Khamis, 11 Julai 2013

Kosmo Online - Rencana Utama

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Rencana Utama


Tragedi penggulingan Presiden Morsi

Posted:

Tragedi penggulingan Presiden Morsi

Tragedi penggulingan Presiden Morsi

KETIBAAN bulan Ramadan yang sepatutnya diraikan dengan penuh rasa kesyukuran bertukar tragedi berdarah di Mesir apabila sekumpulan penyokong Presiden Dr. Mohammed Morsi yang digulingkan daripada jawatannya terkorban.

Seramai 51 orang terbunuh selepas pasukan keselamatan bertindak melepaskan tembakan dan gas pemedih mata ke arah penunjuk perasaan yang dikatakan cuba menceroboh Kompleks Pengawal Republikan, lokasi Morsi ditahan pada awal pagi 8 Julai lalu.

Lebih menyedihkan 35 daripada jumlah mangsa yang terbunuh ketika itu sedang menunaikan solat Subuh berjemaah di satu kawasan terbuka berdekatan Masjid Rabiatul Adawiyah yang menjadi tempat perhimpunan para penyokong Morsi.

Selain itu, lebih 400 orang dilaporkan cedera dalam pertempuran antara peserta demonstrasi jalanan dan pihak tentera sekali gus menjadikan krisis pergolakan di Mesir semakin membimbangkan.

Kejadian itu bagaimanapun tidak melemahkan semangat para penyokong untuk terus menegakkan keadilan terhadap Morsi yang dipilih secara sah melalui pilihan raya presiden pada Jun 2012.

Mereka bertegas untuk terus mengadakan demonstrasi di jalanan sehingga Morsi yang kini ditahan oleh pihak tentera dikembalikan semula jawatannya sebagai Presiden.

Sebagai Presiden Mesir pertama yang dipilih secara demokrasi, Morsi telah dikritik sebagai diktator dan tidak berjaya menjalankan tanggungjawab sebagai pemimpin negara tersebut. Namun, di mata penyokongnya, beliau dianggap sebagai seorang wira.

"Saya sanggup menempuh perjalanan sejauh 600 kilometer semata-mata untuk menunjukkan sokongan kepadanya. Beliau adalah presiden yang telah diundi secara sah," ujar Essam al-Hawany, seorang guru sekolah tinggi yang menyertai demonstrasi tersebut.


PEMERINTAHAN Morsi hanya bertahan selama setahun.


Tambah Essam, pihak tentera telah melakukan penghinaan terhadap demokrasi di Mesir. Justeru, dia tidak akan gentar untuk terus memperjuangkan keadilan buat Morsi.

"Biarlah darah kami tumpah kerana kami sanggup mati dalam perjuangan menentang kebatilan. Jika tidak, kami tidak akan datang ke sini," tegasnya.

Sementara itu, jurucakap Ikhwanul Muslimin, Gehad El-Haddad melalui laman sosial Twitter, menggesa rakyat Mesir yang patriotik dan berani agar keluar beramai-ramai untuk mempertahankan negara daripada pengkhianat konspirasi rampasan kuasa oleh pihak tentera.

Demonstrasi jalanan

"Setiap wilayah akan mengadakan majlis pengkebumian dan demonstrasi. Kami tidak akan mengalah," ujarnya.

Apa yang pasti, pergolakan terus berlaku di Mesir bermula pada 30 Jun lalu iaitu antara puak yang menyokong dan menolak kepimpinan Morsi. Ia menyaksikan beberapa buah bandar utama menjadi lokasi perhimpunan penganjuran demonstrasi jalanan untuk meluahkan pendapat masing-masing.

Bagi ribuan penyokong Morsi, mereka berhimpun di Rabiatul Adawiyah, Nasr City manakala Dataran Tahrir di Kaherah menjadi tempat perhimpunan rakyat yang menolak kepimpinan Morsi.

Menurut pemerhati politik tanah air, Dr. Maszlee Malik, penggulingan Morsi merupakan satu pengkhianatan terhadap aspirasi rakyat Mesir pascarevolusi 25 Januari 2011 yang telah menjatuhkan diktator Hosni Mubarak.

"Apa yang jelas, pihak tentera telah mencabuli demokrasi serta menghina keluhuran undang-undang di bumi Mesir. Keadaan ini boleh dianggap satu tindakan melangkah semula ke belakang iaitu ke tahun 1952.

"Ketika itu, Mesir telah diperintah oleh pihak tentera akibat rampasan kuasa sambil membelakangkan pilihan rakyat melalui kerangka demokrasi. Malangnya, apabila perkara sebegini berlaku, negara-negara Barat yang selama ini melaungkan dan memperjuangkan demokrasi terutama Amerika Syarikat (AS) dan Kesatuan Eropah (EU) bersikap hipokrit.

"Mereka yang sepatutnya mengecam dan tidak mengiktiraf rampasan kuasa itu, sebaliknya hanya mendiamkan diri dan cuba menyalahkan Morsi," jelas Maszlee sambil memuji sikap Perdana Menteri Turki, Recep Tayyip Erdogan yang berani mengutuk rampasan kuasa tersebut.


ANTARA reaksi rakyat Mesir selepas berlakunya tragedi serangan di Kompleks Pengawal Republikan di Kaherah.


Tambah beliau, apa yang merisaukan adalah mengenai masa depan rakyat Gaza di Palestin memandangkan pintu sempadan Rafah yang menghubungkan Mesir dan Gaza serta antara Gaza dengan dunia luar telah ditutup sejak tentera mengambil alih pemerintahan Mesir.

Mengakui Morsi mempunyai kelemahan terutama dalam aspek memulihkan keselamatan dan ekonomi negara, namun ia bukanlah alasan kukuh beliau digulingkan sewenang-wenangnya.

"Morsi bekerja dalam keadaan kedua tangannya 'digari'. Saki-baki rejim telah menyukarkan pentadbiran beliau yang baru berusia setahun. Beliau juga tidak mendapat kerjasama daripada pihak keselamatan dan media yang sentiasa memfitnahnya.

"Malah, pihak yang memonopoli perniagaan dan bekalan bahan api sengaja melakukan sabotaj terhadap rakyat. Tetapi, dalam keadaan serba terikat itu, Morsi masih dapat melakukan banyak perubahan walaupun tidak secara menyeluruh. Jadi, mengapa menghukum beliau terlalu awal?

"Hakikatnya, tiada presiden yang mampu mengubah sebuah negara pascarevolusi dalam tempoh sekelip mata," ungkap beliau yang merupakan Pensyarah di Kuliyyah Ilmu Wahyu dan Sains Kemanusiaan, Universiti Islam Antarabangsa Malaysia.

Selain itu, Maszlee juga berharap rakyat Malaysia dapat mengambil iktibar berhubung isu yang berlaku di Mesir. Ujarnya, sistem demokrasi yang bertujuan menjadi mekanisme untuk menguruskan perbezaan pandangan dan perbezaan ideologi politik perlu dihormati.

"Demokrasi bukan semata-mata keputusan rakyat yang menentukan kemenangan mana-mana parti dalam pilihan raya, bahkan lebih daripada itu.

"Mekanisme untuk semak dan imbang melalui kebebasan media, kebebasan bersuara serta ruang-ruang untuk rakyat melalui masyarakat sivil berpartisipasi dalam proses politik juga adalah sebahagian daripada demokrasi," kata Ma szlee.

Rakyat Malaysia perlu berusaha mempertingkatkan tahap pemikiran dan pendidikan mereka.


PENYOKONG Morsi berdoa sebelum mereka berbuka puasa pada hari pertama Ramadan di Kaherah.


Pilihan raya

"Kadar keciciran pelajaran dan buta huruf dalam kalangan rakyat Mesir merupakan antara penyumbang kepada tidak stabilnya negara berkenaan," tegasnya.

Dalam pada itu, Presiden Mesir sementara, Adly Mansour berikrar akan mengadakan pilihan raya menjelang awal tahun hadapan sebagai respons terhadap situasi di negara itu.

Mansour telah mengeluarkan dekri yang menetapkan jadual untuk satu referendum terhadap perlembagaan yang telah digubal, sebelum pilihan raya presiden dilaksanakan.

Keseluruhan proses tersebut dikatakan tidak akan mengambil masa melebihi 210 hari. Menurut dekri itu, satu panel yang mewakili parti politik, agama dan perkhidmatan keselamatan akan bersetuju dengan penggubalan akhir perlembagaan dan menjadikan ia sebagai satu referendum dalam tempoh lima bulan.

Di samping itu, Mansour turut menamakan mantan Menteri Kewangan, Hazem el-Bablawi sebagai Perdana Menteri sementara dan melantik bekas Ketua Agensi Nuklear Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu, Mohamed El-Baradei sebagai timbalan presiden yang bertanggungjawab terhadap hal ehwal luar negara.

Apa yang pasti, di sebalik kekacauan yang berlaku, para penyokong Morsi tidak melepaskan peluang menunaikan solat tarawih pada malam pertama Ramadan di Dataran Rabiatul Adawiyah.

Foto yang memaparkan ribuan umat Islam pro-Morsi menunaikan solat tarawih dan solat tahajud pada malam pertama Ramadan itu telah dimuat naik oleh laman sosial Facebook Mesir Kini.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Komuniti Kita

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Komuniti Kita


Pegawai, anggota tentera sertai bengkel kewartawanan

Posted:

Pegawai, anggota tentera sertai bengkel kewartawanan

Pegawai, anggota tentera sertai bengkel kewartawanan

PEGAWAI dan anggota tentera bergambar selepas Bengkel Asas Kewartawanan dan Fotografi di Pulau Pinang baru-baru ini.


TIMBA ILMU. Seramai 27 pegawai dan anggota tentera Markas 2 Divisyen Infantri, Kem Tun Razak, Pulau Pinang menyertai Bengkel Asas Kewartawanan dan Fotografi di Markas Staf Stesen, Batu Feringghi, Pulau Pinang baru-baru ini.

Bengkel selama empat hari kelolaan Sel Perhubungan Raya Markas 2 Divisyen itu bertujuan mendedahkan peserta dengan aspek penulisan berita, rencana, etika kewartawanan dan teknik fotografi.

Pegawai penyelarasnya, Kapten Masrina Jamaludin berkata, bengkel tersebut yang dijalankan secara teori dan amali turut mendapat bimbingan dua wartawan dan jurufoto akhbar negeri ini sebagai mentor.

"Kebanyakan peserta bertugas di sel perhubungan awam pasukan masing-masing dan bengkel ini memudahkan mereka untuk melakukan tugasan seharian," ujarnya.

Majlis perasmian penutup bengkel dan penyampaian sijil telah disempurnakan oleh Pegawai Staf Am 1 Gerak, Leftenan Kolonel Roslan Musa yang mewakili Ketua Staf Markas 2 Divisyen.

KMC prihatin nasib anak yatim

Posted:

KMC prihatin nasib anak yatim

KMC prihatin nasib anak yatim


ZABIDI (duduk, empat dari kanan) dan kakitangan KMC bergambar kenangan bersama anak-anak yatim Rumah Gemilang di Sik, Kedah baru-baru ini.


SUMBANGAN. Seramai 80 anak yatim Rumah Gemilang, Sik, Kedah menerima sumbangan daripada Kedah Medical Centre (KMC) dan ahli jawatankuasa Pertubuhan Asuhan dan Didikan Anak-anak Yatim Islam daerah Sik baru-baru ini.

Ketua Pegawai Eksekutif KMC, Zabidi Abdul Razak berkata, majlis itu merupakan sebahagian usaha pihaknya membantu golongan memerlukan bagi memenuhi tanggungjawab sosial korporat hospital berkenaan.

Katanya, pihaknya menyerahkan sumbangan wang tunai RM8,000 kepada rumah anak yatim itu.

"Selain itu, kita turut menyampaikan barangan keperluan seperti beras, tepung, pakaian terpakai dan ubat-ubatan.

"Kita juga mengadakan beberapa aktiviti seperti pemeriksaan kesihatan, ceramah motivasi dan khidmat menggunting rambut secara percuma oleh jururawat KMC terlibat," katanya.

Kelab ERCxtreme anjur konvoi sejauh 800 kilometer

Posted:

Kelab ERCxtreme anjur konvoi sejauh 800 kilometer

Kelab ERCxtreme anjur konvoi sejauh 800 kilometer


AHLI-AHLI kelab skuter ERCxtreme yang menyertai konvoi bermotosikal di Johor Bahru baru-baru ini.


KONVOI. Seramai 25 ahli kelab skuter ERCxtreme mengadakan konvoi bermotosikal sejauh kira-kira 800 kilometer dari bandar Kuantan ke Johor Bahru baru-baru ini.

Tidak ketinggalan menyertai konvoi berkenaan ialah Presiden ERCxtreme, Saharuddin Jusoh dan Naib Presiden merangkap Bendaharinya, Mohd Roslan Abdullah.

Program konvoi dengan tema No Highway Ride 2013 itu antara lain diadakan sempena menyambut kedatangan Ramadan dan bertujuan mengeratkan hubungan sesama ahli serta memberi pengalaman pengembaraan di laluan kampung peserta.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Negara

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Negara


Atlet Sukma didakwa merogol

Posted:

Atlet Sukma didakwa merogol

Atlet Sukma didakwa merogol

Oleh NOR SHAFAWATI YUP
shafawati.yup@kosmo.com.my

REAKSI Megat Farzeril (kiri) dan Mohammad Shaizzad ketika berjalan keluar dari Mahkamah Sesyen Petaling Jaya semalam.


PETALING JAYA - Kejadian rogol melibatkan seorang pegawai pengiring pasukan bola baling Wilayah Persekutuan ketika temasya Sukan Malaysia (Sukma) 2013 berlangsung di Kuala Lumpur memasuki episod baharu apabila tiga atlet lelaki pasukan itu didakwa di tiga Mahkamah Sesyen di sini semalam.

Bagaimanapun, Adib Adha Ismail, 18, Megat Farzeril Megat Razali, 19, dan Mohammad Shaizzad Md. Shafie, 19, mengaku tidak bersalah atas pertuduhan itu di hadapan Hakim Yasmin Abdul Razak, Abu Bakar Manat dan Rozina Ayob.

Mengikut pertuduhan, mereka didakwa merogol wanita berusia 20 tahun itu di sebuah bilik di Universiti Putra Malaysia (UPM), Serdang antara pukul 4 pagi hingga 4.10 pagi 4 Julai lalu.

Megat Farzeril Faiz didakwa merogol wanita itu pukul 4 pagi, Mohammad Shaizzad pada 4.05 pagi dan Adib Adha pula 4.10 pagi.

Kesemua tertuduh didakwa mengikut Seksyen 376 (1) Kanun Keseksaan yang memperuntukkan hukuman penjara 20 tahun dan boleh dikenakan sebatan jika sabit kesalahan.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Putri Salbiah didakwa menipu

Posted:

Putri Salbiah didakwa menipu

Putri Salbiah didakwa menipu

Oleh WAZIHA WAHID
Waziha@kosmo.com.my

KUALA LUMPUR – Pelakon filem terkenal era 1980-an, Putri Salbiah Megat Razalli mengaku tidak bersalah di Mahkamah Sesyen di sini semalam atas enam pertuduhan menipu seorang peguam berhubung pembelian empat lot tanah dan memalsukan dokumen pengenalan diri tiga tahun lalu.

Putri Salbiah, 49, (gambar) didakwa atas empat pertuduhan menipu Ng Miow Hia, 47, dengan memperkenalkan orang bersamanya ketika itu, iaitu Maajis Senan, 69, dan Yang Azizah Mohamed Yaacob, 72, sebagai Ahmad SK Duis dan Sipah Binte Duis @ Sipak Binte Duez.

Ahmad dan Sipah ialah pemilik tanah di Lot 1230, 1231, 1232 dan 1233 di Mukim Rim, Jasin, Melaka.

Putri Salbiah didakwa melakukan kesalahan itu dalam dua kejadian berasingan di Restoran Burger King, Tingkat Bawah Bangunan Kuala Lumpur City Centre di sini, masing-masing pada pukul 10.45 pagi 1 April 2010 dan pukul 11 pagi 23 Jun 2010.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Pelajar Malaysia di Mesir diminta tidak sertai perhimpunan

Posted:

Pelajar Malaysia di Mesir diminta tidak sertai perhimpunan

Pelajar Malaysia di Mesir diminta tidak sertai perhimpunan

Oleh LUQMAN RIDHWAN MOHD. NOR
luqman.ridhwan@kosmo.com.my


SEBAHAGIAN penyokong Morsi melakukan perarakan aman selepas solat tarawih berhampiran kediaman pelajar Malaysia di Hayyau Sabi', Kaherah, Mesir kelmarin.


KUALA LUMPUR – Pelajar Malaysia di Mesir dinasihatkan supaya tidak menyertai perhimpunan yang dijangka disertai kira-kira 10 juta penyokong bekas Presiden Mesir, Mohammed Morsi yang digulingkan di empat lokasi sekitar Kaherah hari ini.

Presiden Persekutuan Melayu Republik Arab Mesir (PMRAM), Abdul Aziz Ali (gambar kecil) berkata, walaupun perhimpunan tersebut dijangka berlangsung dalam keadaan aman, namun arahan yang diterima sebelum ini agar pelajar Malaysia tidak melibatkan diri dalam pergolakan politik di negara itu perlu dipatuhi.

"Empat lokasi utama yang bakal menjadi kawasan perhimpunan penyokong Morsi ialah kawasan di sekitar Kaherah iaitu Medan Raabah Al-Adawiyah, Medan Nahdah, Masbero dan 6th October City selepas solat Jumaat sehingga ke waktu sahur.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Varia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Varia


Iftar lengkap Timur Barat di Harrods Cafe

Posted:

Iftar lengkap Timur Barat di Harrods Cafe

Iftar lengkap Timur Barat di Harrods Cafe

SAJIAN tempatan menjadi menu istimewa sempena Ramadan di Harrods Cafe.


SEKALI-SEKALA berbuka puasa dengan juadah ala Barat pasti meninggalkan momen indah terutamanya apabila bersama teman istimewa.

Kunjungi Harrods Cafe yang terletak di pusat beli-belah Suria KLCC untuk merasai variasi produk minuman berasaskan teh selain hidangan menu signatur jenama terkenal dari England itu.

Tahun ini merupakan julung kali Harrods Cafe membuka pakej Ramadan dengan menawarkan dua konsep hidangan iaitu cita rasa tempatan dan Barat.

Seleksi cita rasa tempatan mempunyai tiga hidangan yang dipilih mengikut kegemaran masyarakat setempat.

Istimewanya, setiap menu yang direka khas oleh chef utama, Subramaniam Krishnan itu hanya terdapat di cawangan Malaysia.

Tiga hidangan utama cita rasa tempatan ialah ayam percik, kari asam jawa filet ikan kerakap dan rendang filet daging.

"Kami sengaja memilih dua konsep kerana setiap orang mempunyai selera yang berbeza. Hidangan Barat yang terdapat dalam pakej Ramadan ini sama seperti dalam senarai hidangan yang terdapat di Harrods Cafe," ujarnya ketika sesi previu bersama Kosmo! baru-baru ini.

Dengan hanya RM52++ untuk seorang, pengunjung bakal turut dihidangkan minuman signatur tempatan iaitu teh tarik. Namun uniknya, ia menggunakan teh terkenal Harrods, English Breakfast Tea.

Selain tiga hidangan utama, pengunjung akan dihidangkan sup pilihan harian, buah-buahan tempatan, kek, kuih-muih,

Dua konsep berbuka

Posted:

Dua konsep berbuka

Dua konsep berbuka


MAKANAN laut menjadi antara seleksi menarik di sini.


SUNWAY Resort Hotel & Spa yang terletak di Petaling Jaya, Selangor menghidangkan 300 juadah sempena iftar Ramadan. Bagi memberikan kelainan hidangan, terdapat lima menu baharu yang ditukar setiap hari.

Selain itu, hotel tersebut memberi pilihan sama ada hidangan tempatan atau antarabangsa menerusi dua restoran berbeza. Fuzion Cafe menghidangkan makanan antarabangsa manakala Atrium Cafe menawarkan juadah tempatan.

Pengunjung boleh memilih makanan di 20 'gerai' yang menghidangkan variasi makanan laut segar, panggang, berbakar dan banyak lagi.

Jika memilih ke Atrium Cafe, pengunjung pasti tertarik dengan juadah istimewa seperti nasi lemak kukus, nasi minyak, nasi beriani gam, lemang bakar, ketupat daun palas, gulai kawah, serunding ayam dan serunding daging kuah kacang.

Terdapat juga kuih-muih tradisional antaranya tapai ubi, tapai pulut, kuih wajik, apam kelapa, pulut inti kelapa, kuih baulu, kuih tiram dan dodol.

Berada di Fuzion Cafe, hadirin boleh mengisi perut dengan makanan Barat seperti daging kambing gril dengan jus rosemary serta kentang kukus dengan bawang dan herba.

Inginkan makanan ala Asia Barat, hidangan seperti kumpir dan istanbul pilavi pasti menarik selera pengunjung.

Robot lawan raksasa

Posted:

Robot lawan raksasa

Robot lawan raksasa

Oleh KHAIRUL AMRI HASSAN


JUTAAN nyawa melayang apabila raksasa Kaiju bertempur dengan Jaeger dalam Pacific Rim.


RAMAI yang ternanti-nantikan filem aksi sains fiksyen Pacific Rim yang dikatakan seakan-akan sama dengan filem francais Transformers. Persoalan itu bakal terjawab pada minggu ini dan Layar Perak mengklasifikasikan filem itu antara naskhah wajib tonton pada tahun ini.

Pacific Rim mengisahkan perjuangan hidup atau mati manusia menentang raksasa, Kaiju menggunakan senjata berbentuk robot dan dikawal menggunakan kuasa minda.

Selain itu, Jay Chou tampil dalam naskhah berbeza menerusi sebuah filem muzikal komedi, The Rooftop arahannya sendiri.

Mampukah penyanyi kelahiran Taiwan ini menyinar dalam bidang lakonan menerusi percubaan kali ini? Jangan lepaskan peluang menonton The Rooftop.

Filem Tales From the Dark Part 1 pula menampilkan tiga buah filem pendek yang diadaptasi daripada novel seram terkenal karya penulis Hong Kong, Lilian Lee.

Kisah pertama berjudul Stolen Goods diarahkan oleh Simon Yam manakala Lee Chi Ngai dan Fruit Chan masing-masing mengarahkan segmen A Word in the Palm dan Jing Zhe.

Suspens dan tertanya-tanya bagaimanakah kisah ini diterjemahkan ke dalam naskhah sebuah filem? Saksikan rangkuman kisah seram dalam Tales From the Dark Part 1.

Pacific Rim

Tarikh tayangan: 11 Julai 2013

Genre: Aksi, pengembaraan, sains fiksyen

Durasi: 1 jam 38 minit

Pengarah: Guillermo del Toro

Pelakon: Idris Elba, Charlie Hunnam, Rinko Kikuchi, Charlie Day, dan Ron Perlman

Sinopsis: Apabila raksasa dikenali sebagai Kaiju muncul dari laut, satu perang yang meragut jutaan nyawa manusia bermula. Senjata istimewa dicipta untuk bertarung dengan gergasi Kaiju iaitu robot gergasi yang dipanggil Jaeger. Jaeger dikawal bersama oleh dua orang pemandu yang mana mindanya dikunci dalam keadaan neutral. Namun Jaeger ternyata tidak memadai untuk menentang Kaiju. Dalam menghadapi kekalahan tersebut, pihak tentera tidak mempunyai pilihan lain kecuali bergantung kepada dua orang wira iaitu seorang bekas pemandu trak tentera dan seorang pelatih baharu. Mereka akan bekerjasama untuk memandu sebuah Jaeger lama dan merupakan harapan terakhir manusia dalam menghadapi malapetaka itu.

The Rooftop

Tarikh tayangan: 11 Julai 2013

Genre: Komedi, muzikal

Durasi: 1 jam 38 minit

Pengarah: Jay Chou

Pelakon: Jay Chou, Alan Kuo, Eric Tsang, dan Wang Xueqi

Sinopsis: Filem muzikal seni mempertahankan diri yang berlatarbelakangkan tahun 1970-an. Filem arahan kedua Jay Chou ini menampilkan kehidupan sebenar beliau yang periang dan nakal bersama teman baiknya, Alan Kuo yang bekerja dengan bapanya di sebuah teater.

Tales From the Dark Part 1

Tarikh tayangan: 11 Julai 2013

Genre: Seram

Durasi: 1 jam 38 minit

Pengarah: Fruit Chan, Gordon Chan, Lawrence Lau, Lee Chi-ngai, Simon Yam, dan Teddy Robin

Pelakon: Simon Yam, Kelly Chen, Maggie Shiu Mei Kei, Yuen Qiu, Josephine Koo, dan Tony Leung Ka-fai

Sinopsis: Pada suatu malam yang dingin, Chu didatangi pelanggan misteri, seorang gadis berusia 20-an yang tidak dikenali mengupahnya untuk menyihir empat penjahat. Yang menghairankan, setiap upacara yang dilakukan menyebabkan mangsa mati dalam keadaan ngeri. Apabila tiba giliran mangsa terakhir, kematian tersebut mendedahkan satu rahsia besar.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online


Aaliyah lonjak ranking ke-59 dunia

Posted:

Aaliyah lonjak ranking ke-59 dunia

Aaliyah lonjak ranking ke-59 dunia

11/07/2013 10:05pm

KUALA LUMPUR - Peluncur cilik Aaliyah Yoong Hanifah sekali lagi memperbaiki kedudukan ranking dunia dalam kategori 'Tricks' wanita selepas mencapai catatan peribadi terbaik semasa mengikuti latihan dan pertandingan selama dua minggu di Itali dan Austria baru-baru ini.

Atlet sensasi negara berusia sembilan tahun itu melonjak 11 anak tangga ke kedudukan ke-59 dalam ranking dunia Persekutuan Luncur Air & Wakeboard Antarabangsa (IWWF).

Beliau turut memperbaiki kedudukan ranking dunia bagi kategori 'Tricks' wanita bawah 17 tahun dengan menduduki tangga ke-16.

Aaliyah memperbaiki ranking dunia tersebut selepas mengatasi catatan mata terbaik 4,740 mata dengan catatan terbaru 5,050 mata di Kejohanan Antarabangsa San Gervasio di Itali pada 28 Jun dan mengulangi catatan sama di Piala Antarabangsa WWUT Fischlham di Australia, 6 Julai lepas.

Jurulatih yang juga bapa Aaliyah, Hanifah Yoong, yang kagum dengan ketabahan dan tumpuan anaknya dalam mencapai keputusan tersebut, berkata ia adalah prestasi yang luar biasa. - Bernama

Tiga nyaris maut trailer ke dalam gaung

Posted:

Tiga nyaris maut trailer ke dalam gaung

Tiga nyaris maut trailer ke dalam gaung

11/07/2013 10:03pm

MARANG - Seorang pemandu dan dua pembantunya nyaris maut apabila trailer mereka seberat 26 tan yang sarat dengan barangan runcit terjunam ke dalam gaung sedalam 30 meter di Kampung Pengkalan Kuin di sini hari ini.

Kejadian berlaku kira-kira pukul 11.30 pagi ketika pemandunya Mohd Shahrizan Ismail, 29, sedang membaiki kenderaan itu yang mengalami kerosakan bateri berhampiran rumahnya.

Menurutnya, semasa beliau cuba menghidupkan enjin trailer itu, tiba-tiba kenderaan itu bergerak dengan sendiri dan menggelongsor sejauh 100 meter sebelum terjunam ke dalam gaung.

Sharizan berkata ketika itu dua rakannya sedang menyusun barangan seperti susu dan racun tanaman di atas lori sepanjang 10 meter itu.

"Ketika lori menggelongsor, saya berjaya membuka pintu sebelah pemandu dan mencapai stereng lori dan saya terpaksa menghalakan lori ke tepi kerana bimbang ia akan merempuh rumah dan orang yang lalu lalang di kawasan itu," katanya di tempat kejadian. - Bernama

Rebut kerusi: Lelaki Nepal dipenjara 21 tahun sebabkan kematian rakan sekerja

Posted:

Rebut kerusi: Lelaki Nepal dipenjara 21 tahun sebabkan kematian rakan sekerja

Rebut kerusi: Lelaki Nepal dipenjara 21 tahun sebabkan kematian rakan sekerja

11/07/2013 8:20pm

SHAH ALAM - Gara-gara berebutkan sebuah kerusi, seorang pekerja kilang warga Nepal tergamak menikam kepala rakan sekerjanya warga Bangladesh sebanyak tujuh kali menyebabkan mangsa meninggal dunia, pada 2011.

Bagaimanapun, tindakannya itu mengundang padah apabila dia dijatuhi hukuman penjara 21 tahun oleh Mahkamah Tinggi di sini hari ini selepas mengaku bersalah terhadap perbuatannya itu.

Hakim Datuk Abdul Alim Abdullah memerintahkan Milan Magar, 23, menjalani hukuman itu berkuat kuasa dari tarikh dia ditangkap pada hari kejadian iaitu 22 Jan 2011.

Tertuduh mengaku bersalah terhadap tuduhan pilihan menyebabkan kematian Faruk Miah, 32, di Lot 8095, Jalan Sungai Rasau 32, Sungai Rasau Industri Park, Seksyen 16 di sini, pada 10.50 pagi hari berkenaan, mengikut Seksyen 304 (a) Kanun Keseksaan yang memperuntukkan hukuman penjara maksimum 30 tahun dan boleh dikenakan denda.

Dia pada awalnya menghadapi tuduhan membunuh mengikut Seksyen 302 kanun sama yang memperuntukkan hukuman mati mandatori, jika sabit kesalahan. - Bernama

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Dunia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Dunia


Pelan peralihan Mesir terima tentangan

Posted:

Pelan peralihan Mesir terima tentangan

Pelan peralihan Mesir terima tentangan

PENYOKONG Presiden Mesir yang digulingkan, Mohammed Morsi menunaikan solat maghrib di dataran Rabaa Adawiya, Kaherah kelmarin. Walaupun sudah memasuki bulan Ramadan, mereka berikrar untuk terus mengadakan protes.- Reuters


KAHERAH - Satu piagam yang memberi lebih kuasa kepada pemangku Presiden Mesir dan laluan untuk pilihan raya baharu mendapat tentangan penyokong dan penentang bekas Presiden, Mohammed Morsi.

Situasi tersebut turut menyukarkan peralihan kepada demokrasi di Mesir.

Barisan Penyelamat Kebangsaan (NSF) yang merupakan gabungan utama pembangkang Mesir mengecam dekri pemangku Presiden, Adly Mansour dalam satu kenyataan kelmarin.

NSF sebelum ini mendesak Morsi meletak jawatan sebelum beliau digulingkan oleh tentera Mesir pada minggu lalu.

Tindakan serupa dilakukan oleh kumpulan yang menyokong Morsi, Ikhwanul Muslimin.

Adly kelmarin berikrar akan mengadakan pilihan raya baharu pada awal tahun depan.

Beliau turut mengeluarkan dekri untuk mengadakan referendum berhubung perlembagaan yang telah digubal sebelum pilihan raya bermula.

Keseluruhan proses itu dijangka tidak mengambil masa lebih 210 hari, sekali gus membayangkan pilihan raya bakal diadakan selewat-lewatnya pada Februari 2014.

NSF yang diketuai oleh seteru Morsi, Mohamed ElBaradei sebaliknya mahu dekri tersebut dirombak.

Pemimpin-pemimpin badan tersebut bagaimanapun tidak mendedahkan klausa dekri yang tidak dipersetujui oleh mereka.

Dekri tersebut menetapkan peraturan dan hala tuju pada waktu peralihan sebelum pilihan raya Parlimen dan Presiden diadakan.

Dalam pada itu, dua orang terbunuh semalam apabila kumpulan militan menyerang beberapa kedudukan polis dan tentera di Semenanjung Sinai menggunakan roket dan grenad.

Di tempat lain di Mesir, dua orang maut dalam serangan grenad di sebuah pos pemeriksaan yang dikawal beberapa anggota tentera dan polis.

Dalam perkembangan berkaitan, pemangku Perdana Mesir yang baharu, Hazem El-Beblawi semalam berkata, beliau akan memulakan usaha membentuk Kabinet baharu Mesir.

Menurutnya, beliau menerima kenyataan bahawa adalah sukar untuk Kabinet baharu itu memenangi hati semua pihak.

"Sudah tentu kami menghormati pendapat umum. Kami juga cuba untuk memenuhi jangkaan orang ramai tetapi anda tidak akan dapat memuaskan hati semua orang," katanya.

Pemerintahan setahun Morsi bergolak ekoran beliau dituduh memberikan kuasa kepada pergerakan Islam Ikhwanul Muslimin, selain gagal memulihkan ekonomi. - Agensi

Mayat wartawan diculik ditemui di Honduras

Posted:

Mayat wartawan diculik ditemui di Honduras

Mayat wartawan diculik ditemui di Honduras


BEBERAPA anggota polis dan forensik mengeluarkan mayat yang dipercayai wartawan, Anibal Barrow di pinggir bandar San Pedro Sula di Honduras kelmarin.- REUTERS


TEGUCIGALPA - Beberapa anggota tubuh manusia termasuk kepala yang ditemui di utara bandar Villanueva, Honduras dipercayai milik seorang wartawan televisyen terkenal, Anibal Barrow, kata polis kelmarin.

Barrow dilaporkan diculik pada 24 Jun lalu di bandar San Pedro Sula oleh sekumpulan lelaki bersenjata.

Ketua polis Honduras, Juan Bonilla berkata, para pegawai menemui pakaian Barrow dan buku akaun bank tertera namanya berhampiran satu mayat tanpa kepala yang ditanam di situ.

Bonilla berkata, berdasarkan bukti tersebut, polis percaya tubuh yang juga tidak mempunyai tangan dan kaki adalah milik lelaki berusia 58 tahun itu.

Seramai empat individu yang dikaitkan dengan pembunuhan terbabit telah ditahan. Pihak berkuasa sedang mengesan enam lagi suspek.

Menurut Bonilla, polis belum menemui motif pembunuhan kejam itu.

Barrow merupakan pembaca berita pagi popular di Globo TV, salah sebuah stesen penyiaran terbesar di Honduras.

Berdasarkan rekod suruhanjaya hak asasi manusia di negara berkenaan, kes pembunuhan wartawan di Honduras meningkat kepada 28 orang sejak tahun 2010.

Negara rantau Amerika Tengah itu mempunyai kadar pembunuhan tertinggi di dunia dengan 87 kes bagi setiap 100,000 orang pada tahun lalu.

San Pedro Sula merupakan bandar raya paling ganas di dunia. - Reuters

Rumah ‘sekangkang kera’ berharga RM815,316

Posted:

Rumah 'sekangkang kera' berharga RM815,316

Rumah 'sekangkang kera' berharga RM815,316


PEMILIK rumah keci itu, Sarah Litchfield bergambar di depan rumahnya.- AGENSI


CHRISTCHURCH, England - Sebuah rumah pantai diperbuat daripada kayu di sini diiklan untuk dijual pada harga £200,000 (RM815,316), lapor akhbar Daily Mail semalam.

Rumah tersebut tidak mempunyai bekalan air bersih, sumber elektrik dan cuma dilengkapi sebuah tandas.

Berukuran 3.6 meter lebar dan panjang 5.4 meter, kediaman itu dibina berhadapan dengan pantai Mudeford dekat sini.

Kediaman yang dilengkapi sebuah dapur gas dan peti ais itu cuma mampu memuatkan empat orang penghuni.

Rumah itu juga tidak dilengkapi sistem pembentungan. Pemiliknya terpaksa berjalan ke sebuah blok berhampiran untuk ke tandas awam yang disediakan.

Kediaman tepi pantai itu dimiliki oleh seorang wanita, Sarah Litchfield, 48, sejak 10 tahun lalu.

Walaupun kecil dan sempit, rumah itu menghadap pemandangan laut yang menakjubkan. - Agensi

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Hiburan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Hiburan


Raja Farah harap tuah anak angkat

Posted:

Raja Farah harap tuah anak angkat

Raja Farah harap tuah anak angkat

SUDAH lama tidak mendengar khabar tentang Raja Farah. Selepas pelakon filem Aku Bukan Dara itu mengahwini Megat Bashirun Qhuyum Zakaria pada 12 November 2010, dia sunyi daripada sebarang publisiti media.

Jika ada pun cerita, ia adalah tentang dia membuka kedai yogurt sejuk beku, namun tiada berita tentang perkembangan terkini karier seninya setelah si suami meletakkan syarat dia harus pulang ke rumah pukul 11 malam.

Bertemu dengan pemilik nama penuh Raja Farah Raja Aziz pada majlis memperkenalkan program-program Astro sepanjang Ramadan di Muzium Kesenian Islam, Kuala Lumpur, pelakon berusia 26 tahun itu berkata, dia belum ada rezeki memperoleh cahaya mata tatkala perkara tentang anak diajukan kepadanya.

"Sudah hampir tiga tahun berkahwin, tetapi tiada berita gembira mengenai anak. Pada mulanya memang tertekan, tetapi kini saya sudah tidak berasa apa-apa," ungkapnya yang kelihatan manis bertudung menutupi dada sambil mengenakan baju kurung berwarna putih.

Berkongsi lanjut, akui Raja Farah, dia dan suaminya sudah bertemu pakar untuk memeriksa kesuburan dan hasil pemeriksaan mendapati kedua-dua mereka tidak mengalami sebarang masalah.

Mendengar penjelasan daripada doktor, Raja Farah berfikiran positif bahawa mungkin belum rezekinya untuk mendapat anak. Mujurlah keluarganya mahupun keluarga suami memahami dan sentiasa memberi sokongan.

Nekad ambil anak angkat

Tidak mahu berterusan menunggu, Farah meletakkan tempoh sehingga awal tahun depan (2014) untuk mengambil anak angkat.

"Jika sehingga tahun depan saya belum hamil, kami merancang untuk mengambil anak angkat. Mungkin selepas ambil anak angkat, Allah memberi rezeki cahaya mata kepada saya," ujarnya yang sentiasa memanjatkan doa dan harapan untuk memiliki zuriat sendiri.

Disoal anak lelaki atau perempuan yang diidamkan sebagai anak angkat mahupun anak sendiri kelak, ujar Raja Farah, jantina tidak lagi menjadi keutamaan, asalkan dia dan suami memperoleh cahaya mata sebagai pelengkap keluarga.

Di luar kehidupan peribadinya, Raja Farah mengakui sudah lama tidak berlakon.

RAJA FARAH menyambut awal Ramadan kali ini dengan bercuti selama seminggu di Kelantan bersama suami tercinta.


Bukan tiada tawaran, tetapi ujarnya, suami masih meletakkan syarat yang sama seperti pada awal perkahwinan mereka iaitu pulang ke rumah sebelum pukul 11 malam.

Walaupun akur dengan permintaan suaminya, Raja Farah masih menolak tawaran berlakon kerana enggan menyusahkan pihak produksi. Ini kerana dia faham benar bahawa jadual penggambaran kadangkala tidak menentu dan kebarangkalian untuk dia 'melanggar' permintaan suaminya itu akan berlaku.

Malah, akuinya secara jujur, perasaan rindu untuk berlakon sudah tidak meresap dalam jiwanya. Selepas tiga tahun meninggalkan dunia lakonan secara perlahan-lahan, dia sudah terbiasa dengan keadaan tersebut.

"Mungkin buat masa ini rezeki saya tidak panjang dalam bidang lakonan. Sekarang saya hanya fokus dalam bidang pengacaraan.

"Alhamdulillah, saya seronok mengacara dan saya kini menggalas tanggungjawab sebagai pengacara program Rasa Halal Antarabangsa menggantikan Heliza.

"Bagaimanapun untuk musim kali ini, saya tidak keseorangan, sebaliknya mengacara bersama seorang pengacara lelaki iaitu Akhtar," jelasnya tentang program yang disiarkan menerusi saluran Astro Oasis setiap Sabtu, pukul 7.30 petang itu.

Mengulas lanjut, tutur Raja Farah, peranannya sebagai pengacara program itu adalah berbeza berbanding pengacara terdahulu. Dia hanya fokus kepada gedung-gedung beli-belah di negara yang dilawati.

Sebaliknya, peranan Akhtar pula adalah sebagai pengacara yang meneroka tempat-tempat makanan sedap dan halal untuk masyarakat Islam.

"Kami telah menjelajah ke lima buah negara iaitu Indonesia, New Zealand, Jepun, Sri Lanka dan Uzbekistan. Saya bersyukur suami izinkan saya merantau jauh biarpun pada mulanya dia agak keberatan. Malah, dia juga jaga pemakanan dan rutin senaman saya agar tidak nampak berisi ketika mengacara program ini," ulasnya sambil ketawa.

Perniagaan Snogurt

Berkongsi mengenai perniagaan Snogurt miliknya, ujar Raja Farah, perniagaan yogurt sejuk beku ataupun froyo itu diusahakannya bersama bapanya sejak 30 Disember 2011.

Menurut Farah, kafe Snogurtnya itu menyediakan froyo sebagai sajian utama sesuai dengan kehendak pasaran sekarang yang gemar menjadikan yogurt sebagai makanan sampingan.

"Apabila ayah memberitahu ingin membuka satu bisnes keluarga sebaik sahaja dia bersara Julai tahun lalu, saya terus setuju," ceritanya yang mula mencari perniagaan sesuai dengan kehendak pasaran.

Selain perniagaan Snogurt, Raja Farah turut mempunyai perniagaan jubah dalam talian. Jelasnya, jubahnya direka sendiri dan boleh dibeli menerusi laman sesawang www.facebook.com/rajafarahcollection.

Hairul, Leen menderma untuk anak yatim

Posted:

Hairul, Leen menderma untuk anak yatim

Hairul, Leen menderma untuk anak yatim

Oleh SITI AISYAH IBRAHIM

USAHA bersungguh-sungguh Hairul dan Leen membuahkan kejayaan apabila mereka muncul juara program Ceria Popstar.


GANDINGAN yang serasi dan mantap serta persembahan hebat di pentas membuatkan pasangan Hairul dan Leen berjaya memukau hati juri dan penonton, lantas menobatkan mereka sebagai juara Ceria Popstar.

Mereka berjaya menewaskan empat peserta lain yang tidak kurang hebatnya iaitu Trisya yang muncul sebagai naib juara, Vision Mate di tempat ketiga, Razmil di tempat keempat dan Flower Queen yang terpaksa berpuas hati di tempat kelima.

Kemenangan tersebut melayakkan Hairul atau nama sebenar Hairul Asri Alis Sofjan, 14, dan Leen atau Nur Shazleen Natasha Jamluddin, 13, memenangi hadiah wang tunai sebanyak RM20,000 dan trofi.

Hairul dan Leen yang berasal dari Kuala Lumpur, merupakan anak didik penyanyi, Atilia.

Pada konsert akhir tersebut, lima finalis yang bertanding diadili dengan 70 peratus markah juri dan 30 peratus lagi menerusi khidmat pesanan ringkas (SMS) penonton.

Dua finalis yang berjaya melepasi pusingan pertama mara ke pusingan kedua yang mana pemenang ditentukan melalui sistem pemarkahan 100 peratus juri.

Pada persembahan pertama Hairul dan Leen menyanyikan lagu Seiring Dan Sejalan yang merupakan lagu asal dendangan penyanyi Broery Marantika.

Persembahan yang penuh yakin dan bertenaga itu berjaya menggamat suasana serta melayakkan mereka terus berada di pusingan kedua.

Pada pusingan itu, Hairul dan Leen sekali lagi berjaya membuktikan bahawa mereka berhak untuk bergelar juara apabila menyanyikan lagu ciptaan pertama untuk mereka iaitu Impianku dengan penuh keyakinan.

Bakat yang dimiliki oleh pasangan itu tidak boleh disangkal lagi, mungkin kerana mereka sudah mempunyai pengalaman berada di pentas nyanyian sebelum ini.

Hairul dan Leen sebelum ini pernah menyertai pertandingan Idola Kecil 4.

TRISYA merupakan pesaing terdekat Hairul dan Leen pada final Ceria Popstar.


Kehebatan persembahan mereka diakui oleh juri tetap iaitu Nurul Huda Wahab dan Mawi manakala Aaron Aziz yang bertindak sebagai juri jemputan pada konsert akhir menganggap mereka telah melakukan persembahan yang mantap dan wujud keserasian.

Menurut Atilia, Hairul dan Leen sentiasa menunjukkan kesungguhan walaupun mereka terbeban dengan dua kerja dalam satu masa iaitu komitmen kepada latihan dan persembahan Ceria Popstar serta fokus kepada pelajaran.

"Mereka sentiasa bersungguh-sungguh dan serius setiap kali sesi latihan dan tidak pernah bermain-main semasa latihan.

"Saya terkejut kerana mereka telah memberikan persembahan yang kemas dan telah mencetuskan aura yang tersendiri.

"Mereka sangat hebat, saya amat berbangga dengan kesungguhan dalam persembahan yang telah ditunjukkan oleh mereka selama 10 minggu konsert bersiaran," jelas Atilia sejurus selepas konsert tersebut.

Sementara itu, Hairul dan Leen memberitahu mereka akan kekal sebagai pasangan duet selepas program tersebut berakhir.

Walaupun bercita-cita besar dalam dunia nyanyian, mereka memberitahu pelajaran tidak akan diabaikan.

Mereka juga merancang untuk mendermakan sebahagian daripada kemenangan iaitu sebanyak RM1,000 kepada Rumah Kebajikan Anak Yatim Selayang sebagai tanda kesyukuran di atas kemenangan tersebut.

Selain daripada persembahan peserta, konsert yang dihoskan oleh Nabil Ahmad tersebut juga dimeriahkan dengan persembahan pembukaan oleh Akim dan Daiyan Trisha yang menyanyikan lagu tema Ceria Popstar bertajuk Popstar.

Program tersebut telah bersiaran selama 10 episod bermula daripada 5 Mei 2013 sehingga 7 Julai 2013 yang menyaksikan lapan peserta berentap dan hanya lima peserta yang layak ke konsert akhir.

Ujian baharu buat Ziela

Posted:

Ujian baharu buat Ziela

Ujian baharu buat Ziela

ZIELA tidak kisah anaknya, Puteri Julia Nabilah ingin bercinta, tetapi dengan syarat perlu menamatkan pengajiannya terlebih dahulu.


ZIELA JALIL sepatutnya boleh memilih untuk tidak berbuat apa-apa atau terlalu bekerja keras berdasarkan kepada pencapaian rumah produksi miliknya, Pena Creatives Sdn. Bhd. yang begitu memberangsangkan.

Saban tahun, rumah produksi tersebut begitu produktif menghasilkan karya yang bermutu.

Secara kasar, jika melihat kepada pencapaian tersebut, Ziela yang cukup terkenal lewat tahun 80-an dahulu tidak perlu bersusah payah atau kerap muncul di kaca televisyen untuk kelangsungan hidupnya.

Mengakui wujud logik tentang teori yang dibuat, Ziela menjelaskan, sebagai seorang wanita yang sudah mula bekerja keras sejak zaman remajanya, dia tidak boleh berdiam diri tanpa berbuat apa-apa.

Justeru, jika tidak berada di belakang tabir menerbitkan banyak karya berunsur kesedaran untuk tontonan khalayak, dia mahu 'keluar bekerja'.

"Saya seorang yang tidak boleh duduk diam. Jika tidak buat kerja, saya akan resah dan bingung. Masa itu, saya mula akan memikirkan banyak hal yang bukan-bukan.

"Jadi dengan bekerja, saya mampu melupakan semua hal yang tidak berkaitan," akuinya saat ditemui di Restoran Rebung, Bangsar, Kuala Lumpur baru-baru ini.

Malah, pertemuan pada hari itu juga bukan pertemuan kosong. Ziela kini melebarkan sayap menyusup masuk ke dalam dunia bisnes kecantikan pula.

Pada hari itu, pelakon yang mendadak naik menerusi lakonannya sebagai puntianak dalam filem Perawan Malam itu memperkenalkan produk kecantikan di bawah syarikat miliknya, Ziela Jalil Trading (M) Sdn. Bhd. yang dikenali sebagai FizzCola dan Berry Slim.

Terkilan

FizzCola merupakan minuman berasaskan kolegan dengan natrium bikarbonat yang pertama dalam pasaran, sementara Berry Slim pula mampu membuat tubuh kelihatan langsing dan mencerahkan kulit.

Bercakap tentang produk tersebut, Ziela memberitahu, penglibatannya bersama syarikat Kayla Beverly Hills 15 tahun lalu menjadi pendorong kepadanya untuk melancarkan produk yang sesuai dengan golongan yang sentiasa sibuk.

Ziela yang kini lebih kerap dilihat di kaca televisyen turut diminta mengulas tentang namanya yang dicicirkan daripada program bual bicara di Astro Prima, Primadona.

ZIELA kini muncul dengan produk kecantikan FizzCola dan Berry Slim yang mengandungi 18 peket dengan harga RM128 sekotak .


Primadona kini hanya dikendalikan oleh Erra Fazira, Rozita Che Wan dan Raja Azura, manakala nama Ziela digugurkan kononnya kerana dia tidak sesuai untuk program tersebut.

"Secara jujurnya, saya berasa sedikit terkilan. Saya terkilan kerana sebelum pihak produksi berjumpa dengan saya mengenai hal ini, telah tersebar gosip yang mengatakan saya tidak sesuai dan kurang membantu.

"Bagaimanapun, perasaan tersebut kini hilang selepas saya dan pihak produksi berbincang. Saya mengaku bahawa saya tidak begitu menyerlah kerana ia pengalaman pertama saya sebagai hos.

"Jadi, ia macam satu proses atau ujian baharu untuk saya dan saya menerima setiap pandangan orang," ulas Ziela panjang lebar.

Biarpun tidak lagi menggendalikan program tersebut, dia memberitahu telah ditawarkan untuk mengemudi sebuah program baharu yang diberi nama 3 Rasa terbitan Astro. Namun, menurut Ziela, ia masih dalam proses perbincangan.

Ramadan

Bercakap mengenai kehadiran Ramadan, ibu kepada tiga orang cahaya mata ini memberitahu, dia begitu mengutamakan bulan mulia ini dan sanggup tidak bekerja sepanjang bulan untuk memberi fokus beribadat.

Namun, dalam masa yang sama, rumah produksi miliknya tetap akan melahirkan produk, selain ada yang ditayangkan pada Ramadan ini seperti Bunga-Bunga Larangan.

Ziela juga sedang sibuk dengan penggambaran drama adaptasi 40 episod, Jodoh Itu Milik Kita yang turut menjalani penggambaran di New Zealand.

Untuk tayangan sempena Aidilfitri pula, rumah produksinya menghidangkan sebuah karya yang dibintangi pelakon kanak-kanak menerusi telemovie I Heart Kurma.

"Saya sendiri terlibat untuk sebuah drama raya iaitu Ijab & Qabul yang dibintangi oleh Nora Danish dan Adi Putra. Seperti yang saya katakan, saya memang resah jika tidak bekerja," ujarnya sambil ketawa.

Ditanya mengenai kehidupan peribadinya selepas pemergian arwah suaminya, Tan Sri Megat Junid Ayob pada tahun 2008, Ziela mengaku melalui fasa sukar pada peringkat awal, khususnya dari segi membesarkan dua anak mereka iaitu Megat Jufri Nasrullah, 19, dan Puteri Julia Nabilah, 21.

Bagaimanapun, keperitan tersebut beransur hilang apabila anak-anaknya mula membesar dan memahami tentang kehidupan. Malah, tanpa berselindung, wanita berusia 43 tahun itu mengaku, biar telah lebih lima tahun hidup sebagai ibu tunggal, dia bukan seorang wanita yang mahu keluar mencari pengganti arwah suaminya.

Ujarnya: "Anak-anak saya tahu bahawa saya bukan jenis yang keluar dan mencari pengganti arwah ayah mereka. Mereka juga tidak pernah bertanya tentang calon suami baharu untuk saya, walaupun jika ada, mereka juga barangkali tidak akan membantah. Namun buat masa ini saya selesa untuk membesarkan anak-anak terlebih dahulu." - MALIAH SURIP

Kredit: www.kosmo.com.my
 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved