin ramai yang berpendapat agak sukar untuk membina tasik buatan sendiri, namun apa yang anda perlukan adalah keadaan landskap yang sesuai serta sedikit pengetahuan," ujarnya.

Cerita Tonu Tamm, segalanya bermula pada musim bunga pada tahun 1981, selepas menghabiskan 14 tahun mengembara dan menjalankan rakaman dokumentari televisyen di Siberia bersama isterinya, Tiiu-Mall.

"Ketika itu, saya dan isteri bercadang membeli sebuah kotej musim panas di Estonia dan menjadikannya sebagai tempat persinggahan waktu senggang dan hujung minggu.

"Kami juga bercadang mahu menjadikannya sebagai tempat tinggal tetap selepas kami bersara kelak.

"Walau bagaimanapun, kerana terpegun dek kecantikan alam semula jadi dan kawasan di persekitarannya, kami bercadang untuk terus menetap di sana," ujar Tonu.

Setiap kali melawat tasik-tasik semula jadi ketika mengembara pada usia mudanya, Tonu sering menyimpan angan-angan untuk membina tasik buatannya sendiri.

"Jadi, saya pun mengambil keputusan untuk membinanya tanpa ragu-ragu dan ia telah menjadi sebahagian daripada hidup saya," ungkap lelaki itu lagi.

Kupon pertukaran

Disebabkan Estonia terikat di bawah pemerintahan Soviet, ramai penduduk berhijrah ke kawasan pedalaman pada ketika itu kerana enggan mengikut fahaman politik yang disebarkan oleh kerajaan.

Selepas mendapat kemerdekaan pada tahun 1991, setiap keluarga diberikan sejumlah rebat dalam bentuk kupon dengan jumlah nilainya bersamaan dengan tempoh masa era pemerintahan Soviet di Estonia.

Secara beransur-ansur, Tonu mula menambah pegangan tanah miliknya kepada 250 hektar dan menukarkan 39 hektar daripadanya kepada 14 buah tasik buatan.

Tasik buatan terbesar binaannya berukuran 10 hektar dengan kedalaman 400 meter dan kini telah dipenuhi dengan ikan.

Pentas konsert

Salah satu tarikan di kawasan tasik buatan Tonu adalah dua buah pentas konsert yang dibina pada tahun 1998 yang kini menjadi perhatian ramai penggemar muzik serta menjadi lokasi banyak acara tahunan.

Antara penggiat seni yang pernah membuat persembahan secara percuma di atas pentas itu ialah Neeme dan Paavo Jarvi.

Tonu kini meraih pendapatan hasil daripada lawatan orang awam ke tasik buatan suaminya bagi menyambut sesuatu acara atau meraikan sesuatu festival.

"Walaupun kami sering mengendalikan acara-acara besar seperti festival muzik, tetapi pulangan yang kami terima adalah sangat kurang.

"Tetapi, apabila melihat kegembiraan yang terukir pada wajah penonton yang hadir memberikan makna kepada kami berdua," katanya sambil memberitahu mempunyai perancangan untuk membina pentas di bawah permukaan air.

Sementara itu, menurut seorang kosmetologis yang berasal dari bandar Tallinm, Sirje Laansoo, 50, binaan tasik buatan milik Tonu dan keluarganya menjadi bahan bualan ramai kerana semangat mereka yang kuat dan mampu 'bekerja' dengan alam semula jadi.

Sirje menambah, setiap kali dia dan keluarganya datang melawat tasik buatan Tonu, satu perasaan luar biasa akan wujud yang membuatkan kami ingin datang ke situ lagi. - AFP

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Infiniti

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Infiniti


Imaginasi filem jadi realiti

Posted:

Imaginasi filem jadi realiti

Imaginasi filem jadi realiti

Oleh ADLAN JAAFAR

SEKITAR pukul 11 pagi akhir Disember lalu, keadaan ruang pameran Star Trek: The Exhibition di Pusat Sains Negara, Bukit Kiara, Kuala Lumpur yang agak sepi mula meriah dengan kehadiran para pengunjung.

Orang yang datang melawat mempunyai banyak ragam terdiri daripada pelbagai peringkat umur dan kaum. Variasi usia semuda empat tahun sehingga mencecah 60 tahun.

Reaksi mereka juga berbeza-beza. Kanak-kanak berasa begitu teruja melihat kostum, prop-prop untuk lakonan dan set pakaian yang begitu unik.

Bagi golongan dewasa pula, mereka melihat barang-barang pameran dengan begitu teliti sekali.

Langkah berjalan yang diambil sangat perlahan, manakala setiap penerangan dibaca satu persatu.

Kadangkala, terukir senyuman pada bibir pengunjung, barangkali teringat memori menonton filem atau drama bersiri tersebut ketika usia muda.

Star Trek merupakan francais hiburan fiksyen sains Amerika Syarikat yang direka oleh Gene Roddenberry dan buat masa sekarang hak milik dipegang oleh stesen televisyen CBS Broadcasting Inc. (CBS).

Francais itu bermula pada tahun 1966 dengan penyiaran drama bersiri, Star Trek yang kemudian dikenali sebagai Star Trek: The Original Series.

Terdapat 12 judul filem dan enam drama siri Star Trek dari tahun 1966 hingga 2013.

Pameran yang pertama kali berlangsung di Asia itu mempamerkan prop, kostum dan set pengambaran daripada lima siri televisyen Star Trek dan 11 filem termasuk blockbuster pada tahun 2009 arahan J.J. Abrams.

"Bukan sahaja menjadi bandar raya pertama di Asia yang mengadakan pameran ini, tetapi ia dapat memberikan pelawat menyelami dunia Star Trek.

"Para pelawat dapat mengingati adegan-adegan ikonik dengan melihat barang-barang yang dipamerkan di sini," kata Pengerusi EMS Group Holdings Pte. Ltd., Datuk Jared Lim.

Harapan Jared, pameran itu nanti dapat memberi inspirasi kepada pengunjung terutamanya kanak-kanak untuk membina karier dalam bidang sains dan teknologi.


BARANG-BARANG pameran seperti kostum dan replika ini pernah digunakan dalam siri Star Trek.


Bahan pameran

Pameran tersebut berlangsung selama tiga bulan bermula sejak 19 Disember 2012 hingga 31 Mac 2013. Sebelum ini, semua barang pameran itu dipamerkan di Vancouver, Kanada.

Proses persediaan untuk pameran mengambil masa selama tiga minggu dengan seliaan tiga orang wakil daripada CBS bagi memantau dan menyusun prop-prop supaya kedudukan sama seperti ketika pengambaran sebenar.

Mereka dibantu oleh lapan orang kakitangan Total Sports Asia. Sebanyak 10 kontena diperlukan untuk memuatkan kesemua barang pameran tersebut untuk dibawa ke sini.

"Mereka sangat berhati-hati dalam menyelenggara barang pameran termasuk reka letak dan laluan pengunjung," kata salah seorang wakil Total Sports Asia, Mohammad Azlan Mohd. Yunus, 23, yang ditemui di Bukit Kiara, Selangor.

Rekaan susun letak pameran tersebut membolehkan para pengunjung berpeluang menikmati Star Trek: The Exhibition secara interaktif dengan gaya muzium.

Mohammad Azlan kini menjadi satu-satunya individu yang diberi tanggungjawab menjaga dan menyelenggara setiap barang pameran sepanjang berada di Kuala Lumpur.

Antara bahagian pameran yang paling lama dipasang ialah Brigde yang menempatkan pusat kawalan kapal angkasa USS Enterprise.

Menurut Mohammad Azlan, kawasan tersebut mengambil masa dua hari kerana ruang yang kecil dan barang pameran yang sangat berat sehingga memerlukan foklif untuk mengangkat serta memindah.


PAMERAN filem Star Trek dilihat mampu mencetus minat kanak-kanak terhadap bidang sains.


Tugas hariannya memerlukan dia berada di situ sebelum dibuka dan ditutup kepada pengunjung.

Selain Bridge, replika kapal USS Enterprise setinggi tujuh meter yang digunakan dalam Star Trek juga menghiasi dewan pameran.

Pameran itu secara keseluruhannya mengumpulkan 150 barang seperti kostum, model dan prop.

Namun begitu, jika dibuat perkiraan untuk set penggambaran seperti Bridge, Transporter dan Kuarters Picard, bilangan barang pameran boleh bertambah berkali ganda.

Bridge apabila dipecah-pecahkan kepada bahagian kecil termasuk perhiasan dan prop sahaja berjumlah 143 pecahan. Bilangan bilik Pengangkut lebih kurang 50 bahagian, manakala Kuarters Picard berjumlah 100 pecahan.

Selain terkenal menjadi bahan hiburan bergenre cereka sains, francais itu turut dikenali ramai dengan memberi inspirasi kepada perkembangan teknologi dan penciptaan baharu.

Garis masa seluruh siri televisyen dan filem Star Trek bermula pada tahun 2820 Sebelum Masihi yang dipapar dalam episod All Our Yesterdays, musim ketiga Star Trek pada tahun 1969.


SET pengambaran Bridge ini merupakan bahan pameran yang paling lama memakan masa untuk dipasang.


Setakat ini, paparan tahun hiburan francais itu terhenti pada tahun 2387 Selepas Masihi melalui filem berjudul Star Trek yang diterbitkan pada tahun 2009.

Inspirasi gajet hari ini

Menggunakan latar masa yang begitu kehadapan, maka setiap peralatan dan sistem perhubungan turut direka supaya kelihatan begitu canggih serta maju walaupun olok-olok.

Menariknya, setiap rekaan sama ada set penggambaran mahu pun prop sesuai dengan logik sains dan dikatakan beberapa alatan yang digunakan watak-watak Star Trek memberi inspirasi terhadap gajet yang ada sekarang.

Sebagai contoh, alat communicator dikatakan memberi inspirasi kepada pencipta sekarang mereka telefon bimbit tanpa wayar dan kecil.

Communicator merupakan salah satu alat yang digunakan oleh karakter francais itu untuk berkomunikasi dengan markas ketika sedang menjelajah ke kawasan baharu.

Selain alat tersebut, mereka turut membawa tricoder. Ia berfungsi sebagai pengimbas yang merupakan senjata mengeluarkan laser.

Bagaimanapun, communicator dilihat terkehadapan kerana tidak memerlukan sebarang isyarat dan boleh digunakan di luar lapisan atmosfera.

Satu lagi prop yang pasti menarik perhatian pengunjung ialah Personal Access Display Device (PADD) yang muncul dalam siri Star Trek dengan paparan akhir tahun 2260.

Pada tahun 2364, dalam siri Star Trek yang diterbitkan sekitar tahun 80-an, gajet tersebut mula mengecil dengan pelbagai saiz, mempunyai kawalan skrin sesentuh dan ringan.

Ia digunakan karakter fiksyen sains itu untuk mendapatkan data atau maklumat yang sedikit, tetapi dalam bentuk lengkap. PADD juga dapat melukis rajah skematik dan foto-foto.

Dikatakan gajet Star Trek yang berusia lebih 20 tahun lalu itu memberi inspirasi terhadap penciptaan tablet sekarang yang turut sama berfungsi untuk mengakses data-data yang ringkas.


SUSUN atur prop di set penggambaran kuaters Picard ini diletakkan sama seperti yang dipaparkan dalam siri fiksyen sains itu.


Alat pengimbas lokasi, tricoder pula dikatakan memberi inspirasi wujudnya Google Earth yang memberi maklumat mengenai keadaan geografi, peta dan imej maya glob pada waktu sebenar.

Sebenarnya, banyak lagi prop Star Trek yang secara tidak langsung memberi inspirasi kepada teknologi kini seperti storan maklumat yang kecil dan picagari yang menggunakan sistem hidraulik.

Namun, ada juga teknologi Star Trek yang terlalu terkehadapan dan tidak mungkin dapat direalisasi dalam tempoh terdekat seperti transporter yang terkenal dengan petikan: 'Beam me up, Scotty'.

Ia berfungsi dengan menukar manusia atau objek menjadi bentuk tenaga sebelum ditembak ke kawasan yang mahu ditujui sebelum diubah semula menjadi fizikal asal.

Proses tersebut dipanggil penyahbahanan dan penjelmaan semula. Biarpun telepengangkutan itu dilihat sangat logikal dari sudut sains, tetapi teknologi itu masih lagi jauh untuk diadakan buat masa sekarang.

Selepas Kuala Lumpur, Malaysia, pameran Star Trek: The Exhibition akan berada di Taipei pada akhir Mei diikuti Kaohsiung, Taiwan pada bulan September.

Tikus ancam Galapagos

Posted:

Tikus ancam Galapagos

Tikus ancam Galapagos


HELIKOPTER digunakan untuk menyebarkan palet racun tikus di pulau yang tidak didiami oleh manusia.


TIKUS merupakan bukan hidupan asli di rangkaian Kepulauan Pasifik. Kini, ia hampir melenyapkan populasi kura-kura dan ancamannya semakin menuju kepupusan menyeluruh.

"Haiwan itu memusnahkan telur-telur dan membunuh spesies tersebut yang masih muda. Ia mengganggu keseimbangan ekosistem semula jadi yang lemah seperti di Galapagos," kata pengarah Taman Alam Semula Jadi Galapagos, Edwin Naula.

Racun tikus telahpun dilepaskan menggunakan helikopter di Pulau Pinzon yang tidak dihuni sebagai eksperimen bagi membuka jalan membasmi masalah kebanjiran makhluk perosak itu.

Setakat ini, kesemua kura-kura di taman alam itu menetas melalui kaedah eraman, kemudian ia dibesarkan dalam kurungan sebelum dilepas ke hidupan liar ketika berumur empat atau lima tahun.


RACUN tikus dicampur dengan makanan dan bahan antigumpalan dalam usaha menghapuskan populasi tikus yang semakin meningkat.


"Kami masih belum bernasib baik dalam usaha membiakkan spesies asal itu dalam habitat liar kerana kehadiran tikus tetapi berharap ia akan berubah sebaik semua tikus tersebut dihapuskan," kata penyelia program konservasi, Christian Sevilla.

Galapagos yang terletak 1,000 kilometer dari pesisir pantai Ecuador merupakan kepulauan yang merangkumi 13 buah pulau dan lebih 100 batu-batuan serta pulau-pulau mikro.

Ia menjadi terkenal apabila pakar evolusi, Charles Darwin melawat kawasan tersebut pada tahun 1835 bagi menjalankan kajian penandaan kawasan.

Kajian tersebut telah menjadi faktor tercetus teori-teori evolusi yang sangat radikal.

Kepulauan itu tidak dihuni apabila orang Eropah mula-mula melawat tempat tersebut pada abad ke-16 tetapi kini populasinya sudah mencapai kira-kira 25,000 orang.

Pakar-pakar menganggarkan terdapat lebih 300,000 ekor kura-kura raksasa tetapi populasi menyusut ketika abad ke-18 dan ke-19 selepas haiwan itu diburu oleh pemburu paus serta lanun sebagai bekalan makanan segar.

Tanpa disedari, penceroboh-penceroboh itu secara tidak sengaja turut membawa makhluk perosak yang lain seperti tikus ke kepulauan itu.

Kaya spesies

Pada hari ini, antara 30,000 hingga 40,000 penyu dan kura-kura masih hidup di Galapagos. Kawasan semula jadi itu diisytihar sebagai Tapak Warisan Dunia daripada Pertubuhan Bagi Pendidikan, Saintifik dan Kebudayaan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNESCO) pada tahun 1978 kerana keunikan tumbuh-tumbuhan dan hidupan liar.

Bagaimanapun, UNESCO telah mengisytihar persekitaran rangkaian kepulauan itu terancam pada tahun 2007 kerana kenaikan dalam bidang pelancongan dan kemasukan spesies invasif.

Renjer penjaga Galapagos telah melakukan banyak usaha untuk menghapuskan tikus-tikus di seluruh rangkaian pulau itu yang menjadi rumah bagi sekurang-kurang 1,500 spesies flora dan 500 jenis fauna.


PEMANDANGAN kepulauan Galapagos dari udara.


Para pakar menganggarkan terdapat antara lapan hingga 12 ekor tikus untuk setiap hektar di kawasan-kawasan serangan.

Selain memberi ancaman pada kura-kura, tikus juga turut menyerang iguana dan cicak. Para penyelidik amat gusar terhadap kemungkinan yang berpunca daripada makhluk perosak itu.

Terdapat juga kebarangkalian bahawa tikus-tikus itu telahpun menghapuskan beberapa spesies yang masih belum ditemui dan direkodkan.

Sebagai langkah memulihara ekosistem Galapagos, organisasi dan kumpulan Konservasi Pulau Amerika Syarikat telah membantu menyebarkan bertan-tan gentelan racun tikus di Pinzon.

Terdapat beberapa kelemahan dalam pendekatan itu termasuk mengelakkan umpan tersebut dimakan oleh penduduk peribumi atau spesies-spesies lain.

Dalam usaha menangani perkara itu, strategi menggunakan burung pemangsa pernah dicuba. Lebih kurang 60 helang dipelihara dalam sangkar di kawasan cerun Pulau Pinzon.

Namun begitu, ahli-ahli alamiah di situ berkata, sekurang-kurangnya seekor burung pungguk ditemui mati selepas memakan seekor tikus yang tercemar dengan racun.

"Itu adalah harga yang perlu dibayar untuk sebuah rancangan bagi membolehkan sistem semula jadi dibaik pulih," kata salah seorang pegawai yang terlibat dalam pengurusan seharian Galapagos, Danny Rueda.

Beberapa jenis burung dan haiwan dilindungi sepanjang usaha membasmi tikus-tikus, ia akan dilepaskan dalam tempoh lebih kurang lima hari, waktu yang cukup untuk racun itu melalui proses biodegradasi.

Jika skim penghapusan itu berjaya di Pinzon, ia akan dipanjangkan ke pulau-pulau lain di rangkaian Galapagos termasuk kawasan yang tidak berpenghuni. - AFP

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Negara

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Negara


Empat polis pengiring disiasat

Posted:

Empat polis pengiring disiasat

Empat polis pengiring disiasat

Oleh ZAKI SALLEH dan NORAZLINA ISMAIL
berita@kosmo.com.my


ANGGOTA polis melakukan sekatan jalan di Lunas semalam bagi memburu penjenayah yang melarikan diri.


BUTTERWORTH – Empat anggota polis pengiring yang membawa sembilan orang kena tahan (OKT) termasuk tujuh daripadanya berjaya meloloskan diri di Butterworth kelmarin sedang disiasat berhubung kejadian itu.

Keempat-empat anggota polis Unit Pengiring Ibu Pejabat Polis Daerah Seberang Perai Utara itu diperlukan untuk membantu siasatan termasuk jika berlaku eleman kecuaian sehingga menyebabkan tujuh daripada sembilan penjenayah yang diklasifikasi sebagai berbahaya itu lari.

Ketua Polis Negeri, Datuk Abdul Rahim Hanafi ketika dihubungi mengesahkan perkara itu dan berkata, pihaknya sedang melakukan siasatan ke atas keempat-empat anggota polis yang berpangkat Koperal dan Konstabel itu.

"Buat masa ini anggota polis terbabit belum ditahan kerja tetapi jika sah ada elemen mereka cuai mereka akan ditahan kerja," kata beliau.

Difahamkan semasa kejadian empat anggota polis terbabit tidak membawa pistol.

Dalam kejadian pukul 9.30 pagi kelmarin, sembilan tahanan yang dalam perjalanan ke Kompleks Mahkamah Butterworth menaiki sebuah van untuk dituduh dan direman melarikan diri selepas membelasah empat anggota polis yang mengiringi mereka.

Kejadian itu berlaku dua kilometer dari Kompleks Mahkamah Butterworth.

Setakat semalam, belum ada OKT yang melarikan diri berjaya ditahan. Tujuh OKT yang ditahan itu ada antara mereka membabitkan kes bunuh, rompakan berkumpulan dan mendatangkan cedera.

Terdahulu, Abdul Rahim berkata, gerakan memburu penjenayah itu membabitkan 220 anggota polis termasuk Pasukan Gerakan Am (PGA) dan Unit Udara Polis Diraja Malaysia.

Operasi memburu penjenayah itu meliputi kawasan seluas kira-kira 30 kilometer persegi dari lokasi kejadian dengan melibatkan kawasan sekitar Sungai Dua, Kepala Batas, Bukit Mertajam dan Lunas.

Kata beliau, tumpuan kawasan pemburuan meliputi kawasan ladang-ladang kelapa sawit serta kampung-kampung.

"Polis yakin OKT yang lari itu masih berada di sekitar Tasek Gelugor dan kita membuat sekatan jalan di seluruh kawasan itu sejak semalam (kelmarin) bagi memeriksa setiap kenderaan," kata beliau kepada pemberita selepas melawat Sekolah Jenis Kebangsaan Cina Li Tek A di sini.

Abdul Rahim berkata, polis juga masih menyiasat bagaimana OKT terbabit mendapat serbuk kari yang dilemparkan ke muka anggota polis pengiring.

Sementara itu, tinjauan Kosmo! di beberapa kawasan perumahan tidak jauh dari lokasi penjenayah melarikan diri rata-rata menyuarakan rasa bimbang dengan kejadian tersebut.

Seorang penduduk, Mohd. Hamid Idris, 45, dari Padang Menora di sini berkata, sejak kejadian itu, dia tidak berani keluar jauh dari rumahnya kerana bimbang terserempak dengan penjenayah yang melarikan diri itu.

"Saya juga takut jika penjenayah itu memecah masuk rumah saya untuk mencari perlindungan," kata Hamid.

Pekerja ladang, M. Mohan pula berkata, sejak kejadian itu dia dan keluarganya lebih berhati-hati dan berharap polis segera dapat memberkas penjenayah itu.

Tarian lucah cemari majlis polis

Posted:

Tarian lucah cemari majlis polis

Tarian lucah cemari majlis polis

Oleh MEGAT RAMLI MEGAT RAOF
megat@kosmo.com.my


GAMBAR menunjukkan tiga individu berpakaian menjolok mata sambil melakukan tarian lucah pada satu majlis anjuran polis Shah Alam di sebuah hotel Jumaat lalu kini tersebar di laman sosial Facebook dan blog.


SHAH ALAM – Majlis tertutup untuk meraikan bakal pesara, pegawai dan anggota polis berpangkat rendah daerah ini yang akan bertukar dicemari insiden memalukan apabila tiga lelaki yang memakai pakaian dalam wanita melakukan aksi tarian separuh bogel Jumaat lalu.

Kejadian itu mengejutkan warga polis Bahagian Siasatan Jenayah Daerah Shah Alam kerana difahamkan persembahan yang sepatutnya diadakan di sebuah hotel terkemuka di Selangor itu berbentuk tarian tradisional.

Bertemakan Majlis Malam Mesra, Sekalung Budi, Segunung Intan, majlis itu hanya dihadiri oleh anggota dan pegawai polis Shah Alam dengan Ketua Bahagian Siasatan Jenayah daerah itu sebagai orang kenamaan.

Ketua Polis Daerah Shah Alam, Asisten Komisioner Zahedi Ayob berkata, insiden itu telah mencetuskan kontroversi apabila gambar memalukan itu tersebar di laman sosial Facebook dan blog sehingga mendapat kritikan pelbagai pihak.

Katanya, siasatan mendapati, tarian separuh bogel itu bukan sahaja langsung tidak termasuk dalam aturcara majlis malah, ia tidak ditempah dan tidak diadakan ketika sesi raptai serta latihan.

"Tarian itu dipersembahkan secara tiba-tiba dan penari terbabit pula merupakan golongan lelaki yang memakai pakaian dalam wanita. Ia berlaku secara mengejut dan spontan tanpa izin penganjur.

"Kita sedang menyiasat mengapa dan bagaimana ia boleh berlaku dan siapa yang bertanggungjawab. Penganjur telah membuat aduan kepada pihak pengurusan hotel pada malam itu juga dan saya sedang membuat pertanyaan sulit mengenainya," katanya pada sidang akhbar di sini semalam.

Tambahnya, majlis tertutup itu diadakan untuk meraikan bakal pesara, pegawai dan anggota polis pangkat rendah daerah ini yang akan bertukar tempat bertugas.

Menurut Zahedi, Polis Diraja Malaysia selama ini tidak pernah menganjurkan acara tidak bermoral seperti itu yang nyata bertentangan dengan agama Islam dan budaya pasukan keselamatan itu.

Tinjauan Kosmo! mendapati, gambar tersebut jelas memaparkan imej tiga individu memakai rambut panjang, seluar dalam dan coli sedang menari dalam aksi ghairah berlatarbelakangkan tulisan Majlis Malam Mesra, Sekalung Budi, Segunung Intan Polis Shah Alam.

Gambar tersebut menerima kecaman pelbagai pihak. Ketua Polis Selangor, Datuk Tun Hisan Tun Hamzah melalui akaun Facebook peribadinya melahirkan rasa terkejut melihat gambar itu.

Tun Hisan menyatakan polis tidak sesekali menyokong kemungkaran sebegitu dan akan menyiasat kejadian berkenaan.

Sultan Selangor terkejut

Posted:

Sultan Selangor terkejut

Sultan Selangor terkejut

Oleh MEGAT RAMLI MEGAT RAOF
megat@kosmo.com.y

SHAH ALAM – Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah terkejut dan kesal dengan kenyataan Lim Guan Eng (gambar kecil) yang dipetik daripada media yang meminta kerajaan Pusat membenarkan penggunaan kalimah Allah dalam kitab Bible versi bahasa Melayu.

Berikutan kenyataan Setiausaha Agung DAP itu, baginda memanggil satu mesyuarat khas dengan beberapa Ahli Majlis Agama Islam Selangor (MAIS), Mufti Selangor serta pegawai tertinggi MAIS dan Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) pada 6 Januari lalu.

Setiausaha MAIS, Datuk Mohd. Misri Idris berkata, baginda kemudian membuat ketetapan dan menitahkan dengan tegas bahawa kalimah Allah merupakan kalimah suci khusus bagi umat Islam tidak boleh digunakan di negeri ini oleh mana-mana agama bukan Islam.

Menurutnya, keputusan tersebut selaras dengan fatwa diwartakan pada 18 Februari 2010.

"Baginda pernah mengeluarkan titah yang sama berkaitan penggunaan kalimah Allah tiga tahun lalu apabila isu ini pertama kali dibangkitkan.

"Tuanku kesal kerana titah baginda dipandang ringan oleh sesetengah pihak sehingga isu sama dibangkitkan semula," katanya dalam satu kenyataan di sini semalam.

Mohd. Misri memberitahu, baginda juga menitahkan mana-mana pihak adalah ditegah dan dilarang menggunakan atau memperalatkan agama Islam sebagai modal politik kerana ia akan mengakibatkan kemusnahan kepada keamanan yang dikecapi rakyat pelbagai agama.

Berikutan itu, katanya, baginda menitahkan MAIS dan JAIS untuk mengambil tindakan tegas terhadap orang bukan Islam atau orang Islam yang mempersoalkan atau memperlekehkan fatwa dikeluarkan mengikut peruntukan undang-undang sedia ada di negeri ini.

Jelasnya lagi, di Selangor ada undang-undang yang digubal Dewan Undangan Negeri pada April 1988 dan dikuatkuasakan pada Julai 1988 berkaitan pengawalan penggunaan kalimah Allah iaitu Enakmen Ugama Bukan Islam (Kawalan Perkembangan Di Kalangan Orang Islam) 1988.

"Enakmen ini telah diwujudkan selaras Perkara 11(4) Perlembagaan Persekutuan. Seksyen 9, Enakmen berkenaan dengan jelas melarang kalimah Allah daripada digunakan oleh orang bukan Islam di dalam apa-apa perkara berkaitan dengan agama mereka.

"Tuduhan dan hukuman boleh dijatuhkan bagi mereka yang ingkar," ujarnya.

Sebarang penjelasan lanjut berkaitan fatwa dan undang-undang berkaitan kalimah Allah boleh layari laman web MAIS www.mais.gov.my.

Akhbar baru-baru ini melaporkan, isu kalimah Allah dicetuskan semula oleh Guan Eng yang juga Ketua Menteri Pulau Pinang dalam perutusan Hari Krismas lalu apabila menggesa kerajaan membenarkan penggunaan kalimah itu dalam Bible versi bahasa Melayu.

Tindakan itu menimbulkan kemarahan pelbagai pihak yang meminta Guan Eng menarik balik kenyataannya.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Sukan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Sukan


Imej Harimau Selatan tercalar

Posted:

Imej Harimau Selatan tercalar

Imej Harimau Selatan tercalar

Oleh SHAHRULANOOR ISHAK
sukan@kosmo.com.my

KEHADIRAN Guiza (kanan) gagal membantu Johor DT meraih kemenangan ke atas Pahang malam tadi.


IMEJ Johor Darul Takzim (Johor DT) sebagai pasukan yang gah dengan pemain-pemain bertaraf bintang tercalar di Stadium Darul Makmur, Kuantan semalam apabila tewas 2-3 kepada Pahang yang kembali bersaing dalam saingan Liga Super musim ini.

Pahang yang hampir merayakan gol pertama menerusi tendangan Nikolche Kleckaroski pada minit kesembilan bagaimanapun terpaksa berputih mata apabila jaringan tersebut dibatalkan pengadil atas sebab penyerang Tok Gajah itu merempuh Muhammad Al Hafiz Hamzah yang sudah menangkap bola sebelum ia terlepas dan disambar oleh Nikolche.

Selang seminit kemudian, kekecewaan tersebut semakin dirasai apabila Johor DT meledakkan gol pertama pada minit ke-10 menerusi tandukan Safiq Rahim.

Tekanan dihadapi skuad Tok Gajah terus bertambah apabila tendangan Norshahrul Idlan Talaha sekali lagi menggegarkan gawang tuan rumah pada minit ke-25.

Permulaan babak kedua pula menyaksikan cubaan Pahang memperkemaskan jentera serangan dengan memasukkan R. Gopinathan bagi menggantikan Nikolche.

Langkah yang diambil oleh jurulatih Dolah Salleh itu berhasil meniup kebangkitan Pahang apabila berjaya menjaringkan gol pertama pada minit ke-48 menerusi rembatan Fauzi Roslan.

Fauzi kemudian sekali lagi memanfaatkan peluang menghasilkan gol kedua Pahang pada minit ke-72 untuk mengikat kedudukan 2-2.

Gol penyamaan itu ternyata meniup semangat pemain Tok Gajah yang semakin ghairah melancarkan serangan dan hasilnya, R. Surendran berjaya meledakkan gol kemenangan Pahang pada minit ke-82.

Skuad Harimau Selatan yang tertekan melihat kebangkitan Pahang kemudian cuba memperkemas barisan serangan dengan memasukkan Mohd. Safee Sali pada minit-minit akhir untuk digandingkan bersama Norshahrul.

Harapan Johor DT yang dibimbing ketua jurulatih, Fandi Ahmad bagaimanapun lebur sebaik pengadil Shamsudin Ibrahim meniup wisel penamat.

Zainal nafi terlibat

Posted:

Zainal nafi terlibat

Zainal nafi terlibat

Datuk Zainal Abu Zarin


PRESIDEN Majlis Paralimpik Malaysia (MPM), Datuk Zainal Abu Zarin (gambar) menafikan yang beliau terlibat dalam dakwaan penyelewengan wang berjumlah RM4 juta milik badan induk sukan orang kelainan upaya (OKU) itu.

Beliau menganggap fitnah ke atas dirinya itu ditimbulkan pihak tertentu yang berkepentingan bagi menggugat kedudukannya sebagai peneraju MPM.

"Individu terbabit sengaja memutarbelitkan fakta bagi mengelirukan orang ramai tentang pengurusan kewangan MPM dan merosakkan imej serta nama baik MPM sebagai badan induk yang bertanggungjawab membela kebajikan atlet paralimpik di negara ini," katanya di ibu negara semalam.

Sebelum ini, sebuah akhbar tempatan melaporkan mengenai pelaburan wang RM4 juta oleh MPM ke dalam sebuah syarikat pengurusan acara, Paralimpik Ventures Sdn. Bhd. (PVSB) yang diterajui Zainal dan dua anaknya, Idi Irwan dan Ilia Ikhwan.

Laporan itu menyebut, wang berkenaan dipindahkan sebanyak dua kali iaitu pada 4 dan 17 April 2008 manakala cek pemindahan tersebut ditandatangani Zainal sendiri dan Bendahari MPM ketika itu, Liew Yoon Loy.

Sebuah akhbar harian dalam laporannya sebelum ini turut menyatakan bahawa wang RM3.8 juta daripada pelaburan sebanyak RM4 juta dalam PVSB dihapus kira disebabkan pelaburan berkenaan tidak memperoleh pulangan.

Dengan memetik minit mesyuarat agung tahunan MPM, laporan tersebut menyatakan bahawa majlis itu menerima sepucuk surat daripada PVSB yang mana PVSB komited membayar balik RM200,000 termasuk faedah lima peratus, menjelang Mac tahun lepas.

MPM kemudian menerima sepucuk lagi surat pada Ogos lepas yang mana surat itu menyatakan baki RM3.8 juta lagi akan dibayar menjelang 2014.

Bagaimanapun, pada mesyuarat agung MPM pada September tahun lepas, lembaga eksekutif majlis itu memutuskan untuk menghapus kira sejumlah RM3.8 juta dan ini akan ditunjukkan dalam penyata kewangan bagi tahun berakhir pada 31 Disember lepas.

Mengulas lanjut, Zainal berkata, dakwaan tersebut sebenarnya tidak berasas kerana wang berkenaan digunakan untuk tujuan pelaburan bagi menambah dana MPM yang tenat pada pada tahun 1990-an.

Sebelum ini, MPM bergantung sepenuhnya peruntukan yang tidak seberapa daripada Jabatan Kebajikan Masyarakat sebelum Kementerian Belia dan Sukan (KBS) mengambil alih pada 2006.

Keadaan itu menyebabkan MPM terpaksa mencari alternatif lain bagi menampung kos program dan aktiviti membabitkan atlet paralimpik negara yang disusun setiap tahun.

"Untuk mendapat dana tambahan, exco MPM ketika itu sebulat suara menubuhkan anak syarikat dengan nama Paralimpik Ventures Sdn. Bhd. bagi mencari keuntungan dengan modal sebanyak RM4 juta yang dikumpul hasil perbelanjaan berhemah yang dilakukan MPM sebelum ini dan perkara ini telah dimaklumkan kepada Pejabat Pesuruhjaya Sukan (PPS)," katanya.

Zainal berkata, apa yang dirancang bagaimanapun tidak berjalan lancar apabila PVSB gagal memberi pulangan keuntungan seperti yang disasarkan berikutan kemelesetan ekonomi dunia pada 2008.

Beliau berkata, PVSB pernah menyumbang keuntungan tunai sebanyak RM700,000 kepada MPM sebelum ini dan ini membuktikan bahawa anak syarikat milik MPM itu menjalankan perniagaan yang mendatangkan keuntungan.

Beliau menambah, pihaknya sering menghantar laporan kewangan tahunan MPM dan PVSB kepada PPS pada setiap tahun dan menafikan dakwaan bahawa wang RM4 juta yang dilaburkan MPM itu adalah lebihan peruntukan yang disediakan untuk penganjuran Sukan FESPIC Kuala Lumpur 2006. – Bernama

Harimau Malaya uji kekuatan dengan Iraq

Posted:

Harimau Malaya uji kekuatan dengan Iraq

Harimau Malaya uji kekuatan dengan Iraq

Oleh AHMAD FAZLI MOHD. YADI
fazli.yadi@kosmo.com.my

NAIB Presiden Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM), Datuk Seri Subahan Kamal (gambar) mendedahkan, skuad kebangsaan bakal beraksi dalam tiga aksi perlawanan antarabangsa sebagai persiapan menghadapi kempen kelayakan Piala Asia 2015 pada Februari depan.

Tiga pasukan tersebut ialah Iraq, Uzbekistan dan India yang telah pun mengesahkan persetujuan mengadakan aksi persahabatan itu.

Jelasnya, perlawanan persahabatan tersebut adalah untuk memantapkan persediaan skuad negara bagi menghadapi kelayakan Piala Asia 2015.

"Seperti yang dimaklum, pasukan kebangsaan akan memulakan aksi persahabatan itu menentang Qatar di Doha pada 6 Februari depan.

"Sebelum itu, skuad negara akan menentang Iraq di UAE pada 1 Februari dan aksi menentang Uzbekistan serta India bakal diadakan bulan September," katanya kepada pemberita pada sidang akhbar di Wisma FAM, Kelana Jaya semalam.

Dalam perkembangan sama, Subahan turut mengesahkan FAM telah memohon kepada pasukan-pasukan lain untuk mengadakan aksi persahabatan dalam usaha memperbanyakkan aksi pemanas badan buat skuad negara.

"Selain itu, kita (dijangka) akan bertemu dengan Oman dan jika semuanya berjalan lancar, aksi menentang Oman bakal berlangsung pada 17 Mac depan.

"Kita juga telah menulis surat serta memohon untuk mengadakan perlawanan persahabatan dengan pasukan lain termasuk Thailand (7 Jun), Jordan (11 Jun) di laman sendiri, China (18 Jun), Taiwan (14 Ogos) serta Korea Selatan (10 Oktober) dan setakat ini kami masih menunggu jawapan.

"Kami harap mereka akan dapat memberikan persetujuan untuk mengadakan perlawanan persahabatan dengan kami," katanya.

Pada perkembangan lain, Subahan turut menggesa agar penyokong-penyokong setia Harimau Malaya memberikan sokongan padu kepada skuad kendalian Datuk K. Rajagobal dalam usaha melayakkan diri secara automatik ke pentas Piala Asia.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Varia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Varia


Warga INTI ringan tulang

Posted:

Warga INTI ringan tulang

Warga INTI ringan tulang


PASUKAN bola baling Inti IU menyusun batu-bata untuk dijadikan dinding rumah seorang penerima bantuan.


PELBAGAI cara boleh dilakukan untuk membantu golongan yang memerlukan. Sekumpulan 20 pelajar dan warga kerja Inti International University (Inti IU), Nilai, Negeri Sembilan, baru-baru ini memilih untuk membantu membaiki dan membina semula kediaman keluarga yang berpendapatan rendah.

Mereka yang terpilih ialah rumah Hassam Mogot dan Sapparuddin Abd. Hamid dari perkampungan Orang Asli Bukit Bangkong, Sungai Pelek, Selangor.

Mereka dibahagikan kepada dua kumpulan iaitu kumpulan pertama yang disertai Naib Presiden, Perkhidmatan Pelajar, Inti IU, Dr. Sia Ah Hiok yang membantu mengecat rumah milik Hassam dan isterinya, Gipah Noor.

Kumpulan kedua pula disertai pasukan bola baling Inti IU dengan tugasan membaiki rumah Sapparuddin. Walaupun tidak mempunyai pengalaman dalam pembinaan, kumpulan tersebut berjaya menggantikan dinding lama bahagian ruang tamu kediaman tersebut. Dinding kayu itu diganti dengan batu-bata.

Ketua pasukan bola baling, Go Kah Hou nyata gembira apabila usahanya memaparkan aktiviti itu di laman Facebook mendapat sambutan daripada semua ahli pasukan bola baling.

"Saya tidak sangka semua ahli pasukan bola baling sanggup turun padang melakukan kerja-kerja yang tidak pernah mereka lakukan sebelum ini.

"Kami berjaya membancuh simen dan menyusun batu-batu, meskipun tidak mempunyai pengalaman. Usaha ini sangat berbaloi dan kami sangat gembira kerana dapat membantu golongan yang memerlukan," katanya.


WALAUPUN tanpa pengalaman membina rumah, ia bukan penghalang untuk para pelajar menghulurkan bantuan.


Dalam pada itu, Ah Hiok turut gembira dengan sokongan para sukarelawan yang sanggup meluangkan masa dan tenaga dalam menjayakan program berkenaan.

"Usaha mereka merupakan kesinambungan daripada projek kami yang terdahulu. Diharapkan ia dapat diteruskan pada masa depan.

"Sebelum ini, para pelajar turut menganjurkan malam amal dan berjaya mengumpul dana sebanyak RM6,000.

"Dana tersebut diserahkan kepada Living Hope Malaysia yang kemudiannya menyalurkannya kepada pusat sumber khusus untuk anak-anak Orang Asli di Kampung Gebok dan Kampung Kedat di Mantin, Negeri Sembilan," kata Ah Hiok.

Ford menghargai alam

Posted:

Ford menghargai alam

Ford menghargai alam


FORD menunaikan tanggungjawab sosial dengan menyumbangkan RM150,000 untuk pelbagai pertubuhan bagi menjalankan projek pemuliharaan alam sekitar.


SYARIKAT pemotoran, Ford Motor Company mengumumkan pemenang grogram Geran Pemuliharaan dan Alam Sekitar 2012 di Malaysia dengan menerima RM150,000 pada pertengahan Disember lalu.

Pemberian geran itu membolehkan pihak penerima melaksanakan program hijau masing-masing.

"Program ini merupakan salah satu daripada cara Ford berusaha memulihara alam sekitar dan meningkatkan kualiti kehidupan masyarakat di tempat kami beroperasi," ujar Pengurus Serantau Asia Pasifik, Bahagian Operasi Eksport dan Pertumbuhan, David Westerman.

Tambahnya, ciri paling menarik mengenai program tersebut adalah ia secara tidak langsung dapat menyatukan semua pihak yang terdiri daripada kakitangan Ford, pelanggan dan kumpulan masyarakat.

Dana geran yang diberi akan digunakan dalam projek sebenar dan positif terhadap alam sekitar sekali gus dapat meningkatkan kualiti hidup masyarakat.

Sebuah panel juri bebas ditubuhkan bagi menentukan penerima geran tersebut. Antara ahlinya ialah Pengarah Pemuliharaan WWF-Malaysia, Dr. Sundari Ramakrishna, Pengurus Besar Wild Asia, Gonthong Lourdesamy dan Pengarah Bahagian Perhutanan dan Alam Sekitar di Institut Penyelidikan Hutan Malaysia (FRIM), Dr. Ismail Harun.

Wakil daripada Ford pula ialah Pengurus Jualan Kebangsaan, R. Veemala.

Program Geran Pemuliharaan dan Alam Sekitar dilancarkan pada peringkat global pada tahun 1983. Ford telah menyampaikan geran berjumlah lebih AS$2 juta (RM6.09 juta) kepada pelbagai projek alam sekitar di 60 buah negara.

Negara-negara yang pernah mendapat manfaat tersebut selain Malaysia ialah Carribean, Puerta Rico dan juga negara-negara yang berada di rantau Asia Pasifik, Amerika Tengah serta Asia Barat.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Dunia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Dunia


Lima suspek perogol dihadap ke mahkamah

Posted:

Lima suspek perogol dihadap ke mahkamah

Lima suspek perogol dihadap ke mahkamah

SEBUAH van polis membawa lima lelaki dipercayai perogol meninggalkan sebuah mahkamah majistret di New Delhi semalam.


NEW DELHI - Lima lelaki yang dituduh merogol dan membunuh seorang pelajar perubatan berusia 23 tahun di dalam sebuah bas secara bergilir-gilir pada 16 Disember tahun lalu dihadapkan ke mahkamah majistret di selatan Delhi semalam.

Semua mereka dituduh melakukan kesalahan itu ketika mangsa dalam perjalanan pulang selepas menonton filem di New Delhi bersama teman lelakinya.

Mangsa yang merupakan pelajar bidang fisioterapi disahkan meninggal dunia pada 29 Disember lalu selepas mendapat rawatan di sebuah hospital di Singapura.

Lima lelaki yang didakwa itu ialah pemandu bas tersebut, Ram Singh dan adiknya, Mukesh Singh.

Penjaja buah-buahan, Pawan Gupta dan seorang pencuci bas, Akshay Singh serta pengajar kecergasan, Vinay Sharma turut didakwa melakukan perbuatan itu.

Perbicaraan kelima-lima suspek yang berumur 19 hingga 35 tahun itu terpaksa diadakan secara tertutup ekoran orang ramai membuat bising.

Majistret Namrita Aggarwal memutuskan supaya orang ramai dan media tidak dibenarkan masuk sepanjang perbicaraan berlangsung.

Aggarwal berkata, pendengaran seterusnya akan diadakan pada 10 Januari ini.

Seorang pegawai polis berkata, semua tertuduh memakai penutup muka ketika memasuki mahkamah.

Menurut seorang pendakwa raya, Rajiv Mohan, seorang peguam akan membela mereka.

Kebanyakan peguam dikatakan tidak sanggup untuk mewakili mereka kerana kekejaman yang dilakukan oleh para suspek itu.

Jika sabit kesalahan, mereka akan dikenakan hukuman mati.

Seorang lagi suspek berumur 17 tahun akan dibicarakan di sebuah mahkamah juvenil kerana usianya di bawah umur. - Agensi

Penggodam komputer bank ditangkap di Bangkok

Posted:

Penggodam komputer bank ditangkap di Bangkok

Penggodam komputer bank ditangkap di Bangkok


HAMZA (tengah) dikawal dua anggota polis pada sidang akhbar yang diadakan di pejabat Biro Polis Imigresen di Bangkok semalam.


BANGKOK - Seorang penggodam komputer warga Algeria yang diburu Biro Siasatan Persekutuan (FBI) kerana mencuri berjuta-juta dolar dari beberapa buah bank Amerika Syarikat (AS) untuk membiayai kehidupan mewahnya ditangkap di sini, kata polis Thailand semalam.

Lelaki tersebut, Hamza Bendelladj kelihatan tenang walaupun mengetahui bahawa dia bakal diekstradisi ke AS.

"Apabila ditanya apa yang dilakukan dengan wang tersebut, dia menjawab wang itu digunakan untuk melancong dan menjalani kehidupan mewah seperti menaiki penerbangan kelas pertama serta tinggal di kediaman mewah," kata Ketua Polis Imigresen, Phanu Kerdlabphol.

Menurutnya, pihak FBI menjejaki graduan sains komputer itu selama tiga tahun selepas dia mula menggodam bank-bank AS ketika berusia 20 tahun.

"Dia telah menggodam komputer beberapa buah bank AS dan pernah mencuri transaksi berjumlah AS$10 juta (RM30.4 juta) dari sebuah bank," tambah ketua polis tersebut.

Pemuda itu ditahan di Lapangan Terbang Suvarnabhumi di sini kelmarin selepas dia tiba dari Malaysia untuk menyambung penerbangan ke Kaherah. - AFP

Penduduk pakai kostum pelik di Silio

Posted:

Penduduk pakai kostum pelik di Silio

Penduduk pakai kostum pelik di Silio


SEORANG lelaki memakai kostum seperti pokok pada Festival Vijanera di Silio kelmarin.


SILIO, Sepanyol - Beberapa orang lelaki memakai kostum pelik yang menyebabkan sebahagian mereka kelihatan seperti pokok pada Festival Vijanera di Silio, utara negara ini kelmarin.

Terdapat juga penduduk yang memakai topeng muka, kulit haiwan dan pakaian yang berwarna cerah pada festival itu.

Ia merupakan festival pertama diadakan di Eropah pada awal tahun ini.

Festival tersebut berasal dari era empayar Rom.

Muka penduduk yang menyertai festival itu diwarnakan hitam dengan kepercayaan ia akan dapat mengelak kedatangan roh jahat. - Agensi

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online


Tahanan lolos: Penduduk diminta tidak bimbang

Posted:

Tahanan lolos: Penduduk diminta tidak bimbang

Tahanan lolos: Penduduk diminta tidak bimbang

08/01/2013 7:09pm

BUKIT MERTAJAM — Polis Pulau Pinang memperhebatkan usaha mengesan tujuh tahanan yang meloloskan diri daripada polis semalam, terutama di kawasan Tasek Gelugor di sini.

Sehubungan itu, Ketua Polis Pulau Pinang, Datuk Abdul Rahim Hanafi meminta penduduk di situ agar tidak bimbang dengan keselamatan mereka kerana polis juga meningkatkan rondaan selain mengadakan sekatan jalan raya di kawasan tersebut.

"Penduduk boleh terus menghubungi pihak polis jika melihat orang yang mencurigakan di kawasan mereka," katanya kepada pemberita, di sini hari ini.

Dalam kejadian pukul 9 pagi semalam, sembilan tahanan yang dalam perjalanan dari Penjara Pulau Pinang ke mahkamah di Butterworth meloloskan diri dengan merampas van polis yang dinaiki selepas memukul dan menolak keluar empat polis pengiring.

Dua daripada tahanan berjaya diberkas semula berhampiran van polis itu yang ditinggalkan di Kampung Padang Chempedak, Tasek Gelugor, manakala tujuh lagi dipercayai melarikan diri ke sekitar kawasan ladang sawit di Ara Kuda.— BERNAMA

Wanita Indonesia ditemui mati di Flat Sri Kuching

Posted:

Wanita Indonesia ditemui mati di Flat Sri Kuching

Wanita Indonesia ditemui mati di Flat Sri Kuching

08/01/2013 7:05pm

KUALA LUMPUR — Seorang wanita warga Indonesia ditemui mati dengan dua kesan tetakan pada lehernya, di rumah sewanya di Flat Sri Kuching di sini, hari ini.

Timbalan Ketua Polis Daerah Sentul, Supt. Othman Abu Bakar berkata, wanita berusia 36 tahun itu dipercayai mati akibat dibunuh pagi ini.

"Mayat mangsa ditemui berpakaian lengkap dan terlentang di dalam bilik air. Terdapat kesan lebam pada mata serta dua tetakan di belakang lehernya," katanya kepada pemberita di tempat kejadian.

Beliau berkata, polis turut menjumpai sebilah pisau pemotong daging di bahagian dapur yang dipercayai digunakan dalam pembunuhan itu.

Berikutan kejadian itu, katanya, polis menahan seorang lelaki tempatan berusia 26 tahun yang tinggal serumah dengan mangsa. — BERNAMA

Piala Asia: M'sia harungi 3 perlawanan persahabatan

Posted:

Piala Asia: M'sia harungi 3 perlawanan persahabatan

Piala Asia: M'sia harungi 3 perlawanan persahabatan

08/01/2013 6:36pm

PETALING JAYA — Skuad Harimau Malaya bakal mengharungi tiga perlawanan persahabatan antarabangsa sebagai persiapan menghadapi pusingan kelayakan Piala Asia 2015, yang dijadual bermula bulan depan.

Naib Presiden, Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM), Datuk Seri Subahan Kamal berkata, perlawanan itu membabitkan Iraq di Emiriah Arab Bersatu (UAE) pada 1 Februari, Uzbekistan di Tashkent pada 6 September dan India di tempat lawan pada 10 September.

Selain tiga perlawanan itu, Subahan yang juga pengurus skuad kebangsaan berkata, FAM turut menghantar jemputan kepada beberapa negara Asia lain bagi mengadakan perlawanan persahabatan, namun sehingga kini belum ada jawapan daripada pasukan terbabit.

"Kita tahu bukan semua pasukan jemputan akan memberi jawapan positif kerana mereka mempunyai komitmen lain seperti Jordan yang terlibat dengan Kejohanan Bola Sepak Piala Teluk 2013 di Bahrain.

"Kita juga sedang menunggu jawapan daripada pasukan Asia lain seperti Thailand dan China untuk mengadakan perlawanan persahabatan bersama skuad kebangsaan," katanya pada sidang media di Wisma FAM di sini, hari ini.— BERNAMA

Kredit: www.kosmo.com.my
 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved