Ahad, 14 Ogos 2011

Kosmo Online - Rencana Utama

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Rencana Utama


Pengalaman Ramadan di kota suci Mekah

Posted:

Pengalaman Ramadan di kota suci Mekah

Pengalaman Ramadan di kota suci Mekah

Oleh ADLAN JAAFAR
adlan.jaafar@kosmo.com.my

SETIAP kali mata memandang Kaabah tambahan pula ibadah umrah dilakukan pada bulan Ramadan, serta-merta pemikiran Azman Disa melupakan terus hal ehwal dunia waima ahli keluarganya sendiri.

"Itu adalah perasaan saya dan kebanyakan orang apabila berada di sana. Rata-rata mereka turut menyatakan perkara yang sama kepada saya," ujar Azman ketika ditemui di ibu pejabat Poto Travel and Tours di Kuala Lumpur.

Menurut lelaki yang berusia 36 tahun itu, setiap kali tiba bulan penuh keberkatan, pasti keadaan kota Mekah sesak dipenuhi umat Islam sehingga ke siar kaki masjid terutama ketika waktu sembahyang.

"Jika azan sudah berkumandang baru kita keluar ke masjid, pasti kita hanya dapat bersembahyang pada jarak 120 meter dari luar Masjidil Haram," ujarnya yang sudah beberapa kali mengerjakan umrah ketika bulan Ramadan sejak tahun 1999.

Kata lelaki yang bertugas sebagai Ketua Jabatan Umrah dan Haji itu, perkara yang paling dirindui adalah suasana yang hanya dapat dilihat dan dirasai pada bulan Ramadan.

"Apabila tiba waktu berbuka puasa, kita sebagai jemaah umrah tidak perlu berasa takut jika tiada makanan kerana ada orang Arab suka bersedekah.

"Di dalam dan luar pekarangan masjid, terdapat bentangan plastik yang dipanggil safrah. Pada bentangan itu, mereka akan menaburkan makanan seperti buah tamar, roti dan buah-buahan kering sebagai sedekah.

"Mereka akan menarik kita untuk makan hidangan tersebut, manakala untuk minuman pula kita akan dihidangkan sejenis minuman dipanggil ghawah," terang Azman yang sudah 13 tahun terlibat dalam bidang itu.

Ghawah adalah sejenis minuman tradisional Arab iaitu minuman kopi yang dicampur rempah-ratus. Ia dapat menghilangkan angin dan panas dalam badan.

Tarawih di Mekah

Selepas solat Maghrib, jemaah akan berehat selama sejam dan akan sambung solat Isyak serta diikuti solat sunat tarawih.


SEORANG pekerja restoran di Riyadh, Arab Saudi memasak qatayef iaitu sejenis lempeng yang dihidangkan untuk iftar.


Menurut Azman, perkara yang menjadi sebutan ketika tiba saat tarawih adalah solat yang diimamkan oleh Sheikh Abdullah Awwad Al-Juhany.

Alunan suara dan gaya bacaannya begitu menyentuh perasaan sehinggakan mereka yang tidak faham bahasa Arab pun boleh menangis ketika mendengar bacaannya.

"Jika maksud ayat tersebut sedih, dia boleh menangis dan apabila tiba ayat yang perlu penegasan, suara yang kedengaran penuh tegas dan garang," kata Azman lagi.

Menyentuh mengenai aktiviti pada waktu siang dalam bulan Ramadan

di kota Mekah, Azman menambah, suasananya sedikit berbeza dan tidak meriah seperti waktu malam. Suasana agak lengang walaupun orang masih kelihatan di persekitaran masjid.

"Masjidil Haram dibuka 24 jam sehari dan orang ramai bebas melakukan ibadah. Pada waktu siang, kami akan berehat sebentar dengan tidur selepas solat Zuhur.

"Selain itu, saya akan membawa jemaah melakukan tawaf dan ziarah kerana ketika itu orang tidak begitu ramai," katanya yang berpeluang ke kota Mekah atas tuntutan kerja.

Aktiviti di kota Mekah terutama kepada rakyat Malaysia bermula seawal pukul 3 pagi dengan bersahur kemudian diikuti dengan solat Subuh pada pukul 4 pagi.

Menyempurnakan rukun umrah seperti tawaf dan sai'e pula bermula pada pukul 5 pagi. Jika semua telah dilakukan, jemaah akan beriktikaf di masjid dengan perbanyakkan solat dan membaca al-Quran.

Kos tinggi

Lain pula pengalaman yang dirasai oleh Abdul Rahman Mohd. Ali, 46, sepanjang menjalani umrah pada bulan puasa terutama sebelum mendirikan rumah tangga.

Dia pernah mengunjungi tanah suci Mekah secara mengembara (backpacker) sebanyak lima kali sebelum berkahwin.

"Pengalaman yang dilalui sedikit berbeza. Saya masih ingat lagi ketika perjalanan menaiki bas dari Madinah ke Mekah.

"Pada waktu itu, azan Maghrib berkumandang dan saya masih lagi berada dalam bas. Tiba-tiba, saya dikerumuni orang Arab yang mahu bersedekah.

"Ada yang memberi kurma, air dan lain-lain. Kita tidak akan mati jika berada di sana pada bulan Ramadan kerana di mana-mana akan ada orang sedekah makanan.

"Hanya orang yang berkurung di dalam rumah berkemungkinan akan menemui ajal," seloroh Rahman yang sudah 15 tahun berkahwin.


GHAWAH iaitu kopi tradisional Arab yang dicampur dengan rempah-ratus antara minuman yang popular di tanah Arab.


Bagaimanapun, terdapat perkara yang dikesali oleh Rahman tatkala melihat orang Malaysia yang beribadat di sana tidak turut serta berderma.

"Sudah menjadi kebanggaan bangsa Arab apabila orang makan atau mengambil hasil pemberian mereka tetapi mengapa orang kita (Malaysia) hanya makan dan tidak berderma?" soal Rahman lagi.

Bercerita mengenai kelompok yang pergi umrah pada bulan puasa, Rahman berkata, kebanyakan mereka adalah individu yang bukan kali pertama pergi mengerjakan ibadat tersebut.

Kos menunaikan umrah pada bulan puasa boleh meningkat berkali ganda terutama pada 10 hari terakhir Ramadan. Kenaikan kos disebabkan harga sewa bilik yang mahal.

Sewa bilik boleh meningkat dari 700 riyal (RM562) semalam kepada 1,000 riyal (RM802.52) semalam dan harga boleh menjadi lebih mahal jika ia terletak berhampiran dengan masjid.

"Jika menginap di Hotel Hilton, sewa semalam pada 10 malam terakhir Ramadan boleh mencecah sehingga 17,000 riyal (RM13,606) semalam kerana layanan eksklusif dan lokasinya," jelas Rahman.

Panggilan untuk menghadap rumah Allah tidak pernah memilih pekerjaan atau status seseorang. Pelakon yang kini lebih dikenali dengan watak-watak baik, Ashraf Muslim sukar menggambarkan perasaan pertama kali mengerjakan solat di Mekah ketika menunaikan umrah pada bulan Ramadan tahun 2009.

"Perasaan saya begitu seronok dan gembira sebelum berlepas ke sana. Perjalanan umrah saya adalah dari Jeddah dan singgah di Madinah, kemudian ke kota Mekah.

"Di Madinah, rombongan yang saya sertai tiba pada waktu awal pagi dan berkesempatan solat Subuh. Tatkala kaki melangkah anak-anak tangga masjid, azan Subuh pun kumandang.

"Perasaan saya ketika itu bercampur-baur. Rasa begitu sedih dan sayu kerana seperti dijemput ke tanah suci. Perasaan gembira turut dirasai dan terasa seperti begitu rindu kepada Maha Pencipta," ujar Ashraf ketika dihubungi Kosmo! baru-baru ini.

Pengalaman pertama kali menjejakkan kaki di Mekah ada sedikit kelainan.

Beliau memasuki Masjidil Haram melalui pintu pertama yang dipanggil pintu King Fahd juga pada waktu malam selepas solat Maghrib.

Untuk memasuki pekarangan masjid, jemaah perlu menuruni tangga sebelum dapat melihat Kaabah. Apabila terpandang sahaja Kaabah, saya terasa umpama magnet yang ditarik terus ke arah kiblat umat Islam itu," kata Ashraf berkongsi pengalaman.

Tambahnya, di tanah suci itu, orang ramai akan berpusu-pusu untuk berbuka di dalam masjid kerana berdoa dalam tempoh lima minit terakhir sebelum azan Maghrib adalah paling mustajab.

Selain itu, Ashraf mengakui bahawa cuaca pada waktu siang di Mekah lebih panas berbanding Malaysia dan kadangkala suhu mencecah sehingga 40 darjah selsius.

Ashraf atau nama sebenarnya Mohd. Ashraf Muslim, 30, akan bertolak sekali lagi ke sana untuk menunaikan umrah pada 17 Ramadan ini.

Pemergian jejaka dari Melaka itu kali ini akan menjadi titik perubahan dalam hidupnya kerana dia akan menikahi gadis pilihan hati pada 1 Syawal di hadapan Kaabah.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

Projek Madonna terbengkalai di Malawi

Posted:

Projek Madonna terbengkalai di Malawi

Projek Madonna terbengkalai di Malawi


FOROYATI yang tidak berpuas hati dengan penerimaan bayaran pampasan tanahnya kini terpaksa menyewa tanah lain untuk bertani.


SEBUAH kawasan terbengkalai di Malawi kelihatan seperti sebuah lombong kuari tinggal. Ia jauh berbeza daripada impian berjuta-juta dolar oleh seorang bintang pop yang mahu melahirkan para gadis untuk menjadi pemimpin dan doktor demi masa depan negara itu.

Namun, teres bertingkat yang suram dan berpasir dekat Lilongwe, ibu negara Malawi itu, adalah satu-satunya bukti jelas yang menunjukkan kegagalan pengurusan. Akademi Madonna bernilai AS$15 juta (RM45 juta) didapati terbengkalai akibat dana yang disalahgunakan. Penduduk tempatan pula amat marah dengan perkara itu.

"Ia telah menjadi sebuah padang bola sepak kini," kata penghulu kampung, Binson Kalenga.

Jentolak tidak lagi berbunyi di tempat yang suatu ketika dahulu, Madonna bersama dua orang kanak-kanak Malawi meletakkan batu asas yang tertera 'berani bermimpi' pada April 2010. Kampung itu hanyalah sebuah lokasi terpencil di negara Afrika yang miskin dan tidak mungkin ia ditemui di atas peta.

Setahun kemudiannya sekolah itu ditutup. Bintang pop berkenaan telah disaman oleh pekerjanya yang dipecat, badan amalnya disiasat di bawah penyiasatan cukai Amerika Syarikat (AS) dan Malawi sendiri menyiasat urusan pembiayaan tanah tersebut.

"Pada mulanya walaupun saya mengalu-alukan projek ini, tetapi secara peribadi saya sangat skeptikal mengenai keseluruhan perkara.

"Terdapat begitu banyak publisiti sebelum kerja-kerja pembinaan bermula," kata Pesuruhjaya Daerah Lilongwe, Paul Kalilombe.

Badan amal Madonna tidak memberi sebarang jawapan. Pada Januari lalu, dia memberitahu, projek akademi berkenaan dihentikan bagi membantu sekolah-sekolah lain yang telah wujud di negara berkenaan.

Tetapi The New York Times melaporkan dalam sebuah audit yang diperiksa oleh Madonna, didapati bahawa dana sejumlah AS$3.8 juta (RM11.4 juta) untuk akademi terbengkalai itu telah disalah guna.

Audit mengejutkan itu tersebut turut menunjukkan kekurangan aspek tanggungjawab yang besar dalam kalangan kumpulan pengurusan di Malawi dan AS.

Madonna pada April lalu mengumumkan mengenai strategi baharu yang akan dimulakan dalam beberapa minggu.

Kehampaan penduduk setempat bermula dengan bayaran yang mereka terima untuk tanah berkenaan. Badan amal Madonna iaitu Raising Malawi telah membayarnya melalui kerajaan.

"Kemungkinan terdapat beberapa 'penghuni hantu' yang disenaraikan di kampung itu. Terdapat beberapa orang, yang disyaki beberapa pegawai kerajaan yang terlibat dalam projek itu, telah dimasukkan dalam senarai tersebut," kata Kalilombe.

Tiada bilik darjah

Perkara itu kini disiasat oleh polis fiskal di Malawi. Di Chinkhota, penjelasan belum lagi diberikan kepada penduduk kampung yang bukan sahaja kecewa kerana tanah mereka dirosakkan malah bilik darjah tidak dibina.

"Penduduk terkejut kerana tiada aktiviti dijalankan di sini dan tertanya-tanya apakah yang sedang berlaku," kata Tsiyent Foroyati, 52, sambil duduk di pekarangan rumah ladangnya yang kotor.


MADONNA (dua dari kiri) melawat Rumah Anak Yatim Mphandu la di Namitete, barat Lilongwe, Malawi dua tahun lalu.


Foroyati tidak pernah mendengar mengenai Madonna sehinggalah penyanyi pencetus trend muzik itu mengambil dua orang anak angkat dari Malawi.

Sebagai pemilik tanah terbesar sekitar kawasan tapak sekolah itu, dia dibayar 39,000 kwacha (RM776) sebagai ganti rugi tetapi dia mahukan sebanyak tiga juta kwaca (RM59,677).

Keluarga itu kini membayar sebanyak 5,000 kwaca (RM99) untuk menyewa seekar tanah dan bertani.

"Walaupun projek itu diteruskan, kami masih marah kerana di mana kami hendak bertani?

"Dan masalah terbesar ialah walaupun sekiranya kami diberi kembali tanah kami, sukar untuk kami membangunkannya semula," kata Foroyati.

Penyanyi berkenaan telah mengeluarkan jutaan dolar bagi membantu kanak-kanak di Malawi yang 39 peratus daripada populasinya hidup dengan pendapatan kurang AS$1 (RM3) sehari.

Di Namitete, barat Lilongwe, sebuah gambar yang bertarikh memaparkan Madonna bersama bekas suaminya, Guy Ritchie, digantung di sebuah papan notis di Pusat Jagaan Kanak-Kanak Mphandula yang dibiayai penyanyi itu.

Pusat komuniti berkenaan memberi makan kepada lebih daripada 200 kanak-kanak sehari, dengan kelas menjadi tempat para nenek duduk di bawah teduhan sementara kanak-kanak melompat-lompat sambil mempelajari tarian daripada sukarelawan Jepun.

Hargai Madonna

"Saya sangat menghargai kehadirannya," kata pengurus program pusat berkenaan, Jacinta Champomba, yang tidak pernah mendengar muzik Madonna tetapi memberitahu bahawa mereka berkongsi idea yang sama iaitu tentang kebajikan anak-anak yatim.

"Untuk sekolah berkenaan, Madonna seharusnya bekerja dengan organisasi yang sudah wujud dan tahu perkara sebenar yang berlaku di tanah berkenaan," kata Kaliombe yang percaya sebuah rumah anak-anak yatim akan dibangunkan di tapak akademi tersebut.

Tambahnya, apabila seseorang yang berkedudukan datang ke Malawi, masyarakat hanya memikirkan tentang wang.

"Idea itu bagus. Dia mempunyai niat yang baik, tetapi kini untuk melaksanakannya di atas tanah ini, ia mewujudkan banyak masalah," ujarnya.

Penghulu Kalenga memberitahu, dia mahu bertanya Madonna mengenai kegagalan projek itu.

"Kami berasa sangat gembira kerana dialah yang akan membantu kami. Kami mengalu-alukan kehadirannya sebagai sebahagian penduduk Malawi.

"Namun, kami kecewa kerana khabar angin yang bertiup mengenai projek ini yang telah dihentikan. Kami mahu Madonna datang dan beritahu kami apakah yang berlaku.

"Kami tidak mahu mendengar khabar angin tetapi mahu dia sendiri datang dan menjelaskan kepada kami," tegasnya.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

Ibu muda tawar kongsi susu

Posted:

Ibu muda tawar kongsi susu

Ibu muda tawar kongsi susu

HM4HB bukan sahaja menyediakan perkongsian susu ibu tetapi jaringan maya tersebut turut merapatkan hubungan sesama ibu.


FITRAH bagi setiap bayi yang dilahirkan di dunia ini, susu adalah santapan pertama mereka dan ia akan berterusan sehingga mencapai umur dua tahun.

Menyusukan bayi dengan susu sendiri juga permulaan fasa kehidupan paling bermakna. Kebaikan dan ganjarannya bukan sahaja untuk bayi malah diri si ibu juga.

Bagaimanapun, tidak semua bayi beruntung. Ramai bayi yang terpaksa diberi susu formula pada awal kelahiran kerana si ibu tidak mampu menyusukan anaknya.

Ada keadaan di mana si ibu sakit selepas melahirkan dan terpaksa mengambil pelbagai jenis ubat. Ada juga ibu yang tidak mampu mengeluarkan susu dan banyak pula kes si ibu meninggal dunia ketika bersalin.

Dalam situasi ini, bayi tidak mempunyai pilihan selain diberikan susu formula.

Prihatin dengan fenomena yang sering dianggap bukan masalah ini, wujud satu rangkaian komuniti maya yang tampil secara sukarela bagi berkongsi susu ibu.

Human Milk For Human Baby (HM4HB) telah diasaskan pada Oktober 2010 oleh seorang ibu, Emma Kwasnica dari Montreal, Kanada.

Sejarahnya bermula apabila ada rakan senegara Emma yang bertugas di Indonesia mencari susu ibu untuk anak lelakinya selepas isterinya meninggal dunia.


BAGI memastikan bekalan susu sentiasa cukup untuk bayi, ibu bekerja digalakkan mengepam susu tiga hingga empat jam sekali di pejabat.


Bertitik tolak pada kisah tersebut, Emma yang berpendapat susu ibu bukan satu komoditi yang sukar didapati, memulakan HM4HB untuk menyampaikan mesej ini - kaum ibu sepatutnya tidak perlu gusar untuk menderma dan jangan malu untuk meminta susu daripada ibu lain demi kesihatan bayi mereka.

Bertindak sebagai rangkaian perkongsian susu ibu global, kini ia mempunyai lebih 20,000 penyokong di laman sosial Facebook dari lebih 54 negara. Daripada jumlah itu, seramai 953 orang adalah rakyat Malaysia.

Ada antara mereka, seperti Cher Pei Wei, sanggup mengepam susu badannya sehingga 20 botol kecil sehari sebelum diagihkan kepada lima anak susuannya. Wanita dari Sentul, Kuala Lumpur itu merupakan ibu kepada dua orang anak perempuan berusia lapan bulan dan empat tahun.

"Kami adalah ibu, keluarga angkat, nenek, penyusu badan profesional, sukarelawan, penderma dan penerima yang menyokong idea bahawa semua bayi berhak menerima susu manusia.


SELAIN menyusukan anaknya sendiri, Ayuni turut menjadi ibu susu kepada anak rakannya.


Derma susu

"Laman sosial Facebook dijadikan medium perhubungan kerana ia praktikal dalam menyebarkan maklumat dengan pantas.

"Ia seperti papan notis yang memberitahu ada ibu yang ingin menderma dan ibu yang memerlukan susu untuk bayinya," ujar Nadine Ghows, 34, ketika ditemui Jurnal di Kuala Lumpur baru-baru ini.

Komuniti maya ini turut menjadi tempat para ibu, bapa, penderma dan penerima berkongsi pengalaman, menyokong dan membantu menyelesaikan masalah kekurangan bekalan susu ibu.

"Selain menjadi jambatan perkongsian susu ibu yang menemukan penderma dan penerima, HM4HB juga secara tidak langsung melindungi hak bayi dalam mendapatkan sumber makanan yang sihat.

"Susu ibu, rezeki biologi normal kepada manusia. Ia adalah sumber terbaik yang mengalir bebas dan perlu dikongsi supaya tradisi penyusuan susu ibu dapat diteruskan.

"Ia juga memberi harapan baru kepada para ibu yang memerlukan stok susu tambahan.

"Sokongan seperti ini dapat mengelak si ibu tertekan kerana stok susu mereka tidak cukup atau mereka rasa gagal memberikan yang terbaik untuk anak-anak mereka," jelas salah seorang penyokong aktif HM4HB, Ayuni Zainuddin, 27.

Sementara itu, menurut Zaszima Abu Samah, 34, matlamat penubuhan HM4HB mudah dan jelas.

Komuniti ini mahu masyarakat, sama ada ahli keluarga, pakar laktasi atau bidan, mengesyorkan perkongsian susu apabila ia diperlukan.

"Jika ada ibu yang bimbang kerana susu badan semakin kering atau bekalan yang ada tidak mencukupi, jangan malu dan ragu untuk berhubung dengan HM4HB.

"Jangan jadikan susu semakin kering sebagai alasan untuk memberikan susu formula kepada anak-anak anda.

"Sebagai ibu juga, jangan mudah bergantung atau kalah dengan pengaruh botol susu kerana ia sedikit sebanyak mampu membantutkan usaha berterusan untuk menyusukan anak anda dengan susu ibu," ujarnya.

Keprihatinan HM4HB yang membuka jalan kepada para ibu yang memerlukan bekalan susu ibu perlu dipuji.

"Kami percaya perkongsian tanggungjawab ini turut menyemai rasa kasih dalam kalangan penderma dan penerima.

"Justeru, sokongan masyarakat adalah penting dalam membina generasi yang lebih sihat dengan susu ibu.

Berjangkit

"Jangan anggap perkongsian ini sebagai perkara pelik apatah lagi ia berkaitan dengan kesihatan anak.

"Kami berharap satu hari nanti semua bayi di dunia dapat membesar tanpa bergantung kepada susu formula," ujar ibu kepada bayi lelaki berusia tiga bulan, Ernadia Os'hara Omar, 27.

Tekanan sering menjadi punca susu ibu semakin mengurang. Perkara ini banyak terjadi kepada wanita bekerja. Bagi mereka, alternatif paling hampir ialah susu formula.

Ramai menganggap ia lebih mudah kerana tidak perlu mengepam susu ketika di pejabat.

Bagi Jean Chuah, 30, ibu bekerjaya ini bukan sahaja masih menyusukan bayi lelakinya yang berusia 10 bulan, malah dalam masa sama dia menjadi ibu susuan kepada dua bayi lain.

"Semasa anak saya berumur enam bulan, ada seorang ibu yang memerlukan bekalan susu ibu tambahan untuk anaknya yang berusia sebulan.

"Saya dermakan susu untuk beberapa ketika sehingga ibunya mampu menggandakan air susu.

"Bayi yang kedua pula berumur satu tahun setengah. Ibu kepada bayi berkenaan tidak begitu sihat dan masih dalam perawatan.

"Dia yang perlu mengambil beberapa jenis ubat tidak digalakkan untuk menyusukan anaknya. Diam tak diam, sudah hampir empat bulan saya mendermakan susu saya kepada anaknya," katanya.

Selain Jean, Ayuni, turut mendermakan susunya kepada bayi lain.

"Saya dermakan susu kepada seorang rakan selama empat bulan. Dia akan mengambil susu tersebut dua minggu sekali untuk bekalan anak kecilnya," ujar Ayuni yang mempunyai seorang bayi lelaki.

Apabila bercakap soal perkongsian, sudah tentu si ibu mahukan susu daripada wanita sihat untuk anaknya.

Prihatin tentang keselamatan dan kesihatan susu serta penderma, HM4HB turut menyediakan panduan berkaitan perkara itu.

"Susu ibu yang mengalir terus daripada payu dara dijamin bersih dan selamat bahkan tiada susu sehebat susu ibu. Biarpun ratusan susu formula dicipta, ia tidak mampu menyamai keunggulan makanan ajaib ini.

"Dalam konteks keselamatan susu, sekiranya penderma mempunyai penyakit berjangkit sekali pun, sangat rendah peratusan susu ibu yang tercemar.

"Penyakit yang ada pada ibu jarang-jarang hadir dalam susunya," ujar Nadine.

Jelas ibu kepada dua anak ini lagi, susu ibu adalah susu hidup, manakala susu formula adalah susu mati. Ini bermakna dalam susu ibu ada antivirus, antifungal dan antibakteria.

Bersetuju dengan pendapat Nadine, Shahidah Ahmad Khan, 30, sempat berkongsi teknik penyimpanan perahan susu ibu yang juga dikenali sebagai expressed breast milk (EBM).

"Sama ada penderma atau penerima, EBM perlu disimpan dengan betul untuk mengelak bayi mendapat keracunan susu.

"Untuk sekali susuan, bayi biasanya menyusu sehingga tiga auns.

"Sekiranya susu yang diperah tidak mencapai tiga auns, simpan susu di dalam bekas yang bertutup di ruang sejuk dingin sehingga jumlahnya mencukupi.

"Selepas cukup tiga auns, buat label pada bekas. Tuliskan tarikh dan masa perahan pada setiap bekas simpanan susu.

"Setelah itu, simpan ia di dalam ruang sejuk beku dan ia boleh bertahan sehingga tiga bulan.

"Jika disimpan di ruang sejuk dingin, ia boleh bertahan selama 72 jam dan lapan jam jika disimpan di ruang dengan suhu bilik.

"Susu ibu juga tidak boleh dimasak. Jika ingin berikan susu kepada anak, panaskan susu dengan merendam bekas susu ke dalam air suam.

"Perlu diingat, baki susu perahan yang telah dipanaskan tidak boleh disimpan semula," terang Shahidah.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Horizon

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Horizon


Posted:

[unable to retrieve full-text content]
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Negara

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Negara


Harga tiga jenis bawang turut dikawal

Posted:

Harga tiga jenis bawang turut dikawal

Harga tiga jenis bawang turut dikawal

HARGA bawang besar, bawang putih dan bawang merah akan disenaraikan di bawah Skim Kawalan Harga Musim Perayaan Aidilfitri 2011. – Gambar hiasan


BERA – Tiga lagi barangan keperluan iaitu bawang merah, bawang putih dan bawang besar disenaraikan di bawah Skim Kawalan Harga Musim Perayaan Aidilfitri 2011, kata Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob.

Barang yang disenaraikan sebelum ini ialah daging lembu tempatan, daging lembu import, telur gred A, B dan C, ayam hidup, ayam standard, ayam super, daging kerbau tempatan, daging kerbau import, kobis bulat import, cili merah, tomato, kelapa parut, kacang tanah import, ikan kembung dan kentang.

Ismail Sabri berkata, barangan tersebut disenaraikan kerana ia dilihat akan menjadi keutamaan kepada orang ramai semasa musim perayaan nanti.

"Kawalan harga barang itu akan dikuatkuasakan selama dua minggu iaitu bermula dari 22 Ogos hingga 5 September 2011," katanya selepas majlis penyampaian bantuan kepada warga emas dan di rancangan Felda Rentam, Bera di sini semalam.

Menurut beliau, kerajaan juga memberi jaminan bahawa barangan keperluan sempena sambutan Aidilfitri nanti mencukupi dan semua pemborong telah diminta memastikan barangan seperti bekalan ayam, daging, kelapa serta minyak masak mencukupi di pasaran.

Ikuti berita selanjutnya di Kosmo! hari ini.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

Sekat laman sesawang fitnah

Posted:

Sekat laman sesawang fitnah

Sekat laman sesawang fitnah


Salah seorang pengguna melayari laman sesawang yang memfitnah produk halal keluaran tempatan.


KUALA LUMPUR – Gabungan Persatuan-Persatuan Pengguna Malaysia (FOMCA) yang bimbang dengan fenomena penyebaran maklumat palsu mengenai status halal produk di negara ini menerusi Internet meminta pihak berkuasa segera menyekatnya.

Pengarah Komunikasi FOMCA, Mohd. Yusof Abdul Rahman berkata, Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) perlu bertindak menyekat laman sesawang terbabit kerana ia jelas berunsur fitnah.

Beliau berkata, tindakan segera perlu dikenakan ke atas pengendali laman sesawang yang tidak bertanggungjawab itu kerana ia juga bertujuan menjatuhkan perniagaan orang lain.

"Mereka tahu orang Islam memang sensitif dengan isu halal dan dengan menggunakan isu itu, mereka berharap pengguna akan memboikot produk syarikat terbabit sekali gus menyebabkan bisnes jatuh," katanya ketika dihubungi Kosmo! semalam.

Beliau diminta mengulas kenyataan Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) yang meminta orang ramai menghentikan tindakan menyebarkan pelbagai maklumat salah mengenai status halal sesuatu produk, jenama atau perkhidmatan khususnya menerusi Internet.

Pengarah Bahagian Hab Halal Jakim, Halimah Mohd. Yusof berkata, banyak maklumat yang disebarkan menerusi laman sosial Facebook, twitter dan blog adalah isu lama yang mula timbul seawal tahun 2005 dan ada di antaranya sudah diselesaikan.

Antara produk dan perkhidmatan yang menjadi sasaran ialah rangkaian barangan kosmetik SimplySiti, Starbuck dan Secret Recipe sehingga menyebabkan imej dan perniagaan pengusaha terjejas.

Ikuti berita selanjutnya di Kosmo! hari ini.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

Persenda Negaraku di YouTube

Posted:

Persenda Negaraku di YouTube

Persenda Negaraku di YouTube

Oleh NAN HIDAYAT NAN AZMIE
hidayat.azmie@kosmo.com.my


SALAH satu video mempersendakan lagu Negaraku yang boleh ditonton di YouTube.


KUALA LUMPUR – Sejak kebelakangan ini terdapat kecenderungan segelintir individu memuat naik video yang didakwa sengaja mempersendakan lagu Negaraku di YouTube.

Tinjauan Kosmo! di laman web berkenaan mendapati ia masih boleh diakses orang ramai dan tidak dialihkan meskipun telah dimuat naik lebih tiga tahun lalu selain telah ditonton lebih 100,000 kali.

Selain video yang memaparkan lagu Negaraku dalam rentak muzik rock, ada juga video yang memaparkan gelagat dua warga asing menyanyikan semula lagu tersebut sambil ketawa sekali gus menyinggung perasaan rakyat negara ini.

Seorang pekerja swasta, Nuratiqah Samad, 25, berkata, dia kecewa dengan tindakan individu terbabit memuat naik video-video berkenaan di YouTube serta menyifatkan tindakan itu sebagai tidak patriotik.

"Baru-baru ini, saya cuba mencari lagu Negaraku di YouTube sempena Hari Kemerdekaan dan terkejut apabila menemui video-video sedemikian.

"Saya kecewa kerana ia boleh diakses dan dilihat di seluruh dunia," katanya kepada Kosmo!.

Bagi jurugambar bebas, Shahrul Hassan, 40, dia marah dengan sikap 'kreatif tidak bertempat' segelintir individu yang mengubah irama lagu Negaraku dan kemudian dimuat naik di laman web tersebut.

Ikuti berita selanjutnya di Kosmo! hari ini.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Sukan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Sukan


Chong Wei kempunan

Posted:

Chong Wei kempunan

Chong Wei kempunan

KEMPUNAN LAGI... Chong Wei terpaksa melupakan hasrat merangkul kejuaraan dunia apabila tumbang di tangan Lin Dan pada aksi final di Arena Tertutup Wembley, London semalam.


JAGUH negara, Datuk Lee Chong Wei terus kempunan untuk merangkul kejuaraan dunia. Biarpun tampil selaku pemain No. 1 dunia, Chong Wei sekali lagi dibayangi kehandalan seteru utamanya dari China, Lin Dan.

Pada aksi final Kejohanan Badminton Dunia di Arena Tertutup Wembley, London semalam, Chong Wei tumbang dalam pertarungan tiga set.

Meskipun berjaya mencatatkan kemenangan 22-20 pada set pertama, Chong Wei terpaksa akur dengan kehebatan Lin Dan yang tampil dengan aksi penuh bertenaga untuk menang dua set berikutnya 21-14, 23-21.

Kejuaraan dunia yang dirangkul oleh Lin Dan itu merupakan yang keempat sepanjang kariernya.

Jaguh China berusia 28 tahun itu pernah bergelar juara dunia sebanyak tiga kali iaitu pada edisi 2006, 2007 dan 2009.

Sebaliknya, Chong Wei yang telah mencecah usia 29 tahun sekali lagi terpaksa melupakan hasrat muncul juara dunia selepas membuat penampilan sulung di Anaheim, Amerika Syarikat pada 2005.

Pencapaian terbaik Chong Wei sekadar mara ke peringkat separuh akhir kejuaraan dunia edisi 2005.

Sementara itu, pasangan China, Yu Yang/Wang Xiaoli muncul juara beregu wanita selepas menewaskan rakan senegara mereka iaitu Tian Qing/Zhao Yunlei 22-20, 21-11.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

Wigan mahu uji Baddrol

Posted:

Wigan mahu uji Baddrol

Wigan mahu uji Baddrol

Oleh WAN FAKHRUL BAKAR
fakhrul@kosmo.com.my


BADDROL tidak keberatan untuk berkelana ke luar negara andai mendapat tawaran daripada Wigan Athletic.


KELAB Liga Perdana England, Wigan Athletic dikhabarkan mahu menawarkan ujian percubaan kepada pemain skuad bola sepak kebangsaan, Baddrol Bakhtiar.

Berita mengejutkan itu telah dipaparkan di sebuah laman web bola sepak United Kingdom, www.eyefootball.com kelmarin dengan tajuk Baddrol Bakhtiar to join Wigan?.

Baddrol yang baru berusia 23 tahun merupakan pemain skuad Liga Super Kedah dan boleh beraksi di posisi sayap mahupun sebagai penyerang.

Berdasarkan laporan berita tersebut, usaha Wigan untuk mendapatkan Baddrol adalah sebagai salah satu langkah kelab itu meluaskan peluang perniagaan barangan cenderamata mereka ke Malaysia.

Namun sejauh mana kebenaran berita tersebut masih belum dapat dipastikan apabila Baddrol sendiri mendakwa dia belum menerima sebarang tawaran rasmi daripada pihak Wigan.

"Saya tak tahu apa-apa tentang perkara ini. Mungkin khabar angin saja. Saya tak pasti. Saya sendiri pun tak tengok lagi laman web terbabit," kata Baddrol ketika dihubungi Kosmo! semalam.

Ditanya andai laporan itu benar dan tawaran rasmi daripada Wigan bakal menyusul selepas ini, Baddrol berkata: "Kalau betul memang ada tawaran, insyaallah saya akan pergi dan cuba."

Baddrol sebelum ini pada 2008 ketika usianya baru mencecah 20 tahun bersama-sama Bunyamin Umar pernah dihantar berlatih selama dua minggu ke sebuah lagi kelab Liga Perdana England, Chelsea.

Wigan di bawah bimbingan pengurus, Roberto Martinez memulakan kempen saingan liga musim ini dengan mencatat keputusan seri 1-1 dengan pendatang baharu, Norwich City malam kelmarin.

Sementara itu, Setiausaha Agung Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM), Datuk Azzuddin Ahmad turut terkejut dengan berita tersebut, tetapi menganggap ia sesuatu perkembangan yang positif andai benar-benar berlaku.

"Saya pun tak tahu tentang berita ini. Tapi jika benar, pada saya ia satu perkembangan positif dan baik untuk bola sepak negara," katanya menerusi khidmat pesanan ringkas (SMS) kepada Kosmo! kerana kini berada di luar negara.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

Cai Lin masih ada sebab gembira

Posted:

Cai Lin masih ada sebab gembira

Cai Lin masih ada sebab gembira


CAI LIN menampilkan renangan bertenaga dalam acara 800m gaya bebas pada temasya Sukan Universiade 2011 di Pusat Akuatik Universiade pagi semalam.


SHENZHEN - Meskipun gagal memperbaiki rekod peribadi, perenang negara, Khoo Cai Lin tetap berpuas hati dengan pencapaiannya dalam acara 800 meter gaya bebas wanita pada Sukan Universiti Dunia (Universiade) 2011.

Cai Lin, 24, berkata, catatan masa 8 minit dan 52.00 saat yang dilakukan di Pusat Akuatik Universiade pagi semalam, lebih baik daripada pencapaiannya di Shanghai, China bulan lalu.

Pada Kejohanan Renang Dunia itu, Cai Lin mencatatkan masa 8:57s dalam acara yang sama.

"Saya rasa sangat gembira kerana prestasi saya hari ini (semalam) lebih baik daripada apa yang saya lakukan di Shanghai dua minggu lalu.

"Daripada tiga saringan pertama hari ini (semalam), saya berjaya menduduki tempat kelima keseluruhan," kata perenang kelahiran Selangor itu ketika ditemui di Pusat Akuatik Universiade pagi semalam.

Untuk rekod, catatan masa peribadi terbaik dan juga rekod kebangsaan milik Cai Lin dalam acara 800m gaya bebas adalah 8:45s yang dilakukannya pada temasya Sukan SEA 2009 di Laos.

Pada Kejohanan Renang Terbuka Malaysia ke-54 di Pusat Akuatik Nasional, Bukit Jalil pada Mei lalu, Cai Lin berjaya mencatat masa 8:49.28 saat.

Cai Lin berkata, dia masih mampu mempamerkan aksi yang cemerlang meskipun terpaksa berdepan pencabar yang berbeza berbanding ketika menyertai Kejohanan Dunia bulan lalu.

Hari ini, Cai Lin akan meneruskan saingan dalam acara 400m sebelum melengkapkan renangan dalam acara 200m gaya bebas pagi esok.

Pada masa yang sama, Cai Lin mengakui, dia masih mengintai peluang untuk beraksi pada Sukan SEA 2011 di Indonesia, November depan.

"Setakat ini, saya belum pasti akan beraksi dalam acara ini (800m gaya bebas) pada Sukan SEA 2011. Sepatutnya, atlet yang menduduki dua tempat teratas pada Sukan SEA sebelum ini, layak untuk menyertainya.

"Kalau boleh, saya mahu menyertai temasya itu kerana saya mahu mempertahankan pingat perak yang dimenangi di Laos lalu," katanya.

Sebelum ini, Cai Lin berkata, penampilannya di Shenzhen sangat penting untuk dia meningkatkan prestasi, sekali gus menempah tiket ke Sukan Olimpik 2012 di London.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Stailo

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Stailo


Ilham tradisi kurung dan kebaya

Posted:

Ilham tradisi kurung dan kebaya

Ilham tradisi kurung dan kebaya

Oleh ROSMALINA ABD. KADIR

TRADISI berbaju kurung dan berkebaya sememangnya begitu sinonim dengan sambutan perayaan Hari Raya Aidilfitri di Malaysia. Tanpa sehelai baju kurung yang cantik dan baharu, Aidilfitri dianggap kurang ceria.

Setelah lapan tahun beroperasi, ternyata butik Poya masih kukuh memegang tradisi Melayu. Justeru, sempena Aidilfitri yang bakal tiba, pelbagai pilihan baju kurung dan kebaya yang sarat ciri-ciri tradisi tersedia di sini.

Menurut pemilik butik, Adilah Ahmad Khairudin, butik Poya masih mengekalkan rekaan klasik tradisional dalam setiap rekaan baju kurung dan kebayanya.

"Baju kurung merupakan tradisi turun-temurun yang sudah melalui transformasi seiring perubahan zaman. Walaupun masih mengekalkan elemen tradisi, gaya klasik pula dilihat semakin dilupakan.

"Antara yang semakin dilupakan adalah baju kurung poket yang dipakai nenek moyang kita suatu masa dahulu. Di Poya, memori kurung poket dikembalikan dalam rekaan kurung Riau dengan potongan yang lebih ramping," katanya.

Menurut Adilah, rekaan-rekaan baju kurung Poya kebanyakannya dibuat dalam potongan Riau kerana penggemar kurung masa kini mahukan potongan yang menampakkan bentuk badan untuk nampak lebih ramping.

"Justeru, pelbagai pilihan baju kurung yang berpotongan ada di sini antaranya baju kurung poket, baju kurung Riau, baju kurung belah, baju kurung Cik Kiah, baju kurung anak dalam atau baju Kedah yang dipadankan dengan kain batik kipas.

"Beberapa rekaan baju di sini diberi nama khas seperti baju kurung Cik Kiah kerana ia adalah rekaan baharu yang disuntik elemen klasik tradisional. Namun, ia nampak lebih moden dari segi pemilihan fabrik dan potongan," jelasnya.


BUTIK Poya menawarkan koleksi pakaian kanak-kanak rona terang dan ceria.


Bagi pilihan kebaya pula, Adilah memberitahu, terdapat pelbagai pilihan yang ringkas mahupun sarat perincian antaranya kebaya jubah, kebaya nyonya, kebaya ballroom ratu, kebaya biku, kebaya tok dan kebaya kimono.

"Kebanyakan rekaan di sini menggunakan fabrik kapas, sifon, songket, krep, kaftan dan satin. Fabrik-fabrik ini adalah pilihan yang selesa digayakan serta dingin di badan.

"Untuk perincian pula pilihan sulaman, renda dan manik ditatah ringkas atau sarat, mengikut pilihan masing-masing," katanya.

Menurut Adilah, harga untuk pilihan baju kurung bermula daripada RM350 manakala kebaya pula bermula daripada RM200.

Dalam pada itu, butik Poya turut menyediakan pelbagai pilihan baju kurung dan kebaya untuk kanak-kanak termasuk baju potongan rama-rama yang disulam ringkas.

"Baju kurung kanak-kanak kebanyakannya menggunakan fabrik kaftan dan kapas, sesuai dengan kanak-kanak kerana selesa dipakai dan tidak panas.

"Pilihan kebaya nyonya, kebaya renda, kebaya rama-rama dan kebaya dua ton juga ada disiapkan untuk kanak-kanak tetapi potongan dan perinciannya lebih ringkas," katanya.

Menurutnya, pakaian kanak-kanak disediakan untuk mereka yang berumur setahun hingga 13 tahun, manakala harganya adalah RM55 ke atas.

Klasik daripada Hatta

Dalam pada itu, pereka fesyen Hatta Dolmat turut memilih konsep klasik bagi meraikan rekaannya dalam potongan yang sarat elemen tradisi.

Koleksinya yang dinamakan Kasyaf Classic 2011 Raya Collection by Hatta Dolmat tampil dengan 12 rekaan khas sempena sambutan Aidilfitri tahun ini.

"Untuk musim perayaan Aidilfitri kali ini, saya tampilkan rekaan yang membawa kita kembali kepada asas. Potongan-potongan koleksi Kasyaf Classic akan membawa kita ke era 50-an dan 60-an.


HATTA (lima dari kiri) bersama barisan model yang memperagakan koleksi fesyen rekaannya, Kasyaf Classic 2011 Raya Collection.


"Justeru, saya banyak menggunakan renda sebagai fabrik utama yang menyerlahkan konsep klasik dan elemen tradisi yang dihasilkan.

"Ia sekali gus menghasilkan busana yang memberikan mod klasik tetapi rekaannya tampak kontemporari," terangnya.

Hatta memberitahu, tidak seperti busana tradisi konvensional yang menggunakan kain renda bermotifkan bunga-bungaan, dia memilih renda dengan motif lebih moden.

"Penggunaan renda meninggalkan elemen tradisional dan klasik tetapi rekaan fabrik dan perincian memberikan mod berbeza iaitu kontemporari," katanya.

Tambahnya, pemilihan fabrik tradisi seperti songket dan satin turut mengutamakan rekaan bermotif moden.

"Selain itu, untuk rekaan kali ini juga saya menggunakan warna-warna mood raya seperti firus dan coklat cair serta tidak menggunakan warna-warna yang terlalu menonjol.

"Rekaan-rekaan saya dikenali melalui signatur perincian. Justeru, pemilihan warna penting supaya rekaan tidak nampak terlalu sarat serta tidak menenggelamkan perincian," katanya.

Jelas Hatta, perincian utamanya ialah manik dan kristal yang ditatah di atas fabrik dan sulaman serta menggunakan teknik jurai.

"Kombinasi fabrik, rekaan dan perincian menjadikan koleksi kali ini bukan sahaja sesuai dipakai semasa meraikan perayaan tetapi juga sesuai dipakai untuk menghadiri pelbagai acara," katanya.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

Memori bazar Ramadan Addy

Posted:

Memori bazar Ramadan Addy

Memori bazar Ramadan Addy


ADDY pernah membantu ibu bapanya berniaga bazar Ramadan di Felda Lasah, Sungai Siput, Perak.


ZAMAN kecil telah lama berlalu, tetapi memori manis ketika melalui proses menjadi dewasa sehingga hari ini masih kuat dalam ingatan. Bagi pengacara rancangan Diva, di RTM 1, Addy atau nama sebenarnya Mohamad Junaidi Ahmad Zawawi, dia tidak dapat melupakan pengalamannya berniaga di bazar Ramadan semasa masih bersekolah rendah.

"Sewaktu tinggal bersama keluarga di Felda Lasah, Sungai Siput, Perak, saya pernah tolong emak dan abah berniaga lauk-pauk di bazar Ramadan.

"Kadang-kadang saya menjaga gerai sendirian sebab emak masih memasak di rumah. Saya tidak pandai mengira harga makanan jadi semuanya saya letak RM3.50 untuk semua jenis lauk, tidak kira sikit atau banyak," katanya mengimbas kembali saat manis itu.

Setelah menginjak dewasa dan masuk ke alam pekerjaan, Addy memberitahu, dia begitu rindukan pengalaman dahulu lebih-lebih lagi dia kini tinggal jauh daripada keluarga.

"Saya rindu hendak ke bazar Ramadan bersama keluarga saya," katanya.

Menceritakan pengalaman ke bazar Ramadan sepanjang bergelar anak perantau, Addy memberitahu, dia gemar ke bazar Ramadan di sekitar Shah Alam dan Pantai Dalam kerana berdekatan dengan rumah dan pejabat.

"Sekarang saya jarang ke bazar Ramadan kerana kekangan waktu bekerja. Jadi, bila waktu berbuka, saya makan apa yang ada sahaja.

"Tetapi, popiah basah memang menjadi kegemaran saya dan menjadi juadah wajib dibeli sekiranya saya berkunjung ke bazar Ramadan," katanya.

Tambah Addy, sekiranya tidak dapat membeli popiah basah di bazar Ramadan, dia akan pulang ke rumah dengan perasaan hampa walaupun telah membeli juadah-juadah lain.

"Popiah basah kegemaran saya dijual di bazar Ramadan Taman Tun Dr. Ismail, Kuala Lumpur. Di tempat lain susah nak cari kalau ada pun tidak sesedap di sini," katanya yang turut menggemari pajeri nenas.

Addy memberitahu, dahulu dia sering membazir di bazar Ramadan, tetapi kini dia mengehadkan sebanyak RM10 sahaja dan dimakan beramai-ramai dengan rakan pejabat atau rakan serumah.

"Selalunya saya akan ke bazar Ramadan bersama rakan-rakan jadi semuanya akan membeli. Kami akan berkumpul semeja berkongsi makanan masing-masing. Semua makanan biasanya akan habis," katanya.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

Alamanda siri terbaharu Anggun

Posted:

Alamanda siri terbaharu Anggun

Alamanda siri terbaharu Anggun


KOLEKSI Alamanda menerapkan kerawang bunga-bungaan.


KEINDAHAN emas bukan sahaja pada kilauan warnanya tetapi rekaan menarik yang bermotifkan bunga-bungaan. Ia nampak serasi dengan penampilan wanita yang berada di dalam kelasnya tersendiri.

Alamanda menampilkan kerawang bunga-bungaan dalam siri Anggun yang ditempa daripada emas 916. Ia bukan sahaja menampilkan keindahan, malah menerapkan unsur tradisional yang tidak pernah lapuk ditelan zaman.

Pengarah Eksekutif Poh Kong, Christine Choon berkata, Anggun adalah cetusan ilham yang halus berseni dan bersendikan keindahan eksotika. Malah, keunggulan reka bentuk dan ketelitian yang diterapkan dalam penghasilan set perhiasan itu mampu melahirkan naluri gaya yang mempesona dan tersendiri.

"Sama seperti koleksi Anggun yang terdahulu, koleksi Alamanda turut menampilkan perhiasan loket, rantai, gelang tangan, kalung serta subang dalam pelbagai saiz. Ia juga amat menarik jika disuai padan dengan aksesori sedia ada.

"Kami cenderung untuk mengetengahkan Anggun sebagai suatu karya seni yang amat halus dan teliti buatannya. Ia mengadunkan citra alam yang disulami garis-garis lengkung, lantas menyimpul indah unsur tradisional dan moden.

"Inilah ciri yang meronai dan menghidupkan Anggun sebagai seni tampak yang canggih dan unggul," ujar Christine.

Menurut Christine, kehalusan corak ukiran yang menjadi lambang keistimewaan Anggun telah ditempa dengan penuh berhati-hati dan teliti.

"Moto kami amat mudah iaitu memenuhi impian setiap wanita. Justeru, setiap perhiasan telah direka agar mampu menyerlahkan penampilan dan menyuntik rasa yakin dalam diri setiap wanita setiap kali mereka memakai perhiasan ini," katanya.


BARANG kemas koleksi Alamanda jenama Poh Kong diperbuat daripada emas 916.


Seperti mana koleksi Poh Kong yang lebih awal, iaitu Orkid, Bunga Raya dan Manja, Alamanda yang hadir dengan slogan See the Beauty, Capture the Memories masih mengekalkan ciri-ciri kewanitaan yang penuh daya tarikan, pesona serta keanggunan yang memikat.

"Kami mendapat ilham dan rangsangan berdasarkan pemerhatian setelah menghadiri banyak pameran barangan kemas di peringkat global di samping meneliti arus aliran terkini dalam reka bentuk perhiasan dan mengkaji karya tokoh-tokoh seni terkemuka," ujar Christine.

Dalam koleksi terdahulu, Manja direka khas untuk kanak-kanak merangkumi set halus antaranya rantai, gelang, cincin dan subang. Koleksi Orkid pula menampilkan aksesori dewasa termasuk loket yang begitu sesuai dipadankan bersama baju kurung atau kebaya.

Sementara itu, koleksi bunga raya pula direka khas sebagai mengingati bunga kebangsaan Malaysia dan mewakili konsep patriotik 1 Malaysia.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Varia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Varia


Hidangan istimewa Asia Barat

Posted:

Hidangan istimewa Asia Barat

Hidangan istimewa Asia Barat

KEBAB KAMBING MASHWI


JIKA sudah bosan dengan menu-menu sajian tradisional untuk berbuka, apa kata hari ini bawa ahli keluarga dan para sahabat untuk menikmati kepelbagaian juadah berbuka puasa bertemakan juadah negara-negara Asia Barat di Hotel Melia Kuala Lumpur.

Di El Patio Cafe Restaurant, terdapat kira-kira 80 pilihan juadah berbuka puasa terdiri daripada menu utama, pencuci mulut, buah-buahan dan sebagainya.

Menurut eksekutif chefnya, Mohamaad Shariff, terdapat kira-kira 20 hidangan Asia Barat yang pasti memuaskan hati antaranya khouzi, bhakalava (pastri), bamia billaham (daging yang dimasak dengan bendi), ummi ali (puding roti) dan banyak lagi.


MOHAMAAD menunjukkan hidangan istimewa kambing bakar pada promosi hidangan bufet Ramadan di Hotel Melia Kuala Lumpur.


Penggemar sup boleh mencuba shourbat adas iaitu hidangan sup yang terkenal dengan rasa masam, atau boleh juga mencuba hummus dan tabboulleh yang merupakan masakan tradisi Asia Barat sejak turun temurun.

Hidangan istimewa Asia Barat yang menjadi kegemaran di restoran itu antaranya ialah kaki kambing panggang yang dibakar dengan sayuran Mediterranean, kebab kambing mashwi dan nasi machbous. Tidak dilupakan hidangan ayam shawarma dengan roti Lebanon yang merupakan makanan ruji di Asia Barat.

Bagi mereka yang sukakan hidangan tempatan, jangan bimbang kerana di sini hidangan tempatan tetap tidak dilupakan.

Antara hidangan yang pastinya menarik perhatian ialah ikan masak lemak cili padi, rendang tok, ikan panggang, pajeri nanas dengan terung dan sebagainya.

Hidangan pembuka selera yang boleh dicuba antaranya ialah Oren Morocco dan salad lobak, salad fatoush dengan keju feta serta hidangan tempatan antaranya pasembor dengan sos kacang, tahu goreng berlada, ulaman dan tempe.


IKAN MERAH ASIA BARAT.


Pastikan anda masih mempunyai ruang untuk mengisi hidangan pencuci mulut sama ada hidangan khas Asia Barat atau tempatan, buah-buahan tempatan dan pilihan kek, bubur pulut hitam dan kuih-kuih tradisional Melayu.

Kesemua hidangan itu disediakan sepanjang bulan Ramadan secara bufet pada harga RM78++ seorang (dewasa) dan RM39++ bagi kanak-kanak di bawah 12 tahun dan warga emas.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

Pakaian siap rekaan terkini di Jakel

Posted:

Pakaian siap rekaan terkini di Jakel

Pakaian siap rekaan terkini di Jakel

Oleh BASIR ABU BAKAR


FAROZ (kanan) menunjukkan kain samping yang diberi secara percuma dengan setiap pembelian sepasang baju Melayu.


SETIAP kali menjelang bulan Ramadan, umat Islam di Malaysia kebiasaannya pasti tidak terlepas daripada berfikir mengenai pakaian yang sesuai untuk dikenakan pada hari raya nanti.

Golongan bujang pasti mudah untuk memilih pakaian yang sesuai buat diri sendiri. Namun, bagi mereka yang berkeluarga, proses itu mungkin sedikit sukar dan memeningkan selain perlu mengambil kira soal wang yang dibelanjakan.

Selain itu, sebulan sebelum Ramadan, ramai orang berlumba-lumba untuk membuat tempahan pakaian untuk digayakan sempena hari raya. Kalau kesuntukan masa semua tempahan itu disiapkan sebelum hari raya, ramai pula yang terpaksa memilih pakaian siap.

Bagaimanapun, kerisauan lain yang timbul adalah sesetengah pakaian siap itu dijual pada harga mahal jika dibandingkan dengan kualiti kain dan jahitannya.

Jika inginkan baju yang harganya murah pula, pasti banyak kekurangan dan cacat cela ditemui terutamanya dari segi material fabrik dan cara jahitan yang tidak sehalus atau sekemas busana eksklusif.

Rungutan itu turut diterima pihak Jakel. Ramai pelanggan amat mengharapkan agar gedung tekstil terkemuka itu menjual pakaian siap memandangkan Jakel mempunyai fabrik yang cantik dan bermutu.

Berikutan itu, sejak tahun 2008, Jakel mengambil keputusan mengetengahkan koleksi pakaian siap yang lengkap untuk seisi keluarga iaitu buat wanita, lelaki dan kanak-kanak.

Pengarah Urusan Kumpulan Jakel, Mohamed Faroz Mohamed Jakel berkata, permintaan untuk pakaian bertema bagi seisi keluarga semakin meningkat popular.

Oleh itu, pada tahun ini, Jakel mengambil kesempatan memperkenalkan konsep pakaian Papa & Mama bagi memudahkan pelanggan selain menyediakan lebih banyak pilihan untuk suami dan isteri ataupun ibu serta bapa bersama anak-anak.

Menariknya, Jakel tidak memberikan fabrik serupa untuk mereka yang inginkan konsep tersebut sebaliknya ia tampil dengan fabrik berbeza cuma menampilkan rona warna yang sepadan bagi seisi keluarga.

Dalam pada itu, katanya, Jakel turut menawarkan promosi istimewa iaitu bagi setiap pembelian sepasang baju Melayu berharga RM150, pelanggan akan diberikan sehelai kain samping songket Terengganu secara percuma.

Sempena lebaran tahun ini juga, Jakel menyediakan kira-kira 500,000 pasang baju kurung dan 250,000 pasang baju Melayu untuk diedar ke semua gedung Jakel di seluruh negara.

Bagi Jakel Kuala Lumpur, koleksi pakaian siap dipamerkan di ruang bawah dan tingkat empat manakala bagi cawangan Shah Alam, ia diletakkan di ruang bawah gedung tersebut.

Jelasnya, koleksi pakaian wanita yang diketengahkan adalah baju kurung pesak, baju kurung moden, baju Riau Pahang dan jubah manakala untuk lelaki ditampilkan baju Melayu cekak musang dan baju Melayu teluk belanga.


DI JAKEL golongan wanita berpeluang memiliki koleksi pakaian hari raya pelbagai warna dan corak.


Katanya, rata-rata koleksi pakaian siap khususnya untuk wanita menampilkan fabrik cita, cita bersulam, polister, likra, sifon dan sutera yang kesemuanya merupakan fabrik rekaan terkini termasuk dari segi warna serta corak.

Tambah beliau, untuk koleksi tahun ini, Jakel banyak mengetengahkan jenis fabrik dengan corak sulaman berbunga halus pada kaki kain dan rekaan sentuhan Eropah yang berteraskan warna-warna muda serta cerah.

Warna-warna yang mendapat pilihan tahun ini adalah rona perak dan merah cili.

Harga berpatutan

Dari segi harga pula, ia cukup murah dan berpatutan. Bagi baju kurung dewasa, ia dijual dengan harga serendah RM39 sepasang sehingga RM1,000 ke atas.

Sementara itu, baju kurung kanak-kanak pula dijual daripada RM29 hingga RM59 sepasang.

Lebih menarik, Jakel menawarkan koleksi pakaian siap daripada saiz SS hingga XXXL untuk memberi lebih pilihan kepada pelanggan khususnya buat mereka yang bersaiz kecil dan besar.

"Koleksi pakaian siap ini sememangnya kami tawarkan dengan harga yang murah. Umpamanya, baju kurung sutera yang boleh dibasuh (washable silk) dijual pada harga RM89 meskipun fabriknya sahaja sudah mencapai harga RM70 sepasang.

"Itulah kelebihan Jakel kerana kami mempunyai banyak pilihan fabrik untuk dijadikan pakaian siap. Jadi, ia dapat ditawarkan pada harga murah.

"Paling penting, kami menggunakan fabrik-fabrik berkualiti tanpa perlu cucian kering dan mampu dibeli oleh semua golongan," katanya yang telah mula menjual pakaian siap sejak pembukaan Jakel di Kuala Lumpur pada tahun 2008.

"Ramai tidak tahu bahawa Jakel sebenarnya ada menjual pakaian siap. Tapi sejak tahun lalu, kami mula serius menawarkan koleksi pakaian siap untuk pelanggan.

"Sambutan sangat menggalakkan dan di luar dugaan. Oleh itu, tahun ini kami sediakan lebih dua kali ganda kuantiti pakaian siap yang sememangnya sesuai dengan cita rasa dan kehendak pelanggan," katanya ketika ditemui di Wisma Jakel, Kuala Lumpur.

Mohamed Faroz memberitahu, untuk menyenangkan pelanggan, Jakel menawarkan semua jenis pakaian siap sempena lebaran daripada baju kurung, baju Melayu, jubah, baju ibu mengandung, baju kanak-kanak sehingga usia remaja dan samping songket mahupun yang diperbuat daripada kain benang.

Lebih menarik, katanya, harga yang ditawarkan juga murah dan cukup berpatutan kerana pelanggan membeli dengan harga kilang meskipun kualiti fabrik, potongan dan pembuatannya amat berkualiti seperti yang diketengahkan butik-butik eksklusif.

Tambah beliau, semua itu dilakukan demi memberi kepuasan dan kesenangan kepada pelanggan-pelanggan Jakel yang kini sudah mencapai lebih sejuta orang di seluruh Malaysia. Koleksi pakaian siap itu akan terus dijual sepanjang masa oleh Jakel.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Dunia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Dunia


Penyerang Ashraf didakwa

Posted:

Penyerang Ashraf didakwa

Penyerang Ashraf didakwa

PAPARAN YouTube menunjukkan seorang perusuh mencuri barang daripada beg sandang Ashraf (kanan) sambil diperhatikan rakan-rakan mereka dalam rusuhan di London pada 8 Ogos lalu.


LONDON – Polis Britain mendakwa seorang lelaki kerana merompak pelajar Malaysia, Muhammad Ashraf Haziq Rosli di sini dalam insiden yang ditonton oleh berjuta-juta orang menerusi klip video di Internet, kata agensi polis Scotland Yard semalam

Dalam klip video berkenaan, Ashraf yang mengalami patah tulang rahang dalam kekacauan di Barking, timur bandar raya ini, dilihat sedang dibantu untuk berdiri oleh beberapa lelaki sebelum mereka sebaliknya meragut barang-barang di dalam beg sandangnya.

Susulan kejadian itu, polis Britain mendakwa Reece Donovan yang berusia dalam lingkungan 20-an dan berasal dari Romford, di sini, kerana merompak Ashraf.

Seorang jurucakap polis berkata, Donovan dihadapkan ke mahkamah lewat semalam.

Dia ditangkap pada Khamis lalu berikutan kemarahan orang ramai berhubung serangan yang berlaku ke atas pelajar Malaysia berusia 20 tahun itu.

Ashraf menjalani pembedahan kerana patah tulang rahang pada Rabu lepas susulan serangan tersebut dan dibenarkan keluar dari hospital pada keesokan harinya. Klip video serangan tersebut ditonton hampir tiga juta kali di laman perkongsian video YouTube dengan insiden itu dikecam Perdana Menteri David Cameron yang menganggapnya sebagai 'menjijikkan'.

Polis Britain telah menangkap lebih 1,600 orang semasa

rusuhan empat hari yang menggemparkan bandar raya ini dan beberapa bandar utama lain

di Britain pada minggu ini.

– Agensi

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

Stesen komuter China ada beg tinju gergasi

Posted:

Stesen komuter China ada beg tinju gergasi

Stesen komuter China ada beg tinju gergasi


SEORANG lelaki mencuba beg tinju yang dipasang di stesen komuter Xujiahui, Shang Hai.


SHANGHAI, China – Beberapa beg tinju dipasang di stesen komuter Xujiahui di sini untuk membantu orang ramai supaya 'lebih bertenang' lapor sebuah akhbar semalam.

Ditaja jenama sukan terkenal, Adidas, pengguna komuter yang marah, penat atau mabuk boleh menumbuk dan menendang beg tinju gergasi itu untuk melegakan perasaan mereka selepas ia dipasang baru-baru ini.

Pemasangannya juga diharap dapat mengurangkan kes petugas stesen komuter dimaki hamun penumpang akibat tertinggal tren seperti yang kerap berlaku sebelum ini.

Di permukaan beg tinju itu tertera pelawaan kepada orang ramai untuk menggunakan 'kemudahan' tersebut yang memberitahu: "Setiap tahun, anda menghabiskan masa sekitar 1,824 minit di platform komuter. Jangan bazirkan masa, sudilah lepaskan satu dua tumbukan untuk mengurangkan tekanan dalam diri anda!" – Agensi

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

Telefon pintar ‘lembab’ di pedalaman

Posted:

Telefon pintar 'lembab' di pedalaman

Telefon pintar 'lembab' di pedalaman


PENDUDUK di pedalaman disaran agar tidak menggunakan telefon pintar jika mereka mahukanv penerimaan terbaik semasa membuat panggilan.


LONDON, Britain – Penduduk kawasan pedalaman disaran tidak membeli telefon pintar jika mereka mahu memastikan penerimaan isyarat terbaik semasa membuat panggilan, menurut satu kajian seperti yang dilaporkan sebuah akhbar semalam.

Kajian oleh agensi telekomunikasi Ofcom mendapati telefon bimbit lama dengan rangkaian 2G dapat membuat panggilan dengan jelas di lokasi pedalaman kerana ia memiliki ruang dalaman lebih luas untuk antena.

Telefon pintar 3G seperti iPhone pula walaupun boleh digunakan untuk mengakses rangkaian berkelajuan tinggi, e-mel dan Internet, memiliki prestasi kurang memuaskan untuk membuat panggilan di ceruk rantau.

"Di pedalaman, kami mendapati telefon lama 2G yang murah menghasilkan prestasi lebih baik berbanding telefon pintar yang mahal untuk membuat panggilan," kata satu Ofcom dalam satu kenyataan.

"Selain kelebihan antena, telefon lama ini tidak perlu menukar daripada rangkaian 2G kepada 3G seperti telefon pintar," tambah kenyataan tersebut. – Agensi

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.
Kredit: www.kosmo.com.my
 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved