Jumaat, 19 April 2013

Kosmo Online - Rencana Utama

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Rencana Utama


Daripada kedai buruk kepada kedai serbaneka

Posted:

Daripada kedai buruk kepada kedai serbaneka

Daripada kedai buruk kepada kedai serbaneka

WALAUPUN sudah lebih 30 tahun berniaga kedai runcit Pappathy Periasamy, 53, kurang pasti bagaimana untuk menambahkan lagi nilai tarikan kedainya di Jalan Kem, Pelabuhan Klang, Selangor itu.

Dia mengakui, Pappathy Store selepas berpuluh-puluh tahun beroperasi kelihatan terlalu uzur.

Pappathy merasakan susun atur yang berselerak, kurangnya pencahayaan dan keadaan kedai yang tidak terurus sudah tentunya kurang menarik perhatian pembeli untuk membeli-belah.

Sehinggalah pada awal tahun lalu, Pappathy seperti dikejutkan daripada tidur, apabila mendengar iklan mengenai Program Transformasi Kedai Runcit (Tukar) dalam salah satu saluran radio berbahasa Tamil.

"Sekadar mencuba nasib, saya terus menghubungi nombor telefon yang disebutkan dalam iklan. Saya tergerak hati untuk mendapatkan maklumat lanjut dan bertanya adakah orang seperti saya berhak mendapat tawaran yang diiklankan itu," kata Pappathy.

Hanya dua minggu

Bercakap dengan seorang lelaki bernama Harridas, tidak lama selepas itu Pappathy dikunjungi beberapa orang pegawai daripada program Tukar. Pegawai terbabit kemudian menyiapkan kertas cadangan.

Tukar adalah sebuah inisiatif kerajaan bertujuan memodenkan kedai runcit tradisional bagi meningkatkan tahap daya saing dalam persekitaran perniagaan peruncitan yang kompetitif. Antaranya adalah membangunkan kedai-kedai runcit tempatan jenis 'mom and pop' serta meningkatkan tahap kompetitif peruncit dan Perusahaan Kecil dan Sederhana (PKS) tempatan.

Pappathy yang dapat membekalkan dokumen lengkap akhirnya ditawarkan pinjaman Tukar sebanyak RM90,000 termasuk RM30,000 tunai stok untuk pembelian barangan.

"Kedai saya melalui transformasi sepenuhnya selama hampir dua minggu dan pihak perunding serta kontraktor melakukan segala-galanya daripada mengalihkan barang sehinggalah mengatur semula," kata Pappathy.

Dia hanya perlu masuk ke dalam kedai dan berniaga tanpa perlu risau tentang perkara-perkara remeh yang lain.


RAVINDRAN melawat salah sebuah kedai Tukar yang kini beroperasi dengan lebih sistematik seperti kedai serbaneka.


Lonjak ekonomi

"Tujuan paling besar kami adalah supaya mereka (peruncit tradisional) berusaha meningkat keupayaan perkhidmatan pelanggan, menyeimbang proses perniagaan secara menyeluruh, mempromosi rantaian penawaran dengan kos yang efektif dan menggalakkan jualan produk berkualiti melalui pelbagai langkah," demikian kata Ketua Unit Pengurusan Prestasi dan Pelaksanaan (Pemandu), Ravindran Devagunam.

Beliau yang ditemui di pejabatnya di Platinum Sentral, Kuala Lumpur mengakui pelaksanaan Tukar dijangka akan dapat menyumbang kepada Pendapatan Negara Kasar sebanyak RM3.79 bilion dan mewujudkan sebanyak 23,743 peluang pekerjaan menjelang tahun 2020.

Bercakap mengenai penglibatan kaum India untuk program Tukar, akuinya, sejak dilancarkan pada tahun 2011 ia semakin mendapat perhatian terutamanya melalui penubuhan Koperasi Suria.

Daripada sejumlah 1,228 kedai ditransformasi kepada Tukar, Ravindran memberitahu, 155 buah kedai atau 13 peratus adalah milik pemilik berketurunan India.

"Kerajaan bersedia memberi bantuan, namun pada awalnya sesetengah peruncit tidak dapat dibantu oleh kerana beberapa masalah contohnya ketiadaan dokumen perniagaan yang sah, muflis dan disenarai hitam oleh bank.

"Namun, kami bangkit semula dengan melantik pihak Koperasi Suria supaya mereka akan mengambil tanggungjawab terhadap pinjaman khususnya kepada pekedai yang bermasalah," tambah beliau yang mengakui hampir 90 peratus pekedai India disenarai hitam daripada membuat pinjaman.

Penglibatan Koperasi Suria bersama Pemandu kini telah membentuk satu formasi yang menjayakan program Tukar dalam kalangan pemilik kedai runcit berbangsa India.

Jika sebelum program tersebut, pemilik bukan sahaja bergelumang dengan persekitaran kurang memuaskan, bahkan prosedur menjalankan perniagaan juga begitu kabur. Tukar membantu peniaga untuk merancang dan mengendali satu sistem lebih teratur.


PRODUK barangan 1Malaysia juga turut dijual di kedai program TUKAR.


"Kami lakukan supaya mereka mempunyai rekod yang sah. Selain itu ia menyumbang kepada produktiviti, keuntungan dan pendapatan," tambah Ravindran.

Sementara itu, Harridas Chandran, penganalisis perniagaan Koperasi Suria berkata, sebaik sahaja seorang peniaga menghubungi mereka, pihaknya akan meminta mereka menghantar dokumen berkaitan secara kurier. Sebaik semua dokumen dihantar lengkap, Koperasi Suria akan membuat lawatan untuk menerangkan secara lanjut prosedur dan cadangan kertas kerja serta bajet pengubahsuaian.

"Dalam masa kurang 10 hari kami akan menyiapkan kerja ubah suai," kata Harridas menerangkan secara ringkas.

"Stok barangan yang dibeli juga diuruskan oleh kami kerana Tukar mewujudkan kerjasama antara pasar raya hiper dan kedai runcit.

"Bagi Koperasi Suria, kami melibatkan pasar raya besar seperti Tesco dan AEON Big dalam membekalkan stok. Ia juga akan mengurangkan margin dan menawarkan harga yang kompetitif kepada pelanggan sekali gus meningkatkan pendapatan peniaga," kata Harridas.

Khidmat konsultan

Ini dibuktikan melalui penyelidikan yang dilakukan oleh pihak Pemandu dan Tukar sendiri apabila rata-rata peniaga mengakui menerima purata 30 peratus peningkatan pelanggan dan pendapatan.

Pihak pasar raya besar berperanan sebagai konsultan bagi pelaksanaan projek Tukar dengan membekalkan stok borong.

Pengendali pasar raya besar itu akan membantu peruncit-peruncit tradisional melalui khidmat nasihat pemodenan, penyediaan susun atur (plan program), latihan peruncitan dan sebagainya.

Usaha ini merupakan inisiatif syarikat-syarikat terbabit sebagai tanggungjawab korporat sosial (CSR) untuk membangunkan sektor pemborongan dan peruncitan tempatan.

Apa yang pasti, pemilik kedai runcit berketurunan India ternyata semakin maju sekali gus meningkatkan taraf hidup mereka.

Malah, dari aspek makro ekonomi negara, Ravindran menjelaskan, 70 peratus daripada Jumlah Kasar Produk Domestik (GDP) adalah disumbangkan oleh peruncit dan pasar raya.

Bom buatan sendiri dipenuhi paku

Posted:

Bom buatan sendiri dipenuhi paku

Bom buatan sendiri dipenuhi paku

SEORANG doktor, Allan Panter langsung tidak menyangka kehadirannya untuk memberi sokongan kepada isteri tercinta yang menyertai acara Maraton Boston buat kali ke-15 bertukar menjadi pengalaman ngeri dalam hidupnya.

Ketika berada berhampiran garisan penamat untuk menunggu isterinya, Theresa Panter, tiba-tiba dia dikejutkan dengan dua siri letupan yang menggegarkan kawasan tersebut.

"Saya berdiri kira-kira tujuh meter dari lokasi letupan pertama. Sekurang-kurangnya tujuh orang tercampak ke arah saya. Ia berlaku sekelip mata," ujar Allan kepada agensi berita Cable News Network (CNN).

Sejurus kejadian itu, Allan yang langsung tidak mengalami sebarang kecederaan terus bertindak membantu merawat mangsa yang berada di jalanan.

"Seorang wanita terbunuh manakala seorang lelaki putus kedua-dua belah kakinya dari paras lutut. Keadaan sangat teruk ketika itu," jelasnya.

Sementara itu, apabila sampai ke garisan penamat, Theresa bersama pelari lain diarahkan ke satu kawasan selamat. Tergamam dengan insiden letupan berkenaan, Theresa berusaha mencari suami yang telah dikahwini selama 30 tahun itu.

Akhirnya selepas lebih satu jam, barulah dia dapat bertemu dengan Allan yang gigih membantu mangsa letupan bersama sukarelawan maraton tersebut.

"Para sukarelawan yang berada di kawasan siar kaki tidak lari menyelamatkan diri, sebaliknya mereka terus membantu sekadar termampu," terang Allan yang berusia lingkungan 70-an.

Rentetan insiden berdarah itu, tiga orang terbunuh termasuk seorang kanak-kanak berusia lapan tahun yang dikenali sebagai Martin Richard, manakala lebih 170 orang tercedera. Seramai 17 daripadanya kini berada dalam keadaan kritikal.

Ironinya, dua letupan yang berlaku selang 13 saat itu terjadi hampir 12 tahun selepas serangan ke atas bandar raya New York, Washington dan Pennsylvania pada 11 September 2001 yang mengakibatkan kira-kira 3,000 orang terbunuh.

Serangan pengganas?

Bagaimanapun, Presiden Barack Obama tidak mahu mengaitkan serangan itu dengan pengganas kerana para pegawainya masih menyiasat punca dan siapa yang bertanggungjawab ke atas kejadian tersebut.

Menurut Obama ketika berucap di White House, pihaknya akan memburu dalang serangan di Massachusetts untuk berdepan hukuman setimpal.

Dalam pada itu, Ejen Khas Biro Siasatan Persekutuan (FBI), Rick DesLauriers memberitahu, kes itu dikategorikan sebagai kes jenayah yang berpotensi melibatkan siasatan terhadap pengganas.

Maraton Boston merupakan salah satu acara sukan tahunan paling berprestij di Amerika Syarikat (AS). Ia diadakan pada setiap hari Isnin ketiga dalam bulan April, iaitu sempena Hari Patriot bagi memperingati pertempuran pertama Revolusi Amerika pada 1775.

Acara larian itu mula dianjurkan pada tahun 1897 yang diilhamkan daripada kejayaan pertandingan maraton moden sewaktu Sukan Olimpik Musim Panas 1896.

Maraton Boston merupakan larian tahunan paling tua di dunia dan termasuk sebagai salah satu daripada enam acara utama pada Kejohanan Maraton Dunia.

Setiap tahun, acara itu berjaya menarik kehadiran 500,000 pengunjung dengan purata penyertaan 20,000 peserta. Pada tahun ini, Maraton Boston sejauh 42 kilometer telah disertai oleh kira-kira 27,000 peserta.


SUASANA panik menyelubungi lokasi kejadian letupan bom sempena acara sukan Maraton Boston di Massachusetts.


Namun, ekoran insiden letupan itu, hanya 17,000 peserta yang berjaya menamatkan larian tersebut. Rekod terpantas dalam acara itu masih dipegang oleh dua pelari Kenya iaitu Geoffrey Mutai dan Margaret Okayo.

Geoffrey mencatat masa dua jam tiga minit dan dua saat bagi kategori lelaki pada Maraton Boston 2011, manakala Margaret dengan catatan 2 jam 20 minit 43 saat pada tahun 2002.

Bom periuk tekanan

Menurut Pesuruhjaya Polis Boston, secara keseluruhan tiga letupan berlaku dalam insiden berdarah itu. Selepas dua letupan pertama, letupan ketiga berlaku satu jam kemudian berhampiran Perpustakaan Awam Boston, namun tiada kecederaan dilaporkan.

"Kami turut menemui dua butir bom yang berjaya dimatikan pada penghujung laluan maraton itu," katanya.

Siasatan awal FBI mendapati bahan letupan yang digunakan dalam serangan di Maraton Boston adalah buatan sendiri yang dipenuhi dengan paku dan serpihan logam.

"Ia mungkin dibungkus dan dimasukkan ke dalam periuk tekanan untuk diletupkan. Taktik ini biasa dilihat dalam serangan dari Afghanistan ke Perancis sejak tahun 1990-an," terang Rick kepada pemberita.

Manual pembuatan bom sering dipaparkan di forum siber militan termasuk kaedah yang dihasilkan oleh rangkaian Al-Qaeda.

Berdasarkan laporan SITE Intellegence Group yang memantau mesej dalam talian kumpulan militan itu, mereka sering mencadangkan penggunaan periuk tekanan untuk meletupkan bom.

Tambah Rick, kedua-dua bom berkenaan telah diletakkan di dalam beg nilon berwarna gelap.

Pakar bom dan pasukan anjing pengesan telah menggeledah dan membuat pemeriksaan rapi di lokasi kejadian sekitar Bolyston Street iaitu kawasan garisan penamat acara maraton itu. Sampel yang diperoleh kemudian dihantar ke makmal FBI di Quantico, Virginia untuk analisis menyeluruh.

"Ia mungkin mengambil masa beberapa hari untuk diproses," kata Gene Marquez, pemangku ejen khas yang bertanggungjawab daripada Pejabat Biro Alkohol, Tembakau, Senjata Api dan Bahan Letupan di Boston.

KELIHATAN para peserta Maraton Boston berlari ke arah garisan penamat ketika letupan berlaku.


Objek tajam

Selain itu, doktor dan petugas kecemasan yang merawat mangsa berkata, mereka menemui banyak objek tajam pada badan mangsa.

"Keadaan ini menyebabkan ramai mangsa yang mengalami kecederaan parah di bahagian bawah badan dan sebahagian daripada mereka terpaksa dipotong kaki," tutur Ketua Unit Pembedahan Trauma, Hospital Umum Massachussetts, George Velmahos.

Dalam perkembangan lain, kawalan keselamatan bagi acara Maraton London yang akan berlangsung Ahad ini akan dipertingkatkan bagi mengelak kejadian serupa berlaku.

Hal ini diakui oleh Ketua Polis Metropolitan, Superintenden Julia Pendry yang memberitahu, satu pelan keselamatan telah dirancang sempena kejohanan tersebut.

"Keselamatan orang ramai termasuk peserta akan menjadi keutamaan kami," tegasnya.

Rangsangan goncang haram

Posted:

Rangsangan goncang haram

Rangsangan goncang haram

SALAH sebuah video Harlem Shake yang popular di internet.


HARLEM SHAKE atau diistilahkan sebagai Goncang Haram adalah sebuah rakaman video sekumpulan individu dalam sesuatu situasi dirangsang secara provokasi oleh seorang individu lain untuk menari selama 30 saat.

Tarian tersebut merupakan video internet berdurasi 30 saat yang memerlukan penari menggoyangkan bahu, pinggang dan tangan dengan pantas mengikut rentak lagu The Harlem Shake oleh DJ Baauer.

Ia akan dimulakan oleh seorang penari dan kemudian diikuti oleh penari-penari lain yang akan memakai pelbagai kostum pelik dengan gerakan tarian yang pelbagai.

Jika Gangnam Style menceritakan perbezaan taraf kehidupan di sebuah kawasan bernama Gangnam di Seoul, Korea Selatan, Harlem Shake juga dikaitkan dengan kosmologi sebuah tempat bernama Harlem di Manhattan, Amerika Syarikat.

Harlem merupakan sebuah kawasan kejiranan besar di daerah utara New York dan bandar kecil itu terletak di Manhattan. Sejak tahun 1990, Harlem terkenal sebagai penempatan yang dimonopoli oleh orang Afrika.

Tarian Harlem Shake pertama kali dicipta oleh lima orang remaja dari dari Queensland, Australia yang menggelarkan diri mereka sebagai The Sunny Coast Shake yang telah memuat naik video mereka di YouTube pada 2 Februari lalu.

Meme

Berbanding tarian lain yang pernah mencipta gelombang sebelum ini, Harlem Shake mereka ledakan sendiri apabila orang ramai mula merakam dan memuat naik versi tarian berbeza-beza. Fenomena tersebut disifatkan meme.

Perkataan 'meme' dipetik daripada bahasa Greek bermaksud sesebuah idea, perangai atau gaya yang tersebar daripada seorang demi seorang dalam satu kelompok budaya sama ada turun-temurun (ibu bapa kepada anak) atau pengambilalihan (media, rakan).

Internet meme pula diertikan sebagai satu konsep atau tatacara dalam versi video (Harlem Shake) yang merebak daripada satu individu kepada individu lain menerusi medium perantara internet.

Dengan bantuan jaringan sosial, blog dan tapak perkongsian video, sesebuah meme boleh merebak dengan pantas selepas sejam atau pada hari video itu dikeluarkan.

Berdasarkan statistik yang dikeluarkan oleh YouTube, dalam tempoh sembilan hari pertama video Harlem Shake dimuat naik, sebanyak 12,000 versi video Harlem Shake mengisi ruang rangkaian sosial itu dan telah mengumpul 44 juta penonton.

Data itu tidak termasuk 4,000 buah video secara purata telah dimuat naik pada setiap hari dan angka itu bertambah setiap masa.

YouTube memperakui pertambahan trend rakaman video tersebut dan peningkatan rekod carian video itu di internet mengatasi beberapa carian yang pernah popular sebelum ini.


DJ Baauer berjaya mencipta fenomena menerusi lagu Harlem Shake.


Sementara itu, lagu yang dihasilkan oleh DJ Baauer berjudul The Harlem Shake turut merasakan impak menerusi populariti tarian Harlem Shake.

Lagu tersebut telah dikeluarkan pada bulan Ogos 2012 namun, semenjak Harlem Shake mula melanda rangkaian sosial pada bulan Februari lalu, lagu itu berjaya mengungguli carta iTunes dan menduduki tangga teratas Billboard Hot 100 selama beberapa minggu berturut-turut.

Pembabitan syarikat gergasi umpamanya Matt & Kim, Pepsi, Redbull, Nintendo dan Puma menarik lebih ramai penonton untuk merakamkan aksi Harlem Shake dalam versi tersendiri.

Antara video Harlem Shake yang popular di internet membabitkan golongan ahli sukan, pelajar, pasukan tentera dan tidak terkecuali golongan selebriti.

Menurut fakta, Harlem Shake hanya mengambil separuh daripada tempoh video Gangnam Style mencecah jumlah penonton sebanyak 1 bilion. Pada 4 April lalu, video Harlem Shake berjaya mendapat hit sebanyak 1.2 bilion di YouTube.

Eksplisit

Bagaimanapun, tidak semua video Harlem Shake yang dipaparkan di YouTube menghiburkan dan bersih daripada aksi-aksi kurang senonoh.

Ada juga antara video yang dimuat naik mempertontonkan hasil yang disifatkan keterlaluan, lucah, menyampaikan makna tersirat dan diklasifikasikan eksplisit.

Salah seorang selebriti tempatan yang terkena tempias Harlem Shake, Daphne Iking berdepan dengan kritikan pedas daripada sesetengah pihak yang kurang senang dengan tindakannya melakukan tarian itu.

Mengulas mengenai video itu, kata Daphne rakaman yang sekadar percubaan perakam video baharu itu hanya untuk tujuan hiburan.

"Niat kami sekeluarga adalah untuk kebaikan dan tidak terniat langsung untuk melakukan aksi yang tidak sopan. Video itu sekadar suka-suka memandangkan kami sekeluarga memang gila-gila.

"Saya faham sekiranya ada sesetengah pihak yang tidak liberal dan melihat saya mempermainkan agama. Niat saya betul tapi orang nampak lain," katanya.

Video Harlem Shake Daphne bersama suami, dua orang anak dan seorang pembantu rumahnya itu dimuat naik pada 19 Februari lalu dan kini telah ditonton lebih 200,000 kali.

Daphne turut memuat naik sebuah lagi video tarian Harlem Shake yang dirakamkan selepas rancangan bual bicara Bella bersama kru produksi rancangan itu.


TIDAK sah tarian Harlem Shake tanpa pakaian pelik dan warna-warni.


Tabu

Sementara itu, menurut seorang penyelidik di Taylor Nelson Sofres Research International, Rahat Raj Sud, tarian Harlem Shake secara tidak langsung telah memberikan kuasa kepada seseorang untuk bertindak di luar kesedaran diri.

"Harlem Shake sebenarnya memberikan ruang kepada individu untuk hilang pertimbangan dan tanpa segan-silu memaparkan sisi liar dalam diri masing-masing, disokong pula oleh individu sekeliling dengan matlamat untuk mengumpulkan sebanyak mungkin penonton," ujarnya yang melihat kegilaan itu belum cukup kuat merebak di negaranya, India.

Kenyataan itu disokong oleh seorang pekerja sosial, Namrata Sinha yang melihat fenomena Harlem Shake bersifat sia-sia dan hanya mahu mencari kemasyhuran selama 30 saat.

"Terang-terang dapat dilihat tiada keaslian dalam pergerakan tari itu, semoga trend Harlem Shake akan reda tidak lama lagi.

"Adalah menyedihkan untuk melihat budaya begitu dibangga-banggakan dan menjadi sebahagian daripada kehidupan kita," katanya menerusi sebuah laporan antarabangsa.

Protes

Kefungsian Harlem Shake bukan hanya tertumpu untuk berhibur semata-mata malah, tarian tersebut pernah digunakan oleh beberapa pihak untuk meluahkan ketidakpuasan hati secara demonstrasi atau protes.

Menurut Associated Press, sebanyak 400 orang lelaki melakukan Harlem Shake sambil melaung-laungkan protes terhadap pelantikan Presiden Mesir, Mohamed Morsi di luar pejabat Muslim Brotherhood di Dataran Tahrir, Kaherah pada awal bulan Februari lalu.

Kesan daripada kejadian itu, dua orang penuntut jurusan farmasi di sebuah universiti terkemuka di sana ditahan kerana melanggar etika dengan menari Harlem Shake hanya memakai seluar dalam.

Protes turut dilakukan oleh sekumpulan pelombong bawah tanah di Australia yang telah memuat naik video mereka melakukan tarian Harlem Shake di tempat kerja setelah mereka diberhentikan kerja.

Sejauh mana dan berapa lamakah meme itu mampu bertahan sebelum pudar, keputusan itu bergantung pada ketetapan diri setiap individu untuk membawa aliran yang tepat kepada generasi akan datang.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Infiniti

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Infiniti


Pentingnya aplikasi dalam telefon pintar

Posted:

Pentingnya aplikasi dalam telefon pintar

Pentingnya aplikasi dalam telefon pintar

Oleh SUHANA VERU

DALAM kejadian rompakan di Seri Kembangan, Selangor, 4 Januari lalu, seorang wanita dikenali sebagai Linda telah kehilangan sebuah tablet Galaxy Note 10.1.

Bagaimanapun, Linda bernasib baik kerana dia gemar memuat turun aplikasi Dropbox dalam semua gajet miliknya. Aplikasi tersebut membolehkan pengguna menyimpan fail dan gambar selain ia boleh diakses melalui komputer.

Dropbox menggunakan teknologi perkomputeran awan yang fungsinya sama seperti perkhidmatan bekalan air dan elektrik yang disalurkan ke setiap rumah.

Perkomputeran awan juga membolehkan seorang pemilik syarikat memiliki laman web, sistem operasi pejabat tanpa perlu membeli dan membina perkakasan komputer yang mahal di lokasi masing-masing.

Keperluan teknologi itu ialah mesin yang bertindak sebagai pusat data dan perisian maya. Perisian tersebut yang membolehkan keperluan penyimpanan data pada perkakas diubah berdasarkan kepada keperluan pelanggan.

Laman sosial seperti Facebook, iCloud, Google Apps merupakan perkomputeran awan perisian manakala perkhidmatan penghosan web seperti MediaFire, Dropbox dan RapidShare termasuk dalam jenis penyimpanan.

Merujuk kepada statusnya dalam Facebook, Linda memberitahu, baru-baru ini dia memuat turun beberapa keping gambar miliknya menerusi telefon pintar yang baru dibelinya.

Di samping memasukkan gambar, Linda menyedari terdapat beberapa keping gambar individu yang tidak dikenali di dalam kamera Dropbox.

Selepas meneliti gambar-gambar tersebut, terdapat dua lelaki dipercayai pencuri gajetnya.

Menerusi gambar-gambar itu, dia melihat kedua-dua perompak tersebut mengayakan pelbagai aksi di dalam tandas sambil mengambil gambar dengan menggunakan tabletnya.


SEKIRANYA anda memuat turun aplikasi keselamatan, ia dapat mengesan lokasi peranti yang hilang.


"Saya percaya mereka terus menggunakan telefon bimbit tanpa daftar keluar atau memadamkan akaun Dropbox milik saya. Sehubungan itu, saya masih boleh menerima semua maklumat daripada Dropbox menerusi komputer," jelasnya lagi.

Dia kemudiannya membawa foto-foto tersebut kepada pihak polis sebagai bahan bukti.

Dalam kes tersebut, Linda berpeluang untuk mendapat semula gajetnya kerana mempunyai bukti kukuh yang diperoleh daripada aplikasi berkenaan.

Tiada statistik kecurian

Merujuk kepada laporan akhbar sebelum ini, Ketua Polis Jabatan Siasatan Jenayah Kuala Lumpur, Datuk Ku Chin Wah memberitahu, pihaknya tidak mempunyai statistik mengenai bilangan kecurian melibatkan telefon bimbit.

Berbanding di bandar New York, rekod polis menunjukkan lebih 40 peratus kes rompakan pada hari ini melibatkan telefon bimbit.

Dalam pada itu, Muhammad Idrus Abdul Wahab, 35, yang memberhentikan kereta di bahu jalan sekitar Kuchai Lama, Kuala Lumpur turut menjadi mangsa rompakan.

Dalam kejadian kira-kira pukul 12 tengah malam itu, Idrus menanggung kerugian lebih RM4,000 apabila kehilangan sebuah telefon bimbit jenama iPhone, wang tunai RM200 dan cermin tingkap kereta pecah.

Bagaimanapun, Idrus bersyukur kerana tidak mengalami sebarang kecederaan.

Berbicara lanjut mengenai kejadian berkenaan, dia memberitahu, ketika itu dia sedang leka bermain permainan menerusi telefon pintarnya sebelum didatangi dua lelaki menaiki motosikal.

"Mereka merampas telefon bimbit dan memeriksa seluruh tubuh saya. Saya terkejut dan tidak mampu berbuat apa-apa sebelum membuat laporan di balai polis berdekatan.

"Apabila pihak polis mengesan kedudukan menerusi aplikasi iPhone iaitu 'cari telefon saya', mereka dikesan berada di Kota Damansara sebelum hilang setelah telefon bimbit berkenaan dimatikan," ujarnya yang memberitahu kes tersebut masih dalam siasatan.

Pencuri minyak dan pencemaran alam

Posted:

Pencuri minyak dan pencemaran alam

Pencuri minyak dan pencemaran alam


PENYELUDUP minyak di Nigeria memperoleh pendapatan berpuluh ribu ringgit sebulan hasil penjualan minyak yang dicuri daripada syarikat petroleum negara itu.


SEJAK remaja, Pam Tonye, yang tinggal di Port Harcourt, River State, Nigeria sering melihat kemewahan hidup pekerja syarikat petroleum.

Kerana itulah, kerjaya tersebut menjadi impiannya, namun ia tidak menjadi kenyataan.

Setelah tamat belajar universiti, empat tahun lalu, Tonye mendapat pekerjaan sebagai guru di sebuah sekolah swasta dengan gaji bulanan sebanyak N20,000 (RM384).

Selepas dua bulan menjadi guru, Tonye terjumpa rakan sekelasnya di kawasan Perindustrian Trans Amadi, yang terletak di pelabuhan berkenaan. Perjumpaan itu membuka jalan untuknya mengejar impian ketika zaman remaja iaitu bekerja di syarikat minyak.

Walaupun, rakannya itu memiliki perniagaan berkaitan minyak, Tonye berdepan dilema apabila mengetahui perniagaan tersebut dijalankan secara haram.

Pada mulanya, dia menolak pelawaan tersebut, tetapi rakannya itu berjaya memujuknya termasuk menjanjikan gaji lumayan mencecah sebanyak RM7,700 sebulan.

Tidak sampai enam bulan menceburi bidang tersebut, Tonye mampu membeli sebuah kenderaan utiliti sukan jenama Nissan. Selain itu, dia turut membina sebuah rumah di Port Harcourt.

Pencuri minyak

Di bandar-bandar besar di Delta Niger seperti Port Harcourt, Warri, Yonagoa dan Uyo, ramai anak muda seperti Tonye menyamar sebagai pekerja syarikat petroleum.

Hakikat sebenarnya, mereka merupakan pencuri minyak mentah. Minyak tersebut dicuri daripada syarikat minyak dan gas, Trans Niger Pipeline (TNP) atau Nembe Creek Trunk Line (NCTL).

Kumpulan pencuri tersebut menggunakan peralatan dan kapal canggih sebelum mengisi minyak mentah tersebut dalam tong-tong drum.

Ia kemudiannya dijual terus kepada para pelanggan yang telah sedia menunggu di sekitar pantai di pelabuhan berkenaan.


TUMPAHAN minyak juga memberikan kesan kepada tanaman pertanian di kawasan sekeliling.


Syarikat petroleum, Royal Dutch Shell (Shell) mengutuk perbuatan kumpulan pencuri tersebut yang menyebabkan kerugian besar kepada syarikat berkenaan.

Menurutnya, kes kecurian minyak di wilayah itu berada pada tahap membimbangkan, malah dipercayai ia membabitkan sindiket jenayah terancang.

Tumpahan minyak

Selain berdepan masalah kecurian minyak mentah, syarikat minyak dan gas juga perlu mengatasi kejadian tumpahan minyak. Pada tahun 2012 terdapat 36 kes kejadian tumpahan membabitkan hampir 200 tan minyak mentah.

Dalam pada itu, Shell Petroleum Development Company (SPDC) mengalami sebanyak 137 kes tumpahan minyak akibat sabotaj dan kecurian pada tahun 2012 dengan isipadu minyak yang hilang berjumlah 30,000 tan.

"Berbanding tahun 2011, berlaku peningkatan besar pada isipadu dan bilangan kes kecurian minyak di Nigeria," menurut laporan itu.

Sementara itu, Pengarah Urusan SPDC dan Pengerusi Negara Shell Nigeria, Mutiu Sunmonu menggesa kerajaan persekutuan, komuniti tempatan dan antarabangsa agar mengambil langkah bagi menghentikan kecurian minyak di Delta Niger.

Syarikat multinasional itu turut melancarkan reviu terhadap aset minyak dan gas di negara tersebut. Tindakan tersebut bertujuan bagi menyambung semula kerja-kerja pembersihan alam sekitar akibat pencemaran minyak yang berlaku di wilayah Ogoniland pada dua dekad lalu.

Katanya, ia bukanlah untuk memulakan semula pengeluaran minyak, tetapi bagi mematuhi laporan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu pada tahun 2011.

"Sejak menggantung operasi pada 1993, kami ingin menilai semula kemudahan yang ada termasuk loji sebelum melihat kaedah pembersihan yang boleh digunakan.

"Proses pembersihan alam sekitar itu bakal menjadi yang terbesar di dunia," kata Sunmonu.

Jurucakap syarikat tersebut, Precious Okolobo berkata kepada AFP, tindakan tersebut sebagai langkah untuk memenuhi laporan Program Alam Sekitar Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (UNEP) yang mengeluarkan perincian impak terhadap pencemaran minyak di wilayah terbabit.


SALAH satu stesen Shell di Awoba, Nigeria.


Laporan itu turut meminta pemain industri minyak dan gas serta kerajaan Nigeria supaya menyumbang AS$1 bilion (RM3.04 bilion) untuk tabung pembersihan di wilayah tersebut.

Dijangka, proses pembersihan tersebut mengambil masa sehingga 30 tahun.

Kejadian paling teruk dan menerima kutukan dunia di Ogoniland adalah pada tahun 1995 apabila aktivis alam sekitar, Ken Saro-Wiwa dikenakan tindakan undang-undang semasa di bawah rejim Jeneral Sani Abacha.

Sebelum kematiannya, Wiwa begitu lantang mengkritik syarikat petroluem seperti Shell.

Adik Wiwa, Harry mengalu-alukan kedatangan semula Shell ke wilayah berkenaan selepas dua dekad jika syarikat itu mempunyai tujuan baik iaitu membersihkan tumpahan minyak.

"Jika tujuan Shell untuk membersihkan tumpahan, kami mengalu-alukan kedatangannya tetapi UNEP mesti menyelia operasi itu," tegasnya.

Menurut kenyataan SPDC, firma tersebut masih lagi mengawal sekurang-kurangnya tujuh telaga minyak di kawasan tersebut dan juga stesen keluaran, loji gas serta saluran paip. - AFP.

Imej definisi tinggi terbaik Canon

Posted:

Imej definisi tinggi terbaik Canon

Imej definisi tinggi terbaik Canon


5D MARK III terbaharu antara kamera DSLR terbaik keluaran Canon.


MASIH mengekalkan 36 x 24 milimeter sensor CMOS bingkai penuh, kamera digital refleks lensa tunggal (DSLR) Canon EOS 5D MARK III ternyata mempunyai kelebihan tersendiri berbanding Canon EOS 5D MARK II.

Perbezaan kedua-dua kamera siri 5D itu jelas daripada aspek binaan megapiksel dan kepekaan sensiviti terhadap dedahan cahaya (ISO) yang telah dinaik taraf.

Dengan binaan megapiksel 22.3, 5D MARK III merupakan antara DSLR yang mampu menghasilkan imej definisi tinggi terbaik keluaran Canon tidak kira sama ada dalam mod video mahupun fotografi.

Bagi penggunaan ISO pula, 5D MARK III telah diperluaskan hingga ke ISO 25,600 berbanding 5D MARK II iaitu 6,400. Selain itu, ISO bagi kamera ini juga boleh diperluaskan sehingga mencecah ISO 102,400.

Fungsi mod Auto ISO turut diperkenalkan dalam siri 5D terbaharu yang memberi kebebasan kepada jurugambar untuk mengambil gambar dengan jelas walaupun dalam situasi cahaya yang sedikit.

Fungsi sistem AF 5D MARK III juga merupakan salah satu faktor utama ia lebih baik daripada siri yang sebelumnya. 5D MARK III direka dengan sistem 61 point reticular berketumpatan tinggi dan ia merupakan teknologi yang sama digunakan dalam DSLR terbaik buatan Canon iaitu EOS-1D X.

Dengan peningkatan sistem AF, ia memudahkan jurugambar mengambil gambar potret dan sesuatu subjek yang bergerak. Selain itu, sistem AF yang dibina dalam 5D MARK III juga sesuai untuk fotografi sukan, aksi dan hidupan liar.

Bagi jurugambar yang meminati ciri-ciri kreatif dalam karya fotografi anda, 5D MARK III merupakan kamera yang wajib dicuba.

Dengan mod High Dynamic Range (HDR), penggabungan tiga gambar yang mempunyai dedahan cahaya berbeza akan menghasilkan imej yang mempunyai struktur cahaya lebih terang dan berwarna-warni.

Selain itu, kamera tersebut juga boleh menghasilkan teknik tindihan yang memberikan imej lebih artistik dengan kelajuan enam bingkai setiap saat (fps).

Pakej DSLR 5D MARK III turut disertakan dengan lensa EF 24-105 milimeter f/4L IS USM. Lensa itu diklasifikasikan sebagai lensa pelbagai guna kerana ia boleh digunakan dalam apa sahaja keadaan termasuk jarak dekat dan jauh.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Komuniti Kita

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Komuniti Kita


Selangor A julang Piala Tan Sri Murad Ahmad

Posted:

Selangor A julang Piala Tan Sri Murad Ahmad

Selangor A julang Piala Tan Sri Murad Ahmad


ZULKIFLI (berdiri, tiga dari kiri) bersama pasukan Selangor A yang memenangi Kejohanan Bola Sepak Piala Tan Sri Murad Ahmad Kali ke-30 di Taiping, Perak baru-baru ini.


MENANG. Pasukan Selangor A menjuarai Kejohanan Bola Sepak Piala Tan Sri Murad Ahmad Kali ke-30 Jabatan Penjara Malaysia 2013 yang berlangsung di Taiping, Perak baru-baru ini.

Naib juara pula disandang pasukan Negeri Sembilan manakala tempat ketiga dikongsi Kedah A dan Pahang A.

Kejohanan tersebut melibatkan 20 pasukan dari Jabatan Penjara seluruh negara dan hadiah telah disampaikan oleh Ketua Pengarah Penjara Malaysia, Datuk Seri Zulkifli Omar.

SPAD hargai sumbangan ahli persatuan teksi

Posted:

SPAD hargai sumbangan ahli persatuan teksi

SPAD hargai sumbangan ahli persatuan teksi


SYED HAMID (tengah), Mohd. Nur (dua dari kiri) bersama sebahagian daripada ahli persatuan-persatuan teksi pada Malam Penghargaan Industri Teksi 2013 di Petaling Jaya, Selangor baru-baru ini.


RAI. Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD) meraikan ahli persatuan-persatuan teksi pada Malam Penghargaan Industri Teksi 2013 yang berlangsung di Royale Bintang Mutiara Damansara, Petaling Jaya, Selangor baru-baru ini.

Majlis itu bertujuan bagi menghargai ahli persatuan tersebut yang bernaung di bawah SPAD sepanjang tempoh perkhidmatan dan berkhidmat mengerakkan nadi sistem pengangkutan negara.

Pengerusi SPAD, Tan Sri Syed Hamid Albar merakamkan penghargaan kepada pengusaha teksi yang sentiasa memberi perkhidmatan terbaik kepada masyarakat.

Turut hadir pada majlis yang sama ialah Ketua Pegawai Eksekutif SPAD, Mohd. Nur Kamal.

Majlis amal kutip bantuan untuk rakyat Palestin

Posted:

Majlis amal kutip bantuan untuk rakyat Palestin

Majlis amal kutip bantuan untuk rakyat Palestin


SYEIKH ABDUL RAHMAN (empat dari kanan), Abdul Aziz (lima dari kanan) menerima
sumbangan pada Hari Tanah Palestin di Bertam, Pulau Pinang baru-baru ini.


BANTUAN. Bahagian Perkhidmatan Klinikal Institut Perubatan dan Pergigian Termaju (IPPT) Bertam, Pulau Pinang menganjurkan Hari Tanah Palestin di kampus institut itu baru-baru ini.

Majlis yang dianjurkan bersama dengan Unit Hal Ehwal Islam Universiti Sains Malaysia (USM) itu dihadiri kira-kira 100 warga IPPT bagi memperingati 28 Mac yang merupakan tarikh tanah Palestin dijajah rejim Zionis.

Pada majlis itu, orang ramai diberi gambaran sebenar mengenai situasi terkini di Gaza oleh pensyarah di Muasasah Dar al-Quran Al Karim Wa Sunnah Gaza, Syeikh Abdul Rahman Ajjamal.

Turut hadir Pengarah IPPT, Prof. Abdul Aziz Tajuddin dan Timbalan Pengarah Klinikal IPPT, Dr. Muhamad Yusri Musa.

Sebanyak RM2,300 berjaya dikumpul pada program tersebut untuk disumbangkan kepada umat Islam Palestin.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Negara

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Negara


Pondan didakwa menyamar doktor

Posted:

Pondan didakwa menyamar doktor

Pondan didakwa menyamar doktor

Oleh ROSLI HASSAN
rosli.hassan@kosmo.com.my

HASDI diiring keluar dari Mahkamah Sesyen Melaka, Melaka semalam selepas mengaku tidak bersalah atas tuduhan menyamar doktor.


MELAKA – Seorang pondan berdepan hukuman penjara tujuh tahun atau denda selepas dihadapkan ke Mahkamah Majistret di sini semalam atas kesalahan menyamar sebagai doktor sejak Januari lalu.

Hasni Jamal Aripin, 26, atau dikenali dengan gelaran Dr. Ika bagaimanapun mengaku tidak bersalah di hadapan Majistret Ida Rahayu Sharif.

Mengikut pertuduhan, Hasni didakwa menipu Norman Mohd. Norawai, 41, dengan menyamar sebagai Doktor Norzulaikha Jamaluddin dan menyerahkan dokumen sijil Perakuan Amalan Tahunan yang diketahui tertuduh sebagai palsu.

Perbuatan itu mendorong Norman menyerahkan RM8,280 sebagai gaji dan dia tidak akan berbuat demikian sekiranya tidak diperdaya tertuduh.

Kesalahan itu didakwa berlaku antara 15 Januari hingga 11 April lalu di Dr. Norman Clinic Sdn. Bhd., No. 28, Jalan MJ1, Teman Merdeka Jaya, Batu Berendam di sini. Klinik itu dimiliki oleh Norman.

Tertuduh didakwa mengikut Seksyen 419 Kanun Keseksaan yang memperuntukkan hukuman penjara sehingga tujuh tahun atau denda atau kedua-duanya sekali jika sabit kesalahan.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Amirbahar hadapi hukuman mati

Posted:

Amirbahar hadapi hukuman mati

Amirbahar hadapi hukuman mati

KUALA LUMPUR – Anak saudara kepada Jamalul Kiram yang mendakwa dirinya sebagai Sultan Sulu, Datu Amirbahar Hushin Kiram semalam didakwa di Mahkamah Majistret yang bersidang khas di Ibu Pejabat Polis Daerah Lahad Datu, Sabah atas pertuduhan melancarkan perang terhadap Yang di-Pertuan Agong dan menjadi ahli kumpulan pengganas.

Datu Amirbahar, (gambar) bakal berdepan hukuman mati jika sabit kesalahan mengikut Seksyen 121 Kanun Keseksaan iaitu melancarkan perang terhadap Yang di-Pertuan Agong.

Dia yang dianggap sebagai Menteri Pertahanan Kerajaan Kesultanan Sulu juga didakwa menjadi anggota kumpulan pengganas di bawah Seksyen 130KA kanun sama yang membawa hukuman penjara seumur hidup dan boleh didenda jika sabit kesalahan.

Amirbahar, 49, dari Jolo, selatan Filipina didakwa melakukan kedua-dua kesalahan itu di Kampung Tanduo, Lahad Datu antara 9 Februari dan 23 Mac lalu.

Tiada pengakuan direkodkan daripada tertuduh yang ditangkap pada 23 Mac lepas ketika pertuduhan dibacakan dalam bahasa Suluk di hadapan Hakim Mahkamah Sesyen Lahad Datu, Rajalingam a/l S.S.Maniam yang bersidang sebagai Majistret.

Pendakwaan diketuai Ketua Bahagian Perbicaraan dan Rayuan, Datuk Nordin Hassan dan Timbalan Pendakwa Raya, Mohd. Dusuki Mokhtar, kedua-duanya dari Pejabat Peguam Negara, Putrajaya dan Timbalan Pendakwa Raya Lahad Datu, Shukor Abu Bakar.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Kehilangan besar buat negara

Posted:

Kehilangan besar buat negara

Kehilangan besar buat negara

Oleh SHAHERMAN SHAMSURI, RAFIDAH MOHD. NAZARI dan NURUL NAFISAH MAZLAN
berita@kosmo.com.my


NAJIB menyampaikan piala Anugerah Mutiara Pertiwi kepada Aishah (tengah) di Kuala Lumpur pada tahun 2007.


KUALA LUMPUR – Pemergian veteran UMNO, Allahyarham Tan Sri Aishah Ghani, 90, semalam merupakan kehilangan besar kepada perjuangan wanita dan politik di negara ini.

Bekas Perdana Menteri, Tun Dr. Mahathir Mohamad berkata, Allahyarham merupakan seorang wanita yang istimewa kerana komited dalam perjuangan politik.

"Sifat yang ada pada diri Aishah dalam mengekalkan perpaduan dalam parti amat berbeza dengan wanita yang ada pada zaman ini.

"Ini terbukti semasa saya datang melawatnya sekitar bulan lalu, beliau masih lagi membincangkan mengenai politik walaupun keadaannya ketika itu tidak sihat," katanya selepas menziarah jenazah Allahyarham di Damansara di sini semalam.

Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak pula merakamkan ucapan takziah kepada keluarga Allahyarham.

Najib dalam satu kenyataan berkata, pemergian Allahyarham adalah kehilangan besar kepada negara dan jasanya akan sentiasa dikenang.

"Bagi ahli UMNO, Allahyarham patut dijadikan contoh atas kesetiaannya kepada parti apabila mengabdikan hayatnya bagi perjuangan UMNO," katanya.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Pemotoran

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Pemotoran


Realistik atau sekadar kempen populis?

Posted:

Realistik atau sekadar kempen populis?

Realistik atau sekadar kempen populis?

Oleh MUHAMMAD MD TAJUDIN
geartinggimedia@gmail.com

ISU penurunan harga kereta sebenarnya sudah lama. Jika diimbas kembali pada tahun 2006, kerajaan sudah pun melakukannya buat pertama kali. Isu turunkan harga atau lebih senang penghapusan cukai sebenarnya merupakan agenda ekonomi global atau yang selalu kita dengar sebagai globalisasi.

Matlamat utama globalisasi ekonomi adalah untuk menghapuskan sebarang halangan bagi kemasukan produk atau perkhidmatan ke sesebuah negara. Halangan ekonomi tidak terhad kepada cukai sahaja. Ia turut hadir dalam pelbagai bentuk seperti kuota import, standard atau birokrasi.

Harus tahu bahawa halangan adalah perkara biasa dalam pelaksanaan ekonomi globalisasi. Sekiranya di Malaysia perlindungan diberi kepada industri automotif, di negara lain berbeza pula industri yang ingin dilindunginya.

Melindungi industri

Di peringkat negara-negara ASEAN, ada satu perjanjian bebas yang dikenali sebagai Zon Perdagangan Bebas ASEAN (AFTA). Objektif utama AFTA adalah untuk mewujudkan suasana kompetitif dan menarik lebih banyak pelaburan asing ke negara ASEAN.

Negara-negara ASEAN yang terlibat sudah pun mematuhi apa yang patut dipersetujui melalui perjanjian tersebut sementara Malaysia telah memohon penangguhan dalam sektor automotif.

Sebab itu ada orang kita yang pulang melancong dari Indonesia mengadu harga kereta di sana lebih murah. Mereka yang ke luar negara seperti Amerika Syarikat, United Kingdom atau Jepun juga biasanya akan merungut benda yang sama.

Tidak perlu contoh jauh sebenarnya, jika disemak harga kereta di Pulau Langkawi pun rakyat sudah boleh lihat perbezaan struktur cukai yang dikenakan. Hakikatnya, kerajaan mengenakan cukai yang lebih kerana mengikut pendapat mereka, industri automotif tempatan perlu dilindungi.

Selain itu, cukai kenderaan merupakan hasil pendapatan negara. Walau bagaimanapun, kerajaan tetap harus menurunkan cukai dalam masa beberapa tahun lagi bagi mematuhi perjanjian AFTA sepenuhnya.

Dalam sektor automotif, Thailand dilihat lebih ke hadapan dalam menarik pelabur asing hingga digelar sebagai Detroit of the Asia. Ini boleh dilihat dengan kehadiran pengeluar utama dunia seperti Ford dan Toyota yang menjadikan negara itu sebagai pangkalan penting dalam mengeksport model-model mereka.

Liberalisasi harga

Namun, matlamat utama AFTA ialah untuk berkongsi kekayaan, jika semuanya tertumpu kepada Thailand sahaja maka itu adalah suatu yang tidak seimbang. Mujur, Honda menjadikan Malaysia sebagai pangkalan untuk mengeksport kereta penumpang seperti Honda City dan Honda Accord ke Thailand.


JIKA harga kereta baharu diturunkan secara mendadak, nilai kereta terpakai akan menerima kesan paling teruk.


Ironinya, Malaysia adalah peneraju industri automotif dengan pengenalan Proton, Perodua dan Modenas. Malangnya sekarang Thailand lebih mendahului. Tidak dinafikan kos murah antara faktor kenapa pelabur asing suka ke Thailand.

Tidak duduk diam, kerajaan dikatakan telah menyemak semula Dasar Automotif Nasional dan khabarnya tumpuan akan diberikan kepada industri kenderaan cekap tenaga. Ini boleh dilihat dengan cukai kenderaan hibrid yang rendah serta program pemasangan Honda Jazz Hybrid di Melaka.

Kerajaan juga dilihat sudah lebih berkompromi dalam isu harga kereta. Kita boleh lihat bagaimana segmen kereta bandar diliberalkan. Harga Nissan Almera misalnya bermula daripada RM66,000. Itu sebenarnya sudah memasuki lingkungan harga kereta nasional.

Kia juga agresif, lihat bagaimana mereka meletakkan harga produk-produk mereka. Jauh lebih murah jika dibandingkan dengan kereta Jepun. Harus tahu, Forte ialah antara pesaing utama Proton Inspira.

Untuk pilihan raya ke-13, Pakatan Pembangkang telah membuat hantaran bulu tangkis dengan janjinya untuk menurunkan cukai sebanyak 100 peratus dengan kadar 20 peratus setiap tahun selama lima tahun.

Sedikit lambat untuk menyambut bola tangkis tersebut, kerajaan mengumumkan penurunan cukai sebanyak 20 hingga 30 peratus secara beransur-ansur.

Tidak kira apa pun keputusannya, hasil akhirnya nanti sama ada 100 peratus atau 30 peratus yang turun, rakyat tetap akan menikmati penurunan cukai kereta.

Nampak dan rasa seperti seronok, tetapi apa yang sebaliknya bakal berlaku ialah kereta yang anda miliki sekarang ini akan mempunyai nilai hangus.

Nilai kereta anda akan jatuh akibat daripada penurunan harga kereta baharu. Senarionya mudah. Jika sebuah Honda Jazz baharu kelak berharga RM70,000 tidak mungkin Honda Jazz yang sudah anda guna selama tiga tahun dengan harga belian lebih mahal mempunyai nilai yang sama. Secara automatiknya nilai Honda Jazz anda akan turut jatuh.

Bayangkan jika baki pinjaman bank masih lagi ada RM70,000 sedangkan nilai semasa sekitar RM60,000. Secara langsungnya, baki pinjaman lebih tinggi daripada nilai semasa dan anda harus menunggu hingga nilai pinjaman berkurangan atau pun pandu sampai reput sahaja!


ISU harga kereta yang mahal sudah lama menjadi topik hangat dalam kalangan rakyat negara ini.


Semak kembali syarat pinjaman

Menikmati harga kereta yang murah memang indah. Namun kesannya harus difikirkan juga. Walau bagaimanapun, contoh yang saya nyatakan itu hanyalah kesan sementara atau untuk satu kitaran sahaja.

Selepas cukai habis diturunkan mengikut apa yang dijanjikan oleh kerajaan dan hutang pula telah dilangsaikan, barulah anda boleh menikmati harga baharu kereta dengan senyuman.

Namun begitu, untuk mengekang kesan melampau akibat penurunan harga secara mendadak, kerajaan boleh mengambil model negara jiran seperti Indonesia atau Thailand.

Di sana, walaupun harga kereta murah, tetapi akses kepada kereta adalah sukar. Di negara kita, jumlah pinjaman adalah 90 peratus, kadar faedah pinjaman bank rendah dan tempoh pinjaman pula panjang.

Jadi dengan akses sedemikian tidak hairanlah ramai sungguh yang membeli kereta baharu. Faktanya pula ramai juga yang bankrap dek kerana gagal membayar pinjaman kereta.

Di negara jiran, rakyatnya tidak menikmati kemudahan tersebut walaupun harga kereta murah. Apa yang boleh kerajaan lakukan adalah dengan menyemak kembali syarat pinjaman.

Misalnya mengurangkan jumlah pinjaman kepada 80 hingga 70 peratus. Selain mengurangkan tempoh pinjaman dari sembilan tahun kepada tujuh atau enam tahun sahaja. Lebih rigid, kereta kedua atau ketiga dihadkan jumlah pinjamannya sebanyak 50 peratus sahaja.

Ada satu cara lagi ialah dengan mengekalkan harga sedia ada, tetapi dengan penambahan nilai. Misalnya Proton Preve CFE yang berharga RM73,000 dibesarkan lagi pakej standardnya seperti penambahan beg udara, kit badan, insurans, servis percuma dan waranti yang lebih lama tanpa sebarang penambahan harga.

Cara-cara tersebut boleh dibuat dalam tempoh sehingga pasaran stabil. Ia juga dilihat dapat mengekang kebanjiran pembelian baharu. Pada masa yang sama memelihara harga kereta semasa dan industri kereta terpakai.

Nissan X-Trail semakin sporty

Posted:

Nissan X-Trail semakin sporty

Nissan X-Trail semakin sporty


NISSAN X-Trail tampil maskulin dengan rekaan bampar hadapan dan lampu baharu.


EDARAN Tan Chong Motor (ETCM) baru-baru ini memperkenalkan model Nissan X-Trail 2.0 yang lebih segar dan sporty. SUV ini menawarkan rakyat Malaysia sebuah kenderaan penumpang yang mewah dan kemampuan menyusuri laluan off-road.

Nissan X-Trail baharu yang diimport sepenuhnya ini menawarkan keselesaan premium yang sewajarnya ada pada sebuah SUV. Penampilannya sporty menerusi gril dan bampar hadapan, lampu utama baharu, rekaan lampu cerah, lampu belakang LED serta lampu brek.

ETCM turut meningkatkan keselesaan premium Nissan X-Trail baharu dengan tona dalaman gelap bagi menambah baik ambien kabin. Stereng, brek parkir dan tuil gearnya kini dibalut kulit. Di samping rekaan meter visi dengan gegelung krom, sistem audio baharu bersama skrin sentuh navigasi multimedia 6 inci, kamera undur dan fungsi pemanas/penyejuk pada ruang penyimpanan barang hadapan.


RUANG kabin menggunakan warna hitam sebagai latarnya.


Ketika X-Trail terus memberikan praktikaliti inovatif bersama kehalusan mengagumkan dan penjimatan bahan api, Pengarah Eksekutif ETCM, Datuk David Chen berkata, "Dengan pengenalan semua perubahan terkini ini, Nissan X- Trail akan terus berpegang sifatnya yang fleksibel, sekali gus menjanjikan pemiliknya dengan kelasakan di jalan biasa dan laluan off-road. X-Trail telah dibandingkan dengan kenderaan segmen D kerana prestasi mengagumkan, keselesaan dan memberikan pengalaman yang mewah."

Nissan X-Trail mengekalkan ruang kargo yang terbaik dalam kelasnya. Papan bagasi yang boleh dibuka dan dibasuh, ruang penyimpanan barang dengan bilah boleh ubah dan kapasiti VDA sehingga 603 liter sememangnya diterima baik oleh para pemilik X-Trail.

Jentera itu ditawarkan pada harga di atas jalan RM149,530 bersama pengenalan warna baharu, putih solid.

Sempena pengenalan Nissan X-Trail 2.0 baharu, ETCM akan mengadakan kempen promosi dikenali sebagai 'Which Road X-Cites You?' dan 'X-travaganza'. Kempen Which Road X-Cites You?" turut membawa tiga lagi model Nissan yang berkongsi sifat sama - Pengembaraan.

Kempen ini mengajak rakyat Malaysia untuk menikmati pengalaman (X-Perience) Nissan X-Trail, meneroka (X-Plore) Nissan Navara dan teruja (X-CITED) dengan Nissan X-Gear!

Untuk tempoh terhad, promosi 'X-travaganza' pula menawarkan rebat menarik sehingga RM10,000 (dalam bentuk nilai) dan pelbagai hadiah untuk model-model Nissan terpilih.


BAHAGIAN belakang diserlahkan dengan rekaan lampu LED baharu dan spoiler.


Maklumat lanjut mengenai Nissan X-Trail 2.0 baharu, kempen atau promosi "X-travaganza", sila hubungi Hotline Khidmat Pelanggan ETCM di talian Toll percuma: 1800-88-8368 atau layari laman web: www.nissan.com.my

Motosikal untuk rakyat

Posted:

Motosikal untuk rakyat

Motosikal untuk rakyat

Oleh SHAWKATH AZDE
shawkath.ashraf@kosmo.com.my


MR1 menawarkan penggunaan bahan api yang boleh dikelaskan sebagai efisien dan tidak membebankan.


SESI tunggang uji minggu ini membabitkan Modenas Kriss MR1 yang menjengah pasaran pada akhir tahun 2011. MR1 mendokong maksud Motosikal Rakyat 1.

Produk Motosikal dan Enjin Nasional Sdn. Bhd. (Modenas) itu dilihat sebagai pelaksanaan satu tanggungjawab sosial untuk menawarkan produk mampu milik berkualiti kepada para pengguna.

Sejak diperkenalkan sehingga 31 Januari 2013, jumlah jualan produk buatan Malaysia itu telah mencecah paras 32,000 unit.

Baru-baru ini, saya berpeluang menunggang uji Kriss MR1. Sesi ujian diadakan di sekitar ibu negara dan Selangor.

Untuk menghidupkannya, anda boleh memilih sama ada menggunakan butang penghidup elektrik atau penendang kaki.

Saya mendapati kedudukan penendang kaki MR1 terkeluar sedikit sehingga bersentuhan dengan betis kaki kanan.

MR1 memberi tindak balas kuasa yang amat bersesuaian dengan kapasiti enjinnya iaitu jenis empat lejang silinder tunggal SOHC.

Jimat minyak

Sistem karburator SPACO AV18-P dan kotak gear empat kelajuan dengan sistem putaran (rotary) didatangkan sebagai pelengkap kepada rangkaian kuasa MR1.


METER model MR1 sememangnya cukup ringkas dengan paparan maklumat semasa.


Sistem operasi gearnya lancar, cuma pedal belakang sedikit lembut sewaktu menurunkan gear. Kadar kekerasannya berbeza dengan pedal gear hadapan.

MR1 dilengkapi sebuah tangki petrol berukuran 4.3 liter. Jika mengisi penuh tangki itu dengan RON95, belanja yang diperlukan adalah sebanyak RM8.20.

Saya mengadakan tiga siri ujian untuk mengukur aspek penjimatan petrol. Setiap ujian membabitkan nilai pengisian sebanyak RM5 (2.63 liter).

Jarak diperoleh pada sesi tunggangan pertama adalah sejauh 96 kilometer (km). Kadar kelajuan pada ketika itu antara 100km sejam (km/j) hingga 120km/j.

Kelajuan tunggangan dikurangkan kepada 80km/j hingga 100km/j bagi sesi kedua. Catatan diperoleh ialah 130km sebelum jarum petunjuk minyak jatuh di bawah paras E (kosong).

Tunggangan ketiga yang lebih santai dan berjaya merekod jarak perjalanan sejauh 142km dengan purata kelajuan antara 60-100km/j.

Tugas memperlahankan dan memberhentikan MR1 diserahkan kepada brek jenis gelendong pada kedua-dua roda.

Saya mendapati pelana tebal MR1 menawarkan keselesaan pada bahagian punggung dan pinggang sepanjang sesi tunggang uji diadakan.

Motosikal seberat 98 kilogram itu sememangnya cukup mudah untuk mengharung kesesakan lalu lintas. Kestabilan tunggangan dibantu oleh fork hadapa n dan suspensi kembar belakang.


PENCAHAYAAN set lampu belakang cukup cerah dan jelas kelihatan ketika tunggangan malam.


Kedua-dua komponen itu tidaklah terlalu keras atau lembut. Bagaimanapun, gegaran masih boleh dirasai apabila terpaksa menyusuri laluan tidak rata atau berlubang.

Biarpun jarak perjalanan pada meter jentera tunggang uji sudah mencecah paras 3,300km, saya menyedari bahawa tiada sebarang bunyi atau getaran daripada mana-mana bahagian cover set.

Menyentuh soal pencahayaan ketika tunggangan malam, suluhan lampu utamanya boleh disifatkan sebagai memuaskan.

Prestasi kedua-dua lampu isyarat membelok dan lampu brek belakang juga cukup cerah.

Modenas MR1 ditawarkan dengan tiga pilihan warna iaitu biru putih, merah putih dan oren putih. Harga jualan asas ialah RM2,948 seunit.

Harga itu tidak termasuk insurans, cukai jalan dan lain-lain caj. Jaminan yang diberikan adalah selama satu tahun atau jarak perbatuan 10,000km (mana-mana tiba dulu).

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Sukan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Sukan


Felda serius mahukan Safiq

Posted:

Felda serius mahukan Safiq

Felda serius mahukan Safiq

Oleh AHMAD FAZLI MOHD. YADI
fazli.yadi@kosmo.com.my

SAFIQ kini berada dalam senarai pemain yang menjadi buruan Felda United.


FELDA United nampaknya semakin serius untuk mendapatkan khidmat kapten skuad Harimau Malaya, Safiq Rahim yang kini beraksi dengan Johor Darul Takzim (Johor DT).

Jika kedua-dua belah pihak, Johor DT dan Felda United mencapai kata sepakat, perpindahan itu bakal menjadi kenyataan sebelum musim perpindahan pemain ditutup Isnin depan.

Berita tentang perpindahan itu yang sebelum ini dikatakan sekadar khabar angin, tidak dinafikan Setiausaha Kehormat Felda United, Kamarruddin Mohamad (gambar kecil) yang mengesahkan keputusan untuk mendapatkan khidmat pemain tengah Johor DT itu, kini hanya menunggu persetujuan daripada Persatuan Bola Sepak Negeri Johor (PBNJ).

Jelasnya, proses untuk mendapatkan khidmat Safiq masih dalam proses rundingan dan berharap ia dapat diselesaikan sebelum Isnin depan.

"Buat masa ini, Felda yang menduduki tangga ke-10 liga dan Johor DT masih belum mencapai kata sepakat. Kami masih dalam proses rundingan dan saya yakin ia dapat diselesaikan dalam masa terdekat. Kita tunggu dan lihat sahaja apa kesudahannya nanti," katanya ketika dihubungi Kosmo! semalam.

Bagi jurulatih Felda United, K. Devan, dia tanpa berselindung mendedahkan kehadiran Safiq sangat dialu-alukan yang dilihat mampu menambah sengat di bahagian tengah skuad kendaliannya itu.

Safiq pemain bukan asing buat Devan kerana kapten skuad Harimau Malaya itu pernah bekerjasama dengannya ketika mengendalikan Selangor pada musim-musim 2009, 2010 dan 2011.

Sebelum ini, Safiq turut dikaitkan dengan Sime Darby selepas dikatakan bakal dilepaskan oleh Johor DT sejak jendela perpindahan pemain mula dibuka pada 1 April lalu.

Safiq yang telah mempamerkan aksi cemerlang bersama skuad kebangsaan dan Selangor sepanjang tahun lalu telah dilamar Johor DT awal tahun ini dengan yuran perpindahan yang tidak didedahkan.

Begitupun, kelibatnya bersama Johor DT tidak begitu menyerlah sehingga menyaksikan Safiq agak kerap memanaskan bangku simpanan dalam beberapa perlawanan penting skuad dari selatan tanah air itu.

"Kita tunggu sahaja perkembangannya nanti, namun saya yakin kami mampu mendapatkan khidmat Safiq," jelas Kamarruddin.

Misi KOM di Sukan SEA sukar

Posted:

Misi KOM di Sukan SEA sukar

Misi KOM di Sukan SEA sukar

Oleh SHAHRIL NIZAM ABDULLAH
shahril.abdullah@kosmo.com.my

MISI Kesatuan Olahraga Malaysia (KOM) untuk memenangi tujuh pingat emas pada Sukan SEA 2013 di Myanmar hujung tahun ini, mungkin terjejas berikutan kekurangan fasiliti dan ketiadaan peralatan sukan yang sempurna buat atlet negara dalam latihan mahu pun kejohanan.

Presiden KOM, Datuk Zainal Abidin Ahmad (gambar) menjelaskan, kekurangan dana yang diperuntukkan selain penganjuran larian marathon daripada syarikat swasta tanpa kelulusan pihaknya, telah memburukkan lagi kantung kewangan dan reputasi badan utama sukan olahraga negara itu.

Sebagai contoh, jelasnya, Kejohanan Olahraga Grand Prix (GP) Malaysia yang akan berlangsung di Stadium Nasional, Bukit Jalil hari ini, sepatutnya berlangsung tanpa catatan masa elektronik kerana KOM tidak mampu membeli peralatan penting tersebut.

Namun, KOM bernasib baik selepas Majlis Sukan Negara (MSN) bersedia meminjamkan peralatan elektronik tersebut kepada mereka bagi kejohanan yang turut menjadi medan melepasi had kelayakan ke Sukan SEA 2013 bagi 157 atlet olahraga negara.

"Kami diibaratkan persatuan sukan yang miskin di Malaysia kerana ketiadaan peruntukkan dan fasiliti mencukupi bagi atlet kita berlatih," kata Zainal baru-baru ini.

"Bajet yang diperoleh pun terpaksa digunakan sebaik mungkin bagi menganjurkan kejohanan-kejohanan olahraga, sehingga catatan masa elektronik pun kami tak mampu beli dan terpaksa pinjam daripada MSN bagi GP Malaysia nanti.

"Kemudahan lain yang ada di sekitar Wilayah Persekutuan pun tidak begitu sempurna bagi atlet kita menjalani latihan.

"Kompleks Sukan Kampung Pandan tidak sesuai digunakan kerana ia terbuka kepada orang ramai, begitu juga dengan balapan MSN yang turut menjadi pusat latihan kepada atlet sukan lain," jelasnya lagi.

Mengenai penganjuran marathon yang tidak mendapat kelulusan KOM, Zainal menjelaskan, perkara ini tidak seharusnya berlaku kerana ia dilihat membelakangi fungsi persatuannya dan juga membahayakan keselamatan peserta.

"Semua peserta yang menyertai larian itu tidak akan dilindungi insurans, malah keselamatan mereka juga tidak terjamin daripada segi jarak larian dan kawalan daripada pihak keselamatan.

"Andai berlaku apa-apa seperti letupan di Marathon Boston tempoh hari, atau ada peserta yang pengsan atau mati, siapa yang akan bertanggungjawab? KOM tidak akan bertanggungjawab.

"Malah, catatan masa peserta juga tidak akan diiktiraf tanpa kelulusan KOM, kalau ada atlet negara menyertainya pun, ia hanya sia-sia sahaja," ujarnya lagi.

Dalam perkembangan GP Malaysia hari ini, seramai 157 atlet elit dan pelapis negara akan cuba melepasi had kelayakan Sukan SEA 2013 dalam 17 acara yang dipertandingkan.

Setakat ini hanya empat atlet sudah melepasi had kelayakan masing-masing iaitu atlet jalan kaki lelaki negara, Lo Choon Seang dan Mohd. Khairil Harith, atlet lompat tinggi lelaki, S. Navinraj serta Iskandar Alwi yang akan beraksi dalam acara 4x400 meter serta lompat bergalah.

Sarawak kembali fokus

Posted:

Sarawak kembali fokus

Sarawak kembali fokus

Oleh MULLER ASEN
muller.asen@kosmo.com.my


BARISAN pemain Sarawak kini mengalihkan tumpuan mereka untuk tampil lebih cemerlang dalam saingan Liga Premier.


SELEPAS dikecewakan Kelantan dalam saingan suku akhir Piala FA 2013 Selasa lalu, skuad Sarawak kini kembali memberi tumpuan penuh terhadap aksi Liga Premier terutamanya perlawanan menentang Perlis di Stadium Negeri, Petra Jaya malam ini.

Ketua jurulatih Sarawak, Robert Alberts mengingatkan para pemainnya agar melupakan episod kekalahan 0-2 kepada skuad The Red Warriors dengan memberi fokus penuh terhadap perlawanan selain berusaha mengembalikan rentak kemenangan.

Menurutnya, setiap pemain yang bakal diturunkan juga diingatkan supaya tidak gentar dan terlalu menghormati lawan, kerana ia dikhuatiri menjejaskan strategi dan persembahan pasukan.

"Dalam bola sepak, tiada perkara yang mustahil, pasti ada yang kalah dan menang. Selasa lalu ternyata bukan malam kita, dan kita harus menerima kekalahan itu dengan hati terbuka.

"Jadi, saya berharap pemain yang menggalas tugas pada perlawanan esok (malam ini) tidak terlalu memikirkan kekalahan lalu, sebaliknya berfikiran positif bagi memastikan pasukan meraih tiga mata penuh dan memberi cabaran kepada pendahulu liga Sime Darby," katanya kepada pemberita di Kuching semalam.

Mengenai cabaran untuk merampas kedudukan pendahulu liga daripada pasukan Sime Darby, Alberts mahu skuad kendaliannya itu mengelak daripada menampilkan prestasi ala 'yo yo'.

Katanya, jika mahu merangkul kejuaraan liga, para pemain harus bangkit daripada kekalahan dan mencipta kemenangan demi kemenangan.

"Pemain perlu fokus menjalani latihan dan menghadapi perlawanan penting selepas ini untuk memenangi liga.

"Kalau kita selalu menang, penyokong pun akan semakin ramai datang ke stadium. Susah kalau sekejap menang, selepas itu kalah atau seri," tegasnya.

Sarawak kini berada di kedudukan kedua liga dengan mengutip 28 mata untuk berada di belakang Sime Darby yang mengumpul 30 mata.

Kredit: www.kosmo.com.my
 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved