Ahad, 28 Oktober 2012

Kosmo Online - Rencana Utama

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Rencana Utama


Telegram terpinggir dek kemajuan teknologi

Posted:

Telegram terpinggir dek kemajuan teknologi

GETARAN dada seorang wanita yang sedang menyapu daun-daun kering di halaman rumahnya semakin deras tatkala melihat seorang lelaki beruniform menaiki basikal memasuki pekarangan rumah. Desah nafasnya semakin kedengaran apabila lelaki tersebut menghulurkan sekeping sampul tertera perkataan telegram di hadapannya sambil berkata: "Telegram untuk puan."

Sebaik kiriman telegram yang tertulis, 'Ayah meninggal dunia, balik segera!' dibaca, mengalir manik-manik jernih daripada sepasang mata bundar wanita itu.

Itu antara adegan drama yang masih segar dalam ingatan penulis berhubung fungsi telegram iaitu menyampaikan mesej kecemasan terutamanya berita buruk dan sedih.

Jika ditebak soalan mengenai telegram kepada generasi muda kini yang medium komunikasinya berkiblatkan gajet-gajet canggih, pasti 90 peratus daripada mereka tidak tahu apa itu telegram.

Pernah sekali penulis menguji seorang remaja berusia 18 tahun mengenai telegram dan remaja tersebut bertanya kembali kepada penulis: "Apa itu telegram? Sukatan timbang terbaharu ke?"

Kenangan telegram

Kalau ada yang tahu pun, mungkin mereka hanya mendengarnya melalui pembacaan novel, cerita dan drama lama tanpa merasai sendiri pengalaman menggunakan perkhidmatan tersebut.

Bagi seorang pesara kerajaan Rosly Mohamad, telegram punya nilai sentimental buat dirinya dan isteri, Zubaidah Omar, 58.

Lelaki berusia 58 tahun hanya tersenyum sambil ketawa kecil apabila persoalan mengenai telegram diutarakan, lantas ayah kepada empat orang anak itu menyingkap kembali cerita lama.

PERKHIDMATAN telegram sangat penting pada suatu ketika dahulu kerana ia dapat menyampaikan mesej dengan pantas berbanding medium komunikasi lain pada masa itu.


Ceritanya, apabila dia mahu menyunting anak dara orang, sudah menjadi adat ia dimulakan dengan merisik kemudian barulah bertunang, bernikah dan akhir sekali berkahwin.

"Pada ketika itu, keluarga saya merancang untuk datang merisik bakal isteri saya di Parit Baru, Sabak Bernam, Selangor. Tetapi saya tidak tahu bagi orang Jawa (keluarga sebelah isteri) merisik itu dikira bertunang.

"Kelam-kabut saya dibuatnya kerana tidak menyediakan apa-apa persiapan untuk majlis pertunangan. Yang ada hanya sebentuk cincin belah rotan sebagai tanda merisik," katanya yang ketika itu tinggal di Tanjung Malim, Pera.

Tanpa berfikir panjang, dia terus memecut ke pejabat pos Tanjung Malim untuk menghantar telegram menyampaikan pesanan kepada keluarga bakal isteri bahawa pertunangan ditangguhkan bagi membolehkan keluarganya membuat segala persiapan.

"Mujur ada telegram, majlis pertunangan berlangsung seminggu kemudian. Kini, perkhidmatan telegram sudah ditamatkan dan segalanya hanya tinggal kenangan untuk diceritakan kepada anak dan cucu.

"Sayangnya, telegram itu tidak tahu ke mana," ujarnya.

Guna Kod Morse

Sejarah perkhidmatan telegram di Malaysia diperkenalkan di negara ini sejak tahun 1940-an.

Perkhidmatan telegram digunakan secara meluas oleh rakyat Malaysia pada ketika itu bagi menghantar pesanan termasuklah pesanan-pesanan segera.

Menurut Ketua Pegawai Pemasaran Telekom Malaysia (TM), Datuk Rozalila Abdul Rahman, pada awal pengenalannya, perkhidmatan telegram telah diberikan melalui bantuan operator menggunakan Kod Morse.

Pada waktu itu, perkhidmatan telegram ditawarkan oleh Jabatan Telekom Malaysia (JTM). Apabila jabatan tersebut diswastakan menjadi Syarikat Telekom Malaysia (STM) pada tahun 1987, perkhidmatan itu terus kekal di bawah seliaan STM hinggalah evolusinya kepada Telekom Malaysia Berhad (TM) pada hari ini.


SEORANG kakitangan Muzium Telekom menunjukkan telegram yang pernah menjadi medium komunikasi yang penting suatu ketika dahulu.


"Perkhidmatan telegram yang ditawarkan sebelum ini oleh TM mengguna pakai sistem Automatic Message Switching dan menggunakan sebuah teleprinter bagi menghantar, menerima dan mencetak pesanan-pesanan pelanggan. Perkhidmatan ini hanya boleh diperoleh menerusi Pusat Khidmat Pelanggan TM di talian 100 dan juga di premis-premis TMpoint," katanya.

Tambahnya, Pos Malaysia bertanggungjawab memungut pesanan-pesanan yang dicetak dari Pusat Telegram TM di Kuala Pauh, Jalan Kuchai Lama, Selangor atau di premis TMpoint terpilih di seluruh negara untuk dihantar kepada penerima pesanan tersebut.

Bagaimanapun, kemajuan teknologi menyebabkan perkhidmatan telegram sejak beberapa tahun kebelakangan ini hanya digunakan kebanyakannya oleh bank dan institusi kewangan, khususnya bagi tujuan pungutan pembayaran.

"Akhirnya TM mengambil keputusan untuk menamatkan perkhidmatan ini atas beberapa faktor. Antaranya ketiadaan bantuan sokongan teknikal bagi peralatan yang dimiliki, selain wujudnya peranti-peranti serta saluran komunikasi baharu. Lebih banyak orang hari ini berkomunikasi menggunakan telefon talian tetap, telefon mudah alih, khidmat pesanan ringkas (SMS), e-mel dan aplikasi pesanan segera," ujarnya.

Jelas Rozaliza lagi, berikutan peralatan yang digunakan untuk memberikan perkhidmatan telegram semakin usang dan alat gantian juga tidak lagi didapati, ia menjadi semakin sukar buat TM untuk terus menawarkan perkhidmatan itu.

TM telahpun memaklumkan kepada Kementerian Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan mengenai hasrat untuk menamatkan perkhidmatan telegram pada tahun 2004 dan kementerian akhirnya meluluskan permohonan tersebut pada bulan Mei 2012.

Tanggal 1 Julai lalu menjadi detik pernuh bersejarah apabila perkhidmatan telegram ditamatkan secara rasminya.

"Kami percaya industri telekomunikasi masa kini menghidangkan pelbagai medium komunikasi yang lebih bersesuaian dengan kemampuan dan cara hidup rakyat Malaysia.

"Kami juga memahami bahawa tidak semua golongan mampu untuk memiliki telefon bimbit atau komputer peribadi (PC) bagi menghantar e-mel, namun apabila Malaysia bergerak maju ke arah sebuah negara berpendapatan tinggi, negara kita dilengkapi dengan infrastruktur komunikasi yang berkembang dengan baik termasuklah telefon awam serta perkhidmatan pos," katanya.

INILAH salah satu tulang belakang perkhidmatan telegram yang bertanggungjawab memastikan telegram sampai dengan selamat kepada si penerima.


Pada detik-detik terakhir perkhidmatannya, Pengurus Besar TM Kelantan, Ab. Rashid Che Othman memberitahu, kira-kira 1,000 telegram dihantar melalui TM Point Kota Bharu berbanding hanya sekitar 500 pada hari-hari biasa.

Sejak tahun 2000 telegram dihantar melalui komputer dan tidak lagi menggunakan mesin teleks seperti zaman dahulu.

Bagi mereka yang mahu mendapatkan gambaran lebih jelas dan melihat sendiri mesin teleks yang digunakan suatu ketika dahulu anda boleh berkunjung ke Muzium Telekom, Jalan Raja Chulan, Kuala Lumpur.

Peningkatan jenayah bersenjata Bangkok

Posted:

Peningkatan jenayah bersenjata Bangkok

SEORANG lelaki menggilap senapang miliknya di sebuah kawasan luar bandar berdekatan bandar raya Bangkok untuk dijual kepada orang awam.


SERAMAI 20 orang murid sekolah berkumpul membuat bulatan di dalam sebuah bas henti-henti di tengah-tengah kota Bangkok. Di tengah-tengah mereka seorang pelajar sekolah lain yang berusia 16 tahun berada dalam ketakutan.

Selepas dimaki dan ditendang, salah seorang daripada 20 pelajar itu bertindak kejam apabila melepaskan tembakan ke kepala mangsa.

Kejadian jenayah seperti itu di kota Bangkok bukan lagi satu kejutan, malah insiden tembak-menembak dalam kalangan orang awam sudah menjadi satu perkara biasa.

Dalam satu insiden di stesen pertukaran bas yang sibuk, seorang mekanik komputer menembak mati dua orang awam dan mengambil seorang tebusan. Saksi berkata, ia menyerupai adegan daripada filem Hollywood.

Status destinasi syurga pelancongan selain pangkalan serantau bagi syarikat-syarikat multinasional, semakin tercalar dengan kontroversi itu.

Peningkatan kes jenayah seperti didakwa disumbang oleh peningkatan pemilikan senjata api dalam kalangan orang awam Thailand.

Statistik mendapati jumlah rakyat Thailand memiliki senjata, hampir empat kali ganda lebih tinggi daripada Filipina iaitu sebuah negara yang juga terkenal dengan jenayah senjata ganas.

Maka disebabkan itu, ada pihak yang menuding jari dengan mendakwa ketidakstabilan politik Thailand sejak rampasan kuasa 2006 akibat penolakan Perdana Menteri Thaksin Shinawatra adalah punca kepada peningkatan kes jenayah bersenjata orang awam.

Ada sesetengah pihak pula mendakwa kekayaan Thailand yang tidak dibahagikan sama rata atau lebih mudah yang kaya terus kaya dan yang miskin terus miskin, mendorong orang awam mengambil undang-undang ke dalam tangan sendiri.

Penguatkuasaan lemah

"Thai telah menjadi bak sebuah filem Wild Wild West," kata ahli politik Chuwit Kamolvisit yang juga bekas hartawan pusat urut.

"Orang menarik keluar senjata mereka tanpa anda sedari kerana ia berlaku pada bila-bila masa dan di mana jua tempat."

Akui Chuwit, jenayah senjata yang semakin meningkat boleh merosakkan imej negara Gajah Putih yang berbangga dengan gelaran Tanah Dengan Senyuman.

Ia boleh menjejaskan kedatangan pelancong memandangkan Thailand menerima kunjungan 20 juta pelancongsetiap tahun.

Antara insiden terkini melibatkan jenayah senjata termasuklah seorang senator yang menembak mati bekas isterinya semasa makan malam.

Tidak ketinggalam insiden tembakan di sebuah kelab malam yang menyebabkan lima kematian.

Semua ini menunjukkan penguatkuasaan undang-undang yang sangat lemah oleh pihak berkuasa sejak rampasan kuasa pada 2006.

Jenayah bersenjata di Bangkok telah meningkat dua kali ganda sejak itu. malah yang lebih menakutkan ia melibatkan orang awam.

Thailand mempunyai kadar pembunuhan bersenjata tertinggi di Asia menurut www.gunpolicy.org iaitu laman web yang dihoskan oleh Pusat Pengajian Kesihatan Awam, Universiti Sydney di Australia.

Terdapat 5.3 pembunuh bersenjata bagi setiap 100,000 orang di Thailand pada tahun 2011, berbanding 0.2 di Filipina.

Undang-undang sendiri

Di bawah undang-undang Thailand, seseorang di bawah 20 tahun tidak boleh memiliki pistol, malah pemeriksaan latar belakang yang ketat dijalankan sebelum lesen boleh dikeluarkan.

Walaupun begitu, bilangan orang muda yang membawa senjata api telah meningkat kepada 32 peratus sejak sembilan tahun lepas, kata Kementerian Keadilan Thailand.

Terletak di antara lorong dan jalan sibuk di Chinatown, Bangkok Old Siam Plaza dikelilingi sekitar 80 kedai pistol beroperasi secara sah. Ada yang mengiklan senapang dengan nombor siri mereka dicalarkan.

Menurut rekod Kementerian Dalam Negeri, 6.2 juta lesen pemilikan senjata telah dikeluarkan di negara yang mempunyai populasi penduduk 69 juta orang itu.

Namun, jumlah itu belum dicampur dengan mereka yang memiliki pistol dan senapang secara haram.

"Pistol datang melalui semua sempadan Thailand iaitu di utara, timur dan barat negara," kata Komander Bahagian Penindasan Jenayah Thailand, Supisan Pakdinarunat.

Ahli politik Chuwit dengan tegas menyalahkan budaya atau amalan mengambil undang-undang dalam tangan sendiri sebagai punca.

"Jika seorang lelaki tidak boleh memakai pakaian seragam (penguat kuasa), memiliki pistol adalah perkara terbaik yang boleh dilakukan," katanya. - Reuters

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Komuniti Kita

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Komuniti Kita


Majlis Penutup Kem Tahunan Rejimen 504 Askar Wataniah

Posted:

Majlis Penutup Kem Tahunan Rejimen 504 Askar Wataniah

TUANKU Syed Faizuddin (kiri) dan Tuanku Lailatul Shahreen (dua dari kiri) menyaksikan ahli Rejimen 504 AW menunjukkan bendera Angkatan Tentera Malaysia selepas Majlis Penutup Kem Tahunan Rejimen 504 AW di UUM, Kedah di sini baru-baru ini.


BERSATU. Seramai 13 pegawai dan 86 anggota sukarelawan Askar Wataniah (AW) menyertai Kem Tahunan Rejimen 504 AW di Lapang Sasar Universiti Utara Malaysia (UUM) dekat Sintok, Kedah baru-baru ini.

Kem tahunan tersebut berlangsung selama dua minggu bermula 7 Oktober lalu di Kem Bukit Keteri dan Felda Rimba Mas, Perlis.

Majlis penutup kem tahunan itu disempurnakan Raja Muda Perlis yang juga Komander Rejimen 504 AW, Brigadier Jeneral Tuanku Syed Faizuddin Putra Jamalullail.

Turut hadir Raja Puan Muda, Mejar Kehormat Tuanku Lailatul Shahreen Akashah Khalil.

Pada majlis itu, baginda juga telah berkenan menyampaikan hadiah kepada pemenang pertandingan termasuk pertandingan menembak jatuh piring yang diadakan di lapang sasar tersebut.

Mesyuarat khas Jabatan Bomba dan Penyelamat

Posted:

Mesyuarat khas Jabatan Bomba dan Penyelamat

WAN MOHD. NOR (duduk enam dari kanan) bersama kakitangan Jabatan Bomba dan Penyelamat yang mengadakan mesyuarat di Pasir Puteh, Kelantan baru-baru ini.


TANGANI KEBAKARAN. Lebih 100 pegawai Jabatan Bomba dan Penyelamat dari seluruh negara mengadakan mesyuarat khas berkaitan aspek penyiasatan kes kebakaran di Tok Aman Bali Beach Resort di Pasir Puteh, Kelantan baru-baru ini.

Mesyuarat berkenaan dirasmikan oleh Ketua Pengarah Bomba, Datuk Wan Mohd. Nor Ibrahim. Turut hadir Pengarah Bomba Negeri Kelantan, Azmi Osman.

Mesyuarat yang berlangsung selama dua hari itu membincangkan keperluan meningkatkan kepakaran forensik dalam kalangan anggota bomba bagi meningkatkan integriti penyiasatan kes-kes yang melibatkan semua jenis kebakaran.

Pelajar SMK Paya Keladi lawat USM

Posted:

Pelajar SMK Paya Keladi lawat USM

SEBAHAGIAN daripada pelajar SMK Paya Keladi yang melawat USM di Pulau Pinang baru-baru ini.


LAWATAN ILMIAH. Seramai 40 pelajar Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Paya Keladi, Kepala Batas, Pulau Pinang mengadakan lawatan sambil belajar ke Institut Perubatan dan Pergigian Termaju (IPPT) Universiti Sains Malaysia (USM) Bertam, Pulau Pinang baru-baru ini.

Para pelajar dibawa melawat sekitar kampus termasuk ke pusat rawatan khas pesakit kanser, Rumah Hospis Fatimah Az-Zahrah IPPT, pusat rawatan pergigian dan unit pemulihan rawatan fisioterapi.

Mereka juga diberi penerangan tentang program pengajian dan kerjaya disampaikan oleh Pensyarah Kanan Kluster Toksikologi IPPT, Dr. Md. Azman Seeni Mohamed

Guru pengiring SMK Paya Keladi, Saidin Ahmad berkata, lawatan itu dapat memberi manfaat kepada pelajar kerana mereka secara tidak langsung dapat mengetahui ilmu berkaitan perubatan, pergigian, penyelidikan dan sains kesihatan.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Negara

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Negara


Perangkap kasanova licik

Posted:

Perangkap kasanova licik

Oleh MAZLINA ABDUL MAJID
mazlina.majid@kosmo.com.my

FATIN AMIRA (kiri) dan Salsabila menunjukkan salinan laporan polis setelah mereka mendakwa ditipu seorang kasanova di Segamat, Johor semalam.


SEGAMAT – Bagi memenuhi selera mewahnya, seorang lelaki dari Kuala Berang, Terengganu didakwa memanipulasi mangsa-mangsanya yang dikenali melalui satu laman web mencari jodoh Myjodoh.net bagi mengaut wang mudah.

Dengan menyamar sebagai jurutera dan mendakwa mempunyai talian saudara dengan salah seorang Exco kerajaan negeri Terengganu, lelaki berkulit sawo matang dan berusia 37 tahun itu menabur janji akan berkahwin dengan mangsanya sebelum mengebas wang mangsanya.

Bagaimanapun, tidak semua kaum hawa yang mendaftar di laman web berkenaan menjadi pilihannya kerana hanya wanita bujang atau janda yang berumur antara 20-an hingga 30-an menjadi sasarannya.

Ciri-ciri wanita yang menjadi pilihannya ialah mereka yang berbadan besar, montok dan gebu.

Salah seorang daripada mangsa yang mahu dikenali sebagai Fatin Amira, 20-an mendedahkan, dia terjerat dengan permainan kotor lelaki yang dikenalinya dengan nama Marzuki pada awal tahun 2011.

"Myjodoh.net yang 'menyatukan' kami. Walaupun dia tidak kacak tapi bila bercakap dengannya, jantung saya berdebar-debar, hati asyik teringat. Susah nak gambarkan, pendek kata dia memang hebat bermain dengan kata-kata manis," ceritanya ketika ditemui di sini semalam.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Ramai masih tidak tahu bahaya penyakit IEM

Posted:

Ramai masih tidak tahu bahaya penyakit IEM

MELAKA - Kesedaran dalam kalangan rakyat Malaysia khususnya ibu bapa terhadap penyakit metabolik semula jadi (IEM) yang boleh menyebabkan kerencatan akal, kecacatan anggota atau kematian masih berada pada tahap yang rendah.

Menurut Pakar Genetik dan Metabolisme Institut Pediatrik Hospital Kuala Lumpur (HKL), Dr. Ngu Lock Hock, hal itu disebabkan kesukaran golongan berkenaan untuk mengenal pasti simptom IEM yang terdiri daripada 500 jenis penyakit berlainan.

Beliau berkata, pada masa ini kira-kira 500 penghidap IEM di seluruh negara menerima rawatan di HKL, namun jumlah sebenar pesakit itu dijangka jauh lebih tinggi.

Katanya, IEM yang merupakan gabungan beberapa penyakit keturunan disebabkan masalah genetik sehingga menjejas penghasilan enzim dalam badan manusia.

"Penyakit ini bukan sahaja berlaku kepada bayi di awal usia seminggu malah turut dihidapi golongan dewasa pelbagai peringkat umur bergantung kepada faktor tindak balas enzim dalam badan seseorang individu," katanya kepada pemberita selepas menghadiri Forum Terbuka Persatuan Metabolik Malaysia di sini semalam.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Berkarya di sebalik tirai besi

Posted:

Berkarya di sebalik tirai besi

Oleh RADIAH SAORI
radiah.saori@kosmo.com.my

SABARIAH mengelap air mata kesedihan semasa menziarahi suaminya Ameng bersama anak mereka, Wan Ammar Haikal di Penjara Kluang, Johor semalam.


KLUANG – Kehidupan di penjara tidak menghalang vokalis kumpulan Spring, Ameng untuk terus berkarya menghasilkan lagu-lagu menarik khusus untuk peminat.

Ameng yang kini menjalani hukuman penjara lapan tahun serta dikenakan 10 sebatan oleh Mahkamah Tinggi Melaka pada April 2011 akibat kesalahan dadah, mendedahkan dia telah menghasilkan 10 buah lagu sepanjang berada di balik tirai besi.

Menurut Ameng atau nama sebenarnya Wan Aminuddin Wan Ismail, 44, hampir semua lagu yang dihasilkan berdasarkan pengalaman dia ketika menjalani hukuman di Penjara Kluang di sini.

"Salah satu lagu saya yang bertajuk Tangisan Generasi menceritakan mengenai penyesalan saya dan bagaimana saya boleh lupa diri sekali gus mengajak peminat untuk sama-sama bangkit daripada kejatuhan," katanya ketika ditemui di Dataran Insaf Penjara Kluang sempena program Jalinan Kasih Hari Raya Aidiladha semalam.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Urban

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Urban


Singgah 60 buah kedai sehari

Posted:

Singgah 60 buah kedai sehari

Oleh NIZHA PERIASWAMY

WALAUPUN peristiwa itu berlaku hampir 20 tahun lalu, namun ia tetap segar dalam ingatan Mohd. Jamsari Salam, 44. Mana mungkin Jamsari boleh melupakan, bagaimana lori yang penuh dengan muatan roti dipandunya terbalik di tengah-tengah jalan di Lebuh Raya Persekutuan berdekatan Subang, Selangor.

Akibat kemalangan itu hampir semua roti di dalam lori bertaburan di atas jalan. Apa yang mengejutkan Jamsari, ketika dia sedang berusaha keluar daripada tempat duduk pemandu, pengguna jalan mula berkerumun ke tempat kejadian. Bagaimanapun, mereka bukanlah datang semata-mata untuk menyelamatkan Jamsari, sebaliknya lebih berminat mengutip roti-roti di atas jalan.

"Orang ramai menyelamatkan roti dahulu, kemudian barulah menyelamatkan saya," cerita Jamsari berjenaka mengenangkan kejadian sewaktu dia bergelar jurujual roti di syarikat roti Gardenia.

Hari ini, Jamsari mungkin sudah tidak memandu lori. Hasil kesungguhan dan komitmen tinggi terhadap kerjanya, pihak syarikat memberi kepercayaan kepada Jamsari menjawat tugas lebih tinggi sebagai pengaudit runcit.

Namun, bermula dari bawah sebagai jurujual, dia tidak mungkin melupakan susah senang memandu lori setiap hari dari pagi hingga ke petang dari satu kedai ke satu kedai untuk mengedarkan lebih 1,000 bungkus roti Gardenia.

Akuinya, terlalu banyak cabaran dan kenangan disimpannya sepanjang mencari rezeki bergelar jurujual roti, malah ujian pertama datang daripada keluarga sendiri.

TUGAS seorang jurujual roti bukan sahaja memandu, menjual dan membuat kiraan akaun, malah mengangkat serta meletakkan sendiri bekas roti ke dalam lori atau kedai-kedai.


"Pertama sekali apabila saya beritahu ahli keluarga mengenai tugas saya menjual roti, air muka mereka berubah. Manakan tidak, saya pernah menolak tawaran belajar di maktab dan meneruskan kerja di sini. Bukankah ia akan membuatkan orang tua kita sedikit kecewa," kata Jamsari ketika dalam perjalanan melawat pusat pengedaran roti Gardenia di Bukit Kemuning, Shah Alam, Selangor.

Bekalan setiap hari

Namun, beliau percaya jika seseorang itu rajin dan mencintai kerjayanya sudah tentu pintu rezeki sentiasa terbuka, apatah lagi pihak syarikat juga sangat menjaga kebajikan kakitangan.

"Pengorbanan saya akhirnya berbaloi apabila syarikat memberikan saya peluang kenaikan jawatan dan gaji dalam masa yang singkat, sekali gus dapat memujuk orang tua untuk terus mencari rezeki di sebuah syarikat roti." ungkap Jamsari.

Bercerita tentang pengalamannya sebagai jurujual roti, ujar Jamsari, dia bukan sekadar menghantar roti ke kedai-kedai dan restoran, malah perlu komited dalam memastikan semua roti dihantar mengikut keperluan sesuatu kawasan dan tepat pada masanya.

Roti seperti yang diketahui merupakan antara makanan ruji rakyat negara ini, oleh sebab itu lihatlah di mana-mana jua kedai baik kedai runcit, kedai 24 jam atau pun pasar raya besar hampir setiap kedai mempunyai rak roti.

Berbeza dengan produk lain yang mungkin mempunyai tarikh luputnya sehingga beberapa tahun, tarikh luput roti hanya bertahan antara empat hari hingga satu minggu sahaja.

Ia menyebabkan hampir setiap hari lori roti perlu singgah di kedai-kedai di bawah kawasan masing-masing untuk membekalkan roti-roti baharu.

"Memandangkan permintaan terhadap roti lebih tinggi pada waktu pagi, rutin tugas saya bermula seawal pukul 2 atau 3 pagi di pusat pengedaran Gardenia di Bukit Kemuning. Ini kerana di situ, saya perlu memuat naik dan merekod jumlah roti dahulu sebelum keluar mengedarkannya ke kedai-kedai," ujarnya sambil memberitahu tugas beliau biasanya tamat pada sebelah petang selepas lebih 10 jam bekerja.


RAK-RAK roti kebiasaannya diletakkan di bahagian depan kebanyakan kedai atau pasar mini


Kongsi Jamsari lagi, seorang jurujual akan memandu sebuah lori dan mengedarkan roti ke 50 hingga 60 kedai setiap hari.

"Saya akan menghantar roti ke kedai yang sama hampir setiap hari. Disebabkan itulah, jurujual roti antara kakitangan paling ramai di syarikat kami untuk memastikan kedai-kedai menerima roti Gardenia kami setiap hari," beritahu Jamsari sambil berkongsi Gardenia mempunyai hampir 2,000 jurujual roti.

Beliau pernah bertugas di beberapa lokasi antaranya di Taman Tun Dr. Ismail, Petaling Jaya dan di Alor Setar, Kedah.

Teman beliau, Kamarol Shaharim, 42, yang berkongsi pengalaman yang sama berkata, semasa di pusat pengedaran lagi, seseorang jurujual perlu memastikan sistem susunan roti di dalam lori dilakukan secara profesional supaya proses penghantaran dapat dilakukan secara efisien.

"Bukan semasa hendak menurunkan roti, baru tercari-cari jenis roti atau membuat pengiraan. Kita perlu mengaturnya semasa melakukan muat naik lagi," katanya mengenai cara kerja seorang jurujual.

Walau bagaimanapun, kenangan seperti berdepan dengan kemalangan, trafik dan peniaga yang sangat cerewet semasa waktu penghantaran menjadi intipati kehidupan jurujual roti.

"Ada peniaga yang cerewet dan tidak suka walau kita lambat 10 minit daripada waktu penghantaran biasa. Ada yang tidak suka apabila pelanggan mereka terpaksa pulang tangan kosong kerana ketiadaan roti. Apabila berdepan dengan pekedai bermasalah, selaku pemegang jenama syarikat saya perlu banyak bersabar dan bijak mengendalikan situasi," cerita Kamarol pula.


SEORANG pekerja memeriksa roti yang sudah dibakar sebelum dipotong kepada 12 kepingan di kilang di Bukit Kemuning, Shah Alam.


Berkongsi pengalaman bertugas pada hari raya, beritahu Kamarol permintaan roti yang tidak pernah putus walaupun pada hari perayaan selain faktor tarikh luput roti memaksa jurujual roti sentiasa bertugas walaupun pada hari raya.

"Mungkin hanya separuh sahaja dapat bercuti, jurujual lain perlu bertugas untuk memastikan bekalan roti tidak terputus. Saya sendiri hanya dapat bercuti hari raya pada tahun kelima bekerja. Itupun dengan syarat harus kembali bertugas jika diperlukan," Kamarol bercerita lagi.

Namun kini, selepas bekerja hampir 20 dengan Gardenia, Kamarol hari ini tidak lagi memegang stereng lori dan mengedarkan roti.

Berkat pengalamannya, dia dilantik sebagai eksekutif jualan iaitu individu yang akan merekrut jurujual baharu, memberi latihan dan menyelia jurujual di syarikat itu.

Karnival Deepavali di Bukit Jalil

Posted:

Karnival Deepavali di Bukit Jalil

Oleh NIZHA PERIASWAMY

GERAI pakaian yang menawarkan pelbagai item fesyen menjadi tarikan utama pada karnival beli-belah ASC.


KEMERIAHAN dan kehangatan sambutan Deepavali yang akan disambut pada 13 November nanti semakin dirasai apabila penganut beragama Hindu sudah mula sibuk membuat persediaan sambutan perayaan hari cahaya itu.

Maka tidak hairanlah, beberapa lokasi beli-belah bak bazar diwujudkan untuk memenuhi permintaan perayaan itu. Agenda Suria Communication (ASC) antara penganjur yang meneruskan tradisi Karnival Beli-belah Deepavali.

Memasuki tahun ke-11, jika kebiasaannya ASC menganjurkan karnival di ruang parkir KL Sentral, namun kali ini pihaknya memilih lokasi baharu untuk mengurangkan masalah tempat letak kereta dan kesesakan di pusat bandar.

Bertempat di tempat letak kereta terbuka A, Kompleks Sukan Bukit Jalil, Kuala Lumpur, pihak ASC menjamin, lokasi baharu yang hanya kurang 15 minit perjalanan kereta dari KL Sentral itu menawarkan ruang yang lebih besar, tempat letak kereta yang lebih selesa dan mod pengangkutan yang mudah.

"Kini, di Kompleks Sukan Bukit Jalil, kami mampu mengumpul ribuan orang dalam satu-satu masa, selain lebih banyak peniaga berbanding dahulu. Oleh itu, ia akan membolehkan pengunjung membeli pada harga yang jauh lebih murah," kata Pengarah ASC, Jaggarao Simancha ketika ditemuramah di pejabat beliau di Brickfields, Kuala Lumpur.

Karnival Beli-belah Deepavali ke-11 tahun ini akan diadakan selama 13 hari iaitu bermula 31 Oktober 2012 hingga malam Deepavali iaitu 12 November 2012. "Kami berbesar hati dan percaya karnival ini menjadi sesuatu yang dialu-alukan kerana ia bukan hanya terhad kepada aktiviti beli-belah," ujar Jaggarao.

Karnival Beli-belah Deepavali oleh ASC juga turut mempamer pelbagai acara hiburan yang disertai artis dan selebriti India tempatan.

Tahun ini, karnival tersebut dijangka dimeriahkan dengan hiburan, tarian, lagu-lagu Deepavali, hiburan oleh kanak-kanak, pertandingan membuat muruku, pencarian duta produk kecantikan Shahnaz dan pertandingan mencari harta karun.

Di ruang pameran beli-belah pula, ASC menawarkan pilihan barangan bukan sahaja tempatan, tetapi juga sejauh dari India dan Pakistan.

"Sebagai satu bangsa yang sangat terkenal dengan kekayaan warna, kami memastikan dapat menawarkan segala jenis warna fesyen dan aksesori kepada para pelanggan," tambah beliau.

Seperti tahun-tahun terdahulu, ASC membariskan peniaga dari seluruh pelosok India seperti Kashmir, Rajasthan, Tamil Nadu, Bengal Barat, Maharastra, Orrisa, Punjab, Kerala dan Andhra Pradesh selain dari Pakistan.

Cerita hidup Zaiton

Posted:

Cerita hidup Zaiton

Oleh MUHAMMAD IZWAN MOHD. ISA


ZAITON: CERITAKU mengungkap kisah benar jalan hidup penyanyi Zaiton Sameon.


GEJALA gengsterism adalah realiti kehidupan masyarakat yang sering dipaparkan menerusi media cetak dan media elektronik. Rentetan daripada realiti sebenar kehidupan remaja masa kini, Budak Pailang membawakan kisah kehidupan seorang remaja bernama Badrul yang terlibat dengan dunia kongsi gelap setelah bercampur dengan kumpulan samseng di sekolah.

Kehidupannya tambah tertekan kerana sering dileteri dan dimarahi ibunya sehingga dia mengambil keputusan untuk menyertai sebuah kumpulan kongsi gelap.

Apakah yang terjadi kepada Badrul dan rakan-rakannya? Adakah Badrul berjaya meninggalkan dunia kongsi gelap dan kembali menjalani kehidupan normal? Semuanya akan terjawab menerusi filem aksi hebat itu.

Sementara itu, jangan lepaskan peluang untuk menyaksikan kehebatan watak perisik James Bond yang kembali beraksi menumpaskan penjenayah dalam filem terbaharu bertajuk Skyfall.

Peminat penyanyi terkenal 80-an, Zaiton Sameon jangan lupa untuk menyaksikan filem bergenre drama Zaiton: Ceritaku. Ia bakal membawa anda kembali menyorot zaman kegemilangan Zaiton selain menangisi dugaan yang dihadapinya sebelum bangkit semula.

Budak Pailang

Genre: Aksi

Durasi: 90 minit

Pengarah: Hashim Rejab

Pelakon: Aeril Zafrel, Wawa Zainal dan Niezam Zaidi

Sinopsis: Filem ini mengisahkan kehidupan seorang remaja bernama Badrul yang merupakan seorang samseng, bersifat nakal dan suka membuli. Dia dan rakan-rakannya, Achoi, Awang dan Wani sering melakukan huru-hara serta mengusik orang yang lemah.

Rodi, seorang remaja yang lurus sering menjadi mangsa buli Badrul dan rakan-rakannya.

Akibat tidak tahan dibuli, Rodi mengambil keputusan mengupah sekumpulan gengster untuk memukul Badrul dan rakan-rakannya. Dalam pada itu, Badrul mengalami kecederaan yang teruk kerana cuba menyelamatkan seorang gadis yang bernama She daripada diganggu oleh sekumpulan samseng jalanan.

Badrul yang tidak tahan hidup dalam belenggu kemiskinan dan bosan dengan sikap ibunya yang sering berleter mengambil keputusan untuk menyertai kumpulan kongsi gelap.

Dia menjadi anak buah kepada Alex, seorang raja dadah yang berpengaruh besar.

Kehidupan Badrul mula berubah menjadi mewah sehinggalah dia ditangkap dan dimasukkan ke dalam sebuah sekolah juvana.

Skyfall

Genre: Aksi

Durasi: 143 minit

Pengarah: Sam Mendes

Pelakon: Daniel Craig, Judi Dench, Ralph Fiennes dan Javier Bardem

Sinopsis: Apabila sebuah operasi di Istanbul berakhir dengan tragedi, James Bond dikhabarkan telah mati dan identiti ejen perisik terkenal M16 itu telah tertiris di internet.

Selepas kejadian itu, ramai yang mempersoalkan kewibawaan ketua agensi perisik rahsia, M, dalam mengendalikan misi rahsia.

Pihak kerajaan juga meragui keupayaannya dalam menghadapi situasi getir. Bond akhirnya muncul ketika M diserang dan mencari Roul Silva, penjahat berbahaya yang paling dikehendaki pihak berkuasa.

Zaiton: Ceritaku

Genre: Drama

Durasi: 87 minit

Pengarah: Isma Daniel

Pelakon: Nadia Aqilah, Shahronizam, Karl Shafek, Riezman Khuzaimi, Wan Maimunah, Norlia Ghani dan Arash Mohamad

Sinopsis: Zaiton terlibat dalam kemalangan ngeri yang telah mengorbankan nyawa anaknya Irwan.

Akibat daripada tragedi yang menyayat hati itu, perjalanan kariernya turut musnah. Kehidupan yang dilaluinya selepas kemalangan tersebut amat perit dan menyakitkan.

Dia yang tidak mempunyai tempat untuk bergantung hanya mengharapkan belas kasihan daripada ibunya.

Bagaikan sudah jatuh ditimpa tangga, ibunya pula meninggal dunia.

Dia kemudiannya hidup terkontang-kanting sehinggalah dipertemukan dengan Rahim.

Walaupun begitu, masih ada sebilangan manusia yang tamak haloba serta mengukur jiwa dengan kemewahan. Mereka memperalatkan Zaiton kerana yakin masih ada pesona bintang pada dirinya.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Sukan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Sukan


Kosmo Online - Sukan

Posted:

Kosmo Online - SukanKosmo Online - SukanCIMB Classic milik WatneyWATNEY memegang megah trofi Kejohanan Golf CIMB Classic 2012 selepas menamatkan saingan dengan muncul juara semalam.Effa Owona sertai TerengganuPENGURUS pasukan Terengganu, Marzuki Sulong (kiri) bersalaman dengan Effa Owona (kanan) selepas majlis menandatangani kontrak pemain import bagi saingan Liga Malaysia musim depan di Kuala Terengganu semalam.Harimau Muda tetap dicabarPEMAIN Harimau Muda dicabar untuk meraih kedudukan lebih baik dalam saingan Liga S.Danny ada sebab berbanggaDANNY tampil dengan aksi terbaik pada pusingan terakhir semalam, namun tidak cukup untuk berada dalam kelompok pemain terbaik.City menang dalam kekecewaanMICAH Richards terpaksa diusung keluar selepas kecederaan lama di lututnya berulang ketika menentang Swansea semalam.Messi ledak gol peribadi ke-301LIONEL MESSI meraikan jaringan keduanya ketika Barcelona membelasah Rayo Vallecano 5-0 semalam.Vettel tawan GP IndiaVettel bersama trofi kejuaraan GP India selepas menewaskan Alonso di tempat kedua.

http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?pub=Kosmo&sec=Sukan http://www.kosmo.com.my/kosmo/img/mastkosmo.jpg http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?sec=Sukan http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2012&dt=1029&pub=Kosmo&sec=Sukan&pg=su_01.htm BERADA di lapangan golf sewaktu ulang tahun perkahwinan mungkin sesuatu yang tidak diinginkan oleh sesiapa. http://www.kosmo.com.my/pix/2012/1029/Kosmo//su_01.small.jpg,100,80 http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2012&dt=1029&pub=Kosmo&sec=Sukan&pg=su_01.htm http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2012&dt=1029&pub=Kosmo&sec=Sukan&pg=su_02.htm PENYERANG import Negeri Sembilan, Jean-Emmanuel Effa Owona yang akan tamat kontrak dengan pasukan itu hujung bulan depan bakal mengetuai jentera serangan pasukan Terengganu musim depan. Oleh MANIRAH OTHMAN<br>manirah.othman@kosmo.com.my http://www.kosmo.com.my/pix/2012/1029/Kosmo//su_02.small.jpg,100,80 http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2012&dt=1029&pub=Kosmo&sec=Sukan&pg=su_02.htm http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2012&dt=1029&pub=Kosmo&sec=Sukan&pg=su_03.htm ATAS kertas, misi Harimau Muda untuk sekurang-kurangnya menamatkan saingan Liga Singapura 2012 (Liga S) musim ini tampak sukar dicabar mana-mana pasukan. Oleh NAN HIDAYAT NAN AZMIE<br>hidayat.azmie@kosmo.com.my http://www.kosmo.com.my/pix/2012/1029/Kosmo//su_03.small.jpg,100,80 http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2012&dt=1029&pub=Kosmo&sec=Sukan&pg=su_03.htm http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2012&dt=1029&pub=Kosmo&sec=Sukan&pg=su_04.htm ADA rasa bangga yang mungkin dirasai pemain berpengalaman negara, Danny Chia meskipun sekadar mengutip empat pukulan bawah par 67 pada pusingan terakhir Kejohanan Golf CIMB Classic 2012 yang berakhir di The Mines Golf and Resorts, Seri Kembangan semalam. Oleh SHANIKA ABDULLATIB<br>shanika.latib@kosmo.com.my http://www.kosmo.com.my/pix/2012/1029/Kosmo//su_04.small.jpg,100,80 http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2012&dt=1029&pub=Kosmo&sec=Sukan&pg=su_04.htm http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2012&dt=1029&pub=Kosmo&sec=Sukan&pg=su_05.htm MANCHESTER - Khabar kurang gembira menyelubungi kem Manchester City ekoran krisis kecederaan di bahagian pertahanan sebaik menewaskan Swansea 1-0 dalam aksi Liga Perdana England di Etihad awal pagi semalam. http://www.kosmo.com.my/pix/2012/1029/Kosmo//su_05.small.jpg,100,80 http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2012&dt=1029&pub=Kosmo&sec=Sukan&pg=su_05.htm http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2012&dt=1029&pub=Kosmo&sec=Sukan&pg=su_06.htm MADRID - Lionel Messi berjaya melakar gol peribadi yang ke-301 apabila meledak dua gol ketika membantu Barcelona membelasah Rayo Vallecano 5-0 dalam aksi Liga Sepanyol di Stadium Teresa Rivero awal pagi semalam. http://www.kosmo.com.my/pix/2012/1029/Kosmo//su_06.small.jpg,100,80 http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2012&dt=1029&pub=Kosmo&sec=Sukan&pg=su_06.htm http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2012&dt=1029&pub=Kosmo&sec=Sukan&pg=su_07.htm NEW DELHI - Pelumba Red Bull, Sebastian Vettel semakin menghampiri gelaran hatrik dan juara dunia termuda Formula Satu (F1) apabila muncul juara Grand Prix (GP) India semalam. http://www.kosmo.com.my/pix/2012/1029/Kosmo//su_07.small.jpg,100,80 http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2012&dt=1029&pub=Kosmo&sec=Sukan&pg=su_07.htm

Kosmo Online - SukanKosmo Online - SukanCIMB Classic milik WatneyWATNEY memegang megah trofi Kejohanan Golf CIMB Classic 2012 selepas menamatkan saingan dengan muncul juara semalam.Effa Owona sertai TerengganuPENGURUS pasukan Terengganu, Marzuki Sulong (kiri) bersalaman dengan Effa Owona (kanan) selepas majlis menandatangani kontrak pemain import bagi saingan Liga Malaysia musim depan di Kuala Terengganu semalam.Harimau Muda tetap dicabarPEMAIN Harimau Muda dicabar untuk meraih kedudukan lebih baik dalam saingan Liga S.Danny ada sebab berbanggaDANNY tampil dengan aksi terbaik pada pusingan terakhir semalam, namun tidak cukup untuk berada dalam kelompok pemain terbaik.City menang dalam kekecewaanMICAH Richards terpaksa diusung keluar selepas kecederaan lama di lututnya berulang ketika menentang Swansea semalam.Messi ledak gol peribadi ke-301LIONEL MESSI meraikan jaringan keduanya ketika Barcelona membelasah Rayo Vallecano 5-0 semalam.Vettel tawan GP IndiaVettel bersama trofi kejuaraan GP India selepas menewaskan Alonso di tempat kedua.

http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?pub=Kosmo&sec=Sukan http://www.kosmo.com.my/kosmo/img/mastkosmo.jpg http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?sec=Sukan http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2012&dt=1029&pub=Kosmo&sec=Sukan&pg=su_01.htm BERADA di lapangan golf sewaktu ulang tahun perkahwinan mungkin sesuatu yang tidak diinginkan oleh sesiapa. http://www.kosmo.com.my/pix/2012/1029/Kosmo//su_01.small.jpg,100,80 http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2012&dt=1029&pub=Kosmo&sec=Sukan&pg=su_01.htm http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2012&dt=1029&pub=Kosmo&sec=Sukan&pg=su_02.htm PENYERANG import Negeri Sembilan, Jean-Emmanuel Effa Owona yang akan tamat kontrak dengan pasukan itu hujung bulan depan bakal mengetuai jentera serangan pasukan Terengganu musim depan. Oleh MANIRAH OTHMAN<br>manirah.othman@kosmo.com.my http://www.kosmo.com.my/pix/2012/1029/Kosmo//su_02.small.jpg,100,80 http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2012&dt=1029&pub=Kosmo&sec=Sukan&pg=su_02.htm http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2012&dt=1029&pub=Kosmo&sec=Sukan&pg=su_03.htm ATAS kertas, misi Harimau Muda untuk sekurang-kurangnya menamatkan saingan Liga Singapura 2012 (Liga S) musim ini tampak sukar dicabar mana-mana pasukan. Oleh NAN HIDAYAT NAN AZMIE<br>hidayat.azmie@kosmo.com.my http://www.kosmo.com.my/pix/2012/1029/Kosmo//su_03.small.jpg,100,80 http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2012&dt=1029&pub=Kosmo&sec=Sukan&pg=su_03.htm http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2012&dt=1029&pub=Kosmo&sec=Sukan&pg=su_04.htm ADA rasa bangga yang mungkin dirasai pemain berpengalaman negara, Danny Chia meskipun sekadar mengutip empat pukulan bawah par 67 pada pusingan terakhir Kejohanan Golf CIMB Classic 2012 yang berakhir di The Mines Golf and Resorts, Seri Kembangan semalam. Oleh SHANIKA ABDULLATIB<br>shanika.latib@kosmo.com.my http://www.kosmo.com.my/pix/2012/1029/Kosmo//su_04.small.jpg,100,80 http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2012&dt=1029&pub=Kosmo&sec=Sukan&pg=su_04.htm http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2012&dt=1029&pub=Kosmo&sec=Sukan&pg=su_05.htm MANCHESTER - Khabar kurang gembira menyelubungi kem Manchester City ekoran krisis kecederaan di bahagian pertahanan sebaik menewaskan Swansea 1-0 dalam aksi Liga Perdana England di Etihad awal pagi semalam. http://www.kosmo.com.my/pix/2012/1029/Kosmo//su_05.small.jpg,100,80 http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2012&dt=1029&pub=Kosmo&sec=Sukan&pg=su_05.htm http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2012&dt=1029&pub=Kosmo&sec=Sukan&pg=su_06.htm MADRID - Lionel Messi berjaya melakar gol peribadi yang ke-301 apabila meledak dua gol ketika membantu Barcelona membelasah Rayo Vallecano 5-0 dalam aksi Liga Sepanyol di Stadium Teresa Rivero awal pagi semalam. http://www.kosmo.com.my/pix/2012/1029/Kosmo//su_06.small.jpg,100,80 http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2012&dt=1029&pub=Kosmo&sec=Sukan&pg=su_06.htm http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2012&dt=1029&pub=Kosmo&sec=Sukan&pg=su_07.htm NEW DELHI - Pelumba Red Bull, Sebastian Vettel semakin menghampiri gelaran hatrik dan juara dunia termuda Formula Satu (F1) apabila muncul juara Grand Prix (GP) India semalam. http://www.kosmo.com.my/pix/2012/1029/Kosmo//su_07.small.jpg,100,80 http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2012&dt=1029&pub=Kosmo&sec=Sukan&pg=su_07.htm

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Varia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Varia


Rawatan spa dari Perancis

Posted:

Rawatan spa dari Perancis

Oleh NIZHA PERIASWAMY

BILIK rawatan muka untuk dua orang ini dilengkapi dengan peralatan spa yang canggih.


REJIM penjagaan kecantikan seharusnya bermula sejak awal lagi, terutamanya apabila kulit kita mula berhadapan dengan perubahan seiring peningkatan usia.

Namun jika terlambat, usah risau kerana lambakan produk rawatan mampu mengembalikan kesihatan kulit. Apa yang penting adalah usaha, niat dan sedikit pengorbanan.

Demikian kata Pengarah Urusan Skinatics International Sdn. Bhd., Anburaj Gnaesparan, yang menjalankan perniagaan spa dan produk rawatan dari Perancis, Clariface.

Bercakap lanjut tentang kulit, khususnya kulit wajah, Anburaj memberitahu, antara masalah utama kulit ialah jerawat yang biasanya terjadi sejak remaja.

Menjadi perintis kepada masalah kulit remaja, Clariface menawarkan produk yang benar-benar bermanfaat dan yang lebih penting berkesan serta berbaloi dengan nilai wang anda.

"Ini kerana, kebanyakan produk biasa hanya merawat jerawat pada kulit tetapi membiarkan bakteria jerawat dalam lapisan kulit aktif. Ia menyebabkan pertumbuhan jerawat sinonim dengan fasa remaja, seolah-olah ia tidak boleh diubati atau dikawal," kata Anburaj.

Menurut beliau, namun Clariface produk khusus untuk masalah jerawat iaitu Active Acne Restore Theraphy bukan sahaja mampu mengubati jerawat, bahkan mematikan bakteria yang menyebabkan pertumbuhan jerawat, menghilangkan kesan jerawat dan mengekalkan kelembapan kulit.

"Sebab itu, kami menamakannya sebagai Active kerana ia mempunyai kandungan aktif yang sangat mesra kulit. Tidak mengelupas atau menyebabkan iritasi kulit. Kandungan semula jadi tidak akan memberi kesan negatif kepada kulit," kata Anburaj lagi.

Beliau menunjukkan sekotak produk spa Active Acne Restore Theraphy yang digunakan untuk rawatan muka dan produk daripada rangkaian yang sama untuk digunakan di rumah.

Tambah beliau yang menjalankan perniagaan tersebut bersama isteri, kesemua produk Clariface dijual pada harga mampu beli iaitu sekitar RM50 hingga RM101 sahaja, manakala rawatan jerawat pula hanya RM190 hingga RM250.

Sebagai komplimentari kepada mereka yang mendapatkan rawatan muka di spa Clariface, kami menawarkan rawatan mata bernilai RM90 pada harga RM50 sahaja.

Ini tidak termasuk sesi memanjakan diri seperti menyental kaki, urut tangan, kaki dan belakang badan. Perkhidmatan lain juga disediakan termasuk waxing dan membentuk bulu mata.

"Kami mahu pelanggan yang hadir bukan sahaja berasa puas dengan kulit wajah mereka, tetapi seluruh badan," kata Anburaj.

Beroperasi setiap hari kecuali hari Isnin, dari pukul 11 pagi hingga 8.30 malam, Anburaj memberitahu kebanyakan sesi rawatan dilakukan melalui tempahan awal bagi mengelakkan sebarang ketidakselesaan.

Di samping rawatan jerawat, Clariface turut menawarkan empat lagi rawatan muka menggunakan produk Clariface yang lain iaitu rawatan untuk wajah putih berseri, rawatan hidrasi, untuk menjana sel dalaman dan rawatan penuaan.

Di spa rawatan muka, selain produk berkualiti, Anburaj juga menggunakan mesin rawatan muka yang canggih supaya serum dapat meresapi kulit muka. Tidak mendedahkan nama, Anburaj menunjukkan beberapa mesin termasuk untuk rawatan mata.

Clariface yang beralamat di No 5A, Tingkat 1, Jalan Telawi 3, Bangsar, Kuala Lumpur dijangka mengembangkan operasi secara lebih luas pada tahun 2013.

Mereka juga akan mempelopori jenama kosmetik dari Perancis yang menggunakan teknologi seni solekan canggih.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Dunia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Dunia


Obama dahului Romney 4 peratus di Ohio

Posted:

Obama dahului Romney 4 peratus di Ohio

BARACK OBAMA


OHIO - Satu pungutan suara yang diadakan oleh CNN/ORC International mendapati Presiden Amerika Syarikat (AS), Barack Obama mendahului pencabarnya daripada Parti Republikan, Mitt Romney di negeri penting, Ohio kurang dua minggu sebelum pilihan raya presiden berlangsung.

Menurut kaji selidik yang disiarkan pada Jumaat lalu itu, Obama mendahului Romney sebanyak 4 peratus.

Kaji selidik yang dilakukan menerusi panggilan telefon itu dijalankan dari 23 hingga 25 Oktober 2012. Ia melibatkan 1,009 orang dewasa yang terdiri daripada 896 pengundi berdaftar dan 741 orang yang akan mengundi.

Sebelum keputusan itu diumumkan, pengerusi negeri Ohio kem Romney, Senator Rob Portman mengakui Republikan mesti menang di Ohio. "Jika kalah di Ohio, memang sukar untuk kami memenangi pilihan raya presiden ini," kata Portman.

Dalam perkembangan lain, jumlah pengundi yang membuat pengundian awal mungkin boleh mencecah sebanyak 40 peratus.

Malah pungutan suara dalam kalangan mereka yang telah mengundi menunjukkan Obama mendahului Romney dengan agak selesa.

Obama dan Romney kini sibuk menggesa para penyokong mereka supaya mengundi lebih awal daripada tarikh pilihan raya iaitu 6 Oktober depan terutama di negeri-negeri penting.

Pengundian awal yang dimulakan di beberapa buah negeri sejak September lalu kini sudah dilakukan di semua 50 buah negeri, sama ada menerusi pos atau undian secara peribadi.

Bagi membuktikan mengenai pentingnya undian awal, Obama menjadi Presiden AS pertama yang mengundi awal apabila beliau menunaikan tanggungjawab itu di Chicago pada Khamis lalu.

– Agensi

Kanak-kanak disangka mati ditemui selamat

Posted:

Kanak-kanak disangka mati ditemui selamatNICOSIA, Cyprus – Tiada siapa yang tahu berapa lama seorang kanak-kanak lelaki, Bushr Al-Tawashi, 2, berada di dalam rumahnya yang telah musnah di ibu negara Syria sebelum tentera pemberontak menemui dan menyerahkan Bushr kepada ibu bapanya yang percaya bahawa anak mereka sudah mati.

Ketika berusaha melarikan diri apabila pertempuran antara tentera kerajaan dan pemberontak tercetus di Al-Kaboun, pinggir Damsyik, ibu bapa Bushr, Arin Al-Dakkar dan Machhour Al-Tawashi menyangka anak mereka telah diambil oleh ahli keluarga yang lain.

"Apabila tiba di sebuah kem pelarian, mereka mula menyedari kehilangan Bushr. Malangnya, pertempuran sengit menghalang mereka untuk kembali ke Damsyik," kata seorang peguam dari Cyprus, Stella Constantinou.

Yakin bahawa anaknya sudah tiada, Al-Tawashi, isteri dan dua orang anaknya tiba di Cyprus pada 6 Ogos lalu untuk mendapatkan suaka. Mereka kini tinggal di bandar Limassol, Cyprus.

Setelah mendengar berita Bushr masih hidup, keluarga itu meminta bantuan Constantinou. Kementerian Luar Cyprus membantu mempercepatkan proses menyatukan semula kanak-kanak itu dengan keluarganya.

"Saya tidak dapat menjelaskan bagaimana perasaan saya apabila melihat Bushr. Pada mulanya dia tidak mengenali saya, tetapi setelah kami mujuknya, dia mula memanggil 'ayah, ayah," kata Al-Tawashi. – Agensi

Armstrong diminta bayar semula RM21.2j

Posted:

Armstrong diminta bayar semula RM21.2j


FOTO Yang dirakam pada Julai 2007 ini menunjukkan Lance Amstrong berada di atas podium selepas memenangi perlumbaan Tour de France.


AUSTIN, Texas – Sebuah syarikat yang telah membayar pelumba sensasi Amerika Syarikat (AS), Lance Armstrong lebih AS$7 juta (RM21.2 juta) sebagai bonus memenangi perlumbaan Tour de France meminta supaya wang tersebut dipulangkan.

Jurucakap SCA Promotions menyatakan pihaknya akan menghantar surat tuntutan kepada Armstrong memandangkan gelaran memenangi tujuh perlumbaan Tour de France telah ditarik balik.

SCA Promotions membayar Armstrong sebanyak RM21.2 juta kerana memenangi kejuaraan itu untuk kali keenam pada tahun 2004. Secara keseluruhannya, SCA Promotions dikatakan telah membayar Armstrong sebanyak AS$12 juta (RM36.4 juta).

Agensi Anti-Doping AS baru-baru ini melaporkan terdapat bukti jelas bahawa Armstrong menggunakan dadah untuk meningkatkan prestasi sewaktu menyertai perlumbaan Tour de France.

Kesatuan Lumba Basikal Antarabangsa pada Isnin lalu telah mengharamkan Armstrong daripada menyertai sukan lumba basikal seumur hidup dan menarik semula semua tujuh gelaran Tour de France yang dimenanginya.

Peguam Armstrong, Tim Herman bagaimanapun menegaskan anak guamnya tidak akan memulangkan wang tersebut. Ini kerana tidak terdapat klausa dalam perjanjian bahawa beliau perlu berbuat demikian. – Agensi

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online


Yayasan IJN belanja RM2j setahun

Posted:

Yayasan IJN belanja RM2j setahun

28/10/2012 7:14pm

PETALING JAYA — Yayasan Institut Jantung Negara (Yayasan IJN) membelanjakan lebih dua juta ringgit setahun untuk membantu pesakit jantung kurang berkemampuan dari seluruh negara.

Pengurusnya, Ritzzawati Rosli Mohd. Rosli berkata, sejak 2009, lebih 300 pesakit dewasa dan kanak-kanak kurang berkemampuan telah dibantu oleh yayasan itu.

"Yayasan IJN melalui Program Bantuan Pesakit menggunakan dananya untuk membiayai pelbagai rawatan termasuk pembedahan jantung, membeli peranti dan membiayai penjagaan selepas pembedahan.

"Untuk membiayai rawatan-rawatan berkenaan setiap seorang pesakit biasanya memerlukan kos berjumlah kira-kira RM35,000," katanya di sini hari ini.

Beliau berkata, pihaknya berharap lebih banyak badan korporat dan individu tampil menyumbang kepada yayasan berkenaan kerana setiap pemberian meskipun sedikit mungkin boleh membantu menyelamatkan nyawa pesakit jantung yang tidak mampu. — BERNAMA

Sudan minat guna kepakaran Felda

Posted:

Sudan minat guna kepakaran Felda

28/10/2012 7:11pm

SETIU — Sudan berminat untuk menggunakan kepakaran teknologi Lembaga Kemajuan Tanah Persekutuan (Felda) untuk dibangunkan di negara itu, kata Pengerusi Felda, Tan Sri Mohd. Isa Abdul Samad.

Beliau berkata, perkara itu dinyatakan oleh Duta Sudan di Kuala Lumpur.

"Duta Sudan datang menemui saya kerana mereka berminat mengenai konsep Felda diwujudkan," katanya kepada pemberita pada majlis korban dan penyampaian dividen Felda Global Venture Holding kepada peneroka wilayah Terengganu di sini hari ini.

Sehubungan itu, beliau berkata, Pengurus Besar Felda, Faizoull Ahmad akan ke Sudan setelah diminta bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad.

Isa berkata, Dr. Mahathir akan turut berada di negara tersebut untuk merasmikan persidangan ahli-ahli perniagaan Malaysia-Sudan pada 2 November ini.

Menurut beliau, Felda dijemput sama untuk menghadiri persidangan tersebut dan sekali gus akan dapat menerangkan konsep serta pembentukan Felda kepada pihak di sana.

Katanya, Duta Sudan memberitahu bahawa mereka mempunyai tanah untuk menanam kelapa sawit dan ingin tahu cara Felda membangunkan kawasan penerokaan daripada peringkat awal sehingga diteruskan kepada generasi kedua. — BERNAMA

Kesedaran terhadap penyakit IEM masih rendah

Posted:

Kesedaran terhadap penyakit IEM masih rendah

28/10/2012 7:08pm

MELAKA — Kesedaran rakyat Malaysia khususnya ibu bapa terhadap penyakit metabolik semulajadi (IEM) yang boleh menyebabkan kerencatan akal, kecacatan anggota atau kematian masih rendah.

Menurut Pakar Genetik dan Metabolisme Institut Pediatrik Hospital Kuala Lumpur (HKL), Dr. Ngu Lock Hock, hal ini disebabkan kesukaran golongan berkenaan mengenalpasti simptom IEM yang terdiri daripada 500 jenis penyakit berlainan.

Beliau berkata, pada masa ini, kira-kira 500 penghidap IEM di seluruh negara menerima rawatan di HKL, namun jumlah sebenar pesakit itu dijangka jauh lebih tinggi.

Katanya, IEM yang merupakan gabungan beberapa penyakit keturunan disebabkan masalah genetik sehingga menjejas penghasilan enzim dalam badan manusia.

"Penyakit ini bukan sahaja berlaku kepada bayi di awal usia seminggu malah turut dihidapi golongan dewasa pelbagai peringkat umur bergantung kepada faktor tindak balas enzim dalam badan seseorang individu," katanya kepada pemberita selepas menghadiri Forum Terbuka Persatuan Metabolik Malaysia, di sini hari ini.

Beliau berkata, bayi yang menghidapi IEM biasanya kurang menyusu dan kelihatan penat dalam satu jangka masa pendek selepas dilahirkan atau mempunyai badan yang lembik, mudah pengsan atau sering diserang sawan.

Beliau berkata lagi, bagi golongan dewasa pula mereka mungkin mengalami masalah pembelajaran, kecacatan pendengaran dan penglihatan atau kerosakan fungsi sesuatu organ, limpa dan hati menyebabkan mereka sering keletihan dan boleh membawa kematian.

Bagaimanapun, katanya, IEM boleh didiagnosis melalui ujian darah atau ujian air kencing. — BERNAMA

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Hiburan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Hiburan


Sastera hidup Dain Said

Posted:

Sastera hidup Dain Said

DI DADA kota raya, Dain Said membina 'kerajaan filem'nya, Apparat Sdn. Bhd. berlokasikan sebuah bangunan era kolonial di pinggir Taman Tasik Titiwangsa.

Sebelum memasuki jalan ke situ, lazimnya sesiapa pun akan terpandang sebuah bangunan kesenian yang tersergam bernama Istana Budaya. Persekitarannya sibuk tetapi masih berudara nyaman.

Ini kali kedua kami tiba di muka pintu pejabat yang juga menjadi kediamannya. Pertama, ketika filem masterpiece Dain, Bunohan belum lagi ditayangkan, dan kali kedua ini, selepas filem yang mencetuskan kritik hebat itu berjaya lolos ke Anugerah Akademi Ke-85 untuk pencalonan awal.

Sejak dua minggu lalu, Bunohan dan Anugerah Akademi atau Oscars menjadi topik yang menggembirakan seluruh pencinta filem tanah air.

Masih terlalu awal untuk membuat prediksi. Trofi Oscars itu terlalu agung untuk memberikan sanjungan kepada filem dari Malaysia.

Bagaimanapun, kemasukan Bunohan ke dalam senarai filem dari 71 buah negara yang menghantar pencalonan dalam kategori Filem Asing Terbaik itu membentuk pusaran besar yang menjadi harapan anak Malaysia.

Sebelum Bunohan, sudah lapan tahun Malaysia tidak berani menghantar calon untuk mencuba nasib ke anugerah filem paling berprestij itu.

Tidak terhenti setakat Bunohan

"Saya ingat Bunohan sudah habis tetapi atas reputasi yang dibinanya, Perbadanan Kemajuan Filem Malaysia (Finas) menghantar Bunohan untuk dicalonkan ke Oscars. Saya sangat berterima kasih terhadap Finas.

"Awal-awalnya lagi saya tahu, itu satu pertandingan yang sukar. Sudah menjadi amalan di Oscars yang setiap filem tercalon harus buat kempen besar-besaran di Amerika Syarikat (AS).

"Syaratnya juga, filem yang bertanding haruslah ditayangkan sekurang-kurangnya di sebuah pawagam di sana untuk ditonton oleh pengkritik filem di AS," beritahu Dain yang tidak dapat membayangkan bagaimana proses pemilihan Anugerah Akademi itu pada Februari 2013.

Sebelum ini, Bunohan pernah ditayangkan pada Festival Filem Los Angeles 2012 dan Festival Filem Antarabangsa Palm Springs. Bunohan juga ditayang sempena Festival Filem Antarabangsa Toronto tahun lepas.

"Tiga festival berasingan itu memberi kelegaan kepada kami, tapi saya tidak tahu bagaimana proses penjurian yang akan digunakan untuk sampai ke senarai teratas dalam kategori itu," katanya sebelum beralih topik perbualan kepada sebuah naskhah terbaharu yang sedang ditulisnya.

Dain berkongsi cerita tentang filem baharunya yang diberi judul kerja, Interchange. Jika skrip itu dikira layak, ia bakal diterbitkan bersama penerbit dari negara luar untuk satu projek penyertaan ke sebuah festival filem di Eropah.

"Itu yang Apparat usahakan sekarang. Skripnya masih dalam bentuk draf dan ia ditulis semasa saya buat suntingan Bunohan selama tiga minggu di sana.

"Saya letak tajuk Interchange sebab dari bilik hotel saya menginap, nampak dengan jelas stesen Metropolitan Rapid Transit di tengah bandar raya Bangkok.

"Ia sebuah filem kehidupan di bandar dan lebih komersial berbanding Bunohan," beritahu Dain ringkas.

Dain dan buku

Bertemu lelaki yang seusia dengan kemerdekaan Malaysia itu, dia berkongsi rasa. Lelaki yang genap 55 tahun semalam itu bersyukur dan berasa bertuah atas jalur hidup yang dilaluinya.

Buka ceritanya, dahulu dia pernah menyepikan diri di dalam bilik dan hanya bertemankan buku. Bahan bacaan ialah sebuah eskapisme buat dirinya.

Pemegang nama berdaftar Iskandar Shariffudin Mohd Said itu berdepan banyak gelombang merintis erti hidup.

"Buku ialah cinta pertama saya, kemudian barulah saya jatuh cinta terhadap filem," demikian getus lelaki berkaca mata tebal itu dalam gaya sang pencerita.

Suaranya lantang dan geraknya tidak tetap seperti budak lelaki yang hiperaktif tetapi dalam masa yang sama, setiap patah yang keluar daripada mulutnya bernas dan bermakna.

"Saya sangat gemar membaca dan suka ke perpustakaan. Pernah dalam tempoh lapan bulan saya duduk dalam bilik yang gelap dari pagi hingga malam dan hanya membaca. Waktu itu saya tidak gemar ke sekolah kerana dibuli.

"Selalu diserang depresi, saya masuk ke dalam beberapa karakter yang saya baca dan itulah 'dunia' saya," ujarnya yang jatuh cinta dengan tulisan Franz Kafka.

Depresi yang dihadapi di sekolah dan kolej membuatkan dia meloloskan diri daripada atmosfera itu. Dain mengaku diejek kerana namanya yang sukar disebut dan waktu itu sifat rasis bertebaran kuat di bumi United Kingdom.

Ponteng sekolah, tonton filem

"Saya suka ponteng sekolah sebab kena belajar bahasa Latin. Waktu ponteng baru saya sedar yang ada sebuah rumah seni yang juga sinema di hadapan rumah.

"Saya masuk curi-curi, menonton filem-filem Jean Luc-Godard," sedikit lagi sejarah seorang Dain terbit dalam perbualan.

Zaman depresi itu ditinggalkan sebagai kenangan, lalu Dain masuk bercerita tentang hidupnya yang banyak mengembara.

Dia menghirup banyak udara berlainan negara, mempelajari ragam manusia dan paling penting dapat mengenali dirinya sendiri.

"Satu hal yang saya pelajari, walau jauh mana kita mengembara, kita tidak boleh meninggalkan siapa diri kita yang sebenarnya.

"Mengembara membuka mata saya. Jelas saya dapat mengamati budaya dan bangsa luar. Tetapi paling utama, kenal diri sendiri," senyumnya yang tinggal selama 26 tahun di kota London.

Selang bercerita tentang kota luar, dia sempat menambah: "Saya ingat waktu hidup di tepi pantai di Kelantan. Pembantu rumah akan bawa saya ke tepi pantai untuk menyaksikan makyung dan wayang kulit. Senario itu melekat dalam kepala saya."

Nyata, pertembungan budaya yang berlaku ketika awal usia remajanya meninggalkan pengaruh dan corak yang kuat kepada karakter Dain.

Puji Yuna

Keluar sedikit daripada topik filem namun masih berlandaskan seni, Dain berkongsi cita rasa muziknya. Dia memulai dengan memuji muzik yang dibawakan oleh Yuna.

"Saya sebenarnya penggemar muzik, daripada muzik kerohanian, rock, jazz hinggalah klasikal. Kalau anak seni Malaysia, saya gemarkan Tenderfist, Carburator Dung, Pete Teoh dan Azmyl Yunor," ujarnya dengan nafas bangga.

DAIN SAID menganggap Pekin Ibrahim sebagai penemuan sempurna yang menjadi khazanah berharga kepada sektor bakat lakon tempatan. Rewan Ishak pula dilihat sebagai sutradara baharu yang berpotensi.


Dain diusik, hidupnya banyak dikelilingi warna pastel. Hal itu dilihat daripada filem Bunohan sendiri yang banyak berlatarkan warna kelabu dan semula jadi sehinggalah fesyen dirinya yang sinonim warna putih dan coklat.

Dia ketawa dan menjelaskan: "Bunohan itu latar masanya ketika monsun. Banyak bermain warna lembut, pamerkan gelombang dan awan yang merangkumi drama. Itu semua metafora dalam Bunohan.

"Dan jika tentang fesyen saya, saya memang banyak baju warna kelabu, hitam dan putih. Saya tidak suka warna-warna yang sibuk. Dulu saya gemar warna hitam sebab malas untuk berfikir."

Mengenal sedikit tentang Dain sebagai seorang sutradara, pengembara dan pencinta seni bercabang arena, dia juga sebenarnya seorang yang banyak bersyukur.

Warna kelam zaman ciliknya kini mengundang kepada bahagia pelangi dalam karier. Semuanya atas nama pengalaman dan pengajaran hidup.

Di hujung temu ramah yang ditemani kopi dan nostalgia itu dia memberi konklusi dengan wajah tenang. Lafaznya mudah: "Saya berada di tempat dan masa yang tepat. Saya boleh dikira bertuah.

"Apa yang saya pelajari tentang hidup ialah jangan berbuat jahat dengan orang lain dan semuanya akan okey dalam hidup ini."

Siri kontroversi Tasha Shilla

Posted:

Siri kontroversi Tasha Shilla


HEBOH digembar-gemburkan sebagai artis yang dibela oleh Datuk J, namun Tasha menafikan perkara itu sekeras-kerasnya. Tasha kini menjadi ikon kepada kempen I Love Malaysian Designers.


DIULIT populariti dengan pencapaian demi pencapaian, mula-mula diangkat sebagai Artis Baharu Paling Popular dalam Anugerah Bintang Popular 2011 kemudian Heroin Baharu Terhebat dalam Anugerah Blockbuster 2012, ada harga yang harus dibayar oleh Tasha Shilla.

Gaya mewah serta kehidupan sosialnya menjadi tumpuan sehinggakan Datuk J, seorang lelaki kaya-raya dikaitkan sebagai teman sosial yang menaja segala kemahuan Tasha. Daripada sebuah banglo sehinggalah kereta Audi yang dipandu olehnya, semua itu dikatakan hadiah daripada lelaki misteri itu.

Soal berparti di kelab malam pula seperti satu perkara biasa. Sebelum ini perlakuannya berparti dan menari bersama rakan-rakan di kelab malam pernah didedahkan.

Beberapa minggu lalu, namanya sekali lagi mencuri perhatian apabila dikatakan asyik berseronok dengan Datuk J di sebuah kelab di ibu kota.

Lemas dan rimas bahkan adakalanya bosan kerana tidak habis-habis menjadi bahan diperlekehkan segelintir pihak, Tasha mengakui dia seboleh-bolehnya mahu bertindak bijak menangani kontroversi itu.

"Saya sudah malas hendak mengulas dan bercakap perkara yang sama. Apa sahaja yang keluar daripada mulut saya akan dijadikan bahan untuk memulangkan paku buah keras kepada saya. Kalau dilayan, perkara ini tidak akan habis menjadi ungkitan.

"Tapi saya faham tugas media. Saya sedaya upaya mahu bersikap optimis dan positif dalam hal itu. Kalau ikutkan hati saya tak mahu perkara itu diungkitkan lagi.

"Saya bimbang, lama-lama pasti peminat akan naik muak," katanya separuh kalis menahan kontroversi bersiri yang datang seiring dengan pergerakan kariernya.

Terbaharu, terbit satu lagi cerita panas mengaitkan nama Tasha. Selepas dikecohkan dengan fesyen gaun berlambang salib di dada, Tasha dikatakan mendapat penajaan besar daripada Datuk J gara-gara pelantikannya sebagai duta kempen I Love Malaysian Designers anjuran Brew & Skittles untuk tempoh dua tahun.

Menurut Tasha, dia bertindak sebagai wajah atau duta kepada kempen itu bagi merancakkan lagi kehadiran lebih ramai pereka baru.

"Syarikat yang menganjurkan kempen itu ialah Brew & Skittles yang diasaskan oleh Mutiara Bahir. Saya tidak tahu-menahu apa kaitannya Datuk J yang diperkatakan ramai dalam kempen ini.

"Bagi saya, ini adalah satu penghormatan besar kerana dipilih menjadi sebahagian daripada kempen yang bertujuan membantu mempromosikan kerja cemerlang pereka fesyen tempatan," jelasnya.

Sepanjang kempen tersebut, dia boleh memakai mana-mana pakaian pereka untuk sebarang acara, fotografi atau penggambaran mengikut kesesuaian.

Jelasnya, terdapat enam pereka yang mengambil bahagian dalam kempen tersebut iaitu Rhea Benson, Sereni & Shentel, Emilia Tan, Justin Yap, Nurul Wardrobe dan Syahrir Nurdin.

Selain kempen, satu pertunjukan fesyen I Love Malaysian Designers akan berlangsung pada 30 Oktober ini di The Venue, Pavilion Kuala Lumpur.

Pihak Mutiara Bahir selaku pengasas Brew & Skittles pula menjelaskan, selain pertunjukan fesyen satu acara lelongan amal juga akan diadakan. Keuntungan daripada lelongan tersebut akan didermakan kepada Persatuan Bulan Sabit Merah Malaysia (PBSM).

"Saya dapat inspirasi untuk menganjurkan pameran amal fesyen ini berdasarkan penyertaan aktif dalam PBSM semasa zaman persekolahan.

"Saya sangat berbesar hati dan gembira dapat mengumpulkan enam pereka berbakat besar dan khalayak yang prihatin untuk menyumbang kepada PBSM," katanya yang akan terbang ke Abu Dhabi untuk satu penggambaran drama bersiri tidak lama lagi.

Megan teruja berlakon filem Melayu

Posted:

Megan teruja berlakon filem Melayu


SI penggemar Lauren Conrad ini mengaku gayanya ditata atas pertolongan kakaknya.


WAJAH wanita muda ini sering dilihat di saluran 8TV sebagai pengemudi program. Lincah dan petah berbicara, Megan Tan merupakan pemegang Ijazah Psikologi dan Komunikasi dari Kolej Segi.

"Saya bertemu dengan ramai orang. Pembelajaran saya dahulu membantu saya menyesuaikan diri dengan keadaan.

"Ada pelbagai cara untuk berkomunikasi apabila berhadapan dengan bermacam-macam karakter. Saya juga dapat memahami perangai manusia dengan lebih baik.

"Sebagai pengacara, saya banyak menemu ramah orang dan itulah yang membantu saya mendapatkan informasi," ujar gadis berusia 23 tahun ini yang pernah menemu bual pelakon filem Harry Potter di London.

Bercerita tentang sejarahnya memasuki dunia glamor berdepan kamera, Megan lincah membuka cerita.

"Saya terlibat dengan bidang pengacaraan sejak berusia 10 tahun lagi iaitu ketika mengacarakan program Golden Kids Club di RTM. Kemudian saya berhenti untuk memberi tumpuan kepada pelajaran.

"Pada akhir November 2009, saya mencuba nasib dalam pertandingan 8TV Quickie Search. Saya berjaya terpilih dan pada Januari 2010, saya memulakan tugas sebagai pengacara 8TV Quickie," ujarnya yang fasih berbahasa Melayu.

Bukan sekadar mengemudi program terkenal di saluran urban itu, wajah manis dan karakter ceria Megan menjadi tarikan bagi syarikat tertentu untuk mengetengahkan produk mereka. Terbaru, Megan menjadi pilihan produk Veet.

"Sebelum ini saya menjadi duta Blackberry. Terkini, saya menjalankan kempen untuk produk Johnson & Johnson serta Veet.

"Bersama Diana Danielle dan Tanuja, kami menjadi juri bagi pencarian Miss Veet," ujarnya yang memilih pemenang berdasarkan personiliti dan keyakinan diri peserta.

Lepas ujiannya dalam bidang pengacaraan dan duta produk, Megan yang pernah berlakon telefilem Sakura arahan Rosnani Jamil bersama Shahrizal Jaszle ini menyimpan hasrat untuk aktif berlakon pula.

Sebelum ini, gadis kelahiran Pulau Pinang ini pernah menempa pengalaman berlakon filem CE1 arahan Aziz M. Osman dan Apokalips arahan Mamat Khalid.

Dia yang sedar industri lakonan Malaysia didominasi pelakon dan penonton Melayu bersedia untuk berdepan cabaran bergelar aktres.

"Saya memegang prinsip walau apa pun yang saya buat, saya lakukannya dengan fikiran yang terbuka.

"Sebagai persediaan, saya banyak bergaul dan berbual dalam bahasa Melayu.

"Saya juga perlu bekerja keras dan melakukan yang terbaik," katanya yang terpaksa menolak tawaran sebagai pelakon utama sebuah telefilem kerana masalah jadual.

Melihat kelincahannya berdepan kamera dan kena gayanya dalam berfesyen, Megan mengakui menjadikan Blake Lively dan Lauren Conrad sebagai panduan.

"Saya gemarkan selera fesyen mereka.

"Lauren Conrad mempunyai blog sendiri dan sangat bijak berfesyen manakala Blake Lively yang terkenal melalui siri The Gossip Girl menerapkan elemen feminisme dalam gayanya," ujarnya teruja.

"Dalam realiti, kakak saya banyak membantu. Dia gemarkan fesyen dan seseorang yang sangat mengerti akan diri saya," sambungnya yang menganggap personaliti yang akan membuatkan seseorang itu tampak mahal dalam apa sahaja busana yang dikenakannya.

Kredit: www.kosmo.com.my
 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved