Khamis, 21 Februari 2013

Kosmo Online - Rencana Utama

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Rencana Utama


Kekuatan masih pada tahap sederhana

Posted:

Kekuatan masih pada tahap sederhana

Kekuatan masih pada tahap sederhana

SECARA tiba-tiba, nama sebuah bandar yang kurang diambil peduli oleh kebanyakan orang, Chelyabinsk, Rusia menjadi begitu terkenal pada minggu lalu apabila sebuah meteor meluru jatuh di kaki langit bandar itu.

Gelombang meteor itu telah menyebabkan tingkap-tingkap di 3,700 buah bangunan di sekitar bandar tersebut meletup, manakala 1,150 penduduknya mendapatkan rawatan dan 50 orang lagi ditahan dalam wad.

Sehingga awal minggu ini, seramai 40 orang masih lagi berada di hospital yang kebanyakannya mengalami luka, patah tulang dan konkusi, kata seorang doktor pada pemberita Rossiya Channel.

Sebuah pusat khas turut dibuka bagi memberi bantuan dari sudut psikologi kepada mereka yang mengalami gangguan berikutan kejadian tersebut.

"Terdapat jaluran putih. Kami sangka ia sebuah pesawat yang terbakar," kata salah seorang pesakit yang hanya dikenali sebagai Vera.

Dia dibawa ke hospital tersebut kerana tidak sedar diri, namun Vera masih jelas mengingati setiap perkara yang berlaku sebelum tidak sedarkan diri.

"Kemudian berlaku letupan dan saya tidak dapat mengingati apa-apa selepas itu," katanya yang berada di atas katil hospital dan kelihatan masih bingung.

Kekuatan meteor itu mampu memusnahkan dinding gudang Loji Zink OAO Chelyabinsk dan mengganggu perkhidmatan operator mobil kedua terbesar Rusia, OAO MegaFon.

30 kali ganda

Para saintis daripada agensi Pentadbiran Aeronautik dan Angkasa Lepas Kebangsaan (NASA), Amerika Syarikat menganggarkan jumlah tenaga yang dilepaskan di atmosfera pada Jumaat lalu lebih kurang 30 kali ganda kekuatan bom nuklear di Hiroshima, Jepun.

Meteor Chelyabinsk mengeluarkan 500 kilotan tenaga ketika ia terserak di kaki langit bandar itu lebih kurang pukul 9.20 pagi waktu tempatan. Bom atom yang jatuh ketika Perang Dunia Kedua pula sekitar 12 hingga 15 kilotan.

Ia berkelajuan 64,373 kilometer per jam dan mengambil masa selama 32.5 saat untuk terserak pada ketinggian antara 15 hingga 25 kilometer di atas bandar itu.

Sebelum melanggar atmosfera Bumi, objek tersebut berdiameter kira-kira 17 meter dan seberat 10,000 tan, tetapi saintis Rusia memberikan statistik yang amat berbeza iaitu sekitar 10 tan sahaja.


KAWAH Barringer di Arizona, AS ini merupakan antara kesan dentuman meteor di Bumi pada 50,000 tahun lalu.


Sebenarnya, para saintis NASA memberitahu, letusan meteor pada hari itu agak besar dan lebih kuat berbanding ramalan awal.

Pada petang hari kejadian, mereka hanya menganggarkan batu angkasa itu bersaiz 15 meter dengan letusan percikan bersamaan 300 kilotan yang kemudian dinaikkan sehingga 470 kilotan.

Namun, bacaan kekuatan letupan dinaikkan sekali lagi sebanyak 30 kilotan pada penghujung hari Jumaat, manakala saiznya juga disemak semula menjadi ukuran akhir rasmi yang dikeluarkan kepada pihak media.

"Anggaran terbaharu ini dijana menggunakan data yang dikumpul dari lima buah stesen infrabunyi tambahan terletak di seluruh dunia. Rekod pertama dikesan di Alaska, 6,500 kilometer dari Chelyabinsk," kata pengawai di Makmal Perejangan Jet (JPL), Pasadena, California dalam sebuah kenyataan akhbar.

Stesen infrabunyi mengesan gelombang bunyi berfrekuensi rendah yang ada bersama letupan meteor, dikenali sebagai bolid atau bola api.

Dalam laman web Live Science, kekuatan bunyi yang terhasil sangat kuat sehingga separuh daripada dunia ini dapat mendengarnya.

Banyak jenis bunyi yang barangkali tidak boleh didengari oleh telinga manusia iaitu berada di bawah 20 hertz, bagaimanapun ia masih lagi dapat dikesan berikutan sudah banyak kemudahan pengesan khas untuk tahap tersebut.

Sebanyak 11 pengesan berada sejauh di Greenland dan benua Afrika merekodkan letusan tersebut dan ia amat mengagumkan, petik laman web itu.

NASA memberitahu, meteor Rusia itu merupakan kejadian yang jarang berlaku. Kali terakhir pada tahun 1908 apabila batu angkasa meletup di Sungai Tunguska, Siberia sehingga meratakan kawasan yang tidak berpenghuni itu seluas 2,137 kilometer persegi.

"Kami menjangkakan kejadian pada magnitud ini berlaku secara purata sekali setiap 100 tahun.

"Jika terdapat bola api yang besar, kami meramal bilangan meteorit yang banyak apabila ia sampai di permukaan Bumi.

"Dalam kes di Chelyabinsk, mungkin terdapat meteorit yang bersaiz besar," kata Pegawai Program Objek Berdekatan Bumi NASA di JPL, Paul Chodas.

Setiap hari, 100 tan habuk dan partikel bersaiz pasir memasuki atmosfera Bumi dan hampir kesemuanya hangus terbakar.

Jika meteor sedang dalam perjalanan ke tempat anda, jangkaan kehadirannya bergantung kepada saiz batu angkasa itu dan waktu objek tersebut datang.

Pada waktu malam, ahli astronomi dapat melihat objek meluru jatuh ke Bumi melalui teleskop, tetapi hampir mustahil pada siang hari.

"Sukar untuk melihat objek kecil pada siang hari sehingga ia mendekati kita. Asteroid perlu dilihat pada langit yang gelap," terang Chodus dalam sebuah telepersidangan Jumaat lalu.

Ahli astronomi Institut Teknologi California (Caltech), Mike Brown berkata, sesebuah kawasan mempunyai satu hingga dua jam amaran awal jika meteor dikesan pada waktu malam.


BUTIRAN batu hitam ini didakwa oleh para saintis Rusia sebagai meteorit yang terhempas di Bumi minggu lalu.


Peringatan dan amaran

Caltech dan JPL mempunyai rutin melihat objek besar yang boleh memberi impak kepada Bumi. Bagi yang besar, orang awam akan menerima notis amaran 10 tahun atau lebih sebelum berlaku, ujar Brown.

Tambahnya, sekarang tidak ada objek terapung di angkasa yang perlu dirisaukan, malah kejadian di Rusia berlaku pada tahap sederhana jika dibuat perbandingan.

Terdapat beratus-ratus ribu asteroid berada dalam sistem solar yang mempunyai saiz sama dengan meteorit Rusia, ujar pengarah Makmal Planet dan Lunar, Universiti Arizona, Tucson, Tim Swindle.

"Asteroid dalam bentuk batu, karbon atau logam yang mengorbit matahari itu adakalanya boleh terkeluar daripada laluannya," katanya.

Apabila partikel kecil asteroid yang dipanggil meteoroid menembusi atmosfera Bumi pada kelajuan 10 hingga 20 kali ganda kelajuan bunyi, ia menghasilkan letupan sonik dan menjadi meteor.

Meteor dalam bahasa yang sering disebut ialah tahi bintang.

Impak meteor yang membahang itu sama seperti sesebuah objek yang melanggar dinding lalu mencetus tenaga haba. Haba panas pada permukaan meteor menyebabkan serakan bahan yang mencair dan kadangkala terlerai menjadi bahagian yang lebih kecil.

Menurut Swindle, pecahan meteorit kebanyakannya akan terbakar di atmosfera, jatuh ke laut atau jatuh di kawasan tiada populasi.

Bagaimanapun, sekurang-kurangnya setiap satu atau dua bulan, laporan orang awam terlihat serpihan jatuh dari langit pasti ada.

Insiden terakhir yang melibatkan meteorit mencederakan manusia berlaku pada tahun 1954 di Sylacauga, Alabama. Mangsa, Ann Elizabeth Hodges, tercedera selepas batu angkasa itu melanggar ruang tamu rumahnya.

"Banyak tiket ke Moscow akan ditempah," kata Swindle mengakui pemburu meteorit pasti menghala ke sana untuk mendapatkan batu permata dan mineral.

Sehingga kini, masih lagi belum jelas bilangan meteroit yang jatuh ke Rusia dan undang-undang negara terbabit membenarkan sesiapa sahaja yang menjumpai batu itu menyimpannya.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Komuniti Kita

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Komuniti Kita


UUM anjur makan malam rai pengamal media Kedah

Posted:

UUM anjur makan malam rai pengamal media Kedah

UUM anjur makan malam rai pengamal media Kedah

ABDUL MALEK (berdiri barisan depan, empat dari kiri), Kamarul (tujuh dari kanan) bersama 50 orang wakil media daripada pelbagai agensi negeri Kedah di majlis Malam Mesra Media Bersama Unit Komunikasi Korporat UUM di Alor Setar, Kedah baru-baru ini.


ERAT. Satu majlis Malam Mesra Media Bersama Unit Komunikasi Korporat Universiti Utara Malaysia (UUM) di Hotel Holiday Villa, Alor Setar, Kedah baru-baru ini.

Majlis itu menghimpunkan lebih 50 pengamal media daripada pelbagai agensi di negeri Kedah.

Ia dirasmikan Timbalan Naib Canselor Hal Ehwal Pelajar dan Alumni UUM, Prof. Madya Dr. Abdul Malek Karim yang mewakili Naib Canselornya, Prof. Datuk Dr. Mohamed Mustafa Ishak.

Turut dihadiri Presiden Kelab Media Elit Kedah, Kamarul Arifin.

Pada majlis tersebut, Abdul Malek berkata, media memainkan peranan penting dalam mempromosi bidang pendidikan di negara ini.

Majlis diserikan dengan acara cabutan bertuah yang menyediakan pelbagai hadiah menarik sebagai penghargaan kepada pihak media yang banyak memainkan peranan memperkenalkan UUM selama ini.

Wira Sasa menang Cabaran Xplorace Wilayah 2013

Posted:

Wira Sasa menang Cabaran Xplorace Wilayah 2013

Wira Sasa menang Cabaran Xplorace Wilayah 2013


PASUKAN Wira Sasa (duduk), Anak Cucu Pak Dollah (kiri) dan Optimus Prime meraikan kemenangan masing-masing dalam Cabaran Xplorace Wilayah 2013 sempena sambutan Hari Wilayah Persekutuan di Kuala Lumpur baru-baru ini.


MENCABAR. Cabaran Xplorace Wilayah 2013 yang dianjurkan Dewan Bandaraya Kuala Lumpur di sekitar ibu negara sempena sambutan Hari Wilayah Persekutuan mendapat sambutan baru-baru ini.

Lebih 400 peserta menyertai program bertemakan Perpaduan Teras Kesejahteraan Wilayah Persekutuan di Perpustakaan Kuala Lumpur.

Pengarah Jabatan Kebudayaan, Kesenian, Pelancongan dan Sukan Dewan Bandaraya Kuala Lumpur, Tuan Idzawi Raja Ismail berkata, acara itu juga dapat memberi kesedaran kepada rakyat mengenai tempat-tempat menarik di ibu kota.

Ia dimenangi oleh pasukan Wira Sasa diikuti pasukan Anak Cucu Pak Dollah pada tempat kedua dan ketiga oleh pasukan Optimus Prime.

UiTM bantu orang Islam di Kemboja

Posted:

UiTM bantu orang Islam di Kemboja

UiTM bantu orang Islam di Kemboja


BADERISANG (tengah) bersama sukarelawan komander Kesatria yang menyertai Opkim ke Kemboja pada majlis penyerahan bendera ke Kemboja di UiTM, Pulau Pinang baru-baru ini.


BERBAKTI. Seramai 20 sukarelawan yang terdiri daripada komandan Kesatria dan kakitangan Universiti Teknologi Mara (UiTM) Pulau Pinang ke Kemboja bagi menjayakan Operasi Khidmat Masyarakat (Opkim) baru-baru ini.

Ketua Unit Kokurikulum UiTM Pulau Pinang, Mejar Jauhari Mat Rejab berkata, kehidupan masyarakat Islam di negara itu yang serba daif membuatkan pihaknya memilih untuk melakukan kerja khidmat bakti kepada mereka yang tidak berkemampuan.

"Kita turut membawa RM60,000 hasil sumbangan pelajar, warga UiTM dan badan korporat untuk digunakan bagi membiayai projek pembinaan sekolah agama, surau, dan tandas di perkampungan itu," katanya.

Turut hadir ialah Mejar Kehormat Unit Kesatria, Dr. Baderisang Mohamed.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Negara

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Negara


10 wanita GRO Melayu dihukum

Posted:

10 wanita GRO Melayu dihukum

10 wanita GRO Melayu dihukum

Oleh WAZIHA WAHID
waziha@kosmo.com.my

BERTUDUNG... Sebahagian daripada 10 wanita yang didakwa di Mahkamah Tinggi Syariah Kuala Lumpur semalam kerana bekerja sebagai GRO.


KUALA LUMPUR - Sepuluh orang pegawai perhubungan pelanggan (GRO), dengan sembilan daripada mereka mendakwa ibu tunggal, didenda RM2,800 atau penjara 40 hari oleh Mahkamah Tinggi Syariah di sini semalam atas tuduhan melanggar dan mengingkari fatwa mufti dengan bekerja di sebuah pusat karaoke pada Jun tahun lalu.

Mereka didakwa mengingkari dan melanggar Fatwa Mufti Wilayah Persekutuan bertarikh 1 Januari 2004 dengan bekerja sebagai GRO di pusat karaoke D'Carnival Lounge, No. 333-335, Batu 2½, Jalan Ipoh di sini antara pukul 1.40 pagi dan pukul 3.15 pagi pada 24 Jun tahun lalu.

Hakim Syarie Abdul Walid Abu Hassan memutuskan hukuman tersebut selepas menerima pengakuan salah kesemua tertuduh.

Beliau turut mengarahkan kesemua tertuduh supaya berkelakuan baik selama setahun dengan dipantau Unit Dakwah Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan (Jawi) dan dikenakan bon jaminan sebanyak RM1,000. Sekiranya gagal berkelakuan baik jaminan tersebut akan ditarik balik.

Kesemua tertuduh ialah Erni Juita Ismail, 47, Siti Farahdilla Azua Kasim, 26, Rita Yakir, 29, Rabihah Ahmad, 37, Nor Azilah Isa, 38, Eparizan Abdullah, 30, Noriza Mohd. Nor, 35, Zaiton Zainal, 42, Rosnita Mawardi, 35, dan Nisah Yaman, 32.

Salah seorang tertuduh, Farahdilla mempunyai sehingga 40 keping kad tempahan daripada pelanggan untuk menari pada malam itu.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Doktor pakar maut nahas

Posted:

Doktor pakar maut nahas

Doktor pakar maut nahas

Oleh NUR AISHAH AMIN
nuraishah.amin@kosmo.com.my


ANGGOTA polis menjalankan siasatan di tempat kemalangan yang mengakibatkan Thillainathan maut di Hulu Selangor semalam.


HULU SELANGOR – Seorang doktor pakar sakit puan yang baru dilantik sebagai Ketua Jabatan Perbidanan dan Sakit Puan Hospital Slim River pada Januari lalu terkorban dalam kemalangan ngeri di Lebuh Raya Utara-Selatan arah utara berhampiran susur ke Bukit Tagar semalam.

Kejadian pukul 8 pagi itu mengakibatkan S. Thillainathan, 51, dari Petaling Jaya dan merupakan Pengerusi Persatuan Doktor Kerajaan maut di tempat kemalangan akibat cedera parah di beberapa bahagian badan selepas tersepit dalam kenderaan pelbagai guna (MPV) jenis Toyota Unser yang dipandunya.

Jurucakap polis berkata, sebelum tragedi itu, MPV yang dipandu mangsa di lorong tengah dipercayai hilang kawalan sebelum terbabas dan terbalik.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Lelaki mati tertimbus dalam parit

Posted:

Lelaki mati tertimbus dalam parit

Lelaki mati tertimbus dalam parit


ANGGOTA polis mengangkat mayat Mohd. Saidi yang maut selepas tertimbus di dalam parit di Besut semalam.


BESUT - Seorang pembantu jengkaut ditemui mati tertimbus ketika melakukan kerja-kerja mengorek parit di Kampung Tempinis, Bukit Tanah dekat sini semalam.

Kejadian pukul 1.30 petang itu berlaku apabila Mohd. Saidi Ismail, 38, dikatakan terjatuh ke dalam lubang parit tersebut selepas diserang sawan.

Difahamkan, mangsa dan rakannya menggali parit baharu di kawasan itu dan menimbus parit lama sedalam kira-kira satu meter kira-kira pukul 9 pagi sebelum disedari hilang kira-kira empat jam kemudian.

Pemandu jengkaut berusia lingkungan 30-an itu pada mulanya menyangka mangsa telah pulang ke rumah sebelum curiga apabila mendapati Mohd. Saidi tidak kembali menyambung kerja pada pukul 2 petang dan tidak menjawab panggilan telefon.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Sukan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Sukan


FAM siasat kenyataan Tunku Ismail

Posted:

FAM siasat kenyataan Tunku Ismail

FAM siasat kenyataan Tunku Ismail

Oleh AHMAD FAZLI MOHD. YADI
fazli.yadi@kosmo.com.my

TUNKU ISMAIL secara terbuka mengkritik mutu pengadilan Liga M yang dianggap lemah.


PERSATUAN Bola Sepak Malaysia (FAM) mengesahkan bahawa Presiden Persatuan Bola Sepak Negeri Johor (PBNJ), Tunku Ismail Sultan Ibrahim akan disiasat selepas mengeluarkan kenyataan mengkritik mutu pengadilan Liga Malaysia (Liga M).

Setiausaha Agung FAM, Datuk Azzuddin Ahmad berkata, FAM tidak akan mengambil pendekatan dwistandard bagi menangani kes tersebut.

Menurutnya, Tunku Ismail tidak akan terlepas daripada tindakan disiplin badan induk bola sepak negara itu sekiranya didapati bersalah.

Bagaimanapun, Azzuddin memberitahu, FAM akan mengkaji kembali kenyataan Tunku Ismail kepada pihak media sebelum tindakan susulan diambil.

"Seperti biasa, mengenai kenyataan Tunku Ismail yang mengkritik mutu pengadilan Liga M, perkara itu akan dibawa kepada Jawatankuasa Tatatertib FAM.

"Tunku Ismail tetap akan disiasat sebagaimana prosedur biasa dijalankan dalam kes tata- tertib seperti itu.

"Namun, pihak FAM akan meneliti kenyataan Tunku Ismail terlebih dahulu, sama ada ia berbentuk kritikan atau perhatian kepada FAM," kata Azzuddin ketika dihubungi Kosmo! semalam.

Selasa lalu, dalam satu sidang akhbar khas di Johor Bahru, Tunku Ismail mempersoalkan mutu pengadilan Liga M yang dianggap lemah.

Tunku Ismail memberitahu bahawa tindakan beberapa pengadil yang 'menutup mata' terhadap kekasaran atau kesalahan pemain, jelas menunjukkan tiadanya standard dalam mutu pengadilan.

Bagi menyokong kenyataannya itu, Tunku Ismail memaklumkan, PBNJ sudah mengambil semua rakaman video dan akan menyerahkannya kepada pihak terbabit untuk menjalankan siasatan.

Pada masa sama, baginda sanggup menerima segala kecaman dan hukuman daripada FAM jika apa yang dinyatakannya itu salah.

Azzuddin turut memberikan reaksi berhubung hukuman penggantungan selama dua tahun setengah dan denda RM39,000 ke atas Presiden Persatuan Bola Sepak Perlis (PFA), Datuk Seri Shahidan Kassim kerana didapati bersalah atas empat pertuduhan, antaranya mengkritik FAM.

"Peraturan tetap peraturan. Kes itu dibawa oleh Ahli Jawatankuasa Tatatertib FAM dan beliau (Shahidan) tetap dihukum seperti yang termaktub dalam peraturan.

"Tiada sebarang unsur politik mengenai kes ini dan ia adalah keputusan penuh daripada Ahli Jawatankuasa Tatatertib FAM, bukan daripada mana-mana pihak," katanya.

Bukti pita rakaman tak lengkap

Posted:

Bukti pita rakaman tak lengkap

Bukti pita rakaman tak lengkap

Oleh AHMAD FAZLI MOHD. YADI
fazli.yadi@kosmo.comy

PERSATUAN Bola Sepak Malaysia (FAM) mengesahkan telah menerima pita rakaman insiden pergaduhan yang melibatkan pemain Selangor dan Angkatan Tentera Malaysia (ATM) pada aksi pusingan pertama Piala FA di Stadium Shah Alam, 25 Januari lalu.

Bagaimanapun, Setiausaha Agung FAM, Datuk Azzuddin Ahmad memaklumkan bahawa pihaknya tidak dapat melihat insiden panas itu dalam pita rakaman tersebut.

Sekalipun tidak mendapat bukti penting itu sebelum membuat sebarang pertuduhan ke atas kedua-dua pasukan, Azzuddin berkata, FAM tetap memandang serius kekecohan tersebut berdasarkan maklumat sedia ada.

"Dengan dukacitanya kami tidak dapat melihat sebarang insiden pergaduhan (membabitkan pemain Selangor dan ATM) dalam pita rakaman yang diterima daripada sebuah stesen televisyen tempatan itu hari ini (semalam).

"Bagaimanapun, kami tetap akan mengambil tindakan ke atas kedua-dua pasukan itu berdasarkan laporan penuh daripada pegawai pertandingan.

"Apa yang pasti, tindakan susulan ke atas mereka akan diambil nanti," kata Azzudin ketika dihubungi Kosmo! semalam.

Dalam pada itu, Azzuddin turut menjelaskan mengenai kekeliruan yang berlaku berhubung kes membabitkan Persatuan Bola Sepak Kelantan (KAFA) dan Persatuan Bola Sepak Negeri Terengganu (PBSNT).

Kredibiliti FAM sekali lagi diuji apabila persatuan itu didakwa mengamalkan sikap dwistandard kerana bertindak menghukum KAFA sahaja, sedangkan PBSNT yang turut disabitkan dengan kesalahan yang hampir sama, masih belum diputuskan sebarang hukuman.

Kelmarin, FAM mendenda KAFA RM62,000 dengan empat kesalahan melibatkan penyokong The Red Warriors ketika aksi Liga Super menentang Johor Darul Takzim (Johor DT) di Stadium Sultan Muhammad IV, Kota Bharu pada 15 Januari lalu.

Bagaimanapun, FAM belum memutuskan sebarang hukuman ke atas PBSNT ekoran insiden penyokong Terengganu yang didakwa membaling botol dan mercun ketika aksi menentang Selangor di Stadium Sultan Ismail Nasiruddin, Kuala Terengganu pada hari yang sama.

"Untuk makluman, FAM telah menghantar surat pertuduhan kepada KAFA pada 29 Januari dan mereka diberikan masa sehingga 5 Februari untuk menjawab surat pertuduhan itu.

"Bagi kes PBSNT, FAM telah mengeluarkan surat pertuduhan pada 18 Februari dan mereka diminta membalas surat itu sehingga 26 Februari.

"Jadi, tiada sebarang unsur pilih kasih yang mana kes PBSNT tetap akan dibawa ke Jawatankuasa Tatatertib FAM pada suatu tarikh yang ditetapkan nanti," jelas Azzuddin.

Norazlan wajar diberi peluang beraksi

Posted:

Norazlan wajar diberi peluang beraksi

Norazlan wajar diberi peluang beraksi

NORAZLAN menampilkan prestasi cemerlang dalam kempen Liga Super musim ini.


JURULATIH Selangor, Irfan Bakti Abu Salim menjelaskan betapa sudah tiba masanya bagi pengendali Harimau Malaya, Datuk K. Rajagobal memberikan perhatian kepada penjaga gol utama Gergasi Merah, Norazlan Razali.

Ini kerana Irfan menganggap Norazlan memiliki kualiti terbaik untuk mengawal gawang Harimau Malaya selepas mempamerkan prestasi cemerlang dalam saingan Liga Super musim ini.

Irfan yakin Norazlan mampu memberikan aksi terbaik kepada skuad Harimau Malaya jika pemain berusia 28 tahun itu diberi peluang beraksi lebih kerap di pentas antarabangsa.

"Saya tidak sangsi dengan kebolehan Norazlan. Bagi saya, dia adalah penjaga gol terbaik di Malaysia ketika ini.

"Saya berharap Rajagobal akan memberikan peluang kepada Norazlan kerana saya yakin dia memiliki kualiti untuk menjadi penjaga gol skuad negara.

"Jika Norazlan diberikan peluang lebih kerap bersama skuad negara, saya percaya dia mampu melaksanakan tanggungjawab yang diberi dengan sebaik mungkin," kata Irfan ketika dihubungi Kosmo! semalam.

Irfan memuji Norazlan selepas bekas penjaga gol Johor dan Kuala Lumpur itu beraksi cemerlang ketika Selangor menentang Angkatan Tentera Malaysia (ATM) di Stadium Tuanku Abdul Rahman Paroi, Selasa lalu.

Dalam aksi tersebut, Norazlan turut dijulang sebagai pemain terbaik perlawanan.

"Lihatlah aksinya ketika menentang ATM. Saya gembira menyaksikan peningkatan prestasinya musim ini.

"Pada pendapat saya, sudah tiba masanya giliran Norazlan diberikan peluang untuk menjadi penjaga gol negara," tambah Irfan.

Dalam perkembangan lain, Irfan menggesa barisan pemain Selangor kembali bangkit untuk menebus kekalahan 0-2 kepada ATM menjelang pertemuan menentang Selangor PKNS di Stadium Shah Alam malam ini.

Selepas menyaksikan ATM merampas status pendahulu di tangan Selangor, Irfan berharap anak-anak buahnya mampu mengutip tiga mata penuh dalam usaha memberikan tekanan kepada skuad The Gladiators itu.

"Bagi saya, kekalahan kepada ATM tidak menjejaskan rentak Selangor dan saya berharap para pemain tidak akan mengambil mudah aksi menentang PKNS.

"Kita akan 'serang' sebaik wisel perlawanan ditiup dan dalam masa yang sama, benteng pertahanan jangan melakukan kesilapan mudah," katanya.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Varia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Varia


Derita mangsa dera emosi

Posted:

Derita mangsa dera emosi

Derita mangsa dera emosi

TINDAKAN ibu bapa yang menghukum secara memukul menyebabkan anak-anak menjadi trauma dan tertekan. - Gambar hiasan


TERSEBARNYA video yang menunjukkan seorang pembantu rumah mendera bayi berusia empat bulan di Kuantan, Pahang dengan cara yang agak 'pelik' seolah-olah memberikan isyarat kepada kita bahawa ibu dan bapa kandung sahajalah sebagai penjaga terbaik untuk setiap kanak-kanak.

Bagaimanapun, dalam rutin hidup kita hari ini, ia menjadi hal yang sangat mustahil, terutamanya bagi mereka yang hidup di kota besar. Suami dan isteri perlu bekerja kerana itu sahajalah cara untuk menyara kehidupan berkeluarga dengan lebih selesa.

Sebenarnya, kisah pembantu rumah atau penjaga bayi yang terlibat dengan penderaan berlaku di seluruh dunia. Kisah yang mungkin boleh dianggap 'aneh' adalah penderaan yang dilakukan oleh seorang wanita di pusat jagaan kanak-kanak di Plymouth, United Kingdom sekitar tahun 2008 hingga 2009.

Kepuasan yang gila

Vanessa George, seorang penjaga bayi dikatakan mendera sama ada secara seksual atau fizikal terhadap 30 kanak-kanak di pusat jagaan Little Ted's.

Menjadi lebih aneh, perbuatan itu memberi Vanessa satu kepuasan. Dia malah merakamkan gambar kanak-kanak tadi untuk dikongsikan dengan seorang lelaki, Colin Blanchard, yang tinggal di kawasan yang lain.

Peliknya, mereka mempunyai kesukaan yang sama. Mereka berkongsi gambar kanak-kanak yang sedang didera melalui e-mel atau sistem pesanan ringkas. Perlakuan seumpama ini biasanya dilakukan oleh manusia yang tidak normal.

Bagaimanapun, realitinya semakin ramai manusia normal yang sebenarnya sedang mendera anak-anak mereka tanpa disedari. Ia mungkin bukan dalam bentuk penderaan fizikal atau seksual seperti yang sering dilaporkan.

Penderaan fizikal mudah dikesan dengan melihat kepada perubahan fizikal. Namun, apabila ada anak-anak yang diabaikan atau diancam emosinya, ia juga bentuk penderaan. Ia hal yang selalu terjadi walaupun tidak ramai yang menyedarinya.

KAUNSELING merupakan langkah terbaik supaya kanak-kanak tidak mengalami trauma yang serius. - Gambar hiasan


Ingat, kanak-kanak tidak boleh dilayan seperti manusia dewasa. Tidak memberikan kasih sayang, menghina mereka dengan kata-kata yang kesat, memperkecilkan keupayaan mereka atau apa sahaja tindakan yang menyebabkan kanak-kanak berasa terganggu emosi juga penderaan.

Tindakan-tindakan seperti itu biasanya akan menjejaskan mereka untuk membesar bagi menjadi individu yang sempurna.

Penderaan psikologikal itu mungkin sesuatu yang sangat sukar untuk difahami. Dalam konteks budaya kita, anak-anak diminta patuh sepenuhnya pada setiap yang dikatakan oleh ibu bapa.

Tatkala anak-anak tidak dibenarkan meninggi suara terhadap orang tua, malang sekali tiada pula halangan untuk ibu bapa menengking atau mengeluarkan kata-kata kesat kepada anak-anak.

Tidak mempersoalkan

Dalam keadaan tertentu, ada ibu bapa yang mengeluarkan kata-kata seperti 'anak haram' kepada anak mereka sendiri. Oleh kerana anak-anak kecil itu tidak mampu mempersoalkan perkara yang dilakukan terhadap mereka, adakalanya ibu bapa merasakan boleh melakukan apa sahaja.

PENDERAAN datang dalam pelbagai bentuk sama ada fizikal, mental, emosi atau seksual.- Gambar hiasan


Bagaimanapun, harus diingat dalam menghukum kesalahan anak-anak, ada hukuman yang mungkin boleh menjejaskan perkembangan diri mereka. Hukuman seperti tidak memberikan makanan, membiarkan mereka kesejukan di bilik air atau meninggalkan anak-anak di rumah bersendirian adalah bentuk penderaan yang patut dihindarkan.

Walaupun kita mungkin tidak bermaksud untuk mendera kanak-kanak, tetapi ia boleh ditafsirkan sebagai 'pengabaian' yang sebenarnya juga merupakan penderaan.

Pasangan yang mempunyai masalah rumah tangga, perceraian atau kesulitan ekonomi biasanya sering berdepan dengan masalah seperti ini.

Walaupun tidak melakukan sebarang tindakan yang mencederakan kanak-kanak secara fizikal, tetapi emosi anak-anak telah terjejas dengan teruknya.

Lebih buruk, kita mungkin sedang membesarkan anak-anak menjadi manusia yang bakal menjadi manusia yang buruk perilakunya.

Kajian-kajian sejauh ini menunjukkan bahawa anak-anak yang mengalami masalah seumpama ini biasanya menjadi manusia bermasalah pada kemudian hari.

Child Welfare Information Gateway pada tahun 2008 melaporkan bahawa kanak-kanak yang didera adalah 11 kali ganda berpeluang untuk ditangkap kerana salah laku juvana, 2.7 kali ditahan kerana kesalahan berkait keganasan ketika dewasa dan 3.1 kali berpotensi untuk terlibat dengan jenayah.

Semua ini adalah petunjuk bahawa apa yang dilakukan oleh manusia dewasa terhadap kanak-kanak bakal membentuk mereka sama ada menjadi manusia berjaya atau durjana.

Anak-anak ibarat kain putih, kitalah yang mencorakkannya.

SLAA lahirkan usawahan automotif muda

Posted:

SLAA lahirkan usawahan automotif muda

SLAA lahirkan usawahan automotif muda

Oleh AHMAD SYAKIR SAZILI
syakir.sazili@kosmo.com.my


BENGKEL Azalan di Teluk Intan mempunyai peralatan secukupnya untuk melatih pelatih program SLAA sepanjang tempoh latihan.


DEMI meningkatkan peluang kepada golongan muda yang berminat menceburi bidang keusahawanan automotif, kerajaan negeri Perak melalui agensinya, Yayasan Bina Upaya Darul Ridzuan (YBUDR) melancarkan program Skim Latihan Automotif Amanjaya (SLAA) baru-baru ini.

Timbalan Pengerusi YBUDR, Khairul Azwan Harun berkata, program yang menyasarkan golongan lepasan sekolah itu diharap dapat melahirkan seramai mungkin tenaga mahir dalam bidang pembaikpulihan kenderaan.

Katanya, setakat ini sebanyak 30 pemilik bengkel kenderaan di seluruh Perak telah dipilih untuk bekerjasama dalam skim latihan yang dilancarkan secara rasmi oleh Menteri Besar, Datuk Seri Dr. Zambry Abd. Kadir November tahun lalu.

"Bagaimanapun buat permulaan, setiap bengkel hanya mampu menempatkan dua hingga tiga pelatih dalam satu-satu masa sepanjang enam bulan tempoh latihan," katanya.

Beliau ditemui selepas majlis penyerahan Sijil Pentauliahan Pusat Kemahiran SLAA yang disempurnakan Setiausaha Politik Menteri Besar Perak, Datuk Ahmad Shalimin Ahamad Shaffie di Ipoh.

Menurut beliau, setiap pelatih yang mengikuti latihan itu akan menerima elaun bulanan sebanyak RM300 dan pengurusan bengkel terlibat komited memastikan mereka mendapat pendedahan sewajarnya.


PROGRAM SLAA memberi peluang kepada golongan muda menceburi bidang keusahawanan automotif.


Ujar beliau, kerjasama yang diberikan konglomerat terkemuka, DRB-Hicom melalui subsidiarinya, Proton, dalam melaksanakan program tersebut merupakan satu pengiktirafan terhadap inisiatif tersebut.

"Kerjasama YBUDR dengan DRB-Hicom ini memberi manfaat di mana para pelatih SLAA akan mendapat pentauliahan daripada syarikat terbabit.

"Pada masa sama kita berharap kerjasama itu akan memberi peluang kepada pelatih menjalankan latihan intensif di semua pusat servis Proton milik DRB-Hicom," katanya.

Sementara itu, Shalimin berkata, skim latihan selama enam bulan itu dilihat berupaya memberi pendedahan kepada belia terus kepada latihan praktikal dalam bidang yang diminati, bukannya berdasarkan teori semata-mata.

"Pelatih akan ditempatkan secara sepenuh masa di bengkel-bengkel automotif yang telah ditentukan dan mereka akan diberi latihan kemahiran secara langsung oleh pengusaha bengkel," katanya.

Salah seorang pemilik bengkel, Azalan Basir, 30, berkata, program tersebut merupakan platform terbaik kepada golongan muda menceburkan diri dalam bidang automotif selain menyediakan tenaga kerja mahir.


AZALAN (kiri) menunjukkan cara mencuci enjin kepada salah seorang pelatih SLAA di bengkelnya di Teluk Intan.


"Ini adalah medan terbaik untuk pelatih khasnya golongan belia menambah ilmu pengetahuan dalam bidang ini bagi melahirkan tenaga kerja yang lebih berkualiti," katanya.

Ujarnya, Azalan Workshop yang diusahakannya di Kampung Baru Ayer Hitam, Teluk Intan kini bersedia menerima kehadiran pelatih dan beliau bertekad untuk melahirkan seramai mungkin mekanik berkemahiran sepertinya.

SLAA terbuka kepada belia berusia 17 hingga 35 tahun dengan syarat minimum boleh membaca dan menulis selain tidak buta warna dan tiada kecacatan anggota badan.

Orang ramai yang mempunyai pertanyaan mengenai program ini boleh menghubungi Sekretariat SLAA di talian 05-255 5945 atau datang terus ke Tingkat 2, D-2-1, Greentown Square, Jalan Datuk Seri Ahmad Said, 30450 Ipoh.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Dunia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Dunia


Sebelum tembak mati kekasih

Posted:

Sebelum tembak mati kekasih

Sebelum tembak mati kekasih

PISTORIUS muncul di sebuah mahkamah majistret di Pretoria semalam.


PRETORIA - Beberapa saksi mendengar mereka terdengar pertengkaran, seorang wanita menjerit dan tembakan senjata di rumah pelari berkaki palsu, Oscar Pistorius pada malam dia menembak mati kekasihnya yang juga model, Reeva Steenkamp pada malam Hari Kekasih, kata keterangan seorang pegawai polis di sebuah mahkamah di sini semalam.

Pegawai itu, Hilton Botha memberitahu, pihak polis turut menemui dua bekas yang mengandungi jarum dan hormon testosteron di dalam bilik tidur Pistorius.

Pelari Afrika Selatan yang sebak ketika pegawai berkenaan memberikan keterangan.

Steemkamp yang berusia 29 tahun itu berada di dalam bilik air semasa dia ditembak mati.

Keterangan itu diberikan pada perbicaraan sama ada atlet berkenaan dibenarkan untuk diikat jamin.

"Dua daripada saksi kami terdengar pertengkaran, dua orang bercakap dengan kuat sesama mereka dari pukul 2 hingga 3 pagi," kata Botha.

Kekasih atlet itu mati pada 14 Februari lalu. Beberapa saksi lain terdengar bunyi tembakan, jeritan dan tembakan.

Dalam afidavit yang dikemukakan kelmarin, Pistorius menyatakan, dia terjaga pada tengah malam dan menganggap terdapat seorang penceroboh telah memanjat memasuki tingkap bilik airnya dan tandas.

Menurut atlet yang pernah menyertai acara 400 meter di Sukan Olimpik di London pada tahun lalu itu, dia kemudian mengambil pistol 9mm dan memasuki bilik air.

Pistorius berkata, dia kemudian melepaskan tembakan ke arah pintu tandas yang terkunci dalam keadaan panik.

Dalam afidavitnya, Pistorius menyatakan dia memperoleh pendapatan sebanyak AS$630,000 (RM1.95 juta) setahun dan memiliki hartanah bernilai hampir AS$1 juta (RM3.09 juta).

Kes ikat jamin Pistorius itu kemudian ditangguhkan sehingga hari ini. - Agensi

Askar AS minum darah ular tedung

Posted:

Askar AS minum darah ular tedung

Askar AS minum darah ular tedung


SEORANG askar marin Amerika Syarikat minum darah ular tedung di sebuah pangkalan tentera laut di Sattahip, Thailand semalam.


BANGKOK - Sejumlah anggota marin Amerika Syarikat (AS) meminum darah ular tedung dalam latihan ikhtiar hidup di sebuah pangkalan tentera laut di Sattahip, wilayah Chonburi, dekat Pattaya, selatan Thailand semalam.

Mereka juga diajar cara untuk membunuh ayam dengan menggunakan gigi semasa menggigit leher haiwan tersebut.

Askar-askar AS itu juga belajar cara untuk menangkap ular tedung.

Latihan yang dikenali sebagai Cobra Gold itu turut disertai oleh askar-askar Thailand, Singapura, Indonesia, Jepun, Korea Selatan dan Malaysia. - AFP

Kapal mewah Abramovich berlabuh di New York

Posted:

Kapal mewah Abramovich berlabuh di New York

Kapal mewah Abramovich berlabuh di New York


KAPAL mewah milik Abramovich berlabuh di dermaga 90 di New York kelmarin.


NEW YORK - Sebuah kapal mewah kepunyaan pemilik kelab bola sepak Chelsea di England, Roman Abramovich dari Rusia kelihatan berlabuh di sebuah pelabuhan di bandar raya New York kelmarin.

Pada minggu lalu, kapal berkenaan berlabuh dekat Manhattan di negeri New York.

Kapal mewah itu merupakan yang terbesar di dunia dengan panjangnya ialah 162.45 meter.

Ia berlabuh di dermaga 90 yang dikendalikan oleh pihak New York Cruise.

Kapal tersebut mempunyai dua buah kolam renang, dua buah tempat pendaratan helikopter dan sebuah kapal selam mini.

Sistem pertahanan peluru berpandu, tingkap kalis peluru di bilik suite Abramovich juga terdapat pada kapal tersebut yang bernama Eclipse.

Terdapat 24 buah kabin untuk tetamu dan kapal tersebut mempunyai 70 kru.

Kapal tersebut dibina oleh syarikat pembuat kapal, Blohm + Voss di Jerman.

Ia diserahkan kepada Abramovich pada Disember 2010 dengan harga hampir AS$1.5 bilion (RM4.64 bilion).

Kapal tersebut berada di Pelabuhan St. George di Bermuda pada 29 Januari lalu.

Ia tiba di New York pada 13 Februari lalu. - Agensi

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online


Cemburu: Wanita potong alat kelamin suami

Posted:

Cemburu: Wanita potong alat kelamin suami

Cemburu: Wanita potong alat kelamin suami

21/02/2013 10:09pm

JAKARTA – Perasaan curiga dan cemburu seorang wanita terhadap suaminya yang dipercayai curang menyebabkan dia tergamak memotong alat kelamin suaminya dengan sebilah pisau dapur, dalam satu kejadian di Jawa Timur, hari ini.

Kejadian yang menggemparkan itu berlaku di Kampung Langsar, dalam daerah kecil Saronggi, Sumenep, lapor portal berita Tempo.Co.

"Kejadiannya sekitar pukul 4 pagi," kata Mahrus, penduduk Langsar sebagaimana dipetik laman portal berita itu.

Beliau berkata, ketika itu lelaki berkenaan sedang tidur nyenyak dalam bilik, isterinya yang terjaga dari tidur terus menuju ke dapur, mengambil sebilah pisau, kembali ke bilik tidur dan memotong alat kelamin suaminya.

Jurucakap polis daerah Saronggi yang mengesahkan kejadian itu berkata, berdasarkan maklumat yang dikumpul polis, wanita itu nekad memotong alat kelamin suaminya kerana mengesyaki beliau menjalin hubungan sulit dengan wanita lain.

Mangsa kejadian itu kini sedang menjalani rawatan intensif di Hospital Daerah Moh Anwar, Kota Sumenep. – BERNAMA

8 tentera Indonesia mati ditembak penyerang

Posted:

8 tentera Indonesia mati ditembak penyerang

8 tentera Indonesia mati ditembak penyerang

21/02/2013 10:06pm

JAKARTA – Lapan anggota Tentera Nasional Indonesia (TNI) mati ditembak oleh penyerang tidak dikenali yang dipercayai dari kumpulan pemisah, di pos keselamatan di dua tempat, di daerah kecil Puncak Jaya, Papua hari ini.

Polis Indonesia berkata, seorang anggota tentera ditembak mati di kawasan Tingginambut, manakala tujuh yang lain mati ditembak di kawasan Sinak, dalam kejadian serangan pada pukul 9.30 pagi dan 10.30 pagi itu.

TNI dalam kenyataan media menyatakan bahawa serangan itu dipercayai dilakukan kumpulan Gerakan Sivil Bersenjata Papua.

Sementara itu Menteri Penyelaras Bidang Politik, Undang-undang dan Keselamatan Indonesia, Djoko Suyanto mengecam keras kejadian serangan itu.

"Ini berlaku ketika kerajaan sedang berusaha mencapai perdamaian di Papua, mempercepatkan pembangunan, memberikan keistimewaan untuk Papua tapi masih diganggu tindakan tidak bertanggungjawab," katanya. – BERNAMA

Rayuan bantu ubati anak sakit jantung berlubang

Posted:

Rayuan bantu ubati anak sakit jantung berlubang

Rayuan bantu ubati anak sakit jantung berlubang

21/02/2013 10:04pm

KULAIJAYA – Seorang juruteknik merayu bantuan untuk membiayai kos rawatan anak bongsunya berusia 17 bulan, Nurafiah Sarah Mohd Asri, yang disahkan menghidap penyakit jantung berlubang.

Mohd Asri Abdullah, 42, dari Taman Wawasan di sini berkata, Nurafiah disahkan menghidap penyakit jantung berlubang berikutan masalah pada injap jantungnya, menyebabkan tumbesarannya tidak stabil, dan sentiasa dalam keadaan lemah.

"Lebih menyedihkan, Nurafiah tidak boleh menjalani pembedahan akibat berat badannya tidak mencukupi syarat yang ditetapkan. Bagaimanapun Nurafiah perlu membuat pemeriksaan berjadual di Institut Jantung Negara," katanya di sini hari ini.

Beliau berkata, pendapatannya sebagai juruteknik sekitar RM2,000 sebulan tidak cukup untuk membiayai kos rawatan itu memandangkan beliau juga terpaksa menanggung persekolahan dua lagi anak masing-masing berusia 10 dan 11 tahun.

"Dengan pendapatan tidak seberapa, saya buntu bagi mencari jalan membiayai kos rawatan dan kos perjalanan sebanyak RM1,000 ke sana (IJN)," katanya.

Mereka yang ingin membantu boleh menghubungi Mohd Asri di talian 017-7473706. – BERNAMA

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Hiburan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Hiburan


Jagaan ala tentera Aznil

Posted:

Jagaan ala tentera Aznil

Jagaan ala tentera Aznil

PROGRAM realiti televisyen pencarian bakat pengacaraan terbitan Astro, On Air telah berakhir enam bulan lalu dengan melahirkan pelapis dunia pengacaraan. Kini hasil tuaian program itu telah dilihat menghiasi beberapa rancangan televisyen Astro seperti Propaganza, Gala TV, Raikan Cinta dan Buletin Awani.

Seperti yang dihajatkan oleh pelopor program realiti itu, Datuk Aznil Nawawi, dia melihat anak-anak didiknya sebagai pelapis legasi pengacara profesional tempatan suatu ketika dahulu seperti Normala Shamsuddin, Suhaimi Sulaiman termasuk dirinya sendiri.

"Mereka masih menjalani kelas intensif selama enam bulan selepas tamat program On Air, merangkumi kelas vokal, lakonan dan pengacaraan selama dua jam sehari setiap Isnin hingga Khamis untuk melengkapkan diri sebagai personaliti televisyen.

"On Air bukan rancangan glamor dan saya tidak mengharapkan hasilnya seperti satu letusan gunung berapi sebaliknya, rancangan ini sifatnya mendidik dan mencari potensi saja," katanya yang telah memilih 10 orang lulusan On Air untuk bernaung di bawah unit Pengurusan Bakat On Air.

Aznil yang juga merangkap Naib Presiden dan Ketua Personaliti Astro menambah, dia akan terus memantau semua personaliti televisyen baharu Astro itu untuk memastikan kerja, imej, tatacara dan semua aspek berkaitan terpelihara.

"Saya akan pantau mereka 24 jam selagi mereka menjadi personaliti televisyen. Pesan saya kepada mereka, kerja nombor satu, glamor akan datang kemudian.

"Kadang-kadang saya meletakkan diri sebagai seorang komander tentera untuk tidak menghilangkan rasa hormat mereka dan kadang-kadang juga sebagai seorang bapa atau kawan tempat mereka berkongsi dan meluahkan masalah," jelas Aznil yang baru dianugerahkan Panglima Mahkota Wilayah (PMW) yang membawa gelaran Datuk sempena sambutan Hari Wilayah Persekutuan baru-baru ini.

AZNIL masih memantau pergerakan karier lulusan rancangan On Air biarpun kini sudah membawa haluan sendiri.


Merancang untuk memulakan program On Air musim kedua tidak lama lagi, kata Aznil dia bakal menggunakan pendekatan baharu yang lebih efisien.

On Air yang mula disiarkan pada bulan Mei tahun lalu telah memilih 20 orang peserta dan menyaksikan Hafizul Kamal dinobatkan sebagai juara.

Dalam pada itu, 10 orang personaliti baharu Astro yang turut dipilih daripada program itu adalah Hafizul Kamal, Dahlia Shazwan, Hefny Sahad, Syakirin Husna, Hans Yusoff, Malissa Sahari, Nurulhana Ismail, Hazeman Huzir, Hilal Azmi dan CK Faizal.

Batu loncatan Hefny

Menduduki tempat kedua rancangan On Air tidak mematahkan semangat anak jati Johor Bahru, Johor itu untuk terus belajar perkara baharu apatah lagi dia diserapkan ke program hiburan Propaganza.

Kata Hefny atau nama sebenarnya Mohamed Hefny Sahad, 25, dia perlu banyak belajar terutama dunia hiburan memandangkan latar belakang kerjaya dan pendidikannya sebelum ini berbeza berbanding sekarang.

"Saya langsung tiada pengalaman dalam dunia hiburan dan sebelum ini tidak berminat untuk tahu lebih lanjut pun berkenaan gosip artis dan cerita seumpamanya. Tapi setelah diserapkan menjadi wartawan penyiaran Propaganza, banyak yang telah saya belajar," ujar pelajar Teknologi Makmal Perubatan itu yang sebelum ini pernah menjadi penjual insurans.

TEMPIAS populariti kini sedang dikecapi oleh peserta rancangan On Air, Hefny Sahad.


Melihat On Air yang disertainya hasil galakan kawan-kawannya sebagai batu loncatan dalam kerjayanya, Hefny tidak memandang populariti sebagai asas untuk berjaya.

"Sampai masanya orang akan kenal kita tapi biarlah atas usaha sendiri. Lagipun saya masih baharu dan banyak lagi pengalaman yang belum ditempuh dalam bidang pengacaraan ini," katanya yang akan muncul dalam sebuah drama berjudul Jodoh bersama Dazrin Kamarudin dan Scha Alyahya.

Hana rindukan kerjaya guru

Berbeza pula bagi Nurulhana Ismail atau mesra disapa Hana, 27, On Air membuka perspektif baharu dalam hidupnya terutama setelah diberi kepercayaan mengacarakan program perkahwinan, Raikan Cinta.

"Konsistensi saya sepanjang bergelar pengacara tidak sempurna seperti peserta lain, ada turun naik terutama apabila berada dalam bilik berhawa dingin. Ketika itu tenaga saya akan turun mendadak dan sukar memberikan hasil terbaik.

"Namun, saya sedang berusaha untuk memperbaiki kelemahan saya. Sebelum ini saya mengendalikan Bisnes Alternatif untuk Astro Awani dan apabila diserapkan ke rancangan Raikan Cinta yang lebih santai, mood saya perlu ditukarkan secara total.

"Saya membayangkan diri saya bersanding di depan orang ramai dan ketika itu perasaan berbunga-bunga itu datang," kata anak kelahiran Johor Bahru, Johor itu.

Bagaimanapun, Hana mengakui dia masih merindukan kerjaya guru yang sebelum ini pernah menjadi punca rezekinya.

"Berjumpa ramai orang berbeza sekali gus mengubah landskap pemikiran saya dan suatu hari nanti saya teringin mempunyai sebuah rancangan bersifat biografi pemimpin. Namun, ada juga masa saya rindukan kerjaya sebagai seorang guru," kata pelajar lulusan Pengajaran Bahasa Inggeris sebagai Bahasa Kedua (TESL).

Dahlia seperti dulu

Tiada apa yang ingin disembunyikan anak kelahiran Kuala Lumpur, Dahlia Shazwan Mohd. Amin, 25, yang baginya berdepan kamera ibarat alah bisa tegal biasa.

Katanya, latar belakang pendidikan dalam bidang komunikasi di Universiti Teknologi Malaysia (UiTM) sebelum ini mengajarnya untuk lebih berdikari dan pandai membawa diri.

DAHLIA Shazwan menafikan dirinya sombong selepas menjadi personaliti Astro.


"Jika ditanya dari sudut corak hidup rasanya tiada apa yang berubah melainkan kerjaya saja. Beginilah saya jika berada di belakang atau di depan kamera pun.

"Pergaulan masih dari dahulu sampai sekarang dan saya selesa dengan situasi sekarang. Saya masih mempunyai privasi dan kebiasaan yang saya lakukan," ujarnya yang tidak terasa terkongkong dengan cara pengajaran Aznil.

Melihat diri sebagai satu kelompok bertuah untuk berada di bawah jagaan Aznil, pengacara Gala TV Astro Awani itu bersedia untuk menerjah industri seni dan berdepan populariti suatu masa nanti.

"Saya belum nampak populariti dalam diri saya buat masa sekarang, mungkin suatu hari nanti. Sejujurnya saya masih dalam proses belajar dan bersedia untuk terus menimba ilmu.

"Sebagai anak didik Aznil, saya sangat bersyukur," katanya yang pernah bergandingan dengan Awal Ashaari mengacarakan acara karpet merah Anugerah Industri Muzik ke-19 tahun lalu.

Chae-young mohon UEE jangan kurus

Posted:

Chae-young mohon UEE jangan kurus

Chae-young mohon UEE jangan kurus


UEE


DALAM program Entertainment Relay baru-baru ini, aktres yang terkenal dengan kejelitaannya, Han Chae-young mendedahkan, dia telah menyarankan supaya penyanyi dan pelakon UEE dari kumpulan After School agar tidak berdiet.

Aktres itu memberitahu perkara tersebut dalam segmen Guerilla Date program hiburan tersebut. Dia juga menunjukkan mesej yang ditulisnya kepada UEE.


HAN CHAE-YOUNG


Topik berkenaan dibincangkan apabila Chae-young yang dikenali sebagai 'Barbie Doll Korea Selatan' itu telah dibandingkan dengan UEE oleh pengacara segmen itu.

Kata Chae-young: "Bentuk tubuh UEE lebih cantik daripada saya. Sebelum ini saya pernah menghantar mesej kepadanya meminta agar dia tidak menurunkan berat badannya.

"Saya rasa daripada mempunyai tubuh badan yang terlalu kurus, lebih baik tampil dengan tubuh badan semula jadi. Saya nasihatkan dia untuk makan seperti biasa dan kekalkan berat badannya seperti sekarang," ujarnya.

Almy rimas dengan kontroversi Fizz

Posted:

Almy rimas dengan kontroversi Fizz

Almy rimas dengan kontroversi Fizz

Oleh HARYATI KARIM


KENANGAN HITAM. Pertunangan Fizz dan Azlyn hanya berlangsung untuk tempoh seminggu.


NAMA pelakon Fizz Fairuz tidak dapat lari daripada dilanda kontroversi. Selepas isu putus cinta dan lamaran ditolak oleh bekas kekasihnya yang juga pelakon Almy Nadia, terbaharu, Fizz mengejutkan industri hiburan dengan isu putus tunang pula.

Fizz yang telah bertunang senyap-senyap dengan wanita bernama Azlyn Massiela Mohd. Nazar di Taman Pelindong Damai, Beserah, Kuantan Pahang pada 10 Februari lepas telah memutuskan pertunangan hanya selepas seminggu bertunang.

Semuanya berlaku selepas Fizz rasa tertipu selepas mengetahui tunangnya itu masih berstatus isteri kedua kepada seorang usahawan berusia 40-an. Disebabkan kontroversi terbaharu itu, Almy turut terkena tempiasnya apabila dia dihujani panggilan telefon berhubung isu putus tunang itu.

Ikuti temu bual Kosmo! bersama Almy Nadia yang dihubungi semalam.

Kosmo!: Apakah komen Almy berhubung isu putus tunang Fizz Fairuz?

ALMY NADIA: Berdiam diri adalah jalan yang terbaik kerana saya sudah tiada ada kaitan dengan Fizz. Saya minta jasa baik semua memahami keadaan saya. Rasanya dalam dua atau tiga hari lagi Fizz akan muncul, ketika itu tanyalah apa sahaja kepada dia bukannya saya.

Bagaimanakah anda tahu dia akan muncul beri kenyataan, adakah kalian masih berhubung?

MEMORI manis ketika Fizz dan Almy bergelar pasangan kekasih.


Kami tidak berhubung lagi sejak putus. Disebabkan Fizz telah beri kenyataan pada sebuah akhbar, mahu tidak mahu dia akan muncul juga untuk membuat penjelasan. Saya yakin dia akan tampil untuk memberikan penjelasan sewajarnya.

Fizz mendakwa dia terkena buatan orang. Andai dia ingin kembali kepada Almy semula, adakah anda bersedia memaafkan dia dan berbaik semula?

Sejak kami putus cinta, saya tidak pernah jumpa atau berhubung dengan dia lagi. Antara kami sudah tidak ada apa-apa hubungan istimewa. Saya tidak pernah berdendam, apa yang telah terjadi saya tinggalkan di belakang. Sekarang saya hanya jalani hidup saya, begitu juga dengan dia.

Nama Almy pasti akan diheret sama setiap kali Fizz muncul dengan kontroversi. Boleh komen?

Saya sendiri tidak faham kenapa semua orang cari saya. Pada hari pertama dia bertunang, media cari saya. Begitu juga ketika dia putus tunang kerana dia tidak dapat dihubungi dan menghilangkan diri.

Apakah anda rimas dengan keadaan itu?

Jujurnya siapa yang tidak rimas tetapi itu mula-mula dahulu. Sekarang saya sudah boleh menerima keadaan ini kerana sudah kerja saya sebagai artis. Mahu tidak mahu, saya tetap kena hadapi juga perkara seperti ini.

ALMY menyarankan Fizz tampil membuat penjelasan kepada media bagi menamatkan segala spekulasi.


Mungkinkah anda ada kata-kata akhir buat Fizz?

Masa dia bertunang dahulu, ada media hubungi saya, saya ucapkan tahniah kepadanya menerusi media tersebut. Bagaimanapun, bila dia putus tunang, saya cuma harapkan dia sihat dan tampil ke hadapan beri penjelasan kerana itu yang terbaik untuk semua orang hentikan segala speklulasi. Saya juga doakan yang terbaik untuknya dalam menghadapi ujian ini.

Selepas Fizz, adakah anda sudah menemui cinta baharu?

Belum lagi kerana saya sedang fokus dengan kerja dan menguruskan anak angkat. Rasanya dua perkara itu lebih penting daripada perkara lain.

Apakah perkembangan terbaharu kerjaya anda?

Saya baru selesai penggambaran drama 13 episod untuk siaran RTM berjudul Cermin Kasih Amirah. Selain itu, sekarang saya sedang sibuk membuat perancangan perniagaan berkaitan dengan makanan. Doakan agar bisnes saya berjalan lancar dan maju.

Kredit: www.kosmo.com.my
 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved