Rabu, 26 Jun 2013

Kosmo Online - Rencana Utama

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Rencana Utama


Vokal manipulasi teknologi

Posted:

Vokal manipulasi teknologi

Vokal manipulasi teknologi

JIKA dilihat dari sudut positif, kehadiran ramai penyanyi baharu memberi gambaran pertambahan penyanyi pelapis dan ia juga menjadi pencetus kepada perkembangan industri hiburan tempatan.

Bagaimanapun, apa yang menjadi persoalan adakah kemunculan barisan penyanyi baharu itu memenuhi kualiti yang dimahukan industri muzik negara?

Ada yang beranggapan kemunculan penyanyi baharu, terutamanya penyanyi berkumpulan dilihat kurang bersedia dari segi mental dan fizikal. Lebih malang, ada yang memiliki vokal yang teruk.

Begitupun, penyanyi kumpulan itu tetap diterima, malah menjadi kegilaan remaja khususnya wanita.

Adakah perkara itu disebabkan wajah cantik atau kacak yang dimiliki? Mungkinkah kerana lagu-lagu mereka catchy atau mudah diingat, di samping lirik yang kebanyakannya bertemakan percintaan, persahabatan dan seksual yang bersesuaian dengan jiwa anak-anak muda zaman sekarang?

Perkara itu seterusnya menjadi pelaris kepada penjualan single atau album mereka, biarpun pada hakikatnya, kualiti vokal yang dimiliki tidak bagus.

Mengulas mengenai perkara tersebut, penyanyi hebat yang sering dijemput sebagai pengkritik program-program realiti nyanyian televisyen, Ziana Zain melontarkan pandangan beliau.

Penyanyi baharu tiada jiwa

"Memang kalau dilihat pada masa ini, penyanyi yang tiada rupa tetapi memiliki vokal yang hebat tidak berjaya dalam industri. Sebaliknya, bagi mereka yang tidak memiliki vokal yang hebat tetapi ada rupa berjaya pula dalam industri," ulas pelantun lagu Madah Berhelah itu kepada Kosmo!.

Pada hakikatnya, kata Ziana, nyanyian penyanyi-penyanyi baharu tidak mempunyai jiwa dan sebutan lirik juga tidak begitu jelas.

Berbanding penyanyi-penyanyi lama, ujar Ziana, mereka bekerja keras untuk menghayati melodi dan lirik sesebuah lagu.

"Lagu-lagu sekarang banyak dipengaruhi oleh muzik luar seperti K-Pop. Mereka sebenarnya tidak boleh menyanyi dengan bagus sebaliknya sekadar miming.

"Namun, itulah selera generasi sekarang. Mereka mahukan lagu yang sebegitu, tambahan dengan rupa penyanyi yang kacak," jelas Ziana.

Mengulas mengenai hala tuju penyanyi baharu dan perkembangan industri muzik pada masa akan datang, kata Ziana lagi, industri seni tidak mampu berbuat apa-apa kerana ia juga adalah kemahuan generasi semasa.


ONE (kanan) bersama tiga anggota Forteen yang lain (dari kiri), Aris, Izzue dan Ameerais. Forteen pernah dikritik kerana memanipulasi wajah dan penampilan anggotanya untuk meraih populariti.


Ulasnya, dulu syarikat rakaman akan memastikan artis-artis di bawah naungan mereka berkualiti. Sebaliknya sekarang, siapa sahaja boleh menjadi penyanyi popular hanya menerusi laman internet seperti YouTube.

Begitupun, ujar Ziana, penyanyi-penyanyi baharu ini dilihat tidak akan bertahan lama. Ziana juga tidak menolak hakikat ada penyanyi baharu yang bagus.

"Tidak semua penyanyi baharu tidak bagus. Ada segelintirnya sangat bagus tetapi tidak begitu menyerlah - Najwa Mahiaddin contohnya," katanya.

Jelas Ziana lagi, penyanyi baharu juga dimanjakan dengan teknologi yang mampu menjadikan vokal mereka kedengaran hebat ketika merakamkan lagu.

"Penyanyi lama tidak mempunyai teknologi untuk membantu dalam rakaman album seperti sekarang. Kadang-kadang sampai berjam-jam merakam lagu untuk jadikan nyanyian sempurna dari segi penghayatan dan juga kawalan nafas," ujarnya.

Komposer tersohor, Mohd. Faizal Maas atau lebih dikenali sebagai Ajai pula turut menyuarakan pandangannya mengenai album tidak bermutu yang dihasilkan oleh penyanyi baharu.

Katanya, penyanyi yang belum layak merakamkan album itu akan memberi kesan negatif kepada industri muzik tempatan.

"Dalam industri muzik sekarang, ada pihak khususnya syarikat rakaman menjadikan wajah sebagai pertaruhan sekali pun tanpa berbekalkan bakat nyanyian yang sewajarnya," ujarnya.

Tambahnya, keghairahan syarikat rakaman menerbitkan album penyanyi berdasarkan wajah juga membuatkan kehadiran penyanyi kurang persiapan mental dan fizikal itu tumbuh bak cendawan selepas hujan.

Dalam pada itu, Kosmo! turut mendapatkan pandangan beberapa kumpulan muzik baharu seperti Forteen, Klangit dan Roman mengenai isu berbangkit.

Klangit tidak malu dikritik

Lagu Sesal Mendua alunan kumpulan Klangit sememangnya meraih perhatian peminat muzik.

Namun, ketika membuat persembahan secara langsung di pentas Anugerah Industri Muzik ke-19 (AIM19), lontaran vokal penyanyinya iaitu Ary atau nama sebenarnya Muhamad Nur Hadre Ayub gagal dipersembahkan dengan baik.

Akibatnya, Klangit yang terdiri daripada Ary (vokalis), Mohd. Izwan Ahmad Mahayuddin atau Ewan (gitar utama) dan Mohd. Haris Muhamad atau Haris (gitar bass), dikritik hebat peminat yang mengatakan kualiti vokal mereka tidak setara dengan populariti lagu tersebut.

Mengulas mengenai perkara itu, ujar Ary, dia tidak berasa malu dikritik peminat kerana dia sedar mengenai perkara itu.

Bagaimanapun, dia berharap dapat belajar dan mendapat tunjuk ajar daripada karyawan yang sudah lama dan terbukti hebat dalam bidang nyanyian.

"Saya akui tidak pernah masuk kelas vokal. Cuma, saya ada timba sedikit pengalaman menyanyi dengan Adi Sixth Sense dan juga kumpulan Sofarz. Saya tidak malu dikritik mengenai vokal saya kerana sememangnya saya perlu banyak belajar. Saya anggap kritikan itu sebagai cabaran untuk buat lebih baik pada masa akan datang.

"Saya juga berharap mendapat tunjuk ajar vokal daripada penyanyi Jamal Abdillah yang saya rasakan memiliki vokal yang hebat," ujarnya kepada Kosmo!.

Klangit mula menyertai industri muzik sejak tahun 2008 menerusi lagu Gelisah dan Mungkin, tetapi hanya mula meniti populariti selepas kemunculan single Sesal Mendua.

Mengulas mengenai perkara itu, Ary mendedahkan, amat penting memiliki lagu yang menarik untuk dihayati biarpun vokal penyanyinya tidak bagus.

"Memang penting bagi seseorang yang tidak memiliki vokal hebat mendapat lagu yang sedap didengar. Apa-apa pun ia juga bergantung kepada rezeki seseorang penyanyi itu," jelasnya lagi.

ARY (tengah) pernah dikritik memiliki vokal yang teruk ketika membuat persembahan secara langsung di pentas Anugerah Industri Muzik ke-19 (AIM19).


One nasihat rakan Forteen

Menurut vokalis kumpulan Forteen, Muhammad Ridzuan Sharifuddin atau dikenali sebagai One pula, kumpulan Forteen pernah dikatakan tidak mempunyai vokal yang bagus tetapi popular berlandaskan rupa ketika awal pembabitan mereka dahulu.

"Memang pada awalnya Forteen ada menerima kritikan tetapi lama-kelamaan, peminat tahu bahawa kami bukan sebuah kumpulan yang bergantung pada rupa paras sebaliknya mereka nampak kekuatan vokal kami," jelasnya.

One memberitahu, sebagai penyanyi baharu, sememangnya dia perlu melengkapkan diri dari segi vokal.

Ujarnya yang pernah dinobatkan sebagai Artis Harapan Terbaik AIM ke-13 ketika menyanyi secara solo, dia banyak memberi tunjuk ajar dan nasihat dari segi penghayatan lagu kepada rakan-rakan Forteen lain iaitu Saifu Ridzuan Abd Hamid (Ariz), Mohd. Arif Ameerais Azhar (Ameerais) dan Muhammad Izzul Islam Mazlan (Izzue).

"Selepas menyertai Forteen, saya ada memberi sedikit tunjuk ajar kepada rakan-rakan dalam kumpulan itu dan berkongsi pengalaman saya sebagai penyanyi solo sebelum bersama Forteen.

"Selain saya, Ariz, Ameerais dan Izzue sebenarnya masing-masing ada latar belakang muzik.

"Kami juga sudah membuktikan mampu menyanyi secara langsung dan berjaya memenangi anugerah Persembahan Vokal Berkumpulan Terbaik pada AIM19," ujarnya.

Penyanyi runut bunyi

Vokalis kumpulan Roman iaitu Mohd. Farouk Abdul Razak atau Farouk pula mendedahkan, Roman ditubuhkan semata-mata untuk projek runut bunyi drama.

Antara lagu Roman yang popular termasuklah Roman (menampilkan Kilafairy, untuk drama Tihany di TV9), Major Problema (menampilkan Marsha Milan Londoh bagi drama Paan Hafiz, TV3), Wujud (menampilkan Miera Tilu untuk drama Tujuh Ramadan) dan Hanya Di Aidilfitri (menampilkan Kilafairy).

Bagaimanapun, kumpulan yang dianggotai Farouk, Nasnoor Zulfadhli Mohd. Nasiruddin atau Edd dan Ahmad Rostam Abdul Rashid atau Otam itu turut mendapat jemputan membuat persembahan secara langsung pada Anugerah Blokbuster kedua yang berlangsung pada 15 Jun lalu.

Malangnya, Roman dikatakan gagal membuat persembahan dengan baik pada acara tersebut.

Mengulas mengenai perkara itu, kata Farouk, dia mengakui berasa gementar kerana buat kali pertama mengadakan persembahan.

Tidak malu dengan kritikan itu, ujar Farouk, dia akan bekerja keras untuk memperbaiki mutu suaranya pada masa akan datang.

Mengulas mengenai faktor penyanyi baharu diterima peminat, ulas Farouk, semuanya bergantung kepada rezeki setiap penyanyi itu selain memperoleh lagu yang hebat yang mampu memikat hati pendengar.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Horizon

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Horizon


TBNSA bukan taman botani biasa

Posted:

TBNSA bukan taman botani biasa

TBNSA bukan taman botani biasa

Oleh NADIA SHAIFUL BAHARI

HUTAN dalam bandar. Itu ayat yang tepat bagi menggambarkan keistimewaan Taman Botani Negara Shah Alam (TBNSA) yang dulu dikenali sebagai Taman Pertanian Bukit Cerakah.

Jika anda merancang untuk berkunjung ke destinasi riadah hujung minggu yang lengkap dengan aktiviti lasak dan santai yang sesuai untuk semua peringkat umur, TBNSA adalah pilihan terbaik.

Kedudukannya yang terletak kira-kira 30 kilometer dari pusat bandar Kuala Lumpur menjadikan TBNSA lokasi riadah tumpuan warga kota yang mahu menghabiskan cuti hujung minggu bersama insan tersayang.

Sebanyak 600 tempat letak kereta awam yang disediakan di TBNSA mula dipenuhi kenderaan pengunjung seawal pukul 8 pagi khususnya pada hari hujung minggu. Mereka yang bercadang untuk berbasikal di taman botani tersebut perlu tiba awal pagi supaya tidak pulang hampa kerana basikal yang ada habis disewakan kepada pengunjung.

Bagaimanapun, ramai yang tidak tahu bahawa TBNSA adalah lokasi paling ideal untuk menganjurkan aktiviti hari keluarga bersama rakan-rakan, teman sepejabat ataupun keluarga yang berskala besar.

PENGUNJUNG yang gemarkan aktiviti lasak boleh mencuba aktiviti yang ditawarkan di Taman Cabaran Skytrex, TBNSA.


Lokasi aktiviti famili

Pekerja swasta, Amirul Azman, 26, berkata, dia kerap mengunjungi TBNSA kerana taman rekreasi tersebut berada dalam persekitaran hutan yang lengkap dengan elemen flora dan fauna walaupun terletak di tengah-tengah pusat bandar Shah Alam.

Katanya, taman tersebut amat sesuai dijadikan lokasi penganjuran aktiviti hari keluarga kerana ia menitikberatkan aspek keselamatan serta menyediakan banyak lokasi sesuai untuk aktiviti berskala besar seperti explorace dan trek merentas hutan.

"Kenderaan luar tidak dibenarkan masuk tanpa kebenaran ke kawasan taman sebagai langkah keselamatan kepada pengunjung yang melakukan aktiviti rekreasi.

"Saya juga gemar dengan landskap taman padi yang ada di sini kerana dapat merasakan pengalaman hidup di kampung. Lebih-lebih lagi bagi orang yang tiada kampung seperti saya," katanya yang berasal dari ibu negara.

Melarikan diri daripada kesibukan bekerja selama lima hari seminggu dengan mengunjungi TBNSA sedikit sebanyak mampu meningkatkan tahap kesihatan pengunjung dan meringankan fikiran mereka.

Mengimbau sejarah awal pembangunan taman botani tersebut, ia dimasyhurkan menjadi Taman Pertanian Malaysia Bukit Cahaya Seri Alam oleh Almarhum Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah Al-Haj ibni Hisamuddin Alam Shah Al-Haj pada tahun 1991.

Nama TBNSA sekarang adalah selaras dengan keputusan Jemaah Menteri pada tahun 2007 untuk membangunkan TBNSA menggantikan nama lamanya iaitu Taman Pertanian Malaysia.

Dalam pada itu, pelajar Universiti Teknologi Mara (UiTM) Shah Alam, Azraful Azman, 23, berkata, dia dan rakan-rakan memilih untuk mengadakan hari keluarga bersama-sama bagi mengeratkan persahabatan dan mengurangkan tekanan menghadapi peperiksaan akhir semester.

"Selain bergelar pelajar, kami menggalas jawatan sebagai anggota Majlis Perwakilan Pelajar (MPP) UiTM Shah Alam yang terikat dengan pelbagai aktiviti universiti sehingga jarang meluangkan masa bersama-sama.

"Kemudahan yang ada di sini membolehkan kami bertemu dalam situasi berbeza untuk kenal-mengenal dengan lebih rapat," ujarnya yang memegang jawatan Yang Dipertua MPP UiTM Shah Alam.


KEBANYAKAN pengunjung meluangkan masa berbasikal bersama keluarga pada hujung minggu.


Kem pelajar

Keindahan alam semula jadi TBNSA turut menjadi faktor utama yang menarik pengusaha syarikat perunding berteraskan pendidikan, P. Shaan, 44, untuk mengendalikan kem pendidikan selama tiga hari dua malam di taman tersebut.

"Perkembangan minda kanak-kanak serta remaja akan lebih terbuka jika mereka berpeluang menyertai aktiviti riadah di kawasan persekitaran yang hijau dan dekat dengan alam semula jadi.

"Taman ini selesa untuk dikunjungi dan menyediakan banyak kawasan terbuka dan berbumbung untuk menjalankan aktiviti riadah yang lasak dan ringan," katanya ketika ditemui di TBNSA baru-baru ini.

Antara tarikan lain di TBNSA ialah Taman Haiwan, Taman Hiasan, Taman Iklim Sederhana Empat Musim, Taman Rempah-ratus, Taman Kaktus serta Taman Buah-buahan Tropika.

Selain itu, pengunjung juga boleh melihat keunikan reka bentuk rumah tradisional negeri-negeri di Malaysia yang terletak di Kampung Idaman taman botani tersebut.

Bagi mereka yang menggemari sukan lasak pula boleh mencuba aktiviti yang disediakan di Taman Cabaran Skytrex dengan membuat tempahan awal dengan pengendali aktiviti itu.

Santorini seindah gambar poskad

Posted:

Santorini seindah gambar poskad

Santorini seindah gambar poskad


LANDSKAP dan seni bina bangunan klasik menghiasi pemandangan bandar Oia.


PERJALANAN menaiki pesawat tambang murah, EasyJet ke Santorini, Greece dari Lapangan Terbang Gatwick, London, United Kingdom mengambil masa selama tiga jam 40 minit.

Santorini terletak dalam kepulauan Cyclades iaitu kira-kira 200 kilometer di tenggara Athens, ibu negara Greece. Pulau itu mempunyai gunung berapi di tengah Laut Aegan yang menjanjikan pemandangan yang sangat mengagumkan.

Kedudukannya ialah di tebing gunung berapi yang dikelilingi cenuram pada ketinggian kira-kira 300 meter dari paras laut.

Pelancong ke Pulau Santorini boleh memilih tiga kaedah pengangkutan untuk ke bahagian tertinggi pulau itu iaitu menaiki bot, kereta kabel atau kapal terbang yang mendarat di Lapangan Terbang Thira.

Percutian saya dan rakan-rakan di pulau itu bermula di bandar Fira. Di situ, saya menginap di Angel Studios iaitu sebuah hotel kecil yang diusahakan oleh tiga generasi wanita berketurunan Greek.

Tiga hari menginap di situ, bayarannya hanya 75 euro (RM312) termasuk sarapan pagi yang enak. Mereka melayan kami seperti keluarga.

Fira merupakan sebuah bandar utama di Santorini yang terletak di cerun bukit yang berlatarbelakangkan permandangan Laut Aegan. Bandar itu juga terkenal dengan konsep bangunannya yang serba putih dan berlapis-lapis di sepanjang cenuram.

Kedudukan Fira yang terletak di kawasan tinggi memerlukan kami menaiki kira-kira 700 anak tangga. Walaupun penat, habuannya amat berbaloi kerana pemandangan di puncak sangat cantik.

Sekitar bandar Fira terdapat banyak restoran yang menghidangkan pelbagai makanan tradisi Greek yang kebanyakannya berunsur Mediterranean. Kebanyakan makanan yang dihidangkan diperbuat daripada sayur-sayuran seperti terung dan tomato.

Di tebing bukit bandar itu, kelihatan deretan kafe kecil yang dihias indah serta serba moden untuk pelancong berehat atau menikmati secawan kopi dan sepotong kek sambil melihat pemandangan indah.


PELABUHAN Fira merupakan platform membawa pelancong ke kawasan gunung berapi di Santorini.


Di situ juga merupakan tempat yang paling sesuai untuk pelancong membeli cenderamata atau barangan yang diusahakan oleh penduduk tempatan seperti manisan dan baju yang dibuat daripada kapas Greek.

Pada hari kedua, saya dan rakan-rakan mengambil khidmat pemandu pelancong yang disediakan oleh agensi pelancongan di Fira. Kami mengambil pakej berharga RM79 yang menawarkan lawatan ke gunung berapi dan kolam air panas.

Pemandangan Laut Aegan amat indah pada waktu pagi. Panorama laut yang tenang dipenuhi kapal, feri besar dan bot laju yang membawa pelancong menggamit perhatian saya.

Untuk ke pelabuhan, pelancong perlu ke puncak bandar Fira. Pelancong juga mempunyai dua pilihan untuk ke pelabuhan iaitu menaiki kereta kabel atau keldai dengan bayaran RM17 dan RM20 seorang. Keldai merupakan antara pengangkutan utama rakyat di kepulauan Santorini ini untuk mengangkut barang dari pelabuhan yang terletak di pulau ke bandar.

Setibanya di pulau, saya dan rakan-rakan menaiki kapal pelantar terbuka yang mempunyai hiasan dalaman kayu eksklusif. Ia sangat sesuai bagi mereka yang gemar berjemur di bawah cahaya matahari.

Gunung berapi

Perjalanan pertama kami ke kawasan gunung berapi mengambil masa kurang 20 minit. Untuk memasuki kawasan gunung berapi dikenakan bayaran sebanyak RM16 seorang. Pemandu pelancong membawa kami melawat kawasan gunung berapi dan kawah air panas di puncak gunung. Disebabkan tidak memakai kasut yang sesuai, saya tidak menyertai lawatan itu.

Walaupun tidak berpeluang ke gunung berapi, saya sempat merendamkan kaki ke dalam kolam kecil yang mempunyai mineral yang baik untuk kulit.

Selepas itu, rombongan kami dibawa ke kolam air panas yang terletak kira-kira 10 minit dari gunung berapi. Kawasan cetek di sekitar kolam air panas membuatkan bot berhenti agak jauh dan pelancong perlu terjun ke dalam kolam itu.

Menurut pemandu pelancong, kawasan kolam itu dipercayai menjadi panas akibat wap panas yang dihasilkan dari gunung berapi. Kini, gunung berapi itu tidak aktif dan merupakan salah satu tarikan pelancong untuk melihat air kolam yang berwarna jingga.


LORONG-LORONG kecil di sekitar bandar Fira menjadi destinasi beli-belah untuk pelancong.


Kemudian, kami dibawa ke Thirassia iaitu sebuah pulau berasingan dan terdiri daripada perkampungan kecil di tepi laut. Lokasi itu mempunyai beberapa restoran dan gerai-gerai kecil menjual barangan tempatan.

Gerai yang menjual batu karang yang boleh dijadikan sepan merupakan produk yang menarik perhatian saya. Ia amat lembut dan dijual dalam pelbagai saiz dengan harga RM8.

Kemudian, kami dibawa ke Oia atau cara sebutannya e-ya. Oia merupakan bandar kedua terkenal di Santorini. Landskap serta seni bina bangunan di Oia kelihatan sama seperti di Fira, tetapi Oia lebih tenang dan kurang menjadi tumpuan.

Keindahan Pantai Kamari

Pada hari terakhir percutian di Santorini, kami ke Pantai Kamari. Pesisiran pantainya dipenuhi pasir dan batu-batu kecil berwarna hitam sehingga ia digelar Black Beach.

Di tepi pantai, terdapat deretan kerusi beratap nipah milik restoran untuk disewakan kepada pelancong. Bagi saya, Pantai Kamari amat sesuai untuk mereka yang inginkan kedamaian dan mahu beristirehat.

Urutan dalam gazebo merupakan antara tempat yang menjadi tumpuan pelancong selain aktiviti seperti jet ski dan kapal layar. Kebanyakan pelancong memilih untuk melakukan riadah itu pada waktu petang sambil menikmati pemandangan tepi pantai.

Kami juga berpeluang menikmati hidangan makan tengah hari di sebuah restoran yang menyediakan ikan bakar seperti di Malaysia.

Antara destinasi lain yang sempat saya kunjungi di Santorini ialah Pantai Kokkini, Pantai Aspri dan Pantai Privolos. Pantai itu hanya mengambil masa 20 minit perjalanan dari bandar Fira. Kebanyakan pelancong di Santorini gemar menyewa ATV untuk menjelajah kawasan itu.

Santorini merupakan sebuah pulau yang mempunyai pemandangan cantik. Seni bina dan budayanya juga berbeza dengan kebanyakan negara Eropah. Saya amat berpuas hati dapat melihat keindahan Santorini dengan mata sendiri dan ternyata gambarannya sama seperti apa yang saya lihat dalam poskad.

Percutian ala kolonial

Posted:

Percutian ala kolonial

Percutian ala kolonial

Oleh NADIA SHAIFUL BAHARI


CASA del Rio menyediakan balkoni peribadi di keseluruhan 66 buah bilik yang terdapat di hotel tersebut.


BANDARAYA Melaka sememangnya terkenal dengan imej bandar bersejarah yang menyimpan pelbagai lipatan kenangan dan menjadi 'rumah' kepada bangunan-bangunan lama sejak zaman penaklukan Portugis pada tahun 1511.

Keindahan panorama di bandar tersebut dilengkapi lagi dengan sebuah hotel butik mewah yang menawarkan pengalaman penginapan persis zaman kolonial iaitu Hotel Casa del Rio. Ia seolah-olah meraikan kemeriahan dan nilai sejarah yang tinggi di kota Melaka.

Hotel tersebut terletak di tebing Sungai Melaka berhampiran dengan Jalan Kota Laksamana yang hanya memerlukan anda berjalan kira-kira dua minit dari destinasi popular, Jonker Walk. Hotel berkenaan direka khas untuk merakamkan pemandangan menakjubkan ke arah beberapa mercu tanda yang terdapat di Melaka.

Gabungan elemen

Rona magenta, kuning dan terra cotta (coklat tanah) yang diadun dengan pagar besi tempa lama serta lampu hiasan yang indah memberikan sentuhan suasana Mediterranean di segenap ruang Casa del Rio.

Reka bentuk bangunannya pula diinspirasikan daripada sejarah kedatangan Portugis ke Melaka dan keunikan elemen pemerintahan Kesultanan Melayu Melaka suatu masa dulu.


RUANG hiasan dalaman serba mewah dengan sentuhan suasana Mediterranean di bilik jenis Deluxe.


Pegawai Pentadbiran dan Komunikasi Pemasarannya, Fam Yen Fong memberitahu, terdapat sebanyak 66 bilik yang berkonsepkan elemen-elemen Mediterranean dan Peranakan Baba Nyonya ditawarkan kepada pengunjung.

"Semua bilik di sini mempunyai balkoninya sendiri yang membolehkan pengunjung menikmati pemandangan indah Sungai Melaka terutamanya pada waktu malam.

"Bagi tetamu yang membawa anak-anak bersama, Casa del Rio ada menyediakan kemudahan perhubungan dan hiburan seperti akses internet berkelajuan tinggi, set televisyen lengkap dengan pemain cakera padat, stesen doking iPod dan telefon talian antarabangsa," jelasnya.

Bukan itu sahaja, definisi keselesaan dalam kemewahan pasti dapat dirasakan sewaktu anda menghabiskan masa percutian di hotel tersebut kerana Casa del Rio menyediakan katil mewah yang empuk, bilik mandi yang luas dan ruang yang besar untuk berehat.

Kemudahan lain termasuklah perkhidmatan pelancongan menggunakan kereta atau beca di sekitar bandar raya Melaka, menaiki bot untuk menyelusuri sungai, cucian pakaian, kolam renang dan gimnasium.

Tambah Yen Fong, hotel itu turut menyediakan bilik pelbagai guna dengan beberapa pilihan keluasan untuk penganjuran seminar, dewan bankuet untuk majlis perkahwinan, parti hari jadi dan pelbagai sambutan lain.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Komuniti Kita

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Komuniti Kita


UniMAP, GetSol bekerjasama bangunkan tenaga solar

Posted:

UniMAP, GetSol bekerjasama bangunkan tenaga solar

UniMAP, GetSol bekerjasama bangunkan tenaga solar

TUANKU SYED FAIZUDDIN (empat dari kiri) bergambar bersama Kamaruddin (tiga dari kanan) dan Salgo (dua dari kiri) di Arau, Perlis baru-baru ini.


KAJIAN. Universiti Malaysia Perlis (UniMAP) bakal membangunkan teknologi solar di kampus induk Pauh Putra, Arau bagi tujuan penyelidikan dan pengajian berkaitan teknologi tenaga yang diperbaharui tidak lama lagi.

Bagi tujuan itu, universiti tersebut telah mengadakan kerjasama dengan sebuah syarikat dari Jerman, GetSol Sdn. Bhd. (GetSol).

Majlis menandantangani memorandum persefahaman (MOU) antara kedua-dua pihak telah dilakukan dengan disaksikan oleh Raja Muda Perlis, Tuanku Syed Faizuddin Putra Jamalullail di Perpustakaan Tuanku Syed Faizuddin, Arau, baru-baru ini.

UniMAP telah diwakili oleh Naib Canselornya, Prof. Datuk Kamarudin Hussin manakala GetSol melalui presidennya, Gabriel Peter Salgo.

Selain memperkasa kegiatan penyelidikan dan pengajian, GetSol turut berkongsi kepakaran dalam melahirkan modal insan berkualiti dari universiti berkenaan.

Kerjasama itu bakal membolehkan UniMAP menjalankan pelbagai kajian dalam teknologi tenaga yang diperbaharui dan berkongsi kepakaran dengan syarikat berkenaan.

86 pasukan sertai Kejohanan Sepak Takraw Terbuka Kedah

Posted:

86 pasukan sertai Kejohanan Sepak Takraw Terbuka Kedah

86 pasukan sertai Kejohanan Sepak Takraw Terbuka Kedah


AMINUDDIN (dua dari kanan) beramah mesra dengan para pemain pada Kejohanan Sepak Takraw Terbuka Kedah 2013 di Alor Setar baru-baru ini.


DAPAT SAMBUTAN.Sebanyak 86 pasukan tempatan dan antarabangsa menyertai Kejohanan Sepak Takraw Terbuka Kedah 2013 di Stadium Sultan Abdul Halim, Suka Menanti, Alor Setar baru-baru ini.

Tiga kategori dipertandingkan iaitu Antarabangsa, Terbuka Kebangsaan serta Bawah 19 Tahun.

Kejohanan sempena Hari Polis ke-206 itu dirasmikan oleh Pengerusi Jawatankuasa Belia dan Sukan, Kesenian, Kebudayaan dan Warisan, Badan-badan Bukan Kerajaan negeri, Aminuddin Omar.

Majlis perasmian turut dihadiri Ketua Polis Daerah Kota Setar, Asisten Komisioner Adzaman Mohd. Jan.

Bakkiss bantu penghidap ketumbuhan otak

Posted:

Bakkiss bantu penghidap ketumbuhan otak

Bakkiss bantu penghidap ketumbuhan otak


WAN AZLAN (kanan) menyampaikan sumbangan Bakkiss kepada Badrilah di Kuantan baru-baru ini.


BANTU. Penderitaan seorang lelaki, Badrilah Kamarohzaman, 44, yang menghidap ketumbuhan otak mendapat simpati Badan Kebajikan Kemanusiaan dan Kemiskinan Mukim Beserah dan Sungai Karang (Bakkiss).

Bakkiss yang diketuai Yang Dipertuanya, Wan Azlan Wan Salleh telah mengunjungi Badrilah di Taman Balok Pine di Kuantan untuk menyampaikan bantuan baru-baru ini.

Bantuan itu bertujuan meringankan beban bapa kepada lima orang anak itu.

Akibat ketumbuhan otak tersebut, Badrilah mengalami masalah penglihatan yang serius pada mata kirinya.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Negara

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Negara


ADUN Kuala Besut meninggal dunia

Posted:

ADUN Kuala Besut meninggal dunia

ADUN Kuala Besut meninggal dunia

Oleh MANIRAH OTHMAN
manirah.othman@kosmo.com.my

AZIZAH menyiram air mawar ke atas pusara suaminya, A. Rahman di Tanah Perkuburan Islam Kampung Teluk Bayu, Kuala Besut semalam.


KUALA TERENGGANU - Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Kuala Besut, Dr. A. Rahman Mokhtar meninggal dunia di Hospital Sultanah Nur Zahirah (HSNZ) di sini semalam akibat kanser paru-paru.

Pengarah Kesihatan negeri, Datuk Dr. Anwa Sulaiman berkata, A. Rahman, 55, dimasukkan ke HSNZ pada Khamis lepas dan ADUN berkenaan tidak sedarkan diri sepanjang dirawat di hospital tersebut, namun keadaannya stabil sejak beberapa hari lalu.

"Arwah yang diberi bantuan pernafasan sepanjang dirawat, bagaimanapun mula tenat pagi tadi (semalam) sebelum meninggal dunia pada pukul 10.18 pagi," katanya.

Sementara itu, balu Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Kesihatan, Wanita dan Masyarakat negeri itu, Azizah Nik Omar, 53, memberitahu, suaminya banyak merahsiakan keadaan kesihatannya daripada keluarga.

Katanya, A. Rahman hanya memberitahu yang dia mengalami masalah paru-paru sejak enam bulan lalu tetapi tidak menyatakan secara jelas mengenai penyakit tersebut.

"Arwah juga sudah menjalani pembedahan di Institut Jantung Negara (IJN) pada Mac lalu," katanya ketika ditemui di Unit Forensik HSNZ semalam.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

PM yakin rakyat Malaysia matang

Posted:

PM yakin rakyat Malaysia matang

PM yakin rakyat Malaysia matang

Oleh LUQMAN RIDHWAN MOHD. NOR
luqman.ridhwan@kosmo.com.my

NAJIB berjalan masuk ke bangunan Parlimen untuk menghadiri persidangan Dewan Rakyat semalam.


KUALA LUMPUR – Kerajaan tidak akan mengambil sebarang tindakan kepada mana-mana pihak yang menyalahgunakan perkataan 'rakyat' untuk melahirkan ketidakpuasan hati terhadap keputusan Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU-13), kata Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak.

Beliau berkata, kerajaan juga tidak gentar dengan ungkapan Malaysian Spring bagi membayangkan usaha pihak tertentu untuk menjatuhkan kepimpinan negara melalui demonstrasi dan rusuhan jalanan.

Begitupun, ujarnya, jika tindakan oleh pihak berkenaan melangkaui batas perundangan dan Perlembagaan Persekutuan, kerajaan tidak akan teragak-agak untuk bertindak agar kedaulatan dan kesejahteraan negara terus dihormati.

"Kerajaan meyakini kematangan dan kebijaksanaan rakyat Malaysia. Mereka telah diberikan hak dan tanggungjawab dalam memilih kepimpinan negara dan negeri pada pilihan raya yang lalu dan mereka telah menunaikannya," katanya.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Aplikasi myKPDNKK dilancar

Posted:

Aplikasi myKPDNKK dilancar

Aplikasi myKPDNKK dilancar

Oleh SUHANA MD. YUSOP
suhana.yusop@kosmo.com.my


HASAN menekan iPad sebagai simbolik pelancaran aplikasi myKPDNKK di Putrajaya semalam. Turut hadir (dari kiri), Saripuddin, Ahmad Bashah dan Omar.


PUTRAJAYA - Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK) semalam melancarkan aplikasi myKPDNKK bagi memudahkan orang ramai mendapatkan maklumat serta perkhidmatan yang disediakan kementerian dengan mudah dan cepat.

Aplikasi yang merupakan inisiatif kementerian dengan kerjasama Unit Pemodenan Tadbir dan Perancangan Pengurusan Malaysia (Mampu) itu menawarkan enam modul perkhidmatan kepada orang ramai.

Modul-modul itu ialah Modul Pengguna, Modul Peniaga, Modul Maktab Koperasi Malaysia (MKM), Modul Menu Rakyat 1Malaysia (MR1M), Modul Kedai Rakyat 1Malaysia (KR1M) dan Modul Price Watch.

Menterinya, Datuk Hasan Malek berkata, aplikasi tersebut boleh dimuat turun menggunakan telefon pintar dan komputer tablet yang mempunyai aplikasi App Store dan Google Play dengan percuma.

Katanya, aplikasi myKPDN- KK ini dibangunkan bagi memudahkan orang ramai mencapai maklumat dan perkhidmatan yang disediakan kementerian dengan mudah, cepat dan selesa pada bila-bila masa dan di mana sahaja.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Sukan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Sukan


Kelantan lancar perang psikologi

Posted:

Kelantan lancar perang psikologi

Kelantan lancar perang psikologi

Oleh KHAIRI MOHAMAD
khairi.mohamad@kosmo.com.my

HODAK (kiri) memberi arahan kepada anak-anak buahnya pada sesi latihan di Kota Bharu baru-baru ini menjelang aksi final menentang Johor DT Sabtu ini.


JURULATIH Kelantan, Bojan Hodak mula melancarkan perang psikologi menjelang aksi final menentang Johor Darul Takzim (Johor DT) di Stadium Nasional, Bukit Jalil Sabtu ini.

Secara terbuka, Hodak menganggap The Red Warriors lebih layak untuk diletakkan sebagai pasukan pilihan untuk menjuarai kempen Piala FA kali ini.

"Banyak artikel yang disiarkan oleh pihak media menyebut Johor DT adalah pasukan pilihan yang akan menjuarai Piala FA musim ini.

"Mungkin benar jika mereka melihat kepada status pemain yang dimiliki pasukan itu, tetapi saya mahu beritahu bahawa Kelantan juga memiliki ramai pemain yang hebat.

"Sebahagian besar pemain Kelantan yang ada ketika ini mempunyai pengalaman bermain di pentas sebegitu besar, sama ada final Piala FA atau Piala Malaysia.

"Bagaimanapun, saya fikir ini bukan aksi final yang mudah untuk orang ramai membuat jangkaan mengenai keputusannya," kata Hodak ketika ditemui Kosmo! di Kota Bharu semalam.

Pada masa sama, Hodak tidak menafikan bahawa Johor DT memiliki barisan pemain yang hampir sempurna terutama jentera tengah dan serangan yang dilihat cukup berbahaya dan mampu memberikan masalah kepada benteng pertahanan Kelantan.

Namun, beliau berkata, skuad Harimau Selatan itu mungkin melakukan kesilapan besar jika menilai Kelantan melalui dua keputusan saingan Liga Super sebelum ini yang menyaksikan The Red Warriors hanya mampu seri di Kota Bharu dan tewas di Larkin, Johor.

"Jika anda lihat ketika kami tewas di Johor sebelum ini, kami bertahan dengan baik, cuma mereka (Johor DT) menjaringkan gol pertama dari luar kotak penalti yang kebetulan bola melantun sehingga mengelirukan Apek (Khairul Fahmi Che Mat).

"Gol kedua mereka juga lebih kepada nasib kerana ada pemain saya yang tertampan bola sebelum ia menerjah ke dalam gawang.

"Menjelang aksi final nanti, saya tidak fikir untuk memberikan tugas khusus kepada pemain pertahanan untuk menjaga mana-mana pemain lawan.

"Bagi saya, kami sudah bersedia, pertahanan kami cukup baik dan kali ini kami tampil dengan jentera serangan yang berbeza berbanding ketika kami tewas kepada Johor DT tempoh hari.

"Kehadiran semula Dickson (Nwakaeme), Norfarhan (Mohamad), Faiz (Subri) selain percaturan yang lebih segar, pasti memberi memberi lebih kekuatan kepada kami nanti," ujarnya.

Dalam pada itu, Hodak mampu menarik nafas lega apabila kesemua pemainnya bebas daripada masalah kecederaan dan penggantungan.

"Saya perlu memilih pemain yang betul-betul fokus, mempunyai pengalaman dan paling penting pemain yang mempunyai lebih kualiti," jelasnya.

Bakar semangat Johor DT

Posted:

Bakar semangat Johor DT

Bakar semangat Johor DT

Oleh AHMAD FAZLI MOHD. YADI
fazli.yadi@kosmo.com.my


AIDIL (tengah) tidak dapat beraksi menentang Kelantan Sabtu ini kerana menjalani penggantungan dua perlawanan.


"ALANG-ALANG menyeluk pekasam, biar sampai ke pangkal lengan."

Itu mesej yang mahu disampaikan tonggak pertahanan Johor Darul Takzim (Johor DT), Mohd. Aidil Zafuan Abdul Radzak kepada rakan-rakan sepasukannya menjelang aksi final Piala FA menentang Kelantan di Stadium Nasional, Bukit Jalil Sabtu ini.

Selepas sah tidak dapat beraksi Sabtu ini kerana menjalani penggantungan dua perlawanan, Aidil tampil membakar semangat Harimau Selatan biarpun dia sekadar berada di tempat duduk penonton nanti.

"Saya akui memang sangat sedih kerana tidak dapat beraksi di pentas final Piala FA tahun ini. Ikutkan hati, saya mahu beraksi tetapi apa nak buat, semua sudah terjadi. Saya akur dengan keputusan FAM (Persatuan Bola Sepak Malaysia).

"Mana-mana pemain profesional pasti kecewa sekiranya tidak dapat beraksi pada saingan final, lebih-lebih lagi ia merupakan aksi final pertama saya bersama Johor DT.

"Bagaimanapun, saya tetap yakin rakan-rakan sepasukan mampu mempamerkan persembahan terbaik, seterusnya menjuarai Piala FA musim ini," kata Aidil ketika dihubungi Kosmo! semalam.

Kelmarin, Jawatankuasa Tatatertib FAM memutuskan Aidil bersalah ekoran kad merah yang diterimanya ketika menentang Lions XII pada aksi Liga Super di Stadium Jalan Besar, Singapura Sabtu lalu.

Akibat kad merah yang diterimanya itu, pemain berusia 26 tahun itu secara automatik dikenakan hukuman penggantungan dua perlawanan.

"Suasana perlawanan akhir amat berbeza dengan perlawanan-perlawanan biasa. Kita tahu bahawa bukan semua pemain Johor DT mempunyai pengalaman seperti itu.

"Saya pernah merasainya ketika bersama Negeri Sembilan sebelum ini.

"Kelantan memang sebuah pasukan yang tidak asing lagi di pentas final dan ia sudah pasti memberikan sedikit kelebihan kepada gergasi Pantai Timur itu.

"Namun, nasihat saya kepada rakan-rakan sepasukan, mereka harus sentiasa mengikut arahan taktikal daripada jurulatih (Fandi Ahmad).

"Jangan terlalu yakin dan jangan terlalu takut. Biarpun kami memiliki rekod yang baik ketika menentang Kelantan dalam saingan Liga Super, ia tidak boleh dijadikan ukuran kerana suasana final adalah berbeza," katanya.

Johor DT belum ada bayangan

Posted:

Johor DT belum ada bayangan

Johor DT belum ada bayangan

Oleh MAZLINA ABDUL MAJID dan TAUFIK SALIMIN
sukan@kosmo.com.my


FANDI (tengah) berkata sesuatu kepada anak-anak buahnya pada sesi latihan skuad Johor DT di Stadium Tan Sri Hassan Yunos, Larkin semalam.


PENGENDALI Johor Darul Takzim (Johor DT), Fandi Ahmad mengakui, beliau sedikit tertekan apabila tonggak pertahanan, Mohd. Aidil Zafuan Abdul Radzak tidak dapat beraksi pada final Piala FA menentang Kelantan di Stadium Nasional, Bukit Jalil Sabtu ini.

"Tekanan itu sudah pasti kita dapat rasainya, namun saya harap para pemain lain seperti Andrea Francisco, Safiq Rahim, Nurul Azwan Roya akan kembali menyengat.

"Jika tidak, memang masalah," kata Fandi ketika ditemui selepas sesi latihan Johor DT di Stadium Tan Sri Hassan Yunos, Larkin, Johor Bahru semalam.

Bagaimanapun, ujar beliau, skuad Harimau Selatan tidak mahu cepat mengalah tanpa kelibat Aidil, sebaliknya akan berusaha bagi memastikan Piala FA menjadi milik mereka.

"Saya yakin walaupun ada sedikit tempang, kita akan teruskan perjuangan dan ditambah dengan sokongan para penyokong, kita mampu melakukannya," katanya.

Ketika ditanya sama ada beliau sudah memiliki kesebelasan utama, Fandi menjawab: "Setakat ini kita tiada sebarang bayangan lagi kerana semasa latihan hari ini (semalam) kita nampak empat hingga lima pemain seperti Andrea, Nurul Azwan dan Safiq tidak berada di padang, cuma lapan pemain yang turun berlatih, mungkin esok (hari ini) kita akan dapat bayangan."

Dalam keghairahan memburu kejayaan, Fandi berkata, beliau sama sekali tidak memandang rendah kemampuan The Red Warriors.

"Kita boleh dikatakan sebagai pasukan underdog, namun apa yang boleh saya cakap, kita akan berjuang habis-habisan," katanya.

Dalam pada itu, Fandi kurang berpuas hati dengan keputusan seri 1-1 ketika menentang Felda United pada aksi Liga Super di Larkin malam kelmarin.

"Mereka (para pemain ) tidak ada keinginan dan semangat untuk menang dan saya sangat kecewa dengan keputusan tersebut.

"Mungkin ia bukan hari kita, kita sudah mencuba dan itu yang termampu dilakukan para pemain saya.

"Saya lihat, mungkin ada juga pemain yang takut mendapat kad kuning, jadi mereka nampak berhati-hati," katanya.

Pada pertemuan itu, skuad Harimau Selatan memperoleh jaringan pada minit ke-64 menerusi pemain gantian, Muhd. Haidin Azman.

Bagaimanapun, hajat Johor DT meraih tiga mata berharga berkecai apabila pemain gantian Felda United, Rudie Ramli menyamakan kedudukan ketika perlawanan berbaki tujuh minit.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Varia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Varia


Sandra Bullock kembali beraksi

Posted:

Sandra Bullock kembali beraksi

Sandra Bullock kembali beraksi

NAFISAH MAZLAN
Oleh NURUL NAFISAH MAZLAN
hiburan@kosmo.com.my

SANDRA dan Melissa tanpa masalah menyempurnakan lakonan aksi dan humor dalam The Heat.


LAYAR PERAK minggu ini membawakan sebuah filem aksi komedi lakonan pelakon berbakat besar, Sandra Bullock dan Melissa McCarthy.

Dalam filem berjudul The Heat itu, Sandra Bullock yang membawakan watak sebagai agen FBI, Sarah Ashburn yang perlu bergandingan bersama seorang pegawai polis, Shannon Mullins (lakonan Melissa McCarthy) untuk menumpaskan seorang pengedar dadah yang berkuasa.

Namun, di sebalik gandingan itu mereka berhadapan dengan sikap masing-masing yang amat mementingkan diri sendiri.

Saksikan bagaimana mereka menyelesaikan misi tersebut dengan cara yang mencuit hati menerusi filem arahan Paul Feig itu.

Dalam pada itu, bagi peminat yang merindui lakonan Jamie Foxx, kini beliau tampil bersama Channing Tatum menerusi filem aksi, White House Down.

Filem yang diklasifikasikan sebagai P13 itu memaparkan pelbagai aksi hebat tentang bagaimana watak John Cale (lakonan Channing Tatum) menyelamatkan Presiden James Sawyer (lakonan Jamie Foxx) dan anak perempuannya.

Sementara itu, filem aksi sulung arahan Pierre Andre, 1 Lawan Satu memaparkan pelbagai jenis seni mempertahankan diri yang akan membuatkan anda berasa teruja.

Filem itu berkisar tentang dua orang individu yang berasal daripada latar belakang berbeza, namun berjumpa dan bertempur dalam satu arena.

Terdapat beberapa misi yang perlu diselesaikan. Siapakah yang akan menang dalam pertempuran ini? Saksikan ia di pawagam.

The Heat

Tarikh tayangan: 27 Jun 2013

Genre: Aksi komedi

Durasi: 1 jam 57 minit

Pengarah: Paul Feig

Pelakon: Sandra Bullock, Melissa McCarthy dan Kaitlin Olson

Sinopsis: Filem The Heat arahan pengarah, Paul Feig yang pernah popular menerusi buah tangan, Bridesmaids tampil dengan filem terbaru bergenre aksi komedi lakonan Sandra Bullock dan Melissa McCarthy.

Filem tersebut berkisar mengenai seorang agen FBI dan seorang pegawai polis Boston berganding bahu untuk menewaskan pengedar dadah paling berkuasa.

Namun beberapa konflik berlaku apabila mereka berdua tidak bersefahaman pendapat kerana masing-masing ingin menunjukkan siapa paling hebat.

Di situ timbul pelbagai tragedi yang pasti mencuit hati para penonton.

White House Down

Tarikh tayangan: 27 Jun 2013

Genre: Aksi/Drama

Durasi: 2 jam 11 minit

Pengarah: Roland Emmerich

Pelakon: Channing Tatum, Maggie Gyllenhaael, James Woods, Joey King, Jamie Foxx dan Richard Jenkins

Sinopsis: Filem terbaru Columbia Pictures membawakan karya berjudul White House Down dengan dibintangi oleh pelakon Jimie Foxx dan Channing Tatum.

Filem bergenre aksi ini mengisahkan sekawan penganas ingin menyerbu Rumah Putih untuk menculik Presiden James Sawyer (lakonan Jamie Foxx). Dalam pada itu, John Cale (lakonan Channing Tatum) bersama anaknya sedang berada di dalam Rumah Putih tersebut. Adakah John Cale mampu mematahkan misi penjenayah itu? Sama-sama kita saksikan White House Down.

1 Lawan Satu

Tarikh tayangan: 27 Jun 2013

Genre: Aksi

Durasi: 1 jam 23 minit

Pengarah: Pierre Andre

Pelakon: Mikail Andre, Azlan Komeng, Fyza Kader dan Along Eyzendy

Sinopsis: Filem 1 Lawan Satu berkisar mengenai dua orang pahlawan hebat ingin menyelamatkan adik masing-masing.

Kedua-dua mereka mempunyai skil berlawan daripada warisan terunggul keluarga.

Takdir telah menentukan yang dua orang pahlawan hebat itu bertemu dalam satu arena. Siapakah yang akan menang dalam pertempuran ini?

Karya merentas masa

Posted:

Karya merentas masa

Karya merentas masa

Oleh SUHANA VERU

TERDAPAT pelbagai hasil karya milik Husin yang dipamerkan di Galeri Core Design.


LAZIMNYA, pelukis-pelukis tempatan lebih gemar mempamerkan hasil seni mereka yang baharu, namun lain pula bagi pelukis ternama, Husin Hourmain, 50.

Dalam pameran yang mengangkat tema Trail to the Past, kreativiti Husin sepanjang kariernya diketengahkan semula untuk tafsiran khalayak pencinta seni semasa.

Melalui karyanya, Husin menghidangkan permainan olahan warna bersifat sejuk yang digarap dengan pelbagai teknik.

Selain itu, pengunjung juga berpeluang menyaksikan karya beliau yang membawa signatur dan naratif yang berbeza seiring peredaran zaman.

Hakikatnya, karya-karya di situ menunjukkan kematangan beliau sejak berkecimpung dalam bidang itu.

Kesemua koleksi karya indah beliau itu dipamerkan di Galeri Core Design yang terletak di Subang Jaya sepanjang bulan Jun ini.

Kebanyakan karya yang dipaparkan di galeri itu pernah dipamerkan menerusi pameran solo yang kedua bertajuk Zero to Something, Zero to Nothing.

Karya tersebut merupakan ilham daripada hasil karya-karya pelukis terkenal Amerika Syarikat, Jackson Pollock yang melakukan teknik 'lukisan titisan'. Lukisan berkenaan pernah popular selepas tahun 1940.

"Ia mengisahkan tentang interaksi rohani seseorang dengan kehidupan itu sendiri," jelas Husin.

Dalam pameran itu, turut dipamerkan karya terbaharu beliau iaitu Awal Hurouf Asal Hurouf yang memaparkan tulisan jawi sebagai subjek utama.

Menurut Husin, beliau memilih tulisan jawi kerana mahu menghidupkan kembali tulisan tersebut yang semakin dilupakan.

"Penggunaan tulisan jawi mempunyai kaitan dengan sejarah Islam. Maka karya-karya ini secara terang-terangan mengajak umat Islam untuk menuntut ilmu pengetahuan," ujarnya lagi.

Sementara itu, ketika ditanya mengenai pameran hasil karya lama dan baharu, beliau berkata, ia bertujuan untuk berkongsi dan memberi input kepada orang ramai terutamanya dalam kalangan penggemar seni, pelajar dan pengumpul yang baru berjinak-jinak dalam bidang seni itu.

"Pengunjung dapat menilai perbezaan elemen-elemen asas seperti warna, bentuk, garisan, tekstur dan ruang. Terdapat banyak perbezaan antara karya dahulu dan sekarang," jelasnya.

Sehubungan itu, orang ramai boleh menyaksikan 11 karya Husin yang dipamerkan di Galeri Core Design sehingga 29 Jun ini.

Teknologi HTD merawat kayu

Posted:

Teknologi HTD merawat kayu

Teknologi HTD merawat kayu


FRIM bekerjasama dengan Advance Low Pressure System untuk mengkomersialkan teknologi HTD.


INSTITUT Penyelidikan Perhutanan Malaysia (FRIM) berjaya mempatenkan teknologi baharu merawat kayu tanpa menggunakan bahan kimia melalui sistem pengeringan suhu tinggi (HTD).

Teknologi itu mampu menyelesaikan masalah industri kayu terutamanya pengeluar perabot berasaskan kayu getah. Ini kerana pihak tersebut sering berdepan syarat perdagangan ketat termasuk produk mesra alam.

Ketua Pengarah FRIM, Datuk Dr. Abd. Latif Mohmod berkata, sistem itu bukan sahaja dapat menghapuskan penggunaan bahan pengawet, malah menjimatkan masa kitaran pemprosesan sehingga lebih 75 peratus.

Tambahnya, kualiti kayu getah yang dirawat melalui sistem itu mempunyai kestabilan dimensi lebih tinggi berbanding kayu yang dirawat secara konvensional.

Jelasnya ketika ini, lebih 90 peratus kilang-kilang pengeringan di rantau Asia Tenggara menggunakan sistem konvensional pemanas stim pada suhu di bawah 80 darjah Celcius.

Pada kebiasaannya, kayu perlu dirawat dengan bahan pengawet seperti borates untuk mencegah kulat dan serangan perosak kayu yang dirawat dengan kaedah konvensional.

"Saya percaya teknologi ini mempunyai potensi untuk meletakkan Malaysia antara negara pertama di dunia yang menawarkan kayu terawat selamat dan mesra alam," katanya sambil memberitahu, sistem HTD boleh digunakan untuk merawat spesies kayu lain.

Mengulas lanjut mengenai sistem itu, beliau berkata, FRIM memperoleh paten untuk teknologi HTD daripada Pejabat Paten dan Cap Dagang Amerika Syarikat (USPTO) pada Mac lalu.

Seterusnya, FRIM memfailkan paten di Malaysia dan enam negara lain iaitu Singapura, Thailand, Vietnam, Indonesia, China dan India.

Sehubungan itu, pihak FRIM bekerjasama dengan Advanced Low Pressure System Sdn. Bhd. (ALPS) untuk mengkomersialkan teknologi HTD yang telah menubuhkan dua unit sistem HTD di Telok Gong, Pelabuhan Klang, Selangor.

Justeru, FRIM akan bekerjasama dengan Lembaga Perindustrian Kayu Malaysia serta Majlis Kayu Kayan Malaysia untuk menganjurkan sebuah forum yang menyasarkan pembabitan pengeluar perabot dan mereka yang terlibat dalam industri perkayuan untuk mempromosikan sistem HTD.

Menurut beliau lagi, pihaknya telah menerima banyak pertanyaan terutamanya daripada pengeluar kayu getah seperti China, Thailand dan India.

Melihat kepada senario itu, FRIM akan menjalankan penyelidikan lanjut untuk menguji penggunaan sistem HTD terhadap spesies kayu lain seperti akasia dan kelapa sawit.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Dunia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Dunia


Misteri kehilangan pembocor maklumat AS

Posted:

Misteri kehilangan pembocor maklumat AS

Misteri kehilangan pembocor maklumat AS

PESAWAT SU150 mendarat di Lapangan Terbang Antarabangsa Jose Marti di Cuba kelmarin tanpa kelibat Snowden.


MOSCOW - Pembocor maklumat rahsia Amerika Syarikat (AS), Edward Snowden seolah-olah hilang begitu sahaja di ibu kota Rusia, di sini, selepas dia tiba dari Hong Kong pada hujung minggu lalu.

Pihak berkuasa AS kini giat memburu bekas kontraktor Agensi Keselamatan Kebangsaan (NSA) dan bekas juruteknik Agensi Perisikan Pusat (CIA) itu.

Snowden memalukan AS apabila dia mendedahkan fail program pengintipan perbualan telefon dan e-mel rakyat negara kuasa besar itu yang dikenali sebagai PRISM.

Menurut laman web antikerahsiaan WikiLeaks, Snowden meninggalkan Hong Kong dan menuju ke sini pada Ahad lalu dengan menaiki penerbangan syarikat Rusia, Aeroflot.

Kata WikiLeaks, Snowden telah menerima dokumen perjalanan sebagai pelarian daripada kerajaan Ecuador. Bekas ejen CIA itu sebelum ini dilaporkan mahu mencari suaka politik di negara Amerika Selatan tersebut.

Ecuador turut melindungi pengasas WikiLeaks, Julian Assange di Kedutaannya di London.

Pada masa ini, Washington telah membatalkan pasport Snowden dan memfailkan permohonan ekstradisi terhadap pembocor maklumat itu di Hong Kong.

Namun, permohonan AS ditolak oleh kerajaan Hong Kong dengan alasan dokumen ekstradisi Washington tidak lengkap.

Tambahan pula, menurut kerajaan Hong Kong, Snowden 'secara sukarela' telah meninggalkan pulau itu untuk menuju ke negara ketiga.

Terdahulu, berpuluh-puluh wartawan berhimpun di Lapangan Terbang Antarabangsa Sheremetyevo di sini, namun gagal menemui Snowden.

Snowden telah mendaftar masuk dalam penerbangan SU 150 milik Aeroflot menuju ke Havana, Cuba dari sini kelmarin, tetapi dia tidak menaiki pesawat tersebut.

Dia dilaporkan akan menaiki penerbangan SU 150 untuk ke Cuba dan seterusnya ke Ecuador.

Ketiadaan bekas kontraktor NSA itu mencetuskan pelbagai spekulasi dengan sebahagian wartawan menyatakan dia tiada niat untuk ke Cuba.

Maklumat yang diberikan adalah untuk mengelirukan wartawan.

Agensi berita Rusia, Interfax menyatakan bahawa Snowden mungkin keluar dari Rusia secara rahsia ketika penerbangan SU 150 berlepas.

Namun, sebuah lagi agensi berita Rusia, ITAR-TASS menolak laporan tersebut. Ia yang memetik kenyataan sumber melaporkan, Snowden masih berada di lapangan terbang Sheremetyevo.

Dia dilaporkan tinggal di bilik kecil hotel kapsul yang terdapat di sekitar terminal. Snowden kemudian berlepas dari lapangan terbang Sheremetyevo untuk menunggu penerbangan seterusnya bagi mengelak dijejaki wartawan.

Sebahagian pihak lagi menyatakan bahawa Snowden kini berlindung di Kedutaan Ecuador di Rusia.

Namun, AS semestinya memburu pembocor maklumat itu dan tidak akan membiarkan dia terlepas. - AFP

Aktivis wanita ‘terkam’ kereta Perdana Menteri Tunisia

Posted:

Aktivis wanita 'terkam' kereta Perdana Menteri Tunisia

Aktivis wanita 'terkam' kereta Perdana Menteri Tunisia


DUA orang aktivis pertubuhan hak wanita, Femen melompat ke atas kereta yang membawa Perdana Menteri Tunisia, Ali Larayedh di Brussels, Belgium semalam.- REUTERS


BRUSSELS - Beberapa orang aktivis pertubuhan feminis Femen membantah penahanan rakan mereka di Tunisia dengan melompat ke atas kereta Perdana Menteri baharu negara berkenaan, Ali Larayedh semasa lawatan beliau ke ibu negara Belgium di sini semalam.

Sebelum ini, tiga aktivis Femen dipenjarakan kerana melakukan kelucahan di tempat awam di Tunisia.

Protes di sini berlaku sehari sebelum mahkamah mendengar rayuan tiga aktivis tersebut di Tunisia.

Bantahan itu menyaksikan tiga wanita yang mendedahkan payudara mereka melompat ke atas kereta BMW yang dinaiki oleh Laarayedh semasa dalam perjalanan untuk menemui Presiden Kesatuan Eropah, Herman Van Rompuy.

Mereka kemudian ditahan oleh beberapa pengawal keselamatan bagi membolehkan konvoi yang membawa Larayedh meneruskan perjalanan.

Pertubuhan tersebut berjuang bagi menentang dominasi lelaki, pemerintahan diktator dan eksploitasi wanita. - dpa

Angelina Jolie bidas Majlis Keselamatan PBB

Posted:

Angelina Jolie bidas Majlis Keselamatan PBB

Angelina Jolie bidas Majlis Keselamatan PBB


ANGELINA JOLIE menyampaikan ucapan pada mesyuarat Majlis Keselamatan PBB di New York semalam.


NEW YORK - Utusan Khas Agensi Pelarian Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNHCR), Angelina Jolie kelmarin mengkritik Majlis Keselamatan pertubuhan itu kerana tidak memberi perhatian serius terhadap masalah rogol di Syria dan negara lain yang berdepan dengan konflik perang.

Duta dari negara-negara seperti Rusia, China, Amerika Syarikat, Perancis dan Britain yang tidak sependapat mengenai perang di Syria, mendengar kritikan Jolie yang menegaskan bahawa mereka gagal untuk membela mangsa serangan seksual.

"Dunia masih belum menganggap kejadian rogol dalam zon perang sebagai perkara yang mesti diutamakan," kata aktres itu.

Jolie kini giat melobi mengenai perkara tersebut selepas melawat kem-kem pelarian warga Syria di Jordan minggu lalu.

Jolie memberitahu para diplomat bahawa dia bertemu dengan seorang mangsa rogol di Jordan tetapi wanita itu takut untuk mendedahkan namanya kerana bimbang dibunuh.

Aktres itu juga menyatakan yang dia ada berjumpa dengan ibu kepada seorang kanak-kanak perempuan berusia lima tahun yang dirogol di luar balai polis di Goma, Republik Demokratik Congo.

Setiausaha Luar Britain, William Hague menegaskan, beliau akan mencari jalan penyelesaian dan mengadakan mesyuarat mengenai isu keganasan seksual dalam zon perang pada Perhimpunan Agung PBB pada September depan. - AFP

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online


Pilihan Raya Kecil di Kuala Besut - Pengerusi SPR

Posted:

Pilihan Raya Kecil di Kuala Besut - Pengerusi SPR

Pilihan Raya Kecil di Kuala Besut - Pengerusi SPR

26/06/2013 10:02pm

KOTA KINABALU 26 Jun - Pilihan Raya Kecil Dewan Undangan Negeri (DUN) Kuala Best dijangka akan diadakan ketika bulan Ramadan atau Syawal, kata Pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR), Tan Sri Abdul Aziz Mohd. Yusof,

Katanya, SPR tiada pilihan lain selain mengadakan pilihan raya itu dalam tempoh 60 hari bermula esok.

"Sama ada dalam bulan puasa atau semasa hari raya pilihan raya akan diadakan," katanya ketika berucap pada Majlis Penghargaan dan Penyampaian Sijil Pilihan Raya Umum Ke-13 (PRU-13) di sini malam ini. - KOSMO!

Naib Ketua UMNO Bahagian Permatang Pauh meninggal dunia

Posted:

Naib Ketua UMNO Bahagian Permatang Pauh meninggal dunia

Naib Ketua UMNO Bahagian Permatang Pauh meninggal dunia

26/06/2013 9:38pm

BUKIT MERTAJAM - Naib Ketua UMNO Bahagian Permatang Pauh, Abdul Rahim Man meninggal dunia di rumahnya di Kampung Junjung Tasek, Simpang Ampat, dekat sini akibat jangkitan kuman di hati.

Ketua Pemuda UMNO Permatang Pauh, Mohd. Zaidi Mohd. Said berkata, Abdul Rahim, 61, meninggal dunia di Hospital KPJ di Bandar Perda di sini pada kira-kira pukul 7.10 malam ini.

"Allahyarham telah dimasukkan ke wad di Hospital KPJ tiga hari lalu selepas

mengalami jangkitan kuman di hati dan demam panas dan beliau tidak sedarkan diri sejak semalam.

"Saya dimaklumkan oleh anggota keluarganya yang Allahyarham dibawa pulang ke rumah petang tadi selepas doktor memaklumkan keadaannya yang kritikal," katanya ketika dihubungi Bernama, di sini hari ini. - Bernama

Aplikasi myKPDNKK mudahkan pengguna semak harga barangan

Posted:

Aplikasi myKPDNKK mudahkan pengguna semak harga barangan

Aplikasi myKPDNKK mudahkan pengguna semak harga barangan

26/06/2013 8:50pm

PUTRAJAYA - Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK) memperkenalkan aplikasi 'myKPDNKK', bagi

membolehkan pengguna menyemak harga semasa barangan harian menerusi telefon pintar.

Menterinya Datuk Hasan Malek berkata, aplikasi itu membolehkan pengguna

memperoleh maklumat dan perkhidmatan yang disediakan kementerian pada bila-bila masa dengan mudah, cepat dan selesa.

Aplikasi percuma yang boleh dimuat turun melalui 'Google Play' dan 'App

Store' itu juga katanya turut menyediakan kemudahan semakan status aduan,

pertanyaan dan pemfailan tuntutan tribunal pengguna.

"Semakan status syarikat francais serta maklumat pelaksanaan standard ke

atas mainan kanak-kanak, tayar dan topi keledar juga boleh dibuat menerusi

aplikasi berkenaan," katanya kepada pemberita selepas majlis pelancaran aplikasi itu di sini hari ini. - Bernama

Kredit: www.kosmo.com.my
 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved