Isnin, 21 Oktober 2013

Kosmo Online - Rencana Utama

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Rencana Utama


Bantu tubuh sihat, ramping

Posted:

Bantu tubuh sihat, ramping

Bantu tubuh sihat, ramping

Produk pakaian dalam wanita, Silke bukan sekadara menyokong postur dan otot tubuh, bahkan ia juga boleh digayakan ke pejabat jika kena dengan padanannya.


SILKE memastikan produk yang diberikan kepada pengguna bertepatan dengan bentuk tubuh.


SEBAGAI seorang figura yang sering menjadi perhatian, wanita yang bekerja sebagai penyampai berita di salah sebuah stesen televisyen swasta ini sentiasa menitikberatkan penampilan dirinya.

Pelbagai cara dilakukan termasuk bersenam, mengawal selera makan dan menggunakan beberapa produk kecantikan dalaman dan luaran.

Namun, segala usahanya tidak menunjukkan hasil. Apatah lagi selepas mendirikan rumah tangga tahun lalu, dia merasakan bentuk tubuhnya tidak seperti zaman daranya.

Atas alasan tersebut, Gina Woon, 30, mencari alternatif bagi meningkatkan keyakinannya ketika menjalankan tugas.

Dua bulan lalu, dia diperkenalkan dengan produk pakaian dalam, Silke Herbaline (Silke), yang dipercayai dapat membantunya mendapat bentuk tubuh yang diingini tanpa perlu makan pil atau vitamin tambahan. Meskipun agak ragu-ragu pada peringkat awal, tetapi Woon cukup tertarik dengan jenama tersebut. Selain menekankan aspek fesyen, Woon juga diyakini bahawa pakaian dalam Silke tidak mendatangkan kemudaratan kepada kesihatan penggunanya.

Rangkaian Silke merangkumi 30 jenis coli tiub, pakaian pelangsing badan, bengkung, coli pembentuk, pembentuk badan dan pinggang serta sarung kaki pelangsing. Memberikan kelainan berbanding jenama-jenama lain di pasaran masa kini, produk tersebut disediakan dalam pelbagai warna, rekaan dan tekstur yang menarik.

Ukuran

"Walaupun baru memakainya, saya sudah dapat merasakan perubahan pada tubuh terutamanya pada bahagian paha," kata Woon yang menggunakan pakaian dalam tiub dan girdel.

Tambahnya, produk tersebut sangat selesa dipakai sama ada ketika bekerja atau melakukan aktiviti harian. Malah bagi dirinya, pakaian dalam tersebut tidak memberi sebarang masalah seperti sesak nafas atau mengganggu pergerakan.

"Ia disebabkan saiznya yang sesuai dengan bentuk tubuh saya. Konsultan kecantikan akan membuat ukuran dan mendapatkan maklumat kesihatan sebelum diberikan produk bersesuaian. Perkara itu bagi memastikan pengguna mendapat produk yang tepat dengan bentuk tubuh," jelasnya.

Produk yang dipilih bukan sahaja perlu sesuai dengan bentuk tubuh, tetapi juga membantu pengguna untuk mengecilkan bahagian tubuh yang dirasakan mempunyai lemak berlebihan.

Mungkin ramai yang tidak sedar pemakaian coli yang tidak sepadan boleh menyebabkan tisu payu dara atau lemak tidak mendapat sokongan yang secukupnya. Ia menyebabkan organ tersebut kendur dan melendut.

Jika menggunakan coli yang ketat, lemak akan kelihatan membonjol dan menampakkan bentuk payudara yang tidak menarik. Selepas umur 25 tahun, keanjalan otot badan wanita mula berkurangan pada kadar 0.2 sentimeter setahun.

Peningkatan usia menjadi faktor utama perubahan elastik tubuh seseorang. Badan melalui proses kemerosotan fungsi secara semula jadi yang menyebabkan geleberan, kepecahan kolagen kulit dan kehilangan kepadatan tulang.

Sebab-sebab lain yang menyebabkan keanjalan tubuh wanita berkurangan termasuklah proses kelahiran, kedudukan postur tubuh ketika duduk atau berjalan, waktu makan yang tidak tetap, pengambilan pengambilan makanan berlemak secara berlebihan dan kurang bersenam.

Tidak taksub

Pensyarah Jabatan Antropologi dan Sosiologi, Universiti Malaya, Haslina Muhamad, wanita yang berumur antara 20 hingga 40 tahun sentiasa bimbang dengan perubahan yang berlaku terhadap bentuk tubuh mereka.

"Perasaan tersebut membuatkan mereka sentiasa menjaga penampilan dan kesihatan tubuh mereka. Salah satu cara untuk menjaga tubuh ialah dengan memakai korset atau bengkung," ujarnya ketika dihubungi oleh Kosmo! baru-baru ini.

TERDAPAT 30 jenis produk Silke yang menjanjukan keselesaan kepada pengguna.


Bagaimanapun, beliau berpendapat wanita Malaysia tidak terlalu taksub dengan kecantikan sehingga memudaratkan kesihatan mereka.

Bagi Nurul Ain Ab. Jalal, 29, dia menggunakan korset untuk melangsingkan beberapa bahagian tubuhnya yang dirasakan menggeleber.

"Saya mempunyai masalah pada bahagian punggung dan paha yang lebar. Disebabkan itu saya memakai korset yang diperkenalkan oleh seorang rakan," ujarnya ketika ditemui Kosmo! baru-baru ini.

Tetapi selepas setahun memakainya, tiada sebarang perubahan yang dialami oleh pekerja sektor kerajaan itu.

"Lebih teruk lagi, kulit-kulit saya menjadi kemerahan akibat kegatalan memakai korset tersebut. Ia mungkin kerana fabrik produk tersebut yang gagal menyerap peluh.

"Pada waktu tengah hari, badan mula berpeluh dan menjadi merah kerana gatal. Rakan-rakan ada menegur, kenapa tiada sebarang perubahan selepas sekian lama memakainya," keluh Nurul Ain.

Turun berat

Namun, impiannya untuk mendapatkan bentuk tubuh yang diingini sedikit pun tidak mematahkan semangatnya. Selepas mengetahui mengenai produk Silke melalui butik kecantikan, Herbaline Beauty Spa. dia ditawarkan menggunakan beberapa produk kecantikan daripada jenama yang sama.

"Selepas konsultan kecantikan memberi penerangan, bersetuju menggunakan produk tersebut," ujarnya sambil memaklumkan selepas dua minggu menggunakan Silke perubahan mula terasa pada bahagian tubuh yang dianggapnya bermasalah. Lebih mengujakan, berat badannya turun sebanyak lima kilogram.

Menurut Nurul Ain, perubahan saiz pahanya turut diakui oleh suaminya.

Herbaline Beauty Spa merupakan butik yang menawarkan rawatan kecantikan khususnya kepada kaum wanita. Sehingga kini, butik kecantikan tersebut mempunyai 50 cawangan di seluruh Malaysia dengan sentuhan pakar berpengalaman.

Butik tersebut turut memperkenalkan rangkaian pakaian dalam, Silke, yang membantu wanita mendapatkan tubuh ramping dan sihat.

Silke direka dengan penuh bergaya mengikut cita rasa fesyen terkini. Malah, ia boleh dipakai terus sebagai pakaian utama.

"Sebagai contoh, pakaian pelangsing dada Silke boleh dipakai terus atau dipadankan dengan kardigan. Ia sesuai untuk golongan muda yang ingin tampil bergaya tetapi pada masa sama, mahukan bentuk tubuh ramping," ujar Pengurus Pemasaran Herbaline, Gary Sho, ketika ditemui di Pusat Kecantikan Herbaline, Petaling Jaya, Selangor baru-baru ini.

Silke membawa kelainan menerusi fesyen dan keberkesanannya mencantikkan bentuk badan dengan menggunakan fabrik elastik yang serba maju.

"Produk Silke tidak mengembang dalam tempoh yang lama. Ia turut disediakan dengan efek pencahayaan yang mengawal rasa gatal akibat pergeseran dan peluh," jelas Sho.

Tambahnya, Silke juga dilengkapi teknologi infra merah yang berupaya untuk meningkatkan metabolisme pengguna. Rangkaian produk Silke, tambah beliau, ditawarkan pada harga RM120 sehingga RM480 sehelai.

Cegah kemalangan di taman permainan

Posted:

Cegah kemalangan di taman permainan

Cegah kemalangan di taman permainan


IBU bapa dinasihatkan supaya mengawasi anak-anak ketika berada di taman permainan.


TAMAN Permainan Kanak-kanak (TPK) yang dibina di hampir semua kawasan perumahan di seluruh negara sering menjadi punca keluhan ibu bapa ekoran tahap keselamatan yang meragukan.

Meskipun tiada statistik rasmi mengenai kecederaan di TPK, maklumat dari- pada blog kesihatan ortopedik menganggarkan, 17 peratus kes patah tulang dalam kalangan kanak-kanak berlaku ekoran kemalangan di TPK.

Malah, Setiausaha Bahagian Pembangunan Strategik, Kementerian Wilayah Persekutuan, Tiew Hai San sendiri meluahkan kebimbangan terhadap TPK yang dibina sebagai komponen kawasan kediaman tetapi kemudian terbiar tanpa pengawasan dan diselenggara oleh pemaju, pemilik atau operator.

Lantas, kementerian meluluskan satu dasar baharu berkaitan TPK bulan lalu untuk tiga wilayah yang dinaungi iaitu Kuala Lumpur, Putrajaya dan Labuan. Ia bertujuan membolehkan kanak-kanak bermain dalam persekitaran yang lebih selamat dan kurang risiko kemalangan.

Tahap keselamatan

Peraturan yang dikenali sebagai Dasar Keselamatan Taman Permainan Kanak-kanak itu akan mentranformasikan TPK selaku komponen kawasan hijau, sekali gus melestari kawasan hijau ketiga-tiga wilayah tersebut.

Selain meningkatkan tahap keselamatan dan memanjangkan hayat peralatan permainan di TPK, dasar itu bertujuan memastikan penyelenggaraan TPK Wilayah Persekutuan adalah seragam dan dilakukan secara proaktif setiap enam bulan iaitu mengikut piawaian MS966:2001.

Antara peraturan paling penting dalam dasar itu ialah menyediakan permukaan jatuh bersesuaian, menyediakan zon penggunaan yang mencukupi, mengenal pasti dan menghapuskan ciri bahaya TPK serta pengawasan ibu bapa atau penjaga.

Menurut Hai San, bahan permukaan yang tidak sesuai menjadi punca utama kemalangan di TPK. Ini kerana permukaan jatuh yang tidak cukup lembut untuk menyerap hentakan meningkatkan risiko kecederaan apabila kanak-kanak terjatuh.

"Pemaju perlu memastikan lapisan permukaan TPK yang lembut dengan permukaan urai berkedalaman 30 sentimeter tanpa takungan air dan bersih daripada sampah," kata beliau pada Seminar Kebangsaan Pengurusan Kawasan Hijau di Putrajaya baru-baru ini.

Antara permukaan yang sesuai termasuklah serat kayu proses, serpihan kayu, pasir, kerikil kekacang atau lapik getah sama ada getah asli, tiruan atau mayang.

Beliau juga menggariskan zon penggunaan iaitu radius lebar permukaan jatuh yang mengelilingi peralatan perlulah cukup luas khususnya untuk gelongsor dan buaian.

"Gelongsor yang berketinggian 1.82 meter atau kurang mesti mempunyai zon penggunaan selebar 1.82 meter, manakala gelongsor yang lebih tinggi iaitu antara 1.82 meter hingga 2.4 meter mestilah mempunyai zon penggunaan yang sama lebar dengan ketinggian platform gelongsor," jelasnya.

Zon penggunaan yang lebih luas juga diperlukan untuk buaian biasa kanak-kanak yang berumur antara lima hingga 12 tahun. Begitu juga buaian tempat duduk bertutup untuk kanak-kanak kecil.

Beliau memberitahu, lebar zon penggunaan untuk kedua-dua bahagian depan dan belakang tempat duduk buaian hendaklah dua kali ganda lebih luas berbanding ketinggian pengikat atau penyangkut buaian, manakala zon penggunaan di bahagian struktur buaian mestilah 1.82 meter.

Satu lagi peraturan penting yang ditekankan dalam dasar pembinaan TPK baharu Wilayah Persekutuan adalah menghapuskan ciri bahaya TPK.

Kementerian turut mengenal pasti pelbagai ciri bahaya pada peralatan permainan yang berpotensi menyebabkan kemalangan di TPK. Antaranya termasuk unjuran perkakas yang terjojol seperti lebihan skru yang menonjol melebihi dua bulatan bebunga daripada permukaan nat.

Ciri bahaya lain yang boleh berlaku di TPK adalah terjerut. Apabila pakaian atau perkakasan leher tersangkut atau terbelit dengan peralatan permainan dan pemerangkapan yang berlaku apabila kepala kanak-kanak tersangkut semasa mereka memasukkan kaki dan badan ke dalam ruang pembukaan yang biasanya terdapat di platform gelongsor.

"Kanak-kanak juga boleh terjatuh apabila tersadung di tapak konkrit rosak, akar, tunggul pokok dan batu, malah peralatan yang pecah atau berbucu tajam boleh menyepit dan memenyetkan jari mereka," tambah Hai San.

Selesaikan aduan

Kementerian mahu memastikan pemilik TPK hanya menyediakan peralatan yang sesuai dengan menggariskan beberapa jenis peralatan yang tidak patut disediakan di TPK seperti buaian berat. Misalnya, buaian berbentuk binatang atau buaian jenis peluncur dengan tempat duduk berganda.

Strategi keselamatan yang tidak kurang pentingnya ialah menggalakkan pengawasan ibu bapa memandangkan sekitar 40 peratus kemalangan TPK boleh dielakkan sekiranya ibu bapa mengawasi anak mereka.

Beliau berharap ibu bapa memainkan peranan dalam memastikan TPK yang dikunjungi adalah selamat dan mengawasi anak bermain sepanjang masa.

"Ibu bapa perlu memastikan anak berpakaian sesuai jika bermain di TPK, pakaian dan aksesori rantai berloket, skirt labuh atau seluar yang terlalu pendek kurang selamat dan memudahkan anak tercedera," tegur beliau.

Beliau juga berharap agar ibu bapa tidak membenarkan anak membawa permainan seperti basikal, papan luncur, kasut roda yang boleh menyebabkan kanak-kanak lain terjatuh dan cedera.

Strategi keselamatan lain yang perlu dipatuhi oleh pemilik TPK adalah memastikan jarak bersesuaian terhadap susun atur peralatan permainan, menyediakan penghadang dan penghalang platform, papan tanda dan penyelenggaraan TPK secara berterusan serta mengganti TPK lama yang telah tamat jangka hayatnya.

Hai San memberi penekanan khusus terhadap penyelenggaraan kerana aspek ini sering diabaikan oleh pemilik TPK sedangkan jika ia dilakukan secara berterusan ia boleh menjamin keselamatan pengguna.

"Lagipun aduan awam terhadap aspek ini sangat tinggi, malah sehingga 40 aduan setiap bulan di Kuala Lumpur sahaja. Ini menyebabkan Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) perlu membelanjakan sehingga RM4juta setahun bagi menyelesaikan aduan itu," jelas Hai San.

Sebagai respon terhadap dasar terbaharu itu, Perbadanan Putrajaya (PPj) menyediakan Pelan Mitigasi Profil Risiko PPj bagi mewujudkan kakitangan terlatih dan bertauliah dalam bidang keselamatan dan penyelenggaraan peralatan TPK.

Hai San memberitahu, DBKL dan Perbadanan Labuan (PL) sedang menggubal pelan itu. - Bernama

Empayar pedagang Afrika di China

Posted:

Empayar pedagang Afrika di China

Empayar pedagang Afrika di China

HASIL perkahwinan campuran Ibrahim dan Maryam mengurniakan mereka seorang anak lelaki yang fasih bertutur bahasa Mandarin, Perancis, Inggeris dan Fula.


DARI sebuah bilik tanpa jendela yang terletak dalam sebuah bangunan tinggi di Hong Kong, kelihatan seorang lelaki, Ali Diallo sibuk menguruskan stok-stok barangan elektronik yang akan dihantar kepada para peruncit merentasi Afrika.

Persekitaran sederhana kawasan kedai itu sedikit pun tidak mencerminkan keadaan sebenar perniagaan yang mengaut keuntungan berjuta-juta dolar yang diperoleh peniaga Afrika Barat dalam tempoh lima tahun sejak mereka berhijrah ke bandar raya tersebut.

Diallo yang berusia 39 tahun. Dia berasal dari Guinea merupakan sebahagian daripada usahawan Afrika yang sedang mencipta kejayaan perniagaan di selatan China.

Kedainya berselerak dengan kotak kadbod berisi peralatan elektronik buatan China untuk dihantar ke Nigeria. Ketika itu, Diallo baru menerima penghantaran terkini berupa telefon bimbit. Kedainya terletak di sebuah bangunan lama, Chungking Mansions, sinonim sebagai status hotel bajet dan restoran murah.

Bangunan itu juga merupakan lokasi yang wajib dikunjungi pelanggan-pelanggan Afrika di Hong Kong yang ingin mendapatkan alat elektronik murah.

"Peluang membina empayar perniagaan sendiri di China sangat cerah. Namun ia tetap memakan masa ditambah dengan kerja keras dan jaringan hubungan," ujar Diallo yang kini mencatatkan pulangan modal tahunan mencecah AS$11 juta (RM35 juta) daripada jualan telefon dan tablet sahaja.

Berdasarkan data rasmi China, nilai perdagangan antara China dan Afrika mencecah paras baharu tahun lalu dengan catatan AS$200 bilion (RM638 bilion). Ia dipercayai disumbangkan oleh kecenderungan industri China terhadap bahan-bahan mentah dari Afrika.

Pedagang Afrika di selatan China juga merupakan sebahagian daripada penyumbang kepada peningkatan hubungan perdagangan tersebut. Usahawan seperti Diallo telah menjadikan Chungking Mansions sebagai antara pusat perantaraan terpenting untuk gajet-gajet China sebelum diterbangkan ke Afrika.

Telefon bimbit

Menurut Gordon Mathews, profesor antropologi di Chinese University of Hong Kong, majoriti telefon bimbit buatan China yang dijual di Afrika pernah meredah koridor-koridor di Chungking Mansions dalam tempoh beberapa tahun ini.

Walaupun bangunan komersial 17 tingkat itu kini berfungsi sebagai pusat alatan elektronik, penggerak di sebalik operasi keseluruhan perniagaan itu sebenarnya terletak di pusat perindustrian wilayah Guangdong di selatan China.

Lokasi utama bagi pengilangan produk kos rendah itu telah menarik perhatian para usahawan dari Afrika, sekali gus mewujudkan komuniti orang kulit hitam terbesar di Asia.

Berdasarkan kajian sebuah institusi pengajian tinggi bandar raya itu, Sun Yat-sen University, Guangzhou kini menjadi kediaman kepada sekurang-kurangnya 20,000 warga Afrika.

Biar pun jumlah itu hanyalah pecahan daripada jutaan orang China yang kini menetap di Afrika, kesemua penghijrah tersebut memainkan peranan penting di rumah baharu mereka.

"Para peniaga Afrika membawa kemahiran dan modal mereka bagi menyokong sebilangan besar pengilang China. Sekiranya semua peniaga Afrika disekat, sektor ekonomi selatan China akan terjejas teruk dan hal ini diyakini golongan usahawan," ujar Mathews.

Ramai peniaga bekerja di dalam dan di sekitar kejiranan pusat bandar raya yang digelar Little Africa atau jolokan kasar yang diberikan media di sana, Chocolate City.

Di sepanjang lorong utama kawasan tersebut, banyak restoran menyajikan tilapia bersama fufu. Ia merupakan sejenis makanan harian orang Kongo berupa ikan goreng dan ubi kayu yang disajikan dengan nasi goreng Cina tradisional dan ikan stim.

Sementara itu, beberapa kilometer dari Pusat Perdagangan Eksport Pakaian Canaan pula menyaksikan penggunaan meluas bahasa Igbo, salah satu bahasa rasmi warga Nigeria.

Di situ, seorang lagi usahawan Afrika, Lamine Ibrahim kelihatan sibuk memuatkan ribuan jean ke dalam beg-beg besar untuk dihantar ke Afrika.

Ibrahim merupakan sebahagian daripada ratusan orang Afrika yang telah membentuk hubungan istimewa terhadap bandar raya tersebut. Dia mengahwini seorang wanita Cina atas dasar cinta tetapi turut bersandarkan faktor kepentingan ekonomi.

"Apabila melibatkan komunikasi dengan orang Cina di sini, isteri saya yang menguruskannya. Ketika saya membeli kereta dan membuka kilang, dialah yang banyak membantu.

"Jadi secara amnya, tanpa isteri saya, urusan perniagaan akan terganggu," luah usahawan Muslim dari Guinea itu dalam bahasa Inggeris yang kurang fasih.

Kira-kira lima bulan lalu, Ibrahim dan isteri, Choi Zoung Mai yang kini bernama Maryam Barry selepas memeluk Islam membuka kilang pertama mereka dengan 43 pekerja Cina.

Menerusi pelaburan baharu itu, mereka berharap dapat mengukuhkan ekonomi masa depan anak lelaki mereka berusia empat tahun yang fasih berbahasa Mandarin, Perancis, Inggeris dan Fula.

Penindasan

Walaupun terdapat banyak kisah kejayaan usahawan Afrika di China, namun atas faktor peningkatan kos dan persaingan tinggi, banyak perniagaan yang lingkup. Bagaimanapun komuniti migran tersebut yang mula terbentuk di Guangzhou sekitar tahun 1990-an telah membina jaringan kumpulan yang teguh bagi menyokong usaha satu sama lain.

Di sebalik kejayaan para usahawan Afrika yang membanjiri Guangzhou, mereka tetap berdepan sentimen perkauman.

Ia meliputi penindasan sederhana daripada keengganan pemandu teksi menerima penumpang berkulit hitam sehinggalah kepada kes serius. Antaranya, layanan berat sebelah pihak berkuasa polis yang gemar mensasar mereka apabila melakukan serbuah ke atas imigran haram.

Ojukwu Emma, presiden komuniti setempat Nigeria di Guangzhou berkata, masalah utama yang dihadapi warga Afrika yang berniaga di China ialah proses kelulusan visa. Katanya, prosedur memperbaharui visa ke China dalam kalangan penduduk Afrika di bandar raya itu telah diperketatkan.

"Anda tidak boleh menahan warga asing masuk dan enggan memberikan hak menetap kepada mereka. Jika anda sedia menerima orang luar ke negara anda, anda perlu bersikap terbuka," jelas Emma, usahawan Afrika yang telah menetap di bandar raya itu selama 16 tahun. - AFP

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Negara

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Negara


Denda RM20,000 hina Sultan Johor

Posted:

Denda RM20,000 hina Sultan Johor

Denda RM20,000 hina Sultan Johor

Oleh RADIAH SAORI
radiah.saori@kosmo.com.my

AHMAD dikenakan denda RM20,000 kerana menghina Sultan Johor.


JOHOR BAHRU – Seorang juruukur bahan di sebuah syarikat pembinaan didenda RM20,000 oleh Mahkamah Sesyen di sini semalam selepas didapati bersalah menulis komen menghina Sultan Johor, Sultan Ibrahim Sultan Iskandar menerusi laman sosial Facebook pada Oktober tahun lepas.

Hakim Muhammad Jamil Hussin turut memerintahkan tertuduh, Ahmad Abd. Jalil, 28, yang berasal dari Klang, Selangor, dipenjara enam bulan sekiranya dia gagal menjelaskan denda berkenaan.

Dia didakwa membuat komen yang jelik dengan niat menyakiti institusi Kesultanan Johor dan rakyat menggunakan aplikasi Facebook melalui akaun http://www.facebook.com/ibrahim.osman.313371 menggunakan nama profil 'Zul Yahya'.

Kesalahan itu dilakukan di pejabatnya di RD Resources Sdn. Bhd., 30-3, Jalan Wangsa Delima 11, Seksyen 5, Kuala Lumpur, pukul 6 petang pada 10 Oktober 2012.

Tertuduh didakwa mengikut Seksyen 233(1)(a) Akta Komunikasi dan Multimedia 1998 (Akta 588) yang membawa hukuman denda sehingga RM50,000 atau penjara sehingga setahun atau kedua-duanya sekali jika sabit

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Polis tahan tiga lelaki hantar SMS ugut Timbalan Menteri Pendidikan

Posted:

Polis tahan tiga lelaki hantar SMS ugut Timbalan Menteri Pendidikan

Polis tahan tiga lelaki hantar SMS ugut Timbalan Menteri Pendidikan

Oleh MEGAT RAMLI MEGAT RAOF
megat@kosmo.com.my

P. Kamalanathan


SHAH ALAM – Polis menahan tiga lelaki yang disyaki terlibat dalam kes ugutan jenayah terhadap Timbalan Menteri Pendidikan, P. Kamalanathan di sekitar kawasan Hulu Selangor dekat sini dan Tanjung Malim, Perak.

Ketua Polis Selangor, Datuk Mohd. Shukri Dahlan berkata, tangkapan dilakukan sepasukan polis dari Jabatan Siasatan Jenayah Ibu Pejabat Polis Daerah Hulu Selangor ekoran laporan yang dibuat oleh Kamalanathan pada 16 Oktober lalu dan Ahad lalu.

Menurut beliau, Kamalanathan yang merupakan Ahli Parlimen Hulu Selangor sebelum ini dikatakan menerima dua khidmat pesanan ringkas (SMS) berbau ugutan jenayah daripada nombor telefon berbeza.

"Salah satu SMS mendakwa mereka daripada Geng 3 Line dan Geng 08. Merasakan diri terancam, Kamalanathan membuat dua laporan polis dan siasatan rapi berjaya mengesan dan menahan individu yang disyaki terlibat semalam dan kelmarin," kata beliau pada sidang akhbar di sini semalam.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Ambil dadah sebelum menyamun

Posted:

Ambil dadah sebelum menyamun

Ambil dadah sebelum menyamun

Oleh MEGAT RAMLI MEGAT RAOF
megat@kosmo.com.my


MOHD. SHUKRI menunjukkan pistol dan pisau yang dirampas dengan tertangkapnya enam lelaki pada sidang akhbar di IPK Selangor di Shah Alam semalam.


SHAH ALAM - Polis menahan enam lelaki termasuk dua remaja bagi membantu siasatan berhubung kes samun sepucuk pistol jenis Walther berserta peluru milik seorang pegawai polis berpangkat inspektor di Jalan Templer di sini pada 12 Oktober lalu.

Kesemua suspek yang berusia antara 16 hingga 24 tahun itu diberkas di sebuah apartmen di Taman Medan Cahaya, Petaling Jaya pada pukul 7 pagi, Jumaat lalu.

Hasil soal siasat, polis menemui semula senjata api itu yang disorokkan di sebuah rumah di Taman Medan Jaya di sini.

Ketua Polis Selangor, Datuk Mohd. Shukri Dahlan berkata, kejadian samun itu berlaku ketika pegawai daripada Cawangan Jenayah Berat (D9), Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Petaling Jaya dihampiri dua lelaki bermotosikal ketika dalam perjalanan pulang ke rumahnya.

"Ketika kejadian, suspek bertanyakan sesuatu kepada mangsa yang berusia 40-an sebelum pegawai itu keluar dari kenderaannya.

"Suspek kemudian mengeluarkan sebilah pisau lalu menoreh tangan mangsa sebelum melarikan beg sandang yang mengandungi pistol, telefon bimbit, kad kuasa polis, dokumen serta wang tunai," katanya pada sidang akhbar di Ibu Pejabat Polis Kontinjen (IPK) Selangor di sini semalam.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Varia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Varia


Tesco realisasikan impian pelanggan

Posted:

Tesco realisasikan impian pelanggan

Tesco realisasikan impian pelanggan

Oleh DIYANATUL ATIQAH ZAKARYA
diyanatul.atiqah@kosmo.com.my

GODLEY (tiga dari kiri) menyampaikan hadiah kepada lima finalis Pertandingan Sambutan Tergempak anjuran Tesco di Kepong, Kuala Lumpur baru-baru ini.


IMPIAN seorang peguam untuk membuka sebuah kedai emas hampir menjadi kenyataan apabila diumumkan sebagai pemenang hadiah utama Pertandingan Sambutan Tergempak yang dianjurkan oleh Tesco Stores (Malaysia) Sdn. Bhd. (Tesco) baru-baru ini.

Hazirah Mardhiyyah Abd. Haris, 26, dari Kuala Terengganu muncul sebagai pemenang hadiah utama sekali gus membawa pulang wang tunai bernilai RM30,000.

Hazirah Mardhiyyah dan empat peserta bertuah lain dipilih sebagai lima finalis dalam pertandingan yang dianjurkan sempena memperkenalkan wajah baharu lapan minuman bikarbonat syarikat Tesco.

Kesemua finalis dipilih berdasarkan slogan dan impian yang ditulis dalam borang penyertaan bagi setiap resit pembelian mana-mana perisa minuman botol bikarbonat 1.5 liter.

Lapan minuman yang diberikan nafas baharu itu terdiri daripada air berperisa Ice Cream Soda, Root B, Citrus, Cola, Sarsi, Oren, Lemon Lime dan Isoplus.

Pertandingan yang bermula pada 20 Jun sehingga 1 September lalu itu berjaya menarik sebanyak 5,000 penyertaan.

Menurut Hazirah Mardhiyyah, kejayaan itu hasil kesungguhannya menelaah risalah-risalah dan melayari internet berkaitan Tesco.


PESERTA pusingan akhir Pertandingan Sambutan Tergempak menentukan mana satu produk Tesco berdasarkan harga yang dinyatakan.


"Sebelum pertandingan, saya membuat persiapan selama dua minggu selain menempuh perjalanan jauh dari Terengganu ke Kuala Lumpur untuk menyertai pertandingan akhir ini.

"Alhamdulillah, segala pergorbanan itu sangat berbaloi apabila saya diumumkan sebagai pemenang hadiah utama. Saya anggap, ia rezeki buat bayi dalam kandungan saya yang kini berusia dua bulan," katanya ketika ditemui di Tesco Bandar Manjalara, Kepong, Selangor.

Kedai emas

Dalam peraduan itu, Hazirah Mardhiyyah telah menyatakan impiannya untuk membuka sebuah kedai emas.

"Ketika ini, saya bekerja di syarikat guaman ayah. Bagaimanapun, dengan kemenangan ini saya ingin membuka sebuah kedai emas di Kuala Terengganu," ujarnya.

Dalam pertandingan akhir itu, antara aktiviti yang dilakukan para peserta ialah meneka produk keluaran Tesco dan nilai barangan yang diletakkan di dalam sebuah troli.

Dalam pada itu, empat finalis lain membawa pulang hadiah sagu hati berupa wang tunai bernilai RM1,000 setiap seorang. Mereka ialah Zurina Mohd. Nasiha, Liu Kia Yong, Beatrice Rodrigues dan Ayu Rafikah.


LIMA finalis merasa dua minuman berbeza bagi mengenal pasti air keluaran Tesco.


Sementara itu, Tesco turut memberikan ganjaran bulanan kepada para pelanggan setia iaitu pada Jun, Julai dan Ogos lalu dengan hadiah keseluruhan bernilai RM30,000.

Pemenang-pemenang berpeluang bercuti ke destinasi menarik seperti Legoland, Johor; Pulau Tioman, Pahang dan Pulau Redang, Terengganu.

Mereka juga berpeluang melakukan aksi sukan air lasak, payung terjun dan menjadi juruterbang pesawat Cessna 172.

Pengarah Komersial Tesco, Jason Godley berkata, setiap individu berhak untuk mengalami pengalaman yang bermakna dalam kehidupan mereka.

"Semua orang mempunyai impian masing-masing. Jadi, saya berharap hadiah ini, dapat membantu para pelanggan setia kami merealisasikan impian mereka," katanya.

Tambahnya, hadiah-hadiah itu juga merupakan ucapan terima kasih daripada pihak Tesco atas sokongan para pelanggan setia sejak ia dibuka pada tahun 2002.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Sukan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Sukan


Chong Wei tersungkur

Posted:

Chong Wei tersungkur

Chong Wei tersungkur

CHONG WEI tewas straight set kepada Cheng Long pada final Terbuka Denmark malam tadi.


DATUK Lee Chong Wei gagal mempamerkan reputasinya selaku pemain No.1 dunia selepas tewas kepada pemain China, Chen Long pada perlawanan akhir Kejohanan Badminton Siri Super Premier Terbuka Denmark malam tadi.

Chong Wei tewas straight set 22-24, 19-21.

Kekalahan itu turut menyaksikan dominasi Chen Long yang masih belum ditewaskan Chong Wei sejak tiga pertemuan terakhir pada Terbuka Hong Kong tahun lalu.

Chong Wei yang tewas dalam aksi final di Hong Kong, kemudiannya tumpas kepada pemain kedua dunia itu di peringkat yang sama pada Seluruh England 2013 Mac lalu.

Rekod pertemuan Chong Wei dengan Chen Long kini sama iaitu 7-7 sejak mula bersemuka pada Terbuka India 2009.

Pada aksi final di Denmark itu, Chong Wei turut memberikan tentangan untuk mengheret set pertama ke mata penentuan, namun ia lebih memihak kepada Chen Long.

Skrip yang sama turut dipamerkan apabila kedua-dua pemain itu dilihat berhempas pulas untuk meraih mata sehingga ke penghujung perlawanan.

Chong Wei berjaya menyamakan mata 18-18 dan 19-19, namun set kedua itu tetap memihak kepada Chen Long yang meraih kemenangan straight set dalam tempoh satu jam lapan minit.

Dalam pada itu, gandingan baharu Korea Selatan, Lee Yong Dae-Yoo Yeng Seong mengungguli beregu lelaki selepas menewaskan juara dunia, Mohammad Ahsan-Hendra Setiawan dari Indonesia 21-19, 21-16.

Pemain perseorangan wanita China, Wang Yihan meraih gelaran kedua Terbuka Denmark apabila menewaskan Sung Ji Hyun dari Korea Selatan dalam satu perlawanan sengit.

Juara edisi 2010 dan pemain No. 5 dunia itu bangkit daripada kekalahan set pertama sebelum mencatatkan kemenangan dramatik dengan keputusan 16-21, 21-18, 22-20.

Dalam aksi beregu campuran pula, pasangan No. 1 dunia, Zhang Nan-Zhao Yunlei dari China menewaskan gandingan Indonesia, Tontowi Ahmad-Liliyana Natsir 21-11, 22-20.

China turut mendominasi beregu wanita menerusi Bao Yixin-Tang Jinhua yang mudah menumbangkan gandingan tuan rumah, Christinna Pedersen-Kamilla Rytter Juhl 21-16, 21-13.

Tugas getir menanti Sarawak

Posted:

Tugas getir menanti Sarawak

Tugas getir menanti Sarawak

Oleh FIRDAUS HASSAN
firdaus.hassan@kosmo.com.my


JOSEPH Kalang Tie (kiri) kembali menguatkan jentera tengah Sarawak pada aksi separuh akhir kedua di Kuching, Sabtu ini.


KERAPUHAN benteng pertahanan pada aksi separuh akhir pertama kempen Piala Malaysia 2013 menentang Pahang kelmarin telah menghukum Sarawak.

Skuad Ngap Sayot kini bakal berdepan tugas getir bagi merapatkan defisit dua gol apabila melayan kunjungan Pahang di Stadium Negeri, Kuching Sabtu ini.

Pengendali Sarawak, Robert Alberts berkata, tiada alasan perlu diberikan selepas pasukan itu tewas 1-3 kelmarin sehingga memberikan Pahang kelebihan dua gol sebelum bertandang ke Kuching, Sabtu ini.

"Pahang sebuah pasukan yang bagus dengan mempunyai beberapa kualiti di bahagian tertentu.

"Jadi, apabila anda melakukan sedikit kesilapan maka sudah tentu kita akan 'dihukum'. Kita berdepan tugas berat pada aksi kedua nanti," katanya kepada Kosmo! semalam.

Alberts berkata, anak-anak buahnya gagal mempamerkan aksi sebenar dan kerap memberikan ruang kepada pemain skuad Tok Gajah untuk menguasai bola sekali gus mengawal tempo perlawanan.

Namun bagi pengendali berusia 58 tahun itu, beliau tetap optimis dengan peluang pasukannya untuk beraksi di pentas final apabila mempunyai kelebihan untuk beraksi di gelanggang keramat mereka nanti.

Itu merupakan tugas berat tetapi tidak mustahil jika pasukan itu boleh mencipta kejutan berdasarkan rekod cemerlangnya di gelanggang sendiri yang masih kebal tanpa sebarang kekalahan.

Beraksi di hadapan penyokong sendiri sedikit sebanyak akan membakar semangat pemain skuad yang mendapat jolokan Bujang Senang itu selain kehadiran semula perancang berbisa mereka, Joseph Kalang Tie bagi memperkuatkan jentera tengah.

Pada perlawanan kelmarin, Pahang menumpaskan Sarawak 3-1 di hadapan kira-kira 33,000 penyokong sendiri dengan penyerang kebangsaan, Azamuddin Akil menjadi wira dengan mencetak dua gol pada minit ke-28 dan ke-31.

Tok Gajah melebarkan jaringan apabila penyerang import dari Argentina, Matias Ruben Conti menambah gol ketiga pada minit ke-37 manakala gol sagu hati Sarawak dijaringkan kapten pasukan, Mohd. Shahrol Saperi pada minit ke-39.

KAFA mampu tangani penonton

Posted:

KAFA mampu tangani penonton

KAFA mampu tangani penonton


AFANDI (kiri) yakin masalah limpahan penonton tidak akan berlaku pada aksi separuh akhir kedua di Kota Bharu, Jumaat ini.


PERSATUAN Bola Sepak Malaysia (FAM) yakin Persatuan Bola Sepak Kelantan (KAFA) mampu menangani kehadiran ribuan penonton yang dijangka datang untuk menyaksikan perlawanan separuh akhir kedua kempen Piala Malaysia 2013 antara Kelantan dengan Angkatan Tentera Malaysia (ATM) di Stadium Sultan Muhammad IV di Kota Bharu Jumaat ini.

Pengerusi Jawatankuasa Pertandingan Tempatan FAM, Datuk Afandi Hamzah berkata kemampuan itu berdasarkan pengalaman Kelantan yang telah tiga tahun berturut-turut berjaya melangkah ke peringkat separuh akhir kejohanan tersebut.

"Saya rasa KAFA telah melakukan persiapan yang terbaik untuk mengelak sebarang insiden yang tak diingini berlaku semasa perlawanan separuh akhir kedua menentang ATM nanti.

"Atas pengalaman yang pernah dilalui sebelum ini, banyak perkara yang KAFA dapat atasi. Saya difahamkan Kelantan dalam masa terdekat akan mengadakan mesyuarat berhubung aspek keselamatan," katanya.

Kapasiti penonton di Stadium Sultan Muhammad IV ialah 22,000 orang.

Afandi yang juga Presiden Persatuan Bola Sepak Jajahan Kota Baharu (KBFA) ditemui pemberita semalam selepas menandatangani surat perjanjian dengan Majlis Sukan Sekolah-Sekolah Daerah (MSSD) Kota Baharu bagi meningkatkan mutu pembangunan bola sepak di daerah itu.

Afandi mengulas laporan yang didakwa sesetengah pihak bahawa ada segelintir penyokong Kelantan dan ATM gagal memasuki stadium pada perlawanan separuh akhir pertama di Stadium Majlis Perbandaran Selayang minggu lepas meskipun mereka mempunyai tiket.

Beliau berkata tiket yang dijual pada perlawanan itu ialah 10,400 keping dan menafikan 16,000 tiket dijual seperti yang didakwa.

Mengulas mengenai persiapan Harimau Muda menjelang Sukan SEA di Myanmar pada hujung tahun ini, Afandi yang juga pengurus skuad berkenaan berkata pasukan tersebut kembali menjalani latihan seperti biasa walaupun ada beberapa pemain masih lagi terlibat dengan kempen Piala Malaysia.

"Pemain akan terus dipanggil sebaik selesai Piala Malaysia."

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Dunia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Dunia


Jamalul Kiram III meninggal dunia

Posted:

Jamalul Kiram III meninggal dunia

Jamalul Kiram III meninggal dunia

PENGIKUT Kiram III membawa jenazahnya ke sebuah masjid di Bandar Taguig untuk disembahyangkan semalam.


MANILA - Lelaki yang mendakwa dirinya Sultan Sulu, Jamalul Kiram III (gambar) meninggal dunia akibat kegagalan organ semalam, kata isterinya.

Sulu merupakan kepulauan milik Filipina yang terletak di selatan negara berkenaan.

Isterinya, Fatima Kiram berkata, suaminya menghembuskan nafas terakhir di sebuah hospital kerajaan di sini pada usia 75 tahun selepas menghidap sakit buah pinggang.

"Sultan Kiram III meninggal dunia sebagai orang miskin tetapi bermaruah," kata Fatima kepada agensi berita AFP.

"Kata-kata terakhir suami saya adalah supaya semua saudara dan pengikutnya terus berjuang (menuntut Sabah) demi bangsa kita. Jangan pinggirkan anak bangsa kita," dia memetik Kiram III sebagai berkata.

Bagaimanapun, menurut Fatima, wasiat tersebut bukan bermakna pengikut Kiram III akan melancarkan keganasan baharu.

Sebaliknya, kata Fatima, keluarga diraja berkenaan bersedia untuk berunding dengan kerajaan Malaysia berhubung isu tuntutan ke atas Sabah.

Sebelum kematiannya, Kiram III menjalani rawatan dialisis dua kali seminggu.

Pada Februari lalu, seramai 200 pengikut Kiram III yang lengkap bersenjata menceroboh Lahad Datu di Negeri Sabah dengan diketuai saudara lelakinya, Agbimuddin Kiram.

Pencerobohan tersebut dilakukan bagi menuntut Sabah sebagai sebahagian daripada wilayah milik Kesultanan Sulu.

Selepas kumpulan tersebut berkeras enggan meletak senjata, pasukan keselamatan Malaysia terpaksa bertindak ke atas mereka.

Pertempuran berdarah itu menyebabkan berpuluh-puluh pengikut Kiram III terbunuh dengan sebahagian lagi penceroboh bertindak melarikan diri.

Sebanyak sembilan anggota pasukan keselamatan dan enam orang awam turut terkorban dalam keganasan yang dilancarkan oleh Kiram III.

Kesultanan Sulu pernah memerintah pulau-pulau di selatan Filipina termasuk Sabah.

Namun, kesultanan tersebut hilang penguasaan ke atas Sabah kepada kuasa kolonial British pada kurun ke-18.

Bekas tanah jajahan British itu kemudian menjadi sebahagian daripada Persekutuan Malaysia yang dibentuk pada 1963.

Sebelum ini, Kiram III dan keluarganya sebagai pewaris kepada Kesultanan Sulu terus menerima pampasan tahunan sebanyak RM5,300 daripada kerajaan Malaysia.

Namun, keluarganya menyatakan bayaran tersebut adalah terlalu sedikit.

Selain Kiram III, terdapat beberapa pewaris lain yang mendakwa diri mereka Sultan Sulu yang sebenar.

Menurut Fatima, adik lelaki suaminya, Bantillan akan mengambil alih sebagai Sultan Sulu kerana dia yang berhak ke atas takhta berkenaan.

Dalam pada itu, pengikut bersenjata Kiram III kini didakwa meningkat kepada 1,600 orang selepas disokong oleh kumpulan pemisah Filipina, Barisan Pembebasan Kebangsaan Moro. - Agensi

Rihanna bertudung di UAE

Posted:

Rihanna bertudung di UAE

Rihanna bertudung di UAE


ANTARA aksi Rihanna semasa bergambar di luar Masjid Sheikh Zayed di Abu Dhabi kelmarin.


ABU DHABI - Penyanyi terkenal, Rihanna mencuri tumpuan apabila dia menutup aurat dengan mengenakan hijab semasa mengunjungi sebuah masjid di Emiriah Arab Bersatu (UAE) kelmarin, lapor akhbar dalam talian MailOnline.

Dia yang sering berpakaian separuh bogel dilihat memakai sut labuh berwarna hitam semasa bergambar di luar Masjid Sheikh Zayed di sini.

Rihanna, 25, menyarung pakaian menutup aurat kerana menghormati cara berpakaian masyarakat Islam di negara Asia Barat itu.

Walaupun tampil bergaya sopan, bekas kekasih penyanyi Chris Brown itu tetap mencuri tumpuan dengan mengenakan gincu bibir dan pengilap kuku berwarna merah serta kalung emas.

Penyanyi kelahiran Barbados itu baru tiba di UAE sempena konsert jelajah Diamonds selepas membuat persembahan di Afrika Selatan.

Namun, portal hiburan RadarOnline melaporkan bahawa sejumlah peminatnya di Johannesburg, Afrika Selatan marah apabila Rihanna didakwa hanya menyanyi menggunakan teknik gerak bibir.

"Saya tidak rasa harga tiket berpatutan memandangkan tahap persembahan," kata seorang peminat, Nicole Contini. - Agensi

Biola Titanic berharga RM4.5 juta

Posted:

Biola Titanic berharga RM4.5 juta

Biola Titanic berharga RM4.5 juta


GAMBAR bertarikh 16 September lepas menunjukkan biola milik ketua kugiran Titanic, Wallace Hartley. - AFP


LONDON - Sebuah biola milik ketua kugiran Titanic ketika kapal itu tenggelam dijual pada harga £900,000 (RM4.5 juta) dalam satu lelongan kelmarin.

Harga tersebut sekali gus mencatat rekod dunia untuk memorabilia Titanic.

Biola milik Wallace Hartley itu ditemui terikat pada mayatnya selepas dia lemas bersama kira-kira 1,500 penumpang dan kru kapal berkenaan pada 1912.

Alat muzik itu dijual kepada seorang pengumpul Britain selepas perang bidaan selama 10 minit, menurut firma Henry Aldridge and Son yang mengendalikan lelongan tersebut di bandar Devizes, barat daya England.

Ketulenan biola lin itu disahkan oleh beberapa pakar baru-baru ini.

"Kami amat gembira. Biola ini dilelong pada bidaan bermula serendah £50 (RM253)," kata jurucakap firma berkenaan, Christine Aldridge. - AFP

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online


Lebuhraya SILK kajang buka lorong aliran kontra secara kekal mulai esok

Posted:

Lebuhraya SILK kajang buka lorong aliran kontra secara kekal mulai esok

Lebuhraya SILK kajang buka lorong aliran kontra secara kekal mulai esok

21/10/2013 9:26pm

KUALA LUMPUR - Sistem Lingkaran-Lebuhraya Kajang Sdn. Bhd. (SILK) akan membuka laluan kontra secara kekal kepada pengguna jalan raya dari 4.30 petang hingga 6.30 petang mulai esok.

SILK Holdings Berhad dalam satu kenyataan hari ini berkata, laluan yang terlibat ialah dari kilometer 28.3 di persimpangan Universiti Tenaga Nasional (Uniten) ke kilometer 24.1 di Plaza Tol Sungai Ramal.

"Lorongan ini dikhaskan untuk kegunaan kenderaan ringan sahaja kecuali motosikal dan khususnya untuk trafik dari Putrajaya menuju ke Plaza Tol Sungai Ramal pada waktu puncak petang hari bekerja," katanya.

Masalah kesesakan di antara persimpangan Bangi dan persimpangan Sungai Ramal dapat diatasi dengan pembukaan laluan kontra secara kekal ini, katanya.

Untuk maklumat lanjut, pengguna jalan raya boleh menghubungi SILK Infoline di talian 03-89210123. - Bernama

Bumbung diterbang angin ketika sekeluarga tonton televisyen

Posted:

Bumbung diterbang angin ketika sekeluarga tonton televisyen

Bumbung diterbang angin ketika sekeluarga tonton televisyen

21/10/2013 9:21pm

BESUT - Tiga beranak yang sedang asyik menonton televisyen terkejut apabila bumbung rumah mereka diterbangkan angin dalam kejadian ribut di Kampung Pantai Kuala Besut malam tadi.

Kejadian kira-kira pukul 10.18 malam itu dialami Rohani Hussin, 46, anak-anaknya Noraniza Azmi, 26, dan Mohd Hakim, 9.

"Secara tiba-tiba angin bertiup kencang dan kami merasakan gegaran pada rumah. Saya segera menyuruh anak saya menutup televisyen kerana bimbang sesuatu buruk berlaku jika televisyen dipasang ketika angin kencang.

"Belum sempat televisyen ditutup, tiba-tiba bekalan elektrik terputus dan ketika itu juga bumbung rumah saya terangkat dan diterbangkan angin.

Kami habis basah ditimpa hujan," katanya.

Beberapa rumah lain turut dilanda ribut yang melanda kira-kira tiga minit.

Anggota Dewan Undangan Negeri Kuala Besut, Tengku Zaihan Che Ku Abd Rahman turut mengunjungi mangsa dan menyampaikan sumbangan peribadi.

Beliau berjanji akan membaiki rumah yang rosak dengan bantuan Jabatan Kebajikan Masyarakat. - Bernama

Banjir di Manjung bertambah teruk, hampir 1,000 mangsa dipindahkan

Posted:

Banjir di Manjung bertambah teruk, hampir 1,000 mangsa dipindahkan

Banjir di Manjung bertambah teruk, hampir 1,000 mangsa dipindahkan

21/10/2013 9:02pm

IPOH - Keadaan banjir di daerah Manjung bertambah teruk apabila hampir 1,000 mangsa dipindahkan ke empat pusat pemindahan.

Ketua Balai Bomba dan Penyelamat Pantai Remis, Mohd Asri Mohd Ariff berkata, sejumlah 911 mangsa terdiri daripada penduduk Taman Bintang Kampung Ujung Pasir, Kampung Pantai Tin, Taman Pantai Wang, Kampung Tebuk Yan, Parit Marikan dan Batu 13 Segari.

"Setakat pukul 7 malam ini, jumlah mangsa yang di pindahkan ke Dewan Orang Ramai Tebuk Yan meningkat kepada 75 orang manakala di Sekolah Kebangsaan Sungai Batu meningkat kepada 590 orang," katanya ketika dihubungi Bernama hari ini.

Katanya, keadaan banjir itu juga menyebabkan pemindahan mangsa di Dewan Taman Bintang meningkat kepada 188 orang berbanding 146 pagi tadi dan di Sekolah Agama Rakyat Padang Serai meningkat kepada 58 orang.

Beliau berkata, keadaan banjir dijangka tidak mengalami sebarang perubahan memandangkan air masih berada pada paras yang sama.

Selain faktor hujan lebat, fenomena air pasang juga menjadi punca berlaku banjir. - Bernama

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Hiburan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Hiburan


Hairul, Hanis saling memerlukan

Posted:

Hairul, Hanis saling memerlukan

Hairul, Hanis saling memerlukan

SEBAIK sahaja hubungan dengan pelakon cantik Faralyana berakhir, ternyata juara Fear Factor Selebriti Malaysia musim pertama, Hairul Azreen seolah-olah tidak menunggu masa yang lama untuk mencari pengganti apabila dikaitkan pula dengan Hanis Zalikha.

Melihat kepada keakraban yang terjalin apabila kedua-duanya selalu berdampingan bersama-sama menjadi bualan ramai terutamanya peminat, sehingga ada yang beranggapan mereka kini sedang dilamun cinta.

Biarpun Hairul, 25, dan Hanis, 23, pernah menafikan tentang percintaan yang terjalin, melihatkan kemesraan sewaktu kedua-duanya menyertai perlawanan paintball baru-baru ini seperti ada satu fasa baharu tentang hubungan akrab mereka.

"Setakat ini saya dan Hanis masih berkawan seperti biasa dan tidak dinafikan yang kami kerap kelihatan berdua. Bagaimanapun, ia tidak bermakna kami ini sedang bercinta.

"Mungkin orang melihat keakraban yang terjalin ini sehingga menimbulkan persepsi sedemikian. Apa yang boleh saya katakan, dia merupakan rakan wanita saya yang paling rapat sekarang ini," ujarnya memulakan bicara apabila diajukan tentang hubungannya dengan Hanis.

Menjelaskan lebih lanjut mengenai hubungannya dengan Hanis, pelakon berkenaan menyatakan mereka sudah lama mengenali satu sama lain, namun mulai akrab apabila sama-sama berkecimpung dalam industri hiburan.

Ujarnya, secara kebetulan pula mereka lebih akrab sewaktu dirinya putus cinta dengan Faralyana dan ia menjadi antara punca utama yang menyebabkan ramai menyangka dia sudah menemui pengganti.

"Dalam industri hiburan ini saya lebih banyak berkecimpung dalam dunia lakonan, manakala Hanis pula begitu dikenali dalam bidang pengacaraan. Bagaimanapun, saya pernah mendapat tawaran menjadi pengacara dan dia pula kini semakin aktif berlakon.

HANIS melihat Hairul sebagai rakan lelaki yang selalu mengambil berat tentang dirinya.


"Jadi, setiap kali bertemu kami saling berkongsi cerita tentang karier masing-masing, misalnya dia banyak bertanya tentang lakonan dan saya pula akan meminta tips tentang mengacara. Ibaratnya, kami ini seperti saling memerlukan antara satu sama lain," jelasnya.

Berkenaan dengan status dirinya sekarang, Hairul memberitahu, buat masa ini dia masih lagi belum menemui pengganti yang sesuai dan ingin lebih fokus kepada kerjaya lakonannya.

Menurutnya, dia berasa lebih selesa menjalani kehidupan tanpa sebarang komitmen dengan mana-mana wanita, namun bersedia untuk kembali menyemai cinta sekiranya bertemu gadis yang sesuai.

"Selepas ini kalau ditakdirkan saya bercinta lagi, mungkin saya tidak akan bercerita kepada orang ramai. Biarlah kisah cinta saya itu menjadi rahsia peribadi yang tidak perlu dihebahkan.

"Keputusan yang saya buat berdasarkan kepada pengalaman kisah cinta saya yang lalu. Sebelum ini saya memang tidak kisah untuk bercerita, tetapi akhirnya cinta yang terjalin tidak kesampaian," luahnya.

Watak lasak

Siapa sangka di sebalik ramai yang menganggapnya sebagai pelakon lelaki berwajah 'jambu', Hairul sebenarnya bekas atlet taekwando yang pernah beraksi sehingga ke peringkat kebangsaan.

Bagaimanapun, sepanjang berkecimpung dalam dunia lakonan, dia jarang diberi watak lasak sama ada di layar perak atau kaca televisyen, meskipun karier awalnya sebagai pelakon bermula sebagai pelagak ngeri.

"Selama ini orang tidak nampak kemampuan saya untuk membawakan watak-watak lasak. Secara jujurnya saya mengimpikan berlakon dalam drama atau filem aksi, tetapi tidak pernah diberikan peluang.

"Kemudian saya ambil keputusan untuk menyertai rancangan Fear Factor Selebriti Malaysia. Sebenarnya tujuan saya adalah mahu membuktikan kepada orang ramai yang saya mampu melakukan aksi-aksi lasak," jelas pelakon tersebut yang pernah menjadi pelagak ngeri selama dua tahun.

Ketika ditanya mengenai perancangan tentang karier lakonannya untuk jangka masa panjang, pelakon yang bakal muncul dalam filem aksi berjudul Pak Pong mempunyai sasarannya tersendiri.

"Matlamat saya sekarang adalah mahu merangkul sekurang-kurangnya satu anugerah. Bagi saya anugerah itu penting sebagai bukti pencapaian seseorang dalam bidang yang diceburi," jelasnya.

HAIRUL mahu lebih berhati-hati bercakap soal cinta.


Ambil berat

Sepanjang bergiat aktif dalam industri hiburan tanah air, Hanis Zalikha tidak pernah dikaitkan mempunyai hubungan dengan mana-mana lelaki, kecuali bersama Hairul Azreen lantaran keakraban yang ditonjolkan.

Memberikan jawapan yang sama seperti Hairul berkenaan hubungan mereka, dia menyatakan bahawa pelakon berkenaan seorang insan yang sangat mengambil berat serta sudi menjadi pendengar yang setia sekiranya dia mengalami sebarang masalah.

"Memandangkan hubungan yang akrab ini Hairul selalu menjadi tempat saya mengadu dan dia selalu memberikan nasihat. Selain itu, dia menjadi rujukan saya berkenaan lakonan memandangkan dia lebih senior dalam bidang ini.

"Kalau ada yang beranggapan kami sedang dilamun cinta, sudah tentu ia tidak benar sama sekali. Namun begitu, saya akui dia merupakan antara kawan lelaki saya yang paling rapat," jelasnya.

Tegas Hanis, buat masa sekarang perkataan cinta masih belum ada dalam kamus hidupnya kerana keutamaan buat dirinya sekarang ini lebih kepada kerjayanya yang semakin berkembang.

Rindu lakonan

Selepas dikenali sebagai seorang penulis blog , Hanis kemudiannya terjun ke dalam bidang lakonan menerusi filem sulungnya iaitu Gangster Celop bersama-sama dengan Syamsul Yusof dan Kamal Adli pada tahun lalu.

Selepas itu, dia kerap menjadi pilihan pengarah untuk berlakon dalam drama serta telemovie seperti Memberku Hawa dan Mama Mia. Bagaimanapun, kini kelibatnya di kaca televisyen lebih kepada pengacaraan.

"Sebenarnya saya sedang berehat seketika daripada dunia lakonan kerana mempunyai komitmen lain yang harus diselesaikan terlebih dahulu. Saya akui saat ini fokus saya terarah kepada menjadi pengacara.

"Namun begitu, jauh di sudut hati saya amat rindu untuk berlakon kerana ia merupakan bidang yang membawa saya ke dalam industri hiburan. Cuma, faktor jadual membataskan saya untuk berlakon buat masa ini," jelasnya.

Menurut Hanis, selain sibuk dengan komitmen terhadap program Akademi Fantasia 2013 yang sedang rancak berlangsung, dia kini terbabit dengan program berbentuk travelog berjudul Pertama Kali.

"Menerusi program berkenaan saya akan pergi menjelajah ke beberapa buah negara seperti Nepal, China, Jepun, Korea Selatan dan Australia. Dengan pembabitan saya dalam kedua-dua program berkenaan, sudah tentu ia membataskan saya untuk aktif berlakon," ujarnya yang bakal kembali aktif dalam dunia lakonan pada awal tahun hadapan.

Sham nikah Nurul selepas cerai Farazilah

Posted:

Sham nikah Nurul selepas cerai Farazilah

Sham nikah Nurul selepas cerai Farazilah


BAHAGIA. Gambar terkini Sham sempena Aidiladha baru-baru ini bersama isterinya, Nurul Halimin dan anak tirinya, tersebar di internet.


Tidak keterlaluan jika dikatakan, isu rumah tangga gitaris Kamikaze yang kini selesa membawa diri sebagai pendakwah bebas, Sham atau nama sebenarnya, Shamril Mohd. Salleh merupakan antara isu paling hangat pada tahun lalu.

Ini kerana, pada waktu itu, Sham, 37, didakwa berkahwin dua dengan Nurul Halimin Md. Salleh dan perkahwinan tersebut berjalan tanpa keizinan isteri pertamanya, Farazilah Abdul Jabar.

Ia menjadi hangat apabila kononnya keluarga Nurul dikatakan kecewa dengan tindakan Sham yang menyembunyikan perkahwinan mereka yang berlangsung pada Januari 2013.

Isteri pertama Sham, Farazilah kemudian meminta cerai pada Ogos 2012. Padahal, pasangan tersebut memang telah bercerai sejak 1 September 2011 dan tidak merujuk penceraian mereka kepada pihak Mahkamah Syariah.

Sementelah, Sham sendiri menafikan dia telah berkahwin dua, namun enggan memberi sebarang penjelasan kepada umum.

Kini, selepas setahun, Sham yang ditemui Kosmo! sewaktu majlis Program Jom Jadi Sahabat Zakat yang dianjurkan oleh Pusat Pungutan Zakat (PPZ) di Danau Kota, Kuala Lumpur, bercakap tentang tuduhan yang disifatkannya sebagai sama sekali tidak benar itu.

Apakah perkembangan terkini Sham?

Tiada apa yang baru mengenai diri saya selain menerima jemputan menghadiri majlis dakwah. Jika ada mana-mana pihak yang menjemput dan kena pada masanya, saya akan hadir untuk berkongsi menyampaikan dakwah. Malah, yang terbaharu saya ada muncul di RTM 2 untuk Konsert AidilAdha. Selain itu, saya ada menulis lagu baharu buat artis-artis dakwah dan nasyid.

Jika tak silap saya, sebelum ini anda ada menyatakan bahawa mahu berhenti daripada dunia seni, tetapi mengapa kini anda dilihat kembali aktif?

Ya, memang benar saya telah berhenti, tetapi atas pelawaan sesetengah pihak yang menyuruh saya menulis lagu, jadi saya kembali secara perlahan-lahan di belakang tabir. Kini, saya mahu aktif menulis lagu yang berunsurkan dakwah atau ketuhanan buat penyanyi yang memerlukan lagu-lagu berunsur sedemikian.

Kita berganjak kepada soalan peribadi. Boleh anda jelaskan kembali tentang isu rumah tangga anda yang sebelum ini digembar-gemburkan?

Saya ada sebab tertentu yang menyebabkan saya merahsiakan hal itu dan apa yang penting Tuhan dan keluarga saya tahu mengenai hal ini sudah cukup. Malah, sebenarnya dari dulu saya tidak pernah berkongsi mengenai kisah kehidupan saya. Saya tidak mengikut konsep jika seseorang itu adalah public figure dia harus berkongsi mengenai kisah hidupnya, tetapi secara peribadi saya mempunyai sebab dan hak juga untuk tidak mahu berkongsi tentang peribadi saya bersama khalayak.

SHAM menegaskan dia tidak pernah berkahwin dua, sebaliknya berkahwin kali kedua dengan Nurul Halimin selepas bercerai dengan isteri pertamanya, Farazilah.


Jadi adakah benar dakwaan anda telah berkahwin dua?

Itu tidak tepat sama sekali. Sebenarnya ini merupakan cerita lama dan saya telah memberitahu bahawa saya tidak berkahwin dua. Saya tidak mahu bercakap mengenai soal ini dan saya percaya anda juga tahu mengapa.

Jadi bagaimana anda boleh jelaskan situasi ini sebenarnya kerana anda memang mempunyai dua orang isteri sebelum ini? Atau adakah anda sebenarnya telah berkahwin kali kedua setelah bercerai dengan isteri yang pertama?

Ya, sebenarnya saya memang tidak berkahwin dua, sebaliknya saya telah berkahwin kali kedua setelah penceraian yang pertama, tetapi saya tidak akan memberitahu bila kerana saya ada sebab yang tertentu.

Jika benar mengapa anda tidak memberitahu kepada umum?

Andai kata saya melakukan kenyataan media untuk memberitahu mengenai perkahwinan saya, akan ada pihak yang akan membuat spekulasi lain mengenai diri saya dan saya mempunyai sebab-sebab yang tertentu juga untuk terus merahsiakannya.

Bagaimana pula dengan dakwaan yang mengatakan keluarga isteri kedua anda kesal kerana anda masih enggan mengakui sudah berkahwin dan bagaimanakah perhubungan anda dan keluarga mentua sekarang?

Saya tiada sebarang masalah dengan keluarga mentua saya. Malah, dakwaan cerita yang tersebar itu sama sekali tidak benar.

Boleh kongsikan sedikit tentang kehidupan anda kerana terdapat sekeping gambar anda bersama isteri dilihat sedang sarat hamil?

Ya, isteri saya sedang hamil anak sulung kami yang dijangka dilahirkan pada tahun hadapan.

Lohan intim dengan model remaja

Posted:

Lohan intim dengan model remaja

Lohan intim dengan model remaja


LINDSAY LOHAN


KISAH cinta Lindsay Lohan kini dikatakan sudah masuk ke dalam babak baharu. Bintang kontroversi tersebut didakwa sedang menjalin hubungan cinta dengan seorang model berusia 19 tahun.

Gosip tersebut tersebar luas selepas Lohan sering dilihat menghabiskan masanya bersama model yang dikenali sebagai Liam Dean itu di beberapa tempat sejak kebelakangan ini.

Mereka didakwa pernah menganjurkan sebuah pesta tertutup bersama, selain kerap melepak di kafe atau makan di restoran dalam keadaan mesra. Biarpun Lohan ditemani oleh bekas pengurusnya, namun kemesraan dia dan Liam telah mencetuskan gosip hubungan mereka.

Bagaimanapun, pihak pengurusan Lohan pantas mengeluarkan kenyataan dengan membantah gosip tersebut. Mereka sebaliknya mendakwa hubungan Lohan dan Liam hanya sekadar teman.

Kredit: www.kosmo.com.my
 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved